Handleplan 2016 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handleplan 2016 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik."

Transkript

1 Handlingsplan på tilgængelighed Handleplan 2016 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik. Bidrag fra Børn og Unge Sikre mulighed for inklusion af børn og unge med handicap i daginstitutioner, skoler og klubber. Børn og unge, forældre og medarbejdere Eksempelvis ved etablering af dørautomatik, ramper, lift, handicaptoilet, ændre belysning m.m. Generelt etableres det i samarbejde mellem den handicappede evt. dennes forældre, konsulent fra PPR, ledelsen/personalet på den konkrete adresse og bygningskonsulent i Magistraten for Teknik og Miljø. Initiativerne sker løbende i takt med de konkrete behov. Initiativerne sker løbende i takt med de konkrete behov. Der er afsat beløb til indvendig vedligehold/modernisering og problematikken/initiativet betragtes som en modernisering til nutidig forhold Der er løbende initiativer Og målsætningen er at der skabes tilgængelighed i den udstrækning det giver mening for det konkrete menneske der har et handicap, men også indenfor det, der er økonomisk muligt. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

2 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Sociale Forhold og Beskæftigelse MSB har i 2016 fokus på velfærdsteknologiske indsatser på kommunikationsområdet. MSB vil arbejde med inddragelse af borgere via elekroniske kommunikationsværktøjer som Ipad og Smartphones og med at styrke borgernes mulighed for at kommunikerer elektronisk med kommunen og andre myndigheder herunder bruge diverse elektroniske ansøgninger Folkepensionister Førtidspensionister Borgere med handicap Socialt udsatte, herunder misbrugere og hjemløse Borgere med sindslidelser MSB s fokus på velfærdsteknologiske kommunikationsløsninger bidrager til at øge tilgængeligheden til samfundet generelt for en lang række af borgere, det støtter borgeren i at indgå i fælleskaber, få struktur på hverdagen og få nem adgang til relevante offentlig myndigheder. Initiativet er i gang på forskellig vis rundt om i magistratsafdelingen og vil køre over en årrække. Initiativet gennemføres inden for afdelingens budget. Pensionsafdelingen Poul Erik Søvsø Driftschef Voksenhandicap P.A Voksenhandicap - Viggo Munk Fuldmægtig i Ledelse og Politisk Betjening: Sharmili Rajagopal Der arbejdes allerede med web baseret bostøtte i forhold til borgere med sindslidelse. Der er igangsat en lignende projekt for borgere med senhjerneskade Der et it cafe for borgere med udviklingshæmning, hvor borgere kan får træning og hjælp Borgere med autisme har udviklet et møde og kommunikationssystem i SORAS samværscafe Der er opsat borger pc ere på Jægergården og borgerne kan modtage vejledning i elektronisk ansøgning. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

3 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Latinerkvarteret - etablering af tilgængelighedskorridor via Badstuegade Latinerkvarteret er, med sit oprindelige præg og gamle gader, en del af det historiske Aarhus. De brostensbelagte gaders ujævne overflade er imidlertid en udfordring for dårligt gående og handicappede såvel som for folk med barnevogne mv. Der er stillet forslag om en tilgængelighedskorridor i form af en bane i vejen fra Store Torv til Graven via Badstuegade, hvor overfladen er mere jævn, så adgangen lettes uden at gadens historiske præg brydes. Der er dog store problemer med at gennemføre projektet, da en bevarende lokalplan for området påbyder, at de slidte brosten ikke må ændres. Borgere med fysisk handicap, dårligt gående mv. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for at alle borgere kan bevæge sig rundt i byen. Grundet Kulturhovedstad 2017 er projektet udsat til 2018 Der er afsat 1 mio. kr. i anlægsprogrammet. Center for Byens Anvendelse, Anlægsafdelingen, Lise Guldager Hoppe Under planlægning Der er skitseret forskellige løsninger, hvori de lokalplanmæssige rammer søges tilgodeset, samtidig med at tilgængeligheden fremmes. Processen med fastlæggelse af den mest hensigtsmæssige løsning pågår fortsat.

4 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø En dag i tilgængelighedens tegn For at sikre at de projekter, vi udfører på byens veje og torve, nu også er gode at færdes på, har Center for Byens Anvendelse, Vejanlæg og Bydesign, sammen med repræsentanter fra Handicaprådet afholdt en dag i tilgængelighedens tegn. Sammen gennemgik vi på to lokaliteter i byen nogle af de tilgængelighedsløsninger, kommunen har udført i den seneste tid. Der blev blandt andet set på ledelinjer og opmærksomhedsfelter, forskellige belægningstyper og mere eller mindre heldige kantstensopspring. Det blev til mange gode input, som arkitekter og ingeniører kan tage med i det videre arbejde. Disse møder afholdes fremover to gange årligt. Repræsentanter fra handicaporganisationerne samt borgere med nedsat fysisk funktionsevne. De fremkomne ønsker indarbejdes i muligt omfang i kommunens anlægsprojekter. Løbende En integreret del af anlægsprogrammet. Center for Byens Anvendelse, Vejanlæg og Bydesign. Tilgængelighedsmøderne gennemføres halvårligt.

5 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Håndbog i tilgængelighed Anbefalingerne i den nye Håndbog i tilgængelighed anvendes i forbindelse med udformning af nye vejanlæg i Aarhus Kommune. Herved indarbejdes opmærksomhedsfelter, retningsfelter og niveaufri passageløsninger ved alle nye projekter. Der tænkes generelt tilgængelig ind i alle de projekter, der udføres på vejområdet. dvs. at tilgængelighed er en integreret del af planlægning og projektering af projekter for veje, stier og torve. Ved større anlægsprojekter gennemføres der for det meste tilgængelighedsrevisioner, mens de mindre anlægsprojekter vurderes i forbindelse med Færdselsmøderne. Der sker en løbende forbedring af kommunens signalanlæg med lydsignaler i samarbejde med Dansk Blindesamfund. Borgere med fysisk nedsat funktionsevne. Arbejdet understøtter målsætningen om, at Aarhus skal være en by for alle, og sikrer at tilgængelighedshensyn indarbejdes i alle kommunens vejanlægsprojekter, så det bliver en naturlig del af bybilledet. Løbende Er integreret i anlægsprogrammet. Center for Byens Anvendelse, Vejanlæg og Bydesign. Gennemføres løbende som en del af nye projekter.

6 Handlingsplan på tilgængelighed Opførelse af gruppe shelterplads ved Østerby Mose i Tranbjerg Bidrag fra Teknik og Miljø Projektet er udarbejdet i samarbejde med Arkitektskolen og SUMH (Sammenslutning af Unge Med Handicap), og omfatter etablering af shelter til ca. 20 personer, vandpost, parkering, stiforbedring og muldtoilet. Projektet er betinget af, at der opnås støtte fra Friluftsrådet, hvor der er ansøgt om 1 mio. kr. til projektet. Unge med handicap. Projektet vil gøre det muligt for unge med meget forskellige handicap at komme ud i naturen og få gode naturoplevelser, samtidig med at fællesskabet med andre i en lignende situation støttes og styrkes. Der foreligger svar fra Friluftsrådet i slutningen af juni Derefter skal der søges om tilladelser, og pladsen ventes klar til efteråret Center for Byens Anvendelse bidrager med kr. fra Tilgængelighedspuljen samt med midler til forproces og ansøgningsmateriale, herunder timer til værdi af ca kr. Projektet medfører øgede driftsomkostninger på ca kr./år. Vi er i dialog med MSO om deling af denne omkostning. Omsorgshjemmet har tilbudt at tilse shelteren og dertil også levere brænde.

7 Handlingsplan på tilgængelighed Center for Byens Anvendelse, Pernille Villesen Der er afsendt ansøgning og indhentet tilbud fra shelter tømrer. Der er kontakt til alle interessenter i området, inkl. Fællesrådet. Såfremt der bevilges tilskud, skal tegningerne slutprojekteres.

8 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Forbedring af tilgængelighed til stranden og Badeanstalten ved Riis Skov Der udføres et rampeanlæg og etableres en ny trappe ved tunellen under kystbanen, og forholdene på stranden opgraderes. Der er ligeledes planer om baderampe eller lignende foranstaltning. Fysisk handicappede, ældre, gangbesværede alle! Sikrer tilgængelighed for alle, så alle har mulighed for at bade og nyde sommeren ved stranden Projektet afventer godkendelse fra BaneDanmark og forventes, såfremt der opnås godkendelse, at kunne starte op til efteråret 2016 Projektet er bevilget kr. fra Tilgængelighedspuljen. Center for Byens Anvendelse, Kristina Friis Simonsen Projektet ligger pt. hos Drift og Myndighed, men bliver til i et samarbejde med andre afdelinger i Teknik og Miljø. Projektet afventer godkendelse hos BaneDanmark.

9 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Ajstrup Strand for alle I 2015 opstillede Aarhus Kommune ved CBA nye badebroer ved Ajstrup Strand. Broerne er placeret, så man skal krydse sandstranden og træde op på broens rampe. Der har været ønsker fra strandens brugere om at få en badebro, der kunne tilgås fra parkeringsarealet, så gangbesværede med rollator eller stok, personer i kørestol, og/eller folk med synshandikap, nemt og sikkert kunne få adgang til en af badebroerne. Teknik og Miljø har fået midler fra kommunens tilgængelighedspulje til at udvide en badebro, så broen er tilgængelig for alle direkte fra p-pladsen. Broen udformes som en almindelig badebro og signalerer ikke umiddelbart handicaptilgængelighed. Alle brugergrupper skal føle sig velkomne. Broen er så bred, så kørestole, barnevogne og gående kan passere hinanden. Der er i dag allerede en Handicap parkeringsplads ved Ajstrup, samt offentlige toiletter med handikapadgang. Tæt ved badebroen ligger Ajstrupstrand Camping som også har gæster i alle aldre og med forskellige handicap. De vil derfor også kunne nyde godt af, at gæster nemt kan komme til vandet. Alle borgere, der benytter stranden. Ved at opsætte den nye badebro ved Ajstrup Strand øges tilgængeligheden for brugergrupper, som normalt har svært ved at komme til stranden. Broen bliver opsat i første halvdel af juni Samlet budget på kr. heraf et tilskud fra Tilgængelighedspuljen på kr. Center for Byens Anvendelse Tor Albrechtsen Igangværende projekt.

10 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Fodgængerstrategi Center for Byudvikling og Mobilitet (CBM) er tovholder på arbejdet med en fodgængerstrategi. Strategien udvikles i et samarbejde mellem Magistratsafdelingerne for Sundhed og Omsorg og Teknik og Miljø. Strategien er endnu ikke politisk godkendt. Fodgængerstrategien integreres i arbejdet med en ny Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby. Strategien har to indsatsområder: Tilgængelighed og Fremkommelighed. A) Tilgængelighed Tilgængelighed indgår bl.a. i Kommuneplan 2013 og emnet er yderligere uddybet i blandt andet den kommunale publikation Sådan gør vi i Aarhus, hvor der er opstillet konkrete retningslinjer for belægninger, gangbaner, ledelinjer osv. I den kommunale rapport Byrum og Byliv er angivet, at tilgængelighed er en gennemgående faktor ved ændringer og nye tiltag i det offentlige rum. Forslag til indsatser: Udarbejdelse af en designmanual for udformning af fodgængerarealer Revision og udbygning af den kommunale publikation Sådan gør vi i Aarhus om tilgængelighed til offentlige bygninger og offentlige rum. Øget brug af tilgængelighedsrevision i forbindelse med omdannelser i det offentlige rum. B) Fremkommelighed For fodgængere handler fremkommelighed om, at der findes gode fodgængerarealer, som giver den korteste og mest logiske rute til deres mål. Samtidig vil forgængere gerne kunne bevæge sig frit, og ønsker i mange tilfælde at kunne bevæge sig med en vis hastighed. Fodgængere ønsker ikke større omveje, og derfor er krydsningsmuligheder væsentligt for deres fremkommelighed. Fremkommelighed for fodgængere indgår i dag ofte i forbindelse med at sikre fodgængeres mulighed for at krydse vejen inden for en rimelig ventetid. Dette kan både være i signalanlæg og ved etablering af krydsningspunkter. Ligeledes arbejdes der med fremkommelighed i forbindelse med etablering af fodgængerruter til og gennem nye byområder. Endvidere er der arbejdet med fremkommelighed igennem Aarhus kommunes skolevejsanalyse, hvor alle kommunens skoler i havde besøg af Trafik og Veje samt Børn og Unge med det formål at sikrefremkommelighed til skolerne. Det har blandt andet resulteret i udpegning af anbefalede ruter til skolerne. Forslag til indsatser: Forbedrede forhold for fodgængere i kryds Etablering af et sammenhængende stinet Retningslinjer for placering og indretning af cykelparkering Fokus på fodgængere ved vejarbejde Bedre snerydning på vigtige fodgængerarealer Revision af den kommunale publikation Retningslinjer for særlig råden over vejarealer Mange fodgængere har nedsat mobilitet, der kræver særlige forhold omkring tilgængelighed og fremkommelighed. Det kan være handicappede, folk med nedsat bevægelses- eller synsfunktion, ældre eller små børn. Disse grupper skal også have mulighed for at færdes som fodgængere på en sikker og ordentlig måde.

11 Handlingsplan på tilgængelighed Tilgængelighed er en afgørende parameter for borgernes brug af byen i al dens mangfoldighed. Byen skal kunne bruges af alle, og derfor skal byen være tilgængelig for alle. Tilgængelighed handler om at skabe lige muligheder for, at alle kan bevæge sig frit i byens rum. Hvis vi ønsker, at få flere til at gå mere, skal vi sikre os, at fodgængere prioriteres højt og sikres plads til at bevæge sig direkte, bekvemt og ugeneret. Samtidig har fodgængere ønske om at bevæge sig af det letteste, hurtigste, smukkeste og grønneste rutenet. Fremkommelighed handler derfor om at sikre fodgængerarealer af en passende bredde i forhold til forgængerstrømmenes størrelse samt til de øvrige formål, arealet skal opfylde, herunder opstilling af gadeinventar. Center for Byudvikling og Mobilitet, civilingeniør Jesper Frandsen Forslag til fodgængerstrategi er aktuelt under udarbejdelse, som et element i den kommende Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby.

12 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Teknik og Miljø Ny grussti ved regnvandsbassin syd for Skødstrup I 2016 vil der blive anlagt en ny grussti omkring et udvidet regnvandsbassin syd for Skødtrup og en natur-trampesti fra søen til Engskovvej. Det nye udvidede regnvandsbassin er blevet til en god stor regnvands sø. Fællesrådet har set muligheden i, at kunne få meget mere glæde af søen, hvis der kom en sti rundt om søen og der samtidig blev etableret en forbindelse til Skødstrup Bæk og videre til Engskovvej. Stien rundt om søen etableres som en god grussti og får forbindelse med en nærliggende parkeringsplads. Den øvrige sti etableres som en natur-trampesti. Ved søen kommer der en mindre plads med Bord/bænke, hvoraf et er bevilliget at den lokale Lionsclub. Etableringen af en grussti giver bedre tilgængelighed for alle. Etableringen af en grussti omkring regnvandsbassinet understøtter målet om øget tilgængelighed til naturen og rekreative områder. Medio 2016 Projektet realiseres med velvillighed fra lodsejeren der stiller jorden til rådighed og midler fra Grønne Projekter 2016-puljen til mindre stier i åben land.

13 Handlingsplan på tilgængelighed Center for Miljø og Energi, Vandmiljø og Landbrug, Landskabsarkitekt Susanne Dyrlund Nielsen. Igangværende projekt. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

14 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice I forhold til aktivitetstilskud og lokalefordeling fastholdes hidtidige principper og regler. Der findes således en række særtilskud til aktiviteter og foreninger både i forhold til sport og voksenundervisning. Ved lokalebooking er der fortrinsret for aktiviteter for mennesker med handicap til særligt egnede lokaler. Konkret gælder det primært faciliteter på Toushøjskolen og Lyseng svømmebad. Alle Øget tilgængelighed til deltagelse i samfundslivet. Sport og Fritid, Kultur og Borgerservice, Morten Pedersen. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

15 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice Der arbejdes løbende med at styrke tilgængeligheden på en række fritids- og idrætsanlæg. I 2016 påbegyndes ombygning og etablering af flere store fritids- og idrætsanlæg, hvor der vil være fokus på at skabe god tilgængelighed. Det gælder f.eks. Fjordsgades Forenings- og fritidshus, Aarhus Internationale Sejlsportscenter samt et nyt Skytternes Hus på Christiansbjerg. Alle Øget tilgængelighed. Sport og Fritid, Kultur og Borgerservice, Per Dahl Pedersen. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

16 Handlingsplan på tilgængelighed Fokus 4: Kultur og Fritid Bidrag fra Kultur og Borgerservice Sport & Fritid har etableret sitet hvor man finder information om tilgængelighed på udvalgte idrætsanlæg samt aktivitetstilbud fra en række idrætsforeninger. Indsatsen videreføres bl.a. i forhold til udbredelse af kendskabet til hjemmesiden. Mennesker med handicap. En styrket information vil formentlig føre til et stigning i aktivitetsniveauet inden for målgruppen Initiativet kan gennemføres inden for gældende budgetramme. Sport & Fritid Per Dahl Pedersen Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

17 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice Åbning af Stadsarkivet i Dokk1, april Alle borgere og besøgende i Aarhus Med åbningen af Stadsarkivet i Dokk1 bliver tilgængeligheden for gangbesværede og kørestolsbrugere væsentlig forbedret. Stadsarkivets flytning er finansieret af en ekstrabevilling fra byrådet i 2016 på 2 mio. kr. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

18 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice Forbedring af tilgængelighed på Godsbanen Alle Alle borgere skal have mulighed for at deltage og biddrage i fællesskaber og i kultur- og fritidsaktiviteter. Implementeret 2015/2016 Tilsagn om tilskud fra Tilgængelighedspuljen på i alt kr ,- MKB - Godsbanen, Tommy Jensen Konkret forbedres gelænder ved ramper, så man ikke uforvarende kan køre/falde ud over mindre niveauforskelle/trin. Derudover er grusbelægning erstattet med SF sten ved hovedindgang, og der igangsættes tilsvarende belægningsarbejde i Gårdrummet på Godsbanen. Nedenfor er billeder af nogle af de steder, hvor der laves/er lavet forbedringer. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

19 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice Inddragelse af mennesker med handicap og gangbesværede ved udvikling af Kulturpolitik Alle Alle borgere skal have mulighed for at deltage og biddrage i fællesskaber og i kultur- og fritidsaktiviteter. Foråret 2016 Ingen bortset fra tilskud til taxa kørsel til og fra Samtalesaloner (workshops) MKB - Kulturforvaltningen, Lars Davidsen I forbindelse med udviklingen af Kulturpolitik , dvs. workshop og indhold m.m. i den kommende kulturpolitik er der f.eks. inviteret en blind person og en gangbesværet person ind til en af de planlagte udviklingsworkshops Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

20 Handlingsplan på tilgængelighed Bidrag fra Kultur og Borgerservice Forbedring af tilgængelighed ved brug af midlertidige bygninger/lokaler/arealer Alle Alle borgere skal have mulighed for at deltage og biddrage i fællesskaber og i kultur- og fritidsaktiviteter. Løbende Ingen, da det typisk er foreninger/institutioner der skal sikre tilgængeligheden MKB - Kulturforvaltningen, Lars Davidsen Det er et fokusområde og initiativ der kører løbende. Eksempelvis er der fokus på forbedret tilgængelighed, ramper, belægning m.m. på arealet uden om Godsbanen i forbindelse med Institut for (X). Der har været afholdt mange møder og givet meget sparring til Institut for (X) ift. tilgængelighed, bygningsregulativer m.m. når bygninger tages i anvendelse til noget de oprindeligt ikke var tiltænkt til. Det har resulteret i flere ramper, ændret belægning og pt. overvejes opstilling af et handi-cap toilet. En af udfordringerne ved brug af de midlertidige bygninger/lokaler på Kulturområdet er, at det sker på armslængden. Det er ikke kommunen der tager lokalerne i brug til andre formål, det er typisk institutioner og eller foreninger, hvorfor det også er dem der skal have fokus på tilgængelighed. Her gør kulturforvaltningen meget ud af at gå i dialog med de respektive foreninger ift. at gøres deres tilbud og aktiviteter tilgængelige for alle. Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

21 Handlingsplan på tilgængelighed Universelt design som overordnet rettesnor: Tilgængelighed har altid været prioriteret højt i Aarhus Kommunes pleje- og ældreboliger, og dette skal der forsat være fokus på, men initiativet er, at tilgængelighed fremadrettet ønskes tæt sammenkoblet med begrebet Universelt design. Tidligere har byggerier mm. været styret efter, at tilgængelighedstiltag skulle sikre ligeværd ved fx at få alle ind ad den samme dør. Universelt design har en anden tilgang; at ligeværdighed også kan betyde, at alle skal ind ad en dør på en værdig måde, men ikke nødvendigvis den samme dør. Universelt design åbner altså op for, at mangfoldighed i brugerbehov kan imødekommes med en mangfoldighed af løsninger. Universelt design er et arkitektonisk begreb, som imødekommer mangfoldigheden af brugere og den forskellighed i behov, der findes i befolkningen. Universelt design tager afsæt i tanken om at inkludere og sikre alle lige adgang og deltagelse i det offentlige liv og det offentlige rum. Det er vigtigt at understrege, at Universelt design er ikke det samme som handicaptilgængelighed. Hvor handicaptilgængelighed forstås og fortolkes som særlige designtiltag rettet mod en specifik brugergruppe, handicappede, så er universelt design et designbegreb, der tænker alle brugere ind i et livstidsperspektiv. På den måde rummer universelt design muligheden for, at alle mennesker på et tidspunkt i deres liv vil opleve større eller mindre funktionsnedsættelser såsom hørenedsættelse eller et brækket ben. Universelt design skelner altså ikke mellem funktionshæmmede og ikke-funktionshæmmede, sådan som det er tilfældet, når man laver særlige tiltag for en specifik brugergruppe. Universelt design handler om at drage omsorg for almen menneskelig variation i funktionsevne. Konkrete tiltag: Fortsættelse med arbejdet omkring entydig skiltning/ Wayfinding Bidrag fra Sundhed og Omsorg Tilgængelighed i langt bredere forstand, hvor også de mere bløde eller sanselige tiltag der understøtter tilgængeligheden, ind tænkes og implementeres. Det handler helt konkret om lys, lyd, overflader, udeophold m.m. Borgere i Sundhed & Omsorgs Pleje- og Ældreboliger samt pårørende. Brugere af Sundhed og Omsorgs bygninger og udearealer. Ansatte i Sundhed og Omsorg Boliger, bygninger og udearealer skal være tilgængelige for alle, og dette inkluderer menneskelig mangfoldighed på tværs af funktionsevne og alder, køn og kultur.

22 Handlingsplan på tilgængelighed Derved rummer universelt design rummer muligheden for sanselige, stimulerende og oplevelsesmæssige tiltag såvel som funktionelle og praktiske, og dermed hensyntagen til borgernes forskellige behov både fysisk og kognitivt Universelt design skal være en del af de fortløbende processer i projekter/byggerier der indgår i Sundhed & Omsorgs bygningsopgaver både inden for nybyggeri, ombygning mfl. Derfor kan der ikke sættes en decideret tidsplan op, for initiativet vil følge de opgaver der ligger under Sundhed & Omsorg - Bygninger. Initiativet vil kunne igangsættes inden for bygningsafdelingens nuværende arbejdsopgaver. Aarhus Kommune - Sundhed og Omsorg Økonomi - Bygninger Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj Att.: Bygningschef, Marianne Weberg Aarhus Kommunes mål for tilgængelighed: Det er Aarhus Kommunes mål at sikre såvel fysisk som psykisk tilgængelighed for alle. Tilgængelighed skal indtænkes i alle aktiviteter og områder, herunder også IT løsninger, skiltning og kommunikation i bred forstand. For eksempel har vi fokus på både psykisk og fysisk tilgængelighed fra byggeprojekternes begyndelse. Byrummet skal være tilgængeligt for borgere med både fysiske, psykiske og sensoriske handicaps. Kollektiv trafik og handicapkørsel skal supplere hinanden. Vi lægger vægt på, at bymiljøet rummer de bedst mulige forudsætninger for, at borgerne kan bevæge sig rundt i byen.

Handleplan 2014-2015 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik.

Handleplan 2014-2015 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik. Handleplan 2014-2015 for tilgængelighed ift. Aarhus Kommunes Handicappolitik. Bidrag fra Børn og Unge Sikre mulighed for inklusion af handicappede i daginstitutioner, skoler og klubber Børn, elever, forældre

Læs mere

INDLEDENDE ANSØGNINGSSKEMA

INDLEDENDE ANSØGNINGSSKEMA Ajstrup strand for Alle INDLEDENDE ANSØGNINGSSKEMA TILGÆNGELIGHEDSPULJEN AARHUS KOMMUNE Indledende ansøgningsskema - Tilgængelighedspuljen Side 1 af 5 INDLEDENDE ANSØGNINGSKEMA TIL TILGÆNGELIGHEDSPULJEN

Læs mere

MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN?

MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN? MERE GANG I AARHUS HVORFOR EN FODGÆNGERSTRATEGI OG HVEM EJER DEN? DISPOSITION Hvad er en fodgænger Overordnet målsætning Processen Strategiens indhold Next step HVAD ER EN FODGÆNGER? ARBEJDSGRUPPENS SAMMENSÆTNING:

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2019

HANDICAPPOLITIK 2015-2019 HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed Indhold Forord... 3 Indledning...

Læs mere

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune 1 Tilgængelighedsstrategi for Mariagerfjord Kommune 2017 Forord Mariagerfjord Kommune skal være et godt sted at leve, bo og arbejde. Det gælder naturligvis

Læs mere

Handlingsplan for Faxe Kommunes

Handlingsplan for Faxe Kommunes Handlingsplan for Faxe Kommunes HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed 1

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2015-2017 Her indsættes foto af Krudtuglerne der optræder - hvis personerne på billedet kan godkende, at vi bruger det. Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i

Læs mere

Aalborg Handicapråd. Evaluering af tilgængelighedsarbejdet i Aalborg kommune. Valgperioden

Aalborg Handicapråd. Evaluering af tilgængelighedsarbejdet i Aalborg kommune. Valgperioden Aalborg Handicapråd Evaluering af tilgængelighedsarbejdet i Aalborg kommune Valgperioden 2014-12017 Udarbejdet af kommunal tilgængelighedsauditør Kit Bos Kit.bos@aalborg.dk November 2017 National udvikling

Læs mere

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde, Patientinddragelsesudvalget og Regionshandicaprådet Den 11. oktober 2017, kl. 19.15 19.55 11. oktober 2017 1

Læs mere

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Social- og Sundhedssekretariatet Dok. nr. 306-2009-1889039 Handleplaner 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Funktionsnedsættelsen i sig selv gør ikke den enkelte handicappet. Handicappet

Læs mere

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING VÆRKTØJET TIL FYSISK TILGÆNGELIGHED CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET INTRODUKTION Betydningen af tilgængelighed

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget

Teknik og Miljøudvalget Teknik og Miljøudvalget Social- holdningsmæssig og kulturel tilgængelighed Handlingsmål: - Fokus på borgere med handicap og pårørende i det daglige på tværs af alle fagområder - Opfordrer i stillingsopslag

Læs mere

Sikre stabilitet, kontinuitet og kvalitet for den handicappede borger, som har fået bevilget borgerstyret personlig assistance jfr. Servicelovens 96.

Sikre stabilitet, kontinuitet og kvalitet for den handicappede borger, som har fået bevilget borgerstyret personlig assistance jfr. Servicelovens 96. er Handicappolitik. Rekruttering og Fastholdelse på handicaphjælperområdet. fra Handicappolitikken Tidsplan Social og Sundhed Tilbuddene på handicapområdet skal udvikles og tilpasses i samarbejde med mennesker

Læs mere

Spørgsmål og svar til Et mere rummeligt arbejdsmarked II

Spørgsmål og svar til Et mere rummeligt arbejdsmarked II Spørgsmål og svar til Et mere rummeligt arbejdsmarked II 12. december 2018 Er der et minimumskrav ift. måltal? Der er ikke et minimumskrav ift. antal deltagere, men der er lagt op til at kommunen skal

Læs mere

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 25. februar 2016 Havkærparken og Bøgeskovgård 1. Resume Ombygningen af dagtilbuddet Havkærparken i Tilst samt ombygningen

Læs mere

SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN

SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN 5 bud på hvad landets kommuner kan gøre ALLE HAR RET TIL AT FÆRDES SIKKERT OG TRYGT I TRAFIKKEN Det gælder ikke mindst for vores handicappede og ældre.

Læs mere

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan 10. Amager Vest Amager Vest, Tilgængelighedsplan 02.03.2017 Resultaterne fra kortlægningen af Amager Vest præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter

Læs mere

Handicappolitik - udkast

Handicappolitik - udkast Handicappolitik - udkast 2019-2022 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et handicap

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - Afstemningsliste for budget 2015 til 2018 - Ændringsforslag fra Byrådets grupper - BEMÆRK: Ændringsforslag som skal til afstemning i sammenhæng, er i teksten til ændringsforslaget beskrevet ved en kantet

Læs mere

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet.

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet. Indledning Under overskriften Lige muligheder i livet har Rødovre Kommune udviklet en handicappolitik, der sætter rammen for denne handleplan på handicapområdet. Visionen i kommunens handicappolitik er,

Læs mere

Handicappolitik - Udkast

Handicappolitik - Udkast Handicappolitik - Udkast 2019-2022 1 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Handicappolitik - Udkast

Handicappolitik - Udkast Handicappolitik - Udkast 2019-2022 1 2 HANDICAPPOLITIK Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de

Læs mere

Det er intensionen, at der snarest etableres et pissoir og etableres overdækning som alternativ til ophold i busskurene.

Det er intensionen, at der snarest etableres et pissoir og etableres overdækning som alternativ til ophold i busskurene. Udtalelse Side 1 af 5 Til Aarhus Byråd via Magistraten Udtalelse vedrørende forslag til byrådsbeslutning fra den socialdemokratiske Byrådsgruppe og byrådsgruppen for Det Konservative Folkeparti om at gentænke

Læs mere

Handicappolitik - udkast

Handicappolitik - udkast Handicappolitik - udkast 2019-2022 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt Personer med handicap*(5) skal føle sig inkluderet i vores samfund, derfor er det vigtigt, at der er synlighed

Læs mere

HANDICAP- POLITIK 2019

HANDICAP- POLITIK 2019 HANDICAP- POLITIK 2019 FÆLLESSKAB OG LIGEVÆRD 2019 2 GENTOFTE KOMMUNES HANDICAPRÅD 2018-2021 FORORD Handicappolitik 2019 bygger videre på visionen fra kommunens tidligere handicappolitikker 2008-2012 og

Læs mere

Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By

Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By Af: Annie Højriis, Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Mogens Møller, Via Trafik Indledning Med vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitiske

Læs mere

Shared space erfaringer og anbefalinger

Shared space erfaringer og anbefalinger Shared space erfaringer og anbefalinger Forfatter: Sekretær for Vejregelgruppen om Byernes trafikarealer Helle Huse, Rambøll (hhu@ramboll.dk) Shared space principper er grundlaget for udformning af mange

Læs mere

Bilag 1: Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet. TMU 1. marts 2017

Bilag 1: Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet. TMU 1. marts 2017 Bilag 1: Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet TMU 1. marts 2017 Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet I det nedenstående

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

Bedre livskvalitet med sundhedstjek

Bedre livskvalitet med sundhedstjek Bedre livskvalitet med sundhedstjek Indsatsen er knyttet til Strategimål 1, Et ligeværdigt liv, da den drejer sig om at sikre lighed i sundhed. En dansk undersøgelse fra 2014 viste, at mennesker med udviklingshæmning

Læs mere

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018 BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV 2018 Den 29. august 2018 PROGRAM Præsentation af politikken v/ Socialchef Carsten Wulff Hansen Præsentation af høringsmuligheder Spørgsmål og diskussion

Læs mere

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst.

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 25. oktober 2016 Cykelparkering ved cykelrute og Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti

Læs mere

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning:

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning: 1 Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18 Tilgængelighed Tilgængelighed skal sikres for alle Der skal være fysisk tilgængelighed så alle borgere med handicap kan bruge boliger

Læs mere

HANDLINGSPLAN BYENS RUM. Aarhus har en vision om at være en God By for Alle. Sagsnummer: 17/

HANDLINGSPLAN BYENS RUM. Aarhus har en vision om at være en God By for Alle. Sagsnummer: 17/ Side 1 af 10 Aarhus har en vision om at være en God By for Alle. Sagsnummer: 17/006088-7 Et aspekt i dette er, at der skal være plads og rum i byen til alle byens borgere. Dette også til byens hjemløse

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015 Der er behov for at opføre aktivitetslokaler i tilknytning til boligbebyggelsen

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2019-2022 1 Indledning Personer med handicap* skal føle sig inkluderet i vores samfund, derfor er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et handicap kan give. Derfor skal

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002.

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. HANDICAPPOLITIK Indledning. Forord: Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. Det er med den nye politik vigtigt at afspejle de intentioner,

Læs mere

Aarhus Kommunes Handicappolitik. Aarhus for alle. - en politik for alle aarhusianere

Aarhus Kommunes Handicappolitik. Aarhus for alle. - en politik for alle aarhusianere Aarhus for alle - en politik for alle aarhusianere Indholdsfortegnelse Indledning side 3 Vision side 4 Det overordnede mål for Aarhus Kommunes Handicappolitik side 5 Kommunens serviceydelser bygger på

Læs mere

Bilag 1: Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet. Midtvejsstatus Teknik- og Miljøområdet. TMU 20. december 2017

Bilag 1: Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet. Midtvejsstatus Teknik- og Miljøområdet. TMU 20. december 2017 Bilag 1: Midtvejsstatus 2017 - Teknik- og Miljøområdet Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet TMU 20. december 2017 Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet I det nedenstående er

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Aarhus Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009 Aktivitsplan 2009 beskriver, hvordan arbejder med tilgængeligheden i København i det kommende år, og hvad vi har lavet i 2008. Indhold Hvad er? Overordnet mål Fokus Sådan arbejder vi med tilgængelighed

Læs mere

Borgermøde 6.juni 2017

Borgermøde 6.juni 2017 Borgermøde 6.juni 2017 Program 6.juni kl. 19-21 19.00 - Velkommen - ved rådmand Hans Henrik Henriksen 19.10 - Afsløring af vinder Instachallenge - ved Hans Henrik Henriksen 19.15 - Oplæg fra Midtbyens

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej

Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. marts 2017 Etablering af 12 almene handicapboliger på Egebæksvej 1. Resume Byrådet godkendte på sit møde den 13.

Læs mere

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard AARHUS Ø Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard 5448 VISIONEN I begyndelsen af dette årtusinde satte Aarhus Kommune en vision for Aarhus: Aarhus en god by for alle og en by i bevægelse.

Læs mere

Aarhus Kommunes ligestillingsredegørelse 2015 (samlet)

Aarhus Kommunes ligestillingsredegørelse 2015 (samlet) Aarhus Kommunes ligestillingsredegørelse 2015 (samlet) Politikker på personaleområdet 1. Har I en politik for arbejdet med ligestilling af kvinder og mænd på personaleområdet? Ja Nej 2. Har I målsætninger

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus"

Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt Skytternes Hus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 6. januar 2015 Anlægsbevilling på 20,3 mio. til et nyt "Skytternes Hus" Denne indstilling handler om, at der skal opføres et

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

SÅDAN GØR VI I AARHUS

SÅDAN GØR VI I AARHUS SÅDAN GØR VI I AARHUS Tilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum Tilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum 'Sådan gør vi i Aarhus' Forfatter og udgiver Aarhus Kommune

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

3. Nørrebro. Nørrebro, Bydelskortlægning

3. Nørrebro. Nørrebro, Bydelskortlægning 3. Nørrebro Resultaterne fra kortlægningen på Nørrebro præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter og rejsemål i bydelen, som fx tog- og

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der bør afsættes 575.000 kr. (2005-priser) til at udarbejde informationsmateriale om handicaptilgængelighed

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Udsattepolitik for Aarhus Kommune 1. Resume Socialdemokratiet v/ Tatiana Sørensen

Læs mere

Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik BILAG 2 Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 UDVALG: Økonomiudvalget Tværgående målsætninger 3.1.6 Tilgængelighed Status 2012 Økonomi Evt. videreførelse Initiativ 1: Sikring

Læs mere

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag.

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag. Punkt 14. Godkendelse af kommuneplantillæg 1.040 og Lokalplan 1-1-117 (med Miljørapport) Centerområde, Budolfi Plads, Vingårdsgade, Aalborg Midtby (1. forelæggelse) 2015-016996 By- og Landskabsudvalget

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11. november 2013 Aktivitetslokaler til borgere med udviklingshæmning Forslag om opførelse af integrerede aktivitetslokaler

Læs mere

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Kerteminde Kommunes handicappolitik tager udgangspunkt i FN s standardregler fra 1993 om ligestilling af handicappede med andre borgere. Endvidere har Regeringens

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Handicappolitik. Januar Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf:

Handicappolitik. Januar Norddjurs Kommune Torvet Grenaa Tlf: Handicappolitik Januar 2009 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Handicappolitik Overordnet politik Norddjurs Kommunes overordnede politik er at sikre ligeværd og lige

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Fællesrådenes kontaktpersoner i Aarhus Kommune

Fællesrådenes kontaktpersoner i Aarhus Kommune Fællesrådenes kontaktpersoner i Aarhus Kommune Samarbejdspartner: Emner: Kontaktperson: Borgmesterens Afdeling Kontaktperson i forhold til generelle sager, der vedrører borgmesteren Medborgerskabsudvalget

Læs mere

Strategi for fysisk tilgængelighed

Strategi for fysisk tilgængelighed Strategi for fysisk tilgængelighed Handicap-, psykiatriog udsatteområdet 1 Foto: Karen Dahlin Vi i Naturen Varde Kommunes vision Vi i Naturen skal naturligvis gælde for alle borgere også borgere med forskellige

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Til: Formål: Socialudvalget Til orientering Side 1 af 5 På byrådsmødet den 9. marts 2016 blev indstillingen Etablering af dagtilbud Havkærparken i Tilst og Bøgeskovgård Aktivitetscenter i Viby sendt til

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag Handicappolitik S - et sammendrag Indhold Tilgængelighed 4 Information/kommunikation 6 Uddannelse og læring 8 Beskæftigelse 10 Kultur og fritid 12 Rehabilitering 14 Bolig 16 Hvordan bliver det til virkelighed?

Læs mere

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c ligeværd og lige muligheder - ud fra egne præmisser HANDICAPPOLITIK

Læs mere

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst.

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 10. april 2015 Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Anlægsbevilling

Læs mere

Forord. I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge.

Forord. I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge. Tilgængelighedsplan 2018 2 Forord I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge. Tilgængelighed er for os alle Vi ønsker, at der i vores kommune er plads til og adgang for alle.

Læs mere

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget Budgetønsker Budgetønsker drift Nr. Drift [Hele 1.000 kr.] s Driftsønsker 2013 2014 2015 2016 1 Vedligeholdelse udenomsarealer 5.500 5.500 5.500 5.500 2 Middel bygningsvedligeholdelse 4.860 4.860 4.860

Læs mere

Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version

Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version 2013-2014 3.1.6 Tilgængelighed 3.1.6. Tilgængelighed (Kanalstrategi) København vil sikre, at kommunens trestrengede kanalstrategi

Læs mere

Frederikssund, én by for alle - en politik for alle borgere i Frederikssund

Frederikssund, én by for alle - en politik for alle borgere i Frederikssund Frederikssund, én by for alle - en politik for alle borgere i Frederikssund 1 Indledning I Frederikssund ønsker vi, at borgere med handicap på linje med alle andre borgere skal opleve at være værdsatte

Læs mere

BY FOR ALLE. -Tilgængelighed i byen. Tjekliste til strande

BY FOR ALLE. -Tilgængelighed i byen. Tjekliste til strande BY FOR ALLE -Tilgængelighed i byen Tjekliste til strande - Tjekliste Tilgængelighed handler grundlæggende om tre ting - Adgang, Deltagelse og Mangfoldighed. Disse tre udtryk betyder kort sagt, at ingen

Læs mere

Udtalelse. Svar på forespørgsel om trafiksikkerhed

Udtalelse. Svar på forespørgsel om trafiksikkerhed Svar på forespørgsel om trafiksikkerhed Teknik og Miljø har modtaget en 10-dages forespørgsel fra Socialdemokraterne om trafiksikkerhed. Nedenfor er svaret på de stillede spørgsmål. 1. I budgetforliget

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere

Aarhus Kommunes Handicappolitik. Aarhus for alle. - en politik for alle aarhusianere

Aarhus Kommunes Handicappolitik. Aarhus for alle. - en politik for alle aarhusianere Aarhus for alle - en politik for alle aarhusianere Indholdsfortegnelse Indledning side 3 Vision side 4 Det overordnede mål for Aarhus Kommunes Handicappolitik side 5 Kommunens serviceydelser bygger på

Læs mere

Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet. Formand for vejregelarbejdsgruppe 10. Medlem af NVF-udvalg temagruppe B

Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet. Formand for vejregelarbejdsgruppe 10. Medlem af NVF-udvalg temagruppe B Jens Pedersen, Vejdirektoratet Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet Formand for vejregelarbejdsgruppe 10 Medlem af NVF-udvalg temagruppe B 1 Dansk handicappolitik Den overordnede målsætning:

Læs mere

Udtalelse. Forslag fra V og K om tryghed på byens torve SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE TEKNIK OG MILJØ. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Udtalelse. Forslag fra V og K om tryghed på byens torve SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE TEKNIK OG MILJØ. Til Aarhus Byråd via Magistraten Udtalelse Side 1 af 6 Til Aarhus Byråd via Magistraten Forslag fra V og K om tryghed på byens torve 1. Konklusion På byrådsmøde den 14. september 2016 drøftedes et forslag fra Venstres og Det Konservative

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: (USS/UBE/KFI) Afrapportering på arbejdsprogrammet Fortsat Fremgang for Furesø, Punkt 2.4: Gode bo-, aktivitets-, beskæftigelses- og fritidstilbud for mennesker med handicap Sagsnr. i ESDH:

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Busstoppesteders serviceniveau

Busstoppesteders serviceniveau Fredensborg Kommune Uddrag af referat fra mødet i Plan-, Miljø- og Klimaudvalget den 12. august 2014 Busstoppesteders serviceniveau Sagsnr.: 14/15381 Se alle bilag i sagen Beslutningstema Stillingtagen

Læs mere

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. oktober 2018 Masterplan på Hjemløseområdet - Til at forebygge og afhjælpe hjemløshed i lyset af visionen om

Læs mere

Eksempel på en handleplan

Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Handleplan til handicappolitikken for Danmarks Universitet I dette eksempel på en handleplan kan I hente inspiration til hvordan en handleplan kan være

Læs mere

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold og Beskæftigelse. Svar på 10-dages forespørgsel fra Dansk Folkeparti om sagsbehandlingstider i Sociale Forhold og Beskæftigelse Side 1 af 6 Dansk Folkeparti har sendt nedenstående forespørgsel til svar i Sociale Forhold

Læs mere

Indstilling Aarhus Kommune Sundhed og Omsorgs overtagelse af Aarhus Bymuseum, Carl Blochs Gade 28 1. Resume 2. Beslutningspunkter

Indstilling Aarhus Kommune Sundhed og Omsorgs overtagelse af Aarhus Bymuseum, Carl Blochs Gade 28 1. Resume 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 26. oktober 2011 Aarhus Kommune Sundhed og Velfærd Sundhed og Omsorg Sundhed og Omsorgs overtagelse af Aarhus Bymuseum, Carl Blochs Gade

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Bilag 1: Slutstatus Teknik- og Miljøområdet

Bilag 1: Slutstatus Teknik- og Miljøområdet Bilag 1: Slutstatus 2018 - Teknik- og Miljøområdet Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet TMU 3. oktober 2018 Handleplan 2017 og 2018 for Teknik- og Miljøområdet I det nedenstående er beskrevet

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 8. november 2013.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 8. november 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 8. november 2013 Detailplan for FTL-havnens østside Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Forslag til anvendelse

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Når byggeri skal gøres tilgængeligt Introduktion til tilgængelighed Nogle

Læs mere

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING SBI-ANVISNING 249 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige boliger indretning Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen SBi-anvisning

Læs mere

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden.

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden. 1/1 Den 24. oktober 2007 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 26. oktober 2006 af handicaptilgængeligheden på Københavns Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser og om underretning

Læs mere

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Center for Miljø og Teknik August 2015 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Ballerups Kommunalbestyrelse godkendte i 2014 en Klimatilpasningsplan. Klimatilpasningsplanen

Læs mere

BØRNETEAMET. Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler

BØRNETEAMET. Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler BØRNETEAMET Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler Denne pjece henvender sig til forældre til børn med handicap, som bor i Aarhus Kommune. Pjecen

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN 19. december 2014 Side 1. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommunes Handicappolitik, der blev vedtaget i februar 2012, har til formål at sikre, at borgere

Læs mere

Indstilling. Visionsoplæg for Forenings- og fritidshus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Visionsoplæg for Forenings- og fritidshus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 9. januar 2012 Aarhus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice 1. Resume Aarhus byråd vedtog den 16. marts 2011 en indstilling

Læs mere