Afsluttende rapport. Det sociale topmøde om fair job og vækst, afholdt i Göteborg i Sverige den 17. november 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afsluttende rapport. Det sociale topmøde om fair job og vækst, afholdt i Göteborg i Sverige den 17. november 2017"

Transkript

1 Afsluttende rapport Det sociale topmøde om fair job og vækst, afholdt i Göteborg i Sverige den 17. november 2017

2 Den 17. november 2017 mødtes de europæiske stats- og regeringschefer med EU s institutioner, arbejdsmarkedsparterne, civilsamfundet, studerende og førende eksperter på det sociale topmøde om fair job og vækst, som blev afholdt i Göteborg af den svenske regering og Europa-Kommissionen. Topmødet, som fandt sted otte måneder efter højtideligholdelsen af 60-årsdagen for Romtraktaterne, var en enestående mulighed for ledere og interessenter for at drøfte emner, der berører borgernes hverdagsliv. Dette bidrog således til debatten om EU s fremtid, der blev indledt på topmødet i Bratislava og præget af Europa-Kommissionens hvidbog og de fem efterfølgende oplæg, navnlig det om Europas sociale dimension, som blev fremlagt tidligere på året. På det sociale topmøde om fair job og vækst blev der fokuseret på, hvordan man kan fremme inklusiv vækst, skabe fair job og fremme lige muligheder for alle mænd og kvinder, samtidig med at de fælles udfordringer og de righoldige erfaringer rundt om i Europa anerkendes. Drøftelserne foregik under unikke, åbne og interaktive former med det resultat, at forskellige synsvinkler kom til udtryk og forskellige løsninger blev drøftet, alt under hensyntagen til både de fælles udfordringer og til de særlige forhold i hvert lands situation og prioriteter. Via livestream havde borgere i hele Europa mulighed for at følge drøftelserne i realtid. På topmødet fik deltagerne lejlighed til at forny deres tilsagn om et fælles ansvar for at løfte de udfordringer, som vores arbejdsmarkeder står over for på alle niveauer. Det blev understreget, at beskæftigelse og sociale fremskridt først og fremmest skal gennemføres i den konkrete virkelighed. De righoldige erfaringer, der blev delt, vil tjene som inspiration for regeringer og interessenter for, hvordan de fremover kan udforme og gennemføre politikker. Behovet for at fremme konvergens af vores økonomier og samfund bør nås gennem en indsats på alle niveauer, også blandt arbejdsmarkedets parter. Samtidig med at der tages hensyn til mangfoldigheden af sociale traditioner i hele Europa, bør der træffes yderligere foranstaltninger for at forbedre adgangen til arbejdsmarkedet, sikre rimelige ansættelses- og arbejdsvilkår og støtte jobmobilitet. 1. På topmødet blev den europæiske søjle for sociale rettigheder proklameret af Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union. Dette afspejler det fælles ansvar og behovet for en fælles indsats fra alle regeringsniveauer, fra arbejdsmarkedets parter og fra civilsamfundet for at skabe et stærkt socialt Europa. Den europæiske søjle for sociale rettigheder er udtryk for de principper og rettigheder, der er afgørende for at skabe fair og velfungerende arbejdsmarkeder og velfærdssystemer i Europa i det 21. århundrede. Forud for topmødet nåede arbejdsmarkedets parter på EU-plan til enighed om en fælles erklæring, der beskriver, hvordan de kan bidrage til fair job og vækst i fremtiden.

3 I lyset af Det Europæiske Råds forestående møde i december måned og som led i den overordnede dialog om Europas fremtid, viste drøftelserne, at der er bred enighed om behovet for, at Europa bliver udstyret med en stærk og håndgribelig social dimension. Fremover vil såvel økonomisk som social udvikling være af afgørende betydning. The Summit recalled the need to put people first through joint efforts at all levels, and to further develop the social dimension of the Union based on a shared commitment and established competences. As a first next step, the following should be taken forward: Der blev på topmødet mindet om behovet for at sætte mennesket i centrum gennem en fælles indsats på alle niveauer og at videreudvikle Unionens sociale dimension på grundlag af fælles engagement og fastlagte kompetencer. Som et første skridt fremad bør der arbejdes videre med følgende: - gennemførelse af de principper og rettigheder, der er nedfældet i den europæiske søjle for sociale rettigheder, navnlig gennem det europæiske semester for samordning af politikker, og i medlemsstaternes nationale reformprogrammer for fremme af en velfungerende social dialog på alle niveauer, herunder en ny start for social dialog på EU-plan - hastige fremskridt i igangværende arbejde vedrørende sociale og arbejdmarkedsmæssige spørgsmål på EU-plan, heriblandt udstationering af arbejdstagere, koordinering af sociale sikringsordninger, balance mellem arbejds- og privatliv og den europæiske lov om tilgængelighed, samt parathed til hurtigt at undersøge de fremtidige initiativer, som blev bebudet i Kommissionens arbejdsprogram for opfølgning på prioriteterne i EU s handlingsplan for til at bekæmpe den kønsbestemte lønforskel og - fortsat opfyldelse af målsætningerne i den nye dagsorden for færdigheder i Europa med særligt fokus i 2018 på gennemførelsen af Rådets henstilling om opkvalificeringsforløb, der henvender sig til de personer, der har størst behov for udvikling af færdigheder. 2.

4 Fælles ansvar for at sætte mennesket i centrum Eftervirkningerne af den økonomiske krise har efterladt ar i enkeltpersoners liv og i samfundet som helhed. Der er stadig væsentlig forskel på arbejdsmarkederne og de sociale resultater både mellem og inden for landene. Ligeledes er der fortsat indkomstuligheder, forskelle i beskæftigelsesfrekvens mellem mænd og kvinder og vanskeligheder for ældre arbejdstagere, indvandrere og personer med handicap. Samtlige medlemsstater oplever hastige og gennemgribende forandringer som følge af deres demografiske og samfundsmæssige udvikling. Globalisering, digitalisering og teknologi medvirker også til at ændre vores måde at leve på og arbejde sammen på, hvilket skaber nye muligheder og nye udfordringer. Drøftelserne viste, at det, der forener os, er behovet for at sikre, at enkeltpersoner og virksomheder er velforberedte på fremtiden, og behovet for at tilpasse vores sociale modeller til nuværende og fremtidige udfordringer. Det blev anerkendt, at der er et fælles behov for at skride til handling, og at vi bør udnytte det aktuelle opsving i den europæiske økonomi og fald i arbejdsløsheden til at opbygge et mere inklusivt, velstående og socialt Europa for borgerne, hvor fair job og vækst har førsteprioritet. Det blev også anerkendt, at fremme af en velfungerende social dialog er af stor betydning for at skabe fair job og vækst. Vigtigheden af at tale direkte med interessenterne ikke bare om dem blev understreget, ligesom ungdomsperspektivet blev bragt op af adskillige deltagere i drøftelserne. Det blev desuden anerkendt, at Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget spiller en central rolle, samt at internationale organisationer, såsom Den Internationale Arbejdsorganisation og Europarådet, yder et afgørende bidrag. Vi er nødt til at få flere mænd og kvinder i beskæftigelse og at sikre lettere adgang til arbejdsmarkedet 3. For at lette adgangen til de europæiske arbejdsmarkeder er det nødvendigt at løfte helt centrale udfordringer, såsom bedre mulighed for at forene arbejds- og privatliv, støtte til ugunstigt stillede samfundsgrupper og eliminering af hindringer for jobskabelse. I takt med at globaliseringen, de teknologiske fremskridt og de demografiske

5 forandringer vinder indpas, bliver flere og bedre færdigheder afgørende for beskæftigelsesegnethed. Det er derfor yderst vigtigt at fokusere på de lavtkvalificerede, som er de personer, der står over for de største vanskeligheder. Det er også vigtigt at intensivere bestræbelserne på at udstyre de unge med de relevante færdigheder for at fremme inklusiv vækst og lige muligheder. Der blev udvekslet nogle udbytterige praksisser, navnlig for hvordan man kan øge kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet og gøre det nemmere for unge, nyankomne og udsatte samfundsgrupper at komme ind på arbejdsmarkedet, samt hvordan man kan drage størst mulig nytte af de ældres viden og erfaring. Strukturreformer og sociale reformer med sigte på at opnå lige muligheder, øget mobilitet, livslang læring, erhvervs- og lærlingeuddannelser, adgang til gratis børnepasning samt initiativer til hurtigere integration af indvandrere var emner, der blev bragt op under drøftelserne. Bidraget fra SMV er og selvstændige erhvervsdrivende til Europas vækst blev fremhævet. Det blev anerkendt, at iværksætterfærdigheder og bløde kompetencer ofte erhverves uden for de formelle uddannelsesstrukturer. Ud over ungdomsgarantien blev der nævnt flere EU-initiativer under dagsordenen for nye færdigheder. Disse indgår i Rådets henstilling om opkvalificeringsforløb og i EU s moderniseringsdagsorden for erhvervsuddannelser. Vi er nødt til at sørge for rimelige ansættelsesforhold og gode arbejdsvilkår Vi er nødt til at sikre anstændige job og rimelige arbejdsvilkår for alle arbejdstagere, uanset ansættelsesforhold. Nye arbejdsformer og behovet for fleksibilitet og sikkerhed for både arbejdstagere og virksomheder fører nye udfordringer med sig. Vi er også nødt til at se på den afsmittende virkning i form af produktivitet, lønninger, arbejdsvilkår, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen samt adgang til social ydelser og social beskyttelse. Opmærksomheden bør især rettes mod de vedvarende uligheder mellem mænd og kvinder for så vidt angår beskæftigelse, arbejdsvilkår, karrieremuligheder, løn og pension. Virkningerne af en aldrende befolkning og automatisering/digitalisering blev også drøftet. 4. Der blev udvekslet forskellige praksisser for alt lige fra delt forældreorlov til tilstrækkelig social beskyttelse ved alle typer af kontrakter, og fra foranstaltninger til at værne om sundhed og sikkerhed

6 på arbejdspladserne til arbejdstagernes ret til fleksible arbejdsordninger. Mange af deltagerne fremhævede, at arbejdsmarkedets parter spiller en nøglerolle i bestræbelserne på at løfte udfordringer i forbindelse med rimelige ansættelsesforhold og gode arbejdsvilkår. En velfungerende dialog kan bl.a. være et effektivt redskab til at finde løsninger på spørgsmålet om fleksibilitet og sikkerhed for både arbejdstagere og virksomheder. Igangværende initiativer på EU-plan omfatter moderniseringen af den lovgivningsmæssige ramme for sundhed og sikkerhed, revisionen af direktivet om den skriftlige erklæring og et initiativ om bedre adgang til social beskyttelse. Vi er nødt til at investere i mennesker for at lette deres jobmobilitet De igangværende bestræbelser på at lette jobmobilitet skal videreføres. Disse bestræbelser omfatter bl.a. omskoling og opkvalificering, livslang bevarelse af retten til social beskyttelse, støtte fra de offentlige arbejdsformidlinger og aktiveringsstøtte til at tilpasse sig hurtige økonomiske forandringer samt et længere og mere varieret arbejdsliv. Overgangene fra skole til arbejdsliv og fra forældreorlov tilbage til arbejdsmarkedet er vigtige og udfordrende trædesten. Der blev udvekslet nogle betydningsfulde praksisser for situationer, hvor digitalisering og automatisering har skabt nye vilkår og udfordringer for EU s globale konkurrenceevne. Erhvervsuddannelse, adgang til livslang læring med fokus på erhvervelse af nye færdigheder, der holder trit med den teknologiske udvikling, samt lettere jobmobilitet blev fremhævet. I denne forbindelse blev arbejdsmarkedets parters rolle anset for at være af særlig betydning. Der er behov for investeringer, og både nationale midler og EU-midler blev nævnt. Et intensivt samarbejde med universiteter og arbejdsmarkedets parter blev også identificeret som vigtigt. Det var den fremherskende opfattelse, at EU s sociale model bør beskyttes og bevares, og at EU bør undgå et kapløb nedad mod bunden, både internt i Unionen og på verdensmarkedet. Det blev betragtet som afgørende at beskytte arbejdstagerne frem for at beskytte arbejdet. 5. Der findes flere initiativer på EU-plan med fokus på fair mobilitet, som f.eks. en revurdering af reglerne for udstationering af arbejdstagere og koordinering af social sikring, samt forslaget om at oprette en europæisk arbejdsmarkedsmyndighed.

7 Yderligere tiltag Det Europæiske Råd vil i december måned følge op på topmødet i Göteborg og vil italesætte den sociale dimension i drøftelserne om EU s fremtid. Som medvært for det sociale topmøde om fair job og vækst vil Europa- Kommissionen også fremover spille en rolle i opfølgningen på disse drøftelser. Det europæiske semester for samordning af politikker bør danne den væsentligste ramme for drøftelserne om den sociale dimension fremover. Europa-Kommissionen vil viderebringe sine prioriteter som led i det europæiske semester, der indledes med den årlige vækstundersøgelse for Topmødet var også skueplads for den fælles proklamation af den europæiske søjle for sociale rettigheder af Europa-Parlamentet, Rådet og Europa-Kommissionen. Herved udsendte de et kraftfuldt budskab om enhed og politisk engagement. I den europæiske søjle for sociale rettigheder er der fastlagt 20 principper, der ligger tæt på de europæiske borgeres hverdag, og som bekræfter engagementet for de fælles værdier. Fokus må nu rettes mod at opfylde målsætningerne i disse principper og rettigheder, således at de bliver en realitet for alle mænd og kvinder. Dette er en fælles opgave og kræver en fælles indsats fra EU s institutioner og medlemsstater, fra arbejdsmarkedets parter og fra civilsamfundet. Topmødet udgjorde en første milepæl i debatten om Europas fremtid på vejen til mødet mellem EU s ledere i Sibiu den 9. maj Begge topmødets værter ser forventningsfuldt frem imod en fortsat indsats fra det estiske, bulgarske og østrigske formandskab til at fortsætte arbejdet med Europas sociale dimension som led i Rådet for Den Europæiske Unions 18-månedersprogram (juli 2017 til december 2018), samt Europa- Parlamentets videre arbejde inden for dette område forud for valget til Europa-Parlamentet i foråret

8 Let s talk about it #SocialSummit17

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del Bilag 236 Offentligt N O T A T 24-05-2017 Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder J.nr. 2017-3348 CAIJ Europæisk søjle af sociale rettigheder

Læs mere

1. Formandskabet har udarbejdet vedlagte udkast til Rådets konklusioner om den årlige vækstundersøgelse og den fælles beskæftigelsesrapport 2019.

1. Formandskabet har udarbejdet vedlagte udkast til Rådets konklusioner om den årlige vækstundersøgelse og den fælles beskæftigelsesrapport 2019. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. februar 2019 (OR. en) 6635/19 SOC 111 EMPL 78 ECOFIN 192 EDUC 79 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Udkast til Rådets

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 29.11.2012 2012/0000(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om uddannelses- og erhvervsrelateret mobilitet for kvinder i EU 2012/0000 (INI))

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 9.3.2015 ARBEJDSDOKUMENT om rapporten om gennemførelsen, resultaterne og den samlede vurdering af det europæiske år for aktiv

Læs mere

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 3523. samling i Rådet for Den Europæiske Union (beskæftigelse,

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0162/2. Ændringsforslag. Agnieszka Kozłowska-Rajewicz for PPE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0162/2. Ændringsforslag. Agnieszka Kozłowska-Rajewicz for PPE-Gruppen 6.3.2019 A8-0162/2 2 Punkt 2 2. understreger, at EU's sociale mål og forpligtelser er lige så vigtige som de økonomiske mål; understreger, at behovet for at investere i social udvikling ikke kun er et

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 31 Offentligt Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ligestillingsudvalget og Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 12. juni 2017 Kontaktperson:

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0250 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0250 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0250 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.4.2017 SWD(2017) 200 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE Den sociale resultattavle Ledsagedokument

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

10452/17 ipj 1 DG B 1C

10452/17 ipj 1 DG B 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. juni 2017 (OR. en) 10452/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SOC 491 EMPL 377 EDUC 299 ECOFIN 554 Tidl.

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentets beslutning af 19. april 2018 om gennemførelsen af Bolognaprocessen

Læs mere

Hermed følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne.

Hermed følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. november 2017 (OR. en) 14954/17 NOTE fra: til: EMPL 582 SOC 764 DIGIT 260 EDUC 435 PENS 6 FISC 316 GENDER 41 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)

Læs mere

Fjern de kønsbestemte lønforskelle.

Fjern de kønsbestemte lønforskelle. Fjern de kønsbestemte lønforskelle Oversigt Hvad er kønsbestemte lønforskelle? Hvorfor varer de kønsbestemte lønforskelle ved? Hvad har EU gjort? Hvorfor har det betydning? De kønsbestemte lønforskelle

Læs mere

AFGØRELSER. RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/1215 af 16. juli 2018 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker

AFGØRELSER. RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/1215 af 16. juli 2018 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker L 224/4 5.9.2018 AFGØRELSER RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/1215 af 16. juli 2018 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til traktaten

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 267 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Maltas nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Maltas stabilitetsprogram

Læs mere

Forslag til. en interinstitutionel proklamation om den europæiske søjle for sociale rettigheder

Forslag til. en interinstitutionel proklamation om den europæiske søjle for sociale rettigheder EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.4.2017 COM(2017) 251 final Forslag til en interinstitutionel proklamation om den europæiske søjle for sociale rettigheder DA DA Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2018

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2018 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2018 COM(2018) 404 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2018 og med Rådets udtalelse om Danmarks konvergensprogram

Læs mere

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. Europa-Parlamentsvalget den 23.-26. maj 2019 vil blive afgørende for arbejdstagerne.

Læs mere

Den ungarske delegation opretholder sit forbehold med hensyn til punkt 9.

Den ungarske delegation opretholder sit forbehold med hensyn til punkt 9. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. marts 2017 (OR. en) 6266/1/17 REV 1 NOTE fra: til: SOC 88 EMPL 58 ECOFIN 88 EDUC 43 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.:

Læs mere

9021/19 aan/ht/ipj 1 ECOMP 1A

9021/19 aan/ht/ipj 1 ECOMP 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2019 (OR. en) 9021/19 ECOFIN 468 UEM 139 SOC 346 EMPL 260 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 23.3.2015 2014/2235(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om skabelse af et konkurrencedygtigt EU-arbejdsmarked for det 21. århundrede:

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Den europæiske søjle for sociale rettigheder. For et mere retfærdigt og mere socialt Europa. Et socialt Europa

Den europæiske søjle for sociale rettigheder. For et mere retfærdigt og mere socialt Europa. Et socialt Europa 1 Den europæiske søjle for sociale rettigheder For et mere retfærdigt og mere socialt Europa Et socialt Europa Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018 Den Europæiske Union, 2018 Videreanvendelse

Læs mere

NOTE Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet (EPSCO)

NOTE Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet (EPSCO) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 9273/16 SOC 336 EMPL 232 ECOFIN 477 SAN 206 EDUC 207 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

9686/19 pfw/js/mta 1 LIFE 1.C

9686/19 pfw/js/mta 1 LIFE 1.C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. maj 2019 (OR. en) 9686/19 SOC 389 EMPL 290 SAN 272 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 9574/19 Vedr.: Et

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0197/1. Ændringsforslag. Thomas Händel for Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0197/1. Ændringsforslag. Thomas Händel for Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 6.6.2017 A8-0197/1 1 Betragtning H H. der henviser til, at det voksende individuelle ansvar for beslutninger om opsparing, som indebærer forskellige risici, også betyder, at den enkelte borger skal informeres

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0797 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0797 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0797 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2017 SWD(2017) 479 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument

Læs mere

EU s aktiviteter på ligestillingsområdet

EU s aktiviteter på ligestillingsområdet Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) PØU alm. del - Bilag 40 Offentligt EU s aktiviteter på ligestillingsområdet Overordnet arbejder EU ud fra det grundlæggende princip, at alle generelle aktioner

Læs mere

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2015 (OR. en) 15064/15 DEVGEN 264 ACP 177 RELEX 1019 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. om Lissabon-strategiens fremtid set ud fra et kønsspektiv

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. om Lissabon-strategiens fremtid set ud fra et kønsspektiv EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 29.6.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Lissabon-strategiens fremtid set ud fra et kønsspektiv Udvalget om Kvinders Rettigheder

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Budgetkontroludvalget 2016/2242(INI) 6.6.2017 UDKAST TIL BETÆNKNING om kontrol af udgifterne til EU's ungdomsgaranti og overvågning af ordningernes omkostningseffektivitet

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.6.2014 COM(2014) 405 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2014

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet 10. februar 2014 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 24. februar 2014 Uddannelse Punkt 1: Effektiv

Læs mere

5601/19 clf 1 ECOMP 1A

5601/19 clf 1 ECOMP 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. januar 2019 (OR. en) 5601/19 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 5095/19 Vedr.: ECOFIN 51

Læs mere

FORELØBIG DAGSORDEN samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (BESKÆFTIGELSE, SOCIALPOLITIK, SUNDHED OG FORBRUGER- POLITIK)

FORELØBIG DAGSORDEN samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (BESKÆFTIGELSE, SOCIALPOLITIK, SUNDHED OG FORBRUGER- POLITIK) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. november 2006 (OR. en) 15705/06 OJ/CONS 71 SOC 561 SAN 245 CONSOM 128 FORELØBIG GSORDEN for: 2767. samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (BESKÆFTIGELSE,

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2013/2061(INI) 5.9.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om handlingsplan for e-sundhed 2012-2020 et innovativt sundhedsvæsen i det

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 FREMSENDELSE AF TEKST fra: Rådet (beskæftigelse og social- og arbejdsmarkedspolitik) til: Det Europæiske

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 12.11.2014 2014/0124(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling til Udvalget om Beskæftigelse

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL UDTALELSE. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder FORELØBIG 8. marts 2002 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder til Udvalget om Beskæftigelse

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Finlands nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Finlands nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 275 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Finlands nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Finlands konvergensprogram

Læs mere

6147/16 ams/la/bh 1 DG B 3A

6147/16 ams/la/bh 1 DG B 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. februar 2016 (OR. en) 6147/16 SOC 63 EMPL 38 ECOFIN 102 EDUC 25 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Det europæiske

Læs mere

Konklusioner ved formanden for det Europæiske Råd

Konklusioner ved formanden for det Europæiske Råd Bruxelles, den 9. marts 2017 (OR. EN) Konklusioner ved formanden for det Europæiske Råd Det Europæiske Råd drøftede vedlagte dokument. Det fik støtte fra 27 medlemmer af Det Europæiske Råd, men samlede

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Præsentation af det danske formandskab på uddannelsesog ungdomsområdet i Europa-Parlamentets kulturudvalg (CULT) Præsentation

Læs mere

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) 9195/16 ECOFIN 447 UEM 194 SOC 311 EMPL 207 COMPET 281 ENV 326 EDUC 181 RECH 173 ENER 189 JAI 435 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 27

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 27 B8-0893/2016 } RC1/Am. 27 1 Punkt 2, led 4 tackle udfordringer vedrørende balancen mellem arbejds- og privatliv og den kønsbestemte forskel i løn og pension; tackle den kønsbestemte forskel i løn og pension

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Offentlig Til: Dato: Udvalgets medlemmer 17. maj 2017 Kontaktperson: Morten Knudsen (3695) Baggrundsnote om debat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2015 (OR. en) 13677/15 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Det europæiske semester 2016

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 10.2.2011 2010/2307(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om Unge på vej - en ramme for forbedring af undervisnings- og uddannelsessystemerne i Europa (2010/2307(INI))

Læs mere

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold.

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 25. november 2002 (28.11) (OR. en) 14164/1/02 REV 1 SOC 508 FREMSENDELSE AF TEKST (REVISION) fra: Udvalget for Social Beskyttelse til: Coreper/Rådet (beskæftigelse,

Læs mere

13129/17 nd/bmc/clf 1 DG B 1C

13129/17 nd/bmc/clf 1 DG B 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. oktober 2017 (OR. en) 13129/17 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SOC 634 EMPL 482 EDUC 365 SAN 350 ECOFIN 816 Tidl. dok. nr.:

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-13

ÆNDRINGSFORSLAG 1-13 EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 8.10.2014 PE539.660v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-13 Marita Ulvskog (PE537.317v01-00) Beskæftigelse og sociale aspekter af Europa

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 255 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Danmarks konvergensprogram

Læs mere

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. december 2016 (OR. en) 15375/16 NOTE fra: til: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del Bilag 35 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTE fra: til: Vedr.:

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 ORIENTERENDE NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8448/04 EDUC

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 23. marts 2018 (OR. en) EUCO 1/18 CO EUR 1 CONCL 1 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd (22. marts 2018)

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 7. maj 2002 PE 312.519/1-32 ÆNDRINGSFORSLAG 1-32 Udkast til betænkning (PE 312.519) Kathleen Van Brempt Realiseringen

Læs mere

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Introduktion Oversigten indeholder både sager, der fortsætter fra 2017 og nye sager fra Kommissionens arbejdsprogram 2018. Kommissionens arbejdsprogram indeholder

Læs mere

DET EUROPÆISKE RÅD Bruxelles, den 29. oktober 2010 (OR. en)

DET EUROPÆISKE RÅD Bruxelles, den 29. oktober 2010 (OR. en) DET EUROPÆISKE RÅD Bruxelles, den 29. oktober 2010 (OR. en) EUCO 25/10 CO EUR 18 CONCL 4 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅD DEN 28.-29. oktober

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. februar 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. februar 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. februar 2016 (OR. en) 6166/16 NOTE fra: til: formandskabet SOC 71 EMPL 46 EDUC 33 JEUN 18 De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Tidl. dok. nr.: 5927/16

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0461/169. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0461/169. Ændringsforslag 9.1.2019 A8-0461/169 169 Betragtning 2 (2) På EU-plan tjener det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker til at udpege nationale reformprioriteter og overvåge deres gennemførelse.

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2019-2024 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 0000/0000(INI) 25.7.2019 UDKAST TIL BETÆNKNING om beskæftigelses- og socialpolitikker i euroområdet (0000/0000(INI)) Udvalget

Læs mere

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. januar 2015 (OR. en) 5126/15 LIMITE SOC 7 EMPL 5 ECOFIN 16 SAN 3 NOTE fra: formandskabet til: Socialgruppen Dato: 23. januar 2015 Vedr.: Forslag til Rådets

Læs mere

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB/EP 79.5)

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB/EP 79.5) Generaldirektoratet for Kommunikation Enheden for Analyse af den Offentlige Opinion Bruxelles, oktober 2013 Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB/EP 79.5) SOCIODEMOGRAFISK FOKUS Økonomisk og social sammenhørighed

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udenrigsudvalget 2016/0217(NLE) 22.6.2017 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om oprettelse af

Læs mere

15312/16 hm 1 DG D 1B

15312/16 hm 1 DG D 1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. december 2016 (OR. en) 15312/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. december 2016 til: delegationerne MIGR 214 EDUC 419

Læs mere

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD))

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Regionaludviklingsudvalget Betænkning Ruža Tomašić A8-0227/2018 Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning (COM(2017)0825

Læs mere

14206/17 bh 1 DGE 1C

14206/17 bh 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14206/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne EDUC 406 JEUN 141 EMPL 540 SOC 708 Tidl.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. januar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. januar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. januar 2017 (OR. en) 5734/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 5188/17 Vedr.: ECOFIN 50

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det litauiske parlament om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. maj 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8562/15 RECH 104 COMPET

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 18. marts 2016 (OR. en) EUCO 12/1/16 REV 1 CO EUR 3 CONCL 2 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd (17.

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 NOTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Komm. forsl. nr.: 13775/08 TELECOM 149 Vedr.: Meddelelse

Læs mere

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE U IO. Bruxelles, den 28. november 2008 (04.12) (OR. en) 16495/08 SOC 738 ECOFI 583 EDUC 279 SA 301 MIGR 123 MI 501

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE U IO. Bruxelles, den 28. november 2008 (04.12) (OR. en) 16495/08 SOC 738 ECOFI 583 EDUC 279 SA 301 MIGR 123 MI 501 RÅDET FOR DE EUROPÆISKE U IO Bruxelles, den 28. november 2008 (04.12) (OR. en) 16495/08 SOC 738 ECOFI 583 EDUC 279 SA 301 MIGR 123 MI 501 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste

Læs mere

10083/16 mbn/js/hm 1 DGG 1A

10083/16 mbn/js/hm 1 DGG 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) 10083/16 ECOFIN 590 UEM 248 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Tidl. dok. nr.: 13348/15

Læs mere

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien 09-1411 - ersc - 21.04.2010 Kontakt: - ersc@ftf.dk@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Viden og uddannelse i EU 2020 strategien Uddannelse, videnudvikling og innovation spiller en afgørende rolle i Kommissionens

Læs mere

Grønbogen om pensioner

Grønbogen om pensioner MEMO/10/302 Bruxelles, den 7. juli 2010 Grønbogen om pensioner Hvorfor offentliggør Kommissionen grønbogen nu? Befolkningens aldring lægger pres på pensionssystemerne i Europa som følge af den øgede levealder

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITIK

BESKÆFTIGELSESPOLITIK BESKÆFTIGELSESPOLITIK Et af de vigtigste mål med Europa 2020-strategien er at skabe flere og bedre job. Den europæiske beskæftigelsesstrategi med dens beskæftigelsesretningslinjer og støtteprogrammer,

Læs mere

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 3.6.2013 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en mere ligelig kønsfordeling

Læs mere

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. april 2015 (OR. en) 8407/15 NOTE fra: til: JEUN 34 EDUC 114 SOC 269 EMPL 158 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8093/15

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.4.2017 COM(2017) 250 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET En europæisk

Læs mere

10881/10 lv/nlk/am 1 DG G I

10881/10 lv/nlk/am 1 DG G I RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 9. juni 2010 (11.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 NOTE fra: til: Vedr.: Økofinrådet Det

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. september 2015 (OR. en) 12354/15 SOC 539 EMPL 354 SAN 297 FØLGESKRIVELSE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) EPSCO-Rådet Tidl. dok.

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.7.2014 B8-0051/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om ungdomsbeskæftigelse (2014/2713(RSP))

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305. 31 DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 15. og 16. juni 2001 BILAG 33 BILAG Bilag I Erklæring om forebyggelse af spredning af ballistiske missiler Side 35 Bilag II Erklæring om Den

Læs mere

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. marts 2010 (17.03) (OR. en) 7586/10 ECOFIN 166 COMPET 94 ENV 177 EDUC 49 RECH 95 SOC 198 POLGEN 36 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til:

Læs mere

10416/16 hsm 1 DG B 3A

10416/16 hsm 1 DG B 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. juni 2016 (OR. en) 10416/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SOC 417 GENDER 28 ANTIDISCRIM 40 FREMP 118

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 2015/2097(INI) 11.12.2015 UDKAST TIL BETÆNKNING om rapport om gennemførelsen af Rådets direktiv 2010/18/EU af 8. marts 2010

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juli 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 18. juli 2016 til: delegationerne

Læs mere

Det europæiske semester 2014: Styrkelse af den økonomiske genopretning

Det europæiske semester 2014: Styrkelse af den økonomiske genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Bruxelles, den 13. november 2013 Det europæiske semester 2014: Styrkelse af den økonomiske genopretning Den største udfordring, som Europas økonomi står overfor lige

Læs mere

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. april 2016 (OR. en) 7727/16 COMPET 145 RECH 89 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet delegationerne Udkast til Rådets konklusioner - Bedre regulering med

Læs mere