SAMTALEOPLÆG BASERET PÅ: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAMTALEOPLÆG BASERET PÅ: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER"

Transkript

1 SAMTALEOPLÆG BASERET PÅ: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER

2 Samtaleoplæg til KIRKELIGE HANDLINGER I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER Dette samtaleoplæg er samlet med ønsket om at skabe samtale og måske endda debat om de spørgsmål, der behandles i rapporten Kirkelige Handlinger i et samfund med forskellige religioner og livstydninger. Folkekirke & Religionsmøde nedsatte tænketanken bag denne rapport. Tænketankens opgave var at bidrage til præsters teologiske refleksioner omkring religionsmødets pastoralteologiske udfordringer ved konkrete kirkelige handlinger. En præst i den danske folkekirke i dag møder uundgåeligt mennesker med mange forskellige baggrunde, religion og livssyn: Et par skal giftes i kirken, men det er måske kun den ene, der er medlem af folkekirken. Den anden vil kalde sig selv for ikke-troende. Et forældrepar opsøger præsten; kun den ene af dem er døbt, men de har forhandlet sig frem til, at deres barn skal døbes. En mand er død. Han var medlem af folkekirken, men hans nærmeste pårørende er muslimer eller hører til en anden religion. Hvordan tackler vi som præster disse opgaver? Hvordan fører vi samtalerne med dåbs- og brudepar samt med de pårørende, og ikke mindre vigtigt, hvordan varetager vi i sådanne situationer de kirkelige handlinger? Hvor meget hensyn skal vi i de kirkelige handlinger tage til andres tro og livssyn? (side 4) ELOF WESTERGAARD Formand for tænketanken

3 INSTRUKTION Nærværende materiale er udarbejdet med henblik på at sætte rapporten Kirkelige handlinger i et samfund med forskellige religioner og livstydninger til debat i folkekirken. Teksterne i rapporten omhandler spørgsmål, som opstår i forbindelse med kirkelige handlinger, hvor deltagerne er fra familier med forskellige religioner og livstydninger. Materialet indeholder 24 spørgsmålssider, som hver består af citater fra rapporten og spørgsmål hertil. Siderne lægger dermed op til en drøftelse af hvilke muligheder, der er teologisk holdbare, diakonalt forsvarlige og praktisk realiserbare. Samtaledeltagerne får således mulighed for at inddrage både teologiske positioner og konkrete erfaringer. Det anbefales, at I danner grupper á 3-4 personer. Vælg en spørgsmålsside. Læs citaterne op i gruppen, analyser dem og drøft spørgsmålene. Samtaleoplægget er tematisk struktureret i praktiske, teologiske og ritualteoretiske spørgsmål og perspektiver. Temaerne har hver deres farve. Det anbefales, at I veksler imellem de tre overordnede temaer og dermed lader jer udfordre af forskellige perspektiver. Afsæt minimum en time til hele forløbet. Sæt det sidste kvarter af til at I svarer på spørgsmål på siden FÆLLES AFSLUTNING. I RAPPORTEN finder I citaterne i deres oprindelige kontekst. FORLØB 1. DAN GRUPPER AF 3-4 PERSONER 2. LÆS INSTRUKTION HØJT I GRUPPEN 3. SE PÅ MODELLER OG CASES I KAP. 3 EN SKITSE AF DET RELIGIØSE LANDSKAB I DAG I RAPPORTEN (MAX 5 MIN) 4. VÆLG EN SSIDE 5. FÆLLES AFSLUTNING

4 RITUAL Peter Lodberg I Ritualbogen er opført en række ritualer: højmesseordning, dåb (herunder dåb i kirken, hjemmedåb, fremstilling i kirken af døbte børn), nadver i hjemmet, skriftemål, konfirmation, vielse, kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab, begravelse, jordpåkastelse, urnenedsættelse, præstevielse, provsteindsættelse, bispevielse, kirkeindvielse, kirkegårdsindvielse, kapelindvielse. I alt 16 ritualer; nogle meget lange og andre meget korte. Folkekirken har således en meget bred vifte af ritualer, der kan omfatte både et sakramente og en kapelindvielse. Samtidig må vi gå ud fra, at etableringen af ritualer er uafsluttet, og at der hele tiden sker justering af ritualerne. Det giver en vis frihed i omgangen med ritualer og løbende overvejelser om, hvorvidt der er brug for nye ritualer. (side 26 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvad er et ritual ifølge Ritualbogen? Svarer det til jeres forståelse af ritualer? Er I stødt på behov for nye ritualer?

5 RITUAL Ulla Morre Bidstrup Her er det Roy Rappaport, jeg vil inddrage i ganske vist stærkt simplificeret udgave. Hvad konstituerer et ritual: at de er overdraget os af andre at de trænger sig på hos os i situationen at de er præget af invarians at de indeholder både ord og handlinger at de unddrager sig fuld rationel forståelse (side 40 i rapporten) ULLA MORRE BIDSTRUP Uddannelsesleder ved FUV Er Pappaports elementer relevante og dækkende? Hvilken ritualteori trækker I på?

6 RITUAL Peter Lodberg PETER LODBERG Professor i teologi I Ritualbogen definerer biskopperne ikke, hvad de forstår ved et ritual i en evangelisk-luthersk kirke, men der er anvisninger på, hvordan ritualet udføres korrekt, og hvad præst og menighedsråd skal gøre, hvis de vil ændre på ritualet. Der er således et stærkt hensyn til orden, men også en betoning af, at ritualet er fællesskabsstiftende for hele folkekirken. (side 26 i rapporten) Hvilken vægt bør hensynet til orden og fællesskabsstiftelse for hele folkekirken have for jer at se? Hvilke grænser trækker I selv i forhold til afvikling af ritualer?

7 RITUAL Cecilie Rubow & Peter Lodberg CECILIE RUBOW Lektor på antropologi Nogle præster kan i dag velsigne homoseksuelle, andre ikke. Dvs. der er nu en valgfrihed og differentiering i kirkens ritualer. (Rubow, side 24 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Samtidig må vi gå ud fra, at etableringen af ritualer er uafsluttet, og at der hele tiden sker justering af ritualerne. Det giver en vis frihed i omgangen med ritualer og løbende overvejelser om, hvorvidt der er brug for nye ritualer. (Lodberg, side 26 i rapporten) Hvad betyder denne forskellige praksis i folkekirken og ritualtraditionens uafsluttethed for de muligheder, der gives i jeres konkrete lokale sammenhænge?

8 RITUAL Cecilie Rubow Men i virkeligheden er vi snarere på vej i mod et differentieret samfund. Et hybridt sammensat samfund, som fx ikke er rent kristent (eller rent muslimsk). [ ] Hvis folkekirken som ritualforvalter vil møde samfundet på de differentierede præmisser, må den derfor: CECILIE RUBOW Lektor på antropologi 1. Opfinde ritualer til lejligheden 2. Skabe plads for hybriditeten 3. Skabe plads for dialog (side i rapporten) Er I enige i Cecilie Rubows indledende præmis om det differentierede samfund? Og svarer det til jeres lokale forhold? Kan der for jer blive tale om at opfinde ritualer? Og i så fald hvordan vil de se ud?

9 RITUAL Cecilie Rubow CECILIE RUBOW Lektor på antropologi Antropologer taler om rituel kreativitet og om menneskers og gruppers empowerment igennem ritualer. Dette er et vigtigt spørgsmål for folkekirken: Hvad er empowerment i en folkekirkelig sammenhæng? Hvornår er det, at ritualerne virker, selvom de er opfundne til lejligheden? (side 25 i rapporten) Hvilke erfaringer har I med selvopfundne ritualer (bredt forstået)? Giver det mening for jer at tale om empowerment af deltagere igennem kirkelige handlinger?

10 RITUAL Peter Lodberg Der er altså en bevægelse, som vi gennemlever i kraft af ritualet, der ritualiserer for os, hvad evangeliet betyder for os: at vi bevæger os fra gammelt til nyt, fra dagligdag til fest, fra død til liv, fra synd til nåde, fra ensomhed til fællesskab, fra afslutning til ny begyndelse. Ritualerne er altså ikke pædagogiske illustrationer af eller en manual til, hvordan livet kan være. Det er en happening. (side 28 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvis synet på ritualet som en happening tages som udgangspunkt, hvilken betydning har dette så for jeres vurdering af muligheder for ændring og udvikling af ritualerne?

11 RITUAL Peter Lodberg Med en lettere omskrivning af Gerd Theissen kan vi sige, at hvor vi til dagligt affortryller verden, der fortryller ritualer os. De bringer os budskabet om, at her hører hverdagen op! Her bliver det højtideligt. Ritualet sætter en spænding mellem fest og hverdag måske også en modsætning. Nadveren fortæller os, at vi lever af andres livshengivelse, og dåben beskytter os mod alle vore dødsønsker. Sakramenterne lader os se ned i afgrunden. Vi ser først disse afgrunde, når sakramentet beskytter os imod dem. ( Tro & Tanke 166). (side 28 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvis ritualet fortsat skal fortrylle deltagerne, hvad skal der så til, for at det sker? Har I erfaringer med noget i eller omkring ritualet som i realiteten affortryller? Har I erfaringer med noget i eller omkring ritualet som fortryller?

12 RITUAL Det religiøse landskab I Danmark bor der godt 5,7 mio. mennesker. Ud af befolkningen er godt 4,3 mio. registreret som medlemmer af folkekirken. Det betyder at 1,4 mio. borgere i Danmark ikke er medlemmer af folkekirken. En del af denne gruppe tilhører andre kirkesamfund, hvoraf det største er Den Katolske Kirke i Danmark på ca medlemmer. [ ] Trækker vi disse to store grupper fra, er der stadig ca. en million danskere tilbage, som hverken tilhører folkekirken, og som heller ikke tilhører noget andet kendt trossamfund. Hvem er de? Måske tror de på noget andet? Måske tror de ikke på noget? (side 8 i rapporten) Hvor tit møder I repræsentanter for den omtalte gruppe på ca. en million i forbindelse med kirkelige handlinger? Hvor tit møder I familier med frikirkelige medlemmer eller medlemmer fra et andet trossamfund? Hvilke forventninger har ovennævnte grupper ifølge jeres erfaringer til præsten og kirken?

13 RITUAL Annette Due Madsen Hvem er de nye ritualdeltagere, som kirken møder i det flerreligiøse samfund i dag? Hvem har I selv erfaringer med? ANNETTE DUE MADSEN Psykolog & chefkonsulent Annette Due Madsen skriver at det er sjældent at en bevidst kristen gifter sig med en bevidst muslim. Ofte er den ene eller begge hhv. kulturkristen eller kul- turmuslim. (s 32 i rapporten) Svarer jeres egne erfaringer til ovenstående? I forbindelse med en case med et par, hvor den ene er kulturkristen og den anden ateist skriver Annette Due Madsen: Ofte vinder den mest troende dvs. som regel ateisten, der ofte har truffet et bevidst valg. (s 34 i rapporten) Hvem er de mest troende i de par I møder?

14 PRAKSIS Samarbejde omkring kirkelige handlinger Præsten har en central rolle og et overordnet ansvar for afvikling af de kirkelige handlinger, men i samspil med hvem og hvordan? Svar på nedenstående refleksionsspørgsmål: Hvem aftales og udvikles der sammen med? Hvem deltager i evaluering og refleksion? Hvordan inddrages menighedsrådet i arbejdet med kirkelige handlinger?

15 PRAKSIS Det religiøse landskab Ægteskab imellem to med henholdsvis dansk og ikke-dansk oprindelse er på landsplan 6 % af indgåede ægteskaber. [...] En kvinde med dansk baggrund der gifter sig med en mand med ikke-vestlig baggrund har tre gange så stor risiko for at blive skilt indenfor de første 5 år som hvis ægteskabet var med en mand med dansk baggrund. (side i rapporten) Slår disse statistiske oplysninger også igennem i de livshistorier, som I kender til?

16 PRAKSIS Annette Due Madsen Selvom vi har en særdeles høj brudprocent i Danmark, så har de, der bliver gift, dobbelt så stor chance for at bevare parforholdet i forhold til de par, som ikke indgår ægteskab. Men kirken har desværre ikke samme tradition for at give rammer og støtte, når hverdagen efter brylluppet kommer og kriser opstår. Den diakonale udfordring ser jeg som en særdeles vigtig opgave for kirken fremadrettet. (side 20 i rapporten) ANNETTE DUE MADSEN Psykolog og chefkonsulent Hvilke rammer og hvilken støtte giver dit sogn til brudepar efter brylluppet? Hvilken diakonal udfordring kan identificeres? Ikke mindst i forbindelse med blandede ægteskaber? Har kirken noget at tilbyde i forbindelse med børneopdragelse, overgangsritualer og kriser?

17 PRAKSIS Henning Nabe-Nielsen Mange af dem (kræftpatienter red.) anser ikke sig selv for at være religiøse, men en gang imellem er de det alligevel. Dvs. en situativ religiøsitet. Mange af dem oplever at indgå en pagt med hospitalet: De skal være positive og leve op til hospitalets krav, så vil de til gengæld få helbredelsen fra hospitalet. I tilspidsede situationer kommer ritualerne så på banen. De benyttes ikke, fordi de har en bestemt betydning. Ritualerne bliver snarere en slags gestushandling - mange siger efterfølgende: Nu kom der ligesom ro på. (side i rapporten) HENNING NABE-NIELSEN Hospitalspræst Har I erfaringer med pludseligt opståede behov for kirkelige handlinger? Hvad præger sådanne situationer og ritualer?

18 PRAKSIS Annette Due Madsen Det er netop i livsovergangene, at vi udfordres på vores identitet og på forskellene. Livsovergangene er en slags forstørrelsesglas. I livsovergangene kan man komme i en dobbeltkonflikt både med sine nærmeste og med sig selv. Man skal da slås med værdier og mening både med sig selv og med en anden person samtidigt. Livsovergangene kan bidrage til, at vi går fra det ubevidste til det bevidste plan. Det vil sige, at præster måske netop er med til at bevidstgøre tingene. Man kan dermed også aktivere dilemmaer og problematikker. Som præst skal man være klar over, at man muligvis indtager den rolle. (side 33 i rapporten) ANNETTE DUE MADSEN Psykolog og chefkonsulent Når I bedømmer ønsker og behov fremsat i forbindelse med samtaler inden kirkelige handlinger, hvad betyder så den særlige livssituation som disse mennesker står i for jeres vurdering?

19 PRAKSIS Ulla Morre Bidstrup I ritualet er det betydningsfulde koncentreret, og når noget vigtigt sker for os, vil vi derfor gerne have vores individualitet sat i spil midt i ritualets utrolige magtfelt. Det kan være i form af det individuelle sted brylluppet i kolonihaven det kan være det individuelle lydspor afdødes yndlingsrock-nummer ved begravelsen det kan være i form af lidt spirituelle elementer ved barnedåben dåbsvand fra en helligkilde eller flod, hvor den nyslåede farmor har været på selvudviklingsferie. (side 42 i rapporten) ULLA MORRE BIDSTRUP Uddannelsesleder ved FUV Hvilke erfaringer har I med at imødekomme ønsker om nye traditioner? Hvad vil være udenfor skiven? Hvad vil være indenfor skiven?

20 PRAKSIS Hvilken praksis ønsker vi? Hvilke ønsker og behov kommer til udtryk blandt medlemmer og familier, hvor der ikke er forskellige religioner eller livssyn? Hvilke ønsker og behov kommer til udtryk blandt medlemmer og familier, hvor der er forskellige religion og livssyn?

21 PRAKSIS Hvilken praksis ønsker vi? Hvordan forholder I jer til forskelle i ritualforvaltningen inden for sognet/i provstiet? Er det en fordel, at der er forskelle, eller ønsker I en højere grad af ensartethed end nu?

22 PRAKSIS Nissen, Westergaard & Bidstrup De kirkelige handlinger må ikke være: I konflikt med den kristne bekendelse (Nissen, side 16 i rapporten) MICHAEL KROGSTRUP NISSEN Provst ELOF WESTERGAARD Biskop i Ribe Stift ULLS MORRE BIDSTRUP Uddannelsesleder ved FUV De kirkelige handlinger skal være: Tydelig forkyndelse Med Kristus som fortegn (Westergaard, side 4 i rapporten) Jeg har derfor altid, hvor flere religioner var repræsenteret, insisteret på, at ritualerne blev afviklet efter hinanden, ikke samtidig eller blandet. For vi kan alle sammen forholde os respektfuldt midt i deltagelsen i et ritual, der refererer til en anden religion end vores. Men bliver det et stort sammensurium, holder ritualet op med at være ritual og bliver en opvisning i interessante kulturelle elementer og tolerance som en religion i sig selv. (Bidstrup, side 43 i rapporten) Hvilke bud på kriterier for ritualpraksis vil I opstille?

23 TEOLOGI Elof Westergaard ELOF WESTERGAARD Biskop i Ribe Stift Når forskellige livssyn og religion er i spil for dem, som de kirkelige handlinger angår, bliver kompleksiteten imidlertid øget. Dialogen og høfligheden bliver her endnu vigtigere, men det er samtidigt klart, at det skal stå tydeligt frem, at det, som sker i kirken, sker altid med Kristus som fortegn. (side 4 i rapporten) Hvordan kan kirken gøre det tydeligt, at Kristus er fortegn - i samtalerne og i selve ritualerne?

24 TEOLOGI Michael Krogstrup Nissen MICHAEL KROGSTRUP NISSEN Provst Samtalen og relationen kommer til at stå centralt. Samtalen kan sammenlignes med det at lave en kollage. Her er det ikke kirken, der kommer med alle brikkerne. Kirken er ikke et afsondret system for troen. I samtalen må der være en tiltro til Guds engagement i verden. (side 17 i rapporten) Kirken er ikke et afsondret system for troen - hvad betyder dette udsagn, og hvilken betydning har udsagnet for handlemuligheder i forhold til kirkelige handlinger?

25 TEOLOGI Michael Krogstrup Nissen Inkarnationsteologi åbner for mig i ritualforvaltningen en mulighed for at åbne op og imødekomme den anden uden at miste egen identitet og gøre den kirkelige handling utydelig. Andre teologiske veje og fikspunkter (fx et trinitarisk eller et pneumatologisk udgangspunkt) vil give andre perspektiver på problemstillingerne og vil måske tilsvarende give andre pastoralteologiske handlemuligheder i forhold til folkekirkens ritualer i religionsmødet. (side 17 i rapporten) MICHAEL KROGSTRUP NISSEN Provst Hvilken teologi trækker I på i mødet med ritualdeltagerne? Inkarnationsteologi, pneumatologisk teologi, trinitarisk teologi eller andet teologisk grundstof? Hvilken forskel gør det, når man anvender forskellige teologiske synsvinkler?

26 TEOLOGI Peter Lodberg Vi møder her begrebet om adiaphora, dvs. mellemting, der i forlængelse af Confessio Augustana VII og XXVIII går ud på, at forkyndelsen i form af liturgi og ritualer ikke er nødvendige med hensyn til frelsen. Gudstjenestens tider, rum, indretning, anvendelse af klæder og musik skal tjene evangeliets forkyndelse, men er ikke selv evangelium. Liturgi og ritualer skal være i orden, fordi de udgør den ramme, som evangeliet lyder i. (side 27 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvordan sikrer vi, at ritualer bidrager til forkyndelse af evangeliet?

27 TEOLOGI Peter Lodberg Gudstjenestens tider, rum, indretning, anvendelse af klæder og musik skal tjene evangeliets forkyndelse, men er ikke selv evangelium. Liturgi og ritualer skal være i orden, fordi de udgør den ramme, som evangeliet lyder i. Derfor er de ikke ligegyldige, selvom de ikke er uforanderlige. Hvis vi gør adiaphora til frelsesanliggende, så bekender vi os if. Konkordieformlen art. X i en bekendelsessituation, status confessionis. Ritualerne peger således også tilbage til folkekirkens bekendelsestradition, og også her er der en stor frihed, så længe vi holder os for øje, at ritualet skal kunne stå sin prøve i forhold til evangeliets forkyndelse. (side 27 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvilken forståelse af liturgi og ritualer ligger der i folkekirkens bekendelsestradition?

28 TEOLOGI Peter Lodberg Traditionelt siger vi i religionshistorien, at ritualet er til, så vi kan forhandle os til gudernes gunst jf. princippet om noget for noget. I luthersk teologi er det lige omvendt. Her gælder princippet nåde for intet, fordi det er evangeliets princip. Ritualerne i Ritualbogen kredser om det princip, når de alle indeholder en tanke om, at det er gennem ritualet, at vi får vi del i et nyt og anderledes liv, end det vi kender. (side 28 i rapporten) PETER LODBERG Professor i teologi Hvilken teologisk tydning ligger ifølge Peter Lodberg i Ritualbogens ritualer? Hvilken betydning har det for valgmuligheder i ritualafviklingen?

29 FÆLLES AFSLUTNING Hvilke handlemuligheder har I allerede? Hvilke handlemuligheder ønsker I at have i forbindelse med kirkelige handlinger? Hvilke spørgsmål er uafklarede og kræver senere bearbejdning? MATERIALET ER UDARBEJDET AF: Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf mail@religionsmoede.dk

30 LITTERATUR & IDÉER Tre liturgiske fagudvalg om gudstjenesten, autorisation og frihed og dåb og nadver afleverer rapporter den første i foråret Læs den her. Kritisk forum for praktisk teologi nr. 145, sept. 2016; Religionsteologi i praksis. Læs den her. Kroppen i liturgien: - teologiske og antropologiske perspektiver Nielsen, B. F. nov Kroppens teologi - teologiens krop: Artikler redigeret af Kirsten Busch Nielsen og Johanne Stubbe Teglbjærg. Nielsen, K. B. & Teglbjærg, J. S. (red.). 1 udg. Frederiksberg: Forlaget Anis, Bind 1, s s. Genopførelser. Ritual, kommunikation og kirke Nielsen, B. F København: Forlaget Anis. 222 s. Læs om Jette Bendixen Rønkildes postdoc på teologi på Aarhus Universitet her. REKVIRERING Samtaleoplægget er udarbejdet på baggrund af rapporten Kirkelige handlinger i et samfund med forskellige religioner og livstydninger, som kan læses på Folkekirke & Religionsmødes hjemmeside her. Hvis du ønsker ét eller flere fysiske eksemplarer tilsendt, kan rapporten rekvireres via AKB@religionsmoede.dk.

31 MATERIALET ER UDARBEJDET AF: Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf

RAPPORT FRA: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER

RAPPORT FRA: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER RAPPORT FRA: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER RAPPORT FRA: TÆNKETANK OM KIRKELIGE HANDLINGER - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSTYDNINGER

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen Lars Sandbeck, lektor i almen teologi ved FUV, har gjort sig nogle grundovervejelser over det, han kalder kirkens forkyndelseskrise. Der er brug for en gentænkning, så tro og kristendom igen kan føles

Læs mere

Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke

Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke Den rumænsk ortodokse kirkes messe specifikke struktur, bygger på den kristne tradition, den hellige skrift (Bibelen) og de syv sakramenter.

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Handlingsplan 2015 2016 for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Indledning a. Overordnet mål: Handlingsplanen er forankret i: F&R s formålsparagraf: F&R s formål er med udgangspunkt i evangeliets

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019 Præst i det 2100 århundrede Embedets autoritet i en forhandlet virkelighed Sted: Hotel Fjordgården Vester Kær 28 6950 Ringkøbing Deltagere: Præster, emeriti og ægtefæller Salmebogen bedes medbragt STIFTSPRÆSTEMØDE

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Vedtægter for Lolland-Falster Kirken

Vedtægter for Lolland-Falster Kirken Grundlæggende om menigheden Navn og hjemsted 1 Menighedens navn er Lolland-Falster kirken. Menigheden har hjemsted på Lolland-Falster. Grundlag 2 Menigheden er en evangelisk luthersk frimenighed, der bygger

Læs mere

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Stiftskursusdag Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Kirkehandlinger performance eller gudstjeneste? Velkommen til årets stiftskursusdag,

Læs mere

Når frivillige leder professionelle

Når frivillige leder professionelle Når frivillige leder professionelle Definitionskamp Kamp mellem to forskellige organisationsforståelser: En værdibaseret (teologisk/kristen) organisationsforståelse overfor en demokratisk organisationsforståelse.

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være TPL-skema USH6 kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) Eleven kan, i skrift og tale, udtrykke sig nuanceret om grundlæggende tilværelsesspørgsmål i relation til den religiøse dimensions betydning

Læs mere

Vielse udenfor kirkerummet

Vielse udenfor kirkerummet Vielse udenfor kirkerummet Baggrund På bispemødet i Haderslev den 24. oktober 2012 tog biskopperne følgende beslutning: Biskopperne er enige om, at der skal ske lettelser i den nugældende praksis omkring

Læs mere

Bilag 8, Fester og højtider

Bilag 8, Fester og højtider Bilag 8, Fester og højtider I alle kulturer er der opstået fester i forbindelse med de afgørende begivenheder menneskets liv: fødsel, overgang fra barn til voksen og indgåelse af ægteskab. Sådanne begivenheder

Læs mere

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM 2016 - Side 1 af 7 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 38, efterår 2016 Tidsskriftet og forfatterne, 2016 Moderne Kristendom Præsten: fanget

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser 1 Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser Indledning ved biskopperne Baggrunden for denne vejledning er, at den kirkebogsførende sognepræst er begravelsesmyndighed i sognet.

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Ritualer for velsignelse og indgåelse af ægteskab for to af samme køn.

Ritualer for velsignelse og indgåelse af ægteskab for to af samme køn. Ritualer for velsignelse og indgåelse af ægteskab for to af samme køn. Af biskopperne Niels Henrik Arendt, Haderslev, Henning Toft Bro, Aalborg, Elisabeth Dons Christensen, Ribe, Kresten Drejergaard, Odense,

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 15.

Læs mere

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 1 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

og regler, traditioner og fordomme. Men hans komme og virke er samtidig en helt naturlig forlængelse af den tro, kultur og tradition, de er vokset op

og regler, traditioner og fordomme. Men hans komme og virke er samtidig en helt naturlig forlængelse af den tro, kultur og tradition, de er vokset op Gudstjeneste i Skævinge & Gørløse Kirke den 31. juli 2016 Kirkedag: 10.s.e.Trin/B Tekst: Ez 33,23+30-33; Hebr 3,12-14;Matt 11,16-24 Salmer: SK: 749 * 447 * 449 * 143 * 6,2 * 11 Gørløse: 1 * 347 * 592 *

Læs mere

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab!

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab! Bornholmske Frikirker Et åbent fællesskab! 2 INDHOLD Rønne: 3 Baptistkirken Bornholmske Frikirker i samarbejde 4 Frelsens Hær 5 Metodistkirken 6 Missionskirken 7 Pinsekirken Et åbent fællesskab! Hasle:

Læs mere

Det danske bibelselskab Dåb og livsstil

Det danske bibelselskab Dåb og livsstil Bilag 4: YouGov-spørgeskema Det danske bibelselskab Dåb og livsstil Målgruppe: Danskere forældre med børn under 18 år Baggrundsspørgsmål: Køn Alder Geografi Uddannelse PDL Husstandsindkomst PDL Børns alder

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN 4. søndag i advent 2016, Hurup Johannes 1, 19-28 O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN De har hørt om ham inde i Jerusalem.

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Referat fra biskoppernes møde i København Den januar 2019

Referat fra biskoppernes møde i København Den januar 2019 Referat fra biskoppernes møde i København Den 2. 4. januar 2019 1. Supplering af emneliste. 2. Orientering fra Grønland og Færøerne. 3. Afrapportering og konklusioner fra de tre grupper i Stiftsanalysen.

Læs mere

Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi

Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi RAPPORT FRA FAGGRUPPE OM AUTORISATION PIXIUDGAVE Gudstjenestereform handler ikke om bare at opdatere selve

Læs mere

Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi

Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi RAPPORT FRA FAGGRUPPE OM AUTORISATION PIXIUDGAVE Find hele rapporten og oplæg til debat på folkekirken.dk og

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

Landemodeberetning 24. september 2010.

Landemodeberetning 24. september 2010. Landemodeberetning 24. september 2010. Denne landemodeberetning adskiller sig fra en sædvanlig beretning bl.a. derved, at den er blevet til på baggrund af mine blot 5 måneder som biskop over Aalborg stift.

Læs mere

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr.

ÅRSBUDGET for Bispebjerg Sogns Menighedsråd. i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. i Københavns Kommune. Myndighedskode CVR-nr. ÅRSBUDGET 18 for Bispebjerg Sogns Menighedsråd i Bispebjerg-Brønshøj Provsti i Københavns Kommune Myndighedskode 7 CVR-nr. 1971 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Årsplan 6-7. kl 2017/2018

Årsplan 6-7. kl 2017/2018 Årsplan 6-7. kl 2017/2018 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten

Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten. Kort om gudstjenesten Vejledning: er tænkt som en igangsætter af samtalen om gudstjeneste, dåb og nadver. Alle kan være med. Sæt jer sammen i grupper på 3-5. Træk et kort og læs citat og spørgsmål højt. Diskuter! Træk et nyt,

Læs mere

Værdier, kvalitet og omstilling

Værdier, kvalitet og omstilling DET TALTE ORD GÆLDER! Værdier, kvalitet og omstilling Talepunkter til departementschef Henrik Nepper Christensens foredrag ved åbning af Nordisk Kongres for kirkegårde og krematorier 4. sep. 2013 Indledning

Læs mere

Kort om gudstjenesten

Kort om gudstjenesten Kort om gudstjenesten Samtalekort Denne kalk er den nye pagt i mit blod, som udgydes for jer til syndernes forladelse (fra nadverritualet) Hvor vigtigt er det, at det, der bliver sagt i en gudstjeneste,

Læs mere

Folkekirken som virksomhed. Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk

Folkekirken som virksomhed. Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk Folkekirken som virksomhed Camilla Sløk, lektor, ph.d. CBS Mail: cs.lpf@cbs.dk Folkekirkens formål At tale teologisk med mennesker om livets mening, håb, død, opstandelse, kærlighed, lidelse, sorg, ondskab.

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

I det lys er der et særligt aspekt af Marias højsang, jeg synes, er meget væsentligt for os i dag.

I det lys er der et særligt aspekt af Marias højsang, jeg synes, er meget væsentligt for os i dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 13. marts 2016 Kirkedag: Mariæ bebudelse/b Tekst: Luk 1,46-55 Salmer: SK: 721 * 71 * 72 * 73 LL: 721 * 71 * 441 * 72 * 481,2 * 73 Jeg vil gerne tage en

Læs mere

Kirkehøjskole i Aalborg

Kirkehøjskole i Aalborg Kirkehøjskole i Aalborg 2019-2020 Velkommen til Kirkehøjskole Aalborg 2019-20 I dybden med den kristne tro Kirkehøjskole i Aalborg er et tilbud til alle, der gerne vil fordybe sig i den kristne tro. Det

Læs mere

FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK. hvad vil vi og hvordan gør vi?

FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK. hvad vil vi og hvordan gør vi? FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK hvad vil vi og hvordan gør vi? VElkommen Tak for dit engagement i KFUM og KFUK. Du sidder her med folderen, der handler om vores afsæt, når vi skaber en festival eller

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

Hvem bestemmer? SAMTALER OM GUDSTJENESTELIV UD FRA RAPPORT OM AUTORISATION OG FRIHED

Hvem bestemmer? SAMTALER OM GUDSTJENESTELIV UD FRA RAPPORT OM AUTORISATION OG FRIHED Hvem bestemmer? SAMTALER OM GUDSTJENESTELIV UD FRA RAPPORT OM AUTORISATION OG FRIHED SAMTALER I DIT SOGN - FOR ALLE STUDIEKREDS - MED BAGGRUNDSARTIKLER LITURGI MED KONFIRMANDER - KIRKE MED OS PROVSTIKONVENT

Læs mere

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Niels Henrik Gregersen, Det teologiske Fakultet, KU Kirkeministeriets seminar d. 9. marts 2006 Karen Blixen Salen, Det

Læs mere

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden.

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden. Efterfølgende er en dansk oversættelse af præstegudstjenesten (palasip naalagiartitsinera, s. 11-20) og af kateketgudstjenesten (ajoqip naalagiartitsinera, s. 21-27) i den grønlandske ritualbog fra 2005:»Rituali.

Læs mere

Sakramenterne og dåben

Sakramenterne og dåben Lektion 17 Sakramenterne og dåben Dåb og nadver er mere end vand, vin og brød. Kristne tror at både dåben og nadveren har afgørende betydning i den kristne tro. Hverken dåb eller nadver er til at forstå,

Læs mere

Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken

Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken Indmeldelser Der har den seneste tid været fokus på udmeldelser af folkekirken i medierne. Der er mindre fokus på indmeldelser i folkekirken,

Læs mere

Religion på Rygaards skole

Religion på Rygaards skole Religion på Rygaards skole FAGFORMÅL: Formålet med undervisningen i religion er: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser.

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser. Årsplan 6-7. klasse 2016/2017 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

Salmer: 323 Kirken den er Denne er På Jerusalem 332 Jesus er Hvad mener I v. 4-5 Ja, du gør 725 v Guds menighed 345

Salmer: 323 Kirken den er Denne er På Jerusalem 332 Jesus er Hvad mener I v. 4-5 Ja, du gør 725 v Guds menighed 345 5. trin. II 26. juni 2016 Sundkirken 9, Toreby 10.30 Salmer: 323 Kirken den er Denne er 403 332 På Jerusalem 332 Jesus er 56 54 Hvad mener I 54 725 v. 4-5 Ja, du gør 725 v. 4-5 345 Guds menighed 345 Bøn:

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Centrale ritualer for Impactchurch Roskilde: Nadver: Dåb:

Centrale ritualer for Impactchurch Roskilde: Nadver: Dåb: Centrale ritualer for Impactchurch Roskilde: Nadver: Nadveren betragtes som et mindemåltid over Jesu død og opstandelse. Kirken afholder regelmæssigt nadver. Der er intet fastsat ritual for, hvordan nadveren

Læs mere

Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42.

Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42. Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42. Dato: 23. juni 2013 Rindum Kirke. Af Mogens Thams. 1. 3. & 4. søndag efter trinitatis. Evangelium og formaning: Der er en

Læs mere

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Hvad skal denne tekst bruges til? Selvom I har gennemgået modulet mundtligt, kan teksten være god at læse igennem, fordi

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag.

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. maj 2014 Kirkedag: 4.s.e.påske/B Tekst: Joh 8,28-36 Salmer: SK: 588 * 583 * 492 * 233,2 * 339 LL: 588 * 338 * 583 * 492 * 233,2 * 339 Som allerede nævnt

Læs mere

Debat. Debat Light. Dette debatoplæg er det første i en række af tre. som forberedelse til drøftelserne

Debat. Debat Light. Dette debatoplæg er det første i en række af tre. som forberedelse til drøftelserne ydningen t daglige ørelse af og handspejderen ave et edt i for-. Landsmøde Debat Dette debatoplæg er det første i en række af tre.,, Vi tror, vi mener, vi lærer... November 2003 Debatoplæggene er tænkt

Læs mere

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Karen J. Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne og medlem menighedsrådet og kontaktperson ved Bredballe kirke Vivi Rolskov Jensen, antropolog

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt.

KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt. KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt. Kirkelig Samling om Bibel og Bekendelse www.ksbb.dk www.kirkelig-samling.dk

Læs mere

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT 1 REPRÆSENTATIONER I BESTYRELSER M.V. Y s Men er repræsenteret i en række bestyrelser og beklæder mange tillidsposter. Det kan være på såvel regionalt, som distrikts og klubplan. Denne fortegnelse søger

Læs mere

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Gerda, 60 år, der beskriver sig selv som alternativ behandler. HVOR HENTER DU FRED? I naturen, ved skov og strand, og når jeg arbejder

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Om processen frem mod sidste alterbogsfornyelse

Om processen frem mod sidste alterbogsfornyelse Omprocessenfremmodsidstealterbogsfornyelse afholgervilladsen Forord Efterfølgendeertalemanuskriptettiletkortoplæg,somblevholdtvedenstudiedagi Aalborgden26.oktober2015.Studiedagenblevholdtsomstartpåetbispemøde,ogi

Læs mere

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård Formandens beretning Søren Kierkegaard fejres dette år i anledning af 200 årsdagen d. 5. maj. Hans store filosofiske,

Læs mere

Folkekirken og Porvoo

Folkekirken og Porvoo Folkekirken og Porvoo Den 3. oktober 2010 tilslutter Den danske Folkekirke sig Porvoo Fællesskabet. Porvoo Fællesskabet består af lutherske og anglikanske kirker i Norden, Baltikum samt Storbritannien

Læs mere

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Anne, 34 år, der beskriver sig selv som religiøst søgende. HVEM ER DU? Jeg har prøvet at sætte mig på et helligt bjerg i Indien

Læs mere

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2 Forløsning fra synd, død og djævel på nudansk tak! [Temadag om dåb, torsdag den 29. oktober kl. 9-15, Markus Kirken 1 ] Svend Andersen (teosa@cas.au.dk) Hvis der er problemer med dåben i den danske folkekirke,

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Biskoppen over Helsingør Stift

Biskoppen over Helsingør Stift Biskoppen over Helsingør Stift Den 20. februar 2012 Dok.nr. 20583/12 Ministeriet for Ligestilling og Kirke og Social- og Integrationsministeriet, Ankestyrelsen familiestyrelsen@famstyr.dk Ministeriets

Læs mere

Bilag nr. 11. Folkekirkens indre anliggender. gældende ret, praksis og afgrænsning

Bilag nr. 11. Folkekirkens indre anliggender. gældende ret, praksis og afgrænsning Folkekirkens indre anliggender gældende ret, praksis og afgrænsning Dato: 9. oktober 2012 Sagsbehandler Marjun Egholm Gældende ret Traditionelt anses ritualer, gudtjenesteordningen, bibeloversættelse og

Læs mere

Grindsted Privatskole Kristendom 8. Kl. 17/18

Grindsted Privatskole Kristendom 8. Kl. 17/18 Vi arbejder, ligesom folkeskolen, hen imod nye Fælles Mål for kristendom efter 9. Klasse, som kan ses via dette link: http://www.emu.dk/sites/default/files/kristendomskundskab%20 %20januar%202016.pdf Vi

Læs mere

Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund

Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund 50 Lasse Iversen Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund Konsulent, ph.d. cand.theol. Mogens S. Mogensen Præsteroller i et kristenhedssamfundet I det traditionelle kristenhedssamfund,

Læs mere

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Praktikplan for NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Indholdsfortegnelse Praktikforløbet som en del af NY PRÆST... 3 Praktikkens opbygning... 3 Logbog, samtaler og fortrolighed... 4 Praktikskema...

Læs mere

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Oplæg: Gudstjenester, der er folkekirkens vigtigste kerneydelse, er en fælles opgave for præster og menighed. Hvordan skal vi udvikle gudstjenestelivet

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Religion C Marie Secher

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere