Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin"

Transkript

1 1 Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS af Teater Next For 1. til 3. klassetrin

2 2 Indhold Til læreren... 3 Opvarmningsøvelser... 4 Del 1 Introduktion til mime... 5 Del 2 Følelser... 6 Del 3 Karakterer... 7 Del 4 Scenografi... 8 Del 5 Photostory... 9 Del 6 - Før forestillingen Del 7 - I teateret Del 8 - Tilbage i klassen Del 9 Mig og min planet Del 10 Hvem er Den Lille Prins? Del 11 Hvis jeg mødte Den Lille Prins Del 12 Show and tell Bilag Bilag 2 Historien om Den Lille Prins Bilag Bilag 4 Tegninger fra bogen... 21

3 3 Til læreren For at få mest muligt ud af arbejdet er det en fordel, at eleverne på forhånd har kendskab til historien. Den Lille Prins findes som bog i flere forskellige sværhedsgrader og er også filmatiseret mere end én gang. Alternativt kan I vælge at arbejde ekstra grundigt med resuméet, som findes i bilag 2. Øvelserne er lavet så de frit kan udplukkes enkeltvis efter behov, dog er forløbet udarbejdet efter en læringsmæssig progression, hvis man tager dem i rækkefølge. Det fulde forløb er inddelt i 3 kapitler: Del 1-5: Inden forestillingen. Del 6-8: Under forestillingen. Del 9-12: Efter forestillingen. Hvis I ikke har tiden til at arbejde med det fulde forløb, kan I evt. fokusere på Del 6-8. Ellers er der bare at sige rigtig god fornøjelse med arbejdet med Den Lille Prins.

4 4 Opvarmningsøvelser Disse øvelser er tiltænkt som opvarmning til kreativt og kropsligt arbejde, og skal styrke opmærksomhed, samarbejde og kropskontakt blandt eleverne. Her Kommer Vi I denne øvelse skal eleverne inddeles i to grupper, der stiller sig på række med god afstand. Vælg hvilken gruppe der starter. 1. Den ene gruppe finder på en hemmelig ting der skal mimes. Når de er enige tager de hinanden under armene og marcherer imod den anden gruppe idet de gentager Her kommer vi i kor. Når gruppen er kommet tæt på, råber den anden gruppe Stop!. 2. Nu skal den første gruppe alle sammen mime hvad de havde aftalt. Den anden gruppe skal forsøge at gætte hvad der bliver mimet. Hvis den er for svær, må første gruppe forsøge at sætte lyde på eller hjælpe med at beskrive den. 3. Når den anden gruppe har gættet rigtigt skal første gruppe flygte tilbage, imens den anden gruppe forsøger at fange flest muligt. Bliver man fanget kommer man over i den anden gruppe, og legen starter forfra - nu med omvendte roller. Én, to, tre, én, to, tre Eleverne går sammen to og to. De skal sammen lave en rytme: 1. Den ene siger 1! 2. Den anden siger 2! 3. Den ene sige 3! 4. Rytmen gentages, men hvor man hver gang skiftes til at starte, således at der tælles til tre gentagne gange. Hvis et par føler sig god til øvelsen, kan du lade dem prøve mens i andre kigger på det kan godt være en udfordring! Variant: - Når eleverne er gode til det, så prøv at skifte et af ordene ud med en bevægelse eller et klap fx: 1 > Klap > 3 > 1 > Klap > 3 > 1 >

5 5 Del 1 Introduktion til mime (Eleverne på gulv) Denne første del fokusere på at lade eleverne opleve Den Lille Prins handlingsforløb og karakterer gennem kroppen. Hvad vil det sige at mime? Hvad bruger vi mime til? Øvelse - Klar, parat mim!: 1. Eleverne finder hver deres plads på gulvet med god afstand. 2. Læreren begynder nu at højtlæse eventyret Den Lille Prins fra Bilag Hver gang man læser [en markering i teksten], advares eleverne med et Klar parat!. 4. Eleverne skal nu hver for sig mime det, som er markeret i teksten. 5. Giv gerne lidt tid til at snakke om, hvordan hver ting kan mimes, inden I går videre med historien.

6 6 Del 2 Følelser (Alle i rundkreds leg på gulv) Arbejdet med følelser er både relevant for at kunne udtrykke sig og læse andre. Derudover er det en grundsten i at arbejde med mimeteater, og det er dette vi bygger ovenpå, når der senere skal dannes statuer og stillbilleder. Hvad er følelser? Hvordan viser vi vores følelser? Øvelse - Følelser i rundkreds: 1. Stil jer alle i en rundkreds. 2. Lad eleverne brainstorme over ordet følelser. 3. Udvælg en elev der siger en følelse, og bed ham/hende vise hvordan den kan mimes. 4. Prøv nu alle sammen at kopiere bevægelsen. 5. Spørg om den kan mimes anderledes. Hvis en elev markerer, kan han/hun vise den nye måde. Prøv alle sammen den nye måde. 6. Var en af dem bedst, eller virker de begge to? 7. Gentag punkt 2-6 efter behov. Øvelse - Stop-Mime: 1. Lad eleverne gå lydløst rundt blandt hinanden. 2. Sæt noget musik på. 3. Når musikken standser skal eleverne hurtigt finde sammen i par af to. 4. De skal nu overfor hinanden mime en bevægelse fra Følelser i rundkreds, som læreren vælger.

7 7 Del 3 Karakterer (Alle i rundkreds grupper af 3-4) Formålet er et dybere arbejde med karaktererne fra Den Lille Prins. Øvelse - Karakterer i rundkreds: - Samme struktur som Følelser i rundkreds, men brainstorm i stedet over karaktererne fra eventyret i Stop-Mime. Prøv at tænke over følgende når I skaber karaktererne sammen: 1. Hvilke genstande bruger karakteren? (fx stok, krone, lommeregner mm.) 2. Hvilke aktiviteter udfører karakteren? (fx danser, slår, peger, griner) 3. Hvilke følelser kunne karakteren have? Øvelse - Statuer: 1. Del eleverne ind i grupper af 2, og lad der i hver gruppe være en A og B. 2. Lad A erne finde på en karakter fra Den Lille Prins. 3. Nu skal A erne forme deres B er til statuer, kun ved brug af berøring. 4. Når alle A erne er færdige kan statuerne opløses. Nu skal de prøve at bygge statuerne igen, men denne gang gøre det på præcis 10 sekunder, således statuen akkurat står færdig, når læreren siger tallet 10. Prøv det et par gange. 5. Herefter bytter A og B, og B erne får lov at gennemgå punkt 2 til Til slut kan I samles og lade 3 grupper af gangen lave deres statuer. Tæl igen til 10 for både A og for B, og lad de tre statuer stå et øjeblik hver gang, så I kan snakke om dem. Måske man kan tolke en historie, når man ser de tre statuer ved siden af hinanden? Forslag til varianter: - Lav statuer med bevægelser. Lad den der former statuen programmere bevægelse ind i den, ved fx at føre en arm frem og tilbage. Under præsentationen kan statuen så tændes ved en berøring.

8 8 Del 4 Scenografi (Alle i rundkreds grupper af 3-4) I teatret kaldes indretningen af scenen for en scenografi. I denne øvelse leges der med arrangementer af småting, der i fantasien bliver små modeller af alle mulige lokationer. Øvelse Mikro-Scenografier: Forbered en bunke af en masse småting, heriblandt nogle der kan forestille personer. Start med at vise eleverne Bilag 3, og snak om det sammen. - Hvad forestiller billedet? - Hvad betyder billedet? Hver elev skal nu lave sin egen scenografi. Det foregår således, at der til hver elev fordeles ca. 7 smågenstande inklusiv en personfigur, som de får 15 minutter til at arrangere, som de selv har lyst. Opgaven kan både løses ved at afbillede noget konkret, eller blot ved at arrangere tingene æstetisk pænt. Slut af med at tage billeder af alle arrangementerne, og tal om dem hver især i fællesskab: - Hvor er vi henne? - Hvad kan man bruge de forskellige genstande til? - Hvilken handling kunne udspille sig?

9 9 Del 5 Photostory (Grupper af 3) I denne øvelse skal hver gruppe producere en historie på mobil eller ipad. Brug Photostory, som kan downloade gratis eller lignende applikationer. Hver gruppe skal arbejde med en af prinsens møder med karaktererne fra historien: Den Lille Prins møder... en konge... en regnskabsmand... en forfængelig... en dranker... en ræv... en lygtemand... en geograf... en pilot Først kan der laves et storyboard, hvor man tegner hvad der skal filmes. Så finder man ud af, hvem der har roller, og hvem der holder kamera. Vær gerne kreativ med rekvisitter og kostumer. Inspirerende spørgsmål: - Hvad er personen i gang med når prinsen kommer på besøg? - Hvordan føler karaktererne når de møder hinanden? - Hvordan kan man bruge kroppen til at udtrykke det? - Lærer de noget af hinanden?

10 10 Del 6 - Før forestillingen (oplæg til diskussion) Sørg for at få snakket om jeres forventninger til turen. Teateret har sine helt egne regler, og bare det at se en forestilling kan være udfordrende. Spørg for eksempel: - Hvad er forskellen på at gå i teateret og i biografen? - Hvordan er man en god publikummer i teateret? - Hvad håber I at få ud af forestillingen? (at få grinet, at blive overrasket, at lære noget, at blive rørt etc.) Hvordan har de mon tænkt sig at fortælle historien? Godt teater tager tid og penge at skabe. At opsætte forestillingen Den Lille Prins har fx taget mange hundrede timer og kostet tusindvis af kroner. Tænk over jeres eget arbejde med Den Lille Prins: - Var nogen ting svære at vise, selv når man brugte fantasien? - Var der noget I kunne have ønsket jer til at løse opgaverne? (kostumer, rekvisitter, lydklip, lys etc.) - Er der særlige scener I glæder jer til at se?

11 11 Del 7 - I teateret Teater giver os sjældent et entydigt svar men det får os til at stille spørgsmål. Hjælp derfor gerne eleverne på vej med at stille spørgsmål til forestillingen og huske dem, når I senere skal arbejde med oplevelsen. Prøv eventuelt at samle eleverne umiddelbart efter oplevelsen til en opfølgende snak. Her er forslag til et par åbne neutrale spørgsmål: - Hvordan var det at opleve forestillingen? (få åbnet op, hurtige indtryk) - Hvilke scener gjorde størst indtryk? (støtte op om erindringen af forestillingen) - Var der noget I undrede jer over? (stille spørgsmål til det videre arbejde) Husk elevernes umiddelbare reaktioner til I kommer tilbage i klassen.

12 12 Del 8 - Tilbage i klassen (oplæg til diskussion - tegneøvelse) Efter forestillingen skal elevernes erindring af forestillingen samles op, og de umiddelbare indtryk forestillingen skabte skal bearbejdes. Saml op på elevernes udtalelser: Tag udgangspunkt i elevernes udtalelser og indtryk. Opdel dem i spørgsmål og kommentarer, og tag dem en af gangen sammen med klassen. Bring evt. tematikker på banen fra bonusspørgsmål. Gennemgang af kommentarer: Kan I begrunde kommentaren? Er I enige i den? Hvis ikke, så prøv også at skrive en modsætning på tavlen. Gennemgang af spørgsmål: Kan I finde på mulige svar? Findes svaret et sted i forestillingen? Tror I det var noget, de gerne ville have jer til at tænke over? Forslag til supplerende spørgsmål: Hvad handlede forestillingen om? Hvad lærte prinsen på sin rejse? Hvorfor var rosen så vigtig for ham? Mindede karaktererne jer om nogen I kender? Hvorfor synes prinsen de voksne er så mærkelige? Fri tegneøvelse: Lav tegninger af jeres minder om forestillingen. Hjælp hinanden med at huske detaljerne. Eksempelvis: - Lav tegneserie af handlingsforløb - Udfyld Bilag 1. - Klip og klister tegninger fra Bilag 4.

13 13 Del 9 Mig og min planet (alle på gulv) I denne øvelse får alle elever lov at skabe deres egen planet. Det er som udgangspunkt en individuel øvelse, der fokuserer på indlevelse og fantasi. Tilstræb at eleverne forbliver fuldstændig stille, når de har valgt en karakter. 1. Spred eleverne jævnt ud på gulvet og sørg for, at der er god afstand imellem hver elev. 2. Brainstorm karakterer med eleverne. Det kan være karakterer fra Den Lille Prins, fra andet fiktion eller fra virkeligheden. Lad hver elev beslutte sig for en karakter og lad derefter øvelsen fortsætte i stilhed. 3. (Lukkede øjne) Spørg først hvem de er: Hvem er du? Hvilket tøj har du på? Hvad kan du godt lide? Hvad kan du ikke lide? 4. (Åbne øjne) Få dem til at fokusere på deres private spot. Spørg nu ind til deres planet: Hvordan ser din planet ud? Hvilke ting har du på planeten? (giv god tid til at skabe hver ting) Hvad gør du på din planet der er vigtigt? Hvad gør du på din planet for sjov? 5. Lad eleverne gå i gang med at mime hvad de har fundet på. 6. Efter nogle minutter kan de vende tilbage til sig selv. Spørg nu, om nogen har lyst til at præsentere deres planet? Tag alle der har lyst en efter en og lad dem fremvise deres planet for resten af klassen. Forslag til variant: Tour de chambre: Før punkt 6 kan du spørge, om nogen vil have besøg? Lad eleverne vise hinanden rundt i tavshed, og roker efter et par minutter.

14 14 Del 10 Hvem er Den Lille Prins? (oplæg til diskussion gruppearbejde af 2-3) Tal om, hvem Den Lille Prins er. - Hvor kommer han fra? - Hvordan ser han ud? - Hvordan er hans personlighed? - Hvad interesserer han sig for? - Hvad synes han er det vigtige i livet? Øvelse Spørgsmål til en jordbo: Forestil jer, at I var prinsen og skulle besøge jorden for første gang. I er nysgerrige på menneskene og vil forberede nogle spørgsmål for at lære mere om dem. I skal forberede 3 spørgsmål, som I må stille et menneske. Eksempler på spørgsmål: - Hvordan ser jeres planet ud? - Hvad får I mennesker tiden til at gå med? - Hvad synes I mennesker er det vigtigste? - Hvad synes I mennesker er det forfærdeligste?

15 15 Del 11 Hvis jeg mødte Den Lille Prins (Grupper af 2 og 2) Øvelse Interview med Den Lille Prins: Forestil jer nu, at Den Lille Prins er kommet til jorden. I er det menneske han stiller sine spørgsmål til. Svar på spørgsmålene, så Den Lille Prins ville forstå det. Husk at forklare dit svar grundigt, for Den Lille Prins har jo aldrig besøgt jorden eller snakket med et menneske før.

16 16 Del 12 Show and tell Til denne øvelse skal alle elever have én genstand med hjemmefra, der betyder noget for dem. For at øvelsen går op er det vigtigt, at læreren også medbringer to genstande, der har betydning. Husk at gør opmærksom på, at man skal behandle hver ting med respekt. Øvelse - Find ejermanden: 1. Indhent alle genstande, men uden eleverne ser, hvem der afleverede hvad. 2. Saml alle genstande oppe på kateteret, mens eleverne sidder på deres pladser. 3. Lad en eller to elever af gangen rejse sig, og vælge en genstand fra et bord. De skal nu i stilhed forsøge at aflevere genstanden tilbage til dens ejer. Hvis der gættes forkert, må ejeren afsløre sig selv. 4. Snak om bagefter, om man kunne se på folk hvem der ejede den. Øvelse Show and Tell: 1. Lad hver elev fortælle, hvad de har taget med. Spørg gerne ind til, hvorfor netop denne genstand har betydning. 2. Læs nu citatet op fra forestillingen: Det der betyder noget, det kan man ikke se. Snak derefter om, hvad det betyder i forhold til det, som I har taget med. Refleksion: - Var I nervøse for jeres genstand? - Var I nervøse for at fortælle om den?

17 Bilag 1 17

18 18 Bilag 2 Historien om Den Lille Prins Langt ude i universet boede der engang [en lille prins]. Hans planet var kun en lille asteroide, og ikke større end et hus. Den havde tre små vulkaner, [og dem fejede han hver dag]. Den havde også baobabtræer. Men baobaber bliver alt for store for sådan en lille planet, så [han sørgede for at plukke dem, når de stadig var helt små]. Men en dag voksede en plante, der aldrig havde været på planeten før: Det var [en rose]. Rosen bad ham passe godt på sig, og i mange dage gjorde prinsen alt hvad han kunne for rosen. Prinsen kunne meget godt lide rosen, [selvom den kunne være ret streng nogle gange]. En dag fløj [en flok trækfugle forbi]. Prinsen undrede sig over hvor de mon skulle hen, og besluttede sig at flyve med dem. Prinsen landede på en planet, hvor der boede [en konge] Men kongen havde så lidt plads på sin planet, [at han næsten ikke kunne bevæge sig]. Han ville så frygtelig gerne bestemme over den lille prins, men prinsen rejste snart videre. På den næste planet mødte den lille prins [en meget forfængelig mand]. Manden hilste på den lille prins sådan: [han løftede sin hat og bukkede dybt]. Den forfængelige mand ville så gerne have at den lille prins skulle beundre ham. Den lille prins svarede: Jeg beundrer dig, men hvorfor betyder det så meget for dig?. Det kunne manden ikke svare på, og så rejste prinsen videre. Nu nåede prinsen til en planet, [hvor der sad en dranker]. Han sad og drak helt alene. Den lille prins synes han var alt for sørgelig, så han rejste videre. På den næste planet boede [en regnskabsmand]. Han så først slet ikke den lille prins, fordi [han havde så travlt med at tælle stjerner]. Hvad skal du bruge alle stjernerne til? spurgte prinsen om. De gør mig rige, så jeg kan købe flere stjerner, hvis der skulle være nogen. svarede manden tilfreds. Det forstod prinsen ikke noget af, og så rejste han videre. På den næste planet var en lygtepæl og [en lygtetænder]. Men hans planet var begyndt at dreje hurtigere og hurtigere rundt, så dagene blev meget, meget korte. [Nu tændte og slukkede han sin lygte hele tiden]. Nu nåede prinsen til en stor planet, hvor der boede [en gammel

19 19 geograf]. Men geografen vidste intet om sin egen planet, for ingen havde været på opdagelsesrejse endnu. Nu rejste prinsen til jorden, hvor han mødte [en ræv]. Ræven lærte prinsen, hvad det vil sige at gøre tam. Han lærte ham også, at det der betyde noget, det kan man ikke se. Prinsen kom til at tænke på sin rose derhjemme, og hvordan den jo havde gjort ham tam. [Prinsen savnede rosen]. Prinsen rejste videre, og havnede midt i den varme Sahara-ørken. Her mødte prinsen [en farlig slange]. Slangen fortalte prinsen, at hvis han blev alt for ked af det kunne han sende ham hjem til sin rose igen. Nu mødte prinsen [en pilot]. Piloten fortalte, hvordan [han styrtede ned med sit fly]. Prinsen fortalte også sin historie, og de blev gode venner. Men en dag valgte prinsen, at det var tid til at komme hjem igen. Piloten prøvede at stoppe prinsen, [men prinsen sagde: det skal nok gå ]. Prinsen gik hen til slangen, og sagde han gerne ville hjem. [Så blev prinsen bidt i hånden af slangen]. Prinsen faldt på knæ, og blev bange, men også glad, for nu skulle han snart hjem og se sin rose igen.

20 Bilag 3 20

21 Bilag 4 Tegninger fra bogen 21

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

LES MOUTONS af Corspus (Canada)

LES MOUTONS af Corspus (Canada) Alders- LES MOUTONS af Corspus (Canada) gruppe Alle Undervisningsmateriale 1 af 20 Om LES MOUTONS Det canadiske teater CORPUS præsenterer 30 minutter i fårenes liv. Formålet med denne unikke performance

Læs mere

Den lille prins af Antoiné de Saint-Exupéry

Den lille prins af Antoiné de Saint-Exupéry 2016 Den lille prins af Antoiné de Saint-Exupéry Finn Dalum Larsen Hedehusene Skole 27-10-2016 Den lille prins af Antoiné de Saint-Exupéry først udkommet på fransk som Le Petit Prince i 1946 Spørgsmål

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen.

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen. Plakat: Marie Rosendahl Chemnitz UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE 1 INTRODUKTION TIL LÆREREN Kære lærer, Dette undervisningsmateriale lægger op til aktiv stillingtagen til forestillingens temaer

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om angst. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som findes

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks Tak fordi du har valgt at se og arbejde med forestillingen Flygtning Transportable med dine elever. Vi håber du får stor glæde af både forestillingen og dette materiale. Kort om forestillingen I forsøget

Læs mere

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Valg af læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier, natur og natur fænomener Begrundelse

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Konflikter med kunder. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henrik og Lisbeth, hvor Henrik

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Kapitel 2. Fjolletrolde

Kapitel 2. Fjolletrolde Kapitel 2. Fjolletrolde Efter at Rod, Kvist og de andre trolde havde vrikket, sunget og fløjtet i et stykke tid, spurgte en af troldene fra rundkredsen. Hvad laver I egentlig her? Vi er kommet for at fjolle

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Det lover jeg dig -1

Det lover jeg dig -1 Det lover jeg dig -1 Hør, hvad Gud lover Mål: Børnene forstår, at det er vigtigt at være opmærksom, når Gud taler. Del Guds løfter. Guds løfter skaber håb, glæde og begejstring! Tekst: 1. Mos. 15, 1-6

Læs mere

Inspirationsmateriale til

Inspirationsmateriale til Inspirationsmateriale til Til de voksne: Vi har lavet dette inspirationsmateriale, som kan hjælpe til at forberede børnene på forestillingen Min farmors spøgelse og på oplevelsen i teatret. I skal ikke

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse Undervisningsmateriale : INDHOLDSFORTEGNELSE Ark 1) Om forestillingen... s. 3 Ark 2) Introduktion til underviseren... s. 4 Ark 3) At åbne for teateroplevelsen - En

Læs mere

Skolemateriale til morfarmorfarmorfar. for 5. og 6. klassetrin

Skolemateriale til morfarmorfarmorfar. for 5. og 6. klassetrin Skolemateriale til morfarmorfarmorfar for 5. og 6. klassetrin Producent: Limfjordsteatret Skolegade 14 7900 Nykøbing Mors 97710515 www.limfjordsteatret.dk morfarmorfarmorfar Egenproduktion fra Limfjordsteatret

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION 1 PRODUCER FILM MED IMPROVISATION I dette forløb skal eleverne skabe en filmfortælling frem ved at improvisere. Improvisation kræver mod til at turde stå frem men det kræver i lige så høj grad evnen til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Drengen med flyveørerne og fregnerne

Drengen med flyveørerne og fregnerne Drengen med flyveørerne og fregnerne Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Drengen med flyveørerne og fregnerne Skrevet af: Rikke og Jan Have Odgaard Forlag: JHOconsult 997731 ISBN:

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

kreativ produktudvikling 3D leg Partnerskab for Vækst Fyn

kreativ produktudvikling 3D leg Partnerskab for Vækst Fyn Partnerskab for Vækst Fyn kreativ produktudvikling give gaver der har samme sko som dig selv. 3. den med længst hår 4. giv hinanden gaver ved at mime. Vis gaven med dit kropssprog uden at sige, hvad det

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin De Pædagogiske Pejlemærker et projektarbejde for 8. klassetrin Kære elever og lærere i 8. klasse 2 Den sidste fredag før vinterferien 2017 skal I afvikle et Pejlemærkeløb for alle elever på jeres skole.

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole.

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole. Ve skabsløbet n PRÆSENTATION AF RED BARNETS ARBEJDE Her får du ni tekster, som du kan bruge, når du holder oplæg på skoler om Red Barnets arbejde. Klip dem ud, og brug dem som talekort. Vær opmærksom på

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Nu kan jeg se! Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25)

Nu kan jeg se! Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25) LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 4 Nu kan jeg se! Ugens tekst og referencer: Joh 9,1-38. Den store Mester, kap. 51. Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25) Hovedformålet er,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet At lære mere om hinanden og få deltagerne til at snakke sammen. 6 eller flere Papir Blyant eller kuglepen Før aktiviteten skal du vælge 3 personer og bede

Læs mere

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning Dette oplæg er tænkt som inspiration til kursusholdere, der skal hjælpe ledere/kredsledere godt i gang med at bruge ung 1 & 2 materialet. Og derved gøre det nemmere og mere overskueligt for kredsene at

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne:

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: LÆSEVEJLEDNING TIL TROLDERIM - egnet til brug med børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: - Rimord - Snak om ord,

Læs mere

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Fra 13 år Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen s. 3 s. 4 s. 7 s. 9 Introduktion Åbne op for teateroplevelsen, øvelse 1a, b, c, d. (Kan

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

KREATIV PRODUKTUDVIKLING 3D LEG

KREATIV PRODUKTUDVIKLING 3D LEG KREATIV PRODUKTUDVIKLING Partnerskab for Vækst Fyn GIVE GAVER DER HAR SAMME SKO SOM DIG SELV. 3. DEN MED LÆNGST HÅR 4. GIV HINANDEN GAVER VED AT MIME. VIS GAVEN MED DIT KROPSSPROG UDEN AT SIGE, HVAD DET

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere