Når børnefamilier sættes ud af deres lejebolig KORT & KLART

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når børnefamilier sættes ud af deres lejebolig KORT & KLART"

Transkript

1 Når børnefamilier sættes ud af deres lejebolig KORT & KLART 1

2 Om dette hæfte 2 Hvert år oplever et antal danske børnefamilier at blive sat ud af deres lejebolig p ågrund af manglende huslejebetaling. Mellem 2002 og 2009 anslås det, at i alt familier med i alt børn blev sat ud af deres bolig. Det svarer til, at der er børn i knap en fjerdedel af alle de husstande, der oplever at blive sat ud af deres bolig. Tallene viser også, at problemet er i vækst: I 2002 blev ca. 400 børnefamilier sat ud af deres bolig. I 2009 var tallet steget til godt familier. I dette hæfte kan du læse om: Hvem de familier er, der oplever at blive sat ud af deres bolig Hvordan børn og voksne oplever udsættelsen Hvad der sker med familien efter udsættelsen Hvad de langsigtede konsekvenser er for børn og unge, der oplever en udsættelse. Sidst i hæftet følger en række forslag til, hvordan kommunerne kan tage hånd om problemet med boligudsatte børnefamilier.

3 3 DET BYGGER UNDERSØGELSEN PÅ Forskerne har haft adgang til registerdata og data fra Domstolsstyrelsen om alle boligudsatte børnefamilier, alle børnefamilier i risiko for at blive sat ud samt børnefamilier generelt, i perioden fra 2002 til Forskerne har desuden interviewet 14 familier, der er blevet sat ud inden for det seneste ½ år. I alt er 14 forældre og 16 børn i skolealderen interviewet.

4 Hvem sættes ud? 4 De børnefamilier, der oplever at blive sat ud af deres bolig, er generelt socialt udsatte. De har ofte en dårlig økonomi, bor med usikre boligforhold også før og efter udsættelsen og har få ressourcer. Sammenlignet med danske familier generelt, er de familier, der oplever en udsættelse: Oftere enlige forsørgere med børn. Cirka halvdelen er enlige mødre, mens hver tiende er enlig far. Oftere på kontanthjælp, dagpenge eller orlov. Den største gruppe, knap halvdelen, er dog i arbejde. Oftere familier med unge forældre, der har ingen eller kort uddannelse. Oftere etnisk danske. Der er markant færre med indvandrerbaggrund, som sættes ud. Oftere familier, der flytter hyppigt, også i tiden før og efter udsættelsen Oftere familier med tre eller flere børn, undertiden sammenbragte. Udsættelsen er del af et mønster For de fleste familier er udsættelsen fra boligen ikke et enkeltstående brud i hverdagen, men del af et mønster af social eksklusion. Men udsættelsen kan ofte forværre familiernes situation. De kan miste indbo, tøj og møbler under flytningen, eller de kan have svært ved at etablere en ny varig bolig. Mange bor derfor hos venner og familie i en lang periode efter flytningen.

5 5 BOLIGUDSATTE BØRNEFAMILIER FRA 2002 TIL 2009 Det skønnede antal børnefamilier, der berøres af en fogedsag, og det skønnede antal børnefamilier heraf, der boligudsættes. Antal Familier berørt af en fogedsag Boligudsatte familier 2009

6 At blive sat ud 6 Blandt de interviewede familier er der forskellige måder at håndtere selve udsættelsen på: Nogle familier flytter fra lejligheden før udsættelsesdagen, typisk hen til familie eller venner. Familien pakker og opmagasinerer selv deres ting. Nogle familier udsætter flytningen til den varslede udsættelsesdag, ofte fordi de ikke har et egnet opholdssted at flytte til. Nogle familier forbereder ikke flytningen inden udsættelsesdagen, enten fordi de ikke er opmærksomme på udsættelsen, eller fordi de ikke ved, hvordan de skal handle og hvor de skal flytte hen. Efter udsættelsen Ingen af de interviewede familier havde en ny, egen bolig at flytte hen til efter udsættelsen. Der er forskellige strategier for at klare tiden efter flytningen, alt efter familiernes situation og netværk: Nogle familier bor stabilt hos familie eller venner efter udsættelsen, dvs. de bor samme sted over en længere periode. Nogle familier bor skiftende steder af forskellig varighed hos venner og familie. Nogle familier får hjælp af socialforvaltningen til at finde ny bolig, fx en nødbolig eller herberg, enten straks efter udsættelsen eller efter en periode med skiftende opholdssteder.

7 Mine børn opdagede det faktisk slet ikke på den måde. Vi er så heldige at have en kolonihave, så vi var faktisk flyttet måneden i forvejen. Så den dag, vi skulle sættes ud, der mødte jeg bare op og afleverede nøgler. (Enlig mor, to børn) Fælles for familierne er, at de i en lang periode efter udsættelsen har usikre boligforhold og ikke har egen bolig. Mange af børnene oplever skole- og institutionsskift, og enkelte bliver midlertidigt anbragt i forbindelse med udsættelsen. Kontakten til socialforvaltningen Mange familier oplever socialforvaltningens rolle i udsættelsen som dobbelt: De er der for at drage omsorg for familien og særligt børnene, men forældrene kan opfatte det som en skjult trussel om, at børnene vil blive anbragt, hvis ikke familien har et egnet sted at flytte hen efter udsættelsen. 7 Vi måtte have tingene ud og stå. Alle vores ting blev næsten ødelagt, vi ejer næsten ikke nogen ting længere. Børnene har hver en lille seng og et skab. Vi har ingen møbler tilbage, fordi vi nærmest mistede alt. (Enlig mor, fire børn)

8 8 UDSÆTTELSENS FORMELLE FORLØB En fogedsag kan igangsættes, når udlejer har opsagt lejer, typisk pga. manglende huslejebetaling, og lejer hverken har betalt restancen eller frivilligt er flyttet fra lejemålet. Er der børn under 18 år i lejers husstand, har både fogedretten og de almene boligorganisationer pligt til at underrette kommunen, når der igangsættes en fogedsag. Kommunen skal herefter vurdere familiens behov for hjælp og mulighed for at undgå udsættelsen. I en del fogedsager findes der en løsning uden udsættelse, men i modsat fald berammes der en dag for effektiv udsættelse. Lejer modtager et brev med dato og tidspunkt for udsættelsen, med minimum 8 dages varsel. På dagen for udsættelsen kommer fogeden, en låsesmed, et flyttefirma og en repræsentant for udlejer. I familier med børn under 18 år skal der også være en repræsentant for socialforvaltningens børneteam til stede. Denne skal sikre, at familien har et sted at tage hen. En udsættelse tager oftest ca. et kvarter. Låsene udskiftes, og boligens indbo vurderes. Genstande af objektiv værdi opmagasineres, og resten bortskaffes for lejers regning. Lejeren har mulighed for at pakke nogle få, personlige ejendele, hvis dette ikke allerede er gjort.

9 Og kommunen, de ville jo ikke hjælpe, de ville tage børnene. De ville hjælpe børnene, men ikke mig, de ville ikke hjælpe os som familie. (Enlig far) Tegneserie om udsættelse 9 Nogle familier har oplevet personlig kontakt og konkret hjælp til de problemer, der førte til udsættelsen; andre føler ikke, at de har fået den hjælp, de bad om for at undgå udsættelsen. For nogle familier har det sidste ført til, at de mistror forvaltningens motiver, føler sig forfulgt eller opgiver at søge hjælp. En del familier oplever ikke, at de får hjælp af socialforvaltningen til at finde en ny bolig, ud over at blive skrevet på en akutliste til bolig, hvor der ofte er lang ventetid.

10 Reaktioner på at miste hjemmet 10 At blive sat ud af boligen er i høj grad også et følelsesmæssigt tab for familierne. De fleste giver udtryk for, at udsættelsen kom som et chok, og fortæller om gråd og sammenbrud. Tabu og tavshed At blive smidt ud af sin bolig er omgærdet med stor skam og skyldfølelse for mange af familierne. Nogle forældre fortier over for familie, venner og bekendte, at de er blevet sat ud. Denne tabuisering forplanter sig til børnene. Særligt de store børn og unge undgår at fortælle deres kammerater, at de bor under midlertidige forhold, og flere fortæller, at de har oplevet at blive mobbet på grund af deres boligforhold. Utrygge børn Det er forskelligt, hvordan de interviewede børn har oplevet udsættelsen. Nogle er blevet sendt hen til familie eller blevet bedt om at blive længere i skole eller institution. Andre er ikke klar over, at de er blevet sat ud, men har blot fået at vide, at familien skal flytte. De børn, der forstår situationen, fortæller alle at de var meget kede af det og oplevede udsættelsen meget voldsomt. Om tiden efter udsættelsen fortæller børnene, at de er bekymrede, usikre og utrygge ved deres boligsituation. De har mange tanker om fremtiden og uro og smerter i kroppen. Flere har konkrete, fysiske symptomer som ondt i maven eller i hovedet.

11 Altså, der er ikke nogen, der kender hele sandheden ud over min mor. Hvor mange penge jeg skylder væk, og hvor svært det har været, for meget af det her er jo min egen skyld. (Enlig mor, et barn) Jeg var rigtigt ked af det indeni. Også fordi min mors nerver, de holder sgu ikke til så meget. Så sad jeg og spekulerede på, hvordan det ville gå (Dreng, 15 år) Jeg har meget, meget tit hovedpine. Og det har jeg hver dag, fordi jeg skærer tænder. Og derfor bliver jeg dårligere og dårligere ovre i skolen. (Pige, 11 år) 11 Tegning af udsættelse

12 Mistede ting og legetøj 12 I forbindelse med udsættelsen oplever familierne ofte at miste ting. Det kan skyldes kaotiske forhold omkring flytningen, eller at tingene opmagasineres og senere bortauktioneres af politiet. I andre tilfælde er familiens ting pakket ned og i lange perioder svære at få adgang til. De mistede ting fylder meget for både børn og voksne, når de fortæller om udsættelsen. For forældrene handler det både om ting af konkret værdi, fx husholdningsudstyr, som har været dyrt at anskaffe og om ting, der har affektionsværdi, typisk fordi de knytter sig til familiens historie. Børnene fortæller især om legetøj, der er blevet væk eller er pakket ned. Børnenes rum prioriteres Mange af de interviewede forældre fortæller, at de prioriterer børnenes ting. Det gør de fx ved at pakke dem som det første inden udsættelsen eller ved at erstatte børnenes mistede legetøj før andre ting til familien. I de midlertidige hjem er der ofte indrettet børneværelser, også selvom der måske mangler møbler i resten af hjemmet. Selvom forældrene ikke har kunnet fastholde et stabilt hjem til deres børn, gør de, hvad de kan for at skabe gode rammer for deres børn under de givne omstændigheder.

13 Tegning af opbevaret legetøj Ja, vi havde opvaskemaskine og tørretumbler og mikrobølgeovn, men nu er vi tilbage fra begyndelsen igen, og jeg bliver 10 år ældre for hver dag, der går. (Enlig far, to børn) Det er jo en totalt latterlig, lillebitte ting, men min mormor døde for 8 år siden, og hun havde lavet stiklinger til en kongevinplante, som hun havde, og dem havde jeg to af. Og dem har de åbenbart smidt væk. (Enlig mor, tre børn) 13 Vi fik alle de ting med, vi selv havde pakket ned. Men jeg blev rigtigt sur, da jeg fik mine ting, som de havde pakket ned. Noget af det havde de smidt ud, nogle af tingene havde de bare krøllet sammen, for eksempel alle mine dansediplomer, for jeg har gået til dans, nogle af tingene havde de smidt ud. (Pige, 10 år) Jeg har en stor legetøjs-cementblander, hvor man også kunne hælde vand ned i, og så kunne den også sprøjte. Men den er gemt væk. Så er der en grøn lastbil, men den er også gemt væk, og det er også ret irriterende. (Dreng, 7 år)

14 Brudte og nye relationer 14 For nogle af børnene indebærer flytningen, at de skal skifte skole eller institution, og derfor får svært ved at fastholde deres venskaber til jævnaldrende. De fortæller om at miste kontakten med venner og veninder eller om skiftende relationer pga. flere flytninger. Nogle oplever at blive isolerede og stort set ikke have kontakt til jævnaldrende i perioder. Andre børn fortæller om den store betydning, en god ven eller kammeratskabskreds kan have i den kaotiske situation, de står i. Det kan være at få hjælp til at pakke sine ting eller at overnatte hos en ven eller veninde, mens flytningen står på. Også internt i familien kommer børnenes relationer under pres. For nogle af børnene betyder de usikre boligforhold, at de har fået en mere voksen rolle i familien. De løser praktiske opgaver, som de voksne ikke magter, og forsøger at tale positivt om de mange flytninger. Enkelte børn vælger at forlade familien, fx ved at bede om at flytte over til den anden forælder. Og min 16-årige søn, han kom hjem fra skole, og siger, mor, vi kan ikke holde det der ud mere. Han ville prøve at tage op til sin far. Han havde pakket sit tøj. (..) Han har bare ikke haft kontakt med sin far siden 08. (Enlig mor, to børn)

15 Og så var det faktisk, at jeg skulle undvære min veninde, der hedder Sally. Den weekend, hvor vi flyttede, da var min veninde Sally, hende der bor hos sin far, da var hun hjemme hos sin mor. Så jeg fik egentlig ikke rigtigt sagt farvel til hende. Så det var lidt ærgerligt. (Pige, 10 år) 15 Jeg kommer hjem fra skole. Mor siger, at jeg skal pakke mit værelse ned. Hvorfor? Fordi vi ikke kan bo her mere. Jeg blev rigtigt ked af det, men så kom en af mine veninder og så, at jeg sad ude i haven og var ked af det. Hun hjalp mig og gjorde mig glad. Det kan jeg huske. (Pige, 8 år)

16 Sådan klarer børnene sig på langt sigt 16 Også på længere sigt er der tegn på, at børnene lever under svære sociale vilkår. Ser man på alle de børn, der har været berørt af en fogedsag mellem 2002 og 2009 dvs. også dem, hvis fogedsag ikke førte til en udsættelse adskiller de sig fra børn generelt på flere måder. Flere forebyggende foranstaltninger og anbringelser Flere af de børn, der har været berørt af en fogedsag, er allerede kendt af kommunen, fx fordi de tidligere har fået forebyggende foranstaltninger eller har været anbragt uden for hjemmet. Mens ca. 5 pct. af alle danske børn er kendt af kommunen i forbindelse med foranstaltning, anbringelse eller ungdomssanktion, er tallet 10 pct. for de børn, der har været berørt af en fogedsag. Der er altså, selv når man ser bort fra boligsituationen, tale om socialt og psykisk sårbare børn. Også børn, der ikke var kendt af kommunen inden fogedsagen, får i højere grad tildelt støtte i årene efter fogedsagen, end danske børn generelt. Det kan skyldes, at fogedsagen og evt. udsættelsen forværrer barnets situation, eller at kommunen først her bliver opmærksom på barnets vanskeligheder. Flere flytninger og skift i husstanden De boligudsatte børn oplever flere flytninger og ændringer i deres familieforhold end danske børn generelt. Mere end en fjerdedel af dem flytter to eller flere gange

17 17 i det første år efter udsættelsen. De oplever ungdomsuddannelse i de første 3 år efter også oftere, at voksne i husstanden går fra de har forladt folkeskolen. hinanden, og at nye partnere kommer til. Dårligere uddannelsesforløb De unge klarer sig dårligere til folkeskolens afgangseksamen end andre. De får et lavere karaktergennemsnit end danske unge generelt, og skønsmæssigt opnår mellem 10 og 20 pct. af dem slet ikke en folkeskoleeksamen. Færre af dem påbegynder en

18 Anbefalinger til forvaltningerne 18 På baggrund af undersøgelsen kan følgende fokuspunkter fremhæves: Det ser ud til, at kommunerne i nogle sager kan skride mere aktivt og tidligere ind for at forebygge udsættelser af børnefamilier. Det kan være i form af langsigtet forebyggelse gennem gældsrådgivning og økonomiplanlægning. Det kan også være i form af tværgående rådgivning af familien ud fra dens samlede situation, hvor både forældres beskæftigelsessituation, boligsituation og gældssituation samt børnenes tarv inddrages. Lovgivningen bør strammes op, så kommunerne får pligt til tidligere at afgøre, om der er grundlag for at yde hjælp til børnefamilier; eksempelvis efter 8 dage frem for 14 dage, som den nuværende lovgivning fastslår. Hvis udsættelse ikke kan undgås, bør kommunen kunne handle hurtigt, fx ved at give hjælp i form af lån. Der bør efterfølgende være opfølgning i form af tværgående rådgivning af familien ud fra dens samlede situation. Når kommunen er til stede ved en udsættelse for at vurdere barnets tarv, bør den børnefaglige vurdering inddrage familiens boligsituation. Hvis familien ikke har udsigt til ny bolig med lejekontrakt bør kommunen hjælpe familien med en realistisk strategi for at finde ny bolig.

19 Kommunen bør have en særlig strategi for, hvordan den håndterer familier, der sættes ud. Den kan indeholde forskellige aspekter: at den faglige medarbejder har viden om udsættelse og om, hvad det indebærer for familien; at der er fokus på at mindske chok og usikkerhed i udsættelsessituationen, ikke mindst af hensyn til børnene; og at der foretages en vurdering af, om familien og især om børnene har behov for særlige foranstaltninger. Det kan være i form af fx børnefaglige undersøgelser, hjemme-hos -støtte eller aflastning. Kommunen bør have særlig fokus på børnenes forhold. Efter en udsættelse bør der være en børnerådgiver, der følger op på barnets og den unges situation og trivsel for at vurdere, om barnet og eventuelt familien har behov for særlige foranstaltninger senere. Forældrene kan støttes i at kommunikere om den svære situation, deres børn står i, med voksne i barnets omgivelser (fx pædagoger, lærere, andre forældre) for derved at hjælpe deres barn. Der kan fx laves en pjece, der beskriver den særlige situation, de står i. 19 Tegning af udsættelse

20 Pjecen er forfattet af: Helene Oldrup, forsker, SFI Trine Jørgensen, kommunikationsmedarbejder, SFI Mere viden om boligudsatte børnefamilier: Helene Oldrup, Anders Kamp Høst, Alva Albæk Nielsen og Bence Boje-Kovacs: Når børnefamilier sættes ud af deres lejebolig. SFI-rapport 13:03, Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Egmont Fonden og kan bestilles eller downloades via Udgiver: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 2013 Foto: Ole Bo Jensen, Polfoto og Hedda Bank Design: heddabank.dk Tryk: rosendahls schultz grafisk

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Når børnefamilier sættes ud Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI SFI Gå-hjem-møde 21. marts 2013 Forfattere: Helene Oldrup Anders Kamp Høst Alva Albæk Nielsen Bence Boje-Kovacs Undersøgelsen

Læs mere

Boligudsættelse fra et børneperspektiv i Danmark

Boligudsættelse fra et børneperspektiv i Danmark Boligudsættelse fra et børneperspektiv i Danmark Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Konferencen Barnfattigdom Radisson Blu Hotel, Stockholm, 19.3.2014 Konsekvenser af fattigdom for børn

Læs mere

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl Trine Natasja Sindahl Cand.psych. Børnefaglig konsulent I Børns Vilkår Har arbejder med metodeudvikling på BørneTelefonen siden 2007 Ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet trine@bornsvilkar.dk

Læs mere

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

NÅR FOGEDEN BANKER PÅ PRESSEMØDE

NÅR FOGEDEN BANKER PÅ PRESSEMØDE NÅR FOGEDEN BANKER PÅ PRESSEMØDE Torsdag den 20. december kl. 10. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Faktaark 1 - Udviklingen i antallet af fogedsager med effektiv udsættelse i perioden 2002 til

Læs mere

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Folketingets Boligudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato:7.12.2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr.

Læs mere

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år : 1 Et kort overblik over efterladte børn i alderen 2-15 år Vi ønsker med dette notat at give et indblik i karakteristika og belastningsgrad hos de børn, som har modtaget et tilbud hos Børn, Unge & Sorg

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

Hjemløse på forsorgshjem og herberger

Hjemløse på forsorgshjem og herberger Velfærdspolitisk Analyse Hjemløse på forsorgshjem og herberger Hjemløshed er et socialt problem, som kan komme til udtryk i forskellige hjemløshedssituationer. Nogle bor midlertidigt hos fx familie og

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Beslutningsforslag nr. B 114 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. januar 2010 af Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Mette Frederiksen (S), Orla Hav (S), Thomas Jensen (S), Maja Panduro (S), Lise

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen.

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen. Tema Forslag Formål Afsnit Boligstøtte til I tilfælde af restance, bliver borgeren overføres den mindre og dermed mere direkte til udlejer, overskuelig frem for til lejer 3.1.1 Umiddelbart gennemførligt/

Læs mere

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Voksne møder generelt anbragte børn med lavere faglige forventninger end andre børn, påpeger forsker. Elliot Larsen (th) og leder af Børne-

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Kort & klart Omfang og risikofaktorer Et styrket vidensgrundlag 2 Hvor mange børn og unge med handicap udsættes for vold og seksuelle overgreb?

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP Hvad børn ikke ved... har de ondt af PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP WWW.FAMILIESAMTALER.DK Når børn er pårørende Paradoks: Trods HØJ poli1sk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Behandling af børn der er gået for tidligt i pubertet Børneambulatoriet 643 Tidlig pubertet kan behandles Puberteten kan stoppes ved, at barnet hver 3. - 4. uge får en indsprøjtning,

Læs mere

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016. 1 Venner Et netværk af nære relationer er afgørende for et barns trivsel. De nære relationer består ikke kun af familie, men generelt af personer der gør en forskel i barnets liv. Anerkendelse gennem de

Læs mere

Tak for jeres henvendelse af 14. marts 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for jeres henvendelse af 14. marts 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Socialforvaltningen Adm. direktør Bente Møller og Anne Mette Omø Carlsen (Ø) 23. marts 2017 Sagsnr. 2017-0123418 Kære Bente Møller og Anne Mette Omø Carlsen Dokumentnr. 2017-0123418-6 Tak for jeres henvendelse

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap KORT & KLART Omfang og risikofaktorer Et styrket vidensgrundlag 2 Hvor mange børn og unge med handicap udsættes for vold og seksuelle overgreb?

Læs mere

Tak for din henvendelse af 7. oktober 2016, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 7. oktober 2016, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Socialforvaltningen Adm. direktør Ninna Thomsen, MB Dato 17.10.16 Sagsnr. 2016-0349314 Dokumentnr. 2016-0349314-5 Kære Ninna Thomsen Tak for din henvendelse af 7. oktober 2016, hvor du stiller følgende

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd mel@sfi.dk Inspirationsmøde om en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge Pr. 31. december

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren OMSORGSPLAN FOR Femkløveren INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT OM SORG OG KRISE... 4 NÅR ET BARN DØR... 5 NÅR ET BARN MISTER SIN FAR, MOR ELLER SØSKENDE... 6 NÅR ET BARN DØR I INSTITUTIONEN... 7 NÅR ET BARN

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene 1 Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene Fra 2015 til 2016 faldt grænsen for, hvor lille ens indkomst skal være for at tilhøre landets 10 procent fattigste. De 10

Læs mere

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie.

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie. Sorg og kriseplan for Espebo Børnecenter: Når børn mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med barnet at tage hånd om situationen. Det er der

Læs mere

Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats. Partnerskabsnetværket i Vejle

Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats. Partnerskabsnetværket i Vejle Workshop 11, stk. 3. en forebyggende og tidlig indsats Partnerskabsnetværket i Vejle Præsentation Socialstyrelsen Chefkonsulent i Børn, Unge og Familier Adam Paaby Konsulent i VISO Dorte Brandt Hansen

Læs mere

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse Hæmsko: 1 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse AE har undersøgt en lang række sociale og faglige faktorer for at finde frem til barrierer for at få en ungdomsuddannelse. Resultaterne

Læs mere

KOMMUNEN INFORMERER. Skilsmisse. - den mest almindelige livskrise i danske børns opvækst. Børn & Unge

KOMMUNEN INFORMERER. Skilsmisse. - den mest almindelige livskrise i danske børns opvækst. Børn & Unge KOMMUNEN INFORMERER Skilsmisse - den mest almindelige livskrise i danske børns opvækst Børn & Unge Baggrund for pjecen Skilsmissen har det sværere i dag end tidligere, fordi der er øget kamp imellem forældre

Læs mere

GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO. i beboelseslejemål. et netværk til forskel

GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO. i beboelseslejemål. et netværk til forskel GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO i beboelseslejemål et netværk til forskel 1 INDHOLD Betalingsdage Formelle krav til påkravsskrivelse Eksempel på påkravsskrivelse Ophævelse Udsættelsesforretning Flytteopgørelse

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30.

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. SEPTEMBER 2010 HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE

Læs mere

MURENE. Uden for. - Disse PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER

MURENE. Uden for. - Disse PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER PÅRØRENDE DORTHE LA COUR OG ANETTE KETLER Uden for MURENE At være pårørende til en indsat er problematisk man er splittet mellem savn og kærlighed på den ene side og sorg, skam og vrede på den anden. Alligevel

Læs mere

Børne- og Kulturforvaltningen har drøftet tolkningen af beslutningen med formanden for Børne- og Undervisningsudvalget.

Børne- og Kulturforvaltningen har drøftet tolkningen af beslutningen med formanden for Børne- og Undervisningsudvalget. GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Familie og Rådgivning Udmøntning af byrådets beslutning om færrest mulige skift i forbindelse med den sammenhængende Børne- og Ungepolitik Dato: 13.10.2015

Læs mere

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor?

Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? NOVEMBER 2017 NYT FRA RFF Børn i familier med lave indkomster hvor mange, hvor længe, hvem og hvorfor? 25.000 eller flere børn lever i familier med lav indkomst 7.200 i tre år i træk I 2015 det seneste

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger. Forebyggelse af udsættelser

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger. Forebyggelse af udsættelser NOTAT ANSØGNING Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger Forebyggelse af udsættelser Titel på forsøg Flere billige boliger og fleksible boligløsninger Forebyggelse af udsættelser

Læs mere

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. januar 2007 følger hermed socialministerens svar på spørgsmål nr. 90 (SOU Alm. del).

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. januar 2007 følger hermed socialministerens svar på spørgsmål nr. 90 (SOU Alm. del). Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 23. februar 2007 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk MKI/ J.nr. 2006-439 Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs

Læs mere

Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART

Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART Kærlighed i Kaos Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART En bedre hverdag 2 Kærlighed i Kaos er et forældretræningsprogram for familier med ADHD

Læs mere

Uden aktiviteter betyder det, at der sikkert er flere der går ud og gør dumme ting, fordi de ikke har noget at lave eller nogen til at hjælpe dem.

Uden aktiviteter betyder det, at der sikkert er flere der går ud og gør dumme ting, fordi de ikke har noget at lave eller nogen til at hjælpe dem. Indhold Høringssvar fra Ungerådet:... 1 UKC... 2 Transport... 2 Aktiviteter... 2 Aktiv Sommer... 3 For få voksne til for meget arbejde... 3 Vuggestuer... 3 Ældre- og handicapområdet... 3 TI eren... 4 Kantine...

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Når socialt udsatte bliver gamle

Når socialt udsatte bliver gamle Kristeligt Dagblad 28. august 2017, kl. 20:55 Når socialt udsatte bliver gamle Christine E Swane Foto: Privatfoto Dorte S. Andersen Foto: Privatfoto Kronik af: Christine E. Swane og Dorte S. Andersen Socialt

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

Udsatte børn i grønland

Udsatte børn i grønland Udsatte børn i grønland Mag. art. psych. Else Christensen, seniorforsker emerita København d. 22. september 2019 Børn i Grønland. 2009 En kortlægning af 0-14-årige børns og familiers trivsel Else Christensen,

Læs mere

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Højtuddannede og socialt udsatte gruppers flyttemønstre og motiver KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvorfor vælger henholdsvis højtuddannede og socialt udsatte

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED

KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED KØBENHAVNSKE FOLKESKOLEELEVERS SUNDHED Resultater fra Københavnerbarometeret 2012 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Københavnske folkeskolelevers sundhed Resultater fra Københavnerbarometeret

Læs mere

I det følgende skal mere generelt redegøres for forholdene i København:

I det følgende skal mere generelt redegøres for forholdene i København: 27-05-2007 Sagsnr. 2007-34862 Udsættelse af beboere på grund af skyldig husleje i den almene sektor I forlængelse af Jyllandspostens artikler den 18. og 19. maj 2007 vedrørende udsættelse af beboere i

Læs mere

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En bombe i familien Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En ung, der laver et selvmordsforsøg, kan kalkulere med Det skal se ud, som om jeg dør, men jeg vil ikke dø. Men de tanker

Læs mere

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du i en periode ikke skal bo hjemme hos din mor og/eller far. Din sagsbehandler bestemmer,

Læs mere

Sammenfatning af kortlægning om unge hjemløse i Aarhus Kommune.

Sammenfatning af kortlægning om unge hjemløse i Aarhus Kommune. Sammenfatning af kortlægning om unge hjemløse i Aarhus Kommune. Indledning Denne undersøgelse har til formål at give en kort sammenfatning af kortlægningen omhandlende unge hjemløse i alderen 17-24 år

Læs mere

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død Grævlingehulen Klintholm Filuren Introduktion I krise, ulykke og sorg er det godt at have en plan for, hvad vi bør og skal gøre. Følgende handlingsplan

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt?

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Mette Lausten VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd FORSKNINGEN SIGER: Uenighed om, hvorvidt kontakt tjener til

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Børn og unge med ADHD i Danmark. Lene Buchvardt

Børn og unge med ADHD i Danmark. Lene Buchvardt Børn og unge med ADHD i Danmark Lene Buchvardt Hyppigste diagnose 3-5 % af børnene i Danmark har ADHD ADHD er den hyppigste diagnose der stilles på børn og unge i det psykiatriske hospitalsvæsen Sundhedsdatastyrelsen,

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg Forældresamarbejde Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie SL Aalborg 23.1 2018 Et værdifuldt samarbejde Har stor betydning for børnenes trivsel og udvikling Vigtigt for forældrene at

Læs mere

Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år

Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 1 Praksis for boliganvisning af flygtninge med familiesammenføring og unge, der fylder 18 år Socialforvaltningens boligsociale anvisning

Læs mere

Oplysninger om Familien som deltager i effekstudie Udsatte børnefamilier ved SFI

Oplysninger om Familien som deltager i effekstudie Udsatte børnefamilier ved SFI 4. KOPI AF ELEKTRONISK AFRAPPORTERINGSSKEMA TIL SAGSBEHANDLERE OG BEHANDLERE Oplysninger om Familien som deltager i effekstudie Udsatte børnefamilier ved SFI Kære sagsbehandler som deltager i SFI s effektstudie,

Læs mere

Internt notatark. Emne: Status på projekt Helhedsorienteret indsats november 2014

Internt notatark. Emne: Status på projekt Helhedsorienteret indsats november 2014 Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Familierådgivningen Dato 20. november 2014 Sagsbehandler Bettina Beyer Direkte telefon 24 34 07 56 E-mail bbey@kolding.dk Emne: Status på projekt Helhedsorienteret

Læs mere

Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn

Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn 19. apr. 2016 - kl. 17:02 Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn Flygter mødre fra Danmark på grund af manglende overholdelse af menneskerettighederne, spørger Vivian Jørgensen, der var advokat

Læs mere

Trivselsmåling 0. til 3. klasse

Trivselsmåling 0. til 3. klasse Trivselsmåling 0. til 3. klasse 2. Hvilken klasse går du i? 1 3 23% 20% 20% 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 3. Er du dreng eller pige? 1 51% 4 Pige Dreng 4. Hvor længe har du gået på skolen? 1

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Unge på 15-17 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode. Pjecen er til dig, hvor du og

Læs mere

Dit barn bor i Danmark

Dit barn bor i Danmark Dit barn bor i Danmark Til forældre Denne pjece henvender sig til forældre med anden etnisk baggrund end dansk. Formålet med pjecen er at give information om det at være forælder i Danmark, så der er de

Læs mere

Forebyggelse af udsættelser i Købehavn

Forebyggelse af udsættelser i Købehavn Forebyggelse af udsættelser i Købehavn Susan Fiil Præstegaard Socialforvaltningen Københavns Kommune 18. april 2013 Socialforvaltningen www.kk.dk Side 1 Status 2010 stigende antal udsættelser 900 Udsættelser

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af SNAK OM DET...!

Hvad børn ikke ved... har de ondt af SNAK OM DET...! Hvad børn ikke ved... har de ondt af SNAK OM DET...! Side 1 Når børn er pårørende! Paradoks: Trods HØJ politisk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for mange oversete børn: Der var ingen, der

Læs mere

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Grønlandske børn i Danmark Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd To undersøgelser: Else Christensen, Lise G. Kristensen, Siddhartha Baviskar: Børn i Grønland. En kortlægning af

Læs mere

Det er ikke nogen menneskeret at bo i København - UgebrevetA4.dk

Det er ikke nogen menneskeret at bo i København - UgebrevetA4.dk KØBENHAVNS KOMMUNE TIL UNGT PAR I BOLIGNØD: Det er ikke nogen menneskeret at bo i København Af Ivan Mynster Onsdag den 27. december 2017 Det unge par Celina og Kenni samt deres baby kan ikke få anvist

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 BØRN, UNGE & SORG Program Præsentation Børn, Unge & Sorg Projekt Unfair De frivillige fortæller deres historie Evaluering og implementering af Unfair Diskussion MÅLGRUPPEN

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper Baggrund Den 19. november 2015

Læs mere

Kilde: Kristeligt Dagblad den 13.juli 2017 Web: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/byg-en-boernebro-af-sammenhaeng-og-forudsigelighed

Kilde: Kristeligt Dagblad den 13.juli 2017 Web: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/byg-en-boernebro-af-sammenhaeng-og-forudsigelighed Det er vigtigt at beskytte udsatte børn, der skal flyttes fra én livsverden til en anden. Alt for ofte går det så stærkt, at barnet ikke kan nå at forberede sig. Men midt i krisen skal barnet have en oplevelse

Læs mere

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer

Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer Børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer - Hvordan hjælper vi som praktiserende læger? Tina Rathje, psykolog Katrine Nordbjærg, enhedsleder Lene Caspersen, klinisk overlæge Center for Rusmiddelbehandling

Læs mere

Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART

Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART Anbragte børn og unges trivsel 2014 KORT & KLART Om dette hæfte Hvordan trives anbragte børn og unge i Danmark? Hvordan oplever de selv forholdene på deres anbringelsessted, deres muligheder for medinddragelse,

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

607354 Fattigdom 13/08/10 11:44 Side 1

607354 Fattigdom 13/08/10 11:44 Side 1 84 mio. mennesker eller 17 % af Europas befolkning lever i, eller er truet af fattigdom. Derfor har EU sat sig som mål, at Europas fattigdom skal mindskes med 25 % inden år 2020. Det betyder, at 20 mio.

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

DIALOG ANBRINGELSESSTED

DIALOG ANBRINGELSESSTED DIALOG ANBRINGELSESSTED ANBRINGELSESSTED: Seksuelle overgreb Børn har ofte en god og livlig fantasi. De fortæller ofte i brudstykker om det, de har oplevet, set eller hørt. Børn tester de voksne, bl.a.

Læs mere

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet

En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel. Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet En vejledning om skilsmisser for forældre og medarbejdere i Børnegården Vester Nebel Så alle kommer godt videre - med fokus på barnet Her i institutionen har vi fokus på børnenes trivsel og udvikling og

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Samrådsspørgsmål E

DET TALTE ORD GÆLDER. Samrådsspørgsmål E Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt Talepapir Arrangement: Samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg vedrørende Samrådsspørgsmål E Hvornår: Samrådet er

Læs mere

En undersøgelse af børnefattigdom i Danmark

En undersøgelse af børnefattigdom i Danmark Analysenotat fra Mødrehjælpen 1/2019 BØRNEFATTIGDOM I DANMARK ØKONOMI OG BOLIG En undersøgelse af børnefattigdom i Danmark Antallet af børn, der lever i fattigdom i Danmark, er steget markant de senere

Læs mere