Folkekirken og Porvoo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkekirken og Porvoo"

Transkript

1 Folkekirken og Porvoo Den 3. oktober 2010 tilslutter Den danske Folkekirke sig Porvoo Fællesskabet. Porvoo Fællesskabet består af lutherske og anglikanske kirker i Norden, Baltikum samt Storbritannien og Irland. Tilslutningen til Porvoo Fællesskabet bliver markeret ved højmessen i Københavns Domkirke den 3. oktober 2010, hvorefter Porvoo Erklæringen vil blive underskrevet. Porvoo Erklæringen udgør grundlaget for samarbejdet i Porvoo Fællesskabet. Med underskrivelsen af Porvoo Erklæringen bliver folkekirken en del af et større fællesskab af kirker, som samarbejder om praktisk kirkelige spørgsmål som fx diakoni, religionsmøde og venskabsmenigheder. Gavlen på Porvoo Domkirke i Finland, hvorfra Porvoo Erklæringen har fået sit navn. Gavlens ornamentik er ligeledes logo for Porvoo Fællesskabet.

2 Porvoo hvem, hvad, hvor? Porvoo Fællesskabet består af de lutherske kirker i Norden og Baltikum (undtagen Letland) og de anglikanske kirker i England, Skotland, Wales og Irland. Derudover deltager de episkopale kirker i Spanien og Portugal også i samarbejdet som associerede medlemmer. Porvoo Fællesskabet er ikke en organisation og har ikke noget sekretariat, og kirkerne betaler ikke noget kontingent til Porvoo. Porvoo Fællesskabet fungerer alene ved, at kirkerne har lovet hinanden at ville være kirker sammen og tage del i hinandens liv og samarbejde om relevante emner. Kirkerne i Porvoo Fællesskabet forbliver selvstændige kirker, men de har lovet hinanden at ville dele informationer, erfaringer og inspiration, som kan være til gavn for de andre kirker. I praksis foregår arbejdet i Porvoo regi ved, at en kirke kan invitere de andre kirker til en konsultation om et emne, som er relevant for alle. Det kan fx dreje sig om diakoni, religionsmøde eller samarbejde med migrantmenigheder. På den måde spredes nyttig information mellem kirkerne, uden at det kræver et sekretariat fra Porvoos side til at udføre arbejde. Ved siden af ad hoc konsultationerne afholdes hvert fjerde år "kirkeledermøde", hvor både læge og gejstlige repræsentanter for kirkerne mødes og drøfter, hvilke emner det er vigtigt at kirkerne samarbejder om de næste fire år. Hvert andet år mødes de ledende biskopper fra alle kirkerne til et såkaldt "Primates' Meeting", hvis formål først og fremmest er, at de ledende biskopper har et netværk, hvor de kan mødes med deres kolleger. Fra folkekirken er det Københavns biskop, som inviteres med til "Primates' Meeting". Porvoo-kirkerne har nedsat en "kontaktgruppe" til at koordinere arbejdet i Porvoo regi. Kontaktgruppen består af et medlem fra hver kirke samt en luthersk og en anglikansk formand. Kontaktgruppen kan ikke tage beslutninger på Porvoos vegne, men den kan koordinere arbejdet, så flere kirker fx ikke inviterer til en konsultation om det samme emne på det samme tidspunkt. Et af hovedelementerne i Porvoo Erklæringen er den gensidige anerkendelse af hinandens embeder. Det betyder i praksis, at kirkerne anerkender enhver ordination, som er foretaget i en af Porvoo-kirkerne. Hvis en præst skal søge embede i en anden kirke end sin egen, skal vedkommende stadig opfylde de almindelige ansættelseskrav, men ordinationen er altså godkendt på forhånd.

3 Porvoo Erklæringen bliver til Forholdet mellem lutherske og anglikanske kirker i Nordeuropa har gradvist udviklet sig gennem flere årtier. Der har således eksisteret nadverbordsfællesskab mellem Den danske Folkekirke og den anglikanske kirke i England siden 1956 hvilket betyder, at medlemmer af de to kirker er velkomne til at deltage i nadveren i hinandens kirker. I 1980'erne startede drøftelser mellem de lutherske og anglikanske kirker i Nordeuropa for at undersøge mulighederne for at udvide det eksisterende nadverbordsfællesskab til at omfatte en generel anerkendelse af hinandens kirker som sande kirker og hinandens embeder som sande embeder. Den største forhindring i disse drøftelser var diskussionen om den såkaldte "apostolske succession". Traditionelt har de anglikanske kirker sat lighedstegn mellem den apostolske succession og den historiske bisperække, således at det kun var kirker, som havde en ubrudt bisperække, der kunne føres tilbage til oldkirken, som kunne anerkendes som sande kirker. Det nye i drøftelserne mellem de lutherske og anglikanske kirker i Nordeuropa var imidlertid, at den "apostolske succession" af alle parterne blev forstået i en meget bredere betydning nemlig som en kontinuitet i hele kirkens liv og virke. Det betød, at de anglikanske kirker for første gang kunne anerkende ordinationer foretaget i kirker uden en ubrudt bisperække (som fx Den danske Folkekirke). Den historiske bisperække ses ikke længere som en forudsætning for at være sand kirke, men bispevielsen er derimod et synligt tegn på kirkens enhed. Fra underskrivelsen af Porvoo i Nidaros Domkirke i Kirkerne blev ikke enige om alle teologiske spørgsmål, men de blev enige så vidt, at de kunne anerkende hinanden og hinandens embeder som sande kirker og sande embeder. Drøftelserne blev afsluttet i den finske by Porvoo i 1992, hvor færdiggørelsen af Porvoo Erklæringen blev markeret ved en gudstjeneste i Porvoo Domkirke, som siden har lagt navn til samarbejdet. Porvoo Erklæringen blev underskrevet i Det teologiske grundlag i den opnåede enighed blev formuleret i "Fællesudtalelsen fra Porvoo". Selve "Porvoo Erklæringen", som de deltagende kirker skriver under på, udgør sidste afsnit af Fællesudtalelsen.

4 Folkekirken og Porvoo Erklæringen Folkekirkens biskopper udsendte i 1994 Fællesudtalelsen fra Porvoo til høring i alle folkekirkens menighedsråd. Efter endt høring i menighedsrådene konkluderede biskopperne på et møde i august 1995, at der ikke var den tilstrækkelige opbakning til, at folkekirken kunne tilslutte sig Porvoo Erklæringen. Begrundelsen for ikke at tilslutte sig Porvoo i 1995 var bl.a., at Den engelske Kirke på daværende tidspunkt ikke anerkendte kvindelige biskopper og dermed heller ikke præster ordineret af en kvindelig biskop. Der var endvidere en bekymring over den store betydning, som bispeembedet har i Fællesudtalelsen fra Porvoo. Det satte spørgsmålstegn ved, om de andre kirker rent faktisk anerkendte Den danske Folkekirke med dens eksisterende kirkeordning, som fx indebærer lejlighedsvise ordinationer foretaget af en domprovst i biskoppens fravær. På trods af folkekirkens nej til Porvoo i 1995, har folkekirken deltaget som observatør fra starten til i dag. Det har i praksis betydet, at folkekirken har været repræsenteret ved de fleste møder i Porvoo regi gennem alle årene. Meget har imidlertid ændret sig siden 1995: De anglikanske kirker anerkender fx i dag ordinationer foretaget af kvindelige biskopper eller en domprovst som biskoppens stedfortræder. Disse forhold betød, at Folkekirkens mellemkirkelige Råd 2009 besluttede at tiltræde Porvoo Erklæringen, efter at biskopperne forinden var blevet hørt om det teologiske indhold heri. Fra forhandlinger mellem folkekirken og anglikanere om Porvoo, Kastrup, Folkekirkens mellemkirkelige Råd har sit mandat til at træffe denne type afgørelser fra Kirkeministeriets bekendtgørelse om Folkekirkens deltagelse i mellemkirkeligt arbejde, som siger ( 1): "Det mellemkirkelige Råd har til opgave at varetage folkekirkens mellemkirkelige opgaver på landsplan og herunder tage stilling til folkekirkens medlemskab af nationale og internationale kirkelige organisationer."

5 Porvoo Erklæringen underskrives Porvoo Erklæringen underskrives søndag den 3. oktober 2010 i Københavns Domkirke umiddelbart efter højmessen kl. 10:00, hvor der vil være gæster til stede fra de øvrige Porvoo-kirker. Underskrifterne under Porvoo Erklæringen vil blive sat af formanden for Folkekirkens mellemkirkelige Råd samt en af folkekirkens biskopper. Det er kun folkekirken, som skal skrive under. Det skyldes, at folkekirken er nævnt i Porvoo Erklæringen helt fra starten og dermed i den erklæring, som de andre kirker allerede har skrevet under på i Muligheder for folkekirken Folkekirkens tilslutning til Porvoo Fællesskabet åbner op for forskellige muligheder for folkekirken. Folkekirkens medlemmer vil få adgang til kirkelig betjening i de andre Porvoo-kirker. Repræsentanter fra folkekirken vil blive inviteret til at deltage i konsultationer og høringer om kirkelige spørgsmål. Folkekirkens ordinationer anerkendes af de andre kirker. Det gør det lettere at få embede i en af de andre kirker for en kortere eller længere periode. De deltagende kirker inviteres til at deltage ved bispevielserne i hinandens kirker. Der er dog fra Porvoos side intet krav om, at andre biskopper end folkekirkens egne skal deltage ved håndspålæggelsen ved en bispevielse i folkekirken.

6 Porvoo Erklæringen Porvoo Erklæringen består af to dele: 1. del udtrykker den gensidige anerkendelse af hinandens kirker, mens 2. del beskriver de praktiske konsekvenser af denne anerkendelse. Porvoo Erklæringen 1. del På grundlag af vores fælles forståelse af kirkens væsen og opgave, vores grundlæggende enighed i troen og vores enighed om, at bispeembedet tjener kirkens apostoliske karakter, således som dette er indeholdt i afsnittene II-IV i Fællesudtalelsen fra Porvoo, vil vi, Den danske Folkekirke, Den engelske Kirke, Den estiske evangelisk-lutherske Kirke, Den evangelisklutherske Kirke i Finland, Den evangelisk-lutherske Kirke i Island, Den irske Kirke, Den evangelisk-lutherske Kirke i Letland, Den evangelisk-lutherske Kirke i Litauen, Den norske Kirke, Den skotske episkopale Kirke, Den svenske Kirke og Kirken i Wales, udtrykke følgende anerkendelse og engagement: a. i. Vi anerkender hinandens kirker som kirker, der hører til Jesu Kristi ene, hellige, almindelige og apostoliske kirke, og som i sandhed tager del i Guds folks apostoliske sendelse; ii. Vi anerkender, at Guds ord forkyndes autentisk i vore kirker, og at dåbens og nadverens sakramenter forvaltes ret; iii. Vi anerkender, at alle vore kirker bekender den fælles apostolske tro; iv. Vi anerkender, at vore respektive ordinerede embeder er givet af Gud som redskaber for hans nåde, og at disse embeder ikke blot har del i Åndens indre kaldelse, men også i Kristi befaling gennem hans legeme, kirken; v. Vi anerkender, at det personlige, kollegiale og fællesskabsbaserede tilsyn (episkopé) i forskellige former findes og udøves i alle vore kirker, i kontinuitet af apostolisk liv, mission og tjeneste; vi. Vi anerkender, at bispeembedet værdsættes og er bevaret i alle vore kirker som et synligt tegn, der giver udtryk for og tjener kirkens enhed og kontinuitet i apostolisk liv, mission og tjeneste.

7 Porvoo Erklæringen 2. del b. Vi forpligter os til: i. at tage del i hinandens liv i mission og tjeneste, at bede for og med hinanden og at dele vore ressourcer; ii. at byde hinandens medlemmer velkommen til at modtage sakramenterne og andre pastorale tjenester; iii. at betragte døbte medlemmer fra alle vore kirker som medlemmer i vor egen kirke; iv. at byde udlandsmenigheder velkommen til at deltage i de lokale kirkers liv til gensidig berigelse; v. at modtage personer, der er viet af en biskop i en hvilken som helst af vores kirker som biskop, præst eller diakon, til efter indbydelse og i overensstemmelse med den til enhver tid gældende lovgivning at gøre tjeneste i det samme embede i den modtagende kirke uden reordination; vi. normalt at invitere hinandens biskopper til at deltage i håndspålæggelsen ved bispevielser som et tegn på kirkens enhed og kontinuitet; vii. at arbejde for at nå frem til en fælles forståelse af det diakonale embede; viii.at oprette egnede former for kollegial og rådgivende konsultation i centrale spørgsmål, der angår tro og kirkeordning samt kirkernes liv og tjeneste; ix. at opmuntre til konsultationer mellem repræsentanter for vore kirker og at fremme den gensidige læreproces og udveksling af ideer og information om teologiske og pastorale forhold; x. at oprette en kontaktgruppe, som kan fremme kirkernes vækst gennem vores fællesskab, og som kan samordne arbejdet i overensstemmelse med denne aftale.

8 Hvis du vil vide mere... Nyttige links: Porvoo Fællesskabet: Folkekirkens mellemkirkelige Råd: Udgivet af Folkekirkens mellemkirkelige Råd Peter Bangs Vej 1 D 2000 Frederiksberg Tlf interchurch@interchurch.dk Folkekirkens mellemkirkelige Råd er en del af folkekirken og sammensat af en valgt repræsentant fra hvert af folkekirkens 10 stifter samt Grønland. I tillæg er 2 af landets biskopper udpeget til at sidde i Rådet. Folkekirkens mellemkirkelige Råd har til opgave at koordinere folkekirkens samarbejde med andre kirker i ind- og udland. En stor del af opgaven ligger i at servicere folkekirkemedlemmer og folkekirkelige organisationer med information og materiale om folkekirkens mellemkirkelige engagement, og inspirere til mellemkirkeligt samarbejde gennem projekter, konferencer og udgivelser.

V E D T Æ G T E R 1 NAVN OG HJEMSTED

V E D T Æ G T E R 1 NAVN OG HJEMSTED FRIME NIG H ED EN BR OE N V E D T Æ G T E R 1 NAVN OG HJEMSTED Stk. 1. Menighedens navn er Frimenigheden Broen. Menigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed som nævnt i den kirkelige frihedslovgivning.

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 23.april, 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 3/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

Vedtægter for Skive Bykirke

Vedtægter for Skive Bykirke - 1 - Vedtægter for Skive Bykirke - evangelisk luthersk frimenighed 1. Navn Menighedens navn er Skive Bykirke - evangelisk luthersk frimenighed. Skive Bykirke er hjemhørende i Skive Kommune. 2. Grundlag

Læs mere

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen.

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen. Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 28. april 2016 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Vedtægter for frimenigheden HERNING BYKIRKE

Vedtægter for frimenigheden HERNING BYKIRKE Vedtægter for frimenigheden HERNING BYKIRKE 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Frimenighedens navn er Herning Bykirke. Stk. 2. Frimenigheden har hjemsted i Herning Kommune. 2. Grundlag Stk. 1. Frimenigheden er

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 2. december 2015 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Snoghøj, d. 4. februar 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Oplæg: Gudstjenester, der er folkekirkens vigtigste kerneydelse, er en fælles opgave for præster og menighed. Hvordan skal vi udvikle gudstjenestelivet

Læs mere

Vedtægter for. A. Grundlæggende om menigheden. B. Medlemskab

Vedtægter for. A. Grundlæggende om menigheden. B. Medlemskab Vedtægter for A. Grundlæggende om menigheden Navn og hjemsted. 1. Menighedens navn er Luthersk Missionsforenings Frimenighed, Emdrup (kaldet Nordvestkirken). Stk. 2. Menigheden har hjemsted i Københavns

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

Vedtægter for Den Evangelisk-Lutherske Frikirke

Vedtægter for Den Evangelisk-Lutherske Frikirke 1 Vedtægter for Den Evangelisk-Lutherske Frikirke Stiftet 4. november 1855 i København 1 Kirkesamfundets navn Kirkesamfundets navn er Den Evangelisk-Lutherske Frikirke i Danmark. 2 Trosbekendelse Kirkesamfundet

Læs mere

Danske Sømandsog Udlandskirker. Handlingsplan 2012-2015. www.dsuk.dk

Danske Sømandsog Udlandskirker. Handlingsplan 2012-2015. www.dsuk.dk Danske Sømandsog Udlandskirker Handlingsplan 2012-2015 www.dsuk.dk [ Værdi 1 ] [ Vi er den danske evangelisklutherske folkekirke i udlandet ] at vi tilbyder rammer for gudstjeneste, menighedsliv og kirkelige

Læs mere

Vedtægter for Lolland-Falster Kirken

Vedtægter for Lolland-Falster Kirken Grundlæggende om menigheden Navn og hjemsted 1 Menighedens navn er Lolland-Falster kirken. Menigheden har hjemsted på Lolland-Falster. Grundlag 2 Menigheden er en evangelisk luthersk frimenighed, der bygger

Læs mere

Vedtægter for Søhøjlandets Kirke

Vedtægter for Søhøjlandets Kirke Vedtægter for Søhøjlandets Kirke en Evangelisk Luthersk Frimenighed 1 Navn og hjemsted Menighedens navn er Søhøjlandets Kirke, og er oprettet i 2008 som valgmenighed med navnet Søhøjlandets Valgmenighed.

Læs mere

Love og vedtægter for Skjern Bykirke

Love og vedtægter for Skjern Bykirke Love og vedtægter for Skjern Bykirke 1 Oprettelse og hjemsted Skjern Bykirke er oprettet i 2006 som valgmenighed med navnet Skjern Valgmenighed. Menigheden ændrer status fra valgmenighed til evangelisk-luthersk

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie

Læs mere

Stk 1. Menighedens navn er Kirken ved Tange Sø. Menigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed som nævnt i den folkekirkelige frihedslovgivning.

Stk 1. Menighedens navn er Kirken ved Tange Sø. Menigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed som nævnt i den folkekirkelige frihedslovgivning. VEDTÆGTER FOR FRIMENIGHEDEN KIRKEN VED TANGE SØ 1 Navn og Hjemsted Stk 1. Menighedens navn er Kirken ved Tange Sø. Menigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed som nævnt i den folkekirkelige frihedslovgivning.

Læs mere

Haderslev Frimenighed 2012

Haderslev Frimenighed 2012 VEDTÆGTER FOR LM-FRIMENIGHEDEN I HADERSLEV 1. Identitet & hjemsted Navnet på Luthersk Missions Frimenighed i Haderslev er: Haderslev Frimenighed (HF). Haderslev Frimenighed har hjemsted i Haderslev kommune.

Læs mere

Når frivillige leder professionelle

Når frivillige leder professionelle Når frivillige leder professionelle Definitionskamp Kamp mellem to forskellige organisationsforståelser: En værdibaseret (teologisk/kristen) organisationsforståelse overfor en demokratisk organisationsforståelse.

Læs mere

Vedtægter for Hedensted Valgmenighed

Vedtægter for Hedensted Valgmenighed Vedtægter for Hedensted Valgmenighed 1 Oprettelse og hjemsted Hedensted Valgmenighed er oprettet 10. september 2009 i henhold til lov nr. 204 af 24. maj 1972 og hører som sådan under Den danske Folkekirke.

Læs mere

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift Vejledende FORRETNINGSORDEN for Stiftsrådet i Viborg Stift 1. Stiftsrådet er nedsat i henhold til kapitel 5 a i Lovbekendtgørelse om folkekirkens økonomi herefter Økonomiloven (Aktuel LBK nr. 753 af 25.

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 22. september 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 4/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

VEDTÆGTER FOR LM-FRIMENIGHEDEN I HERNING

VEDTÆGTER FOR LM-FRIMENIGHEDEN I HERNING side 1 VEDTÆGTER FOR LM-FRIMENIGHEDEN I HERNING 1. Identitet & hjemsted Navnet på Luthersk Missions Frimenighed i Herning er: (_Navn_). Den har hjemsted i Herning kommune. 2. Grundlag Menigheden bygger

Læs mere

En præsentation af Sankt Ansgar Fællesskabet

En præsentation af Sankt Ansgar Fællesskabet En præsentation af Sankt Ansgar Fællesskabet Sankt Ansgar Fællesskabet (SAF) blev stiftet på Kristi Legems Fest torsdag d. 7. juni i år. Det er en gruppe medlemmer af den danske folkekirke, primært i København,

Læs mere

LOVE for Det Danske Missionsforbund

LOVE for Det Danske Missionsforbund LOVE for Det Danske Missionsforbund 1 Navn og hjemsted 1. Kirkesamfundets navn er Det Danske Missionsforbund. 2. Kirkesamfundets internationale navn er: The Mission Covenant Church of Denmark. 3. Kirkesamfundets

Læs mere

Landemodeberetning 24. september 2010.

Landemodeberetning 24. september 2010. Landemodeberetning 24. september 2010. Denne landemodeberetning adskiller sig fra en sædvanlig beretning bl.a. derved, at den er blevet til på baggrund af mine blot 5 måneder som biskop over Aalborg stift.

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Stk. 2. Præsten skal have nær tilknytning til menighedens bagland, og han bør bosætte sig i Lemvigområdet. Ved en fuldtidsansættelse er det et krav.

Stk. 2. Præsten skal have nær tilknytning til menighedens bagland, og han bør bosætte sig i Lemvigområdet. Ved en fuldtidsansættelse er det et krav. Vedtægter 1 Navn, hjemsted og tilhørsforhold Menighedens navn er Lemvig Bykirke. Menigheden er en evangelisk luthersk frimenighed. Lemvig Bykirke har hjemsted i Lemvig Kommune Lemvig Bykirke er tilsluttet

Læs mere

ÅRHUS STIFT Telefon DALGAS AVENUE 46 Telefax ÅRHUS C

ÅRHUS STIFT Telefon DALGAS AVENUE 46 Telefax ÅRHUS C ÅRHUS STIFT Telefon 86 14 51 00 DALGAS AVENUE 46 Telefax 86 14 55 21 8000 ÅRHUS C www.aarhus.stift.dk E-mail: kmaar@km.dk Den 28. januar 2010 Dokument nr.: 2258/10 Sagsbeh.: AL/bq Forretningsorden for

Læs mere

Hvad er en Pastoral Vejleder?

Hvad er en Pastoral Vejleder? Hvad er en Pastoral Vejleder? Den 16. juni 2012 blev pastor Børge Haahr Andersen indviet som Pastoral Vejleder ved en gudstjeneste i Løsning Kirke. Indvielsen foregik ved bøn og håndspålæggelse og var

Læs mere

CHRISTIAN BARTHOLDY,

CHRISTIAN BARTHOLDY, KURT E. LARSEN CHRISTIAN BARTHOLDY, vækkelseskristendom og dansk kirkeliv Studier i Indre Missions historie, ca. 1930-1960 KOLON Indhold Forord ved udgivelsen 7 1 Forskningshistorie, metode, disposition,

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 4/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 4/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 5. september 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 4/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

Vedtægter for. Menighedsfakultetet. Lutheran School of Theology in Aarhus

Vedtægter for. Menighedsfakultetet. Lutheran School of Theology in Aarhus Vedtægter for Menighedsfakultetet Lutheran School of Theology in Aarhus 1 Navn og Hjemsted Menighedsfakultetet (MF) / Lutheran School of Theology in Aarhus (LSTA) er en selvejende og uafhængig institution,

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER

KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER KIRKE - EKKLESIOLOGI Ekklesiologi betyder læ ren om kirken (ekklesia) Ekklesia sta mmer fra det græ ske ord ekkaleo, som betyder kalde ud. Ekklesia bruges derfor i den græske

Læs mere

KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER

KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER KIRKEN OG KIRKENS EMBEDER KIRKE - EKKLESIOLOGI Ekklesiologi betyder læ ren om kirken (ekklesia) Ekklesia sta mmer fra det græ ske ord ekkaleo, som betyder kalde ud. Ekklesia bruges derfor i den græske

Læs mere

KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt.

KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt. KIRKENS JA OG NEJ 2014 Hilsen til medkristne, som har tillid til Bibelen, dåbsbekendelsen og vore lutherske bekendelsesskrifter i øvrigt. Kirkelig Samling om Bibel og Bekendelse www.ksbb.dk www.kirkelig-samling.dk

Læs mere

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere)

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) 1 I lov nr. 352 af 6. juni 1991

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Vejledende vedtægter for distriktsforeninger

Vejledende vedtægter for distriktsforeninger Vejledende vedtægter for distriktsforeninger En distriktsforening er en selvstændig forening, som selv fastsætter sine vedtægter. Vedtægterne må ikke være i strid med Landsforeningens til enhver tid gældende

Læs mere

Vedtægter For Indre Missions Unge I Viborg

Vedtægter For Indre Missions Unge I Viborg Vedtægter For Indre Missions Unge I Viborg Indholdsfortegnelse 1 Navn...2 2 Formål...2 3 Tilhørsforhold...2 4 Aktiviteter...2 5 Bidragyderkreds...2 6 Generalforsamling...2 7 Ekstraordinær generalforsamling...3

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 864 af 25/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Min. for Ligestilling og Kirke, j.nr. 62456/13 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus. Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus

Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus. Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus 1 Navn Menighedsfakultetet (MF) / Lutheran School of Theology in Aarhus (LSTA) er en selvejende og uafhængig

Læs mere

Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni)

Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni) Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni) Samarbejdet er etableret i medfør af Lov om Menighedsråd, (LBK nr. 771 af 24. juni 2013) 43 og 43 b, stk.

Læs mere

8. Venskabsmenighed. Begyndelsen. Fredenskirken 50 år 67

8. Venskabsmenighed. Begyndelsen. Fredenskirken 50 år 67 8. Venskabsmenighed Begyndelsen I slutningen af 90 erne beslutter Fredenskirkens menighedsråd at undersøge muligheden for at få en venskabsmenighed. En henvendelse fra et danskitaliensk ægtepar, Karin

Læs mere

Vedtægter for Luthersk Missions frimenighed, Hvidovre.

Vedtægter for Luthersk Missions frimenighed, Hvidovre. Vedtægter for Luthersk Missions frimenighed, Hvidovre. 1. Navn. Menighedens navn er: Luthersk Missions frimenighed, Hvidovre. (kaldet Hvidovre Frimenighed). 2. Grundlag. Menigheden bygger sit arbejde på:

Læs mere

Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke

Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke Beskrivelse af centrale ritualer i den rumænsk ortodokse kirke Den rumænsk ortodokse kirkes messe specifikke struktur, bygger på den kristne tradition, den hellige skrift (Bibelen) og de syv sakramenter.

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken (høringsnotat af 7. november, der er korrigeret den 12. november 2013) Dato: 12. november 2013

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

liberal katolsk kirke

liberal katolsk kirke liberal katolsk kirke en fri universel kirke Vedtægter for Foreningen liberal katolsk kirke i Danmark Jyllinge 7. udgave 2017 Foreningen Liberal Katolsk Kirke i Danmark 1 Navn og virke 1.1 Foreningens

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 3. april 2014 J.nr. 013 JSS/--- Protokol fra konstituerende møde i Folkekirkens

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 5. maj 2010 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

1. Menighedens navn og hjemsted. 2. Formål 3. Medlemskab af Det Danske Missionsforbund 4. Medlemmer

1. Menighedens navn og hjemsted. 2. Formål 3. Medlemskab af Det Danske Missionsforbund 4. Medlemmer 1. Menighedens navn og hjemsted. 1. Menighedens navn er Det Danske Missionsforbund Thylands Menighed. 2. Menigheden blev stiftet i 1885 og er tilsluttet Det Danske Missionsforbund. 3. Kirkens hjemsted

Læs mere

Vejledning omkring. behandling af anmodning om kirkeasyl

Vejledning omkring. behandling af anmodning om kirkeasyl Vejledning omkring behandling af anmodning om kirkeasyl 2 Udgivet af Peter Skov-Jakobsen, Biskop i København, og Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Kirken som tilflugtssted 3 Menigheder i Københavns Stift

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2 Forløsning fra synd, død og djævel på nudansk tak! [Temadag om dåb, torsdag den 29. oktober kl. 9-15, Markus Kirken 1 ] Svend Andersen (teosa@cas.au.dk) Hvis der er problemer med dåben i den danske folkekirke,

Læs mere

Vil I være med. Folkekirken tager medansvar og drager omsorg for udsatte! Folkekirken er mere end højmesse, perlegrus og kirkekoncerter!

Vil I være med. Folkekirken tager medansvar og drager omsorg for udsatte! Folkekirken er mere end højmesse, perlegrus og kirkekoncerter! Vil I være med til at arbejde for samfundets udsatte og dermed understrege, at folkekirken er en handlende kirke i forhold til aktuelle, sociale problemer? Folkekirken tager medansvar og drager omsorg

Læs mere

Bilag nr. 65. Stat og kirke samt kirkernes interne beslutningskompetencer i Sverige, Norge og Island (Version 2)

Bilag nr. 65. Stat og kirke samt kirkernes interne beslutningskompetencer i Sverige, Norge og Island (Version 2) Stat og kirke samt kirkernes interne beslutningskompetencer i Sverige, Norge og Island (Version 2) Der har i Sverige, Norge og Island traditionelt været et forhold mellem staten og kirken, som i mange

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Vedtægter for Metodistkirken i Danmark Vedtaget på Metodistkirkens Årskonference 2010 og ændret på Metodistkirkens Årskonference 2013

Vedtægter for Metodistkirken i Danmark Vedtaget på Metodistkirkens Årskonference 2010 og ændret på Metodistkirkens Årskonference 2013 Vedtægter for Metodistkirken i Danmark Vedtaget på Metodistkirkens Årskonference 2010 og ændret på Metodistkirkens Årskonference 2013 1 Metodistkirken i Danmark (Metodistkirkens danske Årskonference) er

Læs mere

Foreningslove for KFUM og KFUK i Vejle

Foreningslove for KFUM og KFUK i Vejle 1 NAVN KFUM og KFUK i Vejle Dato og stiftelsesår for KFUK i Vejle: 28. november 1883. KFUK s motto: "Ikke ved magt og ikke ved styrke, men ved min Ånd, siger Hærskarers Herre" (Zak. 4,6) Dato og stiftelsesår

Læs mere

Der afholdtes bispemøde 22. og 23. april 2013 på Hotel Hesselet med følgende dagsorden:

Der afholdtes bispemøde 22. og 23. april 2013 på Hotel Hesselet med følgende dagsorden: Der afholdtes bispemøde 22. og 23. april 2013 på Hotel Hesselet med følgende dagsorden: 1. Supplering af emneliste 2. Kalender: Bispevielse i Haderslev den 12. maj 2013 Nordisk bispemøde den 24.-27. juni

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 472 af 13/05/2011 Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 42992/11 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1250 af 18/12/2012 LBK nr 297 af 14/03/2013

Læs mere

Referat fra biskoppernes møde i Helsingør Den oktober 2018

Referat fra biskoppernes møde i Helsingør Den oktober 2018 Referat fra biskoppernes møde i Helsingør Den 23. 26. oktober 2018 1. Supplering af emneliste 2. Orientering fra Grønland og Færøerne 3. Involvering af folkekirken En lærke letted i 2020. 4. Imagekampagne

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 4. december 2013 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2008/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin. Fremsat den 13. november 2008 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ODDER FRIMENIGHED

VEDTÆGTER FOR ODDER FRIMENIGHED VEDTÆGTER FOR ODDER FRIMENIGHED Odder Frimenighed Vedtaget på menighedsmødet 2018 1 - Navn og hjemsted 1.1 Menighedens navn er Odder Frimenighed 1.2 Menigheden er hjemmehørende i Odder Kommune. 2 - Grundlag

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Præludium og indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som

Læs mere

$r Menighedens navn er Ä,rhus Valgmenighed af 1990. Menighedens hjemsted er det sogn og den

$r Menighedens navn er Ä,rhus Valgmenighed af 1990. Menighedens hjemsted er det sogn og den VEDT,ItrGTER FoR Ån lus VALGMENIGHED AF 1990 $r Menighedens navn er Ä,rhus Valgmenighed af 1990. Menighedens hjemsted er det sogn og den kommune, hvor menigheden til enhver tid har postadresse. $2 Valgmenigheden

Læs mere

Referat af biskoppernes møde den oktober 2016

Referat af biskoppernes møde den oktober 2016 Side1 af biskoppernes møde den 25. - 27. oktober 2016 Deltagere var Elof Westergaard, Henning Toft Bro, Henrik Stubkjær, Henrik Wigh-Poulsen, Lise-Lotte Rebel, Marianne Christiansen, Peter Fischer-Møller,

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Skole-kirke-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Vedtægt. for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om

Vedtægt. for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om Vedtægt for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 (lovbekendtgørelse nr. 611 af 6. juni 2007 42a og 43a) om Folkekirkens Skoletjeneste i Frederikshavn Provsti Frederikshavn

Læs mere

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013.

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Menighedsrådet Bellahøj - Utterslev Sogn Frederikssundsvej 125A 2700 Brønshøj 27.05.2013 Bellahøj-Utterslev Sogns menighedsråds lovbestemte

Læs mere

Vedtægter for DanskOase et fornyelses- og menighedsnetværk

Vedtægter for DanskOase et fornyelses- og menighedsnetværk et fornyelses- og menighedsnetværk 1 Navn Oase-bevægelsen i Danmark er stiftet den 25. august 1989 i Århus. Efter fusion med Dansk Oases Menighedsnetværk er navnet på bevægelsen fra 4. januar 2002 "Dansk

Læs mere

Bestemmelser. om strukturen for repræsentantskabet i Danske Sømands- og Udlandskirker PRÆAMBEL

Bestemmelser. om strukturen for repræsentantskabet i Danske Sømands- og Udlandskirker PRÆAMBEL Bestemmelser om strukturen for repræsentantskabet i Danske Sømands- og Udlandskirker PRÆAMBEL Følgende bestemmelser regulerer strukturen for Danske Sømands- og Udlandskirkers repræsentantskab samt valg

Læs mere

Forslag til foreningslove for KFUM og KFUK i Viborg

Forslag til foreningslove for KFUM og KFUK i Viborg Forslag til foreningslove for KFUM og KFUK i Viborg 1 Navn KFUM og KFUK i Viborg Stiftet år og dato: Fællesforening 01.01.1962 KFUM 21.11.1902 KFUK 02.01.1884 Hjemstedskommune: Viborg Distrikt: Distrikt

Læs mere

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken 1 Konference 16. april Christiansborg: Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken Først en tak til ministeren for invitationen til denne konference og muligheden for som Præsteforening

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

KIRKEN ER.. 1. HVAD ER KIRKEN? KIRKEN ER MISSIONAL KIRKEN ER MENNESKER MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE

KIRKEN ER.. 1. HVAD ER KIRKEN? KIRKEN ER MISSIONAL KIRKEN ER MENNESKER MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE MISSIONAL OG DIAKONAL KIRKE Oplæg til samtale v. Samvirkende Menighedsplejers Årsmøde På Hotel Nyborg Strand Lørdag, den 10. april 2010 Mogens S. Mogensen Intercultural.dk MODEL FOR AT TÆNKE KIRKE 1 Kirken

Læs mere

Foreningslove for KFUM og KFUK i Vejle

Foreningslove for KFUM og KFUK i Vejle Foreningslove for KFUM og KFUK i Vejle 1 Navn: KFUM og KFUK i Vejle Stiftet år og dato: KFUM 19. februar 1883. KFUK 28. november 1883 Hjemstedskommune: Vejle Distrikt: Trekanten KFUMs motto: "At de alle

Læs mere

Fra Jerusalem til Folkekirken

Fra Jerusalem til Folkekirken Fra Jerusalem til Folkekirken Indledning. Oversigt over program. Formål Hvad er kirke? 0 400 Fra huskirke til statskirke. 3. Bibelen Kirkemøder og bekendelser. Kanon 451 og 1054 Bibeloversættelser Øst

Læs mere

VEJLEDENDE VEDTÆGTER for menigheder i Det Danske Missionsforbund

VEJLEDENDE VEDTÆGTER for menigheder i Det Danske Missionsforbund VEJLEDENDE VEDTÆGTER for menigheder i Det Danske Missionsforbund 1 Navn og hjemsted 1. Menighedens navn er. (tidligere benævnt..) 2. Menigheden blev stiftet den. og er tilsluttet kirkesamfundet Det Danske

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning.

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE 1. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. Den Ortodokse Kirke er den oprindelige Kirke, som

Læs mere

Menighedsrådet. Præstedømmets udøvende komité. Råd i Kirken. Biskopråd. Menighedsråd

Menighedsrådet. Præstedømmets udøvende komité. Råd i Kirken. Biskopråd. Menighedsråd 4. Menighedsrådet 4.1 Råd i Kirken Herrens kirke styres gennem råd på kirke-, område-, stavs- og menighedsplan. Disse råd er afgørende for Kirkens orden. Under lederskab af præstedømmenøgler på hvert niveau

Læs mere

Porvoo Fællesskabet. Den skjulte debat om Porvoo i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Foråret 2010

Porvoo Fællesskabet. Den skjulte debat om Porvoo i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Foråret 2010 Kirkeudvalget 2009-10 KIU alm. del Bilag 80 Offentligt Billede fra Det Mellemkirkelige Råds hjemmeside Porvoo Fællesskabet Den skjulte debat om Porvoo i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Foråret 2010 Dokumentation

Læs mere

- formidle kaldet til forbøn, offer og tjeneste i tværkulturel mission i Danmark og udlandet.

- formidle kaldet til forbøn, offer og tjeneste i tværkulturel mission i Danmark og udlandet. Vedtægter for Kristeligt Forbund for Studerende 1 NAVN Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) stiftedes den 14. september 1956 under navnet Credokredsen. Senere ændredes navnet i 1962 til Kristeligt Forbund

Læs mere