Sprogø. Lidt om kvindeanstalten på Sprogø. udarbejdet af Katrine Becker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sprogø. Lidt om kvindeanstalten på Sprogø. udarbejdet af Katrine Becker"

Transkript

1 Sprogø Lidt om kvindeanstalten på Sprogø udarbejdet af Katrine Becker

2 Hvorfor skulle der være kvindeanstalt på Sprogø? Manden bag anstalten Manden bag kvindeanstalten på Sprogø var lægen Christian Keller. Han havde i 1884 overtaget Den Kellerske Aandssvageanstalt i København efter sin far. I flyttede anstalten til Brejning ved Vejle. Christian Keller fungerede først som forstander og senere som overlæge ved anstalten i Brejning frem til Han døde i Han blev efterfulgt af Hans Otto Wildenskov, der var overlæge indtil Christian Keller H. O. Wildenskov Tidens tanker og den farlige kvinde I begyndelsen af 1900-tallet slog tidens tanker om racehygiejne (eugenik) og socialhygiejne for alvor igennem I Danmark. Man frygtede, at civilisationen var i fare for at blive undergravet af dårlige menneskers formering og spredning af dårlige gener. Man mente, at de dårlige gener var arvelige og kun blev dårligere for hver generation. Disse såkaldte undermennesker og deres familie mentes at mangle både moral og fysisk og psykisk sundhed. Arbejdsløshed, druk og kriminalitet og mange andre dårligdomme var et resultat heraf, og disse mennesker var altså en byrde for samfundet. Især var de letfærdige og løsagtige kvinder et problem. Man mente, at de helt uden ansvarsfølelse smittede mændene med kønssygdomme og fødte uægte bøn, som fattigvæsnet måtte tage sig af. Desuden mente man, at kvinderne havde en aggressiv seksualitet, der var i strid med tidens normer om den bly kvinde, og at seksualitet kun kunne befinde sig indenfor ægteskabets rammer. De var faglige for samfundet. Anstalten oprettes Christian Keller mente ikke, at anstalterne kunne håndtere disse løsagtige kvinder indenfor det eksisterende system og ønskede sig en særlig anstalt. Han insisterede på, at anstalten skulle være på en ø, da han mente, at man umuligt kunne forhindre kvinderne i at stikke af fra de mere traditionelle anstalter. Der eksisterede allerede en lignende anstalt for mænd på Livø. Valget faldt på Sprogø, og kvindeanstalten var klar til at tage imod de første patienter i august Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961.

3 Kellers kamp for en ø-anstalt Overlæge Keller brugte mange kræfter på at få sin ø-anstalt til kvinder og argumenterede med stor iver for sit projekt allerede fra omkring Han skrev flere artikler med malende eksempler på de løsagtige kvinders slette levned for at understreg behovet for en isoleret anstalt for kvinder. Han kunne finde på at udskrive en kvinde, med tendens til at stikke af. Det skulle understrege hans argument om, at det var umuligt for anstalterne på fastlandet at holde på de løsagtige kvinder uden fysisk at spærre dem inde. Han mente, at de på en ø trods alt kunne færdes mere frit og opleve en mere normal hverdag. Nyt Tidsskrift for Abnormvæsenet, 1920.

4 Sterilisation Sterilisation blev anset for at være en væsentlig del af behandlingen, der skulle forebygge en yderligere belastning af samfundet i form af forsorgskrævende og defekte børn. Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret. Lovgivningen I 1929 fik Danmark den første lov, der gav adgang til sterilisation af åndssvage og handicappede, der var anbragt under forsorg. Der var tale om frivillig sterilisation, men der var ikke krav om skriftligt samtykke fra patienten. I 1934, som en del af socialreformen af 1933, kom der en ændret lov, den gav adgang til tvangsindlæggelse og lettere adgang til sterilisation af åndssvage. Loven krævede ikke længere, at den åndssvage var anbragt, og kunne gennemføres uden patientens eget samtykke. I 1935 gav en lov adgang til sterilisation på grundlag af eugenik (racehygiejne). K. K. Steincke. Socialminister og manden bag Socialreformen af Han var fortaler for lettere adgang til sterilisation af åndssvage. Børn født på anstalten Det skete at en kvinde blev gravid med en mand, der kom på øen, eller mens hun var i familiepleje. Der er ingen oplysninger om, hvor mange kvinder der fik børn på Sprogø. Kvinderne fødte på fastlandet, og når ammeperioden sluttede, blev de skilt fra barnet og ført tilbage til Sprogø.

5 Sprogø Udover de beboere, der var tilknyttet kvindehjemmet, boede der fast tre familier ansat af fyrvæsenet på øen; fyrmesterens, fyrassistentens og fyrpasserens. De boede på fyrbakken.

6 Sprogø-kvinderne i tal Hvor mange kvinder har været på Sprogø? Der findes ikke præcise tal for, hvor mange kvinder, der har været indlagt på anstalten på Sprogø, men det anslås til at være omkring Der er dog mere præcise opgørelser fra enkelte perioder. En opregning fra årene af dr. Else Norbek omfatter 184 kvinder og en fra 1938 af overlæge Wildenskov over de foregående femten år omfatter 160 kvinder. Hvad var kvinderne anbragt for? Seksuel løssluppenhed og manglende moral var et gennemgående tema for grunden til at en kvinde blev anbragt på Sprogø. 136 kvinder af dem Wildenskov har fortegnelse over havde gjort sig skyldige i almindelig usædelighed og 61 havde født eller aborteret i alt 142 gange. Desuden var en hel del stukket af og mange havde fået kønssygdomme. Således havde 46 kvinder haft gonoré og 13 havde haft syfilis. Wildenskov anførte kvindernes øvrige forbrydelser: Tyveri 40 piger Prostitution 18 piger, 3 piger mistænkt for prostitution Blodskam 9 piger Overtrædelse af polititilhold 8 piger Påført andre kønssygdomme 7 piger Brandstiftelse 5 piger Betleri 4 piger Barnedrab 3 piger Drabsforsøg og overfald 2 piger Falsk anmeldelse for voldtægt 2 piger Uterlighed mod drenge 1 pige

7 Hvor gamle var kvinderne? I Dr. Norbeks optegnelses er kvindernes alder ved deres første indlæggelse noteret. Det kan give en ide om aldersfordelingen. Kvindernes alder ved første indlæggelse i perioden Antal kvinder i aldersgruppen Hvor længe var kvinderne på Sprogø? Før opgørelsen 1959 havde det været almindeligt at kvinderne var på øen i op til tre år, men man begyndte efterhånden at prøve kvinderne i en plads efter et år. under et år 39 piger mellem et og to år 91 piger mellem to og tre år 21 piger over tre år 11 piger Kvindehjemmet og anløbsbroen ca

8 Var kvinderne på Sprogø åndssvage? En del af undersøgelsen ved optagelse på anstalterne var en intelligensundersøgelse. Ifølge overlæge Wildenskovs eget kriterium var patienter med en IK over 75 ikke åndssvage. I 1938 opregnede Wildenskov intelligensen for 152 piger over en femten års periode: Wildenskovs optegnelse for 152 piger i Antal piger i gruppen Altså er der 26 kvinder, der ikke er åndssvage ifølge Wildenskovs egne kriterier. Dr. Norbek har en lignende opgørelse, hvor der også er en stor del af kvinderne, der ligger over åndssvagegrænsen. En stor del af kvindernes vanskeligheder kan formentlig tilskrives dårlige sociale kår. En af de meget brugte intelligensprøver var Binet-Simon. Det blev diskuteret hvor stor vægt prøverne skulle have ved bedømmelsen af patienterne. Ved De Kellerske Anstalter tillagde man prøven forholdsvis stor vægt.

9 Anstaltens opgave og behandling Ideologien bag Sprogø var på mange måder lagt an som en slags familieliv, og det var anstaltens opgave at bringe kvinderne under ordnede forhold. Det gjorde man dels gennem disciplin og moralsk belæring, dels gennem oplæring og arbejde. Kvinderne blev lært op indenfor alle aspekter af husholdning, gartneri og landbrug og målet var derigennem at forbedre og ændre deres adfærd. Kvinderne blev konsekvent omtalt som piger uanset alder. Det var med til at understrege synet på dem som uselvstændige. Væve- og systue. Kvinderne vævede og syede selv meget af deres tøj. Landbruget fyldte meget, da man ønskede at være så selvforsynende som muligt. Landbruget var på 40 tønder land.

10 Forstanderinden Forstanderinden boede fast på øen og udgjorde sammen med overlægen det makkerpar, der havde ansvaret for ø-anstalten og dens beboere. Det var dog overlægen, der afgjorde alle vigtige spørgsmål og ham, der skulle spørges om råd i tvivlstilfælde. Forstanderinden var dog ikke uden indflydelse på overlægens beslutninger, selvom hun afspejlede hans holdninger og meninger. Forstanderinden havde et nært kendskab til de enkelte piger i det daglige, og det kunne være afgørende i beslutninger. Forstanderindens opgave var desuden at føre tilsyn med dem, der var i familiepleje eller udskrevet med tilsyn. Der vinkes farvel til overlægens efter et af hans besøg. Den første forstanderinde, Frida Nielsen, var i stillingen indtil februar 1939.

11 Fritiden og Friheden Fritid Når pigerne ikke skulle passe deres arbejde kunne de besøge sig frit på øen. Om sommeren samlede de mågeæg, som de solgte og tjente lidt ekstra på. En gang om måneden blev der vist film. Friheden Friheden var navnet på et lille hus yderst på vestsiden af øen. Her kunne pigerne holde ferie og være sig selv i kortere perioder, hvid de ellers havde opført sig ordentligt. Her kunne de bade, drikke kaffe, ryge cigaretter, bage pandekager og tale frit. De skulle kun være hjemme til måltider og sengetid. Navnet Friheden er fra den tid, der var anstalt på øen. Det er blandt andet også kendt som Sognefogedens Hus, Pesthuset og Ishuset. Det er formentlig bygget i sidste halvdel af 1820 erne.

12 Straf og belønning på Sprogø Kvindernes mål var at blive udskrevet fra forsorg og komme væk fra øen og leve et almindeligt liv. Hvis pigerne opførte sig som man forventede af de, kunne dette måske blive opfyldt. En af de belønningerne pigerne kunne få i hverdagen var mulighed for at holde ferie på Sprogø i det afsidesliggende hus Friheden. Kvinderne kunne blive straffet for alt, der gik imod den orden og disciplin, der var på anstalten. I indberetninger optræder nogle årsager til straf. Det kunne være, at kvinderne ikke vil arbejde, de råber, kværulerer, slår, er frække, nægter at komme til spisetid og en smider strikketøjet i wc et. De mest almindelige straffe var fratagelse af løn eller måltider, at blive lagt i seng, komme i isolation eller at få en beroligende indsprøjtning. Hvis kvinderne var i familiepleje var straffen som regel at blive sendt tilbage til Sprogø. Selvjustits Der var en del selvjustits blandt kvinderne på anstalten. Kvinder holdt øje med hinanden og kunne slå hårdt ned, hvis nogen trådte ved siden af. Nogle fiskere indberettede, at de havde set en pige blive banket af en gruppe andre piger. Det var ikke den eneste episode, og det lader ikke til, at der blev gjort meget for at stoppe kvindernes selvjustits. Én gang om ugen blev der vist film på Kvindehjemmet, men kun hvis en af kvinderne ikke sad i straffecellen. Hun kunne så blive tvunget af de andre til at opføre sig ordenligt, så hun kunne komme ud, og de kunne få lov at se film.

13 Branden 1925 Da Keller overtog Sprogø, blev kvindehjemmet indrettet i de eksisterende bygninger, men i pinsen 1925 brændte alle bygninger på nær det gamle stuehus. Det var en af de indlagte piger, der havde sat ild til anstalten. Brandstiftelse var altså ikke en ualmindelig forseelse for de piger, der endte på Sprogø. De første femten år havde der været indsat 160 kvinder på Sprogø. Fem af dem havde begået brandstiftelse. Branden bekræftede Kellers påstand om, hvor farlige de indlagte kvinder var, og hvor stort behovet for anstalten var. Desuden åbnede det for muligheden for at bygge en helt ny, større og tidssvarende anstalt på Sprogø. På den nye anstalt var der plads til 44 kvinder, men der var ofte anbragt op til 55.

14 Sprogø under krigen I maj 1940 fik man besked om, at de tyske tropper ville beslaglægge Sprogø, og man evakuerede kvinderne, dyrene og al inventar. Kvinderne blev anbragt på et hjem nær Brejning. Kvinderne kunne komme tilbage til øen i sommeren 1945 efter et større oprydningsarbejde. Under krigen var de få familier, der boede på øen afskåret fra den almindelige folkestemning. De havde derfor et relativt godt forhold til de tyske soldater på Sprogø.

15 Transport og forsyninger Forsyninger og post kom til Sprogø med båd. Det havde fra starten været problematisk at få både folk og proviant over til øen i den lille båd, men først i slutningen af 1930 erne fik man en ny og større båd. De ting, pigerne ønskede at købe, kunne de bestille hos bådmanden.

16 Sprogøs rygte Fortællingerne om øen hos befolkningen var, at anstalten var befolket med vildfarne unge kvinder, som var uden seksuelle grænser. Rygterne blev brugt opdragende overfor den kvindelig del af befolkningen. De havde til gengæld en tiltrækkende effekt på den mandlige del.

17 Hvad var Sprogø-kvindernes fremtidsudsigter? Når kvinderne kom fra Sprogø, var det mest almindeligt, at de blev placeret på en anden anstalt, udskrevet til kontrolleret familiepleje eller udskrevet under opsyn. Nogle få blev gift eller endeligt udskrevet fra forsorg. Familiepleje Mange af kvinderne fra Sprogø blev udskrevet til kontrolleret familiepleje. De kom ofte i huset på landet eller fik en plads som husassistent. Ægteskab Ægteskabslovene fra 1922 og en skærpet lov fra 1938 havde betydninger for kvinderne på Sprogø. Lovene forbød ægteskab for personer, der blev anset for at være ude af stand til at handle ansvarligt og som mentes at ville sætte sygeligt afkom i verden. Faldt man indenfor denne kategori, kunne man ikke blive gift uden særlig dispensation fra Justitsministeriet, og tilladelsen blev ofte gjort afhængig af sterilisation. Ansøgte en kvinde fra Sprogø om ægteskab, var det ikke kun hendes, men også mandens forhold, der blev grundigt undersøgt. Man ville fra samfundets side være sikker på, at han kunne forsørge hende og opretholde en moralsk tilværelse.

18 Vil du vide mere? Udstillingen bygger på: Birgit Kirkebæk: Letfærdig og løsagtig kvindeanstalten Sprogø , SOCPOL 2004 Anden litteratur:

19 Birgit Kirkebæk: Da de åndssvage blev farlige, SOCPOL 1993 Birgit Kirkebæk: Defekt og deporteret Livø-anstalten , SOCPOL 1997 Lene Koch: Tvangssterilisation i Danmark , Gyldendal 2000 Skønlitteratur: Jussi Adler-Olsen: Journal 64, Politikens Forlag 2010 Vibeke Marx: Skygger fra Sprogø, Modtryk 2007

Sprogø - øen i midten

Sprogø - øen i midten Sprogø - øen i midten 38.78 Kirkebæk, Birgit Letfærdig og løsagtig - kvindeanstalten Sprogø 1923-1961 / Birgit Kirkebæk. - Holte : SocPol, 2004. - 324 sider : ill. I bogen undersøges det hvem "Sprogø-pigen"

Læs mere

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien Til patienter mellem 15 og 17 år og deres pårørende Indledning Det er en god idé at læse folderen her sammen med en voksen Når du er indlagt på en psykiatrisk

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Museet i Hammer Bakker

Museet i Hammer Bakker Museet i Hammer Bakker Museet for Statens Åndssvageforsorg Forsorgscenter V Vodskov Museet i Hammer Bakker Store Mosevej 4 9310 Vodskov Introduktion En betydelig samling af genstande fra den gamle anstalt

Læs mere

KVINDER OG MÆND I FÆNGSEL

KVINDER OG MÆND I FÆNGSEL FANGER Hvem sidder i de danske fængsler? Mønsteret fra 1800-tallet og frem til i dag tegner stort set det samme billede. Fangerne er næsten udelukkende unge mænd, der typisk kommer fra de lavere sociale

Læs mere

Børne-Ungetelefonen Årsopgørelse 2009

Børne-Ungetelefonen Årsopgørelse 2009 Børne-Ungetelefonen Årsopgørelse 2009 OM ÅRSOPGØRELSEN Nærværende årsopgørelse er lavet på baggrund af de rådgivningssamtaler, der er foretaget på Børne-Ungetelefonen i 2009. Det er kun de samtaler, hvor

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen kom til verden på familiens gård Rungstedlund i Nordsjælland som Karen Christenze Dinesen, et barn af en aristokratisk+ borgerlig familie. 1 Wilhelm

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Frit Norden. Folkerigsdagen

Frit Norden. Folkerigsdagen Frit Norden Folkerigsdagen Menneskesynet i konkurrencestaten Omsorgen for mennesker med vanskelige vilkår er sat under pres Der er sket ændringer i menneske- og samfundssynet i Danmark, som har indgribende

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Baggrundsnotat: Knive i nattelivet

Baggrundsnotat: Knive i nattelivet Baggrundsnotat: Knive i nattelivet For at kunne karakterisere brugen af ulovlige knive i nattelivet er der foretaget et særudtræk blandt de knivsager, der indgik i DKR-rapporten Knivsager i Danmark: Bag

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Livø. Sted/Topografi Livø by, Ranum sogn. Tema Offentligt forsorgsvæsen. Emne(-r) Institutionsby. Kulturmiljø nr. 75

Livø. Sted/Topografi Livø by, Ranum sogn. Tema Offentligt forsorgsvæsen. Emne(-r) Institutionsby. Kulturmiljø nr. 75 Livø Kulturmiljø nr. 75 Tema Offentligt forsorgsvæsen Emne(-r) Institutionsby Sted/Topografi Livø by, Ranum sogn Kulturmiljøet består af Livø by med den bebyggelse, der blev anvendt af Ø-anstalten Livø

Læs mere

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening Der var mange dagsordener Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening 1971 1974 Af Bjarne Trier Andersen og John Guldager, november 2011 Blå bog Susanne Voldby, født 1943. Uddannet

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Spørgeskema om børneopdragelse

Spørgeskema om børneopdragelse Spørgeskema om børneopdragelse I dette skema spørges til forskellige måder at opdrage og bruge konsekvenser på. 1. Nedenfor er beskrevet opdragelsesmetoder og konsekvenser, som forældre har fortalt os,

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse. Afsagt den 9. oktober 2018 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Imke Christine Thilkjær (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-1730-17: Anklagemyndigheden mod T

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Margit Gunhild Sofia Albin

Margit Gunhild Sofia Albin Margit Gunhild Sofia Albin D en 25. Juli 1915 blev Margit født i Bjuv, 15 km fra Helsingborg. Når hun i dag fortæller om sin barndom i Sverige, er det livet i Småland, der med drømmende blik og malerisk

Læs mere

Baggrundsnotat: Knive i nattelivet

Baggrundsnotat: Knive i nattelivet Baggrundsnotat: Knive i nattelivet Nærværende notat skal forud for DKR s knivkampagne 2012-13 præsentere den foreliggende viden om knive i nattelivet. For at kunne karakterisere brugen af ulovlige knive

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Samfundets syn på personer med handicap gennem tiderne. Hvorfor er der grupper, der ekskluderes fra det demokratiske ligeværd?

Samfundets syn på personer med handicap gennem tiderne. Hvorfor er der grupper, der ekskluderes fra det demokratiske ligeværd? Samfundets syn på personer med handicap gennem tiderne Hvorfor er der grupper, der ekskluderes fra det demokratiske ligeværd? Den hvide fortælling Den hvide fortælling er en evolutionsfortælling: Før var

Læs mere

Tjekkiet. Arbejdspapir - Sundhedsfaglige del.

Tjekkiet. Arbejdspapir - Sundhedsfaglige del. Tjekkiet Arbejdspapir - Sundhedsfaglige del. 1, Hvad er det grundlæggende princip for det europæiske forsikringssystem, som også anvendes i Tjekkiet? a, Ansvars princippet b, Solidaritetsprincippet c,

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl. Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen

Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl. Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl Af Karen Spillemose Christiansen og Signe Sjelborg-Pedersen Sindslidende børn deres indlæggelser på Jydske Asyl Af Karen Spillemose Christiansen og

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

Lovovertrædere og retfærdighed:

Lovovertrædere og retfærdighed: Sekretariatet krim@krim.dk og www.krim.dk Fiskergade 33-37, 8000 Århus C. Tlf.: 70 22 22 42, f ax.: 87 32 12 99 Landsforeningen Krim Retfærdig straf Indlæg af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM,

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. januar 2018 Sag 239/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Carsten Hove, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 12. juli

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Anmeldelse af Birgit Kirkebæk Palle mødtes stadig med andre hiv smittede blødere. Som Palle selv følte de andre sig også efterladt af samfundet. De var blevet smittet

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre

Psykiatri. TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre Psykiatri TVANG OG PSYKIATRI Information til indlagte børn og unge - og deres forældre HVAD ER TVANG? I psykiatrien findes en særlig ret til at behandle og tilbageholde mennesker med tvang altså mod deres

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter til og med 14 år og deres pårørende

Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien. Til patienter til og med 14 år og deres pårørende Tvang og rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien Til patienter til og med 14 år og deres pårørende Indledning Det er en god idé at læse folderen her sammen med en voksen Når du er indlagt, er målet

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Tvang i psykiatrien. Fysioterapeuter Forår 2011. Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ.

Tvang i psykiatrien. Fysioterapeuter Forår 2011. Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ. Tvang i psykiatrien Fysioterapeuter Forår 2011 Udarbejdet af Gitte Rohr. Redigeret af AMJ. Spørgsmål Hvornår er man sindssyg? Hvornår er man sindssyg nok til at blive tvangsindlagt el./og behandlet? Hvem

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSENHED APRIL 2007 STATISTIK OM ISOLATIONSFÆNGSLING I forlængelse af ændringen af reglerne om varetægtsfængsling i isolation i 2000 er det besluttet, at der skal gennemføres

Læs mere

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om domfældelse efter anklageskriftet med en betinget sanktion med vilkår om samfundstjeneste.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om domfældelse efter anklageskriftet med en betinget sanktion med vilkår om samfundstjeneste. RETTEN I SØNDERBORG D O M afsagt den 29. november 2017 Rettens nr. K01-4710/2017 Politiets nr. 3300-70661-00001-15 Anklagemyndigheden mod T1 f. 1981 T2 f. 1980 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen

Læs mere

KAPITEL 38 DEN SINDSSYGE KONGE

KAPITEL 38 DEN SINDSSYGE KONGE KAPITEL 38 DEN SINDSSYGE KONGE CHRISTIAN DEN 7. Konge: 1766-1808 Nogle gange er det svært at kende forskel på, om man er genial eller gal. Om man er helt vildt klog eller helt vildt langt ude. Eller måske

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 458 Offentligt [Det talte ord gælder] Der er stillet 2 spørgsmål til mig på baggrund af Godhavnsrapporten. Jeg besvarer spørgsmålene samlet.

Læs mere

Resultatdokumentationsundersøgelse på Holmstrupgård Udskrivningerne fra de 4 døgnafdelinger

Resultatdokumentationsundersøgelse på Holmstrupgård Udskrivningerne fra de 4 døgnafdelinger Resultatdokumentationsundersøgelse på Holmstrupgård Udskrivningerne fra de 4 døgnafdelinger Kategorier: På indskrivningstidspunktet beskrives de unges funktionsniveauer indenfor 11 kategorier. I skemaet

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO)

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Denne artikel gennemgår straffelovens definitioner af de forskellige former for seksuelle overgreb på børn. Straffelovens

Læs mere

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 1 Domstolsprøve 2 RETSMØDET To grupper får mulighed for at prøve sagen i retten som anklager og forsvarer, med vidneførsel og procedure. Sag nr. 2: Anklagemyndigheden

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Forbruget af sundhedsydelser København 1998-2000 Nr. 17. 30. juli 2003 Forbruget af sundhedsydelser i København Martha Kristiansen Tlf.: 33 66 28 93

Læs mere

Rigtig Godt Nytår til alle

Rigtig Godt Nytår til alle Fredagsnyt d. 6/1 2017 Rigtig Godt Nytår til alle Et nyt kalenderår er begyndt, solen er langsomt på vej tilbage og forventningerne til et nyt og spændende år er høje. Dette år er startet op med en ny

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst. DOM afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.)) i ankesag V.L. B-1315-16 A (advokat Claus Allan Bonnez, Aarhus) mod Region

Læs mere

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge hvad med rettighederne?, Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed

Læs mere

Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner

Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner Kapitel 8 Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner Kapitel 8. Ønske om hjælp til at ændre sundhedsvaner 73 Blandt svarpersoner, der har usunde sundhedsvaner, ønsker kvinder oftere end mænd at ændre sundhedsvaner.

Læs mere

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014 Eniro Krak Produktsøgning Tabelrapport Oktober 2014 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

I denne pjece præsenteres de væsentligste resultater fra en undersøgelse af brug af og holdninger til khat blandt personer

I denne pjece præsenteres de væsentligste resultater fra en undersøgelse af brug af og holdninger til khat blandt personer I denne pjece præsenteres de væsentligste resultater fra en undersøgelse af brug af og holdninger til khat blandt personer med somalisk baggrund i Danmark. Der har deltaget 848 personer i undersøgelsen.

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Mariehjemmenes historie

Mariehjemmenes historie 42 Mariehjemmenes historie Redigerede uddrag fra www.mariehjem.dk Mariehjemmene er historien om en stærk og socialt indigneret kvinde, der med den kapital, som hendes pensionsopsparing tillod, ønskede

Læs mere

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle rettigheder. 1 Prolog Jeg vil i denne opgave se på, hvordan en

Læs mere

Hvordan er det gået de polioramte? Lise Kay Nete Munk Nielsen

Hvordan er det gået de polioramte? Lise Kay Nete Munk Nielsen Hvordan er det gået de polioramte? Lise Kay Nete Munk Nielsen Deltagere i projektet: Lise Kay, overlæge, Specialhospitalet for Polio og Ulykkespatienter Nete Munk Nielsen, forsker, Statens Serum Institut

Læs mere

Domfældte udviklingshæmmede i tal

Domfældte udviklingshæmmede i tal Domfældte udviklingshæmmede i tal Artiklen Domfældte udviklingshæmmede i tal beskriver nye domme pr. år, antallet af domfældte udviklingshæmmede over tid, foranstaltningsdommenes længstetider samt typer

Læs mere

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

Hadforbrydelser og homofobi. Materielle Tid Alder C10 60 min 16-17. Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø. Indhold

Hadforbrydelser og homofobi. Materielle Tid Alder C10 60 min 16-17. Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø. Indhold 1 Hadforbrydelser og homofobi Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø Indhold På baggrund af en brainstorm om skældsord skal eleverne reflektere over, hvordan almindeligt brugte skældsord som

Læs mere

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER?

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Når mine forældre taler om ære, er det altid i forhold til, hvad andre tænker om os som familie. Hvis vi piger i familien gør noget forkert, siger de, at hele familien kan miste æren. (Pige Vi vil også

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet

En pjece til almen praksis. At tale om. overvægt. med din mandlige patient. Rigshospitalet En pjece til almen praksis At tale om overvægt med din mandlige patient Rigshospitalet Indledning Den praktiserende læge er vigtig i indsatsen mod svær overvægt. Både i det forebyggende arbejde og i behandling

Læs mere

Analyse 15. juli 2014

Analyse 15. juli 2014 15. juli 14 Kvinder er mere veluddannede end deres partner, men tjener mindre Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Gennem de senere årtier er der sket et markant løft i kvinders sniveau i

Læs mere

Dit barn bor i Danmark

Dit barn bor i Danmark Dit barn bor i Danmark Til forældre Denne pjece henvender sig til forældre med anden etnisk baggrund end dansk. Formålet med pjecen er at give information om det at være forælder i Danmark, så der er de

Læs mere

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 En undersøgelse foretaget af Brobyggerselskabet De udstødte ved CMU i Aalborg kommune, perioden 1.1.2008 31.12.2008

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. er tiltalt for overtrædelse af

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. er tiltalt for overtrædelse af RETTEN I HERNING D O M afsagt den 24. januar 2019 Rettens nr. 99-2331/2018 Politiets nr. 0900-76211-00040-17 Anklagemyndigheden mod Tiltalte født den Dato 1971 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen

Læs mere

Artikelarkiv Arvesølv 2011

Artikelarkiv Arvesølv 2011 Artikelarkiv Arvesølv 2011 Lillesø-slægten fra Munkebo af Egon Lillesø Egon Lillesø, f. 1932 i Munkebo, er den ældste nulevende (på sværdsiden ) med navnet Lillesø. Her fortæller han historien om Lillesø-navnet

Læs mere

Tvang og patientrådgiver

Tvang og patientrådgiver Tvang og patientrådgiver Undervisningsbilag nr. 1 til temaet Loven, dine rettigheder og din e-journal Se også: http://sum.dk/aktuelt/publikationer/publikationer/tvang_i_psykiatrien/2tilpatienter.aspx Til

Læs mere

4: Ved overdragelse af kapitalandele eller overdragelse af stemmeretten på kapitalandelene skal selskabets samtykke indhentes.

4: Ved overdragelse af kapitalandele eller overdragelse af stemmeretten på kapitalandelene skal selskabets samtykke indhentes. CAND. MERC.AUD./CAND. MERC. STUDERENDE Vintereksamen 2016-2017 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620620039/460162E011 Selskabsret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle Selskabet Fadladen A/S skal ifølge

Læs mere

Opdrag med hjertet ikke med hånden

Opdrag med hjertet ikke med hånden Opdrag med hjertet ikke med hånden I Danmark er det FOrBUdt at SLÅ BØrN Det er strafbart og det er på alle måder skadeligt for børn at blive slået. Alligevel er der stadig mange danske børn, der bliver

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 2012 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2003-2012 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Sexchikane trives i byrådene Kommunen. Sexchikane trives i byrådene

Sexchikane trives i byrådene Kommunen. Sexchikane trives i byrådene Side 1 af 12 Abonnement / Kontakt Chikane Sexchikane trives i byrådene 5. maj 2017 En rundspørge blandt nyvalgte byrådsmedlemmer ved KV13 viser, at otte procent af kvinderne har været udsat for sexchikane.

Læs mere

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere