De RejSende fra Nord

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De RejSende fra Nord"

Transkript

1 Side 1 De RejSende fra Nord

2 Side 2 Vikingetiden Vikingetiden begynder en tidlig morgen i sommeren 793. En bande krigere fra Skandinavien kommer sejlende i ly af morgendisen og angriber det kristne kloster i Lindisfarne ved Englands nordøstlige kyst. Angrebet er hurtigt, brutalt og fuldstændig uventet. De hedenske angribere ved, at der findes store ubeskyttede rigdomme på de kristne klostre. Den rædsel og terror, som de omgiver sig med, er så voldsom, at nyheden om de barbariske mænd fra nord breder sig som en løbeild gennem Europa. Kirke og normansk klosterruin i Lindisfarne, England. Ifølge nedskrevne optegnelser fandt det første vikingeangreb sted her år 793. Det rygte de fik dengang, præger stadig vores syn på vikingerne, og det var en brutal begyndelse for en bemærkelsesværdig tidsalder fuld af eventyr og opdagelser. I løbet af de næste 300 år begav krigere, bønder og opdagelsesrejsende fra Skandinavien sig ud til grænserne for den verden de kendte. Og længere endnu. Vikingerne var dog næppe mere rå og brutale end så mange andre krigere på deres tid. Et angreb på et kristent kloster kan for nogle lyde voldsomt, men vikingerne var ikke kristne og følte ikke nogen helligbrøde ved at angribe disse steder, der oven i købet var fyldt med rigdomme. Vikingerne fortsatte deres angreb og erobringer i England, Skotland, Irland, Frankrig, Spanien, endog helt ind i Middelhavet. Via floderne kom vikingerne eller Rus, som man kaldte dem østpå til mellemøsten. De skabte et handelsnetværk over halvandet tusinde kilometer og grundlagde deres eget kongerige: Rusland. Men vikingerne var ikke kun søfarende pirater på togt for at angribe forsvarsløse munke og byer. Som de fleste andre mennesker i middelalderen var vikingerne også bønder. På det tidspunkt hvor angrebet på Lindisfarne fandt sted, drog de ud for at finde nye rigdomme, berømmelse og, især, nyt land. De vikinger der drog mod syd og øst var for det meste krigere på plyndrings- og erobringstogter, mens dem der drog mod vest, var nybyggere og opdagelsesrejsende. Vikingerne havde Nordatlanten for sig selv, og efter at have koloniseret adskillige småøer fandt de et enormt land, hvor kun nogle få irske munke nogensinde havde sat deres ben. Der opbyggede vikingerne en ny verden. Sagnet fortæller, at en mand, der efter at have overlevet en hård og barsk vinter på øen, hævngerrigt gav den navnet Island.

3 Side 3 Vikingesamfundet Nordboerne var for det meste fredsommelige bønder, der dyrkede deres marker, passede deres kvæg og var dygtige købmænd. Gennem hele vikingetiden også når de var på erobringstogter fandt der fredelig samhandel sted mellem Skandinavien og de omkringliggende lande. Den sociale opbygning af samfundet bestod af en masse små slægtssamfund, som havde hver deres høvding. Somme tider mødtes nogle af høvdingene i større regionale forsamlinger - de såkaldte ting hvor man afgjorde lokale stridigheder og udmålte straffe, hvis det var nødvendigt. På Island, besluttede 36 høvdinge i året 930, at mødes på Thingvellir - Tingsletten. Dér grundlagde de Altinget, en nationalforsamling, som skulle bestemme landets love. Lovene var mundtlige, hvert år fremsagde lovsigermanden Altingets love og tilføjede eventuelle nye love og bestemmelser. Altinget på Island har fungeret frem til i dag og betragtes som verdens ældste konstant fungerende parlament. Nordboer eller viking? Skandinaver omtales ofte som vikinger. Ordet viking dukker dog først op de sidste par hundrede år af vikingetiden. Det stammer fra ordet vik, der betyder bugt eller vig, og udtrykket i viking betød at gå på togt. For at give landmænd, handelsmænd og håndværkere i vikingernes verden et bedre rygte, er det mere rimeligt at bruge ordet nordboer om mennesker med rødder i den nordiske kultur, der slog sig ned i området mellem Rusland og Grønland. Nordboernes samfund byggede dog ikke på princippet om lighed. De frie mænd havde mange rettigheder og privilegier. Men slaveriet var udbredt, og togterne havde ofte til formål at hjembringe slaver. Afgifter og skatter florerede allerede dengang, mindre landmænd skulle betale afgifter til autoriteterne i samfundet. Vikingetidens kvinder hører man ikke meget om, de spillede ingen officiel rolle. Når mændene var på togt måtte kvinderne dog også klare deres arbejde og ligeledes senere, hvis de ikke vendte hjem. De islandske sagaer omtaler ofte stærke karakterfulde kvinder, som fx Aud den Kloge, en klanleder, der spillede en stor rolle i grundlæggelsen af det vestlige Island. De skandinaviske samfund forandrede sig betydeligt gennem vikingetiden. Norge, Sverige og Danmark blev til monarkier med en konge som overhoved. Det skete samtidig med at nordboerne blev kristne i begyndelsen af det 11. århundrede. Handel, togter og erobringer skaffede rigdom til samfundene, og det medførte befolkningstilvækst og mulighed for at udvide sit territorium. Overalt omkring det nordlige Atlanterhav boede nordboerne i tørvehytter. Det er et særdeles velegnet materiale, der isolerer fint mod de kolde vintre.

4 Side 4 Vikingerne i Europa Mødet mellem vikingerne og vesteuropæerne startede med spredte togter, men det udviklede sig til et mere varigt bekendtskab. I England, Frankrig, Irland og Skotland slog nordboerne sig ned i stedet for at plyndre, og de kom til at styre de områder, som de havde angrebet. I Nordøstengland grundlagde vikingerne byen York som en vikingehovedstad. Byen var kendt under navnet Jorvik fra 866 til 954. Vikingerne kontrollerede store områder i England (kendt som Danelagen) indtil midten af det 11. århundrede. Vikingerne var til stede i den nordvestlige del af Frankrig gennem hele det 9. århundrede. De slog sig ned og styrede hele Normandiet efter at deres leder Rollo underskrev en fredsaftale med kong Charles III af Frankrig i 911. Vikingernes tilstedeværelse i Europa toppede under Knud den Store fra 1016 til Det lykkedes Knud den Store at blive konge over Danmark, Norge og England samt overhoved i Sverige. Denne stormagt overlevede kun kort tid, og da Knuds søn Hardeknud døde i 1042 var hele riget faldet fra hinanden igen. Den østlige rute De svenske nordboere foretrak handel og eventyr mod øst. De valgte handelsruter, der bragte dem i kontakt med muslimske riger og Orienten. På den måde prægede nordboerne også byer som Kiev og Novgorod. Deres nye kongerige blev kendt som Rusland. Ved at indlemme flere og flere lande opnåede man en så stor styrke, at man kunne sende ekspeditioner af sted mod Konstantinopel. Angrebet på hovedstaden i det byzantinske imperium som de kaldte Mikligard, den store by blev hver gang slået tilbage. Ikke desto mindre gjorde nordboerne så stort et indtryk på de byzantinske kejsere, at de besluttede at hyre nogle af dem som deres personlige livvagter, kendt som Den kejserlige Livvagt.

5 Side 5 De islandske sagaer Selvom vikingerne rent faktisk havde et skriftsprog runerne så blev alle historier og traditioner overleveret mundtligt. Skjaldene var vikingernes digtere og historiefortællere og de rangerede ligeså højt som dygtige krigere. Men hvis ikke lærde islændinge tohundrede år senere havde nedskrevet alle disse fortællinger og digte, så havde vi måske ikke kendt vikingernes historie som vi gør i dag. Fortællingerne fra dengang er samlet i De islandske sagaer. Ordet»saga«betyder at sige. Sagaerne er en blanding af historie, digte, myter og religiøse fabler som fortæller os, hvordan vikingerne levede, og hvad der betød mest i deres liv. De islandske sagaer er nogle af de vigtigste dokumenter vi har fra middelalderen, de er hjørnestenen i vores viden om vikingetiden. Erik den Røde Erik den Røde blev forvist fra Norge for et drab han havde svært ved at forsvare og drog af sted mod Island. På Island giftede han sig ind i en rig familie, der nedstammede fra irske konger, og steg i agtelse. Men han kunne ikke undslippe sit heftige væsen. Et skænderi med en nabo udviklede sig voldeligt og folk på begge sider blev dræbt. Erik den Rødes sag blev bragt for Forsamlingen og han blev forvist fra Island i tre år. Erik den Røde havde hørt om nogle sømænd, der var blæst ud af kurs og var havnet i et ukendt land ude vestpå. Dét land satte han nu kursen mod og uden selv at vide det, kom han til verdens største ø. I tre år udforskede Erik den Røde øens vestkyst. For at få stedet til at lyde indbydende for et samfund af bønder besluttede han sig for at kalde øen»grønland«. Og da hans eksil var omme, vendte Erik den Røde tilbage til Island og samlede frivillige, der kunne bosætte sig i landet sammen med ham. 25 skibe blev fyldt med forsyninger og hundredvis af mennesker begav sig af sted for at begynde et nyt liv sammen med Erik den Røde. Kun 14 skibe nåede Grønlands kyst. Erik den Røde bosatte sig på Brattahlid, og gjorde den allervestligste vikingebosættelse til en blomstrende koloni. En dag ankom en mand ved navn Bjarni til Brattahlid. Under sejladsen fra Island til Grønland, var han faret vild i tågen og drevet langt mod vest. Der var han kommet tæt på tre ukendte lande, men var aldrig gået i land. Hans beretning gjorde stort indtryk på Erik den Rødes søn Leif, som besluttede at han en dag ville sejle mod vest for at finde de ukendte lande.

6 Side 6 Rejsen til Vinland Femten år senere begav Leif den Lykkelige sig af sted mod vest. Efter en lang sejlads kom Leif og hans besætning til et klippefyldt og isdækket land uden træer eller enge. De kaldte landet Helluland - De Flade Klippers Land. Det næste land de kom til var dækket af vældige skove, der gik helt ned til havet. De navngav området Markland, eller Skovland. Ordet»mark«betød grænse og for vikingerne var en skov som en grænse. De sejlede videre og kom omsider til et grønt og frodigt landområde. De slog lejr og gav sig til at udforske området. Der var store græsklædte enge, selvsået korn og vinranker med søde druer. Leif kaldte det nye land Vinland. Sådan står der i sagaerne, og hvis beretningerne er rigtige var det ikke Christoffer Columbus men derimod vikingerne der opdagede Amerika. Men var der virkelig et Helluland, et Markland og, i særdeleshed, et Vinland? Op gennem 18- tallet kom der mange forskellige tolkninger af de islandske sagaer. Forskere forsøgte at finde mulige områder hvor der kunne vokse vilde druer. Nogle foreslog Cape Cod, Newport på Rhode Island og New York. Andre foreslog at bugten udfor St. Lawrence-floden eller Nova Scotias kyster kunne have været Vinland. Beviserne I 1953 satte det norske ægtepar, opdagelsesrejsende Helge Ingstad og arkæolog Anne Stine Ingstad, sig for at løse mysteriet om Vinland. Helge Ingstad drog af sted til Erik den Rødes Brattahlid og videre til Amerika og ned langs Newfoundlands kyst. I hvert eneste lille fiskerleje spurgte han efter gamle ruiner eller fundsteder. Da han kom til L Anse-aux-Meadows fandt han endelig det han søgte efter. De mærker i jorden, som de lokale troede var gamle indianske ruiner, var tydeligvis rester af nordiske bopladser ligesom dem, han havde set i Grønland. Kun et tyndt lag jord dækkede fundamenterne til tre vikingehuse og fem mindre bygninger. Anne Stine Ingstad påbegyndte syv års arkæologiske udgravninger ved L Anseaux-Meadows og hun fandt uigendrivelige beviser på, at dette var en vikingeboplads. Kulstof 14-prøver daterede stedet til omkring år 1000, tidspunktet for Leif Erikssons rejse til Vinland. Sagaerne havde ret. Leifs rute var klarlagt. Baffin Island var Helluland, og Labrador Markland. Der havde Leif Eriksson sat fod i Amerika, næsten 500 år før Columbus. Idet de brugte L Anse-aux-Meadows som indfaldsport, sejlede vikingerne tværs over St. Lawrence-bugten ind i et udstrakt område kaldet Vinland. Disse rejser udvidede den europæiske verden langt ud over sine grænser. Nyheden om opdagelserne nåede hurtigt til Europa, og selv om forsøget på at bosætte Vinland blev kort på grund af konflikter med den lokale befolkning tyder alt på, at nordboerne fortsatte sine rejser til Nordamerika længe efter Leif Eriksson og hans slægtninge.

7 Side 7 Vikingetidens slutning De fleste historikere angiver Slaget ved Hastings i år 1066 som afslutningen på vikingetiden i Europa og ironisk nok var det en efterkommer af vikingerne, som gjorde udslaget. I Normandiet samlede Hertug William en hær af franske lejesoldater - ikke vikinger - og drog i krig mod den engelske Kong Harold. Hertug William af Normandiet erobrede England og herefter ophører vikingernes togter i hele Europa. Slaget ved Hastings i 1066 er foreviget på det store Bayeuxtapet - en 70 meter lang broderet fortælling. Kristendommen havde efterhånden også gjort sit indtog i vikingernes hjemlande og mange vikinger lod sig kristne. De vikinger, der havde bosat sig i Normandiet, De Britiske Øer og i Rusland, var efterhånden blevet så integreret i de lokale samfund at de ikke længere for alvor kunne kaldes»vikinger«. Selv kongedømmerne i Sverige, Danmark og Norge lignede nu de øvrige europæiske kongeriger. Da krigere nordfra overtog Sicilien sidst i det 11. århundrede, skete det som europæiske adelsmænd og på en helt anden måde end de vikinger, der et par århundreder tidligere havde angrebet kysterne langs Middelhavet. I Nordatlanten var situationen noget anderledes. Selvom nordboerne også var blevet kristne på Færøerne, Island og i Grønland, så forblev de meget uafhængige og ligeså stædige som de oprindelige beboere havde været. Sidst i 1200-tallet måtte både Island og Norge underkaste sig norsk herredømme. Men selv da havde de et vovemod, der bragte dem på sommertogter langt mod nord. Der jagede de hvalrosser og samlede rovfugle og meget mere med henblik på slag i Europa. Men selv vikingeånden kunne ikke klare det koldere klima og nedgangen i handelen med Europa. Omkring 1500 var nordboernes sidste koloni i Grønland forladt, og Island oplevede en periode med fattigdom og tilbagevende hungersnød, epidemier og vulkanudbrud helt frem til først i det 19. århundrede. Den kendsgerning at Island overlevede og i dag udviser dynamik og fremgang (landet har en af de højeste levestandarder i hele verden) er på mange måder et moderne vidnesbyrd om ånden blandt nordboerne.

8 Side 8 Hvad siger navnet? Aktivitet I vikingetiden blev man navngivet med et fornavn og faderens fornavn. Leif, der var søn af Erik den Røde, blev således kendt som Leif Eriksson Eriks søn, mens Erik selv var kendt som Erik Thorvaldsson søn af Thorvald. Hvis en mand ved navn Oluf fik en datter, der blev kaldt Gudrid, ville hun komme til at hedde Gudrid Olafsdottir Olafs datter. Dette navngivningssystem bruges stadig på Island. Denne metode giver mange navnesammenfald, og det er måske årsagen til et udbredt brug af kælenavne, der udtrykte noget morsomt eller forfærdeligt om personen: Erik den Røde, Leif den Lykkelige, Aud den Kloge, Ivar den Benløse og Erik Blodøkse. Skriv dit vikingenavn og vælg et kælenavn der passer på dig selv: Mit vikingenavn er: Spørgsmål: 1. Kender du vikingeord eller vikingenavne, der bruges i dit område? 2. Har du set vikingenavne brugt til varer, steder eller virksomheder? 3. Hvilken metode foretrækker du til navngivning: Vikingernes metode, eller den måde vi bruger i dag? Hvorfor? 4. Kender du ord eller navne, der bruges i dag, men i virkeligheden kommer fra et andet sprog? Nævn nogle eksempler? Mit kælenavn er: Skriv dit navn med runer: I vikingetiden skrev man med runer og man benyttede et andet alfabet end det der i dag bruges i den vestlige verden. Runealfabetet er kendt som fuhtark-alfabetet efter de første seks bogstaver. Mit rigtige navn er: Mit vikingenavn med runer er: Links:

9 Side 9 Tid og sted Vikingetiden blev en tid, hvor nordboerne i Norge, Sverige og Danmark foretog store geografiske udvidelser af deres områder. På mindre end tre hundrede år udvidede vikingernes krigere, handelsmænd og opdagelsesrejsende den grænse, som det europæiske samfund havde kendskab til på sin tid. De rejste overalt i Europa, Asien mod øst, Nordafrika mod syd, og de nåede til Amerika mod vest. Et kik på verdenskortet viser straks, at nordboerne var dygtige rejsende. De turde sejle flere tusinde kilometer i små skibe hen over åbent hav. De slog sig ned langt hjemmefra og deres bosættelser blomstrede. Nordboerne grundlagde regelmæssig trafik tværs over Atlanterhavet fem hundrede år før Columbus og andre lagde grunden til europæernes bosættelser i Amerika. Blandt de mange bosættelser, som nordboerne grundlage, har kun Færøerne og Island beholdt deres identitet til i dag. Men i andre lande som Frankrig, England, Irland, Rusland og selv i Amerika, har vikingetiden efterladt sig en arv, der stadig huskes og beundres. Vikingetiden tidslinje 793 Vikingerne angriber det engelske kloster i Lindisfarne. 800-tallet I starten af århundredet er der gentagne togter i England, Frankrig, Tyskland og Irland. Vikingerne slår sig ned på Orkneyøerne, Shetlandsøerne og på Færøerne. 856 Paris belejres af en stor vikingeflåde. 865 En stor vikingehær erobrer det meste af England. 866 Vikingerne grundlægger en hovedstad i Jorvik (i dag: York) 872 Bosættelserne på Island starter. 900-talleT I starten af århundredet angriber vikingerne Konstantinopel to gange. Den byzantinske kejser, der er imponeret over vikingernes hær, ansætter vikinger til»den kejserlige Livvagt«. 930 Verdens ældste nationale forsamling Altinget grundlægges. 982 Erik den Røde bliver landsforvist fra Island. Han bruger de næste tre år på at udforske Grønland. 986 Bosættelse af Grønland starter Island bliver kristent. Leif Eriksson sejler til Vinland - Nordamerika Knud den Store skaber to kortvarige vikingeemperier, der omfatter Norge, Sverige, Danmark og England Kong Harald Hardeknud forsøg på at erobre England mislykkes i slaget ved Stamford Bridge. William Erobreren, hertug af Normandiet, slår den engelske kong Harald i slaget ved Hastings Grønland og Island mister deres uafhængighed og styres af den norske konge Der afholdes et bryllup i Hvalsey Kirke, Grønland. Det er den sidste nedskrevne beretning om den grønlandske koloni, der var forladt ved århundredets udgang.

10 Side 10 Vikingernes verden Grønland Island Norge Sverige Canada Newfoundland L Anse-aux- Meadows Irland Frankrig (Normandiet) England Danmark Rusland Konstantinopel (Istanbul) Aktivitet Find det rigtige land Hvilken beskrivelse passer til de angivne steder på kortet? Skriv nummeret, der hører til beskrivelsen, i boksen på kortet ved siden af det sted, hvor nordboerne levede og rejste i Vikingetiden. 1. Stedet fik et behageligt og farverigt navn så folk fik lyst til at bo der. 2. Stedet fik et koldt navn og en masse varmt vand venter på at springe op fra jorden. 3. Erik den Rødes far blev født i landet, og de fleste grundlæggere af Island kom fra landet. 4. Et område i landet har stadig et navn, der stammer fra nordboerne, der besatte det for 1100 år siden. 5. Vikingerne, der angreb landet og senere blev livvagter for kejseren, kaldte landet Mikligard, der betyder stor by. 6. Det eneste sted i Nordamerika med arkæologiske spor efter nordboerne, fundet af Helge og Anne Stine Ingstad i Stedet blev opkaldt efter Rus, en skandinavisk stamme, der herskede over landets byer. 8. Det mindste af vikingernes hjemlande, hvorfra krigere og konger drog mod England. 9. Vikingerne styrede store dele af landet i mange år indtil efterkommere efter vikingerne i Frankrig overtog landet i Vikingerne grundlagde landets hovedstad, Dublin. 11. Fra det østligste af vikingerens hjemlande gik turen mest til Rusland og Sortehavet. Link:

11 Side 11 Vikingeskibene Der ville aldrig have været en vikingetid uden vikingeskibe. De lette, fleksible og manøvredygtige skibe, som nordboerne byggede, var langt de bedste på den tid. Det satte vikingerne i stand til at rejse tværs over Atlanterhavet. Vores kendskab til disse skibe stammer fra arkæologiske udgravninger over hele verden. Det første fund blev gjort sidst i det 19. århundrede i norske byer, Gokstad og Öseberg. Velhavende nordboere fra det 9. århundrede var blevet begravet i deres både sammen med forskellige genstande efter gammel hedensk skik. Disse to særdeles velbevarede vikingeskibe er i dag udstillet i Vikingeskibsmuseet i Oslo, Norge. Undersøgelser af vikingernes skibe viser, at de oprindeligt var allround fartøjer til såvel handel som militære operationer, og de var altid i stand til hurtigt at gå op ad floder takket være deres flade bund, der ikke stak dybt ned i vandet. Senere blev skibene i højere grad bygget, så de passede til det formål, de skulle bruges til. Dybere og bredere skibe, de såkaldte»knarr«, blev udviklet til transport af forsyninger, kvæg og mennesker hen over det åbne hav. Det havde især betydning for de nordboere, der bosatte sig på Færøerne og i Island, Grønland og Vinland. Langskibene blev længere og lettere, helt op på 36 meter i længden og der kunne være ikke mindre end 200 krigere ombord. Det mest berømte af disse skibe, Ormrinn langi eller Ormen hin Lange, blev bygget af den norske konge Olaf Tryggvason, og det blev anset for det bedste langskib, der overhovedet var blevet bygget. Det var forsynet med et forgyldt hoved i forstavnen. Arkæologiske udgravninger udført i 1997 i nærheden af Vikingeskibsmuseet i Roskilde bekræfter, at de store skibe ikke blot er en myte. Gennem de sidste hundrede år er der blevet bygget mange efterligninger af vikingernes skibe for at undersøge om skibene nu også levede op til deres omdømme. I 1998 sejlede en 16 meter»knarr«, der hed Snorri og bygget året før i Maine, fra Grækenland til L Anse-aux- Meadows langs den rute, der er beskrevet i de gamle sagaer. Rejsen viste, at ekspeditioner var mulige, men også at de var vanskelige. Snorris rejse varede hele tre måneder. Når nordboerne sejlede til Nordamerika var de simpelthen nødt til at tilbringe vinteren i Vinland.

12 Side 12 Aktivitet Var der plads nok på skibene? Vikingeskibene var effektive og pålidelige fartøjer, men de var på ingen måde luksuriøse krydstogtsskibe. Der fandtes ingen rum, intet kabys (køkken ombord) eller anden form for komfort. Hvis det var muligt gik man i land om natten, men normalt overnattede man ombord under åben himmel. Pladsen ombord til mænd og kvinder var yderst begrænset; normalt var der kun lidt over en enkelt kvadratmeter per person inklusiv bagage. For at få et indtryk af hvor meget plads der var ombord skal I måle klasselokalets længde og bredde og dividere arealet med hvor mange elever I er i klassen. Sammenlign hvor meget plads der er til hver af jer med pladsen ombord på et vikingeskib. Lav også et kvadratnet på gulvet med en meters afstand mellem inddelingerne (brug fx tape). I hvert felt anbringer man nu en elev på en stol. Fornem på den måde hvor trangt der har været på skibene, ofte i flere uger ad gangen. Spørgsmål: 1. Hvorfor blev langskibene brugt langs kysterne, mens en»knarr«blev brugt på åbent hav? 2. Hvorfor havde vikingerne så let ved at foretage pludselige angreb? 3. Hvad var de største forhindringer, som vikingerne kunne komme ud for på havet? 4. Hvilke forskelle er der mellem vikingeskibe og moderne skibe? 5. Har du lyst til at krydse Atlanterhavet i en 50 fods sejlbåd uden motor? Link:

13 Side 13 Når historie genfortælles De islandske Sagaer er den største kilde til vores viden om vikingerne. I starten af det 12. århundrede blev sagaerne (nordboernes ord for»hvad der blev fortalt«) gradvist nedskrevet efter at være overleveret som fortælling gennem mange generationer i mere end 200 år. De islandske Sagaer opbevares i dag i Arni Magnusson Instituttet i Reykjavik på Island. Det er fra disse skrifter vi kender til vikingernes kolonisering af Island og Grønland, om Norge, Sverige og Danmarks konger, og om rejserne til Vinland. Da sagaerne først blev nedskrevet mange år efter at begivenhederne i virkeligheden fandt sted, er det vanskeligt at få en præcis beskrivelse af, hvad der rent faktisk foregik. Der findes ofte forskellige og til tider modstridende beretninger om den samme begivenhed. Derfor betragtede de lærde også beretningerne og Leif Erikssons opdagelse af Amerika som en legende da sagaerne blev oversat og udgivet for omkring 150 år siden. Arkæologiske undersøgelser bekræftede derimod, at disse historier var baseret på virkelige kendsgerninger. For eksempel viser fundet af vikingehuset i L Anse-aux-Meadows, Newfoundland, at sagaerne beskrev rigtige begivenheder om Vinland. Aktiviteter 1. Skriv en saga Læreren læser en kort fortælling om en bestemt begivenhed for klassen (2 til 6 sætninger afhængig af aldersgruppen). Fortællingen gentages tre gange hvorefter eleverne bliver bedt om at nedskrive historien efter hukommelse. Derefter læses nogle af de genskrevne fortællinger op og det diskuteres hvor godt de nye historier passer med den oprindelige. 2. Pas på hvad du siger Læreren siger en sætning til en elev uden at andre hører det. Eleven gentager sætningen til en anden elev, og sådan fortsættes til flere elever (8 til 10 elever er normalt tilstrækkeligt). Den sidste elev i kæden bliver så bedt om at sige sætningen højt, og denne udgave sammenlignes så med den originale sætning. Det er også muligt at gå tilbage i kæden og finde ud af hvor og hvordan sætningen blev ændret det sker som regel! Spørgsmål 1. Kan vi altid stole på hukommelsen når det drejer sig om detaljer i forbindelse med en bestemt hændelse. 2. Bedøm ud fra denne øvelse hvor meget du kan stole på rygter. 3. Har du nogen side været ude for en situation, hvor der blev sagt noget forkert om dig eller en du kender? Hvordan påvirkede det dig? 4. Er nedskrevne kilder til information altid bedre end det talte ord? 5. Vikingerne var stærkt afhængige af mundtlige beretninger. Tror du de af den grund var bedre til at huske historier og kendsgerninger end vi er?

14 Side 14 At grave i historien Da de norske opdagelsesrejsende Helge Ingstad og hans kone Anne Stine Ingstad fandt rester efter nordboere i L Anse-aux- Meadows i Newfoundland beviste de endeligt, at sagaerne om Vinland havde rod i virkeligheden. Sagaerne var altså troværdige, men det havde tidligere været umuligt at bekræfte, at de havde været andet end legendariske fortællinger. Når man studerer historie er fysiske beviser de mest pålidelige, og det er lige præcis det arkæologerne fandt i eksemplet med rejserne til Vinland. Arkæologi har spillet en central rolle i vores voksende viden om vikingerne. På trods af alle oplysningerne i sagaerne ville meget af vikingernes historie aldrig have været skrevet, hvis det ikke havde været for de arkæologiske fund. For eksempel er de nedskrevne beretninger om nordboerne i Grønland meget sparsomme. Bortset fra grundlæggelsen af Erik den Røde og de første år derefter stammer alt hvad vi ved hovedsageligt fra årevis af arkæologiske udgravninger. Arkæologi starter med at grave huller i jorden. Men arkæologien er i dag også blevet et højteknologisk område, hvor skæreteknikker bruges til at få styr på fortiden. Specialister fra forskellige områder samarbejder omkring afkodning af en mængde informationer for at finde ud af, hvad nordboerne spiste, hvilken type fluer der fløj rundt i deres hjem, og hvor de fandt de sten, som de brugte til at tænde bål med. Moderne retsmedicinske metoder bruges til at bestemme en persons dødsårsag, hvor personen stammede fra, og om vedkommende led af sygdomme eller havde været udsat for hungersnød. Plante- og dyrerester analyseres på kryds og tværs. På trods af disse fremskridt er det selvfølgelig bedst med så mange forskellige kilder som muligt. Uden oplysningerne i sagaerne ville ingen vel have fundet på at grave netop i L Anse-aux-Meadows og finde sporet efter nordboerne.

15 Side 15 Aktivitet Historien i lag I denne aktivitet laver læreren en miniudgave af et arkæologisk sted. Materialer: en stor, forholdsvis smal beholder (helst gennemsigtig), mindst to slags sand eller grus, små redskaber til at grave med, og en del små genstande, der skal gøre det ud for de arkæologiske fund. Hæld det første lag sand eller grus i beholderen. Læg nogle af genstandene i det første lag. Dæk dem til og tryk laget sammen. Hæld en anden salgs sand på som næste lag, og læg også nogle genstande i det lag. Gentag det eventuelt med nye lag. Eleverne skal grave forsigtigt uden at rode i lagene. De er så i stand til at fortælle hvor mange forskellige lag udgravningen indeholder, hvad hvert enkelt lag indeholder og hvad det fortæller os om udgravningen. Placeringen af de fundne genstande noteres omhyggeligt ned. Fx, udgravningen indeholdt et bundlag med sten- og trægenstande, et tomt andet lag, det tredje lag indeholdt jerngenstande. Det kunne fx forklares ved at stedet var blevet forladt efter stenalderen og igen bosat i jernalderen. De forskellige genstande og deres placering kan varieres så der kan fortælles en historie om netop denne»boplads«. Spørgsmål 1. Kender du interessante arkæologiske steder i nærheden af hvor du bor? 2. Har du nogensinde besøgt et arkæologisk sted eller været på et museum med arkæologiske udstillinger? Beskriv hvad du har oplevet. 3. Har du prøvet at finde noget gammelt i jorden? Hvordan oplevede du det? Har du fortalt nogen om det?

16 Side 16 Mennesker mødes Da vikingerne, der udforskede Vinland, mødte de amerikanske indfødte, som de kaldte»skrællinger«, spekulerede de overhovedet ikke på, at de bidrog til menneskets historie. For første gang siden folkevandringerne startede fra Afrika mod Asien, Europa og nu Amerika, blev ringen sluttet. De mennesker, der krydsede Beringstrædet for år siden og slog sig ned i Nordamerika, og de stammer, der gennem tusinder af år kom til Vesteuropa fra Centralasien i flere bølger, blev begge stoppet i deres udforskninger af den samme naturlige barriere, Atlanterhavet. Da vikingerne gik i land i Vinland byggede de således bro og mennesker kunne bevæge sig hele vejen rundt om Jorden. Mødet mellem så vidt forskellige kulturer blev ikke nemt. Sagaerne beretter således om både samhandel og konflikter. Da Leif Erikssons bror Thorvald blev dræbt af de indfødte, indtraf der et vendepunkt i nordboernes forsøg på at slå sig ned i Nordamerika. Inuitternes beretninger og arkæologiske fund gjort af canadiske og danske forskere vidner om tætte kontakter mellem nordboere i Grønland og de indfødte i Amerika gennem flere århundreder. Der har måske været tale om temmelig omfattende kontakter mellem de to folkeslag. Fundene viser også, at disse kontakter har vekslet mellem fredelig samhandel og større konflikter. Problemer med at skabe et godt forhold mellem to forskellige kulturer er temmelig normalt. Historien viser, at overalt i verden, hvor forskellige folkeslag møder hinanden, er der lige så stor chance for at det ender med konflikter i stedet for samhandel og gensidig tillid. Spørgsmål 1. Har du prøvet at være i en situation, hvor ingen kunne forstå dit sprog? Hvordan føltes det? 2. Hvordan vil du løse konflikterne, der opstår i aktiviteten? 3. Hvad er vigtigst når der skal skabes kontakt mellem to forskellige kulturer? 4. Hvor mange sprog taler du? 5. Er det vigtigt at kunne andre sprog? Hvilke sprog vil du helst lære? Hvorfor? Aktivitet Det første møde Denne øvelse er med til at få elever til at forstå det vanskelige i at kommunikere med hidtil ukendte mennesker, hvis sprog og kultur er meget forskellige fra ens egen. To elever eller to grupper står over for hinanden. Det ene hold skal nu forsøge at få noget, eller opnå noget, fra det andet hold. Fx: vand, mad, spørge om vej, handle, indgå alliance, etc. Der må ikke bruges ord, som det andet hold kender, men hvert hold skal opfinde sine egne ord. For at gøre det lidt mere underholdende kan den ene gruppe også have nogle specielle vaner (som de kun selv kender), fx klappe hinanden på hovedet eller række tunge i stedet for at sige hej, give gaver som hilsen, osv. Et hold kan også beslutte, at en bestemt adfærd kan udløse konflikter, så som at nægte at modtage gaver eller blive fornærmet.

17 Side 17 Vikinger i en moderne verden På mange måder eksisterer vikingerne stadig i dag. De dukker selvfølgelig op og pirrer vores fantasi i masser af noveller, dokumentarudsendelser og film. Men vi bruger også regelmæssigt ord, der stammer helt tilbage fra vikingetiden, lige fra ugedage til trådløs computerteknologi, hvor navnet Bluetooth stammer fra den danske konge Harald Blåtand. Tre ugedage er opkaldt efter nordboernes guder. Onsdag er opkaldt efter Odin, torsdag efter Thor og fredag efter Freia. Ordet styrbord, der er betegnelsen for højre side på et skib, stammer fra nordboernes styrabord. Det angiver den side, hvor roret, styri, er placeret. I både Frankrig og England har hundreder af byer navne, der er afledte af nordiske navne. I Nordmandiet ender fx mange navne på -bec (som Orbec), der stammer fra nordboernes ord for et lille vandløb, bekk. I Nordøstengland ender mange stednavne på - by (som Grimsby), der er nordboernes ord for en bondegård. Selve ordet viking bruges jævnligt i moderne sammenhæng. To af NASAs ekspeditioner til Mars hed henholdsvis Viking I og Viking II. I Minesota, hvor mange skandinaver er immigreret til, findes en professionel fodboldklub, der hedder The Vikings. En søgning på Internettet vil give en mængde virksomheder, hvor ordet Viking indgår i navnet. Her i Danmark kender vi Vikingerne i Frederikssund, hvor mere end 250 voksne og børn hver sommer genskaber vikingetidens dramaer på en friluftscene. På Vikingeskibsmuseet i Roskilde findes der flere velbevarede skibe fra vikingetiden. Her findes der endvidere en del undervisningsmateriale om vikinger. Link:

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 1 Vikingernes ankomst til England side 1 Coppergate udgravningen side 1 Sådan blev Knud den Store konge side 2 Knud er blevet konge side 2 Diskussion side 3 Konklusion

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav ELEVHÆFTE Den eneste skibs-grav Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den er

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Skibene samles og sættes i havet

Skibene samles og sættes i havet TOGT TIDENDE 22. august 1015 Knud den Store drager mod England Manden, hævntogtet og den engelske krone. Togt Tidende har været så heldige at få fingrene i selveste Knud den Stores dagbog. Læs mere på

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

Frihed, lighed, frivillighed

Frihed, lighed, frivillighed Frihed, lighed, frivillighed En god idé Vi havde gået rundt i Gellerupparken hele dagen, Robert Putnam, fire lokale embedsfolk og jeg. Robert Putnam er amerikaner og én af verdens mest indflydelsesrige

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 for lejrskoler Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted,

Læs mere

Storytelling motiv til en kommune

Storytelling motiv til en kommune Storytelling motiv til en kommune Mit navn er Vitus. Jeg er opkaldt efter den berømte søfarer og opdagelsesrejsende Vitus Bering, som blev født i Horsens. Det var i 1681. Vitus Bering lod sig hverve til

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK E ELEVHÆFT 1 Gravhøj 400 m INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion, læses af alle TEMA 1, Livet 9 TEMA 2, Døden 14 TEMA 3, Religion og tro 18 TEMA 4, Rejsen

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning:

Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning: Folkeviser Folkeviserne er på én og samme tid både episk, lyrisk og dramatisk digtning: i det episke bliver selve historien fortalt det dramatiske ligger i replikkerne omkvædet angiver stemningen og har

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Historie undervisningsplan 5.-6. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Historie undervisningsplan 5.-6. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: Ingrid Feldbæk Wredstrøm De ugentlige historietimer vil bestå af: Historie undervisningsplan oplæsning Skriftlig arbejde/opgavebesvarelser Undersøgende arbejde- arbejde med kilder Udflugter

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras Historisk Bibliotek Vikingerne Jens Pietras Danmarks Tropekolonier Forlaget Meloni 2011 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jens Pietras Redaktør: Sara Louise Harbo & Malene Mygind Serieredaktører: Henning

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger Når borgere og bønder samles om ilden i byhøvdingens store hus i Ripa for at holde ting, kan de på hallens malede vægge opleve historien om byens grundlæggelse. Lige fra

Læs mere

Verdensdelen Europa. Middelalderen. Den Westfalske Fred. Vidste du, at... Europa i verden. 2.verdenskrig. Europa i dag

Verdensdelen Europa. Middelalderen. Den Westfalske Fred. Vidste du, at... Europa i verden. 2.verdenskrig. Europa i dag Historiefaget.dk: Verdensdelen Europa Verdensdelen Europa Europa er ikke bare en geografisk afgrænset verdensdel. Europa er også lande, der hænger sammen historisk, kulturelt, religiøst og politisk. Landene

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Ikke kun mennesket bygger veje

Ikke kun mennesket bygger veje Ikke kun mennesket bygger veje Stefan Jarnik Novelle 2 Stefan Jarnik, 2014 Alle rettigheder forbeholdes 3 Ikke kun mennesket bygger veje En gang for længe siden, flere århundreder tilbage i tiden, lå der

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud 2017 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på netop

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer

Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer I middelalderens sagaer om danskernes vikingeliv kan du både finde en heftig scorereplik, en kur mod alderdom

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden.

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden. FACITLISTE At sætte tegn, side 17 A. Det regner(,) så jeg går hjem nu. B. Jeg går hjem nu(,) fordi det regner. C. Fordi det regnede, gad vi ikke mere. D. Vi løb(,) da regnen begyndte. E. Vil du ringe(,)

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Europa 1695. Tidlig enevælde. Kongeloven. Krig og skatter. Fakta. Adelens magt svækkes. Danmarks størrelse. Fornuften vinder frem. Vidste du...

Europa 1695. Tidlig enevælde. Kongeloven. Krig og skatter. Fakta. Adelens magt svækkes. Danmarks størrelse. Fornuften vinder frem. Vidste du... Historiefaget.dk: Tidlig enevælde Tidlig enevælde Europa 1695 I Danmark indførtes enevælden omkring 1660. Den nye styreform gjorde Frederik 3. og hans slægt til evige herskere over Danmark. De var sat

Læs mere

Romaer Europas største etniske mindretal. v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter

Romaer Europas største etniske mindretal. v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter Romaer Europas største etniske mindretal v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter Sigøjnere - romaer Sigøjnere: - Eksotiske, farverige, fascinerende og skræmmende - Glade og frie musikere,

Læs mere

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 6. - 7. klasse Enkelt - eller dobbeltkonsonant 1. Fælles gennemgang: Start med at gennemgå oplysningerne i kassen. Kom evt. med flere eksempler. Lad derefter eleverne

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 5. - 6. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende 1 2 Padron 3 En smuk promenade langs med floden Sar. 4 Men vand var det småt med. 5

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder...

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder... 1 af 10 24-07-2011 16:55 For første gang i mange år blev der igen afholdt Sct. Hans fest i Ilskov. Borgerforeningen og Ilskov FDF havde indbudt store som små til at møde op ved FDF Hytten & den nye sø

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Salmer: 70 du kom til vor runde jord 10 alt hvad som fuglevinger fik 370 menneske din egen magt 787 du som har tændt Herren er mit lys og min frelse, hvem skal

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Detektorfund i Mange nye fund. Vikingetid ved Fjelsted. Vrængmose. jensen

Detektorfund i Mange nye fund. Vikingetid ved Fjelsted. Vrængmose. jensen Detektorfund i 2015 Af Christian Vrængmose jensen Mange nye fund Detektoråret 2015 har været begivenhedsrigt med mange fund. I omegnen af 1300 fund, fordelt på 38 findere, er blevet indleveret til museet.

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat?

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? 7.-9. klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? Grønt land Grønlændernes/menneskenes land* Landet mod Nord 2) Hvem navngav landet Grønland? Hans Egede Erik den Røde*

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

Undervisningsforløb VIKINGETIDEN

Undervisningsforløb VIKINGETIDEN Undervisningsforløb VIKINGETIDEN Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Vikingetiden 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere