Mosbjerg (skov nr. 63)

Relaterede dokumenter
Lunken (skov nr. 68) Beskrivelse

Fårup Klit (skov nr. 76)

Nybæk Plantage (skov nr. 73)

Kajholm (skov nr. 52)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Kollerup Plantage (Areal nr. 90)

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83)

Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35)

Korsø Klitplantage (Areal nr. 71)

Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54)

Grishøjgårds Krat (skov nr. 79)

Vigsø Rallejer (Areal nr. 55)

Rubjerg Knude klitplantage (skov nr. 53)

Slettestrand (Areal nr. 93)

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226

Dato: 16. februar qweqwe

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Blokhus klitplantage (skov nr. 71)

Hjermind Skov, Kjællinghøl og Busbjerg areal nr. 202 og nr. 211

Klostermarken - areal nr. 408

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

Mårup Kirke (skov nr. 50)

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og

Danzigmand og Bløden Hale (skov nr. 13)

Thy Statsskovdistrikt

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 30 Maglesø. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Lilleheden Plantage (skov nr. 43)

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området

Lisbjerg Skov Status 2005

Område 24 Vedebjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor.

Østerild Klitplantage (Areal nr. 62)

Pleje af tørre naturtyper

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

Vindum Skov - areal nr. 201

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på 455 ha.

Vesterø Sønderland (skov nr. 14)

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212

Natura 2000 Basisanalyse

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Arealer ved Stubbe Sø - arealerne nr. 334, 335, 336, 337, 338 og 339

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Fladbakker i Lynge Nord

Rønhede Plantage (Areal nr. 12)

LANDSAKBSKARAKTEROMRÅDE NR. 141 ODENSE SMELTEVANDSDAL Odense Smeltevandsdal ligger ved den nordvestlige grænse af Faaborg Midtfyn Kommune.

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Hedearealer i Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 82)

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

Landskabsbeskrivelse

Dispositionsplan for ByUdvikling HØJE STØVRING

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Tversted Plantage (skov nr. 32)

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

1.5 Biologiske forhold

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

Pay and play golfbane ved Lindum

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Nystrup Klitplantage (Areal nr. 34 og 35)

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Forslag til driften af Silkeborg Statsskovdistrikt

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet.

Plejeplan for Lille Norge syd

Aggersborg (Areal nr. 84)

Natura plejeplan

Område 11 Gislinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Kuperet skovnært landskab

Syltemade Ådal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 16

Arealerne ved Randers By - areal nr. 103, 104 og 507

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning

JUUL & FROST. arkitekter

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013

Certificering af statsskovene

Natura plejeplan

Overgangszone 8-1. Overgangszone 7-1. Overgangszone 4-3. Overgangszone 3-3

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige

Vejledning om Skovloven 9 Undtagelser fra kravet om højstammede træer

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven

Bilag 2 ændringsforslag til Fingerplan 2013

Område 26 Undløse Nord

Mosaik af værdifulde naturtyper. Mosaik af værdifulde naturtyper. 1. Landskabskarakterbeskrivelse

1 Bebyggelse 1.1 Lihme landsby, beliggenhed i dalstrøg, huse med stor aldersspredning

9.7 Biologisk mangfoldighed

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

Natura plejeplan

Transkript:

Mosbjerg (skov nr. 63) Beskrivelse Generelt Ved Vester Højen mellem Sindal og Vogn har Vendsyssel Historiske Museum opbygget et museum om landskab og landbrug. Museumsområdet omfatter de to ejendomme, Højen og Bjørnager. Ved Højen er etableret en udstilling, der fortæller om landskabets udvikling. Tæt ved Højen er genrejst et lille husmandssted, der er indrettet og drives som i 1914. På Bjørnager kan man se udstillingen "Andelstidens landbrug". Til museet er knyttet en lejrskoleafdeling med undervisningslokaler, køkken og sovesale. Skovarealer Naturarealer m.v. Andre arealer Bøg 7,4 Eng 3,0 Ager 12,4 Eg 0,5 Overdrev 30,0 Vej 0,2 Andet 1,7 I alt 7,9 33,0 14,3 55,3 Kort & Matrikelstyrelsen Mosbjerg er overført fra Fredningsstyrelsen i forbindelse med nedlægningen af fredningsplanudvalgene i 1977-78.

Geologi og jordbund Området ligger ved nordranden af Vendsyssels istidslandskab. Bakkerne hører til et markant randmorænestrøg, som hænger sammen med Tolne Bakker. Fra bakketoppe i lige knap 70 meters højde skråner området mod nordøst ned mod foden af Skagen Odde. Her findes udstrakte moseområder på den hævede havbund fra Stenalderen. Bakkerne består flere steder af fedt smeltevandsler, som har været udnyttet til en udstrakt lokal teglproduktion. Landskab I den store skala ligger museumsområdet ved Mosbjerg i den allernordligste del af Jyske Ås, og grænser op mod det store strandvoldslandskab på Måstrup-Jerup-Fladen. I den mindre skala er afgrænsningen af det statsejede areal meget utydelig i landskabet, kun enkelte steder følger skellet levende hegn eller skovbryn. Området er dermed en del af et større landbrugslandskab med spredte skovbevoksninger på bakker og skråninger, og græsmarker imellem på de mere flade arealer. Landskabet er mest åbent mod syd og lukker sig mere og mere med skov mod nord, hvor de markante gamle kystskråninger ud mod Måstrup enge ligger. Oplevelsesmulighederne er mange og gode i dette dejlige område. Den sydlige del er karakteristisk ved at der er bosætningsspor, der går mere end 6000 år tilbage, bl.a. mange gravhøje. I den nordligste del, i skoven nord for Bjørnager, er placeringen af den gamle skov på de nordvendte skrænter med til at give landskabet dramatiske former mere kraft, og dermed forståelse for landskabets dannelse. Fra skovbrynet er der gode og vide udsigtsmuligheder ud over engområderne på stenalderhavets bund. Hele området er vurderet til at være i landskabelig god tilstand. De åbne områder er samtidig vurderet særlig sårbare overfor tilgroning, da det er vigtigt for oplevelsen af landskabet, at de ikke gror til og dermed slører skovenes oprindelige placering. Sådan et museumslandskab kan beriges med en historisk driftsform af skoven. Hvis der har været eller kunne have været græsningsskov her tidligere, så kunne man (gen)indføre dette. Det kan også være stævningsskov eller urørt skov (obs.: der er en del ær i skoven, og dette er måske ikke så godt hvis det bliver lagt ud som urørt) på de nordligste skovområder. Skoven De spredte skovrester består af en del bøge, hvoraf en del er gamle røller. De spredte skovstykker på Vester Højen er vokset til i nyere tid. Acton Friis omtaler det forskrækkelige lodne landskab, der kommer med nåletræplantningen for 100 år siden. I Bjørnagerskovstykkerne vokser der gamle løvtræer, som må formodes at være af oprindelig herkomst. Bemærk dog at der i det nordligste skovstykke er plantet bøg af den forrige ejer Else Kragh Andersen. Der står også en del ældre ær, som spreder sig kraftigt i området. Friluftsliv I landskabet er der anlagt flere vandrestier med et net af informationstavler. SNS Vendsyssel distrikt står for infotavlerne og alle vandrestisafmærkningerne (se tabel nedenfor). Der er iflg. Friluftsliv 98 stor tilfredshed med faciliteternes nuværende udformning. Faciliteter i Mosbjerg Facilitet Information Pladser Veje og stier Bro 1 Infostander 12 Vandresti 2 Vandresti-pæl 69 Vejnavneskilt 21

Som det fremgår af nedenstående figur er besøgsmønsteret noget anderledes for Mosbjerg end for SNS Vendsyssels øvrige arealer, hvilket ud over de mange gravhøje, naturligvis skyldes museumsaktiviteten i området. De ca. 4.000 besøg der iflg. Friluftsliv 98 kommer til Mosbjerg, føler sig ikke generet af andre besøgende og ser generelt færre andre besøgende end hvad er tilfælde for SNS Vendsyssel som helhed. Der kan sættes spørgsmål ved tallene i Friluftsliv 98, da Vendsyssel historiske Museum i 2005 opgjorde besøget i området til ca. 18.000 personer. Alene på en af de to store aktivitetsdage, der holdes i området hvert år, er der et besøgstal på mellem 1500 og 3000. Naturtype besøgt i Mosbjerg i forhold til gennemsnit. Naturtype besøgt på turen 0 20 40 60 80 100 Skov Strand, kyst Mark Eng, mose Sø, vandløb Hede, overdrev Fortidsminde Andet Mosbjerg Middelværdier for NJ Ved gården Højen er informationsudstilling. Husmandsstedet Refsnæs drives som i begyndelsen af 1900-tallet. Her findes husdyr af gamle racer, i skolernes sommerferie og efterårsferie er husmandsstedet beboet af "husmandsfamilier". På gården Bjørnager er en stor landbrugsudstilling med maskiner og redskaber fra perioden 1900-1950 og et righoldigt billedmateriale. Der er parkeringspladser ved henholdsvis Vester Højen, som er områdets hovedindgang, og ved Bjørnager. Der er en primitiv overnatningsplads ved Bjørnager. Igennem området går den nationale cykelrute Hærvejsruten. Natur De tidligere marker mellem Højen og Bjørnager har ved efterhånden 20 års græsning efter ophør af dyrkning og gødskning delvis udviklet karakter af overdrev. Større dele kan næppe endnu kaldes overdrev i naturbeskyttelseslovens forstand, men der forekommer pletvis ca. 20 arter af overdrevsindikatorer, hvis bestande utvivlsomt er under udbredelse. Særlig bemærkes den i Nordjylland sjældne skov-gøgelilje ved foden af gravhøjene lige nord for Højen. Hele området græsses af både får, kvæg og heste. Det relativt kuperede terræn med mange gravhøje og egelunde understøtter overdrevskarakteren. Der er store bevoksninger af ørnebregne. I et fugtigt lille dalstrøg i fårefolden lige syd for Højen er der en lille forårspyt, som hvert år tørrer ud så tidligt, at haletudserne dør. Smukt beliggende skoveng, som engang har udgjort en lille vig i den store stenalderkystskrænt ved roden af Skagens Odde. Engen er artsfattig og præget af længe at have været uden drift.

Kulturmiljø Et storslået åbent område med 21 anseelige gravhøje, del fleste fra bronzealderen. Her ud over findes en stensat jernaldergrav og en skålsten. Hos Det Kulturhistoriske Centralregister er der opregnet yderligere 7 lokaliteter. Bygninger Udover det genopførte husmandssted fra Refsnæs er der følgende bygninger: Vester Højen som består af en bolig for områdets forvalter, samt udstillingsbygning, lejrskolebygning, og publikumsbygning. Lejrskolen er indrettet med toilet/bad og stor sovesal med 30 sovepladser på 1. sal. I stueetagen er der undervisningslokale, spisestue, køkken, toilet/bad og 2 soverum med hver 2 sovepladser, samt et med 4 sovepladser. Hertil kommer lade- og staldbygninger og skoletjenestens arbejdsbygninger. Bjørnager består af det gamle stuehus, som pt. er lejet ud og af udbygningerne, som rummer udstilling af gamle landbrugsredskaber. Gældende udpegninger Regionplanlægning Udpegninger i Nordjyllands Amts regionplan (2005): Regionalt naturområde. Særligt værdifuldt landskab. Økologiske forbindelser og beskyttet natur. Drikkevandsinteresser. Nitratfølsomt indvindingsområde med stor sårbarhed. Geologisk beskyttelse og geologisk interesseområde. Værdifulde kulturmiljøer: Nr. 12 Vogn-Bjørnager-Højen-Eskær. Fortidsminder, landsby, herregårdslandskab, landsby. Fredninger og vildtreservater Arealet er i sin helhed fredet ved Kulturministeriel Erhvervelse af 5. oktober 1967 og 26. maj 1975. Reg. nr. 07787000. Arealet er 55 ha. Fredningens formål er dels at sikre almenhedens mulighed for ophold og færdsel og at beskytte de historiske/arkæologiske interesser. Arealerne åbnes for offentligheden som rekreativt område i det omfang arkæologiske undersøgelser ikke er til hinder derfor. Der er ingen vildtreservater Jagt Administreres af Skov- og Naturstyrelsen, men er i princippet friholdt for jagt. Fiskeri Der forekommer ingen fiskeri.

Målsætninger Friluftsliv Mosbjerg er et besøgscenter, som drives som landskabs- og landbrugsmuseum af Vendsyssel Historiske Museum. De bygninger og aktiviteter, der indgår i museets drift forestås af museet og de faciliteter, der herudover tilbydes de besøgende, som f.eks. stier og information i landskabet forestås af SNS Vendsyssel. Natur Bevaring og fortsat udvikling af græsset overdrev. Det ville være ønskeligt med mere kvæggræsning og færre får. Ørnebregner skal slås mindst tre gange årligt, hvilket får dem til at dø i løbet af tre år. Forårspytten afskrabes til en lille lavvandet dam, som kan holde vand mindst 1 måned længere. Genoptagelse af engdrift, gerne ved høslæt. Kulturmiljø Områdets fortidsminder holdes i en passende plejetilstand, og indgår fortsat, som en synlig del af områdets kulturhistoriske landskab. Landskabsplan Måler er at bevare det historiske museumslandskab med græssede, åbne arealer og med de karakteristiske skovområder/ holme på skråninger og bakker, samt genindføre historiske driftsformer i skovene. Skovudvikling og naturnær skovdrift De skovbevoksede arealer vil fortsat være domineret af bøg og de gamle bøge i området bevares længst muligt. Plan og konsekvenser Friluftsliv SNS Vendsyssel vil arbejde for at gennemføre bl.a. følgende i planperioden: - Udvikle formidlingen af natur-og kultur i tilknytning til landskabet. - Flytning af primitiv overnatningsplads. - Reetablering af information og stisystem.

Natur Overdrev bevaret med mulighed for bedre udvikling af overdrevsflora og insektliv. Græsningen udvidet med blandingsgræssere. Ørnebregne udryddet på arealet. Lavvandet dam etableret. Evt. høsletlaug oprettet i lokalsamfundet. Kulturmiljø Mosbjergområdet ser fint ud, og tilstandene opretholdes. - Plejeplan for gravhøjene udarbejdes og pleje iværksættes. - Gravhøj, 415:13, en stor flot gravhøj, er helt skjult i en lille klat skov, tæt op af græsarealet. Højen skal plejes og indgå i det åbne græsningsområde. - På høj 415:7 og 8. står de gamle fredningssten løst og skævt. De bør rettes op og stampes fast. Landskab Fjerne uønsket opvækst, både udenfor og inde i skovene. Skov Der er udlagt følgende skovudviklingstyper: 11 Hovedtotal Driftsklasse Bøg 1 Bøg 6,9 6,9 9 Ubevokset 6,0 6,0 Hovedtotal 12,9 12,9 Der er udlagt SUT 11 på alle de skovbevoksede arealer. Foryngelsen vil primært ske ved selvforyngelse af de gamle bøge. Ærens spredning begrænses om nødvendigt for at fremme bøgen i området.