Videoredigering med Pinnacle 9

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Videoredigering med Pinnacle 9"

Transkript

1 Bent Sehested Odense Video Klub Side 1 Videoredigering med Pinnacle 9 Denne første vejledning skal hjælpe klubbens medlemmer i gang med redigering og bringe dem frem til et vellykket resultat. - Der opstår altid tvivlsspørgsmål, når man sidder hjemme med alle programmets muligheder og ikke lige kan huske, hvordan det nu var.. Indledning (den digitale mulighed) Før du skal starte redigeringsprogrammet, bør du forberede datamatens harddiske. Harddisken bør være formateret med NTFS-system, så der ikke bliver problemer med videofiler over 4 GigaByte. Det bedste vil være at have en harddisk specielt til videofiler, men en stor harddisk, opdelt i flere partitioner kan også bruges. Lav allerede nu en mappe til videofiler på det valgte drev; her E:\Videomappe. En ting bør du gennemføre fra start: System og programmer, der normalt ligger på C:\ bør aldrig blandes med videofiler. Indscanning af video fra DV Forbind den slukkede DV camcorder med den slukkede datamat via Firewire-kablet. Tænd for camcorderen og vælg PLAY. Netadapteren bør anvendes. Kør frem på båndet til det sted, hvor indscanningen skal starte. Tænd for datamaten og start Pinnacle Studio 9. Når programmets enkelte dele er lagt på plads i datamaten, vises et skærmbillede, som ses på næste side. Programmet er delt i 3 hovedafsnit: 1. Import (Capture) den del, hvor filmen overføres fra camcorder til datamat

2 Bent Sehested Odense Video Klub Side 2 2. Rediger (Edit) den del, hvor filmen redigeres i datamaten 3. Filmfremstilling (Make Movie) den del, hvor filmen overføres til bånd el. DVD Import er aktiveret og der ses en tom mappe, en monitor, en camcorder med styreknapper og endelig et diskometer med en masse vigtige indstillinger;- bl.a. ledig diskplads i MB og i minutter. Først skal Studio vide hvordan dit udstyr er forbundet til datamaten. Disse indstillinger sker over diskomaten. Klik på mappeikonet og kontroller mappens navn (Her: E:\Videomappe), OK

3 Bent Sehested Odense Video Klub Side 3 Der skal være hvid prik i DV-import ved fuld kvalitet Klik på bjælken Indstillinger. Nu fremkommer en dialogbox med 4 faneblade, hvor indstillingerne kan kontrolleres. Importkilde: Video og Audio: DV-kamera, PAL 4:3, flueben i forhåndsvisning, Prik i Automatisk baseret på videoindhold Tryk Test Datarate for at kontrollere om systemet kan importere video Importformat: DV-format Rediger: Kan indstilles senere CD, Stemme,..: Kan indstilles senere, OK Klik på Start Import. Her er mulighed for at give filen navn, Klik på boxens bjælke Start Import. Indhentningen går i gang. I mappen over billedet af camcorderen fremkommer ikoner for de enkelte klip. Forløbet kan ses i monitorens vindue, bl.a. om der mistes billeder (frames) undervejs. Hvis dette er tilfældet, kan det forhindre/give uregelmæssig afspilning. Når den ønskede mængde film er indhentet, klikkes på Stop Import. Gem Projektet som. Nu skal du sikre dig, at du kan finde filmen igen, hvis datamaten f.eks. pludselig låser eller får funktioneringsfejl. Klik Filer, Gem Projekt som.. Du lander i C:\Pinnacle\... Klik dig frem til E:\Videomappe\..filnavn (eks. Landsby01.stu)

4 Bent Sehested Odense Video Klub Side 4 Det er vigtigt, at du med det samme opretholder denne disciplin med at bruge videodrevet til alle de filer, der hører til projektet. Du kan godt arbejde videre herfra, men væn dig til at gemme projektet med passende mellemrum. Nu ligger der tre filer på Videodrevet:.avi fil med de importerede billeder,.scn fil med adresser på de enkelte klip,.stu fil med oplysninger om projektet. Hvis du senere åbner Studio 9, vil det seneste projekt blive indlæst, men du kan også klikke dig frem til den ønskede.avi fil ved at klikke på mappeikonet og åbne den pågældende fil. Redigering Klik på fanen Rediger. Nu fremkommer et lidt ændret skærmbillede.

5 Bent Sehested Odense Video Klub Side 5 Midt på skærmen og lidt til højre ses en samling ikoner. Klik på ikonet med de to vandrette rækker af firkanter. Derved sættes Timeline i sekvens-tilstand. På Timeline til venstre ses en værktøjskasse og den aktuelle fils navn. Monitoren øverst i skærmen viser de kendte styreknapper og tælleren, der ses under billedskærmen viser fra venstre mod højre Timer:minutter:sekunder:frames. På Timeline ses også et barberblad og en affaldsspand.

6 Bent Sehested Odense Video Klub Side 6 De enkelte klip i mappen kan nu trækkes til Timeline, idet det først er her de indgår i din film. Klik på et klip og træk det til Timeline, så det fylder 1. rude ud. Næste klip trækkes ned på Timeline på næste ledige rude. Efterhånden som klippene bruges, sættes der et flueben i mappen. Sekvensvisning Timeline virker som et storryboard, hvor det er muligt at lave om på rækkefølgen af de enkelte klip. Marker et klip, der skal flyttes og træk det med musen til den nye plads mellem 2 andre klip. Programmet foretager selv de nødvendige omplaceringer, så der ikke bliver huller i rækkefølgen. Vil du bruge det samme klip flere gange, skal det blot trækkes fra mappen på ny og føres til den ønskede plads. Når den rå udgave af din video skal ses, markerer du 1. klip og trykker <Mellemrum>, eller trykker på monitorens PLAY. Hvis du vil spole hurtigt frem eller tilbage, kan du trække i den lille skydeknap der ses lige under monitorens billede. Det er også muligt at spole hurtigt frem mens filmen vises.

7 Bent Sehested Odense Video Klub Side 7 Der vil sikkert være klip, der skal gøres kortere eller flyttes rundt. Du ændrer længden på et klip ved at dobbeltklikke på det. Nu ombyttes mappen med et felt med 2 vinduer og et felt med 2 skydere. (se ovenfor) Vinduerne viser start- og slutbillede for klippet og trimningen sker ved at flytte på skyderne. Imellem billederne ses felter med kontrolknapper. Når du er tilfreds med trimningen, lukkes funktionen ved at klikke på X øverst i feltet. Husk at gemme projektet med mellemrum. Hvis du bruger kommandoen Gem, lægger den nye udgave sig oveni den tidligere gemte. Det kan være godt nok, men hvis du eksperimentere med forskellige måder at klippe filmen på, bør du hellere gemme med kommandoen Gem som. Og hver gang give projektet samme navn, men et nyt versionsnummer. På den måde kan du vende tilbage til en tidligere løsning. Det er ikke billederne, du gemmer flere gange, men kun listen med ind- og ud-punkter. En ting Studio 9 ikke er så god til er at holde styr på projekter, hvori der indgår klip fra flere bånd. Programmet kan kun vise klip fra 1 bånd ad gangen. Der er en løsning på dette problem, men den er for øvede operatører. Det er muligt at redigere både DV video og MPEG video, men formaterne kan ikke blandes. Ligeledes er det ikke muligt at blande 16:9 format med 4:3 format. Overgangseffekter og videoeffekter. I realiteten har vi kun brug for et par overgangseffekter: en gradvis indblænding/udblænding og en gradvis overblænding fra et filmsklip til det næste. Ved videoeffekter forstås programdele, der kan ændre på billeder, f.eks. konvertere farvebilleder til sort/hvidbilleder, - rette op på farvefejl, lave slow-motion klip m.v.

8 Bent Sehested Odense Video Klub Side 8 Overgangseffekter. Klik på fanebladet Effekter (Firkant med lyn) og siden i mappen fyldes med ikoner. Vælger du en overgang ved at markere den tilhørende ikon, kan forløbet af skiftet ses i monitoren. I eksemplet er der trukket en overgang ned mellem klip 1 og 2 Der skal laves en blød overgang hvor billederne skal glide ind over hinanden. Bemærk, at der er flere sider med overgange. Overganges standardvarighed er 2 sek., men denne tid kan ændres. Dobbeltklik på overgangens ikon på Timeline. I det fremkomne vindue kan tiden ændres. Overganges varighed kan bruges til at opbygge historien med. Hurtige klip (ca. 12 billeder) kan gøre overgange bløde Længere overtoning (tre til fem sek.) kan binde to klip sammen tematisk. Videoeffekter Fremkaldes ved at markere det eller de ønskede klip og klikke på ikonet Værkstøjskasse, Video på Timeline. Herefter fremkommer et vindue med de valgte klip. Klik på stikproppen nederst i venstre side. Herefter er det muligt at vælge mellem en del effekter. Se skærmdump på side 8. Det er ikke alle effekter, der kan bruges med det samme. Mange af dem skal først købes fri, idet man over internettet kan købe en licens, der aktiverer de ønskede effekter og fjerner vandmærket i testudgaven. Læs om frikøb senere i vejledningen.

9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 9 Forsøg dig med et par effekter og undersøg den virkning, du kan opnå. Der kan arbejdes med farvekorrektion, lys, kontrast og farvetone, - billedstabilisering og støjreducering. Fortryder du en valgt effekt, kan du markere den tilhørende ikon og taste Delete eller markere den og klikke på Affaldsspand. Vil du have bedre kontrol med klippenes længde, eller passer redigering på Timeline bedre for dig, kan du vælge opsætning på Timeline. Klik på ikonet med de to liggende bjælker Det nye er Timelines udformning:

10 Bent Sehested Odense Video Klub Side 10 Det nye på skærmen er, at du nu kan se klippenes længde Timeline view egner sig bedst til en detaljeret redigering, idet du her kan styre, hvad der sker i hvert eneste sekund af din film på dine 2 videospor og 3 lydspor. Tallene i den gule linje er tidsangivelser. Du kan trække i den tilhørende skyder med musemarkøren eller klikke på + eller for at ændre størrelsen af tidsenheden. På de enkelte linjer er der plads til Billeder med f.eks. overgange, originallyd, tekster, lydeffekter og baggrundsmusik. NB! Sørg for at gemme dit projekt med mellemrum, eks. når du har lavet en svær overgang, eller samlet nogle klip, du mener er færdige. Det er så ærgerligt at miste dyrebar arbejdstid og gode ideer, fordi du ikke nåede at gemme projektet, før datamaten låste og tro mig: Det sker for os alle! Når Studio 9 startes næste gang, hentes automatisk den seneste.avi-fil fra din harddisk. Herefter må du selv hente den ønskede udgave af projektet: Klik Filer, Åbn projekt, find projekt <filnavn.stu>, OK

11 Bent Sehested Odense Video Klub Side 11 Arbejde med klip på Timeline Her er det muligt at trimme de enkelte klip. Hvis en scene er for lang og derfor skal afkortes, er den letteste metode at klikke på scenen for at markere den. Klippet bliver blåt. Sæt markøren i klippets højre ende. Markøren bliver en venstrepil. Hold venstre museknap nede og træk forsigtigt pilen mod venstre. På monitoren kan du følge resultatet. Når du slipper museknappen, afkortes scenen hertil. Klip der ligger til højre herfor trækkes med, så man undgår huller. På samme måde kan begyndelsen af et klip afkortes. Hvis du fortryder din ændring, findes lige over monitoren 2 ikoner: Fortryd/Gendan. Et klik på spørgsmålstegnet henter hjælp. Et klik på nøglen giver mulighed for tilkøb over internettet af div. tilbehør Vil du se, hvordan klippet nu er tilpasset, kan det ske på 2 måder: a) Marker klippet og startbilledet vises i monitoren Klik på knappen PIL HØJRE under monitorbilledet og klippet afspilles. Stop med nyt klik på samme knap, der nu bærer PAUSE-symbol. b) Flyt markøren på Timeline til klippets start. Tryk på mellemrumstasten klippet afspilles. Nyt tryk på mellemrum stopper afspilningen. Er du ikke helt tilfreds med denne metode at redigere på, er der også en anden metode, der samtidig giver større nøjagtighed i tilpasningen af de enkelte klip: Marker det ønskede klip, hold markørpilen over venstre side af værktøjskassen. Derved fremkommer et ikon. Klik og der skubbes en redigeringsside frem. ELLER dobbeltklik på det markerede klip og samme side vises.

12 Bent Sehested Odense Video Klub Side 12 Filmklippets første og sidste billede vises, og det ses, at klippet varer 20 sek og 18 frames. Ved at trække i de to håndtag, kan du beskære klippet forfra og bagfra; frame for frame. Du kan afspille klippet ved at klikke på afspilleknappen i boxens midterfelt. Når du er tilfreds med klippet, klikker du på X i boxens øverste højre hjørne Skal du skære et stykke ud af et klip er metoden: Træk i håndtaget på tidslinealen, indtil linjen står ved starten af stykket, der skal fjernes. Klik på barberbladet lige over tidslinealen. Nu er klippet skåret over. Træk i håndtaget på tidslinealen, til linjen står ved slutningen af det stykke, der skal væk. Klik på barberbladet igen. Det hele har du naturligvis overvåget ved at se på monitoren. Marker det stykke klip, der skal fjernes og klik derefter på skraldespanden. Det ønskede stykke fjernes; - efterfølgende klip trækkes til, så du undgår hul i sekvensen. Det er også muligt at slette et klip; - eller et stykke af et klip på den sædvanlige måde Marker klippet, højreklik på klippet og vælg Slet. Fortryder du, kan du klikke Undo eller klikke Rediger, Fortryd. Når du på denne måde har gennemgået din film og fjernet uønskede stykker så husk GEM SOM.. Vil du være helt sikker, giver du filmen et andet navn, eks. Landsbyen03. På den måde kan du vende tilbage til den gamle udgave, hvis passager skal laves om. Det er ikke hele video-filen, du gemmer igen. Den ligger kun på harddisken i 1 udgave, - men det er en fil med adresser på klip-ind og klip-ud punkter, samt de overgange, du evt. har valgt, der ligger i de små filer.pic og.scn. At hente et gemt projekt frem på skærmen Når du på et senere tidspunkt vil arbejde videre med det gemte projekt, skal det hentes fra harddisken: Klik Fil, Åbn Projekt, Find <filnavn>.stu, OK Projektet hentes og klippene ses på Timeline. Overgange Overgange arbejder med to videosekvenser ad gangen og skifter mellem disse to. Det simple klip mellem to de to sekvenser, er det mest primitive. Det kaldes ofte et hårdt klip. Sådan tilføres en overgang mellem to sekvenser: Vælg fanen overgange (kasse med lyn igennem). Nu vises en del ikoner med forskellige effekter. Klik på den ønskede effekt og hold museknappen nede og træk ikonet ned mellem de to klip. Studio udfører den ønskede overgang. Virkningen ses i monitoren, hvis du trykker mellemrum. Det er muligt at se, om du rammer rigtigt, idet Studio markerer med en grøn lodret streg, hvor du sætter overgangen.

13 Bent Sehested Odense Video Klub Side 13 Prøvekør overgangen. (tryk mellemrum) Går den for langsomt, kan den indstilles: Marker overgangen; Peg på venstre grænse, så markøren bliver en dobbeltpil Træk dobbeltpilen mod venstre. Herved følger overgangen med, - den forlænges. På samme måde er det muligt at forkorte overgangen ved at trække grænsen mod højre. Ændringerne kan slettes med UNDO/REDO, med Rediger, Fortryd eller med CTRL+Z. Du kan også ændre varigheden af en overgang ved at dobbeltklikke på overgangens ikon på Timeline

14 Bent Sehested Odense Video Klub Side 14 Det vindue, der ses på side 12 nederst, viser længden af overgangen. Oppe i øverste højre hjørne ses en tidsmarkering. Ved at klikke på pil op/ned kan længden af udtoningen justeres. Du kan også trække i kanten af den markerede overgang på tidslinjen og se resultatet her. Hurtige overgange (under et halvt sekund) virker som bløde klip, mens længere overgange (tre til fem sekunder) er velegnede til at sammenknytte to forskellige scener i fortællingen. NB! Udvælg et par typer overgange, du synes er rigtige og brug dem gennem filmen. Simpelt er godt! Du skal ikke have afprøvet alle overgangene i den samme film. Videoeffekter Farvekorrektion. Nogle optagelser kan snyde kameraets automatik, så resultatet bliver enten for mørk eller for lyst. Der kan også forekomme farvestik. Det er ofte muligt at korrigere for sådanne fejl. I klip nr. 1 skal billedet gøres lidt lysere, så der kan ses flere detaljer i møllehat og trækroner. Marker det klip, der skal korrigeres, - Klik på værktøjskasse, video. Klik på stikprop, automatisk farvekorrigering, OK. Brug den fremkomne skyder til at justere til ønsket farvetone, som kan ses på monitoren. Klik på X øverst i rammen for at lukke ruden. Korrekturen svarer til kameraets automatiske hvidbalance. Det er muligt at ændre mellemtonerne fra værdi 0,7 til 1,4. Lave værdier gør mørkere. Så snart du har indstillet skyderen til den ønskede værdi, går programmet i gang med at beregne og udføre ændringen. Hvis du har valgt Timeline-visning, kan

15 Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 forløbet ses som en ændring i farven bag tiderne på Timeline. Der kan også ses et ikon lige under klippet. Hvis andre effekter skal tilføjes samme klip, aktiveres tangenten Tilføj ny effekt. Herefter kan du foretage det nye valg. Som kontrol af virkningen, kan du aktivere/deaktivere effekten ved at manipulere med flueben i vinduet videoeffekter. Programmet skal have tid til ny beregning efter hver ændring. Det er ikke alle effekter, der kan fungere på samme klip. Dette holder Studio 9 selv rede på. Effekterne udføres i den rækkefølge, de står oplistet. Rækkefølgen kan ændres med knapperne til højre for listen. En markeret effekt kan fjernes ved klik på affaldsspanden. Funktionen Gør skarpere er markeret med en hængelås. Den kan prøvekøres, men vandmærket med fabrikantens navn og en hængelås kan først fjernes, når du har købt en licens til at bruge effekten. Billedstabilisering. Mange videokameraer har billedstabilisering, der kan formindske rystelser under optagelsen. Det bedste er naturligvis at bruge fotostativ, men det er ikke altid muligt. Funktionen Stabiliser kan klare en del af opgaven; - men opgaven er yderst krævende for komputerens mikroprocessor, - og den er ikke helt fejlsikker. Funktionen ser på elementer i hvert enkelt billede og beregner det efterfølgende billede, så elementerne ikke hopper fra billede til billede. Funktionen hiver elementerne på plads, så billedet står roligt. Bliver ændringerne for store, giver det efterfølgende billede et ryk og beregningen tager fat igen. Om disse ryk virker bedre end smårystelser, er nok en personlig vurdering. Støjreduktion. Der er ofte billedstøj i digitale optagelser, der er underbelyste, men støjen varierer. Hvis forskellen mellem 2 billeder udjævnes, fjerner man samtidig støjen. Forsøg ved at bruge skyderen forsigtigt. Det er ingen mirakelkur, men funktionen kan gøre umulige optagelser tålelige. Andre brugbare effekter: Farveeffekter Sort/hvid ændrer farvetonen til gråtoner Farvekorrig. tilpasser farvetone og farvemætning Sepia giver sekvensen en gullig farvetone Timeeffekt Hastighed kan afspille i slow/fastmotion Stilistiske Gamle film giver indtryk af at være optaget på film

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 Manuel farvekorrigering. Tidligere (side 13) er der vist en indstilling, hvor du kunne lave en automatisk farvekorrektion. Der er også en mulighed for at gennemføre

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

Mini videoredigeringskursus. 1 Mandag 10.december, 2007. Claus D. Pedersen IKT-vejleder, Rosenvængets Skole

Mini videoredigeringskursus. 1 Mandag 10.december, 2007. Claus D. Pedersen IKT-vejleder, Rosenvængets Skole 1 Digital Videoredigering Med Pinnacle studio Version 10+ Mini videoredigeringskursus Mandag 10.december, 2007 2 Indledning: Dette kompendium er ment som en hjælp til at komme i gang med videoredigeringsprogrammet

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9. Faste billeder

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9. Faste billeder Bent Sehested Odense Video Klub Side 27 Faste billeder Det er muligt at optage faste billeder fra en video eller fra en sekvens, der allerede ligger på Timeline. De optagne billeder kan indsættes i din

Læs mere

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning!

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning! Det er en god idé, hvis du inden, du starter video-optagelse med digitalkameraet, nøje overvejer dine optagelser. Lav først en plan! Derefter vil det lette redigeringsarbejdet meget, hvis du kun optager

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11

Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Minikursus i videoredigering med Pinnacle 11 Videoredigering for begyndere 2 Kære kolleger Denne lille vejledning er lavet i forbindelse med et kursus i video-redigering for begyndere på PMC i Horsens

Læs mere

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Bent Sehested Side - 1 Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Hvert lag i Compositionen har et afmærket ankerpunkt. Det er koordinaterne for diagonalernes skæring. Der

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Redigering af video i Nero Vision

Redigering af video i Nero Vision Redigering af video i Nero Vision Nero Vision er et enkelt og let anvendeligt videoredigeringsprogram, som er en del af den store Nero-pakke. Det er ikke så avanceret som Pinnacles Studio, bl.a. er det

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL:

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1. Start AE og kontroller indstillingerne for PAL: Bent Sehested Side - 1 Billedstabilisering med After Effects 6,5 PRO Hvis man skal bruge filmklip optaget med lang brændvidde og særlig hvis det er med håndholdt kamera, vil optagelserne oftest være urolige

Læs mere

Pinnacle Studio - en kort vejledning

Pinnacle Studio - en kort vejledning Pinnacle Studio - en kort vejledning Her er en hurtig vejledning til hvordan du kan komme i gang med at arbejde med video med videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio DV. Og får du blod på tanden og

Læs mere

Intro til Windows Live Movie Maker

Intro til Windows Live Movie Maker Intro til Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker er efterfølgeren til Windows Movie Maker. I denne version er der blevet tilføjet slideshow-funktion, altså en funktion hvor du kan lave et lysbilledshow

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

Pinnacle Studio Titler

Pinnacle Studio Titler Pinnacle Studio Titler En enkel titel Du kan starte med at oprette en titel, så skal du blot klikke på "T"-ikonet i venstre side af medie vinduet og dine indsatte medieklip vil blive erstattet af et udvalg

Læs mere

Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2.

Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2. Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Adobe Photoshop i samarbejde med Adobe Premiere - del 2. Konvertering af fotografier og anden grafik til DV-format Et TV billede er opbygget af 576 vandrette

Læs mere

Microsoft Movie Maker 2

Microsoft Movie Maker 2 Video: Tastevejledning Microsoft Movie Maker 2 Om programmet Movie Maker 2...2 Lidt teknik...2 Hvilke krav skal man stille til sin computer?... 2 Kom i gang med videoredigering...4 Begynd på et nyt projekt...

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

High Speed Kamera og Redigering

High Speed Kamera og Redigering digital Vejledning High Speed Kamera og Redigering Vejledning til læreren: Fra high speed optagelser til slowmotion film 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb Sådan redigerer du med Audacity Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1 Hvad kan Audacity? Audacity er et freeware lydredigeringsprogram. Programmet kan: fungere som lydoptager (ex optage fra mikrofonindgangen

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia.

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Camtasia guide Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Redigering af video Det forventes at læsere af denne guide allerede har Camtasia installeret. 1. Hvis du har valgt at redigere i din

Læs mere

VideoSpin - videoredigeringssoftware

VideoSpin - videoredigeringssoftware - videoredigeringssoftware - generelt Pinnacle's VideoSpin, er en gratis videoredigeringssoftware baseret på Pinnacle Studio Med videospin kan man klippe dårlige scener ud, korte scener ned, lægge tekster

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Multi-Camera redigering

Multi-Camera redigering Multi-Camera redigering Hvis du laver optagelser af en levende begivenhed såsom en koncert eller en dans med flere kameraer, kan det være temmelig tidskrævende at redigere optagelserne sammen sekventielt.

Læs mere

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere.

Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Final Cut Pro (FCP) INTRO - Gøre klar til at redigere. Sidst ændret: 17. November 2008 Hardware: Systemet består af: * 2 skærme, hvor den venstre et vigtigst. * Mac Pro computer * Ekstern scratch disk

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9 (5) Marts 2015 JC - Data Indhold Gem på disk, Genvejsknapper... 2 Søg, Collage,...3 Andre Collageformer, Gem collage... 4 Filtre: Ansigtsgenkendelse, Stjerne... 5 Geo-tag, Google Earch: Søg, Zoom... 5

Læs mere

Optagelse med to kameraer

Optagelse med to kameraer Optagelse med to kameraer Del 1 Hvis du filmer en levende begivenhed med et enkelt videokamera, kan du få problemer med redigeringen: Hvis du ønsker at klippe fra det ene skud til det andet, er du nødt

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Billede redigering. Du har nu oprettet i alt to mapper, og der kan oprettes flere med et sigende navn.

Billede redigering. Du har nu oprettet i alt to mapper, og der kan oprettes flere med et sigende navn. Hvordan opretter vi en mappe på skrivebordet. Højre klik på skrivebord og Tryk en gang på ny. Klik så en gang på mappe. Højre klik på nye mappe, vælg omdøb og skriv: Mine Billeder, og Klik på skrivebordet.

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro

Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro Bent Sehested Side - 1 Animeret rejserute på gennemsigtigt kort. Fremstillet i After Effects 6.5 Pro Kan anvendes både i Premiere 6,5 og i Premiere Pro versionerne. - Om fremstilling af kortet i Photoshop

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Videoproduktion trin for trin

Videoproduktion trin for trin Videoredigering trin for trin Drejebog / manuskript Kamerateknik Storyboard Klippemanus Overfør videofiler til computer Capture Konvertering Redigering Færdigbehandling Vigtige begreber NAVN: KL: Videoproduktion

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

Redigering i Windows Movie Maker

Redigering i Windows Movie Maker Redigering i Windows Movie Maker Fotografen har oprettet en mappe på skrivebordet som hedder ledelses udvikling. I den nyoprettede mappe har han placeret den videofil som du skal arbejde med. Nu skal du

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Vejledning i Powerpoint

Vejledning i Powerpoint Indholdsfortegnelse Startdias Startdias... 1 Indsætte nyt dias... 1 Tekst... 1 Links til web... 2 Indsæt et billede... 2 Lyd... 3 Baggrund... 3 Animation... 3 Handlingsknapper... 4 Redigering... 6 Overgange...

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15. Hent

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15. Hent Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 15 Fremstilling af grønlandskort, masker og flammende bogstaver Rundt om os findes mange motiver, der egner sig som baggrunde og vignetter i vores videofilm.

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger...3 Normal... 3 Diassortering...

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

Vejledning til Billedbehandling

Vejledning til Billedbehandling Vejledning til Billedbehandling Picasa Grundlæggende vejledning Grundlæggende håndtering Importere billeder fra dit kamera Markering af billeder Importere billeder fra dit kamera Navngive personer Indstilling

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2.

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2. Indholdsfortegnelse Videoredigering med KineMaster... 2 Videoredigeringsapp... 2 KineMasters brugergrænseflade... 3 Sådan redigerer du dine videoer... 4 Optage video... 4 Klippe en optagelse... 6 Indsætte

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

3) Hvis du vælger at følge en trailer template, kan du vælge mellem. 4) Hvis du tilgengæld vil skabe din egen video fra bunden, er der

3) Hvis du vælger at følge en trailer template, kan du vælge mellem. 4) Hvis du tilgengæld vil skabe din egen video fra bunden, er der imovie er et filmredigeringsprogram tilknyttet macos og ios. Programmet giver dig mulighed for at skabe dine egne film baseret på billeder, lyd og videoklip. Programmet tilbyder et bredt, men overskueligt

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide.

Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide. Denne guide er lavet af Rasmus Andersen Side 1 Velkommen til denne Windows XP Moviemaker Guide. Du skal starte med at klik på Start, derefter klik på Programmer, til sidst skal du tryk på Windows Movie

Læs mere

Movie Maker. En manual til den MovieMaker i Windows XPTM. Version: August 2012

Movie Maker. En manual til den MovieMaker i Windows XPTM. Version: August 2012 Movie Maker En manual til den MovieMaker i Windows XPTM Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er MovieMaker?...4 Fordele...4 Ulemper...4 Ekstra overgange med mere!...4 Krav til udstyr...5 Det

Læs mere

Huskesedler til Word 2010

Huskesedler til Word 2010 Huskesedler til Word 2010 Indhold... 2 Kanter og skygger... 5 Sidehoved og -fod... 6 Multimedieklip... 7 Billede... 8 Du vil: oprette en tabel Sådan gør du Klik på knappen på fanen Indsæt gruppen Klik

Læs mere

Om multi-kamera redigering

Om multi-kamera redigering Om multi-kamera redigering Du kan bruge Multi-Camera Monitor at redigere optagelser fra flere kameraer, der simulerer levende kamera centraludstyr. Du kan redigere optagelser fra op til fire kameraer med

Læs mere

Her er en guide til at lave BackUp af din DVD ved hjælp af DVDShrink og et brænderprogram.

Her er en guide til at lave BackUp af din DVD ved hjælp af DVDShrink og et brænderprogram. Side 1 af 12 DVD BackUp www.abmedia.dk Opdateret d. 28.12.2004 Ofte er der mere på en original DVD end der kan ligge på en Backup, så derfor kan man benytte dette lille program til at vælge hvad man vil

Læs mere

Vejledning til Dahua harddisk optager

Vejledning til Dahua harddisk optager Vejledning til Dahua harddisk optager LIVE Som standard ved opstart vises der LIVE med samlet visning for tilsluttet kameraer. Her kan vælges 1 /4 / 9 / 16 kanal visning ved at klikke med højre musetast

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Mobiltelefonen som videokamera i undervisningen. Steen Grønbæk Mercantec Viborg

Mobiltelefonen som videokamera i undervisningen. Steen Grønbæk Mercantec Viborg Mobiltelefonen som videokamera i Steen Grønbæk Mercantec Viborg 1 Video i - Lærer-/skoleproduceret video Typer Barfodsoptagelse fra en undervisningssituation Ved barfodsmetoden anvendes der ikke tid på

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Microsoft PowerPoint 2007 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Når du har lært de mange måder, hvorpå det er muligt at søge i LARM.fm s materiale, er det relevant at vide, hvilke muligheder du har for at afspille radio-

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

supertips til IrfanView

supertips til IrfanView KOMPUTER FOR ALLES LÆSERE HAR TALT: 0 supertips til IrfanView Med det gode, gratis billedbehandlingsprogram IrfanView er det en smal sag at få det bedste ud af dine digitale billeder. Få overblikket, juster

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1 Bent Sehested Side - 1 Indledning til brug af masker i Premiere Vil du have vist 2 videospor samtidig, hvor der i begge spor sker bevægelse, kan det gennemføres ved brug af en maske. Det vil blive demonstreret

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

UNI C. Video/billeder og lyd: Tastevejledning. Photo Story 3

UNI C. Video/billeder og lyd: Tastevejledning. Photo Story 3 Video/billeder og lyd: Tastevejledning Photo Story 3 Lav dine egne fortællinger med billeder og lyde...2 Download...2 Opret ny fortælling...2 Indsæt billeder...2 Rediger billederne...3 Ændring af rækkefølgen...4

Læs mere

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story

Gratis-programmerne Picasa og Photo Story Digital I T C A F E E Foto Computerklubben inviterer dig indenfor i Aktivitetscentrets it-café for at demonstrere og fortælle om gode erfaringer med forskellige smarte programmer, som du kan bruge på computeren.

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

PowerPoint 2007. Indhold UNI C

PowerPoint 2007. Indhold UNI C PowerPoint 2007 Indhold Kom i gang med PowerPoint... 3 Hvad er en præsentation?... 3 Faner og bånd... 3 Visning og valg af funktioner... 4 Ny præsentation... 5 Visninger... 6 Normalvisning... 6 Diassortering...

Læs mere

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE For at lave et navneskilt i Inkscape skal du bruge Inkscape. Inkscape er et program til redigering af vektorgrafik, som er det man bruger til laserskæring. Åbn Inkscape.

Læs mere

Start af Smart PSS 1. Hent af optagelser fra valgte kamera 2. Tidslinjen 4. Afspilning af optagelser 4

Start af Smart PSS 1. Hent af optagelser fra valgte kamera 2. Tidslinjen 4. Afspilning af optagelser 4 Indhold Start af Smart PSS 1 Hent af optagelser fra valgte kamera 2 Tidslinjen 4 Afspilning af optagelser 4 Zoom, se detaljer og tag snapshots på optagelser 5 Snapshot/billede 5 Zoom ind 5 Udtræk af video

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer 12052014AS ipad for let øvede modul 9 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 6: Video for viderekomne Om at oprette et projekt Når man arbejder med videoprojekter, er det en god ide at få en god struktur og organisering på de filer,

Læs mere

Nspire 4.2 kom godt i gang

Nspire 4.2 kom godt i gang Nspire 4.2 kom godt i gang Disse 3 knapper åbner nyt dokument, henter eksisterende dokument og gemmer det åbne dokument Her kan dokumentet lukkes Indstillinger Indstillinger 1. Først skal vi have den rigtige

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Side - 1 Bent Sehested Side - 1 Bevæge en maske langs en snoet kurve Ofte sker en animering langs en kurve, der snor sig. Både bevægelse og rotering skal altså styres, så opgaven er ikke så simpel som ved flyveruten.

Læs mere

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1

Odense Video Klub Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Bent Sehested Photoshop og Premiere Side - 1 Frilægning af motiv og brug af green screen. Vil man f.eks. konstruere en baggrund til en person, der skal indlede et videoindslag, er det ikke altid muligt

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere