Definitioner og begreber i Whitebook

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Definitioner og begreber i Whitebook"

Transkript

1 Definitioner og begreber i Whitebook Vs. 2.2 pr Via Whitebook præsenterer Analyseafdelingen i Studieservice diverse studiestatistiske opgørelser baseret på udtræk af de informationer, der er til rådighed i det studieadministrative system STADS. Denne manual afklarer informationer og definitioner på studiestatistiske begreber, der bruges i tal og tabelmateriale præsenteret i Whitebook. Definitionen omfatter både en generel introduktion til begreberne, men også en mere detaljeret forklaring på de forskellige variable. I takt med publicering af flere præsentationer i Whitebook og feedback fra interessenter vil manualen blive opdateret. Dokumentationen er inddelt i følgende emner: Offentligt tilgængelige studiestatistisk Studiestatistik tidsserier fra 2005 og frem Søgningen via KOT 5. juli Optag 1. oktober Studenterbestand 1. oktober STÅ-journalen 1. oktober (under udarbejdning) Dimittender 1. oktober Interne studiestatistiske monitoreringer Aktuelle studiestatistiske monitoreringer Søgningen via KOT dags dato (under udarbejdning) Optag dags dato (under udarbejdning) Frafald studieår pr. kvartal STÅ-Journalen dags dato (under udarbejdning) Dimittender studietider 1. oktober Karakterer dags dato Studieoversigt Deltidsstudier (under udarbejdning) Udland Udvalgte studiestatistiske nøgletal Sektoroversigt, nøgletal F, G og H (under udarbejdning) Frafald 1. studieår - Nøgletal: F Gennemførsel nøgletal G (under udarbejdning) Anden dokumentation Analyser og links (under udarbejdning) Spørgsmål og kommentarer til WhiteBook kan rettes til whitebook@sdu.dk eller direkte til de ansvarlige medarbejdere nævnt i hvert enkelt afsnit.

2 Offentligt tilgængelige studiestatistisk Følgende opgørelser og studiestatistik der er tilgængelig for alle. 1. Studiestatistik tidsserier fra 2005 og frem Omfatter opgørelser af studierelateret data fra 2005 og frem, opgjort på faste tidspunkter én gang årligt (hhv. 5. juli for søgningen via KOT og 1. oktober for andre opgørelser). 1.1 Søgningen via KOT 5. juli Begrebet Søgning omfatter de ansøgere, der søger om optagelse på en uddannelse ved Syddansk Universitet. Antallet af ansøgere er større end antallet af studerende, der reelt optages på studiet, da ikke alle ansøgerne ender med at komme ind på et studie. Det hænder, at interessenter uheldigvis forveksler søgningen til uddannelserne på Syddansk Universitet med optaget på uddannelserne på Syddansk Universitet, men det er vigtigt indledningsvist at slå fast, at de to begreber ikke udtrykker det samme fænomen. De fleste nye studerende på bacheloruddannelserne ansøger om optagelse på Syddansk Universitet gennem Den Koordinerede Tilmelding (KOT), mens nye kandidatstuderende og studerende på særlige bachelorforløb samt studerende til deltidsuddannelser ansøger Syddansk Universitet på anden vis. På nuværende tidspunkt er det kun ansøgere gennem Den Koordinerede tilmelding (KOT) pr. 5. juli, der præsenteres i Whitebook Generelle begrebsafklaringer Forskel på opgørelser af antal ansøgninger medio marts og primo juli Søgningen om optag på en bacheloruddannelse på Syddansk Universitet, sker primært via Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Søgningen sker over en længere periode fra primo februar til primo juli, hvert år. Antallet af ansøgninger opgøres 2 gange i denne periode. Første gang 15. marts, hvor der er ansøgningsfrist for f.eks. ansøgere, der søger en uddannelse med særlige optagelsesprocedure (f.eks. Medicin eller Journalist), og ansøgere med udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen. Primo juli opgøres den endelige søgning. Alle ansøgere der har søgt om optagelse på Syddansk Universitet i det givne år, er inkluderet i denne opgørelse. Forskellen på ansøgere og ansøgninger Der er forskel på begreberne antal ansøgere og antal ansøgninger, idet hver ansøger kan sender op til 8 ansøgninger om optagelse til en uddannelse på ét eller flere universiteter. En opgørelse over antallet af ansøgninger er derfor højere end en tilsvarende opgørelse over antallet af ansøgere, hvor det kun er ansøgerens højst prioriterede uddannelsesansøgning til Syddansk Universitet der tælles.

3 Forskel på tal fra Syddansk Universitet og tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT.dk) Ansøgertal fra Tilmeldingssekretariatet svarer ikke helt til universiteternes interne ansøgertal. Det skyldes bl.a., at data til opgørelserne trækkes fra forskellige databasesystemer, hvilket giver en mindre uoverensstemmelse mellem universiteternes egne tal og Tilmeldingssekretariatets tal Specifikke definitioner på variabler knyttet til ansøgning i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på ansøgning i Whitebook: Campus: Hvert af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Prioritet: En variabel der deler data i 1. prioritetsansøgninger og ansøgninger med lavere prioritet. I tabeller der opgøres på alle ansøgninger, vil personer der søger ind på to eller flere uddannelser, tælle flere gange i opgørelsen. Uddannelse: Uddannelse de studerende søger. Defineret ud fra, hvilke uddannelser ansøgerne kan vælge i ansøgningsskemaet fra Den Koordinerede Tilmelding, hvorfor uddannelserne ikke fordeles på studieretningsniveau. Køn: Ansøgernes køn. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Alder: Ansøgernes alder primo juli i ansøgningsåret. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Dimissionsalder: Tidsperiode i år fra endt adgangsgivende ungdomsuddannelse til ansøgning om optagelse på Syddansk Universitet. Ansøgere med en dimissionsalder på 0 år er således årets dimittender. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Statsborgerskab: Ansøgernes statsborgerskab (grupperet). Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang Hvad bruges opgørelser om ansøgninger typisk til? Typisk bruges opgørelser og analyser af ansøgere til at sige noget om interessen for Syddansk Universitet, f.eks. til hvilke uddannelser, hvilke aldersgrupper samt interessen fra udenlandske studerende. Ofte tages der udgangspunkt i førsteprioritetsansøgningerne, da det er de unges førstevalg af uddannelse. På landsplan forefindes desuden samlede tal for søgningen til alle videregående uddannelser (på Den Koordinerede Tilmeldings hjemmeside), hvilket til kan bruges til at sætte søgemønstret på Syddansk Universitet i relief, i forhold til søgemønstret på landsplan Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf Anders Lind, Studieservice - Analyse, anderslind@sdu.dk, Tlf

4 1.2 Optag 1. oktober Optaget omfatter de studerende, der bliver optaget på en uddannelse ved Syddansk Universitet, hvorfor antallet af optagne studerende er mindre end antallet af ansøgere. Optaget skal ikke forveksles med søgningen. Optag defineres som hovedregel af nystartende studerende på alle type uddannelser, undtagen deltid i det indeværende år. Studerende der har skiftet studie eller genoptages på et gammelt studie ikke tæller med i optaget. Ligeledes vil studerende, der både har et centralfag og et tilvalgsfag på bachelor- eller kandidatuddannelsen, kun tælle som optaget på centralfaget. Optaget deles i Whitebook op i optaget på: Heltidsuddannelser (bacheloruddannelser gennem Den Koordinerede Tilmelding KOToptaget, særlige bachelorforløb, kandidatuddannelser samt studerende på kompetenceudvidende forløb). Gæstestuderende (studerende der læser et enkeltfag eller et tilvalgsfag som gæstestuderende). En del studerende på enkeltfag går ligeledes på andre uddannelser på universitetet, mens andre kommer fra en anden dansk institution eller som udvekslingsstuderende fra udlandet. Adgangskursus (teknisk adgangskursus for studerende der skal starte på en ingeniøruddannelse) Optaget opgøres pr. 1. oktober indeværende år Generelle begrebsafklaringer Afklaring vedrørende KOT-optaget Forskel på opgørelser af antal optagne 30. juli og 1. oktober KOT-optaget opgøres på Syddansk Universitet af to omgange, første gang 30. juli (tilbud om optag også kaldet tilbud om studieplads) og endelig den 1. oktober (det officielle KOT-optag). Optagelsestallene ultimo juli omfatter alene de studerende, som via Den koordinerende Tilmelding (KOT) tilbydes en studieplads på Syddansk Universitet. Herefter skal de aktivt takke ja-tak til studiepladsen før de kan optages endeligt. Studerende, der ultimo juli ikke har fået tilbud om en studieplads, kan frem til 1. oktober optages på uddannelser, der stadig har ledige pladser. Disse studerende skal ligeledes aktivt takke ja-tak til studiepladsen før de kan optages endeligt. Studerende, der optages men afbryder uddannelsen inden d. 1.oktober tæller ikke med i det endelig KOT-optag.

5 Afklaring vedrørende optag uden om Den Koordinerede Tilmelding Kandidatoptag Optaget på kandidatuddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år. Alle studerende, der er nystartet på en kandidatuddannelse i denne periode opgøres som optaget. Særlige bachelorforløb (ej KOT-optag) Der optages også studerende på bacheloruddannelser uden om Den Koordinerede Tilmelding. F.eks. studerende på Erhvervsøkonomi, HA med 1½ år merit fra en kort videregående uddannelse, internationale studerende på Dual-Degree uddannelser eller overflyttere fra andre uddannelsesinstitutioner. Optaget på disse uddannelser sker ligeledes henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år. Gæstestuderende Gæstestuderende er enten studerende fra egen institution, der ønsker at tage ekstra fag under deres uddannelse, eller studerende fra andre danske eller udenlandske institutioner der optages på enkelte fag eller hele tilvalgsfag. Gæstestuderende fra udlandet kommer primært til Syddansk Universitet som et led i en gensidig udvekslingsaftale. Optaget på disse uddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år. Adgangskursus og andre kompetenceudvidende forløb En del studerende, der skal læse en ingeniøruddannelse, skal bestå et teknisk adgangskursus før de er afgangsberettiget. Derudover udbyder Syddansk Universitet en række kompetenceudvidende forløb, f.eks. tillægsuddannelse registreret revisor, hvor der ligeledes optages studerende. Optaget på disse uddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år Specifikke definitioner på variabler knyttet til optaget i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på optaget i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Uddannelseselement: Type uddannelse, f.eks. bachelor centralfag, kandidat centralfag, kompetenceudvidende forløb m.m. Uddannelse: Uddannelse de studerende er optaget på. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. Køn: De studerendes køn. Alder: De studerendes alder pr. 1. oktober indeværende år. Statsborgerskab: de optagne studerendes statsborgerskab (grupperet).

6 1.2.3 Hvad bruges opgørelser om optag typisk til? Opgørelser og analyser af optaget pr. 1. oktober giver informationer om, hvor mange, og hvilken type studerende, der starter på én af Universitetets uddannelser hvert år. Optaget bruges bredt fra den enkelte studieleder til den øverste universitetsledelse, men også eksternt af f.eks. journalister eller interesseorganisationer. Interessen bunder både i det økonomiske perspektiv, da hver nye studerende potentielt kan tjene penge til uddannelserne/universitetet, men også i en faglig/administrativ interesse fx om små uddannelser skal nedlægges, eller om ekstra hold skal oprettes m.v. KOT-optaget og optaget på kandidatuddannelserne bruges ligeledes som udgangspunkt, når der opgøres frafaldstal på uddannelser og hovedområder til f.eks. Danske Universiteters nøgletal F og G Optag af deltidsstuderende Studerende optaget på en deltidsuddannelse (f.eks. master- diplomuddannelser eller tompladsordninger) er ikke medtaget i Whitebook, da opgørelsesmetode er meget anderledes end på universitetets andre uddannelser Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf Henrik Bahne, Studieservice - Analyse, hbh@sdu.dk, Tlf

7 1.3 Studenterbestand 1. oktober Begrebet studenterbestand dækker over alle aktive studerende pr. dags dato. Dvs. alle de studerende, der ikke har afsluttet eller afbrudt deres uddannelse den dato opgørelsen laves. Officielt opgøres studenterbestanden pr. 1. oktober. Studenterbestand kaldes også bestand eller antal aktive studerende Generelle begrebsafklaringer Forskel på studenterbestand i hoveder og enheder Studenterbestanden opgøres enten i enheder eller hoveder: Studenterbestand i enheder: Ved studenterbestanden i enheder opgøres en person på alle de uddannelsesdele (f.eks. tilvalg, centralfag, enkeltfag m.m.) vedkommende er aktiv på pr. d. dato studenterbestanden opgøres. Dvs. er en studerende aktiv på både centralfag og tilvalgsfag på en kandidatuddannelse, samt på enkeltfag som gæstestuderende, vil vedkommende tælle med i studenterbestanden tre gange. Èn gang på hver uddannelse. Opgørelser af studenterbestand i enheder er bl.a. hensigtsmæssige at bruge når antallet af aktive studerende skal findes helt ned på de enkelte uddannelser. Det er der i mod ikke hensigtsmæssigt at lave fordelinger på variable, der knytter sig grundoplysninger som køn, alder og statsborgerskab. Studenterbestand i hoveder: Ved studenterbestanden i hoveder tæller hver studerende kun én gang i opgørelsen. Ved udvælgelse af, hvilken uddannelsesdel den studerende skal opgøres med når studenterbestanden sorteres fra enheder ned til hoveder, bruges en foruddefineret sortering. Eksempelvis vil den studerende herover (der er aktiv på både centralfag og tilvalgsfag på en kandidatuddannelse, samt på enkeltfag som gæstestuderende) kun tælle som studenterbestand på centralfaget i en opgørelser i hoveder, da kandidat centralfag sorteres før kandidat tilvalgsfag der igen sorteres før enkeltfag. Den komplette sorteringsrækkefølge er: 1. Heltidsuddannelse. Kandidatuddannelse (centralfag sorteres før tilvalgsfag) sorteres desuden før bacheloruddannelse (centralfag sorteres før tilvalgsfag) 2. Adgangskursus til heltidsuddannelse 3. Gæstestuderende. Gæstestuderende med studieordning (f.eks. et helt tilvalgsfag) sorteres desuden før gæstestuderende uden studieordning (enkeltfag) 4. Deltidsuddannelse Deltidsuddannelse med studieordning (f.eks. HD eller Master) sorteres desuden før Deltidsuddannelse uden studieordning (enkeltfag) Opgørelser af studenterbestand i hoveder bruges når antallet personer skal opgøres. F.eks. ved nationalitets- og kønsfordelinger.

8 1.3.2 Specifikke definitioner på variabler knyttet til studenterbestanden i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på studenterbestanden i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Uddannelseselement: Type uddannelse, f.eks. bachelor centralfag, kandidat centralfag, kompetenceudvidende forløb m.m. Uddannelse: Uddannelse de studerende er studenterbestand på. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. Køn: De studerendes køn. Alder: De studerendes alder pr. 1. oktober indeværende år. Statsborgerskab: de studerendes statsborgerskab (grupperet) Hvad bruges opgørelser om studenterbestand typisk til? Opgørelser og analyser af studenterbestanden pr. 1. oktober giver informationer om, hvor mange studerende der er aktive på en af Universitetets uddannelser hvert år. Studenterbestanden kan bl.a. bruges til, at se størrelsen af specifikke studiemiljøer, antallet af studerende på et campus eller andelen af tilvalgsstuderende og centralfagsstuderende på de enkelte uddannelser Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf Anders Lind, Studieservice - Analyse, anderslind@sdu.dk, Tlf

9 1.4 STÅ-journalen 1. oktober (under udarbejdning) Dokumentation til STÅ-journalen er under udarbejdning Kontaktpersoner Henrik Bahne, Studieservice - Analyse, hbh@sdu.dk, Tlf

10 1.5 Dimittender 1. oktober Dimittender er den gruppe af studerende, der i et givet år afslutter deres bachelor- eller kandidatuddannelse. Antallet af dimittender i et givent år opgøres henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år Generelle begrebsafklaringer Sluttidspunkt på uddannelsen Uddannelsens sluttidspunkt beregnes ud fra, den dato den studerende har bestået den sidste Eksamen på uddannelsen. Det gælder både bacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Delte og udelte kandidatuddannelser Studerende der afslutter en kandidatuddannelse er enten færdige som delte eller udelte kandidater. Delte kandidater er de dimittender, der har en særskilt bachelor- eller tilsvarende uddannelse som adgangsgivende uddannelse til kandidatuddannelsen. Delte kandidatuddannelser er ofte normeret til 2 år. I de senere år starter alle nye kandidatstuderende på delte kandidatuddannelser. Udelte kandidater er dimittender, der er dimitteret på en uddannelse, hvor bachelor- og kandidatuddannelse er én og samme uddannelse. Der optages som hovedregel ikke studerende på udelte kandidatuddannelser mere. Udelte kandidatuddannelser er ofte normeret til 5 eller 6 år. I Whitebook opgøres delte og udelte kandidatdimittender samlet Specifikke definitioner på variabler knyttet til dimittender i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på dimittenderne i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Centralfag: Det centralfag de studerende er dimitteret med. Studieretning: Studieretning for centralfaget. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. Tilvalgsfag: Evt. tilvalgsfag de studerende er dimitteret med. Køn: De studerendes køn. Alder: De studerendes alder pr. 1. oktober indeværende år. Statsborgerskab: de studerendes statsborgerskab (grupperet).

11 1.5.3 Hvad bruges opgørelser om dimittenderne typisk til? Opgørelser og analyser af dimittender bruges bl.a. til analyser af, hvor mange studerende, der ender med at færdiggøre deres uddannelse. Det har bl.a. betydning for de potentielle aftager af færdiguddannede kandidater Syddansk Universitet producerer, men har også betydning for miljøerne på kandidatuddannelserne idet bachelordimittenderne er en del af fødekæden til netop disse uddannelser Andre typer dimittender Pt. omfatter dimittendopgørelserne kun bachelor og kandidatdimittender. Færdiguddannede studerende på f.eks. Master- og diplomuddannelser, adgangskursus samt andre typer hele uddannelser/uddannelsesdele er ikke opgjort Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf Henrik Bahne, Studieservice - Analyse, hbh@sdu.dk, Tlf

12 Interne studiestatistiske monitoreringer Følgende opgørelser og studiestatistik er kun tilgængelig for ansatte ved Syddansk Universitet, da data er af følsom karakter. Opgørelserne kan tilgås fra en SDU-maskine med almindeligt SDU domæne\brugernavn (fx adm\joe) og password. 2. Aktuelle studiestatistiske monitoreringer Følgende afsnit omfatter dokumentation på aktuel studiestatistik opdateret dagligt eller med korte tidsintervaller (måneder/kvartaler). 2.1 Søgningen via KOT dags dato (under udarbejdning) Dokumentation til Søgningen via KOT dags dato er under udarbejdning Kontaktpersoner Anders Lind, Studieservice - Analyse, anderslind@sdu.dk, Tlf

13 2.2 Optag dags dato (under udarbejdning) Dokumentation til Optag dags dato er under udarbejdning Kontaktpersoner Karen Gerstrøm, Studieservice - Analyse, kareng@sdu.dk, Tlf

14 2.3 Frafald studieår pr. kvartal I opgørelsen af løbende frafald, følges en årgang fra KOT-optaget i 2 år, hvor status på uddannelsen opgøres hver 3. måned. Der er opgørelser tilbage til KOT-optaget Generelle begrebsafklaringer Definition af frafald For bestemmelse af studerendes studiestatus hver 3. måned, opdateres de årgangene med studierelevante informationer hvert kvartal. Helt konkret ajourføres de enkelte årgange med studiestatus hhv. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 og 24 måneder efter studiestart. Studiestatus opdeles i 2 overkategorier, der igen underopdeles: Studiestatus, Aktiv : dækker over studerende, der opgørelsestidspunktet er aktive på en bacheloruddannelse på samme fakultet. De aktive underopdeles ligeledes i: o o Detaljeret studiestatus, Oprindeligt studie : dækker over studerende der på opgørelsestidspunktet er aktive på det studie de oprindeligt blev optaget på. Studieretningsskift, som følge af valg af studieretning efter bestået science-år på Naturvidenskab eller skift mellem studieretninger under samme optagelsesområde, opgøres ikke som studieskift. Detaljeret studiestatus, Nyt studie, samme fakultet : dækker over studerende der på opgørelsestidspunktet er aktive på et andet studie, men på samme fakultet som de oprindeligt blev optaget på. F.eks. studerende der oprindeligt er optaget på en bacheloruddannelse i Engelsk, men som på opgørelsestidspunktet er aktiv på en bacheloruddannelse Dansk er i denne kategori. Studiestatus, Afbrudt : dækker over studerende, der på opgørelsestidspunktet ikke er aktive på en bacheloruddannelse på samme fakultet. De afbrudte underopdeles ligeledes i: o o Detaljeret studiestatus, Uden nyt studie : dækker over studerende, der på opgørelsestidspunktet ikke er aktive på en bacheloruddannelse på Syddansk Universitet. Detaljeret studiestatus, Nyt studie, andet fakultet : dækker over studerende, der på opgørelsestidspunktet er aktive på en bacheloruddannelse på et andet fakultet end det de oprindeligt blev optaget på. F.eks. studerende, der oprindeligt er optaget på en bacheloruddannelse i Engelsk, men som på opgørelsestidspunktet er aktiv på en bacheloruddannelse i Statskundskab er i denne kategori.

15 Frafaldtidspunkt på uddannelsen Tidspunktet for frafaldet beregnes ud fra, den dato den studerende er udmeldt sit uddannelsesforløb. Det er ikke nødvendigvis sammenfaldende med hvornår den studerende har afbrudt eller ophørt sit studium. Definition af løbende frafald ved 12 måneder vs. Danske Universiteters nøgletal F.3.1 Metoden for opgørelse af løbende frafald (aktiv/afbrudt) opgøres som hovedregel efter samme metode som frafaldet i Danske Universiteters nøgletal F.3.1 (studiestatus efter 1. studieår). Da førstnævnte opgørelse udelukkende henvender sig til et internt publikum (studieledere, dekaner m.m.), er der foretaget enkelte småjusteringer i definitionerne, for at opgørelsen giver mere mening. Pga. af dette er der ikke 100 procent overensstemmelse mellem Løbende frafald efter 12 måneder og Danske Universiteters nøgletal F.3.1 på en given årgang. De små forskelle skyldes følgende: Tidsperiode: Danske Universiteter opererer med opgørelsesperioden 1. september i optagelsesåret til 1. oktober året efter (i alt 13 måneder). Løbende frafald efter 12 måneder opgøres pr. 1. september året efter studiestart. Fakulteter vs. hovedområder: Studieskift mellem det Naturvidenskabelig Fakultet og det Tekniske Fakultet tælles ikke som frafald i Danske Universiteters nøgletal F.3.1, da det behandles som ét hovedområde. I opgørelsen af løbende frafald tælles det som to forskellige fakulteter, hvor studieskift herimellem tælles som frafald. Uddannelser: For at være aktiv på et studie i Danske Universiteters nøgletal F.3.1, skal de studerende bare være aktiv på en uddannelse under samme hovedområde, uanset om det er en kandidatuddannelse, deltidsuddannelse eller andet. I opgørelsen af Løbende frafald tælles studieskift til andre typer uddannelser (kandidatuddannelse, deltidsuddannelse m.m.) som afbrudt studie.

16 2.3.2 Specifikke definitioner på variabler knyttet til løbende frafald i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på løbende frafald i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgørelsestidspunkter, 3 mdr. til 24 mdr.: For hver 3. måned er studiestatus givet for uddannelsen. Studiestatus: (se afsnit 2.1.1). Detaljeret studiestatus: (se afsnit 2.1.1). Uddannelse: Uddannelse de studerende er optaget på. Kvotient: Kvotienten for den adgangsgivende eksamen inklusiv evt. bonus. Type optag: Angiver om de studerende er optaget i 1. eller 2. runde. o 1. runde optag er de studerende der er optaget på den uddannelse de har søgt ind på ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år. o 2. runde optag er studerende der er optaget på en anden uddannelse end den de har søgt ind på ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år, samt studerende der ikke har søgt en uddannelse ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år Studieaktivitet efter 12/24 måneder: Angiver fakultet og uddannelse de studerende er aktive på, hhv. 12 og 24 måneder efter oprindelig studiestart. Adresse ved optag: Variablen angiver om de studerende ved optag (pr. 1. oktober) har bopæl i samme region som det campus de er optaget på. Campus Odense er beliggende i Region Fyn, campus Esbjerg, Kolding og Sønderborg/Flensborg er beliggende i Region Sønderjylland og campus Slagelse er beliggende i Region Sjælland. Dimissionsalder: Tidsperiode i år fra endt adgangsgivende ungdomsuddannelse til ansøgning om optagelse på Syddansk Universitet. Ansøgere med en dimissionsalder på 0 år er således årets dimittender. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Adgangsgivende eksamen: Den studerendes adgangsgivende eksamen (Kategoriseret) Hvad bruges opgørelser af løbende frafald typisk til? Opgørelser og analyser af frafald bruges til ledelsesinformation og arbejdet med uddannelseskvalitet på flere niveauer. Sammenlignet med nøgletal F.3.1 (afsnit 3.1) præsenterer disse tal frafald over en længere periode, men også hyppigere, således at et alarmerende frafald kan adresseres tidligere i forløbet af uddannelsen/fakultetet Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

17 2.4 STÅ-Journalen dags dato (under udarbejdning) Dokumentation til STÅ-journalen dags dato er under udarbejdning Kontaktpersoner Henrik Bahne, Studieservice - Analyse, hbh@sdu.dk, Tlf Jacob Jensen, Studieservice - Analyse, jac@sdu.dk, Tlf

18 2.5 Dimittender studietider 1. oktober Studietid for bachelorer og kandidater dimitteret i 2011 præsenteres i denne opgørelse. Studietid opgøres både kategoriseret og som gennemsnitstid Generelle begrebsafklaringer Start- og sluttidspunkt på uddannelsen Uddannelsens starttidspunkt beregnes ud fra første start på en lignende type uddannelse (bachelor eller kandidat) på samme fakultet. Det er samme fremgangsmåde som ministeriet kræver det i myndighedskravene for udregning af færdiggørelsesbonus. Uddannelsens sluttidspunkt beregnes ud fra, den dato den studerende har bestået den sidste eksamen på uddannelsen. Det gælder både bacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Delte og udelte kandidatuddannelser Studerende der afslutter en kandidatuddannelse er enten færdige som delte eller udelte kandidater. Delte kandidater er de dimittender, der har en særskilt bachelor- eller tilsvarende uddannelse som adgangsgivende uddannelse til kandidatuddannelsen. Delte kandidatuddannelser er ofte normeret til 2 år. I de senere år starter alle nye kandidatstuderende på delte kandidatuddannelser. Udelte kandidater er dimittender, der er dimitteret på en uddannelse, hvor bachelor- og kandidatuddannelse er én og samme uddannelse. Der optages som hovedregel ikke studerende på udelte kandidatuddannelser mere. Udelte kandidatuddannelser er ofte normeret til 5 eller 6 år. De udelte kandidater opgøres kun som hovedtal i denne opgørelse. Antal bachelordimittender inden for normeret tid + 1 år ift. til antal der udløser færdiggørelsesbonus Antallet af bachelorstuderende dimitteret inden for normeret tid + 1 år er ikke helt identisk med antallet bachelorstuderende, der indberettes i forbindelse med færdiggørelsesbonus fra ministeriet samme år. Årsagen er bl.a., at nogle Ph-D. ere får bonus uanset studietid og, at studerende på kommunefinansieret uddannelse samt udenlandske selvbetalere ikke udløser bonus fra ministeriet. Uddannelser med gennemførselstid væsentlig under normeringen Enkelte typer bachelor- og kandidatuddannelser er normeret til 3 og 2 år, men en del af uddannelsen tages på en anden institution. Det gælder bl.a. de særlige bachelorforløb på Erhvervsøkonomi (HA), hvor halvdelen af uddannelsen tages som en Finans/Markedsøkonom samt internationale dualdegree uddannelser herunder bacheloruddannelsen Negot i turisme i Esbjerg. Da en del studerende på disse uddannelser ikke er på Syddansk Universitet under hele forløbet, bliver studietiden ofte kortere end den normerede.

19 2.5.2 Specifikke definitioner på variabler knyttet til dimittender i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på dimittenderne i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Centralfag: Det centralfag de studerende er dimitteret med. Gruppering af studietid: Studietid er bl.a. inddelt i inden for normeret tid, normeret tid + op til 1 år, normeret tid + mellem 1-2 år samt normeret tid + over 2 år. Med normeret tid menes den tid i år, som uddannelsen er normeret til at gennemføres på. Gennemsnit af studietid: Gennemsnitlig studietid er målt i antal år mellem den studerendes start- og slutdato Andre typer dimittender Pt. omfatter opgørelsen af studietid kun bachelor og kandidatdimittender. Færdiguddannede studerende på f.eks. Master- og diplomuddannelser, adgangskursus samt andre typer hele uddannelser/uddannelsesdele er ikke opgjort Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

20 2.6 Karakterer dags dato Opgørelsen af karakterer indeholder status på alle eksamensresultater bedømt det seneste år, givet som bestået eller ikke bestået. Opgørelsen er fordelt på navn på hver enkelt eksamensaktivitet og opdateres dagligt med alle resultater indtastet i det studieadministrative system fra dags dato og 365 dage tilbage Generelle begrebsafklaringer Definition af bestået/ikke bestået Status på eksamensresultater er givet som bestået (karakterer fra 2 til 12 samt B) eller ikke bestået (karaktererne 3, 00, IB samt U for udeblevet). Andelen af beståede eksamener er i de første to opgørelser ligeledes givet i procent. Status på eksamener (bestået/ikke bestået) er beregnet direkte ud fra karakteren. Der tages ikke hensyn til vægtede gennemsnit m.m Specifikke definitioner på variabler knyttet til eksamener i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på eksamener i Whitebook: Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgøres ud fra koden for eksamensaktiviteten. Gruppering: Eksamensaktiviteterne opdeles i grupper ud fra deres forbogstav for at listerne ikke skal blive uhensigtsmæssigt lange. Navn for eksamensaktivitet: Er trukket direkte fra det studieadministrative system, STADS. ECTS-vægt for eksamensaktivitet: Er trukket direkte fra det studieadministrative system, STADS. Termin: Kvartal eksamensaktiviteten er bedømt i. Eksamensdato: Dato for bedømmelse af eksamensaktiviteten. Antal bestået (%): beregnes ud fra Antal beståede karakterer ud af alle karakterer givet, inklusiv karakteren "Udeblevet" ("Antal udeblevet" i tabellen) Gnms. af talkarakter: Gennemsnit af alle karakterer bedømt efter 7-trinsskalaen ved den pågældende eksamen. Værd opmærksom på antallet af eksamener kan være små, hvorfor et karaktergennemsnit kan være uhensigtsmæssigt at bruge i nogle sammenhænge. Karakterfordeling: Opgørelsen indeholder ligeledes en karakterfordeling (karaktererne -3 til 12 samt B, IB og U). B og IB dækker over alle karakterer uden for 7-trinsskalaen, der dækker over Bestået og Ikke bestået Hvad bruges opgørelser af eksamener typisk til? Opgørelser og analyser af eksamener og karakterfordeling kan bruges som løbende monitorering af uddannelsens/fakultetets eksamensaktiviteter Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

21 2.7 Studieoversigt Studieoversigt er en samling af forskellig type studiestatistik præsenteret andre steder i WhiteBook, men her præsenteret med udgangspunkt i den enkelte heltidsuddannelse. Oversigten indeholder tabeller på bl.a. ansøgning, optag, studenterbestand, dimittender og frafald for en uddannelse der aktivt vælges af brugeren Generelle og specifikke begrebsafklaringer Begreber og definitioner i for statistik i Studieoversigten er beskrevet andre steder i WhiteBook: Søgningen via KOT: afsnit 1.1 Optag: afsnit 1.2 Studenterbestand: afsnit 1.3 Dimittender: afsnit 1.5 og 2.5 Frafald studieår: afsnit Valg af uddannelse og årrække I Studieoversigten vælger brugeren selv, hvilken uddannelse samt over hvilken tidsperiode der er behov for. Således promptes vedkommende inden statistikken vises, først for fakultet, herefter for uddannelse og til sidste for år (startende for 2005). Studieoversigten vises så splittet ud på bachelor og kandidat (hvis muligt) samt forskellige campus (hvis muligt). Selve oversigten kan udskrives til pdf, dog bør udskriftslayoutet ændres fra stående til liggende for at tabellerne kan være der Hvad bruges opgørelser af eksamener typisk til? Studieoversigten henvender sig primært til den enkelte studieleder eller andre interessenter, der har behov for et hurtigt overblik for en enkelt uddannelse Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

22 2.8 Deltidsstudier (under udarbejdning) Dokumentation til Deltidsstudier er under udarbejdning Kontaktpersoner Anders LInd, Studieservice - Analyse, anderslind@sdu.dk, Tlf

23 2.9 Udland Udland er en samling af forskellig type studiestatistik (optag, studenterbestand og status på eksamener) specifikt for studerende med andet statsborgerskab end dansk Generelle begrebsafklaringer Definitioner på typer af udenlandske studerende De udenlandske studerende deles op i 4 typer: Mobilitetsstuderende: Udvekslingsstuderende: udenlandske studerende, der studerer på SDU som led i en formaliseret udvekslingsaftale to eller flere universiteter imellem. Disse studerende kan være: o Erasmus-studerende (=udveksling inden for EU/EØS). o Nordplus-studerende (= udveksling inden for de nordiske lande). o Udenlandske studerende, som ikke udveksles under et specifikt program, men som udveksles på basis af en udvekslingsaftale to universiteter imellem. Typisk oversøiske samarbejdspartnere. o Studerende under Tempus-programmet (= udveksling med universiteter i Østeuropa, Central Asien, Vest Balkan, Middelhavslandene (syd)). Vi er p.t. ikke aktive i dette program. o Studerende under Alfa-programmet (= udvekslingsprogram mellem universiteter i EU og Latinamerika). Vi er p.t. ikke aktive i dette program. o Andre former for program-studerende, d.v.s. andre og mindre programtyper. SAS-studerende kan høre ind under alle 6 ovennævnte kategorier. Studerende under Kulturaftaleprogrammet: udenlandske studerende, der studerer på SDU som led i en formaliseret udvekslingsaftale de enkelte lande imellem. Heltidsstuderende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der læser en hel bachelor- eller kandidatuddannelse uanset om den adgangsgivende eksamen er taget i udlandet. Deltidsstuderende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der læser på en deltidsuddannelse uanset om den adgangsgivende eksamen er taget i udlandet. Typer af uddannelser er bl.a. enkeltfag (herunder Freemovers), HD/ED, diplomuddannelser samt masteruddannelser Andre udenlandske studerende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der ikke falder ind i én af de ovennævnte kategorier. Det er f.eks. studerende på adgangskursus, gymnasial faglig supplering eller enkeltfagsstuderende fra andre danske universiteter. Hvilke informationer er IKKE tilgængelige Kun informationer der registreres i det studieadministrative system STADS er tilgængelige. Informationer om eksempelvis type aftale (Erasmus, Nordplus m.m.), aftalenummer samt de mobilitetsstuderendes hjemmeuniversitet registreres i særskilte databaser administreret af Det Internationale Kontor og er derfor IKKE tilgængelige pt.

24 2.9.2 Specifikke definitioner på variabler knyttet til løbende frafald i Whitebook Definitioner på tilgængelige data for mobilitets studerendes eksamensstatus i Whitebook: Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgøres ud fra koden for eksamensaktiviteten. Bestået: Antal beståede karakterer (02, 4, 7, 10, 12 og B). Der tages ikke hensyn til om fagene er en vægtet del af en større gruppe eller om samtidighedsreglen er overholdt. Bestået (%): Beregnes ud fra Antal beståede karakterer ud af alle karakterer givet, inklusiv karakteren "Udeblevet" ("Antal udeblevet" i tabellen) Ikke bestået: Antal ikke beståede karakterer (-3, 00 og IB). Der tages ikke hensyn til om fagene er en vægtet del af en større gruppe eller om samtidighedsreglen er overholdt. Udeblevet: Antal eksamener bedømt med karakteren Udebleve (U). Total eksamener: Alle eksamener andel bestået er beregnet ud fra. Er summen af Bestået, Ikke bestået og Udeblevet Gnms. af talkarakter: Gennemsnit af alle karakterer bedømt efter 7-trinsskalaen ved den pågældende eksamen. Værd opmærksom på antallet af eksamener kan være små, hvorfor et karaktergennemsnit kan være uhensigtsmæssigt at bruge i nogle sammenhænge. Total talkarakterer: Alle talkarakterer gennemsnittet er beregnet ud fra. Total personer: Antal personer der har taget det givne antal ekamener Valg af uddannelse og årrække I de detaljerede tabeller i oversigten over udenlandske studerende har brugeren selv mulighed for at vælge enten hvilken uddannelse eller hvilket statsborgerskab der er behov for studiestatistik på. Således promptes vedkommende enten for uddannelse eller statsborgerskab inden statistikken vises Hvad bruges opgørelser af udenlandske studerende typisk til? Optag og studenterbestand af udenlandske studerende bruges til at få et overblik af antallet af internationale studerende på Syddansk Universitet, både nyoptagne såvel som allerede aktive. Status på eksamener for mobilitetsstuderende fordelt på hver enkelt nationalitet kan bl.a. bruges til at få et overblik over, hvordan de studerende klarer sig på tværs af statsborgerskab Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

25 3. Udvalgte studiestatistiske nøgletal Følgende afsnit omfatter dokumentation på de årlige indberetninger af studiestatistiske nøgletal til Danske Universiteter. For hver enkelt nøgletal er der samlet en række årgange som beskrives nærmere i definitionen. 3.1 Sektoroversigt, nøgletal F, G og H (under udarbejdning) Dokumentation til sektoroversigt er under udarbejdning Kontaktpersoner Karen Gerstrøm, Studieservice - Analyse, kareng@sdu.dk, Tlf Frafald 1. studieår - Nøgletal: F.3.1 I opgørelsen af Danske Universiteters nøgletal F.3.1 følges en årgang fra KOT-optaget det første studieår, hvor status på uddannelsen(afbrudt/aktiv) opgøres pr. 1. oktober året efter Generelle begrebsafklaringer Definition af frafald For bestemmelse af studerendes studiestatus efter første studie, opdateres de årgangene med studierelevante informationer pr 1. oktober året efter studiestart (i henhold til metode defineret af Danske Universiteter). Studiestatus opdeles i 2 kategorier: Studiestatus, Aktiv : dækker over studerende der opgørelsestidspunktet er aktive på en hvilken som helst type uddannelse på samme fakultet. Studiestatus, Afbrudt : dækker over studerende der på opgørelsestidspunktet ikke er aktive på en uddannelse på samme fakultet. Frafaldtidspunkt på uddannelsen Tidspunktet for frafaldet beregnes ud fra, den dato den studerende er udmeldt sit uddannelsesforløb. Det er ikke nødvendigvis sammenfaldende med hvornår den studerende har afbrudt eller ophørt sit studium. Definition af Danske Universiteters nøgletal F.3.1 vs. løbende frafald ved 12 måneder Metoden for opgørelse af løbende frafald (aktiv/afbrudt) opgøres som hovedregel efter samme metode som frafaldet i Danske Universiteters nøgletal F.3.1 (studiestatus efter 1. studieår). Da førstnævnte opgørelse udelukkende henvender sig til et internt publikum (studieledere, dekaner m.m.), er der foretaget enkelte småjusteringer i definitionerne, for at opgørelsen giver mere mening.

26 Pga. af dette er der ikke 100 procent overensstemmelse mellem Løbende frafald efter 12 måneder og Danske Universiteters nøgletal F.3.1 på en given årgang. De små forskelle skyldes følgende: Tidsperiode: Danske Universiteter opererer med opgørelsesperioden 1. september i optagelsesåret til 1. oktober året efter (i alt 13 måneder). Løbende frafald efter 12 måneder opgøres pr. 1. september året efter studiestart. Fakulteter vs. hovedområder: Studieskift mellem det Naturvidenskabelig Fakultet og det Tekniske Fakultet tælles ikke som frafald i Danske Universiteters nøgletal F.3.1, da det behandles som ét hovedområde. I opgørelsen af løbende frafald tælles det som to forskellige fakulteter, hvor studieskift herimellem tælles som frafald. Uddannelser: For at være aktiv på et studie i Danske Universiteters nøgletal F.3.1, skal de studerende bare være aktiv på en uddannelse under samme hovedområde, uanset om det er en kandidatuddannelse, deltidsuddannelse eller andet. I opgørelsen af Løbende frafald tælles studieskift til andre typer uddannelser (kandidatuddannelse, deltidsuddannelse m.m.) som afbrudt studie Specifikke definitioner på variabler knyttet til frafald (F.3.1) i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på frafald i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Selvom det Naturvidenskabelige Fakultet og det Tekniske Fakultet er splittet op i to fakulteter, tælles studieskift mellem fakulteterne ikke som frafald (i henhold til metodedefinition fra Danske Universiteter) Studiestatus: (se afsnit 3.1.1). Uddannelse: Uddannelse de studerende er optaget på. Kvotient: Kvotienten for den adgangsgivende eksamen inklusiv evt. bonus. Type optag: Angiver om de studerende er optaget i 1. eller 2. runde. o 1. runde optag er de studerende der er optaget på den uddannelse de har søgt ind på ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år. o 2. runde optag er studerende der er optaget på en anden uddannelse end den de har søgt ind på ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år, samt studerende der ikke har søgt en uddannelse ved Syddansk Universitet pr. 5. juli samme år Adresse ved optag: Variablen angiver om de studerende ved optag (pr. 1. oktober) har bopæl i samme region som det campus de er optaget på. Campus Odense er beliggende i Region Fyn, campus Esbjerg, Kolding og Sønderborg/Flensborg er beliggende i Region Sønderjylland og campus Slagelse er beliggende i Region Sjælland. Dimissionsalder: Tidsperiode i år fra endt adgangsgivende ungdomsuddannelse til ansøgning om optagelse på Syddansk Universitet. Ansøgere med en dimissionsalder på 0 år er således årets dimittender. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Adgangsgivende eksamen: Den studerendes adgangsgivende eksamen (Kategoriseret).

27 3.2.3 Hvad bruges opgørelser af frafald (nøgletal F.3.1) typisk til? Opgørelser og analyser af frafald bruges til ledelsesinformation og arbejdet med uddannelseskvalitet på flere niveauer, og specifik blandt andet også til uddannelsernes akkreditering, og på fakultetsniveau fx målopfyldelse af udviklingskontrakt. På fakultetsniveau optræder frafaldet som målepunkt F.3.1. i Danske Universiteters statistiske beredskab Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

28 3.3 Gennemførsel nøgletal G (under udarbejdning) Dokumentation til gennemførsel er under udarbejdning Kontaktpersoner Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

29 4. Anden dokumentation Følgende afsnit omfatter andre former for dokumentation som f.eks. aktuelle analyser fra sektoren. 4.1 Analyser og links (under udarbejdning) Dokumentation til Analyser og links er under udarbejdning Kontaktpersoner Karen Gerstrøm, Studieservice - Analyse, kareng@sdu.dk, Tlf Anders Lind, Studieservice - Analyse, anderslind@sdu.dk, Tlf Jacob Jensen, Studieservice - Analyse, jac@sdu.dk, Tlf Henrik Bahne, Studieservice - Analyse, hbh@sdu.dk, Tlf Bruno Mølgaard Geertsen, Studieservice - Analyse, bruno@sdu.dk, Tlf

Definitioner og begreber i WhiteBook

Definitioner og begreber i WhiteBook Definitioner og begreber i WhiteBook Vs. 2.7 pr. 4-7-2014 Via Whitebook præsenterer Analyse i Studieservice diverse studiestatistiske opgørelser baseret på udtræk af de informationer, der er til rådighed

Læs mere

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Aalborg Universitet ønsker, at en bred vifte af kvalificerede nøgletal indgår som en del af beslutningsgrundlaget

Læs mere

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet Bilag 8 - Notat om nøgletal LGB/BMG Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet SDU s kvalitetsarbejde inddrager systematisk seks nøgletal for uddannelseskvalitet. Herunder er

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet

Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet Notatet omhandler status på 1. runde KOT-optag pr. 30. juli 2012. Det vil sige de ansøgere, som har søgt om optagelse inden 5. juli og som er

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 15. marts 2017 J.nr. 16/46704/283 MZ Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2016 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Søgningen til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2008-2009 Søgningen via KOT til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2009 s. 2 af 22 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet 20. februar 2013 J.nr. 2013-5617-04 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2012 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Statistikberedskab Begrebet tilstande

Statistikberedskab Begrebet tilstande KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2014 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt Indledning...2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...3 Nøgletal

Læs mere

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53 Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret 12-10-2016 09:50:53 Oversigt over valg Fields Studienævn Campus Values Socialt Arbejde Aalborg Rapporten er udskrevet af ADM\cbe, 12.10.2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 7. september 2018 J.nr. 17/16036 STM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 16. marts 2015 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010

KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 Juli 2010 Kristian Grundvad Kvist Analyse og kvalitetsudvikling, Studiekontoret Syddansk Universitet

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2011 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2011 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 3. september 2014 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik,

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2013 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Kvalitetssikring www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 30. oktober 2016 Sags. nr. 2016-412-00072 Notatet er gældende fra oktober 2016 og nøgletallene

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Studienævn: Sundhed, Teknologi og Opdateret 13-10-2016 15:36:10 Oversigt over valg Fields Studienævn Fakultet Values Sundhed, Teknologi og Rapporten er udskrevet af ADM\lkc, 14.10.2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: -1-217 9:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.1... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Kvalitetsenheden www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 15-09-2017 Sagsnr.: nr. 2017-412-00361 Notatet er gældende fra oktober 2017 og nøgletallene

Læs mere

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Musik Opdateret: 13-10-2017 09:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald første

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 218-4-999 Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: 16-1-218 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 Kandidatoptag... 5 Kandidat: Frafald

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 2 1.1 Nyt mellemniveau (gul lampe)... 3 1.2 Særligt vedr. opgørelsen af nøgletal for frafald, studietid og ledighed

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2010 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2010 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt. Opdateret :34:36

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt. Opdateret :34:36 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Opdateret 08-10- 10:34:36 Rapporten er udskrevet af ADM\sbr, 08.10. Oversigt over valg Fields Fakultet Campus Studienævn Values SUND Aalborg Sundhed, Teknologi og Side

Læs mere

Rekord mange tilbydes studieplads på Syddansk Universitet ultimo juli 2011

Rekord mange tilbydes studieplads på Syddansk Universitet ultimo juli 2011 Rekord mange tilbydes studieplads på Syddansk Universitet ultimo juli 2011 Ultimo juli 2011 har rekord mange unge fået tilbud om optagelse på en bacheloruddannelse ved et af landets 8 universiteter. Ikke

Læs mere

AU Uddannelse. Ledelsesinformation

AU Uddannelse. Ledelsesinformation 8/3/219 Forside AU Uddannelse Uddannelsesstrategisk Sekretariat Ledelsesinformation Årsrapport for 218 8/3/219 Indhold Om årsrapporten AU Uddannelses årsrapport indeholder en række nøgletal og andre tal

Læs mere

Universiteternes statistiske beredskab 2010

Universiteternes statistiske beredskab 2010 Universiteternes statistiske beredskab 2010 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med universiteternes statistiske beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2017

Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Uddannelse: Musik Opdateret :03:51

Uddannelse: Musik Opdateret :03:51 Uddannelse: Opdateret 09-10-2014 11:03:51 Rapporten er udskrevet af ADM\lvt, 20.10.2014 Oversigt over valg Fields Fakultet Campus Studienævn Values HUM Aalborg Side 1 af Nøgletal for Uddannelse, Campus

Læs mere

Søgningen til Syddansk Universitet 15. marts 2011

Søgningen til Syddansk Universitet 15. marts 2011 Søgningen til Syddansk Universitet 15. marts 2011 Igen stor stigning i søgningen til Syddansk Universitet gennem kvote 2 Syddansk Universitet har pr. 15 marts 2011 modtaget 6.562 ansøgninger fra 5.071

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 2018-412-01031 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: 16-10-2018 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10...

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere

Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser

Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser SDU Uddannelseskvalitet Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.: 13.

Læs mere

Statistik Rapport for 2005

Statistik Rapport for 2005 Statistik Rapport for Udarbejdet af Mikkel Petersen April Indholdsfortegnelse Forord Karakteristika ved BA optag sommer.. Karakteristika ved BA optag vinter.. Karakteristika ved kandidat-optaget sommeren...

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019 Strategi og Kvalitet www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 17-09-2019 Sagsnr.: nr. 2019-412-01178 Notatet er gældende fra oktober 2019 og nøgletallene

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018 Strategi og Kvalitet www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 01-10-2018 Sagsnr.: nr. 2018-412-00796 Notatet er gældende fra oktober 2018 og nøgletallene

Læs mere

StudenterFokus. Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/ /2018

StudenterFokus. Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/ /2018 StudenterFokus Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/2016-2017/2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Frafald indenfor det første studieår (overordnet)... 2 Køn...

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Version / dato: 9. oktober 2013 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1, i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Søgningen til de videregående uddannelser

Søgningen til de videregående uddannelser Søgningen til de videregående uddannelser Regionale mønstre i søgningen til de videregående uddannelser i Danmark pr. 5. juli 2007 til 2010 med særlig fokus på universitetsuddannelserne August 2010 Bruno

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016 Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser August 2016-1 - Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016

Læs mere

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud.

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Revision 1 af 9 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

MetropoLIS. Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober MetropoLIS Studieservice

MetropoLIS. Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober MetropoLIS Studieservice MetropoLIS Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober 2017 MetropoLIS Studieservice Indhold Indledning 3 Stamdata 5 Gennemførsel 9 Karakterer 7 Frafald på 1. studieår 44 Frafald 47 Indledning MetropoLIS-rapporten

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

STATISTIK OVER STUDERENDE

STATISTIK OVER STUDERENDE STATISTIK OVER STUDERENDE Optag fordelt på fakulteter, ordinære studier 2004 heraf Optag Kvinder Samlet opgørelse via den Koordinerede Tilmelding (KOT) Sundhedsvidenskab i alt 427 253 Naturvidenskab og

Læs mere

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Notat Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Formål Formålet med dette notat med bilag er at beskrive principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten

Læs mere

Information til svenske ansøgere til medicin og odontologi på Aarhus Universitet

Information til svenske ansøgere til medicin og odontologi på Aarhus Universitet Information til svenske ansøgere til medicin og odontologi på Aarhus Universitet Svenske ansøgere søger optagelse til bacheloruddannelser i fri konkurrence med danske ansøgere. Der er ingen særlige kvoter

Læs mere

De studerende er fordelt med i Aalborg (-55, -1,3%), 464 i København (+7, +1,5%) og 97 i Esbjerg (+6, +6,6%).

De studerende er fordelt med i Aalborg (-55, -1,3%), 464 i København (+7, +1,5%) og 97 i Esbjerg (+6, +6,6%). Notat om KOT-optaget den 28. juli 2018 Studieservice Fibigerstræde 10 Postboks 159 9100 Aalborg Sagsbehandler: Ann-Pia Valentin Sørensen Telefon: 99 40 94 21 Email: avs@adm.aau.dk Dato: 28. juli 2018 Sagsnr.:

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud.

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Revision 1 af 8 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) J.nr.: 11-111205 Dok.nr.: 2101728 Udkast til Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1 i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Uddannelse: Humanistisk Informatik

Uddannelse: Humanistisk Informatik Uddannelse: Rapporten er udskrevet af ID\winnie Side 1 af 10 Nøgletal for Uddannelse Her vises ved hjælp af indekser udviklingen i antallet af nye optagne studerende og dimittender. Tal for indeværende

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Søgningen til Syddansk Universitet

Søgningen til Syddansk Universitet Søgningen til Syddansk Universitet Pr. 5. juli 2009 2010 Juli 2010 Bruno Mølgaard Geertsen Analyse og kvalitetsudvikling, Studiekontoret Syddansk Universitet Søgningen via KOT til Syddansk Universitet

Læs mere

Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser

Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser SDU Uddannelseskvalitet Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.:

Læs mere

Opgørelse af Kvote 2: KOT-ansøgning til Syddansk Universitet 2015

Opgørelse af Kvote 2: KOT-ansøgning til Syddansk Universitet 2015 Opgørelse af Kvote 2: KOT-ansøgning til Syddansk Universitet 2015 15. marts - notat fra Analyse, udarbejdet Marts 2015 Udarbejdet af Analyse - Studieservice Fuldmægtig Agner Holmbjerg Schibler, agn@sdu.dk

Læs mere

Syddansk Universitet ANSØGNINGSSTATISTIK. Analyse af søgningen pr. 5. juli Søgningen til Syddansk Universitet pr. 1. juli i perioden

Syddansk Universitet ANSØGNINGSSTATISTIK. Analyse af søgningen pr. 5. juli Søgningen til Syddansk Universitet pr. 1. juli i perioden Syddansk Universitet ANSØGNINGSSTATISTIK Analyse af søgningen pr. 5. juli 2008 Søgningen til Syddansk Universitet pr. 1. juli i perioden 2003-2008 Bruno Mølgaard Geertsen, Afdelingen for Dokumentation

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau Det Tekniske Fakultet Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau Uddannelseskvalitet Mar. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Undersøgelsens svarprocent... 3 Resultater...

Læs mere

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc. BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding, Odense, Esbjerg, Sønderborg og Slagelse 1. feb 2015 1 af 9 Dette

Læs mere

Introduktion til Studenterdata. Datavarehus i QlikView

Introduktion til Studenterdata. Datavarehus i QlikView Introduktion til Studenterdata Datavarehus i QlikView Aalborg Universitet 2011 Indhold Kontaktinformation... 2 1 Del 1: Introduktion til Qlikview... 3 1.1 Objekter og valg... 3 1.2 Bookmarks... 4 1.3 Tekst

Læs mere

Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser.

Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser. Notat Modtagere: Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser. Tillæg til vejledning til uddannelsesakkreditering. Præcisering af nøgletal for gennemførelse. Danmarks

Læs mere

Regler om adgang til. cand.merc.

Regler om adgang til. cand.merc. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi, cand.merc. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Kolding, Odense og Esbjerg, 1. sep. 2018 1 af 12 Dette dokument

Læs mere

Delpolitik for: Studieledelse / studieadministration

Delpolitik for: Studieledelse / studieadministration Delpolitik for: Studieledelse / studieadministration Tidspunkt for ikrafttræden: 17. januar 2008. 1.0 Formål Gennem etablering af en delpolitik for studieledelse / studieadministration at synliggøre og

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK matematik I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematik. Her er en beskrivelse

Læs mere

Regler om adgang til kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi, cand.merc.

Regler om adgang til kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi, cand.merc. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi, cand.merc. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Kolding, Odense, Esbjerg, Sønderborg og Slagelse 1. sep. 2015

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Danske regler med relevans for uddannelser omfattet af en Erasmus Mundus aftale 1. Hvad er en Erasmus Mundus aftale?

Læs mere

Studierelateret Ledelsesinformation Business

Studierelateret Ledelsesinformation Business År: 2017 Oktober Studierelateret Ledelsesinformation Business Efterårsstatus Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Oversigt over uddannelserne tilhørende Business... 3 1.2 Businessuddannelserne... 5 2. Ansøgere

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE

SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE Uddannelse er vigtig for Danmark. Det er der bred enighed om politisk og i samfundet generelt. Der er således bred enighed om målsætningen,

Læs mere

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Indledning Denne udviklingskontrakt omhandler IT-Universitetet i Københavns udvikling 2015-2017 inden for følgende områder: 1. Bedre kvalitet

Læs mere

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET Statistikberedskab 2008 1 KU s statistikberedskab 2008 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt.4a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 31. OKTOBER 2018 Vedr. Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

Fakta om sygeplejerskeuddannelsen

Fakta om sygeplejerskeuddannelsen Januar 2019 Fakta om sygeplejerskeuddannelsen Generelt om uddannelsen Sygeplejersker uddannes på landets professionshøjskoler 1. Man kan uddanne sig til sygeplejerske 23 steder i Danmark fra Rønne til

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner Lovtidende A Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner I medfør af 1, stk. 1 og 4, i lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser,

Læs mere

område (talentbekendtgørelsen).

område (talentbekendtgørelsen). BEK nr 1605 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret 18-1-216 9:51:2 Rapporten er udskrevet af ADM\lkc, 18.1.216 Oversigt over valg Fields Fakultet Studienævn Values SUND Sundhed, Teknologi og Idræt Side

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Fakta om sygeplejerskeuddannelsen Indhold

Fakta om sygeplejerskeuddannelsen Indhold Fakta om sygeplejerskeuddannelsen Indhold 1. Kort om sygeplejerskeuddannelsen 2. Søgning og studerende 3. Udvikling i optag i og uden for de fire store byer 4. Sygeplejersker har lav ledighed og flere

Læs mere

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift)

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Til Danske Universiteter Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) 21. OKTOBER 2013 Styrelsen

Læs mere

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet 1. Nuværende optagelsesprocedure I 2002 startede Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet efter forudgående aftale

Læs mere

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag 2016 (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser 1. Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019 30. OKTOBER 017 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse.

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse. BEK nr 254 af 13/03/2015 Udskriftsdato: 23. september 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser, j.nr.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Redegørelse for ikke optagne ansøgere

Læs mere

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser Login til STADS-DANS: www.stadsdans.aau.dk/deltid Vær opmærksom på at vælge den danske version af login siden! Et godt tip Tryk på F11 for at få STADS-DANS

Læs mere

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret

Læs mere

Principper for studiestarten

Principper for studiestarten Principper for studiestarten 0. Formål Syddansk Universitet ønsker at integrere alle nye studerende på bedste vis i det faglige og sociale liv på deres nye studie. Alle studerende skal hjælpes til at blive

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Syddansk Universitet E-mail: sdu@sdu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU)

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2006 KU s statistikberedskab 2006 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift)

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til Danske Universiteter Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) 1.NOVEMBER 2013 Styrelsen

Læs mere