Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Relaterede dokumenter
Retfærdig løn i faggruppen

Førstehjælp og brandslukning

Syge børn i pasningstilbud

Vold og trusler i psykiatrien

Samarbejde med pårørende

Julegaver fra arbejdsgiveren

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Vold og trusler i psykiatrien

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Årsager til jobskifte

Normeringer og kommunalvalg

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Uniformer i ældreplejen

Faglig udvikling og uddannelse

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Årsager til jobskifte

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Muligheder for pleje og omsorg

Arbejde i julen og nytåret

Skænderier og konflikter

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Vold og trusler på arbejdspladsen

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Helbred og sygefravær

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Seksuel chikane på arbejdspladsen

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Arbejdstid. 2. januar 2018

Mobning. 30. november 2017

Fratagelse af opgaver

Middagslur i dagtilbud

Underretninger om børn, der mistrives

Rygning på arbejdspladserne

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Stress og tabu. 5. november 2018

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Forhold til kolleger og ledelse

Arbejdsliv og privatliv

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Vold og trusler på arbejdspladsen

Faglig kritik og sparring

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdsmiljøet generelt

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Vejtid i hjemmeplejen

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Sygefravær og sygenærvær

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Bekymring for at miste arbejdet

Temaer op til OK december 2014

Erfaring med selvmordstruede borgere

Procedurer for arbejde i glatføre

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Arbejde i weekender og på helligdage

Overvågning. 18. juni 2018

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Tekniske hjælpemidler

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Metoder på det specialiserede socialområde

Ligestilling. 29. april 2015

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Frivilligt arbejde på plejehjem

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

Det siger FOAs medlemmer om stress

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Krænkende adfærd overfor borgere

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

Transkript:

18. oktober 2016 Løn og anerkendelse Ni ud af ti af FOAs medlemmer føler i høj grad, at de yder en vigtig indsats overfor andre mennesker gennem deres arbejde. Ligeledes svarer så godt som alle FOAs medlemmer, at det er vigtigt for dem, at bliver anerkendt for det arbejde, de udfører. Desværre oplever mere end halvdelen af medlemmerne samtidig, at de kun i ringe grad eller slet ikke får den anerkendelse, de fortjener. Det viser en undersøgelse som FOA har gennemført i august 2016. Undersøgelsen er gennemført med en svarprocent på 47, og 5.386 medlemmer har svaret på spørgsmålene om løn og anerkendelse. Så godt som alle FOAs medlemmer siger, det er vigtigt for dem at blive anerkendt for det arbejde, de udfører. To tredjedele af medlemmerne (67 %) svarer, at det er meget vigtigt for dem, at de bliver anerkendt for det arbejde, de laver, og en tredjedel (32 %) svarer, at det er vigtigt. Kun 2 procent har svaret Mindre vigtigt, mens 0 procent har svaret Slet ikke vigtigt og Ved ikke. Ni ud af ti føler i høj grad, de yder en vigtig indsats overfor andre mennesker. 89 procent af medlemmerne har svaret, at de i gennem deres arbejde i høj grad yder en vigtig indsats over fra andre mennesker. 11 procent har svaret I nogen grad. Kun 1 procent og 0 procent har hhv. svaret i I ringe grad og Slet ikke. Under halvdelen af FOAs medlemmer oplever, at deres faggruppe får den anerkendelse, de synes, den fortjener. 48 procent af medlemmerne svarer således, at de kun i ringe grad oplever, at deres faggruppe får den anerkendelse, som den fortjener, mens 6 procent har svaret Slet ikke. I den modsatte ende af skalaen har 7 procent svaret I høj grad og 39 procent I nogen grad. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Lars Ole Preisler Hansen Klaus Lange Tlf. 46 97 25 12 Tlf. 46 97 24 34

Løn og anerkendelse 2 Alle FOAs medlemmer synes, det er vigtigt, at blive anerkendt for deres arbejde To tredjedele af medlemmerne (67 %) svarer, at det er meget vigtigt for dem, at de bliver for det arbejde, de laver, og en tredjedel (32 %) svarer, at det er vigtigt. Kun 2 procent har svaret Mindre vigtigt, mens 0 procent har svaret Slet ikke vigtigt og Ved ikke. Figur 1 viser også, at Pædagogisk sektor er den sektor, hvor flest medlemmer (70 %) har svaret Meget vigtigt. Herefter følger Social- og sundhedssektoren med 67 procent og Kost- og servicesektoren med 60 procent. Kun 50 procent af medlemmerne fra Teknik- og servicesektoren har svaret Meget vigtigt på spørgsmålet. Figur 1. Hvor vigtigt er det for dig, at du bliver anerkendt for det arbejde, du laver? I alt (5.386) 67% 32% 2% 5 44% Social- og Sundhedssektoren (3.604) 67% 3 Pædagogisk Sektor (1.260) 7 28% 6 37% 4% Meget vigtigt Vigtigt Mindre vigtigt Slet ikke vigtigt Ved ikke

Løn og anerkendelse 3 FOAs medlemmer føler i høj grad, de yder en vigtig indsats overfor andre mennesker Hele 89 procent af medlemmerne har svaret, at de i gennem deres arbejde i høj grad yder en vigtig indsats over fra andre mennesker. 11 procent har svaret I nogen grad. Kun 1 procent og 0 procent har hhv. svaret i I ringe grad og Slet ikke. Sektorfordelingen viser, at det navnlig er medlemmerne af Pædagogisk sektor og Social- og sundhedssektoren, der føler, at de gøre en vigtig indsats over for andre mennesker gennem deres arbejde. Blandt medlemmerne af disse to sektorer har hhv. 92 og 89 procent svaret I høj grad. For Kost- og servicesektorens vedkommende er det 77 procent af medlemmer, der har svaret I høj grad, og for Teknik- og servicesektorens vedkommende er det 72 procent. Figur 2. I hvilken grad føler du, at du igennem dit arbejde yder en vigtig indsats over for andre mennesker? I alt (5.380) 89% 1 72% 2 Social- og Sundhedssektoren (3.600) 89% 1 Pædagogisk Sektor (1.258) 92% 8% 77% 19% 2% I høj grad I nogen grad I ringe grad Slet ikke Ved ikke

Løn og anerkendelse 4 Mere end hvert andet FOA-medlem oplever kun i ringe grad eller slet, at deres faggruppe får den anerkendelse, som den fortjener 48 procent af medlemmerne føler kun i ringe grad, at deres faggruppe får den anerkendelse, som den fortjener for det arbejde, den udfører. For 6 procent vedkommende ser det endnu værre ud. De har svaret Slet ikke. I den modsatte ende af skalaen har 7 procent svaret I høj grad og 39 procent I nogen grad. Social- og sundhedssektoren er den sektor, hvor færrest medlemmer føler, at deres faggruppe får den anerkendelse den fortjener. Her har sammenlagt 58 procent af medlemmerne svaret I ringe grad eller Slet ikke på spørgsmålet. Til sammenligning er det 48 procent af medlemmerne fra Pædagogisk sektor, 44 procent af medlemmerne fra Teknik- og servicesektoren og 41 procent af medlemmerne fra Kost- og servicesektoren, der har svaret dette. Figur 3. I hvilken grad føler du, at din faggruppe får den anerkendelse, den fortjener, for det arbejde den udfører? I alt (5.376) 7% 39% 48% 12% 43% 38% Social- og Sundhedssektoren (3.596) 3 5 7% Pædagogisk Sektor (1.258) 4 43% 5% 14% 42% 37% 4% 3% I høj grad I nogen grad I ringe grad Slet ikke Ved ikke

Løn og anerkendelse 5 Klik her for at angive overskrift. Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden 22.-31. august 2016. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen om lokalløn var en del af en større undersøgelse med flere andre emner. Målgruppen Målgruppen for undersøgelsen er FOAs erhvervsaktive medlemmer. Antal besvarelser og svarprocent 12.296 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 47 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 12.249. Af disse medlemmer var der 5.379 medlemmer, der gennemførte undersøgelsen fuldt ud, og 351, der afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 47. 5.386 medlemmer besvarede et eller flere af spørgsmålene om løn og anerkendelse. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og medlemmernes alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste også, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenteret, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og derover er overrepræsenteret. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenteret i stikprøven. Vægtning af data Der er ikke anvendt vægtning af data.