THE QUEST FOR OIL. Game Guide

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "THE QUEST FOR OIL. Game Guide"

Transkript

1 Game Guide THE QUEST FOR OIL Et computerspil der har som generelt mål at give en detaljeret indføring i geografiske forhold og den globale olieindustri.

2 Sådan vinder du i Quest for Oil Du kan både spille Quest for Oil sammen med andre (Multiplayer) eller alene (Single Player). For at vinde i et Single Player-spil i normal tilstand skal du producere en forud defineret mængde olie hurtigere end dine modstandere. Den mængde, der skal til for at vinde, afhænger af scenariet: Sydøstasien: Nordsøen: Qatar: Vestafrika: Den Mexikanske Golf: tønder olie tønder olie tønder olie tønder olie tønder olie I et Multiplayer-spil eller et selvdefineret Single Player-spil er det den, der skaber spillet, der bestemmer kriterierne for at vinde. Det kunne være en bestemt mængde olie, eller hvem der har mest olie, når en nærmere fastsat frist er udløbet. Hvad er din strategi? For at få de bedst mulige resultater skal du træffe en række beslutninger, der er baseret på din skarpe viden og strategiske overvejelser. Der findes en lang række kombinationer for, hvordan du kan tjene penge i de forskellige oliefelter, og mange, mange flere for, hvordan du IKKE gør det. Oliefelter Hvert område har et vist antal olielicenser til rådighed med forskelligt potentiale. Udforsk kortet med dit undersøgelsesskib for at finde en licens, der passer dig, og som du har råd til at købe. Tid I bund og grund ved du aldrig, hvor lang tid du har til at opfylde målet. Selv om du ser, at din modstander har gjort hurtige fremskridt tidligt i spillet, har du stadig en chance for at vinde, hvis du finder frem til de bedste reservoirer og vælger den rigtige teknologi og produktionsproces. Så vil du overhale din modstander - og få sejren. Så ud over at bruge al din viden om jordlag og højteknologisk udstyr skal du også holde hovedet koldt og stole på den strategi, du har valgt til at nå dit mål. Penge Du har fra starten en vis sum penge til din rådighed, og du starter med at investere i licenser, udstyr, driftsmidler og rådgivning. Forsøg at få en forståelse af alle de omkostninger, der vil komme til under din søgen, før du begynder at tjene penge til dig selv. Ellers risikerer du at løbe tør for penge midt i en udforsknings- eller produktionsproces. Dette vil øjeblikkeligt sætte din mission på spil og du kan risikere at tabe. Samtidig skal du huske på, at når først du har opnået det maksimale antal tønder olie, vil de penge, du har samlet ind, også tælle med i de point, som kan bringe dig op på highscore-listen. De knappe ressourcer er: Oliefelter Tid Penge Du ved ikke hvor meget tid du har, før din modstander opnår sit mål og slår dig. Derfor bliver du nødt til at handle strategisk i forhold til dine begrænsninger. Du bliver nødt til at handle smart - og du bliver nødt til konstant at have fokus på de tre ovennævnte parametre. Få mere at vide på de følgende sider...

3 Sådan spiller du Valg af scenarie På globussen kan du vælge mellem 5 forskellige scenarier. Gameboard Gameboardet indeholder et minikort, felter, hvor du kan kontrollere dine driftsmidler, få oplysninger om dine ressourcer og et rådgiverfelt, hvor du kan hente tips og gode råd under spillene. Mini-map Mini-mappet giver dig et overblik over det aktuelle kort og over, hvor langt de enkelte spillere er kommet mod det fastsatte mål. Licenserne er markeret med farve, efterhånden som de bliver købt af andre spillere. Hjælpeskærm Ud over rådgivningsfunktionen i selve spillet kan du altid finde oplysninger via hjælpeskærmen om forskellige emner i spillene. Gå til hovedmenuen og vælg Hjælp. Hurtig manøvrering Vælg ikonerne for hurtigt at springe frem til det næste driftsmiddel i den valgte kategori. Sådan bevæger du dig rundt i spillet Hvis du spiller på en tablet, skal du vælge en enhed ved at trykke på den. Tryk på den ønskede destination for at flytte den dertil. Bruger du en mus eller musemåtte skal du klikke i stedet for at trykke på skærmen. Sikkerhed og vedligeholdelse De fleste enheder kræver, at du holder sikkerhedstræning og vedligeholdelse af udstyr på et acceptabelt niveau. Undlader du dette, risikerer du, at enheden lukker ned. Vælg en enhed ved at klikke/trykke på den. Hvis enheden har krav til sikkerhed og vedligeholdelse, vil den have et ikon i forskellige farver i venstre side - hvor farvemarkeringen viser, om niveauet er kritisk (rød), ok (gul) eller udmærket (grøn).

4 Oversigt over driftsmidler Undersøgelsesskib Bruges til at udforske kortet, købe nye licenser og gennemføre seismiske analyser af undergrunden for at finde olien. Helikopter Giver dig mulighed for at udforske, købe og gennemføre seismisk analyse hurtigere. Jack-up rig Bruges til boreaktiviteter. Denne rig kan kun bore på lavt vand, men ikke på dybt vand. Semi-submersible rig Bruges til boreaktiviteter. Denne rig kan kun bore på dybt vand, men ikke på lavt vand. Boreskib Bruges til boreaktiviteter. Boreskibet kan bore på både lavt og dybt vand, og kan anvendes til flere boringer. Produktionsplatform Bruges til produktionsaktiviteter. Der findes 2 muligheder: Produktionsplatform (I) Denne platform understøtter kun olietankskibe. Produktionsplatform (II) Denne platform understøtter både olietank skibe og olierørledninger.

5 Maersk-rådgivere Tre Maersk-specialister står klar til at hjælpe dig undervejs i spillet. De giver dig en indføring i deres respektive specialer i hvert minispil. Lyt nøje efter, hvad de siger. De giver dig den viden, der er afgørende for, at du kan blive ekspert i at finde olie. Seismisk mini-game Chefgeolog I dette minispil får du råd af en ekspert i seismisk olieudforskning. Mini-game om boring Borechef I dette minispil får du råd af en ekspert i olieudforskning. Mini-game om produktion I dette minispil får du råd af en ekspert i olieproduktion.

6 Køb af licens og gennemførelse af en seismisk analyse Trin 1 Det første mål er at finde en olielicens, som du har lyst til at købe og udvikle til olieproduktion. Udforsk kortet med dit undersøgelsesskib eller helikopter for at finde en olielicens, du har lyst til at købe. Når du har fundet en passende licens, køber du den ved at vælge Borelicens og Køb. Trin 2 Når du har fået licensen, er næste trin at begynde at lede efter olie ved at analysere et seismisk kort af undergrunden i licensområdet. Vælg licensmarkøren og vælg Seismisk analyse og Analyser. Trin 3 Se en demontrationsvideo eller begynd analysen ved at vælge Hent seismiske data. Trin 4 Studér jordlagene og deres særlige kendetegn nøje for at finde det sted på kortet, hvor du tror, der kan være olie. Gode evner til at analysere seismiske data er afgørende for at finde olie. Du kan købe dig til råd, hvis du ikke kan komme videre. Rådene viser, hvor fælder og kapper befinder sig på kortet, men det er ikke billigt. Hvis du har behov for yderligere hjælp, skal du vælge bogsymbolet øverst i højre hjørne for at læse mere om seismisk analyse. Sandsten Salt Kridt Skifer Kalksten Vulkanske bjergarter

7 Boring efter olie Trin 1 Når du har fundet olie, vælger du en boreplatform, der passer til dine behov ved at vælge et ikon ad gangen på licensmarkøren (se Oversigt over driftsmidler for at få flere oplysninger). Trin 2 Se en demonstrationsvideo eller begynd at bore ved at vælge Klargør mandskab. Trin 3 For at få mest mulig olie skal du bore dig gennem jordlagene og ramme midt i reservoiret. Planlæg en rute, så du kan bore hurtigt, men sikkert. Du kan styre borehovedet ved at klikke eller trykke foran det. Hvis du klikker/ trykker langt væk, øges borehastigheden. Følg borehovedets tilstand. Et ødelagt borehoved vil komme til at koste dig dyrt. Trin 4 Når du har ramt reservoiret, vil du se, hvor meget olie, du vil kunne producere senere hen. Hvis du er utilfreds med resultatet, kan du gentage processen ved at vælge Bor igen. Borehovedets tilstand Viser borehovedets tilstand. Hvis du presser borehovedet for meget ved at bore for hurtigt i hårde jordlag, vil borehovedets tilstand forringes drastisk. Penetreringsrate (ROP) Fortæller, hvor hurtigt du borer. I nogle jordlag kan du have en høj ROP uden slitage på borehovedet, mens det i andre jordlag ikke kan lade sig gøre. Gaslommer Pas på grønlige gaslommer, der er mærket med et udråbstegn på minikortet de koster dig kostbar tid, samtidig med at det går hårdt ud over borehovedet.

8 Produktion af olie Trin 1 Når du er færdig med at bore, har du to muligheder for at sætte gang i olieproduktionen (se Oversigt over driftsmidler ). Hvilken type produktionsplatform, du vælger, afgør hvor hurtigt og i hvor lang tid, du vil kunne producere olie fra reservoiret. Trin 2 Nu er det på tide at udvinde olien. Når produktionsplatformen er blevet købt, vælger du knappen Producér olie og trykker Start. Trin 3 Se en demonstrationsvideo eller start produktionen ved at vælge Justér produktivitet. Trin 4 Målet er at få olien ud af reservoirets bjergart. Det gør du ved at sprøjte vand og naturgas ind i bjergarten. Tilpas trykket for at vælge, om du vil producere olien langsomt eller hurtigt. Hurtigere produktionshastighed (træk markøren mod højre) betyder, at reservoiret tømmes hurtigere. Langsommere produktionshastighed (træk markøren til venstre) betyder, at du udvinder mere olie. Trin 5 Når produktionshastigheden er valgt, er sidste trin at beslutte, hvordan olien skal transporteres fra platformen til raffinaderiet på land. Produktionsplatforme understøtter kun 1 tankskib. Se Oversigt over aktiver for at få flere oplysninger.

9 Maersk Group Esplanaden Copenhagen K Denmark Tel

LÆRER- VEJLEDNING Quest for Oil

LÆRER- VEJLEDNING Quest for Oil LÆRER- VEJLEDNING Quest for Oil Lærervejledning Side 2 A. Indholdsfortegnelse Lærervejledning 1. Introduktion 1.1 Spillets univers... 3 1.2 Spillets principper... 3 1.3 Tidsforbrug... 3 1.4 Undervisningsmaterialer

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR. Kirsten Dam Pedersen

SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR. Kirsten Dam Pedersen SCRATCH PÅ DANSK LÆR AT LAVE TEGNEFILM OG COMPUTERSPIL MED SCRATCHJR Kirsten Dam Pedersen ScratchJr er et visuelt programmeringssprog, som er lavet til de yngste børn (5-7 år) - og det er helt gratis!

Læs mere

Vejledning til brug af app en Kalender på ipad

Vejledning til brug af app en Kalender på ipad Vejledning til brug af app en Kalender på ipad Digitalisering & IT Indhold Kalender... 3 Overblikket... 3 Opret en aftale... 5 Titel, tidspunkt og gentagelser... 5 Tilføjes i kalender... 8 Inviter andre

Læs mere

Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information ***

Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information *** Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information *** Denne bog omhandler handel, brugen af VirtuChats Bot's og chat funktion. ----------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Sådan gør du:

Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Sådan gør du: Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Denne lille manual skulle gerne hjælpe dig i gang med brugen af skolens server, således at den bliver din naturlige arbejdsplads for alt, hvad der hedder skolearbejde

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Kandidathåndtering. 1 - Fanen Kandidater

Kandidathåndtering. 1 - Fanen Kandidater Kandidathåndtering 1 - Fanen Kandidater Har du modtaget ansøgninger, vil du automatisk blive ledt ind på fanen Kandidater når du går ind på et projekt. Her kan du se kandidatens navn, dato for indsendelse

Læs mere

Brugermanual til applikation Interwalk

Brugermanual til applikation Interwalk Brugermanual til applikation Interwalk Info omkring Interwalk Hvad er Interwalk? Interwalk er en applikation til SmartPhone, som tilbyder et let tilgængeligt intervalgangsprogram. Når du går intervalgang

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Opsætning af 60 dags regel

Opsætning af 60 dags regel 2015 Opsætning af 60 dags regel Indhold... 0 Guide til opsætning af 60-dags regel i Autolog Klienten... 1 Hvad er forskellen mellem den Automatiske og Manuelle opsætning af 60-dags reglen?... 2 Hvordan

Læs mere

Elev-manual til Køreklar e-læring

Elev-manual til Køreklar e-læring Version 2.0 September 2016 Elev-manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag Gothersgade 137 1123 København K 39 13 55 00 koreklar@koreklar.dk 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring...

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Elasund Rules Forberedelse Marker byggeområdet

Elasund Rules Forberedelse Marker byggeområdet Elasund Rules År efter frygtløse søfarere opdagede og etablerede øen Catan voksede befolkningstallet konstant. Kolonister dukkede op på øen og langs kysten og der opstod en uundværlig handel mellem dem.

Læs mere

AgeForce MINI vejledning

AgeForce MINI vejledning AgeForce MINI vejledning Velkommen til AgeForce et enkelt og sikkert netværk for dig over 50 I denne korte guide fortæller vi dig hvordan du: - Opretter en gratis profil på www.ageforce.dk. - Redigerer

Læs mere

Center for Ældre og Handicap IT Implement. Disponering Rette i kalenderplan. Vejledning

Center for Ældre og Handicap IT Implement. Disponering Rette i kalenderplan. Vejledning Disponering Rette i kalenderplan Vejledning INDHOLDSFORTEGNELSE ÅBN DISPONERING OG LOG PÅ... 3 ÅBN DIN GRUPPE... 3 TAG LÅSEN... 3 SKIFTE DAG... 4 FLYTTE BESØG MELLEM RUTER ELLER TIDSPUNKT... 4 FLYT BESØG

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Analysemodul- TDjournal

Analysemodul- TDjournal November 2014 Analysemodul- TDjournal Der er kommet et nyt menupunkt i top-menubjælken ved navn Analyser. Dette menupunkt indeholder 5 standard analyser, som du har mulighed for at ændre i: Regningsydelser

Læs mere

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk.

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Opret dit CV Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Derefter klikker du på 'MIN JOBSØGNING' i den sorte menu øverst på siden. Du kan se 'Jobnets værktøjer', og du kan få mere at

Læs mere

ENGRAMs ibook. Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs ibook til ipads.

ENGRAMs ibook. Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs ibook til ipads. ENGRAMs Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs til ipads. 1. Sådan henter du ENGRAMs Hvis du ikke allerede har hentet og installeret ENGRAMs, kan dette

Læs mere

Det er let og enkelt at udfylde det nye indrejseprogram. Se vejledning i nedenstående: Trin 3. Gem Deres ansøgningsnummer

Det er let og enkelt at udfylde det nye indrejseprogram. Se vejledning i nedenstående: Trin 3. Gem Deres ansøgningsnummer Vejledning i de nye indrejseregler til USA Den 12. januar 2009 trådte de amerikanske myndigheders nye indrejseprogram, Electronic System for Travel Authorization (ESTA) i kraft. Dette betyder at alle rejsende

Læs mere

BRUGER GUIDE REC. CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE REC. CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE CLOUD RECORD - på TV-boks, computer, tablet og telefon REC FIBERBREDBÅND TV TELEFONI OPTAGELSER VIA DIN TV-BOKS Med en TV-boks fra Waoo kan du optage programmer. Vores tjeneste Cloud Record

Læs mere

Guide til Smart Direct App.

Guide til Smart Direct App. Guide til Smart Direct App. Denne guide gælder til iphone. Før du begynder: Hav smartphone og høreapparater klar. Hent Connexx Smart Direct App fra App Store. Vigtigt: Sluk og tænd for høreapparaterne.

Læs mere

Guide til mycontrol App.

Guide til mycontrol App. Guide til mycontrol App. Denne guide gælder til iphone. Før du begynder: Hav smartphone og høreapparater klar. Hent Signia mycontrol fra App Store. Vigtigt: Sluk og tænd høreapparaterne. Du har nu tre

Læs mere

Smartday Touch. Kom godt i gang

Smartday Touch. Kom godt i gang Smartday Touch Kom godt i gang Log på Smartday Touch Hent Smartday Touch fra Apple App Store eller Google Play Butik Når appen er hentet vil ikonet lægge sig på din hjemmeskærm Ikonet ser således ud Tryk

Læs mere

Boreteknologi og vandrette boringer

Boreteknologi og vandrette boringer 1 Sub-soil konference. Tirsdag den 6. februar 2007 Boreteknologi og vandrette boringer Ved Allan Christensen Offshore Center Danmark Program Generel rundtur i olie/gas brøndteknikken 1. De danske koncessioner

Læs mere

For more information please visit www.rollermouse.com

For more information please visit www.rollermouse.com For more information please visit www.rollermouse.com Contour Design, Inc. 10 Industrial Drive Windham New Hampshire, 03087, USA Phone: 800-462-6678 E-mail: ergoinfo@contourdesign.com Contour Design Europe

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Lær hvordan du: Sådan virker din kalorieberegner

Lær hvordan du: Sådan virker din kalorieberegner Sådan virker din kalorieberegner Lær hvordan du: Det har længe været et stort ønske fra mange brugere, at vi fik opdateret vores kalorieberegner både i form af design med også i form af funktionalitet.

Læs mere

Brugervejledning til. Vejleder

Brugervejledning til. Vejleder Brugervejledning til Vejleder UDARBEJDET AF DINO BABIC 12. AUGUST 2016 ADGANG TIL LOGBOGEN... 2 MIN PROFIL... 6 ÆNDRING AF KODEORD... 7 KALENDER... 8 KOMPETENCEOVERSIGT... 9 UDDANNELSESLÆGER... 10 KOMPETENCER

Læs mere

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1 FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1. Indtast flg. data i et regneark: Note: de små grønne markeringer i hjørnet af cellerne i kolonne B betyder, at tallet er formateret som tekst. 2 HVIS Afstand i km fra

Læs mere

Sådan arbejder du med din forside

Sådan arbejder du med din forside Sådan arbejder du med din forside Din forside på hjemmeside består af forskellige slags indhold og med det formål at fremhæve indhold som du har på dine undersider. Hvor er min forside? Øverst i dit sidetræ

Læs mere

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark Manual VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006 SKIOLD A/S Danmark Vejledning i brug af VentCom sammen med Apollo Multi. VentCom er et program, som kan præsentere aktuelle

Læs mere

SecureAware Workflow TNG

SecureAware Workflow TNG SecureAware Workflow TNG Manualen beskriver brugen af SecureAware version 4.5.0 og senere versioner Dokument opdateret: januar 2014 Om dette dokument Dette dokument beskriver brugen af Workflow TNG i SecureAware

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Kvik guide: GT-Command Mobile

Kvik guide: GT-Command Mobile GamesOnTrack A/S, Uhresoevej 35, DK 7500 Holstebro, Denmark, www.gamesontrack.com Tel: +45 3070 3777, email: nb@gamesontrack.com, CVR and VAT number: DK 3105 3013 Kvik guide: GT-Command Mobile I version

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Skifergasi Danmark Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Hvad er skiffer gas? Kulbrintedannelsenbehøver fire komponenter: 1. Moderbjergart 2. Reservoir 3. Forsegling 4. Fælde Moderbjergart? En moderbjergartindeholder

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE!

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE! MERE, MERE, MERE! Digital Choice Gå ind på mytpchoice.dk for at downloade flere minikategorier. Der er mere end 100 minikategorier at vælge mellem, bl.a. Helte & Heltinder, Science Fiction & Fantasy, Rejser

Læs mere

Panda Antivirus + Firewall 2007 NYT Titanium Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

Start med at gå til opsætning under tandhjulet i højre hjørne ude på forsiden (rød pil).

Start med at gå til opsætning under tandhjulet i højre hjørne ude på forsiden (rød pil). Offboarding modulet Offboarding er et modul, der bidrager til at opsamle vigtig viden og erfaring fra medarbejdere, som forlader organisationen, så deres input kan frugtbargøres til kollektiv fremdrift

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Guide til Smart Direct App.

Guide til Smart Direct App. Guide til Smart Direct App. Denne guide gælder til Android. Før du begynder: Hav smartphone og høreapparater klar. Hent Connexx Smart Direct App fra Google Play. Vigtigt: Sluk og tænd høreapparaterne.

Læs mere

Spørgeskemaer. Opret et nyt spørgeskema. Tilpas et spørgeskema

Spørgeskemaer. Opret et nyt spørgeskema. Tilpas et spørgeskema Compliance TNG I Compliance TNG kan du oprette evalueringer der viser, om I efterlever jeres egne eller andres krav. Evalueringer er baseret på spørgeskemaer, som du kan oprette på forhånd og herefter

Læs mere

Start med at downloade app en Youtube via App Store.

Start med at downloade app en Youtube via App Store. APP #7 Youtube I denne uge kigger vi på Youtubes app. På Youtube kan du finde næsten alt! Youtube bliver brugt til alt fra gamle tv-klip fra hele verden til musikvideoer til folk der lave video-blogs (de

Læs mere

Bilag 1 til BR styrmandsmappe. Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem

Bilag 1 til BR styrmandsmappe. Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem Bilag 1 til BR styrmandsmappe Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem 1) Opstart. Når man ankommer til roklubben tændes computeren, der står på pulten mellem portene. Gør det straks, da den

Læs mere

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Du logger på fra forsiden. Når du har indtastet brugernavn og password, vil der i højre side fremkomme en menu med punkterne: Redigér denne

Læs mere

Vejledning til FieldMap Ny version af Mine Roemarker

Vejledning til FieldMap Ny version af Mine Roemarker Vejledning til FieldMap 2017 Ny version af Mine Roemarker Indholdsfortegnelse Forord... 2 Kom i gang med indtegning af Mine roemarker... 3 Markoversigt og registrering af roemark... 3 Grundopbygning af

Læs mere

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 7. juli 2015 IT-AFDELINGEN Vejledning Arbejde i Citrix Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login Norddjurs

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Guide til upload af ruter og interessepunkter på Endomondo

Guide til upload af ruter og interessepunkter på Endomondo Guide til upload af ruter og interessepunkter på Endomondo Denne guide indeholder følgende emner: A. Rettigheder B. Oprettelse af profil på Endomondo C. Oprettelse af selve ruten D. Redigering af oprettet

Læs mere

Sådan oprettes. en CRM Online Prøveversion. Kom godt igang 1/15/2013. Jesper Osgaard MICROSOFT DENMARK

Sådan oprettes. en CRM Online Prøveversion. Kom godt igang 1/15/2013. Jesper Osgaard MICROSOFT DENMARK Sådan oprettes 1/15/2013 en CRM Online Prøveversion Kom godt igang Jesper Osgaard MICROSOFT DENMARK Inden du starter Inden du starter skal du have følgende ved hånden En maskine med Internet Explorer Et

Læs mere

Greve Vandværk A.m.b.a. Tip og tricks til ebutler. I denne vejledning gennemgår vi, hvordan du kommer godt i gang med ebutler.

Greve Vandværk A.m.b.a. Tip og tricks til ebutler. I denne vejledning gennemgår vi, hvordan du kommer godt i gang med ebutler. Tip og tricks til ebutler I denne vejledning gennemgår vi, hvordan du kommer godt i gang med ebutler. Vi kommer ind på: Log ind med Kundenummer side 2 Log ind med e-mail eller brugernavn side 2 Forsidebillede

Læs mere

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Denne vejledning beskriver kort anvendelsen af Kørebog for Pocket PC version 3.0 Programmet giver mulighed for registrering af den daglige kørsel. Registreringen

Læs mere

Guide til mycontrol App.

Guide til mycontrol App. Guide til mycontrol App. Denne guide gælder til Android. Før du begynder: Hav smartphone og høreapparater klar. Hent Signia mycontrol fra Google Play. Vigtigt: Sluk og tænd høreapparaterne. Du har nu tre

Læs mere

Farm Manager medarbejder: KMZ

Farm Manager medarbejder: KMZ J A S O P E L SF A R MMA NA G E R V A R ENR. : 4 0 2 0 0 0 3 9 D A NS K Titel: Basis bruger vejledning Side 2 of 8 1. Indholdsfortegnelse a. Punkt 2 - Forord b. Punkt 3 - System Introduktion c. Punkt

Læs mere

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013 medemagruppen P9-0292-Q ver. 1.0.0 - November 2013 DK Brugervejledning Joystick DX2-REM420 Medema Danmark A/S Enggårdvej 7 Snejbjerg 7400 Herning Telefon: 70 10 17 55 Telefax: 97 18 88 35 Quick guide P9-0292-Q

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer,

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, Glance - Del din skærm med op 1 til 200 deltagere. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, der vises på den med dine mødedeltagere. Fordelene ved at benytte

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch InterWalk brugermanual Specifikt til iphone og ipod touch Indholdsfortegnelse 1. Sådan kommer du godt i gang med InterWalk... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Sådan låser du din skærm op og åbner InterWalk

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Mini game 1-2 Binding 14-09-2012

Mini game 1-2 Binding 14-09-2012 1-2: Binding Kort fortalt Der vil i dette minigame være en start skærm med bakterien (hovedskærmen), hvor man kan klikke på forskellige celledele og bagefter er der spillet hvor man skal skrive forskellige

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Office 365 Installation og aktivering på Mac

Office 365 Installation og aktivering på Mac Office 365 Installation og aktivering på Mac Først gå du ind på vores hjemmeside www.easyiq.dk, hvor vi nemt kan hente Office pakken. Klik oppe i øverste højre hjørne hvor der står Office 365. Herefter

Læs mere

Counter-Strike 1.6 info/koder Basis (se

Counter-Strike 1.6 info/koder Basis (se Counter-Strike 1.6 info/koder Basis (se www.arise.dk) Gør følgende som det første når, du sætter dig for at være klar og kunne spille mest optimalt: 1. I Options under fanen Video ændres: a. Color Quality

Læs mere

Vivino Wine Scanner. Start med at downloade app en Vivino Wine Scanner via App Store.

Vivino Wine Scanner. Start med at downloade app en Vivino Wine Scanner via App Store. APP #5 Vivino Wine Scanner Hvis du interesserer dig en smule for vin er dette lige app en for dig! Med Vivino Wine Scanner kan du bl.a. finde anmeldelser og vurderinger på forskellige vine samt tjekke

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

Den nye klub hjemmeside.

Den nye klub hjemmeside. Den nye klub hjemmeside. Ved login i typo3, bliver du mødt med dette billede. Det viser sidetræet. Om man skal bruge listevisning eller sidevisning, afhænger af, hvilket indholdselement man arbejder i.

Læs mere

Oprettelse af ny sagsbehandler i Stormbasens uddannelsessystem

Oprettelse af ny sagsbehandler i Stormbasens uddannelsessystem Oprettelse af ny sagsbehandler i Stormbasens uddannelsessystem Når du kommer ind på siden kan der være en certifikatfejl, hvor din browser/dit internetvindue vil anbefale at du ikke går ind på siden. Du

Læs mere

For dig som o-løber er der mange fordele ved at blive dus med O-service, f.eks.:

For dig som o-løber er der mange fordele ved at blive dus med O-service, f.eks.: Vejledning til brug af O-service O-service er vores portal for tilmelding til alle o-løb under DOF. Alle medlemmer af en o-klub i Danmark har login til denne portal, og administratorer for de enkelte klubber

Læs mere

Brugermanual til Delta-Pacman

Brugermanual til Delta-Pacman Brugermanual til Delta-Pacman Side 1 Tillykke med dit nye spil Dette er brugervejledningen til dit nye Delta- Pacman. Du vil blive guidet en tur igennem funktionerne i spillet, og forhåbentlig få en god

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Vidste du det om DOFbasen? af Leif Schack-Nielsen

Vidste du det om DOFbasen? af Leif Schack-Nielsen Vidste du det om DOFbasen? af Leif Schack-Nielsen 15. maj 2012 Efter ti år er der mange garvede brugere af DOFbasen. Måske er DU én af dem. Men kender du nu også basens muligheder til bunds? Her er en

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Testmanual til DO-IT /QuickTjek

Testmanual til DO-IT /QuickTjek Testmanual til DO-IT /QuickTjek Introduktion DO-IT -kompetenceafklaringen er opbygget som en række spørgsmål i et testsystem inden for it-fagområderne styresystem, tekstbehandling og internet/e-mail. Testen

Læs mere

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende pil (gælder kun i Windows 8,1) 1 Siden Apps. Ved at klikke

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Forældrevejledning i FAMLY

Forældrevejledning i FAMLY Forældrevejledning i FAMLY Dette gøres i fred og ro derhjemme: Alle forældre får en mail tilsendt med login-oplysninger til FAMLY (login i øverste højre hjørne): Via PC : eller App: Når du er inde i systemet,

Læs mere

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer.

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Har du en Garmin 705 eller nyere har du mulighed for at få et ganske gratis MTB kort på den. Kortet kan sagtens bruges på landevejen også, men har den fordel

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

Brugervejledning til Online-JitBesked. Version 1.2

Brugervejledning til Online-JitBesked. Version 1.2 Brugervejledning til Online-JitBesked Version 1.2 Indhold 1. Helt grundlæggende... 4 Ikoner... 4 2. Sådan logger du på... 6 Husk mig... 6 3. Sådan logger du af... 7 Husk mig... 7 Sådan logger du aktivt

Læs mere

Iphone 5. Indhold. Klik på emnet for at springe frem til det.

Iphone 5. Indhold. Klik på emnet for at springe frem til det. Iphone 5 Her er en guide til softwareopdatering af iphone 5, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, nulstilling ved bortkomst, samt opsætning af skærmlås. Indhold Iphone 5...

Læs mere

Guide til hushåndværker

Guide til hushåndværker Guide til hushåndværker 2 Guide til hushåndværker Trin for trin-guide For nogle afdelinger kan det være en rigtig god ide at indgå faste aftaler med en håndværker over længere tid, således at det er det

Læs mere

Kom godt i gang med VDEC

Kom godt i gang med VDEC Kom godt i gang med VDEC Denne guide vil hjælpe dig godt i gang med VDEC. Hvis du lige har installeret VDEC er der et par punkter du skal igennem, før du for alvor kan komme igang med at registrere fangster.

Læs mere

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 -

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Blokeringslister - 4 - Kontrol af, hvordan du deler

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere