Førstehjælp og brandslukning

Relaterede dokumenter
Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Vold og trusler i psykiatrien

Syge børn i pasningstilbud

Samarbejde med pårørende

Vold og trusler i psykiatrien

Uniformer i ældreplejen

Arbejde i julen og nytåret

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Julegaver fra arbejdsgiveren

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Retfærdig løn i faggruppen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte

Faglig udvikling og uddannelse

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Helbred og sygefravær

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Muligheder for pleje og omsorg

Vold og trusler på arbejdspladsen

Normeringer og kommunalvalg

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Mobning. 30. november 2017

Arbejdstid. 2. januar 2018

Underretninger om børn, der mistrives

Middagslur i dagtilbud

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Rygning på arbejdspladserne

Fratagelse af opgaver

Forhold til kolleger og ledelse

Seksuel chikane på arbejdspladsen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Arbejdstempo, bemanding og stress

Stress og tabu. 5. november 2018

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Sygefravær og sygenærvær

Faglig kritik og sparring

Procedurer for arbejde i glatføre

Erfaring med selvmordstruede borgere

Overvågning. 18. juni 2018

Arbejdsliv og privatliv

Tekniske hjælpemidler

Temaer op til OK december 2014

Arbejdsmiljøet generelt

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Vold og trusler på arbejdspladsen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Arbejde i weekender og på helligdage

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Seksuel chikane. 10. marts 2016

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Bekymring for at miste arbejdet

Vejtid i hjemmeplejen

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Ensomhed i ældreplejen

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Krænkende adfærd overfor borgere

Frivilligt arbejde på plejehjem

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Ligestilling. 29. april 2015

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Metoder på det specialiserede socialområde

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp

Børns vilde og farlige lege

Transkript:

15. december 2016 Førstehjælp og brandslukning FOA har i perioden 4.-12. oktober 2016 gennemført en undersøgelse af medlemmernes erfaring med førstehjælp og brandslukning via FOAs medlemspanel. Medlemmerne er blevet spurgt til deres oplevelser med situationer, hvor der har været brug for førstehjælp eller brandslukning, samt hvor rustet de føler sig til sådanne situationer. Reddere og brandfolk er undtaget fra undersøgelsen. 5.534 medlemmer har svaret på et eller flere af spørgsmålene om førstehjælp. Hovedkonklusioner: 28 procent af medlemmerne har inden for de seneste fem år stået i en situation på deres arbejde eller i fritiden, hvor de havde brug for at kunne førstehjælp eller hjertestopsbehandling. 15 procent har oplevet en situation, hvor de havde brug for vide, hvad man skal gøre i tilfælde af brand på arbejdet eller i fritiden, inden for de seneste fem år. 85 procent er helt enig eller delvist enig i, at de føler sig rustet til en situation, hvor en borger eller kollega får brug for førstehjælp. 79 procent er helt eller delvist enige i, at de er rustet til en situation, hvor de har brug for at kunne hjertestopsbehandling, mens 79 procent er helt eller delvist enige i, at de føler sig rustet til at håndtere en situation, hvor der opstår brand på deres arbejdsplads. 95 procent af medlemmerne har været på et førstehjælpskursus. Det er dog kun 27 procent, der har været det inden for det seneste år. For 25 procent er det mere end 5 år siden, de har været på førstehjælpskursus. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Jeppe Harpsøe Krusager Tlf. 46 97 26 79 Lars Ole Preisler Hansen Tlf. 46 97 25 12

Førstehjælp og brandslukning 2 Mere end hver fjerde har haft brug for at kunne førstehjælp eller hjertestopsbehandling inden for de seneste fem år I figur 1 kan læses at, 28 procent af medlemmerne inden for de seneste fem år har stået i en situation, hvor de har haft brug for at kunne førstehjælp eller hjertestopsbehandling. 22 procent har stået i en sådan situation i deres arbejdstid, mens ni procent har stået i den i deres fritid. 15 procent af medlemmerne har inden for de seneste fem år stået i en situation, hvor de har haft brug for at vide, hvordan de skulle handle i tilfælde af brand, i deres arbejdstid eller fritid. 12 procent har været i denne situation i arbejdstiden, mens kun tre procent har oplevet dette i deres fritid. Figur 1. Har du inden for de seneste 5 år stået i en situation, hvor du har haft brug for at Ja, i min fritid 3% 9% Ja, i min arbejdstid 12% 22% Nej 71% 83% Ved ikke/husker ikke 2% 1% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% vide, hvordan du skal handle i tilfælde af brand? kunne førstehjælp eller hjertestopsbehandling? 5.531 har svaret på spørgsmålet om førstehjælp eller hjertestopsbehandling. 5.526 har svaret på spørgsmålet om tilfælde af brand. Medlemmerne har, kunne angive flere svar, hvorfor tallene ikke summerer til 100%

Førstehjælp og brandslukning 3 Medlemmerne føler sig rustet til at håndterer nødsituationer Figur 2. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg føler mig godt rustet til at håndterer en situation 60% 50% 40% 30% 37% 36% 32% 49% 47% 42% 20% 10% 0% 11% 12% 9% 7% 4% 6% 2% 3% 3% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke hvor en borger eller kollega har brug for førstehjælp. hvor en borger eller en kollega har brug for hjertestopsbehandling. hvor der opstår brand på min arbejdsplads. 5.517 har svaret på spørgsmålene. Grundet afrundinger summerer svarene ikke til 100 % Mange medlemmer føler sig godt rustet til at håndtere situationer, hvor der er brug for førstehjælp, hjertestopsbehandling eller brandslukning. 85 procent er helt enig eller delvist enig i, at de føler sig rustet til at håndtere en situation, hvor en borger eller kollega får brug for førstehjælp. 1 79 procent er helt enig eller delvist enig i, at de føler sig rustet til at stå i en situation, hvor der er brug for hjertestopsbehandling. 2 79 procent er helt enig eller delvist enig i, at de er rustet til at håndterer en situation, hvor der opstår brand på deres arbejdsplads. 1 Grundet afrundinger i figur 2 afviger tallet 85 % et procentpoint fra det viste i figuren. 2 Grundet afrundinger i figur 2 afviger tallet 79 % et procentpoint fra det viste i figuren.

Førstehjælp og brandslukning 4 Førstehjælpskursus Figur 3. Hvornår har du sidst været på kursus i førstehjælp? Inden for det seneste år 27% Inden for de seneste 3 år 31% Inden for de seneste 5 år 13% Det er mere end 5 år siden 25% Jeg har aldrig været på førstehjælpskursus 5% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 5.534 har svaret på spørgsmålet. Ved ikke er ikke vist. Fem procent af medlemmerne har aldrig været på et kursus i førstehjælp, mens det for 25 procents vedkommende er det mere end fem år siden, at de sidst har været på førstehjælpskursus. I den modsatte ende af skalaen svarer 27 procent, at de har været på et førstehjælpskursus inden for det seneste år, 31 procent inden for de seneste tre år og 13 procent inden for de seneste fem år.

Førstehjælp og brandslukning 5 Hjertestopskursus Figur 4. Hvornår har du sidst været på hjertestopkursus? Inden for det seneste år 30% Inden for de seneste 3 år 31% Inden for de seneste 5 år 11% Det er mere end 5 år siden 15% Jeg har aldrig været på hjertestopskursus 14% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 5.534 har svaret på spørgsmålet. Ved ikke er ikke vist. Der er ikke helt så mange, der har været på hjertestopkursus, som på førstehjælpskursus. 14 procent har aldrig været på et hjertestopskursus. 30 procent har været på hjertestopskursus inden for det seneste år, 31 procent inden for de seneste tre år og 11 procent inden for de seneste fem år. For 15 procent er det mere en fem år siden, de har været på hjertestopkursus.

Førstehjælp og brandslukning 6 Brandbekæmpelseskursus Figur 5. Hvornår har du sidst været på et kursus i brandbekæmpelse? Inden for det seneste år 25% Inden for de seneste 3 år 26% Inden for de seneste 5 år 12% Det er mere end 5 år siden 22% Jeg har aldrig været på kursus i brandbekæmpelse 15% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 5.527 har svaret på spørgsmålet. Ved ikke er ikke vist. 25 procent har været på kursus i brandbekæmpelse inden for de seneste år, 26 procent inden for de seneste tre år og 12 procent inden for de seneste fem år. For 22 procent er det mere en fem år siden, de har været på brandbekæmpelseskursus, mens 15 procent aldrig har været på brandbekæmpelseskursus.

Førstehjælp og brandslukning 7 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 4.-12. oktober 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Målgruppen Målgruppen for spørgsmålene om førstehjælp og brandslukning var erhvervsaktive medlemmer i det elektroniske medlemspanel, med undtagelse af reddere og brandfolk. Antal besvarelser og svarprocent 15.065 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. 12.096 var i forvejen medlem af FOAs elektroniske medlemspanel, mens 2.969 var elever hentet fra FOAs medlemsregister. Det viste sig, at 61 e- mailadresser var uvirksomme blandt FOAs elektroniske medlemspanel, og 123 e-mailadresser var uvirksomme blandt elever udtrukket fra FOAs medlemsregister. Det reelle antal inviterede var således 14.881 i alt, 12.035 for medlemspanelet og 2.846 for eleverne. Af alle disse medlemmer var der 6.121 medlemmer, der gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 274, der afgav nogen svar. Den samlede svarprocent er 43 procent. 5.534 medlemmer besvarede ét eller flere af spørgsmålene om førstehjælp og brandslukning. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og medlemmernes alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste også, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenteret, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og derover er overrepræsenteret. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenteret i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenteret. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsanalysen er data vægtet for sektor. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne måde sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer på parameteret sektor.