Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede"

Transkript

1 Referat fra turen april 2018 Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede Lad mig som det første beklage, at jeg nok på generalforsamlingen, fortalte at der ikke var nyt fra Bagaciu. Det var også min helt klare overbevisning, eller det var i hver tilfælde det Torben havde fortalt mig, et par dage inden generalforsamlingen. Det skulle vise sig, at vi beboerne i Bagaciu var en anden holdning. Iflg. dem er hotellet og huset med baren er solgt. Nummer 29 er solgt og sidst men ikke mindst, plejehjemmet er solgt. Plejehjemmet og nr. 29 er solgt til 2 sigøjner familier. Der var stor opstandelse over dette i byen. Mange har haft rigtigt gode minder fra disse steder og mange har arbejdet det ene eller det andet sted. Vi var selvfølgelig også berørte af det. Der er langt rigtigt mange timer og rigtigt mange penge i opførelsen af plejehjemmet og nu er det hele bare forbi. Rygtet siger, at vores lille butik skal rives ned, og der skal bygges et nyt lille hus som skal være et bageri. Hvad der er op og ned i det her, ved jeg ikke rigtigt. Vi kan ikke gøre så meget ved noget af det, så for nu må dette emne hvile. Turen Inden vi overhovedet var kommet af sted til Bagaciu. Var der lidt udfordringer. Hvis konflikten var brudt ud, kunne vi komme i den situation, at vi ikke kunne komme hjem. Vores tolk Andreea kunne ikke få fri fra sit arbejde i Østrig. Ceese var i Bagaciu og boede i vores hus, så lige pludselig havde vi ingen seng at sove i. Men heldigvis løste alt sig, Ceese rejste hjem, og Susi tolkede for os. Dog skulle hun også passe sit normale arbejde, og kunne derfor ikke hjælpe os hele tiden. Den bil vi havde lejet var ikke spor sjov, den var svær at komme ud og ind af og der var ikke meget ben plads. Vores fly var rykket til sent om aftenen og vi landede først i Bagaciu kl. 04:30 om morgenen. Da vores tid med Susi som sagt, jo var begrænset, måtte vi skyde os og få en lille lur og derefter lidt mad, var vi på benene igen kl. 11:30. Vi syntes selv at vi var lidt seje, at vi kunne klare dette. Lad mig igen denne gang tage jer med en tur rundt i byen. Vi frygtede besøget hos Paulina, hvordan var det gået hende efter Moise var død. Men inden vi kom så langt, hørte vi om den grumme skæbne, der var overgået Moise. Han havde været på hospitalet, men blev sendt hjem igen. Han døde i sit hus, lige der midt i sin stol. Da han var borte, kom de fra kirken, for at lægge ham i kisten, et job ingen af dem kommer til at glemme så længe de lever. Moise har fået nogle åbne sår på benene, i disse sår kravlede der orme rundt og stanken af Moise var forfærdelig, vi blev fortalt, at de flere gange måtte ud og trække frisk luft.

2 Derfor frygtede vi besøget hos Paulina, men der var absolut intet at frygte. Paulina snakkede som et vandfald, hun var supersmart i gamacher, lange støvler og en habit jakke. Huset var nærmest blæst, for første gang så vi betrækket på deres sofa. Men bedst af alt der lugtede ikke mere. Vi snakkede økonomi med Paulina, og vi blev enige om, at det nok var bedst, at vi delte hendes sponsorat op, sådan at hun hver måned kan gå på kommunen og hente en kuvert med penge, dette var hun helt indforstået med. Hun fik også fortalt os, at hun var bagud med huslejen, hun skyldte for de sidste 2 måneder, hun mente det var 108 Lei. Vi blev enige om, at det kunne vi hjælpe hende med af vores egne midler, og da vi kom op på kommunen, viste det sig, at hvis vi betalte 268 Lei så havde vi betalt for resten af året. Dette gjorde vi, så nu skal hun ikke tænke mere på dette. Som vi altid gør når nogen dør, tager vi familien med på kirkegården. Det gjorde vi også med Paulina. Hjemme fra havde jeg tænkt, at Moises grav nok ikke havde fået en sten. Så med lidt maling og en sten vi hentede i skoven, havde vi ikke kun blomster med til Moise, men også et fint gravsted, måske er den i virkeligheden ikke så pæn, men den er lavet i kærlighed. Moise er begravet på kirkegården bag plejehjemmet. Turen derop er forfærdelig, det går stejlt op, og er enormt ujævnt, og så var vi ved at blive spist af en stor meget ubehagelig hund. Hvordan alle mand kom derop, ved jeg ikke, men det gjorde vi. Paulina vist os hen til nogle grave. Hun pegede på den første og sagde, her ligger min mor, den næste er min far. Godt Paulina men hvor er Moise? Paulina peger igen på sin mors grav og siger her. Vi fatter ikke en meter, men måske det er så mange år siden deres mor er død, at der nu er plads til Moise i samme grav. Her kommer den første lille tvivl listende. Er hun blevet lidt rundforvirret? Det undrer mig, at hun ikke er mere ked af det, hun virker nærmest glad. På vej ned fra kirkegården, viser det sig, at hun rent faktisk er glad, men det viser sig desværre også, at hun ikke bare lidt rundforvirret, hun er totalt ude i skoven. Hun fortæller, at hun har fået godt nyt. En af Moises gamle arbejdskollegaer, som nu bor i Tyskland har været forbi. Denne kollega fortalte Paulina, at der var flere tyske baptister, der var genopstået. Disse genopståede baptister kunne fortælle, at det var Moise også. Hun kunne ikke helt huske hvor det var, at han nu boede, men efter et par forsøg kom

3 den, han bor nu i Palæstina, og ikke nok med det, han er blevet gift med en datter af kong David (som iflg. Google levede omkring år 1000). Så kære Moise måske var det slet ikke så slemt at skulle herfra, jeg under dig så meget, at du er blevet gift med en rigtig prinsesse. Nej spøg til side. Hvad gør man, prøver man at ruske i Paulina, eller lader man hende være i troen. Skal hun have sandheden at vide, eller skal hun have lov til, at fortsætte med at være glad på Moises vegne, det er ikke kun os hun fortæller historien til det er til alle der gider høre på hende. Vi traf vores beslutning, hvis Paulina er glad, så er vi det også. Paulinas plankeværk havde det ikke så godt, og en lille del af hendes tag ligeså, så da vi var på kommunen, påtalte jeg dette for Mihaj. Og man har vel fine venner, for dagen efter var borgmesteren i egen høje person oppe og kigge på hendes hus. Det blev til et kort besøg hos Anna. Vi hjælper ikke Anna, men da hendes mor levede, hjalp vi hende. Anna syntes det er så hyggeligt når vi lige kigger forbi. Vi mødte unge Livias børn nede i byen. Livia er hende der laver armbånd. Ungerne spurgte hvornår vi kom op og besøgte dem. Stor var ulykken da jeg sagde at vi ikke kom. De ulykkelige ansigter var ikke til at stå for, så selvfølgelig måtte vi lige forbi og genoprette freden. Hos Maria T. er det altid som juleaften, når hun får gaverne fra sin sponsor. Hun fik rigtigt mange fine ting og var jublende lykkelig for det hele. At Maria for år tilbage fik en sponsor, har ændret hele hendes liv. Før var hun en grå mus, der ikke så for godt ud, i dag blomster hun.

4 Desværre kan ikke alt købes for penge, Marias helbred er pt. skidt. Hun har været indlagt 3 gange, har fået sukkersyge, men er allergisk over for pillerne. Hun har svært ved at få luft, hendes pulsåre oppe ved hjertet er forkalket. Hun har tabt sig meget. Maria stresser nemt, før i tiden var det over hendes dårlige liv, nu er stressen kommet tilbage, men denne gang over hendes dårlige helbred. Maria har besøg af sin datter og et barnebarn, nogle fantastisk søde mennesker. Hos Mariana udbrød der nærmest panik da vi kom på besøg. Normalt byder hun altid på kage og saftevand. Men denne gang var rygterne om, at vi var ankommet ikke nået hendes hus. Og derfor havde hun ikke noget at byde på. Vores plan var kun at besøge hende denne ene gang, men det måtte vi lave om på. Når vi kom igen, ville hun være forberedt. Marianna har igen glemt aftalen om Marianna tid, som vi lavede med hende sidst. Hun fiser rundt som var hun skudt ud af en kanon. Hun kan desværre ikke strikke mere, hendes hænder vil ikke. Men Marianna kan sy, hun syr de yndigste nationaldraget til sine børnebørn og det er noget der tager tid, en måned tager det at lave de smukke små dragter. Hos lille Romana er livet ikke sjovt. Hun har brækket sin hofte og har det rigtigt skidt. Hun har mange smerter og kan næsten ikke gå. Vi kan ikke gøre så meget for hende, hun får lidt kærlighed, nærvær og omsorg.

5 Heldigvis har hun sin dejlige svigerdatter, som tager sig så godt af hende På den anden side af vejen bor Vilma. Hun er velforberedt på vores besøg, hun tryller lige en påskekage frem. Hun har det ok. Hjertet arter sig når hun bare får sin medicin. Hun har pt. en gammel tante boende, som er syg af brystkræft. Vilma er Bagacius barmhjertige samaritaner, Vilma er hende der altid tager sig af andre, store som små, et fantastisk menneske. Den næste på turen er Tini. Hun får stadig ikke insulin i sprøjte, kun pillerne og det til trods for, at lægen bliver ved med at sige, at der skal indsprøjtninger til. Men damen er stædig, og i sidste ende er det hendes valg. Hun har tabt sig og hun skylder igen penge for gas og mad. Hendes søn hjælper hende med lidt mad. I oktober 2017 tog hun igen arbejde, som sidste gang holdt hun kun til det i 1 uge. Det får fatale konsekvenser, for nu bliver hendes socialhjælp modregnet det hun tjente den uge hun arbejde. Jeg kan ikke helt forstå at hun ikke fatter det. Indtil oktober er hendes socialhjælp på 54 Lei. Det bliver man ikke tyk og fed af. På vejen passerer vi det hus som Cristina og Camelia boede i. Rottereden er nu revet ned, tilbage er kun en lille smule mursten og en stor bunke jord. Ingen i familien er hjemme, Cristina, Camelia og Magdas 2 drenge er sendt hjem til deres Cristinas bedstemor, Magda og hendes mand er taget til Tyskland. Naboen fortæller, at det er Magda selv der har revet huset ned. Helt utroligt, at dette lille menneske kan klare det hun gør, hun har min dybeste respekt. Denne turs højdepunkt, var at komme på kommunen og tale med Mihaj om Cristina. Kommunen følger med i hendes skolegang, hvilket jeg er dybt overrasket over, og de fortæller, at det går fantastisk med Cristina. Hun passer sin skole hver eneste dag og kommer altid til tiden. Jeg ved godt vi hjælper de ældre, men denne ene undtagelse er så fantastisk, at den næsten må være en af de største sejre vi har vundet i Bagaciu. Det er så skønt, at vi har kunnet give dem den start, der skulle til i kampen mod et bedre liv. Og dejligt at vi stadig kan være der for dem.

6 Lige over for Cristina og Camelias gamle hus, var der kommet en lille butik med nips ting. Denne butik var åbenbart ikke så rentabel, så nu fungere den som bar. Det er en katastrofe for Bagaciu, vi hører så mange historier om alkoholproblemer, nogle burde slå bremsen i. Vores næste besøg er hos Elza og hendes mand. Der hele er som det plejer. Elza som har et meget dårligt sprog pga. af hendes hjerneblødning, men hun vil gerne være lidt fortrolig med mig, så hun sidder og hvisker en hel masse til mig, jeg fatter ikke et ord, men hvis Elza har fået lettet sit hjerte så er det fint med mig. Det bliver kun til et enkelt kort besøg hos Elza. Vi har desværre nogle gange den indvirkning på hende, at hun bliver vældig ked af det når vi kommer, hvorfor ved vi ikke rigtigt. Men denne gang var en af de gange, så der var ingen grund til, at hun skulle igennem dette 2 gange. På vej videre rundt i Bagaciu, gik vi forbi dette hus. Jeg kan ikke huske om jeg har skrevet om det før. Det er en SFO, den blev startet som et EU støttet projekt, der skulle løbe 1 år. Dette år er gået og kommunen har besluttet at videreføre projektet. Det er et fantastisk tiltag, for her kommer skolebørnene hver dag og laver deres lektier. Så nu er det ingen undskyldning, hvis mor og far ikke kan hjælpe. Turens grin. Lige over for Elzas hus ligger, denne fantastiske rædsel. Endelig er der nogen der har indset, at dette er en dårlig legeplads, så nu er huset lukket af, med et hegn omkring.

7 Son I måske kan ane nederst på billedet, så var der denne gang hængt et stort meget professionelt skilt op, hvor der stod til salg. Det var så morsomt, at der er nogen der kan få den ide, at der er en køber til denne rædsel. Selvfølgelig er der grunden, men det vil koste en formue, at komme af med affaldet. Det skulle senere vise sig, at vores rumænske kundskaber ikke slog til, det var nemlig ikke det hus der var til salg, det var bare en reklame for et andet hus. Men vi fik et godt grin selv om vi grinede af det forkerte. Den næste på turen er Petru. Han ser ikke for godt ud. Han har tabt sig yderligere og er nu nede på 50 kg. Han har været på hospitalet. Han har et stort åbent sår på sin fod. Og hele 4 gange har de opereret på ham. Vi har denne gang hørt mange grimme hospitals historier, bla. om en mand der blev erklæret død, men sådan set var i live. Nå med tilbage til Petru, vi så billeder af Petrus fod, da han kom hjem fra hospitalet. Det så absolut ikke godt ud. Desværre vakte det lige nogle minder, for samme problem havde min far inden han døde. Her hjælper ingen operation, det er en infektion med streptokokker og eller stafylokokker, og der er kun en behandling, man skal blive ved med at holde såret åbent, rense det og lade det lukke sig indefra. Heldigvis vidste Susi noget om dette og da Petru igen var hjemme fik Susi lært Petrus datter Simona, hvordan man renser det og fylder noget sølvkompres ind i såret. Først der begyndte tingene at vende, hullet ser meget pænere ud nu, men der er stadig lang vej endnu. Nu kommer vi til endnu et besøg, som vi nok alle frygter. Vi skal besøge Irina, Emils enke. Da Irina ser os, bryder hun naturligvis sammen. Hun fortæller om hvad der er sket med Emil. En aften skulle han ud og låse porten. Da han kommer ind, begynder han at kaste blod op. Han kommer afsted på hospitalet, og her konstaterer de, at hans blod forsvinder. De pumper ham med blod, men lige meget hjælper det, blodet forsvinder hurtigere end de kan fylde det i ham. Han bliver opereret flere gange, men sidste gang vågner han ikke igen. På bare 5 dage var Emil væk og hele familiens liv ændret for altid. Hele familien har været hjemme og bo hos Irina, men nu er de rejst hjem tilbage er kun hendes ene søn Emil, i morgen rejser Emil hjem til Tyskland igen. Emil er en god dreng. Han er lige nu nødt til at rejse tilbage og passe sit job, men han fortæller at han, til næste år forlader livet i Tyskland og flytter hjem til sin mor så hun ikke skal være alene.

8 Irina er lige nu i økonomiske vanskeligheder, hun får først pensionen efter Emil om 6 måneder, og hendes børn har hævet deres opsparinger, for at betale for Emils begravelse. Det er et sind sygt system det har i Rumænien, når man mister sin ægtefælle, men desværre er det ikke første gang vi møder dette. Vi kan ikke redde Irina igennem de 6 måneder, men vi kan hjælpe hende lidt på vej, ved at trylle og hekse og finde nogle sponsorer der vil hjælpe, får vi samlet 14oo Lei sammen, håbet er så, at hendes børn indtil vores penge er sluppet op, kan nå at samle nogle flere sammen til hende. Vi sidder alle sammen i Irinas hyggelige havestue, og alle venter vi på at Emil skal komme hoppende ind ad døren. Jeg kan ikke græde, for det kan ikke passe. Først da vi kommer op på kirkegården, går det op for mig, at det her er rigtigt, Emil er væk, vi skal aldrig se ham igen. Vores store trøst er, at Irina og Emil hver har 2 børn og sammen har de 2 børn. Alle 6 er der for Irina og da Irinas datter også kommer på besøg og de begynder at fortælle om Emil som far og papfar bliver man helt varm om hjertet. Emil var en stor mand. Vi har en masse billeder med af Emil, det falder i god jord. Den næste på turen er Victoria. Ved det første besøg er hun lidt kort for hovedet. Men anden gang går det lidt bedre. Hendes astma er ikke blevet bedre og de er igen alene hjemme. Igen er det Victorias søster der holder hus for dem. Lidia jubler ikke lige frem. Hun har igen tabt sig og kan ikke sove pga. smerter. De plamager vi så på hendes ben sidste gang er uforandrede. Hun er nu gået fra Panodil til Tramadol, men uden den store virkning. Hun har svært ved at gå, men kommer dog ud og sidde lidt i solen. Heldigvis bor hendes lille barnebarn i samme hus, så der er lidt underholdning.

9 Så er turen kommet til Otilia. Hun døjer med lidt af hver. Men det er nok ikke så underligt når man er lige ved at fylde 90 år. For 27. gang finder vi igen gammel medicin, noget af det udløb for næsten 2 år siden. Igen prøver vi at forklare hende, at man ikke må spise gammel medicin, man kan blive syg af det. De fleste af jer kender Otilia som den gamle hyggelige dame alle turisterne besøgte. Men der findes også en anden side af Otilia, en side der driver mig til vanvid. Hver gang vi besøger hende, er der altid en i hendes familie der trænger til hjælp. Og man må lade dem, de kan se så ynkelige ud, når de kommer. Denne gang var det hendes datter, der bare måtte have hjælp. De kommer ikke kun og spørger en gang, de bliver ved og ved. Jeg bliver grøn i hovedet, når der er afleveret et, nej desværre vi kan ikke hjælpe, og så alligevel skal vi stoppes ude på gaden igen og igen, denne gang hele 4 gange, det er mega frustrerende og for at sige det lige ud belastende. Valeria har det ikke så godt. Hun er træt og har store infiltrationer i skulderne. Jeg tilbyder hende noget massage, men får ikke lov. Hendes svigerdatter er i Tyskland, men hendes søn og barnebarn er hjemme hos hende. Hendes søn er desværre også blevet syg og kan ikke arbejde mere. Næste stop Ludovica. Hun er svimmel, dehydreret, kan ikke klare lyset, venstre knæ er hævet og hun er igen på antidepressiv medicin. Hun har indrettet en stol ud i haven, så hun kan ligge lidt ned i den.

10 Vi fortæller hende, at hun skal huske at drikke vand, mindst 2 liter om dagen. Vi spørger om hun har en kasket, og siger til hende, at det kan være en god ide at have den på når hun er ude, den skygger da lidt for solen. I Danmark bor Anette. Anette strikker børnetrøjer som vi før i tiden har solgt i butikken. Men nu da vi ikke har butikken mere, skal der findes en anden løsning. Ludovica blev vores løsning. Hun er stærkt knyttet til kirken, og vi lavede en aftale med hende om, at hun skulle tage trøjerne med og give dem til nogle der trængte. Det blev hun faktisk rigtigt glad for. Vi får rigtigt mange briller og det er vi superglade for, men igen mangler vi butikken, men også dette ville Ludovica gerne hjælpe os med, igen kunne kirken hjælpe. Så når vi kommer i september må vi lige have et lille møde med præsten. Ludovica tog os med ned så vi kunne se hvor fin kirken var blevet og man må sige at den er blevet rigtig flot. Der var dejlig underholdning hos Ludovica, en stakkels hønemor med 25 kyllinger. Men hun klarede det godt, da der skulle soves til middag, lagde alle 25 sig ned næsten på en gang. Så blev det Martins tur, da vi kommer og besøger ham, siger han at det nok er bedst, at vi bliver ude i haven. Han siger ikke hvorfor, men vi gætter på der nok ikke er ryddet op. Han fortæller, at han problemer med vandet, et vandrør er sprunget i vinter. Normalt besøger vi kun Martin en gang, men vi bliver enige om at komme igen. Da vi kommer igen, bliver vi inviteret inden for, der er som blæst og oven i det dufter der rigtigt dejligt. Han har vist lige sprøjtet lidt med en dejlig herre deodorant i anledning af det fine besøg.

11 Jeg spørger om den står på Cola eller øller og han forsikrer mig om, at det er Cola. Martin har jo nogle frygtlige misdannede fødder og da han klager over smerter og viser os sine sko, hvor alt indmaden er væk, slår det mig, hvorfor har vi ikke sendt ham til bandagist. Det viser sig, at hans læge har foreslået det samme, men at han ikke har pengene til det. Det kræver at han 3 gange skal til Targu Mures, en tur der koster 100 Lei. Pr. gang. Vi træffer en hurtig beslutning, Martin skal have sko der passer til hans handicap. Så aftalen bliver, at vi laver en kuvert til ham med 300 Lei i, og aflevere dem til Susi. Når Martin så skal afsted, kan han hente transport penge hos Susi, og så finder vi nok de 200 Lei som skoene kommer til at koste ham. Martin er så glad for sine sponsorer og hver gang vi kommer, prøver han ihærdigt at finde noget i huset som vi kan give til dem. Problemet er bare, at Martin ingenting har, og derfor må vi også denne gang, fortælle ham, at hans sponsorer ikke mangler noget. Vi løber lige tilbage engang, i Sigøjner enden på vejen op mod skoven, besøger vi Jenni. Jenni var hende som vi sidste gang hjalp med nogle besøg hos psykiateren. Vi må lige se hvordan det går og heldigvis går det rigtigt godt, hun græder fordi hun savner sin mor, og det er også ok. Men nu er det en gråd der stopper igen. Det er så dejligt at se en helt anden Jenni denne gang, vi møder også hendes dejlige mand. Skøn historie godt at vi kunne gøre det muligt. Vi lover at komme igen og besøge hende i september. Nu troede vi at vi var færdige, men vi var blevet spurgt om vi ikke kunne kigge ind til endnu en Mariana. Mariana A. er 47 år og enlig mor til en pige på 14 år. Hun er voldsomt stor, hun fortæller, at hun på 3 til 4 uger fordoblede sin vægt. Hun tog omkring 70 kilo på. Hun var på hospitalet hvor man ville operere hendes mavesæk mindre, fordi man mente at hun bare spiste for meget mad. Jeg skal hilse og sige, at med den indtægt, der er i huset, så kan dette slet ikke lade sig gøre, der er nok nærmere dage hvor de går sultne i seng.

12 Mariana har før hun blev syg rejst til Tyskland og arbejdet, nu kan hun ingen ting og alt hænger nu på skulderne af hendes datter. Hun skal passe sin skole, gøre alt for sin mor, vaske hende, lave mad og ordne hus. Hendes datter er noget af det skønneste, og hun ved lige hvor alt er, lige meget hvad vi spørger om. Jeg sender en kopi af resultatet af en masse prøver hun har fået taget på hospitalet hjem til min søn Kasper. Der er ingen tvivl alle prøverne viser, at Mariana har dårligt hjerte. Mariana har ikke fået sin medicin den sidste måned, fordi de ingen penge har. Vi har en gang før set dette forløb i Bagaciu og uden medicin er der kun en vej og den vil gøre en 14 årig pige forældreløs, det skal dog siges, at der er en far, men hun ser ikke meget til ham, han er dybt alkoholiseret. Mariana kan med stort besvær komme ud og sidde, men det kniber meget for hende at gå og hun kan næsten ikke få luft. Hun bruger meget tid sammen med Petru, de sidder på hver deres rollator og hyggesnakker. Vi kan ikke tage hjem fra det her, igen må vi trylle og hekse og selv smide nogle Lei i kassen. Vi finder en gammel recept og kører sammen med Susi på apoteket. Jeg ved ikke hvordan det lykkes, men med denne gamle recept, får vi købt medicin til en måned til hende. Vi må lige summe lidt, 1 måned ændre jo ikke noget, så vi beslutter os for, at hun skal have medicin til 5 måneder. Fordi vi ikke kender hende, er det Susis forslag, at vi giver Susi pengene og at hun så hver måned tager forbi apoteket og henter hendes medicin. En løsning vi er dybt taknemlige for. Vi spørger hendes datter om hun er bange for hvad der skal ske med hendes mor, det er hun selvfølgelig. Jeg kan næsten ikke holde tanke ud om denne 14-årige der risikerer at blive alene i verden og da vi kender noget af hendes familie går vi til dem og spørger om nogen har talt med den unge dame, og om nogen har gjort sig tanker om, hvad der skal blive af hende, hvis hendes mor dør. Ingen har tænkt tanken, men vi har hørt hvad der nok kommer til at ske, hun vil blive giftet væk til en ældre sigøjner. Hvor svært kan det være. Jeg væmmes ved denne udmelding og ved, at ingen træder til og hjælper hende, jeg håber så meget, at vi har fået sparket til familien og nogen får talt med den unge dame. Vi har prøvet, at garder os lidt, vi har snakket med psykiateren som tilfældigvis arbejder med piger i hendes situation, og hvis ingen andre vil hjælpe, vil hun gerne. Da vi jo ikke havde butikken mere og da vi jo ikke havde tolk hele tiden, har dette været den første tur nogensinde, hvor vi har haft lidt fritid. Den har vi brugt godt, vi har været en tur oppe i skovene omkring Bagaciu. Vi har tit lavet gas med bjørnene i Rumænien, hvor sjovt det kunne være at se en, og Susi fortalt, at Andreea ikke mere måtte løbe og cykle alene i skoven. Denne gang fik ordet bjørn, en anden betydning, for da vi besøgte vinmarkerne på skrænterne der vender ned mod Bagaciu, så vi med egne øjne sporerne efter en stor bjørn.

13 Vi blev i vores trygge bil, og håbede at Poul Erik havde ret i, at bjørne ikke er til dåsemad. Tak for en god tur, tak for veludført arbejde. Laila

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp + gangstativ

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sagsnummer: 33. Caldarariu Crucita. Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt

Sagsnummer: 33. Caldarariu Crucita. Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt Sagsnummer: 33 Navn: Caldarariu Crucita Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt Bevilget sep. 2013 Til mad, Ovn og Brænde Bevilget apr. 2014 Til mad Bevilget sep. 2014 Til alt Bevilget apr. 2015 Til alt Bevilget

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

12-04-2016 Vi ankom til Bagaciu sent om aftenen og efter en bid brød var vi klar til at se dyner.

12-04-2016 Vi ankom til Bagaciu sent om aftenen og efter en bid brød var vi klar til at se dyner. Referat fra turen april 2016 Inge Lise & Laila: Vel hjemme igen efter 11 dage i Bagaciu, kommer hermed referatet fra vores tur. Referatet vil denne gang se lidt anderledes ud, idet hovedforfatteren er

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Referat fra turen september 2018

Referat fra turen september 2018 Referat fra turen september 2018 Med på turen var: Inger-Lise, vores søn Thomas, Karsten og undertegnede Inden vi overhovedet tog af sted til Bagaciu, var der en del udfordringer. Andreea er flyttet til

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Jeg vil ikke skrive så meget om de 3 fag personers arbejde, jeg syntes deres egne rapporter skal fortælle deres historier.

Jeg vil ikke skrive så meget om de 3 fag personers arbejde, jeg syntes deres egne rapporter skal fortælle deres historier. Referat fra turen april 2014 Med på turen var: Holger, Jette, Hanne, Poul Erik, Bente, Nanna, Ann-Marie og Laila Det er den største tur vi indtil nu har været på, der var rigtigt mange mennesker og opgaver

Læs mere

Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila

Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila Referat turen april 2015 Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila Først vil jeg gerne have lov til at sige en stor tak til Læge Cheme Andersen og sygeplejerske Kasper Larsen. 1000 tak

Læs mere

Referat fra turen april 2017

Referat fra turen april 2017 Referat fra turen april 2017 Med på turen var: Inger-Lise, Alberte, Tobias, Isabella og undertegnede. Så er vi hjemme igen efter en dejlig tur til Bagaciu, men også en tur som bød på udfordringer inden

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Referat fra turen september 2014

Referat fra turen september 2014 Referat fra turen september 2014 Med på turen var Hanne K. og Laila fra bestyrelsen, Inger-Lise (Lailas mor), Karsten (Lailas mand), samt en Rumænsk pige som bor i Danmark; men som var på ferie i Rumænien

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Referat fra turen april 2019

Referat fra turen april 2019 Referat fra turen april 2019 Med på turen var: Liljan, Inger-Lise og Laila Så er vi hjemme igen, efter en fantastisk tur til Bagaciu. En tur hvor man må sige, at udfordringerne stod lidt i kø. I Københavns

Læs mere

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Hæfte PIRLS 13 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse PIRLS Aarhus Universitet Campus

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Hvem passer på en stendød hares små unger?

Hvem passer på en stendød hares små unger? Hvem passer på en stendød hares små unger? For en uges tid siden havde masser af påskeharer travlt og alt det, de kunne gøre, med at gemme æg rundt omkring i blomsterkrukker, på græsplæner, i postkasser

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie.

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie. Sagsnummer: 26 Navn: Medesan Mena Alder: 82 Ansøgt om: Hjælp til ALT Ansøgt om beløb Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 2.100 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 Afholdte udgifter herefter pause se forklaring

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Jesus helbreder en lille pige

Jesus helbreder en lille pige MARK 5,21-43, DEN STORE MESTER, S. 230-233. Jesus helbreder en lille pige Huskevers: frem for alt ønsker jeg, at du må have det godt og være rask. 3 JOH 2 Budskabet: Vi kan have omsorg for andre. Har du

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Hvor stort er problemet?

Hvor stort er problemet? Navn: Hvor stort er problemet? Dato: Kapitel 9: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Problemer kan både være store, medium og små. For at være god til social tænkning må du lære at bedømme størrelsen på dit problem.

Læs mere

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 754 Se nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 33 Han som har hjulpet hidindtil - på Et trofast hjerte 245 - Opstandne Herre, du vil gå - på Det dufter

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev Kære Venner af Mushemba Foundation & Trinity Skolen Vi er netop hjemvendt efter tre måneder i Tanzania, hvor vi har kunnet fordybe os endnu mere i arbejdet i Mushemba Foundation Tanzania og Trinity Skolen.

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Turen september 2015

Turen september 2015 Turen september 2015 Referat: Laila Christensen Med på turen var Emese, Inger-Lise, Karsten og Laila Så er vi hjemme igen efter en god tur til Bagaciu. Turen denne gang hører absolut til de varmeste af

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere