AARHUS TEATER LÆRING REPLIKBRUSEBAD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AARHUS TEATER LÆRING REPLIKBRUSEBAD"

Transkript

1 AARHUS TEATER LÆRING REPLIKBRUSEBAD

2 Replikbrusebad - en måde at åbne tekster på Formål: at fremme elevernes evne til at variere sin stemmeføring og sit kropssprog. 1) Eleverne får udleveret en replik/sætning fra teksten. 2) Eleverne går rundt mellem hinanden og lærer replikken udenad. 3) Lad eleverne lege med forskellige undertekster (følelser og stemninger). 4) Lad eleverne møde hinanden i forskellige figurer, hvor de både afprøver stemmeføring og kropssprog.

3 AARHUS TEATER LÆRING EN-TIL-TI-BILLEDER

4 En - til - ti- billeder Formål: at fremme elevens evne til at variere sit kropssprog, samarbejde og improvisere 1) Alle elever går rundt imellem hinanden. Læreren kommer med en overskrift på, hvilket miljø de skal improvisere frem. Husk at man kan spille både ting, figurer og følelser. 2) Læreren siger eksempelvis En Zoologisk have og tæller nu ned fra 10. Når læreren når ned til 0 har eleverne skabt en Zoologiske have, som stillbillede. 3) Eleverne er opmærksomme på og gør sig umage med kropssprog, blikretning, gestik, mimik, afstand og niveau.

5 AARHUS TEATER LÆRING ALLE DEM SOM

6 Alle dem som... Formål: at åbne op for at eleven kan identificere sig med teksten. 1) Læreren har forberedt sig på nogle tekstnedslag fra den tekst der arbejdes med. 2) Eleverne går rundt mellem hinanden. 3) Læreren: Alle dem, der ligesom Emil fra Lønneberg har prøvet at være uartig, stopper nu. 4) De elever, der mener at have prøvet at opføre sig uartigt, laver nu et frys. De elever, der ikke kan genkende det at være uartig, går videre.

7 AARHUS TEATER LÆRING BILLED-IMPRO

8 Billed - impro Formål: at fremme elevernes evne til at variere sit kropssprog og samarbejde. 1) Klassen står i en rundkreds. 2) Læreren kommer nu med en overskrift. Eksempelvis: På gaden. 3) Eleverne skal nu én efter én komme med et bud på, hvad der kunne være på en gade. Der kunne f.eks. være en postkasse. Eleven går nu ind i midten af rundkredsen og siger replikken Jeg er en postkasse og fortolker kropsligt, det at være en postkasse. 4) Eleverne skal være opmærksomme på de ting, figurer og følelser der indgår i billedet. Eleverne skal samarbejde kropsligt og fremføre den kropsligt. 5) Når læreren synes at overskriften er opfyldt, har hun/han mulighed for at tænde billedet. Eleverne laver her én bevægelse samt én lyd, de gentager igen og igen indtil læreren slukker billedet. 6) Læreren kan med fordel arbejde med Billed - impro øvelsen i grupper på 4-5 elever. Øvelsen kan bruges direkte på den tekst, som I læser på klassen. Eleverne skal her være tekstnære.

9 AARHUS TEATER LÆRING BILLIE BILLIE BOB

10 Billie Billie Bob Formål: at fremme elevens parathed, kropslig samarbejde og fælles koncentration 1) Læreren har som forberedelse fundet på 3 kropslige billeder fra teksten. 2) Eleverne står i en rundkreds. 3) Læreren står i midten og peger på én elev, mens hun/han siger f.eks. Kat i tørretumbler. Eleven i midten bliver katten. De to elever, der står på hver sin side af ham, bliver til tørretumbleren. 4) Imens eleverne etablere billedet tæller læreren ned fra 5. Når hun/han når 1 skal eleverne have etableret billedet. Ellers skal den elev der ikke nåede det, ind i midten. 5) Den der står i midten har også muligheden for at pege på en i kredsen og sige Billie Billie Bob - her gælder det for eleverne i kredsen om, at sige Bob inden personen i midten når at sige Bob - ellers bytter man plads.

11 AARHUS TEATER LÆRING BODYSTORM

12 Bodystorm - brainstorm med kroppen Formål: at fremme elevens evne til at give et kropsligt udtryk for sin umiddelbare oplevelse af en forestilling, en tekst, et emne 1) Eleverne står i en rundkreds. 2) Én elev starter med at gå et par skridt ind i kredsen og lave krop og stemme på noget fra teksten eller forestillingen. Et eksempel kunne være Jeg er Pippi Langstrømpe, og jeg er meget stærk imens eleven kropsligt viser, at figuren kan løfte en hest. 3) Dernæst går eleven tilbage i kredsen og de andre efterligner. 4) Så er det den næste i kredsen, der laver en brainstorm på teksten/forestillingen. 5) Husk at der skal være et flow - opfordre gerne eleverne til ikke at tænke for meget over, hvad de skal gøre. Spring ud i det!

13 AARHUS TEATER LÆRING GÆT ET FORLØB

14 Gæt et forløb Formål: at fremme elevens viden om kroppens virkemidler og evne til at variere sit kropssprog. At fremme elevens evne til at udtrykke rum, figur og forløb med kroppen 1) Klassen inddeles i to hold. Det ene hold bliver i klassen og er det gode publikum. Det an det hold går udenfor døren. 2) Læreren fortæller det hold, der er uden for døren om et forløb, de skal spille. Der må ikke aftales noget og der er ingen replikker. 3) Læreren kunne eksempelvis sige. Det er varmt, I er indianere, I skal grave et hul. I hullet skal der rejses en imaginær totempæl. 4) Holdet skal nu spille forløbet for det gode publikum. 5) Publikum skal nu gætte forløbet her tager læreren Feedbackplakaten i brug.

15 AARHUS TEATER LÆRING REFLEKSIONSKORT

16 Refleksionskort Formål: at fremme elevens indlevelse og ejerskab til forestillingen/teksten. 1) Læreren lægger refleksionskort ud på gulvet. 2) Eleverne skal nu uden af sige noget stille sig på det refleksionskort, som de mener passer til eksempelvis hovedpersonens følelser og stemning. 3) Det kunne eksempelvis være: Hvordan tror du Emil (fra Lønneberg) har det efter, at have fået skældud af sin far og er blevet smidt i skuret? 4) Læreren kan bruge refleksionskort i et refleksionsarbejde.

17 AARHUS TEATER LÆRING STATUE MED FORUMGREB

18 Statue med forumgreb Formål: at fremme elevens viden om tekstens figurer, figurernes relationer og tekstens temaer. 1) 3 elever går på gulvet - de øvrige elever fungerer som publikum. 2) De 3 elever på gulvet bliver enige om et kropsligt billede af en tydelig konflikt fra teksten. Det kan f.eks. være fra teksten Gummitarzan, hvor Ivan bliver skubbet op i et træ af sin sure far. 3) Gruppen improviserer en scene, som optakten til statuen og viser den for publikummet. 4) Gruppen fryser billedet og nu er det publikums tur til at medvirke - det gøres med flg. greb: -> At forstærke følelsen - Elever fra publikummet kommer op og stiller sig bagved figuren og forstærker vedkommendes følelse kropsligt og verbalt (ca 5-7 min). -> Tankebobler - hovedet på figuren åbnes og de øvrige elever spiller tankerne på skrift. Én elev løber op ad gangen og siger en tankeboble højt. Eleverne må gerne understøtte replikken med kroppen (ca 5-7 min). -> Djævel/Engel - To elever agerer hhv. en djævel eller engel på skuldren af hovedpersonen og skiftes til at komme med gode argumenter set fra hvert sit synspunkt (ca 3-4 min). -> Drømmen - Eleverne laver nu en statue af den bedst tænkelige situation. -> Undgå/opnå - 4 elever står på en række med front ud mod publikum. Alle elever forestiller sig nu, at de er hovedpersonen. Én efter én går eleverne nu et skridt frem mens ham/hun fuldender sætningen Hvis jeg var hovedpersonen ville jeg opnå.... Når alle elever er kommet med deres udsagn fuldender de sætningen Hvis jeg var hovedpersonen ville jeg undgå... mens eleven træder et skridt tilbage.

19 AARHUS TEATER LÆRING AT GIVE GAVER

20 At give gaver Formål: at fremme elevens evne til at improvisere og bruge deres fantasi. 1) Eleverne sidder i en rundkreds eller er inddelt i grupper af 4-5 personer. 2) Læreren finder nu en imaginær gave - læreren bestemmer selv tyngden, størrelsen og kvalitet og giver den til den næste i rundkredsen. 3) Eleven åbner gaven og reagerer på det han/hun får. Husk på kropssprog, undertekst og stemmeføring. 4) Den elev der har modtaget gaven, giver nu en ny gave videre til den næste i kredsen. 5) Når de øvrige elever i klassen ikke giver gaver eller pakker op, så er de det gode publikum der meget gerne må lade sig inspirere af sine klassekammerater.

21 AARHUS TEATER LÆRING GÅ I TEKSTENS LANDSKAB

22 Tømmerflåde: Gå i tekstens landskaber Formål: at fremme elevens indlevelsesevne ved at vække dennes sanser og medskabende fantasi ift. tekstens/forestillingens rum, miljø og stemning. 1) Læreren har forberedt forskellige teksnedslag fra teksten, der beskriver rum, stemning og miljø. Det skal være detaljerede beskrivelser. 2) Eleverne går på tømmerflåden. 3) Læreren beskriver et bestemt miljø for eleverne. Hvordan ser her ud? Hvordan er stemningen? Lugter her af noget? Er det varmt eller koldt? Hvad går du på? Hvordan føles det? 4) Eleverne forholder sig kropsligt i tømmerflåden, til de beskrivelser læreren kommer med. En mulighed er at lade eleverne lege med replikker ifbm. det de oplever.

23 AARHUS TEATER LÆRING GÅ SOM... FIGURARBJEDE

24 Gå som... Figurarbejde Formål: at fremme elevens evne til at udtrykke tekstens/forestillingens figurer med kroppen. 1) Læreren har forberedt forskellige tekstnedslag fra teksten, der beskriver figurerne fra værket. Det skal være detaljerede beskrivelser. 2) Eleverne går på tømmerflåden. 3) Læreren beskriver nu den enkelte figur for eleven. Hvordan ser han ud? Hvordan går han? Er der en særlig kropsdel der styrer? Hvilken sindsstemmning er figuren i? Hvor er figuren på vej hen? Hvad kommer figureren netop fra? 4) Eleverne forholder sig kropsligt i tømmerflåden, til de beskriver det læreren kommer med. En mulighed er at lade eleverne lege med replikker ifbm. det de oplever.

25 AARHUS TEATER LÆRING LINJEØVELSE

26 Linjeøvelse Formål: at fremme elevens evne til at forholde sig aktivt og kritisk til et udsagn. 1) Læreren præsenterer de 6 tal på den imaginære linje, på gulvet. På nr.1 er man i høj grad uenig. På nr. 6 er man i høj grad enig. 2) Læreren kommer med udsagn/dilemmaer fra teksten, som eleverne nu skal forholde sig til, alt efter hvor enige de er i udsagnet. Et eksempel kunne være:jeg undrede mig over, at hovedpersonen tog det valg eller Jeg kunne godt lide, at historien endte, som den endte.

27 AARHUS TEATER LÆRING ISCENESÆTTELSE

28 Iscenesættelse æstetisk fordobling Formål: at fremme elevens indlevelsesevne i og aktive meddigtning ift. særlige emner eller tekstrelaterede temaer/dilemmaer. 1) Det er vigtigt at indgå en fiktionskontrakt med eleverne inden øvlesen. Eleverne må indleve sig og være aktivt deltagende, hvis øvelsen skal lykkedes. 2) Underviseren stemmer klasselokalet med de scenekunstneriske virkemidler. 3) Underviseren henter eleverne og fortæller dem, at de nu skal besøge et fiktivt univers fx Narnia. Underviseren præciserer, at eleverne skal arbejde med temaet det gode og det onde, de skal indleve sig i universet og de skal reflektere over tekstens tema og evt. møde nogle af figurerne herfra. 4) Eleverne lukkes ind i det stemte klasselokale og samles evt. i midten af lokalet. 5) I plenum anslåes tekstens tema. 6) Eleverne tager på en sanserejse og indlever sig i universet og forestiller sig at være én af figurerne. 7) Eleverne inviteres til at stille sig på refleksionskortene og reflektere OM og SOM figuren

29 AARHUS TEATER LÆRING PAUSE-PLAY

30 Pause - play Formål: at fremme elevens viden om kroppens virkemidler ved at afkode og forme kroppe. 1) Læreren udvælger 2 elever som træder op foran klassen. De øvrige elever fungerer som det gode og opmærksomme publikum. 2) Læreren modellerer nu 2 skulpturer ud af eleverne. Læreren er opmærksom på blikretning, afstand, gestik, mimik og niveau. 3) Når skulpturen er færdig spørger læreren publikummet om, hvad de ser, hvordan de ser det og hvad de kommer til at tænke på. 4) I forlængelse af skulpturen har læreren mulighed for, at tænde for billedet altså pause - play. Ved play skal eleverne sætte bevægelse, replikker og krop på skulpturen.

31 AARHUS TEATER LÆRING GÅ PÅ MUSEUM

32 Gå på museum Formål: at fremme elevens viden om kroppens virkemidler og evne til at variere sit kropssprog. 1) En gruppe på 4-5 elever har lavet et tableau ud fra en titel/tema eller dilemma. I udarbejdelsen har de været opmærksomme på gestik, mimik, blikretning, afstand og niveauer. De står i et frys-billede. 2) Den øvrige del af klassen forestiller sig nu at tableauet er en del af en udstilling på et museum og har nu mulighed for at bevæge sig rundt og se alle detaljerne. 3) Læreren spørger eleverne om, hvad de ser i tableauet, og hvordan de ser det? 4) Eleverne har mulighed for at komme med bud på ændringer, der præciserer temaet i form af modellering.

33 AARHUS TEATER LÆRING SANSEREJSE

34 Sanserejse Formål: at fremme elevens indlevelsesevne ved at vække hans/hendes sanser og medskabende fantasi ift. tekstens forløb, figur, tema og rum. 1) Læreren har forberedt en sanserejse ud fra den tekst I læser i klassen. Brug gerne hovedpersonen som den gennemgående figur i sanserejsen. Lav nogle detaljerede beskrivelser af miljø, stemninger og rum. Fortæl om de figurer, som hovedpersonen møder undervejs - hvordan er deres relationer? Hvordan har hovedpersonen det? Osv. 2) Eleverne lægger sig godt til rette på gulvet. Læreren guider eleverne til at slappe helt af i kroppen og at rense hovedet for tanker. Brug gerne sensoriske virkemidler som dæmpet belysning og musik til at understøtte den rejse, som eleverne nu begiver sig ud på (ca min).

35 AARHUS TEATER LÆRING STARTERE

36 Startere - opvarmning Formål: at samle eleverne som én fælles gruppe og fremme deres tilstedeværelse, koncentration, energi og samarbejde. Energiklap 1) Klassen står i en rundkreds 2) Underviseren sender nu et tydeligt og energisk klap videre til sidemanden, som sender det videre til sin sidemand osv. Husk at være tydelig som både afsender og modtager. Hossa 1) Eleverne står i en rundkreds 2) Alle tager nu en fælles dyb indånding imens I løfter højre arm højt i vejret. Armen sænkes med en kraftig udånding. Dette gentages nu med venstre arm. Dernæst er det begge arme på samme tid. 3) Gå nu et skridt ind i kredsen. I forestilller jer nu at der er et usynligt bræt foran jer, som skal hugges over. I løfter højre arm på samme tid og hakker nu brættet over på samme tid med et fælles HOSSA!

37 AARHUS TEATER LÆRING STATUS-ØVELSE

38 Statusøvelse Formål: at fremme elevens evne til at udtrykke sig med krop og stemme. 1) Start med at fortælle eleverne, at status ikke er noget man har - det er noget man gør! Status beskriver en relation - ikke en tilstand. 2) Eleverne bevæger sig rundt mellem hinanden. 3) Gå - stød sammen. Den ene undskylder med både krop og stemme, den anden skælder ud med krop og stemme. Eleverne skal ikke aftale noget på forhånd, men være opmærksomme på hinanden og på impulserne. Fortæl eleverne, at den ene SKAL vige for den anden.

39 AARHUS TEATER LÆRING TREKANTS-ØVELSE

40 Trekantsøvelse Formål: at fremme elevens evne til at forholde sig aktivt og kritisk til et udsagn. 1) Læreren præsenterer ja, nej og måske - mulighederne. Lægger kortene på gulvet, så de udgør en trekant. 2) Læreren kommer med udsagn/dilemmaer fra teksten, som eleverne nu skal forholde sig til. De stiller sig på ja, nej eller måske og kan redegøre for, hvorfor de har placeret sig der. 3) Læreren kunne som eksempel spørge om: Jeg ville have gjort det samme, som hovedpersonen. Eleven stiller sig på et af kortene. Dernæst kan læreren få eleverne til at redegøre for, hvorfor de har placeret sig lige netop der.

41 VISNINGSOPGAVE GENFORTÆLLINGSBILLEDER AARHUS TEATER LÆRING

42 Visningsopgave - Genfortællingsbilleder Formål: at fremme elevens evne til, i samarbejde, at udtrykke tekstens forløb med kroppen. 1) Eleverne inddeles i grupper på 4-6 personer. 2) Eleverne Laver 3 nedslag i teksten - en tydelig start, midte og slutning. 3) Eleverne laver 3 kropslige stillbilleder med bevægelse som overgang. 4) Eleverne viser deres færdige produkter for hinanden og gør brug af de scenekunstneriske virkemidler såsom lys og lyd.

43 AARHUS TEATER LÆRING VISNINGSOPGAVE KRYDSKLIP

44 Visningsopgave - Krydsklip Formål: At fremme elevens evne til, i samarbejde, at udtrykke tekstens forløb med krop og stemme. 1) Eleverne inddeles i 2 grupper. ca 10 personer i hver gruppe. I hver gruppe er der 8-9 spillere og én fortæller. 2) Læreren har lavet et mini - manuskript - se nedenstående eksempel. (Alle elever starter på en række, med front ud mod publikum) Fortæller( træder ud af rækken og siger): I Danmark er der der hedder Sara. Det er Sara glad for. Hun kan godt lide tanken om, at hun deler sit navn med mange andre. Det er ligesom om, man hører sammen. (Hold 1 -> de 3-4 elever, der står i kongesiden etablerer et stillbillede og holder det i et frys) Fortæller: I Saras klasse er der startet en ny dreng. Han hedder Mohammed. Mohammed: Hej Sahara! Er du tørstig? Her er noget vand til dig fra mig. Sara: Ænte bedahæk, Mohammed! (Mohammed og Sara reagerer på, at hun snakker arabisk) (Hold 2 etablerer et stillbillede og holder det i et frys + replik) Fortæller: Sara ligger i sin seng og lytter. Hun kan høre at hendes mor er ved at tømme opvaskemaskinen og lave kaffe til morgenmaden. Far er i bad. Han synger under bruseren. Sara: Det er nu ret hyggeligt. (Hold 1 etablerer et stillbillede og holder det i et frys + replik) Fortæller: Sara er lige vågnet. Hendes mobiltelefon ringer. Sara ved, at det er Sille. Hun er altid den første der ringer. Sille: Jeg ved simpelthen ikke om jeg tør synge på fredag! Jeg er SÅ bange for at blive gjort til grin (Hold 2 etablerer et stillbillede + replik) Fortæller: Sara griber ud efter Sille og Milles hænder. Men de rykker sig væk fra hende. Hun forsøger at få øjenkontakt med dem, men Mille vender hende ryggen, og Sille ryster på hovedet. Hvordan kan Sara fortælle veninderne, at hun ikke kan tale dansk mere? : Sara: Anna æsme Sara! ( Hold 1+2 etablerer et stillbillede og holder det i et frys) Alle elever stiller sig på en række og bukker for det gode publikum.

45 VISNINGSOPGAVE IFT. TEKST OG ELEVENS LIVSVERDEN AARHUS TEATER LÆRING

46 Visningsopgave - ift. tekst og elevens livsverden Formål: at fremme elevens evne til, at udtrykke tekstens tema med krop og stemme og sætte det i forhold til eget liv. 1) Hver elev har færdiggjort sætningen eksempel: Jeg følte mig udenfor fællesskabet da... 2) Eleverne inddeles i grupper på 3-4 personer. 3) Eleverne skal nu i grupperne iscenesætte et stillbillede fra teksten. Dernæst laver eleverne et stillbillede udfra deres egen livsverden. De to stillbilleder sættes sammen med bevægelse som overgang. 4) Når stillbilledet fra egen livsverden er etableret går en elev ud af billedet, og siger deres fuldendte sætning, som en replik. 5) Eleverne viser deres to færdige stillbilleder for hinanden og gør brug af de scenekunstneriske virkemidler så som lys og lyd.

47 AARHUS TEATER LÆRING UNDERTEKSTØVELSE

48 Undertekstøvelse Formål: at fremme elevens evne til at variere stemmeføring og kropssprog. 1) Klassen står i en rundkreds 2) Læreren har fundet en replik fra teksten eller forestillingen. 3) Læreren starter med at gå ind i kredsen og sige replikken med stemme, krop, stemning og følelser (undertekst) 4) Læreren går tilbage i kredsen og eleverne går frem og efterligner lærerens bud. 5) Herefter er det næste mand i kredsen, der leger med samme replik med en ny undertekst. 6) De øvrige elever efterligner

I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG. - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted

I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG. - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted AARHUS TEATER Aarhus Teater Læring Sæson 2017/18 S. 2 AARHUS TEATER

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Guidet Fællessang workshopark

Guidet Fællessang workshopark Guidet Fællessang workshopark Det gode program Vær opmærksom på rammen og formen - en rundkreds virker fx godt. Når du skal planlægge forløbet, kan det være fordelagtigt at vælge et tema for hver gang,

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION 1 PRODUCER FILM MED IMPROVISATION I dette forløb skal eleverne skabe en filmfortælling frem ved at improvisere. Improvisation kræver mod til at turde stå frem men det kræver i lige så høj grad evnen til

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Føl ( g)mi g AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 5. 6. k l as s e Føl(g) mig Føl(g) mig - Et undervisningsforløb hvor der igennem drama stilles skarpt på stemmen og kroppen som kommunikationsmidler. Målgruppe

Læs mere

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden.

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. ENERGI OG FOKUS Øvelser til arbejdet med energi og fokus KROP Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. Creme Smør fiktiv creme

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

Hej Mette. workshopprogrammet vedhæftet med her. Jeg håber du vil tage det med videre. Venlig Hilsen FLÆS Mette S. Nielsen

Hej Mette. workshopprogrammet vedhæftet med her. Jeg håber du vil tage det med videre. Venlig Hilsen FLÆS Mette S. Nielsen From: Mette Søndergaard Nielsen Sent: 27. oktober 2016 11:50 To: Mette Josephsen Subject: Re: Beder om svar på spørgsmål Attachments: Awareness workshop.pdf Hej Mette

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på Udarbejdet af Katrine Friis DAG 1 / 135 MINUTTER TID AKTIVITET INDHOLD FORMÅL EGNE NOTER 5 min. Velkommen Hvad er teater og drama, og hvad skal vi Italesættelse af at teater og i dag? Hvad tror i man skal

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Se, syng, lyt, læs Se Syng Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Trin 1: Se på billederne. Brug billederne uden tekst. Du kan selvfølgelig også bruge bogen med teksterne, f.eks. hvis man sidder med

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 skabe tilknytning og adskillelse vinker, smiler eller græder når forældrene kommer og går

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin Læseplan Bh./Bh.klasse Empati Hvad er Følelser Flere følelser Samme eller forskellig Følelser ændrer sig Hvis så Ikke nu måske senere Uheld Hvad er retfærdigt Jeg bliver når Lytte Vise omsorg Mål Børnene

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Fra 13 år Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen s. 3 s. 4 s. 7 s. 9 Introduktion Åbne op for teateroplevelsen, øvelse 1a, b, c, d. (Kan

Læs mere

Det andet hold af Line Knutzon

Det andet hold af Line Knutzon FORLAG Det andet hold af Line Knutzon Udskolingen Af Lone Nornes. Teaterlærer og instruktør for børn og unge gennem 12 år, uddannet folkeskolelærer, bachelor i dramaturgi. Introduktion "Når det handler

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

At komponere fællesskabet - en metodesamling

At komponere fællesskabet - en metodesamling - en metodesamling af komponist Casper Hernández Cordes DJÆVLE VS. ENGLE 2 DJÆVELENS MARIONET..3 GÆT & GRIMASSER CATWALK..4 GÆT & GRIMASSER MARIONET.5 TIDSLINIEN & DEN MAGISKE FIRKANT 6 2015 1/6 DJÆVLE

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Overordnet. Læringsmål

Overordnet. Læringsmål I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på.

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på. Dramatik Augusto Boal 1.lektion: Billedteater Lektie: Augusto Boal baggrund Hvor står Boal historisk? Hvad er formålet med Boals teater? Hvem er Boal inspireret af? Hvordan? Hvilke former for teater har

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin

Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin 1 Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS af Teater Next For 1. til 3. klassetrin 2 Indhold Til læreren... 3 Opvarmningsøvelser... 4 Del 1 Introduktion til mime... 5 Del 2 Følelser... 6 Del 3 Karakterer...

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Ej blot til lyst. Lærermateriale 2. klasse til Snedronningen Efterår 2015 AARHUS TEATER

Ej blot til lyst. Lærermateriale 2. klasse til Snedronningen Efterår 2015 AARHUS TEATER Ej blot til lyst Lærermateriale 2. klasse til Snedronningen Efterår 2015 AARHUS TEATER Ej blot til lyst er støttet af A.P. Møller Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal S. 2 S. 3 Ej

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Zip Zak Spoing Fortæl, hvem jeg er! Samarbejdsøvelse Levende LEGO-klodser Human air-hockey http://xn--sundebrnbevgerskolen-s0b40b.dk/inspiration-og-materialer/faktaark/ Betydningen af bevægelsespauser

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Ej blot til lyst. Lærermateriale klasse til Opgang 2 s Sunny Side Forår 2016 AARHUS TEATER

Ej blot til lyst. Lærermateriale klasse til Opgang 2 s Sunny Side Forår 2016 AARHUS TEATER Ej blot til lyst Lærermateriale 7. -- 8. klasse til Opgang 2 s Sunny Side Forår 2016 AARHUS TEATER Ej blot til lyst er støttet af A.P. Møller Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal S.

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET

DANS, BEVÆGELSE OG KOREOGRAFI PÅ MELLEMTRINET DE 7 K ER: Læringsdimensioner i, OG PÅ MELLEMTRINET En uge sammen med en professionel danser fra teatret Aaben Dans, hvor fokus er på at skabe og medskabe og finde glæde i den man er. Danseforløbet trækker

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre?

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Navn: Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Dato: Kapitel 8: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Når du opfører dig som en Mig mig mig-person, gør du det, du selv vil, uden at tænke

Læs mere

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN 1 KLASSETRIN: 3. -7. klasse VELEGNET TIL FAGENE: Dansk, Idræt, Musik og Drama. MEDVIRKENDE // PERFORMERE: Lars Gregersen Camila Sarrazin Filippa

Læs mere

UNDERVISNINGS- OG OPLEVELSESMATERIALE

UNDERVISNINGS- OG OPLEVELSESMATERIALE UNDERVISNINGS- OG OPLEVELSESMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DER VAR EN GORILLA DET LILLE TEATER EFTERÅR 2018 KÆRE UNDERVISER / PÆDAGOG Dette materiale er skabt til brug i danskundervisningen i indskolingen,

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl.

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl. Evolutionslegen At grine og at bevæge sig Tid: ca. 7-10 minutter Krav: Rigeligt med gulvplads. Alle skal bevæge sig rundt. Egner sig bedst til gruppestørrelse: 6-1000 Målet for deltagerne er at bevæge

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Vane 1: Kend dig selv

Vane 1: Kend dig selv 1 Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg når ganske enkelt ikke ud over

Læs mere

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen.

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Februar 2010 UHL og JWK 1 Formål for faget drama Undervisningen i drama på Davidskolen bygger på skolens kristne værdigrundlag. Formålet med

Læs mere

Antimobbestrategi for Glyngøre skole

Antimobbestrategi for Glyngøre skole Antimobbestrategi for Glyngøre skole Baggrund: Formål: Målsætning: På Glyngøre skole har vi fokus på trivsel og ønsker fortsat at fremme denne. Det betyder for os, at alle børn skal trives og opholde sig

Læs mere

SAY CHEESE. Undervisningsmateriale

SAY CHEESE. Undervisningsmateriale SAY CHEESE Undervisningsmateriale Udarbejdet af Marie-Louise Leth Jakobsen, lærer og forumspilsleder. Side 1: Indledning Side 3: Billedteater Side 7: Samtale på gulv Side 11: Say cheese Eleverne egen produktion

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på OPGAVEBANKO Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på hver side. Størrelsen af dette område skal ikke være alt for stort, og afstanden

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Undervisningsplan for faget drama

Undervisningsplan for faget drama Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform.

Læs mere

Vane 1: Kend dig selv

Vane 1: Kend dig selv 1 Vane 1: Kend dig selv 2 Selvindsigt er nøglen til kommunikativ kompetence 4 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg

Læs mere

EJ BLOT TIL LYST. Lærermateriale klasse til Fakiren fra Bilbao Efterår 2016 AARHUS TEATER

EJ BLOT TIL LYST. Lærermateriale klasse til Fakiren fra Bilbao Efterår 2016 AARHUS TEATER EJ BLOT TIL LYST Lærermateriale 5. -- 6. klasse til Fakiren fra Bilbao Efterår 2016 AARHUS TEATER Ej blot til lyst er støttet af A.P. Møller Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal S.

Læs mere

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND Formål: At skærpe koncentrationen Tid: ca. 3 minutter Egner sig bedst til gruppestørrelser: 2-100 Deltagerne bliver siddende på deres pladser. Alle lukker øjnene, knytter

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs.

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Kræver en smule gulvplads, men ingen materialer. Mental bordtennis Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Få deltagerne op at stå, og inviter dem

Læs mere

Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen flyver forbi el. lign.

Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen flyver forbi el. lign. 1 ÅRETS 2015 TA FAT OM EN KOREOGRAFI OG KONCEPT: THOMAS EISENHARDT INTRO Gå rundt ml. hinanden lav high fi ves Space lyd 1 Space lyd 2 Space lyd 3 BILLEDE: Noget uventet sker fx et rumskib lander, et åndevæsen

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Christfulness: Ingen er glemt af Gud

Christfulness: Ingen er glemt af Gud Christfulness: Ingen er glemt af Gud Om et øjeblik siger jeg en sætning. Du skal bare lytte til den måske gentage den inde i dit hovedet men ellers bare lytte og lade den sætning svæve i luften bare svæve

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning Lærervejledning 1. LÆRERVEJLEDNING Hvad er mobning? Mobning - det handler om udstødelse Mobning er et dårligt mønster i en gruppe, hvor nogen bliver udstødt fra fællesskabet. Det opstår typisk i grupper,

Læs mere