Vold og trusler i psykiatrien

Relaterede dokumenter
Vold og trusler i psykiatrien

Årsager til jobskifte

Vold og trusler på arbejdspladsen

Årsager til jobskifte

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Helbred og sygefravær

Mobning. 30. november 2017

Faglig udvikling og uddannelse

Retfærdig løn i faggruppen

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Syge børn i pasningstilbud

Muligheder for pleje og omsorg

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Førstehjælp og brandslukning

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Samarbejde med pårørende

Arbejdstid. 2. januar 2018

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Julegaver fra arbejdsgiveren

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Uniformer i ældreplejen

Vold og trusler på arbejdspladsen

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Arbejdsmiljøet generelt

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Rygning på arbejdspladserne

Normeringer og kommunalvalg

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Arbejdstempo, bemanding og stress

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Arbejde i julen og nytåret

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Overvågning. 18. juni 2018

Stress og tabu. 5. november 2018

Erfaring med selvmordstruede borgere

Arbejdsliv og privatliv

Underretninger om børn, der mistrives

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Forhold til kolleger og ledelse

Sygefravær og sygenærvær

Fratagelse af opgaver

Procedurer for arbejde i glatføre

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Arbejde i weekender og på helligdage

Faglig kritik og sparring

Middagslur i dagtilbud

Tekniske hjælpemidler

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Temaer op til OK december 2014

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Bekymring for at miste arbejdet

Vold og arbejdet med demente

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Ligestilling. 29. april 2015

Vejtid i hjemmeplejen

Frivilligt arbejde på plejehjem

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Metoder på det specialiserede socialområde

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Børns vilde og farlige lege

Ensomhed i ældreplejen

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Det siger FOAs medlemmer om stress

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Det siger FOAs medlemmer om sladder

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Helbred og sygefravær

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Transkript:

14. marts 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med 2012, hvor 18 procent blev udsat for fysisk vold. Desuden har 7 ud af 10 modtaget trusler om vold på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer. Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 19. januar til 31. januar 2017, hvor i alt 373 medlemmerne svarede på ét eller flere spørgsmål om vold og trusler i psykiatrien. Hovedkonklusioner Hver anden har oplevet fysisk vold i psykiatrien: 2 procent har oplevet det dagligt, 5 procent ugentligt, 13 procent månedligt, mens 30 procent har oplevet det sjældnere. Samlet har 50 procent af medlemmerne ansat i psykiatrien været udsat for fysisk vold inden for de seneste 12 måneder. Vold i psykiatrien er stigende: En markant større andel udsættes for fysisk vold på arbejdspladsen i dag end tidligere. I 2012 oplevede 18 procent fysisk vold på arbejdspladsen, mens andelen i 2017 er steget til 50 procent. Forebyggelse virker: Færre udsættes for fysisk vold på de arbejdspladser, der prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer højt. 7 ud af 10 udsættes for trusler om vold i psykiatrien: 5 procent har dagligt modtaget trusler, 16 procent har modtaget trusler ugentligt, 17 procent månedligt og 33 procent sjældnere. Samlet har 71 procent dermed modtaget trusler om vold på deres arbejdsplads inden for de seneste 12 måneder. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Katrine Bonde Nielsen Tlf. 46 97 23 85 Tanja Aaby Toftlund Tlf. 46 97 23 16

Vold og trusler i psykiatrien 2 Hvert andet medlem ansat i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen Der er i undersøgelsen blevet set på, hvor udbredt fysisk vold er i psykiatrien. Det ses i figur 1 af 2 procent af medlemmerne ansat i psykiatrien dagligt er blevet udsat for fysisk vold, 5 procent har oplevet vold ugentligt, 13 procent månedligt og 30 procent sjældnere. I alt har 50 procent dermed været udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads inden for de seneste 12 måneder. Figur 1. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for fysisk vold på din arbejdsplads? 2% 5% 13% 30% 48% 3% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke Antal svar: 373 Procenterne summerer ikke til 100 grundet afrundinger.

Vold og trusler i psykiatrien 3 Flere udsættes for fysisk vold end tidligere Det fremgår af figur 2, at 18 procent af medlemmerne ansat i psykiatrien var udsat for fysisk vold i 2012. I 2015 drejede det sig om 45 procent, mens det i 2017 er 50 procent. Fra 2012 til 2017 er andelen af medlemmer, der har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen, dermed steget markant. Denne stigning er statistisk sikker, mens ændringen fra 2015 til 2017 er ikke statistik sikker. Figur 2. Andel, der inden for de seneste 12 måneder har været udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads. 60% 50% 40% 30% 20% 45% 50% 10% 0% 18% 2012 2015 2017 Antal svar i 2012: 110. Antal svar i 2015: 179. Antal svar i 2017: 373 Andelen, der har været udsat for fysisk vold er konstrueret ud fra svarmulighederne Ja, dagligt, Ja, ugentligt, Ja, månedligt og Ja, sjældnere til spørgsmålet Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for fysisk vold på din arbejdsplads?.

Vold og trusler i psykiatrien 4 Fysisk vold er mere udbredt på de arbejdspladser, der i lav grad prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Blandt medlemmer, som angiver, at deres arbejdsplads i høj grad prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer, har 40 procent oplevet fysisk vold inden for det seneste år. Til sammenligning har hele 75 procent af medlemmerne, der angiver, at arbejdspladsen i lav grad prioriterer forebyggelse, været udsat for fysisk vold. Det tyder derfor på, at færre udsættes for fysisk vold, jo højere forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer prioriteres på arbejdspladsen. Det fremgår af figur 3. Figur 3. Andel, der har været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen inden for de seneste 12 måneder. Fordelt på i hvilken grad arbejdspladsen prioriterer forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer. I høj grad 40% 59% 1% I nogen grad 56% 43% 1% I lav grad 75% 24% 1% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Udsat for fysisk vold Ikke udsat for fysisk vold Ved ikke Antal svar: 373 Kategorien I høj grad er konstrueret ud fra svarmulighederne I meget høj grad og I høj grad til spørgsmålet I hvilken grad prioriterer din arbejdsplads forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer?. Kategorien I lav grad er konstrueret ud fra svarmulighederne I ringe grad og Slet ikke til samme spørgsmål. Andelen, der har været udsat for fysisk vold er konstrueret ud fra svarmulighederne Ja, dagligt, Ja, ugentligt, Ja, månedligt og Ja, sjældnere.

Vold og trusler i psykiatrien 5 7 ud af 10 medlemmer ansat i psykiatrien har modtaget trusler om vold Det er også blevet undersøgt, hvor udbredt trusler om vold er i psykiatrien. Figur 1 viser, at 5 procent af medlemmerne dagligt har modtaget trusler om vold, 16 procent har modtager trusler ugentligt, 17 procent månedligt og 33 procent sjældnere. Dermed har 71 procent af medlemmerne ansat i psykiatrien modtager trusler om vold på deres arbejdsplads inden for de seneste 12 måneder. Figur 4. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for trusler om vold på din arbejdsplads? 5% 16% 17% 33% 26% 3% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke Antal svar: 373

Vold og trusler i psykiatrien 6 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 19.-31. januar 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end vold og trusler på arbejdspladsen. Målgruppen Målgruppen for denne undersøgelse af medlemmer i job fra FOAs medlemspanel. Antal besvarelser og svarprocent 11.396 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 106 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.290. Af disse medlemmer gennemførte 4.710 undersøgelsen fuldt ud, og 311 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 44. I alt svarede 373 medlemmer på ét eller flere spørgsmål om vold og trusler i psykiatrien. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og deriver er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data På baggrund af repræsentativitetsundersøgelsen er data vægtet for sektor og alder. Vægtningen gør, at svarene fra underrepræsenterede grupper får en større vægt i stikprøven, mens svarene fra overrepræsenterede grupper får en mindre vægt. På denne mådes sikres, at stikprøven svarer til FOAs erhvervsaktive medlemmer fordelt på sektorer og alder.