Opgaveskyen.dk. Kunsteventyr og folkeeventyr. Navn: Klasse:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgaveskyen.dk. Kunsteventyr og folkeeventyr. Navn: Klasse:"

Transkript

1 Kunsteventyr og folkeeventyr Navn: Klasse:

2 Dette forløb er opbygget i følgende rækkefølge: Opgaveskyen.dk Mål Introduktion Genrebeskrivelse Kendetegn for eventyr Analysér et eventyr Skriv dit eget eventyr Mål Målet for dette forløb er, at du får kendskab til eventyret som genre. Du skal lære om forskellen på kunsteventyr og folkeeventyr, analysere et eventyr og selv skrive et. Du skal kunne bruge din fantasi og skrive et eventyr, som har tydelige genretræk. Målene er som følge: Jeg kender til genretrækkene for eventyr. Jeg har kendskab til forskellen på kunsteventyr og folkeeventyr. Jeg kan finde/genkende forskellige genretræk i et eksisterende eventyr. Jeg kan analysere et eventyr. Jeg kan bearbejde og strukturere stof til et eventyr før skrivning (mindmap, ideudvikling) Jeg kan skrive mit eget eventyr med tydelige genretræk.

3 Introduktion Eventyr er en ældgammel genre, som man finder i alle kulturer rundt omkring i verden. De ældste eventyr, man kender til, er fra det gamle Egypten for omkring 4000 år siden. Eventyr er derfor ikke noget, vi har fundet på i Danmark. Eventyrene var først og fremmest beregnet til at fortælle højt, og man tror, det kunne være en måde familierne samledes på i gamle dage, hvor de ikke havde fjernsyn, bøger og ipads. Hvis man sammenligner eventyrene fra hele verden, finder man mange fællestræk. Det er dem, vi karakteriserer som genretræk. Der var engang Sådan starter mange eventyr. Udtrykket stammer faktisk fra arabisk, hvor man siger Ka-ma-kan og det betyder Der-var-en-gang-ellerogså-er-det-løgn. Dette var en hemmelig aftale mellem den arabiske fortæller og hans publikum. Når han startede sin historie med denne sætning, vidste publikum, at nu kom der en løgnehistorie. I Europa har vi overtaget denne sætningen og vi kender den som der var engang. For os er det også et signal om, at der nu kommer noget opdigtet, hvilket passer meget godt på eventyr. Vi skelner mellem to typer af eventyr: Kunsteventyr og folkeeventyr. Nogle eventyr gik fra mund til mund og udviklede sig undervejs (dem kalder vi folkeeventyr), mens andre blev opdigtet af en forfatter og skrevet ned med det samme (De går under betegnelsen kunsteventyr). Brødrene Grimm var nogle af de første til at nedskrive disse gamle folkeeventyr. De fandt altså ikke selv på eventyrene, de skrev dem blot ned. Et glimrende eksempel på en verdenskendt kunsteventyrforfatter er H.C. Andersen. Han har skrevet utrolig mange kunsteventyr igennem sin levetid fra 1805 til 1875.

4 Genretræk for folkeeventyr Opgaveskyen.dk Oprindelse: Folkeeventyr har ingen forfattere, derfor kalder man det et folkeeventyr det er nemlig opstået blandt folket. Folkeeventyrene gik fra mund til mund, indtil nogen skrev dem ned. Ved folkeeventyr kan der derfor stå: Nedskrevet af og ikke skrevet af... Brødrene Grimm er kendte for deres nedskrivninger af gamle folkeeventyr. De her derfor ikke selv fundet på eventyrene, det er bare dem, der har skrevet dem ned. Folkeeventyrene kunne godt ændre sig en lille smule, for hver gang de blev fortalt på ny, og derfor kan man sagtens finde flere udgaver af samme eventyr. Komposition: Det er nemt at kende et folkeeventyr, fordi det har en fast form og skrevet i en helt bestemt tidsrækkefølge. Folkeeventyrene var altså skrevet i en klar kronologisk orden (Dvs. ingen spring i tid - det går bare fra start til slut). Den faste form og faste kronologiske orden skyldes især at det har været en mundtlig genre. Den fortæller, som har givet det videre til næste fortæller, kunne måske ikke engang læse. Hans skulle altså huske det hele udenad, og det er lettere at huske en tekst, når den har en fast form. Man kan på en måde sige, at det har en fast komposition. Fortælleteknik: Folkeeventyrene er oftest meget enkle, fordi de jo skulle fortælles videre ud fra hukommelsen. For mange detaljer, ville derfor gå tabt. I folkeeventyrene beskrives de forskellige handlinger ikke så grundigt og en handling udløser helt automatisk en anden. Personerne: Folkeeventyr foregår i en uvirkelig verden, på en bondegård, på et slot, i en skov osv. Personerne er ikke så godt beskrevet - og det er det man kalder flade personer. Det er tit en fattig dreng eller pige, som er hovedperson. Hovedpersonen får prinsen eller prinsessen, de bliver gift, og alle folkeeventyr ender godt. Det går nemlig de gode godt og de onde skidt, og det er egentlig det folkeeventyr handler om: Hvordan får man et godt liv? Sproget Sproget i et folkeeventyr er ofte formelsprog med mange gentagelser - igen fordi, det var nemmere at huske

5 Opgave: Hvilke folkeeventyr kender du? Skriv dem her: Opgave: Læs folkeeventyret om Askepot. Scan QR-koden her: Hvis du ikke har en QR- scanner kan du gå ind på denne hjemmeside og downloade eventyret:

6 Opgave: Find genretrækkene for folkeeventyr i Askepot Hvordan kan man se, at Askepot er et folkeeventyr? Find alle trækkene og skriv dem her: Opgave: Kender du en anden udgave af Askepot? Har du hørt samme eventyr, men bare på en lidt anden måde? Hvad var forskellen og hvor har du hørt/set/læst det henne?

7 Genretræk for kunsteventyr Oprindelse: Kunsteventyr er eventyr hvor der er en tydelig forfatter på. Forfatteren har altså selv fundet på og bestemt alt i eventyret. Nogle af de mest kendte forfattere af kunsteventyr er H.C. Andersen og J.K. Rowling. Kunsteventyr er altså, modsat folkeeventyr, historier som er opstået i forfatterens egen fantasi og er oftest mere eller mindre inspireret af folkeeventyrene eller forfatterens eget liv. Komposition: Kunsteventyret er ofte en mere levende fortælling end folkeeventyret. Der er i kunsteventyr ikke altid en kronologisk rækkefølge på handlingen og der kan være spring i tid. Der kan også være flere sidestillede handlingsforløb - altså der kan foregå flere handlinger ved siden af hinanden. Fortælleteknik: Handlinger i kunsteventyrene beskrives grundigere og med motiv og følelser. Tingene sker altså ikke bare af sig selv - man får at vide, hvorfor de sker. Personerne: Personerne er i kunsteventyrene bedre beskrevet. De har følelser og karaktrtræk, som gør vi kender dem bedre end personerne i folkeeventyrene. Man kalder sådanne personer - med følelser og karaktertræk - runder personer. Sproget Kunsteventyr var oftest skrevet af rigtige forfattere, som var gode til at skrive og havde skrevet mange eventyr. Derfor er sproget mere nuanceret med detaljeret og varieret beskrivelser af personer og steder i historien. Man kan i nogle kunsteventyr tydeligt se, hvem forfatteren er, bare på grund af sporget og den måde, de er skrevet på - hver forfatter har sit eget sprog. Forfatteren havde god tid til at skrive eventyrerne ned, mens han opdigtede dem, og derfor er sproget altså oftest bedre og mere nuanceret end i folkeeventyrerne.

8 Opgave: Hvilke kunsteventyr kender du? Skriv nogle af dem her: Opgave: Læs kunsteventyret Klodshans. Scan QR-koden her: Hvis du ikke har en QR- scanner kan du gå ind på denne hjemmeside og downloade eventyret:

9 Opgave: Find genretrækkene for kunsteventyret Klodshans Hvordan kan man se, at Klodhans er et kunsteventyr? Find alle trækkene og skriv dem her: Opgave: H.C. Andersen og andre eventyr Klodshans er som bekendt skrevet af H.C. Andersen. Han skrev utrolig mange eventyr. Hvilke eventyr kender du? Skriv andre eksempler på kunsteventyr, som H.C. Andersen har skrevet.

10 Sammenligning af genretrækkene Fælles genretræk for folke- og kunsteventyr Uanset om det er et kunsteventyr eller et folkeeventyr, er der et eller flere tilbagevendende træk, som går igen. Hvis ingen af de nedestående træk går igen i eventyret, er det ikke et eventyr.det starter med "der var engang..." og slutter med "... og de levede lykkeligt til deres dages ende" Gentagelser: Især tallet 3 (3 brødre, 3 prøver, 3 bukkebruser osv) men også tallene 7 og 9 går igen (de 7 små dværge) Dyr og ting kan tale. Overnaturlige væsner som fx feer, nisser, trolde, hekse osv. Faste typer (roller): Det gode mod det onde. Hovedpersonen, hjælper, modstander. Opbygningen hjemme-ude-hjemme. Hovedpersonen skal igennem flere prøver. Det kan fx være at slå dragen ihjel, sove i 100 år?

11 Komposition Aktantmodellen Aktantmodellen er en model, som giver overblik over personernes rolle I en fortælling. Aktantmodellen er særligt relevant for eventyr, da mange eventyr er opbygget, så det giver mening I forhold til aktantmodellen. Aktantmodellen består af forskellige roller, og viser disse rollers forhold til hinanden. Aktantmodellen ser således ud: Hovedpersonen kaldes i denne model for subjekt. Subjektet vil gerne have noget (fx prinsessen eller prinsen) og dette mål kaldes objekt. Inden hovedpersonen kan få sit mål, møder han oftest en modstander (det kan være den onde heks, de onde stedsøstre osv.), og for at nå målet, har han/hun derfor brug for en eller flere hjælpere (en god fe, dværge, ged). Objektet (prinsessen/prinsen) bliver givet væk eller tilhører en anden inden hovedpersonen kan få ham/hende. Denne person kaldes giver og kan fx være kongen og dronningen. Modtageren er i den der til slut modtager objektet dette er som regel subjektet/hovedpersonen. Hjemme-ude-hjemme Mange fortællinger er bygget op efter hjemme-ude-hjemme-skabelonen. Det gælder især næsten alle folkeeventyr. Læseren møder hovedpersonen hjemme, hvor der opstår et problem, som han/hun må drage ud i verden for at løse. Til sidst har han/hun klaret opgaven og kommer hjem igen klogere og mere erfaren end før han/hun tog af sted.

12 Analyse: Vælg et eventyr og følg denne analyse Mit valgt eventyr er: Indhold 1: Hvilket slags eventyr er det? Folkeeventyr Kunsteventyr? 2: Forfatter (Kun hvis det er et kunsteventyr) : 3: Skriv et kort resume. Hvad handler eventyret om?

13 4: Beskriv tid og sted. Hvor foregår eventyret? I hvilken tid på dagen? Årstid? Dyre-, ting- eller menneskeverden? Geografisk kendt? 5: Personerne. Hvem er hovedpersonen? Hvordan er han? Hvem er modstanderen/den onde? Hvem vil hovedpersonen have? Beskriv dem her

14 Form 1: Den ydre komposition. Hvordan ser eventyret ud? Hvordan er det bygget op? Hvordan er layoutet. Er der billeder til? 2: Indre komposition. Hvordan er eventyret opbygget? Kan aktantmodellen udfyldes? Er det hjemme-ude-hjemme-skabelon?

15 Udfyld aktantmodellen her: Opgaveskyen.dk Giver: Objekt: Modtager: Modstander: Subjekt: Hjælper: 3: Hvordan er ordvalget i eventyret? Er der mange svære ord? Gamle ord? Er teksten svær at læse? 4: Sproglige billeder. Er de meget billedsprog? Bruges der metaforer, symboler, eller sammenligninger?

16 Fortolkning 1: Hvad er eventyrets tema? (typiske eventyr-temaer er: mod, magtsøgen, snuhed, sund fornuft, overmod, selvoptagethed, kærlighed osv.) 2: Har eventyret et budskab? Hvad vil eventyret fortælle/lære læseren/lytteren? Til slut Skriv dit eget eventyr Start med ideudvikling på et ark. Få styr på handlingen og personerne, inden du går i gang med at skrive. Det kan være et mindmap eller lignende. Du skal også inden start, sætte personerne ind i aktantmodellen, så du har styr på deres indbyrdes forhold, inden du skriver. Når du har styr på det, kan du gå i gang. Overvej følgende: Der er tydelige genretræk i mit eventyr. Mit eventyr passer i aktantmodellen. Mit eventyr benytter sig af hjemme-ude-hjemme. Jeg har rettet stavefejl og store bogstaver. Der er styr på min tegnsætning.

Genre Folkeeventyr Kunsteventyr

Genre Folkeeventyr Kunsteventyr Som præsten, historiefortælleren og tænkeren Johannes Møllehave forklarer i et essay med titlen "Om gæstevenskab" fra: "...når eventyret begynder med de ord: Der var engang - så følger der gerne en fortælling

Læs mere

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase Forslag til forløb: Forforståelse Snak om titlen. Kender nogen eventyret? Hvad kan de huske? Hvem har skrevet det? Eventyret læses. Fælles eller i grupper. Personkarakteristik. Hold undervejs i læsningen

Læs mere

Hvad ved jeg om eventyr?

Hvad ved jeg om eventyr? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om eventyr? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om eventyr. Nina Sahl Gyldendal Hvad ved jeg om eventyr? Skriv navne på eventyr,

Læs mere

Case: genreskrivning og responsgivning

Case: genreskrivning og responsgivning Case: genreskrivning og responsgivning Det er først i februar. 6. klasse er i gang med et forløb i dansk, hvor de har læst eksempler på eventyr og i lektionerne før disse to i dag begyndte eleverne på

Læs mere

Eventyr genre og analyse. Et undervisningsforløb for udskolingen på Løkken Skole - Arne Dørup Jensen

Eventyr genre og analyse. Et undervisningsforløb for udskolingen på Løkken Skole - Arne Dørup Jensen Eventyr genre og analyse Et undervisningsforløb for udskolingen på Løkken Skole - Arne Dørup Jensen Genrekort Hvor er vi i genrelandskabet? Om genren Ordet "eventyr" kommer af det latinske adventure, der

Læs mere

Dansk 2. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 2. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Danskfaget 2. klasse Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 4 Læsning Finde tekst (fase 1) Finde tekst (fase 1) Læringsmål Kanon Læsetræningstekster

Læs mere

Genreforløb Gentofte bibliotekerne

Genreforløb Gentofte bibliotekerne Genreforløb Gentofte bibliotekerne Eventyr: Vi læste Prinsessen på ærten og Pandekagen (remseeventyr) Eventyr kan opdeles i 2 grupper: Folke-eventyr og kunst-eventyr: Folkeeventyr har eksisteret i flere

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

FORLØBSVEJLEDNING. NIVEAU: 7.-10. klasse KOM GODT I GANG FAGLIGE MÅL. Af Marianne og Mogens Brandt Jensen

FORLØBSVEJLEDNING. NIVEAU: 7.-10. klasse KOM GODT I GANG FAGLIGE MÅL. Af Marianne og Mogens Brandt Jensen Af Marianne og Mogens Brandt Jensen NIVEAU: 7.-10. klasse Denne vejledning er en introduktion til forløbet Eventyr i iskriv til overbygningen. Vejledningen gennemgår og uddyber det forløb, eleverne møder

Læs mere

Elevhåndbog folkeeventyr

Elevhåndbog folkeeventyr Elevhåndbog folkeeventyr Navn: Klasse: Side 1 af 23 1 Eventyr Genren er epik, da der er en fortæller, en handling, som foregår i ukendt tid og sted. EVENTYR kommer af det latinske ADVENTURA, som betyder:

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: klasse

Fag: Dansk Niveau: klasse Foto: SF Films Fag: Dansk Niveau: 6.-8. klasse Mål: I skal arbejde med og tale om filmens persongalleri og deres roller i klassens hierarki blive klogere på filmens opbygning og i den forbindelse anvende

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Side: 1/7 Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Fortolkning Introduktion:

Læs mere

Det gør man i et eventyr.

Det gør man i et eventyr. I hvilken form for fortælling møder man ænder, der lægger guldæg, bønnestager, der vokser ind i himlen, eller frøer, som bliver til prinser? Det gør man i et eventyr. De fleste mennesker elsker en god

Læs mere

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015 Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10 februar 2015 Antboy http://ucsjmitcfudk/50718360 Arriettys hemmelige verden http://ucsjmitcfudk/29141614 Asterix og briterne

Læs mere

I dag skelner vi mellem forskellige typer eventyr: folkeeventyr og kunsteventyr.

I dag skelner vi mellem forskellige typer eventyr: folkeeventyr og kunsteventyr. Eventyrgenren Eventyr er en genre der hører til folkedigtning. Man finder eventyr i alle kulturer, og det er en meget gammel fortælleform. De ældste eventyr man kender til, er fra Egypten og er omkring

Læs mere

Forløbsvejledning, genre: Eventyr

Forløbsvejledning, genre: Eventyr Af Simon Skov Fougt Niveau 7.-9.klasse Varighed 12-18 lektioner Faglige mål Det primære mål i dette forløb er at udvikle solidt genrekendskab hos eleverne eventyret, herunder forskellen på folkeeventyr

Læs mere

Litteratursamtale. H.C. Andersen. Litteratursamtaler

Litteratursamtale. H.C. Andersen. Litteratursamtaler Litteratursamtale Udfyld først kolonnerne enkeltvis. Sammenlign og diskutér dernæst dine meninger med en anden elev, en gruppe eller klassen. Husk at begrunde dine meninger med eksempler fra teksten. Litteratursamtaler

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi.

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Overvejelser om hvordan en historie fortælles og i hvilken rækkefølge scenerne falder kaldes også for dramaturgi. Begyndelse, midte og slutning er en

Læs mere

Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning:

Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning: Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning: i det episke bliver selve historien fortalt det dramatiske ligger i replikkerne omkvædet angiver stemningen og har

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

STRUKTURALISME. Sproget som system

STRUKTURALISME. Sproget som system STRUKTURALISME Sproget som system Strukturalismen ligner nykritikken derved, at man i denne retning også ser bort fra forfatterens intentioner, og strukturalister er tilmed også ligeglade med den enkelte

Læs mere

Værk: Troldmandens nevø af C.S.Lewis. Læses under forløbet.

Værk: Troldmandens nevø af C.S.Lewis. Læses under forløbet. Fantasyforløb i 8.kl. Tekster: - Uddrag af Himmelherren (dansk i dybden s.8-9) - - En firkantet historie fra Hundrede helt og aldeles firkantede historier af Louis Jensen - - Uddrag af Narnia Værk: Troldmandens

Læs mere

Eventyr. et forløb i 1.klasse. ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe. Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland

Eventyr. et forløb i 1.klasse. ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe. Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland Eventyr et forløb i 1.klasse ipad, Tørresnor og Det fortællende tæppe Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland Inspiration til forløb om eventyr Forløbet om eventyr er et

Læs mere

INDLEDNING 2 PRODUKT 2 DET NARRATIVE 2 DE TRE BUKKEBRUSE 3 KONKLUSION 4

INDLEDNING 2 PRODUKT 2 DET NARRATIVE 2 DE TRE BUKKEBRUSE 3 KONKLUSION 4 INDLEDNING 2 PRODUKT 2 DET NARRATIVE 2 DE TRE BUKKEBRUSE 3 KONKLUSION 4 LITTERATURLISTE 5 1 Det narrative Vi har brug for gode fortællinger. Fortællinger bruger vi til at fantasere om et andet liv, og

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Der var engang På eventyr i Tivoli

Der var engang På eventyr i Tivoli Lærervejledning Der var engang På eventyr i Tivoli Klassetrin: 4. 6. klasse Varighed: 3-7 lektioner á 45 minutter foruden Tivoli-turen Formål Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter

Læs mere

ialogisk læsning hvordan?

ialogisk læsning hvordan? Lotte Salling ialogisk læsning hvordan? Dialogisk læsning_indmad.indd 1 11/09/09 8:17:25 I ndhold Introduktion til dialogisk læsning...5 Otte gode grunde til at aktivere børn i oplæsningen....9 Oplæsning

Læs mere

Prinser, prinsesser og konger på slotte, eventyrvæsner og kjoler så f lotte. Mængden af eventyrting er uhyrlig i denne bog, som er helt eventyrlig!

Prinser, prinsesser og konger på slotte, eventyrvæsner og kjoler så f lotte. Mængden af eventyrting er uhyrlig i denne bog, som er helt eventyrlig! Prinser, prinsesser og konger på slotte, eventyrvæsner og kjoler så f lotte. Mængden af eventyrting er uhyrlig i denne bog, som er helt eventyrlig! Denne BOG tilhører... Hvad er der i bogen? Skabeloner

Læs mere

Analysemodel til billeder

Analysemodel til billeder Analysemodel til billeder En vigtig del af et billede er den historie det fortæller. Når du skal aflæse denne historie, skal du bruge din egen oplevelse af billedet, men du skal også se nøje på hvad billedet

Læs mere

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE AUGUST uge 33-34-35 Kompetence område Færdighedsog vidensområde(r) Læringsmål Det er målet, at eleverne Forløb/træning Tid kan finde forskelle og ligheder i de læste tekster

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET LÆRERVEJLEDNING 0. 2. KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET Lærervejledningens indholdsfortegnelse: Om materialet 2 Lærervejledning - intro 3 Materialer fra CFU 3 Før forestillingen 4 Fælles mål og læringsmål

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: SPROG og TEKSTLIG FREMSTILLING version opd/prt 2011-09-07 Teori og eksempler: ORD OG SÆTNING BLIVER TIL TEKST

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer ÅRSPLAN for skoleåret 18/19 Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer August Uge 33 MIN SOMMERFERIE Med fælles udgangspkt. i sommerferien skal der kommunikeres og skriftliggøres i en lille

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Elevhåndbog folkeeventyr

Elevhåndbog folkeeventyr Elevhåndbog folkeeventyr Navn: Klasse: Side 1 af 31 Indhold Eventyr... 3 Opdeling... 3 Trylleeventyr kan opdeles i undergrupper... 3 Folkeeventyrets historie og funktion... 4 Folkeeventyr er svar på fundamentale

Læs mere

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB AnalysemodelleR Kompendium analysemodeller UCV - NB 1 Indhold Generelle betragtninger 3 Analysemodel digte 6 Analysemodel sagprosa 9 Analysemodel billeder 11 Analysemodel reklame 13 Analysemodel film 15

Læs mere

KONG GULEROD OG TUDEPRINSESSEN

KONG GULEROD OG TUDEPRINSESSEN KONG GULEROD OG TUDEPRINSESSEN INSPIRATIONSMATERIALE FOR 6-10 ÅRIGE Følgende inspirationsmateriale er forslag til øvelser, der støtter op om temaet eventyr og fantasi i forestillingen Kong Gulerod og Tudeprinsessen

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse DK Fra 8 til 99 år 1 tryllekunstner + publikum Indhold: 61 kort (et spil med 48 kort + 6 kort med bagside på begge sider + 1 kort kort + 6 tryllekort med gule pailletter) Forklaring til kortene: 4 familier

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET LÆRERVEJLEDNING 3. 5. KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET Lærervejledningens indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse s. 2 Intro s. 3 Materialer fra CFU s. 3 Forløb: Før forestillingen s. 4-7 - Fælles

Læs mere

AKTANTMODELLEN. Modellen er til pas skematisk, så det bliver lettere at overskue. PRØV DEN!!

AKTANTMODELLEN. Modellen er til pas skematisk, så det bliver lettere at overskue. PRØV DEN!! AKTANTMODELLEN Modellen her har været anvendt i skoler i Island, og eleverne er vilde med den, da den giver dem et visuelt billede af tekstens struktur, og de kan med denne model nemmere lave et referat/resume.

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb August 33 Sprog og 34 kommunikation Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Kommunikation Dialog Krop og drama Sproglig bevidsthed Læringsmål Kanon Læseforløb

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

1Tid til fortælling,s.70

1Tid til fortælling,s.70 Og ved du hvad? Det er en Skarptand. Den levede, da dinosaurusserne levede. Og ved du hvad, den æder andre planteædere. Og ved du hvad, når den har spist noget, så fordøjer den maden. Så ligger den og

Læs mere

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Der var engang... Jeg husker ikke hans navn. Men jeg husker hans historie. Min lederkollega, som jeg arbejdede sammen med for en del år siden.

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Forløbsvejledning Turbo Folkeeventyr

Forløbsvejledning Turbo Folkeeventyr Forløbsvejledning Turbo Folkeeventyr Tatjana Novovic og Maria Lukowski Godt at vide, før du går i gang Dette forløb er et Turbo-forløb. Det betyder, at det er et kortere forløb end forløbet Folkeeventyr,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Indhold: 10 nummererede opgaver, der gradvist bliver sværere og sværere. Børnene kan se rækkefølgen i det

Læs mere

H.C. Andersens virkelige verden

H.C. Andersens virkelige verden A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE HUSK!!!! BRUG DIN TEKST HENVIS TIL DEN SKRIV VIGTIGE TING I MARGEN UNDERSTREG NOGET DU SYNES ER VIGTIGT!!! Præsentationspunkter o Tekstens titel og forfatter o Tekstens

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Fortællleren kan vælge at præsentere det der fortælles om fra forskellige synsvinkler:

Fortællleren kan vælge at præsentere det der fortælles om fra forskellige synsvinkler: LITTERATURANALYSE DE FØLGENDE SIDER ER FYLDT MED EKSEMPLER PÅ DE TING, DER ER RELEVANTE AT UNDERSØGE NÅR MAN ANALYSERER ROMANER ELLER NOVELLER. DER ER SPØRGSMÅL, SOM MAN STILLE SIG SELV I ANALYSEARBEJDET,

Læs mere

FANTASY-NOVELLEN. Aftale mellem forfatter og læser

FANTASY-NOVELLEN. Aftale mellem forfatter og læser FANTASY-NOVELLEN Aftale mellem forfatter og læser Fantasy-historier foregår helt og delvist i en opfundet verden, som man også kan kalde en sekundær verden. Denne sekundære verden kan have træk, der ligner

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for dansk i 1.kl. 2011-2012 Udarbejdet af Jane Kinnberg Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33,34,35 ROBOT emne. Vi indretter os. Lære bogstavernes lyde

Læs mere

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 4. - 6.klasse Varighed 12-14 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne lære Danmarks største forfatter at kende gennem tre udvalgte eventyr

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling D Prøven i skriftlig fremstilling D består af et teksthæfte,

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

ktive fortællinger, rim og remser

ktive fortællinger, rim og remser Skrevet af Lotte Salling Illustreret af Jarl Egeberg ktive fortællinger, rim og remser dialogisk læsning med børn Bogen er skrevet med støtte fra Kunstrådets Litteraturpulje Indhold Aldersopdelt indholdsfortegnelse.....................................

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Garmanns 33 hemmelighed Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Læsning Sammenhæng Læringsmål Kanon Læsetræningstekster Træningsøvelser Jeg kan vurdere,

Læs mere

Gys og gru. Forforståelse. Hvad ved du om genren gys og gru?

Gys og gru. Forforståelse. Hvad ved du om genren gys og gru? Gys og gru Forforståelse Hvad ved du om genren gys og gru? Har du læst nogen bøger fra genren? Skriv ja eller nej. Hvis ja, nævn en eller to. Kan du lide at læse gyser? Skriv ja eller nej. Hvorfor, eller

Læs mere

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder:

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder: Om essayet Et essay er en teksttype der balancerer mellem sagprosa og fiktion. Essayet er en kort, afsluttet tekst der bliver til i forbindelse med forfatterens personlige interesse for emnet. Afsættet

Læs mere

Den yderste dag, Henrik Einspor Målgruppe: 4. klasse

Den yderste dag, Henrik Einspor Målgruppe: 4. klasse , Henrik Einspor Handling Historien er inspireret af virkelige begivenheder, der skete i Jylland og på Sjælland i 1943. En vis profet ved navn Mikkelsen rejste rundt og forkyndte jordens snarlige undergang.

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1

Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1 Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1 december 2014 Kristoffer Wiedemann Læringsmål: At kunne give og modtage respons. At kunne stille en tekst op i afsnit. At skrive varieret og spændende En

Læs mere

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet.

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet. Årsplan Dansk 2. klasse 2015/2016 1. Læsning læse enkle sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekst finde ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider Jeg kan finde informationer om et emne

Læs mere

! Årsplan Team Asteroider 2014 / 2015

! Årsplan Team Asteroider 2014 / 2015 Årsplan Team Asteroider 2014 / 2015 Sådan vil vi have det i indskolingen skoleåret. Med udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer tilrettelægges de øvrige underviseres mål, at jeres barn skal være glad

Læs mere

Ground Zero - Eksemplarisk læsning

Ground Zero - Eksemplarisk læsning Ground Zero - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (4,2 ns) Lone Hørslevs digt Ground Zero er fra digtsamlingen Lige mig fra 2007 5 (Gyldendal). Digtets titel fremkalder umiddelbart billeder hos læseren.

Læs mere

Historisk tid betyder, hvornår en tekst foregår. Hvad er epik? En tekst, der har en handling i tid, sted og en fortæller

Historisk tid betyder, hvornår en tekst foregår. Hvad er epik? En tekst, der har en handling i tid, sted og en fortæller 1 1 5 5 Hvad er epik? En tekst, der har en handling i tid, sted og en fortæller Hvad betyder begrebet historisk tid? Historisk tid betyder, hvornår en tekst foregår. Fx under 1. verdenskrig, i 1930 erne

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Eventyr fra Tusind og én nat 1 og 2 Gads lette klassikere

Eventyr fra Tusind og én nat 1 og 2 Gads lette klassikere Oprindelse Tusind og én nat er en samling eventyr af blandet oprindelse. Hovedværket i arabisk folkelig fortællekunst. De fleste af eventyrene findes også i andre versioner i andre eventyrsamlinger. Gennem

Læs mere

En dag kom der en ridder ind på bondegården. Han kommer ind og råber: HØR HER, HØR HER PRINSEN VIL GIFTES

En dag kom der en ridder ind på bondegården. Han kommer ind og råber: HØR HER, HØR HER PRINSEN VIL GIFTES Pionerernes eventyr Der var engang en meget rig mand, der boede på en bondegård. Han var så rig, at han kunne svømme i penge. Han hed Hans og havde en kone, der hed Olivia. Oliva var smuk og dejlig og

Læs mere

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en

Læs mere

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019 LUCIA 68 LÆSERAKETTEN 2019 Lucia bag lås og slå STINE BANG ANDREAS BECK Husene ligger tæt op ad bjergsiden langs de stejle gader. Midt i det hele ligger et lille, gult hus. Foran huset leger børn i alle

Læs mere

Procesorienteret stileskrivning på computeren

Procesorienteret stileskrivning på computeren LÆRERARK Procesorienteret stileskrivning på computeren Formål: at lære at kommunikere budskaber på forskellige måder. Læringsmål: Lære at kommunikere budskaber ved hjælp af forskellige teksttyper. Lære

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Vild med film 2018 Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Introduktion Fantastiske fantasy! Drager, magi og eventyrlige universer er noget af det, eleverne måske allerede kender fra

Læs mere

Dansk 4. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 4. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Naturdigtning 14 33 Håndskrift og layout (fase 2) Præsentation og evaluering (fase 2) Læringsmål Jeg kan skrive

Læs mere

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse FORLAG Undervisningsforløb til 9.-10. klasse ENGLEN, 10iCampus, Varde Illustration til Englen af Flemming Schmidt Introduktion Englen af Nick Clausen fra Heksens briller, Ordet fanger 2013 Undervisningsforløbet

Læs mere

Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk

Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk Undervisningsplan 3-4 Klasse Dansk Fagets centrale kompetenceområder Læsning og fremstilling Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i velkendte faglige situationer. Eleven kan anvende

Læs mere

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor.

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Med afsløring af de psykologiske spil, der spilles i familien og på arbejdspladsen. Forlaget BB KULTUR 1 KOPI eller ÆGTE Bodil Brændstrup, 2009

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Computerspil dokumentation. Dokumentation af spillet Rescue Me

Computerspil dokumentation. Dokumentation af spillet Rescue Me Computerspil dokumentation Dokumentation af spillet Rescue Me Indholdsfortegnelse Formål... 3 Indledning... 3 Design... 4 Planlægning... 5 Fremgangsmåde... 6 Målgruppen... 8 Et lærerigt spil... 10 Styring

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT 3. - 4. KLASSETRIN TIL LÆRE R EN OLE LUND KIRKEGAARD DRAGEN Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin Af Mille Roedahl og Helena Patscheider,

Læs mere

Dansk. Tekst- og opgavesamling B. Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog. Afdækning af litteracitet

Dansk. Tekst- og opgavesamling B. Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog. Afdækning af litteracitet Afdækning af litteracitet Tekst- og opgavesamling B Dansk Til elever, der læser og skriver på dansk som stærkeste sprog 1 Introduktion Denne tekst- og opgavesamling anvendes sammen med samtaleark, Spor

Læs mere

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk 1 Faglig årsplan for 5. klasse Formål for faget dansk: Undervisningen i dansk i 5. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Fælles Mål. I 5. klasse skal de elementære skrive- læse-

Læs mere

Et forløb i 3. klasse om folkeeventyr - med fokus på stilladsering

Et forløb i 3. klasse om folkeeventyr - med fokus på stilladsering Dansk med Minecraft Et forløb i 3. klasse om folkeeventyr - med fokus på stilladsering Af Helle Damgaard Melin Pædagogisk konsulent for IT og medier & Me:e Bech Pædagogisk konsulent for dansk indskoling

Læs mere

PIA SKOGEMANN EN KARL VAR MIN MOR, EN FISK VAR MIN FAR. Kvindekraft og mandsmod i nordiske folkeeventyr. Psykologisk fortolkning af Pia Skogemann.

PIA SKOGEMANN EN KARL VAR MIN MOR, EN FISK VAR MIN FAR. Kvindekraft og mandsmod i nordiske folkeeventyr. Psykologisk fortolkning af Pia Skogemann. PIA SKOGEMANN EN KARL VAR MIN MOR, EN FISK VAR MIN FAR Kvindekraft og mandsmod i nordiske folkeeventyr. Psykologisk fortolkning af Pia Skogemann. Papirklip af Lise Marie Nedergaard FAKTA INDHOLD OM AT

Læs mere