Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013"

Transkript

1 Afrapportering af ipad projekt Synscentralen i Vordingborg Maj 2013 Med støtte fra Erindringsmøntsmidlerne har Synscentralen i gennemført et projekt med blinde og svagsynede elevers brug af ipad i undervisningen. Formålet har været at afprøve og undersøge om blinde og svagsynede børn og unge via dedikerede tablets (ikke pc), som fx ipad2, kan få en forbedret og en mere tilgængelig adgang til elektroniske bøger, netmedier m.v. som borgere i Danmark i almindelighed og specifikt i deres skole- og uddannelsesforløb. Oplægget var, at fire blinde og svagsynede elever skulle deltage i projektet, men undervejs i forløbet blev yderligere seks elever koblet på. Dels med baggrund i, at de selv i forvejen var begyndt at bruge ipad og dels fordi rygtet om projektet spredte sig, og flere ønskede at være en del af projektforløbet. Synscentralens IT-konsulenter og synskonsulenter har forestået projektets planlægning og gennemførelse, herunder sørget for undervisning i brug af ipads, afholdt evalueringsmøder og sikret dialogen med skoler og forældre om projektforløbet. Nærværende rapport beskriver forløb og resultater, og det er blevet klart, at den teknologi og tænkning, der ligger indbygget i de nye teknologier, vil give blinde og svagsynede børn og unge udvidede muligheder for at kunne deltage mere aktivt og ligeværdigt i undervisning og samfundsliv. Hvis du er interesseret i yderligere informationer om projektet og erfaringerne, er du velkommen til at kontakte konsulenterne, der har deltaget i forløbet: IT-konsulent, Anders Fynbo Mortensen, afm(at)vordingborg.dk Synskonsulent Bente Elisabeth Pedersen, scbep(at)vordingborg.dk It-konsulent, Jesper Kryger, scjk(at)vordingborg.dk Hans Nørgaard forstander

2 Resumé og regnskab Projektets formål og aktiviteter: Vi kan med projektet endnu ikke konkludere, at der med tablets (i dette tilfælde ipad), er kommet en forbedret og mere tilgængelig adgang til elektroniske bøger. Men det er på vej og med det dokumenterede åbenlyse behov, som også dette projekt har vist, er udviklingen givet gået hurtigere. Når det drejer sig om adgang til netmedier, er vores forventninger blevet opfyldt. Det er projektdeltagernes erfaring, at det er enklere og hurtigere at tilgå netmedier med en tablet end med en traditionel pc: En tablet virker altid, og det endda lige med det samme. Projektbeskrivelse: Den i projektet valgte tablet, blev en ipad. Det var den tablet, der på det pågældende tidspunkt kunne imødekomme vore blinde og svagsynede elevers behov for skærmforstørrelse og skærmlæsning. Og netop det faktum, at tilgængeligheden var noget apparatet var født med, oplevedes som en stor fordel af deltagerne i projektet. Det var ikke et specielt produkt udviklet til blinde og/eller svagsynede nej det var det samme som kammeraterne havde, det var et helt almindeligt produkt lige ned fra hylden hos forhandleren. Det er ikke vores erfaring at en ipad, som vi udstyrede vores elever med, endnu helt kan erstatte alle traditionelle kommunikationshjælpemidler og samle dem i ét, men måske er det kun et spørgsmål om tid. Et enkelt hjælpemiddel, et punktnotatapparat er dog så specielt, at ipad en skal udstyres med et såkaldt Braille display før det kan blive en fuld erstatning. Ellers er der i ipad kalender, notat, lommeregner, talende ur, forstørrelse, GPS, rejseplan fra DSB mm. Der er et stort udbud af de såkaldte Apps til alle mulige formål, der også kan bruges af blinde og svagsynede elever ved brug af forstørrelse og/eller skærmlæsning. At en ipad altid virker, fungerer mere intuitivt end en pc, er lettere at betjene end en pc og tilmed starter lige med det samme, er helt klart en forbedring i forhold til de i sammenligning lidt langsommere og ikke altid velfungerende pc er, som mange blinde og svagsynede børn er vant til at arbejde med i skolerne.

3 Evaluering af ipad-projekt Vi indledte projektet med at orientere os i forhold til, hvilken model tablet-pc vi skulle interessere os for. Det blev hurtigt klart for os, at de eneste tablets, der på daværende tidspunkt var tilgængelige for synshandicappede, var modellerne fra Apple vi havde reelt ingen valgmuligheder. ipad-modellerne var de eneste modeller med forstørrelse og skærmlæser, hvilket er absolut nødvendigt for at blinde og svagsynede kan betjene tablet en. Imidlertid har udviklingen nu på det sidste gjort det muligt at vælge, idet Android-modellerne er blevet gjort tilgængelige med forstørrelse og skærmlæser. Og Microsofts modeller siges at være på vej. Udviklingen er med os: Det lader til, at udviklingen af hardware går mod det, der på engelsk kaldes Inclusive design til gavn og glæde for ikke mindst vores målgruppe, der så vil kunne bruge nøjagtigt det samme udstyr som deres normaltseende kammerater og dermed ikke behøver at sidde for sig selv med noget helt specielt og mærkeligt. Sommer 2012 startmøde Vi valgte ipad og startede projektet med et heldagsarrangement i august 2012 for fire blinde/svagsynede kernepersoner i projektet. Vi inviterede dog bredt og lokalt og kunne næsten fylde vores sal med elever, lærere, forældre og andre med interesse for ipad ens muligheder til et spændende arrangement med en oplægsholder fra KOMPAS. Han skulle sparke os godt i gang og vise os ipad ens mange anvendelsesmuligheder i undervisningssammenhæng og med særligt fokus på at vores kernepersoner kunne få en forbedret og en mere tilgængelig adgang til elektroniske bøger, netmedier m.v. i skole- og uddannelsesforløbet. Desuden blev det gennemgået specifikt for de fire kernepersoner, hvor og hvordan de kunne hente bøger på de portaler, der fremstiller og tilrettelægger for netop deres målgruppe. Efterår 2012 Konsulenterne fra Synscentralen er fra sommerferiens slutning og resten af efteråret 2012 jævnligt på besøg hos projektdeltagerne i skolen og i hjemmet for at hjælpe med at bruge de nye ipad s til skolearbejdet med tekster samt diverse andet. Konsulenterne deltager i diverse erfaringsudvekslinger, konferencer samt workshops hvor temaet er brug af ipad i skolen og blinde/svagsynede elevers brug af ipad. Vinter 2013 erfaringsudveksling: I januar 2013 har vi igen inviteret deltagerne fra august 2012 til en fælles dag, hvor der skulle deles erfaringer. På denne dag bliver det klart, hvor der undervejs havde været sejre og nederlag. Det var et problem, at der mangler apps til fx NOTA og Synscenter Refsnæs, hvor størsteparten af de særligt tilrettelagte tekster burde kunne hentes.

4 Det blev også klart, at skolens interesse for og dens brug af ipad endnu ikke rigtigt var kommet i gang, så vores elever sad nogle gange lidt alene med deres ipad, mens resten af klassens elever havde almindelig computer. I slutningen af forløbet var der langt større forståelse for og kendskab til ipad ens muligheder. Det var til gengæld helt tydeligt, at når det handler om sociale medier, har ipad en sin styrke. Case 1: svagsynet elev i 2.klasse Har deltaget i første fælles kursus sammen med sin mor. Efterfølgende har synskonsulenten været på besøg på skolen for at vejlede i at hente frilæsningsbøger på Biblus og frilæsning.dk samt installere VI Reader til at læse bøgerne i. VI Reader har skærmtilpasning/tekstombrydning, tekststørrelsen kan indstilles, lys, kontrast, baggrunds- og tekstfarve kan indstilles. Der er kommet bogmærkefunktion. Bøgerne fra Biblus er endnu ikke tilrettelagt med kapitelinddeling, men bliver det fremadrettet. Erfaringerne viser, at eleven endnu ikke selv er i stand til at hente bøgerne. En del af forklaringen kan være manglende motivation, fordi det er skolearbejde. Det vil sige, at brugen af ipad til læsning er afhængig af, at læreren henter bøgerne og giver læsningen for som lektie. Alle elevens lærebøger er hentet på Biblus og Materialebasen og ligger tilgængelige på ipad en i pdf-format. Der er installeret pdf-reader, så der kan skrives i lærebøgerne. Det bliver ikke brugt i stort omfang på nuværende tidspunkt, men vil være en mulighed længere henne i skoleforløbet. Eleven bruger ipad en til fritidsprægede aktiviteter som spil, gå på nettet og høre musik. Efter cirka ½ års brug blev skærmen ødelagt. Den blev repareret, og ipad en er igen i brug. Case 2. svagsynet elev i 8.klasse Har deltaget i alle kurser sammen med én lærer og én forælder. Herefter var der lagt op til, at eleven sammen med sin lærer og forældre skulle afprøve mulighederne. Ved første erfaringsopsamling var elevens tilbagemelding, at han synes det var for besværligt at bruge ipad en i skolen. Det var ikke så nemt at overskue, som på computeren (computer med Zoomtext). Han brugte ipad en til spil og til at gå på nettet med. Herefter tog synskonsulenten på vejledningsbesøg og gav én til én undervisning i brugen af ipad og hjalp med at hente relevante Apps, bøger og materialer.

5 Først her fandt eleven ud af, hvad ipad en kunne bruges til i læseskolesammenhæng. Selv om både lærer og forældre havde deltaget i de første kurser, var det ikke tilstrækkeligt til, at de kunne hjælpe eleven kom i gang med at bruge ipad. Eleven har skolebøger hentet fra Biblus og Materialebasen liggende på ipad en. Materialer fra Biblus ligger i rtf-format og kan med fordel læses i VI Reader (tidligere beskrevet ved elev i 2.klasse). Materialer fra Materialebasen ligger i pdf-format. Disse materialer kan der skrives i via pdf-læseren Foxit (der findes andre tilsvarende). Derudover har han App en Join me som giver adgang til, at eleven kan dele skærmbillede med smartboardet i klassen og dermed mulighed for at læse teksten fra smartboardet på sin ipad. Nu bruges ipad en dagligt til at læse tekster i både skolebøger og til skønlitteratur. Eleven har desuden en ipad-holder til aflastning ved læsning på ipad. Holderen sættes fast med en kraftig klemme, har en fleksibel arm og fastholder ipad en med et stykke velcro. Holderen kan bruges f.eks. ved læsning i sengen eller liggende på sofaen. Eleven finder dog ikke holderen særlig anvendelig. ipad en bruges også til at skrive tekster i skriveprogrammet Pages. Da det er besværligt at skrive længere tekster på skærmen, er der udlånt eksternt tastatur for at afprøve anvendeligheden på dette område også. Case 3: blind pige i 4. klasse Eleven får udleveret en ipad ved projektets start. Hun får undervisning i brug af den hjemme, hvor hendes forældre også er til stede. Forældrene ser hurtigt, at der er nogle muligheder i, at man både som blind og seende kan arbejde i de samme skærmbilleder og i et vist omfang på samme måde. De er meget interesseret i at lege med. Hun har fået meget gavn af sin ipad, især m.h.t. fritidsprægede aktiviteter som brug af Facebook, hente musik på nettet og skrive . Den sociale gevinst heraf må ikke undervurderes; men m.h.t. brug af ipad i forbindelse med arbejdet i skolen, er der ikke opnået væsentlige erfaringer. Hendes lærere og støttepersoner har på grund af udfordringer med hendes øvrige hjælpemidler, kun i meget begrænset omfang fundet resurser til at inddrage ipad i undervisningen. Hertil kommer, at det endnu ikke er muligt, at finde Apps, som fuldt ud lever op til, hvad der er brug for i forbindelse med at hente og håndtere undervisningsmaterialer specielt tilrettelagt for blinde. Simpel læsning fungerer, men funktioner som søgning, skrivning og redigering i en eksisterende tekst, er vanskeligt for en blind. Case 4: blind ung mand på en erhvervsuddannelse

6 Den unge mand der har påbegyndt uddannelsen som IT-supporter får ligeledes en ipad udleveret sammen med et punktdisplay. Punktdisplayet fungerer som eksternt tastatur, samtidig med at det giver mulighed for at læse informationerne i punktskrift. Han har brugt en del tid på at sætte sig ind i hvordan udstyret fungerer, men har ikke fundet, at det har givet ham betydelige fordele i forhold til de arbejdsmetoder, han hidtil har benyttet. Han fortæller, at han en væsentlig del af tiden har beskæftiget sig med nogle områder, som en ipad ikke kan bruges til. Til læsning, informationssøgning og skrivning af opgaver, er computeren, som han næsten hele tiden har ved hånden, enklere og hurtigere at bruge. Konklusion Projektet har overordnet set været en succes. Dog forstået sådan, at de ipad s, vi har udleveret til eleverne ikke har revolutioneret deres skolegang og gjort tilgangen til tekster og andet tekstmateriale meget enklere end før. Men alle har oplevet, at de med deres ipad kunne arbejde mere enkelt end tidligere. Mange arbejdsopgaver, der før var mere besværlige udført med en pc, blev med ipad nemmere og hurtigere at udføre. Det ville have været rigtigt godt, hvis de Apps, vi stadig venter på fra NOTA og fra Refsnæs, havde været parate og gjort teksthentning til en hurtig og enkel øvelse, men sådan er det endnu ikke men vi er blevet lovet, at det kommer. Vores elever og vi har så fundet nogle omveje, nogle gange lidt besværlige, men som fungerede. Det er i projektet vores erfaring, at der skal én- til- én undervisning af synskonsulent eller anden fagperson til for, at eleven lærer at bruge ipad en som læsemedie. Det er vores erfaring, at man i de videre overvejelser om at inddrage denne teknologi i forhold til blinde såvel i dagligdag som undervisning - bør satse på iphone, da den næsten giver de samme muligheder, men i en del tilfælde har et mere enkelt og overskueligt skærmbillede.

7 Udover at undervise eleven, er det nødvendigt at lærere og forældre undervises i at finde og hente bøger/materialer til eleven, og de skal være dedikerede til opgaven. Helt overordnet har ipad en den fordel, at man kan stole på den. Den tænder, når man trykker på knappen, og den virker! Sådan har erfaringerne ikke altid været med it på skolerne for eleverne, der samtidig har brug for de kompenserende programmer som standard på computeren for at kunne komme i gang. Forstørrelse og skærmlæser på ipad en er meget enkle at håndtere, hvilket også er en stor fordel i elevernes situation. På den måde kan man velbegrundet konkludere, at (citat fra ansøgningen til Erindringsmøntsmidlernes fond) - Blinde og svagsynede børn og unge via dedikerede tablets (ikke en pc) som fx ipad 2, kan få en forbedret og en mere tilgængelig adgang til elektroniske bøger, netmedier m.v. i deres skole- og uddannelsesforløb. Vores elever har med ipad ikke oplevet, at de nødvendige it-redskaber ikke virkede, hvilket før er sket med en pc. Vi var med projektet tidligt ude, hvilket bl.a. har vist sig ved, at nogle af de Apps, der uden tvivl fremover vil gøre brugen af tablets til en klar forbedring, endnu ikke er færdige. Det er imidlertid også klart, at hvis vi, og andre der var lidt tidligt ude, ikke havde henvendt os, og presset på med ønsket om at kunne bruge tablets til fx at hente tekster specielt tilrettelagt til blinde og svagsynede, så havde vi i dag ikke været så tæt på løsninger til blinde og svagsynede, som vi er i dag. Det er også tydeligt, at forståelsen for og viden om tablets og specielt ipad, er vokset blandt især vores samarbejdende lærere og forældre. På den baggrund er det allerede nu gjort meget lettere, at drage fordel af brugen af ipad i skolen.

Bilag 3 Figurer til illustration af pakkeforløb vedr. nye ydelser

Bilag 3 Figurer til illustration af pakkeforløb vedr. nye ydelser Bilag 3 Figurer til illustration af pakkeforløb vedr. nye ydelser Figur A: Samlet overblik over kursustilbud til udvalgte målgrupper Navn på kursus Målgruppe og RoboBraille Blinde elever i folkeskolens

Læs mere

Bliv god til punktskrift

Bliv god til punktskrift Bliv god til punktskrift Der sammensættes et individuelt koncentreret forløb som sætter fokus på at løfte punktkompetencer hos eleven, og herved får eleven bedre muligheder for at deltage i undervisning

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk

www.ollerupfriskole.dk Anvendelse af IT/ ipads i undervisningen - evaluering Baggrund I efteråret 2013 blev det besluttet at alle elever fra 0.- 7. klasse skulle have ipad. Der havde forud for beslutningen været drøftelser om,

Læs mere

IKT Messe Inklusionsteknologi. Tanja Stevns Lars Ballieu Christensen

IKT Messe Inklusionsteknologi. Tanja Stevns Lars Ballieu Christensen IKT Messe Inklusionsteknologi Tanja Stevns Lars Ballieu Christensen Præsentation Baggrund for projekterne Ebogslæser for svagsynede: VI Reader Digitale tavler og tablets: kommunikation mellem Smartboards

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl.

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. Velkommen til efterskolen på Refsnæs Et unikt tilbud til dig som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl.

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. Velkommen til efterskolen på Refsnæs Et unikt tilbud til dig som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder

IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder Resume af projektet: IT som inkluderende værktøj for elever med læse- og stavevanskeligheder Vi vil gerne opnå, at elever med læse- og stavevanskeligheder kan deltage på lige fod med de øvrige elever i

Læs mere

Sådan indstiller du din ipad første gang

Sådan indstiller du din ipad første gang Sådan indstiller du din ipad første gang Betjeningsvejledning - ver. 1.2, Side 1 Rudersdal Ny lærer-ipad Du får udleveret en ipad som lån fra kommunen. Denne vejledning gennemgår i en række skærmbilleder,

Læs mere

It-rygsæk, Værd At Vide

It-rygsæk, Værd At Vide 2014 It-rygsæk, Værd At Vide Konsulenterne Center for Uddannelse 20-03-2014 Indledning I Næstved er it-rygsække som kompenserende hjælpemiddel til elever med udfordringer i læsning og skrivning et udbredt

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

PLAN T - læsecamp for teenagere

PLAN T - læsecamp for teenagere Distriktsudvalg Tarup, c/o Tarup Ungdomsskole, Rismarksvej 80, 5200 Odense V, tlf: 63 755 755, mail: tu.buf@odense.dk Evaluering af Plan T, eleverne, opsamling Modtaget 18 ud af 24 mulige svar (svarende

Læs mere

Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup)

Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup) Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup) Af Kirsten Lau Baggesen, speciallæge i øjensygdomme 52 Hvornår er man svagsynet? Man er svagsynet, når man - trods en rigtig tilpasset brille -

Læs mere

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann.

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indhold: Indledning Konklusioner Sammenfatning Bilag: Besvarelserne Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indledning: Med udgangspunkt

Læs mere

Første indstilling af ipad

Første indstilling af ipad Første indstilling af ipad Hvordan indstilles en helt ny ipad til lærere i Rudersdal Kommune Betjeningsvejledning - ver. 1.1, Side 1 Rudersdal Ny lærer-ipad I får udleveret en ipad som lån fra kommunen,

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Havde du erfaring med ipad inden du begyndte i 1a? Ingen erfaring 9 50% Lidt erfaring 6 33% En hel del erfaring 3 17% Stor erfaring 0 0%

Havde du erfaring med ipad inden du begyndte i 1a? Ingen erfaring 9 50% Lidt erfaring 6 33% En hel del erfaring 3 17% Stor erfaring 0 0% 1 of 12 14-11-2011 20:33 svar Se komplette svar Havde du erfaring med ipad inden du begyndte i 1a? Ingen erfaring 9 50% Lidt erfaring 6 33% En hel del erfaring 3 17% Stor erfaring 0 0% Føler du dig i dag

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde www.vardebib.dk Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi

Læs mere

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013

Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 Internetkurser Bibliotekerne i Varde Kommune Forår 2013 www.vardebib.dk Rådhustræde 2 Tlf.: 7694 6917 Va Internetkurser forår 2013 Velkommen til en ny undervisningssæson på bibliotekerne i Varde Kommune.

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere

ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort

ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort bureau bb ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort Beskrivelse og praktiske oplysninger om kurserne på de næste sider Privatundervisning Skræddersyede kurser

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde

Internetkurser. Varde Bibliotek. Efterår 2014. Varde Bibliotek. Rådhusstræde 2. 6800 Varde Internetkurser Efterår 2014 Rådhusstræde 2 6800 Varde Internetkurser efterår 2014 Velkommen til en ny undervisningssæson på. Vi har fået nye muligheder for at holde internetkurser, så vi nu kan benytte

Læs mere

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software Kamera "Samsung Gear 360 (2017)" Vi har valgt at indkøbe og teste 4K kameraet Samsung Gear 360 (2017) da det giver mulighed for at afprøve optagelse af virtuelle billeder og video, samt live streaming

Læs mere

ipad i 100 dage Vejle Midtbyskole

ipad i 100 dage Vejle Midtbyskole ipad i 100 dage Vejle Midtbyskole I denne folder er samlet en lang række spørgsmål og svar i forhold til vores arbejde med ipads på Vejle Midtbyskole. Arbejdet med ipad på Vejle Midtbyskole skal understøtte

Læs mere

Selvevaluering

Selvevaluering Selvevaluering 2007-2008 Årets selvevaluering omhandler brugen og udbyttet af skriveprogrammet CD-ord 5 fra Mikroværkstedet. Gør det eleverne mere trygge, selvsikre og selvhjulpne i skrivesituationer ved

Læs mere

Velkommen til workshop Synscenter Refsnæs Børn og unge med alvorlig synsnedsættelse. Socialt Lederforum oktober

Velkommen til workshop Synscenter Refsnæs Børn og unge med alvorlig synsnedsættelse. Socialt Lederforum oktober Velkommen til workshop Synscenter Refsnæs Børn og unge med alvorlig synsnedsættelse Socialt Lederforum - 11. oktober 2012 1 Synscenter Refsnæs - Målgruppe Synscenter Refsnæs er det landsdækkende tilbud

Læs mere

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Indhold Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning... 3 Hvorfor er Læringscenter for Læsning en god ide?... 5 Hvordan foregår undervisningen?... 5 Hjælpemidler...

Læs mere

Efterskolen på Refsnæs

Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. E F TE SR N ÆS SYN S Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere TER RE F SN Efterskolen på Refsnæs C EN RSKOL E Efterskolen på Refsnæs - Derfor! Et efterskoletilbud

Læs mere

Benspænd nummer 1 Forstørrelse, forbedringer og tale på Windows 10:

Benspænd nummer 1 Forstørrelse, forbedringer og tale på Windows 10: Benspænd nummer 1 Forstørrelse, forbedringer og tale på Windows 10: Åben indstillinger for Øget tilgængelighed Åben indstillingerne til Øget tilgængelighed ved at trykke på Windows -tasten og u -tasten

Læs mere

Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015

Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015 Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015 Baggrund: lederne blev spurgt om at give en hurtig og kort tilbagemelding på brugen af I-pads i deres skoler ved at svare på følgende spørgsmål:

Læs mere

Resultater af kursistevaluering af e-didaktik-projekt

Resultater af kursistevaluering af e-didaktik-projekt Resultater af kursistevaluering af e-didaktik-projekt Følgende evaluering er udført via Googles spørgeskemaformular. Indledningsvis stilles generelle spørgsmål om IT, og efterfølgende fokuserer spørgsmålene

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs Den nationale STU for unge med synsnedsættelse og yderligere funktionsnedsættelser (15-25 år) Derfor! STU på Synscenter Refsnæs

Læs mere

Resultater af prototypetesten

Resultater af prototypetesten Resultater af prototypetesten Vi har prototypetestet use casene 1, 2, 4 og 5 1. For at undersøge, om vores prototypetest var forståelig for brugerne afholdt vi først en pilottest med en testperson for

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Generel Info ipad. Hvorfor ipad? Det blev besluttet at anskaffe ipads, da :

Generel Info ipad. Hvorfor ipad? Det blev besluttet at anskaffe ipads, da : Generel Info ipad Hvorfor ipad? Det blev besluttet at anskaffe ipads, da : de starter øjeblikkeligt op de er mobile de rummer en lang række indbyggede værktøjer der er ikke brug for konverteringer de er

Læs mere

IT- OG MEDIEVISION FOR SYDDJURS SKOLEVÆSEN FAQ IT- OG MEDIEVISION FOR SKOLEVÆSENET SPØRGSMÅL OG SVAR

IT- OG MEDIEVISION FOR SYDDJURS SKOLEVÆSEN FAQ IT- OG MEDIEVISION FOR SKOLEVÆSENET SPØRGSMÅL OG SVAR IT- OG MEDIEVISION FOR SYDDJURS SKOLEVÆSEN FAQ IT- OG MEDIEVISION FOR SKOLEVÆSENET SPØRGSMÅL OG SVAR Spørgsmål og svar I denne folder er samlet en lang række spørgsmål i forhold til it- og medieplanen

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

maj 2013 i samarbejde med kommunikationscentrene i hele landet. Vores inklusionsunderstøttende indsats ude i landet

maj 2013 i samarbejde med kommunikationscentrene i hele landet. Vores inklusionsunderstøttende indsats ude i landet Nyhedsbrev maj 2013 Fra Synscenter Refsnæs Nye tilbud på vej Synscenter Refsnæs udvikler nye landsdækkende tilbud, der understøtter blinde og svagsynedes lokale inklusion, mens vi venter på resultatet

Læs mere

KAPITEL 1 Introduktion

KAPITEL 1 Introduktion KAPITEL 1 Introduktion ZoomText 9.1 er et specialdesignet computer program der hjælper svagsynede med at se skærmbilledet på computeren. Ved at benytte både skærmforstørrelse og skærmlæsning giver ZoomText

Læs mere

Efterskolen på Refsnæs

Efterskolen på Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. SYNSCENTER REFSNÆS SR E F T E R S K O L E N Efterskolen på Refsnæs - Derfor! Et efterskoletilbud

Læs mere

Synsrådgivning for Skolebørn og Unge

Synsrådgivning for Skolebørn og Unge Synsrådgivning for Skolebørn og Unge Børn og unge med synshandicap CSU-Slagelse, Center for Specialundervisning, tilbyder rådgivning og vejledning vedrørende børn og unge med nedsat syn, som følge af

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af midtvejsevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til første evaluering projektstart. Didaktiske

Læs mere

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen

Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Erik Arendal Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri ViHS Socialstyrelsen Hjælpemiddelinstituttet blev 1. marts 2012 fusioneret med ViHS Ordblinde / Dysleksiforeningen Årsmøde 2012-70

Læs mere

Fælles indsatsområder

Fælles indsatsområder Fælles indsatsområder Her følger en beskrivelse af, hvordan vi i Sebber Landsbyordning arbejder med de fælles indsatsområder i Fælles Skolebeskrivelse. Trivsel Sebber Landsbyordning har en omsorgsplan

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Elever og forældre Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på

Læs mere

Søren Gleerup, Fredrik Dam & Casper Palle Kom/it - Afsluttende opgave - HTX Roskilde - d.4/ Rapport. Asociale børn.

Søren Gleerup, Fredrik Dam & Casper Palle Kom/it - Afsluttende opgave - HTX Roskilde - d.4/ Rapport. Asociale børn. Rapport Asociale børn Side 1 af 7 Teori Vi har valgt at se på hvilket problem der ville opstå hvis skolebørn ville begynde at blive undervist hjemme i stedet for at være sociale med deres kammerater. Mange

Læs mere

Kan vi ikke betale mere om måneden så vi ikke skal betale så meget i gebyr osv.?

Kan vi ikke betale mere om måneden så vi ikke skal betale så meget i gebyr osv.? Ringsted Lilleskole Fordi vores børn er vigtige FAQ DET RENT PRAKTISKE. Hvad koster den fra start? Ipaden koster kr. 115 pr. måned, dette er inkl. 1 x passende robust cover, gavekort på kr. 250, forsikring

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2015 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER Vil du gerne blive bedre til at bruge en computer, lære at bruge din digitale

Læs mere

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed FORORD Skoleforvaltningen indfører en ny systematik i forhold til identifikation af ordblindhed. I tilfælde af ordblindhed identificeret

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Synsafdelingens kurser 2015

Synsafdelingens kurser 2015 Synsafdelingens kurser 2015 Kursusoversigt - 2015 Kursus Navn: ipad - Begyndere ipad - Øvede At leve med stærk synsnedsættelse CCTV kursus Udvidet brug af Daisy-afspiller Datoer: 9. april 21. august 8.

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Børnehaveklasse BØRNEHAVEKLASSE WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med

Læs mere

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Læseproblemer Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Der må også tages forbehold for, at der findes mange forskellige produkter

Læs mere

Kom godt i gang med din ipad

Kom godt i gang med din ipad Dette lille skriv kan være en hjælp til dig, når du skal i gang med din nye ipad Tænd og sluk din ipad følg derefter vejledningen på skærmen. Der er vedlagt en brugsvejledning i æsken, som din ipad ligger

Læs mere

dukapc spreder glæde i hele familien

dukapc spreder glæde i hele familien Det er en genial computer. Nu behøver vi ikke at hjælpe mine svigerforældre - de ringer bare til dukapc, hvis noget driller. Nu har vi fået oprettet en digital postkasse og kan nemt bruge netbank, når

Læs mere

Regeringen, KL og Danske Regioner indgik i 2011 Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015: DEN DIGITALE VEJ TIL FREMTIDENS VELFÆRD.

Regeringen, KL og Danske Regioner indgik i 2011 Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015: DEN DIGITALE VEJ TIL FREMTIDENS VELFÆRD. Brug af eget it-udstyr i skolen Generel vejledning til forældre April 2015 Regeringen, KL og Danske Regioner indgik i 2011 Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015: DEN DIGITALE VEJ TIL FREMTIDENS

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Naturfag

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Naturfag It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Naturfag NATURFAG WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter i 2012-2013

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

Digital læring - Kurser efterår 2015

Digital læring - Kurser efterår 2015 www.taarnbybib.dk Digital læring - Kurser efterår 2015 Tårnby Kommunebiblioteker Velkommen til Tårnby Kommunebibliotekers kurser Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011

Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 Evaluering af indsats: Mentorkurser og netværk med lokal forankring Udarbejdet af lbr konsulent Lise Kragh Møller, oktober 2011 1.0 Baggrund Struer Lokale Beskæftigelsesråd har i perioden januar 2011 til

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme.

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme. Kære læser: E-bogen om Akvakultur er lavet i formatet epub3, som er meget fleksibelt og tilpasser sig de forskellige platforme. Bogen kan læses både på pc, Mac, tablets og smartphones, men der er ingen

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

Synscentralen Vordingborg

Synscentralen Vordingborg Synscentralen Vordingborg Januar 2014 Servicedeklaration: Synscentralen er et tilbud til alle blinde og svagsynede borgere i kommunerne Faxe, Guldborgsund, Lolland, Næstved og Vordingborg. Synscentralen

Læs mere

MEGET MERE END BARE EN ALARM

MEGET MERE END BARE EN ALARM MEGET MERE END BARE EN ALARM DIN SIKKERHED Tyverisikring Som standard indeholder COSESY en alarm, som trådløst og med batteribackup overvåger dit hjem når du ikke er hjemme. Skulle tyven forsøge at sabotere

Læs mere

IT-hjælpemidler elektroniske læseapparater digitale afspillere. En ny verden åbner sig for svagsynede med

IT-hjælpemidler elektroniske læseapparater digitale afspillere. En ny verden åbner sig for svagsynede med En ny verden åbner sig for svagsynede med Peter P. Pedersen Afdelingsleder Afdelingen for Teknologi og Kommunikation INSTITUT FOR SYN OG TEKNOLOGI, REGION NORDJYLLAND IT-hjælpemidler elektroniske læseapparater

Læs mere

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS BAGGRUND Aarhus kommune har en række specialpædagogiske til bud og skoler, hvor børnene i større eller mindre omfang har

Læs mere

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST

11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST 11 gode råd til inkluderende praksis med anvendelse af LST Af: Helle Bundgaard Svendsen Om forfatteren Ph.d. Helle Bundgaard Svendsen har igennem en årrække beskæftiget sig med læsning og læsevanskeligheder,

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for

Læs mere

mac windows ipad iphone android smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp

mac windows ipad iphone android smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp bureau bb Beskrivelse og praktiske oplysninger om kurserne på de næste sider android smartphone iphone ipad Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp Mobil 5172 2433 bureau.bb@fasttvnet.dk

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER 2 Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves

Læs mere

Kursusprogram for efteråret 2018

Kursusprogram for efteråret 2018 Kursusprogram for efteråret 2018 Mandage: Almen PC kendskab for begyndere og let øvede. Formålet med dette kursus er, at få kendskab til betjening af en computer. Lær hvordan du kan skrive breve i MS Word,

Læs mere

HumanWare Brailliant punktdisplay med en ios enhed. En produktiv kombination.

HumanWare Brailliant punktdisplay med en ios enhed. En produktiv kombination. HumanWare Brailliant punktdisplay med en ios enhed. En produktiv kombination. DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S - Alle af Apples ios enheder, det vil sige MAC, ipod Touch, iphone samt ipads, har indbygget

Læs mere

Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune. August 2019

Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune. August 2019 Strategi for udredning og indsats for elever i ordblindevanskeligheder i Ballerup Kommune August 2019 1 Indhold Indledning 3 Fakta om skolens forpligtelser i forhold til afdækning af ordblindhed 4 Forslag

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren?

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren? Hvad er din alder? Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund? cand.oecon cand. mag. cand merc Cand. mag. i samfundsfag og historie International markedsføringsøkonom, HD afsætning, merit lærer, innovation

Læs mere

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE Hvad er THS? CSK Center for specialundervisning og kommunikation Haderslev Tale THS er en forkortelse for Tale Høre Syn CSK er et fælles center, der rummer STU, Særlig

Læs mere

Om dig. Dit hjem og din familie

Om dig. Dit hjem og din familie Om dig 1. Hvor gammel er du? Vælg på listen: (1) 6 år (2) 7 år (3) 8 år (4) 9 år (5) 10 år (6) 11 år (7) 12 år (8) 13 år (9) 14 år (10) 15 år (11) 16 år (12) 17 år 2. Er du en pige eller en dreng? (1)

Læs mere

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til læreruddannelsen Case 1: Skal internettet ind og bogen ud? Lærerne på Centralskolen har teammøde. De taler med hinanden om, hvordan

Læs mere

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence.

Læselyst for alle. for alle. Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. LÆSELYST? for alle Læselyst for alle Fokus på læse-, stave- og skrivekompetence. En vejledning om muligheder for medlemmer, der vil styrke sine læse-, skrive- eller stavekompetencer. ? Om Læselyst for

Læs mere

ONLINE FORLAGET TRYDE

ONLINE FORLAGET TRYDE ONLINE FORLAGET TRYDE KATALOG 2017 Copyright. ONLINE FORLAGET TRYDE Eva Tryde Holtug Strandvej 17 4660 Store Heddinge Tlf. 45 60125215 Cvr. 27532292 info@evatryde.dk www.evatryde.dk i ONLINE FORLAGET TRYDE

Læs mere

UMV Sjørringvold Efterskole

UMV Sjørringvold Efterskole UMV Sjørringvold Efterskole Hvilken klasse går du i? Klasse 1 9 19% Klasse 2 13 28% Klasse 3 7 15% Klasse 4 16 34% Other 2 4% Køn dreng 35 74% pige 10 21% Hvilken årgang er du? 8. klasse 5 11% 9. klasse

Læs mere

Onsdags-workshops foråret 2014

Onsdags-workshops foråret 2014 Onsdags-workshops foråret 2014 Hver onsdag kl.15-17 Alle workshops er gratis 15. Januar: Google konto til meget mere end g-mail 22. januar: Google Chrome browseren fra Google 29. januar: NemID, borger.dk

Læs mere

Efterskolen på Refsnæs

Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år/8.-10. kl. E F TE SR N ÆS SYN S Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere TER RE F SN Efterskolen på Refsnæs C EN RSKOL E Efterskolen på Refsnæs - Derfor! Et efterskoletilbud

Læs mere

Tilbud til børn med synsnedsættelser

Tilbud til børn med synsnedsættelser Kommunikationscentret Tilbud til børn med synsnedsættelser 1 2 Denne pjece er til dig, som er forælder til et barn med synshandicap. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde

Læs mere

Slutevaluering læringsforsøg 2012/2013

Slutevaluering læringsforsøg 2012/2013 Slutevaluering læringsforsøg 2012/2013 Titel Skole Mål Evalueringsdesign Resultat af slutevaluering evaluering, evt. foreløbig læring. Udvikling i forhold til seneste evaluering Udvikling i forhold til

Læs mere

Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS

Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS 2017-2021 Synscenter Refsnæs - Ydelser under KaS Generelt Synscenter Refsnæs er jf. indgået aftale med Socialstyrelsen forpligtiget til at levere ydelser vedr. målgruppen

Læs mere

Efterskolen på Refsnæs

Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede 14-18 år E F TE SR N ÆS SYN S Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere TER RE F SN Efterskolen på Refsnæs C EN RSKOL E Efterskolen på Refsnæs - Derfor! Et efterskoletilbud

Læs mere