C0 2 -opløsning i havvand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "C0 2 -opløsning i havvand"

Transkript

1 C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Oktober 1994

2 C:0: 2... opløsning i havvand Eksperimentel undersøgelse på kulfyret kraftværk Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 1994

3 Titel Rapport kategori Forfatter C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dato for udgivelse Oktober 1994 Copyright Dansk Gasteknisk Center a/s Sag, nummer Sagsnavn C0 2 -opløsning i vand ISBN For ydelser af enhver art udført af Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) gælder: - cit DGC er ansvarlig i henhold til "Almindelige bestemmelser for teknisk rådgivning & bistand (ABR 89) ", som i øvrigt anses for vedtaget for opgaven. - at erstatningsansvaret for fejl, forsømmelser elle_r slaujer over for rekvirenten eller tredjemand gælder pr. ansvarspådragende fejl eller forsømmelse og altid begrænses tilloo% af det vederlag, som DGC har modtageefor den pågældende ydelse. Rekvirenten holder DGC skadesløs for alle tab, udgifter og erstatningskrav, der måtte overstige DGC's hæftelse. - tit DGC skal - uden begrænsning - omlevere egne ydelser i forbindelse med fejl og forsømmelser i DGC's materiale.

4 DG C-rapport 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE l Indledning og baggrund Konklusion Målinger Forsøgsbeskrivelse Resultater og diskussion Referencer BILAG A: Billeder af forsøgsopstilling B: Forsøgsresultater C0 2 -opløsning i vand AMY/jkt/RAP/OPLØS.R

5 DG C-rapport 2 1 Indledning og baggrund Kraftværker baseret på fossile brændsler som kul, olie og naturgas udsender C0 2 til atmosfæren. I Danmark udgør kuldioxidmængden fra elkraftværker ca. halvdelen af den samlede C0 2 -emission /2/. Kuldioxiden betragtes som en væsentlig kilde til drivhuseffekten, og der er derfor en betydelig interesse for en reduktion i emissionen. ELKRAFT og Dansk Gasteknisk Center (DGC) har tidligere indledt et samarbejde for at belyse de tekniske og fysiske muligheder for rensning af co2 fra kraftværksrøg ved at opløse kuldioxiden i vand. co2 har en høj opløselighed i vand, og ved passage gennem vand afgives en del af kuldioxiden fra røgen til vandet. Vandet kunne derefter ledes ud i havet, hvor forureningen ville være ca. 50 gange mindre, end når kuldioxiden udledes i atmosfæren /11. I det indledende arbejde udførte en IAESTE-studerende forsøg i DGC's laboratorium med røg fra en naturgasfyret brænder opløst i postevand /1/. Resultaterne var lovende, og næste skridt var at dokumentere, at resultaterne kan overføres til mere realistiske forhold. Der er flere forskelle mellem laboratorieforsøgene og et kraftværk, som har indflydelse på kuldioxid-optagelsen. De vigtigste er røggassammensætningen samt det benyttede vand (saltvand i stedet for postevand). Den foreliggende rapport beskriver forsøg med rensning af C0 2 i røg fra et kulfyret kraftværk. Målingerne er udført i et samarbejde mellem Asnæsværket (Kalundborg) og DGC.

6 DG C-rapport 3 2 Konklusion Der er foretaget en serie forsøg med fjernelse af C~ fra røg fra et kulfyret kraftværk. Forsøgene er udført på Asnæsværkets blok 5, hvor en lille mængde røg udtaget fra kanalsystemet er vasket med saltvand fra spulevandsystemet Røgen og saltvandet er ledt modstrøms igennem en reaktor, som indeholder fyldlegemer til forøgelse af kontaktarealet mellem røg og vand. Reaktoren er den samme, som anvendtes i tidligere gennemførte laboratorieforsøg /11. Røggassens indhold af 0 2, C0 2, S0 2, N0 2 og NO er målt før og efter passage af reaktoren. Desuden er der målt røggas-og vandflow samt vandtemperatur. Der er gennemført to vellykkede måleserier med røggas samt en enkelt med luft. Med vandflow varierende fra 4-280% (volumenmæssigt) af røggasflowet, blev 5-90% af røgens C0 2 -indhold absorberet i vandet. Den urensede røg indeholdt ca. 17% C0 2 Temperaturen af det anvendte vand var mellem C, hvilket er højere end det kan forventes for et evt. fuldskalaanlæg. En lavere vandtemperatur vil øge effektiviteten af rensningsprocessen, da C0 2 's opløselighed i vand falder med stigende temperatur /11. Sammenlignet med de tidligere udførte laboratorieforsøg /l/ er den relative fjernede C0 2 -mængde for de foreliggende målinger lavere ved små vandflow (op ti1136% af røggasflowet) og højere ved større vandflow. Korrigeres målingerne i /11 for indholdet af C0 2 i postevand, er der fjernet relativt mindre C~ ved de foreliggende målinger i hele intervallet for vandflowet Forskellene er dog så små, at det kan konkluderes, at postevands og havvands evne til at rense røggas for C0 2 stort set er ens. Saltindholdet i havvand har derfor ingen større indflydelse på C0 2 -optagelsen.

7 DGC-rapport 4 Forsøgene med ren luft bekræftede at der, i modsætning til forsøgene beskrevet i /l/' ikke var co2 til stede i luften efter vasken i vandet. Postevand afgiver C0 2 til ren luft, mens havvand ikke gør. Den urensede røg indeholdt ca ppm svoldioxid, som blev optaget i vandet i reaktoren. Der har ikke kunnet konstateres nogen indflydelse fra røgens S0 2 -indhold på C0 2 -optagelsen i vandet. En 80-90% reduktion af C0 2 -indholdet i røggas fra et kraftværk ville kræve en vandmængde svarende til ca. 50 gange den nuværende kølevandsmængde. Den nuværende kølevandsmængde ville kunne rense røggassen totalt for S0 2 og fjerne ca. 5% af C0 2 -indholdet.

8 DG C-rapport 5 3 Målinger 3.1 Forsøgsbeskrivelse Målingerne er udført på Asnæsværkets blok 5 ved luftforvarmeren. Dette sted er valgt, fordi der både er urenset røggas og saltvand til stede. Røggassen er udtaget, før den passerer luftforvarmeren, mens saltvandet fås fra spulevandsystemet Det er derfor det samme vand, som anvendes i kølevandssystemet og som ville blive benyttet ved et evt. fuldskala C0 2 -rensningsanlæg. Røgen og vandet ledes gennem den samme reaktor, som har været anvendt ved tidligere laboratorieforsøg hos DGC l 11. Formålet med reaktoren er at give en god opblanding og en stor kontaktflade mellem røgen og vandet. Reaktorens diameter er Øl73 mm, og den samlede længde af fyldlegemer er l m, fordelt på to sektioner. Vandet ledes ind for oven i reaktoren, hvor det spredes vha. en bruser. Røgen ledes ind for neden, og passerer vandet modstrøms op igennem reaktoren. Der er benyttet to forskellige vandflowmålere pga. det store undersøgte interval for denne parameter: en måler for flow under 100 1/h, og en anden for større flow indtil /h. Vandets temperatur måles ved flowmåleren. Røggassens indhold af 0 2, C0 2, S0 2, N0 2 og NO er målt både før og efter rensning. Målingerne af 0 2 og S0 2 er kontrolleret med de kontinuerlige målinger i kontrolrummet. Endvidere er det benyttede vands temperatur målt. Røggasflowet er holdt konstant på 360 1/h. Oprindeligt blev røgen ledt igennem en cylinder fyldt med silicagel. Formålet var at tørre røgen inden den ledtes til måleinstrumenterne. Dette måtte imidlertid opgives, da røgens S0 2 -indhold blev fjernet ved kontakten med det absorberede vand i silicalgelen. Som alternativ til denne tørremetode blev røgen ledt gennem to flasker i serie til opsamling af en del af vandindholdet. For at undgå indtrængen i måleinstrumenterne af de i røgen forekommende partikler er en partikelsamler konstrueret i DGC's labora-

9 DGC-rapport 6 torium. Støvsamleren er opvarmet med en varmebændel og isoleret for at undgå kondensering af røggassens vandindhold i denne. Efter denne partikelsamler køles røgen ned gennem en forlænget sonde, inden den ledes igennem de ovennævnte flasker. Efter flaskerne sørger en pumpe for et tilstrækkeligt flow til måleinstrumenterne. For at sikre at der ikke udkondenseres vand i pumpen, har det været nødvendigt at varme røggassen op efter flaskerne ved at lede slangerne med røgen omkring støvsamleren, der på trods af isoleringen var håndvarm. Bilag A indeholder billeder af opstillingen. 3.2 Resultater og diskussion V ed alle målingerne er røggasflowet holdt konstant på 360 1/h, mens vandflowet er varieret fra 15 1/h til l 000 1/h. Desuden er der målt på den urensede røg, svarende til et vandflow på O 1/h. Forholdet mellem et vandflow på 15 1/h og et røggasflow på 360 1/h svarer stort set til forholdet mellem kølevandsmængden og røggasmængden for et kraftværk. De indledende måleserier måtte kasseres pga. instrumentfejl To vellykkede måleserier (Asnæs l og 2 i figurerne), på to forskellige dage, kunne gennemføres. Forsøgsresultaterne er samlet i bilag B. I fig. l ses det registrerede C0 2 -indhold i røgen efter passage af reaktoren som funktion af vandflowet De to måleserier er vist sammen med de tilsvarende målinger rapporteret i /11 for røg fra en naturgasbrænder renset med postevand. Fra l 11 er også vist det målte C0 2 -indhold, når ren luft, i stedet for røggas, sendes gennem reaktoren. Det ses, at postevand afgiver C0 2 til ren luft.

10 DG C-rapport ~... = M o u 15 -+Asnæs l... Asnæs2 -&- Gasbrænder ~ Renluft ; !''''"'""""'''''''"'" ~! o ~~~~~~~~~~~~~ o Vvand [l/h] Figur l. Røgens C0 2 -indhold efter rensning somfunktion afvandjlow. De to måleserier Asnæs l og 2 viser, at resultaterne er repeterbare, idet den svage forskydning kan skyldes forskellen i den urensede røgs C0 2 -indhold, måleusikkerheden samt at kuldioxidens opløselighed i vand stiger for faldende vandtemperatur. Kurverne for begge måleserier viser et lille "knæk" opad ved målingen med et vandflow på 250 1/h. Dette kan skyldes to ting: at temperaturen falder for større flow, og dermed øger opløseligheden, eller at der er skiftet flowmåler, som beskrevet i afsnit 3.1. Hvis der har været en mindre uoverensstemmelse mellem de to flowmålere, kan det give dette knæk. Vandets temperatur er ca. 4 C lavere ved måling 2 end ved måling l, som det fremgår af fig. 2.

11 DG C-rapport 8... u o... "C = ~ ~ ~ ''''''''''''''''''''"uuuuiooooo...; ooooooooonooooo oo ooodo joooooooooo oouu._u.uuo l ~!, ~ liiil_... :::::: ::::::::::::J +!:::: ~ :::::::::::r-1 V,-r-ø-'~'-=-3_6_0_//h---.[ : : :: i ~ ~ ooolo ooooo oo.oooooooooooooooooooooooolo oooooo ooooooooooooooooooooooooo~ooooooooooooooooo oooo oo oooooo o o ----il- + ;. -f l - o ooooooouooouonon ~ uuo.o o.o.oo : : :! : u " "",! i! i ~ ~ t! i ;! 21...! ~... l......!! i i ''''''''''''''''''uoooooo f uuoouoouuouu ouooon...,ioiioooioo,o - f" ''''''t''''''''''''''''' '''"'"'''''''' 20 j i ~ 19 o Yvand [1/h] Figur 2. Reaktorvandets temperatur som funktion af vandflow for to måleserier. For en grov vurdering af effekten som følge af temperaturforskellen betragtes fig. 9 i /11, som viser den målte C0 2 -% som funktion af vandets temperatur. Målingerne er foretaget med et vandflow på 540 1/h, røggasflow på 360 1/h, fyldlegemelængde på l m og en diameter på ØlOO mm. Denne diameter er mindre end den benyttede ved de nye målinger, og både vandet og røgen er af forskellig art i de to forsøg, så temperaturatbængigheden kan ikke overføres fra det eksperiment til det andet. Alligevel kan fig. 9 i /11 måske angive en størrelsesorden af påvirkningen fra vandets temperaturvariation. Den målte C0 2 -% varierer lineært med vandtemperaturen med hældningen 0,073 %/ C. Med den ovenfor nævnte temperaturforskel på 4 C skulle forskellen i C0 2 -%, under forhold svarende til i /11, altså være ca. 0,073 x 4 = 0,3%. Den tilsvarende forskel ved 540 1/h vand er for de nye målinger 0,4%, dvs. i samme størrelsesorden.

12 DG C-rapport 9 Af fig. 2 ses en karakteristisk sammenhæng mellem vandtemperatur og vandflow. Dette antages at skyldes, at vandet ved lave flow antager samme temperatur som forsøgsopstillingens omgivelser, når det når frem til flow- og temperaturmåleren. Ved større flow ændres temperaturen ikke så kraftigt under vandets passage gennem slangerne fra spulevandssystemet til reaktoren. Forsøgene beskrevet i /11 med ren luft gennem reaktoren belyste, hvordan målingerne afuang af postevandets indhold af HCQ 3 -. Da havvand ikke indeholder de samme mængder HCQ 3 -, burde denne effekt ikke optræde, når der bruges havvand i reaktoren. Dette er verificeret ved disse målinger med forsøg foretaget med ren luft gennem reaktoren. Der var, som ventet, under 0,1% (målenøjagtigheden) co2 i luften efter passage af reaktoren i modsætning til målingerne fra l 11, hvor C0 2 -indholdet i luft var ca. l % efter passage af reaktoren. Røggas fra kulfyrede kraftværker indeholder svovldioxid. Dette kan principielt påvirke co2' s opløselighed i havvandet, da so2 opløses før kuldioxiden. Der har i måleperioden været et S~-indhold på ca ppm i røgen. Efter passage af reaktoren har der ikke kunnet måles S~ i røgen, da det er fuldstændigt fjernet ved kontakten med vandet inden for de her anvendte variationer i vandflow. Nedsættelsen af C0 2 -fjernelsen pga. røgens svovlindhold betyder teoretisk relativt mest ved mindre vandflow i forhold til røggassen, hvor den fjernede COrmængde er lille. Derfor kunne det tænkes, at kurven i fig. l ville have et fladt stykke ved meget små vandflow, idet S0 2 -indholdet ville forhindre, eller nedsætte, kuldioxidreduktionen. Det ses imidlertid af figuren, at dette ikke er tilfældet. Der har således ikke været nogen målelig effekt af tilstedeværelsen af S~ i røggassen, selv om der har været benyttet vandmængder helt ned til ca. 4% af røgmængden (volumenmæssigt). Af fig. l ses, at forskellen i C0 2 -indholdet mellem de foreliggende målinger og de tilsvarende resultater for en gasbrænder mindskes for

13 DG C-rapport 10 voksende vandflow. For at lette sammenligningen mellem de to forsøg er der i fig. 3 vist restindholdet af kuldioxiden i røggassen efter rensning i reaktoren. Restindholdet er forholdet mellem C~-koncentrationerne i henholdsvis den rensede og den urensede røg.... ~ ~ ~ ". l M o u r +-~;~~ -- r v;; =~~~-bh' r ,... -B- Gasbrænder..,...! 'K Gasbrænder(kor) j l i! u!ouoonoo ooooo onoooo oooooo.. ooo ~ ~ ~ t... l... l ?...!!.. ~ ~ ~ ooo.oooo ooo o ooo oooooooooo oooooooooo i ooo oo o i o ouoooooooooo o! j j o ooo.o4uo.oo,,,,..._,,._,_._.,,,,f._,,..,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,loooooooooooooooooooooooooooooooo i l j... ; o o Vvand [l/h] Figur 3. Restindhold af oprindeligt C0 2 -indhold i røggassen efter rensning V ed små vandflow er restindholdet størst for de foreliggende målinger, mens der ved større flow er fjernet relativt mest af C0 2 -indholdet ved forsøgene på Asnæsværket. V ed disse målinger er der således kun 10% tilbage af den oprindelige C0 2 -mængde, når vandflowet er /h, mens den tilsvarende rest er ca. 15% ved forsøgene med gasbrænderen. Den urensede røg indeholder mere C0 2 ved målingerne på Asnæsværket (17%) end ved gasbrænderforsøgene (10%), hvilket bevirker at en relativt større del kuldioxid burde kunne fjernes. En anden omstændighed, som begrænser effektiviteten ved gasbrænderforsøgene, er postevandets indhold af HC0 3 - som omtalt ovenfor. Trækkes den C0 2 -mængde, som skyldes denne effekt, fra den målte C0 2 -%, fås den korrigerede gasbrænderkurve i fig. 3. Den

14 DG C-rapport 11 målte kurve for Asnæsværket ligger således imellem de to kurver for gasbrænderforsøgene. De målte iltkoncentrationer i de to forsøgsserier er vist sammen med gasbrænderforsøgene i fig. 4.,..., ~... = o ~ o.l..~:.~~: ~~~~~~~ ~ ~ ~ ~ ~ I "...!".... j,!._ Asnæs l......,... "?"...!"... _... Asnæs 2 l!! -B- Gasbrænder i ~ i. onno oonoo o ooooo o oooooooo tooooouoooooooooo ooooooiiooooi OI.,OUOO OOIOIOOOOOOUOOOOO Oooo oooooco oooooooooooooooooooo o ooo oooootuoooooooooohoooooooooouoooooo l l l l Vvand [l/h] Figur 4. Røgens iltindhold efter rensning. Sammenlignet med gasbrænderforsøgene er den urensede røgs iltindhold lavere ved disse forsøg. Denne forskel mindskes ved stigende vandflow.

15 DGC -rapport 12 4 /11: Referencer Dissolution of COa in water Patricia Morey Dansk Gasteknisk Center a/s 1992 /2/: Energistatistik 1992 Energistyrelsen

16 DG C-rapport A 1 Bilag A Billeder af forsøgsopstilling

17 DG C-rapport A2

18 DG C-rapport A3

19 DGC-rapport A4

20 DGC-rapport B 1 Bilag B Forsøgsresultater

21 V(vand) (1/b] o Asnæs l [%] Asnæs2 [%] o G) n l.., Q) "O "O o.., r+ NG [%] Ren luft [%] Tabel l. C02-indhold i røggassen efter rensning. V(vand) (1/b] o Asnæs l [OC] Asnæs 2 [OC] Tabel 2. Vandtemperatur. OJ 1\.)

22 V(vand) [1/h] o Asnæs [-vo) NG [%] o G) (') l... Q) "C "C o... r+ NG (kor) [%] Tabel 3. Restindhold af CO 2 i røggas efter rensning. V(vand) (1/h] o Asnæs l [%] Asnæs 2 [%] NG [%] Tabel4. Iltindhold i røggas efter rensning. ro w

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998 Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed Projektrapport November 1998 Brænderhoved.efs indflydelse p.åked1ers holdbarhed Paw Andersen & Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Cent~ 1JIS' Børsbofm

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Afprøvning

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Artikel til Dansk Kemi RECCAT -konceptet Udvikling af en ny lovende katalysatortype Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Indledning Nye naturgasfyrede gasmotorer på

Læs mere

Tørring med naturgas. Notat Marts 2000

Tørring med naturgas. Notat Marts 2000 Tørring med naturgas Notat Marts 2000 DGC-notat Teknologistatus marts 2000 1/5 Tørring med naturgas Paw Andersen, DGC og René Thiemke, DGC. Baggrund Der findes flere eksempler på, at der kan opnås væsentlige

Læs mere

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Projektrapport Februar 26 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Per G. Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 26 Titel : Formaldehydimission

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 14 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG Målerapport 731-28-14 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 14 1/15 Anlæg #14 Gasmotor: Wärtsilä 12V25SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Paw Andersen Asger N. Myken Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Miljøeffekter af energiproduktion

Miljøeffekter af energiproduktion Miljøeffekter af energiproduktion god ide at bruge de kemiske reaktionsligninger under Forbrænding og forsuring. Forud for laboratoriearbejdet er det en stor fordel hvis eleverne allerede ved hvordan el

Læs mere

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018 2-11-218 Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 217 og 218 Ea Energianalyse har i november 218 opdateret de samfundsøkonomiske fjernvarmepriser for hovedstadsområdet

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Energiproduktion og energiforbrug

Energiproduktion og energiforbrug OPGAVEEKSEMPEL Energiproduktion og energiforbrug Indledning I denne opgave vil du komme til at lære noget om Danmarks energiproduktion samt beregne hvordan brændslerne der anvendes på de store kraftværker

Læs mere

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009 Anlæg # 9 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316 Målerapport 731-28-9 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 9 1/17 Anlæg # 9 Gasmotor: Jenbacher JMS 316 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Tillæg for 2010 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2010 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2010 Ændringsbladet for 2010 Tillæg for 2010 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 27. juni 2011 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Udvikling i emissionen af CO 2 fra 1990 til 2022

Udvikling i emissionen af CO 2 fra 1990 til 2022 Til Udvikling i emissionen af CO 2 fra 1990 til 2022 30. april 2013 CFN/CGS Dok. 126611/13, Sag 12/1967 1/5 Som det fremgår af nedenstående figurer følger CO 2-emissionen udviklingen i forbruget af fossile

Læs mere

Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2024

Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2024 Til Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2024 22. april 2015 CFN/CFN Dok. 15/05521-7 1/5 Som det fremgår af nedenstående figurer følger CO 2-emissionen udviklingen i forbruget af fossile brændsler

Læs mere

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Notat Marts 2000 DGC-notat Teknologistatus marts 2000 1/6 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Dorthe Jensen, DGC og Paw Andersen, DGC Baggrund

Læs mere

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 10 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG Målerapport 731-28-10 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 10 1/17 Anlæg # 10 Gasmotor: Wärtsilä 18V34SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt:

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt: Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Emissionsreduktion ved hjælp af lavtemperaturplasma, Elkraft PSO projekt nr. FU341, 3-5 Samarbejde mellem Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) og Forskningscenter

Læs mere

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009 Anlæg # 6 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C Målerapport 731-28-6 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 6 1/18 Anlæg # 6 Gasmotor: Jenbacher J 208 GS-C Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Bilag 1 Korrespondance med Søren Gundtoft

Bilag 1 Korrespondance med Søren Gundtoft /B-1/ Bilag 1 Korrespondance med Søren Gundtoft Hej Søren Jeg er studerende på Århus Maskinmesterskole og er nu igang med at skrive bacheloropgave om anlægget på Affaldscenter Århus. I den forbindelse

Læs mere

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2009 Ændringsbladet for 2009 Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 4.aug. 2010 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Jens Dall Bentzen : Optimering af biomassefyrede værker ved opfugtning af forbrændingsluft Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk

Læs mere

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Notat August 03 DGC-notat 1/10 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Indledning I tilbudsmaterialet for

Læs mere

Måling på udåndingensluften (lærervejledning)

Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Sammendrag Jo mere musklerne skal arbejde, jo mere energi skal der frigøres i forbindelse med muskelcellernes respiration - og jo mere ilt forbruges der og

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Kondensat fra naturgasfyrede enheder Kondensat fra naturgasfyrede enheder Notat Juni 2016 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Læs mere

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 Ref 65718A 834-61471(Final) Version

Læs mere

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007 DGC-notat 1/17 Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 27 Dansk Gasteknisk Center har for RECCAT ApS udført en række emissionsmålinger for at dokumentere effektiviteten af RECCAT ved forskellige

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Nyhedsbrev d. 29. maj 2015 I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Hej Koi Team Enghavegaard Jeg har en bakki shower med en sieve foran, som jeg ikke

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2025

Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2025 Til Udvikling i emissionen af CO2 fra 1990 til 2025 21. april 2016 CFN/CFN Dok. 16/05326-7 Klassificering: Til arbejdsbrug/restricted 1/5 Som det fremgår af nedenstående figurer følger CO 2-emissionen

Læs mere

Beregning af metantal

Beregning af metantal Beregning af metantal Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har pga. forventningen om større variation i gaskvaliteten udviklet et nyt beregningsprogram til bestemmelse af metantallet for naturgas. Metantallet

Læs mere

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER Notat NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 14. januar 2015 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1214522924 Version 1 Udarbejdet af ACS Kontrolleret af NBA

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse Grønt Regnskab 2012 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2012 Indhold Grønt Regnskab 2012 Indledning til Grønt Regnskab 2012 s. 3 Elforbrug s. 5 Varme forbrug s. 6 Vandforbrug

Læs mere

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Notat til Energistyrelsen Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Titel: Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Udarbejdet

Læs mere

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2015 Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Understøkiometrisk forbrænding

Understøkiometrisk forbrænding Understøkiometrisk forbrænding Projektrapport Oktober 1995 Dansk Gasteknisk Center a/s D r. Neergaards Vej SB 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Understøkiometrisk forbrænding

Læs mere

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004 DSM-benchmark Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSMaktiviteter Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011 Test af gasapparater på biogas Projektrapport April 2011 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Test af gasapparater

Læs mere

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet I 10.000 år der været et ret stabilt klima på Jorden. Drivhuseffekten har været afgørende for det stabile klima, og den afgøres af mængden af kuldioxid

Læs mere

Anlæg # 4, forgasningsgas

Anlæg # 4, forgasningsgas Anlæg # 4, forgasningsgas Gasmotoranlæg, Jenbacher J320 Målerapport 731-28-4 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 4 1/26 Anlæg # 4 Gasmotor: Jenbacher J320, forgasningsgas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Miljøregnskab 2011 ENSTEDVÆRKET

Miljøregnskab 2011 ENSTEDVÆRKET Miljøregnskab 2011 ENSTEDVÆRKET Basisoplysninger Enstedværket Flensborgvej 185 6200 Aabenraa CVR-nr.: 18.93.66.74 P-nr.: 1.002.980.617 Enstedværket er ejet af DONG Energy A/S, Kraftværksvej 53, Skærbæk,

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Udført for: Emineral A/S Nefovej 50 9310 Vodskov Udført af: Jørn Bødker Anette Berrig Taastrup, 21. april 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Læs mere

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Deskriptorer: Beton, temperaturudvidelseskoefficient

Læs mere

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt 2. Drivhusgasser og drivhuseffekt Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Drivhuseffekt Når Solens kortbølgede stråler går gennem atmosfæren, rammer de Jorden og varmer dens overflade op. Så bliver

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere

Bestemmelse af iltkoncentration i Østerå

Bestemmelse af iltkoncentration i Østerå Bestemmelse af iltkoncentration i Østerå Iltkoncentrationen i danske vandløb varierer over døgnet og over året. I grøderige vandløb med lav strømningshastighed som Østerå, kan variationen over døgnet om

Læs mere

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt 2. Drivhusgasser og drivhuseffekt Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Drivhuseffekt Når Solens kortbølgede stråler går gennem atmosfæren, rammer de Jorden og varmer dens overflade op. Så bliver

Læs mere

Til Dem, som dette måtte vedrøre. Dokumenttype Notat. Dato Maj 2013 NOTAT: TEKNISKE SVAR PÅ HENVENDELSE TIL BESTYRELSESFORMAND FOR NORDFORBRÆNDING

Til Dem, som dette måtte vedrøre. Dokumenttype Notat. Dato Maj 2013 NOTAT: TEKNISKE SVAR PÅ HENVENDELSE TIL BESTYRELSESFORMAND FOR NORDFORBRÆNDING Til Dem, som dette måtte vedrøre Dokumenttype Notat Dato Maj 2013 NOTAT: TEKNISKE SVAR PÅ HENVENDELSE TIL BESTYRELSESFORMAND FOR NORDFORBRÆNDING NOTAT: TEKNISKE SVAR PÅ HENVENDELSE TIL BESTYRELSESFORMAND

Læs mere

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Med henblik på at bestemme den hydrauliske ledningsevne for de benyttede sandtyper er der udført en række forsøg til bestemmelse af disse. Formål Den hydrauliske

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde

Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Afprøvning af rør for radiatorvarme til svinestalde Institution: Afprøvning udført for Videncenter for Dansk svineprduktion Forfatter: Jesper Kirkegaard Dato: 18.06.2010 Det er afgørende for grisenes tilvækst

Læs mere

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2016 Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Under Grønt Center projektet: Algeinnovationscenter Lolland, AIC Malene L Olsen og Marvin Poulsen 1 Indledning: I vinteren 2011 udførte Grønt Center i forbindelse

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Måling af overfladetemperatur

Måling af overfladetemperatur Måling af overfladetemperatur på rør Resumé af projektrapport Analyse af fejlkilder ved måling af overfladetemperatur. Titel: Måling af overfladetemperatur på rør Udarbejdet af: Teknologisk Institut Installation

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C Molekyler af alkohol Byg molekylerne af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler Byg alkoholmolekyler med 1, 2 og 3 C atomer og 1 OH gruppe. Tegn deres stregformler her og skriv navnet ved. Byg

Læs mere

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 11-0296761 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om måling

Læs mere

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Af seniorrådgiver Helge Rørdam Olesen og seniorforsker, ph.d Ruwim Berkowicz, Danmarks Miljøundersøgelser En undersøgelse fra 2003 pegede på, at krydstogtskibe

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/

Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/ Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016 Delrapport 4: Målerapport for laboratorieforsøg Projektrapport Januar 2007 Gasfyret plastsmeltning til sprøjtestøbemaskiner J.nr. 1273/01-0016

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

FLAMCOVENT LUFTUDSKILLERES SEPARATIONSEFFEKT. Uddrag af PERFORMANCE EVALUATION DEAERATORS FOR CENTRAL HEATING SYSTEMS

FLAMCOVENT LUFTUDSKILLERES SEPARATIONSEFFEKT. Uddrag af PERFORMANCE EVALUATION DEAERATORS FOR CENTRAL HEATING SYSTEMS FLAMCOVENT LUFTUDSKILLERES SEPARATIONSEFFEKT Uddrag af PERFORMANCE EVALUATION OF DEAERATORS FOR CENTRAL HEATING SYSTEMS En forskningsrapport på grundlag af MSc- tese opstillet af E.D. Vis van Heemst TU

Læs mere

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1 / 14 Krop og Energi Et undervisningsforløb i samarbejde mellem fysik og biologi. Dette dokument viser fysikdelen. En tilhørende LoggerPro fil viser målinger og

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen.

Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari Bjerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Øvelse 1.5: Spændingsdeler med belastning Udført af: Kari jerke Sørensen, Hjalte Sylvest Jacobsen og Toke Lynæs Larsen. Formål: Formålet med denne øvelse er at anvende Ohms lov på en såkaldt spændingsdeler,

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

On site teknikker Kalibrering af korte følere

On site teknikker Kalibrering af korte følere Måletekniske Dage d. 31-05-2012 On site teknikker Kalibrering af korte følere Abstract og problematik: I forbindelse med procesanlæg inden for specielt den farmaceutiske og fødevareindustri, er det en

Læs mere

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION & TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION Til understøtning af beregningsværktøjet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion 01 Beregningsværktøj - temperatur 02 Effect of Temperature on Task Performance in Office

Læs mere

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Projektrapport Juni 25 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Jan de Wit, Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 25 Titel

Læs mere

Test af filter reaktor opbygget at BIO- BLOK pa biogasanlæg i Foulum.

Test af filter reaktor opbygget at BIO- BLOK pa biogasanlæg i Foulum. Test af filter reaktor opbygget at BIO- BLOK pa biogasanlæg i Foulum. Henrik Bjarne Møller 1, Mogens Møller Hansen 1 og Niels Erik Espersen 2 1 Aarhus Universitet, Institut for Ingeniørvidenskab. 2 EXPO-NET

Læs mere

Målinger af stofskifte

Målinger af stofskifte Målinger af stofskifte vha. Udstyr fra Skolebutik.dk Formål: Denne vejledning giver dig mulighed for at bestemme 1) Lungeventilationen i liter pr minut. 2) Iltforbruget i liter pr minut. 3) Carbondioxidproduktionen

Læs mere

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S. Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 6. januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

OPTØNING AF FROSNE LETKLINKER- BLOKKE MED GASBRÆNDER

OPTØNING AF FROSNE LETKLINKER- BLOKKE MED GASBRÆNDER 2003.03.03 1126520 pdc/hra/sol OPTØNING AF FROSNE LETKLINKER- BLOKKE MED GASBRÆNDER 1. Indledning Teknologisk Institut, Murværk har for Beton Industriens Blokfraktion (BIB) udført dette projekt vedrørende

Læs mere

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner

Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Kort informativ sammenfatning af projektets resultater og konklusioner Indledning Passiv rygning på grund af luftoverføring mellem lejligheder, såkaldt naborøg, er en vigtig sag for mange beboere i etageboliger.

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Mark Holzmann Greisen Professionsbachelorprojekt 2. juni 214 Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Bilag 1 Gantt kort... 2 Bilag 2 PI-diagram over prøvestand...

Læs mere

Beregninger af ændringer af atmosfærens CO2-indhold ved udskiftning af kul med træbrændsler i kraftværker

Beregninger af ændringer af atmosfærens CO2-indhold ved udskiftning af kul med træbrændsler i kraftværker Notat. 27. marts 2014 Klaus Illum Beregninger af ændringer af atmosfærens CO2-indhold ved udskiftning af kul med træbrændsler i kraftværker Svaret på spørgsmålet om, hvordan atmosfærens C-indhold (i form

Læs mere

Cooperative Learning i voksenundervisningen

Cooperative Learning i voksenundervisningen Cooperative Learning i voksenundervisningen Opfølgende evaluering af VUC-projektet Det samarbejdende klasserum Bjarne Wahlgren og Tinne Geiger København, november 2011 Indhold Indhold...2 Indledning...3

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Opgavesæt om vindmøller

Opgavesæt om vindmøller Opgavesæt om vindmøller ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Forord... 1 Opgaver i udstillingen 1. Poul la Cour... 1 2. Vindmøllens bestrøgne areal... 3 3. Effekt... 4 4. Vindmøller og drivhuseffekt...

Læs mere