Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen"

Transkript

1 Notat Dato 25. oktober 2016 MEB Side 1 af 11 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Loven om kontanthjælpsloft og 225-timersregel skaber udfordringer for socialrådgivernes arbejdsliv: både i form af uhensigtsmæssigheder i lovgivningen, der er svære at administrere i praksis, men også i forhold til det sociale arbejde med målgruppen, der bliver udfordret af de store fattigdomsproblemer, loven medfører. I notatet beskrives de vigtigste udfordringer, som loven medfører for forvaltningen af reglerne i praksis. Lovteksten er mange steder uklar, og det er derfor op til den enkelte kommune at håndtere disse uklarheder i den daglige praksis. Det er oplagt at gå i dialog med kommunens ledelse om, hvordan disse udfordringer tackles. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har udarbejdet bekendtgørelser, vejledninger, orienteringsskrivelser, standardbreve, guider mv., som skal understøtte implementeringen af reformerne. De kan alle findes på STAR s hjemmeside. Som bilag er vedlagt en kort beskrivelse af lovgivningen. Generelt om sagsforløbet Den første gennemgang af sagerne i forhold til at finde de borgere, der rammes af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen er afsluttet. Der vil dog fortsat og kontinuerligt være et arbejde i sagerne i forhold til genberegning af loftsniveauer, hvis borgerens økonomi ændrer sig, løbende vurdering af samliv i nogle sager, løbende vurdering af om borgeren er omfattet af 225-timersreglen, løbende beregning af bortfaldsdatoer samt eventuelle udskydelser af bortfaldsdatoer mv. Hertil kommer løbende udsending af varslingsbreve, parthøringer og afgørelser. Giver de nye regler anledning til permanente ændringer i de hidtidige daglige sagsgange? Giver de nye regler anledning til en permanent afklaring af snitflader i opgavefordelingen mellem de forskellige områder i kommunen? Flere samtaler med vejledning om de nye regler Lovgivningen omkring kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen er yderst kompleks. Det er derfor et stort arbejde at forklare og rådgive borgerne om de nye regler. De mange uklarheder og selvmodsigelser, der er i loven, eksempelvis uddannelsesfokus versus 225 timers arbejde, afklaring af samliv mv. komplicerer denne opgave yderlige-

2 Side 2 af 11 re. Der kan derfor opstå svære og konfliktfyldte samtaler, der kræver et særligt ledelsesmæssigt fokus. Hertil kommer, at omfanget af samtaler højst sandsynligt stiger samt at samtalerne kan tage længere tid grundet vejledningens kompleksitet. Hvordan skal samtalerne håndteres, og hvordan sikres det, at medarbejderne har de fornødne redskaber til at gennemføre disse samtaler? Hvilke forslag har sagsbehandleren mulighed for at præsentere som løsning på de konsekvenser, en lavere ydelse vil få for borgeren? F.eks. om boligsituationen eller den særlige jobformidling, kommunen er forpligtet til. En stigning i ansøgning om hjælp i særlige tilfælde Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen vil uden tvivl medføre en stigning i ansøgninger om forskellige former for hjælp i særlige tilfælde (kapitel 10 i Aktivloven). Da det netop er de længerevarende ydelser, som boligstøtte og særlig støtte, der skæres i som følge af kontanthjælpsloftet, er det bl.a. enkeltgangsydelserne fra kapitel 10 i Aktivloven, der skal i spil for at afhjælpe fattigdomssituationer. Det er alle sammen ydelser, der bevilges én gang og kun kan bevilges i akutte, enkeltstående tilfælde. Hvordan håndteres en stigning i ansøgninger om forskellig hjælp i særlige tilfælde (kapitel 10 i Aktivloven)? Hvordan får særligt social- og ydelsesafdelingerne ekstra ressourcer til at løse opgaverne? Hvordan kan der etableres et samarbejde mellem jobcenteret og social- og ydelsesafdelingerne, så der sikres en ensartet information til borgerne om, hvilke ydelser, de kan forvente at få bevilget? Hvad er kommunens tolkning af, hvad der kan bevilges enkeltydelser til? Flere klagesager Lovgivningen omkring kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen er kompleks. Erfaringen viser, at borgere, der er usikre om bestemmelsernes betydning for netop dem, ofte klager. Jo vanskeligere lovgivningen er, desto sværere har borgeren ved at kvalificere sin klage, hvilket ofte medfører klager, der ikke er relateret til et bestemt element i afgørelsen. En stigning i klager vil selvsagt medføre en større arbejdsmængde, da kommunen på baggrund af klagen skal revurdere kommunens afgørelse. Er den nuværende klagevejledning tilstrækkelig? Hvordan håndteres en øget arbejdsmængde som følge af flere klager? Hvordan formidles den komplekse lovgivning bedst muligt til borgerne, så klager eventuelt kan undgås?

3 Side 3 af 11 Særligt om kontanthjælpsloftet Løbende indplacering af borgere på loftsatser Kontanthjælpsloftet er tungt at administrere og indebærer en række nye arbejdsgange. Borgerens ydelse kan skifte fra måned til måned, hvis borgeren har varierende indkomster, eksempelvis hvis borgeren arbejder ved siden af kontanthjælpen eller bor sammen med en lønmodtager, hvis løn ændres. Hvis borgerens boligsituation samt familiesituation ændres, kan det også medføre en ny beregning af ydelserne. Kommunerne risikerer derfor løbende at skulle indplacere borgerne på loftsatser som følge af en ændret økonomisk situation samt løbende sende oplysninger om ændret loftsindplacering til Udbetaling Danmark. Hertil kommer udsending af breve til borgeren med afgørelse om den nye loftsindplacering. Vil den øgede arbejdsbyrde udløse flere ressourcer? Hvordan kan man tilrettelægge smidige og effektive arbejdsgange og undgå mest mulig bureaukrati og ventetid for borgeren? Hvordan tilrettelægges det bedst mulige samarbejde mellem de sagsbehandlere, der løbende beregner ydelserne (typisk ydelsessagsbehandlerne) og borgerens sagsbehandler (typisk en sagsbehandler fra jobcenteret) om information til borgeren samt borgerens videre forløb, eksempelvis i forhold til ansøgning af enkeltydelser mv.? Vurderingen af om borgeren er samlevende Loven medfører, at kommunerne forud for indplacering under loftsgrænsen, skal træffe afgørelse om samliv for såvel forsørgere som enlige samboende, der ikke har forsørgerpligt overfor et barn. Vurderingen skal gå efter den definition, der fremgår af børnetilskudsloven. Vurderingen af, om ikke-forsørgere er samlevende efter denne definition vil være vanskelig og kræve en subjektiv undersøgelse af alle sager, hvor flere bor på samme adresse, og hvor ydelsesmodtageren ikke af sig selv oplyser, om der er tale om samliv. Hvordan kan denne arbejdsopgave udføres bedst mulig? Er der gode erfaringer fra arbejdsgangene omkring gensidig forsørgerpligt, som kan genbruges? I dialogen bør det afklares, hvilke værktøjer, kommunen kan og vil tage i brug i undersøgelsen af samliv i de enkelte sager samt hvor grundig denne undersøgelse skal være. Det vil selvsagt medføre en øget arbejdsbyrde, der bør udløse flere ressourcer.

4 Side 4 af 11 Administration af kontanthjælpsloftet Da boligstøtten er forudbetalt, og integrationsydelse, uddannelses- og kontanthjælp er bagudbetalt, kan Udbetaling Danmark ikke ved beregningen af ydelserne fastslå de endelige beløb, de skal udbetale. Ifølge loven foreslås dette løst ved, at der bliver lavet en foreløbig udbetaling af boligstøtte og særlig støtte, som senere kan reguleres i form af tillæg eller fratræk fra den enkeltes ydelser, når de korrekte oplysninger om borgerens indtægter foreligger ( 25c, stk. 4). Denne justering kan medføre, at hele boligstøtten bortfalder for den pågældende måned. Denne løsning vil både skabe en del administrativt bøvl, særligt i Udbetaling Danmark, men vil også skabe en urimelig usikkerhed i en kontanthjælpsmodtagers i forvejen spinkle økonomi. Det kan medføre behov for flere samtaler med borgeren, hvor denne praksis skal forklares. I den forbindelse kan man også forestille sig en situation, hvor borgeren har haft arbejde og dermed har skabt luft under loftet til boligstøtte, men at der kan gå flere måneder for boligstøtten genregnet og udbetalt. Hvordan sikres det, at borgerens økonomi hurtigst muligt rettes ind i forbindelse med ændringer? Hvis borgeren har udsigt til større indtægt, kan der så i den mellemliggende periode bevilliges 81a midlertidig huslejehjælp? Hvordan foregår samarbejdet med Udbetaling Danmark? Er der behov for forbedringer?

5 Side 5 af 11 Særligt om 225-timersreglen Uklar undtagelsesregel for 225-timersreglen Ifølge lovteksten skal personer, hvis arbejdsevne vurderes at være så begrænset, at vedkommende ikke kan opnå beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked, ikke omfattes af 225-timersreglen ( 13f, stk.9). Der lægges op til, at denne vurdering skal adskille sig fra vurderingen af, om borgeren er job- eller aktivitetsparat. I en guide til 225-timersreglen, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har udgivet d. 1. juli 2016, står der: Det forhold, at en borger er vurderet til at skulle have ekstra støtte og hjælp i længere tid end et år, eller er vurderet til ikke at være i stand til at kunne forsørge sig selv ved ordinært arbejde inden for tre måneder, er ikke ensbetydende med, at vedkommende ikke alligevel vil være i stand til at arbejde i begrænset omfang, således at vedkommende kan optjene 225 timers ordinært arbejde indenfor 12 måneder. Guiden beskriver herudover følgende indikatorer, der kan indikere, at borgeren vil kunne undtages fra 225-timers-reglen: Borgeren deltager i STU forløb Borgeren har en alvorlig sygdom, hvor kontakt til den sygemeldte ikke er hensigtsmæssig eller mulig på grund af den sygemeldtes helbredssituation Borgeren har problemer, der gør, at helbredet forværres ved arbejde Der er særlige forhold i borgerens liv, der gør det umuligt at deltage i andre LAB-tilbud end mentor Borgeren har barrierer, der gør, at borgeren ikke kan deltage i virksomhedsrettede tilbud på andet end meget lavt timetal Borgeren har et væsentligt skånebehov i forhold til at deltage i tilbud som fx virksomhedspraktik Borgeren kan deltage i tilbud efter LAB kapitel 10 og 11, men hvor der er behov for væsentlig støtte i form af fx mentor eller handicapkompenserende foranstaltninger pga. mange udfordringer Borgeren kan i begrænset omfang deltage i tilbud og har langsom progression i indsatsen Borgeren har svære sociale eller helbredsmæssige udfordringer, der begrænser muligheden for at arbejde Hvilke kriterier fra ovenstående guide fra STAR skal danne grundlag for undtagelsen fra 225-timersreglen i jeres kommune? Hvor ofte skal vurderingen af, hvorvidt borgeren er undtaget fra 225- timersreglen foregå? Det har vist sig, at kommunerne praktiserer undtagelser af 225 timers reglen meget forskelligt. Kan jeres kommune lære af andre kommuners retningslinjer?

6 Side 6 af timersreglens konsekvenser for lovens uddannelsesfokus Formålet med kontanthjælpsreformen fra 2014 er, at unge skal i uddannelse. De unge på uddannelseshjælp skal ikke stå til rådighed på arbejdsmarkedet (bortset fra de åbenlyst uddannelsesparate), men have fokus på at blive klar til uddannelse. Ifølge den nye lov skal alle unge nu præstere 225-timers ordinært arbejde og jobcenteret skal gøre en særlig indsats for at hjælpe dem i job. 225-timersreglen kan dermed spænde ben for den uddannelsesrettede indsats og medføre, at den unge fastholdes på uddannelseshjælp i længere tid, end nu hvor fokus alene er målrettet uddannelse. Hvordan kan man i arbejdet med de unge fokusere på det uddannelsesrettede arbejde samtidig med kravet om at præstere 225 timers ordinært arbejde? Forpligtigelse til vejledning af borgeren defineres ikke tydeligt nok Kommunen forpligtes til at vejlede og støtte de personer, der er i risiko for at blive ramt af 225-timersreglen. Indholdet af forpligtigelsen er ikke tydeligt defineret i lovteksten eller i bekendtgørelsen om en aktiv beskæftigelsesindsats. I lovbemærkningerne beskrives indholdet som at sikre, at borgeren får den nødvendige hjælp til at finde mulige arbejdsgivere og søge job. Her kan kommunen tilbyde en særlig jobformidler og give tilbud om mentorstøtte. I bekendtgørelsen står der, at borgeren skal orienteres om mulighederne for at søge ordinære og ustøttede job, herunder job, der ikke kræver særlige kvalifikationer eller forudsætninger i øvrigt. Hvad skal og bør kommunens særlige indsats overfor denne gruppe rumme, når hverken lovtekst, lovbemærkninger eller bekendtgørelse præciserer indsatsen? Er der tale om en særskilt indsats og i så fald, hvad skal den indeholde og hvem skal varetage den eller fortsætter praksis som hidtil? Konsekvenser for ægtepar, der ikke lever op til 225-timersreglen Hvis ingen af personerne i et ægtepar lever op til 225-timersreglen, bortfalder hjælpen fra den ægtefælle, der er længst fra arbejdsmarkedet. Kommunen skal vurdere, hvilken af ægtefællerne, det er ( 26, stk. 6). Det kan være en vanskelig vurdering for kommunen at foretage, særligt hvis begge ægtefæller er aktivitetsparate. Hertil kommer, at de to ægtefæller ikke nødvendigvis har samme sagsbehandler, hvorfor man kan forestille sig, at der skal afholdes ekstra møder mellem de to ægtefællers sagsbehandlere for at vurdere dette.

7 Side 7 af 11 Hvordan skal denne vurdering af ægtefællers forhold reelt foregå, og hvilke kriterier skal der anvendes? Hvad skal der ske når en borgers hjælp helt bortfalder? Bliver borgeren automatisk målgruppe 2.10 (selvforsørgende), eller skal borgeres selv henvende sig igen?

8 Side 8 af 11 Bilag 1: Beskrivelse af lovgivningen Kontanthjælpsloft Alle modtagere af integrationsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp omfattes af et loft over kontanthjælp. De ydelser, der samlet set ikke må overstige loftet er integrationsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp (herunder barsels- og aktivitetstillæg) samt særlig støtte og boligstøtte. Hvis den samlede ydelse overstiger loftet, reduceres først i særlig støtte og dernæst i boligstøtte, indtil personens samlede ydelse matcher loftet. Således foretages ydelsesreduktionen kun i særlig støtte og boligstøtte. For handicappede, der har fået anvist en særlig bolig af kommunen på grund af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, skal særlig støtte og boligstøtte ikke indgå i beregningen af kontanthjælpsloftet. Det betyder konkret, at denne gruppe ikke vil få reduceret deres særlige støtte eller boligstøtte som følge af loftet over kontanthjælpen. Kontanthjælpsloftet er forskelligt for forskellige grupper: Gifte og samlevende Forsørgerpligt overfor et barn Forsørgerpligt overfor to eller flere børn Voksensats Ungesats Integrationsydelse Uddannelseshjælp Ikke forsørgere Enlige Voksensats Ungesats Integrationsydelse uddannelseshjælp Forsørgerpligt overfor et barn Forsørgerpligt overfor to eller flere børn Ikke forsørgere Når ydelserne skal beregnes, skal der tages udgangspunkt i de rene ydelsesniveauer, dvs. den ydelse, der ville være udbetalt før en eventuel nedsættelse eller ophør af ydelse på baggrund af en sanktion eller manglende opfyldelse af 225-timersreglen. Formålet med dette er, at en lavere udbetaling af ydelse pga. sanktion eller 225-timersreglen ikke skal give plads under loftet til mere særlig støtte eller boligstøtte.

9 Side 9 af 11 Arbejdsindkomster Hvis en kontanthjælpsmodtager får reduceret sin ydelse som følge af arbejdsindkomst, beregnes loftet ud fra den ydelse, modtageren får efter reduktionen. Det betyder i praksis, at modtageren kan beholde mere af boligstøtten og særlig støtte. Rationalet er her, at den enkelte i så fald motiveres til at tage arbejde. Hertil kommer, at det fradragsfrie beløb per udbetalt arbejdstime ikke medregnes i loftet, ligesom eksempelvis børneydelsen. Modtageren kan derfor beholde dette. Alt dette har til formål ikke at straffe kontanthjælpsmodtagere for at tage et arbejde. Dansktillæg Dansktillægget til personer, der modtager integrationsydelse og har bestået Prøve i Dansk 2 eller højere, indgår ikke under loftet. Sanktioner Ophør af, fradrag i eller nedsættelse af hjælpen som følge af sanktioner medfører ikke, at der bliver plads under loftet. Sanktioner medfører altså ikke mulighed for at opnå mere særlig støtte og boligstøtte. 225-timersreglen De gældende rådighedsregler suppleres med en regel om, at personer, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, skal dokumentere, at de har haft mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde indenfor de seneste 12 kalendermåneder. Kravet kan opfyldes ved at sammenlægge flere beskæftigelsesperioder. Perioder, hvor personen ikke har haft reel mulighed for at udnytte sine arbejdsmuligheder pga. sygdom, graviditet, barsel og begrænsninger i arbejdsevnen forlænger perioden på 12 kalendermåneder. Kan personen ikke dokumentere 225 timers ordinært og ustøttet arbejde indenfor 12 kalendermåneder, reduceres hjælpen på følgende måder: Ægtepar Hvis begge ægtefæller er på voksensats og den ene ikke opfylder 225-timersreglen, bortfalder kontanthjælpen for denne ægtefælle. Hvis begge ægtefæller modtager hjælp på en lavere sats, beholder den ægtefælle, der opfylder 225-timerskravet fortsat sin hjælp, mens den andens hjælp reduceres med så stort et beløb, at parret tilsammen modtager et beløb, der svarer til voksensats. Hvis ingen af ægtefællerne opfylder 225-timersreglen, udbetales der kun hjælp til den ægtefælle, der er tættest på arbejdsmarkedet. Kommunen skal vurdere, hvem det er. Hvis ægteparret får én voksensats og én lavere sats, eksempelvis ungesats, vil det være sådan, at hvis det er den ægtefælle, der modtager en lavere sats, der ikke opfylder kravet, bortfalder dennes hjælp. Hvis det derimod er den, der

10 Side 10 af 11 modtager voksensats, der ikke opfylder kravet, reduceres dennes hjælp med så stort et beløb, at parret tilsammen modtager et beløb, der svarer til én voksensats. Ugifte Ugifte personer, der modtager voksensats for henholdsvis forsørgere og ikkeforsørgere, vil få reduceret hjælpen med kroner per måned. Ugifte jobparate under 30 år og ugifte uddannelseshjælpsmodtagere under 25 år, vil få reduceret hjælpen med 500 kroner per måned. Ugifte, der modtager uddannelseshjælp på SU-niveau, vil ikke få reduceret hjælpen. Når borgeren igen kan dokumentere 225-timers ordinært arbejde indenfor de seneste 12 måneder, kan borgeren igen få fuld ydelse. Alle 225 timer skal ligge efter det tidspunkt, hvor hjælpen blev reduceret. Reglen træder først i kraft, når borgeren har modtaget ydelse i sammenlagt 1 år. Undtagelse fra rådighedskravet Personer med en så begrænset arbejdsevne, at kommunen ud fra et konkret skøn vurderer, at de ikke vil kunne arbejde 225 timer indenfor et år på det ordinære arbejdsmarked, undtages fra det skærpede rådighedskrav. Det er usikkert, hvor mange personer, der er vurderet aktivitetsparate, der vil være omfattet af undtagelsen. Herudover undtages personer, hvor kommunen sammen med borgeren er påbegyndt udfyldelsen af den forberedende del af rehabiliteringsplanen samt personer under forrevalidering eller revalidering. Ægtepar, hvor en eller begge modtager integrationsydelse, og hvor en eller begge ægtefæller har forsørgerpligt overfor et barn, hvortil der endnu ikke er opnået ret til fuld børne- og ungeydelse samt ugifte personer, der modtager integrationsydelse, er ikke omfattet af 225-timersreglen. Bevilling af særlig støtte og boligstøtte Der vil fremover gælde særlige regler for bevilling af særlig støtte og boligstøtte til personer, der har fået reduceret deres ydelse som følge af 225-timersreglen. Ægtepar, hvor den ene ægtefælles ydelse er bortfaldet som konsekvens af 225- timersreglen, vil ikke kunne modtage særlig støtte til høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde, svarende til de nugældende regler om en ægtefælle, der frivilligt har valgt at være hjemmegående. Derimod skal der ske genberegning af eventuel boligstøtte. Bortfald eller reduktion af hjælpen som følge af 225-timersreglen vil give plads til øget boligstøtte under kontanthjælpsloftet. Der vil i særlige tilfælde kunne ydes hjælp til enkeltudgifter efter aktivlovens kapitel 10. Ugifte personer, der har fået reduceret hjælpen som følge af 225 timers reglen, kan kun modtage særlig støtte med det beløb, der ville have været udbetalt, hvis deres hjælp

11 Side 11 af 11 ikke var nedsat. Tilsvarende vil boligstøtte blive beregnet ud fra den husstandsindkomst, der ville have været, hvis hjælpen ikke var blevet nedsat som følge af 225- timersreglen. Formålet med dette er, at en reduktion i ydelsen ikke skal give luft under kontanthjælpsloftet til mere særlig støtte og boligstøtte. I særlige tilfælde vil der kunne ydes hjælp til enkeltudgifter efter aktivlovens kapitel 10. Kommunens forpligtigelse til vejledning og støtte Kommunen skal være særlig opmærksom på de personer, der er i risiko for at blive omfattet af 225-timersreglen. Kommunen skal støtte disse borgere i at få fodfæste på arbejdsmarkedet, herunder sikre, at borgeren får den nødvendige hjælp til at finde mulige arbejdsgivere og søge job. Udsendelse af varslingsbreve, vejledning mv. Senest 6 måneder før det tidspunkt, hvor borgeren har modtaget integrationsydelse, uddannelses- eller kontanthjælp i sammenlagt et år eller derover indenfor tre år, skal kommunen beregne bortfaldsdatoen, hvor hjælpen bortfalder eller nedsættes, fordi borgeren ikke opfylder kravet om 225-timers ordinært og ustøttet arbejde. Senest 6 måneder før denne bortfaldsdato skal kommunen sende et varslingsbrev til borgeren, der redegør for reglerne om 225-timers reglen og de konsekvenser det vil få for borgeren, hvis vedkommende ikke opfylder kravet. I varslingsbrevet skal kommunen angive bortfaldsdatoen. Når varslingsbrevet er sendt, skal kommunen ved de efterfølgende samtaler i det individuelle kontaktforløb følge op på brevet, herunder vejlede om mulighederne for jobsøgning og yde praktisk bistand til jobsøgningsaktiviteter. Når den beregnede bortfaldsdato nærmer sig, skal kommunen undersøge, om der siden beregningen blev foretaget, er fremkommet oplysninger i borgerens sag, der kan begrunde en udskydelse af bortfaldsdatoen (eksempelvis ordinært og ustøttet arbejde, sygdom mv.). Er dette ikke tilfældet, skal kommunen senest 1 måned før bortfaldsdatoen meddele borgeren, at kommunen agter at træffe afgørelse om bortfald eller nedsættelse af hjælpen. Er der grundlag for at udskyde datoen for bortfaldsdatoen, skal kommunen skriftligt orientere borgeren om den nye beregnede bortfaldsdato. Løbende ikrafttræden af 225-timersreglen Fra 1. april 2016 tæller borgerens arbejdstimer. Per 1. oktober 2016 skal borgeren have optjent 113 timers arbejde indenfor de seneste 6 måneder ellers reduceres/bortfalder hjælpen. Fra 1. april 2017 skal borgeren have optjent 113 timers arbejde indenfor de seneste 6 måneder ellers reduceres/bortfalder hjælpen. Fra 1. april 2017 er 225-timersreglen fuldt indfaset. Borgeren skal fremover opfylde et krav om 225 timers arbejde indenfor 12 måneder ellers bortfalder/reduceres hjælpen.

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Notat Dato 14. marts 2016 MEB Side 1 af 11 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen Den nye lov om kontanthjælpsloft

Læs mere

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)]

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] Notat Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] 225-timers regel Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte (Indførelse af et nyt kontanthjælpsloft, en 225 timers regel,

Læs mere

Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening

Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloftet - mere pisk, mere fattigdom Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloft De ydelser, der samlet set ikke må overstige loftet er: integrationsydelse, kontanthjælp

Læs mere

I lovbemærkningerne er anført, at det er forudsat, at følgende grupper ikke vil være omfattet af 225-timers reglen:

I lovbemærkningerne er anført, at det er forudsat, at følgende grupper ikke vil være omfattet af 225-timers reglen: Indhold Denne guide skal hjælpe kommunerne med at afklare, hvilke målgrupper der er omfattet af undtagelsesbestemmelsen til 225-timersreglen. På Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside

Læs mere

Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening

Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse. Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Kontanthjælpsloftet, 225-timersregel og integrationsydelse Mette Bertelsen, konsulent Dansk Socialrådgiverforening Boligstøtte Bor man sammen med en, der får boligstøtte kan kontanthjælpsloftet betyde,

Læs mere

225-timers reglen LAS 13 f

225-timers reglen LAS 13 f 225-timers reglen LAS 13 f Formål Folketinget vedtog den 17. marts 2016 lovforslaget om 225-timers regel for modtagere af integrationsydelse, kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Formålet med bestemmelsen

Læs mere

Startvejledning om Jobreform fase 1 Kontanthjælpsloft, 225-timersregel, ferie

Startvejledning om Jobreform fase 1 Kontanthjælpsloft, 225-timersregel, ferie Indhold Denne startvejledning indeholder en helt overordnet gennemgang af de regelændringer, som er vedtaget af Folketinget den 17. marts 2016 ved 3. behandlingen af lovforslag L 113 Forslag til Lov om

Læs mere

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Notat Dato 1. februar 2017 MEB Side 1 af 5 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Loven om udvidelse af målgruppen

Læs mere

Status på udvidelsen af personkredsen for integrationsydelsen samt Jobreform fase I (kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen)

Status på udvidelsen af personkredsen for integrationsydelsen samt Jobreform fase I (kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen) KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2. Kontor Aktivitetsparate og sygedagpengemodtagere NOTAT Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Status på udvidelsen af personkredsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 113 Folketinget 2015-16 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 15. marts 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte,

Læs mere

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens svar I oktober 2016 modtog i alt personer integrationsydelse ifølge Jobindsats.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens svar I oktober 2016 modtog i alt personer integrationsydelse ifølge Jobindsats. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Ninna Hedeager Olsen, MB E-mail: Ninna_hedeager_olsen@br.kk.dk 18-01-2017 Sagsnr. 2017-0038704 Dokumentnr. 2017-0038704-1

Læs mere

Orientering om Jobreform fase 1

Orientering om Jobreform fase 1 Punkt 3. Orientering om Jobreform fase 1 2016-016342 Famillie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering om Jobreform 1. Konsulent Bente Kloster fra Jobcentersekretariatet

Læs mere

Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love

Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love LOV nr 296 af 22/03/2016 Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/14322 Senere ændringer

Læs mere

FAKTAARK. Oversigt over faktaark

FAKTAARK. Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Udfordringer Et nyt kontanthjælpsloft 225 timers regel: Skærpet rådighed for alle kontanthjælpsmodtagere Samme ydelse til unge uafhængig af uddannelse Ingen ret til ferie for kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Tak for din henvendelse af 3. juni 2016, hvor du har videresendt en række spørgsmål fra en borger vedr. Jobreform fase I, som du ønsker svar på.

Tak for din henvendelse af 3. juni 2016, hvor du har videresendt en række spørgsmål fra en borger vedr. Jobreform fase I, som du ønsker svar på. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Andreas Keil, MB E-mail: Andreas_Keil@br.kk.dk 13-06-2016 Sagsnr. 2016-0244835 Dokumentnr. 2016-0244835-1 Kære Andreas Keil

Læs mere

Til Styregruppen for implementering af Jobreform fase I. Sagsnr Dokumentnr

Til Styregruppen for implementering af Jobreform fase I. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Styregruppen for implementering af Jobreform fase I Status på Jobreform fase I (kontanthjælpsloftet og 225- timersreglen) I dette notat orienteres om de nyeste nøgletal i forbindelse

Læs mere

KL's høringssvar til lovforslag om kontanthjælpsloft og 225 timers

KL's høringssvar til lovforslag om kontanthjælpsloft og 225 timers KL's høringssvar til lovforslag om kontanthjælpsloft og 225 timers reglen KL har modtaget udkast til lovforslag om indførsel af kontanthjælpsloft og 225 timers reglen. Stor risiko for stigende udsættelser

Læs mere

Nyttig viden om kontanthjælpsloftet. Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer

Nyttig viden om kontanthjælpsloftet. Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer Nyttig viden om kontanthjælpsloftet Baggrundsviden til ansatte i almene boligorganisationer 2 Kontanthjælpsloftets konsekvenser 30.000 familier forventes at blive berørt af kontanthjælpsloftet, der træder

Læs mere

Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts)

Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt T A L E Samrådstale til samrådsspørgsmål C og D om L 113 (tirsdag den 1. marts) (Det talte ord gælder) Samrådsspørgsmål C

Læs mere

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier

2. Afskaffelse af nuværende matchkategorier og indførelse af nye visitationskriterier GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling Den 12. december 2013 Tine Hansen og Ebbe Holm 1. Indledning Kontanthjælpsreformen træder i kraft 1. januar 2014. Det overordnede

Læs mere

Kontanthjælpsreformen. - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag?

Kontanthjælpsreformen. - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag? Kontanthjælpsreformen - hvad betyder den for borgerens forsørgelsesgrundlag? Job og Arbejdsmarkedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget December 213 Definitioner på persongrupper Matchsystemet afskaffes,

Læs mere

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper

Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om konsekvenserne af finansloven for 2016 for Socialforvaltningens målgrupper Baggrund Den 19. november 2015

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 L 198 Bilag 4 Offentligt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-000899 Ændringsforslag til L 198 til 2. behandlingen af Forslag

Læs mere

Notat vedrørende artikel i Berlingske tidende den 6. september 2017 om aktivitetsparate borgere omfattet af 225 timers kravet til beskæftigelse

Notat vedrørende artikel i Berlingske tidende den 6. september 2017 om aktivitetsparate borgere omfattet af 225 timers kravet til beskæftigelse Notat vedrørende artikel i Berlingske tidende den 6. september 2017 om aktivitetsparate borgere omfattet af 225 timers kravet til beskæftigelse Resume Fra tid til anden dukker diskussionen op, hvor stor

Læs mere

Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel.

Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers regel. BESKÆFTIGELSE OG BORGERSERVICE Dato: 25. februar 2016 Tlf. dir.: 4477 3472 E-mail: cme@balk.dk Kontakt: Afsnitsleder Claus Mercebach Notat om nye regler om integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225

Læs mere

JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN

JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN JOBREFORM FASE I OG UDVIDELSE AF PERSONKREDSEN FOR INTEGRATIONSYDELSEN SAMARBEJDSMØDER I KONTAKTPERSONORDNINGEN 2016 DEN 24/10-2016 V/SUSANNE GRØN (SOF) OG MARIA HOLMSGAARD NIELSEN (BIF) INTRODUKTION Jobreform

Læs mere

Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats

Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats Notat om virksomhedspraktik i form af nytteindsats Vedtagelsen af kontanthjælpsreformen med ikrafttræden 01.01.14 og den midlertidige arbejdsmarkedsydelse med ikrafttræden 30.12.13 har medført en ny aktiveringsmulighed

Læs mere

OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE

OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE NOTAT Maj 2018 Til frivillige rådgivere i Dansk Flygtningehjælp OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE Reglerne om økonomisk hjælp bliver løbende ændret, og det kan derfor være

Læs mere

Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent

Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beskæftigelsesmedarbejder/virksomhedskonsulent orgerservice ds Øvrige bevillinger foretages af ydelsesmedarbejder/beds 3 Enhver der opholder sig lovligt her i landet, har ret til hjælp ter Aktivloven. Kommunen skal sikre at opholdskravet er opfyldt.

Læs mere

Afdeling: Center Arbejdsmarked. Emne: Kompetenceplan. Funktionsleder. Faglig konsulent

Afdeling: Center Arbejdsmarked. Emne: Kompetenceplan. Funktionsleder. Faglig konsulent Sagsbehandler eskæftigelsesmedarbejder virksomheds Øvrige bevillinger foretages af sagsbehandlerbeskæftigelsesmedarbejdervirksomheds 2c - Kommunen træffer afgørelse om, hvorvidt en ansøger og en sambo

Læs mere

25. april 2012. Orientering om konsekvenser og status vedrørende 300-timers reglen.

25. april 2012. Orientering om konsekvenser og status vedrørende 300-timers reglen. Svendborg Kommune Direktørområde Erhverv Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 21 19 04 Fax. "xx xx xx xx" www.svendborg.dk 25. april 2012 Orientering om konsekvenser og status vedrørende 300-timers reglen.

Læs mere

UDKAST. til. 1. I 5, stk. 4, indsættes efter 54 a, : 68 a, stk. 4, og efter 69, stk. 4 og 5, indsættes: 69 j, stk. 11,.

UDKAST. til. 1. I 5, stk. 4, indsættes efter 54 a, : 68 a, stk. 4, og efter 69, stk. 4 og 5, indsættes: 69 j, stk. 11,. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Ændret ordlyd) BEU Alm.del Bilag 58 Offentligt UDKAST til Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Læs mere

Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse.

Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse. Agterskrivelse vedrørende kontanthjælpsreformens betydning for din ydelse. Vi skriver til dig, fordi du modtager kontanthjælp fra Fredericia kommune. Den 1. januar 2014 træder en ny kontanthjælpsreform

Læs mere

Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om aktiv socialpolitik

Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om aktiv socialpolitik LOV nr. 239 af 27/03/2006 (Gældende) Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om aktiv socialpolitik (Pligt for unge under 25 år til at tage en uddannelse, supplering af udlændinges

Læs mere

Tårnby Kommune TÅRNBY KOMMUNE GUIDE TIL INTEGRATIONSYDELSE, UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP

Tårnby Kommune TÅRNBY KOMMUNE GUIDE TIL INTEGRATIONSYDELSE, UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP Tårnby Kommune TÅRNBY KOMMUNE GUIDE TIL INTEGRATIONSYDELSE, UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP 2 TÅRNBY KOMMUNE Indhold 1. FORMER FOR ØKONOMISK HJÆLP... 4 INTEGRATIONSYDELSE, UDDANNELSESHJÆLP ELLER KONTANTHJÆLP...

Læs mere

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb JOBCENTER Ressourceforløb Førtidspension Fleksjob eller Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ordinært arbejde Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen Aktiviteter inden første opfølgning (inden

Læs mere

Uddannelseshjælp og kontanthjælp

Uddannelseshjælp og kontanthjælp Uddannelseshjælp og kontanthjælp Mister du muligheden for at forsørge dig selv, kan du søge om at få midlertidig uddannelseshjælp eller kontanthjælp. Betingelserne for at få hjælp For at have ret til hjælp

Læs mere

Orientering om at lovforslag om ændring af lov om aktiv socialpolitik og

Orientering om at lovforslag om ændring af lov om aktiv socialpolitik og Til kommuner, jobcentre m.fl. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A 2300 København S Postadresse: Postboks 90, 2770 Kastrup Orientering om at lovforslag om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Orientering om resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om 225-timers reglen

Orientering om resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om 225-timers reglen Punkt 5. Orientering om resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om 225-timers reglen 2017-045114 Beskæftigelsesudvalget fremsender til Byrådets orientering resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 2 Folketinget 2014-15 (2. samling) Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 26. august 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Vejledning om 225 timersreglen for ægtepar og ugifte der modtager hjælp. efter lov om aktiv socialpolitik 11. Oversigt (indholdsfortegnelse)

Vejledning om 225 timersreglen for ægtepar og ugifte der modtager hjælp. efter lov om aktiv socialpolitik 11. Oversigt (indholdsfortegnelse) Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Oversigt over målgrupper for 225 timersreglen Bilag 2 Uddrag af lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 468 af 20. maj 2016 som senest ændret ved 1

Læs mere

Ny kontanthjælpsreform 2014

Ny kontanthjælpsreform 2014 Økonomidirektøren December 2013 Ny kontanthjælpsreform 2014 Folketinget vedtog den 28. juni 2013 en kontanthjælpsreform, som træder i kraft 1. januar 2014. Reformen indebærer, at alle mødes med klare krav

Læs mere

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist L 120 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love. (Nedsættelse af integrationsydelse og omlægning af dansktillæg). Forventet ikrafttræden -1.7.2018

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? JANUAR 2017 Indhold Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Når du har fået kon tanthjælp i et år 9 Kan jeg få støtte? 10

Læs mere

18 år de unges forsørgelse og økonomi

18 år de unges forsørgelse og økonomi 18 år de unges forsørgelse og økonomi Regler og betingelser i aktivloven (AKL), beskæftigelsesindsatsloven (LAB) og bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats (BAB) Visitation og indplacering af

Læs mere

Notat. Modtager: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status for kontanthjælpsloftet og 225-timers arbejdskravet august 2018

Notat. Modtager: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status for kontanthjælpsloftet og 225-timers arbejdskravet august 2018 Notat Modtager: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Status for kontanthjælpsloftet og 225-timers arbejdskravet august 2018 Som led i opfølgning på Jobreform fase 1, er der gennemført en række undersøgelser

Læs mere

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018 Bilag 1b Arbejdsmarkedsfastholdelse Sociale ydelser Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status september 2018 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på

Læs mere

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension.

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension. 106 106 Revalidering xx Revalidering Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Vejledning om de øvre grænser for den samlede hjælp (kontanthjælpsloftsvejledningen)

Vejledning om de øvre grænser for den samlede hjælp (kontanthjælpsloftsvejledningen) VEJ nr 10322 af 20/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/15798

Læs mere

OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE

OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE NOTAT Marts 2019 Til frivillige rådgivere i Dansk Flygtningehjælp OVERSIGT MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE Reglerne om økonomisk hjælp bliver løbende ændret, og det kan derfor være

Læs mere

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Reformer og Rummelighed Vejledningsjura Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Kontanthjælpsreformen Grundlag og baggrund for reformen Målgrupper i LAB 2 Uddannelseshjælp og kontanthjælp efter

Læs mere

Kun få ledige deltidsstillinger til kontanthjælpsmodtagere der rammes af 225-timers reglen

Kun få ledige deltidsstillinger til kontanthjælpsmodtagere der rammes af 225-timers reglen 1 Kun få ledige deltidsstillinger til kontanthjælpsmodtagere der rammes af 225-timers reglen Siden første oktober har de kontanthjælpsmodtagere, som kommunen vurderer ikke har en meget begrænset arbejdsevne

Læs mere

Udkast. Kapitel 1. Område og begreber

Udkast. Kapitel 1. Område og begreber Udkast 18. november 2013 Ekstern høring j.nr. 2013-0010882 Bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager uddannelseshjælp som uddannelsesparate, herunder åbenlyst uddannelsesparate,

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN

YDELSESSERVICE KØBENHAVN YDELSESSERVICE KØBENHAVN S. 1 SÅDAN FÅR DU... GUIDE TIL INTEGRATIONSYDELSE, UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP APRIL 2016 INDHOLD S. 05 1. FORMER FOR ØKONOMISK HJÆLP S. 05 Integrationsydelse, uddannelseshjælp

Læs mere

Denne skrivelse har til formål at give et overblik over de nye visitationsgrupper og visitationsprocessen, som skal foretages i kommunerne.

Denne skrivelse har til formål at give et overblik over de nye visitationsgrupper og visitationsprocessen, som skal foretages i kommunerne. ORIENTERINGSSKRIVELSE Visitation - uddannelseshjælpsmodtagere 30. september 2013 Denne skrivelse har til formål at give et overblik over de nye visitationsgrupper og visitationsprocessen, som skal foretages

Læs mere

Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager:

Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager: Min Plan vejledningstekst til dagpengemodtager og arbejdsmarkedsydelsesmodtager: Jobplan - dine rettigheder og pligter Din jobplan beskriver den aktivering de tilbud - du skal deltage i, mens du er ledig.

Læs mere

Kapitel 1. Område og begreber

Kapitel 1. Område og begreber Bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager uddannelseshjælp som uddannelsesparate, herunder åbenlyst uddannelsesparate, eller kontanthjælp som jobparate I medfør af 13, stk.

Læs mere

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen

Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder for fritagelse fra beskæftigelsesindsatsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 2. kontor - Aktivitetsparate og Sygedagpengemodtagere NOTAT 7. marts 2018 Svar til spørgsmål 10 Til Socialudvalget. Notat ang. muligheder

Læs mere

BEK nr 1225 af 03/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1225 af 03/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1225 af 03/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. oktober 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/13157

Læs mere

Landsforeningen Autisme. Kontanthjælpsreformen erfaringer og udfordringer siden start

Landsforeningen Autisme. Kontanthjælpsreformen erfaringer og udfordringer siden start Landsforeningen Autisme Kontanthjælpsreformen erfaringer og udfordringer siden start Kontanthjælpsreformen 1.1.2014 Baggrund Over 50.000 kontanthjælpsmodtagere var under 30 år Over 90 % havde ingen erhvervskompetencegivende

Læs mere

Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter

Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter xx 97 97 Kontanthjælp til forsørgelse og hjælp til enkeltudgifter Dette afsnit omhandler mulighederne for kontanthjælp til forsørgelse. I afsnittet

Læs mere

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1 Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 224 Bilag 9 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0005891 Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv

Læs mere

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013

Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Handicapkonsulent Region Sjælland, PsykInfo Lovens rammer for voksne med psykisk sygdom tirsdag d.3.september 2013 Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Sektoransvar Når man har brug

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte, integrationsloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 113 Folketinget 2015-16 Fremsat den 3. februar 2016 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om individuel boligstøtte,

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)]

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] Notat Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] Kontanthjælpsloft Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte (Indførelse af et nyt kontanthjælpsloft, en 225 timers regel,

Læs mere

Førtidspensions- og fleksjobreformen. Beskæftigelsesforvaltningen Sociale forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune

Førtidspensions- og fleksjobreformen. Beskæftigelsesforvaltningen Sociale forhold og Beskæftigelse Aarhus Kommune Førtidspensions- og fleksjobreformen Reformens mål- og sigtelinier Flest muligt i arbejde og forsørge sig selv Flere får tilknytning til arbejdsmarkedet og færrest muligt på varig, passiv forsørgelse.

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

2015/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 16. september Forslag. til

2015/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 16. september Forslag. til 2015/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 16. september 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/14322 Fremsat

Læs mere

Kontanthjælpsreform. d. 28.08.2014

Kontanthjælpsreform. d. 28.08.2014 d. 28.8.214 Kontanthjælpsreform Ledigheden er faldet fra 213 til 214. Dette skyldes bl.a. at færre bliver kategorisereret som arbejdsmarkedsparate og flere som ikke-arbejdsmarkedsparate under den nye kontanthjælpsreform.

Læs mere

2011 Udgivet den 29. december 2011. 28. december 2011. Nr. 1364.

2011 Udgivet den 29. december 2011. 28. december 2011. Nr. 1364. Lovtidende A 2011 Udgivet den 29. december 2011 28. december 2011. Nr. 1364. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om individuel boligstøtte

Læs mere

Nyt fra Ankestyrelsen

Nyt fra Ankestyrelsen Nyt fra Ankestyrelsen Lov om aktiv beskæftigelsesindsats og aktivloven Ankechef Lone Birgitte Christensen Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Praksisundersøgelse om kommunernes visitation af unge marts

Læs mere

Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik

Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik N o t a t April 2017 Analysenotat om vejledning og opkvalificering Arbejdsmarkedspolitik Indledning Dette notat indgår i analysematerialet vedrørende forenkling af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Læs mere

HVIS DU SKAL BETALTE HJÆLPEN TILBAGE DU HAR MULIGHED FOR AT AFDRAGE DIN GÆLD BETINGELSER FOR AT BEVARE RETTEN TIL ØKONOMISK HJÆLP...

HVIS DU SKAL BETALTE HJÆLPEN TILBAGE DU HAR MULIGHED FOR AT AFDRAGE DIN GÆLD BETINGELSER FOR AT BEVARE RETTEN TIL ØKONOMISK HJÆLP... INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...2 FORORD...4 HVORNÅR KAN DU FÅ ØKONOMISK HJÆLP?...4 UDDANNELSESHJÆLP...4 KONTANTHJÆLP...4 INTEGRATIONSYDELSE...4 Særlig støtte til høje boligudgifter...5 SÅDAN

Læs mere

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status marts 2019

Bilag 1b. Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status marts 2019 Bilag 1b Arbejdsmarkedsfastholdelse Sociale ydelser Kontanthjælpsreformen og Jobreform fase 1 Status marts 19 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp

Læs mere

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016.

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016. Notat Side 1 af 5 Til Til Aarhus Byråd Orientering Orientering om Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses indsatser i forbindelse med implementering af kontanthjælpsloft, 225-timers

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik I medfør af 34, stk. 6, og 92, stk. 3, i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 806 af 1. juli 2015, som ændret ved

Læs mere

Tak for din henvendelse af 19. maj 2014, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 19. maj 2014, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Socialforvaltningen Adm. Direktør Signe Færch, MB Dato 27. maj 2014 Sagsnr. 2014-0099873 Dokumentnr. 2014-0099873-6 Kære Signe Færch Tak for din henvendelse af 19. maj 2014, hvor du stiller følgende spørgsmål

Læs mere

BilagARU_130829_pkt.04.01

BilagARU_130829_pkt.04.01 O P L Æ G 2 9-0 8-2 01 3 INDLEDNING Alle borgere kommer til at mærke store forandringer i indsatsen Unge skal have en målrettet indsats, der kan hjælpe dem i gang med en udd. Borgere der kan arbejde skal

Læs mere

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse

Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Notat Dato 14. marts 2016 KG Side 1 af 8 Inspiration til TR/AMiR: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af de nye lave ydelser? Udvidelse af målgruppen for integrationsydelse Den nye lov udvider målgruppen

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december 2018

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december 2018 Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 254 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 28. februar 2019 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december

Læs mere

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm

AMK-Øst August Status på reformer og indsats RAR Bornholm AMK-Øst August 2016 Status på reformer og indsats RAR Bornholm August 2016 Status på beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft henholdsvis 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter

Læs mere

OVERSIGT - MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE

OVERSIGT - MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE December 2016 Til frivillige i tilknytning til Dansk Flygtningehjælp OVERSIGT - MULIG ØKONOMISK HJÆLP TIL FLYGTNINGE OG DERES FAMILIE Reglerne om økonomisk hjælp er blevet ændret adskillige gange de sidste

Læs mere

Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere

Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere Oplæg om ressourceforløb og koordinerende sagsbehandlere D. 10. juni 2013 for Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland Susanne Wiederquist www.wiederquist.dk LOVBOG www.wiederquist.dk - Fagligt materiale

Læs mere

Anvendelsen af revalidering i RAR Sjællands område i perioden

Anvendelsen af revalidering i RAR Sjællands område i perioden N O T A T Arbejdsmarkedskontor Øst 8. marts 217 Anvendelsen af revalidering i RAR Sjællands område i perioden 212-216 Dette notat beskriver udviklingen i samt rammerne for henholdsvis revalidering og ressourceforløb.

Læs mere

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016

Landssupporten 8. december 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 8. december 2016 Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 8. december 2016. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

Opfølgning på visitationskategorier på ungeområdet.

Opfølgning på visitationskategorier på ungeområdet. Punkt 6. Opfølgning på visitationskategorier på ungeområdet. 2013-38360. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering opfølgningen på visitationskategorier

Læs mere

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Hvad nu med pengene Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Den nye kontanthjælpsreform for dem under 30 år, der træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration

Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration Retningslinje for sanktioner - Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Integrationsydelse og Kontanthjælp under integration Lovgrundlag Rådighed og udnyttelse af uddannelses- eller arbejdsmuligheder: 13 og 13

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Aarhus Kommune Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Til Byrådsservice 17. maj 2016 Side 1 af 1 Hermed fremsendes besvarelse fra Sociale Forhold og Beskæftigelse på forespørgsel fra Dansk Folkeparti vedrørende sanktioner. SOCIALE

Læs mere

Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07

Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07 Orienteringsbrev til kommunerne nr. 10/07 8. juni 2007 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Til samtlige kommuner Orientering om ændring

Læs mere

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 185 Offentligt HØRING af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af den øvre grænse for hjælp (loftet) til modtagere af kontanthjælp,

Læs mere

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn 1 Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn Integrationsydelsen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2015 og 2016 og har reduceret indkomsten for nogle af landets svageste

Læs mere

Til Socialudvalget. Sagsnr Dokumentnr Orientering om Jobreform fase I mv.

Til Socialudvalget. Sagsnr Dokumentnr Orientering om Jobreform fase I mv. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Jobreform fase I mv. Den 1. april 2016 trådte de lovændringer i kraft, som udmønter hhv. Jobreform fase

Læs mere

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018.

Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december juni 2018. Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 11. december 2017 19. juni 2018. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst

Læs mere

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16 Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF 189 15/16 Med ikrafttrædelse 1.7.2016 Ændring i reglerne vedr. helbredsmæssig vurdering Ændringen indebærer, at kommunalbestyrelsen

Læs mere

Implementering af kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen

Implementering af kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen Til: Direktøren for beskæftigelsesområdet Chefen ydelsesområdet Jobcenterchefen Socialchefen Implementering af kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen Loven om kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen

Læs mere

Ydelser Varde Kommune

Ydelser Varde Kommune Ydelser Varde Kommune Organisation - Ydelser Arbejdsmarkedschef Afdelingsleder Gruppe It Gruppe Ydelse Gruppe adm.opgaver Ydelsesafdelingen er en selvstændig afdeling i Jobcentret Ydelsesafdelingen er

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN

YDELSESSERVICE KØBENHAVN YDELSESSERVICE KØBENHAVN Guide til kontanthjælp og starthjælp INDHOLD 1. Hvilke former for økonomisk hjælp?... 4 Kontanthjælp eller starthjælp... 4 Særlig støtte til høje boligudgifter... 4 Anden hjælp...

Læs mere

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark?

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark? Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt T A L E 9. november 2016 Samrådstale vedr. spørgsmål T-V J.nr. 2016-7561 SYD/CAP MTA/MMA Samrådsspørgsmål T Ministeren

Læs mere