Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges"

Transkript

1 Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges

2 Hvorfor det er vigtigt at bruge dit højdejusterbare bord Det at arbejde ved et bord er hverdag for mange af os, hvilket også betyder, at vi er inaktive det meste af dagen. Hverken vores krop eller psyke er dog bygget til denne inaktivitet. Studier viser, at stillesiddende adfærd leder til livstilsrelaterede sygdomme. Brugen af et højdejusterbart bord kan reducere stillesiddende adfærd markant, reducere risikoen for livstilsrelaterede sygdomme og forbedre vores daglige velbefindende. Denne lille brochure lægger vægt på, hvorfor og hvordan et højdejusterbart bord bør bruges. Den giver dig også en række anbefalinger til, hvordan du kommer i gang og får mere bevægelse ind i din arbejdsdag. Rejs dig op og nyd læsningen. Med venlig hilsen Kontormøbler.dk

3

4 Stillesiddende adfærd Vi er inaktive det meste af dagen Stillesiddende adfærd er at sidde for meget - hvilket betyder for lidt fysisk udfoldelse. Vi bruger op til 12 timer om dagen på at sidde ned FYI Når du sidder eller ligger ned, klassificeres det som stillesiddende adfærd. Du kan være stillesiddende på arbejde, i skole, derhjemme, når du rejser eller i din fritid. Stillesiddende arbejde. Stillesiddende adfærd medfører et meget lavt energiforbrug.

5 Hvordan bruger vi vores timer? Størstedelen af vores vågne timer bruger vi på at være stillesiddende (omkring procent) % Stillesiddende 20-30% Let <5-10% Moderat - aktiv Højdejusterbare borde er en uundværlig ressource til at reducere stillesiddende adfærd.

6 Hyppig motion er ikke nok Selv 30 til 60 minutters jogging om dagen er ikke nok til at kompensere for de timer, du sidder i løbet af en dag. Ny forskning viser, at stillesiddende adfærd er uafhængig af fysisk aktivitet. Det betyder, at det ikke er nok at motionere hyppigt du skal også bruge mindre tid på at sidde ned.

7 Konsekvenser af inaktivitet 30% af iskæmiske hjetesygdomme skyldes fysisk inaktivitet 27% af diabetestilfælde skyldes fysisk inaktivitet Træthed opstår i ryg- og nakkemuskler på grund af langsomt blodomløb Hvis du rejser dig og går en lille tur, kan du sænke dit blodsukkerniveau med omkring 30% Fysisk inaktivitet er den fjerde største risikofaktor inden for global dødelighed 95% af alle rygsmerter opstår på grund af inaktivitet, hvor kun 5% af alle rygsmerter opstår på grund af anstrengende bevægelser.

8 At sidde hvad sker der, når vi sidder for meget? Når du rejser dig fra din stol i løbet af dagen, aktiveres de muskler, som tænder for de faktorer, der er essentielle for et godt helbred. Når du sidder ned hele dagen, påvirker det dit helbred negativt. Ifølge forskere, lukker de enzymer, som forbrænder fedt, ned, når vi sidder. Dette kan medføre ophobning af fedt, forhøjet kolesterol samt udløse en samlet reduktion i stofskiftet. I stående position tillader den naturlige runding på rygraden, at kroppen opnår en belastnings-balance. Stillesiddende adfærd forårsager en konstant komprimering på spinalskiverne, som kan medvirke til en for tidlig nedslidning. Når du sidder længe, reduceres kroppens bevægelsesmønster. Det kan medføre, at dine muskler bliver belastet og går i krampe. Det er også blevet forbundet med flere tilfælde af rygproblemer, ubehag i nederste ekstremiteter og øget spænding på nakke- og skuldermuskler. Når du sidder, stilles der lavere krav til dit cirkulationssystem. Det resulterer i en nedsætning af hjerteaktiviteten og blodomløbet, hvilket øger trætheden. Et studie af mere end kvinder viste, at risikoen for at dø af en hjertesygdom var næsten 3 gange højere blandt dem, der sidder mest sammenlignet med dem, der sidder mindst.

9 5 trin til en sundere livsstil ikke - snak ansigt til ansigt Hæv dit bord Placér printeren væk fra dit bord Walk & talk Gå udenfor og hold en pause Kom i gang! - Skaf motivationsværktøjer for at komme op at stå ved dit bord - Ommøblér mødelokalet - pak stolene væk - Team up med kollegaer til en fælles indsats - Sæt realistiske mål og beløn en god indsats

10 Vi har brug for en pause fra at sidde og det starter i dag! Når du sidder: VS Når du står:...øges risikoen for hjertekarsygdomme med over tid...og bevæger dig aktivt rundt, kan du reducere risikoen for cancer med op til 40% 25%...falder ensymerne, som hjælper med at nedbryde fedt, med 90%...forbrænder du op til 50 kcal mere i timen, sammenlignet med at sidde.... uafbrudt i mere end timer, modsvarer du effekten af 60 minutters træning er din muskelaktivitet næsten x højere, end når du sidder. Moving is living Bevægelse er det foretrukne, så skift mellem stående og siddende stilling.

11 Rejs dig op for din sundhed Som nævnt tidligere, er vi i gennemsnit inaktive 60-70% af tiden hver dag. Vi har brug for en pause fra at sidde ned og det starter i dag! At stå i 15 minutter hver time vil...reducere overvægt...øge vægttabet...forbedre mental sundhed...og forbrænde 20,000 kalorier mere om året...hvilket svarer til 6 marathons om året...og gøre dig sundere og gladere

12 Det er bevist, at produktiviteten forbedres Productiviteten ved dit bord øges med 10-20%, når du står. Brugere af højdejusterebare arbejdsstationer siger, at de er mere vågne, opgave-orienterede og positive Forskning viser et direkte link mellem sunde medarbejdere og forbedret præstation Møder holdes korte og effektive Bedre kropsholdning og reduceret risiko for rygsmerter Højere energiniveau, især om eftermiddagen Ansatte, som bruger højdejusterbare borde, er 71% mere fokuserede, 66% mere produktive og 33% mindre stressede. Anden forskning viser, at brugen af højdejusterbare borde fører til forbedret arbejdsproduktivitet, kvalitet, effektivitet og en bedre samarbejdsfølelse i en gruppe af ansatte.

13 Reducer antallet af sygedage Når du bruger dit højdejusterbare bord jævnligt, kan du reducere antallet af sygedage. Det har vist sig, at fysiske aktivitetsprogrammer på arbejdspladsen kan reducere antallet af sygedage med op til 32 procent. Case fra et tysk medicinalfirma Dräger Medical lavede en undersøgelse af deres personale 3 måneder efter, at de havde fået højdejusterbare borde og igen efter 6 år. Resultaterne fra 3 måneders undersøgelsen viste, at 65% af personalet følte, at deres velbefindende på arbejde var blevet forbedret, som et resultat af bordene. Lignende resultater var at finde efter 6 år, hvor 70% rapporterede om et bedre velbefindende, selvom de havde fået mere arbejde foran computeren. Sygefraværet blandt de medarbejdere, som jævnligt brugte deres højdejusterbare borde, faldt desuden drastisk.

14 Erstat ikke at sidde i længere tid med at stå i længere tid Variation er nøglen til at opnå det bedste resultat. Det er ikke meningen, at du skal sidde ned eller stå op hele dagen. Bivirkninger af at sidde i længere tid: Ubehag i nederst del af kroppen Statisk muskeltræthed Øget aktivitet på spinalmuskulaturen Øget muskelspænding på nakke- og skuldermuskulatur Nedsat muskelaktivitet, hvilket kan resultere i smerter Bivirkninger af forlænget ståen: Ømme fødder Hævede ben Åreknuder Statisk muskeltræthed Nedre rygsmerter Stivhed i nakke og skuldre Mennesker er skabt til bevægelse moving is living

15 Skift mellem at sidde og stå Det er anbefalet, at brugere af højdejusterbare borde skal arbejde sig hen mod: t/dagen stående Det bør opdeles af flere omgange, altså min. per time Hvorfor skal du skifte mellem stillingerne? Når vi skifter mellem at sidde og stå i løbet af dagen, justerer vi belastninsgmængden på vores krop og giver mulighed for, at kroppen kan hvile. Det at stå hjælper med at aktivere de enzymer, som medvirker til et godt helbred, forbedrer blodomløbet, som løsner for trætte muskler og tillader kroppen at opnå en belastningsbalance. Når du går fra siddende til stående, er det godt for din sundhed. Det tvinger din krop til at arbejde mod tyngdekraften og holder dine muskler stærke. Det hjælper også på reguleringen af blodtrykket, når du står.

16 Sådan kommer du i gang Vigtige tips, når du bruger et højdejusterbart bord: 3. Det er vigtigt at variere mellem at sidde og at stå. Det er heller ikke sundt at stå op hele dagen - det er variationen, der betyder noget. 1. Hvis du af medicinske årsager er i tvivl om, hvorvidt du kan stå i 5-15 minutter hver time, skal du konsultere en læge. 4. Over tid skal du op at stå 15 minutter hver time, så du samlet set står 2 timer hver dag. 2. Det at stå op, mens du arbejder, er en vane, som din krop skal tilvænnes. Start med at stå i 5 minutter hver time. 5. Gør det til en del af dit daglige arbejde at skifte stilling.

17 6 ergonomiske tips til at komme i gang Hold korte pauser og gå væk fra dit bord Sørg for, at bordet understøtter vægten fra dine arme Undgå belastning på nakke og hoved Hav nok arbejdsplads på dit bord Undgå at sidde for længe - rejs dig op Tag sko på, som ikke giver ondt i ryggen

18 Designet til at skabe adfærd Vi ved det allerede. Vi sidder for meget ned og bevæger os for lidt. Men det er svært at ændre dårlige vaner og skabe nye gode af slagsen. De fleste har brug for en smule hjælp og vejledning til at komme op at stå i løbet af arbejdsdagen. For at motivere og støtte brugerne til at få det bedste ud af deres højdejusterbare bord, har LINAK designet en serie bordbetjeninger baseret på: Brugervenlighed Motiverende påmindelser Digital integration DPG bordbetjeninger DPG bordbetjeninger er nemme at bruge. Blot vip betjeningen op eller ned i den retning du ønsker bordet. Fås med påmindelsesfunktioner og digital integration via Bluetooth. Desk Control Apps Forbind din avancerede DPG bordbetjening med Desk Control appen via Blue tooth.

19 Referencer Calorie burner: How much better is standing up than sitting?, Magazine, BBC Comfort at your Standing Desk, Ann Hall, LinkedIn Pulse Do you have sitting disease?, Jennifer K. Nelson and Katherine Zeratssky, MayoClinic, mayoclinic.org Dr. Elizabeth Joy, University of Utah s Health Sciences Center (Bush 2010), University of Utah Ergo-plus.com Executive Order on the Conditions at Permanent Places of Work, Morten Bergulf, Ove Hygum Arbejdstilsynet, Denmark Get Off Your Duff! Sitting Is the New Smoking, Lorie Johnson, CBN News Getting employees to use their sit to stand desk, Ann Hall, LinkedIn Pulse How Much Coworker Socializing Is Good For Your Career?, Jacquelyn Smith, Forbes Leadership How to Power Nap at Work, Sylvia Marten, Spine-Health Infographic: Sitting so much should scare you, Ergotron Move a Little, Lose a Lot, James Levine, Selene Yeager, Three Rivers Press 2009 Musculoskeletal Disorders and Workplace Factors, National Institute for Occupational Safety and Health National Center for Biotechnology Information, The Council for Health and Disease Prevention, American Heart Association, Center for Disease Control and Prevention NationalJournal.com New Paper: Prevalence and Correlates of Sitting in Europeans, Travis Saunders, Sedentary Behaviour Research Network Physical Inactivity and Cardiovascular Disease, Department of Health, New York State Sedentary behaviour one definition to rule them all, Travis Saunders, Sedentary Behaviour Research Network Sitting is the New Smoking- Even for Runners, Selene Yeager, Runner s World Sitting all day what s the research behind the risks? A research review of the risks associated with sedentary / sitting behavior, Taylor, K., Green, N., Wellnomics White Paper Sit-stand Workstations, Büro Forum für bessere Büros, Stand and deliver, Jonathan Swan, Executive Style Stand up and loose weight, Hanna Tómasdóttir, LINAK Top 10 Trends Influencing Workplace Design, HOK - Thought Leadership The experience of musculoskeletal discomfort amongst bank tellers who just sit, just stand or sit and stand at work, Leon Staker, Andrea Roelofs, Curtin University of Technology: Perth, Western Australia Workspace Design Trends To Increase Your Productivity, Vivian Giang, Fast Company 10 Trends in Office Design, CCIM Institute

20

Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges

Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges Hvordan og hvorfor højdejusterbare borde bør bruges Hvorfor det er vigtigt at bruge dit højdejusterbare bord Det at arbejde ved et bord er hverdag for mange af os, hvilket også betyder, at vi er inaktive

Læs mere

Tab dig, mens du står op og arbejder!

Tab dig, mens du står op og arbejder! Tab dig, mens du står op og arbejder! Derfor er det vigtigt, at du bruger dit hæve-sænkebord Stillesiddende arbejde er hverdag for de fleste af os, men hverken vores krop eller fysik er indrettet til stillesiddende

Læs mere

til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer

til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer Bevægelse i arbejdsdagen til dig der har overvejende stillesiddende arbejde PFA Viden og Værktøjer En pixibog om små forandringer i din stille siddende hverdag, der øger dit energiniveau og din trivsel

Læs mere

Få sygefraværet ned med nakken. - Kom godt i gang med denne guide LINAK.DK/DESKLINE

Få sygefraværet ned med nakken. - Kom godt i gang med denne guide LINAK.DK/DESKLINE Få sygefraværet ned med nakken - Kom godt i gang med denne guide LINAK.DK/DESKLINE Hvem er denne guide lavet til? Denne guide er udviklet med henblik på at reducere sygefravær grundet stillesiddende adfærd.

Læs mere

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen

Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Guide: Sådan får du mere aktivitet ind i hverdagen Stillesiddende arbejde øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og tidlig død Af Lisbeth Kjær Larsen, 29. oktober 2012 03 Stolen er den store dræber 05 Fem

Læs mere

DPG - en ny måde at justere kontorbordet på

DPG - en ny måde at justere kontorbordet på DPG - en ny måde at justere kontorbordet på LINAK.DK/DESKLINE Udfordringen ved at stå op Vi ved det allerede. Vi sidder for meget ned og bevæger os for lidt i løbet af vores arbejdsdag. Det virker nemt,

Læs mere

Brug dit hæve-/sænkebord - og bring sundhed, motion og velvære ind i arbejdsdagen...

Brug dit hæve-/sænkebord - og bring sundhed, motion og velvære ind i arbejdsdagen... Brug dit hæve-/sænkebord - og bring sundhed, motion og velvære ind i arbejdsdagen... LINEAR ACTUATOR TECHNOLOGY I det moderne arbejdsmiljø er kontoret ikke blot et sted, hvor man arbejder det er også et

Læs mere

Tab dig, mens du står op og arbejder!

Tab dig, mens du står op og arbejder! Tab dig, mens du står op og arbejder! Derfor er det vigtigt, at du bruger dit hæve-sænkebord Stillesiddende arbejde er blevet dagligdag for langt de fleste af os, selvom hverken vores krop eller fysik

Læs mere

Har du stillesiddende arbejde?

Har du stillesiddende arbejde? Har du stillesiddende arbejde? Stillesiddende adfærd og hvordan det påvirker dit helbred Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer Menneskekroppen er skabt til bevægelse Du sidder sikkert ned og

Læs mere

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk

AKON Arbejdsmiljøkonsulenterne AS - Tlf.: 96 44 40 08 - www.akon.dk Gør det ondt? -- kan vi undgå muskel- og skeletbesvær? -v. Pia Jakobsen Program Forebyggelse af MSB i tre led Den bio-psyko-sociale model Egenindsats Virksomhedens indsats Drøftelser undervejs Ondt i kroppen

Læs mere

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort Design: Salto & Sigsgaard Koncept Vælg din normale siddehøjde eller hæv stolen, så du næsten står helt op Dit bækken skubbes fremad og hjælper med til at

Læs mere

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort Design: Salto & Sigsgaard Sigsgaard Koncept Vælg din normale Dit bækken skubbes fremad Du kan nu balancere og Ved at stå med let siddehøjde eller hæv og

Læs mere

Ergonomi på kontorarbejdspladser

Ergonomi på kontorarbejdspladser Ergonomi på kontorarbejdspladser Hvad er ergonomi Bio-psyko-social Gennemgang af hele arbejdssituationen Se med nye øjne på indretning af arbejdspladsen Udnyttelse af teknologien, hvor den findes Se kritisk

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET?

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? Jens Troelsen Professor, forskningsleder for forskningsenheden Active Living Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet jtroelsen@health.sdu.dk

Læs mere

Ergonomi i frisørarbejdet

Ergonomi i frisørarbejdet Arbejdsstillinger og muskelsmerter Arbejdsopgavernes karakter Ensidigt gentagne bevægelser Statiske arbejdsstillinger Akavede arbejdsstillinger Forskningscenter for Arbejdsmiljø 1 Fysiske arbejdskrav Blandt

Læs mere

Hvordan sikre et godt, sundt og produktivt arbejdsliv for alle aldre i mejeribranchen? Andreas Holtermann, Professor, PhD

Hvordan sikre et godt, sundt og produktivt arbejdsliv for alle aldre i mejeribranchen? Andreas Holtermann, Professor, PhD Hvordan sikre et godt, sundt og produktivt arbejdsliv for alle aldre i mejeribranchen? Andreas Holtermann, Professor, PhD Flere med ugentlig smerte Smerter flere gange ugentligt eller daglig http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/arbejdsmiljoedata

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

ELASTIKTRÆNING TIL SLAGTERIER

ELASTIKTRÆNING TIL SLAGTERIER FOREBYGGELSESPAKKE ELASTIKTRÆNING TIL SLAGTERIER DREJEBOG Sådan gennemfører I forebyggelsespakken Indholdsfortegnelse Kort om elastiktræningspakken 3 Sådan gør I 5 Fase 1: Forberedelse og opstart 5 Fase

Læs mere

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen Motion Fordele og motionsformer Oplæg af Merete Andreasen 1 Motion / fysisk aktivitet Hvorfor motion / fysisk aktivitet? Forbedrer velværet Er nødvendigt for at vores krop fungerer ordentligt Der er både

Læs mere

MOVE Sid stærkt - stå nemt

MOVE Sid stærkt - stå nemt MOVE Sid stærkt - stå nemt Design: Per Øie Koncept Vælg en siddehøjde, der passer dig Balancer, vip eller drej 360 Dine ben- ryg- og mavemuskler er i konstant bevægelse En rank sidde/stå-stilling bidrager

Læs mere

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Brugervejledning

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Brugervejledning Pain Relief Experts Dr. Michael Ho Brugervejledning Indholdsfortegnelse Meddelelse fra Dr. Michael Ho Hvem kan bruge rygstøtten 2 3 Hvordan kan rygstøtten bruges Perfekt støtte & komfort Perfekt rygmassage

Læs mere

Formidlingsmøde om hårdt fysisk arbejde og hjertekarsygdom

Formidlingsmøde om hårdt fysisk arbejde og hjertekarsygdom Formidlingsmøde om hårdt fysisk arbejde og hjertekarsygdom Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Andreas Holtermann & Mette Korshøj Dagens program Velkomst og kort introduktion Hvad ved vi om

Læs mere

Forebyggelsesindsatser og erfaringer.

Forebyggelsesindsatser og erfaringer. DEPARTMENT OF SPORTS SCIENCE AND CLINICAL BIOMECHANICS Forebyggelsesindsatser og erfaringer. Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del Bilag 202 Offentligt Hvordan kommer vi fra evidens til implementering?

Læs mere

Sygefraværets udvikling og dilemmaer

Sygefraværets udvikling og dilemmaer Sygefraværets udvikling og dilemmaer Hermann Burr Risikofaktorer i arbejdsmiljøet for langtidssygefravær Arbejdsmiljøets betydning for langtidssygefraværet Hvor farligt er langtidssygefravær? Arbejdsmiljøpåvirkninger

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen.

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Referat PolioCafé den 8. september 2014 Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Fra januar bliver poliocaféen afholdt den 1. mandag i måneden

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

Knogleskørhed Vi er mange

Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed vi er mange Hver tredje danske kvinde over 50 år har knogleskørhed, mens det samme gælder for hver ottende mand. Knogleskørhed opstår når der over en længere periode

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

»Kroppen på (over)arbejde

»Kroppen på (over)arbejde »Kroppen på (over)arbejde Anne Jacobsen, fysioterapeut, Ms. i sundhedspædagogik Tlf. 27 613 938 anjc@alectia.com Stine Ege Qwist, cand. scient. idræt og sundhed Tlf. 23 39 40 75 seqw@alectia.com »Program

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt

MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt Design: Per Øie Koncept Vip blidt frem eller tilbage Balancer, vip eller drej 360 Din krop kan bevæge sig frit og behageligt i enhver retning Din krop kan bevæge

Læs mere

Træning i arbejdstiden - Lyngparken og Carolineparken

Træning i arbejdstiden - Lyngparken og Carolineparken VARDE KOMMUNE Træning i arbejdstiden - Lyngparken og Carolineparken Just Bendix Justesen Hvad ved vi om dårlig livsstil? Ledere og medarbejdere med en dårlig livsstil: Fysisk inaktivitet Spiser usundt

Læs mere

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse?

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Arbejdspladsen Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Potentielle økonomiske gevinster f or såvel samfundet som arbejdsgiveren Særlige muligheder i f orhold til forebyggelse

Læs mere

Nye anbefalinger fra SST

Nye anbefalinger fra SST Nye anbefalinger fra SST Hvor meget bør man motionere? Hvor meget bør man motionere? Moderat fysisk aktivitet dækker alle former for ustruktureret aktivitet/motion, hvor pulsen skal op, og hvor du kan

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE. Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde

LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE. Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde LANGTIDSFRISKE MEDARBEJDERE Det er ikke for sjov, at vi går på arbejde men det må gerne være sjovt, at gå på arbejde Hvem er jeg Lars Kjær Johansen Tidligere sundhedskonsulent i Viborg Kommune Idrætskonsulent

Læs mere

Fysiske arbejdskrav og fitness

Fysiske arbejdskrav og fitness Fysiske arbejdskrav og fitness Betydning for hjertesygdom og dødelighed AMFF årskonference 2014 Andreas Holtermann Overordnede forskningsspørgsmål Øger høje fysiske krav i arbejde risiko for hjertesygdom

Læs mere

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Passer du ikke på din ryg, kan du få kroniske smerter. Her får du fem simple øvelser, der er med til at holde din ryg stærk hele livet Af Trine Kjærside, måned 2012 03 Tag

Læs mere

Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub

Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub Mejdal Gymnastik- og Idrætsklub Amatørteater Badminton Gymnastik Fodbold Håndbold Motion Onsdagsklub Petanque Tennis Move 1665 Aktivitetsmedlemmer Hjemsted: Mejdal-Hallen, 7500 Holstebro Mejdal G.I.K.

Læs mere

Stå op på arbejdet skub stolen væk og rejs dig op, så får du det bedre.

Stå op på arbejdet skub stolen væk og rejs dig op, så får du det bedre. 2 Stå op på arbejdet skub stolen væk og rejs dig op, så får du det bedre. Vi rør os for lidt. Vi sidder foran computeren på arbejde, foran fjernsynet derhjemme og færdes oftest siddende derimellem. Sidde-sygen

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Hvis fysisk aktivitet er så sundt, hvad skal vi så med ergonomien?

Hvis fysisk aktivitet er så sundt, hvad skal vi så med ergonomien? Hvis fysisk aktivitet er så sundt, hvad skal vi så med ergonomien? Karen Søgaard og Andreas Holtermann SydDansk Universitet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Spørgsmål vi skal forsøge at

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Fald og faldforebyggelse Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Faldhyppighed -Danmark Omkring 1/3 af alle over 65 år falder mindst en gang om året, og

Læs mere

INDHOLD. Forord 3. Den gode nyhed 6. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16. Den onde og den gode spiral 20. Balance mellem job og krop 28

INDHOLD. Forord 3. Den gode nyhed 6. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16. Den onde og den gode spiral 20. Balance mellem job og krop 28 INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Det hele menneske.............. 32 Passiv eller aktiv 36 Faresignaler

Læs mere

Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led Videncenter for Arbejdsmiljø 2011 Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

Læs mere

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL)

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Du har fået foretaget en rekonstruktion af dit indvendige ledbånd i knæet, og du skal nu i gang med at genoptræne dit knæ. GODE

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Et aktivt liv med Myastenia Gravis

Et aktivt liv med Myastenia Gravis Et aktivt liv med Myastenia Gravis V. fysioterapeut Inge Bjerregaard RCFM Hvad vil du gerne kunne fysisk i hverdagen Snak med sidemanden i to min. hver Dagligdag Fritid Arbejde / Uddannelse Myastenia Gravis

Læs mere

Det nye fokus i forebyggelse af muskel og skeletbesvær. Ole Steen Mortensen, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling Bispebjerg Hospital og NFA

Det nye fokus i forebyggelse af muskel og skeletbesvær. Ole Steen Mortensen, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling Bispebjerg Hospital og NFA Det nye fokus i forebyggelse af muskel og skeletbesvær Ole Steen Mortensen, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling Bispebjerg Hospital og NFA Plan for oplægget Hvor står vi i dag? Kan vi forhindre opståen

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Om PC-Pausen Indstil program Indstil Extras Kontakt

Om PC-Pausen Indstil program Indstil Extras Kontakt 1. Skuldre/nakke 2. Skuldre/arme 3. Brystmuskler/ryg Pauser 5. Ryg/ben/biceps 6. Skuldre/nakke 7. Skuldre/arme 8. Skuldre/bryst/triceps 9. Lår/hofte 10. Fødder 11. Hænder 12. Øjenøvelser Indstil program

Læs mere

Fysisk aktivitet - også når du er indlagt

Fysisk aktivitet - også når du er indlagt K R A Motion Fysisk aktivitet - også når du er indlagt Sund Info Hvorfor motion og fysisk aktivitet? Motion og fysisk aktivitet er af stor betydning for din generelle sundhed. I dag er det videnskabeligt

Læs mere

Fyraftensmøde om hånd- og skulderskader for bioanalytikere

Fyraftensmøde om hånd- og skulderskader for bioanalytikere Fyraftensmøde om hånd- og skulderskader for bioanalytikere den 30/8 2018 Hør om den nyeste forskning indenfor muskel-skelet besvær Begreberne forebyggelse og behandling Sammenhænge imellem det fysiske

Læs mere

Danmarks vigtigste lokale

Danmarks vigtigste lokale Danmarks vigtigste lokale På kontorarbejdspladserne har man indset de sundhedsmæssige fordele ved at stå op og arbejde Vi sidder på et stort problem i skolen WHOs anbefalinger for stillesiddende kontorarbejde:

Læs mere

Natasha & Line Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 3.5 Design C Ergonomi Januar 2014

Natasha & Line Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 3.5 Design C Ergonomi Januar 2014 Ergonomi Hvad er ergonomi? Natasha & Line Ergonomi oprinder fra det græske ergon = "arbejde" + nomia = "tildele", altså "arbejdsindretning". Ordet bruges kort beskrevet om noget, der er fysisk bekvemt

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Hvad kan du opnå med fysioterapi?

Hvad kan du opnå med fysioterapi? Hvad kan du opnå med fysioterapi? Kontrol over smerte med positive tanker Bedst mulige funktion og øget livskvalitet Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri Fysioterapi PTF5 Psykoeducation Dansk Ark

Læs mere

Løb og styrk din mentale sundhed

Løb og styrk din mentale sundhed Løb og styrk din mentale sundhed Af Fitnews.dk - torsdag 25. oktober, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/lob-og-styrk-din-mentale-sundhed/ Vi kender det alle sammen. At have en rigtig dårlig dag, hvor

Læs mere

K R A Motion. Fysisk aktivitet. - også når du er indlagt. Sund Info

K R A Motion. Fysisk aktivitet. - også når du er indlagt. Sund Info K R A Motion Fysisk aktivitet - også når du er indlagt Sund Info Hvorfor motion og fysisk aktivitet? Motion og fysisk aktivitet er af stor betydning for din generelle sundhed. I dag er det videnskabeligt

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus BEVÆGER. sider. du dig nok? Styrk dit liv med Chris MacDonald

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus BEVÆGER. sider. du dig nok? Styrk dit liv med Chris MacDonald Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus BEVÆGER du dig nok? 12 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald BEVÆGER DU DIG NOK? INDHOLD I DETTE HÆFTE: Bevæger du dig nok?...

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Motion som forebyggelse og medicin, hvordan?

Motion som forebyggelse og medicin, hvordan? Motion som forebyggelse og medicin, hvordan? Idræt, sundhed og sociale faktorer København, 26. februar 2008 Der kræves QuickTime og et TIFF (LZW)-komprimeringsværktøj, for at man kan se dette billede.

Læs mere

SIT Effekten af motivationssamtaler på stillesiddende tid i hverdagen -et randomiseret interventionsstudie blandt voksne mænd og kvinder

SIT Effekten af motivationssamtaler på stillesiddende tid i hverdagen -et randomiseret interventionsstudie blandt voksne mænd og kvinder SIT Effekten af motivationssamtaler på stillesiddende tid i hverdagen -et randomiseret interventionsstudie blandt voksne mænd og kvinder Dansk Selskab for Folkesundhed Den 5. februar 2014 Mette Aadahl

Læs mere

Tab dig, mens du står op og arbejder!

Tab dig, mens du står op og arbejder! Tab dig, mens du står op og arbejder! Derfor er det vigtigt, at du bruger dit hæve-sænkebord Stillesiddende arbejde er blevet dagligdag for langt de fleste af os, selvom hverken vores krop eller fysik

Læs mere

Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer

Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer Kapitel 7 Ophobning af KRAM-fa k t o rer Kapitel 7. Ophobning af KRAM-faktorer 65 Dagligrygere spiser generelt mere usundt og har oftere et problematisk alkoholforbrug end svarpersoner, der ikke ryger

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus. Kort om forebyggelse

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus. Kort om forebyggelse Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Kort om forebyggelse Indhold Hvorfor betaler det sig at satse på forebyggelse? Hvorfor er det vigtigt at prioritere forebyggelse? Danskerne lever usundt Livsstilssygdomme

Læs mere

Lektion 8 Energiforbrug: fysisk aktivitet

Lektion 8 Energiforbrug: fysisk aktivitet Lektion 8 Energiforbrug: fysisk aktivitet I denne uge ser vi på energiforbrug i form af fysisk aktivitet Uge 1 Måltidsmønster Uge 3 Frokost & aftensmad Uge 5 Væske Uge 7 Energi (kcal/kj) Uge 9 Energiindtag:

Læs mere

Fysisk aktivitet og belastning. i arbeide og fritid. Dygnet runt målinger og betydning for helse. Andreas Holtermann, Professor

Fysisk aktivitet og belastning. i arbeide og fritid. Dygnet runt målinger og betydning for helse. Andreas Holtermann, Professor Fysisk aktivitet og belastning i arbeide og fritid Dygnet runt målinger og betydning for helse Andreas Holtermann, Professor Start-up quiz 1) Er alle former for fysisk aktivitet sundhedsfremmende? [Ja

Læs mere

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen Der kan være mange årsager til, at du har problemer med ryggen. Vores livsstil gør, at vi ofte befinder os i fastlåste stillinger og er fysisk inaktive. Din kropsholdning, når du sidder, står og bevæger

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

Skulderøvelser Træningsprogram

Skulderøvelser Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: Du må påbegynde træningen med det samme Du må påbegynde

Læs mere

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Specifik knætræning Øvelsesprogram for VMO Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken VMO Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 VMO er en muskel og er en forkortelse

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Novo Nordisk virksomhedscase. Martin Kristiansen

Novo Nordisk virksomhedscase. Martin Kristiansen Novo Nordisk virksomhedscase Martin Kristiansen Et hurtigt blik på Novo Nordisk Ca. 28.000 medarbejdere i 81 lande Verdens førende inden for diabetesbehandling siden 1923 Førende inden for: Blødningsbehandling

Læs mere

Job & Krop - Skab fysisk trivsel på arbejdspladsen

Job & Krop - Skab fysisk trivsel på arbejdspladsen Job & Krop - Skab fysisk trivsel på arbejdspladsen LO Miljø Den 4. November 2013, kl. 18.00 21.00 v/ Stig Erichsen, Rejseholdskonsulent MEd in Health Promotion and Education, Fysioterapeut Videncenter

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk Foto: Byline guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk 5 gode råd til hvordan du slipper af med gælden Tips til hvordan du selv kan sænke dit blodtryk

Læs mere

AM2018. Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen Workshop 217

AM2018. Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen Workshop 217 AM2018 Et nyt perspektiv på forebyggelse af smerter på arbejdspladsen 19.11.2018 Workshop 217 Marlene John L&S, Pernille Thau & Anne Jacobsen AMC Titel Faglighed 22 33 44 55 @amcentret.dk Smerter på arbejdet?

Læs mere

Ergonomiske faktorers betydning for øjenirritation (astenopi) og nakkeskulder besvær i forbindelse med computerarbejde - en litteraturgennemgang

Ergonomiske faktorers betydning for øjenirritation (astenopi) og nakkeskulder besvær i forbindelse med computerarbejde - en litteraturgennemgang Ergonomiske faktorers betydning for øjenirritation (astenopi) og nakkeskulder besvær i forbindelse med computerarbejde - en litteraturgennemgang HK fyraftensmøde, København 12. marts 2007 Pernille Kofoed

Læs mere

Ny forskning: Sådan sænker du dit kolesteroltal

Ny forskning: Sådan sænker du dit kolesteroltal Ny forskning: Sådan sænker du dit kolesteroltal Er dit kolesteroltal for højt, så snup en pille og løb en tur. Ny forskning viser, at du lever længst ved en kombination Af Torben Bagge, 20. december 2012

Læs mere

FORBEDRET DYNAMISK REGULERING AF POSTURAL MUSKELTONUS MED UNDERVISNING I ALEXANDERTEKNIK

FORBEDRET DYNAMISK REGULERING AF POSTURAL MUSKELTONUS MED UNDERVISNING I ALEXANDERTEKNIK ALEXANDERTEKNIK OG POSTURAL MUSKELTONUS En artikel med titlen Increased dynamic regulation of postural tone through Alexander Technique training publiceret i Elsevier' s Human Movement Science beskriver,

Læs mere

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser David Christiansen Fysioterapeut, cand. scient san. Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 DK 7400 Herning

Læs mere

Region Syddanmarks Arbejdsmiljøkonference 8. september 2008. Palle Ørbæk. Direktør, speciallæge, dr.med. poe@arbejdsmiljoforskning.

Region Syddanmarks Arbejdsmiljøkonference 8. september 2008. Palle Ørbæk. Direktør, speciallæge, dr.med. poe@arbejdsmiljoforskning. Region Syddanmarks Arbejdsmiljøkonference 8. september 2008 Palle Ørbæk Direktør, speciallæge, dr.med. poe@arbejdsmiljoforskning.dk Sygefravær en fælles udfordring Flere og flere bliver sygemeldte Hver

Læs mere

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne?

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Grundlæggende 2 slags træning Vedholdenhed eller lav / medium intensivt træning Forbrænder procentuelt

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skærmarbejde 2 www.krop-fysik.dk Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen?, spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

side 1 af 7 Din biologiske alder

side 1 af 7 Din biologiske alder side 1 af 7 Din biologiske alder En ting er din kronologiske alder, altså hvor mange år, der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere