FAKTAARK OM STRANDDYR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAKTAARK OM STRANDDYR"

Transkript

1 FAKTAARK OM STRANDDYR SØPINDSVIN Tangborre Tangborren er et lille rundt og fladt søpindsvin. Den måler ca. 4 cm i diameter. Skallen er besat med spidse, mørkegrønne pigge. Piggene mangler dog tit, når man finder dyret i opskyld. Sømus Sømusen er et lidt aflangt søpindsvin, som måler op til 5 cm. I opskyllet finder man som regel kun den tynde skal - uden pigge. SØSTJERNER Søstjerner har en lille, flad krop og som regel 5 arme. De er meget lette at kende og kan kun forveksles med slangestjerner, som har meget lange og tynde arme. Der findes mange arter af søstjerner. Slangestjerner Slangestjerner ligner søstjerner, men de har meget lange og tynde arme. Der findes flere arter af slangestjerner. Almindelig søstjerne

2 RUNDE MUSLINGER Østers Østersen er en meget stor, næsten rund musling, som kan måle op til 15 cm i bredden. Den har uregelmæssige og kraftige skaller med et bladet udseende. Venstre skal, der er hvælvet som en skål, sidder fast på underlaget. Højre skal er flad og fungerer som et låg over den venstre skal. Kammuslinger Kammuslinger er ret flade muslinger med næsten runde skaller. Hvor skallerne hænger sammen, sidder der et par trekantede udvækster, som kaldes skal-ører. Ingen andre muslinger har sådanne skal-ører. Kammuslinger er lette at kende. Der findes flere arter i de danske have. Almindelig hjertemusling Almindelig hjertemusling er en hvid, næsten rund musling, som er udbredt og almindelig ved de fleste danske. Der er flere andre hjertemuslinger, som ligner den meget.

3 Pigget hjertemusling Pigget hjertemusling er en stor, rund hjertemusling, som måler op til 7 cm. Den kendes let på de kraftige pigge, som sidder på ribberne. Molboøsters Meget stor musling med tyk og kraftig skal, som kan måle op til 12 cm. Unge muslinger er lysebrune, gamle muslinger er mørkebrune. Dosina Rund musling med ret kraftig skal, som måler op til 5 cm. Den ligner flere andre muslinger, men kendes på kappebugten - mærket på indersiden af skallen - som strækker sig ind over skallens midte.

4 Stor astarte Rund musling, som måler op til 4,5 cm. Oversiden er mørkebrun med fine koncentriske striber. Indvendig er der to lige store, tydelige lukkemuskel-mærker. Venusmusling Smuk musling, som måler op til 3 cm. Oversiden er hvidgrå med rødbrune, radiære striber. Østersømusling Lille musling, som dog i visse tilfælde kan måle op til 3 cm. Skallen er lyserød. Nøddemuslinger Små, fine muslinger, som kun måler op til 1,5 cm. De har skinnende perlemorsglans på skallens inderside. Kendes fra alle andre muslinger på, at de har mange, små hængselstænder. Der findes flere arter.

5 AFLANGE MUSLINGER Blåmusling Blåmuslingen er op til 10 cm lang. Udvendig er blåmuslingen flot blå, og indvendig er den smykket med perlemor. Blåmuslingen er let at kende. Den kan kun forveksles med hestemuslingen. Hestemuslingen er dog større og grovere, og farven er mørkebrun til sort. Hestemusling Hestemuslingen kan blive op til 20 cm lang og er en af de største muslinger i Danmark. Den ligner en blåmusling, men den er større, og skallen er mere grov. Skallen er mørkebrun til sort. De steder, hvor skallen er slidt, kan der være violette områder. Stillehavsøsters Stillehavsøsters kan kendes på deres kraftige foldede skaller. Skallens størrelse er normalt cm, men der er fundet skaller på helt op til 40 cm. I modsætning til den almindelige østers er stillehavsøsters aflang. Farven er grumset brun.

6 Almindelig sandmusling Sandmuslingen er en af de største danske muslinger. Skallen er oval, og den kan blive op til 15 cm lang. Den er hvid og ret ru. På den ene skal ses en tydelig "båndplade", som sidder, hvor de to skaller er hængslede. Afstumpet sandmusling Afstumpet sandmusling ligner en almindelig sandmusling, hvor skallens bagende er skåret af. Skallens længde er op til 7 cm og den er altså ikke helt så stor som almindelig sandmusling. Afstumpet sandmusling har ligesom almindelig sandmusling en "båndplade". Knivmuslinger Knivmuslinger er langstrakte, let buede muslinger, som har form som en gammeldags barberkniv. Der findes flere arter i de danske have, og flere af dem er meget vanskelige at kende fra hinanden. Boremuslinger Boremuslinger er aflange, riflede muslinger, som måler op til 6 cm. Farven er hvid eller beige.

7 Almindelig tæppemusling Gullig til lysebrun musling, som måler op til 6 cm. Kendes blandt andet på den dybe kappebugt, som strækker sig ind til skallens midte. Der findes flere andre arter af tæppemuslinger. Smuk trugmusling Smuk trugmusling har en næsten trekantet, tynd og glat skal, som udvendig er smykket med rødgule eller gulbrune radiære striber. Indvendig kan den være næsten rødgul. Skallen måler op til 6 cm. Kilemusling Kilemusling er en aflang og trekantet musling, som er skinnende gulbrun eller har purpurfarver. Skallens inderside er violet, og den nederste kant er fint takket. Kilemusling måler op til 3 cm.

8 Oddermusling Stor, brun musling, som måler op til 12 cm. Den kan minde om almindelig sandmusling, men har ikke "båndplade". Kendes desuden på kappebugtens form. RUNDE SNEGLEHUSE Albueskæl Underlig snegl, som måler op til 5 cm. Den minder mest af alt om en flad hat eller hue. Huesnegle Minder om albueskæl, men er noget mindre. Der findes flere arter, og de største måler op til 3 cm. Flodnerit Flodneritten er let at kende. Den ligner en lille halvkugle, når den sidder på en sten eller på en vandplante. Sneglens farver varierer meget, og man finder ofte meget flot tegnede eksemplarer.

9 Sneglehuset måler 5-8 mm i højden og 7-10 mm i bredden. Almindelig strandsnegl Almindelig strandsnegl er en kompakt og buttet snegl med et kort og spidst spir. Den voksne snegl måler 3 cm i højden og næsten lige så meget i bredden. Skallen er tyk. Den våde snegl ser ret mørk ud, men i tør tilstand virker den nærmest grå. But strandsnegl Lille, rund eller ægformet snegl, som måler op til 1,5 cm. Den kan have flere farver, men er ofte flot gul eller orange. Lille boresnegl Lille, rund snegl, som er gullig med brune pletter i spiralmønster. Den måler op til 1,5 cm. Der findes flere andre arter af boresnegle, som alle kendes på, at de har et tydeligt hulrum - kaldet en navle - tæt ved mundingen.

10 Topsnegle Snegle med kegleformede skaller. Der findes flere arter, og de største måler op til 3 cm. Topsnegle kendes på, at de har et lag af perlemor indvendigt. Hvis det yderste lag af sneglen er slidt væk, kan man også se perlemor på den udvendige side af skallen. HVIDE HUSE ELLER BELÆGNINGER Rurer Rurer er krebsdyr, som ligner små, hvide vulkankratre. De hører til krebsdyrene, og der findes flere arter i Danmark. Rurer sidder fast på underlaget, og de findes blandt andet på snegle, muslinger og sten. Mosdyr Lavvandsrur Mosdyr vokser som overtræk på snegle, muslinger, sten eller tang. Mosdyr er meget små dyr, som ligner små æsker eller krukker. De danner ofte tættekolonier, men kan også vokse som enkeltindivider. Posthorn-orm Posthorn-orme er små kalkrørsorme, som lever inde i små spiralsnoede, hvide kalkhuse. Husene kan måle op til 4 mm, men er oftest mindre. De sidder på tangplanter - ofte tæt sammen.

11 Trekant-orm Trekant-orme er små orme, som lever i hvide, langstrakte og uregelmæssige kalkhuse. Husene kan måle op til 5 cm, og de sidder på muslinger, snegle, sten eller tangplanter. KRABBER _ Strandkrabbe Strandkrabben kendes på det flade, nærmest 5-kantede skjold, som kan blive op til 8 cm bredt. Skjoldet er for det meste brunt eller grønt, men det kan have andre nuancer. Stankelbenskrabbe Stankelbenskrabbe er en lille krabbe, som kun måler op til 1,5 cm. Den har meget lange ben, og dens skjold er rundt eller dråbeformet.

12 Uldhåndskrabbe Uldhåndskrabben kendes let på de lådne klosakse. Skjoldet er rundt, og dyret måler op til 8 cm. Uldhåndskrabben stammer fra Kina. Den er indslæbt til Danmark i 1920erne. Taskekrabbe Taskekrabben er den største danske krabbe. Skjoldet er rødbrunt og glat, og det kan blive op til 20 cm i bredden. Taskekrabben har meget kraftige klosakse, som den kan knuse store muslinger med. Skjold fra taskekrabbe det måler næsten 20 cm. ANDRE KREBSDYR _ Rejer Små 10-benede krebsdyr med lang krop. Der findes mange arter af rejer. Rurer Rurer er krebsdyr, som ligner små, hvide vulkankratre. De hører til krebsdyrene, og der findes flere arter i Danmark. Rurer sidder fast på underlaget, og de findes blandt andet på snegle, muslinger og sten. Langhalse Krebsdyr med en skal, som minder om en musling. På skallen sidder en gummiagtig stilk, som dyret hæfter sig fast på tang, sten eller drivtømmer med. Kroppen er op til 5 cm, stilken normalt 3 cm.

13 Hestereje Lavvandsrur Langhalse DYRISKE SVAMPE _ Brødkrummesvamp Brødkrummesvampen ligner et stykke gammelt brød. Den består af kolonier af flercellede dyr, der er gule, brune, grønne eller røde. I opskyl er svampenoftest hvid eller hvidgul. Brødkrummesvampen kan blive op til 50 cm i længden, men de fleste svampe måler ikke mere end 6-7 cm.

14 Brødkrummesvamp GOPLER _ Vandmand Vandmanden er et rundt og géle-agtigt dyr, som kan blive op til 40 cm idiameter. Kønsorganerne ses som 4 øreformede, hvide, lyserøde eller violette figurer midt på den gennemsigtige krop. Brandmand Brandmanden er gulbrun eller rødbrun. Kroppen er rund og gele-agtig og kaldes for klokken. På undersiden af klokken findes et stort antal lange fangtråde, som brænder meget kraftigt og smertefuldt. Hos en mellemstor brandmand har klokken en diameter på cm, og dens fangtråde kan måle op til 5 meter. Lungegople Stor og kraftig, hvidblå gople, som kan have en diameter på op til 60 cm. Den kendes på kroppens blå eller violette kant. Lungegoplen er ikke så almindelig som vandmanden og brandmanden. Den kan findes fra Nordsøen og ind til det nordlige Kattegat. Vandmand

15 Brandmand Lungegople SØPUNGE _ Søpunge lever på lavt vand, hvor de ofte sidder fastvokset på tangplanter. Søpunge har en sækformet krop med to tydelige åbninger - den ene øverst på kroppen og den anden på den ene side. Søpunge findes ofte i opskyl. Når de ligger på stranden, falder de sammen og ser flade og runkne ud. Almindelig søpung

16 Søpung ÆG _ Almindelig konk Almindelig konk lægger sine æg i små kapsler, der klistres sammen til store boller. De hvidgule æg-boller skyller tit op på stranden, og her kan man finde dem i opskyllet. Der kan være ca æg-kapsler i en enkelt æg-bolle Sømrokke Rokkers ægkapsler er sorte eller mørkebrune. De ligner hajæg, men kan kendes på, at "trådene" i enderne er ret korte og næsten lige. Småplettet rødhaj Hajernes ægkapsler er brune eller mørkebrune. De kendes på, at "trådene" i enderne er lange og krøllede. Tomme ægskaller fra almindelig konk

17 Ægkapsel fra sømrokke Ægkapsler fra småplettet rødhaj POLYPDYR _ Søanemoner Søanemoner har en høj krop, som øverst er forsynet med et stort antal fangarme. Kroppen er oftest gulbrun eller rød, men den kan også være gullig eller orange. Pindsvinepolyp Små rødlige eller hvidlige polypper, som måler op til 1 cm, og som lever ikolonier. Kolonierne findes meget ofte på sneglehuse, og eremitkrebsen har tit pindsvinepolypper på "sit hus". Det ser ud som om, at eremitkrebsens hus er beklædt med rødlig pels. Døde pindsvinepolypper findes ofte på snegle i opskyllet. De sidder som et mørkebrunt, hårdt og nubret lag på sneglene. Dødningehånd Dødningehånd, som oftest ligner en hånd med mange tykke fingre - er en koloni af små polypper. Den er hvid, gul eller rød og måler op til 20 cm.

18 Almindelig søanemone Pindsvinepolypper på eremitkrebs Dødningehånd SNEGLE MED HØJT HUS _ Dyndsnegle Dyndsnegle er små, gullige snegle, som måler op til 6-7 mm. De findes på meget lavt vand og kan optræde i store mængder. Der findes flere arter, som ligner hinanden meget. Almindelig tårnsnegl Høj, spids snegl, som kan blive 5 cm høj. Vindeltrappesnegle Smukke snegle med karakteristiske, udstående ribber og en rund munding. Der findes flere arter, som ligner hinanden. Pelikanfod Pelikanfod eller pelikanfodsnegl - er lys gullig eller rødlig med en meget kraftig og solid skal. Den måler 5 cm i højden og 3 cm i bredden, når den er voksen. Den er meget let at kende på den vingeformede udvækst på mundingen.

19 Purpursnegl Meget tykskallet snegl, som måler op til 4 cm. Sjælden - findes kun ved nogle høfder og moler på den jyske vestkyst. Pilsnegl Lille, fin snegl, som måler op til 1,5 cm. Den kendes på de kantede vindinger. Almindelig konk Almindelig konk kan blive op til 14 cm høj og er en af vores største snegle. Sneglehusets farve er som regel gullig eller rødlig, men hos gamle dyr er farven oftet grå med et rødbrunt skær. Rødkonk Vores største havsnegl, som kan blive 20 cm høj. Den minder om almindelig konk, men dens skal er mere glat og har ikke ribber. Dværgkonk Dværgkonk er en mellemstor snegl. Den har et lidt buttet og kompaktsneglehus, som bliver 2,5-3,5 cm højt. Sneglehusets farve er gullig, rødlig eller blåviolet. Friske sneglehuse skinner og er meget farvestrålende. Tøffelsnegl Hueformet snegl, som måler op til 5 cm. På undersiden findes en tynd, hvid plade, som dækker halvdelen af mundingen. Tøffelsnegl er indslæbt fra Nordamerika til Danmark i 1930erne. Dyndsnegle Almindelig tårnsnegl

20 Vindeltrappesnegle Pelikanfod Purpursnegl Pilsnegl

21 Almindelig konk Rødkonk Dværgkonk Tøffelsnegl

22 Sepia-blæksprutten lever ikke i de danske have, men vi finder dens spor _ Ved Vesterhavet kan man finde sepia-blækspruttens hvide, aflange skaller. Når man går tur ved Vesterhavet, finder man somme tider nogle hvide, aflange skaller. Skallerne, som er lavet af kalk, stammer fra sepia-blæksprutten. Selve blæksprutten finder man ikke i de danske farvande. Den lever i Middelhavet og Atlanterhavet og træffes normalt kun op til Frankrig og Englands kyster. Sepia-blæksprutten har ikke et indvendigt skelet. I stedet har den en indvendig kalkskal, som støtter dyrets krop. Når blæksprutten dør, rådner selve dyret ret hurtigt og forsvinder snart. Tilbage bliver kun den lette skal. Skallen er meget holdbar, og den kan drive langt med strøm og vind. På den måde sker det, at sepia-blækspruttens skaller driver i land på stranden ved Vesterhavet. Sepia-blæksprutten er et rovdyr. Den æder især krabber, men tager også rejer, små fisk og andre mindre havdyr. HAVEDDERKOPPER ER UNDERLIGE DYR _ Der findes 14 slags havedderkopper i de danske farvande. Men det er ikke dyr, man lægger mærke til.

23 Havedderkopper er underlige dyr med en ganske lille krop og 8 lange, tynde ben. De er udbredte og almindelige ved de danske kyster, men de lever skjult. Der er ikke mange, som har set disse sære dyr. Men man finder af og til havedderkopper i opskyl. Havedderkopper er leddyr. Andre leddyr er insekter, krebsdyr og spindlere. Tidligere var der stor uenighed om, hvor havedderkopperne hørte hjemme rent systematisk. Nogle forskere anbragte dem sammen med spindlerne, hvor edderkopperne hører til. Andre mente, at de skulle sættes sammen med krabber og andre krebsdyr. I dag er man dog enige om, at havedderkopper har deres helt egen gruppe indenfor leddyrene. Havedderkopper er rovdyr, der lever som snyltere på små polypdyr og mosdyr. De sidder stille mellem polypdyrene, som de udsuger med deres små, spidse snabler. Der findes 14 arter af havedderkopper i de danske farvande. De fleste af dem lever på dybt eller meget dybt vand, men der findes også et par arter på lavt vand tæt ved kysten. Flere af vore haveedderkopper er ganske almindelige, men de er ikke lette at finde nede i vandet. Man er nødt til at lede meget målrettet, hvis man vil se disse mærkelige dyr. Tyk havedderkop ORME _ Sandorm Sandormen er en ret stor rødbrun eller gulbrun orm, som måler cm i længden. Den forreste del af kroppen er kraftig og leddelt, mens den bageste del er forholdsvis tynd. En stor del af kroppen er besat med børster. På ryggen findes en række små, buskede gæller. Havbørsteorm Havbørsteormen er en ret stor orm, som kan blive 15 cm lang. Den har som regel grålige, grønlige eller rødlige farver. Kroppen er leddelt med mange led. Den forreste del er bred og kraftig, mens den bageste del er forholdsvis tynd. På hver af kroppens mange led findes små børster. Guldmus Guldmusen er et meget underligt dyr. Det er buet og krumt og har lange børster. Man skulle næsten ikke tro det, men guldmusen hører til blandt havbørsteormene.

24 Sandorm Havbørsteorm Guldmus FOSSILER _ Forstenede søpindsvin Forstenede søpindsvin hører til de forsteninger, som man oftest finder. Destammer fra Kridttiden og er millioner år gamle. Vættelys Vættelys er forstenede rester af det indvendige skjold, som findes hos blæksprutter. Disse blæksprutter levede i Kridttiden for millioner år siden. Hajtænder Fossile hajtænder er ikke blevet til forsteninger, men er meget gamle hajtænder, som er bevarede, fordi de har ligget beskyttet i kridt eller lerlag.

25 Hajtænder er sjældne, men man kan være heldige at finde dem i opskyl tæt ved kalk- og kridtklinter ( millioner år før nu). Eller ved kyster med bestemte lerlag fra Tertiærtiden (65-1,8 millioner år før nu). Rav Rav er "forstenet" harpiks, som er ca millioner år gammelt. Rav findes især i opskyl på Vestkysten, men kan findes ved kyster i hele landet. Dyr eller planter i rav Hvis man er meget heldig, kan man finde dyr eller planter i ravet. Man finder oftest små insekter eller stumper af planter, men i Sydamerika har man også fundet større dyr som frøer og firben i store ravklumper. Forstenet søpindsvin Vættelys Hajtænder fra lerlag. Tænderne er ca. 23 millioner år gamle

26 Rav Edderkop i rav

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND Fisk Tangsnarre er en langstrakt og meget specialiseret hundestejle. Den har 14-16 bagudrettede rygpigge, og findes gerne i ålegræs. Hannernes brystfinner er store

Læs mere

Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster

Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster Afstumpet sandmusling Latinsk navn: Mya truncata Engelsk navn: Blunt gaper Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Sandmusling Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster

Læs mere

Lære om kendetegn for vildt Dykænder

Lære om kendetegn for vildt Dykænder Lære om kendetegn for vildt Dykænder Dykænder Rødhovedet and, taffeland, troldand, hvinand, bjergand, havlit, edderfugl, sortand, fløjlsand, amerikansk skarveand Dykænder Letter med tilløb mod vinden Tilpasset

Læs mere

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

Hvad kan jeg lave med sten og skaller?

Hvad kan jeg lave med sten og skaller? Hvad kan jeg lave med sten og skaller? - Idékatalog til aktiviteter med materialer fra stranden Nationalpark Thy 2012. Tekst og billeder er udarbejdet af frivilligmedarbejder Sinne Harbo og Lærke Erika

Læs mere

Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen. Bløddyr

Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen. Bløddyr Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen Bløddyr Bløddyr Se nedenfor... Bløddyr Havmuslinger Havsnegle Blæksprutter BLØDDYR Bløddyr omfatter skallus, ormebløddyr, søtænder, snegle, muslinger og

Læs mere

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora:

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora: Opgave: Dong Energy Dato / tid: 8. april 2010 Område: Frederikshavn Møller 17-05-2010 12:52 Pos. N Pos. E Dybde Bølgehøjde Dyk / Rov Video + / - Punktnummer 57 27,340 10 34,655 7,3 0,3 Dyk Ja Boblerev

Læs mere

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget Stranden EN BID AF NATUREN Sagte bølge skvulp er noget af det først vi oplever når vi nærmer os stranden.. En tur på stranden kan give mulighed for mange sjove og udfordrende aktiviteter og oplevelser

Læs mere

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen:

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen: Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Oslo, Norge Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: har en struktur som spegepølse og kan kendes på, at krystaller har vokset i den flydende stenmasse/lava.

Læs mere

Edderkopper prik-til-prik

Edderkopper prik-til-prik Edderkopper prik-til-prik MATEMATIK NATUR/TEKNIK LÆRERVEJLEDNING Forskellige slags edderkopper spinder forskellige slags spind. I dette forløb tegner eleverne fra prik til prik i tallenes rækkefølge. De

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 1 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav

NV Europa - 55 millioner år Land Hav Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET Vadehavscentret INDLEDNING OG FORMÅL For at kunne bevare og beskytte naturen omkring os, er det vigtigt at få en forståelse for dynamikken, fødekæder og biodiversiteten

Læs mere

Kendetegn for vildt Rovdyr

Kendetegn for vildt Rovdyr Kendetegn for vildt Rovdyr Rovdyr: Ulv, ræv, grævling, mårhund, vaskebjørn, skovmår, husmår, ilder, mink, lækat, odder, spættet sæl, gråsæl Ulve Fredet Ræv Sorte ører Normalt rødbrun Hvide aftegninger

Læs mere

Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage.

Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage. Biologi Indledning 1 Tang 2 Alger 3 Blæretang 4 5 Lavtvandsområdernes dyreliv 6-7 Rurer 8 Strandsnegle 9 Strandkrabbe 10 Blåmusling, Søstjerne 11 Dyr i Ålegræs 12-14 Dyr på sandbund 15 Biologidepotets

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink:

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: MINKKÅBE: Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: 1. Stautmodel syes op til kunde efter ønsket model. Denne prøves og rettes til på kunde. Højde på lommer, lukketøj og ærmelændgde samt hellængde

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer Små dyr på lavt vand I tilfælde af dårligt vejr kan man vælge at flytte stranddelen fra sandstranden til lagunen - waders bruges kun i koldt vejr, brug altid redningsveste. Beskrivelse Fælles Mål Faglige

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet Eksperimenter under overfladen Hovedet i Havet Forløb: Det oplyste hav Lys og plantearter De molekyler, der kan opfange Solens stråler og omdanne dem til kemisk energi, hedder pigmenter. Det er pigmenterne,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Øvrige fugle 1. Hønsefugle Fasanfugle 2. Spurvefugle 3. Duer 4. Rovfugle 5. Ugler Fasanfugle Agerhøne Fasan Agerhøne Kendetegn: Hannens vingedækfjer

Læs mere

Spændende Måger - Klintholm Havn i november

Spændende Måger - Klintholm Havn i november Tekst og fotos: Per Schiermacker-Hansen Spændende Måger - Klintholm Havn i november Sydlige, milde vinde de sidste dage af oktober og første halvdel af november bragte en del sjove måger til Klintholm

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er bredt ægformede og med hel bladrand. Løvbladene er bredt ægformede med små indskæringer i bladranden. I de tidlige stadier kan agerstedmoder forveksles med storkronet ærenpris og andre ærenprisarter,

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Parasitter og sygdomme i fisk

Parasitter og sygdomme i fisk Kapitel 11 side 93 Parasitter og sygdomme i fisk En stor del af vores fiskebestande huser en række forskellige parasitter, som ofte er uskadelige for fisken selv. Fisk kan også leve med forskellige sygdomme.

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild DISSEKER ET DYR Øvelsen består af to dele Disseker en blåmusling Disseker en sild 1. Disseker en blåmusling Teori Blåmuslinger lever af planktonalger og andre mikroskopiske organismer, som de filtrerer

Læs mere

De seneste 85 års nye arter af krabber i den danske fauna

De seneste 85 års nye arter af krabber i den danske fauna De seneste 85 års nye arter af krabber i den danske fauna Ole Secher Tendal & Kathe Rose Jensen Statens Naturhistoriske Museum (Zoologisk Museum), Københavns Universitet, Universitetsparken 15, 2100 København

Læs mere

Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl

Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl Side 1 af 7 Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl Latin: Arion lusitanicus Engelsk: Killer slug Denne snegl har efterhånden fået mange navne. Den går under navne som Iberisk Skovsnegl, Iberiaskovsnegl,

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

OM SKOLETJENESTEMATERIALET

OM SKOLETJENESTEMATERIALET OM SKOLETJENESTEMATERIALET Skoletjenestematerialet er blevet udarbejdet i 2014 som et supplerende element til Skive kommunes børn- og ungeprojekt, RENT LIV. Materialets formål er, at det skal bruges i

Læs mere

Sphagnum-feltguide. Irina Goldberg

Sphagnum-feltguide. Irina Goldberg Sphagnum-feltguide Irina Goldberg Sphagnum-feltguide 2013 Aglaja 2. udgave 1. oplag, august 2013 Tekst: Irina Goldberg Fotos (hvor intet andet er angivet): Aglaja Tryk: PrinfoParitas Digital Service ISBN

Læs mere

SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR (Nyhed 2013)

SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR (Nyhed 2013) SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR.27.09.2013 (Nyhed 2013) Sunny Classic DINA Blomst: Varm pink farve med intenst blåt øje og orange pollen. Starter lidt lysere og farver så op. Stor blomst med diameter

Læs mere

Kropsfjer fra knortegås. De dunede fjer er med til at holde fuglen varm.

Kropsfjer fra knortegås. De dunede fjer er med til at holde fuglen varm. Tekst, nogle foto og tegninger (Eva Wulff) er venligst udlånt af Malene Bendix www.skoven-i-skolen.dk Om fjer Har du nogensinde prøvet at holde en fjer i hånden? At skille strålerne ad og samle dem igen

Læs mere

Egal læderdækfarve. Pris fra 62,00 DKK (inkl. moms)

Egal læderdækfarve. Pris fra 62,00 DKK (inkl. moms) Genereret: 29/12 2018 kl. 07:02 Kategori Farve til læder & Skind Egal læderdækfarve Model/Varenr.: 055 Pris fra (inkl. moms) Bruges til farveskift, når der ønskes en anden farve end den oprindelige. Med

Læs mere

Rykning af et skind til pels pandebånd.

Rykning af et skind til pels pandebånd. Rykning af et skind til pels pandebånd. 1. Skær skindet midt i grozen og sy Hvis skindet er for kort er der to muligheder for at forlænge det. nakkerne sammen. 2. Lave en rykning så det bliver længere.

Læs mere

Inspirationshæfte. Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn. Colorona er en del af

Inspirationshæfte. Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn. Colorona er en del af Inspirationshæfte Herlige og sjove tips til dig og dit kreative barn Colorona er en del af FESTLIGE RAM R SJOV MED PAP M L PÅ S SMYKKER FARVERIGE HÅNDAFTRYK FINURLIGE FIGURER FANTASTISK KUNST ANSIGTSMALING

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag Billednøgle til FISK I SØEN Foto: Marcus Krag s tat e n s n at u r h i s to r i s k e m u s e u m kø b e n h av n s u n i v e r s i t e t FISK I SØEN er en lettilgængelig billednøgle til de fiskearter,

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850.

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850. Ærmetrøje og skørt 90. SÆM 5817. Hjemsted: Ukendt. Ærmetrøje og skørt af blåt, glittet ulddamask foeret med ubleget hørlærred. Trøjen har skjult snøring med 5/4 forskudte huller. Smal ryg med søm. Snøret

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Gråanden Alberte MATERIALER:

Gråanden Alberte MATERIALER: Gråanden MATERIALER: Mayflower Cotton 8/4: Hvid (1402), Sort (1443), støvet orange (1497), blå (1420), Mayflower Cotton organic øko 8/4: øko brun (26), øko lys gul (04) Sikkerhedsøjne: 2 stk. (8 mm.) Hæklenål:

Læs mere

Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud.

Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud. Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud. En kug-lefisk er og-så gif-tig inden-i. I Japan kan man godt

Læs mere

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter.

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter. Dansk fugleedderkop Latinsk navn: Atypus affinis Engelsk navn: Purse-web Spider Klasse: Spindlere Orden: Edderkopper Familie: Fugleedderkopper Dansk fugleedderkop er sjælden og findes kun få steder i Danmark.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

BIDSTRUP-fluerne. Af Steen Lindkvist Nielsen Side 1

BIDSTRUP-fluerne. Af Steen Lindkvist Nielsen Side 1 Af John Eistrøm 28. juli 2016: Steen lindkvist Nielsen skrev den 6. oktober 2000 en artikel i 123nu.dk om Bidstrup fluerne. Desværre er de oprindelige links med tiden gået tabt både på www.lilleaaen.dk

Læs mere

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil.

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. Pointskema GDS Udgave 2, 2014 Hundens Navn: Chip nummer: Født: Ejer: Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. 1 og 2: Bredt hoved, stramme læber, næseparti for bred. 3 og 4:Ikke

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD

GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD T2 GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Parvis - Ordkort til hhv. 2. og 3. kl. - 4 skilte med kategorier - Arbejdsark (kopi/www) At træne elevernes evne til at forstå og

Læs mere

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Grøndlandspagajer laves normalt i cedertræ fordi det er en let træsort. En pagaj lavet i cedertræ kan normalt laves i en færdig vægt lidt

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850.

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850. 26. VHM 19.162. Hjemsted: Heden, Elling. 1-radet kort vest med forstykker, ståkrave og lommelister af lyst bomuldsstof med indvævede striber. Forstykker, lommelister og krave med silkebroderi: smalle borter

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

Scanbrown mink på tværs

Scanbrown mink på tværs Scanbrown mink på tværs Buntmager svendestykke Pia Christensen! " # $ % & '($ ) *+, -.. " EUC syd 2003 Læreplads: Nels Erichsen Min opgave Ud fra de 40 skind, som ses på forsiden, er det min opgave at

Læs mere

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie (geologi) Hvilke fænomener og tidsaldre er særligt relevante? Hvad skete der i disse

Læs mere

Lerblandinger og glasurer fra Aktieselskabet Frederiksholms Tegl- og Kalkværker

Lerblandinger og glasurer fra Aktieselskabet Frederiksholms Tegl- og Kalkværker Lerblandinger og glasurer fra Aktieselskabet Frederiksholms Tegl- og Kalkværker I Lokalhistorisk Arkiv & Forening i Allerød Kommune ligger en protokol fra Frederiksholms Teglog Kalkværker, der indeholder

Læs mere

Sten. Naturekspeditionen

Sten. Naturekspeditionen Stenene i landskabet/strandsten ved hav og fjord De danske strande er blandt de mest stenrige i verden. Her findes der en utrolig variation af sten. Stenene varierer med hensyn til blandt andet størrelse,

Læs mere

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD 1. Servietten bredes ud, og kanterne bøjes ind mod midten. 2. Servietten bøjes én gang til. 3. Servietten lægges i fem læg. 4. Alle steder, hvor kanterne

Læs mere

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og

46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og 46 Odense Bys Museer nr.1979/93 Hjemsted: Drejø Materialer: Hvergarn, tværstribet i rød, grøn og smalle striber i flere farver. Foer af hørlærred og ryg af sort glittet hørlærred. Mønstrede metalknapper.

Læs mere

2016 Unkeldesign All rights reserved

2016 Unkeldesign All rights reserved Pikachu 1 Materialer 100% bomuldsgarn 8/4 - Gul 100 g - Brun 8 g - Lidt sort - Lidt rød - Lidt hvid Polyesterfyld (pudefyld) Hæklenål: str. 2,5 mm Forkortelser mr: magisk ring km: kædemaske fm: fastmaske

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Denne kagepakke indeholder:

Denne kagepakke indeholder: ROBLOX KAGEN Denne kagepakke indeholder: 2 x Renshaw fondant prof med chokoladesmag 250 gram til hår Kageplade kvadratisk 35 cm Kageplade rund 20 cm Fondant Hvid marshmallow 1kg., til ansigt + munden +

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

INSPIRATION: Side 1 af 7

INSPIRATION: Side 1 af 7 INSPIRATION: MATERIALER: Uld ca. 30 g i bundfarven samt uld til dekoration, lynlås 20 25 cm, foam til skabelonen, vandflaske med huller i låget, plasticpose, rundstok, sæbe og masser af vand. Jeg bruger

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog enhjemmeside,etnetblad, enmailruppeogenblog Bagenhvertilfreds modeljernbanemandstår entålmodigkvinde. Enmor,ensøster,en veninde,enkæreste,en koneellerendatter MBPnetbladnr.27,vinter2010 Tidligeredobbelthus,hvordetenehuserrevetnedfornylig.

Læs mere

83 Odense Bys Museer nr. 1979/95 Hjemsted: Drejø Beskrivelse: Korsklæde, snip. Det består af en trekant af fint lærred, dertil er syet et 10 cm bredt stykke fint mønstret bomuld med en 5 cm bred kant af

Læs mere

Amy og Alice Design Ilse Funch

Amy og Alice Design Ilse Funch Amy og Alice Design Ilse Funch Dukkerne Sidse og Amy er strikket efter samme opskrift: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Gule nuancer garn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

Produktkatalog VIGTIGT!!

Produktkatalog VIGTIGT!! VIGTIGT!! Der tages forbehold for udsolgte varer samt enhver tænkelig fejl i dette katelog, herunder præsentation af farvevariationer. Der tages ligeledes forbehold for trykfejl, fejl i priser samt ændringer

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

påskeæg i metal påskeæg i metal påskeæg i metal påskeæg i metal 2 metalæg i dobbelt gaveæske

påskeæg i metal påskeæg i metal påskeæg i metal påskeæg i metal 2 metalæg i dobbelt gaveæske påskeæg i metal 34-60-8045 144g 4x36g assorteret marcipanæg i lilla/stribet metalæg 34-60-8046 144g 4x36g assorteret marcipanæg i gult/stribet metalæg 34-60-8040 144g 4x36g assorteret marcipanæg i grønt

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Blå Flag på havnen og stranden

Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag Aktivitetshæfte for børn Indhold Side Mød Valdemar 2 Hvad er Blå Flag? 3 Sæt X på Danmarkskortet 4 Sikkerhed på stranden og i havnen 5 Hvad er et hestehul? 6 Blå

Læs mere

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl.

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl. Dommermateriale over Gedeparakitter m.fl. GEDEPARAKIT Cyanoramphus n. novaezelandiae Engelsk: Redfronted kakariki Tysk: Ziegensittich Beskrivelse: Overvejende mørk grøn ; lysere og mere gullig på undersiden

Læs mere

FORTNITE supply llama KAGEN

FORTNITE supply llama KAGEN FORTNITE supply llama KAGEN PAKKENS INDHOLD 2 x lyslilla fondant 1 x mørke lilla fondant 1 x mørkeblå fondant 2 x sort fondant 1 x renshaw prof. chokolade fondant 1 x spongecake kageblanding 1 x saltkaramel

Læs mere

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov 2013 40 stk stenfigurer er placeret langs den ca. 400 meter lange sti, som omkranser boligenheden. Figurerne er fremstillet frit efter fantasinen

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Anden Albert. FORKORTELSER: m = maske

Anden Albert. FORKORTELSER: m = maske Anden Albert MATERIALER: Mayflower Cotton 8/4: Hvid (1402), Sort (1443), støvet orange (1497), blå (1420), græsgrøn (1476) Mayflower Cotton organic øko 8/4: øko lys gul (04), øko grå (18), øko mørke grå

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er behårede og ovale til cirkulære med hel bladrand. Der er en indskæring i spidsen af bladet. Løvbladene er ovale til ægformede med skarpt, savtakket bladrand. De er beklædt med brandhår. Liden

Læs mere

Hæklet blæksprutte med aktiviteter

Hæklet blæksprutte med aktiviteter Hæklet blæksprutte med aktiviteter ... Hæklet blæksprutte med aktiviteter Sværhedsgrad Garn: COOP Bomuldsgarn 8/4, 100% bomuld, 50 g = 169 m. Blækspruttens færdige mål: Højde: Ca. 50 cm. Bredde: Ca. 90

Læs mere

Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1. Museum Morslands Historiske Museum. Håndstrikket. Flos

Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1. Museum Morslands Historiske Museum. Håndstrikket. Flos Røde Huer opmålinger v. Helga Roesen MORS. Id 1 Morslands Historiske snr. 493a Oprindelse: Mors Garnfarve Rød Danalin 9/2 fv. 24 Længde 30 bredde 3-trådet garn - 2 tråde i nålen opklippet 1,5 cm. Afgrænset

Læs mere

S M Å L A N D. Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af:

S M Å L A N D. Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af: S M Å L A N D Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af: Granitter - Filipstadgranit og røde smålandsgranitter Porfyrer - Gangporfyr,

Læs mere

smykker vinter 2010 Malouca smykkedesign Fenrisgade 1, 5. th. 2200 København N tel. 2621 2809 linda_jensen@me.com Danske Bank 0252-4205655706

smykker vinter 2010 Malouca smykkedesign Fenrisgade 1, 5. th. 2200 København N tel. 2621 2809 linda_jensen@me.com Danske Bank 0252-4205655706 smykker vinter 2010 Malouca smykkedesign Fenrisgade 1, 5. th. 2200 København N tel. 2621 2809 linda_jensen@me.com Danske Bank 0252-4205655706 Dodningehoveder halskæder + vedhæng Vedhæng til halskæde med

Læs mere