Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016."

Transkript

1 1 Venner Et netværk af nære relationer er afgørende for et barns trivsel. De nære relationer består ikke kun af familie, men generelt af personer der gør en forskel i barnets liv. Anerkendelse gennem de nære relationer har indflydelse på både personlighed og selvværd for barnet, hvilket har betydning for, hvordan barnet klarer sig som voksen 1. Dette kapitel handler om venskabsrelationer, og hvilke faktorer der i den forbindelse er væsentlige for anbragte børns trivsel. Først beskriver kapitlet variationen for børn på døgninstitutioner og opholdssteder i forhold til oplevelsen af relationer til andre børn. Kapitlet kommer derefter ind på følgende emner: Betydningen af venskabsrelationer Betydningen af alder blandt anbragte på anbringelsesstedet Stigmatisering som anbragt, og betydningen af dette for venskabsrelationer Betydningen af digital kontakt for venskabsrelationer 1 SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

2 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER OM VENNER Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at børn på opholdssteder, i lidt højere grad end børn på døgninstitutioner, kommer godt ud af det med hinanden. Det fremgår også, at en del flere børn på døgninstitutioner føler sig ensomme sammenholdt med børn på opholdssteder. Af interviewene med børnene fremgår det, at venskabsrelationer har afgørende betydning for deres trivsel. Medarbejderne fremhæver også vigtigheden af venskabsrelationer, og beskriver, at anbragte børn er en gruppe, som er udsat for at opleve at blive udstødt og herved opleve ensomhed, hvorfor venskabsrelationer har stor betydning for deres oplevelse af trivsel. Børnene fremhæver, at det er afgørende for at skabe venskabsrelationer, at der er jævnaldrene børn på stedet. På baggrund af spørgeskemaresultaterne fremgår det, at der generelt set er en større aldersspredning blandt børnene på døgninstitutioner end blandt børnene på opholdssteder. Børnenes udsagn om vigtigheden af det at have jævnaldrende venner på anbringelsesstedet peger på, at den større aldersspredning på døgninstitutioner kan være én af flere mulige forklaringer på, at børn på døgninstitutioner i mindre grad oplever at komme godt ud af det med andre børn på stedet, og i højere grad føler sig ensomme. I kapitlet fremgår det også, at det, for nogle børn, er vanskeligt at ses med venner uden for anbringelsesstedet, da det herigennem ikke er til at skjule, at de er anbragt, og at det for nogen børn opleves som skamfuldt. Et sidste element, kapitlet belyser som vigtigt for venskabsrelationer, er sociale medier. Den primære kontakt med børn uden for stedet foregår over sociale medier, hvorfor manglende internetadgang og elektroniske devices kan have negativ indvirkning på deres venskabsrelationer.

3 3 BØRN PÅ OPHOLDSSTEDER KOMMER BEDRE UD AF DET MED HINANDEN Trivselsundersøgelsen viser, at en større andel børn på opholdssteder, end på døgninstitutioner, oplever, at de på anbringelsesstedet kommer godt ud af det med hinanden, se nedenstående tabel 5.1. TABEL 0.1 HVOR GODT PASSER DET, AT I HER (PÅ ANBRINGELSESSTEDET) KOMMER GODT UD AF DET SAMMEN? Døgninstitutioner Opholdssteder Passer helt Passer delvist Passer ikke 9 8 Total Note: Tallene i tabellen er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 145 børn på døgninstitutioner og 156 børn på opholdssteder. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Som det fremgår af nedenstående figur 5.1, viser Trivselsundersøgelsen også, at der er flere børn på døgninstitutioner, der føler sig ensomme i forhold til børn på opholdssteder. Blandt børn på opholdssteder oplever 18 procent, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme. For børn på døgninstitutioner gør dette sig gældende for 23 procent.

4 4 FIGUR 0.1 FØLER DU DIG OFTE ENSOM? Nej Af og til Meget ofte/ofte Opholdssteder Procent Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 140 børn på døgninstitutioner og 154 børn på opholdssteder. Kategorierne Meget ofte og Ofte er slået sammen. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Hvad der har betydning for børnenes venskabsrelationer bliver belyst gennem interviewene. Dette beskrives i de følgende afsnit. SUNDE VENSKABSRELATIONER ER VIGTIGE FOR BØRNS TRIVSEL Interviewene viser, at det er vigtigt for anbragte børn, at de opbygger et netværk gennem anbringelsen, og har oplevelsen af at have venner både på og uden for anbringelsesstedet. Mange af de anbragte børn har ikke et stort netværk, og de har vanskeligt ved både at skabe og bevare sunde relationer til andre børn. Flere af børnene, der har deltaget i interviewene, fortæller, at venner spiller en afgørende rolle i forhold til, om de har det godt på deres anbringelsessted. Et barn beskriver, at hun har mistet venner, da hun blev anbragt, og at hun nogle gange føler sig ensom, efter hun er blevet anbragt: Man ser, at alle andre har mange venner, og så har jeg ikke så mange Jeg kan godt være trist over nogen gange at komme op på værelset om aftenen, for jeg vil virkelig gerne være sammen med nogen. For jeg har også mistet venner i skolen. Jeg gad godt at have et bedre liv. Da jeg boede hos mine forældre, der havde jeg også mine venner. Det er lidt svært, når man bor her; man ser, at alle andre har mange venner, og så har jeg ikke så mange. Jeg vil bare gerne have en ting, som er godt i mit liv. (Barn, 14 år, døgninstitution)

5 5 Børnene beskriver også, hvordan de problematikker, de hver især har, skinner igennem i relationen til de andre børn, der er anbragt samme sted. De oplever blandt andet, at der er meget drama i deres hverdag på anbringelsesstedet, som blandt andet skyldes, at mange børn på stedet er udadreagerende, har svært ved at kommunikere med hinanden på en god måde, og at der er stor udskiftning blandt børnene. Det betyder for flere børn, at de trækker sig fra fællesskaber på anbringelsesstedet. Medarbejderne på anbringelsesstederne arbejder med at støtte børnene i relationerne til andre børn. Formålet er, at børnene skal blive i stand til at etablere og bevare relationer, for herigennem ikke at blive isoleret: Mit mål er ikke, at børnene skal få venskaber, men at de skal lære at danne en relation, så de ikke bliver udstødt Børnene har jo svært ved venner. Trivslen kommer af, at de har noget god leg, og stille og roligt får opbygget nogle sunde måder at være sammen på. Hvis der for nogle bliver dannet nogle venskaber, hvor man netop lærer, hvordan man er i en sund relation, så er det jo både et rigtig godt men også stort mål. Mit mål er ikke, at børnene skal få venskaber, men at de skal lære at danne en relation, så de ikke bliver udstødt. (Medarbejder, døgninstitution) På baggrund af både børnenes og medarbejdernes udtalelser fremgår det, at venskabsrelation har afgørende betydning for børns trivsel. Flere børn oplever at miste deres venskabsrelationer, når de bliver anbragt. Derudover fremhæver medarbejdere, at der er tale om børn, der generelt har vanskeligt ved at indgå i relation med andre børn, hvorfor anbragte børn står i en særlig sårbar situation. JÆVNALDRENDE ER AFGØRENDE FOR OPLEVEL- SEN AF VENSKAB Ud fra interviewene fremgår det, at venskabsrelationer ikke blot bliver besværliggjort af, at de børn der er anbragt, ofte har udfordringer i forhold til at indgå i relationer til andre. At børn på anbringelsessteder ikke altid er placeret med jævnaldrene bliver også beskrevet som en udfordring i forhold til at indgå i venskabsrelationer. Anbringelsesstederne i undersøgelsen har forskellige tilgange til, om og hvordan de fordeler børnene på værelserne og i forskellige afdelinger afhængigt af alder. Nogle af de mindre anbringelsessteder består af en enkelt afdeling, hvor alle børnenes værelser er samlet samme sted. Andre, lidt større, anbringelsessteder er delt op i huse eller afdelinger, hvor de fordeler børnene efter forskellige principper. Her er der eksempler på, at børnene fordeles mere eller min-

6 6 dre ad hoc alt efter, hvor der er plads, hvor de vurderes at passe godt ind med de andre børn, eller sammen med jævnaldrende børn. Flere af anbringelsesstederne placerer børnene, så de breder sig over et stort aldersspænd. Medarbejderne fortæller, at det store aldersspænd skal give et familie- eller søskendelignende fundament for børnene, hvor de store børn lærer at tage et ansvar i forhold til de yngre børn; og hvor de yngre børn lærer af og ser op til de større børn. En medarbejder på en døgninstitution fortæller, hvordan det er lærerigt for børnene at være sammen med børn der er ældre og yngre end dem selv: Målgruppen i vores hus er spændende at arbejde med, for de små og de store skal tage hensyn til hinanden, ligesom i en søskendeflok. Sådan er det jo også i det virkelige liv. Der skal man være rollemodel som storebror - ikke fordi de føler sig som storebror, men de lærer at styre deres impulser. (Medarbejder, døgninstitution) Modsat mener andre medarbejdere og flere børn, at det er problematisk, når børnene ikke er sammen med jævnaldrende på anbringelsesstedet. Når børnene fortæller om venskabsrelationer, beskriver de, at de har mest til fælles med de børn, der er på samme alder som dem selv. I de tilfælde, hvor børnene beskriver positive venskabsrelationer, lægger de vægt på, at vennerne er jævnaldrende. Modsat hvor der ikke er jævnaldrende børn at være sammen med, beskriver børnene, at de savner jævnaldrende i forhold til at danne venskaber. Et barn fra en døgninstitution fortæller, at hun mangler legekammerater på sin egen alder: Det er ikke særlig sjovt, at der ikke er andre at lege med på min alder Der er ikke andre i huset på min alder. De er alle lidt ældre. Det er ikke særlig sjovt, at der ikke er andre at lege med på min egen alder. (Barn, 11 år, døgninstitution) De interviewede børn beskriver også, hvordan det kan være svært at bo sammen med børn, der er meget yngre end dem selv. De beskriver, hvordan de små børn forstyrrer, fordi de eksempelvis larmer og blander sig. Et barn fra en døgninstitution beskriver også, hvordan de som ældre børn får lov til mere, når de små er lagt i seng: Når de små er puttet, er det bedre. Så kan vi store komme i Føtex og købe slik og chips, eller hvad vi vil for vores lommepenge. Ellers spiller vi kort. Det er når de små sover. Nogen gange er de små også ret irriterende. De blander sig i så meget hele tiden. Og de larmer. Og der er nogen af dem, der råber mega meget. (Barn, 14 år, døgninstitution)

7 7 En medarbejder fortæller også, hvordan det kan være svært at tage hensyn til de forskellige behov der er, når børnene har forskellige aldre: Nogle gange skal vi have en 3-årig, men vi skal også have en 14-årig, som bliver voldsomt udadreagerende. Og hvordan tager man hensyn og møder begge mennesker i det, de står i lige nu. Det kan godt være udfordrende. (Medarbejder, opholdssted) I forlængelse heraf viser resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen - blandt ledere på døgninstitutioner og opholdssteder at der er en forskel i aldersspredningen blandt børn anbragt på døgninstitutioner og opholdssteder. I nedenstående figur 5.2 ser vi aldersspredningen for børnene anbragt på hhv. døgninstitutioner og opholdssteder det vil sige, hvor mange år der er mellem yngste og ældste barn på anbringelsesstedet. Af figuren fremgår det fx, at der er 0-1 års forskel mellem det yngste og ældste barn for 22 procent at opholdsstederne, mens det gør sig gældende for 14 procent at døgninstitutionerne. FIGUR 0.2 ALDERSSPREDNING FOR BØRN PÅ DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER 0-1 år 2-3 år 4-5 år 6-7 år 8-9 år år år år år Procent Opholdssteder Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er baseret på besvarelser fra 212 opholdssteder og 123 døgninstitutioner. Tallene i figuren er angivet i procent. Kilde: Data fra Ankestyrelsens spørgeskema til ledere på landets døgninstitutioner og opholdssteder.

8 8 På døgninstitutioner er der generelt en større aldersspredning, end der ses på opholdssteder. Dette kan tyde på, at døgninstitutioner står over en større udfordring i forhold til at sikre, at børnene er anbragt sammen med jævnaldrende - som ifølge børnene giver de bedste forudsætninger for at skabe venskabsrelationer. EFTERVÆRN Efterværn er et kommunalt tilbud om støtte til børn i alderen 18 til 22 år, der op til deres 18. år har været anbragt uden for hjemmet eller har haft en fast kontaktperson Undersøgelsen har samtidig set på andelen af børn over 18 år på hhv. døgninstitutioner og opholdssteder. Det fremgår af data fra spørgeskemaundersøgelsen, at der ikke er væsentlig forskel blandt døgninstitutioner og opholdssteder, når vi ser på andelen, der har personer over 18 år boende sammen med børn under 18 år. Blandt døgninstitutioner har 60 procent svaret, at der bor personer over 18 år sammen med børn under 18 år, og dette er tilsvarende gældende for 62 procent blandt opholdssteder. Der er dog en variation blandt døgninstitutioner og opholdssteder i forhold til gruppen af personer over 18 år. Af de døgninstitutioner og opholdssteder, der har personer over 18 år boende sammen med børn under 18 år, er 51 procent af personerne over 18 år på døgninstitutionerne, og 33 procent på opholdsstederne, ikke anbragt i efterværn. Det vil sige, at de potentielt kan være meget ældre, end de anbragte børn på stedet. Det kan fx forklares med, at et tilbud kan være godkendt som både anbringelsessted og botilbud. Nedenstående figur 5.3 viser, hvordan andelen af personer over 18 år fordeler sig på opholdssteder og døgninstitutioner, i forhold til om de er i efterværn eller ej.

9 9 FIGUR 0.3 ER PERSONERNE OVER 18 ÅR, DER BOR PÅ ANBRINGELSESSTEDET MED BØRN UNDER 18 ÅR, I EFTERVÆRN? Nej Ja Opholdssted Procent Døgninstitution Note: Tallene i figuren er baseret på besvarelser fra 143 opholdssteder og 78 døgninstitutioner. Tallene i figuren er angivet i procent. Kilde: Data fra Ankestyrelsens spørgeskema til ledere på landets døgninstitutioner og opholdssteder. På baggrund af spørgeskemaresultaterne kan vi sige, at børnene på døgninstitutioner, i højere grad end på opholdssteder, bor samme sted som personer, der potentielt er væsentligt ældre end de selv er, og at der generelt set er en større aldersspredning blandt børnene på døgninstitutioner end opholdssteder. Samtidig peger interviewene i undersøgelsen på, at børnene oplever jævnaldrende som vigtige i forhold til venskabsrelationer. At børnene på døgninstitutioner i højere grad bor samme sted som personer, der er over 18 år, og at der er en større aldersspredning blandt børnene på stedet, kan være én af flere mulige forklaringer på, at børnene på døgninstitutioner i højere grad, end på opholdssteder, meget ofte føler sig ensomme. Det kan også være med til at forklare forskellen i børnenes oplevelse af, at komme godt ud af det sammen på anbringelsesstedet. NOGLE BØRN FØLER SIG STIGMATISERET I FORHOLD TIL VENNER UDEN FOR ANBRINGEL- SESSTEDET Gennem interviewene med børnene fremgår det, at det for nogle børn forbindes med skam at være anbragt, og at de derfor ikke har lyst til, at alle omkring dem får denne information om dem. Det kan gå ud over relationer til venner uden for anbringelsesstedet. Børnene fortæller, at hvis de har lavet en aftale med en ven uden for anbringelsesstedet, skal anbringelsesstedet ringe til vennens forældre forud for aftalen. Nogle børn beskriver, at de

10 10 er bange for at blive stemplet af skolekammerater og venner fordi, de bor på et anbringelsessted. Når anbringelsesstedet håndhæver, at de skal ringe til barnets venners forældre, kan det derfor resultere i, at barnet trækker sig fra sociale relationer uden for anbringelsesstedet. Et barn fra et opholdssted fortæller, hvordan hun har afholdt sig fra at se venner og tage til fester, eller har løjet om sine aftaler, fordi, hun ikke ville have, at anbringelsesstedet skulle ringe til forældrene: Jeg løj for de voksne i starten, fordi jeg ikke havde det så godt med at sige, at jeg boede her, for jeg følte, at det var skamfuldt Der var meget i starten, hvor jeg ikke tog til fester, og jeg ikke var sammen med mine veninder af den grund, at de voksne ikke skulle ringe. I starten stoppede det mig meget. Også da jeg begyndte at få min kæreste. Jeg løj for de voksne i starten, fordi jeg ikke havde det så godt med at sige, at jeg boede her, for jeg følte, at det var skamfuldt. Jeg var bange for at blive stemplet. Jeg kan huske, at jeg blev ved med at lyve, og så blev jeg efterlyst, fordi jeg ikke havde lyst til, at de skulle ringe. (Barn, 17 år, opholdssted) Det fremgår også af interviewene med børnene, at det kan være ubehageligt at have venner fra eksempelvis skolen på besøg på anbringelsesstedet. Børnene beskriver, at de tit bliver forstyrret af de andre på anbringelsesstedet, når de har besøg af venner, og at det føles akavet eller mærkeligt at have besøg. Et barn på en døgninstitution forklarer, at det er svært at bevare venskaber med skolekammerater: Det er svært at bo her, og så have de venner. Det er mere akavet, når de er her. Så vil jeg hellere være ude ved dem. (Barn, 14 år, døgninstitution) At skabe relationer med personer uden for anbringelsesstedet er for nogle børn vanskeliggjort af anbringelsesstedets rammer for at lave aftaler, eller fordi børnene ikke finder det behageligt, at have venner med på anbringelsesstedet. ADGANG TIL SOCIALE MEDIER ER VIGTIG FOR KONTAKT TIL VENNER Adgangen til sociale medier er vigtig for børnene i forhold til at bevare kontakten med venner, der ikke bor på anbringelsesstedet. Et barn fra et opholdssted fortæller, hvordan han holder kontakt med venner: Jeg har kontakt med dem fra skolen på de sociale medier. Gennem IPad, på Instagram og Twitter. Jeg har også en ven fra min gamle skole. Jeg har lidt kontakt med ham. Jeg ser ham ikke så meget mere. Vi skriver for det meste bare over de sociale medier. (Barn, 13 år, opholdssted)

11 11 I forlængelse heraf beskriver nogle børn, hvordan det er frustrerende, når internettet eksempelvis bliver slukket om aftenen. Nogle beskriver også, hvordan kontakten med venner ude fra foregår hjemme ved deres forældre, da de ikke har adgang til egen telefon på anbringelsesstedet.

Generel trivsel på anbringelsesstedet

Generel trivsel på anbringelsesstedet 1 Generel trivsel på anbringelsesstedet Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at der i forhold til flere parametre er en forskel i trivslen blandt børn anbragt på hen vurderer børn, der er anbragt på døgninstitutioner,

Læs mere

Relation til voksne på anbringelsesstedet

Relation til voksne på anbringelsesstedet 1 Relation til voksne på anbringelsesstedet Tilknytning til og anerkendelse fra et netværk af nære relationer er afgørende for anbragte børns trivsel. For institutionsanbragte børn er mor eller far oftest

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd mel@sfi.dk Inspirationsmøde om en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge Pr. 31. december

Læs mere

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014 Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hovedresultater september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner sammenfatning

Læs mere

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år : 1 Et kort overblik over efterladte børn i alderen 2-15 år Vi ønsker med dette notat at give et indblik i karakteristika og belastningsgrad hos de børn, som har modtaget et tilbud hos Børn, Unge & Sorg

Læs mere

HVAD VIRKER FOR DE MEST UDSATTE UNGE? OPLÆG V. LAJLA KNUDSEN, SFI BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGENS ÅRSMØDE 2009

HVAD VIRKER FOR DE MEST UDSATTE UNGE? OPLÆG V. LAJLA KNUDSEN, SFI BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGENS ÅRSMØDE 2009 HVAD VIRKER FOR DE MEST UDSATTE UNGE? OPLÆG V. LAJLA KNUDSEN, SFI BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGENS ÅRSMØDE 2009 DAGENS TEMAER Præsentation af undersøgelsen og datagrundlaget Hvilke unge modtager forebyggende

Læs mere

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Ankestyrelsens undersøgelse af Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Sammenfatning af hovedresultater December 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Læs mere

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 Rambøll Management Consulting A/S CVR NR. 60997918 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Sammenfatning 5 3. Trivsel på anbringelsesstedet 9

Læs mere

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Oktober 2016 1 1. Sammenfatning Flere børn i plejefamilie

Læs mere

af egenbetaling fra under 18 år

af egenbetaling fra under 18 år September 2018 Kommunernes praksis for opkrævning af egenbetaling fra anbragte børn og unge under 18 år 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 SAMMENFATNING... 3 FORMÅL MED UNDERSØGELSEN... 3 UNDERSØGELSENS RESULTATER...

Læs mere

Inspirationsmateriale til SAGSBEHANDLERE

Inspirationsmateriale til SAGSBEHANDLERE Inspirationsmateriale til SAGSBEHANDLERE Carsten Kirk Alstrup 1 Flere teenagere kan anbringes i familiepleje Dette inspirationsmateriale er udarbejdet specielt til dig, der som sagsbehandler skal tage

Læs mere

Medlemsundersøgelse blandt familieplejere

Medlemsundersøgelse blandt familieplejere Medlemsundersøgelse blandt familieplejere Introduktion til undersøgelsen Socialpædagogerne har i maj 2017 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer, som arbejder som familieplejere. Undersøgelsen

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse 2018 Velfærdspolitisk Analyse Kontinuitet i anbringelser af børn og unge Ved udgangen af 2016 var omkring 12.000 børn og unge i alderen 0-17 år anbragt uden for hjemmet. Heraf var størstedelen, ca. 7.500,

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt?

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Mette Lausten VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd FORSKNINGEN SIGER: Uenighed om, hvorvidt kontakt tjener til

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Delundersøgelse 4: Kortlægning af antal plejefamilier i Danmark september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Opsummering

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22.

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22. Notat Emne Til Kopi til Udviklingen i antal anbringelser 2007 1. halvår Socialudvalget Aarhus Kommune Den 22. september I dette notat gives et overblik over udviklingen i antal anbringelser opdelt på følgende

Læs mere

TAK FOR DIN DELTAGELSE!

TAK FOR DIN DELTAGELSE! TAK FOR DIN DELTAGELSE! - BESVARELSE AF SPØRGESKEMA Om projektet: Din kommune er i øjeblikket med i et projekt for Sundhedsstyrelsen, som handler om at styrke indsatsen mod ensomhed blandt ældre mennesker,

Læs mere

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl Trine Natasja Sindahl Cand.psych. Børnefaglig konsulent I Børns Vilkår Har arbejder med metodeudvikling på BørneTelefonen siden 2007 Ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet trine@bornsvilkar.dk

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT. Skødstrup Skole, klassetrin Aarhus Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT. Skødstrup Skole, klassetrin Aarhus Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT Aarhus Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration til

Læs mere

Når cykelhjelm ikke er nok

Når cykelhjelm ikke er nok Udviklingsrapport ERROR! NO TEXT OF SPECIFIED STYLE IN DOCUMENT.- Når cykelhjelm ikke er nok Error! Reference source not found. Introduktion Kære projektleder og projektmedarbejdere Denne rapport præsenterer

Læs mere

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER Til Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) Dokumenttype Rapport Dato Maj, 201 -[Valgfri DET 1 - If no optional KOMMUNALE text is needed then remember to delete PERSPEKTIV the fields.] [Tekst - If no optional

Læs mere

Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser

Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser Når et barn eller en ung har brug for særlig støtte og behov for hjælp, kan kommunen iværksætte en anbringelse uden for hjemmet. En anbringelse i en plejefamilie

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT. Heldagsskolen Bråby, klassetrin Skoler uden kommunetilknytning

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT. Heldagsskolen Bråby, klassetrin Skoler uden kommunetilknytning DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2018/19 SKOLERAPPORT Skoler uden kommunetilknytning Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Emne Udviklingen i antal anbringelser Socialudvalget. Socialforvaltningen. Den 23. marts 2015

Notat. Aarhus Kommune. Emne Udviklingen i antal anbringelser Socialudvalget. Socialforvaltningen. Den 23. marts 2015 Notat Emne Udviklingen i antal anbringelser 2007 2014 Til Socialudvalget Aarhus Kommune Den 23. marts 2015 I dette notat gives et overblik over udviklingen i antal anbringelser opdelt på følgende områder.

Læs mere

SAMFUNDETS STEDBØRN: ANBRAGTE BØRNS VIDERE SKÆBNE. Af Niels Glavind, ng@aeraadet.dk

SAMFUNDETS STEDBØRN: ANBRAGTE BØRNS VIDERE SKÆBNE. Af Niels Glavind, ng@aeraadet.dk 2004 SAMFUNDETS STEDBØRN: ANBRAGTE BØRNS VIDERE SKÆBNE Af Niels Glavind, ng@aeraadet.dk AErådet har tidligere offentliggjort analyser af social arv m.v. bl.a. til brug for det tema, Ugebrevet A4 har om

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30.

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. SEPTEMBER 2010 HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE

Læs mere

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014. Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014. Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd FORMÅL OG BAGGRUND - Overvåge anbragte børn og unges trivsel - Gentages hvert andet år - Bestilt af Socialministeriet

Læs mere

TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET. et læringsprogram for anbragte børn

TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET. et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje

Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje Workshop ved KL-konference: Børn og unge med handicap 2015 9. september v. projektleder Carsten Kirk Alstrup 1 Center for Familiepleje Centerchef

Læs mere

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek Etisk Regnskab for Silkeborg Bibliotek Tillæg: Børnenes udsagn i grafisk fremstilling Ved en beklagelig fejl er dette materiale faldet ud af hovedudgaven af det etiske regnskab. Tillægget kan som det øvrige

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Korsvejens Skole, klassetrin Tårnby Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Korsvejens Skole, klassetrin Tårnby Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT Tårnby Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration til

Læs mere

Indsatstrappen i Københavns Kommune

Indsatstrappen i Københavns Kommune Notat Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden for Tæt på Familien Hans Skov Kloppenborg og Rasmus Højbjerg Jacobsen Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden

Læs mere

Trivselsmåling på Elbæk Efterskole

Trivselsmåling på Elbæk Efterskole Trivselsmåling på Elbæk Efterskole 27/6-2017 Social trivsel Er du glad for din skole? Meget tit 35 53,8 45 60 80 57,1 Tit 20 30,8 26 34,7 46 32,9 En gang i mellem 10 15,4 3 4 13 9,3 Sjældent 0 0 0 0 0

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT. Blågård Skole, klassetrin Københavns Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT. Blågård Skole, klassetrin Københavns Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT Københavns Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis.

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis. Baggrund Ved opstart af projektet Hvervning af og støtte til plejefamilier til børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund viste en opgørelse fra Danmarks Statistik, at en lidt større andel af børn og unge

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Østervang, klassetrin Glostrup Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Østervang, klassetrin Glostrup Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Glostrup Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Strandskolen, klassetrin Greve Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Strandskolen, klassetrin Greve Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Greve Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration til

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Korshøjskolen, klassetrin Randers Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Korshøjskolen, klassetrin Randers Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Randers Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Åløkkeskolen, klassetrin Odense Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Åløkkeskolen, klassetrin Odense Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Odense Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration til

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Høsterkøb Skole, klassetrin Rudersdal Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Høsterkøb Skole, klassetrin Rudersdal Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Rudersdal Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Trørødskolen, klassetrin Rudersdal Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Trørødskolen, klassetrin Rudersdal Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Rudersdal Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Trekronerskolen, klassetrin Jammerbugt Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Trekronerskolen, klassetrin Jammerbugt Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT Jammerbugt Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Mølleskolen, klassetrin Skanderborg Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Mølleskolen, klassetrin Skanderborg Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT Skanderborg Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

GUIDE TIL KOMMUNER VED TRIVSELSMÅLINGER BLANDT UDSATTE BØRN OG UNGE

GUIDE TIL KOMMUNER VED TRIVSELSMÅLINGER BLANDT UDSATTE BØRN OG UNGE NOTAT GUIDE TIL KOMMUNER VED TRIVSELSMÅLINGER BLANDT UDSATTE BØRN OG UNGE SIGNE FREDERIKSEN MAI HEIDE OTTOSEN METTE LAUSTEN DINES ANDERSEN KØBENHAVN 2016 GUIDE TIL KOMMUNER VED TRIVSELSMÅLINGER BLANDT

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole, klassetrin Københavns Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole, klassetrin Københavns Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole, 4.-9. klassetrin Københavns Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3

Læs mere

Overbliksrapport 4.-8.klasse

Overbliksrapport 4.-8.klasse Overbliksrapport 4.-8.klasse Læsevejledning Mellerup Friskole skal hvert tredje år udarbejde en undervisningsmiljøvurdering (UMV) som er en skriftlig vurdering af sikkerheds og sundhedsforholdene, samt

Læs mere

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2018-2022 INDLEDNING Formålet med Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik er at sætte ramme og retning for udviklingen af livsduelige børn og unge. Alle skal have

Læs mere

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Marts 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Hovedresultater 2 1.1.1 Profilen

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Aalestrup skole, klassetrin Vesthimmerlands Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Aalestrup skole, klassetrin Vesthimmerlands Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Vesthimmerlands Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

Unge i Grønland. Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb

Unge i Grønland. Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb Baggrund Undersøgelsen er bestilt hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI i 2013, af daværende Departement for Familie og Justitsvæsen.

Læs mere

PRIVATSKOLENS TRIVSELSMÅLING /17 SKOLERAPPORT. Privatskolen Nakskov, klassetrin Lolland Kommune

PRIVATSKOLENS TRIVSELSMÅLING /17 SKOLERAPPORT. Privatskolen Nakskov, klassetrin Lolland Kommune PRIVATSKOLENS TRIVSELSMÅLING 2017 2016/17 SKOLERAPPORT Lolland Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Brovst Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Brovst Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT Jammerbugt Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Lundehusskolen, klassetrin Københavns Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Lundehusskolen, klassetrin Københavns Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT Københavns Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

TRIVSELSMÅLING HELDAGSSKOLEN BRÅBY 2015/16 SKOLERAPPORT. Heldagsskolen Bråby, klassetrin Faxe Kommune

TRIVSELSMÅLING HELDAGSSKOLEN BRÅBY 2015/16 SKOLERAPPORT. Heldagsskolen Bråby, klassetrin Faxe Kommune TRIVSELSMÅLING HELDAGSSKOLEN BRÅBY 2015/16 SKOLERAPPORT Faxe Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 25. november 2014 Sagsnr. 14/19330 Løbenr. 201133/14 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

2016/17 SKOLERAPPORT. Hestlund Efterskole, klassetrin Ikast-Brande Kommune

2016/17 SKOLERAPPORT. Hestlund Efterskole, klassetrin Ikast-Brande Kommune 2016/17 SKOLERAPPORT Ikast-Brande Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration til det videre arbejde 5

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Dannevirke Kostskole, klassetrin Skoler uden kommunetilknytning

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Dannevirke Kostskole, klassetrin Skoler uden kommunetilknytning DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT Skoler uden kommunetilknytning Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning

Læs mere

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Unge på år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Unge på 15-17 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode. Pjecen er til dig, hvor du og

Læs mere

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Når børnefamilier sættes ud Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI SFI Gå-hjem-møde 21. marts 2013 Forfattere: Helene Oldrup Anders Kamp Høst Alva Albæk Nielsen Bence Boje-Kovacs Undersøgelsen

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Gentofte Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold... 2 1.3 Læsning af figurer...3

Læs mere

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER EFTERVÆRN Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT EFTERVÆRN 3 NÅR DU FYLDER 18 ÅR 6 FACTS OM EFTERVÆRN 10 CASE: SIMONE FIK HJÆLP, DA HUN VAR FLYTTET

Læs mere

Trivsel i folkeskolen, 2015

Trivsel i folkeskolen, 2015 Trivsel i folkeskolen, 2015 Den første nationale trivselsmåling i folkeskolen er gennemført i perioden 26. januar til 24. marts 2015. Trivselsmålingen er indført som led i folkeskolereformen og skal give

Læs mere

1 Svaroverblik Svaroverblikket herunder viser hvor stor en andel af eleverne i kommunen, som har besvaret henholdsvis ikke besvaret

1 Svaroverblik Svaroverblikket herunder viser hvor stor en andel af eleverne i kommunen, som har besvaret henholdsvis ikke besvaret DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 16-17 17-18 18-19 KOMMUNERAPPORT Syddjurs Kommune, 4.-9. klassetrin 1 Svaroverblik Svaroverblikket herunder viser hvor stor en andel af eleverne i kommunen, som har

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

Hvervning af og støtte til. plejefamilier til etniske minoritetsbørn. Resultater af spørgeskemaundersøgelse

Hvervning af og støtte til. plejefamilier til etniske minoritetsbørn. Resultater af spørgeskemaundersøgelse Hvervning af og støtte til plejefamilier til etniske minoritetsbørn Resultater af spørgeskemaundersøgelse Oktober 2009 Du modtog som Servicestyrelsens kontaktperson på projektet: Hvervning af og støtte

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet afdeling, 4.-9. klassetrin Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold...

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Klasserapport Årre Skole, klassetrin 5 Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens

Læs mere

Palle alene i verden. Seminar: Ensomhed tidligt og midt i livet Forstå ensomhed, 20. maj 2015

Palle alene i verden. Seminar: Ensomhed tidligt og midt i livet Forstå ensomhed, 20. maj 2015 Palle alene i verden Seminar: Ensomhed tidligt og midt i livet Forstå ensomhed, 20. maj 2015 Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d., direktør i Ensomme Gamles Værn 1 Kvalitativt studie 20 personer 30

Læs mere

Trivselsundersøgelse Fjerde til niende klasse

Trivselsundersøgelse Fjerde til niende klasse Trivselsundersøgelse 2015 - Fjerde til niende klasse Svarfordeling angivet i procent af totale antal besvarelser. Folkeskoler og specialskoler i Holbæk sammenlignet med landsgennemsnit. Svar afgivet i

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Mariagerfjord Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold...

Læs mere

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 INDHOLD 3 BAGGRUND OG FORMÅL 4 HOVEDKONKLUSIONER 5-7 RESPONDENTERNES BAGGRUND 8-12 AARHUS EN GOD BY FOR ALLE 13-15 TRIVSEL OG ENSOMHED 16-19

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Vejen Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT. ABC Kommune, klassetrin

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT. ABC Kommune, klassetrin DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 4 1.4 Vejledning og inspiration til det videre

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Vejen Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

Børnefamilier: Aftensmaden er noget, vi samles om

Børnefamilier: Aftensmaden er noget, vi samles om Børnefamilier: Aftensmaden er noget, vi samles om November 2018 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 2. november 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Rosenkilde Skole, klassetrin Slagelse Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT. Rosenkilde Skole, klassetrin Slagelse Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2014/15 SKOLERAPPORT Slagelse Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Rapportens indhold 3 1.3 Læsning af figurer 3 1.4 Vejledning og inspiration

Læs mere

LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER. Mandag den 27. januar 2014. Geert Jørgensen

LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER. Mandag den 27. januar 2014. Geert Jørgensen LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER Mandag den 27. januar 2014 Geert Jørgensen INDHOLD Specialundervisning omfang og former Om anbragte børn og undervisning Om undersøgelsen

Læs mere

VESTERBRO UNGDOMSGÅRD TRIVSELS- OG MOBBEPOLITIK. Ingen kan hjælpe alle men alle kan hjælpe nogen!

VESTERBRO UNGDOMSGÅRD TRIVSELS- OG MOBBEPOLITIK. Ingen kan hjælpe alle men alle kan hjælpe nogen! VESTERBRO UNGDOMSGÅRD TRIVSELS- OG MOBBEPOLITIK Ingen kan hjælpe alle men alle kan hjælpe nogen! Trivsel Vores kerneydelse er at skabe trivsel, læring og udvikling hos børn og unge. Uden trivsel er der

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Voksne møder generelt anbragte børn med lavere faglige forventninger end andre børn, påpeger forsker. Elliot Larsen (th) og leder af Børne-

Læs mere

Trivselsundersøgelse Handlingsplan

Trivselsundersøgelse Handlingsplan Trivselsundersøgelse 2015 Handlingsplan Dato: November 2015 Handleplanen dækker: Amagerskolen Beskrivelse af analysen: I foråret 2015 er der lavet en trivselsundersøgelse på Amagerskolen, hvor alle børn

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle børn og

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE /18 SKOLERAPPORT. Stenløse Privatskole, klassetrin Egedal Kommune

TRIVSELSUNDERSØGELSE /18 SKOLERAPPORT. Stenløse Privatskole, klassetrin Egedal Kommune TRIVSELSUNDERSØGELSE 2017 2017/18 SKOLERAPPORT Egedal Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser 3 1.3 Rapportens indhold

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE /17 SKOLERAPPORT. Albertslund Ungecenter, klassetrin Albertslund Kommune

TRIVSELSUNDERSØGELSE /17 SKOLERAPPORT. Albertslund Ungecenter, klassetrin Albertslund Kommune TRIVSELSUNDERSØGELSE 2016 2016/17 SKOLERAPPORT Albertslund Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser 3 1.3 Rapportens indhold

Læs mere

DIALOG ANBRINGELSESSTED

DIALOG ANBRINGELSESSTED DIALOG ANBRINGELSESSTED ANBRINGELSESSTED: Seksuelle overgreb Børn har ofte en god og livlig fantasi. De fortæller ofte i brudstykker om det, de har oplevet, set eller hørt. Børn tester de voksne, bl.a.

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

Overbliksrapport. Spørgeskemaer. Termometeret

Overbliksrapport. Spørgeskemaer. Termometeret Overbliksrapport Spørgeskemaer Rapportstatus Dagtilbuddets navn Børnehuset Arrildprivat skole... undersøgelser i rapporten 1... Undersøgelsens navn Børnehaven A... Resultater er opdelt på Opdeling er ikke

Læs mere