K:\Bælum Varmeværk\29619 Ad hoc\rapport\notat doc. Bælum Varmeværk Notat Alternativ varmeproduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "K:\Bælum Varmeværk\29619 Ad hoc\rapport\notat 01072009.doc. Bælum Varmeværk Notat Alternativ varmeproduktion"

Transkript

1 K:\Bælum Varmeværk\29619 Ad hoc\rapport\notat doc Bælum Varmeværk Notat Alternativ varmeproduktion 1. juli 2009

2 Indholdsfortegnelse Side 2 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning, baggrund og formål... 3 Foreløbig konklusion og forslag... 4 Vurdering af alternative varmeproduktionsmuligheder... 5 Forhold til myndigheder... 7 Tidsplan og det videre arbejde... 7 Bilag Bilag 1 Referat fra møde med Rebild Kommune

3 Indledning, baggrund og formål Side 3 af 7 Indledning, baggrund og formål Bælum Varmeværk er et naturgasfyret kraftvarmeværk med ca. 250 fjernvarmeforbrugere. Bælum Varmeværks bestyrelse har, på sidste generalforsamling, lovet sine forbrugere, at de på den næste generalforsamling, der afholdes i september 2009, vil få information om varmeværkets fremtidige varmeproduktion og investeringer. Bestyrelsen har gennemført et større undersøgelsesarbejde og har haft et par møder med Terndrup Fjernvarme med henblik på en varmeforsyning fra Terndrup til Bælum. Som grundlag for at bestyrelsen kan træffe en beslutning om varmeværkets fremtid og give sine forbrugere en veldokumenteret orientering, har bestyrelsen besluttet at indlede et samarbejde med Plan & Projekt. Samarbejdet blev etableret på baggrund af et møde i Bælum den 12. februar Formålet med opgaven er at danne grundlag for, at bestyrelsen kan træffe beslutning om at igangsætte en konkret handlingsplan for en fremtidig varmeproduktion. Stigende gaspriser i 2008 og faldende elafregningspriser har medført, at Bælum Varmeværk ser sig om efter alternative varmeproduktioner, der prismæssigt kan konkurrere med gasfyret kraftvarme. Desuden står Bælum Varmeværk overfor at skulle træffe beslutning om eventuelt at skulle hovedrenovere de eksisterende gasmotorer inden for de næste par år.

4 Foreløbig konklusion og forslag Side 4 af 7 Foreløbig konklusion og forslag Rebild Kommune var på mødet den 14. maj 2009 positivt indstillet på at vurdere og fremme en biomasseløsning fra Terndrup. Biomasseløsningen er den selskabsøkonomisk mest attraktive løsning, men så længe der ikke er et frit brændselsvalg i den danske lovgivning, er løsningen ikke relevant, men der kan arbejdes politisk for denne løsning. Forudsat at Bælum Varmeværk ønsker, at der skal arbejdes videre med halmvarmeløsningen fra Terndrup Fjernvarme, bør der opstilles og rettes en række konkrete forhandlingsspørgsmål til Terndrup Fjernvarme. Levering af biomassevarme fra Terndrup Fjernvarme til Bælum Varmeværk med naturgasbaseret kraftvarme vil dog være endda meget vanskeligt at gennemføre på grund af betingelserne i Varmeforsyningsloven. 1 Uafhængigt af hvilken løsning der ansøges om godkendelse til hos Rebild Kommune, kræver lovgivningen, at det er samfundsøkonomisk fordelagtigt. Fortsat naturgasfyret kraftvarme, enten med det nuværende anlæg inklusive en renovering og/eller udskiftning til en ny og større motorer, foreslås vurderet og sammenlignet med og uden biomassevarme og solfanger. Der kan foretages en driftsøkonomisk vurdering på det nuværende anlæg ved for eksempel at udvide den nuværende akkumuleringstankkapacitet. Det vurderes, at en solfangerløsning ikke er et alternativ, der kan stå alene, men kan være et supplement til de andre forslag. Andre gennemførte projekter har vist en rimelig attraktiv økonomi i forbindelse med decentral naturgas kraftvarme. En solfangerløsning vil ikke erstatte en hovedrenovering af varmeværkets motorer, men kan måske medvirke til at trække perioden inden hovedrenoveringen gennemføres. Uafhængigt af om det besluttes at etablere en halmvarmeleverance fra Terndrup til Bælum, eller det besluttes at etablere et solfangeranlæg, skal Bælum Varmeværks spids- og reservelastanlæg holdes driftsklare, hvilket medfører at Bælum Varmeværk bør planlægge at skulle hovedrenovere varmeværkets to gasmotorer og alternativt at installere en ny og større motor og lade de eksisterende motorer køre på regulerkraft. 1 I en afgørelse i Energiklagenævnet af 18. maj j.nr ophæves Mariagerfjord Kommunes afgørelse om godkendelse af projektforslag om fjernvarmeforsyning fra Hadsund Fjernvarmeværk (biomasse) til Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk (decentral naturgas kraftvarme).

5 Vurdering af alternative varmeproduktionsmuligheder Side 5 af 7 Vurdering af alternative varmeproduktionsmuligheder Alternativ varmeproduktion Lovgivning Varmeproduktionspris i kr. pr. MWh Bemærkning Fortsat naturgasfyret kraftvarme fra varmeværkets motorer Ingen bemærkninger, da den gældende lovgivning tillader denne løsning. Gældende produktionspriser. Denne drift medfører, at der skal tages stilling til at hovedrenovere de eksisterende motorer til udførelse inden for ca. to år. Løsningen kan suppleres med etablering af udvidet akkumuleringstankkapacitet. Etablering af en ny og større motorer Ingen bemærkninger, da den gældende lovgivning tillader denne løsning, såfremt projektet viser en positiv samfundsøkonomi. Den marginale varmeproduktionspris er kr. pr. MWh. Det kan overvejes at bibeholde eksisterende motorer og anvende dem på regulerkraft og etablere en ny og større motor. Løsningen indebærer, at der bør suppleres med udvidet akkumuleringstankkapacitet. Biomassevarme fra Terndrup Fjernvarme Den gældende lovgivning tillader ikke denne løsning. Kan købe varmen til ca. 300 kr. pr. MWh. Til prisen skal tillægges finansiering og drift af transmissionsledning mellem byerne. Denne løsning indebærer etablering af en ca. 5,2 km fjernvarmeledning mellem Terndrup og Bælum. Terndrup Fjernvarme kan ikke med nuværende halmanlæg leverer den nødvendige effekt til Bælum i vinterhalvåret. Biogas kraftvarme Den gældende lovgivning tillader denne løsning, såfremt projektet viser en positivt samfundsøkonomi. Ikke billigere end nuværende naturgasfyret drift. Løsningen vurderes ikke at være relevant til Bælum Varmeværk alene på grund af anlægsøkonomi og anlægsstørrelse. Varmepumpe tilsluttet en kommende sø i Bælum Ikke undersøgt, men punktet blev berørt på mødet den 14. maj 2009 hos Rebild Kommune. Anlægget vil sandsynligvis ikke kunne godkendes efter bestemmelserne i Varmeforsyningsloven. Varmeproduktionsprisen kan vanskeligt bestemmes uden nærmere undersøgelser. Denne løsning vurderes teknisk og miljømæssigt ikke at være mulig. Det nødvendige temperaturniveau på fjernvarmen i byen sætter en begrænsning på varmepumpens driftsøkonomi og teknisk muligheder. Det forudses, at det miljømæssigt ikke tillades at tappe energi ud af den kommende sø.

6 Vurdering af alternative varmeproduktionsmuligheder Side 6 af 7 Alternativ varmeproduktion Lovgivning Varmeproduktionspris i kr. pr. MWh Bemærkning Solfanger Ingen bemærkning, da den gældende lovgivning tillader denne løsning. Ca. 200 kr. pr. MWh. Dertil skal tillægges køb af grund, fjernvarmeforbindelsesledning og tilslutning på varmeværket. Løsningen kræver en varmeproduktion, der kan supplere solfangeranlægget i de perioder, hvor solfangeren ikke er tilstrækkelig. Hvis eventuelt et solfangeranlæg skal kunne dække % af Bælum Varmeværks energiproduktion, vil dette medføre et solfanger anlæg på ca m 2 og kræve et jordareal på ca. 1,2 ha.

7 Forhold til myndigheder Side 7 af 7 Forhold til myndigheder Ingen bemærkninger på nuværende tidspunkt. Med henvisning til afholdt møde med Rebild Kommune, jf. bilag 1, ser kommunen velvilligt på alternative varmeproduktionsløsninger i Bælum, men den endelige stillingtagen til fremtidige løsninger kræver, at der foreligger et projektforslag, som kommunen kan tage stilling til. Der er en kendelse fra Energiklagenævnet dateret den 18. maj 2009, hvor Energiklagenævnet giver afslag på Mariagerfjord Kommunes godkendelse af et projektforslag om etablering af en transmissionsledning mellem Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk (naturgaskraftvarme) og Hadsund Fjernvarmeværk (biomassevarme). Denne sag ligner meget projekt med halmvarme fra Terndrup Fjernvarme til Bælum Varmeværk. Generelt forhindrer Varmeforsyningsloven, på nuværende tidspunkt, omstilling fra afgiftsbelagte brændsler til ikke afgiftsbelagte brændsler, hvorfor projekter af denne type vanskeligt kan realiseres. Naturgas Midt-Nord vil givetvis indklage denne type projekter til Energiklagenævnet. Tidsplan og det videre arbejde Bælum Varmeværks bestyrelse har lovet sine forbrugere, at de på den næste generalforsamling, der afholdes i september 2009, vil få information om varmeværkets fremtidige drift og driftsform, herunder en eventuel hovedrenovering af værkets gasmotorer. Denne information skal fastlægges og udarbejdes. Der kan ikke på det foreliggende grundlag opnås en kommunalgodkendelse af projekter eller yderligere tilkendegivelse på en projektgodkendelse på en biomasseløsning sammen med Terndrup Fjernvarme, hvis ikke der foreligger en projektansøgning i henhold til Varmeforsyningsloven. Med henvisning til kendelsen fra Energiklagenævnet om fjernvarmeforsyning fra Hadsund Fjernvarmeværk til Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk vurderes, at et sådant projekt i sidste instans ikke kan godkendes, og dermed vil det være meget risikobetinget at arbejde videre med.

8 Bilag 1 Referat fra møde med Rebild Kommune

9 Referat Sag Bælum Varmeværk a.m.b.a. Den fremtidige energiproduktion og energidistribution i Bælum Mødedato Torsdag den 14. maj 2009, kl Sted Hos Rebild Kommune Deltagere Peter Henneby (PH) Rebild Kommune Bo Lodbjerg (BL) Rebild Kommune Knud V. Kristensen (KVK) Bælum Varmeværk Søren Bertelsen (SB) Bælum Varmeværk Henrik Christensen (HC) Bælum Varmeværk Finn Duus (FD) Plan & Projekt Arne Sørensen (AS) Plan & Projekt Fordeling Referent Næste møde Til mødedeltagerne Arne Sørensen Ikke planlagt Referat udsendt 15. maj 2009 Formål Formålet med mødet var at få en drøftelse mellem Rebild Kommune og Bælum Varmeværk om den fremtidige energiforsyning og udbygning i Bælum. Mødeforløb og -aftale Mødet fulgte den fremsendte dagsorden. 1. Præsentation Mødet blev indledt med en præsentationsrunde: Bo Lodbjerg, teknik- og miljøchef Peter Henneby, afdelingsleder og ansvarlig for varmeplanlægningen i kommunen Henrik Christensen, byrådsmedlem og sekretær i Bælum Varmeværks bestyrelse Søren Bertelsen, bestyrelsesmedlem i Bælum Varmeværk Knud V. Kristensen, kasserer og bestyrelsesmedlem i Bælum Varmeværk Finn Duus, ansvarlig for projektet i planlægningsfasen Arne Sørensen, ansvarlig for projektet i projekt- og etableringsfasen 2. Baggrund for mødet Bælum Varmeværk har besluttet at få udarbejdet en handlingsplan, der skal indeholdende en vurdering af de tekniske, økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved anvendelse af alternative brændsler. I denne vurdering vil naturligvis også indgå de lovgivningsmæssige muligheder, herunder kommunens holdning til planerne.

10 Side 2 af 3 (PH) udtrykte tilfredshed med, at Bælum Varmeværk havde kontaktet kommunen på et tidligt tidspunkt i undersøgelsesfasen og tilføjede, at kommunen endnu ikke var kommet rigtig i gang med en overordnet varmeplanlægning for hele kommunen, som nævnt på dialogmødet på Rebildhus den 12. februar Mulige, fremtidige løsninger for Bælum Varmeværk Fortsat kraftvarmedrift på naturgasmotorer. Denne løsning kan opretholdes ved at renovere de eksisterende motorer eller ved at etablere en ny og større motor. En større motor medfører ekstra akkumuleringstankkapcitet og en tilbygning. Etablere et biomasseanlæg i Bælum. Indlede et samarbejde med Terndrup Fjernvarme om køb af halmvarme. Etablere et solvarmeanlæg. På baggrund af, at der er potentielle planer om at etablere en 30 ha sø, blev muligheden for energiudnyttelsen i den sammenhæng drøftet. Både (PH) og (BL) oplyste, at der er forståelse for og opbakning i kommunen til at fremme løsninger, der er CO 2 neutrale og/eller CO 2 reducerende, hvilket vil sige, at kommunen vil medvirke til at fremme biomasseløsninger, der både er samfundsøkonomisk, selskabsøkonomisk og miljømæssigt attraktive. Kommuneplanforslag i høring (PH) og (BL) oplyste, at der pågår en revision af kommuneplanen, og at kommuneplanforslaget er i høring og at eventuelle bemærkninger og ønsker skal fremsendes skriftlig til Rebild Kommune senest den 17. juni 2009, hvor høringsfristen udløber. Bælum Varmeværks bemærkninger til kommuneplanen kan omfatte følgende: Eventuelt et ønske om, at der i industriområdet mod øst skal kunne indarbejdes et biomassefyret varmeværk på en grund på ca m 2. Få undersøgt og indarbejdet i kommuneplanen, at det tilkøbte grundstykke, der grænser op mod varmeværket, kan anvendes til en kraftvarmeudbygning. Eventuelle restriktioner På mødet var der en forespørgsel om, hvorvidt der er hensyn, der skal respekteres over for de kirkelige myndigheder med hensyn til afstande og højder mellem et værk og en kirke? (PH) oplyste, at der ikke må bygges nærmere end 300 meter til en kirke, og at højden ikke må overskride 8,5 meter. Ovennævnte restriktion kan få betydning ved etablering af en ny akkumuleringstank på varmeværkets grund. De eksisterende to akkumuleringstanke er gravet ca. 1 meter ned i terrænet på grund af højdebegrænsninger.

11 Side 3 af 3 Udbygning i Bælum Den fremtidige udbygning til parcelhuse sker på Elmesvinget (den sydvestlige del af Bælum). 4. Eventuelt Behandlingstid i kommunen Jf. (PH) tager det ca. 3-4 måneder, inklusive offentlighedsfasen, at behandle et projektforslag. Naturgas Midt-Nord (PH) oplyste, at kommunen skulle have et møde med naturgasselskabet om bl.a. anvendelse af naturgasnettet til transport af biogas. Endvidere blev oplyst, at der ikke er kendskab til planerne om etablering af biogasanlæg i nærområdet til Bælum. Konklusion Bælum Varmeværk opfordres til, inden for høringsfristen, at reagere på kommuneplanforslaget med hensyn til reservering af et stykke jord i erhvervsområdet og vurdering af jordstykket, der er tilkøbt varmeværkets grund. Forblivelsespligt Hverken kommunen eller varmeværket har kendskab til, om der, i forbindelses med kraftvarmeværkets etablering, er udarbejdet et projektforslag indeholdende forblivelsespligt til fjernvarmen. Dette er væsentligt, da der har været eksempler på, at forbrugere har meldt sig ud af fjernvarmen. Kommunen opfordrede Bælum Varmeværk til at undersøge dette nærmere. Tegninger/områdeafgrænsning (PH) sender planer med farver over Bælum by til Plan & Projekt. (PH) foreslog, at Bælum Varmeværk, sammen med Plan & Projekt, vurderer den fremtidige områdeafgrænsning for en fjernvarmeforsyning i Bælum, og indtegner denne på en plan, således den fremtidige områdeafgrænsning ajourføres. Solbjerg, den 15. maj 2009 Arne Sørensen, Plan & Projekt

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse

Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse Punkt 21. Etablering af transmissionsledning mellem det centrale kraftvarmeområde og Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk. Projektgodkendelse 2015-032404 Miljø- og Energiudvalget indstiller til byrådet, at

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket

64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket Møde: Byrådet Mødetid: 6. marts 2017kl. 16:00 Mødested: Havndal Skole Sekretariat: Sekretariatet 64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket Sagsnr: 13.03.01-P19-2-16

Læs mere

Nærværende skrivelse er en revision af tidligere fremsendt skrivelse dateret 2. juli 2015

Nærværende skrivelse er en revision af tidligere fremsendt skrivelse dateret 2. juli 2015 Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Søren Alstrup Nielsen Nordjylland Tlf. +45 9682 0401 Mobil +45 4038 9724 SAN@planenergi.dk Att.: Planchef Karl Johan Legaard Skørping den 29. oktober 2015 Vedrørende:

Læs mere

Borgermøde: Fordebat om mulighed for solvarmeanlæg og biomasseanlæg ved Stoholm. Tirsdag den 1. december 2015 kl Velkommen!

Borgermøde: Fordebat om mulighed for solvarmeanlæg og biomasseanlæg ved Stoholm. Tirsdag den 1. december 2015 kl Velkommen! Borgermøde: Fordebat om mulighed for solvarmeanlæg og biomasseanlæg ved Stoholm Tirsdag den 1. december 2015 kl.17.00 Velkommen! Program Kl. 17.00 Kl. 17.05 Kl. 17.15 Kl. 17.25 Kl. 17.55 Velkomst v/ fmd.

Læs mere

Projektgodkendelse og prisregulering efter varmeforsyningsloven. Renée van Naerssen

Projektgodkendelse og prisregulering efter varmeforsyningsloven. Renée van Naerssen Projektgodkendelse og prisregulering efter varmeforsyningsloven Renée van Naerssen Indhold 1. Varmeforsyningslovens formål 2. Anvendelsesområde 3. Godkendelse af projekter 4. Prisregulering 1. Varmeforsyningslovens

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest

Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest Gilleleje Fjernvarme A M B A Fiskerengen 2 3250 Gilleleje Sag: 13.03.01-P19-1-18 16. april 2018 Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Bavne Ager Vest Gribskov Kommune godkender hermed

Læs mere

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen handler om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Vesthimmerlands Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over godkendelse af projektforslag Energiklagenævnet

Læs mere

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring

Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen Hjørring Hjørring Kommune Att.: Martin Berg Nielsen Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Fremsendes alene pr. e-mail til: Hjørring Kommune v. teamleder Martin Berg Nielsen: Martin.berg.nielsen@hjoerring.dk og hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk

Vedr. Kommentar til partshøring vedrørende projektforslag for 30 MW biomassefyret fjernvarmeværk Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a. Danmarksvej 15 8660 Skanderborg Att.: Torkild Kjærsgaard Sagsansvarlig Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Partner, advokat (L), ph.d. Åboulevarden 49, 4.

Læs mere

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Juli 2014 Egedal Fjernvarme Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Notat 1 Afsluttende myndighedsbehandling efter forlængede høringsperiode

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

Et causeri over mulighederne for at konvertere fra naturgas til fjernvarme med miljømæssigt sigte.

Et causeri over mulighederne for at konvertere fra naturgas til fjernvarme med miljømæssigt sigte. Fra naturgas til...? Et causeri over mulighederne for at konvertere fra naturgas til fjernvarme med miljømæssigt sigte. 1 Hvorfor? Kraftvarme mere energieffektivt end naturgas Selvforsyning med naturgas

Læs mere

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj 2005 Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Bredsten-Balle Kraftvarmeværk a.m.b.a. over

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus

KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER Næstved Kommunes afgørelse af 4. december 2013 projektforslag om røggaskondensering for I/S AffaldPlus (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Vedr.: Øster Hornum Varmeværk Projektforslag Ny Halmkedel

Vedr.: Øster Hornum Varmeværk Projektforslag Ny Halmkedel NOTAT Vedr.: Øster Hornum Varmeværk Projektforslag Ny Halmkedel Jens Birch Jensen Nordjylland Tel. +45 9682 0452 Mobil +45 6022 0815 jbj@planenergi.dk 24. marts 2014 Tillæg vedr. vurdering af varmeforsyning

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Haslev Fjernvarme Energivej 35 4690 Haslev Sendt pr. e-mail: allan@haslev-fjernvarme.dk Udskiftning af det eksisterende halmfyrede kraftvarmeværk i Haslev med et nyt 16,0 MW flisfyret

Læs mere

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby

Notat. Notat vedr. Projektforslag for etablering af en biomassekedel samt konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Nørre Aaby Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Dato: 23. november 2011 Sagsnr.: 201105138 Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4835 Fax +45 8888 5501 Vicki.schmidt@middelfart.dk

Læs mere

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd 1 Dagsorden Bestyrelsesformand Thorkild Løkke for Hadsund By's Fjernvarmeværk byder velkommen Præsentation af Hadsund

Læs mere

Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk

Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk Projektforslag Solvarmeanlæg Bælum Varmeværk Udarbejdet for Bælum Varmeværk af Plan & Projekt A/S Oktober 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Projektets baggrund... 3 1.2

Læs mere

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø

Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007. etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø (Varmeforsyning) Præstø Fjernvarme A.m.b.a. over Vordingborg Kommune af 27. november 2007 etablering af en naturgasfyret spids- og reservelastcentral i Præstø Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand,

Læs mere

Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året

Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året 2014 2015-2016. Ordinær generalforsamling i 2015. Hjallerup Fjernvarme har nu tilslutning af 1.622 forbrugere ved årsafslutningen, men der er siden kommet

Læs mere

Slagelse Kommune. Varmeplanlægning. Varmeplanstrategi. November 2009

Slagelse Kommune. Varmeplanlægning. Varmeplanstrategi. November 2009 Slagelse Kommune Varmeplanlægning Varmeplanstrategi November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse Kommune Varmeplanlægning Varmeplanstrategi

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Projektgodkendelse til Mørkøv Varmeværk Amba

Projektgodkendelse til Mørkøv Varmeværk Amba Projektgodkendelse til Mørkøv Varmeværk Amba VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Indholdsfortegnelse Stamoplysninger Læsevejledning Sagsfremstilling Retsgrundlag Gennemgang og vurdering af projektet Afgørelsen og tilladelsens

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 17. februar 2010 ophæves.

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 17. februar 2010 ophæves. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA HMN Naturgas I/S OVER Mariagerfjord

Læs mere

Energi Midt A/S Kølkær Varmecentral

Energi Midt A/S Kølkær Varmecentral Projektforslag Energi Midt A/S Kølkær Varmecentral Etablering af 2872m 2 solvarmeanlæg 1 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF SOLFANGERANLÆG PÅ EKSISTERENDE VARMEANLÆG HOS KØLKÆR VARMECENTRAL Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016 Miljørapport til Udkast til Varmeplan Indhold Miljørapport til Udkast til Varmeplan...1 Varmeplanens indhold...1 Formål:...1 Mål:...1 Indhold:...1 Nul-alternativ...2 Indvirkning på miljøet...2 Bilag 1.

Læs mere

Mariagerfjord Kommune (Orla Jørgensen)

Mariagerfjord Kommune (Orla Jørgensen) MEMO TITEL Mariagerfjord Kommune - Projektforslag vedrørende forblivelsespligt ved Veddum Skelund Visborg Kraftvarmeværk A.m.b.a. vurdering af indkomne høringssvar. DATO 17. maj 2013. Revision 1 16. juli

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 16. juni 2015 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere:

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 16. juni 2015 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag, den 16. juni 2015 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: Bestyrelsen Driftsleder Henning Mikkonen Administrativ medarbejder Holger Skott (referent)

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S. Anlæg til levering af fjernvarme DATO 28/ /16 Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde Savværk A/S DATO 28/2 2018 1/16 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter anlæg til levering af fjernvarme fra Davinde

Læs mere

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning TEKNIK OG MILJØ EnergiMidt A/S Industrivej Nord 9B 7400 Herning Att.: Sigurd Asser Jensen Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer:

Læs mere

Notat vurdering af kapacitet og reference

Notat vurdering af kapacitet og reference Aarhus 10. marts 2015 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 019047-0039 phe/ano/jhp Notat vurdering af kapacitet og reference Skanderborg-Hørning Fjernvarmes projektforslag

Læs mere

Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet

Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet Dansk Fjernvarme har sat sig for at følge afgørelserne på varmeområdet i Energiklagenævnet lidt tættere fremover. Omstillingen af energisystemet,

Læs mere

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 PROGRAM Velkomst Jørgen Niemann Jensen, Randers Kommune Program Jørgen Røhr Jensen, NIRAS Den globale udfordring Torben Chrintz, NIRAS Klimaplan for Randers Kommune

Læs mere

E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk

E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk Side 1 af 8 E.ON Danmark A/S Frederikssund Kraftvarmeværk Projektforslag for etablering af el-kedel Marts 2011 Formål. På vegne af bygherren, E.ON Danmark A/S, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Baggrund Baggrunden for indstillingen er en ansøgning af 13. marts 2014 fra Aalborg Forsyning, Varme.

Baggrund Baggrunden for indstillingen er en ansøgning af 13. marts 2014 fra Aalborg Forsyning, Varme. Punkt 13. Varmeplanlægning - Ændring af områdeafgrænsningen fra individuel opvarmning til kollektiv forsyning med fjernvarme Klokkevej 1C, Dall Villaby. Projektgodkendelse. 2014-13083. Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

2.1 Priser på gaskedler (store og små)

2.1 Priser på gaskedler (store og små) MEMO TITEL Vurdering af Næstved Varmeværks muligheder efter ophævelse af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for biomasseværk mv. DATO 19. maj 2015 TIL Næstved Varmeværk A.m.b.a. (Jens Andersen)

Læs mere

Afgørelse Klage over Herning Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Herning Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt [XXX] Sendes pr. mail til: [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning)

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0023 JDA AFGØRELSE

Læs mere

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016:

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016: Sønderborg Forsyning A/S Att. Jens Nansen Paulsen Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Godkendelse af fjernvarmeforsyning af Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen Sønderborg Kommune har den 29. februar

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Principoplæg til Kommune Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Hvordan kan Kommune være frontløber med ny teknologi, spare forbrugerne penge og få en fossilfri varme- og elforsyning på samme

Læs mere

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima Næstved Varmeværk A.m.b.a. Att. Jens Andersen, ja@naestved-varme.dk COWI A/S Att. Kurt Madsen, kum@cowi.com Kopi er sendt til: AffaldPlus Att. John Kusz, affaldplus@affaldplus.dk Dansk Gas Distribution

Læs mere

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ravnhavevej Christiansfeld Telefon , kl Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A.

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ravnhavevej Christiansfeld Telefon , kl Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ekstraordinær generalforsamling tirsdag den 24. oktober 2017 kl. 19,30 på Brødremenighedens Hotel Fraværende med afbud: HC Jensen. side 727 Referat Formand, Jens Jørgen Madsen, bød velkommen. Der var ud

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Lunden 8 DATO 5/9 2018 1/22 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER...3 2. RESUMÉ...4 3. AFGØRELSE OG TILLADELSENS VILKÅR...5 4. ODENSE KOMMUNES

Læs mere

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK

NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK FEBRUAR 2017 GRENAA VARMEVÆRK A.M.B.A. NEDLÆGGELSE AF GRENAA KRAFTVARMEVÆRK PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Bilag nr. 1 PROJEKTFORSLAG for Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Hollensen Energy A/S 30. maj 2011 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF RØGGASKØLING PÅ

Læs mere

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse - Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 10. februar 2012 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Grevinge varmeværk Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Velkommen! Ved bestyrelsesformand Vagn Ytte Larsen Formål med mødet: Information og dialog Dagsorden Dagsorden Kl. 19.00 Velkommen - Bestyrelsesformand

Læs mere

Notat. Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven. : Nina Lindbjerg, Svendborg Kommune

Notat. Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven. : Nina Lindbjerg, Svendborg Kommune Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Svendborg projektforslag Vurdering af projektforslag i henhold til varmeforsyningsloven

Læs mere

Notat. Prioritering af varmeplanbyer, fase 1

Notat. Prioritering af varmeplanbyer, fase 1 Notat Dato: 11.09.2013 Sagsnr.: 2012-45335 Dok. nr.: 2013-60648 Direkte telefon: 9931 4861 Initialer: JML Aalborg Forsyning Varme Hjulmagervej 20 Postboks 463 9100 Aalborg Prioritering af varmeplanbyer,

Læs mere

Sagen blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 18. januar 2012 (sag nr. 23) med følgende dagsordenstekst:

Sagen blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 18. januar 2012 (sag nr. 23) med følgende dagsordenstekst: Mødedo: 22. februar 2012 Geotermiprojektet Sagen blev behandlet på s møde den 18. januar 2012 (sag nr. 23) med følgende dagsordenstekst: Klima- og Miljøudvalget behandlede sagen på sit møde den 1. december

Læs mere

Energiklagenævnets tidligere afgørelse i sagen af 15. december 2008 stadfæstes.

Energiklagenævnets tidligere afgørelse i sagen af 15. december 2008 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommunes af 10.

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING HELHEDSTÆNKNING I VARMEPLANLÆGNINGEN HISTORISK PERSPEKTIV PÅ VARMEPLANLÆGNINGEN Danmark fik sin første varmeforsyningslov i 1979 i hvilke områder de forskellige varmeforsyningsformer skulle prioriteres

Læs mere

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel

Godkendelse af projektforslag om udvidelse af fjernvarmeområdet samt etablering af en biomassefyret kedel Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4872 Fax +45 8888 5501 Nørre Aaby Kraftvarmeværk Amba Grønnegade 7 5580

Læs mere

Godkendelse af varmeprojektforslag for nyt 1,5 MW halmanlæg i Ørnhøj

Godkendelse af varmeprojektforslag for nyt 1,5 MW halmanlæg i Ørnhøj TEKNIK OG MILJØ Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk a.m.b.a. Kjærsvej 13 6973 Ørnhøj Att.: Thorbjørn Madsen Brev sendt pr. mail til [tfm@vtv-vildbjerg.dk] Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Læs mere

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Solvarme og varmepumpe 1 Oversigt 1. Baggrund for projektet 2. Solvarme 3. Varmepumpe 4. Nye produktionsenheder 5. Stabile

Læs mere

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Randers Kommune har udarbejdet følgende projektforslag om tilslutningspligt til Værum-Ørum

Læs mere

Notat. Notat vedr. Projektforslag for konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Middelfart

Notat. Notat vedr. Projektforslag for konvertering fra naturgas til fjernvarme for et område i Middelfart Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4872 Fax +45 8888 5501 Dato: 1. februar 2011 Sagsnr.: 200902354-28 Vicki.Schmidt@middelfart.dk

Læs mere

Bilag nr. 3: Notat med behandling af høringssvar

Bilag nr. 3: Notat med behandling af høringssvar Bilag nr. 3: Notat med behandling af høringssvar Projektforslag for afgrænsning af kollektive varmeforsyningsområder i Viborg Kommune har været i høring ved alle forsyningsselskaber i kommunen fra den

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled Vest Lokalplan 6-813 DATO 6/2 2019 1/23 1. Stamoplysninger Godkendelsen omfatter Fjernvarmeforsyning af Bellinge Fælled

Læs mere

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker.

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Januar 2014 Indledning De decentrale kraftvarmeværker og barmarksværkerne står overfor store

Læs mere

Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året

Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året Hjallerup Fjernvarme A.m.b.a. Beretning for året 2016 2017 Væsentlige akbviteter Ledelsesberetning 2017 Hjallerup Fjernvarmes væsentlige ak4viteter har ligesom 4dligere år været at producere varme, samt

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Naturgas Fyn A/S over Nyborg Kommune af 10. april 2008 godkendelse af projektforslag for etablering af et biomassebaseret kedelanlæg og transmissionsledning til forsyning af Ullerslev

Læs mere

HMN Naturgas I/S har haft ovennævnte projektforslag i høring og har følgende bemærkninger;

HMN Naturgas I/S har haft ovennævnte projektforslag i høring og har følgende bemærkninger; Mariagerfjord kommune Teknik og Byg Varmeplanlægning - Energikonsulent Orla Huulgaard Jørgensen Østergade 22 9510 Arden 21. februar 2013 Sagsnr.: 2013010076 Tlf. direkte: 62259855 Fax: netplan@naturgas.dk

Læs mere

Outrup Varmeværk. Projektforslag for etablering af varmepumpeanlæg. August 2018

Outrup Varmeværk. Projektforslag for etablering af varmepumpeanlæg. August 2018 Side 1 af 8. Outrup Varmeværk Projektforslag for etablering af varmepumpeanlæg August 2018 Formål. På vegne af bygherren, Outrup Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag for etablering

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 7. februar 2017 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere:

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 7. februar 2017 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag, den 7. februar 2017 kl. 16:30. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: Bestyrelsen Driftsleder Henning Mikkonen Administrativ medarbejder Holger Skott

Læs mere

PROJEKTGODKENDELSE. Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen. Allerød Kommune. Teknik og Drift

PROJEKTGODKENDELSE. Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen. Allerød Kommune. Teknik og Drift Allerød Kommune PROJEKTGODKENDELSE Fjernvarmeforsyning af erhvervsområde ved Farremosen Teknik og Drift Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf.: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Dato:

Læs mere

En række forsyningsformer betragtes ikke som brændsler 1. ( ) Der er kun tale om brændsel, hvis et produkt, som resultat af en kemisk reaktion, frembringer energi. Det betyder at brændsler typisk kan være

Læs mere

Projektforslag - Egedal

Projektforslag - Egedal a.m.b.a. 19. november 2013 Indholdsfortegnelse Side 2 af 23 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling... 4 Baggrund...

Læs mere

tilslutningspligt til fjernvarme i Funder, Lysbro og Funder Kirkeby

tilslutningspligt til fjernvarme i Funder, Lysbro og Funder Kirkeby Silkeborg Kommune Søvej 1-3 8600 Silkeborg Att.: Borgmester Hanne Bæk Olsen 25. oktober 2013 Sagsnr. 4507 JCD Sekretær Hanne Secher tlf. 8743 5510 - has@sagfoererne.com Vedr. tilslutningspligt til fjernvarme

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye Jacobsen

Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye Jacobsen (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Maribo Kommune af 20. juni 2002 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen Boye

Læs mere

Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag

Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag Præstø Fjernvarme a.m.b.a. Projektforslag Etablering af 1 MW træpillekedel NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Aarhus

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej Tilstede: Lindy Nymark Christensen, Kristoffer Petersen, Søren Hartmann Lars Fischer,

Læs mere

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil.

Farum Fjernvarme fremsendte den 7. august 2017 bemærkninger hertil. Farum Fjernvarme Stavnsholtsvej 33 3520 Farum Allerød Kommune Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Farum Fjernvarme fremsendte den 16. juni 2017

Læs mere

(Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

(Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Maribo Kommune af 20. juni 2002 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. klage over Ringkøbing Kommunes afgørelse af 2. oktober 2002 om afslag på ansøgning om ophævelse af tilslutningspligt til fjernvarme for ejendommen [...]

Læs mere

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder.

Etablering af forsyningsledninger samt distributionsnet i de nye forsyningsområder. Advokatfirma Dahl Att.: Advokat Janus Skak Olufsen Lundborgvej 18 8800 Viborg Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A.

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A. [XXX] Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Lukning af Uggelhuse Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. www.energiogmiljo.dk

Lukning af Uggelhuse Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. www.energiogmiljo.dk Lukning af Uggelhuse Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. 1 Det vil jeg tale om Generalforsamlingens beslutning om lukning Godkendelse hos Randers Kommune Energistyrelsens dispensation Randers Kommunes

Læs mere

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye røggasvekslere for motorer type Danstoker Indkøb af ny Elkedel

Læs mere

Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring. Øster Hornum Varmeværk A.M.B.A. mod Ella Knudsen.

Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring. Øster Hornum Varmeværk A.M.B.A. mod Ella Knudsen. Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring Aalborg d. 07.10.2013 J.nr. 13-10170 Sekretær Jane Toft/tine jane@komplext.dk Øster Hornum Varmeværk A.M.B.A. mod Ella Knudsen. Undertegnede skal hermed efter Energiklagenævnets

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves.

Mariagerfjord Kommunes afgørelse af 27. februar 2008 ophæves. (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord I/S over Mariagerfjord Kommune af 27. februar 2008 godkendelse af projektforslag om fjernvarmeforsyning af BM Byggeindustri A/S, Lupinvej 18, Hobro Nævnsformand, dommer

Læs mere

Projektgodkendelse af Solvarmeanlæg til Holbæk Forsyning A/S

Projektgodkendelse af Solvarmeanlæg til Holbæk Forsyning A/S Projektgodkendelse af Solvarmeanlæg til Holbæk Forsyning A/S VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Indholdsfortegnelse Stamoplysninger Læsevejledning Sagsfremstilling Retsgrundlag Gennemgang og vurdering af projektet

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjervarmeforsyning af boligområde ved COOPgrunden 27. september 27/9 2017 1/30 1. Stamoplysninger Projektansvarlig Projektets navn Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

Teknisk risikovurdering

Teknisk risikovurdering Fax +45 9839 2498 Tønder Kommune Morten Hofmeister Nordjylland Att.: Lene Heissel og Henrik Hansen Tlf. +45 9682 0400 Skørping 11. maj 2015 Mobil +45 2234 4703 mh@planenergi.dk Teknisk risikovurdering

Læs mere

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Side 1 af 7 Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Projektforslag for etablering af solfangeranlæg. Juli 2012 Formål. På vegne af bygherren, Mou Kraftvarmeværk, fremsender Tjæreborg Industri et projektforslag for

Læs mere

Projektgodkendelse til Skårup Fjernvarme a.m.b.a. Solfangeranlæg

Projektgodkendelse til Skårup Fjernvarme a.m.b.a. Solfangeranlæg Projektgodkendelse til Skårup Fjernvarme a.m.b.a. Solfangeranlæg Placering af solfangeranlæg Projektansvarlig: Projektets navn CVR nr: Kontaktperson: Konsulent for ansøger: Godkendelse udarbejdet af: Journal

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere