DOM. 1) Stokke AS. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Administrerende direktør. Jan Bøgh. 3) Schou Company A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. 1) Stokke AS. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Administrerende direktør. Jan Bøgh. 3) Schou Company A/S"

Transkript

1 DOM Afsagt den 4. juni 2013 V ) Stokke AS 2) Peter Opsvik (for begge advokat Per Håkon Schmidt) mod 1) Jysk A/S 2) Administrerende direktør Jan Bøgh 3) Schou Company A/S (for alle sagsøgte advokat Pia Kirstine Voldmester) Indledning Denne sag handler om, hvorvidt Jysk A/S (herefter Jysk) ved markedsføring og salg, og Schou Company A/S (herefter Schou) ved import og salg til Jysk A/S af DAN stolen har krænket Stokke AS (herefter Stokke) og Peter Opsviks rettigheder til TRIPP TRAPP stolen, og om administrerende direktør for Jysk A/S Jan Bøgh i den forbindelse har pådraget sig et personligt ansvar. Påstande Stokke og Peter Opsvik (samlet sagsøgerne) har nedlagt følgende påstande: 1. Det af Retten i Århus, fogedretten, ved kendelse af 26. januar 2012 over for Jysk nedlagte forbud i sag nr. FS /2011 stadfæstes.

2 Jysk og Schou skal anerkende at have krænket Stokkes og Peter Opsviks rettigheder ved at importere, markedsføre, udbyde til salg og sælge den på bilag 1 viste barnestol benævnt DAN stolen. 3. Det forbydes Jysk og Schou at fremstille, lade fremstille, importere, udbyde til salg, markedsføre eller oplagre med henblik derpå, eksportere eller på anden måde erhvervsmæssigt disponere over høje barnestole svarende til stolen vist på bilag 1 benævnt DAN stolen. 4. De af påstand 2 omfattede barnestole i Jysks og Schous besiddelse eller under Jysks og Schous kontrol skal udleveres for Jysks og Schous regning. 5. Jysk og Schou skal in solidum til Stokke betale kr. med procesrente fra sagens anlæg den 14. februar Jysk og Schou skal in solidum til Peter Opsvik betale kr. i godtgørelse med procesrente fra sagens anlæg den 14. februar Jysk og Schou skal for egen regning offentliggøre dommens konklusion på forsiden af sine hjemmesider i 30 dage fra udløbet af fuldbyrdelsesfristen for så vidt angår Schou og 3 måneder for så vidt angår Jysk, og Jysk skal endvidere offentliggøre dommens konklusion i sin ugeavis i Danmark i tre på hinanden følgende tryksager med start senest fire uger fra fuldbyrdelsesfristens udløb, subsidiært i et omfang, på en måde og i en periode nærmere bestemt efter rettens skøn. 8. Jysk og Schou idømmes højst mulig straf for overtrædelse af ophavsretslovens 2, jf. 76, stk. 1, nr. 1, jf Jan Bøgh idømmes højst mulig straf for overtrædelse af ophavsretslovens 2, jf. 76, stk. 1, nr. 1, subsidiært for medvirken til Jysks overtrædelse heraf, jf. straffelovens Hos Jysk og Schou konfiskeres i medfør af straffelovens 75, stk. 1, det beløb, Jysk og Schou har opnået ved salg af den på bilag 1 viste stol, som ikke måtte være anvendt til dækning af sagsøgernes krav på erstatning, rimeligt vederlag og godtgørelse, jf. påstand 5 og 6. Jysk, administrerende direktør Jan Bøgh og Schou har nedlagt påstand om frifindelse samt nedlagt følgende selvstændige påstande:

3 Stokke skal anerkende at være erstatningsansvarlig for det tab, som det uberettigede fogedforbud har påført Jysk. 2. Stokke skal anerkende at være erstatningsansvarlig for det tab, som det uberettigede fogedforbud har påført Schou. Stokke og Peter Opsvik har overfor de af Jysk og Schou selvstændigt nedlagte påstande påstået frifindelse. Oplysninger i sagen Parterne mv. Møbelarkitekt Peter Opsvik designede i 1970 erne barnestolen kendt som TRIPP TRAPP stolen, der er justerbar. Rettighederne til stolen er givet i licens til Stokke, som har ret og pligt til at påtale krænkelser af de immaterielle rettigheder til stolen. Stolen har været kontinuerligt markedsført i Danmark siden 1970 erne. Den 1. juni 2004 fik Stokke hos Patent- og Varemærkestyrelsen registreret TRIPP TRAPP stolen som et tredimensionelt figurvaremærke i klasse 20 for møbler, herunder stole og barnestole. Der har tidligere til stolen været knyttet patentrettigheder, men disse er udløbet. Jysk er det danske selskab i den internationale Jysk detailkæde, der sælger en lang række af produkter til boligen. Den første butik blev åbnet i 1979, og i dag har Jysk-koncernen i alt 95 butikker i Danmark samt et større antal butikker i udlandet. Samlet har Jysk koncernen over 500 leverandører fordelt over det meste af verden. Schou blev grundlagt i 1963 og er en af Nordens største grossistvirksomheder inden for isenkram, husholdning og alt til terrassen. Schou er 100 % ejet af den danske koncern HP Schou A/S. Administrerende direktør for Jysk, Jan Bøgh, er personligt sagsøgt i sagen, fordi Stokke er af den opfattelse, at markedsføringen og salget af DAN stolen er godkendt af Jan Bøgh. Sagens omstændigheder DAN stolen, som Stokke påstår, krænker deres rettigheder, er indkøbt af Schou i Kina, gennem det hollandske firma H3 Baby Safety Products B.V.(herefter H3) og videresolgt til Jysk.

4 - 4 - Jysk har annonceret og markedsført stolen som DAN højstolen i husstandsomdelt reklamemateriale tre gange i perioden 2. oktober til 15. oktober 2011samt på Jysks hjemmeside med tilhørende e-shop i perioden fra den 20. juli 2011 til den 27. oktober Det fremgår af reklamematerialet, at DAN stolen sælges til en kampagnepris på 500 kr., men normalprisen er 599 kr. Stolene set ved siden af hinanden: TRIPP TRAPP stolen DAN stolen Da Stokke blev opmærksom på markedsføringen af DAN stolen, skrev Stokkes advokat den 7. oktober 2011 til den administrerende direktør Jan Bøgh og gjorde opmærksom på, at Stokke mente, at DAN stolen var en produktefterligning af TRIPP TRAPP stolen, og bad samtidig Jysk om at trække stolen tilbage. Advokaten henviste endvidere til den af Jysk tidligere solgte STEVE stol, som Stokke havde fået nedlagt fogedforbud overfor, idet den udgjorde en krænkelse af TRIPP TRAPP stolen, og oplyste, at man af denne grund allerede havde indsendt fogedforbudsbegæring. Jan Bøgh har ikke personligt svaret på denne henvendelse. Den 30. september 2010 sendte Stokkes norske advokat tillige et brev til den norske administrationschef i Jysk koncernen med begæring om ophør og afståelse fra salg af DAN stolen. Den 26. januar 2012 blev der afsagt kendelse om nedlæggelse af fogedforbud ved Retten i Århus, hvorved:

5 - 5 - Det forbydes Jysk A/S at fremstille, lade fremstille, importere, udbyde til salg, markedsføre eller oplagre med henblik derpå, eksportere eller på anden måde erhvervsmæssigt disponere over barnestole som vist på bilag 1, benævnt DAN højstol. JYSK A/S tilpligtes skriftligt at tilbagekalde den på bilag 1 viste barnestol benævnt DAN højstol fra de butikker, hvortil de måtte være udleveret med henblik på salg. Efter Stokke den 1. februar 2012 stillede den anviste sikkerhed, blev der samme dag nedlagt fogedforbud som bestemt i kendelse af 26. januar I forbindelse med sagens behandling i fogedretten indstillede Jysk, efter parternes aftale, salget af DAN stolen. Jysk har købt i alt DAN stole og solgt i alt i internt salg og 269 i eksternt salg i henholdsvis Norge, Holland, England og Danmark til en normalpris på 599 kr., udsalgspris dog 500 kr. Stolene er indkøbt af Schou til en samlet indkøbspris på ,75 kr. Schou har købt stolene til en indkøbspris på 187,50 kr. pr. stol. Af Stokkes beregning af 6. marts 2013 fremgår, at Stokkes dækningsbidrag ved salg af TRIPP TRAPP stole er på 68 %, svarende til 471,03 kr. pr. stol. Beregningen er underskrevet af CFO Jan Petter Hagen og bekræftet af selskabets revisor i en udtalelse af 6. marts Beregningen af dækningsbidraget er sket på baggrund af 22 fakturaer fra 2011 udvalgt af Stokke. Hoge Raad i Holland har den 12. april 2013 truffet afgørelse om, at STEVE stolen ikke udgør en krænkelse af TRIPP TRAPP stolen. Forklaringer: Karsten Larsen har vedstået sin i fogedretten afgivne forklaring som gengivet nedenfor: at han er Area Sales manager for Norden. Han har arbejdet for Stokke siden Hans ansvarsområde er salg og markedsføring i Norden. Han har været med i alle retssager. Markedsføringsbudgettet varierer, men det er 1,5 2 mio. kr. vedrørende TRIPP TRAPP stolen. Salgstallene har været stabilt, men er lidt vigende på grund af fødselstal. Det er omkring stole pr. år. Der fødes i dag ca børn om året i Danmark, og tidligere var det børn. Der gives en extended warranty på syv år på TRIPP TRAPP stolen. Stolen er kendetegnet ved det markante og enkle design. Den har et minimalistisk udseende med en stringent L-form. Den er et designikon. Der er altid elementer, der adskiller sig, men det afgørende er helhedsindtrykkket. DAN stolen har en klar sammenhæng ud fra helhedsindtrykket.

6 - 6 - Han så DAN stolen i rekvisiti reklame, og han var ude at konstatere stolen i butikkerne. Der er et net af forhandlere på ca. 100 butikker, der kontakter rekvirenterne, eller de bliver selv opmærksomme på herpå. Enhver der opfylder kravene kan blive forhandler. Minui Handysit højstolen er på det danske marked. Rekvirenterne anser den ikke som en krænkelse. Kiddo højstolen, tror han ikke, er på det danske marked. Stolen er på markedet i Norge, men den er ikke en krænkelse. Leander stolen er ikke en krænkelse, lige som Brio stolen ikke er det. Småtroll, der er et norsk produkt, er ikke en krænkelse. Icansit stolen er ikke på det danske marked. Amalie stolen er ikke en krænkelse. Tizio stol er ikke på det danske marked. og har supplerende forklaret, at der indtil nu i alt er solgt over TRIPP TRAPP stole. I 2011 blev der solgt stk. og i 2012 i alt Børnetallet var faldende i hele perioden. Det har betydning, at det er Jysk, der markedsfører DAN stolen, idet Jysk har en størrelse, der gør, at de har en stor markedsføringsstyrke. Det er Jysks image og styrke, der gør en forskel; for så vidt angår selve stolen, er der ingen tvivl om, at der er tale om en billigere stol end TRIPP TRAPP stolen. Jysk har altid været kendt for at være billig. Markedsføringen og salget af DAN stolen har givet en markedsforstyrrelse også intern i deres distributionssystem. Der var dog ikke været forbrugerhenvendelser og heller ikke henvendelser fra egne rækker. Udsalgsprisen på TRIPP TRAPP stolen er i dag kr. I 1990 kostede den 900 kr. Der er ikke pludselig sket et hop i prisen - men derimod en løbende stigende. Jakob Markdahl har vedstået sin i fogedretten afgivne forklaring som gengivet nedenfor: at han er produktchef på møbler, herunder børnemøbler. Han har været ansat hos rekvisitus i 8 år. Før var han indkøber hos Dansk Supermarked. Rekvisitus har solgt justerbare børnestole i ca. 2 år. Det har været med STEVE og DAN højstolene. Han har købt DAN højstolen hos H3 i Holland igennem Schou. Efter STEVE stolen var der et hul i sortimentet. Han blev præsenteret for DAN højstolen som salgbar og med godkendelserne i orden. Han vurderede også, at stolen var salgbar i Danmark. Det er oplagt at have en højstol. I forhold til samhandlen lægges det over på leverandør, at varen skal være i orden. Det lå hos Schou, hvis advokat godkendte stolen. Han har ikke selv foretaget en krænkelsesvurdering. Konkurrencen på stolen er med andre lavpriskæder, fx Dansk Supermarked og Silvan. Stolen vil typisk blive solgt til brug i sommerhuse og hos bedsteforældre. Stolen konkurrerer ikke med TRIPP TRAPP stolen. Der er bestilt i alt stk. til dansk lager. Han forventede et årligt salg på ca stk. De er indkøbt til ca. 200 kr. pr. stol leveret i Århus. Normalpris 599 kr., men der har været kørt tilbud.

7 - 7 - Forespurgt af advokat Håkon Schmidt har han forklaret, at han ikke husker præcist, hvem hos Schous advokat, der sagde god for stolen. Han føler et ansvar, men han stoler mere på advokatens vurdering. Han er ikke kontaktet af H3 vedrørende denne stol. Efter hans vurdering er der forskel i ryggen på de to stole og i rygstøtten. Den generelle vurdering har han ladet være op til Schous advokat. Han synes, at der er forskel. Stolen er godkendt af JYSKs direktør. Stolene har tillige været solgt i Norge, Sverige og Finland. Lageret i Danmark supporterer Danmark, Norge, Holland og UK. Stolene har også været på markederne der. I alt er der købt stk. til alle markederne inklusiv Sverige og Finland. H3 har givet erklæring om, at der ikke foreligger en krænkelse. I Danmark er der solgt 262 stk., i Norge er der solgt 468 stk., i Holland 24 stk. og i UK er der solgt 3 stk. Resten er enten på lager eller i butikker. Det anslåede årlige salg er fastsat på baggrund af tidligere salg år tilbage. Han troede ikke, at der var problemer med salg af stolen, men han var villig til at tage risikoen. og har supplerende forklaret, at DAN stolen kun er solgt og markedsført med bøjle. I forbindelse med købet informerede han indkøbsdirektør Hans Nielsen herom, herunder om advokatens accept og designretten fra H3. Herefter blev købet ikke nægtet. Jan Bøgh var ikke involveret i købet. I forbindelse med køb er det typisk produktcheferne, der foretager vurdering i forhold til den enkelte vare. Hvis der er tale om højrisikovarer, vendes indkøbet med indkøbsdirektøren. Rent organisatorisk er der to lag mellem ham selv og Jan Bøgh. DAN stolen er markedsført i Danmark på Jysks hjemmeside med tilhørende e-shop fra den 20. juli 2011 til den 27. oktober 2011, samt i 3 tilbudsaviser med sidste udsendelse i november salget var dog allerede stoppet på det tidspunkt. Der er således ikke solgt stole på baggrund af den 3. og sidste tilbudsavis. Der er tale om husstandsomdelte reklamer, men han kender ikke det præcise antal. Han kan bekræfte opgørelsen af salgstallene. Stolene er primært solgt til en kampagnepris på 500 kr., men enkelte er solgt til 599 kr., hvilket giver et salgsprisgennemsnit på 424 ex. moms. Der er i alt stole tilbage på lageret. Han valgte DAN stolen på trods af problemerne med STEVE stolen. De manglede en højstol i deres sortiment, og han syntes, at denne stol var en velegnet vare til Jysks sortiment. Udtrykket ved DAN stolen var anderledes end STEVE stolen. DAN stolen havde bl.a. en anden ryg og hældning, og den havde ingen riller i vangerne. Dertil kom, at advokaten og Schou havde sagt god for den.

8 - 8 - Jan Bøgh har forklaret, at han er administrerende direktør i Jysk og bestyrelsesformand i 14 ud af 15 landeselskabers bestyrelser. Han blev ansat i oktober 1995 som indkøbsdirektør og tiltrådte som administrerende direktør i Han kendte ikke til salget af den af Jysk tidligere solgte STEVE stol, før Stokkes advokat gjorde ham opmærksom på det i brevet af 7. oktober Han har ikke på noget tidspunkt været involveret i salget af hverken STEVE eller DAN stolen. Han husker ikke specifikt brevet, men når han modtager sådanne breve, vil han normalt lægge henvendelsen til Hans Nielsen og bede ham om at se på sagen. Der har nok også været et møde, hvor Hans Nielsen vel har bekræftet, at der var styr på tingene. Han havde fuld tillid til, at hans indkøbsdirektør havde kontrol med sagen. Han selv deltager på ingen måde i godkendelsesprocesser vedrørende de enkelte produkter. Brevet af 30. september 2010 til den norske administrerende direktør har han ikke set, og han går ud fra, at den norske direktør havde taget fat i den pågældende indkøbschef. Hans Nielsen har ikke nævnt henvendelsen i Norge. Der har ikke tidligere været sager om produktefterligninger, men der har været nogle drøftelser undervejs. Torben Berthelsen har forklaret, at han har været ansat som indkøbschef hos Schou i 7 år, hvor han bl.a. har været med til at indkøbe STEVE stolen, der også sælges i mange andre europæiske lande. Han indkøbte DAN stolen, da han gerne ville sælge en højstol til Jysk. H3 har ikke solgt dem STEVE stolen. DAN stolen var fin og anderledes end de tidligere. Han kontaktede H3s administrerende direktør, der fra deres advokat kunne oplyse, at H3 havde designregistrering på stolen i Europa. Han så ikke designregistreringen. Han vendte derfor ikke spørgsmålet med en dansk advokat. DAN stolen er kun solgt til Jysk. Personligt syntes han, at der er væsentlige forskelle på henholdsvis TRIPP TRAPP stolen, STEVE stolen og DAN stolen. Han synes ikke, at hverken STEVE eller DAN stolen ligner TRIPP TRAPP stolen. Parternes synspunkter

9 - 9 - Stokke og Peter Opsvik har gjort følgende gældende: Ad påstand 1-3: DAN stolen fremtræder som en meget nærgående efterligning af TRIPP TRAPP stolen, og den har ikke fjernet sig fra det særegne ved TRIPP TRAPP stolen. Forfra er de to stole næsten identiske, og den forskel, der er i sidebilledet, ændrer ikke helhedsindtrykket af stolen. Der er kun ganske små forskelle mellem de to stole. Dels løftegrebet og den svage bue i topstykket, dels ved fastgørelse af sæderne, som foregår i en lille hylderille, og endelig er den ene metalstang mellem benene forfra udskiftet med et mellemstykke af træ. DAN stolen fremtræden generelt med et buet og afrundet udtryk i modsætning til TRIPP TRAPP stolens mere stringente udformning. Det fremgår af den lange række af tidligere krænkelsessager, at DAN stolen indskriver sig i rækken mellem spændevidden fra Højesterets domme i Tvilum-Scanbirksagen, U H og Lulu-dommen, U H. I sidstnævnte dom anfører Højesteret som et nyt kriterium i efterligningssager, at Lulu stolens formmæssige design ikke indebærer en tilstrækkelig frigørelse fra det særegne ved Tripp Trapp stolens udformning, hvilket medfører en udvidelse af beskyttelsen af brugskunst i Danmark. Dette understøttes tillige af litteraturen på området. Det afgørende er helhedsindtrykket, der sagtens kan foretages uden et syn og skøn. Dertil kommer, at der ikke er harmonisering på europæiske plan på dette område, hvorfor en dom i Holland om, at STEVE stolen ikke krænker TRIPP TRAPP stolen, ikke har betydning for vurderingen af en krænkelse i Danmark. Sammenfattende gøres det gældende, at DAN stolen er en meget nærgående efterligning, hvis udformning ikke er funktionelt begrundet. Der er en klar forvekslingsrisiko for en ikke designkyndig, og DAN stolen adskiller sig derved ikke fra TRIPP TRAPP stolens generelle formsprog. Som det fremgår af Jakob Markdals forklaring i fogedretten, var han villig til at tage risikoen ved salget og markedsføringen af DAN stolen, og han havde forinden sikret sig, at administrerende direktør Jan Bøgh var indforstået med dette. Det forhold, at Schou og Jysk umiddelbart efter markedsføringen af STEVE stolen markedsfører DAN stolen, er i strid med markedsføringslovens 1 om god markedsføringsskik, jf. Retten i Hernings dom af 10. april 1992 vedrørende Vari A Stolen.

10 Ad påstand 4: Da DAN stolen udgør en krænkelse og derved ikke må eksporteres eller udbydes til salg m.v., har Stokke krav på, at de destrueres for Schous og Jysks regning, jf. ophavsretslovens 84, stk. 1, nr. 3 og 4, jf. stk. 3, markedsføringslovens 20 og varemærkelovens 44, stk. 1, 3 og 4. Der skal ifølge oplysningerne destrueres i alt stole. Uanset at stolene efter det oplyste er opmagasineret hos Jysk A/S, påhviler kravet parterne in solidum. Ad påstand 5: Som følge af krænkelsen har Stokke krav på erstatning henholdsvis godtgørelse for den skete krænkelse. Erstatning: Schou har haft en omsætning på ,75 kr. og en fortjenesten på kr. Jysk har solgt i alt stole i henholdsvis Norge, Holland, England og Danmark. Uanset at noget af salget er sket uden for Danmark, er Stokke berettiget til erstatning for det samlede salg. Stolene er i strid med ophavsretslovens regler importeret til Danmark, og krænkelsen er således foregået her. Når stolene herefter eksporteres, er dette stadig erstatningspådragende i Danmark. På baggrund af salgstallene og det beregnede dækningsbidrag på 471,03 kr. pr. stol og med en substitutionsfaktor på ca. 2/3 udgør Stokkes krav herefter ,00 kr. Det af Stokke beregnede dækningsbidrag skal lægges til grund, uanset at dette er beregnet på grundlag af fakturaer fremlagt og udvalgt af Stokke selv. Det gøres endvidere gældende, at det forhold, at nærværende sag kommer efter sagen om STEVE stolen, bør være en skærpende omstændighed. Det krav, som gøres gældende som et direkte erstatningskrav, afviger ikke meget fra Schous og Jysks fortjeneste på kr., jf. ophavsretslovens 83, stk. 3. Da erstatningspåstanden også omfatter et eventuelt vederlagsbeløb, gøres dette ikke særskilt gældende, men såfremt retten måtte at beregne erstatningen på et andet grundlag, har Stokke også krav på vederlag. Markedsforstyrrelse:

11 Jysk har 95 butikker i Danmark og et resultat efter skat på 251,7 mio. kr. og en omsætning på over 18 mia. kr. Stolene har været annonceret 3 gange i ugeavisen, som er landsdækkende, og på Jysks hjemmeside. Annoncering til stort set samtlige potentielle forbrugere i Danmark udgør en meget voldsom eksponering til skade for Stokkes TRIPP TRAPP stol, og krænkelsen fremkommer mindre end et år efter, at en tilsvarende krænkelse fandt sted. Markedsforstyrrelsen er derfor meget væsentlig ved denne gentagne krænkelse. Jysk må derfor betale en godtgørelse for markedsforstyrrelse på kr. in solidum med Schou, som har været medvirkende til krænkelsen, uanset man ikke selv har foretaget nogen ekstern markedsføring af stolen. Ad påstand 6: Da der ved den ulovlige kopiering er sket en krænkelse af Peter Opsviks ideelle rettigheder, jf. ophavsretsloven 3, har han krav på en godtgørelse, som skal fastsættes til kr., jf. ophavsretslovens 83, stk. 3, idet det bemærkes, at det bør være en skærpende omstændighed, at der er tale om to på hinanden følgende sager. Ad påstand 7: Dommens konklusion bør offentliggøres af Jysk i deres ugeavis under børnestole i overensstemmelse med den skete annoncering, således at kunderne og forbrugerne oplyses om den krænkelse, der er overgået Stokke, ligesom begge parter i 30 dage bør oplyse dommens konklusion på deres hjemmesider. Da der også har verseret en anden sag mellem parterne, vedrørende STEVE stolen, er det nødvendigt med en offentliggørelse som krævet. Ad påstand 8 og 9: Det er ikke første gang, at Jysk krænker Stokkes rettigheder. Dette skete også ved STEVE stolen. Det fremgår endvidere af Jakob Markdals vidneforklaring og de i sagen fremlagte breve, at den administrerende direktør Jan Bøgh, både blev orienteret forud for salget og efterfølgende underrettet om krænkelsen. Der er tale om en meget professionel virksomhed, der er villig til at tage risikoen trods tidligere krænkelsessag med STEVE stolen. Dette er en skærpende omstændig-

12 hed. På denne baggrund må både Jan Bøgh og Jysk samt Schou, for medvirken til krænkelsen, hver idømmes en bøde på kr. Ad påstand 10: Salget af DAN stolen umiddelbart efter, at STEVE stolen var blevet mødt med fogedforbud, udgør en forsætlig eller i det mindste grov uagtsom handling, således at betingelserne i straffelovens 75 er opfyldt, jf. ophavsretslovens 76. Hos krænkeren kan konfiskeres ulovligt indvundet udbytte med fradrag af moms, men uden fradrag af generalomkostninger. Fra beløbet kan der fradrages Stokkes tilkendte erstatning, som eventuelt kan fordeles med 1/3 og 2/3 mellem Jysk og Schou. Jysks og Schous omsætning udgør henholdsvis kr. ekskl. moms og kr. ekskl. moms, hvorfor tilsvarende beløb begæres konfiskeret hos parterne. Jysk, administrerende direktør Jan Bøgh og Schou har gjort følgende gældende: Krænkelse: TRIPP TRAPP stolens ophavsretlige beskyttelse er begrænset til meget nærgående efterligninger på grund af stolens funktionalistiske formsprog, og kun for så vidt angår elementer, der ikke følger af det udløbne patent, jf. U H og U H. Stokke har således ikke eneret til at fremstille, markedsføre og sælge justerbare børnehøjstole med sidde- og fodplader. DAN stolen er både i detaljen og i helhedsindtrykket væsentlig forskellig fra TRIPP TRAPP stolen, og stolene er dermed ikke forvekslelige. DAN højstolen er således ikke en krænkelse af sagsøgernes rettigheder efter hverken ophavsretsloven, markedsføringsloven eller varemærkeloven. Tidligere krænkelsessager kan ikke blot lægges til grund, idet der må foretages en konkret krænkelsesvurdering fra møbel til møbel. Den hollandske dom understøtter, at helhedsindtrykket er vigtig i en krænkelsesvurdering. Markedsføringsloven: Det er ikke særligt dadelværdigt, at Jysk har valgt at importere DAN højstolen på et tidspunkt, hvor der er nedlagt et fogedforbud mod en anden børnestol. Indkøberne har set på

13 stolen, foretaget en vurdering, rådført sig med en advokat og har fra H3 fået oplysning om en designret. Disse informationer har man stolet på og det er hverken forsætligt eller groft uagtsomt. Uanset om der statueres en krænkelse af ophavsretsloven, så bør vurderingen i forhold til markedsføringsloven ikke være skærpet. Men der foreligger hverken en krænkelse eller en selvstændig overtrædelse af varemærkeloven eller markedsføringsloven, og der er på denne baggrund hverken grundlag for fastsættelse af erstatning, godtgørelse eller vederlag, ligesom der heller ikke er grundlag for udlevering af de i sagen omhandlende DAN højstole til destruktion. Det er en misforståelse, at administrerende direktør Jan Bøgh personligt skulle have godkendt Jysks markedsføring af DAN højstolen, hvorfor Jan Bøgh ikke kan gøres personlig ansvarlig for de påståede krænkelser af sagsøgernes rettigheder. Den omstændighed, at Stokke velvidende herom ikke har hævet sagen over for Jan Bøgh skal have omkostningsmæssige konsekvenser for sagsøgerne. Erstatning/vederlag og godtgørelse: Stokkes og Peter Opsviks beregning af erstatning/godtgørelse bestrides. Ifølge ophavsretslovens 83, skal der ved beregningen tages hensyn til Stokkes afsætningstab og Jysks og Schous fortjeneste. Stokkes afsætningstab er udokumenteret. Den fremlagte revisorerklæring vedrørende Stokkes dækningsbidrag er alene udarbejdet på grundlag af 22 af Stokke udvalgte fakturaer fra I forhold til andre krænkelsessager skal dækningsbidraget nærmere sættes til 369 kr., og erstatningen til 1/3 af dette, hvilket giver en erstatning på ca kr. fra det danske salg og kr. fra salg i udlandet. Det gøres gældende, at sagsøgerne ikke skal have erstatning for markedsforstyrrelse. Der har været en meget begrænset annoncering i form af 3 tilbudsaviser og e-shop, hvilket højst kan udmøntes i en erstatning på kr. Dertil kommer, at Schou ikke kan dømmes for markedsforstyrrelse, da de ikke har været involveret i markedsføringen. For så vidt angår godtgørelse til Peter Opsvik, så ligger praksis fast på kr., jf. Lulu-dommen.

14 Offentliggørelse: Det er ikke rimeligt, at Schou skal offentliggøre dommens konklusion på deres hjemmeside, da der ikke er noget genoprettelseshensyn. I forhold til Jysk er offentliggørelsesperioden på 30 dage ikke rimelig og ikke i overensstemmelse med praksis. Der kan højst blive tale om 14 dage. Offentliggørelse i tilbudsaviser afvises i sin helhed. Bøde: Sagsøgerne har ikke godtgjort, at der er grundlag for at pålægge bøde efter ophavsretslovens 76. De personer, der hos Schou og Jysk, har været involveret i importen og salget af DAN stolen har undersøgt og spurgt for sig i det omfang, som det kan forventes. Der er på ingen måde hverken tale om en forsætlig eller grov uagtsom handling. Der kan højst være tale om simpel uagtsomhed. I forhold til Jan Bøghs ansvar skal der meget til, før man pålægger personligt ansvar for selskabets handlinger. Det er produktcheferne, eventuel efter drøftelse med indkøbsdirektøren, der foretager vurderingen i forhold til det enkelte produkt, men Jan Bøgh er som administrerende direktør ikke involveret i dette. Efter fogedforbuddets nedlæggelse er sagen overgået til advokaterne, idet det bemærkes, at Jysk frivilligt ophørte med at sælge DAN stolen under fogedsagen. Jan Bøgh er ansat direktør og får derfor ikke et personligt udbytte ved salget af DAN stolen. Dertil kommer, at Jan Bøgh ikke har tilsidesat sine pligter som administrerende direktør. I de sager, hvor der tidligere er pålagt et personligt ansvar, har der været tale om personligt ejede virksomheder, hvor direktøren fik del af fortjeneste ved salget, jf. Lulu-dommen, U H. Konfiskation: Der er ikke grundlag for konfiskation efter straffelovens 75, idet konfiskation af udbytte efter denne bestemmelse alene omfatter den økonomiske fordel, som gerningsmanden har opnået ved sin forbrydelse. Sagsøgernes beregning heraf bestrides i sin helhed. Størstedelen af stolene har ikke indvundet en fortjeneste, idet de står oplagret og ikke er solgt. De selvstændigt nedlagte påstande:

15 Der foreligger ingen krænkelse af sagsøgernes rettigheder ved importen, markedsføringen og salget af DAN stolen, hvorfor det nedlagte fogedforbud er uberettiget. Det uberettigede fogedforbud har påført Jysk og Schou et økonomisk tab samt anden skade og ulempe, som sagsøgerne er erstatningsansvarlige for. Sø- og Handelsrettens afgørelse Det er ubestridt, at Peter Opsviks udformning af TRIPP TRAPP stolen nyder beskyttelse som brugskunst efter ophavsretsloven, og at stolen er beskyttet som et tredimensionelt varemærke efter varemærkelovens 4, men at den konstruktive ide ikke længere nyder patentretlig beskyttelse. Ved Højesterets dom af 5. juni 2001, U H, er det slået fast, at det særegne ved TRIPP TRAPP stolen dels er de lige linjer og den meget stringente form, og dels anvendelsen af L-formen til sidevangerne og de vandrette ben. DAN stolen adskiller sig på flere punkter rent formmæssigt fra det særegne ved TRIPP TRAPP stolens meget stringente formsprog. Retten finder, at L-formen og de vandrette ben ikke går igen i DAN stolen. Sidevangerne på DAN stolen er let buede og danner sammen med bagbenene et y, og den minder på den måde mest om en klapstol. Rygstykket på DAN stolen er formet som en napoleonshat med et hul som håndtag. Både sidde- og fodstøtte på DAN stolen har afrundede hjørner. Dertil kommer, at DAN stolen, i modsætning til TRIPP TRAPP stolen, kun er markedsført og solgt med bøjle. Det generelle helhedsindtryk af DAN stolen er, at den har runde og buede linjer, i modsætning til TRIPP TRAPP stolens stringente udtryk, og DAN stolen har markante forskelle både set forfra og fra siden. Selvom der er konstruktionsmæssige ligheder mellem stolene, er disse ligheder funktionsbestemte og ændrer dermed ikke på, at der ikke er tale om en nærgående efterligning. Den omstændighed, at TRIPP TRAPP stolen er registreret som et tredimensionelt varemærke, kan ikke føre til et andet resultat, idet der ikke foreligger en nærgående efterligning eller forvekslingsrisiko. Jysk, Jan Bøgh og Schou har herefter ikke overtrådt ophavsretsloven, varemærkelovens 4 ved salg og markedsføring af DAN stolen.

16 Jysk, Jan Bøgh og Schou frifindes herefter for Stokkes og Peter Opsviks påstande 2-10, og det af Retten i Århus nedlagte fogedforbud af 26. januar 2012, sag nr. FS /2011, ophæves. Herefter er Stokke og Peter Opsvik erstatningsansvarlige på objektivt grundlag for det økonomiske tab og ulempe, som fogedforbuddet og retssagen har påført Jysk og Schou. Jysks og Schous selvstændigt nedlagte påstande tages derfor til følge. Efter sagens udfald skal sagsøgerne betale sagsomkostninger for fogedretten og Sø- og Handelsretten til de sagsøgte. Disse fastsættes efter sagens omfang og størrelse til kr. til hver af de sagsøgte Jysk og Schou samt kr. inkl. moms til Jan Bøgh. Endvidere skal sagsøgerne betale til dækning af positive afholdte udgifter kr., hvoraf retsafgift udgør Thi kendes for ret: Jysk A/S, Jan Bøgh og Schou Company A/S frifindes for påstand Det af Retten i Århus, fogedretten, ved kendelse af 26. januar 2012 over for Jysk nedlagte forbud i sag nr. FS /2011 ophæves. * Stokke AS skal anerkende at være erstatningsansvarlig for det tab, som det uberettigede fogedforbud har påført Jysk A/S. *Stokke AS skal anerkende at være erstatningsansvarlig for det tab, som det uberettigede fogedforbud har påført Schou Company A/S. Stokke AS og Peter Opsvik skal in solidum inden 14 dage betale sagsomkostninger til Jysk A/S med i alt kr., til Schou Company A/S med i alt kr., og til Jan Bøg med i alt kr. Sagsomkostningsbeløbene forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 152/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 153/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

DOM. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Schou Company A/S. (for begge advokat Christina Wiesner) 2) Peter Opsvik. (Advokat Per Håkon Schmidt) mod

DOM. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Schou Company A/S. (for begge advokat Christina Wiesner) 2) Peter Opsvik. (Advokat Per Håkon Schmidt) mod DOM Afsagt den 4. juni 2013 V-127-10 1) Stokke AS 2) Peter Opsvik (for begge advokat Per Håkon Schmidt) mod 1) Jysk A/S 2) Schou Company A/S (for begge advokat Christina Wiesner) V-75-11 1) Stokke AS 2)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - GIA UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 17. november 2009 V 113 08 Indledning 1) Peter Opsvik 2) Stokke AS (Advokat Per Håkon Schmidt) mod Basson Baby ApS (Advokat Mads Marstrand Jørgensen)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 623 og 624 Klager: Hewlett-Packard Development Company, L.P., a Texas Limited Parternership 20555 State Highway 249 Houston, Texas 77070 USA v/michael Munch Østergaard, Budde, Schou & Ostenfeld

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 Sag 127/2010 SlipCon ApS og Poul Lundum (advokat Claes Wildfang for begge) mod Flex Trim A/S (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CAL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 26. maj 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, direktør Aksel Gybel og industriel

Læs mere

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1)

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1) Til lovforslag nr. L 125 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. april 2018 Forslag til Lov om forretningshemmeligheder 1) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde definitioner

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE - PBA UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG KENDELSE Afsagt den 11. december 2014 A-38-14 1) Fritz Hansen A/S 2) Louis Poulsen Lighting A/S 3) Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S 4) Fredericia Furniture

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020361 (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 K E N D E L S E Einar Kornerup Jylland A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Ejerforeningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. december 2012 Sag 39/2011 (2. afdeling) Atlantis Denmark A/S (advokat Morten Schwartz Nielsen) mod OASE GmbH (advokat Nicolai Mallet) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Lov om forretningshemmeligheder 1)

Lov om forretningshemmeligheder 1) LOV nr 309 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 15/00326 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0250 Klager: Kristian von Hornsleth ApS c/o Iversen & Co. ApS Bredgade 25 H 2 1260 København K v/advokat Stig Gøtzshe Indklagede: Als Offset ApS. Industrivej 4 6440 Augustenborg Parternes påstande:

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København)

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 14. december 2017 Sag BS-58/2017-VLR (Afdeling 2) Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) mod (advokat Christian Falk Hansen, Aarhus) Retten

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

4. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn].

4. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. juni 2016 Sagsnr. 2016-977/CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [firma A] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Firma A] har klaget over, at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven m.v. (Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) Justitsministeriet 1 I lov om rettens pleje, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Mere subsidiært Det forbydes rekvisitus, Teva Denmark A/S, i Danmark at udbyde, bringe i

Mere subsidiært Det forbydes rekvisitus, Teva Denmark A/S, i Danmark at udbyde, bringe i Retten i Lyngby KENDELSE Afsagt den 10. juni 2010 i sag nr. FS 250-4567/2010: H. Lundbeck A/S mod Teva Denmark A/S Parallelvej 10 2800 Kgs. Lyngby Denne forbudssag, der er indbragt for fogedretten den

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 16. august 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Mette Christensen (retsformand), Jette Gemzøe og Ove Andersen. V-7-09 Jack

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018063 (Niels Feilberg Jørgensen, Helle Bøjen Larsen, Thomas Grønkær) 5. november 2009 K E N D E L S E Saver Comfort ApS (advokat Ole Husum, Grenå) mod Region Midtjylland

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag D O M afsagt den 8. april 2014 Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod Tiltalte (T1) og Tiltalte (T2) Arrestantsag Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen) - MSL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 24. oktober 2012 V-52-11 SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) mod Bredenoord A/S (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 Sag 71/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Karl Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). D O M Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). 19. afd. nr. B-3474-14: Foreningen Grønlandske Børn (advokat Anders

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-186.557 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Haldbæk) 7. april 2003 K E N D E L S E Ementor Denmark A/S (advokat Thomas Ryhl, København) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 108/2015 Danerka Group ApS (advokat Johan Løje) mod 2B Scandinavia ApS (advokat Henrik Løbger) I tidligere instans er truffet afgørelse af Sø-

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. august 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Mette Christensen (retsformand), Carsten Vagn Jacobsen og Thorkild Juul Jensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 Sag 293/2010 (2. afdeling) Furnipart A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Frost A/S (advokat Frank Bøggild) og Sag 294/2010 (2. afdeling) Frost

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde 3 ejerlejligheder til salg i en ejendom. Klagerne var interesserede i at afgive bud på en af ejerlejlighederne.

KENDELSE. Indklagede havde 3 ejerlejligheder til salg i en ejendom. Klagerne var interesserede i at afgive bud på en af ejerlejlighederne. 1 København, den 25. september 2009 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler Annemette Lyngh Fælledvej 18 2200 København N Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98-194.486 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 K E N D E L S E Farum Industrirenovation A/S mod Københavns Kommune Den 11. august 1997 indgav klageren,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. december 2013 Sag 25/2012 (2. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Peter Giersing) mod 1) Det Faglige Hus 2) Fagforeningen Danmark 3) Det Faglige Hus - A-kasse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. oktober 2014 Sag 85/2013 (2. afdeling) A, Glerup Teknik ApS, Glerup Polen ApS og GIPO Sp. z.o.o. (advokat Hanne Weywardt for alle) mod JW Industri A/S (advokat Arne

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 7. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 7. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 7. juni 2016 Sag 80/2016 Henrik Lehm og 57 Nord I/S (advokat Rasmus Haugaard for begge) mod Gramrode Møbelfabrik A/S (advokat Johan Løje) I tidligere instans er

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1)

Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af halvlederprodukters udformning (topografi) 1) LBK nr 92 af 29/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 4. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 19/00137 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 Sag 131/2007 (2. afdeling) Digital Marketing Support ApS og Anani Voulé (advokat Michael Elkiær Andersen for begge) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Immaterialret 1.4. Ø.L.D. 30. januar 2015 i anke 4. afd. nr. S-3584-13 (Inge Neergaard Jessen, Mikael Sjöberg, Peter Hammershaimb (kst.)).

Immaterialret 1.4. Ø.L.D. 30. januar 2015 i anke 4. afd. nr. S-3584-13 (Inge Neergaard Jessen, Mikael Sjöberg, Peter Hammershaimb (kst.)). Vederlag på 30.000 kr. og godtgørelse på 15.000 kr. til fotograf samt bøde på 10.000 kr. for politisk partis uberettigede brug af fotografi af et andet partis leder i forbindelse med annoncer i dagblade.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-248.871 (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 K E N D E L S E H.O.Service A/S (advokat Lars Lindhard, Esbjerg) mod Boligforeningen 32 (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016 Sag 120/2015 A (advokat Leo Jantzen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG B0795006-MKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG Den 28. november 2016 kl. 10:00 satte Østre Landsret retten i retsbygningen, Bredgade 59, København. Som dommere fungerede landsdommerne Arne Brandt, M.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. august 2015 i sag nr. BS 5-670/2014: Poul Würtz Parket ApS Att.: Preben Würtz Slippen 22, Chr. Hede 7441 Bording mod Jeanne Rasmussen Holstebro

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. 1 København, den 3. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Mette Lykken Bolig ApS v/ advokat Henrik Løbger Valkendorfsgade 16 1151 København K Nævnet har modtaget klagen den 9. juli 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007 K E N D E L S E Scan-Plast Produktion A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Herning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 20. november 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B.

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 20. november 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 20. november 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand), designer Lisbet Friis og direktør Peter Gregers

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 27. juni 2017 Rettens nr. 1-2667/2017 Politiets nr. 1900-84265-00002-17 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 81- Anklageskrift er modtaget den 26. maj 2017. T er tiltalt

Læs mere

Hvornår og hvordan, der opnås eneret til skrifttyper, vil vi se nærmere på nedenfor.

Hvornår og hvordan, der opnås eneret til skrifttyper, vil vi se nærmere på nedenfor. Nyhedsbrev IP & Technology Stay away from my font! Beskyttelse af skrifttyper 1. Introduktion Det er i sagens natur ikke muligt at få eneret til bogstaver, tal eller grammatiske tegn som sådan, men en

Læs mere