Indberetninger Der er et fortilfælde fra Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indberetninger 2002. Der er et fortilfælde fra 1995. Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en"

Transkript

1 Side 1 af 19 Indberetninger 2002 Juledelfin ved Frederikssund Den blev en levende almindelig delfin fundet strandet ved Frederikssund og en snarrådig redningsaktion iværksat. Desværre blev dyret fundet død den om eftermiddagen. Det er det andet delfinfund på tre år. Delfinen er blevet sikret af Tisvilde Statsskovdistrikt. På Zoologisk Museum i København kunne det konstateres at der var tale om en 167 cm lang og 64 tung hun. Det er den næstmindste af sin art konstateret i Danmark. Dyrets alder skønnes til 1-2 år og der er dermed tale om en unge. På baggrund af de seneste års forholdvis hyppige forekomster kan det derfor ikke udelukkes at ungen er født i en flok der har opholdt sig i danske farvande. Delfinen som den tog sig ud juleaftensdag. Foto Bent Hvid. Pukkelhval på fransk visit i Frederikshavn Den 12. december kl. 10:30 blev en 8 meter lang pukkelhval observeret i havnebassinet på Frederikshavn Flådestation. Hvalen opholdt i flere timer og har måske været på jagt efter julesild. Den 13. december var hvalen borte. Det vides ikke hvad retning den svømmede. Fokus på hvaler hører gerne fra alle der måtte have set hvalen, både før den 12. december og efter. Der er et fortilfælde fra Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en

2 Side 2 af 19 pukkelhval af samme størrelse set ud for Århus Havn. Denne hval forlod Århus bugten igen efter at have taget for sig af småfiskeretterne. Både i 2002 og 1995 har der sandsynligvis været tale om fravænnede unger. Pukkelhvalen hører til de arter der godt kan klare sig langs kysterne. Der har tidligere været pukkelhvaler helt inde i Østersøen i og der er dokumenteret fangster eller strandinger af pukkelhvaler her helt tilbage til Fra Danmark har vi kun kendskab til to fund: et fra Lønstrup i september 1905 og et fra farvandet nordøst for Bornholm i Pukkelhvalen fra Lønstrup i 1905 havde ca samme længde som individet fra Frederikshavn. Billede fra Vendsyssel Historiske Museum. Marsvineseminaret, 23. nov 2002 Marsvineseminaret på Syddansk Universitet i Odense havde ca. 100 deltagere. To hvidnæser strandet ved Sødringholm

3 Side 3 af 19 Den sydlige hvidnæse fra Sødringholms kyst. Foto Poul Erik Godsk. To hvidnæsehunner er den 10.november fundet strandet ud for hhv. Sødringholm og Sødring Kær lige nord for Randers Fjords munding. Det er det 13. og 14. individ for Dyrene er blevet dissekeret på Naturhistorisk Museum i Århus den 13. november, hvor over 500 mennesker fulgte med i parteringen.

4 Side 4 af 19 Der blev hvalfartet til Naturhistorisk Museum. Foto Tine Sussi Hansen, Naturhistorisk Museum Der var tale om to voksne, men ikke drægtige hunner på hhv. 250 og 247 cm. Hunnerne er formodentligt meget gamle. A r efter tidligere drægtigheder blev fundet i begge dyrs æggestokke: 13 hos det sydlige dyr og 15 hos det nordlige. Det vil sige at hunnerne kan have født helt op til hhv. 13 og 15 unger. Et groft skøn på alderen er år. Måske afslører dyrenes vægt det er drægtigt eller ej. De tre sidste danske strandinger viser Nr. Vorupør: 242,5 kg /242 cm = kg/cm Sødringholm: 240 kg/250 cm = kg/cm Sødring Kær: 220 kg /247cm = kg/cm Er forholdet mellem vægt (i kg) og længde (i cm) lig med 1eller derover er hunnen drægtig, er forholdet mindre end 1 er dyrene ikke drægtige. Selvfølgelig skal der flere oplysninger til for at kunne udtale sig den fornødne sikkerhed, men det er en teori der er værd at efterprøve. Begge hvidnæser havde tomme maver. De var fisketomme, men der var store mængder maveorme i dem. Begge dyr havde store leverbylder, der sandsynligvis stammer fra en hidtil ubeskrevet leverikte. Der er ikke tale om en voldsom parasitbelastning, og dermed ikke om en dødsårsag. Dyrenes generelle foderstand vurderedes som helt normal. Hvidnæser er formodentligt kommet på grundt vand i det komplicerede farvand omkring Randers Fjords udmunding. Det sydlige dyr havde dog et hul i venstre underkæbe der kunne stamme fra en fiskekrog. Derfor kan en utilsigtet bifangst i fiskeredskab ikke udelukkes.

5 Side 5 af 19 Den sydlige hvidnæse fra Sødringholm måles op. Foto Tine Sussi Hansen. Hvidnæse strandet levende ved Nr. Vorupør

6 Side 6 af 19 Hvidnæsen undersøges på Zoologisk Museum (foto Marianne Ujvari) Den 28. oktober indløb en melding om et levende strandet marsvin. Det viste sig imidlertid at være en 242 cm lang hvidnæsehun og dermed det tolvte fund af denne art i år. Thy Statsskovdistrikt rekvirerede Falck til at aflive dyret, der vil blive undersøgt på Zoologisk Museum. Det er sandsynligvis den kraftige blæst der har kastet dyret ind på stranden. Det kan ikke udelukkes at der ligger flere endnu uopdagede hvidnæser på strandene.

7 Side 7 af 19 Hvidnæsefostret på Zoologisk Museum (foto Marianne Ujvari) Hvidnæsen blev vejet til 242, 5 kg d.v.s. mere end 1kg pr. cm kropslængde. Hunnen var drægtig med et 26 cm langt foster. Kun venstre ovarie (æggestok) var kønsmoden, et fænomen der mest kendes fra marsvin. Der kunne konstateres flere ar efter tidligere drægtigheder på ovariet. Hunnen havde maven fyldt med fiskeknogler, der hidrører fra torskefisk. Der var enkelte maveorme og mavesår, men dette anses normalt inden for arten hos individer af denne længde. På leveren fandtes en byld der hidrører fra en snyltende leverikte. At hvidnæsen ikke er særlig godt kendt viser følgende forhold: Det er første gang at der konstateres et foster i en dansk hvidnæse. I følge lærebøgerne er der aldrig tidligere registreret et så lille foster (det hidtil mindste var på 35,5 cm). Det er første oplysning om fosterstørrelsen i oktobermåned. Marsvinenyt fra Bornholm og Limfjorden Der er fundet døde marsvin to ret sjældne steder. Den 2. oktober blev et 116 cm hunmarsvin fundet ved Sorthat mellem Rønne og Hasle på Bornholm. Dyret var ikke helt frisk, men selv når man korrigerer dødstidpunktet til primo september, så er der stadig tale om en meget stor unge, der ikke kan være født omkring 1. juli - det typiske tidspunkt blandt marsvin i Bælthavet og Nordsøen - men måske så tidligt som 1. marts. Dette passer godt sammen med gamle oplysninger om østersømarsvinene, der kunne tyde på tidligere fødsler i den indre Østersø. Den 13. september blev en 160 cm lang marsvinehun fundet ved Ertebølle i Limfjorden. Dette dyr var heller ikke frisk og døde måske medio august. Hunnen havde ved dødstidpunktet lige født. Måske er hunnen omkommet i garn, idet maven var ganske tom. Den nyfødte unges skæbne kendes ikke, men

8 Side 8 af 19 den vil ikke kunne overleve uden sin unge. Fundet af de to marsvin dokumenterer at der stadig findes marsvin selv i de områder hvor der næsten aldrig observeres marsvin. Delfin dukket op igen Søndag den 29. september blev en delfin observeret midt i Århusbugten af en sejler fra Ebeltoft. Efter beskrivelsen er det et øresvin (Tursiops truncatus), sandsynligvis det samme der den 29. august ud for Blommehaven Camping syd for Århus. Der er i den mellemliggende periode set øresvinslignende delfiner i det nordlige Storebælt den 21.september og ud for Kikhavn ved Hundested den 18. september. Øresvin er ikke set i de indre danske farvande siden I 1998 blev der dog fundet et øresvin ved den lettiske kyst inde i Østersøen, og dette dyr må jo have svømmet igennem danske farvande. I Nordsøen har der været hyppigere observationer af øresvin i de seneste år. Øresvinsbestanden fra Skotland er ved at sprede sig ind i Nordsøen. Sensationel observation af marsvinefødsel i Isefjorden Den 25. september ved Rønbøjen i Nykøbing Bugt overværede Bent og Evy Jønck, Nykøbing S., intet mindre ned en sensation: en marsvinefødsel. Deres beskrivelse gengives her i uddrag: " Ved ankomst til bøjen observerede vi 2 voksne marsvin, der uddykkede en del gange, og vi blev nysgerrige Så observerede vi yderligere en voksen, der lå helt stille med det halve af ryggen uddykket. Vi troede, at den var kommet til skade. Den lå i 7-8 minutter inde over grunden, så vi kunne ikke komme den nærmere end 20 meter. Vi studerede den i kikkerten og den lå ret uroligt i vandet, men i samme stilling, og pludselig rykkede den et stykke frem ca 2-2, 5 meter, og så kom der en unge til syne med en grålig kulør og en lille rygfinne." Der er tale om usædvanlig hændelse på flere måder. Fødslen ligger meget sent, næsten 3 måneder efter sædvanlig fødsel omkring Skt. Hans. Tilstedeværelsen af to "hjælpere" er heller ikke tidligere beskrevet for marsvin. Delfinobservation i det nordlige Storebælt Den 21. september kl. 15 observerede Bente og Kurt Slangerup, Broby, 4-5 delfiner mellem Romsø og Stavreshoved. Delfinernes rygfinner blev beskrevet som "hos en spækhuggerhun" og farvetegning som "hos et marsvin". Ud fra beskrivelsen kunne der være tale om øresvin (tidligere i år observeret i Århus Bugten) eller de mere almindelige hvidnæser. Muligvis samme flok blev allerede omkring den 18. september om eftermiddagen set ud for Kikhavn øst for Hundested af 11-årige Frederik Oxenvad, der beskrev dyrene som "store med høj rygfinne". Fokus på hvaler opfordrer alle, der måtte have set disse delfiner om at indberette deres observationer.

9 Side 9 af 19 Marsvin på besøg i Skovshoved Havn Den 19.september ved 12:30-tiden blev et ca 1,2 m langt marsvin opdaget i Skovshoved Havn i Øresund. Dyret er sandsynligvis blevet tiltrukket af de mange småfisk der var tilstede i havnen og forlod atter havnen - efter at have taget for sig af retterne - ved 16:30-tiden. Marsvinet svømmede upåvirket rundt i havnen og trængte småfiskene op i de kroge som bådebroer, skibe og moler skaber. Havnen fungerer som en naturlige ruse der fanger eller koncentrerer marsvinets føde. Måske har marsvinene lært at udnytte denne "nemme" fødekilde. Billede Claus Schrøder, Hellerup Havn.

10 Side 10 af 19 Billede Per Schiøttz, Hellerup Havn Det er ikke første gang vi ser marsvin inde i en havn. Fokus på Hvaler har modtaget adskillige lignende rapporter bl. a. fra Thyborøn Havn, Vejle Havn, Hou Havn og Københavns Havn. På engelsk hedder marsvinet da også fra gammel tid Harbour Porpoise - altså Havne-marsvin, så marsvinet har også tidligere søgt ind i havnene for at søge føde. Marsvinets opdukken i Skovhoved Havn er endnu et belæg for marsvinets tilbagevenden til Øresund. For blot ti år siden var marsvin et særsyn i Øresund, men i de senere år er der sket en øgning i både observationer, strandinger og utilsigtede bi-fangster. Flere marsvin fra Limfjorden og Øresund? Den 28. august blev et marsvin fundet død ved Hellerup Havn efter at være observeret drivende uden for havnen dagen før. Personale fra Jægersborg Statsskovdistrikt indsamlede dyret.

11 Side 11 af 19 Marsvinet fra Hellerup Havn bjærges. Foto Claus Schrøder, Hellerup Havn. Marsvinet har ikke helt forladt Limfjorden. Den 12. september kl 8:50 observeredes et enkelt dyr i Thisted Bredning under optimale observationsbetingelser. Observationen er gjort fra det gode skib MARYLIN ANNE af Struer. Den 13. september blev et ikke helt frisk marsvin på ca 150 cm fundet lidt syd for Ertebølle Hoved. Den formodentlig kønsmodne hun blev indsamlet af Buderupholm Statsskovdistrikt og afventer nu nærmere undersøgelser. Fund af nyfødt marsvin på Bornholm En tysk turist har tilsendt Fokus på Hvaler billeder, der dokumenterer en marsvinestranding fra Bornholm - den første for Dyret blev fundet den 26.7., men var allerede i stærk forrådnelse. Længden ansloges til ca. 70 cm, hvilket svarer til fødselslængden hos marsvinet. Fødslerne finder sted omkring 1. juli med en vis spredning omkring denne dato; så det passer også godt med fundet. Fundet dokumenterer at der stadig fødes marsvineunger omkring Bornholm. Fokus på hvaler har ikke modtaget observationer fra farvandet omkring Bornholm. Skulle der være nogen der har set marsvin ved Bornholm er vi meget interesserede i nærmere oplysninger. Neddy stadig ved Simrishamn Hvidnæsen Neddy holder stadig til på Långagrunden syd for Simrishamn ved den svenske østersøkyst. Dyret blev først set her i juli 2000, men har måske været der endnu længere. Øresvin set i Aarhusbugten Under en sejltur den mellem 17:30 og 18:30 havde Henrik Sørensen og familie fra Mårslet følgeskab af en delfin i næsten 1 time, mens de sejlede langs kysten syd for Århus.

12 Side 12 af 19 "Vi sejlede for sejl i vores spækhugger (!) med en gummibåd på slæb og lå 1-2 sm fra kysten. Ca. ud for Blommeha ven Ca mping så vi delfinen første ga ng. Den ha vde en væsentligt højere og sma llere rygfinne end ma rsvin. Ha vde hvid bug og et la ngt næb. Den va r ca. 2 m la ng. Den fulgte os ga nske tæt i næsten en time indtil vi vendte om ud for Fløjstrup Stra nd. Den lå flere ga nge tæt under stævnen a f båden, så vi kunne se den tydeligt igennem va ndet. Den va r oppe ca. 1 ga ng i minuttet og flere ga nge la vede den ret høje spring ud a f va ndet". Beskrivelsen passer fint på et øresvin. Det er den første observation af denne art i de indre danske farvande siden I 1998 blev der dog fundet et øresvin ved den lettiske kyst, og dette dyr må jo have svømmet igennem danske farvande. I Nordsøen har der været hyppigere observationer af øresvin i seneste år. Øresvinsbestanden ved den skotske østkyst er ved at sprede sig længere mod syd ind i Nordsøen. Tidligere danske fund Årets første marsvineindberetning fra Limfjorden Tirsdag d. 27. august om morgenen kl observerede man fra skonnerten Marylin Anne et marsvin for udgående i Langerak ca. 4 km vest for Limfjordens udløb i Kattegat. Dette dyr er det første marsvin, der er blevet indberettet fra Limfjorden i Fra året 2001 er der ingen marsvineindberetninger fra Limfjorden, men året før blev der set et marsvin ved Egholm lige vest for Ålborg, samt i december rapporteret om et marsvin ved Lundø i Lovns Bredning. "Spalte" genset i Lillebælt Det naturligt mærkede marsvin med den kløvede rygfinne (se forneden) er den 8.8. om formiddagen blevet genset lige nord for den ny lillebæltsbro, altså stort set samme sted som i juli. Observationen blev gjort under en marsvinetur med rutebåden MIRA III af Middelfart. Dette viser at visse marsvin opholder sig længere tid i samme område. Fokus hører gerne fra folk der måtte have set "Spalte" i området og selvfølgelig især hvis der skulle eksistere et godt billede af dyret. Atter delfiner i Kattegat Der er atter observeret delfiner i de indre danske farvande. En mindre flok så den 21. juli om formiddagen på sydsiden af Røsnæs. Dyrene sprang over en meter op af vandet og snoede om deres egen akse. Hvilken art delfin der er tale om er ikke kendt. "Tofinnet" marsvin opdaget og genset i det nordlige Lillebælt I forbindelse med hvalkiggerturene fra Middelfart i perioden 24. juni - 14 juli blev der iagttaget et naturligt mærket marsvin flere gange lige nord for den ny lillebæltsbro på jyllandssiden. Marsvinet havde en spaltet rygfinne (måske fra et møde med en skrue?) og fik med det samme kælenavnet Spa lte. Spalte var sammen med en nyfødt unge. Fokus på hvaler håber at kunne bringe billeder af hende

13 Side 13 af 19 snarest. Vi hører gerne fra folk der måtte have set Spalte ved andre lejligheder. Marsvineunge opdaget i havnebassin på Holmen Den om morgen blev man opmærksom på en lille levende marsvineunge i kanten af havnebassinet på Trangravsvej ved Christiansholm i København. Københavns Brandvæsen, Danmarks Akavarium samt Fokus på Hvaler blev tilkaldt. Det konstateredes at det var en nyfødt unge sandsynligvis mindre end et døgn gammel. Halefinnen var stadig krøllet og rygfinnen endnu ikke rejst. Ungen havde rester af navlestrengen hængende på bugen og nogle få fosterhår på overlæben. Ungen blev taget op i et badekar og skyllet med koldt vand og endda tilført rent ilt, men uden sin mor og den nødvendige mælk havde den ingen overlevelseschance. For at mindske dyrets lidelse blev det besluttet af aflive den. Hvor moren befinder sig og om den stadig lever kan der kun gisnes om. Det er yderst sjældent at finde nyfødte marsvineunger i Københavns Havn og det er noget af en gåde hvordan mor og unge er kommet derind. Måske er det allerede sket i natten løb hvor skibstrafikken er mindst tæt. Det vurderes som helt usandsynligt at ungen er svømmet alene ind i havnen. Ungen var en han på 72 cm og 6 kg og dermed en meget typisk nyfødt unge. Vågehval strandet ved øen Poel ved den tyske østersøkyst Den 26. maj. strandede en 5,26 m lang 1700 kg vågehval ved øen Poel på den mecklenborgske kyst. Det undersøges for øjeblikket om det er samme individ, der i februar optrådte i hhv. Kolding og Århus Havn (se forneden). Det er fjerde år i træk der optræder vågehvaler i den vestlige Østersø. På ny sommerkaskelot i Nordsøen Den 3. juni blev en kaskelot opdaget mellem Vlissingen og Breskens i Scheldens munding ved den hollandske kyst. Dyret blev fulgt tæt og er sidst set ved den belgiske kyst natten mellem den 3. og 4. juni. Det er anden gang inden for bare tre år at der konstateres kaskelotter om sommeren i Nordsøen. 3. juni 2000 strandede en 14,3 m kaskelot på Rømø.

14 Side 14 af 19 Kaskelotten fotograferet ud for den hollandske kyst. Foto : Albert Dijkstra. Grindehval på Rømø Søndag d. 26. maj om formiddagen opdagede besætningen på færgen mellem Havneby på Rømø og List på Sild en levende hval, der lå strandet på sydkysten af Rømø. Redningsstationen på Rømø blev alarmeret, og redningsfolkene kunne efter at være sejlet ud til stedet konstatere, at det drejede sig om en ung grindehval. Gentagne forsøg på at skubbe hvalen ud på dybere vand, mislykkedes, da grinden hele tiden svømmede eller drev tilbage til stranden, hvor det lagde sig på siden. Dyret virkede meget afmagret ligesom huden bar tydelige mærker af den åbenbart længerevarende kontakt med stranden. Det blev derfor besluttet at aflive hvalen. Grindehvalen, en hun., blev herefter slæbt ind til Havneby, hvor den den blev opmålt til 320 cm. Den vejede 306, 6 kg hvilket er næsten 25% mindre end gennemsnittet for en grindehval af denne længde. Dyret viste da også flere tegn på at være afmageret: Der var ingen indre fedtreserver tilbage og maven var helt tom. Der er taget forskellige prøver til veterinær og toksikologiske undersøgelser..

15 Side 15 af 19 Rømø-redningsmænd ved den stra ndede grindehva l Grindehvaler lever normalt i det åbne ocean, men forvilder sig ligesom kaskelotter ind i lavvandede Nordsø. Der er sandsynligvis tale om et yngre dyr der kommet væk fra sin flok. Om hele flokken flakker rundt i vadehavet eller der er tale om bare dette individ, vides endnu ikke. Mellem den tyske ø Sylt og Rømø er der tidligere strandet en grindehval i 1966 på den tyske side. Ligeledes mellem Fanø og Mandø, hvor der er strandet grindehvaler hele tre gange: 1965 og 1966 (to gange) og mellem Skallingen og Fanø med en enkelt stranding i I det tilstødende slesvigholstenske vadehav blev der fundet dyr i 1995,1998 og Der er senest strandet grindehvaler i Danmark i 1999 og 2000, mens den seneste observation blev gjort i 2001 (en flok i Skagerrak). Spækhuggere og hvidnæser ud for Thorsminde Den 5. maj observerede lystfiskerfartøjet Tindur tre spækhuggere ud for Thorminde. Et andet fartøj observerede samme dag en større flok springere (sandsynligvis hvidnæser) lidt længere ude. Vågehval gæster Aarhus Havn Vågehvalen blev senest set den set i Østhavnen, Aarhus. Dyret blev opdaget ved 9 tiden og sås dagen igennem boltre sig i det 13, 5 m dybe havnebassin. Ansatte fra Aarhus Havn fulgte i båd hvalens færden. Den ca 6 m lange hval nyder sandsynlig godt af de mange småfisk der er tilstede i havnen.

16 Side 16 af 19 Hvalen i Århus østhavn. Århus Havn. Vågehval set i Kolding Havn Den 16. februar mellem kl. 10 og 12 blev vågehvalen set langs kajkanten i Kolding Havn. Fokus på hvaler vil gerne følge hvalens færden og hører også gerne fra folk der måtte have set dyret før den 15. februar.

17 Side 17 af 19 Vågehvalen i Kolding Havn. Foto Ludvig Dittmann/Jyske-Vestkysten Vågehval strandet levende i Gamborg Fjord Den 15. februar omkring kl. 15 blev en levende vågehval opdaget på ca. 1 m vand i bunden af Gamborg Fjord. Dyrets længde skønnedes til 5, 5 m. Det lykkedes ved 16- tiden lokale folk og den hidkaldte vildtkonsulent fra Fyns Statsskovdistrikt at få dyret flot og hvalen svømmede herpå længere ud i fjorden. Dyret havde hudafskrabninger på snuden og dele af ryggen, men skønnedes at være i god form. Det er fjerde år i træk at der konstateres vågehvaler i de indre danske farvande og den vestlige Østersø. I september 2001 blev en 5,6 m lang vågehval fundet død ved Warnemünde i Tyskland. I januar 2000 blev en 9,4 lang hun fundet ved Tybrindvig i Lillebælt efter i flere uger at være observeret i farvandet nord for Fyn og i Vejle Fjord. Dens endnu ufødte unge fandtes over 2 måneder senere på Fyns nordkyst. I september 2000 strandede en 4,9 m lang han ved Puttgarden på Fehmarn, ved den slesvigholstenske østersøkyst. Dette dyr blev i dagene før observeret i Flensborg Fjord og Lillebælt. I juni 1999 blev et andet individ på ca 5 m fundet ved Graal Müritz ved den mecklenborgske kyst.

18 Side 18 af 19 Der er ikke første gang der konstateres vågehvaler ved eller på Fyn. Her ses en stranding fra Nakkebølle Fjord kaskelotter strandet i Elbens munding Den 15. januar blev tre ca 11 m lange kaskelotter opdaget af det tyske opmålingsfartøj Komet. De døde hvaler lå på en sandbanke sydvest for Friedrichskoog i Elbens munding. Det vurderes at de har været døde i mindst tre dage, d.v.s. at de omkom omkring den 12. januar. Hermed er kaskelotsæsonen 2001/2002 skudt i gang. Det er første gang siden 2000 der er strandet en kaskelot i Nordsøen (Rømø, Danmark juni 2000). De seneste massestrandinger fandt sted i hhv. 1998, 1997 og Elbens munding er en klassisk lokalitet for kaskelot-massestrandinger: I december 1997 blev der fundet en død kaskelot ved Sahlenburg og i januar 1762 strandede 2 kaskelotter ved Schahörn. I december 1723 strandede 18 kaskelotter ved Neuwerk mens de lykkedes yderligere 3 dyr at slippe væk. Der er taget hudprøver fra dyrene til DNA -analyser. Om dyrene selv bliver trukket i land og om de skal undersøges nærmere er der endnu ikke taget beslutning om. Redningsplan for Østersøens marsvin Østersøens bestand af marsvin er gået stærkt tilbage og frygtes at være i fare for at uddø. I dagene januar mødtes en række embedsmænd, forskere og repræsentanter fra naturbeskyttelsesorganisationer fra landene omkring Østersøen i

19 Side 19 af 19 Jarstania i det nordlige Polen for at iværksætte en redningsplan disse marsvin. Mødet er led i Småhvalaftalens (A SCOBA NS) bestræbelser for at forvalte og beskytte hvalerne i hele østersø-.og nordsøområdet. Dette vigtige tiltag blev financeret af danske miljøbistandsmidler til Østeuropa (DA NCEE). Fokus på hvaler med sin folkelige indsamling blev særligt fremhævet som et projekt der burde lanceres i samtlige lande.

Hvaler på Det gule Rev

Hvaler på Det gule Rev Hvaler på Det gule Rev Spækhuggerflokken, der blev set af Team Thyfsisker på Det gule Rev, er ikke den eneste hvalart, der ofte ses på denne position. Udover marsvin er der også i de seneste år set hvidnæse,

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER OG HVALER Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER NATURVEJLEDER SVEND MØLLER NIELSEN 41 91 35 50, SMN@JAMMERBUGT.DK SIDE 2 HVALER Hvaler er pattedyr, der er tilpasset livet i de frie

Læs mere

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 Fiskeri- og Søfartsmuseet Zoologisk Museum Skov- og Esbjerg København Naturstyrelsen 24 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 I henhold til Beredskabsplanen vedrørende

Læs mere

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr o te t havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr Almindelig delfin Finhval Grindehval Gråsæl Hvidnæse Marsvin Spækhugger Spættet sæl Vågehval Øresvin Copyright, udgivet af StoneCom ApS Forfatter:

Læs mere

Arbejdsområder. Pattedyr i havet. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig!

Arbejdsområder. Pattedyr i havet. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Arbejdsområder Pattedyr i havet Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Indhold Havpattedyr Indledning...2 Havpattedyr...3 Spættet sæl...6 Andre sæler...8 Almindelige sæler og hvaler...10-11

Læs mere

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD Se en delfin! Sommeren er over os, og det er nu, der er de største chancer for at se havpattedyr

Læs mere

Nyheder, sep. - dec., 2004

Nyheder, sep. - dec., 2004 Side 1 af 30 Nyheder, sep. - dec., 2004 Fredag d. 31. december, 2004 Hval i Aabenraa Fjord Vi har modtaget følgende mail: "Hej. Vi har den 31.dec. kl. ca. 14.00 set en hval i Aabenraa Fjord ud for Hostrupskov.

Læs mere

Indberetninger 2003. http://www.vlok.net/nieuws/news_item.asp?newsid=316

Indberetninger 2003. http://www.vlok.net/nieuws/news_item.asp?newsid=316 Side 1 af 26 Indberetninger 2003 Lørdag d. 20. dec. 2003 En ung pukkelhval er denne dag fundet død på stranden ved Katwijk lidt nord for Scheveningen i Holland. Hvalen var ca. 8 meter lang, men den nøjagtige

Læs mere

Breakdown of pilotage areas in Danish waters

Breakdown of pilotage areas in Danish waters reakdown of pilotage areas in Danish waters Vestkysten Nord Kattegat Øst Pilotage areas in Danish waters are denoted by solid red lines The pilotage areas are demarcated from ports, fjords and other countries

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

Sri Lanka best for blue

Sri Lanka best for blue Sri Lanka best for blue Af Uffe Gjøl Sørensen Under en tre ugers Sri Lanka rundtur i januar blev en indlagt hvalsafari et af turens absolutte højdepunkter. Vælges rette tid og sted er den hyppigste sete

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v.

UDKAST. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. (Husdyrefterafgrødekravet for planperioden 2018/2019) I bekendtgørelse nr. 865 af 23. juni 2017

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Havets dyreliv - hvaler Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens afsnit om Havet og 1. sal Bent Vestergård og Henrik Sell, Naturhistorisk

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Stormrådet. Stormflods skadestatistik - maj 2009

Stormrådet. Stormflods skadestatistik - maj 2009 Stormrådet Stormflods skadestatistik - maj 2009 1 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Generel statistik 4 Antal skader 4 Ramte kyststrækninger 4 Antal skader pr. kommune 5 Erstatning pr. kommune 6 Sager

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 9. april Så er sæsonen i gang! I det skønneste vejer fik vi Skærtorsdag sat sejlene på, og gjort klar til

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Galsklint Camping 2010

Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping ved Middelfart på Fyn Vi tog hjemmefra onsdag middag og slog lige vejen indenfor Skanderborg på vejen for til campingpladsen. Vi havde fundet et fotostativ i den

Læs mere

Nr Marine Habitatområder Kode Udpegningsgrundlag Ændring. Mudder- og sandflader blottet ved ebbe

Nr Marine Habitatområder Kode Udpegningsgrundlag Ændring. Mudder- og sandflader blottet ved ebbe 4 Hirsholmene, havet vest herfor og 1364 Gråsæl (Halichoerus grypus) Ellinge Å s udløb Ny 9 Strandenge på Læsø og havet syd 1364 Gråsæl (Halichoerus grypus) herfor 10 Holtemmen, Højsande og Nordmarken

Læs mere

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk 1 af 5 09-11-2015 09:52 FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk Adfærd hos gedder i Tryggevælde Å er undersøgt i 450 dage og det viser sig,

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Titel: Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2012 Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Poul Erik Nielsen, Ellen Hjort

Læs mere

Marsvin kender ingen grænser

Marsvin kender ingen grænser Jonas Teilmann Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Arktisk Miljø Grete Teilmann Finn Larsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Geneviève Desportes Fjord- & Bæltcentret Rune Dietz

Læs mere

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt.

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt. OPGAVE 1 Gilleleje Havn Höganäs Havn Planlæg en natsejlads fra Gilleleje Havn til Höganäs Havn. Farvandsudsigt for Sundet, Bælthavet og Kattegat I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport august Oversigtskort. Sammenfatning august 2001

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport august Oversigtskort. Sammenfatning august 2001 Iltsvind i de danske farvande Iltrapport august 2001 Oversigtskort Kortet viser stationer, hvor amterne, Københavns Kommune og DMU har målt ilt, og hvor der er observeret iltsvind (

Læs mere

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheden hos kat kan varer mellem 54-71 dage, mens normalen ligger mellem 61-66 dage. Ægløsningen foregår først ca. 24 timer efter parringen, katten har

Læs mere

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening HYTTEFADET Nr. 151 44. årgang Dec 2011 Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening Ansvarshavende redaktør: Bruno Petersen Forsidefoto: Mads med en flot laks. Tryk: Scandinavian Digital Printing A/S mail

Læs mere

Oversigt over DS turbøjer Tallene henviser til efterfølgende kort

Oversigt over DS turbøjer Tallene henviser til efterfølgende kort Oversigt over DS turbøjer Tallene henviser til efterfølgende kort Thyholm Thyholm Jegindø Jegindø A B B A 9 9 º, N 0º, Ø º, N º, Ø 0º, Ø 0º, Ø º, Ø 0º, Ø Strandbjerggård Strandbjerggård º, N 0º, Ø º, N

Læs mere

Nyheder, maj juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004

Nyheder, maj juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004 Side 1 af 23 Nyheder, maj 2004 - juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004 To gange er Skærbæk-delfinen set søndag. Først ved 13-tiden ved den gule bøje og igen omkring 17.30, men her var delfinen ved den østligste

Læs mere

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat)

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Side 1 af 33 Nyheder 1. sep. - 22. dec. 2005 Torsdag d. 22. december, 2005 Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Hvidskævingen fra Husby Klit blev her til morgen afhentet af Fiskeri- og Søfartsmuseet

Læs mere

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport oktober 2001. Oversigtskort. Sammenfatning oktober 2001

Iltsvind i de danske farvande. Iltrapport oktober 2001. Oversigtskort. Sammenfatning oktober 2001 Iltsvind i de danske farvande Iltrapport oktober 2001 DMU's Afdeling for Havmiljø udsender rapporter om iltforhold og iltsvind i de danske havområder den sidste fredag i august, september og oktober måned.

Læs mere

Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet

Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet af brandmænd den første dag vi var der, men så vendte

Læs mere

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl Indhold Den spættede sæl 3 Hvordan ser den spættede sæl ud 4 Hvordan kan sælerne holde varmen?

Læs mere

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Særtryk fra Sjæk len 2004, Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet/ Saltvandsakvariet i Esbjerg Engelsk summery sidst i artiklen Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Af Thyge Jensen

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.7.2009 KOM(2009) 368 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Utilsigtet fangst af hvaler ved fiskeri:

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

Kendelse. afsagt den 15. januar Sag nr [Klager] mod. Sjællandske Medier

Kendelse. afsagt den 15. januar Sag nr [Klager] mod. Sjællandske Medier Kendelse afsagt den 15. januar 2019 Sag nr. 2018-80-0175 [Klager] mod Sjællandske Medier [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklerne Stor aktion: Mand fundet livløs i havnebassin, I livsfare:

Læs mere

Nyheder, juli - august, 2004

Nyheder, juli - august, 2004 Side 1 af 42 Nyheder, juli - august, 2004 Tirsdag d. 31. august, 2004 Vi har modtaget: Torsdag den 26/8-2004 blev der kl. 16.00-16.10 observeret en voksen marsvin med to unger af undertegnede. Observationerne

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen faldt over bord den 20. oktober 1997

Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen faldt over bord den 20. oktober 1997 Opklaringsenheden Søfartsstyrelsen SØULYKKESRAPPORT 2. april 1998 Lars H. Jacobsen Tlf.nr. 98 12 24 00 Journalnr.: 0811.86-127 (Bedes anført ved svar) Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Mads Christoffersen DTU Aqua Dansk Havforskermøde 28.-30. januar 2015 Foto: Henrik Carl Baggrund

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront 540 // 542 2 Skagen Frederikshavn 540 // 542 søbrise 501 // 510 3 Strandby Vesterø

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 4

Oversigt over opgaver til DKS sæt 4 Oversigt over opgaver til DKS sæt 4 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Hornbæk Mölle 401 // 403 nat vinddrej strøm fyrkarakterer 2 Gilleleje Höganäs 401 // 403 nat vinddrej strøm fyrkarakterer

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet

RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet RÅSTOFPRODUKTION I DANMARK Havområdet 2009 Miljøministeriet By- og Landskabsstyrelsen 2010 Råstofproduktion i 2009 Havområdet Produktionsmængde fra samtlige optagningslokaliteter samt udlosningssteder

Læs mere

Thomas Larsen (tla) Fra: Thomas Larsen (tla) Sendt: 22. juni 2015 11:34 Til: 'Leif Nielsen' Emne: Anmodning om supplerende oplysninger - turbøjer 15/00515 Hej Leif Som opfølgning på telefonsamtalen skriver

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord:

Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Oktober-opdatering om ørredernes vandring i Roskilde Fjord: Der blev mærket ørreder midt i december 2017 og midt i januar 2018. Alle ørreder blev fanget i Langvad Å, mærket med en transmitter og genudsat

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval?

Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval? Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval? Som nyfødt kaskelot er du kun 4 lang og vejer omkring et ton, men du vil vokse op og blive et af verdens største dyr. Her er en top 10 over verdens største dyr.

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne.

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne. Rejsebrev nr. 7 28. juli 2017 Vi er ankommet Port Napoleon ved Rhône flodens munding. Vi har sejlet 1499 sømil, gået 372 motortimer og forceret 301 sluser Vi er endelig nået Middelhavet, fået masten på

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

HS rød Indsendt af Daniel Schlytter /01/02 11:08

HS rød Indsendt af Daniel Schlytter /01/02 11:08 HS rød Indsendt af Daniel Schlytter - 2011/01/02 11:08 Eftersom jeg endnu ikke har fået 1 eneste unge / gravid hun på nogen af de HS neonrød albino jeg købte fra Gernot, for flere måneder siden. Tænkte

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5 Version: 2018.04.24 Side 1 af 5 Rofarvandene omkring Kerteminde Kerteminde Kerteminde er en dejlig og malerisk by med mange turister om sommeren, og derfor findes her mange hoteller og restauranter, et

Læs mere

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet

Råstofproduktion i Danmark. Havområdet Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2011 Titel Råstofproduktion i Danmark Havområdet 2011 Redaktion: Poul Erik Nielsen Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk ISBN nr. 978-87-7279-381-8

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Mine bedste fiskepladser i St.bælt

Mine bedste fiskepladser i St.bælt Mine bedste fiskepladser i St.bælt Her er mine bedste positioner i Storebælt til fri afbenyttelse... Det var her jeg fangede bedst som skipper på lystfiskerkutteren MS NJORD tilbage i "halvfemserne" :-)

Læs mere

Høsten af blåmuslinger var 24 % mindre end sidste år, og bruttoindtjeningen var uændret på 43 mio. kr.

Høsten af blåmuslinger var 24 % mindre end sidste år, og bruttoindtjeningen var uændret på 43 mio. kr. Fiskeriets bruttoindtjening 2007:06 19. årgang Enhver form for hel eller delvis gengivelse af denne publikation er tilladt med angivelse af Fiskeridirektoratet som kilde 10. august 2007 1. halvår viser

Læs mere

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest.

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest. 2015-32-0157-00014 Skrivelse af 29. juni 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Udlejer af et landmandssted fandt 2. marts en død hest i stalden, som han udlejede og anmeldte forholdet. Ved embedsdyrlægens

Læs mere

HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6

HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6 HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6 Besigtigelse og opmåling af træstammer fra jernalder sejlspærring ved ekstremt lavvande ved Stevelt Strand/Haderslev Næs (Maynav). Af Silke Eisenschmidt Æ Lei

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

Agenda. 11. september 2017 Side 1

Agenda. 11. september 2017 Side 1 Agenda 10:15 Kaffe og brød 10.30 Velkommen 10:40 DMI s stormflodsarbejde og -varsling 11:10 Opfølgning på de sidste års stormflodssæsoner Urd og 4. januar Indlæg fra deltagerne Verifikation 12:30 Frokost

Læs mere

Bevar de gamle skibe i Danmark

Bevar de gamle skibe i Danmark Bevar de gamle skibe i Danmark Idéen til TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN opstod i pinsen 1971 i Roskilde, hvor 27 ældre træskibe lå i havnen i anledning af Vikingeskibshallens udstilling Under sejl på ny. Her

Læs mere

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år.

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. Tårnfalkene 2014 Af Knud Erik Sonne Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. 15. maj. Middag flakser en fugl rundt på græsset foran huset. En tårnfalk, viser det sig. Undersøger

Læs mere

Hvaler i danske farvande 2005

Hvaler i danske farvande 2005 Hvaler i danske farvande 2005 Af Thyge Jensen Efter finhval-begivenhederne i 2003 og delfinopvisningerne i 2004 blev 2005 et stille år på hvalfronten. Alligevel blev der ud over vores hjemlige marsvin

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge 36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge Den traditionsrige sejlads, Fyn Rundt for bevaringsværdige Sejlskibe løber af stabelen i næste uge. Med de sidste tilmeldinger er Fyn Rundt nu oppe på 36

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57, DK-39 NUUK TEL (+299) 36 12 / FAX (+299) 36 12 12 Til: Departementet for Fiskeri, Fangst & Landbrug Styrelse for Fiskeri, Fangst & Landbrug Departamentet

Læs mere

LILLA DAN Togtplan 2018

LILLA DAN Togtplan 2018 LILLA DAN Togtplan 2018 Oplev de danske farvande ombord på skonnerten Lilla Dan - eller deltag på kapsejladserne Fyn Rundt og Limfjorden Rundt 67 års aktiv drift for J. Lauritzen A/S! Rederiet J. Lauritzen

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm.

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. Landsdækkende Midvintertælling 2016 Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. I vinteren 2015/16 skal der laves en landsdækkende optælling af overvintrende

Læs mere

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig!

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! 8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! En 2 sædet advanced trainer en såkaldt AT6 styrtede under en patrulje i 1942 i Grønland. Den står nu i Balle efter en del år i Hou, og nærmer sig

Læs mere

GPS i kapflyvning årgang Ove Fuglsang Jensen

GPS i kapflyvning årgang Ove Fuglsang Jensen GPS i kapflyvning årgang 2018-2 Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Sæson 2018 GPS i kapflyvning version 2 Denne sidste del af GPS 2018, indeholder kun 3 dage med kapflyvninger. Nogle af kapflyvningsdagene

Læs mere

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy.

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. I år deltog der 7 ungdomsløbere: Julius, Bjarke, Daniel, Fillip, Rasmus, Jens Kristian og Hans. Fra klubben deltog Henrik Holm, Søren German og Steen Holmegaard

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind 112 MILJØBIBLIOTEKET 113 7 Målrettet indsats nødvendig Det er klart, at de gentagne iltsvind i de danske farvande forringer livet i havet og ødelægger store naturværdier. Der skal færre næringsstoffer

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE Knopsvanen H314 SVÆRHEDSRAD Middel (4. - 6. klasse) HVOR LØSES OPAVEN? På 1. sal, montre 93, 95 og 97 PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Bent Vestergård og Henrik Sell, Naturhistorisk Museum Trine regers

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i.

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i Trafikudvalget Tirsdag den 26. april 2005 Indledning. Som min kollega

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Uden spild! Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer. De flyvende læger/ Mød eskadrille 722. Lad det simre/ Sæt vintermad over

Uden spild! Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer. De flyvende læger/ Mød eskadrille 722. Lad det simre/ Sæt vintermad over Læs før du handler { januar 2012 pris: 39,- kr. gratis for fdb-medlemmer } forbrug Hverdagens helte/ Danmarks kassedamer Side 18 sundhed De flyvende læger/ Mød eskadrille 722 Side 44 mad Lad det simre/

Læs mere

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov

frv.dk Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Revision af afmærkning i farvandet syd for Fyn Mandag den 10. maj 2010 ved Afdelingschef Michael Skov Agenda Lovgrundlag Farvandsinddeling Afmærkningsprincipper Afmærkningsinspektion Afmærkningsrevision

Læs mere

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Torsdag morgen ved halv 10 tiden mødtes Søren C., Richard, Knudsen og jeg ved færgen i Fåborg. Foran os lå 3 potentielt gode fiskedage på Lyø. Optimismen var i top, selvom

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Limfjordens havørreder - Status og fremtid

Limfjordens havørreder - Status og fremtid Limfjordens havørreder - Status og fremtid Resultater fra Limfjorden Ved at geare fisketegnsmidler med EU-midler, lavede vi et overordnet studie af adfærd og overlevelse i Limfjorden hos både smolt og

Læs mere