Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Reparation af fundamenter eller pudset murværk:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Reparation af fundamenter eller pudset murværk:"

Transkript

1 Anbefalinger fra Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Reparation af fundamenter eller pudset murværk: Fredede og bevaringsværdige huse På fredede og bevaringsværdige huse skal man bevare det specielle fra en svunden tids byggestil. Bygningens udseende må ikke ændres, så oplevelsen af den historiske bygning forandres. Disse bygningers levetid og vedligeholdelsesperiode er ikke tidsbegrænset, de skal i princippet bevares for al fremtid. Eksisterende puds på fredede eller bevaringsværdige bygninger skal som princip beholdes. Ofte bygges pudsen op med, at man starter med hydraulisk kalkmørtel for til sidst at afslutte med luftkalk (læsketkalk) da da det giver et godt underlag for kalkning. Husenes oprindelige pudslag er sjældent bevaret i sin helhed. Reparationer kan være udført med mørtler, der afviger meget fra den oprindelige puds. Hvor der sidder gammel puds, kan den blive siddende, men de hårdere og tættere pudsreparationer må hugges af. De nye pudslag udføres i kalkmørtel som de gamle, som de filtses sammen med i den eksisterende puds. Når reparationen er afbundet (hærdet), overfladebehandles den indtil den passer med den tilstødende overfladebehandling.

2 Fugt og salte i murværk I ældre murværk vil vand fra det omliggende terræn ofte trænge op i murværket gennem porerne i mørtel og mursten. Vandet vil medføre salte fra jorden. På det sted, hvor vandet fordamper på ydersiden eller indersiden af murværket, vil salte blive efterladt tilbage. Saltene vil dels: holde på fugt og vand, hvorved murværket vil forekomme konstant fugtigt, hvad der medfører algedannelse, grimme fugtskjolder m.v. Nedbryde murværket, fordi de under visse fugtprocenter krystalliserer, hvorved de vokser, og under andre fugtforhold afkrystalliserer, hvorved de svinder igen, hvad der lige så stille sprænger og pulveriserer mursten, mørtel, puds og natursten. Afstøde en eventuel overfladebehandling. En overfladebehandlet facade har behov for istandsættelsesarbejder, når/hvis: 1. Facaden fremstår med afskallede partier, som er opstået, fordi overfladen på et tidspunkt er behandlet med et ikke diffusionsåbent overfladebehandlingsprodukt (fx plastikmaling) 2. Salte fra opadstigende grundfugt eller tøsaltning omkring huset løber op i pudslaget 3. Der er snavs, algebegroning og gipsaflejringer på facaden 4. Overfladen trænger til vedligeholdelse og nykalkning, fordi den er slidt dette er erfaringsmæssigt hvert år

3 Forundersøgelse 1) Undersøg sprækker, hul puds og andre skader i pudsen. Områder med hul puds der er under ca. 1 kvadratcentimeter (1cmx1cm) kan godt accepteres såfremt der ikke er revner eller tegn på vandindtrængning i fladen. 2) Tag prøver af de forskellige facader og mørteltyper. 3) Undersøg eksisterende puds og evt. pigmentering. Benyt evt. leverandør eller Teknologisk Institut til analysering og bestemmelse af mørtel. 4) Undersøg for fugtskader på facader og sokler. 5) Indtegn skader på facaden også mht. facadens orientering, og fejlagtigt udførte løsninger. 6) Dokumenter med fotografier, gerne detaljerede billeder, inden arbejdet påbegyndes. 7) Kontroller at taget er tæt og at der ikke er noget vand der løber ned af facaden fra f.eks. defekt eller forkert udførte nedløb, defekte eller forkerte inddækninger. 8) Forsøg at fremskaffe arbejdsbeskrivelser fra forudgående renoveringer. Rengøring af facader Rengøring af facader indebærer borttagning af smuds/snavs, farve/maling, puds etc. før ompudsning eller maling. Vælg altid den mest skånsomme rengøringsmetode Børstning og afvaskning Hvis der på et tidligere tidspunkt er blevet malet med plastikmaling, skal man være opmærksom på, at når facaden skal genbehandles typisk efter 5-10 år anbefales det at afrense det gamle malingslag, fordi genmaling med flere lag plast- eller acrylforstærket silikatmaling giver en tæt og ikke diffusionsåben overflade. Højtryksrensning En skånsom og ofte tilstrækkelig metode er højtryksrensning med rent vand. De fleste professionelle højtryksrensere kan desuden sprøjte med hedvand, hvilket giver en bedre effekt. Lav en prøve på et mindre areal, for at sikre at resultatet bliver acceptabelt. Metoden kan også anvendes på svagere underlag, f.eks. gammel kalkpuds. Højtryksrensning kan kombineres med børstning, specielt gælder det ved afrensning af tykke laf kalkfarve. Man skal sikre sig at der ikke indtrænger vand omkring vinduer og døre m.m. Ulempen kan være at underlaget suger alt for meget vand derfor skal man sikre sig at den efterfølgende behandling giver mulighed for at vandet kan komme ud igen. Den skal være diffusionsåben! Fugtbremsende lag Hvis fundamentet står og sopper i vand, kan man lede dette bort med et omfangsdræn langs facaden samt sørge for at regnvand fra taget løber bort fra murværket. Hvis sokkelpudsen får en gang cement, asfalttjære eller tæt plastikmaling, kan fugten og saltene ikke komme ud, hvorefter det løber op i murværket, og anretter fugtskader her. Her kan der ligge indmurede bjælker og derpå gulvbrædder, der kan blive fugten op og angrebet af råd.

4 Det er i denne forbindelse meget vigtigt, at den pudsede sokkel ikke overfladebehandles med en tæt overfladebehandling, f.eks. sokkelasfalt, stenkulstjære, plastmaling eller lign. Sokkelpudsen skal derfor kalkes med grå kalkfarve eller males med silikatmaling. Ligeledes er det også vigtigt ikke at anvende cementmørtel som sokkelpuds, der ligeledes vil udgøre en alt for hård, tæt og fugtbremsende skal. Skader og reparationer Skader på pudslaget kan være mere eller mindre omfattende og kan have mange årsager. Før en reparation af skaden bør man prøve at finde årsagen og få den fjernet. Ved en pudsreparation er det vigtigt at alt løstsiddende materiale fjernes, og at et tilstrækkeligt stort areal uden om det skadede sted renses for snavs og maling. Pudsreparationer skal så vidt muligt udføres med samme mørteltype som det eksisterende pudslag. Revner i murværk eller løse eller åbne fuger hugges op og fuges med ny mørtel. Reparationer i pudslag udføres ved, at man filtser med kalkmørtel eller hydraulisk kalkmørtel, hvor kornstørrelsen i sandet afpasses revnestørrelsen. Mørtel med en kornstørrelse på 0-1,2mm vil oftest være anvendelig. Fine revner i de afsluttede pudslag kan opstå, hvis pudsen er tørret for hurtigt. Det er normalt uden betydning, da en afsluttende overfladebehandling vil kunne skjule disse fine revner. Nypudsning af murværk og tavl Udvendige pudsarbejder udføres normalt i 2-3 arbejdsgange: udkast, grovpuds og finpuds.

5 Inden pudsning skal murværket være afrenset, fugerne fyldte og overfladen være gennemvandet. Der påføres som nævnt et eller flere mørtellag, inderst groft og magert (med forholdsmæssigt lidt kalkindhold) udefter finere og federe. Brug en hydraulisk kalkmørtel uden cement Den nye sokkelpuds skal være en hydraulisk kalkmørtel (Kkh 1:2:9 (rummål) svarende til 20/80/475 i tørvægt) - aldrig i en cementmørtel. Fra grove til fine porer Ved reparationsarbejder på ældre bygningers facader skal man altid arbejde med princippet svagere på svag - aldrig stærk på svag. Cementholdigt stærk puds på murværk fører til at puds og teglmur bevæger sig forskelligt og dermed kan pudsen løsne sig. Derfor skal alle pudsreparationer og nypudsninger på ældre bygninger udføres I en ren luftkalkmørtel eller en let hydraulisk KKh-mørtel - aldrig i en KC-mørtel eller en C-mørtel, der vil være alt for hård og vand / fugt-absorberende i forhold til det gamle murværk. Dette gælder også, selv om den puds, der skal repareres på, er en ældre cementpuds.

6 Et vigtigt princip ved valg af mørtel er en følge af, at fugt og vand, der er væsentlige, nedbrydende faktorer, bevæger sig kapilært i de porøse materialer - dvs. at vandet altid bevæger sig fra store porer til små porer. Et dækkende pudslag skal derfor bygges op af 2 lag mørtel: et groft udkast på 2-3 cm tykkelse med forholdsvis groft sand i, der skal hærde i mindst et til tre døgn, efterfulgt af et tyndere lag finpuds med finere sand i. Grovpudsen skal kastes på, ikke glittes / trækkes op. På ældre murværk skal der af samme grund ikke påføres et grundingslag under grovpudsen bestående af en vællingsagtig mørtel, der kostes på, da dette danner en finporet lag, der vil trække vand og fugt den forkerte vej ind i murværket. Den udadgående, kapillære (kanal) transport fra grove til fine porer kan blive ekstra effektiv og forfinet ved at blive afsluttet med en kalkning og dermed et lag helt fine porer yderst. Dette gælder ikke mindst ved farvet puds, hvor et kalklag i samme farve som pudsen vil gøre overfladen mere ensartet, holdbar og fugtafvisende. Grov- og finkornet mørtel Sand til kalkmørtler skal være totalt renset for organiske materialer, humus, ler og salte. Sandskornene skal være skarpkantede og af forskellige størrelser. Til den underste grovpuds skal kornstørrelsen være 4 til 8 - max 10 mm. Til den yderste finpuds skal sandets kornstørrelse være fra 0 til 4 mm. Det anbefales ikke at genmale fundamentet med acrylplastmaling og i stedet være Silikatmaling hvis det kan fremskaffes og kan både bruges på nymaling af pudsede facader og fundamenter. Hvis der bruges plastmaling igen, så har vi afskaldningsproblemet igen næste år og kan derfor ikke svare sig. Linoliefarver blev tidligere anvendt en del på facader med murværk og puds. Nyopmurede bygninger kan først linoliemales efter at kalkmaterialerne er hærdet fuldstændigt af, d.v.s. efter 1-1ó år. For at det nye hus ikke skulle se alt for kedeligt ud, kalkede man før i tiden ofte facaderne i dette tidsrum. Ældre bygninger med nye pudslag skal tilsvarende "afhærde" i 1ó-2 måneder, før man kan male dem med linoliefarve, afhængig af pudslagets tykkelse, årstiden og pudsmaterialerne. Ældre bygninger med intakte gamle pudslag kan uden videre linoliemales. Mindre pudsreparationer skal dog afhærde i 3-4 uger. Malebunden skal være helt tør, under 18% RF, på påførselstidspunktet, og murværket må ikke være permanent fugtigt som følge af hygroskopiske salte eller vand- eller fugtpåvirkninger indefra eller udefra. Så falder linoliefarverne hurtigt af. Oversigt over anbefalede overfladebehandlinger på udvendigt murværk på ældre bygninger:

7 På mursten og kalkpuds: På kalkpuds, cementpuds samt sokler : På bygninger opført efter 1930: Huse fra ca gammel puds: Huse fra ca gammel puds: Hvidtekalk og kalkfarver Sandkalk og farvet sandkalk Farvet puds eller silikatmaling Linoliemaling (Kogt linolie, harpiks og pigment) Temperafarve (Linoliemaling iblandet benlim) Hvis man ved med sikkerhed at Kh mørtel er anvendt tidligere, skal hydraulisk mørtel anvendes. Ved tykke pudslag er det en fordel at anvende mørtel som kan gennemhærde selv ved meget tykke lag. Ved pudsning med luftkalk, er det vigtigt at lagtykkelserne er relativt små, og de hærder før påføring af næste lag. Grunding af natursten udføres med Kh mørtel

8 KC-MØRTLER Kalkcementmørtel har både kalk og cement som bindemiddel, og under hærdningen foregår to forskellige hærdningsprocesser samtidigt. De to bindemidler kan inden for ret vide grænser fremhæve og undertrykke de mørtelegenskaber, som er karakteristiske for hvert af bindemidlerne. Cementen vil hærdne, selv om vandindholdet i mørtlen er for stort til kalkens karbonatisering, og er vandindholdet for lavt, kan det gavne cementens hærdning, da der frigøres vand ved kalkens karbonatisering. Det skal dog understreges, at kalk kun opnår en mærkbar hærdning, når vandindholdet er mellem 0,5 og 7 vægt%. I kalkcementmørtel skal mindst 35% af bindemidlet være cement. Blandingsforhold Min. trykstyrke Min. bøjnings-trækstyrke MPa MPa Kalkcementmørtel KC 60/40/850 ML 0,8 ML 0,2 Kalkcementmørtel KC 50/50/700 ML 1,8 / MC 0,9 ML 0,5 / MC 0,25 Kalkcementmørtel KC 35/65/650 MC 2,0 MC 0,6 Kalkcementmørtel KC 20/80/550 MC 4,5 MC 1,4 Farvet/indfarvet, dækkende puds og tyndpuds Man kan herudover indfarve mørtler med kalkægte pigmenter, hvorved man får farvet puds i forskellige nuancer: Hvid, gul, brun, rød, grøn, blå, blågrå og sortgrå. Tilsætningsmidler og kemikalier I dag hvor de fleste mørtler produceres og anvendes efter en bestemt funktion, er der tit tilsat forskellige midler for at give mørtlen de ønskede egenskaber. f.eks. luftopbyggende middel for at give høj frostsikkerhed i den hærdede mørtel. Konsistensforbedrende middel tilsættes for at gøre mørtlen pumpbar og bedre at arbejde med. I nogle mørtler tilsættes hydrofoberende middel for at mindske eller forhindre opsugning af fugt.

9 Tilsætningsmidler bør ikke tilsættes mørtlen på arbejdspladsen, da nøjagtig dosering er meget vigtig, og det tit er små mængder der benyttes, for at opnå de rette egenskaber. Visse tilsætningsmidler kan godt tilsættes på pladsen da mængden der tilsættes kan udmåles på pladsen. Dette gælder f.eks. visse vedhæftningsmidler. Vedhæftningsmiddel Forbedre vedhæftningen til underlaget, og er baseret på en copolymer der også giver mørtlen øget smidighed, bedre holdbarhed, og bedre kemisk resistens. Normalt doseres 2 til 4 vægtprocent (0,5 1 kg til en 25 kg sæk) Vandtætning/vandafvisningsmiddel (til iblanding) Indeholder vandglas og anvendes for at forbedre vandtæthed i sokkelpuds. tættere porer og kapillærer uden at cementens afbinding påvirkes. blandes op med vand (1:8) og tilsættes mørtlen under blanding. Må ikke tilsættes ædelpuds Vandtætning/vandafvisningsmiddel (til påføring) Vandafvisende middel - hydrofoberingsmiddel for påføring af facader. På basis af silikoner. disse beskytter facaden mod vandindtrængning, men hindre ikke i facaden i at fordampe. anvendes på tegl, kalksandsten og puds. Frysepunktnedsætning Frysepunktsnedsættende middel må ikke indeholde klorider. må ikke tilsættes pudsemørtel eller ædelpuds. Udkast / Grundningspuds Efter forberedelse af facaden til puds, skal der påføres et grundningslag (udkast) for optimal vedhæftning af planpudsen. Dette lag skal være det stærkeste i konstruktionen for at undgå svigt pga. spændinger i pudslaget. Der forekommer under afhærdning af de næste pudslag, spændinger parallelt med facaden, og det er her de fleste svigt i vedhæftningen sker, hvis udkastet er udført mangelfuldt eller forkert. Udkastet sikrer her en stor friktion mellem facade og puds, dette fastholder så pudsen under afhærdning og sikrer god vedhæftning. Efter afdækning af facaden skal den forvandes til at det kan ses, at overfladen er svagt sugende, men ikke våd så der er blankt vand på facaden. En for våd facade har dårlig vedhæftning, og en for sugende facade suger vandet for hurtigt ud af mørtlen og dette skaber derved en dårlig vedhæftning og styrke. Det er yderst vigtigt at der forvandes over hele facade inkl. false m.m. Ellers er risikoen for lokale afskalninger på den færdige facade stærk forøget. Det er meget vigtigt at grundningslaget kastes ellers sprøjtes på facaden. Dette fordi mørtlen skal påføres med en sådan kraft at mørtlen bider sig fast i de porer og ujævnheder der forefindes på underlaget. Ydermere sikrer man på denne måde at luft ikke fanges mellem underlaget og pudsen, Dette ses ved anvendelse af trækbrædder og lign. Ydermere ønskes et rustikt og groft underlag for de næste pudslag, dette opnås kun ved påføring ved sprøjtning eller kastning. Efter afhærdning til halvtør overflade skal udkastet stødes af med et pudsebræt. Dette har til formål at fjerne de værste grater der senere kan være til gene ved udførelse af

10 planpudsen. Dette må ikke gøres så der forekommer en sammenrivning af udkastet til plan flade. Hvis udkastet er omhyggeligt udført med ens lagtykkelse kan denne arbejdsgang udelades. Planpuds Det 2. lag puds der påføres er et afretningslag der udgør den plane og jævne facade. Planpudset facade kan godt stå uden et 3. lag slutpuds eller maling, hvis der tages hensyn dertil i materialevalget. Der findes en række mørtelsammensætninger med forskellige tilslag og bindemidler, der falder ud i forskellige farvenuancer. I det tilfælde at pudsen skal efterbehandles med et 3. lag puds, så er det ikke så væsentlig at rive pudsen sammen til en total glat overflade, tværtimod så er det godt hvis den er ru, så næste lag kan fæstne sig på pudslaget. Dette er ikke ensbetydne med at den skal være ujævn. Lunker og afvigelser i den plane flade viser sig meget svære at skjule i slutpudsen. Kontroller jævnligt planheden af facaden. Slutpuds / maling Udføres der malerbehandlinger på pudsen, bør det sikres at malingen er diffusionsåben, for at undgå fugtophobning i facaden med frostsprængning og forvitring til følge. Plastbaserede malinger der er lovet diffusionsåbne, ikke er det i tilstrækkelig stor grad til at undgå skader og afskalninger. Generelt må det anbefales at bruge malinger der er på basis af de samme bindemidler, der forefindes i de to forudgående pudslag. Derved sikres også en ordentlig vedhæftning. Det er meget vigtigt at følge leverandørens anvisninger for påføring af samme. Det er som regel en dårlig idé at male kalk- og cementbaserede malinger med rulle. Dette kan medføre spor og streger i overfladen. Som et sidste lag puds er der mange muligheder for strukturer og kulører. Ens for alle er, at det er det stærkeste pudslag i konstruktionen og har den mindste kornstørrelser. Dette kaldes i skarpkornet god kvalitet for ædelpuds. Dette kan påføres på et utal af måder. Efter forvanding kan det være en rigtig god ide at sprøjte pudsen på væggen. Efterfølgende udjævnes den med store stålbrædder. Hvis pudsen trækkes på skal det gøres meget omhyggeligt, og planpudsen skal være udført til helt ru overflade. Ved rette konsistens rives pudsen sammen til helt jævn overflade. Der kan benyttes forskellige typer af filtse- og gummibræder. Derpå tilføres et absolut minimum til facaden. Selv små mængder vand kan vaske farve og bindemidler ud af ædelpudsen med uensartet og skjoldet overflade til følge. Der bør ikke være slæbespor i tyndpudsen, medmindre det er forlangt af kontrakten, eller ifølge godkendt pudsprøve. Udfaldskrav. Da der med traditionel facadepuds er tale om en håndværksmæssig udførelse, og naturlige materialer, tager det relativ lang tid inden facaden er faldet til Der vil straks efter afslutning være flere skjolder og tegninger. Det skyldes forskellige forhold omkring optørring, sugning etc. Der er faktisk først til etårsgennemgang man kan se om en facadepuds er udført korrekt. Facaden skal fremstå som en helhed, med ens overflade. Ingen skjolder på facaden bør fange øjet. Og det skal ikke kunne ses hvor stilladset har stået. Der må ikke forekomme afskalninger. Der må ikke forefindes store revner i facaden, men i nogle pudstyper tolereres små revner i overfladen.

11 Hvidtekalk og kalkfarver Vanskelig bund Kalkens vedhæftning på puds med højt cementindhold kan være ringe. I nogle tilfælde kan grunding med sandkalk forbedre vedhæftningen. Sandkalk kan også benyttes til grunding af overflader med udsat beliggenhed, det frarådes dog i aggressivt miljø. INDEN KALKNING Tidspunkt Kalkning udføres bedst forår og efterår, når vejret er tåget eller diset. En høj luftfugtighed og ikke for høj temperatur giver gode betingelser for, at kalken kan hærdne langsomt og dermed blive mere bestandig. Der må ikke kalkes i stærkt solskin, regn eller, når der er udsigt til frost. Bunden Kalk kan binde på stort set alle materialer, men den bedste bund er en pudset, filtset eller berappet facade udført af en ren kalkmørtel. Jo mere forstærkende bindemiddel, cement eller hydraulisk kalk, der er i mørtlen, des dårligere bliver vedhæftningen og holdbarheden. En dårlig overflade kan forbedres til kalkning med et lag sandkalk (hvidtekalk iblandet 5 procent fint kvartsand eller slemmet kridt), der røres i blandingen før hvert påstrøg. En glat overflade er bedre egnet end en ru og grovkornet overflade. Det er vigtigt, at underlagets sugeevne vurderes, så de mindre sugende partier stryges med en tykkere kalkopløsning. Tilberedning af kalkvand Nye pudsede overflader, der senere skal kalkes, kan overstryges/grundes med kalkvand. Kalkvand bruges til fortynding af kalkmælk og til for- og eftervanding. Kalkvand er det klare vand, der danner sig oven på bundfaldet af en kalkblanding, og det tilberedes ved udrøring af kalkdej i vand i forholdet 1 kg kalk til 5-6 liter vand. Efter timer er kalken bundfældet. Hinden, der dannes på overfladen fjernes og kalkvandet øses over i en ren balje, uden at bundfaldet røres op. Et låg, der flyder på overfladen, kan forhindre, at hinden dannes. Der kan tilsættes nyt vand til den samme kalk 3-4 gange. Grundingen kan eventuelt udføres med en pumpe med strålespids, der spreder. Det anbefales at vente et års tid med kalkningen for at give kalken i pudslaget mulighed

12 for at afbinde helt. Kalkvandet giver efter nogle måneder væggen et hvidt skær. Inden den endelige kalkning repareres eventuelle revner og huller. Løstsiddende materiale børstes af underlaget. Vinduespartier bør afdækkes inden kalkningen, da kalken kan ætse ruderne. Øjne og hud herunder specielt hænder beskyttes med henholdsvis sikkerhedsbriller og handsker; jvf. leverandørens anvisninger. Sokler eller områder der ikke skal kalkes, kan overstryges med ler, som let kan vaskes af efter kalkningen. Kalkning Nykalkning. Overfladen bør være enten vandskuret eller pudset. Man kan godt kalke på blankt murværk, men det ser grimt ud, kalkningen vil med sit fine farvelag afsløre alle huller og ujævnheder i murværket, og give det nogle lys- og skyggevirkninger, der ikke er tilsigtet. Endvidere må der ikke være cement i vandskurings- og pudsemørtelen, idet alkaliske udblomstringer fra cementen vil medføre, at kalken vil skalle af. Er der alligevel cementindhold i underlaget, og det er for bekosteligt, at foretage en afrensning, kan bunden neutraliseres ved svumning med sandkalk: 4 dele kulekalk - 1 del kvartssand 0-0,3 mm - 3 dele vand Værktøjet er en murerspand, en rørepind, en kalkkost. Traditionelt anvendes en piassavakost som kalkkost, men en anstryger med børster af hår kan også gå an. En kost med børster af nylon kan ikke rumme så megen kalk, og gør derfor arbejdet mere besværligt. Inden man går i gang, skal arbejdet planlægges. Der skal arbejdes vådt i vådt -oppefra og ned. Fra hjørne til dør. Tørrer kanterne op, vil man ikke kunne kalke op til eller ind over, uden det kan ses i den færdige flade, og hver gang man dypper kosten skal der røres i kalken, idet den bundfælder sig ret hurtigt i spanden. 1. Forberedelse af bunden ved let afbørstning og over-brusning med kalkvand. Behandlingen med kalkvand skal forankre de støvpartikler, der altid ligger på en overflade,

13 således at de ikke ligger som et skillelag, men er en integreret del af vandskuringen eller pudsen. 2. Forvanding af de flader, der skal kalkes før hver kalkning. Vandingen skal sikre kalken en langstrakt tørretid og en god vedhæftning gang kalkning. Kalken påføres i et område svarende til ¼ m² ad gangen og kostes igennem på kryds og på skrå, vandret og lodret således at kalken bliver ens fordelt. Afslutningsvis forslettes med lette lodrette strøg gerne sammen med nabofeltet. Og så hurtigt videre. Når 1. opstrøg er færdigt, skal hele fladen fremstå våd med ensartede hvide lodrette strøg, hvorigennem bunden er synlig. Fladen skal være hvidtør 1 døgn inden næste behandling gang kalkning. Kalken påføres som beskrevet under pkt. 3, men der afsluttes med forsletning vandret, således at den sidste forsletning krydser den første Når 2. opstrøg er færdigt, skal fladen fremstå våd med et jævnt hvidt slør, hvorigennem bunden stadig anes. Når fladen er hvidtør, skal den yderligere hærde 1 døgn gang kalkning. Kalken påføres som beskrevet under pkt. 3. og afsluttes ved at forslette lodret. Efter 1 døgns hærdetid vil fladen være hvid. 6. Eftervanding foretages ved overbrusning med kalkvand. Den kalkede flade sikres mod for kraftig udtørring i ca. 3 uger. Den ovenfor beskrevne kalkning er den nødvendige og tilstrækkelige udførelse. Mindstebehandling. Flere tynde lag kalk vil naturligvis højne kvaliteten, og det er vigtigt, at kalken er tynd. Er hvidtekalken for tyktflydende for at få den til at dække bedre, bliver kalklaget for tykt, og der opstår spændinger i selve laget mellem overfladen og hæftebunden â013 kalken vil karbonatisere uensartet, og vil skalle af. Kalkning med jernvitriol Kalkning med jernvitriol adskiller sig fra brug af pigment, fordi jernvitriol indgår en kemisk forbindelse med kalken. Jernvitriol giver en lidt flammet, uensartet farvevirkning. Jernvitriol må ikke bruges til indfarvning af cementholdig mørtel, da det er vandopløseligt og indvirker på cementens bindeevne. Blanding: 1 del jernvitriolkrystaller, der er grønne, udrøres med 5 dele varmt vand ved grader. Opløsningen er orangegul. 1 del kalkdej udrøres med 5 dele vand. Blandingen er hvid kalkmælk. 1 del jernvitriolopløsning blandes med 1 del kalkmælk. Blandingen bliver tyktflydende og grøn. Derefter tilsættes 10 liter vand. Det kan være en fordel at dele blandingen i to portioner, en med mindre vandtilsætning til påføring nede, hvor murværket kan være forholdsvis fugtigt, og en med mere vand til påføring oppe, hvor murværket er mere tørt. Påføring Grundig vanding er især vigtigt inden kalkning med jernvitriol, og der skal arbejdes vådt i vådt for at undgå stød og striber. Under arbejdet skal der røres i blandingen.

14 Strygning udføres i en kombination af lodrette, vandrette og cirkulære bevægelser. Mellem hver fyldning af kosten må det nye lag stryges sammen med det gamle, mens det er vådt. Ved huse i én etage lægges opholdene ved dør- og vinduesfalse. Ved huse i flere etager bør arbejdet udføres af flere personer, foroven og forneden, og ophold foretages samtidig. Jo flere lag, der påføres, jo kraftigere bliver farven. Efter endt behandling afsluttes med påstrygning af kalkvand. Hvor ofte behandlingen skal gentages er afhængig af slitage og klimapåvirkning og især af bygherrens forhold til patina. Kalkvand og lasering Behandling med kalkvand Kalkvand anvendes også som forsegling af kalkede overflader. Kalkvand stryges på overfladen med en hvidtekost eller sprøjtes på med en pumpe med strålespids, der spreder blandingen. Inden påføring forvandes underlaget, og kalkvandet påføres i én arbejdsgang og afsluttes på steder, hvor man ikke kan se farveforskelle, f.eks. ved hjørner, muråbninger, tagnedløb, vandrette fremspring eller lignende. Lasering med indfarvet kalkvand Hvor der ønskes laserende (ikke-dækkende) farver, kan murværk og overfladebehandling påføres indfarvet kalkvand. Af hensyn til ensartetheden anbefales det at anvende fabriksfremstillet farvet kalkvand. Farvepigmenter udblødes i kalkvand mindst et døgn før brug. Det anbefales at udføre prøver på det ønskede underlag. Efter tørring kan farverne vurderes. Indfarvet kalkvand stryges eller sprøjtes på murværket. Blandingen omrøres/rystes jævnligt. Lasering med indfarvet kalkvand skal foregå i skygge. Overfladen forvandes, så indtrængningsdybden forbedres og således, at kraftig udtørring undgås. Lasering med indfarvet kalkvand kan også tjene som grunding før en følgende kalkning med indfarvet kalk. Sandkalkning Sandkalkning kan anvendes, hvor der ønskes en bedre bund for efterfølgende kalkning eller som forbehandling af en vanskelig bund, hvor kalken har svært ved at binde f.eks. på en bund af kalkcementmørtel. Sandkalk kan dog ikke anbefales i aggressivt miljø. Sandkalk skal konstant holdes omrørt! Til fremstilling af sandkalk blandes: 1 del meget fint kvartssand 4 dele vellagret kulekalk 3 dele kalkvand

15 Der kan fortyndes med yderligere kalkvand. Sandkalkning foretages med filtsesvamp eller kalkekost. Sandkalk kan også bruges som afsluttende behandling med eller uden tilsætning af farvepigmenter, hvis der ønskes en lidt mere ru overflade. Forbehandling og forvanding udføres som beskrevet under kalkning. Blandingen omrøres grundigt, hvorefter sandkalken påføres murværket. Sandkalk påføres i én arbejdsgang og afsluttes på steder, hvor man ikke kan se ophold, f.eks. ved hjørner, muråbninger, tagnedløb, vandrette fremspring eller lignende. Tjekliste før kalkning 1. Gråvejr er det bedste kalkevejr 2. Kalk aldrig på vægge, som solen stråler på, eller som den inden for et par timer vil komme til at stråle på. 3. Luftfugtigheden bør ikke være under 65 % 4. Der bør ikke være fare for frost i de nærmeste uger efter kalkningen 5. Kalk hellere to gange tyndt end én gang for tykt 6. Der bør mellem hver strygning gå mindst en halv dag 7. For at forbedre holdbarheden og mindske afsmitning afsluttes der med en strygning med kalkvand, som evt. kan sprøjtes på Ikke anbefalede overfladebehandlinger på udvendigt murværk på ældre bygninger: Acrylplastmaling Olieemulsionsmaling Kunstgummimaling Kilder: P. Andersen & Søn Center for Bygningsbevaring, RAADVAD

KALKNING MED HVIDTEKALK OG KALKFARVER PÅ FACADER

KALKNING MED HVIDTEKALK OG KALKFARVER PÅ FACADER Center for Bygningsbevaring i RAADVAD ANVISNINGER til Bygningsbevaring KALKNING MED HVIDTEKALK OG KALKFARVER PÅ FACADER af Søren Vadstrup Dato: Januar 2010 Hvidtekalk og kalkfarver er den mest diffusionsåbne

Læs mere

Er der tvivl om, hvorvidt en mursten egner sig til overfladebehandling, kan man kontakte et af teglværkernes salgskontorer.

Er der tvivl om, hvorvidt en mursten egner sig til overfladebehandling, kan man kontakte et af teglværkernes salgskontorer. Overfladebehandling ved påførsel af et tyndt mørtellag Overfladebehandling med tyndt mørtellag kan defineres som finpuds, der påføres direkte på underlaget - eksempelvis murværk - således at dettes overfladekarakter

Læs mere

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum.

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Referat fra møde 17.7.2015 med murermester, konsulent Mikkel Storgaard, Nordisk NHL, Deltagere i øvrigt: Henning Nielsen og N-HL. 17.7.

Læs mere

MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup

MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring i RAADVAD ANVISNINGER til Bygningsbevaring MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup Dato: Januar 2010 Under betegnelsen silikatmaling forhandles en række

Læs mere

Pudsede overflader af forskellige typer PUDSEDE FACADER

Pudsede overflader af forskellige typer PUDSEDE FACADER PUDSEDE FACADER 1 Puds Generelt har et pudslag en række forskellige funktioner, herunder at frembringe en plan overflade, der er velegnet som underlag for keramiske fliser, maling eller tapet. Puds opdeles

Læs mere

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx Rekvirent: xxxx. Bygningssynet bliv fortaget d. 15.8.2013 af bygningsrådgiver Anders Bæhr Nielsen, tlf. 30501992, mail ABNI@bygningsbevaring.dk Det blev oplyst at ejendommen

Læs mere

Weber Cempexo Murmaling er en murmaling som anvendes primært til maling mineralske underlag som:

Weber Cempexo Murmaling er en murmaling som anvendes primært til maling mineralske underlag som: Cempexo Murmaling, Hvid Cempexo Murmaling, Hvid Weber Cempexo Murmaling er en murmaling som anvendes primært til maling mineralske underlag som: Beton Gasbeton Fibercement Mursten Puds/vandskuring Sandsten

Læs mere

Kalkmælk. Hydrat. Slutpuds

Kalkmælk. Hydrat. Slutpuds Kalkmælk Kalkmælk er en opløsning af hydratkalk i vand. alternativt kan det blive produceret ved direkte at læske brændt kalk i overskudsvand. Hydrat Hydratkalk også kaldet calcium hydroxid er tørt pulver

Læs mere

NHL. Naturlig Hydraulisk Kalk og Mørtel

NHL. Naturlig Hydraulisk Kalk og Mørtel NHL Naturlig Hydraulisk Kalk og Mørtel Scandinavian Calcium Oxide ApS Forsidefoto: Strandvejsvilla. Renset - pudset i 35/65/500 - efterbehandlet med naturlig sandkalk - efterfulgt af naturlig kalkmælk

Læs mere

OVERFLADEBEHANDLING AF SOKLER med kalkfarve og trætjærefarve

OVERFLADEBEHANDLING AF SOKLER med kalkfarve og trætjærefarve Center for Bygningsbevaring i RAADVAD ANVISNINGER til Bygningsbevaring OVERFLADEBEHANDLING AF SOKLER med kalkfarve og trætjærefarve af Søren Vadstrup Dato: Januar 2010 Murede sokler, d.v.s. sokler, opmuret

Læs mere

Sto Scandinavia I Facade. Facadesystem StoNordic Pudssystem

Sto Scandinavia I Facade. Facadesystem StoNordic Pudssystem Sto Scandinavia I Facade Facadesystem StoNordic Pudssystem StoNordic Pudssystem I Fordele Systemet til alle underlag Magasinstorget, Linköping, Sverige StoNordic Pudssystem er et komplet system med gennemtestede

Læs mere

Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet

Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet Udviklet til porebeton Ytong Pudssystemet Ytong Pudssystem YTONG PUDSSYSTEM - UDVIKLET TIL OVER- FLADEBEHANDLING AF POREBETON Ytong Pudssystem tilfører facader og indvendige overflader den flotteste finish

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

SKALCEM S2000/CF2000

SKALCEM S2000/CF2000 SKALCEM S2000/CF2000 06/2017 S2000-Creme SKALCEM S2000/CF2000 Indfarvet vandskuring til indendørs og udendørs brug Skalcem S2000/CF2000 Skalcem S2000/CF2000 anvendes til vandskuring og finpuds af alle

Læs mere

SKALCEM /2017. Skalcem 100 Rødokker. Skalcem 100. Stærk, cementbaseret murmaling

SKALCEM /2017. Skalcem 100 Rødokker. Skalcem 100. Stærk, cementbaseret murmaling SKALCEM 100 10/2017 Skalcem 100 Rødokker Skalcem 100 Stærk, cementbaseret murmaling Skalcem 100 Skalcem 100 er en slidstærk, cementbaseret murmaling til mineralske underlag. Velegnet udendørs og indendørs.

Læs mere

SILIKONEPUDS Indfarvet strukturpuds til indendørs og udendørs brug

SILIKONEPUDS Indfarvet strukturpuds til indendørs og udendørs brug SKALFLEX SILIKONEPUDS 10/15 SILIKONEPUDS Indfarvet strukturpuds til indendørs og udendørs brug Skalflex Silikonepuds Egenskaber Skalflex Silikonepuds er en vandafvisende slutpuds baseret på silikoneharpiks,

Læs mere

Hydraulisk kalk og hydrauliske kalkmørtler fra Nordisk NHL

Hydraulisk kalk og hydrauliske kalkmørtler fra Nordisk NHL Produktkatalog Hydraulisk kalk og e kalkmørtler fra Nordisk NHL 1 Naturlige kalkprodukter fra Nordisk NHL Indhold Naturlige kalkprodukter fra Nordisk NHL NHL-mørtlens kvalitet NHL-mørtlens egenskaber 3

Læs mere

SKALCEM /2016 Facader i farver. Skalcem 100 Rødokker. SKALCEM 100 Stærk, cementbaseret murmaling

SKALCEM /2016 Facader i farver. Skalcem 100 Rødokker. SKALCEM 100 Stærk, cementbaseret murmaling SKALCEM 100 06/2016 Facader i farver Skalcem 100 Rødokker SKALCEM 100 Stærk, cementbaseret murmaling Skalcem 100 farver Skalcem 100 Mellemgul Skalcem 100 fremstår med en tidløs, naturlig og fløjlsmat overflade,

Læs mere

Definitioner. Aggressivt miljø:

Definitioner. Aggressivt miljø: Definitioner Aggressivt miljø: Armeret murværk: Armeringssystemer: Basisstyrker: Blokke: Blokklasse: Bruttodensitet: Brændt kalk: Byggesten: Cementmørtel, C-mørtel: Forbandt: Funktionsmørtel: Særligt fugtigt

Læs mere

OVERFLADEBEHANDLING AF UDVENDIGT MURVÆRK OG PUDS

OVERFLADEBEHANDLING AF UDVENDIGT MURVÆRK OG PUDS OVERFLADEBEHANDLING AF UDVENDIGT MURVÆRK OG PUDS Udgangspunktet for de råd og anbefalinger, der gives i Information om Bygningsbevaring, er dels, at man altid bør foretrække de miljø- og energimæssigt

Læs mere

KEIM Silikatfarve til villaer

KEIM Silikatfarve til villaer KEIM Silikatfarve til villaer Beskytter dine værdier Gratis rådgivning Vi beskytter dine værdier KEIM silikatfarve er en investering i lang holdbarhed. De første KEIM behandlede facader i Skandinavien

Læs mere

Nyt liv. til din kælder. Når de gamle murede kældervægge

Nyt liv. til din kælder. Når de gamle murede kældervægge Nyt liv til din kælder På en weekend eller to kan du forvandle et nedslidt og skummelt kælderrum til et lyst og venligt rum, hvor væggene vil holde sig pæne og sunde, selv om den gamle konstruktion lader

Læs mere

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK

LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK LÆSKEMØRTEL MURER MIKAEL MARTLEV MURVÆRK Dette skrift er baseret på en videnkupon lavet som et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Murværk og murer Mikael Martlev i perioden 2012-13. Indledning - kort

Læs mere

afsnit 5 Overfladebehandling og pudsning

afsnit 5 Overfladebehandling og pudsning 78 afsnit 5 Overfladebehandling og pudsning Indhold: 5.1 Overfladebehandling til enhver opgave...80 Æstetik og farver: 5.2 Overfladebehandling: Æstetik og farver...81 5.3 produktoversigter/ anvendelsesnøgler...81-83

Læs mere

03/2012 FUGTTÆTNING. af indvendig kældervæg

03/2012 FUGTTÆTNING. af indvendig kældervæg 03/2012 FUGTTÆTNING af indvendig kældervæg Opbygning af indvendig fugttætning A C D B A A B C D Skalflex Sokkelstop Skalflex Saltbinder Skalflex Multitæt Skalflex Letpuds 2 Fugttætning af indvendig kældervæg

Læs mere

Svanekes facadefarver

Svanekes facadefarver Svanekes Venner Niels Holger Larsen 12.marts 2012 Svanekes facadefarver fra kalk til plast fra plast til kalk Materialer og kulører Foto: Niels Holger Larsen og Kjeld Brandt Facadebehandlinger på murværk

Læs mere

SEIR materialeanalyse A/S LABORATORIUM OG RÅDGIVNING: BETON MØRTEL - PUDS - NATURSTEN - OVERFLADEBEHANDLING

SEIR materialeanalyse A/S LABORATORIUM OG RÅDGIVNING: BETON MØRTEL - PUDS - NATURSTEN - OVERFLADEBEHANDLING Muren omkring Marienlyst Slot Forundersøgelse af murværk i prøvefelter Baggrund I tilknytning til årsmødet for Nordisk Forum for Bygningskalk udføres en demonstration og afprøvning af forskellige mørteltyper

Læs mere

Undersøgelse af puds og mørtel ved tyndslibsanalyse

Undersøgelse af puds og mørtel ved tyndslibsanalyse 1 Torben Seir Hansen H.P. Christensensvej 1 3000 Helsingør tsh@seir-analyse.dk Undersøgelse af puds og mørtel ved tyndslibsanalyse Baggrund Formålet med at analysere en ældre puds eller mørtel udspringer

Læs mere

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4

Teknisk Datablad. Soudaplug ST. Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Dato: 08/07/16 Side 1 af 4 Hurtigthærdende cement (Lynmørtel) For øjeblikkelig lukning af utætheder i beton og murværk, selv under højt tryk. Anvendelsesområde: er en cement-baseret pulver, der blandet

Læs mere

MØRTEL Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet.

MØRTEL Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet. MØRTEL Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet. Kalkmørtel er et af de ældste byggematerialer. Det bruges til opmuring, fugning og

Læs mere

Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108

Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter Side 1 Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 Tilbudet skal indeholde.: o Stillads o Udfræsning af fuger (og bortskaffelse)

Læs mere

KEIM Seccopor. Fugthåndteringssystem

KEIM Seccopor. Fugthåndteringssystem Seccopor Fugthåndteringssystem Det er porerne, det drejer sig om! Porer transporterer vand Vandafvisning forhindrer kapillartransport Porer spiller en vigtig rolle i naturen ved transport af fugt. Kapillareffekten

Læs mere

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE Der er stor forskel på fugt- og temperaturforholdene i de dele af konstruktionerne, som ligger henholdsvis over og under terræn. Kældergulve vil i fugtteknisk henseende

Læs mere

Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd.

Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd. Jotun Tips Ude Nr. 1 Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd. Tjek derfor specielt disse områder: Lod- og vandrette træbeklædninger, endetræ,

Læs mere

Spørgsmål Grundforløb 1

Spørgsmål Grundforløb 1 Spørgsmål Grundforløb 1 1. Hvad forstås ved en teglbjælke, og hvad er et vederlag? 2. Beskriv den korrekte arbejdsgang for afsyring af udvendig facade mur? 3. Hvad regnes for frostfri dybde for en bygning

Læs mere

Bygningsundersøgelser og tilstandsvurdering

Bygningsundersøgelser og tilstandsvurdering Bygningsundersøgelser og tilstandsvurdering Visuelle undersøgelser af bygningers klimaskærm, eventuelt suppleret med tekniske målinger og bygningsarkæologiske undersøgelser. Afrapportering Prioriteret

Læs mere

Mørtel. Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet.

Mørtel. Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet. Mørtel Mørtel består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet og sandet er tilslagsmaterialet. Trappe lagt i kalkmørtel. Kalkmørtel er et af de ældste bygge materialer. Det bruges

Læs mere

Linolieprodukter Hvorfor?

Linolieprodukter Hvorfor? Linolieprodukter Hvorfor? Forbrug og påføring af linoliemaling For at kunne beregne, hvor meget træmaling (oliefarver) der er behov for, er det nødvendigt at vide, hvor mange m² der skal males, hvor mange

Læs mere

03/2012 UDVENDIG VANDTÆTNING. af sokler over terræn

03/2012 UDVENDIG VANDTÆTNING. af sokler over terræn 03/2012 UDVENDIG VANDTÆTNING af sokler over terræn Vandtætning af sokler over terræn A F C E D C B A B C D E F Skalflex Sokkelstop Skalflex Saltbinder Sokkelpuds Vandtæt Skalflex Sokkeltæt Skaltherm Armeringsnet

Læs mere

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK

VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK VEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSE AF MURVÆRK FORORD Murværk kræver kun lidt vedligeholdelse, når arbejdet er udført korrekt. Alligevel er det nødvendigt at foretage regelmæssige eftersyn, så opståede skader kan

Læs mere

medfører, at der findes to forskellige mørteltyper: luftkalkmørtel og hydraulisk kalkmørtel. Disse findes i 5 variationer:

medfører, at der findes to forskellige mørteltyper: luftkalkmørtel og hydraulisk kalkmørtel. Disse findes i 5 variationer: MØRTEL OG PUDS Læskning af brændt kalk her på gammel vis i et læskekar, hvorefter den læskede kalk bliver siet og hældt ned i en frostfri kule, gravet i jorden. Deraf navnet kulekalk. Foto: Historic Williamsburg,

Læs mere

afsnit 5 Indhold: 5.1 Overfladebehandling til enhver opgave...72

afsnit 5 Indhold: 5.1 Overfladebehandling til enhver opgave...72 afsnit 5 Overfladebehandling og pudsning Indhold: 5.1 Overfladebehandling til enhver opgave.........................72 Æstetik og farver: 5.2 Overfladebehandling: Æstetik og farver.................73 5.3

Læs mere

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER L10 L20 L50 VEJLEDNINGER OG TEKNISKE INFORMATIONER L10 1-KOMPONENT STYRKEFUGE TIL LET TRAFIK NATUR GRÅ Til let trafikbelastning Modstår suge-/fejemaskiner Minimerer

Læs mere

Polymer-Cement baseret system med utal af anvendelsesmuligheder til indendørs brug

Polymer-Cement baseret system med utal af anvendelsesmuligheder til indendørs brug FESTFLOOR Life Microcement med et utal af Beskrivelse FESTFLOOR Life er et polymer-cementbaseret system til at skabe rene overflader på eksisterende underlag som betongulve, gipsplader, keramiske fliser,

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE UDVENDIG ISTANDSÆTTELSE

SKT. PEDERS KIRKE UDVENDIG ISTANDSÆTTELSE SKT. PEDERS KIRKE UDVENDIG ISTANDSÆTTELSE NIELS-HOLGER LARSEN MARTS 2015 Baggrund for istandsættelsen Kirkens kalkede facader har i en del været plaget af afskallende kalklag, og i de seneste år er der

Læs mere

LINOLIEMALING INDHOLD. Center for Bygningsbevaring i RAADVAD: MATERIALER til Bygningsbevaring. Af Søren Vadstrup Maj 2006

LINOLIEMALING INDHOLD. Center for Bygningsbevaring i RAADVAD: MATERIALER til Bygningsbevaring. Af Søren Vadstrup Maj 2006 Center for Bygningsbevaring i RAADVAD: MATERIALER til Bygningsbevaring LINOLIEMALING Af Søren Vadstrup Maj 2006 INDHOLD Hvad er linoliemaling? Pigmenter og farvestoffer Mager og fed linoliefarve 2 eller

Læs mere

Årsmøde Mørtelstandarder. Præsenteret af Teknologisk Institut v/ Linda Jill Peitersen

Årsmøde Mørtelstandarder. Præsenteret af Teknologisk Institut v/ Linda Jill Peitersen Årsmøde 2018 Mørtelstandarder Præsenteret af Teknologisk Institut v/ Linda Jill Peitersen LOVGIVNING Konstruktionsnormer Den første norm for bygningskonstruktioner udkom i 1893 Byggematerialer E. Suenson,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR OM OVERFLADEBEHANLING PÅ FACADER Hvad skal man vælge af produkter til overfladebehandling af murværk og puds?

SPØRGSMÅL OG SVAR OM OVERFLADEBEHANLING PÅ FACADER Hvad skal man vælge af produkter til overfladebehandling af murværk og puds? Center for Bygningsbevaring i RAADVAD ANVISNINGER til Bygningsbevaring SPØRGSMÅL OG SVAR OM OVERFLADEBEHANLING PÅ FACADER Hvad skal man vælge af produkter til overfladebehandling af murværk og puds? af

Læs mere

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 Vandtættende bitumen-membran SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Produktinformation Skalflex Tætningsmembran er en 1,5 mm tyk bitumenbaseret membran, opbygget

Læs mere

SKALCEM S2000/CF2000 10/14 CF2000-16. SKALCEM S2000/CF2000 indfarvet vandskuring til indendørs og udendørs brug

SKALCEM S2000/CF2000 10/14 CF2000-16. SKALCEM S2000/CF2000 indfarvet vandskuring til indendørs og udendørs brug SKALCEM S2000/CF2000 10/14 CF2000-16 SKALCEM S2000/CF2000 indfarvet vandskuring til indendørs og udendørs brug Skalcem S2000/CF2000 Skalcem S2000/CF2000 anvendes til vandskuring og finpuds af alle mineralske

Læs mere

SKØNSERKLÆRING Journal nr

SKØNSERKLÆRING Journal nr SKØNSERKLÆRING Journal nr. 16143 Besigtigelsesdato: 19.12.2016 Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag (herunder relevante tilbud): Datering,

Læs mere

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage *

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage * Produkt datablad Version: 06.11.2013 Sikadur -33 Sikadur -33 2-komponent thixotropisk epoxy klæber Produktbeskrivelse Anvendelse Sikadur-33 er en thixotropisk 2-komponent klæber baseret på epoxy, leveret

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

www.lip.dk F 7 -når der bygges på kvalitet!

www.lip.dk F 7 -når der bygges på kvalitet! F www.lip.dk Spartelguide LIP selvnivellerende gulvspartelmasser LIP tilbehør spartelprogram LIP 228 Gulvspartelmasse velegnet udendørs LIP 230 Finspartelmasse LIP 245 Hurtighærdende opretningsmasse F

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

K ALK OG M ØRTEL FRA F ALKENLØWE

K ALK OG M ØRTEL FRA F ALKENLØWE K ALK OG M ØRTEL FRA F ALKENLØWE K ALK OG MØRTEL GENNEM TIDERNE Mørtel er ikke bare mørtel - det vidste både grækerne og romerne allerede ca. 1500 f. Kr., da de imponerende paladser, arenaer, fæstninger,

Læs mere

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til:

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Danfast antracit Danfast antracit Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Terrasser Gangstier Indkørsler Nye/ældre belægninger Belægninger af beton/natursten 2-15 mm fugebredde

Læs mere

Fuger i murværk Vejledning.

Fuger i murværk Vejledning. Fuger i murværk Vejledning. Udført af Teknologisk Institut, Murværk Projektledelse v/ ingeniør Abelone Køster Aarhus, den 7. juli 2014 Resultatet af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I uddrag

Læs mere

Træbeskyttelse med lang holdbarhed

Træbeskyttelse med lang holdbarhed Træbeskyttelse med lang holdbarhed ÅR Unik varmereflekterende træbeskyttelse med køleeffekt, der reflekterer solens varme og skadelige infrarøde (IR) stråler Se alt om COOLINGPAINT på coolingpaint.dk SOLENS

Læs mere

Multipor Systemet. Montagevejledning Indvendig efterisolering

Multipor Systemet. Montagevejledning Indvendig efterisolering Multipor Systemet Montagevejledning Indvendig efterisolering 1 Ytong Multipor Systemet Ytong tilbehør og værktøj Sortiment tykkelser er fra 50-300 mm (B 390 x L 600 mm), se formaterne på side 7. Ytong

Læs mere

VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk

VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk Teknologisk Institut, Murværk medvirker ofte ved opklaring af frostskader på murværk. Fælles for frostskaderne er, at mørtlen har

Læs mere

fermacell Overfladebehandling Juni 2015

fermacell Overfladebehandling Juni 2015 fermacell Juni 2015 106 Information VIA universitet, Randers, Danmark Bygherre Arkitekt Entreprenør Underentreprenører Ingeniør VIA University College Friis & Moltke 5E Byg A/S, WO Raasted COWI 107 5.

Læs mere

Facadebehandling. flotte resultater, der holder i mange år

Facadebehandling. flotte resultater, der holder i mange år Facadebehandling flotte resultater, der holder i mange år Detalje på facade Indgangsparti, privatbolig dokumentation får du på www.acrymatic.dk AC WALL-FLEX Overfladebehandlingen der holder på væggen Til

Læs mere

Vedligeholdelse af bindingsværk med traditionelle materialer

Vedligeholdelse af bindingsværk med traditionelle materialer Vedligeholdelse af bindingsværk med traditionelle materialer Af Søren Vadstrup, arkitekt m.a.a. Januar 2012 Bindingsværk er den ældste - og var engang også den mest udbredte - byggeteknik i Danmark. Derfor

Læs mere

Overfladebehandling af murværk

Overfladebehandling af murværk Overfladebehandling af murværk Facade Tyndpudsemørtel Pudsemørtel Hydraulisk mørtel Betonfilts Fugemørtel Silikatmaling Silikatpuds Kalk, sandkalk & kalkvand Cempexo murfarve 1 Blik for helheden Sans for

Læs mere

PEDERSKER KIRKE Kalkede overflader Afrensning, reparationer og ny kalkning

PEDERSKER KIRKE Kalkede overflader Afrensning, reparationer og ny kalkning PEDERSKER KIRKE Kalkede overflader Afrensning, reparationer og ny kalkning 12.8.2011 Resultat af prøve. August 2011 NIELS-HOLGER LARSEN August 2011 Baggrund for prøvebehandling Prøven skal danne grundlag

Læs mere

Overfladebehandling af murværk

Overfladebehandling af murværk Overfladebehandling af murværk Facade Tyndpudsemørtel Pudsemørtel Hydraulisk mørtel Betonfilts Fugemørtel Silikatmaling Silikatpuds Kalk, sandkalk & kalkvand Cempexo Murfarve Weber Colour Silikoneharpikspuds/-maling

Læs mere

BEGREBSAFKLARING. Muremørtler. BEGREBSAFKLARING, juni 2018

BEGREBSAFKLARING. Muremørtler. BEGREBSAFKLARING, juni 2018 BEGREBSAFKLARING Muremørtler Hovedbudskab Udtrykkene kalk og kalkmørtel samt hydraulisk kalkmørtel og cement bliver i daglig tale, og også indenfor murerfaget, brugt meget upræcist, hvad der er medvirkende

Læs mere

Udviklet til porebeton. Ytong Pudssystem. Ytong Pudssystem

Udviklet til porebeton. Ytong Pudssystem. Ytong Pudssystem Udviklet til porebeton Udviklet til overfladebehandling af porebeton tilfører facader og indvendige overflader den flotteste finish og ekstra styrke, uden at ændre porebetonkonstruktionernes suveræne

Læs mere

Vejledning. Vedligeholdelse af vore romanske kirker. Vedligeholdelse af vore romanske kirker

Vejledning. Vedligeholdelse af vore romanske kirker. Vedligeholdelse af vore romanske kirker Vejledning Vedligeholdelse af vore romanske kirker Vedligeholdelse af vore romanske kirker Arkitekt Povl Reintoft, som er bygningssagkyndig i Sydthy, Thisted, Morsø og Jammerbugt Provstier, har udarbejdet

Læs mere

Nedenfor to fotos af den lille sandsten med årstal, siddende i øverste kamtak over døren til kirken.

Nedenfor to fotos af den lille sandsten med årstal, siddende i øverste kamtak over døren til kirken. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Registrering ved NHL og møde med MHN/JOK 17.6.15 Arbejdets stade Byggeplads er etableret med skure og stillads, vand og el. TILSYN - NOTAT

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning

Vedligeholdelsesvejledning Drift & Vedligehold. Kviste Kompaniet Vesterbæk. Vedligeholdelsesvejledning (I denne vejledning vil Kviste Kompagniet Vesterbæk være benævnt KKV) Tyndpladebeklædninger Hvis kvisten er beklædt med zink/kobber/aluminium

Læs mere

SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD

SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD NORDISK BÆREDYGTIGHED MED MASSIVT POTENTIALE Saga Wood er udviklet med en målsætning om at være det optimale Svanemærkede terrasse- og beklædningsgulv med tanke på eksklusivt

Læs mere

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype.

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype. Blærer på træværk BLÆRER PÅ TRÆVÆRK Blærer på træværk sådan kender vi dem Fra tid til anden opstår der blærer i maling på udvendigt træværk ofte kort efter, at det er blevet malet. Blærerne måler typisk

Læs mere

Flydespartlen er pumpebar, cementbundet og polymermodificeret pudslag.

Flydespartlen er pumpebar, cementbundet og polymermodificeret pudslag. Arbejdsanvisning weberfloor industri Anvendelsesområde Boliger, garager, kældre, butikker, kontorer, gallerier og atelierer: Til gulve udsat for fodtrafik, håndtrukket pallevogne, kørsler med lette lastbiler

Læs mere

SCAN tørprodukter til store og små byggeprojekter

SCAN tørprodukter til store og små byggeprojekter SCAN tørprodukter til store og små byggeprojekter InDhold og informationer indholdsfortegnelse Generel information om brug... 2 Mørtel til støbning... 3 Universal- og multimørtel... 4 Praktisk emballage...

Læs mere

Udviklet til porebeton. Ytong Pudssystem. Ytong Pudssystem

Udviklet til porebeton. Ytong Pudssystem. Ytong Pudssystem Udviklet til porebeton Udviklet til overfladebehandling af porebeton tilfører facader og indvendige overflader den flotteste finish og ekstra styrke, uden at ændre porebetonkonstruktionernes suveræne

Læs mere

- den naturlige løsning

- den naturlige løsning 937020072 02 Montering og Rengøring af Caesarstonebordplader - den naturlige løsning SPEKVA A/S Kærmindevej 2. DK-6580 Vamdrup Telefon 7558 2511. Fax 7558 3611 www.spekva.dk Indholdsfortegnelse Caesarstone...

Læs mere

Hemmeligheden bag god maling!

Hemmeligheden bag god maling! Hemmeligheden bag god maling! Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af maling på markedet. Ligeledes er der mange meninger om, hvad der adskiller god kvalitets-maling fra de billige malinger.

Læs mere

FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012

FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012 FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012 Fugtsikring af udvendig trappe FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE Udvendige trapper, hvad enten de er over eller under terræn, lider ofte af fugt- og frostskader. Fugtindtrængning

Læs mere

Reparation og maling af vinduer og døre

Reparation og maling af vinduer og døre Reparation og maling af vinduer og døre Man starter med at undersøge vinduets tilstand - er tale om let rådangreb kan man bare lukke revnerne med tjærekit eller harpiksmasse. Er der derimod tale om kraftige

Læs mere

Serpovent G2 facadesystem uden isolering. Montageanvisning

Serpovent G2 facadesystem uden isolering. Montageanvisning Serpovent G2 facadesystem uden isolering Montageanvisning Serpovent G2-facadesystem uden isolering Serpovent G2-facadesystemet kan monteres på konstruktioner af træ eller stål. Underlaget skal være monteret

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27 PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING SKRIDSIKKERT, AFSANDET OG FARVET EPOXY GULVSYSTEM PRODUKTBESKRIVELSE er et 2-komp. farvet epoxy baseret gulvsystem der giver slidstærkt, fugefrit, skridsikkert finish

Læs mere

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør.

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutning med tegltagsten Ved afslutning med tegltagsten kan følgende fremgangsmåde anbefales: Tagstenene

Læs mere

Værd at vide om GrafoTherm Eksteriør

Værd at vide om GrafoTherm Eksteriør Produktinformation GrafoTherm Eksteriør Værd at vide om GrafoTherm Eksteriør GrafoTherm Eksteriør er baseret på ekspanderet vulkansten og arbejder parallelt med naturen Generelt om Kondens og begroning

Læs mere

Væg og loftmaling. Kvalitetsstyring. Forretningsgrundlag

Væg og loftmaling. Kvalitetsstyring. Forretningsgrundlag Væg og loftmaling Loft/Væg 3 En maling til vægge og lofter, som er nem at arbejde med og som ikke giver dryp eller stænk. Fremstår med en helmat overflade uden reflektering. Anvendes på lofter, beklædningsplader

Læs mere

Ikke egnet til påføring på maling, der indeholder syntetisk harpiks, samt gips og andre ikkemurværksoverflader.

Ikke egnet til påføring på maling, der indeholder syntetisk harpiks, samt gips og andre ikkemurværksoverflader. PRODUKTDATABLAD MV MURVÆRKS IMPRÆGNERING MV Murværks Imprægnering er et brugsklart, vandbaseret vandafvisende middel, der indeholder silan/siloxan, til beton- og murværksoverflader. MV Murværks Imprægneringforringer

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

afsnit 9 Restaurering

afsnit 9 Restaurering 176 afsnit 9 Restaurering Indhold: 9.1 Restaurering...178 9.2 Restaureringsmørtler...179 9.3 Produktoversigt/ anvendelsesnøgle...180-181 9.4 Forbrug...182 9.5 Planlægning af restaureringsopgaver...183

Læs mere

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER Når du skal male vægge og lofteer starter du altid med lofteet. Inden har du dog afdækket gulv og lister (og evt. møbler i rummet). Afdækning før malerarbejdet - skridt for skridt Næsten alle indendørs

Læs mere

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1 9 Specifikationer 9/1 Specifikationer 9/2 Spændmomenter 9/3 Specialværktøj 9/4 9/4 1 Side 1 af 5 Denne vejledning giver retningslinier for reparation af karrosseriskader på køretøjets overog underdel.

Læs mere

Datablad. Råmasse. CVR:

Datablad. Råmasse. CVR: Produktinformation FäRG er en danskproduceret indfarvet spartelmasse, som giver dine vægge et mere råt og karakteristisk udtryk. Spartelmassen er udviklet af erfarne fagfolk med fokus på kvalitet og holdbarhed.

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016. TILSYN NOTAT 6 17.febr.2016 Hvad har vi gjort og hvor. Afrensning af plastmaling på kalkede og pudsede vægge 1. Afrensningen var afprøvet og planlagt at

Læs mere

KEIM PURKRISTALAT DEN ORIGINALE SILIKATFARVE FRA 1878

KEIM PURKRISTALAT DEN ORIGINALE SILIKATFARVE FRA 1878 KEIM PURKRISTALAT DEN ORIGINALE SILIKATFARVE FRA 1878 KEIMS HISTORISKE FORANKRING KEIMs historie er forankret i 1800-tallets europæiske historicisme og dens ofte stærkt dekorerede polykromi, der fordrede

Læs mere

Styrkeforholdet for rene kalkmørtler hvad kan tyndslibet sige?

Styrkeforholdet for rene kalkmørtler hvad kan tyndslibet sige? Styrkeforholdet for rene kalkmørtler hvad kan tyndslibet sige? Fremlagt på Nordisk Forum for Bygningskalks medlemsmøde i Raadvad d. 15. februar 2012 Torben Seir SEIR-materialeanalyse A/S H.P. Christensensvej

Læs mere

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter.

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. 1386 Udenbys Vester Kvarter Side 1 Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. Fagbeskrivelse Murer-/ malerarbejde Nedre Facade Thomas Sørensen, Krusågade 35, 1719 København

Læs mere

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger,

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger, KALKNING Læsket kalk er et af vore ældste og mest anvendte byggematerialer, og det er det den dag i dag, fordi kalkede facader hører ubrydeligt sammen med dansk bygningskultur, især på bygninger fra 1700-,

Læs mere

Malinger som er velegnet på træ udendørs

Malinger som er velegnet på træ udendørs Malinger som er velegnet på træ udendørs Acryl NB: Betegnelsen "Acryl..." (fx Acrylmaling) benyttes ofte i handelsnavne, men desværre i vidt forskellig betydning. "Acrylplast...", er den vedtagne MBK-betegnelse

Læs mere