Modeller for tilskud til handicapidræt i de nye storkommuner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modeller for tilskud til handicapidræt i de nye storkommuner"

Transkript

1 Modeller for tilskud til handicapidræt i de nye storkommuner En pjece til inspiration fra Dansk Handicap Idræts-Forbund

2 2 Forord Kommunerne står i den kommende tid over for store udfordringer. Blandt dem er idræts- og fritidsaktiviteter for personer med handicap. I den forbindelse vil Dansk Handicap Idræts-Forbund gerne stille sig til rådighed med den viden og ekspertise vi har. Derfor denne inspirationspjece. Kommunerne er forpligtigede på mange områder i forhold til handicappede, bl.a. på områder af så vital karakter som kultur, sport og fritid samt tilgængelighed til de fysiske omgivelser. Disse forpligtigelser er beskrevet i FN s Standardregler om Lige Muligheder for Handicappede. Men hvordan kommer kommunerne videre derfra? Hvordan skal man tage fat? Hvordan organiserer man arbejdet? Hvordan kan man få ideer? Har kommunerne en politik på området Fritid og personer med handicap? Hvis ja, hvem kender den? Hvis nej, hvordan kan den så komme til at se ud? Er der nogen, der har erfaringer med dette arbejde? Karl Vilhelm Nielsen, formand for Dansk Handicap Idræts-Forbund er en fremadrettet Dansk Handicap Idræts-Forbund - og nogen vil sige veldrevet organisation med 380 medlemsforeninger, fordelt på alle 98 nye kommuner og med 15 amtskonsulenter, som også efter 2006 er klar til dialog med de enkelte kommuner om handicapidræt. Denne pjece, som er udarbejdet af Dansk Handicap Idræts-Forbund, er tænkt som en inspiration, der kan støtte dialogen mellem idrættens tillidsfolk lokalt og kommunerne. Karl Vilhelm Nielsen Formand Dansk Handicap Idræts-Forbund Tekst: Karl Vilhelm Nielsen, Ole Dybdahl Kristensen, Jesper Hviid, Kristian Bang Larsen. Foto: Jes Holm, Michael Lange, Preben B. Søborg. Opsætning og tryk: Glumsø Bogtrykkeri A/S Miljøcertifi ceret efter ISO

3 3 Dansk Handicap Idræts-Forbund Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) er et specialforbund under Danmarks Idræts- Forbund (DIF). DHIF har ca. 380 medlemsklubber med tilsammen ca medlemmer. DHIF har bl.a. til formål at fremme motions- og konkurrenceidræt, der tilgodeser handicappede, samt at arbejde for at idrætsaktiviteter for handicappede kan udvikles som forebyggende foranstaltning, medicinsk og socialt. DHIF tilbyder aktiviteter inden for cirka 25 forskellige idrætsgrene samt kombinerede aktiviteter for børn, unge, nyhandicappede og for alle på tværs af idræt og handicap. Kørerstolsrugbyklubben Copenhagen Ballcrackers spiller opvisningskamp ved Kulturhavn 2005 i København.

4 4 El-Hockey er stort set den eneste idrætsgren unge med muskelsvind kan dyrke. De specialbyggede el-racerstole har en topfart på ca. 30 km/t og koster i omegnen af kr. stykket. Hvorfor idræt for handicappede? Fordi personer med handicap har de samme behov som den øvrige befolkning at røre sig, konkurrere, få fysiske og mentale udfordringer, have det sjovt, være en del af et socialt netværk. Fordi personer med handicap har et større behov end andre for de sundhedsfremmende elementer, som idrætten medfører. Med et bevægelseshandicap er man særlig udsat for følgesygdomme i bevægeapparat og kredsløb, og udviklingshæmmede har oftere end normalbefolkningen problemer med livsstilssymptomer. Hvorfor skal handicapidrætten have særbehandling? Det er mere ressourcekrævende at etablere og drive velfungerende idrætstilbud til grupper af handicappede. Handicappede har brug for kompensation for deres handicap i forhold til idrætsudfoldelsen hjælpere, særligt udstyr, o.a.

5 5 Generelle problemstillinger vedrørende idræt for handicappede Dansk Handicap Idræts-Forbund mener som udgangspunkt, at det er en selvfølgelighed, at der er idrætstilbud for handicappede og andre idrætssvage grupper i de nye storkommuner. Idrætten bør kunne tilbydes på de samme præmisser som for ikkehandicappede. For at den kan være det, er der forskelle, der skal udjævnes. Sloganet Man skal behandles forskelligt for at få lige muligheder dækker meget præcist i denne sammenhæng. Vi ved, at man med få og enkle midler kan skabe et godt idrætsmiljø for handicappede. Handicapidrætten stiller ikke særlige krav og ønsker ikke særbehandling. Vi ønsker, alene, der bliver kompenseret for de barrierer, der er for idrætsudfoldelse. Der findes mange forskellige behov for kompensation - alt efter type af handicap og især sværhedsgraden af handicappet. Vi ser nogle generelle problemstillinger og lægger op til, at kommunerne i deres tilbud om idræt for handicappede som minimum har taget højde for følgende: Befordring Der kan være lange transportveje forbundet med at dyrke idræt med ligestillede. Der kan være manglende mulighed for selv at kunne transportere sig til idrætsstedet. At idrætten bliver ligestillet med undervisnings- og behandlingstilbud, hvor det offentlige stiller sig til rådighed med befordring. Ledsagelse For nogle handicapgrupper vil det være en forudsætning, at de har ledsagere til og fra idrætten og særlig støtte under selve idrætsudfoldelsen. At det er muligt at få ledsagelse til stævneaktiviteter i weekenderne. Praktisk hjælp For gruppen af fysisk handicappede er det ofte en forudsætning, at de kan få praktisk hjælp fx til forflytninger og bad/omklædning. Mange personer med udviklingshæmning har professionel hjælp til de daglige gøremål. De har også brug for hjælp i forbindelse med idrætsudøvelse. Den praktiske hjælp rækker helt ind på selve idrætsarenaen. Derfor skal det være idrætsmindede hjælpere.

6 6 Instruktører Der er ofte brug for flere instruktører end i den almindelige idræt. Hvor et almindeligt hold har en instruktør, har vi måske behov for to-tre instruktører til hvert hold. Nogle handicapgrupper kræver små hold for at kunne udøve idrætten. Der er ofte vanskeligheder forbundet med at modtage og forstå instruktioner for vore idrætsudøvere. Handicapidrætten har behov for særligt dygtige instruktører, fordi det ofte er nødvendigt at tilpasse idrætten til målgruppen. For at kunne gøre det, kræver det meget indsigt i sin idræt og overskud til at se alternative løsninger. Frivilligheden har som andre steder trange kår. I handicapidrætten er man, som andre steder, ofte nødt til at tilbyde økonomiske godtgørelser til instruktører. I handicapidrætten er der ofte få deltagere på holdene, og skal økonomien hænge sammen, kræver det en høj egenbetaling. Særligt idrætsudstyr Specialbygget idrætsudstyr er almindeligt i handicapidrætten. Meget udstyr ligger på et prisniveau, hvor det ikke er rimeligt, at den enkelte idrætsudøver selv stiller materiel til rådighed. Det kan fx være specialbyggede el-sportsstole til hockey for svært fysisk handicappede børn og unge. En stol vil typisk ligge i prisklassen kr. per stk. Mange idrætter henvender sig til en specifik handicapgruppe. Der er et begrænset marked for udstyr, som ofte bliver ganske dyrt. Ofte skal udstyr og rekvisitter tilpasses individuelt. Det kan derfor kun bruges af den samme person. Lokaler Adgangsforhold og toilet- og badeforhold skal være velegnede. Mange haller har stadig mangler på disse områder. Handicapidrætten henvises derfor ofte til lokaler, som ikke umiddelbart er dem med kortest transportafstand eller falder naturligt i forhold til den offentlige transport. Mange handicappede er i arbejde og kan derfor ikke placeres i ydertimer. De har behov for tid i haller og lokaler, som svarer til resten af idrætten. Mange handicappede transporteres langt, og der er grænser for, hvor sent på døgnet idrætten kan placeres, idet der også for dem er en efterfølgende skole-/arbejdsdag. Lokaler til tredje halvleg og administrative formål.

7 7 I.H. Aalborg var i sommeren 2004 vært for det største internationale stævne for udviklingshæmmede på dansk grund: Special Olympic Nordic Games.

8 8 Tre kommunale modeller Kommunerne står over for den største gennemgribende forandring i nyere tid. Det er der vist bred enighed om. Et stort udrednings- og planlægningsarbejde er i gang i kommunerne. Dansk Handicap Idræts-Forbund vil gerne bidrage med inspiration i forhold til tilskudsordninger for handicapidræt (idræt på særlige vilkår). Lars Petersen har et fysisk handicap. Han ror med sine ikke-handicappede venner i Tissø Roklub. Et par oplagte kommunale tiltag, der tilgodeser handicappede i forhold til idrætsudøvelse, er: At kommunerne yder forhøjede aktivitetstilskud til idrætsforeninger, der tilbyder idræt for handicappede At kommunerne kanaliserer 115 midler (serviceloven) over i handicapidrætsforeningerne At kommunerne lader forebyggelse og generelle sundhedstiltag foregå i handicapidrættens regi. At kommunerne sikrer midler til at tilføre professionel hjælp til at etablere og opretholde idrætsaktiviteter for handicappede. At kommunerne etablerer lokale idrætssekretariater, som kan hjælpe handicapidrætten med administrative og koordinerende opgaver. Vi beskriver i det følgende to eksisterende kommunale tilskudsordninger, og én på vej. Vi ser dem som gode eksempler, der kan give inspiration til modeller i de nye kommuner. Modellerne er meget forskellige, og det er et udtryk for, at der er mange måder at gøre tingene på. Idrætskulturen i de enkelte kommuner er forskellig og derfor vil der være behov for forskellige løsninger på den samme opgave i kommunerne. Vi ser dog gerne, at der bliver et vist ensartet minimumsniveau for støttemodellerne for handicapidræt / idræt på særlige vilkår. Vi stiller os gerne til rådighed med sparring og dialog, i forhold til formuleringer af støttemodellerne eller en egentlig politik på området.

9 9 1. model EN KOMMUNE - EN KLUB I Aalborg Kommune har man valgt at støtte én forening og samle kræfterne der. Der er et samlet ekstraordinært tilskud på kr ,- pr. år. Ordningen giver kommunen en samarbejdspartner i forhold til idræt for handicappede. Kommunen Aalborg Byråd har gennem mere end 20 år på deres budget afsat et beløb til støtte for I.H. Aalborg. Beløbet har gennem flere år været på kr ,-. Byrådet har besluttet, at midlerne anvendes til transport, trænere, turneringer, stævner, rekvisitter, materialer og lign. Beløbet udbetales til I.H. Aalborg som et rammebeløb, og det skal fremgå af foreningens regnskaber, hvad midlerne anvendes til. Ordningen betyder, at handicapidrætsstøtten er centreret om en stor forening, hvortil kommunen kan henvise potentielle idrætsudøvere. Klubben I.H. Aalborg er en handicapidrætsforening med 20 idrætsgrene og 600 medlemmer. Der er medlemmer i alle aldre, og de repræsenterer stort set alle handicapgrupper. Det er foreningens målsætning, at der for den enkelte skal være mindst to tilbud at vælge imellem - uanset handicap og sværhedsgrad af handicap. Foreningen ansætter trænere, ledere og praktiske hjælpere. Har man behov for personlig hjælp i forbindelse med idrætsudøvelsen, er det den enkelte idrætsudøver, der selv må medtage sin hjælper. I.H. Aalborg har 75 personer, der får løn eller omkostningsgodtgørelse (timelønnede, deltid og job på særlige vilkår) til at varetage funktioner i forbindelse med idræt for handicappede. Der er i alt 95 jobfunktioner beskrevet i foreningen. Herudover er der ca. 75 handicappede, som har personlig hjælp i forbindelse med idrætsudøvelsen. I.H. Aalborg er ud over det særlige tilskud fra kommunalbestyrelsen berettiget til at søge tilskud på lige fod med de andre frivillige foreninger i Aalborg Kommune. Kørestolsfodbold ved Handicap Idræts Festival 2005 på Frederiksberg. Stævnet er arrangeret af DHIF i samarbejde med Frederiksberg kommune og den lokale klub FHI.

10 10 2. model TILSKUD TIL ALLE KLUBBER DER TILBYDER HANDICAPIDRÆT I Viborg har man valgt at give ekstraordinære tilskud til alle foreninger, der tilbyder handicapidræt. Det er både en ordning for rene handicapidrætsforeninger og en for almindelige idrætsforeninger, der tilbyder handicapidræt. Kommunen Viborg Kommune har i mange år haft en særlig tilskudsordning til handicapidrætsforeninger, der er hjemmehørende i Viborg Kommune. Folkeoplysningsudvalget tager stilling til, om foreningerne kan modtage tilskud. Til de godkendte handicapidrætsklubber ydes tilskud efter nærmere regler fastsat af Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune. Til godkendte handicapidrætsklubber ydes der: Aktivitetstilskud svarende til forhøjet medlemstilskud (niveau 2005 kr. 570,- pr. medlem). Der dispenseres desuden fra regler om alder og bopæl. Tilskud til medhjælp for medlemmer (bevilling 2005, i alt 1088 timer á kr. 122,-) Materieltilskud Samtidig har kommunen søsat et toårigt forsøg, hvor alle idrætsforeninger, der tilbyder aktiviteter for handicappede, får forhøjet aktivitetstilskud til disse medlemmer (niveau 2005 kr. 570,- pr. medlem). Der er afsat kr ,- i forsøgsperioden. Klubberne Viborg har 4 rene handicapidrætsforeninger med ca. 275 medlemmer (2005). De har en samlet pulje på kr. til rådighed. Herudover har de del i den almindelige idræts ordinære pulje, der dækker lokaletilskud (75%), kursusdeltagelse og har en ansøgningsrunde vedrørende materieltilskud. Handicapidrætsforeningernes samarbejdsudvalg i Viborg Kommune har de senere år selv aftalt beløbsfordelingen og har fremsendt en fælles indstilling til den kommunale forvaltning, som har bragt denne indstilling op i folkeoplysningsudvalget til godkendelse. For at få mest muligt ud af støtteordningen har foreningerne de senere år selv kunnet vægte midlerne inden for rammerne om aktivitetstilskud, udgifter til medhjælp og materielanskaffelse. I den nye forsøgsordning for øvrige idrætsforeninger der tilbyder handicapidræt, deltager 5 klubber, der i alt har lidt over 50 handicappede medlemmer. Til godkendte klubber i ordningen ydes der aktivitetstilskud svarende til forhøjet medlemstilskud (niveau 2005 kr. 570,- pr. medlem).

11 11 Fremtiden De nuværende ordninger danner grundlag for udarbejdelse af en ny model i den kommende storkommune. Der næres et begrundet håb om, at forsøgsordningen sammenskrives med den særlige ordning for handicapidrætsforeninger, og at denne nye fælles ordning danner grundlag for tilskud til handicapidræt (idræt på særlige vilkår) i den nye Viborg Storkommune. 8-årige Sannah har en hjerneskade, har lammelser i venstre side og er hørehæmmet. Hun har fravalgt fysioterapi og rider i stedet på et hold for handicappede i Ringkøbing.

12 12 3. model IDRÆTSKOORDINATOREN I Helsingør Kommune arbejder man i øjeblikket på at få ansat en idrætskoordinator på tværs af de klubber, der tilbyder aktiviteter for udviklingshæmmede. Kommunen I forbindelse med at den nye Helsingør Kommune (ca indb.) i 2007 skal overtage dele af de amtslige fritidstilbud for udviklingshæmmede, har en arbejdsgruppe anbefalet, at der på idrætsområdet afsættes ,-. kr./år til deltidsansættelse af en idrætskoordinator. Arbejdsgruppen blev sammensat af bl.a. ledere/medarbejdere fra en række beskæftigelses-, klub- og botilbud, socialforvaltningen samt DHIF s amtskonsulent. Bag arbejdsgruppen stod et kommunalt ønske om at sætte fokus på de udviklingshæmmede borgeres fritidsmuligheder. Arbejdsgruppen skulle afdække behov for fritidstilbud (heriblandt idræt) og komme med forslag til fremtiden. Det primære forslag på idrætsområdet er at ansætte en idrætskoordinator til at hjælpe med at få løst de arbejdsopgaver (6-8 timer/uge), som er forbundet med at få de eksisterende foreningstilbud (fodbold, floorball, svømning og golf) til at fungere bedre. Klubberne Der er p.t. 5 klubber med aktiviteter for udviklingshæmmede idrætsudøvere i Helsingør. De forestående opgaver kan enten løses ved at honorere en eksisterende frivillig træner som koordinator for alle tilbud eller at lade arbejdsområdet blive en del af en nuværende/kommende idræts- eller fritidskonsulents funktion. Der er tale om en tovholderfunktion, som skal konsolidere og udvikle/udvide eksisterende tilbud ved bl.a. at løse de praktiske og administrative opgaver, som tilbuddene medfører (styre nødvendig kørsel, stævnetilmeldinger m.m.) og ikke mindst løbende følge op på den meget vigtige kontakt til idrætsudøverne, støtteperson, pårørende det bagland, som er uhyre vigtigt, for at den enkelte udøver bliver holdt til ilden og fortsætter som aktiv. Fremtiden Der er mange eksempler på, at DHIF s idrætskonsulenter har påtaget sig opgaverne i igangsætnings- og opstartsfasen, men det er også vores erfaring, at det er vanskeligt at få lederne i den frivillige idræt til at tage over. Set fra DHIF s side vil det være en stor fordel, såfremt man vælger løsningen med at deltidsansætte en lokal idrætskoordinator, som kan støtte de lokale foreninger og fungere som sparrings- og samarbejdspartner for DHIF s regionale konsulenttjeneste.

13 13 Daniel er udviklingshæmmet og spiller fodbold i Helsingør. Her er han ved at score mod et svensk hold.

14 14

15 15

16 DANSK HANDICAP IDRÆTS-FORBUND Idrættens hus Brøndby Stadion Brøndby

-idræt for mennesker med udviklingshandicap

-idræt for mennesker med udviklingshandicap Special Olympics -idræt for mennesker med udviklingshandicap Special Olympics er en verdensomspændende organisation, som organiserer og udvikler idræt for mennesker med udviklingshandicap og via idrætten

Læs mere

Oplæg Holstebro 19. sept. 2013

Oplæg Holstebro 19. sept. 2013 Oplæg Holstebro 19. sept. 2013 Idrætskoordinator Søren Vestergaard Pedersen svep@frederikshavn.dk tlf: 2032 6078 el. 9845 7002 Hvad vil Frederikshavn kommune? Frederikshavn Kommune vil gerne lave sundhedsfremme

Læs mere

Det betaler sig nye veje for den kommunale støtte til handicapidrætten

Det betaler sig nye veje for den kommunale støtte til handicapidrætten Det betaler sig nye veje for den kommunale støtte til handicapidrætten 1 Forside Jacob Topholm, kørestolstennis. Foto: Sommerfoto.dk Redaktion Peter Kock Hansen Jørn Erik Simonsen Bent Gaarsted Ane Rønn-Poulsen

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Referat

Fritids- og Kulturudvalget. Referat Fritids- og Kulturudvalget Referat Dato: 13. august 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:00-17:00 Eskild Andersen, Formand (A) Gitte Krogh (V) Runa Christensen (V) Marianne Jensen (A)

Læs mere

Idrætspolitik. for Lyngby-Taarbæk Kommune

Idrætspolitik. for Lyngby-Taarbæk Kommune Idrætspolitik for Lyngby-Taarbæk Kommune Skole- og Fritidsudvalget vedtog i 2000 at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle udarbejde forslag til en Idrætspolitik - arbejdsgruppens kommissorium blev godkendt

Læs mere

t æ r pid a ic d n a H

t æ r pid a ic d n a H Handicapidræt Goalball: Et boldspil udviklet til synshandicappede Idræt for handicappede Denne pjece fortæller om idræt for personer med handicap i Danmark og Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF). Her

Læs mere

SPECIAL OLYMPICS IDRÆT FOR PERSONER MED UDVIKLINGSHANDICAP

SPECIAL OLYMPICS IDRÆT FOR PERSONER MED UDVIKLINGSHANDICAP SPECIAL OLYMPICS IDRÆT FOR PERSONER MED UDVIKLINGSHANDICAP foto: SOI Special Olympics Special Olympics er et idrætstilbud til personer med udviklingshandicap. Deltagelse i idræt kan forbedre målgruppens

Læs mere

PARASPORT IDRÆT FOR PERSONER MED HANDICAP

PARASPORT IDRÆT FOR PERSONER MED HANDICAP PARASPORT IDRÆT FOR PERSONER MED HANDICAP Parasport i Danmark Parasport Danmark arbejder for at fremme motionsog konkurrenceidræt for personer med handicap, bl.a. ved at initiere, støtte og kvalificere

Læs mere

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Dagsorden åben Mødedato 21. juni 2011 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse 1 Side 1 af 1 Indholdsfortegnelse Folkeoplysningsudvalget

Læs mere

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed.

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Notat 29. november 2017 Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Statistik fra psykiatrien i Region Syddanmark viser at: Danskere med

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Udkast til Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Folkeoplysningsudvalgets forslag af 10.11.11 1. Præsentation og målsætning 1 Det folkeoplysende arbejde, som foregår i kommunens foreningsliv aftenskolerne,

Læs mere

Tiltag indenfor handicapidræt i Holstebro Kommune

Tiltag indenfor handicapidræt i Holstebro Kommune i Holstebro Kommune Tiltag indenfor handicapidræt i Holstebro Kommune I Holstebro Kommune vil vi gerne, at alle borgere har de samme muligheder for at dyrke idræt herunder handicapidræt. I denne brochure

Læs mere

AKTIVITETSTILSKUD I ANDRE KOMMUNER 23. APRIL /

AKTIVITETSTILSKUD I ANDRE KOMMUNER 23. APRIL / Randers 95.000 indbyggere Frederiksberg 97.000 indbyggere Kolding 89.000 indbyggere Silkeborg 88.000 indbyggere Holstebro 57.000 indbyggere 112 kr. egen deltagerbetaling 390 kr. egen kontingentbetaling

Læs mere

Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket

Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket 1 Formål: Brønderslev Ordningens formål er at yde hjælp til selvhjælp for de i kommunen hjemmehørende og i samvirket optagne foreninger, der ud fra sine aktiviteter

Læs mere

Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010.

Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010. Idrætspolitik - Opsamling på møder med interessenter, januar 2010. 5 temaer Borgeren i centrum Frivillige vs. professionelle De frivillige skal støttes i deres initiativer. Der skal være opbakning fra

Læs mere

Handicapidrættens Fællesråd

Handicapidrættens Fællesråd Handicapidrættens Mob din Krop Boccia Bowling Showdown Skydning Svømning Tandem med flere Frederikshavn Kommune Fællesråd Handicapidrættens Fællesråd - vi hjælper handicappede i gang med motion Handicapidrættens

Læs mere

Offentlig støtte til idrætsaktiviteter

Offentlig støtte til idrætsaktiviteter Offentlig støtte til idrætsaktiviteter Danmarks Idræts-Forbund gør det nemmere for dig Danmarks Idræts-Forbund har udarbejdet denne vejledning for at gøre det nemmere for de lokale idrætsforeninger at

Læs mere

Parasport Danmark. v/idrætskonsulent Lykke Guldbrandt Team Syd Vedelsgade 25, 4. sal 7100 Vejle Mail: Mobil:

Parasport Danmark. v/idrætskonsulent Lykke Guldbrandt Team Syd Vedelsgade 25, 4. sal 7100 Vejle Mail: Mobil: Parasport Danmark v/idrætskonsulent Lykke Guldbrandt Team Syd Vedelsgade 25, 4. sal 7100 Vejle Mail: lgu@parasport.dk Mobil: 29 10 31 30 Hvem er Parasport Danmark? Specialforbund under DIF Mere end 30

Læs mere

Vision Målsætninger Værdier 2010-2012

Vision Målsætninger Værdier 2010-2012 Vision Målsætninger Værdier 2010-2012 S i d e 2 Indhold Indledning... 3 Vision... 4 Målsætninger... 4 Politik... 4 Service... 4 Udvikling... 4 Interessenter... 5 Værdikæde... 6 Idrætsrådet Silkeborg Kommunes

Læs mere

Svømning idræt for alle! FOTO: Peter Kock Hansen

Svømning idræt for alle! FOTO: Peter Kock Hansen Svømning idræt for alle! FOTO: Sonja Iskov FOTO: Peter Kock Hansen FOTO: Brian Rasmussen Svømning idræt for alle! Den folder du sidder med i hånden har til formål at være en øjenåbner for alle landets

Læs mere

Danske Idrætsforeninger (DIF)

Danske Idrætsforeninger (DIF) Danske Idrætsforeninger (DIF) - Hvorfor, hvordan, hvornår Visionen Vi har en vision om at gøre Danmark til det bedste land i verden at dyrke idræt i. Vi skal være en nation, hvor idrætten indgår som en

Læs mere

Handicappede i foreningslivet

Handicappede i foreningslivet Juni 2015 / coh UDKAST Handicappede i foreningslivet - Fritidsguider kan være en del af løsningen til tilgangen Projekt: Team af frivillige fritidsguider etableres og tilføres kompetencer / uddannes til

Læs mere

Forud for en 4-årig aftaleperiode indgås en samarbejdsaftale mellem Herning kommune og Get2Sport/Herning Fremad.

Forud for en 4-årig aftaleperiode indgås en samarbejdsaftale mellem Herning kommune og Get2Sport/Herning Fremad. Get2Sport/Herning Fremad 2014-2107 Herning kommune og Get2Sport Boldklubben Herning Fremad, Ringkøbingvej 78 i Herning har i samarbejde med Danmarks Idræts-Forbund (DIF) for perioden 2006-09, 2010-13 og

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Page 1 of 10 Referat Folkeoplysningsudvalget Ordinært Møde Dato Tid Sted 25. oktober 2004 17:30 Mødelokale 2 NB. Fraværende Til stede Hans Krarup Olesen uden afbud Indholdsfortegnelse 1. Samlet budget

Læs mere

FRIVILLIGPOLITIK. August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13

FRIVILLIGPOLITIK. August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13 FRIVILLIGPOLITIK August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13 Indledning Frivilligpolitikken beskriver rammen for etablering af frivilligråd og kommunens støtte

Læs mere

Kære Lone, ./. Ansøgningsskema er vedhæftet. Med venlig hilsen. Peter Kjøller Stevnsgade Basketball

Kære Lone, ./. Ansøgningsskema er vedhæftet. Med venlig hilsen. Peter Kjøller Stevnsgade Basketball From: Peter Kjøller Sent: 27. september 2016 14:23 To: Lone Frandsen Subject: Udkast til ansøgning Udviklingspuljen - Kørestolsbasket - Stevnsgade Basketball Attachments: Udviklingspuljen

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 26. april 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 26. april 2012 Referat torsdag den 26. april 2012 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslag til revision af Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslaget er udarbejdet af Bornholms Idrætsråd 20-01-2013 1 Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune Det er Bornholms Regionskommunes

Læs mere

Frederikshavner Ordningen KFUs retning efter møde 11. marts 2015 med FOU s kommentarer 16. marts 2015

Frederikshavner Ordningen KFUs retning efter møde 11. marts 2015 med FOU s kommentarer 16. marts 2015 Gældende: Forslag/overvejelser: Økonomisk konsekvens: Forudsætning for at modtage tilskud: Ansøgninger indsendes elektronisk på de tilhørende blanketter. Blanketter kan rekvireres på kommunens hjemmeside.

Læs mere

Fritids- og idrætspolitik 2008

Fritids- og idrætspolitik 2008 Fritids- og idrætspolitik 2008 Forslag Indledning Fritids- og idrætslivet er under forandring i disse år. Tilslutningen til foreningslivet er stagnerende og befolkningen vælger i stigende grad aktiviteter

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF UDVIKLINGSMIDLER FOR BØRN OG UNGE.

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF UDVIKLINGSMIDLER FOR BØRN OG UNGE. Brugernummer: 90621 FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF UDVIKLINGSMIDLER FOR BØRN OG UNGE. Forudsætningsaftale for projektets 3. år: 1. Forudsætningerne tager udgangspunkt i Retningslinierne for Udviklingspuljen.

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune Initialer: bhh Sag: 306-2012-16511 Dok.: 306-2012-286990 Oprettet: 28. november 2012 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Baggrund Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens

Læs mere

Ishøj Kommune Tilskud til foreningsarbejde i Ishøj Kommune. Retningslinjer

Ishøj Kommune Tilskud til foreningsarbejde i Ishøj Kommune. Retningslinjer Tilskud til foreningsarbejde i Retningslinjer Hvem kan få tilskud? Betingelsen for at få tilskud er, at Folkeoplysningsudvalget har godkendt foreningen som en tilskudsberettiget folkeoplysende forening

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6

Indholdsfortegnelse. Byrådets forord 3. Perspektiver og udfordringer 4-5. Fokus- og indsatsområder 6 Idrætspolitik 2010 1 Indholdsfortegnelse Byrådets forord 3 Perspektiver og udfordringer 4-5 Fokus- og indsatsområder 6 Organisering via Karizma Sport 7 Idrætsanlæg og træningsfaciliteter 7 Ledere og trænere

Læs mere

Parasport og idræt for sindet i Fredericia Kommune. Samarbejdsaftale mellem Fredericia kommune og Bevæg dig for livet Parasport og idræt for sindet

Parasport og idræt for sindet i Fredericia Kommune. Samarbejdsaftale mellem Fredericia kommune og Bevæg dig for livet Parasport og idræt for sindet Parasport og idræt for sindet i Fredericia Kommune Samarbejdsaftale mellem Fredericia kommune og Bevæg dig for livet Parasport og idræt for sindet INDHOLDSFORTEGNELSE Samarbejdsaftale...3 Baggrund...3

Læs mere

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED KULTUR OG FRITID RETNINGSLINJER FOR TILSKUD TIL FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED GODKENDT I BYRÅDET DEN 27. NOVEMBER 2012 1 BAGGRUND Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens 6 en årlig beløbsramme

Læs mere

Driftsaftale mellem den selvejende institution xxx og Frederikshavn Kommune

Driftsaftale mellem den selvejende institution xxx og Frederikshavn Kommune Driftsaftale mellem den selvejende institution xxx og Frederikshavn Kommune Gældende fra Indhold 1. Formål 2. Generelle bestemmelser 3. Drift og vedligehold 4. Adgang til idrætsfaciliteterne 5. Budget

Læs mere

Introduktion til SPECIAL OLYMPICS. Inspirationsdag 1. september 2011 Indflydelse på egen sundhed

Introduktion til SPECIAL OLYMPICS. Inspirationsdag 1. september 2011 Indflydelse på egen sundhed Introduktion til SPECIAL OLYMPICS Inspirationsdag 1. september 2011 Indflydelse på egen sundhed Hvad er Special Olympics? Special Olympics (S.O.) er en international idrætsorganisation for mennesker med

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Handicaprådet. Dagsorden. 25. oktober 2017 kl. 16:00. Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum. Indkaldelse

Handicaprådet. Dagsorden. 25. oktober 2017 kl. 16:00. Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum. Indkaldelse Handicaprådet Dagsorden 25. oktober 2017 kl. 16:00 Et lokale på Geelsgårdskolen, Kongevejen 252, 2830 Virum Indkaldelse Ion Meyer Curt Købsted Arne Christensen Finn Riber Rasmussen Hanne Agersnap Morten

Læs mere

Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket

Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket 1 Formål: Brønderslev Ordningens formål er at yde hjælp til selvhjælp for de i kommunen hjemmehørende og i samvirket optagne foreninger, der ud fra sine aktiviteter

Læs mere

Guide til viden om kultur-, fritids- og idrætslivets organisering

Guide til viden om kultur-, fritids- og idrætslivets organisering Guide til viden om kultur-, fritids- og idrætslivets organisering Større og stærkere samarbejde inden for og på tværs af foreningsliv, institutioner, kommune og private aktører! Dialog og samarbejde inden

Læs mere

Tættere på medlemmernes behov

Tættere på medlemmernes behov Tættere på medlemmernes behov Fokus på udvikling af bedre tilbud til foreningsmedlemmer med tennisforbundets medlemsanalyse som case. Vejen den 25. maj 2011. Den organiserede (voksen)idræt er under pres

Læs mere

Morsø Kommune mors.dk Idrætsprojekt i Morsø Kommune

Morsø Kommune mors.dk Idrætsprojekt i Morsø Kommune Idrætsprojekt i Morsø Kommune Partnerskabsprojekt fra d. 1.1 2015 til d. 31.12 2017 Præsentation Morsø Kommune Fra Morsø Kommune, Center for Sundhedsfremme, Social og Handicap: Inge Kappel Nielsen, leder

Læs mere

Velkommen som forening i Gentofte Kommune

Velkommen som forening i Gentofte Kommune Velkommen som forening i Gentofte Kommune Hermed en vejledning af at starte en forening i Gentofte Kommune Start af forening For at kunne få tilskud til sine foreningsaktiviteter eller få stillet kommunale

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Mødedato: 10. september 2019 Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Mødedato: 10. september 2019 Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Side 1. Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Bilag 4 DAI's kongres 11. november 2017 Budget Skitsebudget Skitsebudget I alt 2018 2019 2020 2018-2020 Danmarks Idrætsforbund 5.500.000 5.500.000 5.500.000 16.500.000 Fagforbund 18.000 18.000 18.000 54.000

Læs mere

NÅR FORENINGER OG KOMMUNE MØDES TIL KAFFE A Q U A I N S P I R A T I O N

NÅR FORENINGER OG KOMMUNE MØDES TIL KAFFE A Q U A I N S P I R A T I O N NÅR FORENINGER OG KOMMUNE MØDES TIL KAFFE A Q U A I N S P I R A T I O N 2 0 1 8 LENE KIRSTINE HOUGAARD Foreningskonsulent i Mariagerfjord Kommune/ Kommunekonsulent i DGI Nordjylland Projektleder: AKTIV

Læs mere

Budgetforslag 2008 Folkeoplysningsudvalget

Budgetforslag 2008 Folkeoplysningsudvalget Budgetforslag 2008 Folkeoplysningsudvalget Side 1 af 8 UDGET 2008 Fritids- og foreningskonsulent Foreningernes behov for meneskelige ressourcer til gennemførsel af projekter. Anlægsudgift, netto Driftsudgifter,

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Elite 2650 Ansøgningsvejledning

Elite 2650 Ansøgningsvejledning Elite 2650 Ansøgningsvejledning Elite 2650 er en økonomisk pulje, hvis formål er at støtte og udvikle idrætten på eliteplan. Puljen kan søges af kommunale idrætsklubber og -foreninger, og sigter mod at

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR TILSKUD TIL DET FRIVILLIGE FOLKEOPLYSENDE FORENINGSARBEJDE I GENTOFTE KOMMUNE. GENTOFTE-ORDNINGEN

RETNINGSLINIER FOR TILSKUD TIL DET FRIVILLIGE FOLKEOPLYSENDE FORENINGSARBEJDE I GENTOFTE KOMMUNE. GENTOFTE-ORDNINGEN GENTOFTE KOMMUNE Børn, Unge og Fritid Fritid RETNINGSLINIER FOR TILSKUD TIL DET FRIVILLIGE FOLKEOPLYSENDE FORENINGSARBEJDE I GENTOFTE KOMMUNE. GENTOFTE-ORDNINGEN Vedtaget i Underudvalget vedr. Aktiviteter

Læs mere

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne indenfor psykiatriområdet er Varde Kommunes sigtelinje for det sociale arbejde med borgere indenfor

Læs mere

Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet. En guide til ansøgning af 79-midler

Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet. En guide til ansøgning af 79-midler Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet En guide til ansøgning af 79-midler Kriterier for fordeling af 79-puljen til frivilligt arbejde på ældreområdet I det følgende kan du læse mere om 79-midler,

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter

Læs mere

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag Handicappolitik S - et sammendrag Indhold Tilgængelighed 4 Information/kommunikation 6 Uddannelse og læring 8 Beskæftigelse 10 Kultur og fritid 12 Rehabilitering 14 Bolig 16 Hvordan bliver det til virkelighed?

Læs mere

TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger -

TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger - 1 Gældende TILSKUDSGUIDEN - Frivillige Folkeoplysende Foreninger - Version 1.0 (opdateret d. 2 april 2019) Godkendt af Folkeoplysningsudvalget 1 3 INTRODUKTION TIL TILSKUDSGUIDEN Denne guide skal hjælpe

Læs mere

Handicapidrættens Fællesråd. - vi hjælper handicappede i gang med motion

Handicapidrættens Fællesråd. - vi hjælper handicappede i gang med motion Handicapidrættens Fællesråd - vi hjælper handicappede i gang med motion 1 Handicapidrættens Fællesråd Handicaprådet Frederikshavn Kommune ønsker at støtte og fremme handicapidrætsforeningernes arbejde

Læs mere

Orienteringsmateriale omkring ansøgninger til og kriterier for idrætspuljerne 2020

Orienteringsmateriale omkring ansøgninger til og kriterier for idrætspuljerne 2020 Idrætspuljerne 2020 Orienteringsmateriale omkring ansøgninger til og kriterier for idrætspuljerne 2020 Indhold Vigtige datoer... 2 Idrætspuljen Elite og talentstøtte... 3 Idrætspuljen Breddeidræt... 4

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012 Referat torsdag den 24. maj 2012 Kl. 18:00 i Fasaneriet, Ledreborg Alle 2A Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Reviderede. retningslinier for. tilskud til foreninger. i henhold til. Folkeoplysningsloven

Reviderede. retningslinier for. tilskud til foreninger. i henhold til. Folkeoplysningsloven Reviderede retningslinier for tilskud til foreninger i henhold til Folkeoplysningsloven 2008 1 Godkendelse af folkeoplysende foreninger...3 1.1 Der ydes tilskud til...3 1.2 Der ydes ikke tilskud til...3

Læs mere

Vejledning til aktivitetstilskud

Vejledning til aktivitetstilskud Vejledning til aktivitetstilskud - Denne vejledning er også gældende for puljen til aktivitetstilskud for handicappede aktivitetsudøvere. Hvad er aktivitetstilskud? Godkendte folkeoplysende foreninger,

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. januar 2011

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. januar 2011 Referat torsdag den 27. januar 2011 Kl. 18:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...1 2. FOU - Orientering...2 3. FOU - Ansøgning om tilskud fra pulje til særlige

Læs mere

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? Der skal to til et møde Mennesker med handicap er sjældent medlemmer af foreningerne. Det er der mange årsager

Læs mere

Submission #58 Roskilde Kommune

Submission #58 Roskilde Kommune Side 1 af 3 OPLYSNINGER OM ANSØGER Navn på ansøger Roskilde Håndbold ved Lisbeth Klarskov Ansøgers adresse Duebrødrevej 1 Vejnavn og nr. Postnummer og by 4000. Roskilde Telefonnummer 30288801 Mail rhsportsudvalg00@gmail.com

Læs mere

29-04-2013. Til Socialudvalget

29-04-2013. Til Socialudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Drifts- og Udviklingskontoret for borgere med handicap NOTAT Til Socialudvalget På mødet i Socialudvalget den 22. april blev der bestilt et notat med supplerende

Læs mere

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet Hjørring Kommune Til Folkeoplysningsudvalget Plan og Udvikling Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Høring vedrørende mulige besparelser

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune

Frivillighedspolitik. Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune Frivillighedspolitik Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Frivillighedspolitik - vision 7 1 - Midler 9 2 - Samarbejde 11 3 - Tilskudsregler

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Retningslinjer for idrætshonoreringen (Slagelse Guld)

Retningslinjer for idrætshonoreringen (Slagelse Guld) Side 1 af 5 Retningslinjer for idrætshonoreringen (Slagelse Guld) Slagelse Kommune afholder i samarbejde med Slagelse Idræts Råd et årligt arrangement, hvor kommunens idræts-, fritids- og foreningsliv

Læs mere

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Dagsorden åben Mødedato 17. juni 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Gentofte Sportspark, lokale 24 ved Ishallen Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Seniorjob - orientering

Seniorjob - orientering 1 Nr. : Seniorjob - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 11/13708 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Indledning/Baggrund Lov om seniorjob har været gældende siden 1. januar 2008. Formålet

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

Indhold. Idrætspolitik 4. Del 1 Rammerne for idrætten 7. Del 2 Målet med idrætten 10. Del 3 Mennesket i idrætten 16

Indhold. Idrætspolitik 4. Del 1 Rammerne for idrætten 7. Del 2 Målet med idrætten 10. Del 3 Mennesket i idrætten 16 Idrætspolitik Indhold Idrætspolitik 4 Del 1 Rammerne for idrætten 7 Del 2 Målet med idrætten 10 Del 3 Mennesket i idrætten 16 3 Idrætspolitik I Sønderborg Kommune satser vi på både breddeidræt og eliteidræt.

Læs mere

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Godkendt i EKFU120814 (dok 480-2014-901417) 1 INDHOLD: Formål... 3 Hvem kan få tilskud... 3 Hvad ydes der tilskud til...

Læs mere

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Formål og mål Odense Byråd ønsker med formuleringen af en overordnet og fælles frivillighedspolitik at styrke, synliggøre, forbedre samt koordinere

Læs mere

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune.

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. 1 LEDSAGELSE OG BRUGERBETALING PÅ 85 OG 108 Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. RESUMÉ Der er i 2014 sat fokus

Læs mere

Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Inklusion af fysisk og psykisk Handicappede Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 61 Indhold 1. Introduktion....... 62 2. Projektets aktiviteter......... 63 3. Projektets resultater..... 63 4. Projektets

Læs mere

Tilskudsregler for folkeoplysende voksenundervisning og debatskabende aktiviteter

Tilskudsregler for folkeoplysende voksenundervisning og debatskabende aktiviteter 1. HVEM KAN FÅ TILSKUD Foreninger der er godkendt af Folkeoplysningsudvalget og som tilbyder folkeoplysende voksenundervisning er tilskudsberettiget og har adgang til lokaler. For at blive godkendt og

Læs mere

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018 BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV 2018 Den 29. august 2018 PROGRAM Præsentation af politikken v/ Socialchef Carsten Wulff Hansen Præsentation af høringsmuligheder Spørgsmål og diskussion

Læs mere

Idræt og Sundhed - et samarbejde mellem kommunerne, idrætsforeningerne og DIF. Henriette Boye Kyhl DIF Konsulent hbk@dif.dk

Idræt og Sundhed - et samarbejde mellem kommunerne, idrætsforeningerne og DIF. Henriette Boye Kyhl DIF Konsulent hbk@dif.dk Idræt og Sundhed - et samarbejde mellem kommunerne, idrætsforeningerne og DIF Henriette Boye Kyhl DIF Konsulent hbk@dif.dk Sundhed i kommunerne Sundhedsloven trådte i kraft den 1. januar 2007. Loven erstatter

Læs mere

Retur til index. Handicappolitik

Retur til index. Handicappolitik 1 1 Handicappolitik 2 Index Forord... 3 Samarbejde med Ishøj Kommune... 4 målsætninger... 4 Samarbejde... 4 God service... 4 Tilgængelighed... 4 Børn... 4 Uddannelse... 5 Adgang til arbejde... 5 Fridtid,

Læs mere

Foreninger og Kolding Kommune

Foreninger og Kolding Kommune Foreninger og styres af et politisk valgt Byråd, som består af 25 medlemmer Administrativ organisering Direktion Centralforvaltningen Arbejdsmarked (Jobcenter) Koncernstabe - Økonomi, HR, IT og Kommunikation

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Sorø Sportsråd Grandalen 2, 4180 Sorø Tlf.: 5783 2211 www.sportsraadet.dk ingridogjussi@stofanet.dk

Sorø Sportsråd Grandalen 2, 4180 Sorø Tlf.: 5783 2211 www.sportsraadet.dk ingridogjussi@stofanet.dk Sorø Sportsråd Grandalen 2, 4180 Sorø Tlf.: 5783 2211 www.sportsraadet.dk ingridogjussi@stofanet.dk Idrættens ønsker om nye faciliteter, og samarbejdet med Sorø Kommune i 2012/13. Indhold: 1) Formål. 2)

Læs mere

REFERAT fra møde i FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET kl i Ydby Minihal, Ydbyvej 193 C.

REFERAT fra møde i FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET kl i Ydby Minihal, Ydbyvej 193 C. THISTED BYRÅD REFERAT fra møde i kl. 16.00 i Ydby Minihal, Ydbyvej 193 C. Medlemmer: Eigil Boye, Elisabeth Pedersen, Erik Bach, Jens Yde, Jørgen Østerby Pedersen, Kristian J. Kristensen, Morten Bach Andersen,

Læs mere

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015 www.skive.dk Frivillighedspolitik for Skive Kommune Indholdsfortegnelse: Forord 3 Formål 4 Grundlaget for samarbejdet 4 Mål og handlinger 6 Revision

Læs mere

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Mødetidspunkt 12-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Indholdsfortegnelse Folkeoplysningsudvalget 12-12-2018 17:00 1 (Åben) Udviklingspuljen

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35 Bevillingsområde 40.35 Folkeoplysende og fritidsaktiviteter mv. 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter: Ballerup og Måløv Idrætspark, East Kilbride Badet og idrætsanlæg med klubhuse og idrætshaller.

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK. Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK. Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Folkeoplysningspolitik i Struer Kommune Efter Folkeoplysningslovens 34 vedtager og offentliggør

Læs mere

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Folkeoplysningsudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Inge Brusgaard Sagsnr./Dok.nr. 2014-39974 / 2014-39974-40 Fritidsområdet Sundheds-

Læs mere

Rekvisitpuljen arbejdsdokument

Rekvisitpuljen arbejdsdokument SOLRØD KOMMUNE FRITID OG KULTUR Rekvisitpuljen arbejdsdokument Nuværende retningslinjer Kommentarer Forslag til nye retningslinjer 1. Formålet med rekvisitpuljen er at tilgodese idrætsudøvernes ønsker

Læs mere

Hvilke veje skal Ballerup Kommunes idrætspolitik mod år 2010 vælge? Politik handler grundlæggende om at diskutere vilkår, rettigheder og pligter:

Hvilke veje skal Ballerup Kommunes idrætspolitik mod år 2010 vælge? Politik handler grundlæggende om at diskutere vilkår, rettigheder og pligter: Idrætspolitik Ballerup Kommunes idrætspolitik Hovedlinier i den idrætspolitiske redegørelse mod år 2010 I efteråret 1997 vedtog kommunalbestyrelsen den idrætspolitik, der skal udgøre hovedlinien i Ballerup

Læs mere

Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, 6600 Vejen

Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, 6600 Vejen INDBYDELSE TIL HANDICAP IDRÆTS FESTIVAL 6. - 8. maj 2011 Handicap Idræts Festival 2011 DHIF indbyder for 13. gang medlemmerne til idræt og fest denne gang i Rødding og Vejen, hvor festivalen afvikles den

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: (USS/UBE/KFI) Afrapportering på arbejdsprogrammet Fortsat Fremgang for Furesø, Punkt 2.4: Gode bo-, aktivitets-, beskæftigelses- og fritidstilbud for mennesker med handicap Sagsnr. i ESDH:

Læs mere

Folkeoplysningspolitik Greve Kommune 2012

Folkeoplysningspolitik Greve Kommune 2012 Folkeoplysningspolitik Greve Kommune 2012 - tillæg til Idræts- og Fritidspolitikken á 2008 0. Indledning Greve Kommunes eksisterende folkeoplysningspolitik er beskrevet i Idræts- og Fritidspolitikken fra

Læs mere

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år LEVs børneterapeuter - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år Det er en skelsættende begivenhed at få et udviklingshæmmet barn. For mange forældre betyder det en voldsom ændring

Læs mere

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Visioner Folkeoplysningsudvalget har på udvalgsmøderne i december 2014 og januar 2015 beskæftiget sig med de overordnede visioner for arbejdet med Fritidspolitik

Læs mere