Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen"

Transkript

1 11 Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen Jannick Damgaard, Mathies Lau Friis Laursen og Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING Betalingsbalancens løbende poster revideres hvert år i oktober. De senere år har især posten formueindkomst fra direkte investeringer 1 givet anledning til store revisioner. Det skaber usikkerhed om den foreløbige opgørelse af saldoen på betalingsbalancens løbende poster. Formueindkomst opgøres i betalingsbalancesammenhæng som afkast af den investerede kapital i form af renter, udbytter og ikke-udloddet resultat. For direkte investeringer opgøres formueindkomsten ud fra oplysninger om det årlige resultat i udenlandske virksomheder ejet af danskere henholdsvis danske virksomheder ejet af udlændinge. Da årets resultat først foreligger med forsinkelse, anvendes et skøn i de foreløbige opgørelser af betalingsbalancen, og revisionernes størrelse afhænger således af, hvor tæt skønnet er på virksomhedernes endelige resultat. Store revisioner af formueindkomsten fra direkte investeringer er et udbredt problem, der også kendes i andre lande. 2 For fremadrettet at minimere revisionerne er der udviklet en ny model til at estimere formueindkomsten fra direkte investeringer til brug for de foreløbige danske betalingsbalanceopgørelser. Den nye model inddrager i modsætning til hidtidig praksis information om den forventede konjunkturudvikling og forventes at føre til markant mindre revisioner af indtægter og udgifter. Hermed forventes den ændrede praksis at give anledning til et bedre skøn for den foreløbige opgørelse af bruttobevægelser på betalingsbalancen og øger således den analytiske anvendelighed af denne. Revisionerne af nettoindtægter reduceres kun i mindre omfang. 1 I overensstemmelse med de internationale retningslinjer, jf. IMFs BPM6 og OECDs BD4, opgøres direkte investeringer som finansielle mellemværender mellem koncernforbundne virksomheder defineret ud fra et kriterium om mindst 1 procents ejerskab. Direkte investeringer indeholder normalt både egenkapital og koncernlån mv., men i denne artikel refererer direkte investeringer udelukkende til egenkapitaldelen. Årsagen er, at afkast af koncernlån rapporteres løbende og derfor ikke kræver skøn. 2 Jf. ECB (29b).

2 12 DIREKTE INVESTERINGER (VÆRDI ULTIMO ÅRET) Figur Udadgående Indadgående Netto (højre akse) -3 Anm.: Ekskl. gennemløbsinvesteringer. Kilde: Danmarks Nationalbank. DIREKTE INVESTERINGER, FORMUEINDKOMST OG BETALINGSBALANCEUDVIKLING Direkte investeringer spiller en væsentlig rolle i den danske finansielle balance over for udlandet, der ultimo 28 udgjorde ca. 3.7 mia.kr. 1 For både danske investeringer i udlandet og udenlandske i Danmark er omfanget mere end fordoblet fra 1999 til 28, jf. figur 1. Da de udadgående investeringer er vokset kraftigere end de indadgående investeringer, har Danmark opnået en betydelig nettoformue på posten direkte investeringer. Den stigende nettoformue for direkte investeringer medvirker til, at Danmarks indtægter fra den samlede formueindkomst overstiger udgifterne. Siden 23 er formueindkomsten fra direkte investeringer vokset markant og har bidraget betydeligt til overskuddet på betalingsbalancens løbende poster, jf. figur 2. Det er et generelt træk for perioden , at formueindkomst har været genstand for de største revisioner på betalingsbalancens løbende poster, jf. figur 3. 2 Den del af formueindkomsten, der klart bidrager mest til revisionerne, er afkastet af direkte investeringer. I perioden 26-8 udgjorde de årlige 1 Der refereres til gennemsnittet af aktiver og passiver ekskl. gennemløbsinvesteringer. 2 Som anbefalet af IMF (23) og ECB (29a) ses på størrelsen af de absolutte revisioner.

