Definitioner og begreber i WhiteBook

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Definitioner og begreber i WhiteBook"

Transkript

1 Definitioner og begreber i WhiteBook Vs. 2.7 pr Via Whitebook præsenterer Analyse i Studieservice diverse studiestatistiske opgørelser baseret på udtræk af de informationer, der er til rådighed i det studieadministrative system STADS. Denne manual afklarer informationer og definitioner på studiestatistiske begreber, der bruges i tal og tabelmateriale præsenteret i Whitebook. Definitionen omfatter både en generel introduktion til begreberne, men også en mere detaljeret forklaring på de forskellige variable. I takt med publicering af flere præsentationer i Whitebook og feedback fra interessenter vil manualen blive opdateret. Dokumentationen er inddelt i følgende emner: Offentlig tilgængelig studiestatistik Studiestatistik tidsserier fra 2005 og frem Ansøgning Optag Studenterbestand Dimittender Karakterer STÅ-journalen (under udarbejdning) Ph.d. studerende Personale, Bygninger og Regnskab Intern studiestatistik Studiestatistiske monitoreringer Søgningen via KOT dags dato UKOT dags dato Tilbudt optag via KOT dags dato STÅ-Journalen dags dato Deltidsstudier Karakterer dags dato Uddannelsesberetningen Fakulteternes uddannelsesberetning Udland Spørgsmål og kommentarer til WhiteBook kan rettes til whitebook@sdu.dk

2 Offentlig tilgængelig studiestatistik Følgende opgørelser og studiestatistik er tilgængeligt for alle. 1. Studiestatistik tidsserier fra 2005 og frem Statistisk årbog omfatter opgørelser af studierelateret data fra 2005 og frem, opgjort på faste tidspunkter én gang årligt (hhv. 5. juli for søgningen via KOT og 1. oktober for andre opgørelser). 1.1 Ansøgning Begrebet Ansøgning omfatter de ansøgere, der søger om optagelse på en uddannelse ved Syddansk Universitet. Antallet af ansøgere er større end antallet af studerende, der reelt optages på studiet, da ikke alle ansøgerne ender med at komme ind på et studie. Det hænder, at interessenter uheldigvis forveksler søgningen til uddannelserne på Syddansk Universitet med optaget på uddannelserne på Syddansk Universitet. Det er derfor vigtigt at slå fast, at de to begreber ikke udtrykker det samme fænomen. De fleste nye studerende på bacheloruddannelserne ansøger om optagelse på Syddansk Universitet gennem Den Koordinerede Tilmelding (KOT), mens nye kandidatstuderende og studerende på særlige bachelorforløb samt studerende til deltidsuddannelser ansøger Syddansk Universitet på anden vis Generelle begrebsafklaringer Forskel på opgørelser af antal ansøgninger medio marts og primo juli Søgningen om optag på en bacheloruddannelse på Syddansk Universitet, sker primært via Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Søgningen sker over en længere periode fra primo februar til primo juli, hvert år. Antallet af ansøgninger opgøres to gange i denne periode. Første gang 15. marts, hvor der er ansøgningsfrist for f.eks. ansøgere, der søger en uddannelse med særlige optagelsesprocedure (f.eks. Medicin eller Journalist), og ansøgere med udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen. Primo juli opgøres den endelige søgning. Alle ansøgere der har søgt om optagelse på Syddansk Universitet i det givne år, er inkluderet i denne opgørelse.

3 Forskellen på ansøgere og ansøgninger Der er forskel på begreberne antal ansøgere og antal ansøgninger, idet hver ansøger kan sende op til 8 ansøgninger om optagelse til en uddannelse på ét eller flere universiteter. En opgørelse over antallet af ansøgninger er derfor højere end en tilsvarende opgørelse over antallet af ansøgere, hvor det kun er ansøgerens højst prioriterede uddannelsesansøgning til Syddansk Universitet, der tælles med. Forskel på tal fra Syddansk Universitet og tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT.dk) Ansøgertal fra Tilmeldingssekretariatet svarer ikke helt til universiteternes interne ansøgertal. Det skyldes bl.a., at data til opgørelserne trækkes fra forskellige databasesystemer, hvilket giver en mindre uoverensstemmelse mellem universiteternes egne tal og Tilmeldingssekretariatets tal Specifikke definitioner på variable knyttet til ansøgning i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på ansøgning i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. År: Det år ansøgerne søger ind på uddannelsen. Prioritet: En variabel der deler data i 1. prioritetsansøgninger og ansøgninger med lavere prioritet. I tabeller, der opgøres på alle ansøgninger, vil personer, der søger ind på to eller flere uddannelser, tælle flere gange i opgørelsen. Uddannelse: Uddannelse defineres ud fra, hvilke uddannelser ansøgerne kan vælge i ansøgningsskemaet fra Den Koordinerede Tilmelding, hvorfor uddannelserne ikke fordeles på studieretningsniveau. Køn: Ansøgernes køn. Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang. Statsborgerskab: Ansøgernes statsborgerskab (grupperet). Fordeles kun på førsteprioritetsansøgere, hvor hver ansøger kun tæller én gang Hvad bruges opgørelser om ansøgninger typisk til? Typisk bruges opgørelser og analyser af ansøgere til at sige noget om interessen for Syddansk Universitet, f.eks. om fordelingen på uddannelser, kønsfordelinger samt interessen fra udenlandske studerende. Ofte tages der udgangspunkt i førsteprioritetsansøgningerne, da det er de unges førstevalg af uddannelse. På landsplan forefindes desuden samlede tal for søgningen til alle videregående uddannelser (på Den Koordinerede Tilmeldings hjemmeside), hvilket kan bruges til at sætte søgemønstret på Syddansk Universitet i relief, i forhold til søgemønstret på landsplan.

4 1.2 Optag Optaget omfatter de studerende, der bliver optaget på en uddannelse ved Syddansk Universitet, hvorfor antallet af optagne studerende er mindre end antallet af ansøgere. Optaget må derfor ikke forveksles med søgningen. Optag defineres som hovedregel af nystartende studerende på alle type uddannelser, undtagen deltid i det indeværende år. Studerende der har skiftet studie eller genoptages på et gammelt studie ikke tæller med i optaget. Ligeledes vil studerende, der både har et centralfag og et tilvalgsfag på bachelor- eller kandidatuddannelsen, kun tælle som optaget på centralfaget. Optaget opgøres pr. 1. oktober indeværende år Generelle begrebsafklaringer Afklaring vedrørende KOT-optaget Forskel på opgørelser af antal optagne 30. juli og 1. oktober KOT-optaget opgøres på Syddansk Universitet af to omgange, første gang 30. juli (tilbud om optag - også kaldet tilbud om studieplads) og endelig den 1. oktober (det officielle KOT-optag). Optagelsestallene ultimo juli omfatter alene de studerende, som via Den koordinerende Tilmelding (KOT) tilbydes en studieplads på Syddansk Universitet. Herefter skal de aktivt bekræfte studiepladsen med et ja-tak, før de kan optages endeligt. Studerende, der ultimo juli ikke har fået tilbud om en studieplads, kan frem til 1. oktober optages på uddannelser, der stadig har ledige pladser. Disse studerende skal ligeledes aktivt bekræfte studiepladsen med et ja-tak, før de kan optages endeligt. Studerende, der optages men afbryder uddannelsen inden d. 1.oktober, tæller ikke med i det endelig KOT-optag Afklaring vedrørende optag uden om Den Koordinerede Tilmelding Kandidatoptag Optaget på kandidatuddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år. Alle studerende, der er nystartet på en kandidatuddannelse i denne periode opgøres som optaget. Særlige bachelorforløb (ej KOT-optag) Der optages også studerende på bacheloruddannelser uden om Den Koordinerede Tilmelding. F.eks. studerende på Erhvervsøkonomi, HA med 1½ år merit fra en kort videregående uddannelse, internationale studerende på Dual-Degree uddannelser eller overflyttere fra andre uddannelsesinstitutioner. Optaget på disse uddannelser sker ligeledes henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år.

5 Gæstestuderende Gæstestuderende er enten studerende fra egen institution, der ønsker at tage ekstra fag under deres uddannelse, eller studerende fra andre danske eller udenlandske institutioner, der optages på enkelte fag eller hele tilvalgsfag. Gæstestuderende fra udlandet kommer primært til Syddansk Universitet som et led i en gensidig udvekslingsaftale. Optaget på disse uddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år. Adgangskursus og andre kompetenceudvidende forløb En del studerende, der skal læse en ingeniøruddannelse, skal bestå et teknisk adgangskursus før de er adgangsberettiget. Derudover udbyder Syddansk Universitet en række kompetenceudvidende forløb, f.eks. tillægsuddannelse registreret revisor, hvor der ligeledes optages studerende. Optaget på disse uddannelser sker henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år Specifikke definitioner på variable knyttet til optaget i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på optaget i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. År: Det år de studerende optages på uddannelsen. Uddannelsestype: Type uddannelse, f.eks. bachelor, kandidat, diplomuddannelse m.m. Uddannelse: Uddannelse de studerende er optaget på. Type optag: Type optag, f.eks. bachelor via KOT, bachelor uden om KOT, kandidat, enkeltfag m.m. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. Køn: De studerendes køn. Statsborgerskab: De optagne studerendes statsborgerskab (grupperet) Hvad bruges opgørelser om optag typisk til? Opgørelser og analyser af optaget pr. 1. oktober giver informationer om, hvor mange, og hvilken type studerende, der starter på én af Universitetets uddannelser hvert år. Optaget bruges bredt fra den enkelte studieleder til den øverste universitetsledelse, men også eksternt af f.eks. journalister eller interesseorganisationer. Interessen bunder både i det økonomiske perspektiv, da hver nye studerende potentielt kan tjene penge til uddannelserne/universitetet, men også i en faglig/administrativ interesse fx om små uddannelser skal nedlægges, eller om ekstra hold skal oprettes m.v. KOT-optaget og optaget på kandidatuddannelserne bruges ligeledes som udgangspunkt, når der opgøres frafaldstal på uddannelser og hovedområder til f.eks. Danske Universiteters nøgletal F og G.

6 1.3 Studenterbestand Begrebet studenterbestand dækker over alle aktive studerende pr. dags dato. Dvs. alle de studerende, der ikke har afsluttet eller afbrudt deres uddannelse den dato opgørelsen laves. Studenterbestanden opgøres officielt pr. 1. oktober. Studenterbestand kaldes også bestand eller antal aktive studerende Generelle begrebsafklaringer Forskel på studenterbestand i hoveder og enheder Studenterbestanden opgøres enten i enheder eller hoveder: Studenterbestand i enheder: Ved studenterbestanden i enheder opgøres en person på alle de uddannelsesdele (f.eks. tilvalg, centralfag, enkeltfag m.m.) vedkommende er aktiv på pr. dags dato studenterbestanden opgøres. Dvs. er en studerende aktiv på både centralfag og tilvalgsfag på en kandidatuddannelse, samt på enkeltfag som gæstestuderende, vil vedkommende tælle med i studenterbestanden tre gange, én gang på hver uddannelse. Opgørelser af studenterbestand i enheder er bl.a. hensigtsmæssige at bruge når antallet af aktive studerende skal opgøres helt ned på de enkelte uddannelser. Det er derimod ikke hensigtsmæssigt at lave fordelinger på variable, der knytter sig til grundoplysninger som køn, alder og statsborgerskab. Studenterbestand i hoveder: Ved studenterbestanden i hoveder tæller hver studerende kun én gang i opgørelsen. Ved udvælgelse af hvilken uddannelsesdel den studerende skal opgøres med, når studenterbestanden sorteres fra enheder til hoveder, bruges en foruddefineret sortering. Eksempelvis vil den studerende herover (der er aktiv på både centralfag og tilvalgsfag på en kandidatuddannelse, samt på enkeltfag som gæstestuderende) kun tælle som studenterbestand på centralfaget i en opgørelse i hoveder, da kandidat centralfag sorteres før kandidat tilvalgsfag, der igen sorteres før enkeltfag. Den komplette sorteringsrækkefølge er: 1. Heltidsuddannelse. Kandidatuddannelse (centralfag sorteres før tilvalgsfag) sorteres desuden før bacheloruddannelse (centralfag sorteres før tilvalgsfag). 2. Adgangskursus til heltidsuddannelse. 3. Gæstestuderende. Gæstestuderende med studieordning (f.eks. et helt tilvalgsfag) sorteres desuden før gæstestuderende uden studieordning (enkeltfag). 4. Deltidsuddannelse Deltidsuddannelse med studieordning (f.eks. HD eller Master) sorteres desuden før Deltidsuddannelse uden studieordning (enkeltfag). Opgørelser af studenterbestand i hoveder bruges, når antal personer skal opgøres. F.eks. ved nationalitets- og kønsfordelinger.

7 1.3.2 Specifikke definitioner på variable knyttet til studenterbestanden i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på studenterbestanden i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. År: Det år de studerende er bestand på uddannelsen. Type studerende: Type studerende, f.eks. heltidsstuderende, deltidsstuderende, gæstestuderende m.m. Uddannelseselement: Type uddannelse, f.eks. bachelor centralfag, kandidat centralfag, kompetenceudvidende forløb m.m. Uddannelse: Uddannelse de studerende er studenterbestand på. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. Køn: De studerendes køn. Statsborgerskab: de studerendes statsborgerskab (grupperet) Hvad bruges opgørelser om studenterbestand typisk til? Opgørelser og analyser af studenterbestanden pr. 1. oktober giver informationer om, hvor mange studerende der er aktive på Universitetets uddannelser hvert år. Studenterbestanden kan bl.a. bruges til at se størrelsen af specifikke studiemiljøer, antallet af studerende på et campus eller andelen af tilvalgsstuderende og centralfagsstuderende på de enkelte uddannelser.

8 1.4 Dimittender Dimittender er den gruppe af studerende, der i et givet år afslutter deres bachelor- eller kandidatuddannelse. Antallet af dimittender i et givent år opgøres henover perioden 1. oktober forrige år til 30. september indeværende år Generelle begrebsafklaringer Sluttidspunkt på uddannelsen Uddannelsens sluttidspunkt beregnes ud fra den dato, hvor den studerende har bestået den sidste eksamen på uddannelsen. Det gælder både bacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Delte og udelte kandidatuddannelser Studerende, der afslutter en kandidatuddannelse, er enten færdige som delte eller udelte kandidater. Delte kandidater er de dimittender, der har en særskilt bachelor- eller tilsvarende uddannelse som adgangsgivende uddannelse til kandidatuddannelsen. Delte kandidatuddannelser er ofte normeret til 2 år. I de senere år starter alle nye kandidatstuderende på delte kandidatuddannelser. Udelte kandidater er dimittender, der er dimitteret på en uddannelse, hvor bachelor- og kandidatuddannelse er én og samme uddannelse. Der optages som hovedregel ikke studerende på udelte kandidatuddannelser mere. Udelte kandidatuddannelser er ofte normeret til 5 eller 6 år. I Whitebook opgøres delte og udelte kandidatdimittender samlet Specifikke definitioner på variable knyttet til dimittender i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på dimittenderne i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Uddannelsestype: Type uddannelse, f.eks. bachelor, kandidat, diplomuddannelse m.m. Uddannelse: Den uddannelse de studerende er dimitteret med. Studieretning: Studieretning for centralfaget. F.eks. har Cand.merc. uddannelsen mange forskellige studieretninger, der er vises i denne variabel. År: Det år dimittenderne har afsluttet uddannelsen. Køn: De studerendes køn. Statsborgerskab: De studerendes statsborgerskab (grupperet).

9 1.4.3 Hvad bruges opgørelser om dimittenderne typisk til? Opgørelser og analyser af dimittender bruges bl.a. til analyser af, hvor mange studerende der færdiggør deres uddannelse. Det har bl.a. betydning for de potentielle aftagere af færdiguddannede kandidater, som Syddansk Universitet producerer, men har også betydning for miljøerne på kandidatuddannelserne, idet bachelordimittenderne er en del af fødekæden til netop disse uddannelser.

10 1.5 Karakterer Karakterer dækker over karaktergennemsnit på hele uddannelser, bachelorprojekter samt specialer. Opgørelsen er fordelt på uddannelse Generelle begrebsafklaringer Gennemsnit på studieordningen Gennemsnit på studieordningen beregnes på uddannelsens centralfag og gennemsnit på eventuelle tilvalgsfag er ikke med i opgørelsen. Kun uddannelser hvor der er registreres gennemsnit på centralfagets studieordning i STADS er med i opgørelsen. Karakterer på bachelorprojekter og specialer Kun bachelorprojekter/specialer bedømt efter 7-trinsskalaen er med i opgørelsen. Dvs. projekter bedømt med bestået/ikke bestået, meritterede karakterer eller 4+4 årige Ph.D. ere er ikke med. Ved bachelorprojekter bedømt med mere end én tal-karakter, anvendes et vægtet gennemsnit (opgjort på baggrund af ECTS-belastning) Specifikke definitioner på variable knyttet til karakterer i WhiteBook Definitioner på tilgængelige data på dimittenderne i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. År: I det år de studerende har bestået eksamen. Uddannelsestype: Type uddannelse, f.eks. bachelor eller kandidat.. Uddannelse: Det centralfag de studerende er dimitteret med. Dimittendår: Det år dimittenderne har afsluttet uddannelsen. Gennemsnit: Simpelt gennemsnit for karakter/karaktergennemsnit på den valgte uddannelse. Medianen: Midterste karakter/karaktergennemsnit på den valgte uddannelses, også kaldet medianen. 75 % fraktil: Karakterer/karaktergennemsnit over denne værdi ligger i Top 25 % af den valgte uddannelses karakterer/karaktergennemsnit. 90 % fraktil: Karakterer/karaktergennemsnit over denne værdi ligger i Top 10 % af den valgte uddannelses karakterer/karaktergennemsnit. Højeste: Højeste karakter/karaktergennemsnit på den valgte uddannelse.

11 1.5.3 Hvad bruges opgørelser om karakterer typisk til? Opgørelsen er et led i Lov om gennemsigtighed og åbenhed. I juni 2002 blev Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne vedtaget af Folketinget. Loven bestemmer blandt andet, at universiteternes karaktergivning skal være lettilgængelig på institutionens hjemmeside. Herudover kan studerende bruge deres placering ift. andre i årgangen, målt på karaktergennemsnit, når de søger job eller uddannelse andet steds.

12 1.6 STÅ-journalen (under udarbejdning) Dokumentation til STÅ-journalen er under udarbejdning Generelle begrebsafklaringer Specifikke definitioner på variable knyttet til STÅ-journal i Whitebook

13 1.7 Ph.d. studerende Der henvises til Bjarne Nielsen.

14 1.8 Personale, Bygninger og Regnskab Der henvises til Budgetafdelingen ved Syddansk Universitet.

15 Intern studiestatistik Følgende opgørelser og studiestatistik er kun tilgængelig for ansatte ved Syddansk Universitet, da data er af følsom karakter. Opgørelserne kan tilgås fra en SDU-maskine med almindeligt SDU domæne\brugernavn (fx adm\joe) og password. 2. Studiestatistiske monitoreringer Følgende afsnit omfatter dokumentation på aktuel studiestatistik opdateret dagligt eller med korte tidsintervaller (måneder/kvartaler). 2.1 Søgningen via KOT dags dato Se afsnit 1.1 for begrebsafklaring vedrørende ansøgning til Syddansk Universitets bacheloruddannelser via KOT. Til forskel fra den årlige opgørelse opdateres denne rapport om søgning via KOT dagligt i ansøgningsperioden (marts-juli) det indeværende år. Der er tre indgangsmuligheder for at følge søgningen: Daglig opdatering af antal ansøgninger Ugentlig udvikling i antal ansøgninger Daglig udvikling i antal ansøgninger Generelle begrebsafklaringer Forskellen på ansøgere og ansøgninger Der er forskel på begreberne antal ansøgere og antal ansøgninger, idet hver ansøger kan sende op til 8 ansøgninger om optagelse til en uddannelse på ét eller flere universiteter. En opgørelse over antallet af ansøgninger er derfor højere end en tilsvarende opgørelse over antallet af ansøgere, hvor det kun er ansøgerens højst prioriterede uddannelsesansøgning til Syddansk Universitet der tælles. Sammenligning med sidste års ansøgning I de ugentlige og daglige opgørelser kan man følge udviklingen i antal ansøgninger, der er registreret dagen før. Til sammenligning er udviklingen fra forrige år tilføjet. En direkte sammenligning bør ikke foretages uden forbehold, da weekender og ændringer i procedurer har indflydelse på registreringen og dermed det daglige antal registrerede ansøgninger Specifikke definitioner på variable knyttet til daglig ansøgning i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på daglig ansøgning i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus.

16 Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Prioritet: En variabel der deler data i 1. prioritetsansøgninger og ansøgninger med lavere prioritet. I tabeller der opgøres på alle ansøgninger, vil personer der søger ind på to eller flere uddannelser, tælle flere gange i opgørelsen. Uddannelse: Uddannelse de studerende søger. Defineret ud fra, hvilke uddannelser ansøgerne kan vælge i ansøgningsskemaet fra Den Koordinerede Tilmelding, hvorfor uddannelserne ikke fordeles på studieretningsniveau Hvad bruges opgørelserne om søgning via KOT typisk til? I ansøgningsperioden er mange interessenter interne og eksterne interesseret i at følge de unges interesse for Syddansk Universitets uddannelser. Den daglige opgørelse giver mulighed for på et forholdsvist tidligt tidspunkt at overveje nødvendigheden af eventuelle ændringer. Søgningen dags dato anvendes bredt fra den enkelte studieleder til den øverste universitetsledelse.

17 2.2 UKOT dags dato UKOT dækker over ansøgere, som søger uddannelser uden om den koordinerede Tilmelding. Dette inkluderer eksempelvis ansøgninger til enkeltfag og kandidater. Det vil sige UKOT indeholder alle ansøgninger undtagen ansøgninger om optagelse på bacheloruddannelsernes 1. semester Generelle begrebsafklaringer Ansøgere En ansøger kan søge op til 4 uddannelser. Bemærk, at såfremt en ansøger er optaget, behandles evt. øvrige uddannelsesønsker ikke. Det betyder, at en del ansøgninger (lavere prioritet end 1. prioritet) fortsat er under sagsbehandling, indtil en ansøgning til en øvre prioritet uddannelse er afgjort. Ansøgningsfrister Bemærk: Flere ansøgere søger om optagelse efter den relevante ansøgningsfrist. Disse ansøgninger behandles efter aftale med fakulteterne. Derfor optages der ansøgere op til en måned efter studiestart. Efterår - studiestart 1. september 1. feb: Kandidatuddannelse (Ikke EU/EØS) 1. apr: Kandidatuddannelse (DK/EU/EØS + ikke EU/EØS med dansk opholdstilladelse) Gæstestuderende (ikke EU/EØS) Adm. indskrivning (overflytning, studieændring mv.) 1. maj: Gæstestuderende (EU/EØS) 1. jun: Gæstestuderende (DK) Særlig bachelorforløb, meritstuderende 1. jul: Adgangskursus Forår - studiestart 1. februar 1. aug: Kandidatuddannelse (Ikke EU/EØS) 1. okt: Gæstestuderende (Ikke EU/EØS) 1. nov: Kandidatuddannelse (DK/EU/EØS + ikke EU/EØS med dansk opholdstilladelse) Gæstestuderende (DK/EU/EØS) Adm. indskrivning (overflytning, studieændring mv.) Særlig bachelorforløb, meritstuderende (Kun til campus Slagelse) 1. dec: Adgangskursus Typer af ansøgere Danske og udenlandske ansøgere til kandidatuddannelser Danske og udenlandske gæstestuderende Ansøgning om tilvalg Ansøgning om særlig bachelorforløb (meritstuderende) Ansøgning til Adgangskursus Ansøgning om overflytning fra anden institution

18 Adm.indskrivning (studieændring mv.) Specifikke definitioner på variable knyttet til UKOT dags dato i Whitebook Definitioner på tilgængelige data i UKOT i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Semester: Det semester ansøgerne søger ind på. Uddannelse: Uddannelse, de studerende søger en studieplads.. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Cand.merc forskellige studieretninger, som vises i denne variabel. Ansøgningstype: Typen af ansøgning dækker bl.a. over Adgangskursus, genindskrivninger, tilvalg og danske samt udenlandske kandidatuddannelser. Prioritet: En variabel der deler data i 1. prioritetsansøgninger og ansøgninger med lavere prioritet. I tabeller der opgøres på alle ansøgninger, vil personer der søger ind på to eller flere uddannelser, tælle flere gange i opgørelsen. Status: Status på ansøgningerne. Variablen kan indeholde værdierne tilbudt optag, under sagsbehandling, afslag, afbud og tilbudt optag på højere prioritet. Statsborgerskab: Ansøgernes statsborgerskab (grupperet). Adgangsgrundlag: Det adgangsgrundlag ansøgerne søger uddannelse med Hvad bruges opgørelserne om UKOT dags dato typisk til? Rapporten gør det muligt at følge, hvor mange der har ansøgt pr. dags dato, hvor mange der er tilbudt optag, hvor mange ansøgninger, der fortsat er i sagsbehandling osv. Det kan give hjælp til planlægningen af det kommende semester, processerne omkring sagsbehandling og det strategiske arbejde.

19 2.3 Tilbudt optag via KOT dags dato Se afsnit for begrebsafklaring vedrørende KOT-optaget. Optaget pr. dags dato omhandler ansøgere, som har fået tilbudt en studieplads på en af Syddansk Universitets bacheloruddannelser via KOT det indeværende år. Der er to muligheder for følge den daglige udvikling: Daglig opdatering af de optagnes svar på tilbudt studieplads (ja/nej/ikke svaret) Daglig udvikling i antal ja-tak sammenlignet med endeligt optag (1. oktober) sidste år og forventet optag for indeværende år Generelle begrebsafklaringer Forventninger til årets KOT-optag Oplysninger om forventet optag i indeværende år er fakulteternes oplysninger indmeldt i september sidste år i forbindelse med udarbejdelse af universitetets STÅ prognose. Eftersom forventet optag er indmeldt til et specifikt formål, har det været nødvendigt at lave enkelte tilpasninger af forventet optag for at gøre det muligt at sammenligne indmeldingerne til forventet optag med årets optag. Forventet optag findes under daglig udvikling i antal ja-tak. Endeligt KOT-optag pr. 1. oktober året før Med henblik på at sammenligne den daglige udvikling i antal ja-tak med niveauet fra året før, er antallet af det endelige KOT-optag pr. 1. oktober fra året før angivet Specifikke definitioner på variable knyttet til optag dags dato i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på tilbudt optag via KOT i Whitebook: Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Uddannelse: Uddannelse, de studerende er tilbudt en studieplads. Defineret ud fra, hvilke uddannelser ansøgerne kan vælge i ansøgningsskemaet fra Den Koordinerede Tilmelding. Studieretning: Studieretning for uddannelserne. F.eks. har Erhvervsøkonomi HA og Negot forskellige studieretninger, som vises i denne variabel. Derudover ses også optagne, som er optaget på betingelse af, at de gennemfører et bestemt fag inden studiestart (supplering) Hvad bruges opgørelserne om tilbudt optag dags dato typisk til? For nogle uddannelser er det ret afgørende, hvor mange unge der har i sinde at starte på den pågældende uddannelse, og den daglige opgørelse kan være et redskab til at vurdere, hvorvidt ændringer af forskellig art er nødvendige. Opgørelserne følges tæt fra den enkelte fagkoordinator til universitetsledelsen.

20 2.4 STÅ-Journalen dags dato STÅ-Journalen dags dato opsummerer dagens STÅ-optjening. Det er vigtigt, at præsentation af STÅ i denne sammenhæng (indtil videre) er et forholdsvist råt udtræk af de ressourceudløsende STÅ registreringer i STADS STÅ journal uden hensyn til bilaterale aftaler, delefag m.v. Materialet kan derfor udvise variationer i forhold til interne administrative fordelinger og officielle indberetninger, hvor der foregår en mere nøjagtig validering Generelle begrebsafklaringer Definition af STÅ STÅ er en forkortelse for STudenterÅrsværk. En STÅ svarer til 60 ECTS. STÅ-Journalen i STADS registrerer de studerendes studieprogression via deres eksamensaktiviteter. Dvs. for hver bestået eksamen, som en studerende består, registreres antal STÅ i forhold til hver eksamens antal ECTS: Årgang Årgang er samme definition som de øvrige opgørelser i Whitebook: Fra 1. oktober det forhenværende år til 30. september indeværende år f.eks. fremstår antal STÅ optjent i studieåret 2012 som 2011/2012 (fra 1.okoktober 2011 til 30.september 2012). Den aktuelle STÅ-optjening vises i forhold til antallet af STÅ optjent i samme uge de foregående år. Uge Hver nat opgøres dagens optjente STÅ. Disse STÅ summeres med de øvrige dages STÅ for hver uge Specifikke definitioner på variable knyttet til løbende STÅ i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på løbende STÅ i Whitebook: Fakultet: Hvert af de fem fakulteter på Syddansk Universitet. Enkelte STÅ optjenes, som ikke på forhånd er fakultetsfordelt. År: Det år de studerende har optjent STÅ. Ugenummer: Den uge hvor de studerende har optjent STÅ. Studieretning: Studieretning for hver uddannelse. Eksamensaktivitet: Hver enkelt eksamen på hvert af de fem fakulteter. Administrativ enhed: Udbyder af eksamensaktiviteter (typisk på institutniveau) Hvad bruges opgørelser af løbende STÅ typisk til? De daglige opgørelser over STÅ-optjeningen anvendes ofte til at følge udviklingen, således man bedre kan sammenholde forventningerne til STÅ med de fastsatte og kommende budgetter.

21 2.5 Deltidsstudier På deltidsområdet (åben uddannelse) foretages betalinger for deltagelse i undervisnings og eksamensaktiviteter. I denne opgørelse opgøres disse betalinger sammen med den belastning, målt i årselever, som aktiviteterne udgør. Taksametertilskud udløses på baggrund af antallet af årselever. Det skal bemærkes, at tabellerne opgør de personer, som har foretaget en betaling i en given periode på en given aktivitetsgruppe på en given campus. Der er ikke taget udgangspunkt i personernes indskrivningsforhold i øvrigt. Data er fra 2009 og frem, og opdateres hver nat Generelle begrebsafklaringer Samtlige betalinger, som på opgørelsestidspunktet har betalingsstatus "betalt", er medtaget. Det betyder, at betaling/årselev kan ændre sig i nedadgående retning, hvis en betaling krediteres. Det betyder ligeledes at betalinger, som ikke er taksameterudløsende, også er medtaget (aktiverede og udenlandske selvbetalere). Bemærk tillige at betalinger for suppleringskurser, hvor deltageren er fritaget for betaling, også er medtaget, idet betalingen i stedet modtages fra ministeriet. Der opgøres sum af årselever og sum af betalinger - en række tabeller indeholder dog også antal personer og gennemsnit. Alle tabeller er opdelt i perioder (semestre), idet en betaling er knyttet til en given periode. Tabellerne indeholder fordelinger på aktivitetsgrupper, fakulteter, campusser og administrative enheder Specifikke definitioner på variable knyttet til deltidsstudier i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på deltidsstudier i Whitebook: Betaling: Den faktiske betaling opgjort i kroner. Årselev: Belastningen som der er betalt for. 1 årselev = 60 ECTS. År: Det år der er registreret betaling. Aktivitetsgruppe: Den aktivitetsgruppe, som aktiviteten tilhører. Aktivitetsgruppen er bestemmende for det udløsende taksametertilskud. Administrativ enhed: Den enhed (fx institut eller center) som aktiviteten hører til. Det bemærkes at forskellige aktiviteter med samme aktivitetsgruppe godt kan høre til forskellige administrative enheder. Campus: Hver af de 5 campusser på Syddansk Universitet. Flensborg og Sønderborg er regnet under ét campus. Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgøres ud fra den administrative enhed. Periode: En betaling er knyttet til en periode, enten forårssemester eller efterårssemester.

22 2.5.3 Hvad bruges opgørelser af betalinger typisk til? Opgørelserne bruges til at få overblik over aktivitetsniveauet på deltidsområdet. Således er det muligt at sammenligne årselever og indtægter (indtægtsdelen fra deltagerbetalingen) på tværs af områder og over tid. Antallet af årselever udtrykker det reelle aktivitetsniveau (hvor mange ECTS der betales for). Koblingen mellem aktivitetsniveau og betaling er derimod mere vag grundet inflation, og i visse tilfælde også semestervise forskelle for betalinger for studieordninger. Tabellerne med baggrundsdata kan give et indblik i, hvilke typer af studerende (med hensyn til køn, alder m.v.), der læser et deltidsstudium.

23 2.6 Karakterer dags dato Opgørelsen af karakterer indeholder status på alle eksamensresultater bedømt det seneste år, givet som bestået eller ikke bestået. Opgørelsen er fordelt på navn på hver enkelt eksamensaktivitet og opdateres dagligt med alle resultater indtastet i det studieadministrative system fra dags dato og 3 år tilbage Generelle begrebsafklaringer Definition af bestået/ikke bestået Status på eksamensresultater er givet som bestået (karakterer fra 2 til 12 samt B) eller ikke bestået (karaktererne 3, 00, IB samt U for udeblevet). Andelen af beståede eksamener er i de første to opgørelser ligeledes givet i procent. Status på eksamener (bestået/ikke bestået) er beregnet direkte ud fra karakteren. Der tages ikke hensyn til vægtede gennemsnit m.m Specifikke definitioner på variable knyttet til eksamener i Whitebook Definitioner på tilgængelige data på eksamener i Whitebook: Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgøres ud fra koden for eksamensaktiviteten. År: Det år hvor der afgives karakter. Gruppering: Eksamensaktiviteterne opdeles i grupper ud fra deres forbogstav for at listerne ikke skal blive uhensigtsmæssigt lange. Navn for eksamensaktivitet: Er trukket direkte fra det studieadministrative system, STADS. ECTS-vægt for eksamensaktivitet: Er trukket direkte fra det studieadministrative system, STADS. Eksamensdato: Dato for bedømmelse af eksamensaktiviteten. Forsøg: Angiver om det er den studerendes 1., 2. eller 3. eksamensforsøg. Antal bestået (%): Beregnes ud fra Antal beståede karakterer ud af alle karakterer givet, inklusiv karakteren "Udeblevet" ("Antal udeblevet" i tabellen). Gnms. af talkarakter: Gennemsnit af alle karakterer bedømt efter 7-trinsskalaen ved den pågældende eksamen. Vær opmærksom på antallet af eksamener kan være små, hvorfor et karaktergennemsnit kan være uhensigtsmæssigt at bruge i nogle sammenhænge. Karakterfordeling: Opgørelsen indeholder ligeledes en karakterfordeling (karaktererne -3 til 12 samt B, IB og U). B og IB dækker over alle karakterer uden for 7-trinsskalaen, der dækker over Bestået og Ikke bestået Hvad bruges opgørelser af eksamener typisk til? Opgørelser og analyser af eksamener og karakterfordeling kan bruges som løbende monitorering af uddannelsens/fakultetets eksamensaktiviteter.

24 2.7 Uddannelsesberetningen Uddannelsesberetningen er en samling af forskellige typer studiestatistik præsenteret andre steder i WhiteBook, men her præsenteret med udgangspunkt i den enkelte heltidsuddannelse. Der er flere studieoversigter afhængig af brugernes behov. Brugeren vælger selv, hvilken uddannelse, der er behov for. Således promptes vedkommende inden statistikken vises, først for fakultet og herefter for uddannelse. Studieoversigten vises herefter splittet ud på bachelor og kandidat (hvis muligt) Generelle og specifikke begrebsafklaringer Begreber og definitioner for statistik i uddannelsesberetningen er beskrevet andre steder i WhiteBook afhængig af studiestatistikken. Det drejer sig om følgende: Søgningen via KOT: afsnit 2.1 Optag pr. 1. oktober: afsnit 1.2 Studenterbestand pr. 1. oktober: afsnit 1.3 Dimittender pr. 1. oktober: afsnit 1.4 Derudover findes: Frafald Studietid Internationalisering Overgang fra bachelor til kandidat Frafald Bachelor Antal optagede studerende på Syddansk Universitet via KOT et givent år, som ikke er studieaktive på det samme hovedområde på Syddansk Universitet pr året efter. Antallet angives som en procentandel (antal afbrudte ud af alle optagne studerende). Opgørelsen følger definitionen af Danske Universiteters nøgletal F.3.1. Kandidat Antal studerende optaget på en kandidatuddannelse i et givent år (i perioden 1.10 året før til 30.9 indeværende år) og som 3 år efter optagelse ikke er enten studieaktive eller dimitteret på hovedområdet. Antal angives som en procentandel (antal afbrudte ud af alle optagne studerende). Opgørelsen følger definitionen af Danske Universiteters nøgletal G for kandidater. Studietid Bachelor Bachelordimittenders gennemsnitlige forsinkelse i måneder ift. normeret studietid. Studietid er målt i år og beregnet fra den dato de første gang er indskrevet på en bacheloruddannelse på fakultetet til den dato, de dimitterer. Opgørelsen følger ministeriets myndighedskrav for beregning af dimittenders gennemførselstid (dog med en 6 mdrs. grænse i stedet for 1 år).

25 Kandidat Kandidat dimittenders gennemsnitlige forsinkelse i måneder ift. normeret studietid. Studietid er målt i år og beregnet fra den dato de første gang er indskrevet på en kandidatuddannelse på fakultetet til den dato, de dimitterer. Opgørelsen følger ministeriets myndighedskrav for beregning af dimittenders gennemførselstid. Internationalisering Udenlandske studerende på hele uddannelser Antal indskrevne studerende på hele uddannelser på Syddansk Universitets bachelor- og kandidatuddannelser med udenlandsk statsborgerskab opgjort på hovedområdeniveau pr. år. Opgørelsen følger definition af Danske Universiteters nøgletal H.3.1. Udgående studerende Antal studerende på Syddansk Universitets bachelor- og kandidatuddannelser, der tager et længerevarende ophold på et udenlandsk universitet. (Følger Danske Universiteters nøgletal H.1.1. Definition af længerevarende ophold følger Danske Universiteter, nøgletal H) Overgang fra bachelor til kandidat Antallet af bachelorer dimitteret for hvert år og hvilken kandidatuddannelse, de studerende er optaget på samme år (hvis nogen). Det er vigtigt, at være opmærksom på, at selvom X antal studerende optages på den tilhørende kandidatuddannelse ikke nødvendigvis er det samme antal tabellen med overgang fra bachelor til kandidat. Oftest skyldes, at nogle dimittender dimitterer tæt på skæringsdatoen (1. oktober), hvis eksamensresultat først registreres (efter 1. oktober) tilbage i tid (før 1. oktober), hvorfor disse dimittender således ikke tæller med det år, hvor de dimitterer, men i stedet tæller med i det efterfølgende år Hvad bruges uddannelsesberetningen typisk til? Uddannelsesberetningen henvender sig primært til den enkelte studieleder eller andre interessenter, der har behov for et hurtigt overblik for en enkelt uddannelse. F.eks. ved dokumentation til uddannelsesberetningen eller akkreditering af eksisterende uddannelser.

26 2.8 Fakulteternes uddannelsesberetning Fakulteternes uddannelsesberetning er en samling af forskellige typer studiestatistik præsenteret andre steder i WhiteBook, men her præsenteret med udgangspunkt i de enkelte fakulteter. Brugeren vælger selv, hvilket fakultet, der er behov for at se statistik på Generelle og specifikke begrebsafklaringer Begreber og definitioner for statistik i Fakulteternes uddannelsesberetninger beskrevet andre steder i WhiteBook afhængig af studiestatistikken. Det drejer sig om følgende: Søgningen via KOT: afsnit 2.1 Optag pr. 1. oktober: afsnit 1.2 Studenterbestand pr. 1. oktober: afsnit 1.3 Dimittender pr. 1. oktober: afsnit 1.4 Frafald afsnit 2.7 Studietid Internationalisering afsnit 2.7 Overgang fra bachelor til kandidat afsnit 2.7 Derudover findes: Sektortal på frafald Sektortal på frafald Sektortallene på frafald kommer fra Danske Universiteters nøgletal 1 og indeholder frafaldsopgørelser på samtlige universiteter i Danmark på både bachelor og kandidater Hvad bruges fakulteternes uddannelsesberetning typisk til? Fakulteternes uddannelsesberetning henvender sig primært til folk der har interesse i at se opgørelser på fakultetsniveau, for at få et hurtigt overblik over fakulteternes performance. 1

27 2.9 Udland Udland er en samling af forskellige typer studiestatistik (optag, studenterbestand og status på eksamener) specifikt for studerende med andet statsborgerskab end dansk Generelle begrebsafklaringer Definitioner på typer af udenlandske studerende De udenlandske studerende deles op i 4 typer: Mobilitetsstuderende: Udvekslingsstuderende: udenlandske studerende, der studerer på SDU som led i en formaliseret udvekslingsaftale to eller flere universiteter imellem. Disse studerende kan være: o Erasmus-studerende (=udveksling inden for EU/EØS). o Nordplus-studerende (= udveksling inden for de nordiske lande). o Udenlandske studerende, som ikke udveksles under et specifikt program, men som udveksles på basis af en udvekslingsaftale to universiteter imellem. Typisk oversøiske samarbejdspartnere. o Studerende under Tempus-programmet (= udveksling med universiteter i Østeuropa, Central Asien, Vest Balkan, Middelhavslandene (syd)). Vi er p.t. ikke aktive i dette program. o Studerende under Alfa-programmet (= udvekslingsprogram mellem universiteter i EU og Latinamerika). Vi er p.t. ikke aktive i dette program. o Andre former for program-studerende, dvs. andre og mindre programtyper. SAS-studerende kan høre ind under alle 6 ovennævnte kategorier. Studerende under Kulturaftaleprogrammet: udenlandske studerende, der studerer på SDU som led i en formaliseret udvekslingsaftale de enkelte lande imellem. Heltidsstuderende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der læser en hel bachelor- eller kandidatuddannelse uanset om den adgangsgivende eksamen er taget i udlandet. Deltidsstuderende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der læser på en deltidsuddannelse uanset om den adgangsgivende eksamen er taget i udlandet. Typer af uddannelser er bl.a. enkeltfag (herunder Freemovers), HD/ED, diplomuddannelser samt masteruddannelser Andre udenlandske studerende: Alle studerende med andet statsborgerskab end dansk, der ikke falder ind i én af de ovennævnte kategorier. Det er f.eks. studerende på adgangskursus, gymnasial faglig supplering eller enkeltfagsstuderende fra andre danske universiteter. Hvilke informationer er IKKE tilgængelige Kun informationer der registreres i det studieadministrative system STADS er tilgængelige. Informationer om eksempelvis type aftale (Erasmus, Nordplus m.m.), aftalenummer samt de mobilitetsstuderendes hjemmeuniversitet registreres i særskilte databaser administreret af Det Internationale Kontor og er derfor IKKE tilgængelige pt.

28 2.9.2 Specifikke definitioner på variable knyttet til løbende frafald i Whitebook Definitioner på tilgængelige data for mobilitetsstuderendes eksamensstatus i Whitebook: Fakultet: Hvert af de 5 fakulteter på Syddansk Universitet. Opgøres ud fra koden for eksamensaktiviteten. År: Det år hvor de udenlandske studerende er registreret. Bestået: Antal beståede karakterer (02, 4, 7, 10, 12 og B). Der tages ikke hensyn til om fagene er en vægtet del af en større gruppe eller om samtidighedsreglen er overholdt. Bestået (%): Beregnes ud fra Antal beståede karakterer ud af alle karakterer givet, inklusiv karakteren "Udeblevet" ("Antal udeblevet" i tabellen) Ikke bestået: Antal ikke beståede karakterer (-3, 00 og IB). Der tages ikke hensyn til om fagene er en vægtet del af en større gruppe eller om samtidighedsreglen er overholdt. Udeblevet: Antal eksamener bedømt med karakteren Udebleven (U). Total eksamener: Alle eksamener andel bestået er beregnet ud fra. Er summen af Bestået, Ikke bestået og Udeblevet Gnms. af talkarakter: Gennemsnit af alle karakterer bedømt efter 7-trinsskalaen ved den pågældende eksamen. Værd opmærksom på antallet af eksamener kan være små, hvorfor et karaktergennemsnit kan være uhensigtsmæssigt at bruge i nogle sammenhænge. Total talkarakterer: Alle talkarakterer gennemsnittet er beregnet ud fra. Total personer: Antal personer der har taget det givne antal eksamener Valg af uddannelse og årrække I de detaljerede tabeller i oversigten over udenlandske studerende har brugeren selv mulighed for at vælge enten hvilken uddannelse eller hvilket statsborgerskab der er behov for studiestatistik på. Således promptes vedkommende enten for uddannelse eller statsborgerskab inden statistikken vises Hvad bruges opgørelser af udenlandske studerende typisk til? Optag og studenterbestand af udenlandske studerende bruges til at få et overblik af antallet af internationale studerende på Syddansk Universitet, både nyoptagne såvel som allerede aktive. Status på eksamener for mobilitetsstuderende fordelt på hver enkelt nationalitet kan bl.a. bruges til at få et overblik over, hvordan de studerende klarer sig på tværs af statsborgerskab.

Definitioner og begreber i Whitebook

Definitioner og begreber i Whitebook Definitioner og begreber i Whitebook Vs. 2.2 pr. 11-04-2012 Via Whitebook præsenterer Analyseafdelingen i Studieservice diverse studiestatistiske opgørelser baseret på udtræk af de informationer, der er

Læs mere

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Aalborg Universitet ønsker, at en bred vifte af kvalificerede nøgletal indgår som en del af beslutningsgrundlaget

Læs mere

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet Bilag 8 - Notat om nøgletal LGB/BMG Notat om Syddansk Universitets seks nøgletal for uddannelseskvalitet SDU s kvalitetsarbejde inddrager systematisk seks nøgletal for uddannelseskvalitet. Herunder er

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet 20. februar 2013 J.nr. 2013-5617-04 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2012 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2017 Kvalitetsenheden www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 15-09-2017 Sagsnr.: nr. 2017-412-00361 Notatet er gældende fra oktober 2017 og nøgletallene

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 15. marts 2017 J.nr. 16/46704/283 MZ Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2016 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2016 Kvalitetssikring www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 30. oktober 2016 Sags. nr. 2016-412-00072 Notatet er gældende fra oktober 2016 og nøgletallene

Læs mere

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53

Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret :50:53 Uddannelse: Socialt arbejde Opdateret 12-10-2016 09:50:53 Oversigt over valg Fields Studienævn Campus Values Socialt Arbejde Aalborg Rapporten er udskrevet af ADM\cbe, 12.10.2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Studienævn: Sundhed, Teknologi og Opdateret 13-10-2016 15:36:10 Oversigt over valg Fields Studienævn Fakultet Values Sundhed, Teknologi og Rapporten er udskrevet af ADM\lkc, 14.10.2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet

Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Notat om SDU s seks nøgletal for uddannelseskvalitet Indhold 1. Indledende bemærkninger... 2 1.1 Nyt mellemniveau (gul lampe)... 3 1.2 Særligt vedr. opgørelsen af nøgletal for frafald, studietid og ledighed

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 7. september 2018 J.nr. 17/16036 STM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 16. marts 2015 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2014 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: -1-217 9:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.1... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28

Studienævn: Musik Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Musik Opdateret: 13-10-2017 09:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10... 5 Kandidatoptag... 5 Bachelor: Frafald første

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2013 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 3. september 2014 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik,

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Studienøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende... 3 Nøgletal

Læs mere

Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser

Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser SDU Uddannelseskvalitet Notat om SDU s nøgletal for uddannelseskvalitet på heltidsuddannelser Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.: 13.

Læs mere

Uddannelse: Musik Opdateret :03:51

Uddannelse: Musik Opdateret :03:51 Uddannelse: Opdateret 09-10-2014 11:03:51 Rapporten er udskrevet af ADM\lvt, 20.10.2014 Oversigt over valg Fields Fakultet Campus Studienævn Values HUM Aalborg Side 1 af Nøgletal for Uddannelse, Campus

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Statistikberedskab Begrebet tilstande

Statistikberedskab Begrebet tilstande KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2014 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt Indledning...2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...3 Nøgletal

Læs mere

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32

Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 218-4-999 Studienævn: Socialt Arbejde Opdateret: 16-1-218 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 Kandidatoptag... 5 Kandidat: Frafald

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt. Opdateret :34:36

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt. Opdateret :34:36 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Opdateret 08-10- 10:34:36 Rapporten er udskrevet af ADM\sbr, 08.10. Oversigt over valg Fields Fakultet Campus Studienævn Values SUND Aalborg Sundhed, Teknologi og Side

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2018 Strategi og Kvalitet www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 01-10-2018 Sagsnr.: nr. 2018-412-00796 Notatet er gældende fra oktober 2018 og nøgletallene

Læs mere

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019

Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019 Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet 2019 Strategi og Kvalitet www.kvalitetssikring.aau.dk Dato: 17-09-2019 Sagsnr.: nr. 2019-412-01178 Notatet er gældende fra oktober 2019 og nøgletallene

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Version / dato: 9. oktober 2013 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1, i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) J.nr.: 11-111205 Dok.nr.: 2101728 Udkast til Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1 i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2017

Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 Universiteternes Statistiske Beredskab 2017 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet

Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet Tilbud om studieplads 30. juli 2012 ved Syddansk Universitet Notatet omhandler status på 1. runde KOT-optag pr. 30. juli 2012. Det vil sige de ansøgere, som har søgt om optagelse inden 5. juli og som er

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2011 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2011 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Studienøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2010 (Studienøgletal) KU s statistikberedskab 2010 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Nøgletal F: Aktivitets-produktionsoplysninger vedr. studerende...

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret 18-1-216 9:51:2 Rapporten er udskrevet af ADM\lkc, 18.1.216 Oversigt over valg Fields Fakultet Studienævn Values SUND Sundhed, Teknologi og Idræt Side

Læs mere

AU Uddannelse. Ledelsesinformation

AU Uddannelse. Ledelsesinformation 8/3/219 Forside AU Uddannelse Uddannelsesstrategisk Sekretariat Ledelsesinformation Årsrapport for 218 8/3/219 Indhold Om årsrapporten AU Uddannelses årsrapport indeholder en række nøgletal og andre tal

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :57:32 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 2018-412-01031 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: 16-10-2018 14:57:32 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10...

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau Det Tekniske Fakultet Kandidatintroduktion 2017 Ingeniøruddannelserne SDU Fakultetsniveau Uddannelseskvalitet Mar. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Undersøgelsens svarprocent... 3 Resultater...

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner Lovtidende A Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner I medfør af 1, stk. 1 og 4, i lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser,

Læs mere

Uddannelse: Humanistisk Informatik

Uddannelse: Humanistisk Informatik Uddannelse: Rapporten er udskrevet af ID\winnie Side 1 af 10 Nøgletal for Uddannelse Her vises ved hjælp af indekser udviklingen i antallet af nye optagne studerende og dimittender. Tal for indeværende

Læs mere

Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser

Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser SDU Uddannelseskvalitet Notat om SDU s indikatorer for uddannelseskvalitet på deltidsuddannelser Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.:

Læs mere

KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010

KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 KOT optaget på Syddansk Universitet pr. 30. juli 2010 Juli 2010 Kristian Grundvad Kvist Analyse og kvalitetsudvikling, Studiekontoret Syddansk Universitet

Læs mere

Resumé af opgørelse af studentertal for 2002/03

Resumé af opgørelse af studentertal for 2002/03 AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 2-04 Pkt.: 9 Bilag: C.2 Resumé af opgørelse af studentertal for 2002/03 Baggrund Universitetets bevillinger til undervisning stammer hovedsageligt fra taksametertilskud

Læs mere

Universiteternes statistiske beredskab 2010

Universiteternes statistiske beredskab 2010 Universiteternes statistiske beredskab 2010 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med universiteternes statistiske beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

StudenterFokus. Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/ /2018

StudenterFokus. Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/ /2018 StudenterFokus Frafaldet på uddannelserne i UC SYD for forårsoptagene i studieårene 2015/2016-2017/2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Frafald indenfor det første studieår (overordnet)... 2 Køn...

Læs mere

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse.

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse. BEK nr 254 af 13/03/2015 Udskriftsdato: 23. september 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser, j.nr.

Læs mere

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift)

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Til Danske Universiteter Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) 21. OKTOBER 2013 Styrelsen

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Søgningen til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2008-2009 Søgningen via KOT til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2009 s. 2 af 22 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser.

Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser. Notat Modtagere: Universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler med udbud/uddannelser. Tillæg til vejledning til uddannelsesakkreditering. Præcisering af nøgletal for gennemførelse. Danmarks

Læs mere

MetropoLIS. Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober MetropoLIS Studieservice

MetropoLIS. Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober MetropoLIS Studieservice MetropoLIS Datagrundlag fra SIS pr. 1. oktober 2017 MetropoLIS Studieservice Indhold Indledning 3 Stamdata 5 Gennemførsel 9 Karakterer 7 Frafald på 1. studieår 44 Frafald 47 Indledning MetropoLIS-rapporten

Læs mere

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Notat Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Formål Formålet med dette notat med bilag er at beskrive principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Danske regler med relevans for uddannelser omfattet af en Erasmus Mundus aftale 1. Hvad er en Erasmus Mundus aftale?

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift)

Til Danske Universiteter. Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til Danske Universiteter Høring over udkast til en række bekendtgørelser opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift) 1.NOVEMBER 2013 Styrelsen

Læs mere

Statistik Rapport for 2005

Statistik Rapport for 2005 Statistik Rapport for Udarbejdet af Mikkel Petersen April Indholdsfortegnelse Forord Karakteristika ved BA optag sommer.. Karakteristika ved BA optag vinter.. Karakteristika ved kandidat-optaget sommeren...

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser Login til STADS-DANS: https://dans.stads.dk/selfuserregistration/faces/welcomepage.jspx Vær opmærksom på at vælge den danske version af login siden!

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud.

BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. BILAG vedrørende adgangsgivende uddannelser til cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Revision 1 af 9 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 31. januar Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Lovtidende A Udgivet den 31. januar Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Lovtidende A 2017 Udgivet den 31. januar 2017 30. januar 2017. Nr. 111. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1 og 4,

Læs mere

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Civilingeniøruddannelsen i robotteknologi

Det Tekniske Fakultet. Kandidatintroduktion 2017 Civilingeniøruddannelsen i robotteknologi Det Tekniske Fakultet Kandidatintroduktion 2017 Civilingeniøruddannelsen i robotteknologi TEK Uddannelseskvalitet Mar. 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Metode... 2 Undersøgelsens svarprocent...

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :52:47

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :52:47 Studienævnsrapport for EVU AALBORG UNIVERSITET Sagsnummer: 2018-412-01031 Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: 24-10-2018 12:52:47 1 Indhold Optag på åben uddannelse... 3 Forskningsdækning,

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) 5. februar 2015 Styrelsen for Videregående Uddannelser, j. 14/023209 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1 og 4, i

Læs mere

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET Statistikberedskab 2008 1 KU s statistikberedskab 2008 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt

Læs mere

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser

STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser STADS-DANS ANSØGNINGSVEJLEDNING, Deltidsuddannelser Login til STADS-DANS: www.stadsdans.aau.dk/deltid Vær opmærksom på at vælge den danske version af login siden! Et godt tip Tryk på F11 for at få STADS-DANS

Læs mere

SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE

SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE SAMMENLIGNING AF UNIVERSITETSINSTITUTIONER OPDELT PÅ HOVEDOMRÅDE Uddannelse er vigtig for Danmark. Det er der bred enighed om politisk og i samfundet generelt. Der er således bred enighed om målsætningen,

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016 Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser August 2016-1 - Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016

Læs mere

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag 2016 (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser 1. Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser

Læs mere

område (talentbekendtgørelsen).

område (talentbekendtgørelsen). BEK nr 1605 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Introduktion til Studenterdata. Datavarehus i QlikView

Introduktion til Studenterdata. Datavarehus i QlikView Introduktion til Studenterdata Datavarehus i QlikView Aalborg Universitet 2011 Indhold Kontaktinformation... 2 1 Del 1: Introduktion til Qlikview... 3 1.1 Objekter og valg... 3 1.2 Bookmarks... 4 1.3 Tekst

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Studierelateret Ledelsesinformation Business

Studierelateret Ledelsesinformation Business År: 2017 Oktober Studierelateret Ledelsesinformation Business Efterårsstatus Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Oversigt over uddannelserne tilhørende Business... 3 1.2 Businessuddannelserne... 5 2. Ansøgere

Læs mere

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk.

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk. Studiefremdriftsreformen på SDU I begyndelsen af 2013 præsenterede regeringen den nye SU-reform: Bedre igennem uddannelserne Reform af SU-systemet. Reformen blev senere på foråret 2013 vedtaget af folketinget,

Læs mere

Samling af SDU s regler om studiefremdrift

Samling af SDU s regler om studiefremdrift Samling af SDU s regler om studiefremdrift Indhold Regler for tilmelding til fag og prøver... 2 Kapitel 1 Generelle forhold... 2 Kapitel 2 Krav til tilmelding... 2 Kapitel 3 Afmelding af fag og prøver...

Læs mere

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk

faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk faglig INfORMATION 2011/2012 bacheloruddannelsen I matematik science.au.dk 2 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK matematik I denne folder kan du læse mere om bacheloruddannelsen i matematik. Her er en beskrivelse

Læs mere

ANSØGNINGSVEJLEDNING til deltidsuddannelser

ANSØGNINGSVEJLEDNING til deltidsuddannelser ANSØGNINGSVEJLEDNING til deltidsuddannelser Login til Ansøgningsportalen (STADS-DANS): https://dans.stads.dk/selfuserregistration/faces/welcomepage.jspx?_afrloop=6320756782222216&_afrw indowmode=0&_adf.ctrl-state=1957u6znez_4

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2005 KU s statistikberedskab 2005 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Januar Årshjul for Uddannelse og Kvalitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet februar marts

Januar Årshjul for Uddannelse og Kvalitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet februar marts Januar Årshjul for Uddannelse og Kvalitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Januar primo Afholdelse af OSCE Embedseksamen, mundtligt og skriftligt januar Frist for indsendelse af specialekontrakter

Læs mere

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED STUDIEORDNING FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED SYDDANSK UNIVERSITET GODKENDT AF STUDIENÆVNET FOR UDDANNELSERNE VED DET TEKNISKE FAKULTET DEN 11. MARTS 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019 30. OKTOBER 017 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2006 KU s statistikberedskab 2006 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser

Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Notat om sammenligningsgrundlag i forbindelse med akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Januar 2009-1 - Dokumentation i forbindelse med kriterium 4 og 6 Universiteterne skal i dokumentationsrapporterne

Læs mere

STATISTIK OVER STUDERENDE

STATISTIK OVER STUDERENDE STATISTIK OVER STUDERENDE Optag fordelt på fakulteter, ordinære studier 2004 heraf Optag Kvinder Samlet opgørelse via den Koordinerede Tilmelding (KOT) Sundhedsvidenskab i alt 427 253 Naturvidenskab og

Læs mere

Fraværende: Malene Kjær (afbud), Erik Elgaard Mikkelsen (afbud) og Thomas Munch (afbud)

Fraværende: Malene Kjær (afbud), Erik Elgaard Mikkelsen (afbud) og Thomas Munch (afbud) Møde den: 29. juni 2015, kl. 12.00-14.00 Lokale 345, Dalgas Avenue Møde i studienævnet for Idræt Referat Deltagere VIP: Kristian Raun Thomsen, Henrik Sørensen og Sine Agergaard Deltagere studerende: Nikolaj

Læs mere

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :35:28

Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: :35:28 Studienævnsrapport AALBORG UNIVERSITET Studienævn: Sundhed, Teknologi og Idræt Opdateret: 131020 09:35:28 1 Indhold Oversigt... 3 Anvendte grænseværdier... 4 KOT optag d.1.10... 5 Kandidatoptag... 6 Bachelor:

Læs mere

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Evaluering af optagelsesprocedurer ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet 1. Nuværende optagelsesprocedure I 2002 startede Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet efter forudgående aftale

Læs mere

Uddannelse I 2020 er frafald for 1. års bachelorstuderende højest 12%

Uddannelse I 2020 er frafald for 1. års bachelorstuderende højest 12% Strategi 2020 - Udgangspunkt for nøgletal Uddannelse I 2020 er frafald for 1. års bachelorstuderende højest 12% Antal optagede studerende på Syddansk Universitet via KOT et givent år, som ikke er studieaktive

Læs mere

Fakultetets målbare standarder Hvis en målbar standard er fastsat på uddannelsesniveau, anføres uddannelsesnavnet ud for standarden.

Fakultetets målbare standarder Hvis en målbar standard er fastsat på uddannelsesniveau, anføres uddannelsesnavnet ud for standarden. Skema D: oversigt over målbare standarder for kvalitet. Maj 2017 KU s obligatoriske kvalitetsparametre Bemærk, at målbare standarder kan fastsættes samlet for BA og KA eller separat. Datadefinition Nedenstående

Læs mere

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse.

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse. BEK nr 1497 af 12/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Ledelsesinformation fra Uddannelseskontoret

Ledelsesinformation fra Uddannelseskontoret Ledelsesinformation fra Uddannelseskontoret Område / emne Hvad Målgruppe Ansvarlig Levering Det område Det område Det område Det område Det område Produktion af bachelorer, kandidater, mastere og ph.d.-ere

Læs mere

Nye bekendtgørelser om adgang til bachelor-, og kandidatuddannelser

Nye bekendtgørelser om adgang til bachelor-, og kandidatuddannelser Studieadministrative medarbejdere på bachelor- og kandidatuddannelsesområdet Nye bekendtgørelser om adgang til bachelor-, og kandidatuddannelser Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til bacheloruddannelser ved universiteterne (bacheloradgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til bacheloruddannelser ved universiteterne (bacheloradgangsbekendtgørelsen) Version / dato: 3. oktober 2013 Bekendtgørelse om adgang til bacheloruddannelser ved universiteterne (bacheloradgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1 i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering ved

Læs mere

Bekendtgørelse om deltidsuddannelse ved universiteterne (deltidsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om deltidsuddannelse ved universiteterne (deltidsbekendtgørelsen) Bekendtgørelse nr. 1188 af 7. 12. 2009 som ændret ved bekendtgørelse nr. 1533 af 16. 12. 2013 og bekendtgørelse nr. 260 af 18. marts 2015 Bekendtgørelse om deltidsuddannelse ved universiteterne (deltidsbekendtgørelsen)

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS PROGRAM HVAD ER ITT? ITT OG UDLANDSOPHOLD SÅDAN GØR DU HJÆLP OG VEJLEDNING 2 FORVENTNINGER? Hvad vil jeg gerne have med hjem herfra i dag? Skriv et kort

Læs mere