Kursus i brug af Pinnacle Studio 9. Faste billeder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kursus i brug af Pinnacle Studio 9. Faste billeder"

Transkript

1 Bent Sehested Odense Video Klub Side 27 Faste billeder Det er muligt at optage faste billeder fra en video eller fra en sekvens, der allerede ligger på Timeline. De optagne billeder kan indsættes i din videofilm eller gemmes på harddisk i flere formater. Fra harddisken kan billederne bearbejdes f.eks. med Photoshop og indsættes i din film via Album eller Titel Editor. Velegnede filformater vil være.bmp,.tiff eller.jpg Fra Video Klik på ikonet med fotografiapparatet for at komme ind i menuen. Afspil den ønskede passage, som løbende kan ses på monitoren. Klik på knappen Grab, når det søgte billede viser sig. (Du kan også standse filmen og klikke dig frem til det ønskede motiv. Derefter klik på Grab) Det grabbede billede ses i ruden klar til at blive føjet til filmen eller til at blive gemt på harddisken. Vælger du at sætte prik i feltet videokamera, vil programmet arbejde med den video, du gennem Firewirekablet har i din camcorder og du kan styre camcorderen med knapperne på skærmen. Hvis motivet viser bevægelse, kan det grabbede billede være uskarpt, men ved flueben i feltet Reducer flimmer, kan rystelsen nedsættes eller ofte fjernes. Prisen er et lidt uskarpt billede. Knappen Tilføj til film indsætter billedet lige foran den markerede sekvens. Knappen Gem til disk åbner en dialogbox, så du kan gemme på harddisk. Hvis billedets sideforhold er forskellig fra 4:3, bliver billedet tilpasset, men pas på!: Personer på billedet kan derved enten blive høje og tynde eller lave og tykke. Har du egne billeder på elektronisk form f.eks. fra et digitalkamera, kan disse billeder hentes fra harddisken. Arbejder du i format 4:3, får du bedst resultat med.bmp eller.jps hvis billedets opløsning er 72 dpi og størrelsen 720x576 pixels.

2 Bent Sehested Odense Video Klub Side 28 Hvis du arbejder i format 16:9, tilpasser Studio 9 ikke billederne, men tilføjer sorte kanter ved siderne. Dette kan du undgå, hvis du i f.eks. Photoshop beskærer billedet til 1,78:1. Da billeder behandles som skiltebaggrund, kan du tilføje tekst, grafik og knapper. Der er ingen lyd koblet til stillbilleder, så du skal overveje hvilken lyd, der skal afspilles. Billeders standardvisningstid er 4 sek, men denne tid kan ændres ved at indstille visningstiden i ruden øverst til højre i editorens ramme. Det er muligt at lave overgange mellem stillbilleder. Når dine egne billederne skal importeres til Studio 9, sker det via mappen med kamera. Denne mappe kan være helt tom. Derfor skal den aktuelle hængemappe findes. Klik på ikonet med den tomme mappe og find via dialogboxen frem til den aktuelle mappe. Dobbeltklik på et af billederne i denne mappe og alle billederne importeres. Herfra kan det valgte billede trækkes til Timeline.

3 Bent Sehested Odense Video Klub Side 29 Skilte i Studie 9 En video bør i det mindste have et titelskilt i starten og et skilt med afmelding, evt. copyright med dato og en liste med producent og evt. medvirkende til slut. Hvis du satser på DVD udgivelse, kan titelskilt udelades, fordi du allerede har placeret oplysningen om titel m.v. i DVD ens hovedmenu. Generelt om skilte Skilte skal være tydelige og kunne læses på en TV skærm i normal sofa-afstand. Hvis du holder din knyttede hånd frem foran dig i strakt arm og lukker det ene øje, bør hånden kunne fylde skærmen ud i bredden (format 4:3). Der kan være bogstaver på tværs af skærmen og max. 5 linjer. Hvis du fylder mere på, vil skærmen virke proppet. Informative skilte om medvirkende, copyright, producent m.v. kan være med lidt mindre skrift og der kan være op til 10 linjer på skærmen. Skriftens farve skal være i kontrast til baggrunden og det kan være en fordel, hvis skriften har en farvet kant. Det er bedst at holde sig til en enkelt skrifttype, men du kan naturligvis godt bruge forskellig tegnstørrelse til de enkelte oplysninger. Studio 9 kan ikke vise egentlig rulletekst, hvor en længere tekst ruller frem over skærmen, men det er muligt at skubbe skiltet med teksten ind fra siden eller fra bunden så de glider hen over skærmen. Har du valgt Sekvensvisning, bliver skiltet indsat som en sekvens, hvor baggrunden er sort. Den kan flyttes på vanlig vis. Har du valgt Timelinevisning, kommer skiltet på sporet med ikonet T og du ser en ternet baggrund, der betyder, at skiltets baggrund er gennemsigtig. Skiltet fremstilles

4 Bent Sehested Odense Video Klub Side 30 Vælg skilte ved at klikke på fanebladet med T. I den viste mappe ses en mængde forslag til skrifter. Marker en af dem du synes om og træk indholdet til Timeline, mærket med T. Det er ligegyldigt hvad der står; - teksten ændrer du selv om lidt. Ved at klikke Værktøjskasse, Video, åbner du en simpel redigeringsmulighed. - Dobbeltklik på skiltet på Timeline åbner det egentlige redigeringsvindue. De 4 øverste knapper indstiller til fasttekst, rulletekst, kravletekst og diskmenu (med trykknapper). I nederste knaprække vælges redigering, tekstbox, ellipse og rektangel. Dækker flere elementer over hinanden, kan rækkefølgen ændres fra menulinjen med Titel, Lag. Den tid et skilt skal være fremme, indtastes i ruden øverst til højre ved siden af X. De 4 ikoner mellem billede og søjlen med skrifttyper styrer 1) Skriftens Udformning, 2) Valg af Baggrund, 3) optagelse af Still-billeder og 4) fremstilling af Knapper. I nederste linje udløser ikonerne Redigering, fremstilling af Tekstbox, Ellipse og Rektangel. Fremstilling af ny tekst: Se næste side.

5 Bent Sehested Odense Video Klub Side 31 Ny tekst: Klik på T og klik dernæst på billedvinduet, hvor teksten skal begynde. Indtast tekst Marker teksten; - åbn rullevinduet med tekstnavne og vælg herfra skrifttype. Er teksten for gnidret, må den åbnes. Marker teksten og klik på ikon a b og 2 lodrette streger. Nu kan teksten åbnes og tilpasses den ønskede form. Skal teksten flyttes, dobbeltklikkes på teksten, så der fremkommer gule håndtag omkring den. Klik på ikonet Krydspile. Når markøren bliver til krydspile, kan teksten flyttes. Ramme og skygge tilføjes den markerede skrift ved at vælge type blandt eksemplerne til højre. Hver skrifttype har 8 forskellige undertyper med forskellige skygger skyggevirkning. Er du tilfreds med skriften, kan den gemmes. Vælg faneblad Favoritter og klik på kuffert. Vil du pynte på skriften, kan mange typer ændre overflade og kanter. Vælg faneblad Tilpasset. Afslut opgaven med tryk på OK. Den tid et enkelt skilt skal være fremme indstilles i ruden øverst til højre. Skiltet skal være på skærmen så lang tid, at teksten kan læses selv af en langsom læser. Baggrunde kan hentes frem hvis du klikker på ikonet med den lille kaktus. Du kan både bruge klip fra filmen og egne digitale billeder. - Hvis du ikke har fremskaffet et baggrundsbillede endnu, kan det nås ved at du åbner for fotografiapparatet ved at klikke på ikonet med kamera. - Husk: Baggrunden skal hentes ind i titeleditoren som det første, idet elementerne ligger på siden i den orden, de er hentet ind. Flere elementer han kædes sammen ved <CTRL>+ Klik. Der er nu gule prikker omkring de valgte emner og ikonet med kæden er aktiveret. Emnerne kan nu flyttes rundt på skærmen som et hele. Kædningen ophæves igen ved at klikke på den sprængte kæde. De næste 2 ikoner aktiverer justeringsfunktioner. Bevægelige tekster Her skal vælges en overgang, f.eks. Push venstre i begge ender af teksten (se eksempel herover).

6 Bent Sehested Odense Video Klub Side 32 Den færdige film gemmes. Når dit mesterværk er færdigredigeret, skal det gemmes i sin endelige form. Det betyder, at Studio 9 skal fremstille en ny fil ud fra det råmateriale, du har læst ind og kombinere dette med den lyd og de tekster m.v., du har lagt på Timeline og gemt i filerne med efternavnet.stu. Det færdige projekt skal ligge på Timeline, før du går videre, idet hele projektet som det første skal renderes (gennemregnes). Filtypen på den redigerede film bestemmes af det medie, du vil bruge. Hvis du senere ønsker at arbejde med originalfilmen på ny, må du ikke slette originalbåndet. Projektet på Timeline indeholder jo kun de sekvenser, du har valgt at vise. Vælg faneblad 3 Filmfremstilling og denne skærm viser sig. Midt i billedet kan vælges drev og du kan se, hvor meget plads der er tilbage på lagerpladsen. På knaprækken til venstre kan du vælge, hvordan opgaven skal løses: Bånd Du kan spille filen tilbage til bånd via camcorder enten i DV-format eller via DV-kamera til en VHS-maskine. DV formatet bruges ved arkivering; - VHS formatet er den ringeste løsning. AVI Filen kan lægges på harddisk som en.avi-fil. Denne filtype er større end MPEG og er ofte lidt ringere i kvalitet end den tilsvarende.mpeg-fil, men AVI-filer kan redigeres og afspilles på alle Windows-typer. Denne løsning kan bruges, hvis du senere vil arbejde videre med projektet. MPEG Filen kan lægges på harddisk som en komprimeret mpg-fil. Filtypen har mange indstillingsmuligheder, som hver især har indflydelse på kvaliteten og dermed også på filstørrelsen. Mange af disse valg foretager Studio 9 automatisk. Dette format er det samme som bruges, når filen skal lægges på DVD. Stream og Del omtales ikke her. Formaterne er beregnet for internettet.

7 Bent Sehested Odense Video Klub Side 33 DISK Her gemmes filen på DVD, hvis komputeren er udstyret med en DVD-brænder. Denne valgmulighed kan også ende i en Videodisk eller en Supervideodisk, men disse to typer er ikke så interessante for os. Studio 9 er i stand til at foretage alle nødvendige beregninger, men det er dig som bruger, der skal bestemme formatet. Som eksempel på filstørrelser, ses herunder den samme fil behandlet til de forskellige formater: Filnavn Billedstørrelse Filstørrelse Ejby_AVI 720x576 pixels.avi-film 875,0 MB Ejby_VideoCD 352x288 pixels 38,7 MB Ejby_SVHS 480x766 pixels 73,9 MB Ejby_DVD 720x576 pixels.mpg-film 175,3 MB Det ses af tabellen, at AVI-formatet fylder mest, idet det rummer flest detaljer og er redigerbart. Video CD og SVHS formaterne er ikke særlig brugbare alene p.gr.a. deres mindre billedstørrelse. Komprimeringen er MPEG-1 og så er der tilbage det komprimerede MPEG-2 format, der er velegnet til udgivelser på DVD. Studio 9 kan godt hente en MPEG-2 fil ind på Timeline, men billedkvaliteten er lidt ringere end det ses ved AVI udgaven, idet det er bortkastet en hel del informationer under komprimeringen. Movie til Tape Forbind DV-camcorderen til komputeren med Firewire-kablet Sørg for, at der er bånd i DV-camcorderen Tænd DV-camcorderen og sæt den på PLAY Klik på Indstillinger på komputerskærmen Fanebladet Udkør på bånd ses herover. Flueben i Automatisk start og stop, OK Klik på den grønne knap Fremstil Overspilningen kan følges både på Timeline og på feltet under monitorvinduet.

8 Bent Sehested Odense Video Klub Side 34 Movie til AVI Denne metode gemmer filen på harddisk. Vælg den ønskede placering med ikonet øverst til højre. Klik Indstillinger for at komme til set-up menuen, der ses herover. I området Videoindstillinger kan vælges forskellige komprimeringstyper, men det er et område for viderekomne så pas på! Vælg DV Video Encoder og lad de andre indstillinger være som Studio 9 foreslår. OK Hvis du får rodet rundt i indstillingerne, kan du klikke Samme som projekt. Klik Fremstil AVI-fil, hvorefter filen renderes (dannes) og gemmes på harddisk. Når filmen er færdig kan du få den afspillet i Windows Media Player ved at klikke på klaptræet 123 Movie til MPEG Denne metode gemmer filen på harddisk. Vælg placering med ikonet øverst til højre (hængemappen) Klik på Indstillinger for at komme til set-up menuen for MPEG-filer.

9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 35 Her ses også en hel del indstillingsmuligheder, men jeg vil anbefale, at du i første omgang vælger den løsning, som Studio 9 anviser. (DVD-kompatibel). Efter at du har accepteret med OK, vender skærmen tilbage til billedet på forrige side, og du klikker Fremstil MPEG-fil. Herefter kan du følge processen på den bjælke, der ligger under monitorvinduet. Den nederste mulighed: At fremstille en skive med dit projekt er så stor en mundfuld, at jeg i denne vejledning vil spare dig for at arbejde med dette samtidig med, at du skal sætte dig ind i resten af opgaven. Det ville måske være en ide at tage emnet op i et senere kursus. Opdatering og tilkøb af effekter og overgange. Hollywood FX er et eksempel på en speciel samling overgange. De er meget amerikanske i deres forløb: Dramatiske 3D overgange, hvor billedet sprænges i småstykker, der forsvinder ud i baggrunden. Der findes et par af disse typer i samlingen. De nås, hvis du klikker Værktøjskasse, Video og vælger Plug in. Du kan prøve disse overgange, men de er forsynet med et vandmærke (En reklame fra Pinnacle), og bliver derfor først brugelige, når du har betalt en licens for at bruge dem. Du får derefter opgivet en kode, der skal indtastes i Studio 9. Klik Hjælp, Købe aktiveringskode eller Klik på nøglen øverst til højre i Studio skærmbilledet eller Klik på tangenten Lås effektpakken op. Du tilbydes at klare købet over internet, men postvæsnet kan også bruges. Via internettet kan du holde Studio 9 opdateret. Det sker, at producenten udsender forskellige rettelser til programmet. Det er også muligt at købe opdateringer, hvis du f.eks. ønsker at udvide die egen version. Hvis du kalder kan du undersøge, om der findes opdateringer til dit program og evt. hente dem. Bent Sehested

Pinnacle Studio Titler

Pinnacle Studio Titler Pinnacle Studio Titler En enkel titel Du kan starte med at oprette en titel, så skal du blot klikke på "T"-ikonet i venstre side af medie vinduet og dine indsatte medieklip vil blive erstattet af et udvalg

Læs mere

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 Manuel farvekorrigering. Tidligere (side 13) er der vist en indstilling, hvor du kunne lave en automatisk farvekorrektion. Der er også en mulighed for at gennemføre

Læs mere

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Bent Sehested Side - 1 Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Hvert lag i Compositionen har et afmærket ankerpunkt. Det er koordinaterne for diagonalernes skæring. Der

Læs mere

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning!

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning! Det er en god idé, hvis du inden, du starter video-optagelse med digitalkameraet, nøje overvejer dine optagelser. Lav først en plan! Derefter vil det lette redigeringsarbejdet meget, hvis du kun optager

Læs mere

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Videoredigering for begyndere 2 Kære kolleger Denne lille vejledning er lavet i forbindelse med et kursus i video-redigering for begyndere på PMC i Horsens

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2.

Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2. Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2. Konvertering af fotografier og anden grafik til DV-format Et TV billede er opbygget af 576 vandrette

Læs mere

Mini videoredigeringskursus. 1 Mandag 10.december, 2007. Claus D. Pedersen IKT-vejleder, Rosenvængets Skole

Mini videoredigeringskursus. 1 Mandag 10.december, 2007. Claus D. Pedersen IKT-vejleder, Rosenvængets Skole 1 Digital Videoredigering Med Pinnacle studio Version 10+ Mini videoredigeringskursus Mandag 10.december, 2007 2 Indledning: Dette kompendium er ment som en hjælp til at komme i gang med videoredigeringsprogrammet

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15. Hent

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15. Hent Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15 Fremstilling af grønlandskort, masker og flammende bogstaver Rundt om os findes mange motiver, der egner sig som baggrunde og vignetter i vores videofilm.

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1 Bent Sehested Side - 1 Indledning til brug af masker i Premiere Vil du have vist 2 videospor samtidig, hvor der i begge spor sker bevægelse, kan det gennemføres ved brug af en maske. Det vil blive demonstreret

Læs mere

Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro

Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro Bent Sehested Side - 1 Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro Kan anvendes både i Premiere 6,5 og i Premiere Pro versionerne. - Om fremstilling af kortet i Photoshop

Læs mere

Videoredigering med Pinnacle 9

Videoredigering med Pinnacle 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 1 Videoredigering med Pinnacle 9 Denne første vejledning skal hjælpe klubbens medlemmer i gang med redigering og bringe dem frem til et vellykket resultat. - Der opstår

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Her er en guide til at lave BackUp af din DVD ved hjælp af DVDShrink og et brænderprogram.

Her er en guide til at lave BackUp af din DVD ved hjælp af DVDShrink og et brænderprogram. Side 1 af 12 DVD BackUp www.abmedia.dk Opdateret d. 28.12.2004 Ofte er der mere på en original DVD end der kan ligge på en Backup, så derfor kan man benytte dette lille program til at vælge hvad man vil

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

Ved Bredde skriver du Ved Højde skriver du 300. Baggrund vælger du Hvid

Ved Bredde skriver du Ved Højde skriver du 300. Baggrund vælger du Hvid Side 1 Det første der skal gøres er at vi laver en top i størrelsen uden noget på. Vælg NY ved at klikke på det hvide ikon Ved Bredde skriver du 1200 Ved Højde skriver du 300 Baggrund vælger du Hvid Vi

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

VideoSpin - videoredigeringssoftware

VideoSpin - videoredigeringssoftware - videoredigeringssoftware - generelt Pinnacle's VideoSpin, er en gratis videoredigeringssoftware baseret på Pinnacle Studio Med videospin kan man klippe dårlige scener ud, korte scener ned, lægge tekster

Læs mere

Studerendes video- optagelser til prøver

Studerendes video- optagelser til prøver Studerendes video- optagelser til prøver Resume Video til brug ved prøver kan optages i flere forskellige formater og lagres på forskellige medier. Hvis video optages på dvd (f.eks. 80 mm skive, der sættes

Læs mere

Redigering i Windows Movie Maker

Redigering i Windows Movie Maker Redigering i Windows Movie Maker Fotografen har oprettet en mappe på skrivebordet som hedder ledelses udvikling. I den nyoprettede mappe har han placeret den videofil som du skal arbejde med. Nu skal du

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL:

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL: Bent Sehested Side - 1 Billedstabilisering med After Effects 6,5 PRO Hvis man skal bruge filmklip optaget med lang brændvidde og særlig hvis det er med håndholdt kamera, vil optagelserne oftest være urolige

Læs mere

Adobe Premiere Pro 2.0

Adobe Premiere Pro 2.0 Arbejds oversigt Hvad enten du bruger Adobe Premiere Pro til at redigere video til TV transmission, DVD, eller hjemmesider, vil du sandsynligvis fälge lignende arbejdsmetoder. Premiere Pro s arbejdsmetode

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1 Side 1 Denne opgave/vejledning skal komme til at se sådan ud. Baggrundsbilledet skal være i en størrelse der er 658 x 271 pixel. Bladet er et foto for sig som skal maskes af og baggrunden gøres gennemsigtig.

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Animeret rejserute på kort som en kombineret opgave

Animeret rejserute på kort som en kombineret opgave Bent Sehested Photoshop.After Effects og Premiere Side - 1 Animeret rejserute på kort som en kombineret opgave Opgaven vil være at fremstille en animeret rute på et kort, der samtidig skal vises ovenpå

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM Målet med en film er som regel at andre skal se den. Derfor skal ens sekvens altså det der er klippet sammen på tidslinjen også ud af AVID en igen. Der er grundlæggende to måder

Læs mere

Redigering af video i Nero Vision

Redigering af video i Nero Vision Redigering af video i Nero Vision Nero Vision er et enkelt og let anvendeligt videoredigeringsprogram, som er en del af den store Nero-pakke. Det er ikke så avanceret som Pinnacles Studio, bl.a. er det

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Frilægning af motiv og brug af green screen. Vil man f.eks. konstruere en baggrund til en person, der skal indlede et videoindslag, er det ikke altid muligt

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Movie Maker. En manual til den MovieMaker i Windows XPTM. Version: August 2012

Movie Maker. En manual til den MovieMaker i Windows XPTM. Version: August 2012 Movie Maker En manual til den MovieMaker i Windows XPTM Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er MovieMaker?...4 Fordele...4 Ulemper...4 Ekstra overgange med mere!...4 Krav til udstyr...5 Det

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2.

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2. Indholdsfortegnelse Videoredigering med KineMaster... 2 Videoredigeringsapp... 2 KineMasters brugergrænseflade... 3 Sådan redigerer du dine videoer... 4 Optage video... 4 Klippe en optagelse... 6 Indsætte

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on En didaktisk model til ipadagogik Fagligt indhold Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog Rammesætning Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Kobling )l praksis Produk)on Individuelt Gruppe

Læs mere

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst)

Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Emne: Brug af billedserier på DVD i undervisningen. (udviklet i faget billedkunst) Problemstilling: Jeg ønskede at bruge slideshow til at vise mange forskellige billeder i undervisningen. Jeg har i lokalet

Læs mere

Billedbehandling i praksis

Billedbehandling i praksis Billedbehandling i praksis Øvelser til værktøjerne i simpel billedbehandling Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4 Sideformat...5

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside.

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Side 1 Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Login til mine websider Du starter med at logge ind som medlem. Herefter klikker du på den

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Multi-Camera redigering

Multi-Camera redigering Multi-Camera redigering Hvis du laver optagelser af en levende begivenhed såsom en koncert eller en dans med flere kameraer, kan det være temmelig tidskrævende at redigere optagelserne sammen sekventielt.

Læs mere

Videoproduktion trin for trin

Videoproduktion trin for trin Videoredigering trin for trin Drejebog / manuskript Kamerateknik Storyboard Klippemanus Overfør videofiler til computer Capture Konvertering Redigering Færdigbehandling Vigtige begreber NAVN: KL: Videoproduktion

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

1.0 Velkommen til manualen for Editor 1. 1.1.1 Editorens typiske udseende 1. 1.1.2 HTML-kode 1. 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2

1.0 Velkommen til manualen for Editor 1. 1.1.1 Editorens typiske udseende 1. 1.1.2 HTML-kode 1. 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2 1.0 Velkommen til manualen for Editor 1 1.1 Editoren 1 1.1.1 Editorens typiske udseende 1 1.1.2 HTML-kode 1 1.1.3 Generelle funktioner og deres ikoner 2 1.2 Værktøjslinjer 2 1.3 Ikoner 2 1.3.1 Liste over

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Huskesedler til Word 2010

Huskesedler til Word 2010 Huskesedler til Word 2010 Indhold... 2 Kanter og skygger... 5 Sidehoved og -fod... 6 Multimedieklip... 7 Billede... 8 Du vil: oprette en tabel Sådan gør du Klik på knappen på fanen Indsæt gruppen Klik

Læs mere

Pinnacle Studio - en kort vejledning

Pinnacle Studio - en kort vejledning Pinnacle Studio - en kort vejledning Her er en hurtig vejledning til hvordan du kan komme i gang med at arbejde med video med videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio DV. Og får du blod på tanden og

Læs mere

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9 (5) Marts 2015 JC - Data Indhold Gem på disk, Genvejsknapper... 2 Søg, Collage,...3 Andre Collageformer, Gem collage... 4 Filtre: Ansigtsgenkendelse, Stjerne... 5 Geo-tag, Google Earch: Søg, Zoom... 5

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

FUSE, INTERNET & DVD

FUSE, INTERNET & DVD FUSE, INTERNET & DVD Disse noter beskriver trin for trin, hvordan du eksporterer dine klippede indslag til FUSE, Internet og DVD. DVD..side 2 FUSE-eksport..side 7 INTERNET-eksport side 10 AMN E09 Side

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip.

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip. ASB E-mailsignatur I det følgende vil det forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere.

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Sidst ændret: 17. November 2008 Hardware: Systemet består af: * 2 skærme, hvor den venstre et vigtigst. * Mac Pro computer * Ekstern scratch disk

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Vejledning til Billedbehandling

Vejledning til Billedbehandling Vejledning til Billedbehandling Picasa Grundlæggende vejledning Grundlæggende håndtering Importere billeder fra dit kamera Markering af billeder Importere billeder fra dit kamera Navngive personer Indstilling

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

Brugervejledning til FOKUSpartnere

Brugervejledning til FOKUSpartnere Indholdsfortegnelse LOGIN 3 GENERELT 3 BRUGERVEJLEDNING 4 VIRKSOMHEDSPROFIL 4 1) Virksomhedsnavn 6 2) Beskrivelse af virksomheden 6 3) Generel information 6 4) Yderligere information 6 5) Kontaktpersoner

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1 Bent Sehested Side - 1 Bevæge en maske langs en snoet kurve Ofte sker en animering langs en kurve, der snor sig. Både bevægelse og rotering skal altså styres, så opgaven er ikke så simpel som ved flyveruten.

Læs mere

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia.

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Camtasia guide Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Redigering af video Det forventes at læsere af denne guide allerede har Camtasia installeret. 1. Hvis du har valgt at redigere i din

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Ipad. Sådan fotograferer du.

Ipad. Sådan fotograferer du. Ipad. Sådan fotograferer du. Se på nissens arbejde, giv dig god tid og få fine billeder. Tag et billede: Check Foto/Video knappen lyser gult på Foto, Zoom frem og tilbage, klik evt. en enkelt gang, på

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Beskæring (2) Picasa 3.1.9.

Beskæring (2) Picasa 3.1.9. (2) Marts 2015 JC - Data Indhold Åben programmet, Skrivebordsfladen... 2 Kopier - Indsæt billeder, Valgmuligheder... 3... 4 Zoom, Diasshow, Søg, Roter... 5 2 Google Picasa, er den enkleste måde at organisere

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. -

Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. - Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. - For at lave sine musik CD er om til WMA format kræver det en PC med Microsoft Media Player version 7.1 eller

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

FRA KAMERA TIL COMPUTER

FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA CANON FS200 TIL LIQUID Før optagelserne kan redigeres, skal de kopieres fra kameraet til computeren. Det foregår i to trin. Først kopieres optagelserne fra kameraet til din

Læs mere

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Nødvendigheden for at almindelig god bruger til edb. Her taler jeg ikke om at blive en superbruger men bare en bruger der styr på almindelig

Læs mere

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Opret sag 1 Knyt part til sag 1 Opret Word dokument 2 Arkivér dokument 2 Arkivér dokumenter fra sagsfane

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere