Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag"

Transkript

1 Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der bør afsættes kr. (2005-priser) til at udarbejde informationsmateriale om handicaptilgængelighed på skoler. Jf. iøvrigt vedhæftede link til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 2. marts b9003d96f8?opendocument (Indstilling følger) Uddannelses- og Ungdomsudvalget DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 2. marts Handleplaner og indsatsområder i relation til handicappolitikken J.nr. U28/05 INDSTILLING Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget godkender fremsendelse af forvaltningens fem forslag til handleplaner og indsatsområder i relation til Københavns Kommunes handicappolitik til Økonomiforvaltningen RESUME I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitiske strategi den 9. september 2004 anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg herunder Uddannelses- og Ungdomsudvalget om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder. Økonomiforvaltningen har som koordinator i brev af 4. oktober 2004 anmodet samtlige forvaltninger om fremsendelse af forslag senest den 7. marts 2005.

2 Sammenskrivningen af den samlede handicappolitik vil herefter blive sendt i høring i samtlige udvalg og Det sociale Brugerråd inden den endelige politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i et temamøde om handicappolitik arrangeret af Det sociale Brugerråd den 14. december Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens handleplaner og indsatsområder er således inspireret af dette møde. For så vidt angår initiativer forslag til indsatsområder - fremgår det, at der kan være tale om allerede igangværende tiltag, som fortsættes og eventuelt intensiveres. Derudover peges på initiativer, som umiddelbart kan igangsættes fx undersøgelser, aktiviteter m.v. og på mere langsigtede initiativer, der indebærer en mere fremadrettet handling. Der fremlægges fem forslag, som overordnet handler om information vedrørende tilgængelighed, rummelighed i forhold til skoler og fritidsinstitutioner samt tiltag til kvalitetsudvikling på specialområdet. De konkrete forslag vedrører: information om skoler og institutioners tilgængelighed, vejledning ved fysio- og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre samt kompetencecentre på specialskolerne, løbende analyse af behovet for specialskole- og specialfritidspladser og efteruddannelsestilbud for lærere og pædagoger på specialområdet. Tre af forslagene kan rummes inden for den allerede fastlagte budgetramme, mens forslaget om udarbejdelse af informationsmateriale medfører en engangsudgift på ca kr. og en årlig udgift på kr. Forslaget om ansættelse af henholdsvis en ergoterapeut og en fysioterapeut til vejledning af lærere og elever medfører en årlig udgift på ca kr. Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender fremsendelse af forvaltningens fem forslag til handleplaner og indsatsområder i relation til Københavns Kommunes handicappolitik til Økonomiforvaltningen SAGSBESKRIVELSE Baggrund Borgerrepræsentationen vedtog den 9. september 2004 Københavns Kommunes handicappolitiske strategi (BR 399/04). I den forbindelse anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg, herunder Uddannelses- og Ungdomsudvalget, om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder i relation til udvalgets ansvarsområde. Økonomiforvaltningen har som koordinator i brev af 4. oktober 2004 anmodet samtlige forvaltninger om fremsendelse af forslag senest den 7. marts Økonomiforvaltningen samler udvalgenes bidrag og vil forestå sammenskrivning af den samlede handicappolitik, bestående af den overordnede vision og de konkrete handleplaner. Sammenskrivningen af den samlede handicappolitik vil herefter blive sendt i høring i samtlige udvalg

3 og Det sociale Brugerråd inden den endelige politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i et temamøde om handicappolitik arrangeret af Det sociale Brugerråd den 14. december 2004 for brugere, pårørende og interessenter. Temamødet var tilrettelagt således, at deltagerne brugere og pårørende - kunne komme med forslag til handleplaner for hver af Københavns Kommunes syv forvaltningsområder. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens handleplaner og indsatsområder er således inspireret af dette møde. Især temaet tilgængelighed i forhold til den fysiske indretning var et gennemgående tema for samtlige udvalgsområder. Rammer for handleplaner og indsatområder Afsæt for handleplaner og indsatsområder skal tages i Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi. Der er her taget udgangspunkt i den overordnede vision og først og fremmest målsætningerne i afsnit VI Undervisning og uddannelse. Se vedlagte bilag 1 om Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi. Økonomiforvaltningen har bedt om, at udvalgenes forslag til konkrete handleplaner fremsendes i skemaform med fastlagte elementer. De enkelte elementer er den konkrete handleplans relation til målsætning samt målgruppen og initiativet. Derudover skal det fremgå, hvem der er ansvarlig for gennemførelsen af handleplanen, tidshorisont og økonomiske konsekvenser. For så vidt angår initiativer fremgår det, at der kan være tale om allerede igangværende tiltag, som fortsættes og eventuelt intensiveres. Derudover kan der være initiativer, som umiddelbart igangsættes fx undersøgelser, aktiviteter m.v. eller om mere langsigtede initiativer, der indebærer en mere fremadrettet handling. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fem forslag til indsatsområder og handleplaner i relation til Handicappolitikken, som tager udgangspunkt i målsætningerne i afsnit VI Undervisning og uddannelse. De fem forslag er beskrevet i skemaform med de elementer, som Økonomiforvaltningen har ønsket. Se vedlagte bilag: 2, 3, 4, 5 og 6. Forslag 1: Udarbejdelse af informationsmateriale om tilgængelighed på skoler og institutioner Der udarbejdes et informationsmateriale i pjeceform på baggrund af en analyse af skolernes og institutionernes tilgængelighed. Formålet er at give detaljerede oplysninger om de faktiske muligheder for adgang til skolerne og institutionerne. Herved opnås bedre information til elever med bevægelseshandicap samt forældre til elever, der har et bevægelseshandicap. Analysen af skolernes og institutionernes faktiske tilgængelighed forudsætter en systematisk gennemgang af alle bygningskomplekser. Analysen vil omfatte registrering af adgang til forskellige bygningsafsnit, tilstedeværelse af ramper til kørestole, adgang til telefon ved kritiske steder og handicaptoiletter.

4 Arbejdet med pjecen forventes afsluttet medio Udgifterne til udarbejdelse af analysen og informationsmaterialet skønnes at udgøre kr. Forslag 2: Analyse af kapacitetsbehovet for specialskole- og specialfritidspladser Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder og fremlægger en perspektiv- og handleplan for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, omhandlende behovet for etablering af specialundervisnings- og specialfritidsforanstaltnin ger ("Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for specialundervisning m.m. herunder fritidshjem og klubber"). I perspektiv- og handleplanen beskrives udbygningsbehovet, hvad angår specialskole- og specialfritidspladser på de enkelte handicapområder. Det foreslås, at analysen af kapacitetsbehovet fortsættes i de kommende år og ses i sammenhæng med de handicappolitiske tiltag. Til dette brug indhentes de nyeste prognoser og vurderinger af fremtidige behov inden for hver handicapelevgruppe. I perspektiv- og handleplanen indgår endvidere en vurdering af, hvilken betydning nye tiltag, som f.eks. indsatser der fremmer udviklingen af "Den inkluderende/rummelige folkeskole", har for det fremtidige behov. I forbindelse med ombygninger og nybyggeri følges bygningsmyndighedernes krav om adgangsforhold og hensyntagen til personer med nedsat bevægelses- og orienteringsevne. Som led i udbygningen af kapaciteten på skoler og institutioner, forventes der derfor i de kommende år at ske en generel forbedring af adgangsforholdene på de københavnske skoler mm. Evaluering og målopfølgning fremlægges en gang årligt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget som en del af "Perspektiv- og handleplanen for udviklingen inden for specialundervisning m.m. herunder fritidshjem og klubber". De økonomiske konsekvenser af evalueringen og målopfølgningen indgår som en del af udarbejdelsen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets årlige udbygningsoversigt, hvoraf anlægsbehovet fremgår. Forslag 3: Efteruddannelsestilbud til lærere og pædagoger på specialområdet På baggrund af et dokumenteret behov for et særligt efter- og videreuddannelsestilbud til lærere og pædagoger, der arbejder med handicappede, etablerer Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen et videreuddannelsesprogram i specialpædagogik for lærere og pædagoger, der arbejder på forvaltningens specialskoler og specialinstitutioner. Formålet med videreuddannelsesprogrammet er at sørge for en generel opkvalificering af lærere og pædagoger på skoler og institutioner for handicappede, således at disse medarbejderne i højere grad er rustet til at yde den særlige indsats, som børn og unge med handicap har behov for. Videreuddannelsesforløbet strækker sig over 6 uger, og der etableres et nyt undervisningshold af 30 medarbejdere henholdsvis forår og efterår. Første hold starter i efteråret 2005.

5 Videreuddannelsesforløbet etableres inden for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens nuværende budget. Forslag 4: Kompetencecentre på specialskoler Der er i skoleåret 2003/04 etableret kompetencecenter på Frejaskolen (autisme) og Skolen i Charlottegården (ADHD). Der er på Frejaskolen og Skolen i Charlottegården afsat ressourcer svarende til en lærerstilling. Fra kompetencecentrene rådgives lærere i den almene folkeskole om undervisning af børn med henholdsvis autisme og ADHD. Når en skole har ansøgt om et forløb på et af de to kompetencecentre, modtager lærerne typisk undervisning, rådgivning og supervision af deres kolleger fra specialskolerne. Formålet med initiativet er at skabe sammenhæng mellem normal- og specialmiljøet. Ved at sikre at lærerne i folkeskolen kan få rådgivning af kolleger med specialviden, søges rummeligheden i folkeskolemiljøet øget. De to kompetencecentre fortsætter deres virksomhed. Det undersøges endvidere, om der skal etableres kompetencecentre på andre specialskoler, herunder Skolen på Kastelsvej, specialskolerne for udviklingshæmmede elever, de såkaldte hjælpeskoler, klasserækker og observationskolonierne. Det igangværende initiativ har varet i snart to skoleår og videreføres. Det undersøges i løbet af 2005, om udvidelser til andre specialskoler kan iværksættes. Udgifterne til de igangværende initiativer udgør kr., som afholdes inden for budgetrammen. Forslag 5: Vejledning og rådgivning ved fysio- og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre Der er tale om en undersøgelses-, vejlednings- og rådgivningsfunktion udført af fysio- og ergoterapeuter i forhold til børn i almindelige klasser, der på grund af fysiske handicap, funktionsvanskeligheder eller motoriske problemer har det svært i skolen. Deres vanskeligheder kan vise sig i dårlig balance, usikkerhed i idræt. Der kan desuden være vanskeligheder med at få indrettet en funktionel arbejdsplads i klasseværelset. Fysio- eller ergoterapeutens indsats vil bestå i at modtage henvendelser fra skoler og forældre, undersøge det foreliggende problem og give vejledning og rådgivning om de forhold, hvorunder vanskelighederne viser sig. Det kan bl.a. dreje sig om en ergonomisk indretning af bord og stol, råd til idrætslærere om relevante træningsøvelser og eventuelt sanse-motorisk træning. Der udarbejdes forslag, som vil indgå i overvejelserne til budget 2006 om opnormering med en fysioog en ergoterapeut placeret i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. To årsværk svarende til ca kr. pr. stilling inkl. driftsomkostninger udgør i alt kr. Økonomi Forslag 1:

6 Udgifterne til udarbejdelse af analysen og informationsmaterialet skønnes at udgøre i alt kr. Hertil skal lægges arbejdskraft og produktion stillet til rådighed af forvaltningen. Forslaget vil indgå i overvejelserne til budget Forslag 5: To årsværk svarende til ca kr. pr. stilling fysioterapeut og ergoterapeut - inkl. driftsomkostninger. I alt ca kr. Der foreslås en fortsat udbygning i budget De resterende 3 forslag forudsættes at kunne rummes inden for den allerede fastlagte budgetramme. Miljøvurdering Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Høring Ingen bemærkninger BILAG VEDLAGT Bilag 1: Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi Bilag 2: Forslag 1: Udarbejdelse af informationsmateriale om tilgængelighed på skoler og specialinstitutioner Bilag 3: Forslag 2: Analyse af kapacitetsbehovet for specialskole- og specialfritidspladser Bilag 4: Forslag 3: Efteruddannelsestilbud til lærere og pædagoger på specialområdet Bilag 5: Forslag 4: Kompetencecentre på specialskoler Bilag 6: Forslag 5: Vejledning og rådgivning ved fysio- og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre Peter Rasmussen Lise Poulsen

Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT)

Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT) BESLUTNINGSPROTOKOL Fraværende: Klaus Bondam og Majbritt Mamsen forlod mødet kl. 15.40 efter behandlingen af sag nr. 6. 22. J.nr. 272050 Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet

Læs mere

DAGSORDEN for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003

DAGSORDEN for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003 Page 1 of 10 Borgerrepræsentationen DAGSORDEN for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003 BR 617/03 Medlemsforslag om aftale på fritidshjemsområdet Medlemsforslag

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 02-02-2015 18:00 Mødeafholdelse på Skolens kontor, Munkegårdsskolen, Vangedevej 178, 2870 Dyssegård Indholdsfortegnelse Børne-

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.32 Bevillingsramme 30.32 Øvrig folkeskolevirksomhed Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter i tilknytning til den almindelige folkeskoledrift

Læs mere

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser Handlingsplan 2009-2012 Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser 1. december 2008 1 1. FORMÅL Handicapstrategien på beskæftigelsesområdet supplerer Københavns Kommunes overordnede

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 32 Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

Side 2

Side 2 Side 2 Side 3 Side 4 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Bilag 1 Omlægning af Børnecenter København (BCK) Baggrund Inklusion har været en vigtig politisk dagsorden

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, forvaltningens plan for udmøntning af Faglighed for Alle godkendes

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, forvaltningens plan for udmøntning af Faglighed for Alle godkendes Fraværende: Kasper Johansen, Mogens Lønborg. Louise Frevert mødte kl. 15.40 under behandlingen af sag nr. 14. Lars Rasmussen forlod mødet kl. 16.05 under behandlingen af sag nr. 5. 12. J.nr. 294126 Udmøntning

Læs mere

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex Et BUF-flextilbud gives til børn, som er i målgruppen

Læs mere

Handleplan for børnehandicapområdet

Handleplan for børnehandicapområdet Dato: 13-04-2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) De to handleplaner er dynamiske ift. inddragelse af viden, der vil indkomme i forbindelse

Læs mere

Alt efter hvilket billede besvarelserne tegner, skal undersøgelsen danne afsæt for et indslag i Go' morgen Danmark i løbet af de kommende uger.

Alt efter hvilket billede besvarelserne tegner, skal undersøgelsen danne afsæt for et indslag i Go' morgen Danmark i løbet af de kommende uger. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Nordisk Film TV Mosedalvej 14 2500 Valby Att: Mette Kathrine Larsen 24-04-2015 Sagsnr. 2015-0092984 Dokumentnr. 2015-0092984-9 Besvarelse af anmodning

Læs mere

Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version

Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version Bilag 3 Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken revideret version 2013-2014 3.1.6 Tilgængelighed 3.1.6. Tilgængelighed (Kanalstrategi) København vil sikre, at kommunens trestrengede kanalstrategi

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Sammenlægning af Langelinieskolen og Skolen på Kastelsvej

Sammenlægning af Langelinieskolen og Skolen på Kastelsvej KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Notat om evaluering om samarbejde mellem almen- og specialdel på Langelinieskolen 28-01-2013 Sagsnr.

Læs mere

Terndrup Skole og SFO

Terndrup Skole og SFO Kontrakt 2013-14 Terndrup Skole og SFO Terndrup Halvej 1 9575 Terndrup Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 23-12-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 23. december 2011 kl. 08:45 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18-11-2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89402185 Jour. nr.: Ref.: LD Forslag om

Læs mere

Bygge- og Teknikudvalget. DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 10. august 2005 SAGER TIL BESLUTNING. 16. Cykelparkering - Vesterbro

Bygge- og Teknikudvalget. DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 10. august 2005 SAGER TIL BESLUTNING. 16. Cykelparkering - Vesterbro Side 1 af 5 Bygge- og Teknikudvalget DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 10. august 2005 SAGER TIL BESLUTNING 16. Cykelparkering - Vesterbro BTU 392/2005 J.nr. 21153.0005/05 INDSTILLING Bygge- og Teknikforvaltningen

Læs mere

Bilag 2 Varetagelse af understøttende undervisning fremadrettet

Bilag 2 Varetagelse af understøttende undervisning fremadrettet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Bilag 2 Varetagelse af understøttende undervisning fremadrettet Problemstilling Udvalget besluttede den 8. maj 2013, at skolernes

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

Til politikerne i BUU

Til politikerne i BUU Fra: Til: Cc: Emne: Københavns Lærerforening Borgmesteren for BUF; Tommy Petersen (Borgerrepræsentationen); Sofie Seidenfaden (Borgerrepræsentationen); Niko Grünfeld; Laura Rosenvinge (Borgerrepræsentationen);

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING BESLUTNINGSPROTOKOL Fraværende: Jesper Skou Hansen, Jesper Christensen, Bjarne Nielsen og Lars Rasmussen. Allan Mylius Thomsen forlod mødet kl. 10.45 under behandlingen af sag nr. 6 og vendte tilbage kl.

Læs mere

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats.

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats. Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats Handicaprådet støtter op om arbejdet med at integrere visionen i sammenhængende kommunale ungeindsats set ud fra et handicappolitisk

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Statusrapporten sendes i udvalgshøring i perioden fra den 25. januar til den 22. marts 2013.

Statusrapporten sendes i udvalgshøring i perioden fra den 25. januar til den 22. marts 2013. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Statusrapport 2012 for Sundhedspolitikken 2011-2014 Længe Leve København Drøftelse af statusrapport 2012 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 Længe Leve København

Læs mere

3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006

3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006 INDSTILLING 3. Godkendelse af regnskab 2005 og anmodning om overførsel af overskydende midler fra 2005 til 2006 J.nr. BOR 10/2006 INDSTILLING Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget, at

Læs mere

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune.

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune. Jacob Gewitz og Jens Sønderskov fik ved sidste møde i handicaprådet til opgave at se på følgende punkter i den eksisterende handicappolitik: Bolig efter behov Uddannelse og undervisning Arbejdsliv Efter

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET REFERAT for mødet den 11.09.2013, kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 4. 10. klasseområdet (2012-88366) 1 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET 4. 10. klasseområdet (2012-88366) Udvalget

Læs mere

Oversigt over kompetence og delegation på BUUs område

Oversigt over kompetence og delegation på BUUs område KØBENHAVNS KOMMUNE Børne og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT 29. november 2017 Oversigt over kompetence og delegation på BUUs område Efter Københavns Kommunes styrelsesvedtægt 16 varetager

Læs mere

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole I forbindelse

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og har i Aftalen om kommunernes økonomi for 2013 aftalt, at der skal ske en årlig afrapportering af status

Læs mere

Børnehuset Aavangen. Kontrakt 2013-14. Indledning. Aavangen 2c 9575 Terndrup

Børnehuset Aavangen. Kontrakt 2013-14. Indledning. Aavangen 2c 9575 Terndrup Kontrakt 2013-14 Børnehuset Aavangen Aavangen 2c 9575 Terndrup Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror

Læs mere

Der er en offentlig høring som annonceres i den lokale presse i uge 43.

Der er en offentlig høring som annonceres i den lokale presse i uge 43. Børne- og Ungdomsforvaltningen Politisk Strategisk Sekretariat Skolebestyrelser, faglige organisationer, Østerbro, Amager Øst og Amager Vest lokaludvalg, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner

Læs mere

Børn & Ungeudvalget. Sammenlægningsudvalget for Viborg Kommune. Referat

Børn & Ungeudvalget. Sammenlægningsudvalget for Viborg Kommune. Referat Referat Mødetidspunkt: Fra kl.: 13.30 Til kl.: 16.25 Mødested: Kulturprinsens store mødelokale Mødenr.: 6 Fraværende: Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 17 Præsentation af de nye chefer i Børn og Ungeforvaltningen

Læs mere

Kolding Kommune Uddannelsesudvalget Sidenr. 1

Kolding Kommune Uddannelsesudvalget Sidenr. 1 Sidenr. 1 Organisering og økonomisk styring af særligt tilrettelagt specialundervisning J.nr.: 17.03.00.A00 Sagsid.: 10/2629 SAGSFREMSTILLING: Børne- og uddannelsesdirektøren fremsender forslag til organisering

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013 Dato: 3.6-2013 Bilag 1. Status på. Juni 2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) Side 1 af 8 1 Etablering af forældreråd For at sikre en

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT 10. marts 2006 Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde den 9. december 2005 vedrørende Den selvstændige skole Grupperne 1.

Læs mere

Børnehaverne Støvring Nord

Børnehaverne Støvring Nord Kontrakt 2013-14 Børnehaverne Støvring Nord Bavnebakken, Bavnebakken 99, 9530 Støvring Skovhuset, Hermesvej 47, 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

REFERAT. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/ Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2020/2021 ( ) 2

REFERAT. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/ Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2020/2021 ( ) 2 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET REFERAT for mødet den 24.04.2019, kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 4. Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2020/2021 (2019-0049565) 2 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET 4.

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 23. april 2015 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Camilla Schwalbe, Jan R.

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6

MANGFOLDIGHED INKLUSION. Side 1 af 6 MANGFOLDIGHED INKLUSION Side 1 af 6 OM INKLUSION - fra inklusionsudvikling.dk Inklusion handler om barnets oplevelse af at være en værdifuld deltager i det sociale og faglige fællesskab, og det er centralt

Læs mere

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune Lovgrundlaget for brugerinddragelse ifølge Lov om Social Service afsnit 3: 16. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 9 ONSDAG DEN 20. JUNI 2007, KL. 16.00 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Familieudvalget 20. juni 2007 Side: 2 Fraværende: Til behandling forelå:

Læs mere

Status på Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Status på Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik Status på Socialudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 SOCIALUDVALGET Tværgående målsætninger 3.1.1 Bolig Omdannelse af bofællesskaber til solistboliger Udvikle nye teknologier

Læs mere

Behovsprognose for special- og basispladser (0-5 r) B rne- og Ungdomsforvaltningen. K benhavns Kommune

Behovsprognose for special- og basispladser (0-5 r) B rne- og Ungdomsforvaltningen. K benhavns Kommune Behovsprognose for special- og basispladser (0-5 r) 2007 B rne- og Ungdomsforvaltningen K benhavns Kommune 1 Behovsprognose for special- og basis-pladser i Københavns Kommune Denne prognose vurderer behovet

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: Mødedato: 27. juni 2012 Fraværende: Mødetid: 17.00 Mødested: Mødelokale 1 Øvrige bemærkninger: Tommy Lund Christensen (Deltog ikke i mødet fra kl. 18.45) Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej

Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej Forældre til børn og unge med handicap - vi hjælper jer på vej Kære forældre Det kan tage tid at få overblik over det nye liv, der melder sig, når man bliver forældre til et barn med handicap. I vil som

Læs mere

Opfølgning på BUU-møde den 12. august med orientering om inklusionspakken 2011 og den tilknyttede økonomi

Opfølgning på BUU-møde den 12. august med orientering om inklusionspakken 2011 og den tilknyttede økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Opfølgning på BUU-møde den 12. august med orientering om inklusionspakken 2011 og den tilknyttede økonomi På BUU-møde

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 19. januar 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Møde mellem Børne- og Ungdomsudvalget og Københavns Kommunes Handicapråd d. 13. marts 2013.

Møde mellem Børne- og Ungdomsudvalget og Københavns Kommunes Handicapråd d. 13. marts 2013. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Møde mellem Børne- og Ungdomsudvalget og Københavns Kommunes Handicapråd d. 13. marts 2013. Dagsorden: 1. Status på indsats og inklusionspakken

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole ( )

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole ( ) BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole (2015-0205278) Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til at sende forslag i høring om en sammenlægning af

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune

Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Kompetenceudviklingsplan 2014-2020 Skoler i Haderslev Kommune Haderslev Kommunes kompetenceudviklingsplan for skoleområdet 2014-2020 Kompetenceudviklingsplanen skal ses i sammenhæng med Børne- og Familieserviceområdets

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand

Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Udkast til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 21, stk. 5, 30 a og 51 b, stk. 3, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse 7. Første udkast til udbygningsplan 2019-2025 på det sociale område Sagsnr.: 253-2018-11352 Dok.nr.: 253-2019-19140 Åbent Sagsprocedure Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken

Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken 2015 2017 3.1.4 Støtte, social tryghed og koordination Sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med behov for specialiseret rehabilitering.

Læs mere

Vesthimmerlands Kommune, Børne- og skoleudvalgets møde den 21. november 2006

Vesthimmerlands Kommune, Børne- og skoleudvalgets møde den 21. november 2006 Vesthimmerlands Kommune, Børne- og skoleudvalgets møde den 21. november 2006 Indholdsfortegnelse 51. Drøftelse af visioner, strategi og udvikling i børne- og skoleudvalget 52. Dialogstruktur 53. Juniorklub

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget 20. februar 2018 Status på den fælles fraværsindsats og fraværsmåltal Baggrund

Læs mere

Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen)

Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen) Kontrakt 2013-14 Børnehusene i Skørping (Børnehuset 100 meter skoven, Børnehuset Skovtrolden, Børnehuset Skovbjørnen) Gl. Skørpingvej 100 9520 Skørping. Indledning At tildelingen af fuld kompetence indenfor

Læs mere

Dette notat omhandler kerneindikatorer for specialområdet, herunder udviklingen i andelen af elever, der modtager specialundervisning.

Dette notat omhandler kerneindikatorer for specialområdet, herunder udviklingen i andelen af elever, der modtager specialundervisning. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Fagligt Center NOTAT 1. november 2018 Tendenser på specialområdet Dette notat omhandler kerneindikatorer for specialområdet, herunder udviklingen i andelen

Læs mere

Muligheder for træning af børn i København

Muligheder for træning af børn i København Muligheder for træning af børn i København Side 2 Indhold Kære forælder i Københavns Kommune 4 Genoptræning efter hospitalsbehandling 5 Vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi efter henvisning fra

Læs mere

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Oprettelse af knasttilbud i en daginstitution for børn, der har behov for særlig hensyntagen og støtte. Projektet forventes afsluttet med projektrapport

Læs mere

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen

Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Bekendtgørelse om folkeskolens specialpædagogiske bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen BEK nr 356 af 24/04/2006 (Gældende) LBK Nr. 393 af 26/05/2005 Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3

Læs mere

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på:

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på: KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 8 En styrket og udvidet sprogindsats Baggrund I juni 2011 blev der i forbindelse med Integrationspakken iværksat en række tiltag på sprogområdet

Læs mere

Med venlig hilsen Elisabeth Sørensen (Autisme foreningen Randers) og Nete Ankerstjerne (skolebestyrelsesformand på Firkløverskolen)

Med venlig hilsen Elisabeth Sørensen (Autisme foreningen Randers) og Nete Ankerstjerne (skolebestyrelsesformand på Firkløverskolen) Notat Vedrørende: Svar på spørgsmål til spørgetiden fra Nete Ankerstjerne m.fl. Sagsnavn: Spørgsmål til spørgetiden fra Nete Ankerstjerne m.fl. om inklusion Sagsnummer: 00.01.00-G00-23-17 Skrevet af: Louise

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken

Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for handicappolitikken 2013-2014 3.1.2 Uddannelse Udvikling af Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvilken målsætning i den handicappolitiske strategi henføres

Læs mere

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Handicappolitik i Langeland Kommune Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Indledning Langeland Kommunes handicappolitik skal dække alle forvaltningsområder,

Læs mere

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling Punkt 8. Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling 2017-055395 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender den fremlagte model for udmøntning af besparelse på

Læs mere

Orientering om indstilling af midler til etablering af faste arbejdspladser

Orientering om indstilling af midler til etablering af faste arbejdspladser Børne- og Ungdomsforvaltningen Rødkilde Skole Att: Anders Busk Godthåbsvej 274 2720 Vanløse Dato: 29.01.2014 edoc nr. 2014-0023421-1 Orientering om indstilling af midler til etablering af faste arbejdspladser

Læs mere

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 29. april 2016 Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj 1. Resume Aarhus Kommune er i vækst, og indbyggertallet forventes at stige

Læs mere

Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv

Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv Forsknings- og udviklingskonsulent Cand.scient.pol., Ph.d. Side 1 Program Introduktion: Professionshøjskolen

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi I idéfasen udarbejdes en projektindstilling. Alle felter så udfyldes, men det vil ofte være af overordnet karakter. Den uddybende projektbeskrivelse

Læs mere

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver Bilag Høringssvar med kommentar til oplæg om serviceniveau for den fysio- og ergoterapeutiske indsats til børn og unge med vidtgående funktionsnedsættelser Høringssvarene fremgår af oversigten med tilhørende

Læs mere

Referat af møde i Børne- og Skoleudvalget

Referat af møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 02-02-2015 18:00 Mødeafholdelse på Skolens kontor, Munkegårdsskolen, Vangedevej 178, 2870 Dyssegård Protokollen blev læst og mødet

Læs mere

Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger

Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 08-03-2017 Bilag 2 Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger Der er indkommet

Læs mere

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet Velfærdssekretariatet Sagsnr. 266197 Brevid. 2048895 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk 26. februar 2015 NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget

Børne- og Ungdomsudvalget Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden 11-04-2014 kl. 08:00 Udvalgsværelse 1 Medlemmer Bodil Kornbek Mette Schmidt Olsen Morten Normann Jørgensen Birgitte Hannibal Anne Jeremiassen Mette Hoff Henrik Bang

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Holst (formand) (Telefon: / ) Preben Fruelund Kaj Aagaard Alice Brask

DAGSORDEN. Jens Holst (formand) (Telefon: / ) Preben Fruelund Kaj Aagaard Alice Brask Handicaprådet DAGSORDEN Møde nr. : 04/2012 Sted : Rådssalen, rådhuset, Torvet 3 i Grenaa Dato : 12. april 2012 Start kl. : 15.30 Slut kl. : 18:30 Handicaprådet Jens Holst (formand) (Telefon: 86 30 05 65

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Referat

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Referat Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Referat Dato: 26. marts 2007 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: kl. 13,30-15,45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/11 Forslag til Frivillighedspolitik

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Handicaprådet DAGSORDEN

Handicaprådet DAGSORDEN Handicaprådet DAGSORDEN Sted: Mødelokale 4, rådhuset Dato: Onsdag den 16. januar 2019 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 17:30 Medlemmer: Kaj Aagaard Alice Brask Peter Hjulmand Winnie Joan Åkesson Kåre Lehmann

Læs mere

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. september 2008 Børn og unge-politik for Århus Kommune 1. Resume Denne indstilling indeholder forslag til en samlet børn og unge-politik

Læs mere

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT

POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT POLITISK PROCES 2013-2014 SKOLEPOLITIK OG KVALITETSRAPPORT Fase 1 Temadrøftelse august Politiske pejlemærker i august KL-møde for kommunalpolitikere 16.august Politisk møde med skolebestyrelser Udvalget

Læs mere

AKT-FORLØB FOR DAGTILBUD

AKT-FORLØB FOR DAGTILBUD TCBUs opgave Opgaven for Tværfagligt Center er at bidrage til, at lærere, pædagoger og ledere kan lykkes med kerneopgaven: at skabe udviklende læringsmiljøer for alle børn og unge Karin Oudshoorn Adm.

Læs mere

Afbud fra Henrik Hansen i stedet Poul Poulsen. Afbud fra Lis Lund i stedet Jette Jørgensen. 1. Godkendelse af dagsorden... 2

Afbud fra Henrik Hansen i stedet Poul Poulsen. Afbud fra Lis Lund i stedet Jette Jørgensen. 1. Godkendelse af dagsorden... 2 Referat Handicaprådet Tid Torsdag den 27. august 2015 - kl. 15:30 Sted Mødelokale 2 Bemærkning Afbud fra Henrik Hansen i stedet Poul Poulsen. Afbud fra Lis Lund i stedet Jette Jørgensen. Afbud Fraværende

Læs mere