Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Relaterede dokumenter
Det siger FOAs medlemmer om palliativt arbejde

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Vejtid i hjemmeplejen

Ensomhed i ældreplejen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Rygning på arbejdspladserne

Mange oplever færre magtanvendelser

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Bekymring for at miste arbejdet

Forhold til kolleger og ledelse

Vold og arbejdet med demente

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Faglig udvikling og uddannelse

Uniformer i ældreplejen

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Muligheder for pleje og omsorg

Samarbejde med pårørende

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Fratagelse af opgaver

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering

Retfærdig løn i faggruppen

Julegaver fra arbejdsgiveren

Faglig kritik og sparring

Helbred og sygefravær

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Sygefravær og sygenærvær

Middagslur i dagtilbud

Arbejde i weekender og på helligdage

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Førstehjælp og brandslukning

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Børns vilde og farlige lege

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker)

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater

Vold og trusler på arbejdspladsen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Syge børn i pasningstilbud

Tekniske hjælpemidler

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Arbejdsliv og privatliv

Arbejdstempo, bemanding og stress

Krænkende adfærd overfor borgere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Arbejdstid. 2. januar 2018

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Arbejde i julen og nytåret

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Procedurer for arbejde i glatføre

Stress og tabu. 5. november 2018

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Arbejdsmiljøet generelt

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Årsager til jobskifte

Overvågning. 18. juni 2018

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Erfaring med selvmordstruede borgere

Mobning. 30. november 2017

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Årsager til jobskifte

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger FOAs medlemmer om tid til deres arbejdsopgaver

Demente i ældreplejen

Temaer op til OK december 2014

Ledsagerordningen på landets bosteder

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Vold og trusler på arbejdspladsen

Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Underretninger om børn, der mistrives

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Frivilligt arbejde på plejehjem

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper

Ligestilling. 29. april 2015

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Transkript:

12. december 2016 Palliativt arbejde I perioden 25. november til 6. december 2016 har FOA gennemført en undersøgelse af medlemmernes erfaringer med pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere. Målgruppen for undersøgelsen var social- og sundhedspersonale, der arbejder på plejehjem/plejecentre, hospitaler og sygehuse. 2.421 medlemmer deltog i undersøgelsen. Hovedpointer: Næsten 9 ud af 10 (89 %) af de adspurgte medlemmer arbejder ofte eller nogle gange med pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge mennesker. 62 procent arbejder ofte med dette. I en tilsvarende undersøgelse fra 2009 var denne andel 59 procent. Forskellen er ikke signifikant. Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter. 94 procent er helt enige eller enige i, at de ved, hvor de kan søge råd og vejledning til de faglige beslutninger, de skal træffe, når der skal ydes pleje og omsorg til denne gruppe borgere/patienter. 76 procent er helt enige eller enige i, at de ved, hvor de kan få råd og vejledning om den følelsesmæssige belastning, der kan være ved arbejde af denne karakter. 75 procent af de adspurgte medlemmer er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig viden om symptomer og behandling af uhelbredeligt syge mennesker. 71 procent er helt uenige eller uenige i, at plejen af disse borgere/patienter er en særligt vanskelig udfordring for dem. 24 procent er helt uenige i dette udsagn. Det er signifikant flere end i 2009, hvor 18 procent var helt uenige i udsagnet. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Inge Frölich Tlf. 46 97 24 17 Jeppe H. Krusager Tlf. 46 97 26 79

Palliativt arbejde 2 Palliative opgaver indgår ofte i medlemmernes arbejdsdag 62 procent af de adspurgte medlemmer yder ofte pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere. For 27 procent indgår en sådan pleje nogle gange i deres arbejde. For 7 procent indgår den sjældent, og for 3 procent indgår pleje og omsorg af sådanne borgere aldrig i deres arbejde. Svarene kan ses i figur 1. Figur 1. Hvor ofte indgår pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge mennesker i dit arbejde? Ofte 62% Nogle gange 27% Sjældent 7% Aldrig 3% Ved ikke/ikke relevant 1% Note: 2.421 har svaret på spørgsmålet. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Medlemmer, der arbejder på plejehjem/plejecentre og i hjemmehjælpen, oplever i højere grad palliativt arbejde end medlemmer, der arbejder på hospitaler og sygehuse (Figur ikke vist). I 2009 blev social- og sundhedspersonalet i FOAs medlemspanel også spurgt, hvor ofte pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge mennesker indgik i deres arbejde. Her svarede 5 procent aldrig, 8 procent sjældent, 27 procent nogle gange og 59 procent ofte. Ud af de åbne besvarelser har vi kunne læse en lille usikkerhed om, hvad palliativt arbejde dækker over. Eksempelvis har nogle medlemmer også set demente som uhelbredeligt syge. I introduktionen til spørgsmålene blev det nævnt, at de vedrørte uhelbredeligt syge og døende.

Palliativt arbejde 3 Holdning og oplevelser med det palliative arbejde Figur 2. Medlemmernes holdninger og oplevelser med palliativt arbejde. Medlemmerne har forholdt sig til følgende fem udsagn, der vedrører pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere/patienter. Medlemmerne er blevet bedt om at tage stilling til, hvor enig eller uenig de er i de enkelte udsagn. Jeg har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter 5% 32% 43% 17% Jeg har tilstrækkelig viden om symptomer og behandling til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter 16% 59% 20% Jeg ved, hvor jeg kan søge råd og vejledning til de faglige beslutninger, jeg skal træffe, når jeg yder pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter 40% 54% Jeg ved, hvor jeg kan søge råd og vejledning om den følelsesmæssige belastning ved at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter 26% 50% 17% Pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter er fagligt en særlig vanskelig udfordring for mig 5% 20% 47% 24% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Enig Uenig Helt uenig Ved ikke Note: Andele under 5 % er ikke vist i figuren. 2.294 har svaret på spørgsmålene. Spørgsmålene er kun stillet til medlemmer, der har svaret ofte, nogle gange eller sjældent til spørgsmålet om, hvor ofte indgår pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge mennesker i deres arbejde. Figur 2 giver et overblik over de adspurgte medlemmernes oplevelser med og holdninger til arbejdet med pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere/patienter. 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter. I 2009 var der signifikant flere, der var helt enige i dette andelen var 9 procent mod 5 procent i den nye undersøgelse.. For de andre svarkategorier er der ikke nogen sikre forskelle mellem svarene i 2016 og 2009. 75 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig viden om symptomer og behandling til at yde pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere/patienter. Dette var på samme niveau i 2009. Hele 94 procent er helt enige eller enige i, at de ved, hvor de kan søge råd og vejledning om de faglige beslutninger, der skal træffes i forbindelse med pleje af uhelbredeligt syge. Færre ved, hvor de kan søge råd og vejledning om den følelsesmæssige belastning ved denne type arbejde. Det gælder 76 procent (helt enige/enige). Svarene om begge disse udsagn ligger på linje med svarene i 2009.

Palliativt arbejde 4 Mange ser ikke det at yde pleje af og omsorg for uhelbredeligt syge borgere/patienter som en særlig vanskelig faglig udfordring. 71 procent er helt uenige eller uenige i, at dette er tilfældet. I 2009 svarede 18 procent, at de var helt uenige i, at denne type arbejde var en fagligt set særlig vanskelig udfordring for dem. Det var færre end i 2016, hvor den tilsvarende andel er 24 procent (figur ikke vist). Medlemmerne har haft mulighed for, at skrive kommentarer om det palliative arbejde. Den mulighed har 264 medlemmer benyttet sig af. Næsten en tredjedel af disse medlemmer kommer ind på den tid, der er til rådighed til disse borgere. Her er et eksempel på det: Tiden er en stor faktor, når døende og uhelbredelige syge skal passes. Og med kun to aftenvagter til 21 beboere, hvor ca. 75 % er demente, så kan det være meget svært at passe dem. Men der hvor jeg arbejder, har vi frivillige, som kan sidde hos dem Social- og sundhedshjælper i ældreplejen Flere peger også på, at de har en god sparring med kollegaer og kan finde hjælp ved dem. Jeg har en rigtig god sparring med sygeplejerskerne, og de er rigtig gode til at give konstruktiv feedback Social- og sundhedsassistent i ældreplejen Tid bliver igen et emne, da ikke alle føler, der er den nødvendige tid til at kunne snakke med kollegerne om problematikker, der opstår i forbindelse med det palliative arbejde. Mangler tid til at snakke med kollegerne, hvis jeg kommer ud for noget, der ikke er så behageligt. Det bliver jo aldrig en vane, når en borger går væk. Social- og sundhedshjælper i ældreplejen

Palliativt arbejde 5 Flere medlemmer skriver, at de værdsætter arbejdet med at pleje uhelbredeligt syge, da de ser det som livsbekræftende og en spændende udfordring. Det er det mest livsbekræftende i mit job at pleje døende. Plejehjemsassistent I ældreplejen Det er så spændende og udfordrende at kunne hjælpe og støtte et andet menneske til at bevare deres identitet, vise respekt og støtte dem i livets sidste tid. Jeg har arbejdet med det i 30 år, med meget stor interesse for de uhelbredelige syge. Plejehjemsassistent i ældreplejen

Palliativt arbejde 6 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 25. november til 6. december 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse er social- og sundhedspersonale, der arbejder i hjemmeplejen, på plejehjem eller på somatiske sygehuse. Antal besvarelser og svarprocent 11.913 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 78 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.835. 5.104 medlemmer gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 159 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 44. 2.421 medlemmer besvarede ét eller flere af spørgsmålene om palliativt arbejde.

Palliativt arbejde 7