Torskens hemmelige liv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Torskens hemmelige liv"

Transkript

1 Torskens hemmelige liv Mærket torsk KEN H. ANDERSEN Stefan Neuenfeldt Danmarks Fiskeriundersøgelser Afdelingen for Havfiskeri Vi bruger i Danmark mange ressourcer på at overvåge fiskebestandene i havet omkring os. Opgaven er omfattende og kompliceret - havet er stort og vi kan ikke umiddelbart se, hvad der foregår under havets overflade. Vores oplysninger om, hvor fiskene er, har vi hovedsageligt fra trawl- og akustikundersøgelser med havundersøgelsesskibe. Her fra får vi mange oplysninger, men der er tale om en meget omkostningsfuld undersøgelsesform. Dertil kommer, at vi med disse undersøgelser kun får meget lidt viden om fiskenes faktiske adfærd under vandet. Ved at mærke fisk med elektroniske mærker har vi nu mulighed for at få meget mere at vide om den enkelte fisks adfærd over en længere periode.... Moderne forvaltning af fiskebestande stiller større og større krav til vores viden om, hvor fisk foretrækker at opholde sig på forskellige tider af året, og hvad de laver. Dette gælder særligt i forhold til brugen af lukkede områder eller perioder. Det vil sige områder, der i en given periode er lukkede for fiskeri. I Danmark er denne form for forvaltning bl.a. blevet brugt for torsk i Østersøen, hvor Bornholmsbassinet, hvor torsken gyder, er lukket for fiskeri i torskens gydesæson. For at denne type forvaltning skal virke efter hensigten kræver det en præcis viden om, hvor og hvornår torsken gyder. I denne artikel vil vi beskrive, hvordan det er muligt at få netop den information ved at benytte en helt ny teknologi - elektroniske mærker monteret på ryggen af torsk. Mærkerne kan hjælpe os til at beskrive fiskens adfærd i detaljer, såsom hvorvidt den er aktiv eller i hvile, eller om der er forskel i aktiviteten mellem dag og nat. Endelig kan mærkerne fortælle om fiskens præferencer for vand med fx bestemte temperaturer eller saltholdigheder. Elektroniske mærker De elektroniske mærker er på størrelse med en lillefinger (se figur 1). De bliver monteret på ryggen af fisken, og så snart den er i vandet, registrerer mærket dybden, temperaturen og saltholdigheden af vandet ca. hvert kvarter. Informationerne bliver lagret i mærket, og hvis fisken bliver fanget og mærket returneret, kan informationerne overføres til en computer. Den procedure giver risiko for at mærker og information går til spilde, så hvorfor kan mærket ikke bare sende alle informationerne til en satellit eller noget lignende? Det kan det ikke, fordi elektromagnetiske bølger og dermed radiobølger bliver meget kraftigt dæmpet i havvand. Man kan derfor ikke kommunikere med satellitter fra bunden af havet. Det er derfor ubåde kommunikerer med lyd og ikke radiobølger. Dette betyder også, at mærket ikke kan bruge GPS-satelliter til at bestemme fiskens position. Hvis man vil finde ud af hvor mærket har været, skal man derfor bruge mere avancerede metoder, som fx geolokalisering.

2 FISK & HAV 2006 nr. 61 A B Figur 1 Mærkning En torsk får sat et mærke på før udsætning. Foto: Stefan Neuenfeldt Forsøg med elektroniske mærker i Østersøen I Danmark har den hidtil største mærkningsindsats fundet sted i Østersøen (tabel 1), som del af forskningsprojekterne REX og Codyssey. For overhovedet at kunne bære mærkerne skal fiskene være større end 45 cm. I de fire forsøg er i alt 460 fisk blevet mærket. Af dem er 183 blevet fanget af fiskere, og mærkerne er returneret i løbet af mindre et år. Hvis dette er repræsentativt for fiskeriindsatsen betyder det, at mere end 40 % af torskene i bestanden bliver fanget på et år. I de gennemførte projekter har fokus været på torsk fra den østlige bestand, herunder disses gydevandring. For at kunne gyde skal torsken være i vand med saltholdigheder på over 10 promille ( rigtigt saltvand har en saltholdighed på omkring 33 promille). I farvandet omkring Bornholm findes disse saltholdigheder som regel kun i Bornholmsdybet. Bornholmsdybet ligger øst for Bornholm og har form som et stort trug med en maksimal dybde på lige omkring 100 m. Program Sted Antal mærkede fisk Antal returnerede mærker Retur rate 2003a Vestlige Østersø % 2003b Østlige Østersø % 2004 Østlige Østersø % 2005 Østlige Østersø % Ialt: % Tabel 1 Oversigt over mærkninger af torsk med elektroniske mærker i Østersøen Bemærk, at i gennemsnit 40 % af mærkerne er kommet retur efter mindre end et år.

3 Mærket torsk Afsløringer af torskens adfærd Et typisk bevægelsesmønster fra en mærket torsk ses i figur 2. Umiddelbart efter at være blevet mærket bevæger fisken sig lidt op og ned, hvorefter den efter et par dage falder til ro på en konstant dybde omkring de 38 meter. Det ser ud til at fisken nu har fundet et godt opholdssted, da dybden stort set ikke ændrer sig. Pludselig ved dag 137 om aftenen begynder fisken imidlertid at udvise en kraftig aktivitet, og bevæger sig ud på dybere vand. Mønstret passer med det tidspunkt, hvor vi ved at torsken bevæger sig ud i Bornholmsbassinets dybder for at gyde. I den næste måneds tid bevæger fisken sig en del omkring, indtil den omkring dag 175 er nået ud i bunden af bassinet på 95 meters dybde. Her opholder den sig halvanden måneds tid med aktivitet om dagen og inaktivitet om natten. Derefter bevæger den sig igen væk fra bunden af bassinet op til lavere dybder, hvor den fanges i løbet af efteråret. I figur 2 er der især to typer adfærd, som tydeligt kan registreres: 1) Perioder med hvile, hvor fisk blot synes at ligge stille på bunden og 2) perioder med aktivitet oppe i vandsøjlen om dagen og ophold ved bunden om natten, eller vice versa. Særligt de lange perioder med hvile er overraskende. Enkelte fisk hviler i flere uger i træk. Hvorimod mønstret med skiftende aktivitet mellem dag/nat blot bekræfter eksisterende viden. Derimod er det nyt, at vi nu kan se, at fisken kan skifte rytme meget pludseligt, alt efter hvad der er opportunt. Hvor har torsken været? Det mest spændende og relevante spørgsmål er, hvor fisken har været. Hvis vi ved det, kan vi nemlig sige noget om, hvorvidt fisken benytter sig af det lukkede område. Vi vil også kunne se i hvor høj grad, den er en standfisk, dvs. om den holder sig til et bestemt område for at æde, og om den vender tilbage til det Figur 2 Illustration af dybderegistreringer fra en fisks elektroniske mærke I øverste billede ses dybdemønstret fra mærket sættes på til fisken fanges. I det andet billede (nederst til venstre) ses begyndelsen af gyde-migrationen. I det tredje billede ses eksempler på en periode, hvor fisken er aktiv oppe i vandsøjlen om dagen, mens den holder sig på bunden om natten. Dybde (meter) Dag i året

4 FISK & HAV 2006 nr. 61 område A efter gydningen. Da vi jo ikke har kunnet logge fiskens position via GPS, må vi i stedet benytte vores viden om vandet i Østersøen, som har det særlige karakteristika, at saltholdigheden falder, jo længere man kommer væk fra Kattegat. I Kattegat ligger saltholdigheden omkring 33 promille, men omkring Bornholm er den faldet til omkring 10 promille afhængig af dybden. Helt oppe i den Botniske bugt er vandet stort set ferskt. Saltholdigheden i Østersøen afhænger både af dybden, årstiden og indstrømningen af havvand fra Kattegat, derfor benytter man hydrografiske modeller til at vise saltholdigheden på en given dato. I figur 3 ses modellens forudsigelse af saltholdigheden i 16 meters dybde den 10. november I figur 3 ses et eksempel på en elektronisk mærket torsk, som blev sat ud ved Bornholm og fanget igen ved Storebæltsbroen. Dette er ikke en typisk adfærd, som regel bliver B torskene fanget tæt på det sted, hvor de blev sat ud. Men det er en god illustration af, hvorledes man kombinerer information fra det elektroniske mærke med viden fra den hydrografiske model til at beskrive, hvor fisken har været. Denne fisk blev mærket den 28. april 2003, og som det ses af figur 3, har fisken de første syv måneder efter mærkningen opholdt sig i vand med en saltholdighed under 10 promille, svarende til forholdene omkring Bornholm. Den 10. november bevægede den sig pludselig ind i vand med en meget højere saltholdighed, op til over 30 promille. Det er saltholdigheder, som er karakteristiske for vandet i den vestlig Østersø og Kattegat. Fisken har opholdt sig i det salte vand, indtil den blev fanget under Storebæltsbroen et år senere. Det ubesvarede spørgsmål er imidlertid: Hvilken vej har den bevæget sig rundt om Sjælland? Har den bevæget sig syd om Lol Dybde (meter) Saltholdighed (psu) Dag i året Fanget d. 27 april 2004 Mulige positioner d. 10 november 2003 Mærket d. 28 april Figur 3 Eksempel på en mærket fisk udsat ved Bornholm og fanget et år senere under Storebæltsbroen Størstedelen af tiden har fisken opholdt sig i vand med lav saltholdighed. Men omkring d. 10. november svømmer den ind vand med høj saltholdighed. Spørgsmålet er: Er fisken gået syd eller nord om Sjælland? Konturerne viser saltholdigheden ved 16 meters dybde på den dag, hvor fiskens mærke registrerede den ændrede saltholdighed, vist med en lodret streg i det øverste panel.

5 Mærket torsk land-falster, eller har den svømmet op igennem Øresund? På kortet med saltholdighederne for den dag, hvor fisken bevægede sig ind i vandet med de høje saltholdigheder, kan vi se, at registreringer i mærket svarer til saltholdigheden i Øresund lige nord for København eller i farvandet sydvest for Falster. I Øresund viser kortet, at der er en relativ skarp front af salt vand, der møder det mindre salte vand i Østersøen. Her vil vores fisk, derfor kunne komme fra vand med lav saltholdighed og ind i vand med høj saltholdighed på relativ kort tid. Syd for Falster viser kortet, at overgangen mellem vand med lav og høj saltholdighed er noget længere. Da informationerne fra mærket tyder på, at denne overgang er sket meget hurtigt for fisken, konkluderer vi, at det er mest sandsynligt, at fisken er svømmet nord om Sjælland frem for sønden om. Geolokalisering Hvor fisken har opholdt sig kan også estimeres mere præcist ved at benytte avancerede statistiske metoder til geolokalisering (se boks 1). Metoder, der udover over at inddrage information om saltholdigheden, som beskrevet ovenfor, tager højde for områdets dybde og fiskens mulige svømmehastighed. Ved at benytte geolokalisering kan vi fx un- Figur 4 Eksempel på brug af geolokalisering til at vise, hvor fisken fra figur 2 kan have opholdt sig. De grå kontur-linier viser dybden med 20 meter mellem konturlinierne. Den sorte prik viser det sted, hvor fisken sandsynligvis har været. Den mørkegrå plamage er der hvor fisken med 67 % sikkerhed har været, og den lysegrå plamage viser det område, hvor den har været med 95 % sikkerhed. Det blå felt viser det lukkede område i 2003 som var håndhævet mellem d. 15. maj og 31. august. Dag 118 Dag 138 Dag 159 Dag 179 Dag 200 Dag 220 Dag 240 Dag 261

6 FISK & HAV 2006 nr. 61 dersøge, A om fisken har været inde i det lukkede område under gydningen eller ej. Et eksempel på dette ses i figur 4 og figur 5. Den første fisk har været inde i det lukkede område, mens det anden fisk med stor sandsynlighed har opholdt sig udenfor området. Resultaterne tyder altså på, at hvis man vil beskytte torsken under gydningen, skal der lukkes et større område. Hvorfor viser vi ikke bare geolokaliseringen med en streg på et kort, der viser hvilken rute fisken har svømmet? Grunden til det er, at vi ikke med 100 % sikkerhed kan sige, hvor B fisken har været. Der er usikkerheder i den hydrografiske model, der bruges til at foretage geolokaliseringen, og der er usikkerhed i målingerne af saltholdigheden på det elektroniske mærke. Modellen forsøger i nogen grad at kompensere for dette, men den væsentlige kvalitet ved modellen er, at den viser os præcis, hvor stor usikkerhed, der er på estimatet. På andre tidspunkter kan vi heldigvis med stor sikkerhed bestemme, hvor fisken er og har været. Det er f.eks. når fisken er nede på bunden af Bornholmsdybet, som på figur 4 mellem dag 179 og 220 der findes nemlig ingen andre steder i området, der er så dybe. Dag 118 Dag 148 Dag 133 Dag 163 Figur 5 Et andet eksempel på geolokalisering Her brugt til at vise, hvor en fisk med stor sandsynligvis har opholdt sig. I dette tilfælde i området lige omkring det sted, hvor den blev mærket muligvis med afstikkere syd- og østpå. Dag 179 Dag 194 Dag 209 Dag 224