3 13 BETALINGSBALANCENS LØBENDE POSTER, 12 MÅNEDER AKKUMULERET Figur dec 99 dec dec 1 dec 2 dec 3 dec 4 dec 5 dec 6 dec 7 dec 8 dec 9 Formueindkomst fra DI Tjenester Løbende overførsler Varer Løn- og formueindkomst, ekskl. DI Løbende poster i alt Anm.: Frem til og med 28 bygger opgørelsen af formueindkomst fra direkte investeringer på data fra virksomhedernes årsregnskaber, mens data for 29 er skøn. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. GENNEMSNITLIG REVISION AF BETALINGSBALANCENS LØBENDE POSTER I Figur Varer Tjenester Aflønning af ansatte Formueindkomst Løbende overførsler Indtægter Udgifter Nettoindtægter Anm.: I forbindelse med publiceringen i oktober af betalingsbalancen for august offentliggøres en revision af betalingsbalancens løbende poster for det foregående år. Figuren viser det absolutte gennemsnit af disse revisioner for perioden Kilde: Officielle opgørelser fra Danmarks Statistik publiceret i diverse udgaver af Statistiske Efterretninger.

4 14 absolutte revisioner af formueindkomsten fra direkte investeringer i gennemsnit 12,9 mia.kr. for indtægterne og 13,8 mia.kr. for udgifterne, mens de absolutte revisioner af nettoindtægterne i gennemsnit beløb sig til 6,8 mia.kr. Den øvrige del af formueindkomsten revideres markant mindre, da oplysningerne her indsamles løbende og dermed er væsentligt mere præcise. NY ESTIMATIONSMODEL Generelt har der i en række EU-lande, herunder Danmark, været anvendt skøn baseret på virksomhedernes historiske resultater til de foreløbige opgørelser af formueindkomsten fra direkte investeringer. Nationalbankens hidtidige estimationspraksis har på den baggrund vist sig ude af stand til at fange skift i konjunkturerne. I lyset af formueindkomstens store bidrag til betalingsbalancens løbende poster har Nationalbanken derfor udviklet en ny model, der på sigt forventes at medføre en reduktion i revisionerne. 1 Nationalbankens nye model til at skønne formueindkomsten fra direkte investeringer inddrager data for den forventede konjunkturudvikling, jf. boks 1. 2 Virksomhedernes resultat påvirkes af konjunkturerne, hvilket bekræftes af figur 4, som viser lav forrentning af den investerede kapital i forbindelse med lavvækstårene i 21-3 og stigende rentabilitet frem mod toppen af højkonjunkturen i 27. En række økonomiske og finansielle variable har været afprøvet som indikator for konjunkturudviklingen i modelleringen af den forventede egenkapitalforrentning. Resultaterne viser, at acceleration henholdsvis deceleration i det forventede private forbrug 3 er den bedste generelle indikator for udviklingen i egenkapitalforrentningen på tværs af landeog branchegrupper. Modellen anvendes for hovedparten af de rapporterende virksomheder. Derudover opstilles der nu individuelle skøn for formueindkomst genereret af særlige virksomheder, der falder uden for det generelle mønster. Typisk er der tale om virksomheder, som besidder lukrative rettighe- 1 Formueindkomsten indsamles af Nationalbanken og leveres til Danmarks Statistik, som har ansvaret for publiceringen af betalingsbalancens løbende poster. 2 En detaljeret beskrivelse af den nye danske metode kan findes i Damgaard, Laursen og Wederkinck (21) 3 Der anvendes skøn fra Consensus Economics for det forventede private forbrug.

5 15 ESTIMATION Boks 1 Den hidtidige praksis for estimation af formueindkomst fra direkte investeringer er baseret på et gennemsnit af de seneste års egenkapitalforrentning på virksomhedsniveau, men inddrager ingen information om den generelle økonomiske udvikling. Den nye model tager ligeledes udgangspunkt i virksomhedernes egenkapitalforrentning og ikke årets resultat. Den primære årsag til dette er, at egenkapitalforrentningen kan antages at være stationær i modsætning til årets resultat, der vokser over tid, som følge af vækst i produktion og priser. Det giver generelt mere robuste resultater at estimere på stationære serier frem for ikke-stationære serier, jf. Granger and Newbold (1974). For at udglatte ekstreme observationer for egenkapitalforrentningen på virksomhedsniveau er der valgt en makrobaseret tilgang til data. Konkret aggregeres data, og den gennemsnitlige egenkapitalforrentning beregnes for danske direkte investeringer i: a) EU-/EFTA-lande, b) NAFTA-lande og c) resten af verden. For indadgående direkte investeringer i Danmark ses på tre branchegrupper: 1) landbrug, fremstillingsvirksomhed, råstofudvinding mv., 2) handel, transport, telekommunikation mv. og 3) finansieringsvirksomhed, forsikringsvirksomhed, forretningsservice mv. Inden modellerne estimeres, fjernes data for gennemløbsinvesteringer og særlige virksomheder. Gennemløbsinvesteringer er virksomheder, der ikke har realøkonomisk aktivitet i Danmark, men som er stiftet med det ene formål at eje kapitalandele i udenlandske dattervirksomheder. For formueindkomsten holdes gennemløbsinvesteringer neutrale på nettobasis. Særlige virksomheder defineres som virksomheder, der har en egenkapitalforrentning over 35 pct. og et resultat på mindst 1 mia.kr. i minimum tre år i træk. I praksis benytter den nye model ligesom den hidtidige praksis den historiske egenkapitalforrentning, men udvides til også at indeholde et korrektionsled, som har til formål at opsamle effekten fra konjunkturændringer. Den forventede egenkapitalforrentning i måned m i år t kan således opstilles på følgende måde: R ˆ + ˆ t( m) = Rt 1( m) et ( m), hvor R repræsenterer egenkapitalforrentningen og e korrektionsleddet. Der estimeres specifikt en model for korrektionsleddet, der defineres som forskellen mellem egenkapitalforrentningen i indeværende og den senest tilgængelige periode, ud fra accelerationen henholdsvis decelerationen i det forventede private forbrug, C: e t ( m) = β C ˆ ( ) ˆ t m C t 1(12) der til råstoffer eller patenter og derfor har exceptionelle overskud. 1 Der er p.t. identificeret fem særlige virksomheder, og de foreløbige skøn for formueindkomsten fra disse baseres fremover på information fra kvartalsregnskaber, løbende udbyttebetalinger mv. 1 Den præcise definition af særlige virksomheder i denne sammenhæng findes i boks 1.

6 16 MÅNEDLIG EGENKAPITALFORRENTNING AF DIREKTE INVESTERINGER Figur 4 Pct. 1,4 1,2 1,,8,6,4,2, -,2 jan 99 jan jan 1 jan 2 jan 3 jan 4 jan 5 jan 6 jan 7 jan 8 Udadgående Indadgående Anm.: Ekskl. gennemløbsinvesteringer og særlige virksomheder. De skraverede områder markerer lavvækstperioder, der her defineres som perioder, hvor den årlige BNP-vækst er mindre end 1 pct. Dam (28) og Bordo og Helbling (23) påviser tendens til synkronisering af konjunkturcykler på tværs af lande, hvorfor lavvækst alene defineres ud fra danske data i figuren. For perioden er månedsdata konstrueret på baggrund af faktiske årstal, mens faktiske månedsobservationer er tilgængelige fra januar 25. Kilde: Egne beregninger på baggrund af virksomheders indberetninger til Nationalbankens opgørelse af den danske betalings- og kapitalbalance. FORVENTET EFFEKT OG SAMMENFATNING Ved at afprøve modellen på historiske data er det muligt at vurdere effekten. En sammenligning af den hidtidige, rent bagudskuende praksis og den nye model med inddragelse af konjunkturelle skift viser, at revisionerne reduceres markant ved anvendelse af den nye model, jf. figur 5. Revisionerne af især indtægter og udgifter reduceres betydeligt, mens forbedringen vedrørende nettoindtægterne er mere beskeden. 1 Årsagen er, at mens den hidtidige praksis førte til store revisioner af indtægter og udgifter, så havde skønnene en tendens til begge at være overvurderede eller undervurderede og dermed udligne hinanden på nettobasis. Den nye model sigter mod at estimere indtægter og udgifter så præcist som muligt med det resultat, at skønnet for indtægter og udgifter kan være overvurderet henholdsvis undervurderet eller vice versa. Revisionerne vil således ikke nødvendigvis have den samme tendens til at udligne hinanden på nettobasis. 1 En sammenligning af de forskellige modeller, jf. Diebold og Mariano (1995), viser, at den nye metode rent statistisk giver bedre månedlige estimater for indtægter og udgifter end den hidtidige praksis.

7 17 SAMMENLIGNING AF GENNEMSNITLIG REVISION I 26-8 Figur Hidtidig praksis Indtægter Udgifter Nettoindtægter Ny model Anm.: Figuren viser en sammenligning af de gennemsnitlige, absolutte årlige revisioner af formueindkomst fra direkte investeringer ekskl. gennemløbsinvesteringer og særlige virksomheder. I beregningerne, der ligger til grund for figuren, er modellerne implementeret på lande-/branchegruppeniveau. Kilde: Egne beregninger på baggrund af virksomheders indberetninger til Nationalbankens opgørelse af den danske betalings- og kapitalbalance. På denne baggrund forventes implementeringen af den nye model for fremskrivning af formueindkomsten fra direkte investeringer at føre til mindre revisioner af denne post og dermed betalingsbalancens løbende poster i fremtiden. Den nye model blev implementeret i forbindelse med offentliggørelsen af betalingsbalancen for januar 21. Effekten vil først kunne ses i forbindelse med indarbejdelsen af årsregnskabsdata for 21 ved årsrevisionen i oktober 211.

8 18 LITTERATUR Bordo, Michael D. og Thomas Helbling (23), Have National Business Cycles Become More Synchronized?, NBER Working Paper, nr Dam, Niels Arne (28), Konjunkturcykler i Danmark og Europa, Nationaløkonomisk Tidsskrift, nr. 2, s Damgaard, Jannick, Mathies Lau Friis Laursen og Robert Wederkinck (21), Forecasting Direct Investment Equity Income for the Danish Balance of Payments, Danmarks Nationalbank Working Paper, nr. 65. Diebold, Francis X. og Robert S. Mariano (1995), Comparing Predictive Accuracy, Journal of Business and Economics Statistics, v13, s ECB (29a), Euro Area Balance of Payments and International Investment Position Statistics, 28 Quality Report. ECB (29b), Press release: Euro area international investment position and its geographical breakdown (as at end-28). Foreign Direct Investment Task Force (24), Foreign Direct Investment Task Force Report, Eurostat og ECB. Granger, Clive W.J. og Paul Newbold (1974), Spurious regressions in econometrics, Journal of Econometrics, v2, s IMF (23), Data Quality Assessment Framework (DQAF) for Balance of Payments Statistics. IMF (29), Balance of Payments and International Investment Position Manual, Sixth Edition (BPM6). OECD (28), OECD Benchmark Definition of Foreign Direct Investment, Fourth Edition (BD4).

Formueindkomst fra udlandet

Formueindkomst fra udlandet 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år,

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 14.

DANMARKS NATIONALBANK 14. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 14. OKTOBER 2019 Halvdelen af direkte investeringer løber via transitlande Direkte investeringer i Danmark går ofte via transitlandene Holland og Luxembourg. USA er det

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. . oktober 206 Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. Danmarks Statistik har her i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med i alt 46 mia. kr. i 20. Heraf vurderes

Læs mere

Betalingsbalancen 2008:1. Betalingsbalancen

Betalingsbalancen 2008:1. Betalingsbalancen Betalingsbalancen 2008:1 Betalingsbalancen 2006 1. Indledning Ny statistik Del af nationalregnskabet Tidligere opgørelser Spejlstatistik Foreløbige tal Denne publikation indeholder nye tal for Grønlands

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 1. Sverige. 10,1 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 1. Sverige. 10,1 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1 Sverige April 29 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Sverige

Læs mere

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Pres på eksport fortsat gigantiske betalingsbalanceoverskud Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Dansk eksport har været under pres de seneste kvartaler. En sammenligning

Læs mere

Markedsfokus på Storbritannien bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio.

Markedsfokus på Storbritannien bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. Storbritannien Maj 29 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 1. Australien. 24,8 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. 1. Australien. 24,8 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1 Australien Maj 29 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Australien

Læs mere

Direkte investeringer

Direkte investeringer 99 Direkte investeringer Christian Helbo Andersen, Økonomisk Afdeling, og Bjarke Madsen og Sanne Veje Klausen, Statistisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Direkte investeringer udtrykker summen af

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1 Tyskland Maj 29 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Tyskland

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1

Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,7 Forsørgerbyrden BNP (mia. US$) 1 Japan Maj 29 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Japan bliver

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Markedsfokus på Japan

Markedsfokus på Japan Markedsfokus på Japan Februar 26 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Australien

Markedsfokus på Australien Markedsfokus på Australien Februar 26 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Storbritannien bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio.

Markedsfokus på Storbritannien bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio. Storbritannien November DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Markedsfokus på Sverige

Markedsfokus på Sverige Markedsfokus på Sverige Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Markedsfokus på Estland

Markedsfokus på Estland Markedsfokus på Estland Februar 2016 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten EU-kommissionens helt nye prognose afslører, at den europæiske økonomi fortsat sidder fast i krisen. EU s hårde sparekurs har bremset den økonomiske

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Markedsfokus på Belgien

Markedsfokus på Belgien Markedsfokus på Belgien December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Tabel 2: Økonomiske udsigter for Schweiz 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Tabel 2: Økonomiske udsigter for Schweiz 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Markedsfokus på Schweiz December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Det nye nationalregnskab September 2014. Danmarks Statistik 19. august 2014 Kirsten Wismer

Det nye nationalregnskab September 2014. Danmarks Statistik 19. august 2014 Kirsten Wismer Det nye nationalregnskab September 2014 Danmarks Statistik 19. august 2014 Kirsten Wismer Revisioner hvorfor? Verden ændrer sig Forskning og udviklingsarbejde har fået øget økonomisk betydning Globaliseringen

Læs mere

Markedsfokus på Irland

Markedsfokus på Irland Markedsfokus på Irland Juni 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Markedsfokus på Australien

Markedsfokus på Australien Markedsfokus på Australien Juni 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet

Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet 9. april 2019 Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet Indledning Denne note uddyber baggrunden for datarevisionen af NR i 2016. Desuden beskrives hvorledes vi opgør den globale

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE L 247/38 Den Europæiske Unions Tidende 18.9.2013 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2013 om ændring af retningslinje ECB/2011/23 om Den Europæiske Centralbanks statistiske

Læs mere

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1 Brasilien Januar 18 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Brasilien

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet November 2012 Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Dansk fødevareindustri investerer massivt i udlandet, mens omfanget af investeringer

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken for selskaber 2013 Sammenfatning Hermed offentliggøres Regnskabsstatistikken for selskaber 2013. Oversigter og tabeller som er benyttet i talfremstillingen

Læs mere

Markedsfokus på Rusland

Markedsfokus på Rusland Markedsfokus på Rusland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på opinion.di.dk > konjunktur & nøgletal Markedsfokus

Læs mere

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,09-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,09-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1 Markedsfokus på USA Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Markedsfokus på Østrig

Markedsfokus på Østrig Markedsfokus på Østrig December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Markedsfokus på Indien

Markedsfokus på Indien Markedsfokus på Indien Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Sverige

Markedsfokus på Sverige Markedsfokus på Sverige August 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Polen

Markedsfokus på Polen Markedsfokus på Polen December 2015 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0163 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0163 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0163 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2016 COM(2016) 163 final BERETNING FRA KOMMISSIONEN om vurdering af kvaliteten af de data, som medlemsstaterne indberettede

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Væksten fortsatte i 2006 Nationalregnskab 28:1 Nationalregnskab 26 Sammenfatning Væksten fortsatte i 26 Den samlede produktion målt i faste priser voksede med 2,6 pct. i 26. Det var noget højere end i 25, hvor væksten var på 1,

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Januar 2013 Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Præsentation udarbejdet af Copenhagen Economics for Axcelfuture Udenlandske investeringer og Danmarks attraktivitet Udenlandske

Læs mere

STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:13 21. december 2018 Overskud på 43,8 mia. kr. i 3. kvt. 2018 Betalingsbalancen over for udlandet 3. kvt. 2018 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

Nationalregnskab Juni-version

Nationalregnskab Juni-version Nationalregnskab 216. Juni-version Juli 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Juni-version Danmarks Statistik Juli 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/14 Nationalregnskab

Læs mere

Det nye nationalregnskab September 2014

Det nye nationalregnskab September 2014 Det nye nationalregnskab September 2014 Danmarks Statistik 16. juni 2014 Kirsten Wismer Revisioner hvorfor! Sammenhængende statistiksystem på tværs af - brancher, sektorer mm. og over tid Nye kilder og

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Markedsfokus på Tyskland

Markedsfokus på Tyskland Markedsfokus på Tyskland Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,12-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1

Økonomiske forhold Offentligt budgetoverskud (% af BNP) -4,12-0,8 Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1 Markedsfokus på USA December 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Markedsfokus på Polen

Markedsfokus på Polen Markedsfokus på Polen Juni 2017 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Canada

Markedsfokus på Canada Markedsfokus på Canada Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Danmark har de seneste år haft meget store overskud på betalingsbalancen. Overskuddet er siden starten af dette årtusind steget fra knap 1½ pct.

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Markedsfokus på Singapore

Markedsfokus på Singapore Markedsfokus på Singapore Oktober 2 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2019:4 21. juni 2019 Overskud på 19,7 mia. kr. i 1. kvt. 2019 Betalingsbalancen over for udlandet 1. kvt. 2019 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

Markedsfokus på Bulgarien

Markedsfokus på Bulgarien Markedsfokus på Bulgarien December 2016 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

ØVELSER TIL KAPITEL 6 Med løsninger

ØVELSER TIL KAPITEL 6 Med løsninger ØVELSER TIL KAPITEL 6 Med løsninger Øvelse 1 En virksomhed, hvis aktier handles til tre gange deres bogførte værdi den 31. december 2009 har følgende finansielle opgørelser (beløb i mio. kr.): Balance

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:4 21. juni 2018 Overskud på 15,2 mia. kr. i 1. kvt. 2018 Betalingsbalancen over for udlandet 1. kvt. 2018 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Markedsfokus på Vietnam

Markedsfokus på Vietnam Markedsfokus på Vietnam Juli 2016 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Vietnam

Markedsfokus på Vietnam Markedsfokus på Vietnam December 2017 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2017:8 26. september 2017 Overskud på 50,3 mia. kr. i 2. kvt. 2017 Betalingsbalancen over for udlandet 2. kvt. 2017 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

Markedsfokus på Canada

Markedsfokus på Canada Markedsfokus på Canada Oktober 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Markedsfokus på Chile

Markedsfokus på Chile Markedsfokus på Chile December 2016 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Flere konkurser og tvangsauktioner i april Industriproduktionen steg i marts Salget af personbiler steg i april

Flere konkurser og tvangsauktioner i april Industriproduktionen steg i marts Salget af personbiler steg i april Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 2 Indhold: Ugens tema I Vækstpakke 214: Danmark helt ud af krisen virksomheder i vækst Ugens tema II OECD: Udsigt til positiv vækst i Eurozonen i 214 og 2 Ugens tendens

Læs mere

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger.

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. N O T A T Filial eller netbank 24. oktober 2013 Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. Ved seneste opgørelse i 2012 brugte

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

Markedsfokus på Brasilien

Markedsfokus på Brasilien Markedsfokus på Brasilien September 16 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,3 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct. 2 21,7 16,5 BNP (mia. US$) 1

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,3 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct. 2 21,7 16,5 BNP (mia. US$) 1 Brasilien September 2 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på

Læs mere

Markedsfokus på Indien

Markedsfokus på Indien Markedsfokus på Indien Februar 2017 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Singapore

Markedsfokus på Singapore Markedsfokus på Singapore September 216 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus på Tyskland

Markedsfokus på Tyskland Markedsfokus på Tyskland Juli 20 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere