KVINDERNES SURREALISME

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KVINDERNES SURREALISME"

Transkript

1 SURREALISME I ET KØNSPOLITISK PERSPEKTIV UNDERVISNINGSMATERIALE GRUNDSKOLENS UDSKOLING OG UNGDOMSUDDANNELSER KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN RITA KERNN-LARSEN ELSA THORESEN

2 SURREALISME Surrealismen startede som kunstbevægelse i 1920erne i Paris. Surrealisme kommer af det franske ord surréel/surréalisme og betyder overrealisme eller overvirkelighed. Målet for surrealisterne var at skabe denne overvirkelighed gennem en forening af drømmens og virkelighedens verden. Den franske forfatter, digter og tidligere dadaist André Breton skrev i 1924 det surrealistiske manifest, Manifeste du surréalisme, som blev begyndelsen på surrealismen, og som udgjorde bevægelsens idé og tankesæt. Han skrev, at litteraturen og kunsten skulle udtrykke tankens virkelige funktion uden nogen form for kontrol fra fornuftens side. Kunsten skulle skabes uden indblanding fra bevidstheden, men i stedet baseres på fantasien og det ubevidste og skjulte kræfter i mennesket. På denne måde kunne man nå frem til en større virkelighed og se verden på ny. Surrealismen opstod i kølvandet på 1. verdenskrig, bl.a. under inspiration fra dadaismen. Dadaismen var en kunstnerisk bevægelse, der reagerede stærkt på krigens rædsler og meningsløshed ved at gøre oprør mod borgerlige idealer og traditionelle værdier. Dadaisterne tog afstand fra det etablerede samfunds opfattelse af kunst og dyrkede i stedet det tilfældige og meningsløse ved at fremstille og udstille kunstværker, som ikke gav mening. Efter krigen havde man mistet troen på menneskets fornuft, og kunsten skulle derfor bryde med de regler og den tankegang, som havde medvirket til krigen. For surrealisterne havde kunsten derfor et revolutionært potentiale. SURREALISME OG FREUD Surrealismen var stærkt inspireret af den østrigske læge Sigmund Freud ( ) og hans psykoanalytiske teorier om det ubevidste og drømmes betydning. Ifølge Freud skal man forstå menneskets adfærd gennem det ubevidste og dybeste lag i menneskets sind. Gennem psykoanalyse undersøgte han derfor sindets ukendte områder og de lyster og oplevelser, som man har undertrykt eller fortrængt fra bevidstheden til det ubevidste. Freud gjorde brug af drømmetydning, fordi han mente, at drømmene kunne være en direkte indgang til det, der foregår i menneskets underbevidsthed. Surrealismens tilhængere fandt bl.a. deres motiver i drømmenes verden og skabte kunst på baggrund af metoder som hurtige, umiddelbare indskydelser og automatiske handlinger for at lade det ubevidste komme frem til overfladen og blande sig med virkeligheden. De dyrkede det ubevidste i et forsøg på at frigøre mennesket fra fornuften og sætte fantasien fri.

3 FRANCISKA CLAUSEN ( ) Portræt af Franciska Clausen, 1926 Fonden Franciska Clausens Samlinger Franciska Clausen voksede op i et velstillet hjem i det dengang tyske Aabenraa. Da hun var 17 år, startede hun sin kunstneriske uddannelse på kunstakademier i Weimar og München i Tyskland, sidenhen på Kunstakademiet i København, og hun fik også senere undervisning af nyskabende kunstnere i München og Berlin, som introducerede hende til det abstrakte maleri og brugen af geometriske former. I 1924 flyttede hun til Paris, hvor hun fik undervisning på l Académie Moderne af kunstneren Fernand Léger. Han var optaget af den moderne teknologi og hentede sine motiver i industrisamfundets maskiner. Han lærte hende om moderne kompositionsprincipper og at anvende geometriske former til at repræsentere mekaniske elementer som skruer, rør, hjul og søm. Clausen blev en af Légers bedste elever og ansat som assistent for ham, men hun udfoldede sig også selvstændigt som kunstner i årene i Paris. Clausen var en visionær og moderne kunstner på grund af sine abstrakte kompositioner, og hun blev et anerkendt navn og en del af en international kunstnerelite i gruppen Cercle et Carré i Paris. Hendes interesse for surrealismen viste sig i hendes værker i perioden fra 1925 til begyndelsen af 1930 erne. Hendes surrealistiske eksperimenter kom primært til udtryk som collager. På grund af økonomiske problemer måtte Clausen i 1931 flytte tilbage til Danmark, hvor hun fra 1933 bosatte sig livet ud i Aabenraa. I 1935 og igen i 1937 deltog hun i udstillinger med surrealistisk kunst sammen med en lang række danske og internationale kunstnere. Franciska Clausen fik sent anerkendelse i sit hjemland, hvor Kunstforeningen i 1964 som de første i Danmark viste en retrospektiv udstilling med hendes værker.

4 ELSA THORESEN ( ) Portræt af Elsa Thoresen, 1936, privateje Elsa Thoresen blev født af en norsk far og en amerikansk mor i USA, hvor hun også tilbragte sin barndom. Hun flyttede sidenhen til Oslo, hvor hun i uddannede sig på Kunstog Håndværkerskolen. I 1927 startede hun på Kunstakademiet i Oslo, og hér mødte hun en anden elev, Vilhelm Bjerke-Petersen, som hun senere blev gift med i Thoresen gik på akademiet indtil 1929, og i samme periode tog hun også undervisning ved Académie Royale des Beaux-Arts i Bruxelles i Belgien, hvor surrealismen allerede var udbredt med blandt andre maleren René Magritte som markant frontfigur. Gennem Bjerke-Petersen, der var den surrealistiske frontfigur i København, blev Elsa Thoresen officielt indviet i surrealismens filosofi. De flyttede sammen til København, hvor Thoresen blev en aktiv del af kredsen af surrealistiske kunstnere. Thoresen bekendte sig til surrealismen som en eksperimenterende både kunstnerisk og revolutionær bevægelse. Thoresen lavede flere surrealistiske værker i 1930 erne, og sammen med Bjerke-Petersen lavede hun et par monumentale vægudsmykninger i København. I 1944 var parret på grund af 2. verdenskrig tvunget til at flygte til Sverige, hvor de, bortset fra en periode i New York i , boede indtil Dette år blev de skilt, og Thoresen flyttede tilbage til USA, hvor hun blev resten af livet.

5 RITA KERNN-LARSEN ( ) Portræt af Rita Kernn-Larsen, 1934 Arkivet Randers Kunstmuseum Rita Kernn-Larsen voksede op i Hillerød, men flyttede til Oslo i 1924, hvor hun begyndte sin kunstneriske uddannelse på Statens Tegneskole. To år senere blev hun optaget på Kunstakademiet i København, hvor hun gik i årene Hun syntes dog, at undervisningen hér var for traditionel og flyttede i 1929 til Paris, hvor hun fra var elev på l Académie Moderne, ligesom Franciska Clausen, og fik undervisning af Fernand Léger. Her lærte hun om form, volumen og billedkomposition, og hun eksperimenterede bl.a. med kubismen og Légers maskinæstetik. Hun blev en af Légers foretrukne elever, og han ansatte hende til at kopiere sine tegninger til store malerier. Det var også i Paris, at Kernn-Larsen stiftede bekendtskab med surrealismen, men det var først, da hun flyttede tilbage til Danmark i 1933, at hun blev beskrevet som surrealist og skabte surrealistisk kunst. I 1934 fik hun kontakt til de danske surrealister, og hun blev hurtigt en aktiv del af den danske surrealistiske bevægelse. Hun udstillede hyppigt i både Danmark og udlandet, og hun blev rost af nationale og internationale anmeldere. I 1937 flyttede Kernn-Larsen tilbage til Paris og i 1938 til London, hvor hun blev indtil 2. verdenskrigs slutning sammen med sin jødiskfødte mand. Efter krigen stoppede hun med at male surrealistisk, fordi hun oplevede krigen så voldsom, at hun ikke kunne se, hvorfor hun skulle male den indre virkelighed, når den blev overgået af den ydre virkeligheds rædsler.

6 GLEMT AF EFTERTIDEN Surrealismen blev en udbredt bevægelse, som har påvirket kunsten siden storhedstiden i 1920erne og 30erne. Salvador Dalí (Spanien, ), René Magritte (Belgien, ) og Max Ernst (Tyskland, ) fremhæves ofte som betydningsfulde og verdenskendte surrealistiske kunstnere. Og i dansk kontekst er det kunstnere som Wilhelm Freddie ( ) og Vilhelm Bjerke-Petersen ( ), der typisk nævnes som repræsentanter for surrealismen. De kvindelige surrealister er til gengæld kommet til at stå i skyggen af deres mandlige kolleger, selvom de i deres samtid var en vigtig del af den surrealistiske bevægelse, og selvom de producerede nævneværdige surrealistiske kunstværker. Det gælder også i dansk sammenhæng, hvor få i dag har kendskab til Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen og deres betydning for surrealismen i Danmark.

7 KVINDER I KUNSTEN Kunsten har gennem historien været domineret af mænd, og indtil for 100 år siden var der kun få kvindelige kunstnere. Kvinders rolle i kunsten har historisk set primært været som muse, æstetisk eller erotisk motiv set gennem den mandlige kunstners blik. På det tidspunkt, hvor Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen begyndte deres kunstneriske karrierer, var kvinder stadig i undertal som kunstnere. Den generelle holdning var fortsat i deres tid, at kvinder ikke besad samme kunstneriske evner som mænd. Kvinders rolle var at stå for de huslige pligter og børnepasning, og det blev anset som deres mål med livet at blive gode hustruer. Tegneundervisning indgik som fritidsbeskæftigelse og som almen dannelse i opdragelsen af borgerskabets kvinder, men ønskede man en professionel karriere som kunstner, var mulighederne begrænsede, og man måtte tage privatundervisning. Kvinder fik først adgang til Kunstakademiet i København i 1888, hvor Kunstskolen for Kvinder blev oprettet som en særskilt underafdeling til Akademiet. Først i 1908 blev skolen helt optaget i Akademiet, og mænd og kvinder fik lige adgang til undervisning. Dog var der stadig opdeling i tegnefag med nøgenmodel, da man ikke mente, det var passende for mænd og kvinder at arbejde side om side, fordi synet af den nøgne krop kunne vække og opildne upassende seksuelle lyster hos kvinderne. Først i 1924 blev der indført fællesundervisning på alle fag. Clausen, Kernn-Larsen og Thoresen var moderne kvinder, der gjorde op med de konventionelle forestillinger om kvindens plads i hjemmet. De turde satse, de rejste ud i verden for at uddanne sig som kunstnere, fordi de fandt undervisningen i Danmark for traditionsbundet, og de rettede sig mod den moderne kunst. De var modige og visionære i en tid, hvor de havde få kvindelige forbilleder. Rita Kernn-Larsen fik succes både nationalt og internationalt, og hun udstillede hyppigt og fik gode anmeldelser. Hun blev en central del af den danske surrealistiske bevægelse, og hendes kunstværker blev gengivet i udenlandske magasiner om surrealismens hovedpersoner. Elsa Thoresen var også en del af den danske surrealistiske bevægelse og udstillede med de andre surrealister både i Danmark og internationalt. Franciska Clausen fik stor succes i Paris, og allerede ved sin ankomst markerede hun sig som en frontfigur inden for den moderne kunst. Kernn-Larsen og Clausen var således repræsenteret på den store internationale udstilling kubisme=surrealisme på Den Frie Udstillingsbygning i Alligevel gik de alle tre i glemmebogen efter deres storhedstid i 1920erne og 30erne. Kernn-Larsen flyttede til udlandet og havde efter 1940erne kun lidt kontakt til det danske kunstliv. Thoresen flyttede ligeledes til udlandet, og det er primært hendes mand, der fremhæves for sit arbejde med surrealismen. Da Clausen vendte hjem fra Paris, holdte hun en soloudstilling i København, men udstillingen fik ikke særlig stor opmærksomhed, og der var ikke den store interesse for hendes malerier. Da hun flyttede til Sønderjylland, blev hun isoleret fra den aktive kunstscene, og udover den surrealistiske udstilling i 1935 udstillede hun sjældent.

8 VÆRKEKSEMPEL FRANCISKA CLAUSEN, I DE KOLDE SKULDRES LAND, 1932 Efter sin hjemkomst til Danmark malede Clausen maleriet I de kolde skuldres land som en sarkastisk kommentar til den modtagelse, hun fik, og det miljø hun mødte i kunstverdenen. Beskriv maleriet. Se på motiv, komposition og farver. Hvilke genkendelige figurelementer indgår? Er der nogen symboler? Hvilken stemning er der i maleriet, og hvilke følelser sætter det i gang hos dig? Se på titlen og maleriet. Hvilket billede og indtryk af Danmark er det, Franciska Clausen skaber? Hvad tror du, hun vil sige med maleriet? Hvordan kommer surrealismens idéer til udtryk i maleriet? Franciska Clausen, De kolde skuldres land, 1932, MSJ - Kunstmuseet Brundlund Slot Fonden Franciska Clausens Samlinger

9 DISKUSSIONSOPGAVE Mange kvinder, som fx de udenlandske kunstnere Frida Kahlo (Mexico, ), Claude Cahun (Frankrig, ), Leonor Fini (Argentina, ), Meret Oppenheim (Tyskland, ) og selvfølgelig de tre danske kunstnere Clausen, Kernn-Larsen og Thoresen, arbejdede med surrealismens idéer i 1920erne og 30erne. Flere af dem var en aktiv del af den internationale surrealistiske bevægelse, de deltog med værker på de internationale surrealistiske udstillinger, og de havde også soloudstillinger. Alligevel er der i de efterfølgende år ikke skrevet meget historie om disse kvinder, og de blev ikke betegnet som essentielle for udviklingen af surrealismen. De blev i stedet først og fremmest betegnet som muser, modeller eller hustruer til de mandlige kunstnere. Kunsthistorien er traditionelt blevet skrevet af og om mænd, og det er først i 1970erne med feministiske idéers indflydelse på kunsthistorien, at man begynder at sætte fokus på kvindelige kunstnere, som gennem tiden er blevet overset. Siden 1980erne har teoretikere og kunsthistorikere arbejdet for at skrive de kvindelige surrealister Selvom der i dag er lige adgang for mænd og kvinder på de danske kunstakademier, diskuterer man stadig, om der er ligestilling på den danske kunstscene, fordi en undersøgelse har vist, at danske kunstmuseer køber og udstiller langt flere værker af mandlige kunstnere end af kvindelige. (Se fx Undersøg og diskutér, om der er nogen vanskeligheder forbundet med at være kvindelig kunstner i dag. Undersøg kunstudstillinger fra sidste år (2017) på store museer som ARoS, Louisiana og Statens Museum for Kunst. Hvordan er kønsfordelingen af de udstillede kunstnere? Saml jeres information i en graf eller oversigt og diskutér, hvordan fordelingen ser ud, og om I synes, det er udtryk for ligestilling.

10 KVINDERS MULIGHEDER OG FREMSTILLINGEN AF KVINDER I SURREALISMEN Den surrealistiske bevægelses ønske var, at både det enkelte menneske og samfundet skulle frigøres fra fornuften, fra det eksisterende moralkodeks og fra traditionerne. Det gjorde det muligt for kvinder at befri sig fra tidligere idéer om, hvad kvinder skulle være. De kunne frigøre sig fra familien, rollen som husmor, samfundets forventninger til dem og deres seksualitet. De surrealistiske idéer gjorde det nemlig også acceptabelt for kvinder at komme i kontakt med deres undertrykte tanker, ukontrollerede følelser og lyster og dermed udforske sider af sig selv, som ikke tidligere havde været passende for kvinder at få frem i lyset. De mandlige kunstnere i den surrealistiske bevægelse støttede kvinders frigørelse fra hjemmet og deres rettigheder til et selvstændigt liv, og de støttede også deres kunstneriske karrierer og kreative udfoldelse. Samtidig brugte de mandlige surrealister ofte kvinden som motiv i deres egne billeder, hvor kvinden, frem for at fremstå som selvstændigt individ, optræder som et kunstnerisk objekt, der udtrykker den mandlige kunstners fantasi og begær. Med inspiration i Freuds teorier om det ubevidste brugte surrealisterne nemlig kunsten til at udtrykke deres seksualitet og undertrykte drifter for at bryde med de borgerlige normer. Kvindekroppen repræsenterede den mandlige seksualitet, og derfor blev den symbol på alt det, der er erotisk og undertrykt. I værker af mandlige surrealister som Salvador Dalí, Hans Bellmer (Polen, ) og Wilhelm Freddie optræder kvindekroppen i absurde, erotiske scener eller som adskilte og usammenhængende kropsdele. Kvindefiguren var også et interessant motiv for mange af de mandlige kunstnere at udforske, fordi man mente, at kvinder var i tættere kontakt med det ubevidste end mænd. Man anså kvinder for at være forbundet med følelsernes kraft, naturen, det intuitive og ulogiske. Mænd var derimod forbundet med tankens kraft, rationalitet og fornuft. Surrealisterne stræbte efter de egenskaber, der var forbundet med det kvindelige, og derfor blev kvindefiguren en inspirationskilde og muse, som kunne lokke de mandlige kunstnere væk fra den virkelige verden, og som de kunne skabe kunst ud fra.

11 I mange af de mandlige surrealisters billeder fremstår kvinden på den ene side som en ophøjet femme enfant (en uskyldig, naiv og himmelsk kvinde, der gennem sin barnlighed og irrationalitet er tæt forbundet med det ubevidste) og på den anden side som en femme fatale (en farlig, gådefuld og dyrisk forførerske). De kvindelige surrealister bevægede sig altså i en verden, hvor de sagtens kunne være frie og udforske sig selv, men samtidig var forestillingen om kvinden allerede defineret af mændene og fastholdt i et bestemt billede. De mandlige surrealister forstærkede faktisk på den måde det traditionelle hierarki mellem kønnene og de etablerede patriarkalske samfundsnormer, som de ellers var fortalere for at opløse. DISKUSSIONSOPGAVE Diskutér, i hvor høj grad, I synes, kvinderne blev frigjorte med surrealismen. Der har gennem tiden eksisteret klare roller for mænd og kvinder både i kunsten og i samfundet generelt. Diskutér, om der stadig eksisterer normer for henholdsvis mænd og kvinder i dag, og i så fald hvor de opleves henne. Eksisterer der stadig bestemte forventninger og opfattelser af kvinder og femininitet? Er kønsroller noget, I tænker over i jeres hverdag? Find et værk i udstillingen, hvor du synes, at kvindefiguren fremstår som en moderne og frigjort kvinde. Begrund dit valg.

12 DE KVINDELIGE KUNSTNERES VÆRKER Mange af de kvindelige surrealister, både nationale og internationale, tog idéen om den indre verdens betydning til sig. De søgte indad, udforskede sindet og psyken og lærte nye sider af sig selv at kende, og på den måde blev surrealismen en måde til at skabe selvbevidsthed. De fokuserede på personlige oplevelser, traumer, fantasier, drømme og det ubevidste. De kvindelige surrealister lavede mange selvportrætter, hvilket man især kan se hos udenlandske kunstnere som Frida Kahlo og Leonora Carrington (England/Mexico, ). De brugte deres egen krop som motiv til at udforske sig selv. Ved at male sig selv i forskellige variationer og ved at indsætte kroppen i absurde, surrealistiske sammenhænge forsøgte de at bryde med det normale og de traditionelle forestillinger om kvinden og i stedet konstruere deres egen identitet.

13 VÆRKEKSEMPEL RITA KERNN-LARSEN, SPEJLETS REVERS, 1937 Rita Kernn-Larsen malede også selvportrætter, som det er tilfældet med maleriet Spejlets Revers. Her ser man hende gå ned ad en trappe mod et knust spejl. Maleriet er inspireret af forfatteren Lewis Carrolls bog Through the Looking Glass, and What Alice Found There (1871), hvor pigen Alice bevæger sig gennem et spejl og ned i en ukendt, magisk verden, som hun har set gennem spejlet. Beskriv maleriet ift. motiv, farver og komposition. Hvad handler det om? Hvad tror du, kvinden i billedet er på vej til? Spejle optræder i flere af de kvindelige surrealisters værker. I maleriet har spejlet dog mistet sin oprindelige funktion; at vise spejlbilledet af Rita Kernn-Larsen. Hvad kan et spejl være symbol for? Og hvad symboliserer det hér i maleriet? Diskutér, hvordan maleriet kan læses som et udtryk for Freuds teori om det ubevidste. Diskutér, om billedet kunne være en undersøgelse af Kernn-Larsens egen rolle som kunstner og kvinde. Hvordan skildres den ukendte verden i maleriet? Hvilken stemning eller følelse skaber maleriet? Beskriv de billedlige virkemidler, der er med til at skabe denne stemning eller følelse.

14 Rita Kernn-Larsen, Spejlets revers,1937, MSJ - Kunstmuseet i Tønder Rita Kernn-Larsen / VISDA

15 OPGAVE Rita Kernn-Larsen var en af de få kvindelige surrealister, der malede billeder af den nøgne kvindekrop. Find og undersøg de værker i udstillingen, hvor der optræder nøgne kvinder. Hvordan fremstilles kvinden? Hvordan behandler Kernn-Larsen den nøgne kvindekrop? Fremstår den seksualiseret? Prøv at sammenligne med værker af den danske surrealist Wilhelm Freddie, som du finder på internettet. Et eksempel kunne være Monument, 1941, Statens Museum for Kunst. Hvilken forskel er der på skildringen af kvindekroppen hos henholdsvis Kernn-Larsen og Freddie? Har det betydning, at det ene værk er malet af en kvinde og det andet af en mand?

16 Naturens kræfter er traditionelt blevet koblet sammen med det kvindelige og feminine, og motiver hentet i naturen bliver derfor ofte læst som symboler for det kvindelige. Ligesom naturen skaber kvinder liv i kraft af moderskabet, og kvinder er blevet karakteriseret som frodige og frugtbare, præcis lige som naturen. Surrealisternes værker kredser ofte om jorden, havet og dyreriget, og det ser man især hos de kvindelige kunstnere. I mange af Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresens værker optræder fx naturelementer som blomster, konkylier, havet, muslingeskaller, sommerfugle og træer. VÆRKEKSEMPEL ELSA THORESEN, STRANDENS ANSIGT, 1939 Maleriet Strandens ansigt er et selvportræt af Elsa Thoresen. Beskriv, hvad billedet forestiller. Giv en karakteristik af kvindens udseende og hendes forhold til de andre elementer i billedet. Hvordan er hun fremstillet, og hvilket rum er det, hun befinder sig i? Hvilken historie fortælles der? Hvilke symboler rummer billedet? Hvad tror du, Thoresen vil fortælle, når hun lader sit eget ansigt smelte sammen med en muslingeskal? Elsa Thoresen, Strandens ansigt, 1939, privateje Elsa Thoresen / VISDA / Artists Rights Society (ARS), New York

17 KUNSTHISTORIOGRAFISK OPGAVE Kunsthistoriografi handler om kunsthistoriens tilblivelse og historieskrivning som et menneskeskabt princip. Det er nemlig mennesker, der organiserer og fortæller historien. Salvador Dalí udtalte om sin kvindelige kollega Leonor Fini, at hun var Better than most, perhaps. But talent is in the balls 1. Selvom kvinderne arbejdede side om side med de mandlige surrealister, var der stadig en opfattelse af, at kvinder ikke besad samme kunstneriske talent, og at deres værker ikke var af samme kvalitet som mændenes, simpelthen fordi de var kvinder. Siden 1970erne, hvor kunsthistorikere, teoretikere og kunstkritikere i tiltagende grad har sat fokus på oversete kvindelige kunstnere, har nogle også argumenteret for, at kvinderne ikke fik samme placering i kunsthistorien, fordi deres værker ikke er af samme kvalitet som mændenes. Andre har derimod argumenteret for, at det ikke kun er et spørgsmål om at være en god kunstner, men også om de principper og værdisæt, som styrer reglerne for god kunst, og at der derfor er mange faktorer, der kan have indflydelse på historieskrivningen. Undersøg og diskutér: Hvilke sociale mekanismer kan have medvirket til, at kvindelige kunstnere er blevet ekskluderet fra kunsthistorien? Hvorfor indskrives nogle kunstnere i historien, mens andre sorteres fra? Hvem bestemmer, hvad der er kunst, og spiller kønnet en rolle i denne vurdering? Hvad var kriterierne for kunstnerisk kvalitet på Rita Kernn-Larsen, Franciska Clausen og Elsa Thoresens tid? Og hvad er de i dag? 1

18

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN PRESSEMEDDELELSE KVINDERNES SURREALISME Rita Kernn-Larsen: Festen, 1935, Museum Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder NY UDSTILLING SÆTTER FOKUS PÅ TRE KVINDELIGE DANSKE KUNSTNERE, DER I DERES STORHEDSTID

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN PRESSEMEDDELELSE KVINDERNES SURREALISME Rita Ker nn-larsen: Festen, 1935, MSJ - Kunstmuseet i Tønder EFTERÅRETS STORE UDSTILLING I KUNSTFORENINGEN GL STRAND SÆTTER FOKUS PÅ TRE KVINDELIGE KUNSTNERE, DER

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME

KVINDERNES SURREALISME LÆRERVEJLEDNING UNDERVISNINGSMATERIALE GRUNDSKOLENS UDSKOLING OG UNGDOMSUDDANNELSER KVINDERNES SURREALISME 15.09.2018-20.01.2019 FRANCISKA CLAUSEN RITA KERNN-LARSEN ELSA THORESEN 1 LÆRERVEJLEDNING Undervisningsmaterialet

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME

KVINDERNES SURREALISME UNDERVISNINGSMATERIALE GRUNDSKOLENS UDSKOLING OG UNGDOMSUDDANNELSER KVINDERNES SURREALISME 15.09.2018-20.01.2019 FRANCISKA CLAUSEN RITA KERNN-LARSEN ELSA THORESEN 1 SURREALISME Surrealismen startede som

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser Maria Lassnig At male med kroppen 18/11 2016 26/2 2017 Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om særudstillingen

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Wilhelm Freddie. Stik gaflen i øjet!

Wilhelm Freddie. Stik gaflen i øjet! Wilhelm Freddie. Stik gaflen i øjet! Kære underviser Som supplement til vores undervisningsmateriale har vi her samlet supplerende information og forslag til ekstra opgaver og tematikker, der kan inkluderes

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

November Rita Kernn-Larsen: Festen, 1935, MSJ - Kunstmuseet i Tønder Se side 4 og 5

November Rita Kernn-Larsen: Festen, 1935, MSJ - Kunstmuseet i Tønder Se side 4 og 5 4 November 2018 Rita Kernn-Larsen: Festen, 1935, MSJ - Kunstmuseet i Tønder Se side 4 og 5 INDHOLD side Anbefalinger... 2 Fri entré til Arbejdermuseet... 2 Maleskolen forår 2019 på Grøndal Multicenter...

Læs mere

KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT FEBRUAR MAJ 2013

KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT FEBRUAR MAJ 2013 MUSEUM SØNDERJYLLAND KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT FEBRUAR MAJ 2013 SÆRUDSTILLING 1. FEBRUAR 2013-12. MAJ 2013 LEE MILLER OG DET SURREALISTISKE BLIK Forårets udstilling sætter fokus på den amerikanske fotograf

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

KON FRON TATION KONFRONTATION. En lærerguide. 25. maj 23. juni 2013 KURATERET AF CLAUS EJNER & ZVEN BALSLEV

KON FRON TATION KONFRONTATION. En lærerguide. 25. maj 23. juni 2013 KURATERET AF CLAUS EJNER & ZVEN BALSLEV En lærerguide KON FRON TATION KONFRONTATION KURATERET AF CLAUS EJNER & ZVEN BALSLEV 25. maj 23. juni 2013 Introduktion Fra d. 25. maj til d. 23. juni 2013 kan I opleve KONFRON- TATION, en udstilling med

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

MOON SKIN LUCID WALK

MOON SKIN LUCID WALK EN LÆRERGUIDE MOON SKIN LUCID WALK 10. januar 2015-1. marts 2015 Evren Tekinoktay: Neon Relieffer - Egg, Bunny, Harlowe, Elektra, Crystal & Bambi, 2014. Introduktion Kære underviser I perioden 10. januar

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. BEYOND REALISM - post-reale tendenser i fotografiet. Fotografisk Center 24. januar 23.

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. BEYOND REALISM - post-reale tendenser i fotografiet. Fotografisk Center 24. januar 23. UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF BEYOND REALISM - post-reale tendenser i fotografiet Fotografisk Center 24. januar 23. marts 2014 Isabelle Wenzel, Kiste #1, 2009 INDHOLD: OM UNDERVISNINGSMATERIALET

Læs mere

Information til studerende om. Eksistentiel-humanistisk psykologi

Information til studerende om. Eksistentiel-humanistisk psykologi Information til studerende om Eksistentiel-humanistisk psykologi Life Academys udgangspunkt Life Academys uddannelse til Integrativ Energi & Power Psykoterapeut tager udgangspunkt i den eksistentielle

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Salvador Dalí i flere dimensioner

Salvador Dalí i flere dimensioner P R M 13. okt. - 10. november alvador alí i flere dimensioner international med over 130 udstillede skulpturer og grafiske værker The Mae West ofa er blot en af de over 130 udstillede skulpturer og grafiske

Læs mere

KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops

KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM 2018 Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops Kurser Kursusprogram 2018 Tingenes hemmelige liv En workshop omkring Stilleben opstilling v. billedkunstner Rick Towle Stilleben,

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop.

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop. Kirsten Justesen MY BODY IS MY TOOL Målgruppe: Folkeskolen 7-10. kl. Kroppen i kunsten Som forberedelse til et besøg på Rønnebæksholm og udstillingen MY BODY IS MY TOOL kan man se portrætfilmen om kunstneren

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Indledning Bogen Annas Himmel tager fat på et meget stort emne for både børn og voksne, nemlig døden. Anna har mistet sin mor og gennem bogen bliver Annas sorg

Læs mere

Kultur og lederopgaven

Kultur og lederopgaven Kultur og lederopgaven Jeg har hørt De kender ikke til termostater radiator på 5 og åbne vinduer Hvis man ikke passer på stiger overarbejde stille og roligt De har ikke overblik og tager ikke ansvar De

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

EN SAMLING SURREALISME

EN SAMLING SURREALISME MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET Generalforsamlingens 176 fremmødte afspejlede på fornemste vis tendensen fra året 2014, hvor foreningen med en stigning i medlemstallet på 355 kom op på 1315 medlemmer og dermed

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE En lærerguide 0. - 10. klasse INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 21. maj til 27. juni kan du og din klasse opleve udstillingen

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Notat vedr. kunstnere indstillinger til indkøb af kunst 2015

Notat vedr. kunstnere indstillinger til indkøb af kunst 2015 Sagsnr. 20.04.03-G01-2-15 Dato 27-5-2015 Sagsbehandler Malene Bram Curth Notat vedr. kunstnere indstillinger til indkøb af kunst 2015 Den kunstfaglige gruppe består af følgende medlemmer: Udstillingsleder

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

PROCES DOKUMENT FUTURISME

PROCES DOKUMENT FUTURISME PROCES DOKUMENT FUTURISME JUNAD ASHRAF GRUPPE 5 1 1 Inholdsfortegnelse 1.Forside 2.Inholdsfortegnelse 3.Perioden & Stilarten 4.Tidstypiske Kunstrere 5.Karakteristisk Træk 6.Typografi 7.Reference til Nutiden

Læs mere

Da billedkunsten blev kreativ Om en enkelt af kreativitetens mange facetter

Da billedkunsten blev kreativ Om en enkelt af kreativitetens mange facetter Da billedkunsten blev kreativ Om en enkelt af kreativitetens mange facetter Af Martin Simonsen Dette billede: Suprematisme. Kasimir Malevich: Nr. 50, 1917 Da Daguerre opfandt fotografiet i 1830 erne, rakte

Læs mere

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk Anna Ancher - en usædvanlig kvinde Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. Undervisningsmateriale for 7.-10. klasse 2009 www.skagensmuseum.dk Spørgsmål Kender du nogle usædvanlige kvinder fra nutiden? Hvem?

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Først og fremmest vil jeg gerne sige en stor tak til Scandinavia - Japan Sasakawa Foundation

Læs mere

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Kursusprogram 2017 Kurser 2017 Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Være med til et spændende weekendkursus hvor vi vil eksperimentere med foto som kunstnerisk udtryksform

Læs mere

Måned Emne Materialer Fælles mål

Måned Emne Materialer Fælles mål Måned Emne Materialer Fælles mål Perspektivtegning August Repetition og fortsættelse af perspektivtegning(frontperspektiv) fra 4. klasse og de teknikker der bruges dertil. Vi arbejder med et eller flere

Læs mere

mimi olsen neel schucany Filmisk litteratur historie Gyldendal

mimi olsen neel schucany Filmisk litteratur historie Gyldendal Filmisk litteratur historie mimi olsen neel schucany Gyldendal eksempel Krig og mellemkrigstid Ekspressionisme 1914-1945 Ismer fra ca. 1905-1925 I perioden under og efter 1. verdenskrig finder vi en mangfoldighed

Læs mere

Love & Recollections 5 April - 18 juni 2011

Love & Recollections 5 April - 18 juni 2011 Cath Alexandrine Danneskiold- Samsøe Gallery præsenterer Love & Recollections 5 April - 18 juni 2011 Kunstværker af Ole Tersløse (DK) og Maleonn (Kina) Cath Alexandrine Danneskiold- Samsøe Gallery præsenterer

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. marts 8. april 2012 kan du og din klasse opleve sammenslutningen Den Frie Udstillings Forårsudstilling 2012, der viser

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Udskoling og ungdomsuddannelser Omer Fast Present Continuous 24/9 2016-8/1 2017 Dette undervisningsmateriale omhandler den israelsk-fødte og nu tyskbosatte kunster, Omer Fasts udstilling

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011

I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011 I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011 Om Thomas Kluges kunst For mange mennesker er Thomas Kluge (f. 1969) en befriende kontrast til det, man ellers kender som MODERNE KUNST. Man kan se,

Læs mere

Kønsuligheden i kunstens verden

Kønsuligheden i kunstens verden Kønsuligheden i kunstens verden Kunstnerparret Marie Luplau og Emilie Mundt Marie Luplau (1848-1925) og Emilie Mundt (1842-1922) var begge malere, der studerede hos maleren Vilhelm Kyhn, i hvis atelier

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium og HF Ung dansk fotografi 14 Fotografisk Center, 15. november 14. december 2014 Udstillingen vises i Slottet, Carlsberg Byen, Bryggerens Plads 11, 6 sal. 1799

Læs mere

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi I min morfars kones stue - Hammerhøj Bogen tager afsæt i et af Vilhelm Hammershøis billeder Interiør. Åbne døre. Strandgade 30. 1905. Sammen med

Læs mere

Rune Elgaard Mortensen

Rune Elgaard Mortensen «Hovedløs rytter», 59x85 cm, olie og akryl på lærred 203 «Kirurgisk saks, jazzmusiker», 55x70 cm, olie og akryl på lærred 204 «Kirurgisk saks, sløret baggrund», 55x70 cm, olie på lærred 205 «Limitless

Læs mere

PICASSO KERAMIK. Kontakt. Undervisningsmaterialet består af:

PICASSO KERAMIK. Kontakt. Undervisningsmaterialet består af: PICASSO KERAMIK Pablo Picasso: Tête de chèvre. 1956. Private Collection Succession Picasso/ VISDA 2018. Photo: Maurice Aeschimann Kontakt Kontakt Louisianas booking for at bestille 1 eller 2-timers forløb

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Nærkontakt af tredje grad (de-place/re-place)

Nærkontakt af tredje grad (de-place/re-place) Nærkontakt af tredje grad (de-place/re-place) Johannes Christoffersen/ Lars Bent Petersen. 2009 Kort om projektet: Nærkontakt af tredje grad (de-place/re-place), er et kunstprojekt, der vil undersøge eksisterende

Læs mere

RODIN. Undervisningsmateriale. Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse

RODIN. Undervisningsmateriale. Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse RODIN af JACQUES DOILLON Undervisningsmateriale Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse Forfatter: Katrine Sommer Boysen Baggrund Den franske kunstner

Læs mere

Adam Saks. Af Bent Blüdnikow. Adam Saks er opvokset i København og blev student fra Øregårds Gymnasium.

Adam Saks. Af Bent Blüdnikow. Adam Saks er opvokset i København og blev student fra Øregårds Gymnasium. En af de mest succesfulde danske kunstnere i disse år er maleren Adam Saks, der er bosat i Berlin. Han har haft separatudstillinger på gallerier og museer i Europa, senest i Helsinki i Finland, hvor flere

Læs mere

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014 En lærerguide KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling 4. oktober - 9. november 2014 Manuel Canu: From Wall to Floor, 2013 Introduktion Kære underviser I perioden 4. oktober til 9. november kan du og din

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 Klara Kristalova, billedkunst (CZ/DK) Klara Kristalova er født i Prag i Tjekket, hun bor og arbejder i Sverige. Hun er uddannet fra Det Svenske Institut for Kunst i Stockhom

Læs mere

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Tekst og redaktion ved Lasse Kaae og Majbritt Løland, Randers Kunstmuseum, oktober 2016. 1 Lærervejledning Lærervejledningen giver en introduktion til

Læs mere

FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse. Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk

FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse. Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk KUNST OG SELVISCENESÆTTELSE Hvad er identitet og hvordan iscenesætter du dig selv? Frida Kahlos (1907-1954) værker

Læs mere

Introduktion. Kære underviser

Introduktion. Kære underviser En lærerguide Introduktion Kære underviser I perioden 16. august til 28. september 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en stor retrospektiv udstilling med unikke værker og installationer skabt

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Mellemtrin Vilhelm Lundstrøm og den gode smag 15/9 2017-25/2 2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Vilhelm Lundstrøm og den gode

Læs mere

Forårsudstillingen 6/4-1 2/5 201 3

Forårsudstillingen 6/4-1 2/5 201 3 NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 3/201 3 Forårsudstillingen 6/4-1 2/5 201 3 Næstved Kunstforening inviterer til fernisering af Forårsudstillingen lørdag den 6. april fra

Læs mere

Rokokoværker inden for billedkunsten

Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoens stilmæssige storhedstid ligger fra ca. 1720 1789 (den franske revolution). I Danmark var perioden ikke så lang, men varede ca. fra 1740 1770. Rokokoen kom

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk August 2018 Den Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune Med Vardes Kulturelle Rygsæk bliver der taget vare om børn- og unges

Læs mere

KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND

KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST UNDERVISNINGSMATERIALE TIL BESØG PÅ EGEN HÅND KUNST OG FAMILIEMOTIVER PÅ STATENS MUSEUM FOR KUNST Kære underviser Dette materiale indeholder inspiration

Læs mere

Psykoanalyse og billedkunst

Psykoanalyse og billedkunst Psykoanalyse og billedkunst JØRGEN BRUUN PEDERSEN Psykoanalyse og billedkunst Omkring Picassos "Guernica" Roskilde Universitetsforlag Jørgen Bruun Pedersen Psykoanalyse og billedkunst Omkring Picassos

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Billedkunst C-niveau

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Vilhelm Lundstrøm og den gode smag 15/9 2017-25/2 2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Vilhelm Lundstrøm og

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR

VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR GRETHE MARIANN MAURSETH Billedkunstner Medlem af Billedkunstnernes Forbund PROFIL UDDANNELSE 2003-2006 Aarhus Kunstakademi, Fagskolen for maleri v/jon Gislason, Max Parylewicz,

Læs mere

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening Thorvald Hagedorn-Olsen Thorvald Hagedorn-Olsen (1902-96) Biografi Udvalgte udstillinger Hovedbiblioteket - Helsingør J. F. Willumsens museum -Frederikssund. 90 års jubilæum for Th. Hagedorn-Olsen v./

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Inspirationskilder. Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov

Inspirationskilder. Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov Inspirationskilder Michael Mose Biskjær Caroline Holst Lundqvist Kim Halskov Læringsmål Efter at have gennemført tema 2 om Inspirationskilder vil eleverne kunne redegøre for og diskutere den dobbelte rolle,

Læs mere