Hvor kommer mælk fra? Europa-Kommissionen Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvor kommer mælk fra? Europa-Kommissionen Landbrug og Udvikling af Landdistrikter"

Transkript

1 Hvor kommer mælk fra? Europa-Kommissionen Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

2 Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*) : (*) Nogle mobiloperatører tillader ikke opkald til numre eller tager betaling for sådanne opkald. Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren ( Katalogoplysninger findes bagest i denne publikation Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2010 ISBN doi: /13665 Den Europæiske Union, 2010 Eftertryk tilladt med kildeangivelse Illustrationer : Véronique Hariga - Printed in Belgium TRYKT PÅ GENBRUGSPAPIR

3 Hvor kommer mælk fra? 3... og smør, ost, yoghurt, fløde og is.

4 Hvor kommer mælk fra? Størstedelen af den mælk, vi drikker, kommer fra køer, selv om vi også får mælk fra andre dyr, fx geder, får, æsler. 4 Køer malkes to gange om dagen (om morgenen og om aftenen). Malkningen foregår med maskine, og hele malkningsanlægget holdes pinligt rent. En ko giver i gennemsnit 22 liter mælk om dagen, men ofte meget mere på gårde med store besætninger.

5 Efter malkningen hentes mælken på gårdene af mælketankbiler, der transporterer mælken til mejerierne, hvor mælken behandles. 5 Mælk indeholder en lang række stoffer, der er yderst vigtige for et godt helbred (kalcium, laktose, proteiner, vitaminer osv.). Man kan faktisk ligefrem sige, at mælk er en "guldgrube" for kroppen. Man anvender forskellige former for varmebehandling, og den varmebehandlede mælk har forskellige egenskaber, alt efter hvilken behandling den har gennemgået. For at undgå vækst af visse mikroorganismer i mælken bør mælken varmebehandles. Efter en sådan behandling kan mælken bedre holde sig.

6 Kender du de forskellige slags mælk? 6 Rå mælk Rå mælk er mælken direkte fra koens yver. Den nedkøles straks til 4 C i en mælkekøler. Kulden slår ikke mikroorganismerne ihjel, men hindrer blot deres vækst. Inden sådan mælk anvendes, anbefales det på det kraftigste at koge den. Pasteuriseret mælk Pasteuriseret mælk er mælk, der opvarmes til 75 C i 15 sekunder og derefter afkøles. En sådan varmebehandling går ikke ud over mælkens oprindelige smag, men den dræber eventuelle sygdomsfremkaldende mikroorganismer (mikroorganismer, der er skadelige for helbredet). Begrebet "pasteuriseret" har fået navn efter Louis Pasteur, som opfandt denne teknik. UHT-mælk (mælk varmebehandlet ved ultrahøj temperatur) I mange lande er UHTmælk den mest almindelige mælketype. Denne mælk opvarmes til ca. 140 C i tre sekunder, hvorefter den straks nedkøles. Den høje temperatur dræber alle skadelige mikroorganismer i mælken.

7 Sødmælk, letmælk og skummetmælk Mælk indeholder også fedtstoffer, og mælketypen afhænger af fedtindholdet. Hvordan sikrer producenterne, at fedtindholdet i de forskellige mælketyper altid er det samme (hvordan standardiserer de mælk)? Det er nemt nok. Mælken hældes i en centrifuge, hvor mælken slynges rundt ved høj hastighed. I denne proces skilles mælk og mælkefedt. Derefter tilsætter man så igen mælkefedt til den centrifugerede mælk i den ønskede mængde, alt efter hvilken type mælk man ønsker. På den måde har de forskellige mælketyper altid nøjagtigt samme fedtindhold. Sødmælk indeholder 35 gram fedtstof pr. liter mælk (svarende til et fedtindhold på 3,5 %). Letmælk indeholder 15 gram fedtstof pr. liter mælk (svarende til et fedtindhold på 1,5 %). Skummetmælk indeholder 5 gram fedtstof pr. liter mælk (svarende til et fedtindhold på 0,5 %). Prøv at lægge mærke til, hvad der står på mælkekartonerne/flaskerne, næste gang du skal ud og købe ind med dine forældre, så vil du se, at fedtindholdet i de forskellige mælketyper er forskelligt! 7 Og så lige lidt græsk mytologi: Zeus tog sin søn, Herkules, med hen til Hera. Hera tog det lille barn i sin favn. Barnet var forsultet og søgte desperat efter hendes bryst for at få mælk, men Hera ville ikke amme Herkules. Mens Hera sov, lykkedes det dog Zeus at få lagt barnet til hendes bryst, så det kunne få mælk. Det gik godt i mange nætter, men på et tidspunkt vågnede Hera under amningen og flåede straks brystet ud af munden på Herkules. Mælken sprøjtede dog fortsat ud af brystet og ud over himlen. Der, hvor Heras mælk ramte himmelhvælvningen, blev Mælkevejen således skabt.

8 Hvor kommer smør fra? 8 Vidste du, at man begyndte at fremstille smør allerede for år eller mere siden, og at romerne brugte smør også som medicin? Men hvordan fremstiller man smør? Det er nemt nok. Først skummer man mælken, og derefter kærner (pisker) man det udskilte mælkefedt. Det gullige lag, som ikke synker til bunds, skylles så og æltes, hvorved der opstår et blødt produkt, som er smør. Ved kærningen deler mælkefedtet sig i to lag, idet der øverst danner sig et gulligt lag og derunder et lag af hvidlig væske. Denne væske kaldes kærnemælk.

9 Der skal bruges ca. 22 liter komælk for at fremstille 1 kg smør! 9 Du har måske allerede lagt mærke til, at der danner sig en hel masse små bobler, når man varmer smør op på en pande? Det er simpelthen vandet i smørret, der fordamper. I Rouen, som er en by i Normandiet i Frankrig, er der en katedral, og ét af katedralens tårne kaldes "Smørtårnet". Ved du hvorfor tårnet kaldes "Smørtårnet"? Det gør det, fordi opførelsen af dette tårn (i det 16. århundrede) blev delvis finansieret af den bod (penge), som borgerne betalte for at få lov til at bruge smør i fastetiden (det var nemlig forbudt dengang).

10 Hvor kommer yoghurt fra? Yoghurt kommer sandelig... fra mælk! Når man fremstiller yoghurt, pasteuriserer man først mælken, hvorefter mælken afkøles til ca. 45 C. Man tilsætter så to slags bakteriekulturer til mælken (podning): Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. 10 Bakterienavnene lyder måske lidt uhyggelige, men der er tale om to rigtigt gode bakterier, som sætter en omdannelsesproces i gang i mælken: den første bakterie syrner yoghurten og den anden bakterie giver den smag. Men som du sikkert ved, findes der både flydende yoghurt og mere fast yoghurt, og det er på dette sted i produktionen, at man beslutter sig for at lave den ene eller den anden type yoghurt.

11 Ved flydende yoghurt opvarmer man yoghurten lidt, efter at man har tilsat bakterier. Det sætter gang i bakterievæksten. Efter et vist stykke tid afkøler man yoghurten, rører i den og tapper den på bægre. Ved fast yoghurt fylder man yoghurten på bægre, inden der tilsættes bakterier, og inden yoghurten afkøles, og frem for alt må der ikke røres i den. 11 Man kan selvfølgelig i begge tilfælde tilsætte frugt for at ændre yoghurtens smag. Det er da nemt, ikke? Vidste du for eksempel, at Isaac Carasso var den første, der fandt ud af, hvordan man kunne fremstille yoghurt industrielt? Han var læge og boede i Barcelona. Han brugte yoghurt i behandlingen af sine unge patienter for maveproblemer. Derfor kunne man dengang købe yoghurt på apoteket. Senere lavede han en yoghurtfabrik.

12 Hvor kommer ost fra? Eller snarere oste! Der findes tusindvis af forskellige oste i hele verden. Der findes såkaldt hård ost, blød ost, sandwichost, smøreost... blot for at nævnte nogle få typer. Ost fremstilles af mælk fra køer, får, geder og bøfler. Ost fremstilles stort set altid på samme måde trin: koagulering Mælk er jo flydende, så derfor tilsætter man osteløbe og mælkesyrebakterier for at få den til at koagulere (stivne). Osteløbe er et naturligt stof, som findes i maven hos drøvtyggere (fx køer og kalve). Det er mælkesyrebakterierne, der giver osten den særlige smag. Når man tilsætter osteløbe til mælken, går der en proces i gang i mælken, og efter nogen tid skilles mælken i: Ostemasse (fast) Valle (flydende) 2. trin: valleaftapning På dette trin skilles ostemasse og valle. Der er tale om en naturlig proces, som dog går meget langsomt, og for at fremskynde den efterrøres ostemassen.

13 3. trin: formning Ved formningen giver man osten den ønskede form. Man hælder ostemassen i hulforme, så man får drænet osten for yderligere valle. Herefter saltes osten ofte, enten ved at man gnider salt ind i skorpen (tørsaltning), eller ved at man lægger osten i saltlage (= saltvandsopløsning). 4. trin: modning Osten lagres lige fra nogle få dage til flere måneder i særlige kældre med kontrolleret temperatur, luftfugtighed og luftcirkulation. Det er under lagringen, at osten får sin smag. 13 Prøv at gætte! I hvilket EU-land spiser man mest ost? I Grækenland (du troede måske, at det var i et andet land?) Ved du, hvem der har skrevet denne tekst? "Kyklopen Polyfem gik i gang med at malke sine får og geder og lod de mindste lam og kid få lov til at patte hos deres mødre. Derefter brugte han halvdelen af mælken til at lave ost af, som han lagde i flettede kurve. Resten af mælken hældte han på kander for at drikke den til aftensmaden."... Teksten stammer fra Homers fortælling om helten Odysseus' lange rejse hjem fra Troja (ca. 8 århundreder før Kristus). Som du kan se, fremstillede man ost allerede dengang! I oldtiden lavede man ost af den overskydende mælk, fordi ost holder sig bedre end mælk, når man ikke har et køleskab til at opbevare den i, og dengang havde man jo ingen køleskabe.

14 Hvor kommer fløde fra? Fløde er ligesom alle andre mejeriprodukter et resultat af mælkeskumningen, dvs. den proces, hvor man skiller fløde (mælkefedt) og mælk. For at dræbe eventuelle dårlige bakterier i mælken pasteuriserer man fløden. 14

15 Podning Også i dette tilfælde tilsætter man gode bakterier, som giver fløden sin herlige smag og også gør den lidt mere tyktflydende. 15 Til sidst tappes fløden så på bægre eller kartoner... og så er det bare om at komme i gang med de lækre opskrifter. Nu hvor vi taler om opskrifter, har du nogensinde lavet flødeskum med sukker? Det er pærenemt. Man tager 50 cl piskefløde (fløde med lavt fedtindhold dur ikke). Anbring piskefløden i køleskabet i ca. 1 time. Så snart man tager fløden ud af køleskabet, hælder man den i en beholder og begynder at piske den med en elpisker. Mens man pisker tilsætter man ca. 30 gram flormelis lidt efter lidt. Uhmm, det er guf! Men lad være med at spise for meget af det, for det har du ikke godt af!

16 Hvor kommer is fra? Is er en blanding af flere grundingredienser som for eksempel: mælk, sukker, mælkefedt, stabilisatorer og emulgatorer (de to sidste ingredienser, som ofte er vegetabilske, giver isen sin bløde konsistens). Blanding Alle ingredienser røres sammen til en såkaldt ismix. 16 Emulgatorer Sukker Stabilisatorer Mælk Mælkefedt Pasteurisering Kan du stadig huske, hvordan det er, man pasteuriserer mælk? Det er præcis det samme princip, der anvendes her: man opvarmer et produkt for at dræbe eventuelle sygdomsfremkaldende mikroorganismer i produktet. Man gør derfor det samme med isen.

17 Frysning På dette trin er isen skumagtig og cremet. Den nedkøles til 4 C. Herefter tilsættes diverse smagsstoffer eller frugter. Emballering og oplagring Isen fyldes på beholdere (af plastic, pap eller lignende) og køles igen ned, men denne gang til 40 C. Så er isen færdig, og den oplagres derefter i dybfrysere, hvor temperaturen ikke er helt så kold. 17 Vidste du også, at de romerske kejsere allerede dengang serverede en slags sorbet, der indeholdt is fra bjergene, som de så gav smag ved at tilsætte honning og frugt? Vidste du for øvrigt, at sorbetis, som du også spiser, ikke indeholder mejeriprodukter, men er en blanding af vand, sukker og frugt?

18 4 Hvor kommer mælk fra? 8 Hvor kommer smør fra? 10 Hvor kommer yoghurt fra? 12 Hvor kommer ost fra? 14 Hvor kommer fløde fra? 16 Hvor kommer is fra?

19 Europa-Kommissionen Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor s. 21 cm x 21 cm ISBN doi: /13665 Denne publikation er udelukkende til orientering, og teksten er ikke retligt bindende.

20 Har du nogen sinde stillet dig selv det spørgsmål, hvor mange forskellige slags mælk der egentlig findes? Og har du nogen sinde stillet dig selv det spørgsmål, hvordan man fremstiller smør, ost, yoghurt, fløde og is? Hvis du endnu ikke har gjort det, så skynd dig at lukke denne lille bog op, for her får du enkle og letforståelige svar på alle dine spørgsmål! KF DA-C Europa-Kommissionen Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter ISBN doi: /13665

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 20.10.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 274/19 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 977/2009 af 19. oktober 2009 om godkendelse af mindre ændringer i varespecifikationen for en betegnelse, der er opført

Læs mere

MÆLK OG MÆLKEPRODUKTER

MÆLK OG MÆLKEPRODUKTER MÆLK OG MÆLKEPRODUKTER Der findes mange forskellige varianter og udgaver af mælk. Den fås som drikkemælk, ost, yoghurt og andre mejeriprodukter. Alle produkter bidrager med en lang række forskellige næringsstoffer.

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Madens historier Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Mælk og ost Mmmmm, jeg ELSKER mælk, siger Rasmus. Derhjemme får jeg kærnemælk. Ved du så, at mælk kommer fra koen? Og at man kan lave mælk

Læs mere

I dette kapitel beskrives fremstillingen af konsummælk, surmælksprodukter og oste. Smør beskrives i kapitlet om fedtstoffer.

I dette kapitel beskrives fremstillingen af konsummælk, surmælksprodukter og oste. Smør beskrives i kapitlet om fedtstoffer. Mejeriprodukter Mejeriprodukter Mejeriprodukter er samlebetegnelsen for en række produkter, der er fremstillet af mælk. I Danmark er de fleste mejeriprodukter lavet af komælk. Mejeriprodukter inddeles

Læs mere

Tag med på MÆLKEVEJEN

Tag med på MÆLKEVEJEN Tag med på MÆLKEVEJEN Anna og Ludvig er taget med mor og far til Økodag. De glæder sig til at se køerne danse, men dét Ludvig er allermest nysgerrig efter, er at se køerne blive malket. Far har nemlig

Læs mere

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så...

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Her er lidt hjælp En skridt for skridt opskrift til en af de nemmeste

Læs mere

Ostningsprocessen. Den udfældede ostemasse har en lidt grynet og kaldes Kvark (Knapost), Skørost og Rygeost.

Ostningsprocessen. Den udfældede ostemasse har en lidt grynet og kaldes Kvark (Knapost), Skørost og Rygeost. Ostningsprocessen Ost kan fremstilles på to principielt forskellige måder som surmælksost eller som løbeost. En tredje ostetype fremstilles af restproduktet, vallen. Valleoste er rige på nemt omsættelige

Læs mere

Lær med mælk Sjove opgaver til natur/teknik i indskolingen

Lær med mælk Sjove opgaver til natur/teknik i indskolingen Lær med mælk Sjove opgaver til natur/teknik i indskolingen Lær med mælk Lær med mælk Undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med Skole, Landbrug & Fødevarer. Det tager afsæt i Skole, Landbrug

Læs mere

Sådan gør du 1. Vask hænder. 2. Hæld ½ dl sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk op i de 4 små glas.

Sådan gør du 1. Vask hænder. 2. Hæld ½ dl sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk op i de 4 små glas. Opgave : Undersøg forskellige typer af mælk Du skal nu undersøge forskellige typer af mælk. Du skal bruge 4 små glas ½ dl sødmælk ½ dl letmælk ½ dl minimælk ½ dl skummetmælk Sådan gør du. Vask hænder..

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projektanalyse. PLS (Projektbeskrivelse Yoghurt) Edmond Ziari og Ali Hamzaei

Projektbeskrivelse. Projektanalyse. PLS (Projektbeskrivelse Yoghurt) Edmond Ziari og Ali Hamzaei Projektbeskrivelse Projektanalyse Man har fremstillet yoghurt i over 4500 år, og man ved at tyrkerne brugte yoghurt som lægemiddel mod smerter og lidelser, som råddannelse i tyktarmen, allerede tilbage

Læs mere

Den søde tands venner

Den søde tands venner Den søde tands venner Ferskenkonfekt* ¾ dl mandler skoldes, smuttes og hakkes groft. 1 dl tørrede ferskner klippes i stykker, der blendes groft i en køkkenmaskine. 1 dl havregryn ristes på en tør stegepande

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

Opskrifter - småt og godt

Opskrifter - småt og godt Til patienter og pårørende Opskrifter - småt og godt Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hvorfor småt og godt? Før operation og efter sygdom har din krop brug for ekstra mad og drikke. For at

Læs mere

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt.

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt. Eriks Mad og Musik.september 00 Tema: Brunch Varm Chokolade l sødmælk - spsk kakao 00 g mørk chokolade på 0-70% spsk sukker Piskefløde Hæld mælken i en tykbundet gryde og læg forsigtigt et par teskefulde

Læs mere

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI Til køkkenprofessionelle ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI HVORFOR VÆLGE LAKTOSEFRIE MEJERIPRODUKTER? Du tager hensyn til de 3-6% af befolkningen, der er overfølsomme over for mælkesukker*

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

Lær med mælk Spændende opgaver til natur/teknik på mellemtrinnet

Lær med mælk Spændende opgaver til natur/teknik på mellemtrinnet Lær med mælk Spændende opgaver til natur/teknik på mellemtrinnet 1 Lær med mælk Lær med mælk Undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med Skole, Landbrug & Fødevarer. Det tager afsæt i Skole, Landbrug

Læs mere

Vafler med flødeskum. Vafler. 1. Mel, bagepulver og salt sigtes sammen. 1. Fløden piskes til skum. 2. Melet sigtes med vanille.

Vafler med flødeskum. Vafler. 1. Mel, bagepulver og salt sigtes sammen. 1. Fløden piskes til skum. 2. Melet sigtes med vanille. Vafler Vafler med flødeskum 1. Mel, bagepulver og salt sigtes sammen. 2. Melet røres i mælken til en jævn blanding. 3. En æggeblomme tilsættes. 4. Æggehviden piskes stiv. 1. Fløden piskes til skum. 2.

Læs mere

Fantastiske dessertopskrifter fra os til dig

Fantastiske dessertopskrifter fra os til dig Ekstravagant Ris á l amand Til risengrøden: (laves dagen før) 1½ liter letmælk fordi minimælk giver for lidt fylde og sødmælk for meget 200 g grødris Ris og ros i julen Til cremen: ½ l fløde1 vanillestang

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Grundskole. Livets kemi. Viden

Grundskole. Livets kemi. Viden Livets kemi Lærervejledning Baggrund: Ost menes at stamme fra Europa og kan dateres helt tilbage til 8000 år F.Kr. Måske fik vi idéen til at fremstille ost fra slagtede kalves løbemaver, som indeholdt

Læs mere

Opskrifter med ernæringsdrikke fra Fresenius Kabi

Opskrifter med ernæringsdrikke fra Fresenius Kabi Opskrifter med ernæringsdrikke fra Jordbærshake 704 kcal 200 ml Fresubin energy jordbær ernæringsdrik kold 100 g Jordbær evt. frosne 80 ml Friskpresset appelsinjuice kold 4 spsk Sukker 6 spsk Piskefløde

Læs mere

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Energi- og proteindrikke Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Når maden skal fede 3 gode råd 1. Hyppigt og lidt ad gangen er løsningen, når appetitten er lille. Spis mange små måltider

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

12 Mad til kræsne ganer

12 Mad til kræsne ganer 12 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 12 indeholder opskrifter på 8 af vores populære desserter Blommeclafoutis 2 tærteforme a 23 cm Mørdej: 300 g mel 150 g blødt smør 100 g flormelis 1 æg ¼ tsk.

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er

Læs mere

Miniguide: Undgå mavepine i julen

Miniguide: Undgå mavepine i julen Miniguide: Undgå mavepine i julen Lækker mad og dejlig stemning. Det er hvad julen handler om. Desværre kan julestemningen blive afbrudt af mavepine, fordi vi spiser for meget. Det kan også være, at mavepinen

Læs mere

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er der to, der

Læs mere

Hvor mange slags mælk kender du?

Hvor mange slags mælk kender du? Før jeg læser bogen Hvor mange slags mælk kender du? Mælk Nina Sahl Gyldendal Kærne-mælk Skummet-mælk Kender du mad, der er lavet af mælk? Ymer Ost Kopiside 1 Før jeg læser bogen Se bogen an! Kig på bogens

Læs mere

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 3327-Nestle-opskriftbog-DONE.ind1 1 05/12/08 12:25:22 Kom godt i gang Uanset hvad årsagen er til, at man har brug for ernæringsdrikke,

Læs mere

Og vinderen er Benny!

Og vinderen er Benny! Og vinderen er Benny! Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Smør, margarine og olie 2 To spiseskefulde er nok 2 Spar især på det hårde fedt 2 Skrab brødet 3 Smid stegefedtet ud 3 Olie 4 Smør 4

Læs mere

Kaffechokolademousse. Kirsebær med creme fraîche

Kaffechokolademousse. Kirsebær med creme fraîche Kaffechokolademousse Kirsebær med creme fraîche 6 personer 100 g mørk chokolade 3 ss pulverkaffe 2 ss vand 4 æggeblommer 2-3 ss rom ¼ l piskefløde Groftrevet chokolade 1. Chokoladen brækkes i mindre stykker

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Æblekage med rugbrød.

Æblekage med rugbrød. Æblekage med rugbrød. Ingredienser: 150 g rugbrød 75 g smør 75 g farin 1 æg 75 g mel 1 tsk bagepulver 1 tsk stødt kanel 3/4 dl mælk 2-3 æbler 1 spsk kanelsukker Sådan gør du: 1. Tænd ovnen på 200 grader.

Læs mere

viden vækst balance i køkkenet Æg i køkkenet 1/5

viden vækst balance i køkkenet Æg i køkkenet 1/5 viden vækst balance Æg i køkkenet 1/5 Fakta om æg og hygiejne se hvordan ægget bliver dannet inde i hønen. den lille film er på engelsk: How an egg is made : http://www.youtube.com/watch?v=l_d1qtndyjc

Læs mere

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder:

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder: Sanne Venlov, Søren Ejlersen og Thomas Hess er kokkene bag JuleMåltidsKassen. Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul! Skriv til info@aarstiderne.com, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til kassen.

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter Eriks Mad og Musik 7. november 00 Julekonfekt og julegodter Havregrynskugler 0 g smør spsk kakao 00 g flormelis 00 g havregryn ½ dl piskefløde evt. et par dråber mandelessens (eller tsk vanillesukker)

Læs mere

03 oktober 2019 Stegte Ål

03 oktober 2019 Stegte Ål 03 oktober 2019 Stegte Ål Den, der tager ålen ved halen og kvinden på ordet, kan sige, at han ikke har haft hold på nogen af dem. Menu Hovedret Stegte ål m/flødestuvede kartofler Æblepeberrod Agurkesalat

Læs mere

Der er bakterier over alt - også i mad!

Der er bakterier over alt - også i mad! Der er bakterier over alt - også i mad! en er en del af undervisningsforløbet De skide bakterier Vejledning 1 Podning af bakterier fra jeres omgivelser 2 Mad med bakterier 3 Hjemmelavet yoghurt 4 Er der

Læs mere

Banankage med lys cremeux og nibs

Banankage med lys cremeux og nibs Banankage med lys cremeux og nibs Glem alt om de banankager, du hidtil har smagt! Denne kage har den lækreste fugtige konsistens, der står rigtig godt til den lyse cremeux og den sprøde tekstur, som kakaonibsene

Læs mere

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006 Glædelig jul Af Jan Ekstrøm Artikel i Beboer-Info December 2006 Snakkesnegle Dej 2 dl mælk 50 g gær 1 dl smør- & rapsolie 2 æg 1 2 tsk stødt kardemomme 2 spsk sukker 1 2 tsk groft salt 550 g hvedemel Fyld

Læs mere

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Under indlæggelse Spørg plejepersonalet efter ugens menukort - så kan du forberede dig og vælge,

Læs mere

Havretærte med frugt. Havregrynskager med karamelcreme. 1. Rør havregryn, sukker og smør sammen. 1. Rør smørret sammen med sukkeret.

Havretærte med frugt. Havregrynskager med karamelcreme. 1. Rør havregryn, sukker og smør sammen. 1. Rør smørret sammen med sukkeret. Havregrynskager med karamelcreme 1. Rør havregryn, sukker og smør sammen. Havretærte med frugt 1. Rør smørret sammen med sukkeret. 2. Tril dejen til kugler, som trykkes flade på pladen. 3. Bag 8-10 min.

Læs mere

KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE

KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE KAGER & DESSERTER TIL FESTLIGE ØJEBLIKKE Skab fristende øjeblikke Pistaciekage med citrussalat 8 personer 1 pose ODENSE Dessertmasse med pistaciesmag 150 g ODENSE Bagemarcipan 3 æg 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

Opskrifter. Tygge- synkevenligt smørrebrød med gratin konsistens

Opskrifter. Tygge- synkevenligt smørrebrød med gratin konsistens Opskrifter Tygge- synkevenligt smørrebrød med gratin konsistens Hvad er mad med gratin konsistens? Maden spises primært ved at benytte tungen og ikke tænderne til at bearbejde maden. Maden skal være blød,

Læs mere

vafler Kom med i vaffelhimlen LÆKRE OPSKRIFTER KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM

vafler Kom med i vaffelhimlen LÆKRE OPSKRIFTER KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM store 11 vafler LÆKRE OPSKRIFTER Kom med i vaffelhimlen KLASSISKE HAVRE GROVE CITRUS CHOKOLADE G U L E R O D OST VAFFELOMELET BANAN KARTOFFEL & GOURMET MED ROM Wilfa HEARTS 23 vaffeljern Wilfa HEART 23

Læs mere

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD SMAGER PÅ RETTERNE PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD Philadelphia har vundet bredt indpas som spread i sandwich og bagels. Men som du måske allerede ved, er Philadelphia meget mere end en sandwich

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 135-142 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHOKOLADEFONDANT MED AFTER EIGHT 100 g smør 125 g mørk chokolade 4 past. æggeblommer 4 past. æggehvider 40 g sukker 20 g hvedemel 10 stk After Eight Pynt: Evt.

Læs mere

Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth, Wichmann+Bendtsen photography, Anita Lindberg og Jette Ladegaard

Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth, Wichmann+Bendtsen photography, Anita Lindberg og Jette Ladegaard I en travl julemåned er det skønt at tage en langsom morgen med brunch, hvor du kan kræse lidt ekstra for dine nærmeste. Flere af retterne kan laves i forvejen, så du har god tid til morgenhygge. Af Camilla

Læs mere

F I R M A N A V N. HJEMMELAVET IS Opskrifter

F I R M A N A V N. HJEMMELAVET IS Opskrifter F I R M A N A V N HJEMMELAVET IS Opskrifter 50 gr. Sukker 2 spsk. Vaniljesukker 3 dl piskefløde Grundopskrift Vanilje Hæld æggeblommerne i en skål med sukker og vaniljesukker og pisk dem til de er skummende

Læs mere

Den lille ABC om fyldte praliner. en lille ABC om fyldte praliner

Den lille ABC om fyldte praliner. en lille ABC om fyldte praliner Den lille ABC om fyldte praliner en lille ABC om fyldte praliner Lækre opskrifter på søde lækkerier Lækre, hjemmelavede fyldte praliner. Med gode ingredienser, det rigtige tilbehør og lidt øvelse, kan

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns.

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns. Opgave 3: Undersøg, hvordan de forskellige typer af høns lever Du skal nu undersøge, hvordan de forskellige typer af høns lever. Der er nemlig forskel på, hvad hønsene får at spise, om de kan komme ud,

Læs mere

Sæt til chokolade - tilberedning

Sæt til chokolade - tilberedning Sæt til chokolade - tilberedning da Produktinformation og opskrifter Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91402AB5X6VII 2017-07 Kære kunde! Med dit nye sæt til chokoladetilberedning kan du skabe dine egne fyldte

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Flaskeernæring til børn Information til forældre Juliane Marie Centret Rigshospitalet At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre er det en nødvendighed,

Læs mere

15. september 2016 Stegte Ål

15. september 2016 Stegte Ål 15. september 2016 Stegte Ål Den, der tager ålen ved halen og kvinden på ordet, kan sige, at han ikke har haft hold på nogen af dem. Menu Hovedret Stegte ål m/flødestuvede kartofler Æblepeberrod Agurkesalat

Læs mere

Håndholdt baristamælkeskummer

Håndholdt baristamælkeskummer Håndholdt baristamælkeskummer da Brugsanvisning og opskrifter Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VII 2017-03 Kære kunde! Din nye barista-mælkeskummer gør det nemt og hurtigt at skumme kold eller varm

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

Livet på Landet. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

Livet på Landet. Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Livet på Landet Landbrug og Udvikling af Landdistrikter Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7

Læs mere

Fristende og nemme desserter. Opskriftstema. Dr. Oetker Danmark A/S +45 44 94 52 33 www.oetker-fs.dk

Fristende og nemme desserter. Opskriftstema. Dr. Oetker Danmark A/S +45 44 94 52 33 www.oetker-fs.dk Fristende og nemme desserter Opskriftstema Tiramisu med hindbær, likør og mokkabønner 20 ladyfingers 1 dl hindbærlikør (hedvin, likør, dessertvin) 300 g hindbær 6 ¼ dl sødmælk 175 g Dr. Oetker Creme Tiramisu

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

DET FRANSKE HJØRNE. Opskrifter fra kokkeskolen. Courgette mousse. Fiskesuppe. Aioli. Opskrifter til ca. 10 personer

DET FRANSKE HJØRNE. Opskrifter fra kokkeskolen. Courgette mousse. Fiskesuppe. Aioli. Opskrifter til ca. 10 personer Opskrifter til ca. 10 personer Fiskesuppe 1 daurade eller fiskeben 2 løg 1 fennikel 1 ds flåede tomater 3 fed 3 spiseske olivenolie lidt safran lidt hvidvin 2 l vand Courgette mousse 1 courgette 1 spiseske

Læs mere

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com Øvelse 1 a) Forsøg med kartoffelgrød/mos og kartoffel stivelse Formål: At konstatere forskelle i konsistens ved forskellig metodebrug af kartoffelmels stivelse. - ½ kg skrællede kartofler i tern - 1 L

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper Opskrifter Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad Supper Grøntsagssuppe af rå grøntsager 1 kogt kartoffel 1 gulerod, 1 tomat En lille smule peber Selleri, agurk osv. efter smag

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

i 1 kop/krus kaffe: g sukker og ml mælk/ fløde 9%/ fløde 13%/ piskefløde i 1 kop/krus te: g sukker og ml mælk/ fløde 9%/ fløde 13%/ piskefløde

i 1 kop/krus kaffe: g sukker og ml mælk/ fløde 9%/ fløde 13%/ piskefløde i 1 kop/krus te: g sukker og ml mælk/ fløde 9%/ fløde 13%/ piskefløde , Kostdagbog Vi vil bede dig skrive kostdagbog i 4 dage. Det er bedst, hvis det er 3 hverdage og 1 week-enddag. Du skal skrive alt ned, hvad du spiser og drikker. Da den mad og drikke, der noteres i skemaet

Læs mere

KI-78-09-820-DA-C. Solens Mysterier

KI-78-09-820-DA-C. Solens Mysterier KI-78-09-820-DA-C Solens Mysterier Solens Mysterier Publikationskontoret 978-92-79-12490-7 JURIDISK MEDDELELSE Hverken Europa-Kommissionen eller en person, der agerer på vegne af Kommissionen, kan holdes

Læs mere

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld sødmælk i en

Læs mere

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Fresubin 2 kcal DRINK 2 Idéer med Fresubin 2 kcal DRINK Frugtsalat Skær dine foretrukne frugter og bær og hæld 1 afkølet flaske Fresubin 2 kcal DRINK Abrikos- Fersken

Læs mere

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning Ansigts masker Hvis man ikke lige har taget et ansigtsdampbad, kan man åbne porerne ved at dække ansigtet med et vådt, varmt (dog ikke ubehageligt varmt) håndklæde i 5 minutter, før masken lægges. Man

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Amerikansk chokoladekage 10 personer 1 springform 22 cm Dej: 60 g kakaopulver 1½ dl kogende vand 180 g blødt smør 350 g sukker 3 æg 250 g mel 1 tsk. bagepulver ½ tsk. natron 1½ dl

Læs mere

Opskrifter. Oksegryde. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18. mesterslagterens

Opskrifter. Oksegryde. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18. mesterslagterens Oksegryde med bacon 600 g oksekød i tern 300 g bacon 200 g løg 250 g champignons Salt Peber 1tsk. paprika 1dl tomatpuré 2 dl piskefløde 50 g smør Skær bacon, løg, champignon i tern. Sauter bacon af i gryden

Læs mere

Bananer på druk. Bananer med appelsinsauce. 1. Skræl og skær bananerne i skiver. 2. Bag dem i en smurt form i 15 min. på mellemste varme.

Bananer på druk. Bananer med appelsinsauce. 1. Skræl og skær bananerne i skiver. 2. Bag dem i en smurt form i 15 min. på mellemste varme. Bananer på druk Bananer med appelsinsauce Intet foto 1. Skræl og skær bananerne i skiver. 2. Bag dem i en smurt form i 15 min. på mellemste varme. 1. Gnid sukkerknaldene på den ene appelsin for at få appelsinolien

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn

Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn Hvid chokolade cheesecake med karamel og popcorn Når man hører ordet popcorn, forbinder man det slet ikke med cheesecake. Men da jeg læste, at de på The French Laundry i San Francisco serverer en cheesecake

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Desserter, kager og søde sager

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Desserter, kager og søde sager Eriks Mad og Musik. maj 009 Desserter, kager og søde sager Vanilleis dl piskefløde pasteuriserede æggeblommer ¾ dl flormelis stang vanille Flæk vanillestangen, skrab kornene ud og kom både stangen og kornene

Læs mere

Oste-kemi. Størstedelen af proteinerne i mælken findes som små kugleformede samlinger, kaldet miceller.

Oste-kemi. Størstedelen af proteinerne i mælken findes som små kugleformede samlinger, kaldet miceller. Man behøver ikke at sætte sig ind i de mere tekniske eller kemiske forhold for at lave ost selv, men for dem som gerne vil vide mere om hvad der grundlæggende sker ved forvandlingen af mælk til ost, så

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Nogle mobiloperatører tillader ikke opkald

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. august 2008

Eriks Mad og Musik 23. august 2008 Eriks Mad og Musik. august 008 Skaldyr Pil selv rejer - ½ kg hele rejer tskf groft salt dild citron mayonnaise surbrød (eller ristet brød) Bring rigeligt vand i kog og tilsæt salt og dild. Kogte krebs

Læs mere

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 HVAD KAN JEG SPISE I STEDET FOR? Med denne lille guide giver jeg dig inspiration til,

Læs mere

Bagesukker gør bagningen lettere!

Bagesukker gør bagningen lettere! Bagesukker gør bagningen lettere! 6 lækre bageopskrifter! NYHED! Marengs ca. 40 stk. 3 æggehvider 2 dl Dansukker Bagesukker 3 dråber citronsaft Rød frugtfarve 1. Pisk æggehvider, citronsaft, frugtfarve*

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud Patientinformation Aarhus Universitetshospital Afdeling O og HOJ O-ambulatorium og sengeafdeling Tlf. 7846 2927 og 7846 3203 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.kaebekir.auh.dk Gode råd om mad og ernæring

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Oliven. www.hjemmeriet.dk

Oliven. www.hjemmeriet.dk Jeg er kommet på den ide at det kunne være interessant at fremstille sine egne oliven. Altså ikke at plante et træ for at dyrke oliven fra grunden af, men at sætte sig ind i og gennemføre forarbejdningen

Læs mere

Pressemeddelelse. Sød afslutning på påskefrokosten. Limeparfait. 25. februar 2010

Pressemeddelelse. Sød afslutning på påskefrokosten. Limeparfait. 25. februar 2010 Pressemeddelelse 25. februar 2010 Sød afslutning på påskefrokosten Den perfekte afrunding af påskefrokosten med sild eller den traditionelle lammesteg er en sød dessert. Lad dig inspirere af vores opskrifter,

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens Farsrulle med fyld og kartoffelgratin 600 g hakket kalv og skinke 3 skiver franskbrød uden skorpe 2 dl mælk 1 æg 1 tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 tsk. tørret oregano Udblød franskbrødsskiverne i

Læs mere

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag.

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag. Det daglige brød Hjernekernebrødet kloge-åge En sandkageform (cirka10x25 cm) smøres med et godt lag 200 g mandler (med hinde) og 100 g solsikkefrø blendes sammen og hældes i en stor skål. 100 g hørfrø

Læs mere