PLASTISK LER. Ølst. Favrskov Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PLASTISK LER. Ølst. Favrskov Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer"

Transkript

1 PLASTISK LER Ølst Favrskov Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer

2 Udgiver: Region Midtjylland Skottenborg Viborg Tel Afdeling: Jord og Råstoffer Udgivelsesår: 2011 (Undersøgelsen er foretaget i 2009 og 2010) Titel: Råstofkortlægning nr Plastisk ler Ølst Favrskov Kommune Konsulent: Danmarks og Grønlands Geologiske undersøgelse (GEUS) Øster Voldgade København K Redaktion: Jord og Råstoffer, Lars Kristiansen Fotos: GEUS Kort: Grundmateriale KMS Copyright Sidetal: 28 Henvendelse vedr. rapporten: Mail direkte til Jord og Råstoffer jord-raastoffer@ru.rm.dk eller ring på Læs mere på

3 RÅSTOFFER Råstofkortlægning af PLASTISK LER i området ved ØLST Favrskov Kommune Februar 2011

4 2 Indledning I forbindelse med regionernes planlægning af råstofgraveområder har Region Midtjylland anmodet GEUS om at foretage en råstofgeologisk undersøgelse af forekomsten af plastisk ler i den nordvestlige del af Ølst Bakker imellem Randers og Hadsten (Fig. 1). Danske forekomster af plastisk ler benyttes i dag til en række industrielle formål. Det drejer sig primært om forskellige bentonitprodukter samt forskellige typer af porøse letklinker. Til produktion af Bentonit-produkter vil et højt indhold af smectit-mineraler være ønskeligt. Til produktion af letklinker vil for meget kalk samt tilstedeværelsen af konkretioner og askelag desuden være uønskede, (Nielsen 1995) Undersøgelsen har været fokuseret på at skaffe en dækkende information vedrørende det plastiske lers sammensætning og geologiske optræden såvel stratigrafisk som strukturelt, hvorfor fire boringer er blevet udført. Boringernes placering er foretaget ud for en vurdering af området geomorfologiske forhold. Desuden har placeringen været betinget af de praktiske muligheder ved boring inde på arealer, der er vanskelig farbare på grund af det plastiske lers fedtethed. Borearbejdet blev udført af brøndborerfirmaet PC Højslev, Skive. Figur 1. Oversigtskort over råstofområdet omkring Ølst Bakker ved Randers. Rød cirkel angiver nærværende undersøgelsesområde, violet er de igangværende graveområder.

5 3 Der blev således gennemført to borekampagner. Første borekampagne blev udført i november 2009, hvor der kun blev boret på grænsen af markerne, nemlig ved det sydvestlige hjørne af Nyborggård og ved det nordvestlige hjørne af Øksenholt (Fig. 2). Det var på grund af regnfuldt vejr ikke muligt at sætte boringer ned ude på markerne, hvor boremateriellet blot ville være sunket i mudder og have forårsaget store markskader (Fig. 3). Derfor blev der tøvet med at sætte anden borekampagne i gang, indtil vinterens barfrost og snedække gjorde det muligt at få boreriggen og materiellet placeret på de ønskede positioner inde på markerne (Fig. 4). Under borearbejdet blev der brugt sneglebor, og det opborede materiale blev beskrevet ved borestedet. Desuden blev der indsamlet repræsentative prøver til biostratigrafisk og lermineralogisk analyse. DGU nr DGU nr DGU nr DGU nr Figur 2. Kort over lokaliseringen af boringer udført november 2009 og februar Undersøgelsesområdet Nyborggård Nyborggårds marker, matr. nr. 32 a Vissing, er beliggende på et sydvest skrånende bakkedrag nordvest for Ølst Bakker i højden m o.h. Arealet anvendes til traditionelt landbrugsformål for tiden fortrinsvis med kornafgrøder. På grund af jordens lerede karakter er arealet sårbart over for jordflydning i regnfulde perioder, ligesom tørke gør jorden hård, betonagtig og sprækkende. I den vestligste del af arealet forekommer et kildeniveau i ca. 48 m o.h., hvor grundvandsudsivning hyppigt observeres.

6 4 Figur 3. Nyborggårds jorde set fra øst mod vest. Boreriggen ses til venstre for gården, hvor boring DGU nr blev udført november Figur 4. Lokaliseringen af boring DGU nr syd for Nyborggård i februar 2010.

7 5 Geologisk ramme for forekomsten af plastisk ler ved Ølst Bakker Ølst Bakker er beliggende oven for landsbyen Ølst (5-7 km syd for Randers), der med et toppunkt på 87 m danner et markant kuperet terræn i den centrale del af Østjylland (Fig. 5). Bakkerne består af plastisk ler, der blev aflejret i perioderne Paleocæn Eocæn (ca. 60 til 45 mill. år siden). Det plastiske ler bliver udgravet og forarbejdet til Leca granulat i to graveområder og to fabrikker beliggende henholdsvis øst og vest for Ølst Bakkers toppunkt. Lerets samlede strukturelle mægtighed er mere end 100 m, idet det fortsætter i dybet ned til kalkoverfladen, som er beliggende i ca. 50 m under havniveau. I området findes tegn på flere faser af glacialdeformationer fra forskellige retninger. Blandt de ældre deformationer ses tegn på istryk fra syd, der kan henføres til Saale istiden (Kronborg et al.1990). Under det sidste glaciale maksimum i Weichsel Istiden for ca år siden blev det plastiske ler deformeret af to isfremstød, første ved det Norske Isfremstød fra nord og efterfølgende af det Svenske Isfremstød fra NØ. Disse isfremstød medførte tillige, at bakkernes øverste geologiske lag består af et op til 5 m tykt dække af glaciale aflejringer, primært bestående af moræneler. Inddelingen af det plastiske ler i Ølst Bakker blev foretaget af Heilmann-Clausen et al. (1985). Denne inddeling definerer en paleocæn Holmehus Formation og en paleocæn eocæn Ølst Formation, som overlejres af de eocæne enheder: Røsnæs Ler Formation, Lillebælt Ler Formation og Søvind Mergel Formation. Formationerne varierer meget i tykkelse og materiale, og korellationen fra et området til et andet er ofte baseret på biostratigrafi, hvor microfossiler sammenlignes med hinanden for at fastsætte tidspunktet for aflejringen. Den mest markante ændring er det litologiske skift fra plastisk ler i området ved Ølst Bakker opstillet som Ølst Formationen (Heilmann-Clausen et al. 1985) og så springet op til Limfjordsområdet, hvor den samtidige formation af moler med askelag er opstillet som Fur Formationen (Pedersen & Surlyk 1983). Samtidigheden er dog slående illustreret ved forekomsten af de samme typer askelag i de to formationer. Tykkelsen og udbredelsen af det plastiske ler under Ølst Bakker blev omhyggeligt undersøgt af geologerne fra Århus Amt. Under denne kortlægning som bl.a. i særlig grad støttede sig på geofysiske målinger, blev det påvist, at feltet med plastisk ler er begrænset mod nord svarende til den nordlige udkant af Ølst Bakker (Århus Amt 2004). I den centrale del af Ølst Bakker er ledningsevnen af de geologiske lag meget høj, svarende til det plastiske ler, hvorimod nordpå bliver modstanden i de geologiske lag stærkt forøget, svarende til, at man her støder på glaciale, sandrige aflejringer. Forholdene her tyder på glacialtektoniske forstyrrelser kombineret med, at man under Gudenådalen har tidligere begravede tunneldale, som er opfyldt af smeltevandssand.

8 6 Figur 5. Topografisk kort over Ølst Bakker. Bemærk de to nuværende graveområder er angivet med prikket signatur. Her graves plastisk ler til fabrikationen af Leca granulat. Figur 6. Kort over præ-kvartær overfladens topografi (venstre) og geologi (højre). Højdekurveintervallerne på kortet til venstre er 25 m og 0-niveauet (havets overflade) ligger på grænsen mellem de grønne og gule farver. Kortet til højre er en grov forenkling af fordelingen af de geologiske enheder, hvor gulbrun markerer eocæne lag, den brune farve står for paleocæne lag, og i øverste højre hjørne træder Danienkalken frem i den dybeste del af den begravede dal øst for Ølst. Tynde streger på kortene angiver vejføringen i terrænet.

9 7 Boringer på Nyborggårds jorde november 2009 og februar 2010 De første to boring (DGU nr og DGU nr ) blev udført i november 2009 på steder, der kunne nås frem til uden at køre fast i det plastiske ler. De næste to boringer (DGU nr og DGU nr ) blev placeret ude på marken, hvor det p.g.a. frost og snedække var muligt at komme frem. Alle boringerne påtraf plastisk ler, der kunne bestemmes til at høre til den paleocæne-eocæne lagserie. Boring DGU nr Boring DGU nr blev placeret i sydvest hjørnet af Nyborggård i kote ca. 55 m. Boringen nåede en dybde af 15 m under terræn (Fig. 7). De øverste 3,5 m består af en gulbrun, let sandet til sandet moræneler. Herunder følger en ensartet mørkegrå til grågrøn kalkfri plastisk ler. Ned gennem lagserien blev der konstateret en svag lagdeling og hyppige fragmenter og laminationer af askelag. Ud fra den micorpalæontologiske undersøgelse må det konkluderes, at den gennemborede lagserie svarer til en ikke nærmere defineret del af Ølst Formationen (se senere). Boring DGU nr Boring DGU nr blev placeret umiddelbart nordvest for gården Øksenholt i kote 47,5 m o.h (Fig. 8). Boringen nåede ned i 20 m s dybde. De øverste 3 4 m består af en rødbrunlig, sandet moræneler, der overlejrer en ca. 1 m tyk enhed af glacitektonit, hvor det underliggende plastisk ler er blevet tværet ud i overgangen mellem moræneler og plastisk ler. Under de glaciale aflejringer følger en enhed af vekslende lysegrå og mørkegrå plastisk ler, der viser svag tendens til lamination og i øvrigt hyppigt optræder breccieret. I den øvre del ned til ca. 12 m u.t. er prøverne overvejende kalkholdige. Herunder er de overvejende kalkfrie. (Fig. 8). Fra boringen er der tager prøver til micropalæontologisk analyse i kote 28, 37 og 41 m o.h. I de samme4 niveauer er der udtaget prøver til lermineralogisk analyse. Boring DGU nr Boring DGU nr blev placeret ca. 200 m syd for Nyborggård. Boringen er 22 m dyb og består øverst af en mørkegrågrøn plastisk ler, som kan henføres til Ølst Formationen. I niveauet mellem 13 og 14 m under terræn findes en overgang til Søvind Mergel og Lille bælts Ler, som ligger ovenpå en meget karakteristisk rødfarvet Røsnæs Ler i 20 m under terræn (Fig. 9). Den øverste del af boringens lagserie kan derfor tolkes som være tektonisk forskudt ind over den nederste del af boringen lagserie, som består af en yngre stratigrafisk enhed end den øverste. Fra boringen er der tager prøver til lermineralogisk og micropalæontologisk analyse i kote 33, 34, 40 og 43 m o.h.

10 8 Boring DGU nr Boring DGU nr blev placeret ca. 350 m vest for Nyborggård i kote 51 m o.h (Fig. 2). Boringen nåede ned i 15 m s dybde, hvor det måtte opgives at bore dybere p.g.a. klamping omkring snegleboret. Desuden var man kommet igennem en zone med grundvandsudtrængning, der vanskeliggjorde borearbejdet (Fig. 12). Hvis boringen skulle være gennemført til dybere dybde, ville man skulle sætte forerør og eventuelt pumpe brønden fri for kildevand. Denne udbygning af boreundersøgelsen blev opgivet p.g.a logistiske overvejelser m.h.t. vejrforandringer, som ville sætte ind med tøvejr, der ville have umuliggjort adgangsvejen til borestedet. De øverste 2 m består af en rødbrunlig moræneler (Fig. 10, 13), der overlejrer den underliggende mørkegrågrønne plastisk ler. I ca. 4 meters dybde begyndte vandindtrængningen at blive et mærkbart problem (Fig. 12). Dette niveau svarer nogenlunde til det niveau, hvor man nede af bakken kan observere kildevæld. Niveauet svarer til forekomsten af tætliggende vulkanske askelag i det plastiske ler. Denne enhed tolkes som den øvre del af Ølst Formationen, hvor askelagsserien optræder (Fig. 14). Askelagserien, som er defineret i forbindelse med råstofundersøgelser af Fur Formationen, består af tætliggende vulkanske askelag, som til forskel fra det plastiske ler er sammensat af finsand med en høj permeabilitet og derfor kan optræde som et vandførende niveau. Fra boringen er der taget prøver til lermineralogisk og micropalæontologisk analyse i kote 33 og 39 m o.h.

11 9 Fig. 7 Borerapport fra boring DGU nr Fra boringen er der udtaget prøver til micropalæontologisk analyse fra kote 40, 46 og 49 m o.h.

12 10 Fig. 8 Borerapport fra boring DGU nr Fra boringen er der udtaget prøver til lermineralogisk analyse i kote 28, 37 og 41 m o.h.

13 11 Fig. 9 Borerapport fra boring DGU nr Fra boringen er der udtaget prøver til lermineralogisk analyse i kote 33, 34, 40 og 43 m o.h.

14 12 Figur 10. Borerapport fra boring DGU nr Fra boringen er der udtaget prøver til lermineralogisk analyse i kote 33 og 39 m o.h.

15 13 Figur 11. Snegleboring gennem øvre moræneler Nyborggård boring Figur 12. Snegleboring gennem Ølst Formationens øverste lag i boring

16 14 Figur 13. Prøveudtagning for hver 1 meter fra boring Bemærk de øverste 2 m til højre, som består af moræneler, resten af prøverne er plastisk ler. Figur 14. Nærbillede af Ølst Formationens plastiske ler, der indeholder tynde lag og udtværet lamination af vulkansk aske i boring

17 15 Lermineralogisk undersøgelse Prøverne fra undersøgelsesboringerne ved Nyborggård er blevet undersøgt ved hjælp af røntgendiffraktometri i det lermineralogiske laboratorium ved GEUS. Da det plastiske lers dominerende lermineral er smektit, er der i undersøgelsen fokuseret på bestemmelsen af netop dette lermineral. En lerbjergart, der er domineret af lermineralet smektit betegnes internationalt som bentonit. Lerundersøgelsen har derfor foregået efter den metode som tidligere har været anvendt af GEUS ved bentonitundersøgelser (Pedersen et al. 2003, 2007). Lermineralerne i smektitgruppen omfatter mineralerne montmorillonit, beidellit, nontronit, saponit. Imidlertid har undersøgelser internationalt gennem de sidste 30 år vist, at de naturligt forekommende smektitmineraler ikke er ensartet opbygget, men består af lag med varierende elektrisk ladning, som gør, at mineralets enkelte lag ikke kvælder ensartet op. Nogle lag kvælder stærkt op mens andre kvælder mere begrænset, som mineralet vermikulit. Idet kvældningen er den karakteristiske egenskab for smektit og den egenskab, som undersøges med røntgendiffraktion, gør den uensartede kvældning, at en kvantificering af smektitindholdet er vanskelig. Metoder Ved røntgendiffraktion kan man dels karakterisere materialet ud fra pulverreflektionerne, dels ud fra reflektionerne fra orienterede præparater. Smektitmineralernes pulverreflektioner overlejres imidlertid af refleksioner fra andre mineraler såsom silikamineraler, der i lermineralogiske analyser karakteriseres som urenheder. I de orienterede præparater anvendes basalreflektioner, som karakteriserer mineralerne ud fra deres kvældning. De orienterede præparater er derfor bedst egnede til at karakterisere smektitmineraler. Idet vermikulitiske lag er hyppige i de naturligt forekommende smektitmineraler, er glycolmættede røntgendiffraktionspræparater mindre velegnede til karakterisering af smektitindholdet. Derimod er magnesiummættede og lufttørre præparater velegnede, idet den begrænsede kvældning af enkelte vermikulitiske lag her ikke influerer på bestemmelsen. Prøverne og standarderne er derfor undersøgt efter nøjagtig samme forbehandling som følger: den totale prøve af mineralet er mættet med magnesium og et orienteret præparat fremstillet med pipettemetoden, som giver de bedste præparater for de nano-krystallinske smektitmineraler. Ofte undersøger man fraktionen mindre end 2 μm på denne måde, men for forholdsvis rene smektiter skønner vi at karakteriseringen af mineralet bliver sikrere ved den valgte teknik. Præparaterne blev undersøgt med CoKα-radiation på et Philips 1050 røntgendiffraktometer. Der anvendtes to Fe-beta filtre og pulshøjdeselektion og divergens og antiscatter spalter 1/4.

18 16 Resultater Figurerne herunder repræsenterer de forskellige røntgendiffraktogrammer, hvorpå den lermineralogiske identifikation og smektit mængden er bestemt. Smektit Boring: % DGU nr Kote Prøven indeholder desuden mindre mængder Kvarts og Calcit DGU nr Kote Prøven er domineret af Calcit og indeholder desuden Kvarts DGU nr Kote Prøven er domineret af Calcit DGU nr Kote Prøven indeholder desuden Kvarts og lidt Feldspat DGU nr Kote Prøven indeholder desuden Kvarts, Calcit og lidt Feldspat DGU nr Kote Prøven er domineret af Siderit DGU nr Kote Prøven indeholder desuden Kvarts og Calcit DGU nr Kote Prøven indeholder desuden Kvarts Prøven indeholder desuden Kvarts og Zeolit (sandsynligvis DGU nr Kote Heulandit) Tabel 1. Sammenfatning af de røntgendiffraktometriske undersøgelse af prøvers lermineralogiske sammensætning. Boring DGU nr: Kote 28 Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta*100 Figur 15. Røntgendiffraktogram af prøve fra kote 28 m o.h. i boring

19 17 Boring DGU nr: Kote 37 Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta * 100 Figur 16. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 37 m o.h. i boring Boring DGU nr: Kote 41 Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta*100 Figur 17. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 41 m o.h. i boring

20 18 Boring DGU nr: m.u.t Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta*100 Figur 18. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 33 m o.h. i boring Boring DGU nr: m.u.t. Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta * 100 Figur 19. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 34 m o.h. i boring

21 19 Boring DGU nr: m.u.t. Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta *100 Figur 20. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 40 m o.h. i boring Boring DGU nr: m.u.t. Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta*100 Figur 21. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 43 m o.h. i boring

22 20 Boring DGU nr: m.u.t. Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta*100 Figur 22. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 32 m o.h. i boring Boring DGU nr: m.u.t. Mg 2+ lufttør Counts Degrees 2 theta * 100 Figur 23. Røntgendiffraktodiagram af prøve fra kote 39 m o.h. i boring

23 21 Mikropalæontologisk analyse Introduktion Fra boreprøverne i Nyborggård er følgende prøver analyseret: 3 prøver fra DGU nr (kote 40, 46 og 49); 3 prøver fra DGU nr (kote 28, kote 37 og kote 41); 4 prøver fra DGU nr (kote 33, kote 34, kote 40 og kote 43); og endelig blev 2 prøver fra DGU nr (kote 32 og kote 39) undersøgt for nannofossil indhold. Prøverne fra DGU nr indeholdt ingen nannofossiler, og de blev derfor undersøgt for mikrofossiler. Prøverne fra DGU nr havde en god repræsentation af nannofossiler. Kun prøven fra kote 43 i DGU nr indeholdt velbevarede nannofossiler, hvorimod de øvrige prøver fra DGU nr og prøverne fra DGU nr blev undersøgt for mikrofossil indhold. Metoder Nannofossil præparaterne blev forberedt ved at bruge en enkelt smear-slide teknik (Bown & Young 1998). Microfossil præparaterne blev forberedt ved omrøring i varmt vand tilført en lille smule opvaskemiddel (for at nedsætte klumping). Derpå blev prøven omrørt og vasket over en 63 micron sigte. Det globale nannofossil zonerings skema udarbejedet af Martini (1971) og skemaet for Nordsø zoneringen udarbejdet af Varol (1998) er anvendt som reference i denne undersøgelse. Desuden er skemaet for Nordsø mikrofossil zoneringen udarbejdet af King (1989) også benyttet. Boring DGU nr Kote 40: Ingen foraminifeer er tilstede i denne prøve. En enkelt sprækket og pyritiseret diatome til hørende arten Fenestrella antiqua (= Coscinodiscus sp. 1) blev observeret. Desuden indeholdt prøven fisketænder, helt eller delvis afrundede kvartskorn, foruden en del sekundært udfældede gipskrystaller. Tilstedeværelsen af Fenestrella antiqua sandsynliggør at prøven kan korreleres til zone NSB2 (King 1989) og Balder Formationen i Nordsøen, der er samtidig med Fur Formationen I Limfjordsområdet og Ølst Formationen ved Hadsten. Kote 46: Prøven havde ingen foraminifeer. To sprækkede, pyritiserede Fenestrella antiqua diatomeer blev obseerveret sammen med hyppigt forekommende kvarts korn og sekundære gips krystaller. Tilstedeværelsen af Fenestrella antiqua sandsynliggør at prøven henføres til øvre del af NSB2 (King 1989) og Balder Formationen i Nordsøen svarende til Fur og Ølst Formationerne på land. Kote 49: Ingen foraminifeer tilstede I denne prøve, men pyritiserede diatomeer observeredes spredt fordelt i hele prøven, heribland Fenestrella antiqua, Coscinodiscus sp. 2 (Bartenstein) og Triceratium spp. Desuden indeholdt prøven uforvitrede pyrit krystaller. De forekommende arter af diatomeer henfører også denne prøve til NSB2 (King 1989) og Balder Formationen (Fur Formation).

24 22 Boring DGU nr Kote 28: Prøven indeholdt almindelig spredte forekomster af nannofossiler, som domineredes af Reticulofenestra spp., heriblandt Reticulofenestra dictyoda. Desuden var Neococcolithes dubius også almindeligt forekommende. Herudover blev Transversopontis pseudopulcher,transversopontis exilis, Discoaster deflandreii, Campylosphaera dela, Rhabdosphaera scabrosa og Rhabdosphaera?tenuis yderligere identificeret. Nannofossil selskabet henfører prøven til toppen af zone NP14 til NP16 (Martini 1971). Den store hyppighed af Reticulofenestra spp. antyder at prøven kan indsnævres til subzone NNTe8A (Varol 1998), der svarer til øvre del af NP14 - nedre NP15, der på land svarer til Lillebælt Leret. Kote 37: Denne prøve indeholdt en divers og hyppig optræden af nannofossil selskaber domineret af Reticulofenestra spp. (især Reticulofenestra umbilica), og Rhabdosphaera spp. Selskaberne indeholdt desuden Neococcolithes dubius, Rhabdosphaera scabrosa, Coccolithus pelagicus, Sphenolithus furcatolithoides, Sphenolithus stellatus, Chiasmolithus expansus, Chiasmolithus solitus, Discoaster deflandreii, Discoaster saipenensis, Discoaster bifax, Discoaster germanicus, Helicosphaera seminulum, og Pontosphaera spp. Det samlede selskab tilskrives øvre NP15 til nedre NP16 (Martini 1971), svarende til NNTe9A-NNTe10A (Varol 1998) og Søvind Mergel. Kote 41: Også denne prøve indeholdt nannofossil selskaber domineret af Reticulofenestra spp. (især Reticulofenestra umbilica) og Rhabdosphaera spp. Desuden indeholdt prøven Rhabdosphaera scabrosa, Neococcolithes dubius, Coccolithus pelagicus, Sphenolithus furcatolithoides, Sphenolithus stellatus, Chiasmolithus expansus, Chiasmolithus solitus, Discoaster deflandreii, Discoaster saipenensis, Discoaster bifax, Discoaster germanicus, Helicosphaera seminulum, Pontosphaera spp., Cycliargolithus luminis, Discoaster distypus, Discoaster binodosus og Markalius inversus. Prøven henføres tillige til øvre NP15 - nedre NP16 (Martini 1971), svarende til NNTe9A-NNTe10A (Varol 1998) og Søvind Mergel. Boring DGU nr Kote 33: Prøven indeholdt ingen kalkholdige nannofossiler. Microfossil selskabet bestod af fisketænder (ikke diagnostiske for aldersbestemmelse), fragmenter af the agglutinerede foraminifeer Ammodiscus cretaceous (Kridt til sen Paleocæn) og Bathysiphon spp. (med tilsvarende langt aldersstræk). Et enkelt dårligt bevaret eksemplar af of?haplophragmoides sp. 2 kan henføre prøven til sen Paleocæn. Desuden indeholdt prøven et selskab af knuste rester af hvide agglutinerede foraminiferer. Prøven henføres tentativt til seneste Paleocæn. Kote 34: Prøven indeholdt ingen kalkholdige nannofossiler. Microfossil selskabet bestod af fisketænder (ikke diagnostiske for aldersbestemmelse), fragmenter af de agglutinerede foraminiferer Ammodiscus cretaceous (Kridt til sen Paleocæn) og Rhabdammina spp., som også rækker over det samme lange tidsafsnit. Et dårligt bevaret eksemplar af?haplophragmoides sp. 2 henfører prøven til sen Paleocæn. Kote 40: Prøven var tom m.h.t. kalkholdige nannofossiler. Microfossil selskabet bestod af fisketænder og to små stykker af den agglutinaerede foraminifer Ammodiscus cretaceous, som dækker tidsrummet fra Kridt til sen Paleocæn. Kote 43: Reticulofenestra spp. (såvel store som små) var hyppige i denne prøve, og Reticulofenestra stavensis var også observeret. Tilstede var tillige Pontosphaera spp, Neococcolithes dubius, Coccolithus pelagicus, Sphenolithus?stellatus og Discoaster boulangeri. Hyppig optræden af Reticulofenestra spp. Er karakteristisk for nannofossil subzone NNTp8A (Varol 1998), som svarer til over del af NP14 (Martini 1971), hvilket indikerer at prøven stammer

25 23 fra Lillebælt Ler Formationen. Denne aldersbestemmelse støttes af forekomsten af et enkelt eksemplar af den planktoniske foraminifer Pseudohasterigerina wilcoxensis (NSP5-7) og den kalkholdige bentiske foraminifer Cibicidoides eocaenus (NSB3a). Boring DGU nr Kote 32: Prøven indeholdt ingen kalkholdige nannofossiler. Microfossil selskabet bestod af to pyritiserede diatomeer af arten Fenestrella antiqua (= Coscinodiscus sp. 1), og pyritiserede og forkislede eksemplarer af Coscinodiscus morsianus moelleri (Bidgood et al. 1999). Når disse to diatomeer optræder sammen og i et stort antal betragtes de som indicative for Balder Formationen (NSB2, King 1989), men de træffes dog også i mindre antal i et højere stratigrafisk niveau. Tilstede i prøven fandtes tillige velbevarede eksemplarer af de hvide planktoniske foraminiferer Globigerina ex. gr. linaperta og Globorotalia ex. gr. Pentacamerata, som sammen repræsenterer tidlig til mellem Eocæn zone NSP5-NSP7 (King 1989), skønt de er karakteristiske for Røsnæs Ler Formationen. En enkelt spongia skeletspikel belv også observeret. Denne prøve indeholdt et blandet Balder Formation / Røsnæs Ler Formation biostratigrafisk signal. Kote 39: Prøven indeholdt ingen kalkholdige nannofossiler. Microfossil selskabet omfattede pyritiserede og forkislede eksemplarer af diatomeerne Triceratium spp. og hyppig Coscinodiscus morsianus moelleri. I henhold til Bidgood et al. (1999) er Balder Formationen (Ølst/Fur Formation) karakteriseret ved en overflod af Coscinodiscus morsianus moelleri. Desuden fandtes kugleformede reticulate radiolarier typiske tilhørende NSP5 til tidlig NSP7 (King 1989). Et enkelt eksemplar af den bentiske foraminifer Cibicidoides eocaenus observeredes (NSB3a til tidlig NSB6a). Microfossil selskabet giver et blandet biostratigrafisk signal, som åbenlyst henfører prøven til Balder Formationen, eller eventuelt til et lidt højere stratigrafisk niveau (Røsnæs Ler Formationen eller Lillebælt Ler Formationen). Stratigrafisk tolkning Boring DGU nr Den mørkegrønne plastiske ler gennemboret i boring DGU nr tolkes som en ubrudt serie af Ølst Formationen. Den entydige korrelation til Fur Formationens diatomeer og forekomsten af vulkansk aske i flere niveauer må tolkes som hidrørende fra den mellemste del af Ølst Formationen. Boring DGU nr Lagserien i denne boring kan henføres til Lillebælts Ler og Søvind Mergel Formationerne. Det er bemærkelsesværdigt at denne yngre lagserie i forhold til terrænkoten ligger lavere end det ældre Ølst Ler. Dette kan tolkes som en glacialtektonisk forskydning beliggende mellem boring og

26 24 Boring DGU nr Den øverste del af boring består af Holmehus og Ølst Formationen, som tydeligvis er skudt op over den nedre del af borings lagserie, som består af Søvind Mergel og Røsnæs Ler. Overskydningen må tolkes til at være den del af det samme overskydningssystem, som også deler lagserierne mellem boringerne og Boring DGU nr I boring blev det kun påtruffet den mørkegrønne plastiske ler, som også blev gennemboret i boring DGU nr Den tolkes som en ubredt serie af Ølst Formationen, som på grund af det store indhold af vulkanske askelag og det biostratigrafiske signal henføres til den øverste del af formationen.

27 25 Sammenfatning I den nordvestlige del af Ølst Bakker plastiske lerfelt har der været gennemført en råstofgeologisk undersøgelse i efterårs- og vinterperioden Undersøgelsen har været koncentreret om udførslen af 4 råstofgeologiske boringer, som alle er placeret på matr. nr. 32 a, Vissing. Boringerne har påvist tilstedeværelsen af store mængder af paleocæne og eocæne lerformationer, der har undergået glacialtektoniske forstyrrelser, som har medført at ældre formationer stedvis er skudt op over yngre formationer. Mængden af eksisterende råstofmængder anslås til at være i størrelsesordene 20 mill. m 3. Men som det fremgår af de lermineralogiske analyser varierer smektitindholdet en del i de påtrufne formationer. Forekomsten af plastisk ler ligger let tilgængelig helt op til overfladen. Et enkelt sted er overjordsmængden op mod 5 m, men generelt er det kvartære dække 2 meter eller mindre. Til produktion af Bentonit-produkter vil et højt indhold af smectit-mineraler være ønskeligt. Til produktion af letklinker vil for meget kalk samt tilstedeværelsen af konkretioner og askelag desuden være uønskede. Ved den fremtidige udnyttelse af denne del af feltet må det derfor anbefales at en differentieret gravning organiseres, som vil muliggøre en udgravning af feltet efter de specielle ønsker producenterne har til råstoffet. Hvis en mere ensartet blanding af leret er påkrævet vil det nødvendiggøre en planlægning, hvor forskellige lerformationer udgraves sideordnet. Disse forhold vil medføre en mere detaljeret kortlægning af feltet, så en præcisere placering af de forskelligartede forekomster bliver dokumenteret.

28 26 Referenceliste Bidgood, M. D., Mitlehner, A. G., Jones, G. D. and Jutson, D. J., 1999: Towards a stable and agreed nomenclature for North Sea Tertiary diatom floras the Coscinodiscus problem. In: Jones, R.W. and Simmonds, M. D. (eds.): Biostratigraphy in Production and Development Geology. Geologcal Society Special Publication, 52, Bown, P. & Young, J. 1998b: Techniques. In: Bown, P. R. (ed.): Calcareous Nannofossil Biostratigraphy. British Micropalaeontological Society Series. Chapman & Hall/Kluwer Academic, Heilmann-Clausen, C., Nielsen, O.B. and Gersner, F. 1985: Lithostratigraphy and depositional environments in the Upper Paleocene and Eocene of Denmark. Bull. geol. Soc. Denmark, vol. 33, pp King, C Cenozoic of the North Sea. In: Jenkins, D.G. and Murray, J.W. (eds) Stratigraphical atlas of fossil foraminifera, Ellis Horwood. Kronborg, C., Bender, H., Bjerre, R.,Friborg, R., Jakobsen, H.O., Kristiansen, L.,Rasmussen, P., Sørensen, P.R., og Larsen., G.: 1990: Glacial stratigraphy of East and Central Jutland. Boreas, 19, p Martini, E., 1971: Standard Tertiary and Quaternary calcareous nannoplankton zonation. In: Farinacci, A. (Ed.), Proceedings of the Second Planktonic Conference Roma. Edizioni Tecnoscienza, Rome, 2, Nielsen, O. B. 1995: Palæogene råstoffer. In: Nielsen, O.B. (Ed.) Danmarks geologi fra Kridt til i dag, Pedersen, G.K. and Surlyk, F The Fur Formation, a late Paleocene ash bearing diatomite from northern Denmark. Bull. geol. Soc. Denmark 32, Pedersen, S.A.S. 1991: Undersøgelser af lerforekomster ved Dronningborg. DGU Kunderapport nr. 1, 1991, 18 pp, fortrolig. Pedersen, S.A.S., Fries, K., Lindgreen, H.B., Møller, L.L. & Poulsen, N.E. 2001: Råstofgeologisk undersøgelse af bentonitforekomsten ved Støvring. Geologisk undersøgelse af det smektitholdige palæogene plastisk ler på matr. nr. 5 b Støvring by og sogn centrale del af Østjylland. GEUS rapport 2001/119, 32 pp, fortrolig. Pedersen, S.A.S., Fries, K. & Lindgreen, H.B. 2007: Undersøgelser vedrørende forekomsten af bentonit ved Randers, Region Midtjylland. Råstofkortlænging og kvalitetsvurdering af smektitindholdet i bentonitforekomsterne ved Dronninborg og Srøvring, NØ for Randers. GEUS rapport 2007/72, 28 pp.

29 27 Varol, O., 1998: Palaeogene. In: Bown, P.R. (Ed.), Calcareous Nannofossil Biostratigraphy. British Micropalaeontological Society Series, Chapman & Hall/Kluwer Academic, Århus Amt 2004: Ølst, Randers og Hadsten Kommuner. Råstofkortlægning fase 2. Ed. E.F. Nielsen. 10 pp. Figur 24. Opstilling af boreriggen ved boring DGU nr syd for Nyborggård i februar I baggrunden ses røgen fra en af fabrikkerne, der producerer Leca granulat.

30

31

32 Ølst Grafisk Service Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg Viborg

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll 1 Oversigt Eksempel 1: OSD 5, Vendsyssel Eksempel 2: Hadsten, Midtjylland Eksempel 3: Suså, Sydsjælland

Læs mere

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer LER Kastbjerg Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR. 2 2009 Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 8728 5000 Jord og

Læs mere

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE Region Sjælland Juni RÅSTOFKORTLÆGNING FASE - GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE PROJEKT Region Sjælland Råstofkortlægning, sand grus og sten, Fase Gundsømagle Projekt nr. Dokument nr. Version Udarbejdet af

Læs mere

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S

Fase 1 Opstilling af geologisk model. Landovervågningsopland 6. Rapport, april 2010 ALECTIA A/S M I L J Ø C E N T E R R I B E M I L J Ø M I N I S T E R I E T Fase 1 Opstilling af geologisk model Landovervågningsopland 6 Rapport, april 2010 Teknikerbyen 34 2830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00

Læs mere

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse Undergrunden I Perm perioden, for 290 mill. år siden, var klimaet i Danmark tropisk, og nedbøren var lav. Midtjylland var et indhav, som nutidens Røde Hav. Havvand blev tilført, men på grund af stor fordampning,

Læs mere

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne.

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne. Søvindmergel Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Karsten Juul GEO, Danmark, knj@geo.dk Abstract: Søvindmergel er en meget fed, sprækket tertiær ler med et plasticitetsindeks, der varierer mellem 50 og

Læs mere

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense GEUS Workshop Kortlægning af kalkmagasiner Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense Geolog Peter Sandersen Hydrogeolog Susie Mielby, GEUS 1 Disposition Kortlægning af Danienkalk/Selandien

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

Begravede dale i Århus Amt

Begravede dale i Århus Amt Begravede dale i Århus Amt - undersøgelse af Frijsenborg-Foldby-plateauet Af Jette Sørensen, Rambøll (tidl. ansat i Sedimentsamarbejdet); Verner Søndergaard, Århus Amt; Christian Kronborg, Geologisk Institut,

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune FREDERIKSBERG INTERESSEOMRÅDERNE I-324, I-292 OG I-297 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Sorø Kommune

Læs mere

Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10

Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10 Region Syddanmark Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 10 FYN - SKALLEBJERG Rekvirent Rådgiver Region Syddanmark Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer 1321700127 Projektleder

Læs mere

Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner

Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner Gør tanke til handling VIA University College Petrografiske analyser anvendt til korrelation af den kvartære lagserie på Fyn og herunder de vigtigste grundvandsmagasiner Jette Sørensen og Theis Raaschou

Læs mere

Råstofkortlægning fase 2

Råstofkortlægning fase 2 Rødekro - Mjøls 2012 Råstofkortlægning fase 2 Sand, grus og sten nr. 2 Februar 2013 Kolofon Region Syddanmark Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 2 Mjøls Grontmij A/S Udgivelsesdato : 8.

Læs mere

Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning

Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning Fælles grundvand Fælles ansvar Geologisk model for Odense Vest - Ny viden om undergrundens opbygning Peter B. E. Sandersen, seniorforsker, GEUS Anders Juhl Kallesøe, geolog, GEUS Natur & Miljø 2019 27-28.

Læs mere

Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup. Råstofkortlægning. Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr.

Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup. Råstofkortlægning. Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr. Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup Råstofkortlægning Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr. 4 Oktober 2013 Side 1 Kolofon Region Syddanmark Råstofkortlægning,

Læs mere

MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED. Rekvirent. Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg. oldje@mim.aar.

MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED. Rekvirent. Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg. oldje@mim.aar. MILJØCENTER ÅRHUS UNDERSØGELSESBORINGER LINDVED Rekvirent Miljøcenter Århus att. Ole Dyrsø Jensen Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg oldje@mim.aar.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby

Læs mere

Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 arealer

Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 arealer NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 arealer Projektnummer 1321400075 Kundenavn Region Sjælland Emne Boringsforslag til kortlægningsområde NY - 7 Til Fra Projektleder Annelise Hansen

Læs mere

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN Svogerslev, Roskilde Kommune Udgiver: Afdeling: Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Regional Udvikling Udgivelsesår: 2011 Titel: Råstofkortlægning,

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

Region Hovedstaden. Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE SENGELØSE

Region Hovedstaden. Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE SENGELØSE Region Hovedstaden Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE SENGELØSE Region Hovedstaden Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE SENGELØSE Rekvirent

Læs mere

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m:

NYK1. Delområde Nykøbing F. Nakskov - Nysted. Lokalitetsnummer: Lokalitetsnavn: Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Delområde Nykøbing F. Lokalitetsnummer: NYK1 Lokalitetsnavn: Nakskov - Nysted Figur 1: Oversigtskort: Figur 2: TEM middelmodstandskort kote -50 m: Figur 3: TEM middelmodstandskort kote -100 m: Figur 4:

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav

NV Europa - 55 millioner år Land Hav Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Region Hovedstaden Att. Mette Hald Simonsen. Hedehusene d. 16. oktober Forslag til udvidelse af graveområde Ledøje Vest

Region Hovedstaden Att. Mette Hald Simonsen. Hedehusene d. 16. oktober Forslag til udvidelse af graveområde Ledøje Vest Region Hovedstaden Att. Mette Hald Simonsen Hovedgaden 539 DK-2640 Hedehusene Telefon +45 4656 0900 Telefax +45 4656 0979 Hedehusene d. 16. oktober 2018 Forslag til udvidelse af graveområde Ledøje Vest

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler

Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Geologisk detailmodellering til brug for risikovurderinger af grundvand overfor forureningstrusler Hvordan opnår vi en tilstrækkelig stor viden og detaljeringsgrad? Et eksempel fra Odense Vest. Peter B.

Læs mere

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Startside Forrige kap. Næste kap. Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Copyright Trafikministeriet, 1996 1. INDLEDNING Klienten for de aktuelle geologiske/geotekniske undersøgelser

Læs mere

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster.

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster. NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 Projektnummer 1321400075 Kundenavn Region Sjælland Emne Afrapportering af kortlægningsområde I-372 Til Fra Projektleder Annelise Hansen, Bettina

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

3.5 Private vandværker i Århus Kommune

3.5 Private vandværker i Århus Kommune 3.5 Private vandværker i Århus Kommune Kvottrup Vandværk (751.2.24) Vandværket har en indvindingstilladelse på 6. m 3 /år. Tilladelsen er gebyrnedsat fra oprindelig 18. m 3 / år den 16. februar 2. Vandværkets

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2 Juli 2000 Møllepark på Rødsand Rapport nr. 3, 2000-05-16 Sammenfatning Geoteknisk Institut har gennemført en vurdering af de ressourcer der

Læs mere

Jammerbugtens glacialtektonik

Jammerbugtens glacialtektonik Jammerbugtens glacialtektonik sasp@geus.dk Glacialtektonisk tolkning af seismisk arkitektur i Jammerbugten Stig A. Schack Pedersen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-,

Læs mere

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Aabenraa Kommune Steen Thomsen 2014.07.31 1 Bilag nr. 1 DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Generelle forhold Barsø Vandværk er et alment vandværk i Aabenraa Kommune. Vandværket er beliggende centralt på Barsø (fig.

Læs mere

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Hvilke geologiske forhold skal man som sagsbehandler især lægge mærke til? www.dgf.dk GEUS De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland Geologiske

Læs mere

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark Work Package 1 The work will include an overview of the shallow geology in Denmark (0-300 m) Database and geology GEUS D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer

Læs mere

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint.

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Indhold: Sangstrup Karlby Klinter (Århus amt) Side 02 Bredstrup, Sangstrup, Karlby, Gjerrild Klinter (Skov- og Naturstyrelsen)

Læs mere

Gebyrkortlægning i Århus Syd

Gebyrkortlægning i Århus Syd Gebyrkortlægning i Århus Syd - geologisk, kemisk og hydrologisk da tasammenstil ling Af Birgitte Hansen, Birthe Eg Jordt og Richard Thomsen (Grundvandsafdelingen, Natur og Miljø, Århus Amt) samt Jette

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

KALKEN i AALBORG-OMRÅDET

KALKEN i AALBORG-OMRÅDET KALKEN i AALBORG-OMRÅDET Seniorprojektleder Jan Jul Christensen COWI A/S Civilingeniør Per Grønvald Aalborg Kommune, Vandforsyningen ATV MØDE KALK PÅ TVÆRS SCHÆFFERGÅRDEN 8 november 2006 KALKEN I AALBORG-OMRÅDET

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg Temadag om geotermi og varmelagring Dansk Fjervarme, møde i Kolding den 20. november 2018 Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg En undersøgelse af de geologiske muligheder for varmelagring i undergrunden

Læs mere

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster.

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster. NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 Projektnummer 1321400075 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Region Sjælland Afrapportering af kortlægningsområde NY-5 Annelise Hansen, Bettina

Læs mere

Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev

Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev Regionshuset Viborg Regional Udvikling Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner

Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner OVERDREVSKOV OG LILLE EBBERUP INTERESSEOMRÅDERNE I-290, - 266, -282, -288, -289, -263, -264 OG -262 Region Sjælland

Læs mere

Begravede dale på Sjælland

Begravede dale på Sjælland Begravede dale på Sjælland - Søndersø-, Alnarp- og Kildebrønde-dalene Søndersø en novemberdag i 28. Søndersøen ligger ovenpå den begravede dal,, ligesom en af de andre store søer i Danmark, Furesøen. Søernes

Læs mere

NOTAT Dato 2011-03-22

NOTAT Dato 2011-03-22 NOTAT Dato 2011-03-22 Projekt Kunde Notat nr. Dato Til Fra Hydrostratigrafisk model for Beder-Østerby området Aarhus Kommune 1 2011-08-17 Charlotte Agnes Bamberg Theis Raaschou Andersen & Jette Sørensen

Læs mere

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster.

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster. NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 Projektnummer 1321400075 Kundenavn Region Sjælland Emne Afrapportering af kortlægningsområde I-141 Til Fra Projektleder Annelise Hansen, Bettina

Læs mere

Nymølle Stenindustrier A/S Oliehavnsvej Århus C

Nymølle Stenindustrier A/S Oliehavnsvej Århus C Regionshuset Viborg Regional Udvikling Nymølle Stenindustrier A/S Oliehavnsvej 2 8000 Århus C Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 afdelingsmail@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Dispensation

Læs mere

SAND & GRUS. Ans-Bodalen. Silkeborg Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer

SAND & GRUS. Ans-Bodalen. Silkeborg Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer nd ng 26 rg dk SAND & GRUS Ans-Bodalen Silkeborg Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR. 9 2011 Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer Udgiver: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel.

Læs mere

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej 24 7790 Thyholm Afslag på ansøgning om dispensation til at tilfører

Læs mere

Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering

Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering Brugen af seismik og logs i den geologiske modellering Med fokus på: Tolkningsmuligheder af dybereliggende geologiske enheder. Detaljeringsgrad og datatæthed Margrethe Kristensen GEUS Brugen af seismik

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner EICKSTEDTLUND INTERESSEOMRÅDERNE I-261 OG-276

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner EICKSTEDTLUND INTERESSEOMRÅDERNE I-261 OG-276 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Sorø kommuner EICKSTEDTLUND INTERESSEOMRÅDERNE I-261 OG-276 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse

Læs mere

SAND & GRUS. Ammelhede. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Miljø

SAND & GRUS. Ammelhede. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Miljø SAND & GRUS Ammelhede Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR. 12 2013 Region Midtjylland Regional Udvikling Miljø Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 7841 0000 Miljø Udgivelsesår:

Læs mere

22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område

22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område 22. Birket og Ravnsby Bakker og tunneldalene i område Tunneldal Birket Kuperet landskabskompleks dannet under to isfremstød i sidste istid og karakteriseret ved markante dybe lavninger i landskabet Nakskov

Læs mere

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster.

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster. NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 Projektnummer 1321400075 Kundenavn Region Sjælland Emne Afrapportering af kortlægningsområde I-137 Til Fra Projektleder Annelise Hansen, Bettina

Læs mere

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Redegørelse for grundvandsressourcerne i -området 5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Generelt Lerdæklag oven over grundvandsmagasinerne har stor betydning for grundvandsmagasinernes naturlige

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Lolland Kommune LOLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-373 OG I-374

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Lolland Kommune LOLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-373 OG I-374 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Lolland Kommune LOLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-373 OG I-374 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Lolland Kommune LOLLAND

Læs mere

Råstofkortlægning fase 2

Råstofkortlægning fase 2 Brylle, 2013-2014 Råstofkortlægning fase 2 Sand, grus og sten nr. 7 Maj 2014 Foto: Jakob Fynsk REGION SYDDANMARK RÅSTOFKORTLÆGNING, SAND, GRUS OG STEN, FASE 2, NR. 7 BRYLLE Region Syddanmark Råstofkortlægning,

Læs mere

Råstofscreening ved Tune på Sjælland REGION SJÆLLAND

Råstofscreening ved Tune på Sjælland REGION SJÆLLAND Råstofscreening ved Tune på Sjælland REGION SJÆLLAND 8. APRIL 2018 Region Sjælland 8. april 2018 www.niras.com Indhold 1 Indledning 3 2 Tidligere undersøgelser 5 3 Databehandling og tolkning 6 3.1 Geofysik

Læs mere

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr.

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af KLOSTERVANG 20, Roskilde Domsogn ROM 2776 Stednr. 020410-220 KLOSTERVANG 20 Affaldsgrube m.v. Middelalder Matr.nr. 104k af Roskilde Bygrunde Roskilde Domsogn

Læs mere

Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen

Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen Praktisk erfaring med DK-modellen i forbindelse med kvalitetssikring af DK-modellen Kristian Bitsch og Christina Hansen, Rambøll Opgaven er udført i samarbejde med NST Roskilde og GEUS ATV gå-hjem-møde

Læs mere

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster.

Der indgår 11 kortlægningsområder i Gruppe 2-arealerne, hvor der vurderes at være en god chance for råstofforekomster. NOTAT Projekt Region Sjælland råstofkortlægning, Gruppe 2 Projektnummer 1321400075 Kundenavn Region Sjælland Emne Afrapportering af kortlægningsområde I-138 Til Fra Projektleder Annelise Hansen, Bettina

Læs mere

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 1 Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 Indledning Der er udført en mindre test med georadar på grunden med udgangspunkt i bestemmelse af gennemtrængning af radarsignalerne. Endvidere er der

Læs mere

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning Notat Projektnavn Kunde Projektleder GVI - ny opvisningsbane Gentofte Kommune Morten Stryhn Hansen Projektnummer 3531800113 Dokument ID Til Udarbejdet af Kvalitetssikret af Godkendt af Vurdering af forhold

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Næstved Kommune NÆSTVED - INTERESSEOMRÅDERNE I-163, I-178, I-179 OG I-180

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Næstved Kommune NÆSTVED - INTERESSEOMRÅDERNE I-163, I-178, I-179 OG I-180 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Næstved NÆSTVED - INTERESSEOMRÅDERNE I-163, I-178, I-179 OG I-180 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Næstved NÆSTVED

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 2-2011 SAND, GRUS, STEN. Vindinge, Roskilde Kommune

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 2-2011 SAND, GRUS, STEN. Vindinge, Roskilde Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 2-2011 SAND, GRUS, STEN Vindinge, Roskilde Kommune Udgiver: Afdeling: Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Regional Udvikling Udgivelsesår: 2011 Titel: Råstofkortlægning, Rapport

Læs mere

OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND

OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND OPTIMERING AF GEOLOGISK TOLKNING AF SKYTEM MED SEISMIK OG SSV - CASE LOLLAND PETER THOMSEN, JOHANNE URUP RAMBØLL FRANK ANDREASEN - NATURSTYRELSEN INDHOLD Baggrund for opdateringen af Lollandsmodellen Problemstillinger

Læs mere

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN.

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. Efterforsknings aktiviteter støder ofte på overraskelser og den første boring finder ikke altid olie. Her er historien om hvorledes det først olie selskab opgav

Læs mere

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Jesper Damgaard (civilingeniør), Jarle Henssel (geofysiker) og Ole Frits Nielsen (geofysiker), afdelingen for Vand,

Læs mere

baseret på eksisterende data Ditlefsen, C., Lomholt, S., Skar, S., Jakobsen, P. R., Kallesøe, A.J., Keiding, J.K. & Kalvig, P.

baseret på eksisterende data Ditlefsen, C., Lomholt, S., Skar, S., Jakobsen, P. R., Kallesøe, A.J., Keiding, J.K. & Kalvig, P. En samlet opgørelse af råstofforekomster på land og til havs baseret på eksisterende data Ditlefsen, C., Lomholt, S., Skar, S., Jakobsen, P. R., Kallesøe, A.J., Keiding, J.K. & Kalvig, P. http://mima.geus.dk/

Læs mere

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Peter Stockmarr Grontmij Carl Bro as, Danmark, peter.stockmarr@grontmij-carlbro.dk Abstract Det er muligt at vise sammenhæng mellem

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved SYDVESTSJÆLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-165 OG I-275

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved SYDVESTSJÆLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-165 OG I-275 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved Kommuner SYDVESTSJÆLLAND INTERESSEOMRÅDERNE I-165 OG I-275 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten

Læs mere

6.6 Arsen. I 4 af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien.

6.6 Arsen. I 4 af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien. I af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien. I Kasted ose boringerne K (DGU nr. 9.977) er der fundet Bentazon og echlorprop og K (DGU

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 1. Vejledende opgavesæt nr. 1

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 1. Vejledende opgavesæt nr. 1 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 1 Vejledende opgavesæt nr. 1 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Råstofgeologiske undersøgelser for sand, grus og sten i området ved Højby graveområde, Odsherred Kommune Fase 1

Råstofgeologiske undersøgelser for sand, grus og sten i området ved Højby graveområde, Odsherred Kommune Fase 1 NOTAT Projekt Højby graveområde, Odsherred Kommune Projektnummer 1321300088 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Region Sjælland Råstofgeologiske undersøgelser for sand, grus og sten i området ved Højby

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved VENSLEV INTERESSEOMRÅDE I-279

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved VENSLEV INTERESSEOMRÅDE I-279 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved kommuner VENSLEV INTERESSEOMRÅDE I-279 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Slagelse og Næstved

Læs mere

Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade Ikast

Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade Ikast Regionshuset Viborg Regional Udvikling Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade 69-73 7430 Ikast e-mail: bo@marius-christensen.dk Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Råstofscreening. ved Tyvelse. på Sjælland REGION SJÆLLAND

Råstofscreening. ved Tyvelse. på Sjælland REGION SJÆLLAND Råstofscreening ved Tyvelse på Sjælland REGION SJÆLLAND 8. APRIL 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Tidligere undersøgelser 5 2.1 Råstofkortlægning 5 2.2 Grundvandskortlægning Geofysik, boringer og modeller

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CHR. HANSEN A/S GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER FOR PPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 8 Kongens Lyngby TLF 45 56 4 FAX 45 56 4 99 99 WWW cowi.dk GEOTEKNISK DATARAPPORT INDHOLD Indledning Mark og laboratoriearbejde

Læs mere

BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen

BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen BEGRAVEDE DALE I NORDSJÆLLAND. Søndersø, Alnarp og Kildbrønde dalene Af Nick Svendsen Indledning I Nordsjælland ligger der to begravede dale, Søndersø dalen og Alnarp-Esrum dalen. Begge dale har været

Læs mere

Region Hovedstaden. Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE UGGELØSE

Region Hovedstaden. Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE UGGELØSE Region Hovedstaden Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE UGGELØSE Region Hovedstaden Råstofkortlægning i 5 råstofinteresseområder RÅSTOFINTERESSEOMRÅDE UGGELØSE Rekvirent Rådgiver

Læs mere

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 1

Læs mere

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014 Geologisk datering En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A Philip Jakobsen, 2014 Spørgsmål og forslag til forbedringer sendes til: pj@sg.dk 1 Indledning At vide hvornår noget er sket er en fundamental

Læs mere

Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse

Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse Betydning af usikkerhed på geologiske modeller i forhold til grundvandsbeskyttelse Hydrogeolog Claus Holst Iversen Viborg Kommune Claus Holst Iversen Viborg Kommune, Natur Vand, e-mail: cli@viborg.dk,

Læs mere

Elektriske modstande for forskellige jordtyper

Elektriske modstande for forskellige jordtyper Elektriske modstande for forskellige jordtyper Hvilken betydning har modstandsvariationerne for de geologiske tolkninger? Peter Sandersen Geological Survey of Denmark and Greenland Ministry of Climate

Læs mere

STRUKTUREL SÅRBARHEDSKORTLÆGNING - VURDERING AF LERTYKKELSE I BORINGER

STRUKTUREL SÅRBARHEDSKORTLÆGNING - VURDERING AF LERTYKKELSE I BORINGER Geofysisk Afdeling Geologisk Institut Aarhus Universitet STRUKTUREL SÅRBARHEDSKORTLÆGNING - VURDERING AF LERTYKKELSE I BORINGER November 2005 INDHOLD FORORD (1) BAGGRUND (2) Lerindhold, geofysik og sårbarhed

Læs mere

Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Kalundborg og Slagelse

Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Kalundborg og Slagelse Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Kalundborg og Slagelse kommuner KALUNDBORG OG SLAGELSE INTERESSEOMRÅDERNE I-100, I-271 OG I- 270 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand,

Læs mere

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer NOTAT Projekt Grusgravning i Vester Hornstrup Kunde Jørgen og Peter Olesen Notat nr. 01 Dato 2012-02-06 Til Fra Kopi til Region Syddanmark, Andreas Blinkenberg Rambøll, Niels N. Christensen og Trine Mehlsen

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav. Fur Formationen moler og vulkanske askelag.

NV Europa - 55 millioner år Land Hav. Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1, I-2 OG I-3 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten ved Faxe DALBY INTERESSEOMRÅDE I-1,

Læs mere

Geologisk model. Oplandsmodel for landovervågningsopland. Delrapport, 16. september 2008

Geologisk model. Oplandsmodel for landovervågningsopland. Delrapport, 16. september 2008 M I L J Ø C E N T E R N Y K Ø B I N G F A L S T E R M I L J Ø M I N I S T E R I E T Geologisk model Oplandsmodel for landovervågningsopland 1 Delrapport, 16. september 2008 M I L J Ø C E N T E R N Y K

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

3.6 Private vandværker i Hinnerup Kommune

3.6 Private vandværker i Hinnerup Kommune 3.6 Private vandværker i Hinnerup Kommune Hinnerup Vandværk, Herredsvang (713.2.1) Vandværkets indvindingstilladelse er på 445. m 3 /år. Tilladelsen er den 18. november 1999 blevet gebyrnedsat fra oprindelig

Læs mere

Kolding Kommune. Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune

Kolding Kommune. Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune Kolding Kommune Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune December 2009 Kolding Kommune Geologisk forståelsesmodel for Kolding Kommune 14-Dec-09 Ref.: 09409010 A00005-3-JETS Version: Version 1 Dato:

Læs mere

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Fredensborg Kommune Juni FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Geoteknisk undersøgelse PROJEKT Forhøjelse af dige i Nivå Havn Geoteknisk forundersøgelse Fredensborg Kommune. juni Bilagsfortegnelse: Version Udarbejdet

Læs mere