7 Boks 1 GEOLOKALISERING Metoden bag geolokaliseringen er et såkaldt partikelfilter-metode, som er en avanceret statistisk metode, udviklet til at spore fly og missiler via radar. Princippet bag geolokaliseringen er at sammenligne mærkets målinger af saltholdighed med saltholdigheden beregnet i en hydrografisk model. For et givet tidspunkt kan positionen af fisken bestemmes som det punkt, hvor målingen stemmer bedst overens med værdien i den hydrografiske model. Dertil lægger man information om, hvor hurtigt en fisk kan svømme, samt viden om områdets dybde. Derefter søges der kun efter de lokaliteter, der giver den bedste overensstemmelse mellem informationer fra mærket og modellen. (figur 6). Mærket torsk Figur 6 Illustration af principperne bag geolokaliseringen Hver dag undersøges den hydrografiske database inden for en radius, som er bestemt af hvor hurtigt fisken kan svømme (blå cirkel). Den valgte position er den, der bedst stemmer overens med den saltholdighed, der er målt fra mærket. Mærkning Mulige positioner Fremtiden for de elektroniske mærker Fremtiden for brugen af elektroniske mærker, som et alternativ til de traditionelle havundersøgelsestogter er lovende. Mærkerne kan levere den information, der er påkrævet i en moderne fiskeriforvaltning. Det vil sige informationer om, hvor fisken er på hvilket tidspunkt. Visionen er at udvikle mærkerne og analysen af data, så de kan indgå rutinemæssigt i forvaltningen og overvågningen af fiskebestandene. For at det skal blive virkelighed, er der især to faktorer ved mærkerne, som skal forbedres: Deres pris og størrelse. Prisen skal ned, så flere fisk kan blive mærket, og mærkerne skal være mindre, så også små fiskearter kan mærkes. Derfor har Danmarks Fiskeriundersøgelser og Institut for Mikro- og Nanoteknologi på Danmarks Tekniske Universitet startet et samarbejde om udviklingen af sensorer til Bedste næste position de elektroniske mærker baseret på mikroog nanoteknologi. Samarbejdet har ledt til udviklingen af en ny mikroelektronisk multisensor, som kan måle saltholdighed, lys, dybde og temperatur (figur 7). Inden denne multisensor kan tages i brug, skal den integreres med noget elektronik, der kan styre sensoren og lagre målingerne. I dag bruger man konventionelle elektroniske komponenter, men på længere sigt skal også elektronikdelen gøres mindre, så det samlede mærke kan blive meget mindre end i dag. Brugen af elektroniske mærker er endnu i sin vorden. Der er dog ingen tvivl om, at de er kommet for at blive. I de kommende år håber vi at aflure mere af ikke blot torskens hemmelige liv, men også hvad andre og mindre fiskearter laver.

8 FISK & HAV 2006 nr. 61 A B Figur 7 Mikroelektronisk multisensor Sensordelen i det nye mikroelektroniske mærker er ikke større end 4 x 6 mm. På dette lille område er der sensorer for lys, tryk (dybde), temperatur og saltholdighed.

2006 nr. 61. fisk & hav. tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser

2006 nr. 61. fisk & hav. tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser 2006 nr. 61 fisk & hav tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser Danmarks Fiskeriundersøgelser Rådgivnings- og Kommunikationsenheden Jægersborgvej 64-66 2800 Lyngby Telefon 3396 3300 Danmarks Fiskeriundersøgelser

Læs mere

Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk

Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk Rapport: Dyrking av blåskjell på Færøyene med norsk teknologi for bøyestrekk Birgir Enni, Hávardur Enni, Eilif Gaard og Petur Hovgaard Indledning Hensigten med dette projekt var: i) At fremskaffe den nødvendige

Læs mere

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk 1 af 5 09-11-2015 09:52 FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk Adfærd hos gedder i Tryggevælde Å er undersøgt i 450 dage og det viser sig,

Læs mere

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 17. oktober 2016 Forfatter Christian Mohn og Hans H Jakobsen Institut for Bioscience

Læs mere

Limfjordens havørreder - Status og fremtid

Limfjordens havørreder - Status og fremtid Limfjordens havørreder - Status og fremtid Resultater fra Limfjorden Ved at geare fisketegnsmidler med EU-midler, lavede vi et overordnet studie af adfærd og overlevelse i Limfjorden hos både smolt og

Læs mere

Genetiske fingeraftryk identificerer torsk

Genetiske fingeraftryk identificerer torsk Genetiske fingeraftryk identificerer torsk Einar Eg Nielsen (een@dfu.min.dk) Michael Møller Hansen (mmh@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Ferskvandsfiskeri Forskere ved DFU har vist

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Bestillingen: Vurdering af vandområder for ensartethed for at fastsætte nye algeovervågningsområder i muslingebekendtgørelsen

Læs mere

Indledning. Ekspedition Plastik i Danmark 2016

Indledning. Ekspedition Plastik i Danmark 2016 Ekspedition Plastik i Danmark 2016 Indledning Det er veletableret fakta, at der flyder plastik forurening rundt i verdenshavene. Specielt omtales 5 hotspots i de store oceaner, de såkaldte gyres i Stillehavet,

Læs mere

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord:

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Der blev mærket ørreder midt i december 2017 og midt i januar 2018. Alle ørreder blev fanget i Langvad Å, mærket med en transmitter og genudsat

Læs mere

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES Sammendrag af fiskerådgivningen for 2009 Journal.: 20.00-11/2008 Nuuk 26. juni 2008 Vedr.: Den biologiske rådgivning

Læs mere

Fisk lægger rigtig mange æg

Fisk lægger rigtig mange æg Fisk lægger rigtig mange æg Erik Hoffmann (eh@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Langt de fleste fisk formerer sig ved hjælp af æg der enten svæver frit i vandet eller synker

Læs mere

Sammendrag

Sammendrag PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES P.O. BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 Sammendrag 26.06.2007 20.00-11 Vedr.:

Læs mere

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Denne vejledning forklarer, hvordan man definerer en overnatningsplads

Læs mere

Residualer i grundforløbet

Residualer i grundforløbet Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Residualer i grundforløbet I dette lille tillæg til grundforløbet, skal vi kigge på begreberne residualer, residualplot samt residualspredning. Vi vil se, hvad

Læs mere

Hvorfor er brakvandet så vigtigt?

Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvad er problemet?! Bestandene kan blive slået ud i situationer med stor indtrængen af saltvand! De er udsatte for overfiskeri af garn og ruseredskaber! Anden predation

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

En hjælpende hånd til torsk i Østersøen

En hjælpende hånd til torsk i Østersøen RT.LAYOUT F&H 58.8,8 05/04/05 11:26 Side 62 En hjælpende hånd til torsk i Østersøen JOSIANNE STØTTRUP (jgs@dfu.min.dk) JONNA TOMKIEWICZ (jt@dfu.min.dk) HELGE PAULSEN (hep@dfu.min.dk) PER BOVBJERG PEDERSEN

Læs mere

Bekendtgørelse om mindstemål for fisk og krebsdyr i saltvand 1)

Bekendtgørelse om mindstemål for fisk og krebsdyr i saltvand 1) BEK nr 788 af 25/06/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Miljø og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fiskeridirektoratet, j.nr. 200819339 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland En gruppe forskere og teknikkere fra Naturinstituttets afdeling for Pattedyr og Fugle var på togt i Østgrønland i august måned med Professor Dr. Scient.

Læs mere

Kom godt i gang med VDEC

Kom godt i gang med VDEC Kom godt i gang med VDEC Denne guide vil hjælpe dig godt i gang med VDEC. Hvis du lige har installeret VDEC er der et par punkter du skal igennem, før du for alvor kan komme igang med at registrere fangster.

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Fiskeriudvalget PE v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Fiskeriudvalget PE v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 Fiskeriudvalget 2009 21.6.2007 PE 390.768v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-23 Udkast til betænkning (PE 378.735v02-00) Carmen Fraga Estévez Opnåelse af bæredygtighed i EU's fiskeri ved hjælp

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet

Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet Naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet Tema: salt og bunddyr Biologi kemi Indhold Program for naturvidenskabelig ekskursion med Aarhus Universitet.... 3 Holdinddeling... 3 Kemisk Institut:

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

1. Er Jorden blevet varmere?

1. Er Jorden blevet varmere? 1. Er Jorden blevet varmere? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Ja, kloden bliver varmere. Stille og roligt får vi det varmere og varmere. Specielt er det gået stærkt gennem de sidste 50-100

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden For ørred er iltindholdet og temperaturen i vandet af afgørende betydning for fiskenes trivsel. For høj temperatur i kombination med selv moderat

Læs mere

Case 1 Atlantisk sild

Case 1 Atlantisk sild Case 1 Atlantisk sild Der fandtes ingen metode til at skelne Nordsø og Nordøstatlantisk sild (Norske vårgydere og Islandske sommergydere) Sporingsværktøjer som kan henføre enkelte fisk til oprindelsesbestand

Læs mere

Køretider, belastningsgrader og forsinkelser i kryds beregnet ud fra Floating Car Data

Køretider, belastningsgrader og forsinkelser i kryds beregnet ud fra Floating Car Data Køretider, belastningsgrader og forsinkelser i kryds beregnet ud fra Floating Car Data Kristian Torp torp@cs.aau.dk Institut for Datalogi Aalborg Universitet Harry Lahrmann lahrmann@plan.aau.dk Trafikforskningsgruppen

Læs mere

Metodeopgave. Overgangen over Storebælt 1658, aflevering ons. d. 30/10/02 Povl D. Rasmussen

Metodeopgave. Overgangen over Storebælt 1658, aflevering ons. d. 30/10/02 Povl D. Rasmussen Metodeopgave Denne opgave har jeg valgt at inddele i tre afsnit: Erik Dahlbergs rolle Karl X Gustavs rolle Corfitz Ulfelds rolle Jeg vil undersøge og diskutere hver af de tre personers roller i overgangen

Læs mere

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Opsætning af pc Brugen af det digitale plantesøgningsprogram og kortet forudsætter at din computer tillader popups fra netadressen www.gis.slnet.dk

Læs mere

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år)

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år) Løbende 10 års gennemsnit Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Musvågetræk ved Falsterbo i perioden 1973-2016 Årligt gennemsnit 11922 (13693 de seneste 10 år) 23512 10635 17165 5877 7958 13693 8985 7568 10555

Læs mere

Analyse Dresden 4. august 2019

Analyse Dresden 4. august 2019 Analyse Dresden 4. august 2019 Ove Fuglsang Jensen Langdistanceflyvningen fra Dresden for Regionerne Syd og Nord, blev lidt af en trist oplevelse for mange medlemmer. Det blev til spredte hjemkomster på

Læs mere

Køge Bugt Havet ved Københavns sydvestlige forstæder - I et naturvidenskabeligt perspektiv

Køge Bugt Havet ved Københavns sydvestlige forstæder - I et naturvidenskabeligt perspektiv Af: Mikkel Rønne, Brøndby Gymnasium En del af oplysninger i denne tekst er kommet fra Vandplan 2010-2015. Køge Bugt.., Miljøministeriet, Naturstyrelsen. Køge Bugt dækker et område på 735 km 2. Gennemsnitsdybden

Læs mere

200 m. 40 m 5.1 FISKEBANKER I NORDSØEN. Viking Banke. Fladen Grund 100 m

200 m. 40 m 5.1 FISKEBANKER I NORDSØEN. Viking Banke. Fladen Grund 100 m 29 Fiskerens arbejdsfelt er havet. I Nordsøen opblandes vandet hvert år mens Østersøen er mere eller mindre lagdelt hele året. De uens forhold skyldes varierende dybde- og bundforhold, der sammen med hydrografien

Læs mere

Undersøgelse af fisk i ferskvand

Undersøgelse af fisk i ferskvand Bestandsvurdering hvordan og hvorfor? 1 Generel beskrivelse af en fiskebestand: Bestandsestimater Alder og vækst Fødevalg Eksperimentelle undersøgelser af fiskebestanden og deres samspil med økosystemet,

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Fiskeriudvalget PE v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Fiskeriudvalget PE v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Fiskeriudvalget 2009 26.7.2005 PE 360.334v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 19-35 Udkast til betænkning (PE 357.759v01-00) Zdzisław Kazimierz Chmielewski Bevarelse af fiskeressourcerne

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Kristian Sjøgren : Miljø-DNA kan revolutionere bevarelsen af truede dyr Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk

Læs mere

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 1 Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 Indledning Der er udført en mindre test med georadar på grunden med udgangspunkt i bestemmelse af gennemtrængning af radarsignalerne. Endvidere er der

Læs mere

Information om særlige regler gældende for fiskeri i Mariager Fjord. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Information om særlige regler gældende for fiskeri i Mariager Fjord. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Folderen er blevet til i samarbejde med Mariager Fjords Fritidsfiskerforening og s afdeling i Nykøbing Mors juni 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 EcoGrid 2.0 is a research and demonstration project funded by EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). The 9

Læs mere

Udlægning af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2018

Udlægning af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2018 Udlægning af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2018 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. april 2018 Forfatter Christian Mohn og Hans H Jakobsen Institut for Bioscience

Læs mere

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen

Byen som geotop. 1. Indledning. 2. Sammenhængende beskrivelse af Geotopen Byen som geotop 1. Indledning I det 20. århundrede er befolkningen i verdens byer vokset fra 220 mio. til 2,8 mia. og 2008 markerer tidspunktet, hvor mere end halvdelen af verdens indbyggere bor i byer.

Læs mere

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Mads Christoffersen DTU Aqua Dansk Havforskermøde 28.-30. januar 2015 Foto: Henrik Carl Baggrund

Læs mere

Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens.

Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens. Om anker, kæder og ankring Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens. Der er fire elementer der har indflydelse

Læs mere

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold:

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold: Orientering fra skæludvalget Sæsonen er så småt ved at komme i gang. Vi fortsætter i år med at analysere skæl fra Vejle og Rhoden Å. Men vi skal jo have nogle skæl først! Derfor: Forsyn dig med en prøvepose

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

ADFÆRDS - OG BEVÆGELSESMØNSTRE MIDDELALDERFESTIVAL D AUGUST. Nøgletal på personbevægelser målt under Middelalderfestivallen.

ADFÆRDS - OG BEVÆGELSESMØNSTRE MIDDELALDERFESTIVAL D AUGUST. Nøgletal på personbevægelser målt under Middelalderfestivallen. ADFÆRDS - OG BEVÆGELSESMØNSTRE MIDDELALDERFESTIVAL D. 24. 25. AUGUST Nøgletal på personbevægelser målt under Middelalderfestivallen. ADFÆRDS - OG BEVÆGELSESMØNSTRE MIDDELALDERFESTIVAL 2018 INDHOLD FORMÅL

Læs mere

Roskilde Fjord - Overgange i naturfag

Roskilde Fjord - Overgange i naturfag Metadata GPS - koordinater Skrives i decimalgrader (N: 55.647989, Ø: 12.107369) Lokalitet Fx: Vigen strandpark - nordlige ende Dato ÅÅÅÅ-MM-DD Tidspunkt TT:MM Vejrdata/-observationer: lufttemp - regn,

Læs mere

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel.

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Artsdiversitet og bestandsestimater for ørred. Feltrapport 03-2015 d Denne feltrapport omfatter en beskrivelse af elektrofiskeri udført den 4. marts

Læs mere

S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v e r s i t e t

S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v e r s i t e t Effekterne af radar-styring på lysafmærkningerne ved Østerild testcenter S a r a B j ø r n A a e n, A d j u n k t, D e t D a n s k e C e n t e r f o r M i l j ø v u r d e r i n g, A a l b o r g U n i v

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Departementet for Uddannelse,

Læs mere

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2013 fra ICES.

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2013 fra ICES. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Notat vedr. betydning for fiskeriet af gulål og blankål ved en ændring af det nuværende mindstemål og fremtidig indsatsreduktion.

Notat vedr. betydning for fiskeriet af gulål og blankål ved en ændring af det nuværende mindstemål og fremtidig indsatsreduktion. DTU Aqua Sektion for Ferskvandsfiskeri J.nr. 12. august 2008 Notat vedr. betydning for fiskeriet af gulål og blankål ved en ændring af det nuværende mindstemål og fremtidig indsatsreduktion. 1. Formål.

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

Det nye Markedskort - gamle data på nye måder

Det nye Markedskort - gamle data på nye måder et nye Markedskort - gamle data på nye måder f professor arsten Stig Poulsen, Jysk nalyseinstitut /S et er i år netop 0 år siden, at Markedskortet blev introduceret af Otto Ottesen, kendt professor i afsætningsøkonomi

Læs mere

VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS

VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS BILAG 6 VEJLEDENDE STANDARDSTØRRELSER - KONSEKVENSER FOR DAGSLYS Baseret på en gennemgang af ca. 1000 ansøgte altaner og en analyse af altaners effekt på dagslyset i den underliggende lejlighed særligt

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande.

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande. PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Afdelingen for Fangst og Jagt Kopi til: Departementet

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur. Supplerende notat vedr bundkoter i Skårebækken

Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur. Supplerende notat vedr bundkoter i Skårebækken Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Næstved 4700 5588 5588 www.naestved.dk Dato 5-12-2017 Sagsnr. 06.02.11-G01-12-17 CPR-nr. Supplerende notat vedr bundkoter i

Læs mere

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport

Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport Vesterhav Nord (VHN) Arkivalsk kontrol rapport STEDNAVN: Vesterhav Nord MUSEETS j.nr. DKM 20.697 KUAS j.nr. KUAS 2013-7.26.01-0009 Strandingsmuseum St. George Marinarkæologisk Center Vesterhavsgade 1E,

Læs mere

Vejledning til Teknikmærker

Vejledning til Teknikmærker Vejledning til Teknikmærker Jeg synes godt nok, at det var svært at loope på hans lange underskruede server! Så skal du prøve DBTU s teknikmærke så bliver du bedre på en sjov måde! Vejledningen er lavet

Læs mere

Til Departementet for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling

Til Departementet for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT DK-3900 NUUK GREENLAND P.O.BOX 570 PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Departementet for Uddannelse,

Læs mere

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015.

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt Kort beskrivelse af hvad der kan ses af jordlagene i de fire huller: Hul 1. Lag 1: Muldlag, med rødder Lag 2: Tyndt sandlag, lyst Lag 3: Muldlag med rødder, se også billede 1.2. Lag 4: Gruslag og sandlag

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Hvordan henfører man fisk til deres oprindelsesbestand?

Hvordan henfører man fisk til deres oprindelsesbestand? Hvordan henfører man fisk til deres oprindelsesbestand? Genetiske forskelle mellem bestande ikke katagoriske Bygger på frekvensforskelle Fisk af ukendt oprindelse GGTAACATCACGAAAGTC Hvor stammer den sandsynligvis

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES.

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer

Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer Instruksen indeholder oplysninger om: Mærkning (afsnit 1) Fødevarestyrelsens vejledning

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Opdage styrken ved Bézier maskering

Opdage styrken ved Bézier maskering Opdage styrken ved Bézier maskering Gary Rebholz Tilbage i februar 2007 rate af denne kolonne, jeg talte om at skabe maskering spor i Vegas Pro software. Jeg vil gerne bruge denne måneds kolonne til en

Læs mere

For dig som o-løber er der mange fordele ved at blive dus med O-service, f.eks.:

For dig som o-løber er der mange fordele ved at blive dus med O-service, f.eks.: Vejledning til brug af O-service O-service er vores portal for tilmelding til alle o-løb under DOF. Alle medlemmer af en o-klub i Danmark har login til denne portal, og administratorer for de enkelte klubber

Læs mere

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger Anvendelse af matematik til konkrete beregninger ved J.B. Sand, Datalogisk Institut, KU Praktisk/teoretisk PROBLEM BEREGNINGSPROBLEM og INDDATA LØSNINGSMETODE EVT. LØSNING REGNEMASKINE Når man vil regne

Læs mere

Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken

Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken Bluetooth detektorer som ny cost effektiv sensor i vejtrafikken Forfattere: Harry Lahrmann Aalborg Universitet lahrmann@plan.aau.dk Kristian Skoven Pedersen Grontmij-Carl Bro KristianSkoven.Pedersen@grontmij-carlbro.dk

Læs mere

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer

Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Prøveudtagning i forbindelse med bestemmelse af fugt i materialer Når du skal indsende prøver af materiale til analyse i Teknologisk Instituts fugtlaboratorium, er det vigtigt, at du har udtaget prøverne

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 7 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+99) 3 1 FAX (+99) 3 1 1 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske rådgivning

Læs mere

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side

Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side Bilag 7.4 Miljømål for fjorde er og er urealistisk fastsat fra dansk side De danske miljømål for klorofyl og ålegræs er ikke i samklang med nabolande og er urealistisk højt fastsat af de danske myndigheder.

Læs mere

Vandpolonoter - af Jørn Dam

Vandpolonoter - af Jørn Dam At kunne træde vande og på den måde skabe fremdrift i alle mulige retninger er en væsentlig færdighed at beherske i vandpolo - ikke kun som målmand, som det ses på billederne herunder, men i lige så høj

Læs mere

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P.

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P. M3 1. Tryk I beholderen på figur 1 er der en luftart, hvis molekyler bevæger sig rundt mellem hinanden. Med jævne mellemrum støder de sammen med hinanden og de støder ligeledes med jævne mellemrum mod

Læs mere

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind For 10 år siden regnede man med, at der var maks 170 lokaliteter for strandtudser fordelt over hele landet. Af dem var de 20 såkaldte indlandslokaliteter,

Læs mere

Iltrapport. Notat Iltforhold 1. juli august Sammenfatning af periodens iltsvind. Datagrundlag. Miljøcenter Odense

Iltrapport. Notat Iltforhold 1. juli august Sammenfatning af periodens iltsvind. Datagrundlag. Miljøcenter Odense INHOL/MIHJE/BIVIN, 21. august 2008 Notat Iltforhold 1. juli - 21. august 2008 Sammenfatning af periodens iltsvind Der er i øjeblikket udbredt iltsvind i Sydlige Lillebælt og det dybe Ærøbassin i Det Sydfynske

Læs mere

14173/15 ADD 1 1 DPG

14173/15 ADD 1 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. december 2015 (OR. en) 14173/15 ADD 1 PV/CONS 64 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: 3427. samling i Rådet for Den Europæiske Union (ALMINDELIGE ANLIGGENDER), den

Læs mere

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 2018 Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Introduktion... 2 Login... 2 Menu... 2 Overvågning... 3 Bevægelses status... 4 GPS data

Læs mere

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Niels Madsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Kurt Hansen SINTEF Fiskeri og havbruk Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Rejer er små. Derfor er man nødt til

Læs mere

GUX. Matematik. A-Niveau. August 2015. Kl. 9.00-14.00. Prøveform a GUX152 - MAA

GUX. Matematik. A-Niveau. August 2015. Kl. 9.00-14.00. Prøveform a GUX152 - MAA GUX Matematik A-Niveau August 05 Kl. 9.00-4.00 Prøveform a GUX5 - MAA Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Prøven består af opgaverne til 0 med i alt 5 spørgsmål. De 5 spørgsmål indgår med lige vægt

Læs mere

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m.

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Formål Denne øvelse kan gøres mere eller mindre kvalitativ/kvantitativ. Den tager udgangspunkt

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

Fangst-genfangst Biologi, AG 2017

Fangst-genfangst Biologi, AG 2017 Fangst-genfangst Biologi, AG 2017 Fangst-genfangst Formål: Formålet med forsøget er at bestemme populationsstørrelsen af løbebiller i et repræsentativt udvalgt område. Man har set på forekomsten af løbebiller

Læs mere