Referat fra turen september 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra turen september 2018"

Transkript

1 Referat fra turen september 2018 Med på turen var: Inger-Lise, vores søn Thomas, Karsten og undertegnede Inden vi overhovedet tog af sted til Bagaciu, var der en del udfordringer. Andreea er flyttet til Østrig, og derfor er det Susi der oversætter for os. Selv om vi i god tid havde givet besked om hvornår vi kom, viste det sig, at Susi og Titi ikke var hjemme, de var en tur i Holland og besøge Ceese. Vi prøvede virkelig hårdt at finde en der kunne træde i Susi s sted, men uden held. Så turen måtte skubbes. Da vores sommerferie gik mere eller mindre i vasken, valgte vi denne gang at kombinere arbejde og ferie. Vi startede med en tur igennem det nordlige Rumænien, i det område der kaldes Maramures, det var en fantastisk smuk tur og I skal ikke snydes for et enkelt billede derfra. Vel ankommet til Bagaciu, startede vi det arbejde, vi kom for at udføre. Det skulle vise sig, at der skulle komme en del udfordringer, men det er der jo ikke noget nyt i. Men en udfordring vi næsten ikke kunne klare til sidst var kager, vi kender normalt de steder, hvor vi får kage når vi kommer, men denne gang serverede næsten alle kage. Det er svært at sige nej, de gør det i en god mening og de bliver dybt skuffede når man siger nej tak, men når man når til kage nummer 8 på en dag, så er det bare for meget. Lad mig som sidste gang, tage jer med rundt i byen. Vi starter hos Mariana, som bor i den gamle sigøjner del. Mariana er vores solstråle. Hos hende kan man virkelig se, den forskel vores hjælp gør. Hendes gigt medicin virker fantastisk og hun kan nu takket være den, gøre mange af de ting hun ikke kunne gøre før. Hos Mariana gjorde vi noget som vi aldrig har gjort før. Hun inviterede os på aftensmad. Der findes ikke mange steder i Bagaciu, hvor jeg tør indtage min aftensmad, men hos Mariana er det ok. Vi fik bla. dejlig Samale som er Rumæniens svar på kåldolmer, noget kylling og noget gris, og noget kålsalat. Normalt vil salaten blive serveret i et stort fad, hvor folk stikker deres gafler i og spiser direkte fra fadet. Dette slap vi heldigvis for, men jeg sad på et tidspunkt og gispede lidt, for den salat vi havde i vores skåle som vi ikke havde spist op, røg tilbage i den stor balje med resten af salaten. Jeg må ærligt indrømme, at jeg lige nåede at tænke, bare vi er dem der har spist først.

2 Vi overlevede og det smagte rigtigt godt. Tak for mad til Mariana. Næste stop på turen var Timi. Det er skrækkeligt som hendes hus ser ud. Hun bor i et af de der fantastiske huse der er er bygget, af mudder, ko lort og strå. Der er automatisk udluftning i hendes hus, fordi det ene hjørne i huset er revnet. En bare en lille revne, men en ordentlig en. Hun har flyttet møblerne en meter ud fra vægge, for at de ikke skal blive ødelagt af regnen. Jeg ved slet ikke, hvordan hun skal komme igennem en snestorm. Der er vand skader mange steder i loftet. Hun kan ikke få luft, og tror selv det er hendes sukkersyge der er skyld i det, jeg tror der er skimmelsvamp i hele huset. Hun er igen oppe på fuld socialhjælp, hele 140,00 Lei om måneden, det er ikke noget man bliver fed af, eller kan betale regninger med. Hun skylder igen hos købmanden, for gas og til sigøjnernes begravelses kasse. Timi er et rigtigt svært tilfælde. Hun har sin søn i byen, der bor i et fint hus, der er også et lille hus, som Timi kunne bo i, hvorfor det ikke sker, fatter jeg ikke og kommer nok heller aldrig til det. Vi kan ikke gøre mere end vi gør, hendes søn må komme mere på banen, end bare en pose kartofler i ny og næ. Timis hus På vejen møder vi Bidi, hun var en af de første vi hjalp med beton til hendes hus. Det gamle hus falder mere og mere sammen. Nu har familien fået et meget stort hus af Ceese, og nu har damen besluttet sig for, at hun efter 47 års ægteskab vil skilles fra hendes meget tørstige mand. En beslutning jeg godt kan forstå, hvad jeg ikke forstår er, at hun ikke sparker ham ud af døren og selv bliver i huset, frem for at være den der går. Hun spørger om hjælp til et komfur, hvilket vi pænt må sige nej til. På vejen videre stikker vi hovedet ind hos Ilianas familie, vi har nogle billeder til dem. Iliana døde jo sidste år, hvilket har påvirket familien rigtigt meget. Men det ser ud som om det går den rigtige vej. Den ældste af hendes piger er i Tyskland og den yngste som vi sidste år hjalp ved at sende hende til psykolog, stråler nu om kap med solen. Fantastisk historie. Vi møder Ilianas oldebarn som er opkaldt efter sin oldemor, en henrivende lille pige.

3 Ilianas lille oldebarn Vilma er den næste på turen. Hendes blodtryk er alt for højt. Hun skal en tur på hospitalet, men vil ikke af sted, fordi hun vidste vi kom. I januar skal hun indlægges igen pga. sit dårlige hjerte, det bliver så sidste gang inden hun får sin handicappension. Det er et vildt mærkeligt system som jeg ikke helt fatter. Vilma er Bagacius store krejler, hun er god til at passe børn, og som tak for hjælpen kommer familien bagefter og laver forskellige ting for hende, hun har som en af de eneste fattet at komme gennem livet uden en mand ved sin side, hatten af for hende. Vi finder Cristinas storsøster Magda hjemme. Cristina er stadig i Medias og passer sin skole, men bedst af alt, hun elsker af gå i skole. Magda fortæller, at Cristina i sin sommerferie skulle i praktik i 5 uger, det var hun i et konditori. Fantastisk historie. Magda kan nu kun rejse til Tyskland og arbejde i sommerferien for den største af drengene er begyndt i skole. Cristina og hendes familie fik et stykke land i den nye sigøjner del af byen. Her har de bygget et fint lille hus og endda fået 2 svin. Det var deres lille drøm og de har knoklet så hårdt for at få denne drøm til at gå i opfyldelse. Nu er det hele desværre ved at briste. Livet i den nye sigøjner del er ikke til at holde ud. Der bliver spillet høj musik på alle tider af døgnet, der bliver råbt og skreget og drukket i stride strømme. Man kan ikke bo her og have et arbejde, eller gå i skole for man ved aldrig, hvornår man kan sove og hvornår man ikke kan sove. Cristina og hendes familie kan ikke mere. De må nu i gang med at starte forfra. Det gamle hus de havde, er jo revet ned, fordi det var fyldt med rotter, så nu må de igen i gang med at bygge, det er drømmen, at de kan bygge på den gamle grund. Jeg græder på deres vegne, hele tiden er det op ad bakke. Hvor de får energien fra er mig en gåde, jeg havde givet op for længst. Sidste besøg i sigøjner enden er hos Romana. Det er ikke noget rart besøg. Hun græder, savner sin mor og far, forsvinder en gang imellem for os, hvor vi tror hun er ved at dø. Hendes ben virker ikke mere, hun kan ikke stå på dem, de er kolde og når jeg prøver at røre ved dem, kan hun ikke mærke min berøring fra knæet og ned. Det er min klare overbevisning, at Romana har haft en lille hjerneblødning, hendes mund hænger og hun er blevet lidt svære at forstå. Jeg tror, at vi har besøgt Romana for sidste gang, en tanke som for os ikke er særlig rar. Men for Romana vil det nok blive en befrielse at blive forenet med sin mor og far. En elskelig lille dame, der bliver svær at undvære. Vi prøver at give hende et par små ænder, så hun kan lave lidt gymnastik med hænderne, men det går ikke rigtigt. Kræfterne er væk.

4 Næste besøg er lige så svært. Hos Elza og hendes mand er der igen problemer. De er igen blevet uvenner med det barnebarn de bor sammen med. Dette har efterladt de to gamle i en meget uholdbar situation. Elza har fået fjernet alle hendes tænder og der bliver ved med at komme infektion i hendes kæbe. Hun prøver konstant at fortælle os om det, men hendes sprog er nu så dårligt, at det næsten er umuligt at forstå hende. Hun har feber og jeg tror det skyldes hendes mund, hun skal en tur til lægen. Hendes mand er næsten heller ikke til at forstå, hans sprog bliver dårligere og dårligere. Hans mave er tosset igen og han burde komme på hospitalet, men der er ingen der kan tage sig af Elza. Han siger ikke noget, men en stor våd plet på hans bukser viser også med al tydelighed, at han ikke mere kan holde på vandet. Situationen er helt ude af kontrol, og jeg kan ikke lade være med at tænke, HVORFOR blev plejehjemmet ikke til noget, disse 2 og flere andre ville have så godt af, at komme et sted hen, hvor der ville blive passet godt på dem, dette her er umenneskeligt og uværdigt. Borgmesteren fortæller os, at en plejehjemsplads i Rumænien koster omkring 1.000,00 EUR om måneden pr. person. Jeg kender INGEN i Bagaciu, der kan hoste op med de penge. Det er en skandale af format. Det næste besøg giver mig ondt i maven og jeg frygter det så meget. Da vi besøgte Petru i april, havde han et stort åbent sår på foden. Det passede hans datter Simona efter alle kunstens regler. Desværre endte det ikke så godt. Petru skulle have sat foden af. Det endte dog med at blive hele benet. Jeg kunne slet ikke have, at den mand som er så udsat i forvejen nu skulle slås med et handicap mere. Heldigvis var det ikke så slemt. Han så ok ud, bortset fra, at han var forkølet. Inden vi rejste, havde jeg en snak med min fysioterapeut, som gav mig en lektion i behandling af fantomsmerter og da Petru er hårdt ramt af disse måtte vi i gang med lidt behandling. Jeg fik fortalt, at fantomsmerter stammer fra hjernen, men ved at prøve at manipulere lidt med hjernen, kan man nogle gange få dem til at forsvinde. Vi skulle bruge et spejl. Så vi måtte lige en tur til Targu Mures, spejlet blev sat op foran Petrus lille stump ben. Derefter skulle han kigge ind i spejlet, og med spejlbilledet af hans tilbageværende ben, så det pludseligt ud som om han havde 2 ben. Han skulle nu bevæge sit ben. Mens han kiggede i spejlet, og derved få hjernen overbevist om, at de var der begge 2. Om det giver den ønskede effekt ved jeg ikke endnu, men om ikke andet fik det Petru til at grine, han syntes det var fantastisk, at han igen havde 2 ben og han kunne slet ikke lade være med at studere dem. Vi fik også købt lidt materialer ind til ham, så hans familie kan bygge en rampe til kørestolen. Det bedste ved det hele var, at hver gang vi kom forbi hans hus, sad han i sin kørestol ude foran, og hver gang omgivet af en masse mennesker. Om et par måneder når såret er helet, skal han have en protese. Et forløb som dette kan sende en familie i hundene. ALLE i familien knokler til hverdag for at få tingene til at hænge sammen. I alle de dage han var indlagt, tog hans datter hver dag på hospitalet med mad til ham, turen med bussen derind koster omkring 75 Lei og når det er hver dag man skal af sted, så kan en lille opsparing hurtigt forsvinde. Lige nu kæmper hans datter en brav kamp, hun kommer hver morgen og ordner hans stump, for derefter at tage ud og plukke druer. Hjem igen og ordne stumpen igen, lige arbejde lidt timer for hvem der nu har brug for hjælp, og så hjem til sin fordrukne mand. Det er ikke noget under, at hun ser lidt træt ud. Vi havde omkring 100 par briller med denne gang, som vi ikke rigtigt vidste hvad vi skulle gøre ved, vi besluttede, at for at hjælpe familien lidt, fik de dem alle sammen, det de så kunne tjene på salget var deres.

5 Petru har en fantastisk familie, og alle gør hvad de kan for at hjælpe, det til trods for, at 2 af Petrus sønner lider af samme sygdom som han gør. Petru nu med 2 ben igen Vi besøger Victoria. Hun er begyndt at blive dement og hendes datter har nu opgivet at arbejde i Tyskland. Datteren fortæller, at Victoria har været en tur oppe på børnehjemmet for at købe medicin. Hun bliver aggressiv og når det sker lister hendes mand af. Datteren er træt, hun skal være på hele tiden. Jeg fortæller datteren og Victoria, at man godt kan hjælpe lidt til derhjemme, man kan godt sidde på en stol og tørre af når der skal vaskes op. Victorias kommentar til dette er kort og kontant, Det er guds vilje, at min datter skal lave det hele Victoria mener også, at de ikke behøver medicin, de bliver raske af at drikke dansk vand. Vi kan ikke gøre så meget andet end at give hende penge til astma medicin. Victoria og hendes mand Vi besøger Emils enke Irina, hun har besøg af sin datter. Hun savner Emil meget, men ser ud til at klare sig ok. Selv om det nu er 6 måneder siden Emil døde, er der endnu ikke kommet styr på hendes pension. Der er grotesk, at folk der mister, skal kæmpe for at overleve, til det offentlige får taget sig sammen.

6 Hun får de penge som Emil normalt fik, det rykker ikke det store, men kan være en lille hjælp. Irina og hedes datter Lidia ser bedre ud end sidst, men det er der en grund til. Hun havde så mange smerter, at man nu har valgt at give hende morfin plaster. Så lige nu er hun lidt høj pga. af medicinen. Men pyt være med årsagen, bare hun ikke har ondt. Jeg er bange for om hun er her i april. Lidia I dag er det Otilias fødselsdag hurra hurra hurra, sådan lød det da vi gik ind af døren hos Otilia, hun fyldte 90 år. 90 år er en høj alder men man må lade hende, at hun holder sig godt, og klarer mange ting trods sin alder. Hun sover ikke så godt, det bliver kun til 2 timer hver nat. Hun har været en tur på hospitalet med for højt blodtryk og så kunne hun pludselig ikke tale. Jeg ved godt, at det jeg skriver nu, ikke er særligt pænt, men det ville have været rart, at besøge Otilia en dag hvor hun ikke kunne sige noget, for så slap vi for at høre den evige sang, om at mere vil have mere. Otilia er god nok, men hver gang hun får sine penge, har hun altid selv brug for mere eller også har en hun kender brug for penge. Det får mig op i det røde felt. Hun får ikke ret meget, men det er hendes egen skyld, det er hende der har glemt af fortælle os hele sandheden om hendes økonomi.

7 Otilia og Thomas i forrådskælderen Hos Valeria er der endelig noget som ser bedre ud end sidst. Valeria ser faktisk godt ud, hun hjælper lidt i haven, sidder ikke bare med hænderne i skødet. Valeria Ludovica mødte vi lige da vi ankom til Bagaciu. Det var lidt af et flyvende møde, hendes sko hang fast i en rist ude på gaden og hun var lige ved at falde. Hun havde ondt bagefter så vi hev undertegnede og et par kufferter ud af bilen og fik kørt hende hjem. Hun har tabt sig 8 kilo, det er ikke så tosset for hende. Ludovica kæmper med sin ensomhed og med at der ikke kommer ret mange i kirken mere. Vi prøver at fortælle hende om hvor mange initiativer vores kirker i Danmark tager, men vi taler for døve øre. Vi prøver også endnu en gang at fortælle hende, at hun ikke er den eneste i byen der frygter vinteren. Prøv nu at bruge jeres flotte forsamlingshus, lav noget fællesspisning, en strikkeklub, en kop eftermiddagskaffe eller noget helt andet. Men den fiser ud i sandet, hun snakker bare om noget andet. Det er svært at hjælpe, hvis ingen magter at tage initiativ til noget som helst. Ludovica

8 Det sidste besøg på vejen er hos Martin. Sidste gang prøvede vi, at få Martin til at få lavet et par speciel syet sko, som vi nok skulle betale. Det var han meget opsat på, men efterfølgende har han opgivet, det viser sig, at han for at få disse sko skal indlægges i længere tid, og det vil han ikke. Han spørger om vi ikke kan kigge efter et par sko til ham. Det gør vi i Targu Mures men det er umuligt. Martin har haft besøg af sine børn i sommer. Martin har en søster i Spanien, hun har inviteret Martin hjem og bo hos sig i vinter, hun betaler også for hans rejse. Martin har sagt ja, det vil være godt for ham, at tilbringe vinteren i et varmt hus. Martin holder store vaskedag Oppe i den lille gade ved plejehjemmet har vi 2 besøg. Ingen af disse besøg er muntre. Den første er Maria T. Maria har sin sponsor som sørger rigtigt godt for hende og sender hende fine gaver. Maria bliver som altid glad for den fine pakke, men det er også det eneste der kan få bare et lille smil frem. Det første der slår os da vi kommer ind i huset er, at der er rodet og beskidt, hun er godt nok ved at pille bønner, men der lægger også andet skidt. Maria ser heller ikke godt ud, hun kan ikke få luft og hun græder hele tiden. Hun har været på hospitalet, der fandt de blodklumper i luftrøret, hospitalet mener de kommer fra hendes hjerte. Hun kan ikke holde varmen ud, så det meste af dagen er hun inden for. Ud over at græde over sig selv, græder Maria også over alt muligt andet, et dødsfald hos en eller anden som hun næsten ikke kender. Den Maria vi møder, er den Maria vi lærte at kende for mange år siden, den Maria der forsvandt, da hun fik en sponsor og et nyt hus, alt dette er pludselig forsvundet igen. Vi holder i hånden og trøster så godt vi kan, men der er ikke rigtigt noget der hjælper, desværre. Vores sidste besøg i lille gade er hos Paulina. Hun er dybt dement, for at sige det lige ud, så er den stået helt af i øverste etage. Først omkring hendes hus. I april gik vi til kommunen og gjorde dem opmærksomme på, at hendes hus var i en rigtig dårlig stand. Det bevirkede, at de kom og lavede hendes plankeværk. En fin gestus, men ikke det der trængte mest. Hendes hus er nu i en sådan forfatning, at der ikke burde bo mennesker derinde. Hun har et komfur til brænde, aftræks røret er faldet af, så det vil være livsfarligt at bruge komfuret. Dette fortæller vi Paulina hvortil hun svarer at det gør hun heller ikke.

9 Paulinas hus Rent mentalt er hun totalt væk. Moise bor nu ikke mere i Palæstina og er heller ikke gift med en prinsesse. Hun fortæller, at hun har set en video af ham. Han bor nu i Ungarn lige ved grænsen, hvor han er gift, men de er meget fattige, de spiser kun suppe de kan lave af grøntsagerne fra haven, de har ikke råd til brød. Hun vil være sammen med Moise, så nu har hun bedt præsten om at køre hende til grænsen, de kan blive genforenet. Første gang vi kommer er hun ved at lave mad, 4 stykker brød er sat op i vinduet uden for, vi tænker at hun måske er ved at prøve at riste det i solen. Hun fortæller hun har fået sukkersyge og får piller for det. Hun kan ikke finde pillerne. Da vi kommer anden gang, har hun fundet dem, der ligger 2 brikker med piller i en kasse med savsmuld. Det er Moises piller hun er gået i gang med, men da hun fortæller, at lægen har sagt, at hun kun skal spise ½ pille om måneden, bliver vi enige om, at den dør hun nok ikke af. Vi ser kun en vej ud af dette, vi må på kommunen igen, desværre har Mihaj ferie og vi kommer derfor til at tale med hans nye kollega Lenissa. Hun er en rigtig sød pige men kan ikke gøre noget. Hendes forslag er, at vi besøger Paulinas søster Irma og spørger om Paulina kan bo hos hende.

10 Som sagt så gjort. Det er et kæmpe chok og komme ned til Irma, hun ligner Moise så meget, at jeg slet ikke kan lade være med at glo på hende. Helt slemt er det når hun rynker på næsen, akkurat som Moise gjorde det. Irma fortæller mig, at hun er rigtig glad for at se mig. Jeg spørger hvorfor og hun fortæller mig, at Paulina har fortalt hende, at jeg i april brugte for mange penge, så da jeg kom hjem tævede medlemmerne af foreningen mig. Dette resulterede i, at jeg fik kræft og døde. Så sikke et chok det må have været for stakkels Irma, da der pludseligt stod et levende spøgelse i hendes stue. Hun fortæller om alle de mærkelige ting Paulina render rundt og laver. Da vi spørger hende om hun kunne tænke sig at bo sammen med Paulina svarer hun med det samme NEJ. Hun fortæller at Paulina har boet hos hende i 2 dage, men så turde hun ikke være i huset mere. Hun beskyldte Irma for at have slået 2 mænd ihjel, og er sikker på, at den næste Irma slår ihjel, er hende. Paulinas søster Irma Paulina fortæller os, at hun ikke har fået de kuverter vi lavede til hende i april, dem kender hun ikke noget til, det til trods for, at hun har underskrevet alle kvitteringerne. Vi må tilbage til kommunen, det her går slet ikke. Mihaj er nu kommet tilbage fra ferie og borgmesteren inviterer os indenfor. Vi fortæller hvad vi har oplevet omkring Paulina og om hendes forfærdelige hus. De ved det godt, det viser sig nemlig, at Mihaj hver måned går ned til Paulina og giver hende pengene. Han har også hjulpet hende med at få ryddet op. Han fortæller, at den ene gang han kom derned, væltede røgen ud af Paulinas hus, hun havde tændt komfuret. De taler om at sende hende på den lukkede. Men vi er enige om, at det ikke er stedet for Paulina. Nogle gange er det rart at få borgmesteren i tale, han har kæmpe respekt for vores arbejde, og når vi beder om hjælp får vi den gerne. Han er heldigvis også en handlingens mand. Han beslutter, at 2 mand fra kommunen skal i gang med at reparere Paulinas hus, materialerne kan de tage fra et hus der lige er blevet revet ned i Bagaciu. Borgmesteren har et aftræksrør på lager, det får Paulina forærende. Vi klager vores nød, for hun mangler også brænde og det er ikke lykkes for os, at finde et sted hvor vi kan købe noget. Det skal vi ikke tænke på, borgmesteren skal nok ordne det. Han vil starte med at købe en meter til hende, han er bange for, at hvis der ligger for meget vil det blive stjålet. Mihaj vil hjælpe hende alt det han kan.

11 Da vi kommer tilbage til Paulina, fortæller vi hende om det der skal ske. Jeg spørger hende igen om Mihaj ikke kommer en gang om måneden med en kuvert til hende. Hendes svar er, jo det gør han da. Paulina får den første kuvert, og vi forlader huset. Kort efter kommer hun efter os og spørger om vi er dem der kommer med hendes socialhjælp. Da vi siger nej til dette er alt godt igen. Stakkels lille Paulina, hun har heldigvis ikke ondt, men det er så sørgeligt at se hvordan hun forsvinder. Jeg håber kommunen holder ord og passer godt på hende i vinter. Så er vi kommet til den sidste sag. I april måned valgte vi at hjælpe Mariana som havde dårligt hjerte. De oplysninger vi fik dengang, lød på, at Mariana var alene med sin 14 årige datter Denisa, og at hendes far der bor i Bagaciu er alkoholiker. I den sag er der sket det, at Mariana er død, det vidste jeg godt inden vi tog derned og jeg havde mange bange anelser om, hvad der var blevet af Denisa. Vi mødtes med Denisa, hun fortalte, at hun bor sammen med sin far. Denisa er hårdt mærket af sin mors død, hun går hver dag på kirkegården for at besøge sin mor og tænde et lille lys for hende. Vi får lov til at komme med på et af Denisas besøg. Det er hårdt at stå der og holde om hende, uden at kunne sige alle det man har på hjertet til hende. Denisa forstå lidt engelsk så jeg prøver så godt jeg kan. Vi vil gerne møde Denisas far Virgil og heldigvis vil han gerne møde os. Det er lidt af et chok at møde ham, han er bror til Rusalim som vi hjalp for år tilbage, og at kigge ind i Virgils øjne er som at kigge ind i Rusalims øjne. Den skal lige sluges. Fakta i denne sag er, at Virgil er Denisas biologiske far, men da Denisa blev født, var hendes mor endnu ikke blevet skilt fra sin første mand. Derfor er denne ex mand registreret som Denisas far, selv om hun ikke kender ham. Dette er ikke lige til at få lavet om, det er faktisk næsten umuligt fordi Mariana er død. Det som der nu skal ske er, at Virgil skal søge om at få Denisa i pleje. Noget der endnu ikke er afgjort. Vi mødes første med Virgil uden at Denisa er til stede. Det er et hårdt møde, han fortæller at Mariana til sidst var så stor, at hun ikke kunne ligge ned, hver nat sad han bag hende og holdt om hende for at hun ikke skulle trille ned af puden og drukne. En nat gik det galt, han faldt i søvn og næste morgen var hun væk. Han fortæller at hun til sidst så forfærdelig ud, hun var om muligt endnu større end hun var i april og helt blå i huden. Begravelsen var forfærdelig, hun kunne ikke komme i en almindelig kiste pga. hendes størrelse, derfor måtte de bestille en ekstra stor en, hvilket der gik tid med. Han fortæller, at de var 13 mænd om at bære hendes kiste så tung var den, hvordan de har fået hende derop ved jeg ikke, for at komme til hendes grav, skal man gå på en smal stil. Jeg syntes det var stygt at høre denne historie, men hvordan må det ikke have været for en pige på14 år, at være vidne til alt dette. Der er ingen tvivl om, hvad Mariana betød for Virgil, han græder over sin kone, han græder fordi han er bange for ikke at få Denisa, han græder fordi det er svært at skulle være mor og far på en gang, han græder fordi deres økonomi er i ruiner, han græder over vaskemaskinen der er gået i stykker, han græder over livet lige nu. Gode råd er dyre, vi vil gerne hjælpe dem på fode igen, men foreningen har ikke penge til det, og de er heller ikke lige vores målgruppe. Vi finder en sponsor i Danmark, som er villig til at prøve at hjælpe dem på fode igen. En ting må vi dog have styr på først, drikker Virgil eller gør han ikke. Jeg vælger at spørge meget direkte, hvilket er meget grænseoverskridende for Susi. Han fortæller, at han samme dag har fået lidt arbejde, efter arbejde tilbyder mester en øl, den har han sagt ja til.

12 Det er rigtigt svært at vide om det er sandt eller ej, men vi må træffe en beslutning, og vælger at stole på ham. Der er noget der trykker Denisa, hun er lidt lukket, jeg ved ikke hvorfor men pludselig slår det mig, hun er vred på sin mor, jeg vælger at spørge om det hænger sådan sammen. Man må sige at der var bingo, hun begynder at græde og siger ja. Det er en forfærdelig følelse, men vi får forklaret hende, at det er ok at være vred, hendes mor har forladt hende, lige der i hendes liv hvor hun har mest brug for hende, lige der hvor hendes krop går fra en lille pige til en ung dame. Uanset hvor meget far er der for hende er det hendes mor hun har brug for. Heldigvis kender vi hendes tanter og hendes kusine og de har lovet, at de nok skal være der for hende på det punkt. Vi får fortalt Denisa, at det kan være en god ting at gå på kirkegården og skælde hendes mor ud, hun må ikke gå med det selv. Med pengene fra sponsoren, tager vi på indkøb, vi får købt nogle ting Denisa mangler til skolen, vi får købt tandbørster, tandpasta, shampoo, og en masse basis fødevare som ris, pasta, flåede tomater osv. Vi tager på kommunen og betaler det de skylder i husleje plus lejen frem til Lige nu er deres indkomst på 140 Lei om måneden. Denisa stoppede i skolen i sommer, det er utroligt vigtigt for både hende og hendes far, at hun fortsætter i skolen, derfor har hun valgt at fortsætte i 8. klasse men problemet er at hun skal til Tarnaveni. Det koster 150 Lei om måneden, så allerede her går tingene helt skævt. Det er svært at betale regninger og spise for minus 10 Lei. Sponsor beslutter, at der skal laves 7 kuverter, en til hver måned frem til april. Disse kuverter skal indeholde 350 Lei, 150 Lei til Denisas transport og 200 Lei til hjælp til mad. Disse kuverter afleveres på kommunen og Mihaj tilbyder, at han hver måned tager Denisa med ud og handler, så han kan hjælpe hende med det grundlæggende og så vi er sikre på, at der ikke bliver købt øl. At skulle fortælle Denisa og Virgil om alle disse gaver, var lidt en prøvelse, vi var helt bange for, at de skulle få et hjertetilfælde. Der blev grædt rigtigt mange glædestårer, endnu mere galt gik det, da de også fik penge til en ny vaskemaskine og penge til brænde. De er begge så mærkede af Marianas død, og det at de ikke ved om de kan få lov til at blive sammen, at de har brug for professionel hjælp. Vi sendte dem derfor til psykolog. Det her har nok været en af de mest omfattende hjælpeaktioner vi har lavet. Jeg håber af hele mit hjerte, at det her ender godt. Virgil er et meget følsomt menneske, og kom efterfølgende og sagde til mig Ingen har i hele mit liv hjulpet mig, hvad I har gjort, er fantastisk Denisa er gået lige i mit hjerte, hun er en skøn pige, selv om hendes små skuldre har båret et tungt læs, så er hun så viljestærk og målrettet, at jeg må tage hatten af for hende. Inden vi tog hjem, fik jeg et smukt billede af hende, taget på hendes sidste dag i skolen i Bagaciu. Denisa og Virgil

13 Når vi er i Bagaciu kommer jeg gerne op og snurre en enkelt gang eller to. Det gjorde jeg også denne gang. En ting som før har været oppe og vende, kom igen frem i dagens lys. Det er således, at i den ene af kirkerne i Bagaciu betaler man 10% af ens indkomst til kirken, dette gælder ikke kun socialhjælp eller pension, det gælder også for den hjælp vi kommer med. Vi kom til at diskutere det med en af dem vi hjælper. Jeg spurgte pænt, om vedkommende ikke bare kunne holde mund med det, svaret var simpelt gud ser alt ok kan vi så ikke gå ned i kælderen og lukke døren når du skal have dine penge, svaret var igen simpelt gud ser alt Jeg kunne godt fornemme, at vi ikke kom videre af den vej, jeg spurgte derfor, hvad pengene blev brugt til, svaret var til de små børn i Afrika. Hvad man tror på skal jeg ikke blande mig i, det er helt op til folk selv, men hvis man tror, at pengene går til de små børn i Afrika, så er man naiv. Kig på præstens hus, hans fine gardiner, hans blomster i vinduet, hans cykel, hans bil, hans tøj, så lur mig om ikke præsten har en kælder som gud ikke kan se ned i, og nogle lommer der er mere end dybe. Jeg kan næsten ikke styre mig, det er fint hvis de små børn i Afrika får mad, men skal det være på bekostning af, at dem der betaler for det, skal gå sultne i seng, dø fordi de ikke får deres medicin, eller rende rundt ude på gaden med våde bukser fordi der ikke er råd til bleer. Er det ok, at man fortæller folk, at hvis de ikke gør det, så kommer de ikke i himlen når de dør. Hvis der er en himmel efter livet på jorden, er det så et sted man skal betale for at komme ind? I min verden er det her helt skævt. Jeg ved jeg nok skal få problemer, men jeg tror at jeg næste gang vil aflægge præsten et besøg. I min verden er der 2 muligheder, enten stopper han denne opkrævning fra dem vi hjælper, eller også må vi overveje, at stoppe hjælpen. Vi er der for at hjælpe de ældre i Bagaciu, hvad vi hver især har lyst til at give til Afrika, kommer ikke foreningen ved tak for en dejlig tur og tak for indsatsen til dem der deltog. Laila Her er lige plads til lidt ekstra billeder Solen sagde farvel ved grænsen En blind passager Kæmpe tomater fra Mariana Snestorm i bjergene mellem Slovakiet og Polen

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 76 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp + gangstativ

Læs mere

Sagsnummer: 33. Caldarariu Crucita. Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt

Sagsnummer: 33. Caldarariu Crucita. Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt Sagsnummer: 33 Navn: Caldarariu Crucita Alder: 61 Ansøgt om: Mangler alt Bevilget sep. 2013 Til mad, Ovn og Brænde Bevilget apr. 2014 Til mad Bevilget sep. 2014 Til alt Bevilget apr. 2015 Til alt Bevilget

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie.

Vi fik sat Mena på en stol tog hendes hånd og bad hende fortælle os sin historie. Sagsnummer: 26 Navn: Medesan Mena Alder: 82 Ansøgt om: Hjælp til ALT Ansøgt om beløb Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 2.100 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 Afholdte udgifter herefter pause se forklaring

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Referat fra turen april 2017

Referat fra turen april 2017 Referat fra turen april 2017 Med på turen var: Inger-Lise, Alberte, Tobias, Isabella og undertegnede. Så er vi hjemme igen efter en dejlig tur til Bagaciu, men også en tur som bød på udfordringer inden

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Referat fra turen april 2019

Referat fra turen april 2019 Referat fra turen april 2019 Med på turen var: Liljan, Inger-Lise og Laila Så er vi hjemme igen, efter en fantastisk tur til Bagaciu. En tur hvor man må sige, at udfordringerne stod lidt i kø. I Københavns

Læs mere

Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede

Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede Referat fra turen april 2018 Med på turen var Hanne, Poul Erik, Inger-Lise og understegnede Lad mig som det første beklage, at jeg nok på generalforsamlingen, fortalte at der ikke var nyt fra Bagaciu.

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Referat fra turen september 2014

Referat fra turen september 2014 Referat fra turen september 2014 Med på turen var Hanne K. og Laila fra bestyrelsen, Inger-Lise (Lailas mor), Karsten (Lailas mand), samt en Rumænsk pige som bor i Danmark; men som var på ferie i Rumænien

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

12-04-2016 Vi ankom til Bagaciu sent om aftenen og efter en bid brød var vi klar til at se dyner.

12-04-2016 Vi ankom til Bagaciu sent om aftenen og efter en bid brød var vi klar til at se dyner. Referat fra turen april 2016 Inge Lise & Laila: Vel hjemme igen efter 11 dage i Bagaciu, kommer hermed referatet fra vores tur. Referatet vil denne gang se lidt anderledes ud, idet hovedforfatteren er

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om Livet og troen er ikke for fastholdere Prædiken til 6. søndag efter påske 2013 salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden Jesus sagde; Når talsmanden kommer, som jeg vil sende til jer fra Faderen,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila

Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila Referat turen april 2015 Med på turen var: Hanne K, Poul Erik, Inger-Lise og Laila Først vil jeg gerne have lov til at sige en stor tak til Læge Cheme Andersen og sygeplejerske Kasper Larsen. 1000 tak

Læs mere

Hvil i fred min ven. Laila

Hvil i fred min ven. Laila Sagsnummer: 31 Navn: Teghizan Vilma (Precup Rusalim) Alder: 57 Ansøgt om: Medicinhjælp Ansøgt om beløb 520 Lei pr. måned Bevilget beløb april 2013 1.000 Lei I alt Bevilget beløb Sep. 2013 1.000 Lei + 500

Læs mere

DANSK DYSTONIFORENING

DANSK DYSTONIFORENING DANSK DYSTONIFORENING Awereness uge Min dystoni historie MIN DYSTONI HISTORIE TAJA DANSK DYSTONIFORENING HAR I SAMARBEJDE MED DE ANDRE NORDISKE LANDE LAVET EN AWARENESS UGE I SEPTEMBER FOR AT SPREDE VIDEN

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT Fortalt og tegnet af Lea Letén FORORD Dette er en bog om lungekræft for de mindre børn i alderen 3-6 år. Med sin ligefremme og dagligdags indfaldsvinkel giver

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Jeg vil ikke skrive så meget om de 3 fag personers arbejde, jeg syntes deres egne rapporter skal fortælle deres historier.

Jeg vil ikke skrive så meget om de 3 fag personers arbejde, jeg syntes deres egne rapporter skal fortælle deres historier. Referat fra turen april 2014 Med på turen var: Holger, Jette, Hanne, Poul Erik, Bente, Nanna, Ann-Marie og Laila Det er den største tur vi indtil nu har været på, der var rigtigt mange mennesker og opgaver

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN

Alma 78 år. Dement. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden SENG TIL PSYKIATRIEN Alma 78 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Bevilget beløb Sep NOVEMBER DØD

Bevilget beløb Sep NOVEMBER DØD Sagsnummer: 26 Navn: Medesan Mena Alder: 82 Ansøgt om: Hjælp til ALT Ansøgt om beløb Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 2.100 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 Bevilget beløb Sep. 2013 0 NOVEMBER 2016

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18

mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18 mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18 Der var engang. Det der skete husker vi. Bare fem drengen. Derude et sted. Det var også dengang, det var det. Her eller der, ingen hjemme, stemmer som

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere