Analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor. Kunderapport Juli 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor. Kunderapport Juli 2013"

Transkript

1 Analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor Kunderapport Juli 2013

2 Analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor Torben Kvist Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2013

3 Titel : Analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor Rapport kategori : Kunderapport Forfatter : Torben Kvist Dato for udgivelse : 10. juli 2013 Copyright : Dansk Gasteknisk Center a/s Sagsnummer : ; H:\738\86 Analyse gasfyrede kraftvarmesektor\rapportering\rapport_final.docx Sagsnavn : Analyse af kraftvarme

4 DGC-rapport 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Resume Indledning Afgrænsning af analysen Værkernes levetider og servicecyklus Gasfyrede motorer Installationsår for gasmotoranlæg Simple-cycle-gasturbineanlæg Installationsår Combined-cycle-gasturbineanlæg Sammenfatning af kapacitet og gasforbrug Serviceforhold for kraftvarmeanlæg Gasmotoranlæg Tid til næste store service Service af gasturbineanlæg CC-GT SC-GT Stilstandsomkostninger for kraftvarmeanlæg Gasmotoranlæg Turbineanlæg Skøn over fremtididig kraftvarmekapacitet Skøn baseret på rammebetingelser Skøn baseret på anlæggenes tekniske levetid Gasmotoranlæg Gasturbineanlæg Bilag Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Biogasfyrede gasmotorer Betydning af rammebetingelser Renovering af en gammel motor?

5 DGC-notat 2 1 Resume I forbindelse med energiforliget fra 2012 blev det besluttet, at der skal gennemføres en analyse af den danske gassektor. Energistyrelsen har bedt Dansk Gasteknisk Center (DGC) gennemføre en analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor. Arbejdet er begrænset til decentrale gasfyrede kraftvarmeanlæg og dækker værkernes levetider og servicecyklus, stilstandsomkostninger og skøn over fremtidig kraftvarmekapacitet. Der er installeret ca MW e kapacitet på de naturgasfyrede motorbaserede kraftvarmeværker, knap 500 MW e på combined-cycle-anlæg og ca. 140 MW e på simple-cycle-gasturbineanlæg. Fælles for motor- og turbineanlæg er, at installationsåret ikke er særlig relevant i forhold til vurdering af anlæggenes restlevetid. Det skyldes, at når anlæggene er blevet hovedrenoveret, er de principielt, som da de blev installeret. Det er dog en forholdsvis dyr operation. Interviews har vist, at flere anlæg vælger at spare på driftstimetallet for at undgå at skulle afholde omkostning til hovedrenovering inden 2019, hvor grundbeløbet bortfalder. Stilstandsomkostninger er vurderet på baggrund af interviews. Stilstandsomkostningerne udgøres primært af omkostninger til gaskapacitet, service, forsikring og varmholdelse af anlæggene. Stilstandsomkostninger beløber sig til kr./mw e pr år. Det store span skyldes, at nogle af anlæggene har en minimumsbetaling inkluderet i deres servicekontrakt. Den forventede fremtidige elkapacitet er vurderet ud fra hhv. de økonomiske rammebetingelser og ud fra teknisk restlevetid, hvilket her vil sige, hvor lang tid der er til næste hovedrenovering. Den generelle holdning er, at anlæggene er afhængige af grundbeløbet. Det betyder, at det forventes, at mange anlæg vil afvikle kraftvarmeenhederne, når grundbeløbet bortfalder. Anlæg under 5 MW indfyret kan overgå til treledstariffen og forventes at kunne forblive i drift. Disse udgør godt 300 MW e. Det vurderes, at en samlet elkapacitet på 370 MW e forventes at skulle hovedrenoveres inden 2020 og yderligere 350 MW e fra 2020 til Det er desuden vurderet, at i alt 208 MW e vil bortfalde frem til 2019 og yderligere 197 MW e vil bortfalde fra 2020 til 2025 pga. forestående hovedrenovering. Det skal bemærkes, at de angivne kapaciteter er forbundet med betydelig

6 DGC-notat 3 usikkerhed, og at effekten af økonomiske rammebetingelser ikke er medtaget i denne del af analysen.

7 DGC-notat 4 2 Indledning I forbindelse med energiforliget fra 2012 blev det besluttet, at der skal gennemføres en analyse af den danske gassektor. Energistyrelsen har bestilt Dansk Gasteknisk Center (DGC) til at gennemføre en analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor. Det gennemførte arbejde beskrives i nærværende rapport. Projektet består af følgende tre delelementer. 1. Værkernes levetider og servicecyklus Analyse af værkernes forventede tekniske restlevetid, herunder analyse af installationsår, frekvens for store serviceeftersyn, antal driftstimer, der er til rådighed før næste større eftersyn. 2. Stilstandsomkostninger Analyse af, hvilke stilstandsomkostninger værkerne har, herunder hvad det vil koste at holde værkerne driftsklare, uden at de opnår et væsentligt driftstimetal. 3. Skøn over fremtidig kraftvarmekapacitet Aggregering af de forventede ændringer i forhold til ændring i forventet kraftvarmekapacitet - specielt med fokus på 2020, 2025 og Til løsning af opgaven er der benyttet eksisterende registreringer om værkerne kombineret med indhentning af oplysninger fra kontakter i branchen. Desuden er der gennemført interviews af motorleverandører og anlægsejere. 2.1 Afgrænsning af analysen Denne undersøgelse omhandler som titlen indikerer en analyse af den gasfyrede kraftvarmesektor i Danmark. Dette inkluderer motoranlæggene, simple-cycle-gasturbineanlæg og combined-cycle-gasturbineanlæg. Undersøgelsen begrænser sig dog til decentrale anlæg. Dvs. dampturbineanlæg og centrale kraftvarmeværker er ikke en del af undersøgelsen.

8 DGC-notat 5 3 Værkernes levetider og servicecyklus I det følgende beskrives kraftvarmeværkernes levetider og servicecyklusser samt installeret effekt for hhv. gasmotoranlæg, simple-cycle- og combinedcycle-gasturbineanlæg. 3.1 Gasfyrede motorer I Danmark er der en installeret elproduktionskapacitet på ca MW e på motorbaserede decentrale kraftvarmeanlæg. Den overvejende del af denne udgøres af naturgas, men der er også anlæg, der kører på biogas og på forgasningsgas. Der er mere end 25 forskellige motorfabrikater installeret på kraftvarmeanlæg. Fire motorfabrikater udgør 91 % af den installerede elkapacitet, og 94 % af naturgasforbruget på alle motoranlæggene i 2011 er brugt på disse fire fabrikater. Se Tabel 1.

9 DGC-notat 6 Tabel 1 Antal installerede motorer, deres elkapacitet og naturgasforbrug mv. Tabellen viser kun anlæg, der alene er naturgasfyrede. Reference: Energiproducenttællingen Motorfabrikat Model Antal værker Antal gasmotorer Elkapacitet [MW e ] Naturgasforbrug [TJ] Caterpillar ,1 11,9 34, , ,7 36, , ,0 37,1 cm ,0 550,6 42,7 Caterpillar, i alt , ,2 Jenbacher ,1 7,5 31, ,3 11,0 27, , ,4 36, ,7 382,2 39, , ,3 39,5 Jenbacher, i alt , Rolls-Royce K η el , ,2 40,3 B ,8 519,7 44,1 Rolls-Royce, i alt , ,9 Wärtsilä ,1 973,8 38, ,9 271,9 39, ,2 206,9 40, , ,7 41, ,5 1,1 33, ,5 420,7 41,5 Wärtsilä, i alt , ,1 Ovenstående i alt Øvrige motorer i alt De fire store udgør 81 % 79 % 91 % 94 % Total, alle , ,9 Foruden de rent naturgasfyrede motoranlæg findes der, som nævnt, desuden en række rent biogasfyrede motoranlæg og en række anlæg, der er fyret med en blanding af biogas og naturgas. Der er i alt 170 motorer, der kører biogas alene, og det samlede gasforbrug for disse er TJ pr. år. Der er i alt 17 motorer, der anvender blandinger af naturgas og biogas, og det samlede gasforbrug for disse er 6,6 TJ pr. år. Af dette udgør biogas to tredjedele af det samlede gasforbrug. For yderligere information henvises til Bilag 1. Desuden findes der i Danmark to motorbaserede kraftvarmeværker i drift, som er fyret med forgasningsgas fra termisk forgasning af biomasse.

10 DGC-notat 7 Det ene anlæg Harboøre har en indfyret effekt på 3,7 MW th og en elkapacitet på 1 MW e. Det andet anlæg er placeret i Skive og har en indfyret effekt på 20 MW th og en elkapacitet på 6 MW e. Motorerne, der aftager biogas og forgasningsgas, har betydeligt flere driftstimer pr. år. Det skyldes, at de skal aftage den producerede gas, og at produktionsanlæggene helst skal have mange driftstimer for at opretholde en fornuftig økonomi. Visse af anlæggene har dog et gaslager. Lagrene kan indeholde nogle timers gasproduktion. På energibasis udgør forbruget af de grønne gasser ca. 8 % af det samlede gasforbrug på de decentrale kraftvarmeinstallationer, og de repræsenterer ca. 4 % af elkapaciteten. Gasforbruget for de dominerende fire fabrikater udgør 94 % af det samlede naturgasforbrug. Derfor er der fokuseret på disse anlæg i analysen Installationsår for gasmotoranlæg En meget stor del af disse motorer blev installeret midt i 90 erne. Dette er illustreret i Figur 1 og Figur Antal motorer Idriftsættelsesår Figur 1 Installationsår for de eksisterende naturgasfyrede motorer på decentrale kraftvarmeværker.

11 DGC-notat Installeret effekt [MWe] Idriftsættelsesår Figur 2. Installationsår for den eksisterende eleffekt på naturgasfyrede motoranlæg Simple-cycle-gasturbineanlæg Der findes simple-cycle-gasturbineanlæg (SC-GT) både i industrien og i kraftvarmesektoren. Da driften af disse anlæg vil være motiveret af forskellige forhold, er de i de følgende delt op i de to kategorier. Tabel 2 Industrianlæg med simple-cycle-gasturbineanlæg. Idriftsat Indfyret kapacitet Gasforbrug i 2011 Elkapacitet MW MW TJ Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg #

12 DGC-notat 9 Tabel 3 Kraftvarmeanlæg med simple-cycle-gasturbineanlæg. Idriftsat Indfyret kapacitet Gasforbrug i 2011 Elkapacitet MW MW TJ Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # Anlæg # For at vurdere hvordan de forskellige SC-GT-anlæg anvendes, er det ækvivalente fuldlastdriftstimetal beregnet. Dette er gjort ud fra data fra Energiproducenttællingen Resultatet er vist i Figur 3. Heraf fremgår det, at driftstimetallet generelt er betydeligt lavere for kraftvarmeanlæggene end for industrianlæggene. Industrianlæg leverer oftest i forhold til virksomhedens øvrige drift.

13 DGC-notat 10 Figur 3 Det ækvivalente fuldlastdriftstimetal beregnet ud fra Energiproducenttællingen. To af industrianlæggene er koblet på fjernvarmenet.

14 DGC-notat Installationsår Tabel 3 og Tabel 2 viser, at SC-GC generelt har en del år på bagen. Industrianlæggene er installeret i perioden , og kraftvarmeanlæggene er installeret fra Combined-cycle-gasturbineanlæg I 90 erne blev der etableret en række combined-cycle-gasturbineanlæg som en del af den decentrale kraftvarmeforsyning. Disse er angivet i Tabel 4. Heraf fremgår det, at de udgør en samlet elkapacitet på 487 MW e. Dette er inklusive både gasturbinen og dampkredsen. Tabel 4 Combined-cycle-gasturbineanlæg på danske decentrale kraftvarmeværker. Den angivne elkapacitet er for både gasturbine og dampkreds. I drift Indfyret kapacitet MW Antal gasturbiner Elkapacitet Værk MW 2011 Naturgasforbrug [TJ] Naturgasandel [%] Værk # Værk # Værk # Værk # Værk # Værk # Værk # Værk # I alt To af kraftvarmeværkerne er delvist affaldsfyrede anlæg. På begge anlæg leverer både affaldskedel og afgaskedel damp til en fælles dampskinne. På det ene kraftvarmeværk anvendes turbineanlægget til at levere varme, når varmebehovet ikke kan dækkes af affald. Når elprisen er tilstrækkelig høj, og der er behov for varmen, kører man fuldlast med turbineanlægget. Når der er behov for ekstra varme, og elprisen er lav, køres turbineanlægget ved lav last. Herved fås en højere varmeproduktion pr. mængde naturgas, der anvendes. Turbineanlægget har i alt ca driftstimer pr. år. Ved det andet værk er der etableret et geotermianlæg og et kedelanlæg, der kan levere varme, når varmeproduktionen fra affald ikke er tilstrækkelig. Det har betydet, at turbinen i dag har meget få driftstimer. Anlægget opstar-

15 DGC-notat 12 tes ca. en gang pr. kvartal for at kunne dokumentere, at anlægget reelt er til rådighed. Begge anlæg modtager grundbeløbet Sammenfatning af kapacitet og gasforbrug I ovenstående er kapaciteten og gasforbruget for forskellige anlægstyper beskrevet. Figur 4 viser fordeling på elkapacitet og gasforbrug (på energibasis) for de undersøgte anlægstyper. Af figuren fremgår det, at ca. 60 % af den installerede elkapacitet for de undersøgte anlægstyper udgøres af de naturgasfyrede gasmotoranlæg. Den næste større gruppe er combined-cycle-gasturbineanlæg. Disse anlæg repræsenterer ca. 30 % af den installerede eleffekt. Gasforbrug 2011 Elkapacitet Figur 4 Fordeling af elkapacitet og gasforbrug for de anlægstyper, der er inkluderet i undersøgelsen.

16 DGC-notat 13 4 Serviceforhold for kraftvarmeanlæg 4.1 Gasmotoranlæg Næsten alle anlægsejere har en servicekontrakt med deres motorleverandør. Disse kontrakter eller aftaler beskriver, hvilke services der skal udføres for den pågældende motormodel, og hvornår disse services skal foretages. Et serviceforløb består typisk af en række mindre services og inspektioner, en lidt større service og en egentlig hovedrenovering. Efter en hovedrenovering er motoren principielt som ny. Der er betydelig forskel på, hvor ofte de forskellige motormodeller skal hovedrenovereres. For de fire store fabrikater på det danske marked varierer det mellem og driftstimer. Flere modeller har skiftet serviceplan undervejs, så der er længere mellem serviceintervallerne, end da motorerne blev installeret. Nogle er gået fra til timer, nogle fra til timer og andre fra til timer mellem hovedrenoveringerne. Der er desuden forskel på, hvad der er inkluderet i en hovedrenovering. Noget, der for nogle modeller er en del af hovedrenovering, sker tidligere i servicecyklussen for andre modeller. Nedenfor er vist et eksempel på udvalgte elementer i en serviceplan. Nedenstående er kun et tænkt eksempel, der er baseret på oplysninger fra leverandørerne. Eksempel på mulige elementer i en serviceplan: timer: Renovering/udskiftning af topstykker, inspektion/service på turbolader timer: Stempler og foringer timer: Plejlstænger og hovedlejer mv. Som tidligere nævnt, varierer indhold og omfang af disse serviceaftaler betydeligt fra anlæg til anlæg. I nogle kontrakter er stort set alt inkluderet, og i andre tilfælde skal værket selv stå for en del af den planlagte service. Det kan fx være tjek og udskiftning af filtre, tændrør m.m. I nogle tilfælde in-

17 DGC-notat 14 kluderer servicekontrakten hovedrenovering, og i andre løber servicekontrakten lige ind til hovedrenoveringen. Det betyder, at omkostningerne til selve renoveringen afholdes separat af værket. Det betyder i praksis, at nogle værker har sparet op til hovedrenoveringen via servicekontrakten, mens andre skal foretage en investering for at kunne fortsætte driften. Afhængig af motorstørrelse og fabrikat beløber en hovedrenovering sig til 1,2-3,3 mio. kr., se Tabel 5. Motorleverandørerne vurderer samstemmende, at det er det store service, hovedrenoveringen, der udgør et økonomisk volumen, der bevirker, at man som motorejer kan overveje, om man skal udføre hovedrenoveringen eller ej. Tabel 5 Oplyste eller estimerede omkostninger til hovedrenovering. Leverandør 1 MW e mio. kr. 3 MW e og større motor mio. kr. #1 1,4 3,3 #2 1,2 2,5 #3-2,5 #4-2-3 I det følgende er der regnet på et serviceforløb for en motor. Det er gjort ud fra oplysninger om budgetpriser for de enkelte servicetrin oplyst af en motorleverandør. Se Tabel 6. Foruden de services, der er beskrevet i tabellen, er der en række mindre services. Motoren skal hovedrenoveres for hver timer. Herefter starter serviceforløbet forfra. Tabel 6 Omkostninger til større services af gasmotor. Vurderet af en af de interviewede motorleverandører. Enhed kr. Driftstimer Service- Service- Service- Samlet trin 1 trin 2 trin (hovedrenovering) For de anlæg, som ikke har hovedrenoveringen som en del af servicekontrakten, udgør tidspunktet for hovedrenoveringen og den dertil knyttede investering i fremtidig produktionskapacitet et naturligt tidspunkt for at vurdere, hvorvidt en sådan investering er rentabel med det forventede fremtidige driftstimetal.

18 DGC-notat 15 I den for værkerne ideale situation med en rente på 0 % og en ubegrænset periode, hvor produktionen kan fortsætte, ville værkerne ikke være tilbageholdende med at igangsætte hovedrenoveringen, idet en sådan med de øvrige forudsætninger, som fx gaspris og elpris uændret, vil kunne tjene sig hjem over de næste driftstimer. I realiteten er værkernes beslutning dog underlagt: En realrente på p.t. (2013) omkring 5 %. En forventet levetid, der enten er politisk begrænset (naturgas ude af varme- og elproduktion i 2035) eller teknisk begrænset (substitution med bedre fremtidig teknologi). Dette betyder, at værkerne ved en forventning om et lavt fremtidigt driftstimetal vil være tilbageholdne med at foretage hovedrenoveringen og vil lede efter alternative veje til at producere varme på en billigere måde. Effekten af få årlige driftstimer fremgår af Figur 5. Se evt. udviklingen i driftstimetallet i Figur 6. Der er til baggrund for Figur 5 regnet med en rente på 5 %. I beregningerne er regnet med en hovedrenovering, der skal gentages for hver timer. Hvis der forventes timer pr. år i fremtiden, vil der være 25 år mellem to hovedrenoveringer. Hvis man har valgt, at investeringen skal være afskrevet over kortere periode end de 25 år, vil anlægget ikke have opnået de timer, og omkostningen pr. opnået driftstime vil være højere, end hvis anlægget har kunnet opnå de timer i afskrivningsperioden. Effekten af disse forhold er illustreret i Figur 5, der viser serviceomkostninger for de tre servicetrin, når der tages hensyn til både rente og afskrivningsperiode. Der er regnet med trin 1 efter timer, trin 2 efter timer og trin 3 efter timer. Af figuren fremgår det, at omkostningen pr. produceret MWh el stiger betydeligt, hvis driftstimetallet falder for et anlæg. Det skyldes renter, og at investeringen skal afholdes over færre driftstimer end de

19 DGC-notat 16 Figur 5 Omkostning til service af en gasmotor, når finansielle omkostninger inkluderes. Der er regnet med en rente på 5 %, og at investeringen, der er forbundet med renovering, skal være afskrevet efter maksimalt 15 år. Omkostninger til servicekontrakterne betales i forhold til antallet af driftstimer, som de pågældende motorer har opnået i perioden. I mange af aftalerne er der en passus om et minimumsdriftstimetal. Dette minimumskrav varierer også meget fra anlæg til anlæg. Foruden fabrikatet afhænger minimumstallet også af, hvor omfattende serviceaftalen er. Minimumskravet betyder, at anlæggene skal betale for det angivne minimumskrav, uanset om motoren har opnået minimumskravet eller ej. To af de fire leverandører har et fast minimumsdriftstimetal på timer pr. år, mens de to øvrige leverandører oplyser, at de typiske minimumsdriftstimetal varierer mellem 500 og timer. Dvs. at et anlæg med en 3 MW e motor, hvor der er indgået servicekontrakt med minimum driftstimer/år og en servicepris på 40 kr./mwh, som minimum har en omkostning på kr./år til servicekontrakten, uanset om motoren har opnået 500, eller driftstimer det pågældende år.

20 DGC-notat 17 Et anlæg, der har få driftstimer, og som også forventer få driftstimer fremover, må derfor forventes at overveje at opsige deres serviceaftale og i stedet få udført service efter regning af deres leverandør. Fordelen for anlægsejeren er lavere faste omkostninger til service. Ulempen er, at omkostninger til både planlagt og ikke-planlagt service afholdes efter regning. Dette indebærer en betydelig økonomisk usikkerhed for værkerne. En leverandør tilbyder sine kunder en samarbejdsaftale i stedet for en egentlig serviceaftale. En samarbejdsaftale kan indebære, at leverandøren stiller en vagtordning til rådighed overvåger motor online forpligter sig til at kunne levere reservedele forpligter sig til aftalte leveringsfrister. En leverandør tilbyder, at man i en vis udstrækning kan overgå fra faste serviceintervaller til CBM (condition based maintanence), altså at service gennemføres på baggrund af motorens faktiske tilstand i stedet for antal driftstimer alene. I praksis kan det gøres ved, at man fx undersøger topstykke, cylinder, foring for én cylinder og på baggrund heraf vurderer, om det er tid til renovering. En anden leverandør oplyser, at de har valgt ikke at tilbyde denne løsning. Argumentet er, at de vurderer, at inspektion af ét stempel, én foring og ét topstykke ikke er tilstrækkeligt til at garantere, at de øvrige er i en tilfredsstillende stand Tid til næste store service De fire nævnte motorleverandører er desuden blevet spurgt om forestående hovedrenoveringer af deres anlæg, og om hovedrenoveringen er inkluderet i servicekontrakten. Leverandør #1 En motorleverandør oplyser, at ca. 70 % af deres kunder har en servicekontrakt, der inkluderer hovedrenoveringen. Det betyder, at når disse anlæg når tidspunktet for hovedrenoveringen, er omkostningerne allerede afholdt. Af de resterende vurderes det, at der er ca. 10 anlæg på godt 3 MW e, der inden for de næste 3 år står over for hovedrenovering. Et af disse anlæg har fået foretaget en inspektion af motoren. Grundet motorens stand har forsikringen indvilget i at forsikre motoren, selvom tidspunk-

21 DGC-notat 18 tet for renovering udskydes timer. Herved forventer man at kunne holde anlægget i drift, indtil grundbeløbet bortfalder. Motorleverandør #2 Leverandøren oplyser, at kun ganske få af deres kunder har valgt at have hovedrenoveringen inkluderet i servicekontakten. I stedet betaler de en lavere timebaseret servicepris og afholder selv omkostningen til hoverenovering. Enkelte af kunderne, der har forholdsvis få driftstimer, har opsagt serviceaftalen og får nu i stedet afholdt service efter regning. Leverandøren oplyser, at ingen af motorerne står over for en hovedrenovering inden for de næste driftstimer. Motorleverandør #3 Leverandøren oplyser, at alle installerede motoranlæg har været gennem en større midtvejsservice, der skal gennemføres, når motoren har nået halvdelen af de driftstimer, motoren kan opnå inden hovedrenoveringen, dvs. ca driftstimer. Ca. 65 % af de installerede anlæg har fået gennemført en hovedrenovering, og ingen har endnu fået gennemført hovedrenovering nummer to. Spredningen i antallet af driftstimer er forholdsvist stort. Enkelte har kun netop fået gennemført en større midtvejsservice, og andre netop fået gennemført midtvejsservice nummer to. Det betyder, at de installerede anlæg, der har fået gennemført hovedrenovering, alle har minimum ca timer inden næste hovedrenovering. De anlæg, der ikke er hovedrenoveret, har maksimalt driftstimer tilbage, inden hovedrenovering forestår. Ca. 60 % af de installerede anlæg opererer i dag med en serviceaftale, der inkluderer hovedrenoveringen. Det betyder, at de ikke har et incitament til ikke at få gennemført hovedrenoveringen. De har så at sige allerede betalt for den via servicekontrakten. Motorleverandør #4 Leverandøren vurderer, at under 5 % af deres anlæg har en serviceaftale, hvor hovedrenoveringen er inkluderet. Det er oplyst, at det kan forventes, at hovedrenoveringer fremover vil komme jævnt fordelt, såfremt der ikke sker betydelige ændringer i driftstimetallet de kommende år.

22 DGC-notat 19 Leverandørerne har oplyst, at nogle anlæg, der står foran en hovedrenovering, har valgt at hæve deres kippris 1. Det betyder, at de også udskyder tidspunktet for hovedrenovering for at kunne holde motorerne i drift, indtil grundbeløbet bortfalder. Som et led i denne undersøgelse har DGC kontaktet en række anlægsejere for at indhente oplysninger omkring stilstandsomkostninger, serviceforhold mv. Flere af de kontaktede anlægsejere har anført, at blandt andet de ændrede rammebetingelser har gjort, at det er blevet dyrere at producere varme på naturgasfyrede motoranlæg. Det er typisk forsyningssikkerhedsafgiften, ændring i E- og V-formel og NO x -afgiften, der er blevet nævnt. For at vurdere betydningen af rammebetingelser for værkernes driftsøkonomi har DGC for et tænkt anlæg beregnet effekten af rammebetingelserne for den marginale elproduktionspris. Med disse forudsætninger bliver den beregnede marginalpris for elproduktion for 2011 (med de gamle rammebetingelser ) og 2013 (med de nuværende rammebetingelser) hhv. 311 og 332 kr./mwh el. Den beregnede varmeproduktionspris er steget med 65 kr./mwh som følge af de ændrede rammebetingelser. Det skal bemærkes, at det eneste, der varierer i de to tilfælde, er de tilskuds- og afgiftsmæssige rammebetingelser. Fx er gasprisen ikke ændret i beregningerne. For yderligere detaljer henvises til Bilag 2. Flere leverandører udtrykte stor bekymring for udviklingen i antallet af driftstimer, de har opnået på motorerne de seneste år. Energistyrelsen har stillet Energiproducenttællingen for årene til rådighed for undersøgelsen. For at kunne vurdere driftstimetallet for 2012 har DGC fået adgang til anonymiserede data over naturgasforbruget for alle naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværke i HMN s område. Der er antaget, at ændringer i gasforbruget fra 2011 til 2012 i HMN s område er repræsentativ for hele landet. På baggrund af ovenstående er det gennemsnitlige driftstimetal vurderet for årene 2000 til Heraf fremgår det, at drifttimetallet har været kraftigt faldende de seneste år, se Figur 6. 1 Den elpris, der skal til for, at et værk vælger at producere varme på et kraftvarmeanlæg frem for et kedelanlæg uden samhørende elproduktion.

23 DGC-notat 20 Figur 6 Gennemsnitlige driftstimetal for motoranlæg på naturgasfyrede decentrale kraftværker. Data dækker de fire store motorfabrikater. Vurderet ud fra Energiproducenttællingen. Data for 2012 er fremskrevet ud fra naturgasforbruget for gasmotor- og gasturbinefyrede anlæg i HMN s forsyningsområde. Generelt har de interviewede anlægsejere oplyst, at de forventer flere driftstimer i 2013 end i Det ændrer dog ikke ved, at optimismen i branchen generelt er beskeden. Som alternativ til en hovedrenovering vil værkerne vurdere, om det bedre kan betale sig at investere i en ny motor med højere virkningsgrad, en varmepumpe, en biomassekedel eller andet. En gammel tommelfingerregel i branchen siger, at man bør overveje udskiftning i stedet for hovedrenovering på en motor, hvis en ny motor har en elvirkningsgrad, der er 3 procentpoint højere end den eksisterende, som står foran en hovedrenovering. Dette er naturligvis under forudsætning af, at man forventer at opnå et tilstrækkeligt driftstimetal til at kunne forrente investeringen. Beregninger indikerer, at det er muligt for et værk at reducere den marginale elpris med 40 kr./mwh e ved at udskifte en ældre eksisterende motor med en ny, hvis den har en elvirkningsgrad, der er 3 procentpoint højere. Se Bilag 3 for detaljer. Motorerne på de danske kraftvarmeværker er optimeret mht. høj ydelse og høj virkningsgrad. Det betyder, at motorer er hårdt belastet ved normal fuldlastdrift. Hvis lasten på en motor reduceres, vil belastningen på anlægget blive reduceret mere end ligefrem proportionalt med lastreduktionen. Man kan forvente, at det derved vil være muligt at reducere frekvensen for ho-

24 DGC-notat 21 vedrenovering. Det er dog ikke en løsning, man umiddelbart kan vælge som aftaler mv. pt. er udformet. Det skyldes bl.a., at selskabet, der forsikrer motorer, kræver, at det specificerede serviceforløb overholdes. Muligheden herfor kan evt. undersøges nærmere. 4.2 Service af gasturbineanlæg Ligesom for gasmotorer gælder det, at anlæggets alder ikke er afgørende. Det skyldes, at anlæggenes tekniske alder nulstilles ved en hovedrenovering, hvis de roterende dele udskiftes CC-GT Serviceplanen for anlæggene forløber i flere trin. For størstedelen af disse maskiner gælder det, at der for ca. hver timer, dog minimum en gang om året, skal foretages boroskopundersøgelser til overvågning af anlæggets tilstand. Efter ca timer renoveres alternativt udskiftes anlæggets varme dele, dvs. brændere og evt. forreste skovlrække, og efter ca timer får anlægget en major overhaul. Det er oplyst, at disse anlæg normalt ikke har en servicekontrakt, der dækker de større services. I stedet sendes disse services ofte i udbud. Enkelte anlæg er blevet kontaktet. Et delvist affaldsfyret værk oplyser, at gasturbineanlægget stort set ikke har været i drift siden november Det skyldes, at der er blevet installeret et geotermi- og kedelanlæg. Sammen med affaldsanlægget er det i stand til at dække det lokale varmebehov. På et andet delvist affaldsfyret værk er det til tider nødvendigt at køre med turbineanlægget for at dække det lokale varmebehov. Hvis elprisen er tilstrækkelig høj, udnyttes hele elproduktionskapaciteten. Hvis elprisen er lav, og der er behov for varme, opereres turbineanlægget ved minimumslast, idet man her opnår en relativ højere varmeproduktion pr. anvendt mængde naturgas SC-GT Som det fremgår af Tabel 3 og Tabel 2, udgør EGT-modellerne Typhoon og Tornado den største del af den installerede effekt blandt SC-GT-anlæggene. Disse anlæg serviceres af samme servicefirma. Servicefirmaet oplyser, at turbineanlæggene har serviceforløb, der minder meget om CC-GTanlæggene. 75 % af den installerede elkapacitet på disse anlæg har en vedli-

25 DGC-notat 22 geholdelseskontrakt, der inkluderer hovedrenoveringen. Det betyder, at disse anlæg sparer op til alle større services via deres vedligeholdelseskontrakt og dermed ikke kommer i en situation, hvor man kan vælge at tage anlæggene ud af drift pga. en forestående hovedrenovering. Det er ligeledes oplyst, at det typisk er industrianlæggene, der producerer procesdamp, som har en vedligeholdelseskontrakt, der inkluderer de større services. Efter en hovedrenovering er anlægget som nyt igen, og garantien nulstilles. Udvalgte anlæg, der ikke er inkluderet i ovenstående, er blevet kontaktet og interviewet omkring serviceforhold. Et firma oplyser, at gasturbineanlægget har forholdsvis få driftstimer tilbage, inden maskinen skal hovedrenoveres. Dette, i kombination med at varmebehovet er faldet de seneste år, har medført, at man har valgt at spare på driftstiden for at kunne holde anlægget i drift i nogle år endnu. Det er forklaringen på, at anlægget kun har haft få driftstimer siden 2009, jf. Figur 3. Et kraftvarmeværk oplyser, at anlægget er blevet hovedrenoveret i 2010 og derfor ikke står over for større investeringer til vedligehold de næste år. Omkostninger til service af GE-turbiner, der er meget brugt på CC-GTanlæggene i Danmark, er vist i Tabel 7. Af tabellen fremgår det, at fx en timers service koster mellem 7 og 15 mio. kr. for et anlæg med en elkapacitet på 25 MW e. De 7 mio. kr. er for en turbine, hvor NO x - reduktionen sker vha. indsprøjtning af vand eller damp, og de 15 mio. kr. er for en turbine, hvor NO x -reduktionen sker uden vandindsprøjtning. Da vandet til NO x -reduktion skal være helt rent, er der en betydelig omkostning forbundet med vandindsprøjtningen. Beløbene angivet i Tabel 7 svarer til ca. 1,5-2 mio. kr./mw e over en hel servicecyklus på timer. Servicefirmaet, der servicerer mange af simple-cycle-maskinerne, har oplyst de samlede serviceomkostninger for en hel servicecyklus. Serviceomkostningerne svarer til godt 4 mio. kr./mw e over en hel servicecyklus på timer. Firmaet har ikke ønsket at angive, hvor stor en del hovedrenoveringen udgør af de samlede serviceomkostninger.

26 DGC-notat 23 Tabel 7 Typiske omkostninger til service af CC-GT-maskinerne. Enhed: kr. Størrelse Servicefrekvens MW e 4000 timer timer timer Ligesom det er vist for gasmotorer, er kapitalomkostninger betydende for turbineanlæggene, hvis de kun opnår relativt få driftstimer pr. år. Det er vist i Figur 7. Heraf ses, at kapitalomkostningerne pr. produceret MWh el begynder at stige betydeligt, hvis driftstimetallet er lavere end driftstimer pr. år Figur 7 Omkostning til service af en CC-GT-maskine, når finansielle omkostninger inkluderes. Der er regnet med en rente på 5 %, og at investeringen, der er forbundet med renovering, skal være afskrevet efter maksimalt 15 år.

27 DGC-notat 24 5 Stilstandsomkostninger for kraftvarmeanlæg I en fremtid med en højere andel af vindenergi i det danske elsystem må det forventes, at driftstimetallet for de gasfyrede kraftvarmeværker vil falde. Det betyder, at eventuelle stilstandsomkostninger kan blive af større betydning for et kraftvarmeanlægs økonomi. For at vurdere stilstandsomkostninger er en række anlægsejere blevet bedt om at vurdere stilstandsomkostningerne på deres anlæg. 5.1 Gasmotoranlæg Der er forskellige omkostninger forbundet med at have en motor stående driftsklar. Motoren skal holdes varm, og det sker typisk ved, at kølevandet holdes varmt og cirkuleres i motoren. Varmen kommer normalt fra fjernvarmevand. Omkostningen til dette er vurderet ud fra målt varmeforbrug for forskellige år og fra antallet af driftstimer det pågældende år. Der er regnet med en varmepris på 300 kr./mwh. Den forholdsvis lave varmepris skyldes, at varme til dette formål er afgiftsfritaget. For visse motoranlæg er generatorens spænding lavere end spændingen i det lokale elnet. Hvis det er tilfældet, skal spændingsniveaet fra motoren hæves vha. af en transformer. Der er et vist tab i transformeren, uanset om værket er i drift eller ej. Det er typisk relevant for de mindre motorer. Der findes dog også større motoranlæg, hvor det er nødvendigt at øge spændingsniveaet for at komme på nettet. Som tidligere beskrevet, skal de fleste anlægsejere betale en vis minimumspris for servicekontrakten. For to af leverandørerne varierede minimumstimetallet fra kontrakt til kontrakt, og for de to øvrige var timetallet minimum timer pr. år. Der er i det følgende regnet med minimum de timer, en 3 MW e motor og 40 kr./mwh e som servicepris. Det giver en minimumsbetaling på kr./år. Derudover er der en række lovpligtige eftersyn, forsikring af motoranlægget og lovpligtig uddannelse mv. af driftspersonale. På baggrund af oplysninger fra anlægsejere har vi vurderet stilstandsomkostninger, se Tabel 8. For de adspurgte anlæg svarer det til kr./mw e pr. år. Det store span afhænger primært af, om anlægget har en serviceaftale, der indeholder mi-

28 DGC-notat 25 nimum driftstimetal eller ej. Hvis driftstimetallet bliver meget lavt, må det forventes, at mange anlæg vil opsige deres servicekontrakt og købe den nødvendige service efter regning. Tabel 8 Årlige stilstandsomkostninger for gasmotoranlæg. kr./år Lovpligtige eftersyn Varmholdelse af motor Transformertab Forsikring Uddannelse (stærkstrøm/sikkerhed) Gas- og elkapacitet Andet eftersyn (Serviceaftale) I alt Motorerne holdes varme, så de kan være på fuld last efter 15 min. Hvis der slækkes på dette krav, kan omkostning til varmholdelse reduceres eller elimines helt. Da der er stor usikkerhed omkring det fremtidige driftstimetal, kan økonomien for værket efter DGC s vurdering bedst vurderes ud fra en model, hvor de faste omkostninger i tabel 8 uden service ( kr./mw e ) kombineres med serviceomkostningerne til hovedrenovering på en mio. kr./mw e. Serviceomkostningen skal herefter forrentes og afskrives. Dette muliggør også en sammenligning med et af alternativerne til en hovedrenovering, hvor værket køber en ny motor med forbedret virkningsgrad. Data for et sådant køb findes i Teknologikataloget, dog skal serviceomkostningerne for den nye motor også omregnes til færre driftstimer. 5.2 Turbineanlæg For at få et overblik over stilstandsomkostninger for turbineanlæg er en række anlæg blevet kontaktet. Et firma har tre gasturbiner, hvoraf én kun har få driftstimer hvert år. Ca. hver 14. dag startes anlægget primært med det formål at dokumentere, at anlægget reelt er til rådighed. Da der er tale om kemisk industri, er forsikringsomkostningen så høj, at man har valgt ikke at forsikre anlægget. Der er oplyst om de primære stilstandsomkostninger, at der er årlig service på ca kr. og et varmeforbrug på ca kr.

29 DGC-notat 26 Et andet firma, hvis turbineanlæg kun har få driftstimer, oplyser, at de ikke har en forsikring på anlægget. Derfor er det ikke nødvendigt med andet end en servicekontrakt, der alene er baseret på antallet af driftstimer. Det skal dog bemærkes, at man selv har risikoen, når anlægget ikke er forsikret. Anlæggets kedel er bypasset, da anlægget ikke p.t. skal kunne producere varme. Der er således ingen omkostninger til varmholdelse af kedlen. De samlede omkostninger forbundet med at have anlægget stående til rådighed er vurderet til at være knap kr. pr. år. Et kraftvarmeværk med et turbineanlæg angiver, at de står foran en større service. Markedsforholdene gør, at de ikke forventer at kunne opnå tilstrækkelig driftstid på anlægget til at kunne forrente investeringen, inden grundbeløbet bortfalder. Derfor vælger de at spare på de resterende driftstimer for dermed at kunne holde anlægget i drift, indtil grundbeløbet bortfalder. Et andet værk har så høje marginalomkostninger, at de kun opnår få hundrede driftstimer pr. år, på trods af at anlægget for ganske få år siden har fået en større service. Anlæggene kræver kun meget lidt mandskab. Et værk har angivet ca. 1 mandeuge pr. år, og et andet værk har angivet, at det er ubetydeligt. På baggrund af oplysninger fra forskellige værker er stilstandsomkostninger vurderet og samlet i Tabel 9. Stilstandsomkostningerne svarer til ca kr./mw e. Tabel 9 Årlige stilstandsomkostninger for turbineanlæg på SC-GTbaserede kraftvarmeværker. Anlægsstørrelse 6-9 MW e. Omkostning kr./år Lovpligtige eftersyn El og varmeforbrug Forsikring Service El og gaskapacitet Sum Et af de større CC-GT-anlæg har oplyst deres faste omkostninger. Disse svarer til ca kr./mw e årligt. Hvis alene posterne angivet i Tabel 9 betragtes, svarer omkostningerne til ca kr./mw e årligt. De øvrige omkostninger er afskrivning, personale mv.

30 DGC-notat 27 6 Skøn over fremtidig kraftvarmekapacitet I det følgende er der foretaget to forskellige skøn over den fremtidige elkapacitet for de undersøgte anlæg. Det første skøn er baseret på de gældende økonomiske rammebetingelser samt interviews, og det andet skøn er alene baseret på anlæggenes tekniske levetid. I dette tilfælde er effekten af de økonomiske rammebetingelser som bortfald af grundbeløb i 2019 ikke medtaget. 6.1 Skøn baseret på rammebetingelser Der er foretaget et skøn over forventet kraftvarmekapacitet, når der tages udgangspunkt i de gældende rammebetingelser. Dvs. at anlæggene kan få grundbeløbet i 20 år fra nettilslutningen. Dog mindst til og med ultimo De mindre anlæg med en indfyret effekt mindre end 5 MW kan med passende varsel skifte mellem grundbeløb/markedsvilkår og treledstarif. Det er forudsat, at el- og gaspriserne ikke ændrer sig drastisk. De kontaktede gasmotoranlæg, hvad enten det er større motoranlæg eller gasturbineanlæg, har samstemmende udtrykt, at de er afhængige af grundbeløbet. På den baggrund er det vurderet, at den til rådighed værende elkapacitet efter 2018 vil være reduceret til godt 550 MW e, og i 2031, når grundbeløbet udløber for de sidste anlæg, vil kapaciteten være reduceret til 311 MW e. Den resterende kapacitet er de anlæg, der har en indfyret effekt lavere end 5 MW og derfor kan gå tilbage til treledstariffen. Ovenstående er baseret på den ene forudsætning, at anlægsejerne oplyser, at de er afhængige af grundbeløbet, og hvis de ikke får det eller noget alternativt er de nødt til at afvikle anlæggene. 6.2 Skøn baseret på anlæggenes tekniske levetid Tidligere er det vist, at hovedrenovering af et gasmotor- eller et gasturbineanlæg kan være en relativ stor økonomisk byrde. Flere værker har oplyst, at de sparer på restlevetiden for at kunne holde anlæggene i drift, indtil grundbeløbet falder bort efter I det følgende vurderes, hvornår anlæggene står over for en hovedrenovering.

31 DGC-notat 28 Vurderingen er alene baseret på: Elproduktion og elkapacitet for alle inkluderede anlæg for perioden fra installation og frem til Herudfra er der beregnet det årlige antal ækvivalente fuldlasttimer. Data stammer fra Energistyrelsens energiproducenttælling. For de få anlæg, der er ældre end 1994, er det antaget, at driften i de tidligere år har været som for Intervaller mellem to hovedrenoveringer er oplyst af serviceleverandører. For motoranlæggene er dette dog forbundet med en vis usikkerhed. Flere motormodeller har øget antallet af driftstimer til næste hovedrenovering i forbindelse med en hovedrenovering. Et antaget antal driftstimer pr. år fra 2012 og frem timer pr. år er antaget. Denne antagelse er naturligvis forbundet med betydelig usikkerhed Gasmotoranlæg Den installerede eleffekt i form af gasmotoranlæg og antal driftstimer frem til og med 2011 er vist i Figur 8 for hvert af de fire store fabrikater af gasmotorer på danske kraftvarmeanlæg. Figur 8 Den akkumulerede installerede eleffekt på gasfyrede motoranlæg vist som funktion af akkumuleret antal driftstimer. Hver markør repræsenterer et værk eller et motoranlæg.

32 DGC-notat 29 På baggrund af ovenstående er det vurderet, hvor mange MW elkapacitet der vil skulle hovedrenoveres inden For at vurdere dette skal antallet af driftstimer frem til 2019 vurderes. Da produktionsdata frem til og med 2011 har været til rådighed, er driftstiden herfra og frem ekstrapoleret. For Caterpillar-anlæg, hvor det er antaget, at de alle skal hovedrenoveres for hver driftstimer, fås, at de anlæg, der skal hovedrenoveres, er dem, der opnår eller driftstimer i den angivne periode. Dette er illustreret i Figur 9. Heraf fremgår det, at anlæg med en samlet elkapacitet på 17 MW e skal have deres første hovedrenovering i perioden, og 67 MW e skal have anden hovedrenovering i perioden. Anlæg, der passerer driftstimer i perioden Anlæg, der passerer driftstimer i perioden Effekt, der skal hovedrenoveres i perioden (67 MW e). Effekt, der skal hovedrenoveres i perioden (17 MW e) Figur 9 Illustration af, hvordan det er estimeret, hvor stor kapacitet der skal hovedrenoveres i en given periode. Usikkerhed mht. til det illustrerede resultat knytter sig primært til usikkerheden på det fremtidige driftstimetal. Samlet for alle inkluderede gasmotoranlæg er det tilsvarende vurderet, at anlæg med en samlet kapacitet på 206 MW e skal hovedrenoveres i perioden Fra 2020 til 2025 er det yderligere 161 MW e, der vurderes at

33 DGC-notat 30 skulle hovedrenoveres. Det skal understreges, at resultaterne er forbundet med betydelig usikkerhed. Det skyldes som nævnt, at resultaterne er baseret på antagelser om, hvornår anlæggene opnår driftstimer pr. år fremover, og at det ikke har været muligt at tage højde for, at nogle motormodeller har haft skiftende længde af serviceintervaller undervejs. Hvorvidt anlæggene vil fortage hovedrenoveringer, afhænger af, om de forventer at kunne afskrive investeringen inden for en rimelig periode, og om der er et alternativ, der kan levere billigere varme, fx varmepumper. Som tidligere beskrevet har en del af værkerne en servicekontrakt med motorleverandøren, der inkluderer hovedrenoveringen. Det oplyste svarer til, at ca. 270 MW e har inkluderet hovedrenoveringen i servicekontrakten. Disse skal ikke afholde en ekstra investering Gasturbineanlæg En tilsvarende vurdering kan principielt foretages for turbineanlæg. Den installerede eleffekt i form af turbineanlæg og hvor mange driftstimer, de har haft frem til og med 2011, er vist i Figur 10. Figur 10 Den akkumulerede installerede eleffekt på gasfyrede turbineanlæg vist som funktion af akkumuleret antal driftstimer. Hver markør repræsenterer et værk eller et anlæg.

34 DGC-notat 31 Tilsvarende som for motoranlæggene er det vurderet, hvor stor en elkapacitet der vil skulle hovedrenoveres frem til 2019 og Det drejer sig for CC-GT-anlæggene om hhv. ca. 60 MW e frem til 2019 og yderligere 170 MW e fra 2020 til For SC-GT-industrianlæggene er det vurderet, at de får driftstimer om året fremover. Med denne antagelse fås, at ca. 32 MW e skal hovedrenoveres frem til 2019 og yderligere 63 MW e fra 2020 til For SC-GT-kraftvarmeanlæggene er det vurderet, at de får driftstimer om året fremover. Med denne antagelse fås, at ca. 17 MW e skal hovedrenoveres frem til 2019, og ingen skal hovedrenoveres fra 2020 til Som for gasmotorerne gælder det, at disse hovedrenoveringer kun vil blive foretaget, hvis det kan forventes, at den nødvendige investering kan afskrives inden for en rimelig periode. På grund af stor usikkerhed på det fremtidige driftstimetal er usikkerheden på vurderingen af kommende hovedrenoveringer betydelig. Dog udgør SC- GT-anlæggene kun en mindre del af den samlede installerede eleffekt, der er inkluderet i denne undersøgelse. Firmaet, der servicerer mange af simplecycle-turbinerne, oplyser, at de fleste anlæg har en servicekontrakt, der inkluderer hovedrenovering. Resultaterne er samlet i Tabel 10. Tabel 10 Sammenfatning af vurdering af, hvor stor kapacitet der står foran hovedrenovering frem til 2019 og frem 2020 til MW e til 2019 MW e fra Motorer CC-GT SC-GT industri SC-GT KV 17 0 Total

35 DGC-notat 32 DGC vurderer, at hvis driftstimetallet ikke stiger fremover, vil mange af anlæggene vælge at afvikle produktionskapaciteten pga. kapitalomkostninger i forbindelse med hovedrenovering. Jævnfør Figur 5 og Figur 7 bliver de specifikke omkostninger til service på anlæggene høje, hvis anlæggene kun har få driftstimer. Det er antaget, at kun de motoranlæg, der har en servicekontrakt, der inkluderer hovedrenovering, vil foretage en sådan hovedrenovering. Combined-cycle-anlæggene har generelt flere driftstimer end motoranlæggene. Det er antaget, at anlæg, der i dag har mere end driftstimer pr. år, vil foretage en hovedrenovering, hvis de økonomiske rammebetingelser i øvrigt er tilstrækkelige. På den baggrund er det vurderet, at to tredjedele af den installerede effekt vil foretage en evt. forestående hovedrenovering. Driftstimetallet er meget forskelligt for de industribaserede SC-GT. Ca. halvdelen har forholdsvis mange driftstimer, og halvdelen har få. Derfor er det antaget, at halvdelen med forholdsvis mange driftstimer eventuelt vil foretage en forestående hovedrenovering. SC-GT-anlæg på kraftvarmeværket har generelt få driftstimer, men de fleste har en servicekontrakt, der inkluderer hovedrenovering. På den baggrund er det vurderet, at disse anlæg vil foretage en forestående hovedrenovering, hvis de økonomiske rammebetingelser tillader det. I alt er det vurderet, at 208 MW e vil bortfalde frem til 2019, og at yderligere 197 MW e vil bortfalde fra 2020 til 2025 pga. forestående hovedrenovering. Se Tabel 11.

36 DGC-notat 33 Tabel 11 Sammenfatning af vurdering af, hvor stor kapacitet der står foran hovedrenovering frem til 2019 og fra 2020 til 2025, og som forventes afviklet, fordi de ikke ventes at foretage renoveringen. MW e til 2019 MW e fra Motorer CC-GT SC-GT industri SC-GT KV 0 0 Total I forbindelse med interviews har flere anlæg oplyst, at de allerede nu søger efter alternativer til kraftvarmeproduktion. Da der alene er tale om planer, er det ikke afspejlet i ovenstående. Det skal desuden understreges, at ovenstående alene er baseret på tekniske overvejelser. Effekten af økonomiske rammebetingelser er negligeret. Med få fremtidige driftstimer må man forvente en migration mod servicekontrakt uden hovedrenovering, alternativt ingen servicekontrakt. Såfremt dette sker i stort omfang, er det hele produktionskapaciteten - vist i Tabel 10 - der står til at bliv afviklet.

37 DGC-notat 34 Bilag 1: Biogasfyrede gasmotorer Nedenstående tabel viser en opgørelse af nøgletal for kraftvarmeanlæg, der alene er fyret med biogas. Data stammer fra Energiproducenttællingen. År Antal motorer Antal værker Elkapacitet / MW e 67,4 71,3 68,9 Biogasforbrug / PJ Elvirkningsgrad 31,2 30,6 30,6 Motoranlæg med naturgas- og biogasforbrug Der er 11 anlæg med 17 motorer, der har registreret forbrug af både biogas og naturgas. Andelen af biogas for disse anlæg er vist i nedenstående figur. 120 Motoranlæg med både biogas-og naturgasforbrug 100 Biogas andel i % Anlæg nr. * Anlæg nr. 9 er først begyndt at aftage biogas i Detaljer kan ses i nedenstående tabel.

38 Motoranlæg med både naturgasforbrug og biogasforbrug. Værk_id Antal motorer Indfyret Kapacitet MW Elkapacitet MW Naturgasforbrug [TJ] Biogasforbrug [TJ] Sum [TJ] Biogas andel [%] Naturgasforbrug [TJ] Biogasforbrug [TJ] Sum [TJ] Biogas andel [%] Naturgasforbrug [TJ] #1 1 1,8 0,7 12,4 15,0 27, ,3 15,0 27, ,0 6,2 20,2 31 #2 1 2,4 1,0 12,4 15,0 27, ,3 15,0 27, ,0 10,6 34,7 31 #3 1 2,5 0,9 44,6 32,8 77, ,4 37,0 78, ,6 23,4 74,0 32 #4 1 2,5 0,9 0,5 84,0 84,5 99 1,6 83,1 84,6 98 0,9 81,4 82,3 99 #5 2 5,2 2,1 16,1 49,8 65, ,6 46,6 66, ,3 63,5 83,8 76 #6 1 2,2 0,8 0,0 38,2 38, ,6 27,7 29,3 94 2,2 15,1 17,3 87 #7 2 5,2 2,2 22,0 73,3 95, ,3 55,8 83, ,6 80,0 122,6 65 #8 1 5,1 2,0 16,0 49,4 65, ,5 44,7 61, ,1 29,0 63,1 46 #9 2 4,3 1,9 49,7 0,0 49,7 0 54,7 0,0 54,7 0 28,4 15,7 44,1 36 #10 2 0,8 0,1 1,3 2,2 3,5 62 1,4 2,2 3,6 62 1,0 2,3 3,3 70 #11 3 7,0 2,6 0,3 120,1 120, ,4 129,9 130, ,7 114,4 115,1 99 I alt 17 39,0 15,2 175,4 479,8 655, ,9 457,0 645, ,7 441,6 660,3 67 Biogasforbrug [TJ] Sum [TJ] Biogas andel [%]

ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020. John Tang

ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020. John Tang ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020 John Tang FORUDSÆTNINGER Der regnes generelt på Decentrale anlæg og på ændringer i varmeproduktion Varmeproduktion fastfryses til 2012 niveau i 2020

Læs mere

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Fuldlasttimer 2017 Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

NOTAT 1. februar 2014. Vurdering af effektsituationen på termiske værker

NOTAT 1. februar 2014. Vurdering af effektsituationen på termiske værker NOTAT 1. februar 2014 Ref. AHK Vurdering af effektsituationen på termiske værker En del af analysen om elnettets funktionalitet som besluttet i energiaftalen fra marts 2012 vedrører elforsyningssikkerheden

Læs mere

Faldende driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg

Faldende driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Faldende driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg 2014 var et møgår for decentrale naturgasfyrede kraftvarmeanlæg. Nye tal viser at fuldlasttimerne endnu engang er faldet på de naturgasfyrede decentrale

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina

Læs mere

RESULTATER FRA RUNDSPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER

RESULTATER FRA RUNDSPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER RESULTATER FRA RUNDSPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER GRØN ENERGI HAR I PERIODEN MAJ TIL OKTOBER GENNEMFØRT EN RUNDSPØRGE BLANDT DE NATURGASFYREDE DECENTRA- LE KRAFTVARMEVÆRKER FOR AT BELYSE DERES

Læs mere

Mobilisering af (decentral) kraftvarme

Mobilisering af (decentral) kraftvarme Mobilisering af (decentral) kraftvarme Kasper Nagel Gastekniske Dage 2017 gronenergi.org Jeg vil fortælle lidt om Fremtidsudsigterne for den decentrale kraftvarme Hvorfor varmevirkningsgraden er så vigtig

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Information om reduktion af NO x -emission

Information om reduktion af NO x -emission Information om reduktion af NO x -emission Program Reduktion af NO x -emission ved ændring af motorindstillinger. v/torben Kvist, Dansk Gasteknisk Center Rolls-Royce erfaringer med drift ved lav NO x-emission.

Læs mere

FALDENDE DRIFTSTIMER PÅ NATURGASFYREDE KRAFTVARMEANLÆG

FALDENDE DRIFTSTIMER PÅ NATURGASFYREDE KRAFTVARMEANLÆG FALDENDE DRIFTSTIMER PÅ NATURGASFYREDE KRAFTVARMEANLÆG Antallet af fuldlasttimer fra decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker er faldet med 88 % siden 2000 Grøn Energis medlemmer Titel Faldende driftstimer

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER Afdækning af hvad de decentrale. kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020

RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER Afdækning af hvad de decentrale. kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020 RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER 2016 Afdækning af hvad de decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020 Grøn Energis medlemer: GRØN ENERGI Titel Resultater

Læs mere

BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER. John Tang, Dansk Fjernvarme

BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER. John Tang, Dansk Fjernvarme BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER John Tang, Dansk Fjernvarme FJERNVARMEANALYSEN -VINDFORLØB Samfundsøkonomi elproduktion Driftsøkonomi - fjernvarmeproduktion Kilde: Energistyrelsen, Fjernvarmeanalysen

Læs mere

Dansk Fjernvarme Kraftvarmegruppen 2/6-15: Fremtidsmuligheder for gasfyret kraftvarme

Dansk Fjernvarme Kraftvarmegruppen 2/6-15: Fremtidsmuligheder for gasfyret kraftvarme Dansk Fjernvarme Kraftvarmegruppen 2/6-15: Fremtidsmuligheder for gasfyret kraftvarme Tommy Mølbak, AddedValues, tmo@addedvalues.eu, +45 2447 9544 1 Disposition 1. Ultrakort om AddedValues 2. Baggrunden

Læs mere

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Integrerede Anlægskoncepter. ForskEL projekt 12380: Mobilisering af gasfyret KV til balance-og spidslastydelser

Integrerede Anlægskoncepter. ForskEL projekt 12380: Mobilisering af gasfyret KV til balance-og spidslastydelser Integrerede Anlægskoncepter ForskEL projekt 12380: Mobilisering af gasfyret KV til balance-og spidslastydelser Overblik Anlægsejernes motivation Handlemuligheder Kipprisens følsomhed overfor gaspris og

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris?

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Investering i elvarmepumpe og biomassekedel Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Bilag nr. 1 PROJEKTFORSLAG for Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Hollensen Energy A/S 30. maj 2011 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF RØGGASKØLING PÅ

Læs mere

Reduktion af NOx emission

Reduktion af NOx emission Reduktion af NOx emission Gastekniske dage 16.05.2012 Torben Kvist, DGC, tkv@dgc.dk Baggrund NO x -afgiften øges fra 5 til 25 kr./kg Afgiften kan opgøres på baggrund af Naturgasforbrug Emissionsmåling

Læs mere

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Lidt om Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. blev stiftet i 1965 og der blev bygget en

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Fjernvarmepris Bolig på 75 kvm, varmeforbrug 15 MWh i kr.

Fjernvarmepris Bolig på 75 kvm, varmeforbrug 15 MWh i kr. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Kontoret for Selskaber og Aktivstrategi NOTAT Til Økonomiudvalget 26. oktober 2018 ØU-spørgsmål til kvartalsrapporteringen for de større selskaber (september 2018)

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Gasmotorer som en naturlig del af varmeforsyningen. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag torsdag den 23. maj 2019 v/leif Hornbak

Gasmotorer som en naturlig del af varmeforsyningen. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag torsdag den 23. maj 2019 v/leif Hornbak Gasmotorer som en naturlig del af varmeforsyningen. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag torsdag den 23. maj 2019 v/leif Hornbak - en stabil og troværdig samarbejdspartner! Den danske

Læs mere

Mobilisering af gasfyret KV til balance- og spidslastydelser Mobilisering af gasfyret KV 1

Mobilisering af gasfyret KV til balance- og spidslastydelser Mobilisering af gasfyret KV 1 Mobilisering af gasfyret KV til balance- og spidslastydelser 1 Indhold Formål og baggrund for projektet Foreløbige resultater 2 Formål og baggrund for projektet Kilde: Energikoncept 2030 Baggrundsrapport,

Læs mere

Integration af el i varmesystemet. Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef

Integration af el i varmesystemet. Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Hovedpointer r har en vigtig rolle i fremtidens energisystem Afgiftsfritagelsen gør biomasse mere attraktiv

Læs mere

Grundbeløbets ophør. En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald. Kasper Jessen

Grundbeløbets ophør. En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald. Kasper Jessen Grundbeløbets ophør En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald Kasper Jessen Side 1 Dato: 24.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Jessen Kontrolleret af: Kasper Nagel og

Læs mere

Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro

Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro Røggasdrevet absorptionsvarmepumpe i Bjerringbro Charles W. Hansen 27-05-2009 1 Bjerringbro Varmeværk er et naturgasfyret varmeværk med 2050 tilsluttede forbrugere 27-05-2009 2 Bjerringbro Varmeværk ejer

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Omlægning af støtten til biogas

Omlægning af støtten til biogas N O T AT 11.april 2011 J.nr. 3401/1001-2919 Ref. Omlægning af støtten til biogas Med Energistrategi 2050 er der for at fremme udnyttelsen af biogas foreslået, dels at støtten omlægges, og dels at den forøges.

Læs mere

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer Varmepumper i energispareordningen Ordningens indflydelse på investeringer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling,

Læs mere

Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014.

Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014. Det fleksible gasfyrede kraftvarmeværk. Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme. Temadag mandag den 24. november 2014. Vilkårene for de danske naturgasfyrede kraftvarmeværker: Forbrugerne efterspørger:

Læs mere

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark Til Energinet.dk Markedets aktører Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark 1. Indledning Dette notat redegør for den bagvedliggende analyse

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

Hvorfor skal de biomassefyrede centrale kraftværker have to konkurrenceforvridende fordele frem for de gasfyrede decentrale kraftvarmeværker?

Hvorfor skal de biomassefyrede centrale kraftværker have to konkurrenceforvridende fordele frem for de gasfyrede decentrale kraftvarmeværker? Aktuel Konkurrenceforvridende vilkår i kraftvarmesektoren Hvorfor skal de biomassefyrede centrale kraftværker have to konkurrenceforvridende fordele frem for de gasfyrede decentrale kraftvarmeværker? Dette

Læs mere

Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef

Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Hovedpointer r har en vigtig rolle i fremtidens energisystem Afgiftsfritagelsen gør biomasse mere attraktiv

Læs mere

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye røggasvekslere for motorer type Danstoker Indkøb af ny Elkedel

Læs mere

HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed

HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed Notat HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed 02. februar 2015 Projekt nr. 219332 Dokument nr. 1214704662 Version 1 Udarbejdet af

Læs mere

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger ERFA-MØDE KRAFTVARME & VARMEPUMPER Kolding, den 29. maj 2018 Projektchef Jørgen Risom, ingeniør M.IDA Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Disposition

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

DECENTRAL KRAFTVARME KONKURRENCEEVNE, LØSNINGER OG ØKONOMI. Af chefkonsulent John Tang

DECENTRAL KRAFTVARME KONKURRENCEEVNE, LØSNINGER OG ØKONOMI. Af chefkonsulent John Tang DECENTRAL KRAFTVARME KONKURRENCEEVNE, LØSNINGER OG ØKONOMI Af chefkonsulent John Tang Fjernvarmens konkurrenceevne 137 værker 27,5 % af forbrugerne Fjernvarmens konkurrenceevne 196 værker 36 % af forbrugerne

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2017-614 Doknr: d2018-1698-18.0 01-02-2018 Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Konklusion Vurdering af konsekvenser ved grundbeløbets bortfald må ses i

Læs mere

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang DISPOSITION Elektrificering sætter dagsordenen så langt øjet rækker Økonomiske rammer afgør, hvad vi skal investere i Uafhængighed

Læs mere

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 MODEL, SCENARIER OG FORUDSÆTNINGER 2 Model af el- og fjernvarmesystemet Balmorel

Læs mere

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb.

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb. TILLÆGSNOTAT Projektforslag - Varmepumpe i Ravnkilde november 2018 Tina Hartun Nielsen Midtjylland Mobil +45 2222 5196 thn@planenergi.dk Sag: Projektforslag Varmepumpe i Ravnkilde Emne: Tillægsnotat genberegning

Læs mere

Når motoren bruger gas

Når motoren bruger gas Artikel 1/5 Når motoren bruger gas Kompakt 300 kw e kraftvarmeenhed. Motor, generator, udstødskedel samt lyddæmper er monteret på rammen. Hvor mange og hvor? Der er nu opstillet i alt ca. 800 gasmotorer

Læs mere

Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper

Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Niels From, PlanEnergi Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Kolding, den 29. september 2016 Niels From 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma >

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

Sæby Varmeværk A.m.b.a.

Sæby Varmeværk A.m.b.a. Sæby Varmeværk A.m.b.a. Temadag 18. maj 2016 Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme Pouli S. Rugholt - Sæby Varmeværk 2016 Sæby Varmeværk Fakta 2016 Antal målere: 3.489 Gadeledningsnet: Stikledningsnet:

Læs mere

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller.

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. El-Forbrug og en 30 % forøgelse af den faktiske mølleproduktion for vinteren 2010 se Det er den

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME.

KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME. KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME. GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED DAGSORDEN Hvorfor er store varmepumper til

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation Geotermi i Danmark 12 maj 216 Overblik 28 udvalgte

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016.

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016. Analyse Dok. ansvarlig: JFH Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2016-13799-36.0 12-10-2016 Grundbeløbet og betydning for fjernvarmeprisen Resume De naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker modtager

Læs mere

Gasfyret kraftvarme En oversigt over muligheder til flere driftstimer og bedre økonomi for gasfyrede kraftvarmeanlæg Oktober 2017

Gasfyret kraftvarme En oversigt over muligheder til flere driftstimer og bedre økonomi for gasfyrede kraftvarmeanlæg Oktober 2017 Gasfyret kraftvarme En oversigt over muligheder til flere driftstimer og bedre økonomi for gasfyrede kraftvarmeanlæg Oktober 2017 Hovedbudskaber De vigtigste resultater fra projektet er: Baggrund for hæftet

Læs mere

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020

Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Scenarier for Danmarks el- og fjernvarmesystem 2020 Analyse nr. 3 28. september 2012 Resume Analysen kaster lys over konsekvenserne for Danmarks el- og fjernvarmesystemer af udviklingen i det nordeuropæiske

Læs mere

BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER. Af chefkonsulent John Tang

BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER. Af chefkonsulent John Tang BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER Af chefkonsulent John Tang FJERNVARMENS FREMTID Konkurrenceevne varmepris: FJERNVARMENS FREMTID Konkurrenceevne varmepris: 5 værker

Læs mere

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj 2005 Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj

Læs mere

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Eltariffer Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne

Læs mere

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035 25. februar 2014 Formål med scenarier frem til 2035 Godt grundlag for kommunikation om udfordringer og løsningsmuligheder. Hjælpeværktøj til

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation 28 juni 216 Overblik 28 udvalgte fjernvarmeområder

Læs mere

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER Kate Wieck-Hansen OVERSIGT Politiske udfordringer Afgifter og tilskud Anlægstyper med biomasse Tekniske udfordringer Miljøkrav VE teknologier Samaarbejde

Læs mere

Teknisk risikovurdering

Teknisk risikovurdering Fax +45 9839 2498 Tønder Kommune Morten Hofmeister Nordjylland Att.: Lene Heissel og Henrik Hansen Tlf. +45 9682 0400 Skørping 11. maj 2015 Mobil +45 2234 4703 mh@planenergi.dk Teknisk risikovurdering

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING?

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? Dato: 28. oktober 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Mulighederne for den fremtidige fjernvarmeproduktion i decentrale områder

Mulighederne for den fremtidige fjernvarmeproduktion i decentrale områder Mulighederne for den fremtidige fjernvarmeproduktion i decentrale områder Analyse nr. 9 4. december 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Resume... 3 2 Introduktion... 7 3 Status for den decentrale kraftvarme på

Læs mere

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Beretning til Generalforsamling varmeåret 2014/15 1. Valg af dirigent ** Kurt Johansen blev valgt 2. Beretning til generalforsamling - varmeåret 2014/15 Afslutning af varmeår

Læs mere

Gassen i fremtidens Fjernvarme

Gassen i fremtidens Fjernvarme Gassen i fremtidens Fjernvarme Jan de Wit, Johan Bruun (DGC) Disposition: 1. Fjernvarmen i DK, 3 nøgletal.. 2. Det typiske værk.. 3. Udfordringer 4. Muligheder 5. Hvem bliver vinderen (brændsel/teknologi)?

Læs mere

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker Forsyningssikkerheden og de decentrale værker - og store varmepumpers rolle 17/4-2013. Charlotte Søndergren, Dansk Energi Dansk Energi er en kommerciel og professionel organisation for danske energiselskaber.

Læs mere

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN SEPTEMBER 2018 OKSBØL VARMEVÆRK TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN FORBRUGER OG SELSKABSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Juni 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Fælles anlæg etableres i 2018... 4 Fælles anlæg etableres i 2025...

Læs mere

Fjernvarmens rolle i samarbejde med el, gas og affald - fjernvarmen som energilager

Fjernvarmens rolle i samarbejde med el, gas og affald - fjernvarmen som energilager Fjernvarmens rolle i samarbejde med el, gas og affald - fjernvarmen som energilager Jesper Koch, Analysechef i Grøn Energi/Dansk Fjernvarme www.gronenergi.org ENERGIKLUNSERNE I FJERNVARMEN HAR ENERGILAGER

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Indledning Den undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark, som DFF netop har gennemført, viser ikke overraskende, at der er en meget stor

Læs mere

Økonomiske overvejelser. v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP)

Økonomiske overvejelser. v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Økonomiske overvejelser v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Temadag om luft som varmekilde Kolding - d. 12. november 2018 Kort om DFP DFP er et A.m.b.a selskab,

Læs mere

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Fremsendes alene pr. e-mail til: Hjørring Kommune v. teamleder Martin Berg Nielsen: Martin.berg.nielsen@hjoerring.dk og hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning

Baggrundsnotat: - Grøn omstilling i den individuelle opvarmning Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning En kombiløsning bestående af en varmepumpe og en gaskedel, en såkaldt hybridvarmepumpe, er en individuel opvarmningsform, der kombinerer

Læs mere

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle Motor og generator Der er indlysende fordele ved at producere decentral kraftvarme. Hvis vi kun producerede varme eller hvis vi kun producerede elektricitet ville virkningsgraden hver især ligge på ca.:

Læs mere

Rapport fra Biogas Taskforce. Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen

Rapport fra Biogas Taskforce. Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen Rapport fra Biogas Taskforce Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen Energiaftalen af 22. marts 2012: Biogas Taskforce skal undersøge og understøtte konkrete biogasprojekter med

Læs mere

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Nordre Strandvej 46 NOTAT Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012 Til: NVV Fra: Lasse Kjelgaard Jensen Vedrørende: Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Formål Formålet

Læs mere

Greenpeace kommentarer til Omlægning af brændselsindfyringen på Avedøreværket og forslag til VVM-redegørelsen

Greenpeace kommentarer til Omlægning af brændselsindfyringen på Avedøreværket og forslag til VVM-redegørelsen By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Roskilde Ny Østergade 7-11 4000 Roskilde 9. oktober 2008 Greenpeace kommentarer til Omlægning af brændselsindfyringen på Avedøreværket og forslag til VVM-redegørelsen

Læs mere

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S. Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 6. januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Økonomi i varmepumpeprojekter

Økonomi i varmepumpeprojekter Økonomi i varmepumpeprojekter v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Temadag om store varmepumper i fjernvarmen Kolding - d. 29. januar 2018 Disposition Hvad er vigtigt

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for VEKS... 5 Investeringsoverblik

Læs mere

Frederikshavn Forsyning. Orientering fra direktionen 28. februar 2012

Frederikshavn Forsyning. Orientering fra direktionen 28. februar 2012 Frederikshavn Forsyning A/S 1. Afskrivninger i 2011 i FAS Efter gældende retningslinjer for restanceinddrivelse, afskrivninger mv. vil Betalingskontoret, når det skønnes, at et krav er uerholdeligt, afskrive

Læs mere

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan,

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, Side Solvarmebaseret fjernvarme: Konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret solvarmebaseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, samt tekniskøkonomiske konsekvenser

Læs mere

Viborg Fjernvarme GRAF TIL PRÆSENTATIONSMATERIALE. 4 Sammenligning (VP medie = 25⁰C) Sammenligning (VP medie = 30⁰C)... 5

Viborg Fjernvarme GRAF TIL PRÆSENTATIONSMATERIALE. 4 Sammenligning (VP medie = 25⁰C) Sammenligning (VP medie = 30⁰C)... 5 Notat Viborg Fjernvarme GRAF TIL PRÆSENTATIONSMATERIALE 25. maj 2016 Projekt nr. 224177 Dokument nr. 1219695607 Version 1 Udarbejdet af HAGH Kontrolleret af JHAL Indholdsfortegnelse 1 Overordnede Forudsætninger...

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere