OMRÅDEFORNYELSESANSØGNING. Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, januar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OMRÅDEFORNYELSESANSØGNING. Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, januar 2010"

Transkript

1 OMRÅDEFORNYELSESANSØGNING 1 Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, januar 2010

2 INDHOLD 2 MOTIVATION 3 Ansøgning OMRÅDET 4 Vammen Lidt historie Byens udvikling BYENS LIV 5 Sociale og kulturelle tilbud Foreningsliv Erhvervsliv Tilbud til børnefamilierne Sociale forhold BYENS RUM OG BYGNINGER 9 Oprydning Bygningsfornyelse Indsatspuljen Borgerinddragelse BUDGET OG ORGANISERING 10 Kommunens organisering af indsatsen Tids- og handlingsplan LAG-midler Fonde Statistik Budget PROBLEMER, POTENTIALER OG INITIATIVER 6 Landsbyudviklingsplanen Fynbohus Trafiksanering Grønt sti- og oplevelsesareal (bypark) Legeplads Tilbud til unge mellem 14 og 18 år Fælles mødested Nye boliger Planlægning

3 MOTIVATION 3 Ansøgning For at generere udvikling og skabe attraktive levevilkår for områdets nuværende og kommende beboere samt fastholde og forbedre erhvervsmulighederne søger Viborg Kommune hermed Indenrigs- og Socialministeriet om del i udgiftsramme for 2010 med henblik på at igangsætte en dynamisk og helhedsorienteret bymæssig, kulturel og social områdefornyelse i Vammen. Området har mange kvaliteter - ikke mindst den historiske og kulturelle arv og den smukke natur. Vammen har en historie at fortælle, som både skaber identitet og lokal stolthed, og som kan gøre området mere attraktivt for områdets beboere, turister og tilflyttere. Det er Viborg Kommunes mål at øge Vammens værdi som attraktivt boligområde med særlig fokus på de landskabelige værdier og et sundt og aktivt fritidsliv. Områdefornyelsen omfatter hele Vammen. Samtidig med områdefornyelsesindsatsen skal der tages hånd om den aktuelle boligsituation i Vammen, som er præget af flere nedslidte ejendomme og tomme boliger. Kommunen ønsker derfor at igangsætte bygningsfornyelse i Vammen - både ved brug af kommunens ordinære byfornyelsesramme samt ved at anvende en del af den fra Indenrigs- og Socialministeriet tildelte indsatspulje (den økonomiske ramme fra den særlige 150 mio. kr. pulje). Tilsammen skal fornyelsen af byrummene og de sociale og kulturelle mødesteder samt istandsættelsen eller fjernelse af forfaldne bygninger sikre et spændende og attraktivt landsbymiljø og en bedre boligkvalitet i Vammen. Indsatsen skal være til glæde og gavn for alle - både for de borgere, der bor i Vammen nu og de borgere, der flytter til i de kommende år.

4 OMRÅDET 4 Vammen Vammen, der har 533 indbyggere, er en lille landsby mellem Viborg og Hobro - placeret ved den sydvestlige ende af Tjele Langsø i det smukke midtjyske morænelandskab. Mod nord er landskabet kuperet med skovklædte skrænter. Fra byen er der stier til de bynære landskaber - bl.a. til Tjele Langsø, hvor der findes et offentligt rekreativt område ved Vammen Camping. Lidt historie Området omkring Vammen er fyldt med historie og der findes en række forhistoriske høje og jættestuer i det smukke landskab. Mange af gårdene i området har navn efter højene - såsom Tinghøj og Uglhøj. Strækningen Tinghøjvej og Hobrovej er en del af en østlig afgrening af Hærvejen op gennem Jylland. Vammen er en gammel landsby med tydelig forte (landsbyens oprindelige fællesjord) med kirke, historisk bykerne og velbevaret vejstruktur. Bygningskulturen fortæller byens historie med huse i en karakteristisk byggestil i rød tegl og med fine detaljer. Flere af de oprindelige firlængede gårde ligger omkring forten med præstegården som den største og mest velbevarede. Byens udvikling Frem til 2021 forventes Vammens indbyggertal at stige fra 533 indbyggere til godt 600 indbyggere - en stigning på 13 %. Det beregnede arealbehov viser, at der ikke er behov for yderligere areal til byudvikling. Der er lokalplanlagt for knap ca. 3 ha til nye boliger ved Bøgedalen og knap 2 ha mellem Nørregade og Løndalen. Vammen har et varieret udbud af boligtyper - dels i den oprindelige landsby og dels i de nyere boligkvarterer. Byen har en tydelig historisk bykerne og der er stor rummelighed til nye boliger i planperioden. Der er gode rekreative muligheder tæt ved byen med stier til det bynære landskab med kulturspor, flere søer, å, bademuligheder og skove.

5 BYENS LIV 5 Sociale og kulturelle tilbud Naturen spiller en stor rolle i Vammen, og med Fastruplund Skov og Tjele Langsø som naboer er der god mulighed for at få en grøn oplevelse. I Vammen by er der tilbud til store og små med skolen, forsamlingshus og et ældrecenter. Der findes desuden en sportshal (Langsø Hallen) og et lokalt bibliotek. Der er busforbindelse til Viborg og Hobro. Foreningsliv Der er et velfungerende foreningsliv i Vammen, hvor bl.a. Borgerforeningen for Vammen og Omegn er en initiativrig iværksætter. Derudover kan nævnes: idrætsforeningen med fodbold, tennis, badminton, løb, stavgang og gymnastik, jagtforeningen, spejder, rideklubben, pensionistklubben, Vammens Aktive Kvinder, foredragsforeningen m.m. Foreningslivet i Vammen udgiver desuden deres eget blad, hvor byen og områdets borgere kan holde sig orienteret om arrangementer og aktiviteter. Se www. klubbladet.dk. Hvert år er der desuden et kulturelt møde med den norske venskabslandsby Tørdal; et venskab, der havde 10 års jubilæum i foråret Tilbud til børnefamilierne Vammen har flere tilbud til børnefamilier, både med hensyn til pasning, skolegang og fritidstilbud. For de helt små er der et velfungerende system af dagplejere, og for de større børn er der en børnehave. Vammen Skole var byens omdrejningspunkt og det var et stort tab for byens borgere og byens liv, at den blev lukket. Skolen blev erstattet af Langsø Friskole i 2008, som nu er byens nye omdrejningspunkt. De gamle skolebygninger er i dag delvist overtaget af Langsø Friskole, der har godt 70 elever og tilbyder undervisning fra børnehaveklasse til og med 7. klasse. Skolen har tilknyttet SFO og åbner i løbet af 2010 en børnehave: Langsø Børnehus. Friskolens overtagelse af skolens bygninger har været et positivt islæt for bevarelsen af bylivet. I forbindelse med Friskolens etablering har der været udvist et betydeligt lokalt engagement, der ønskes underbygget med nærværende ansøgning om støtte til forbedring af forholdene bl.a. i periferien af skolen. Sociale forhold - Se bilag Erhvervsliv I Vammen findes de traditionelle landsbytilbud med bl.a. købmanden, en butik med brugskunst, Vammen Kro og en TV- og radioforretning. På serviceområdet findes en frisør, autoværksted, en tømrermester, en murermester, Vammen Smede, samt Vammen Andelskasse. Desuden ligger Vammen Camping tæt på byen.

6 PROBLEMER, POTENTIALER OG INITIATIVER 6 Landsbyudviklingsplanen Boligselskabet Sct. Jørgen, Viborg Kjellerup er etableret i 2005/6 ved sammenlægning af Boligselskabet Sct. Jørgen, Kjellerup Boligforening, Rødkærsbro Boligselskab og Boligselskabet Gudenå. Boligselskabet Sct. Jørgen har et samarbejde med Tjele Almene Boligorganisation, der har en afdeling i Vammen. Man ønsker nu at indgå et samarbejde med Vammen by og Viborg Kommune om en udvidelse af antallet af almene boliger i byen. Boligselskabet Sct. Jørgen har i samarbejde med de lokale foreninger i Vammen udarbejdet et forslag til byfornyelse i Vammen. Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra: Langsø Friskole Vammen Borgerforening Boligselskabet Sct. Jørgen Byfornyelsen i Vammen er blevet konkretiseret i en landsbyudviklingsplan, som tager udgangspunkt i den oprindelige planlægning af Vammen. Dermed er planen en videreførelse af de intentioner, som blev skabt i forbindelse med helhedsplanen for Vammen by fra januar 2005 og samtidig i overensstemmelse med tankerne for Vammen i Kommuneplan Landsbyudviklingsplanen tager udgangspunkt i to indsatsområder: Omdannelse af det nedslidte område mellem friskolen, kirken, forsamlingshuset og det gamle mejeri til et attraktivt areal for lokalområdet samt Sikring af mulighed for udvidelse af den selvejende institution Fynbohus således, at den kan opfylde dagens krav til boligenheder for beboerne.

7 7 Fynbohus Fynbohus er et bosted med plads til voksne udviklingshæmmede beboere. Institutionen, der tilbyder døgndækning, modtager primært beboere, der af sociale, adfærdsmæssige, psykiske eller aldersbetingede årsager, har brug for en tryg hverdag med mulighed for støtte døgnet rundt. Trafiksanering Kommunen ønsker med områdefornyelsen generelt at vurdere trafiksikkerheden i landsbyen med henblik på at etablere hastighedsdæmpende foranstaltninger og skabe større sikkerhed i form af f.eks. gå/cykelstier, vejbump eller chikaner. Herunder er skitseret særlige fokusområder: Indsatsområdet vedrørende Fynbohus er ikke direkte en del af ansøgning om støtte til områdefornyelse. Det vurderes dog, at begge initiativer vil være en saltvandsindsprøjtning til området og at begge initiativer er til glæde og gavn for områdets liv og beboere. Ligeledes skal det i programfasen undersøges hvorledes samarbejdet mellem byen og Fynbohus kan styrkes fremover Den nuværende skolegård er opdelt via en gennemgående vej. Hvilket ikke er hensigtsmæssigt både i forhold til sikkerhed og for brugen af skolegården. Der foreslås derfor, at etablere en ny vejforbindelse til Genvej parallelt med kirkegården, hvorved trafikforbindelsen over skolegården helt kan fjernes. Herved opnås der også en mulighed for, at kunne skabe en bedre trafikal forbindelse til de funktioner, som i øvrigt er i området. Der etableres forbedrede parkeringsmuligheder ved forsamlingshuset. Der etableres forbedret busholdeplads samt cykelparkering ved busholdepladsen ved den kommunale børnehave. Der etableres forbedret overgang for fodgængere over Nørregade fra forsamlingshuset til det grønne område ved Nørregade 14. Der etableres forbedret overgang for fodgængere over Haugårdsvej fra friskole og børnehave til Vammen stadion og Langsø Hallen. En række øvrige særlige trafikale foranstaltninger flere steder i byen skal undersøges i programfasen. Herunder evt. ny forbindelse mellem Bøgedalen og Hobrovej pga. trafikfarlige forhold. Men også købmandens placering lige ved et trafikalt knudepunkt er uhensigtsmæssigt og evt. forbedringsmuligheder skal undersøges nærmere.

8 8 Grønt sti- og oplevelsesareal (bypark) Legeplads 1. Der tilkøbes/frastykkes et areal, som vil kunne komme til at udgøre en grøn oplevelseskile mellem Haugårdsvej, kirkegården og forsamlingshuset herved skabes der mulighed for et spændende stykke grønt areal, der i kraft af sin nærhed til skole, institutioner, forsamlingshus, bymidte mv. kan anvendes af mange. Aktiviteter kunne være: leg, svævebane, klatretårn, udendørs fitness o.l Etablering af legeplads ved Langsø Friskole og Børnehave fase 1 (er under udarbejdelse af Langsø Friskole) Legeplads fase 2. Etablering af legeplads i det grønne område imellem skole og forsamlingshus. Skal kunne bruges af alle byens børn også udenfor skolens og børnehavens åbningstider På ovennævnte areal etableres et stisystem, som forbinder adgangen fra Haugårdsvej med kirkegården og forsamlingshuset. Undersøgelse af mulighederne for bedre information om eksisterende naturtilbud og kulturhistoriske tilbud skal ligeledes foregå i programfasen. Tilbud til unge mellem 14 og 18 år 1. Etablering af lokaler i tilknytning til skolen (evt. i den gamle gymnastiksal se næste afsnit), som skal kunne anvendes til aktiviteter for de 14 til 18 årige. Eksempelvis PC-lokale, netcafé, værksted og klublokale. 2. Etablering af udendørsaktiviteter, som eksempelvis skater-bane eller BMX-bane. Etableres i tilknytning af Langsø Hallen. Fælles mødested Boligselskabet Sct. Jørgen har opkøbt Vammen Skoles gamle gymnastiksal. Det er intentionen at denne renoveres som beboerlokaler til boligselskabets beboere og resten af byens borgere som et supplement til forsamlingshuset og hallen som et sted, hvor beboerne fra de almene boliger kan mødes med beboere fra resten af byen. Dele af gymnastiksalen kan indrettes som aktivitetssted/værested for Vammens unge (særligt de 14 til 18 årige). Nye boliger Det gamle mejeri ønskes nedrevet sammen med 2 andre saneringsmodne ejendomme således, at der senere kan skabes en boligfornyelse af arealet med plads til ca. 10 boliger. Nye boliger tænkes opført i en arkitektur, som kan være medvirkende til at styrke landsbymiljøet. Planlægning Der skal foretages en ny lokalplanlægning, der tager hensyn til områdefornyelsens aktiviteter.

9 BYENS RUM OG BYGNINGER 9 Oprydning Der er en generel mangel på oprydning på en del ejendomme med efterladte biler, byggeaffald o.l. Dette skæmmer indtrykket af byen. Kommunen ønsker, i forbindelse med områdefornyelsen, at give borgerne mulighed for at aflevere alt lige fra aviser til storskrald og gamle biler. Dette kunne f.eks. ske som en oprydnings-event, hvor alle får mulighed for at skille sig af med diverse løsøre. Bygningsfornyelse Generelt er området præget af en fornyet optimisme og mange ejendomme er pænt vedligeholdte. Dog er helhedsindtrykket stadig noget blandet. Der er desværre flere ejendomme i landsbyen, der er misholdte, forfaldne og/eller mangler tidssvarende installationer, hvilket har en negativ afsmitning på landsbyens udtryk generelt. Der er i byen mange - både beboede og ubeboede ejendomme, som er så nedslidte og forsømte, at de som led i byfornyelsen vil blive søgt nedrevet eller istandsat. Indsatspuljen Viborg Kommune har søgt midler fra Indenrigs- og Socialministeriets særlige pulje til nedslidte ejendomme. En del af disse midler tænkes anvendt i Vammen. Borgerinddragelse Borgerne i Vammen besidder en række ressourcer, som skal bruges i forbindelse med områdefornyelsen. Det er nødvendigt at støtte og motivere disse kræfter, så de hver især og i et koordineret samarbejde kan bidrage til og fastholde en positiv udvikling i Vammen. I forbindelse med, at der udarbejdes program for områdefornyelsen nedsættes en styregruppe, et sekretariat og en række arbejdsgrupper med bred repræsentation af byens borgere, andre interessenter i byen, Viborg Kommune og en ekstern konsulent. Sekretariatet og arbejdsgrupperne afklarer i programfasen de præcise ønsker til gennemførelsen og udarbejder sammen det endelige program for områdefornyelsen. Styregruppen følger arbejdet og indstiller til godkendelse i udvalg og byråd. En stor styrke ved en områdefornyelse i Vammen er det store lokale engagement både fra borgere, fra foreningslivet, fra skolen, fra det lokale boligselskab og fra investorer. Især Vammen Borgerforening, Langsø Friskole, Vammen Ungdoms- og Idrætsforening og Langsø Hallen med en meget bred repræsentation er talerør for byen. Vammen har en lang tradition for at udvikle nye idéer og få gennemført dem i fællesskab. Byens borgere har udført mange projekter ved hjælp af frivilliges indsats, og der er en stærk iværksætterånd i byen. Som et meget vigtigt element i såvel programfasen som i den senere gennemførelsesfase skal fremhæves, at de lokale borgere og foreninger indgår i et forpligtende samarbejde - ikke alene med Viborg Kommune men også med institutionen Fynbohus, boligforeningen og eksterne investorer, så der er grundlag for mærkbare og blivende forbedringer i projektet.

10 BUDGET OG ORGANISERING 10 Viborg Byråd Styregruppe Formand og næstformand i Teknik og Miljøudvalg + sekretariatet Sekretariat Teknisk Forvaltning og sbs rådgivning a/s Arbejdsgruppe Forbedring af byrum og bymiljø Repræsentanter for byens borgere, institutioner og interessenter Arbejdsgruppe Kulturelle og sociale initiativer Repræsentanter for byens borgere, institutioner og interessenter Kommunens organisering af indsatsen Organisationen bag områdefornyelsen tænkes at foregå i et forpligtende samarbejde mellem styregruppen, sekretariatet og arbejdsgrupperne - med Viborg Byråd som den øverste og bevilgende myndighed. Arbejdsgrupperne, med de lokale repræsentanter, skal sikre den kontinuitet og handlekraft, som er nødvendig for projektets gennemførelse. Arbejdsgrupperne refererer til sekretariatet, der står for den daglige ledelse af projektet. Tids- og handlingsplan Områdefornyelsen forventes afviklet over en kort programfase på 3-6 måneder og derefter en gennemførelsesperiode på 3-5 år. En konkret prioritering af indsatsen og fastlæggelse af den endelige gennemførelsesperiode skal ske i dialog med landsbyens borgere og interessenter og naturligvis under hensyn til de økonomiske rammer i Viborg Kommune. LAG-midler Der søges sammen med områdefornyelsen også supplerende LAG-midler til indsatsen. Fonde Relevante fonde vil blive søgt og enten tilknyttet direkte til områdefornyelsen eller til projekter i periferien af denne Statistik - Se bilag Budget Der ansøges om kr. fra Indenrigs- og Socialministeriet. Aktiviteter I alt LAG Kommune Stat Planlægning, program, borgerinddragelse mv Torve, pladser, opholdsarealer mv Kulturelle og boligsociale forhold, værested, aktivitetshus Særlige trafikale foranstaltninger, sikkerhed mv I alt Samtidigt med OmrådeFornyelsen i Vammen igangsætter Viborg Kommune øvrige byfornyelsesaktiviteter: Aktiviteter I alt LAG Kommune Stat Almindelig byfornyelse; bolig og friarealer Indsatspuljen: opkøb, nedrivning eller istandsættelse I alt

PROGRAM FOR OMRÅDEFORNYELSE. Program for områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, JANUAR 2011

PROGRAM FOR OMRÅDEFORNYELSE. Program for områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, JANUAR 2011 1 PROGRAM FOR OMRÅDEFORNYELSE Program for områdefornyelse i Vammen, Viborg Kommune, JANUAR 2011 INDHOLD 2 FORORD 3 1 VAMMEN 4 2 INDSATSOMRÅDER 6 3 TIDS- OG HANDLINGSPLAN SAMT BUDGET 9 4 INVESTERINGSREDEGØRELSE

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Den samlede kommunale finansiering til de 3 projekter bliver efter en statsrefusion kr.

Den samlede kommunale finansiering til de 3 projekter bliver efter en statsrefusion kr. Mødedo: 12. august 2009 Ansøgning om støtte til byfornyelses og forskønnelse Baggrund Teknisk Udvalg behandlede på mødet den 04. marts, (sag nr. 56) sag om udmøntning af puljebeløb på 2. mio. kr. i 2009,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

OMRÅDEFORNYELSE KLEJTRUP BORGERMØDE 01, 22. SEPTEMBER 2016

OMRÅDEFORNYELSE KLEJTRUP BORGERMØDE 01, 22. SEPTEMBER 2016 // OMRÅDEFORNYELSE KLEJTRUP BORGERMØDE 01, 22. SEPTEMBER 2016 // DAGENS GANG 17:30-18:30 Byvandring 18:30-19:00 Fællesspisning og info 19:00-20:00 Workshop og opsamling // INFO Områdefornyelse i Klejtrup

Læs mere

De mindre byers udfordringer og muligheder, herunder for støtte efter byfornyelsesloven

De mindre byers udfordringer og muligheder, herunder for støtte efter byfornyelsesloven De mindre byers udfordringer og muligheder, herunder for støtte efter byfornyelsesloven Vækst (pct.) i befolkningstallet (2007 2012) Udvikling i skattepligtig indkomst Byfornyelsesloven På Finansloven

Læs mere

Støtte efter byfornyelsesloven til tilpasning af nedslidte byer

Støtte efter byfornyelsesloven til tilpasning af nedslidte byer Støtte efter byfornyelsesloven til tilpasning af nedslidte byer Generelt om byfornyelsesloven Loven gælder for alle kommuner, og kan anvendes i alle byer og i det åbne land På Finansloven afsættes 280

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byfornyelse i mindre byer

Byfornyelse i mindre byer - 1 Byfornyelse i mindre byer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog op til sommerferien regler om en styrket byfornyelsesindsats i kommuner udenfor vækstområderne. Både for

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Områdefornyelse i mindre byer. i samarbejde med de lokale aktionsgrupper

Områdefornyelse i mindre byer. i samarbejde med de lokale aktionsgrupper Områdefornyelse i mindre byer i samarbejde med de lokale aktionsgrupper 19-03-2009 2 Byfornyelsesloven gælder for alle byer store som små - og der er 4 beslutningstyper. Områdefornyelse Bygningsfornyelse

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 og revideret i efteråret 2018 af Herning Kommune,

Læs mere

Lov om byfornyelse og udvikling af byer

Lov om byfornyelse og udvikling af byer Dato 28.02.2013 Lov om byfornyelse Dok.nr. 37507/13 Sagsnr. 13/4641 Ref. KRQV Lov om byfornyelse og udvikling af byer Lovens hovedformål er at igangsætte udvikling og omdannelse af byområder, der gør dem

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Tilskudsmuligheder til nedrivning af faldefærdige bygninger

Tilskudsmuligheder til nedrivning af faldefærdige bygninger 1. Landsbypuljen 2. Byfornyelse Bygningsfornyelse Områdefornyelse Landsbypuljen kan støtte Istandsættelse Nedrivning Ombygning Fjernelse af skrot Kommunalt opkøb Støtte Kommunernes anvendelse af de statslige

Læs mere

Byfornyelse i Bramming bymidte. Borgermøde Tirsdag den 13. juni 2017

Byfornyelse i Bramming bymidte. Borgermøde Tirsdag den 13. juni 2017 Byfornyelse i Bramming bymidte Borgermøde Tirsdag den 13. juni 2017 Dagsorden Velkomst og introduktion til byfornyelsesindsatsen v/ formand for Plan & Miljøudvalget John Snedker Områdefornyelsens sammenhæng

Læs mere

Præsentation af PROGRAM Ordet er frit v/ Borgerf. fmd. Henrik Sørensen

Præsentation af PROGRAM Ordet er frit v/ Borgerf. fmd. Henrik Sørensen Aftenens forløb 19.00 Velkomst v/ Herning Kommune Præsentation af PROGRAM Ordet er frit v/ Borgerf. fmd. Henrik Sørensen 19.45 Kaffe/kort pause 20.00 Spørgsmål og svar 21.00 Afrunding og tak for i aften!

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Områdefornyelse i Sundby 2016

Områdefornyelse i Sundby 2016 Områdefornyelse i Sundby 2016 Informationsmøde Aftenens program kl 17.30 Velkomst ved Morsø Kommune og fællesspisning kl 18.15 Præsentation af Udviklingsplanen for Sundby, status fra arbejdsgruppe og Fremtidens

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Landbyrådsrepræsentanten fra Vellev inviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune udkast Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 af Herning Kommune, By, Erhverv og Kultur.

Læs mere

Områdefornyelse i Bjergby 2016

Områdefornyelse i Bjergby 2016 Områdefornyelse i Bjergby 2016 Informationsmøde Aftenens program kl 17.30 Velkomst ved Morsø Kommune og fællesspisning kl 18.15 Præsentation af udviklingsplanen for Bjergby kl 19.00 Information om områdefornyelse

Læs mere

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune:

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 6: Politiske beslutninger om områdefornyelse i Kulbanekvarteret samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 01.11.00-P00-1-14

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget

Budgetønsker Plan- og Boligudvalget Budgetønsker Budgetønsker drift Nr. Drift [Hele 1.000 kr.] s Driftsønsker 2013 2014 2015 2016 1 Vedligeholdelse udenomsarealer 5.500 5.500 5.500 5.500 2 Middel bygningsvedligeholdelse 4.860 4.860 4.860

Læs mere

Områdefornyelse i Varde midtby

Områdefornyelse i Varde midtby Områdefornyelse i Varde midtby Dagsorden: 19.00 Velkomst ved Connie Høj, næstformand i Udvalget for Plan og Teknik 19.10 Områdefornyelse rammer og muligheder oplæg ved Tove Wolff,Varde Kommune og Mogens

Læs mere

Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i Nordvest samt oversigt over projekter i Kvarterplanen

Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i Nordvest samt oversigt over projekter i Kvarterplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 4: Politiske beslutninger om områdefornyelserne i samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske beslutninger

Læs mere

Ansøgning om reservation af støtte til områdefornyelse

Ansøgning om reservation af støtte til områdefornyelse Ansøgning om reservation af støtte til områdefornyelse Kategori By Nedslidte byområder i mindre byer Øster Tørslev, Randers Kommune Randers Kommune, Januar 2011 Indhold Indledning... Områdefornyelsens

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie 2. Projektansvarlig Ugerløse Lokalforum, ved formand Ole K. Jensen, Jonstrupvej 62, 4350 Ugerløse Projektforslag er udarbejdet af

Læs mere

Byfornyelsesstrategi. Randers Kommunes Byfornyelsesstrategi 2010 er en revision og videreudvikling af kommunens mangeårige arbejde med byfornyelse.

Byfornyelsesstrategi. Randers Kommunes Byfornyelsesstrategi 2010 er en revision og videreudvikling af kommunens mangeårige arbejde med byfornyelse. Byfornyelsesstrategi Randers Kommunes Byfornyelsesstrategi 2010 er en revision og videreudvikling af kommunens mangeårige arbejde med byfornyelse. Byfornyelsesstrategien tager udgangspunkt i Kommuneplan

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Ugerløse i bevægelse Den Nye Historie 2. Projektansvarlig Ugerløse Lokalforum, ved formand Ole K. Jensen, Jonstrupvej 62, 4350 Ugerløse Projektforslag er udarbejdet af

Læs mere

Fra afvikling til udvikling! Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Selde Skive Kommune, november 2009

Fra afvikling til udvikling! Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Selde Skive Kommune, november 2009 Fra afvikling til udvikling! Ansøgning om reservation af midler til områdefornyelse i Selde Skive Kommune, november 2009 1 Motivation Ansøgning Skive Kommune søger hermed Indenrigs- og Socialministeriet

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 18:30 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 6 Godkendelse af dagsorden 3 7 Tids- og procesplan 4 8 Byens rolle - nu og frem

Læs mere

Bredsten Balle. Udvikling i fællesskab. Bredsten Balle. registrering af. september 2009. side

Bredsten Balle. Udvikling i fællesskab. Bredsten Balle. registrering af. september 2009. side Bredsten Balle Udvikling i fællesskab registrering af Bredsten Balle side Bredsten kirke Bredsten Balle registrering af side Bredsten Balle - INFO Indbyggertal 2008 Hjemmeside Bredsten og Balle 1622 pers

Læs mere

Borgerplan for Kvols

Borgerplan for Kvols Borgerplan for Kvols Beskrivelse af byen og landskabet: Kvols er meget smukt beliggende på vestsiden af Hjarbæk fjord. Byens huse ligger tæt opad skrænterne fra den lille havn ved fjorden og holder sig

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Forslag til områdefornyelse i Nyker

Forslag til områdefornyelse i Nyker Teknik og Miljø Nyker den 11.11.2012 Skovløkken 4 3770 Allinge Forslag til områdefornyelse i Nyker Allerførst lidt om Nyker Nyker by set fra øst Byen ligger 7 km nordøst for Rønne på Bornholm og har ca.

Læs mere

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole

Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole Notat om planforhold og anvendelsesmuligheder for Gjerlev-Enslev Skole ndv ej Nyere parcel- og rækkehuse Rekreativt område Bolig område Den gamle landsby Fremtidig byzone Bolig område Til R and ers Ce

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Byfornyelsesbeslutning

Byfornyelsesbeslutning Byfornyelsesbeslutning Odder Midtby, Aabygadekaréen FORSLAG O d de r Kommune november 2004 Odder Kommune Rådhuset Rådhusgade 3 8300 Odder telefon : 87 80 33 33 fax : 87 80 33 20 e-mail : odder.kommune@odder.dk

Læs mere

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften

- om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Velkommen til Bredebro - by i bevægelse - efter kommunesammenlægningen - om område- og byfornyelse - fra ansøgning til program - TEMAERNE - videre forløb efter i aften Områdefornyelse drejer sig om at

Læs mere

Evalueringens hovedresultater. Thorkild Ærø, SBi

Evalueringens hovedresultater. Thorkild Ærø, SBi Evalueringens hovedresultater Thorkild Ærø, SBi Menu Evalueringens setup og grundlag Ny lov i 2004 Aktiviteter - investeringer Konklusioner og perspektiver - Det fortsatte behov for byfornyelse - Målopfyldelse

Læs mere

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af.

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af. Lokal Udviklingsplan for XXXX XXX-området består af. Lokalområdets vision. Beskriv forhold, aktiviteter og ting der betyder noget for byen/lokalområdet. Disse punkter er et afsæt for at lokalområdet kan

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget Anlæg

8. Landdistriktsudvalget Anlæg 8. Landdistriktsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 8. Landdistriktsudvalget Skattefinansieret anlæg Pulje til indsats mod dårlige boliger... 3 Pulje til byfornyelsesprojekter... 4 Forsøgsprojekt Hald...

Læs mere

Renovering og byfornyelse

Renovering og byfornyelse Renovering og byfornyelse 2018-2021 26 mio kr til investering i Bogense, Otterup, Morud og Søndersø Forfatter: Teknik, Erhverv og Kultur Revideret den 30. januar 2018 Indhold Formål... 2 Budget... 3 Tidsplan...

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018

Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018 Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018 Landsbyklyngen Ca. 3.800 indbyggere 2 samfund Mols og Helgenæs 24 landsbyer 1 skoledistrikt

Læs mere

Center for Erhverv & Udvikling

Center for Erhverv & Udvikling Center for Erhverv & Udvikling Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Notat om bygningsfornyelse og bygningsforbedringsudvalg Bygningsfornyelse Bygningsfornyelse er ét af flere instrumenter under Lov

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

åbent møde for Landsbyudvalgets møde den 11. februar 2010 kl. 17:00 i Løgstør 214

åbent møde for Landsbyudvalgets møde den 11. februar 2010 kl. 17:00 i Løgstør 214 åbent møde for Landsbyudvalgets møde den 11. februar 2010 kl. 17:00 i Løgstør 214 Indholdsfortegnelse 001. Landsbyudvalget udpegning af formand og valg af næstformand 3 002. Mødekalender for 2010 5 003.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

DEMOKRATIUDVALGET Mødedato: Mødetidspunkt: Mødested: Mødenr.: Fraværende:

DEMOKRATIUDVALGET Mødedato: Mødetidspunkt: Mødested: Mødenr.: Fraværende: Refer Mødetidspunkt: Fra kl.: 17.30 Til kl.: 18.15 Mødested: Birgittelyst Kro Mødenr.: 12 Fraværende: Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 83 Meddelelser og gensidig orientering 135 84 Ansøgning til Initiivpuljen

Læs mere

Oplæg til Plan for omdannelse af Galten Midtby

Oplæg til Plan for omdannelse af Galten Midtby Oplæg til Plan for omdannelse af Galten Midtby 1. Baggrund Som følge af Budgetaftalen 2013 er der over tre år afsat 4 mio. kr. til fornyelse og renoveringer af Galten Bymidte. På baggrund af denne bevilling

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

en landsby i stærk udvikling

en landsby i stærk udvikling Lyne en landsby i stærk udvikling Ansvarlig: Arbejdsgruppen Lyne December 2009 Foto: Gunnar Schmidt Indhold Indhold 2 Lyne s lokal historie 3 Lokal analyse...3 Befolkningsanalyse..4 Input.4 Hvad viser

Læs mere

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer 19. Skovlund 19.01 Skovlund By 19.10 Åbent land Skovlund Rammer 19.01 Skovlund By Status Skovlund er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og erhverv. Byen ligger i det nordøstlige hjørne

Læs mere

Bystrategi for Augustenborg

Bystrategi for Augustenborg Bystrategi for Indhold Byens identitet... side 3 Baggrunden for bystrategierne... side 3 Inddragelse af s borgere... side 4 Selve bystrategien... side 5 De fire fokusområder Natur og landskab Udfoldelse

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

Strategi for anvendelse af midler afsat til byudvikling i 2016 og overslagsårene

Strategi for anvendelse af midler afsat til byudvikling i 2016 og overslagsårene Notat 13. december 2015 Sags id: 15/26271 Strategi for anvendelse af midler afsat til byudvikling i 2016 og overslagsårene 2017-2019 Rammer for anvendelsen Byrådet har i Budgetaftale 2016-2019 afsat midler

Læs mere

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg (negativt beløb indikerer merforbrug) (1.000 kr. Navn 2011 p/l) 2012 2013 2014 2015 DRIFTSØNSKER: Midler til vedligeholdelse af grønne, grå og sorte arealer -

Læs mere

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP. Juli 2012

UDKAST PROJEKTKATALOG LANDSBYER PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP. Juli 2012 UDKAST 05 12 07 09 10 06 02 03 11 08 04 01 PROJEKTKATALOG LANDSBYER Juli 2012 PLANDISTRIKT 05 RYOMGÅRD, PINDSTRUP INDHOLD Baggrund & Formål 3 Projekter i kataloget 3 LANDSBYER Attrup 4 Marie Magdalene

Læs mere

Velkommen til kick-off

Velkommen til kick-off Tøndermarsk Initiativet Velkommen til kick-off Marskhallen, Højer Onsdag den 28. september 2016 29-09-2016 www.toender.dk 2 Velkommen 29-09-2016 www.toender.dk 3 Kick-off 19.00-19.10 Velkommen v. borgmester

Læs mere

STRATEGISK MIDTBYPLAN

STRATEGISK MIDTBYPLAN STRATEGISK MIDTBYPLAN RANDERS MIDTBY INDSATSER RANDERS MIDTBY FORANDRER SIG DETAILHANDEL Detailhandel er med til at skabe byliv og grundlag for andre funktioner fx restauranter og service. Hvor vil vi

Læs mere

VELKOMMEN TIL VOLLSMOSE. "De vilde drenge og andre udfordringer" - Strategier i Odense

VELKOMMEN TIL VOLLSMOSE. De vilde drenge og andre udfordringer - Strategier i Odense VELKOMMEN TIL VOLLSMOSE Vores fælles vision I Odense Odense skal være landskendt for attraktive og tidssvarende almene boliger i velfungerende og trygge bydele. Vi skal fremtidssikre de almene boliger

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 af Herning Kommune, By, Erhverv og Kultur. 3 Indhold

Læs mere

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land

Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Cafedrøftelserne på borgermødet på Elbæk Efterskole 21. september 2011 om udviklingen i landdistrikterne/det åbne land Debattemaer 1. runde: Liv og bevægelse i landsbyerne hvad skal der til, for at du

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE

KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE KOMMUNEPLAN 2017 PLANHÆFTE FOR HORNE Kommune 1 09. Horne 09.01 Horne By Bevaringsværdige bygninger Rammer Kort materialet i dette planhæfte indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag Nummer 130 Udvidelse af landdistriktspujen Indsatsområde Nye initiativer i øvrigt Område Hele kommunen Landdistriktspuljen er idag på 309.000 kr om året. Puljens formål er at støtte lokale udviklingsprojekter

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen

Kommissorium. Superkilen. Ligeså mangfoldig som Nørrebro selv www.superkilen.dk. Kilebestyrelsen for Superkilen i Mimersgadekvarteret (1/5) Superkilen Kilebestyrelsen for i Mimersgadekvarteret (1/5) er et kommende offentligt friareal i Mimersgadekvarteret. s fysiske rammer er det offentligt tilgængelige areal mellem Nørrebrogade ved Nørrebrohallen og

Læs mere

Byen til Vandet. Notat. Projektbeskrivelse - forundersøgelse. Baggrund. Vision Byen til Vandet. Fra vision til virkelighed

Byen til Vandet. Notat. Projektbeskrivelse - forundersøgelse. Baggrund. Vision Byen til Vandet. Fra vision til virkelighed Notat Sagsnavn: Byen til Vandet projektbeskrivelse - forundersøgelse Sagsnummer: 01.00.05-P20-14 Forvaltning: Miljø & Teknik, Dato: 15. august 2014 Byen til Vandet Projektbeskrivelse - forundersøgelse

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE Januar 2015 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver nytænkning

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 18:30 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Præsentation af 17, stk. 4 - udvalget 4 3 Rammesætning

Læs mere

Landsbyvision 2020 Uvelse-Lystrup

Landsbyvision 2020 Uvelse-Lystrup Landsbyvision 2020 Uvelse-Lystrup Uvelse-Lystrup Lokalråd December 2011 1 Hillerød Kommune Indhold Baggrund. 3 Trafik 4 Bolig. 5 Erhverv. 5 Natur 6 Børn og Ungdom 7 Ældre 7 Foreninger fritid indkøb 8 2

Læs mere

Landsbyklynger en fortælling fra Mols

Landsbyklynger en fortælling fra Mols Landsbyklynger en fortælling fra Mols Grith Mortensen, formand for Mols i Udvikling Konference om landsbyernes fremtid, 25. april 2019 Velkommen til Mols i Udvikling en meget aktiv landsbyklynge Ca. 3.800

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Vision 2017 Esbjerg. For den boligsociale indsats i. Kvaglund Stengårdsvej Østerbyen Gjesing Nord Sønderris

Vision 2017 Esbjerg. For den boligsociale indsats i. Kvaglund Stengårdsvej Østerbyen Gjesing Nord Sønderris Vision 2017 Esbjerg For den boligsociale indsats i Kvaglund Stengårdsvej Østerbyen Gjesing Nord Sønderris Udgiver og redaktion Bydelsprojekt 3i1 Kvaglundparken 4 6705 Esbjerg Ø Tlf.: 61 20 33 89 www.bydelsprojekt3i1.com

Læs mere

Forslag til strategi for byfornyelsesindsats i landområder landsbypuljen Svendborg Kommune.

Forslag til strategi for byfornyelsesindsats i landområder landsbypuljen Svendborg Kommune. Forslag til strategi for byfornyelsesindsats i landområder landsbypuljen Svendborg Kommune. 1. Baggrund. Der er på finansloven for 2014 afsat 200 mio. kr. i statsstøtte til kommunerne med henblik på byfornyelse

Læs mere

Den største omstilling i nyere tid

Den største omstilling i nyere tid Den største omstilling i nyere tid Forskydninger fra land til by Fald i befolkningstallet Ændret sammensætning: flere ældre, færre yngre, flere udenfor arbejdsmarkedet Fald i antal af arbejdspladser indenfor

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen.

Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen. Byrådet godkendte den 25. maj 2011 et program for områdefornyelse i Felsted. Socialministeriet har givet tilsagn om støtte. Et af delprojekterne i områdefornyelsen er etablering af et medborgerhus i byen.

Læs mere

Til Borgerne i Nr. Kollund og omegn

Til Borgerne i Nr. Kollund og omegn Til Borgerne i Nr. Kollund og omegn Det er nu blevet en tradition i borgerforeningen, at bestyrelsen en gang om året ca. Midt mellem to generalforsamlinger omdeler folderen Midtvejsnyt. Midtvejsnyt orientere

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr.

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tårs Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tidsplan Oktober 2017 - november 2018 Aktivitet Aktivitetsbånd Et udendørs samlingssted,

Læs mere

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281 18.12.2012 Spørgeskemaopsamling Antal registrerede besvarelser: 281 Spørgsmål Antal svar Svar % Køn? 269 96 Alder? 266 95 Hvor bor du? 265 94 Nævn 3 gode ting ved Hedensted bymidte og beskriv hvorfor 231

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Områdefornyelse: Søndergade-området i Skive. 21. november 2014

Områdefornyelse: Søndergade-området i Skive. 21. november 2014 Områdefornyelse: Søndergade-området i Skive 21. november 2014 BYFORNYELSESOMRÅDET Hovedformålene med områdefornyelsen af Søndergadeområdet var:» at skabe en ny og tidssvarende byarkitektonisk identitet.»

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere