Ledsagerordningen på landets bosteder

Relaterede dokumenter
Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Bekymring for at miste arbejdet

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Julegaver fra arbejdsgiveren

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere

Temaer op til OK december 2014

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Forhold til kolleger og ledelse

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Samarbejde med pårørende

Arbejde i weekender og på helligdage

Vold og trusler i psykiatrien

Arbejdstempo, bemanding og stress

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Ensomhed i ældreplejen

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Vold og trusler på arbejdspladsen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Skænderier og konflikter

Vejtid i hjemmeplejen

Jobsikkerhed for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Arbejdsliv og privatliv

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Faglig udvikling og uddannelse

Faglig kritik og sparring

Helbred og sygefravær

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og arbejdet med demente

Kemikalier på arbejdspladsen

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Stress og tabu. 5. november 2018

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Procedurer for arbejde i glatføre

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Årsager til jobskifte

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Retfærdig løn i faggruppen

Rygning på arbejdspladserne

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Arbejdstid. 2. januar 2018

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Vold og trusler på arbejdspladsen

Sygefravær og sygenærvær

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

Førstehjælp og brandslukning

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Arbejde i julen og nytåret

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Arbejdsmiljøet generelt

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Kvaliteten af rengøring på folkeskoler

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Underretninger om børn, der mistrives

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Mange oplever færre magtanvendelser

Uniformer i ældreplejen

Børns vilde og farlige lege

Seksuel chikane på arbejdspladsen

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Årsager til jobskifte

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Overvågning. 18. juni 2018

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Krænkende adfærd overfor borgere

Mobning. 30. november 2017

Frivilligt arbejde på plejehjem

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Middagslur i dagtilbud

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Syge børn i pasningstilbud

Erfaring med selvmordstruede borgere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Drømme og opsparing medlemmernes økonomi

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

Demente i ældreplejen

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Muligheder for pleje og omsorg

Transkript:

3. juni 2014 Ledsagerordningen på landets bosteder FOA har i perioden 24. maj til 2. juni 2014 gennemført en undersøgelse af ledsagerordningen blandt omsorgsmedhjælpere på landets bosteder. 530 medlemmer med virksomme mailadresser blev inviteret til undersøgelsen. Heraf svarede 113 fuldt ud eller delvist, hvilket givet en svarprocent på 21. 101 af disse arbejder på et bosted og er derfor i målgruppen for denne undersøgelse. Hovedkonklusioner I 2012 var aktiviteter som indkøb, ferier, Sølund Festival, kørsel i bosteders handicap busser og kulturelle arrangementer eller aktiviteter i høj grad en del af tilbuddet på de deltagende medlemmers arbejdspladser (bosteder). De deltagende medlemmer angiver, at der i 2014 hovedsageligt er den samme mængde ledsagelse til indkøb og kørsel i bostedets handicapbusser. En del svarer dog også, at der er mindre ledsagelse til disse aktiviteter. Der er hovedsageligt mindre ledsagelse til ferier, Sølund Festival og kulturelle arrangementer eller aktiviteter. I 2012 betalte borgere på bosteder oftest de fleste eller nogle udgifter til aktiviteter som indkøb, ferier, Sølund Festival, kørsel i bosteders handicapbusser og kulturelle arrangementer eller aktiviteter. I 2012 var der umiddelbart flere borgere fra landets bosteder, der deltog til Sølund Festival i forhold til borgernes planlagte deltagelse i juni 2014. Tre fjerdedele af de adspurgte medlemmer (73 %) er helt enige i, at borgerne i løbet af de sidste to år har fået færre muligheder for ledsagelse på grund af besparelser i kommunen. Halvdelen af de deltagende medlemmer er helt eller delvist uenige i, at der er normeringer nok på deres arbejdsplads til at tilbyde ledsagelse til borgere, der fx gerne vil på Sølund Festival. 40 procent er helt eller delvist enige i at der er normeringer nok og 9 procent svarer Ved ikke. De specifikke svarfordelinger i undersøgelsen følger på de næste sider. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Inge Frölich Anne Mejer Jakob Sølvhøj Tlf. 46 97 24 17 Tlf. 46 97 23 74 Tlf. 46 97 23 47

Ledsagerordningen på landets bosteder 2 Baggrundsinformationer Figur 1 Hvor arbejder du? - Det er muligt at angive flere svar. Figur 2 Hvor er du ansat? Figur 3 Hvor længe har du arbejdet på et bosted?

Ledsagerordningen på landets bosteder 3 Ledsagerordningens udvikling de seneste to år De nedenstående tre spørgsmål (figur 4, 5 og 6) er kun stillet til medlemmer, der har arbejdet på et bosted i to år eller mere. 84 af de deltagende medlemmer har arbejdet på et bosted i 2 år eller mere. Figur 4 Hvis du tænker to år tilbage, var medarbejderledsagelse til følgende aktiviteter da en del af tilbuddet på din arbejdsplads? Det fremgår af figur 4, at medarbejderledsagelse til de ovennævnte aktiviteter i høj grad var en del af tilbuddet på de deltagende medlemmers arbejdspladser i 2012. Medarbejderledsagelse til Sølund Festival er den aktivitet, der i mindst grad var en del af tilbuddet. 54 procent svarer, at det var en del af tilbuddet på deres arbejdsplads i 2012. Medarbejderledsagelse til indkøb er den aktivitet, der i højest grad var en del af tilbuddet. 82 procent ad de deltagende medlemmer svarer, at indkøb var en del af tilbuddet på deres arbejdsplads i 2012.

Ledsagerordningen på landets bosteder 4 Figur 5 I forhold til for to år siden, er der i dag på din arbejdsplads (et bosted) mere, samme mængde eller mindre medarbejderledsagelse til følgende formål: Ud fra figur 5 kan det ses, at der i mange tilfælde er mindre medarbejderledsagelse til ovenstående aktiviteter i 2014 forhold til i 2012. Der er stort set ingen af de deltagende medlemmer, der svarer at der er mere ledsagelse til nogle af aktiviteterne. I forhold til indkøb og kørsel i bostedets handicapbusser svarer over halvdelen (hhv. 53 og 54 %), at der er den samme mængde ledsagelse. I forhold til Sølund Festival svarer over halvdelen (53 %), at der er mindre ledsagelse. 25 procent svarer, at der er den samme mængde ledsagelse. Der er dog også en femtedel (20 %), der svarer Ved ikke/ikke relevant. Med hensyn til ledsagelse til ferier og kulturelle arrangementer eller aktiviteter svarer 71 procent af de deltagende medlemmer, at der i 2014 er mindre ledsagelse til disse aktiviteter i forhold til for to år siden i 2012.

Ledsagerordningen på landets bosteder 5 Figur 6 Hvis du tænker to år tilbage, i hvilket omfang har borgerne på din arbejdsplads (et bosted) da selv betalt udgifter i forbindelse med medarbejderledsagelse til følgende formål? Det fremgår af figur 6, at borgerne i 2012 ofte har betalt nogle eller de fleste udgifter i forbindelse med medarbejderledsagelse. Omkring halvdelen af de deltagende medlemmer (hhv. 46, 47 og 50 %) svarer, at borgerne har betalt de fleste udgifter i forbindelse med medarbejderledsagelse til indkøb, ferier og kulturelle arrangementer eller aktiviteter. I forbindelse med Sølund festival og kørsel i bostedets handicapbusser svarer henholdsvis 39 og 34 procent, at borgerne har betalt de fleste udgifter.

Ledsagerordningen på landets bosteder 6 Deltagelse til Sølund Festival Spørgsmålet, der omhandler deltagelse til Sølund Festival i 2012 (figur 7), er kun stillet til medlemmer, som har arbejdet på et bosted i to år eller mere. Spørgsmålet, der omhandler deltagelse til Sølund Festival i 2014 (figur 8), er derimod stillet til alle, der arbejder på et bosted. Figur 7 Tænk gerne to år tilbage. Var der beboere fra din arbejdsplads (et bosted), der deltog på Sølund Festival i 2012 med ledsagelse fra bostedet? Figur 8 Er der beboere fra din arbejdsplads (et bosted), der skal deltage på Sølund Festival i år - i juni 2014 - med ledsagelse fra bostedet? Det fremgår umiddelbart af figur 7 og 8, at flere borgere deltog til Sølund Festival i 2012 i forhold til, hvad der er planlagt i 2014. 57 procent af de adspurgte svarer ja til, at borgere fra deres arbejdsplads (et bosted) deltog på Sølund Festival i 2012 med ledsagelse fra bostedet. 28 procent af de adspurgte, svarer at borgere fra deres arbejdsplads (et bosted) skal deltage med ledsagelse fra bostedet i juni 2014. Mange (25 %) har dog svaret, at de ikke ved om borgere fra deres bosted skal på Sølund festival i 2014.

Ledsagerordningen på landets bosteder 7 Justeret sammenligningsgrundlag for deltagelse til Sølund Festival For at have et mere præcist sammenligningsgrundlag for udviklingen i deltagelsen til Sølund Festival præsenteres to nye grafer nedenfor. Her medtages kun svar fra de medlemmer, der har arbejdet på et bosted i mere end to år (så det er den samme gruppe, der svarer på begge spørgsmål). Derudover er der set bort fra Ved ikke -kategorien ved begge spørgsmål. Der er mange medlemmer, der har svaret Ved ikke i forhold til deltagelse på Sølund Festival i 2014. Det skævvrider procentfordelingen i de øvrige svarkategorier. Resultaterne ses i de nedenstående figurer. Figur 9 Tænk gerne to år tilbage. Var der beboere fra din arbejdsplads (et bosted), der deltog på Sølund Festival i 2012 med ledsagelse fra bostedet? Figur 10 Filter: Hvor længe har du arbejdet på et bosted? = [2 år eller mere] Er der beboere fra din arbejdsplads (et bosted), der skal deltage på Sølund Festival i år - i juni 2014 - med ledsagelse fra bostedet? Det fremgår af figur 9, at to tredjedele (68 %) af medtagne medlemmers svar angiver, at der var borgere fra deres bosted, der deltog på Sølund Festival i 2012. Af figur 10 fremgår det, at én tredjedel (33 %) af de medtagne medlemmers svar angiver, at der er borgere fra deres bosted, der skal deltage på Sølund Festival i 2014.

8 Besparelser i kommunen Figur 11 Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Inden for de sidste to år har borgerne fået færre muligheder for ledsagelse på grund af besparelser i kommunen. Det fremgår af figur 11, at størstedelen (73 %) af de adspurgte medlemmer er helt enige i, at borgerne indenfor de sidste to år har fået færre muligheder for ledsagelse på grund af besparelser i kommunen. 14 procent er delvist enige i dette, hvilket betyder at 87 procent er helt eller delvist enige. Tilstrækkelige normeringer? Figur 12 Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads er vores normering god nok til, at vi kan tilbyde ledsagelse til borgere, der fx gerne vil på Sølund Festivalen. Ud fra figur 12 ses det, at over halvdelen (52 %) af de deltagende medlemmer er helt eller delvist uenige i, at der er normeringer nok på deres arbejdsplads til at tilbyde ledsagelse til borgere, der fx gerne vil på Sølund Festival. 40 procent er helt eller delvist enige i at der er normeringer nok og 9 procent svarer Ved ikke.

9 Kommentarer fra medlemmerne 29 af de deltagende medlemmer har givet uddybende kommentarer til ledsagerordningen generelt. Herunder hvordan borgerne bedst kan få den ledsagelse, de har behov for og ønsker sig. Omkring otte medlemmer kommenterer, at borgerne i højere grad burde have mulighed for selv at betale for ledsagelse. Syntes det er helt forkasteligt, at vores borgere, fordi de ikke har sprog og selv kan ytre ønske om ledsagelse, skal undvære ferier og andre fornøjelser, når man kender deres sanser og kropssprog og ved, at de nyder det. Lad dog borgerne bruge deres opsparede penge på dem selv i stedet for, at de på et tidspunkt skal gå til arvinger eller staten. Omsorgsmedhjælper, der arbejder på et bosted for voksne med fysiske og psykiske handicap Borgerne bør have mulighed for ledsagelse efter behov. De kan simpelthen ikke klare at komme afsted alene. Hvis et værdigt liv skal prioriteres, går det den helt gale vej lige nu. Der kan evt. laves en form for brugerbetaling i begrænset omfang så misbrug begrænses. Omsorgsmedhjælper, der arbejder på et bosted for senhjerneskadede Der er også mange, der nævner, at der i stedet burde sættes flere penge af til ledsagelse. Jeg mener at det er bostedets pligt at betale for ledsagelse til borgerne. Og det skal der være penge til. Omsorgsmedhjælper, der arbejder på et bosted for voksne med fysiske og psykiske handicap

10 Flere medlemmer beskriver også problematikker ved, at borgere ledsages af skiftende medarbejdere frem for fast personale fra bostedet. Det virker som om der slet ikke er afsat midler til ledsagelse. Det er en stor opgave at få sammensat en eventuel ordning, der virker ud over de arbejdstider, der er. Dvs. efter kl. 22.00. Hvis nogen f.eks. ville til Sølund og se nogle af de sene optrædener kan det ikke lade sig gøre uden ekstern ledsagelse. Ordningen er til stor gene for vores borgerere, hvor mange har brug for det genkendelige og har behov for meget stabilitet i hverdagen. Det kan ikke lade sig gøre, hvis det hver gang er nye ledsagere. Omsorgsmedhjælper, der arbejder på et bosted for voksne med psykisk handicap.

11 Metode Indsamlingsperiode 24. maj til 6. juni 2014 Indsamlingsmetode Data er til undersøgelsen er indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse, hvortil erhvervsaktive medlemmer, der er omsorgsmedhjælpere og arbejder på et bosted, er blevet inviteret pr. mail. Målgruppen Erhvervsaktive FOA-medlemmer fra Pædagogisk sektor, der er omsorgsmedhjælpere og arbejder på et bosted. Antal besvarelser og svarprocent 585 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Heraf havde 55 uvirksomme mailadresser, hvorfor der reelle antal inviterede er 530. 100 af disse gennemførte undersøgelsen fuldt ud, mens 13 afgav nogle svar. Det giver en svarprocent på 21. Af de 113 deltagende arbejder 101 på et bosted, og 84 har arbejdet på et bosted i mere end to år. Vægtning af data Der er ikke anvendt nogen vægtning.