Vejle By i bevægelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejle By i bevægelse"

Transkript

1 Vejle By i bevægelse

2 2 Udvikling - kommer ikke af sig selv Udviklingen kræver en målrettet og koordineret indsats fra politikerne, myndigheder og erhvervsliv. Byen som attraktion Dette hæfte beskriver nogle af de udfordringer og indsatser som Vejle by kan og skal tage på sig, for at være en attraktiv kommune der er med til at sætte dagsordenen i regionen og hele landet. Vejle by skal være en attraktion i sig selv. Vejle by skal have en stor og charmerende bykerne med et pulserende byliv fyldt med spændende oplevelser, moderne byfunktioner, flot arkitektur, vandmiljøer, attraktive boliger, smukke gader, alsidigt kultur- og fritidsliv og et dynamisk handelsmiljø. En attraktiv by er en by med høj kvalitet i byrum og bygninger, og som samtidig er en fysisk tæt og koncentreret by med en mangfoldighed af byoplevelser. En attraktiv by lever dag og nat og året rundt. Vi rejser ud, inspireres og har oplevelser med fra andre byer rundt omkring i verden. Det smitter af på vores ønsker og krav til Vejle by. Vejle by skal ligesom andre attraktive byer også inspirere og stimulere byens og kommunes borgere, de erhvervsdrivende, pendlere, uddannelsessøgende, tilflyttere og turister. Vejle by Vejle by er kraftcentret som er under konstant udvikling, med det mål også at være attraktiv for fremtidens borgere og virksomheder. Den skal være en vækstdynamo for hele kommunen og for regionen. Det forudsætter nogle store og helt særlige satsninger. Vi skal med andre ord gøre byen interessant for de kreative inden for investorer, erhvervsliv og ikke mindst befolkningen. Vejle by og omegnen skal være til inspiration for andre. Vejle by skal derfor være en magnet og samlingssted for erhvervslivet, kultur- og fritidslivet og turister. Vi vil også være kendt for vores spændende og eksperimenterende arkitektur, der signalerer områdets kreativitet og dynamik inden for mange områder. Endeligt skal byen udvikle sig grøn og bæredygtig med fokus på nye miljø- og energirigtige initiativer. Indholdsfortegnelse Indledning 2 Vejle - vi skal kunne ses fra månen 3 Investeringer i fremtiden 4 Midtbyplanen 6 Boulevardbyen 8 Havnebyen 10 Mikropolzonen 12 Bomiljøer 14 Attraktive arbejdspladser 16 Kultur & sundhed 18 Handelsmiljøer 20 Byrum for alle 22 Trafik 24 Vejle - lokal og global 26 Udarbejdet at Teknisk Forvaltning, TF-Udvikling September revideret december 2010.

3 3 Vejle - vi skal kunne ses fra månen Vi udvikler særlige potentialer Vi skaber merværdi Vi udvikler byens og områdets særlige potentialer på en ekstraordinær måde, så byen og området bliver kendt nationalt og international for nye attraktive, markante og vidtrækkende projekter og initiativer og for at være et spændende sted at bo, arbejde i og besøge. Vi vil være en sjov, sprudlende og eksperimenterende by og kommune, som tiltrækker sig en særlig opmærksomhed. Vi skaber og støtter udviklingsinitiativer og investeringslyst hos borgerne og kultur- og erhvervslivet. Vi er villige til at eksperimentere, lave forsøg og tage chancer. Vi støtter de kreative, de unge, de innovative og ildsjælene, og slipper vildskab løs. Vi er tolerante, tænker globalt og skaber mangfoldighed. Vi skaber økonomisk, social og mental merværdi. Vi investerer strategisk Kommunen går foran og viser vejen Vi skal planlægge og investere, både på det korte og på det lange sigt, så borgere og erhvervsliv ved, hvor det kan være interessant for dem at investere. Vi skal investere i god infrastruktur og tilgængelighed, herunder også byrum, p-huse og pladser. Vi skal investere i spændende fysiske rammer, god arkitektur og kunst for en mere dynamisk byudvikling. Vi skal være parat til samarbejde med private om store private anlæg af offentlig og bymæssig interesse. Vi skal lave strategisk opkøb med henblik på at sikre den ønskede udvikling. Vi investerer med særlig styrke i Vejle by, som dynamoen og lokomotivet for udviklingen og væksten i hele kommunen og i regionen: Gode og spændende bomiljøer med hver deres karakter. Attraktive arbejdspladser og uddannelser. Masser af kultur, sundhed og fritidsoplevelser. Spændende handelsmiljøer med unikke butikker og gode byoplevelser. Flot bymiljø og enestående natur. Trafik tryg og sikker færdsel.

4 4 Investeringer i fremtiden Det har længe været Vejle kommunes mål at være med til at sætte dagsordenen for udviklingen langt ud over det østjyske område. Derfor gælder det hele tiden om at have vilje og kraft til at understøtte dynamikken i Vejle gennem en rummelig og fremtidsorienteret byudvikling i Vejle Midtby. De planer og visionsideer vi skaber i dag vil være grundlaget for fremtidige investeringer. Planerne for Vejle by er udtryk for en stærk kommunal satsning på at styrke Vejle by som kraftcenter og som drivkraft for en dynamisk udvikling for hele Vejle Kommune og for regionen. Vi kan registrere en afledt økonomisk effekt af de seneste års kommunale planer og investeringer i Vejle. Midtbyplanens forslag og ideer har i de seneste 12 år fungeret som dynamo for mange nye kommunale og private projekter. Det gælder allerede realiserede kommunale investeringer i nye gågader, nye pladser, som Nørretorv, Søndertorv, Volmers Plads, Multipladsen Ved Anlæget, og nyt vejanlæg ved Gammelhavn, P-hus Trondûr, Økolariet, tilbygningen til Kunstmuseet og Spinderihallerne. Og det gælder private investeringer som Den hvide Facet, Havnemøllerne, Havneparken med boliger og kontorer, butikscentrene Bryggen og Mary s, Biografen Lido, Hotel Jacob Gade, boliger i Byparken og Bølgen, De Fem Søstre og den Grønne Smaragd. I de kommende år realiseres flere nye store kommunale og private projekter.

5 5 MIDTBY BOULEVARDBY HAVNEBY MIKROPOLZONE - levende og aktivt byrum i stor skala

6 6 Midtbyplanen strategi og handlingsplan for en levende og dynamisk Midtby Vi vil forbedre bymiljøet for at skabe en mere attraktiv og rar by at færdes i til glæde for byens borgere, erhvervsliv og besøgende. Vi vil skabe en hel by med spændende oplevelser, moderne byfunktioner og gode miljøer, så den tiltrækker flere mennesker som vil bo, arbejde, handle, studere og bruge kultur- og fritidstilbud. Vi vil sørge for flere gode boliger, ved omdannelse, fortætning og renovering. Vi vil skabe gode rammer og betingelser, så handelsmiljøet og erhvervs-, kultur- og fritidslivet udvikler sig. Vi vil arbejde for en grønnere og mere bæredygtig by. Vi vil skabe gode og varierede byrum. Mange byrum kan forbedres ved at gøre åerne og fjorden og dermed vandet mere synligt i byen. Det sker også med flere springvand og vandskulpturer.

7 SPINDERIHALLERNE VOLMERS HAVE MARY S BYPARKEN NØRRETORV 9 CYBERRAMA VOLMERS PLADS DRAGEHAVEN Grønt Kulturstrøg Handelsstrøg Blåt Oplevelsesstrøg DÆMNINGEN 10 UNO-X-GRUNDEN 11 BRYGGEN 15 LIDO 16 6 VED ANLÆGET MARIAS PLADS SØNDERTORV 17 SØNDERÅ POST- OG DSB GRUNDEN

8 8 Boulevardbyen Strategi og handlingsplan for en kreativ bydel i bevægelse Vi omdanner løbende Boulevardbyen til en kreativ bydel med en blanding af funktioner, der tiltrækker de innovative og kreative kræfter og iværksættere, så der opstår nye kulturer og synlig dynamik. Vi udvikler og udvider området ved DGI-Huset til et center for kultur, idræt og sundhed og vi skaber større og bedre faciliteter for konferencer og messer samt udvidet hotelkapacitet. Vi udvikler området vest for Boulevarden til eksisterende og nye uddannelser og en Campusby, som indeholder boliger og servicefaciliteter til uddannelses-, iværksætter- og erhvervsmiljøet. Vi vil omdanne området øst for Boulevarden til en tættere/højere by med både boliger, erhverv og andre byfunktioner. Vi udvikler innovative og kreative erhvervsklynger omkring Spinderihallerne. Vi eksperimenterer med forskellige miljøindsatser, nye energiformer, byøkologi og særlige kunst og arkitektoniske udtryk.

9 9 1 3 FLEGMADE CAMPUS 1 3 CAMPUS FLEGMADE 1 3 CAMPUS 2 FLEGMADE 4 DGI-HUSET 2 DGI-HUSET VEJLE 2 4 HOTEL & KONFERENCE DE FEM SØSTRE DE FEM SØSTRE 4 DGI-HUSET VEJLE DE FEM SØSTRE

10 10 Havnebyen strategi og handlingsplan for en maritim bydel med erhvervshavn og ny by Vi vil arbejde på at helhedsplanen for havneområdet sikrer den fortsatte udvikling af erhvervshavnen og at de udtjente havnearealer kan udnyttes til byformål og rekreativ anvendelse, så havnen og byen dermed kobles tættere sammen. Vi har en plan for området ved lystbådehavnen, hvor der udvikles et unikt bymiljø med en kanalby. Her skal være en blanding af boliger, erhverv, kultur- og fritidsanlæg, en renoveret lystbådehavn og ny kajakklub. En stor del af området er solgt til flere bygherrer. Vi vil styrke Vejle Havns udviklingsmuligheder som kompakt havn og udnytte indspulingsarealet til nye havnearealer. Vi vil etablere sti og grøn forbindelse fra Havnepladsen til Bølgen og videre ad en promenade ved Bølgen og sti til Skyttehusbugten. Vi vil omdanne områderne og butikkerne ved Sjællandsgade og Toldbodvej til lettere erhverv. På havneområdet etableres ny bebyggelse som en støjmur ift. området ved Ibæk Strandvej. Det udlægges til centerformål for større udvalgsvarebutikker, og evt. boliger i den østlige del. Vi vil udvide Havneruten til 4 spor og føre trafikken i tunnel ved Havnepladsen. Det giver arealer, hvor der kan bygges kontorer, boliger og hotel samt en ny havneplads.

11 BØLGEN 2 LYSTBÅDEHAVNEN KAJAKKLUBBEN LYSTBÅDEHAVNEN BØLGEN OG PROMENADEN 1 HAVNEPLADSEN LYSTBÅDEHAVNEN ERHVERVSHAVN IBÆK STRANDVEJ 4 3 HAVNEPORTEN 5 TRIANGLEN - HAVNEPARKEN 5 HAVNEPLADSEN HAVNEPLADSEN

12 12 Mikropolzonen strategi og handlingsplan for en grøn bydel i høj og stor skala Vi har skabet en Mikropolzone som skal være ramme for store by- og oplevelsesfunktioner, der tiltrækker mange mennesker og vi udvikler Sønderå området til et spændende grønt og rekreativt/aktivt byrum med mange forskellige scener langs åen. Vi udvikler Post- og DSB grunden til et oplevelsescenter med publikumsorienterede serviceerhverv og oplevelsesfunktioner evt. i form af oplevelses- og videnscentre. Her skal også være plads til videnstunge virksomheder og detailhandel. Vi vil renovere og fortætte den eksisterende bebyggelse på nordsiden af Sønderå, så den tilpasses fremtidens behov for detailhandel og kultur- og fritidsanlæg. Det gælder Å- centeret, Enghavecenteret, Domus og endelig DGI-huset med nye idrætshaller og større konference- og messefaciliteter.

13 DGI-HUSET VEJLE DGI-HUSET 3 3 DE FEM SØSTRE SØNDERÅ SØNDERÅ DE FEM SØSTRE 1 2 HOTEL & KONFERENCE 3 SØNDERÅ 4 POST/DSB GRUNDEN BRYGGEN BRYGGEN 5 POST- OG DSB GRUNDEN POST- OG DSB GRUNDEN

14 14 Gode og spændende bomiljøer - med hver deres karakter. Vi ønsker mere liv i byen, derfor skal der også bygges mange flere attraktive boliger i Vejle by. Vi ved, at Vejle by og kommunen er attraktiv som bosætningskommune for mange forskellige borgere, som også har forskellige boligbehov og boligønsker. Boligen og adressen er væsentlige for identiteten. Derfor skal hvert boligområde skal have sit karakteristiske arkitekturudtryk og med særlige herlighedsværdier i udearealerne og bydelen. Borgerne skal have et bredt udbud af boligtyper at vælge i mellem og en større frihed til at skabe den individuelle bolig med det individuelle udtryk. Så udbuddet skal spænde mellem de eksklusive og dyre boliger og til de eksperimenterende, rå og billige boliger. Kvalitet, kreativitet og eksperimenter i arkitekturen er nøgleord for udvikling af vore nye boligområder. Vejle by har plads til mange nye byboliger, specielt i Havnebyen og i Boulevardbyen. Disse områder er under omdannelse fra erhverv til blandede byfunktioner. Når store dele af områderne ombygges er her plads til spændende avantgarde arkitektur og eksperimenter inden for boligbyggeri. Det gælder både boliger i den dyre skala, men absolut også boliger til unge og andre med lave indkomster. Vi søger at få en god spredning i boligstørrelserne og huslejeniveauet, så der er et boligtilbud til alle uanset indkomst. Ved udvikling af nye boligprojekter kan der skabes et mere broget, mangfoldigt og interessant bymiljø ved at udnytte dele af den eksisterende bebyggelse. Konkret betyder det at: Byboligerne i Midtbyen integreres med øvrige byfunktioner og bygges som infillbyggeri, tagetageboliger og ved omdannelse af kontorer og lagerrum. Vi vil skabe et fortættet byliv ved at bygge højere på udvalgte steder og med høje krav til kvalitet i boligerne og opholdsarealerne. Havnebyen udvikles med en ny og markant arkitektur. Bølgen med 115 boliger og den nye bydel ved lystbådehavnen med erhverv og boliger er undervejs. Her bliver et unikt bymiljø med fin blanding af boliger, erhverv, kultur- og fritidsanlæg. Der skal være spændende boliger til alle indkomstgrupper. Boulevardbyen er et byområde, der vil blive kraftigt omdannet. Her skal bygges en ny campusby med uddannelser, boliger og servicefunktioner for at give bedre betingelser for et innovativt studiemiljø og for udvikling af nye uddannelser. Boligerne skal være attraktive for unge studerende, men også voksne kursister. Boligerne skal signalere et kreativt bymiljø. Arkitekturen, materialerne og sammensætningen med de øvrige byfunktioner skal give nye byoplevelser. F.eks. 30 db(a) boliger med særlig miljø- og støjhensyn. Området langs Flegmade vil også med tiden blive omdannet til blandet by, med forskellige typer boliger. Vi ønsker mere liv i byen, derfor skal der også bygges mange flere attraktive boliger i Vejle by. Vi er også interesseret i at få udviklet gode boliger med særlige lavt energiforbrug og med byøkologiske elementer.

15 15 - udbuddet skal spænde ml. eksklusive og dyre boliger og til eksperimenterende, rå og billige boliger. BOLIGER VED LYSTBÅDEHAVNEN BØLGEN Å-PERLERNE ÅPERLERNE BOLIGER PÅ UNO-X-GRUNDEN DE DEFEM FEMSØSTRE SØSTRE BOLIGER I CAMPUSBYEN DEN GRØNNE SMARAGD VARDEVEJ MØLHOLM HAVE KANALBYEN VED LYSTBÅDEHAVNEN TRIANGLEN HAVNEPARKEN BOLIGER PÅ HAVNEPLADSEN

16 16 Attraktive arbejdspladser - & uddannelser Vejle by skal have et mere internationalt erhvervs- og kulturmiljø, så byen bliver centrum for det erhvervsliv, som skal agere i det internationale erhvervsmiljø. Vejle kommune arbejder for at hæve vidensniveauet i regionen og fremme globaliseringen ved at skabe netværk på tværs af geografi, sprog, kultur og administrative niveauer. Det er vigtigt at uddannelsesinstitutionerne løbende udvikler deres tilbud, så de hele tiden afspejle fremtidens behov for viden, og for nye uddannelseskombinationer, herunder uddannelser på universitetsniveau. Vejle kommune er meget stærk på iværksætterindsatsen. Vi stimulerer iværksættermiljøerne med erhvervsservice, økonomi og fysiske rammer. De kreative iværksættere inden for kultur, IT, kunst og oplevelseserhvervene vil få bedre råderum og blive mere synlige i bl.a. i Spinderihallerne. IT-innovation skal styrkes. Det er en af de centrale drivers i oplevelsesøkonomien, fordi flere oplevelsestyper bliver it-baserede. It-teknikken findes i computerspil, musik på mobiltelefoner, software, der sætter forbrugere i stand til at komponere musik, håndholdte computere, der formidler kunst på museet og meget mere. Oplevelsesvirksomhederne har stor stigning i beskæftigelsen. Oplevelsesvirksomheder skaber både jobs med vellønnede stillinger til kreative og højtuddannede talenter og gode stedbundne servicejobs til den lavtuddannede del af arbejdsstyrken. Oplevelseserhvervene skaber synergieffekter mellem kultur- og erhvervsliv. Vejle kommune vil i samarbejde med innovative virksomheder udvikle projekter og initiativer inden for videns- og oplevelseserhvervene, der kan gøre byen mere attraktiv og være med til at tiltrække nye borgere, virksomheder og stimulere turismen. Konkret betyder det at : Havnebyen bliver det nye cityerhvervsområde for viden- og oplevelseserhverv. Arkitekturen skal være fornyende med og spille op til den unikke lokalisering. Kirk Kapitals bygning tegnet af Olafur Eliason er et spændende domicilbyggeri. I Kanalbyen skal erhverv integreres med boliger, kultur- og fritidsfaciliteter, restaurationer og cafeer for at opnå et levende bymiljø med liv døgnet rundt. Sydkajen fastholdes som aktiv erhvervshavn, hvor kajarealet forbedres til moderne havnedrift og udvides med ny kaj på Indspulingsarealet. Sjællandsgade, Toldbodvej og Ibæk Strandvej skal udvikles til et spændende erhvervsmiljø med lettere erhverv med behov for en bynær lokalisering. Havnepladsen kan rumme ca m² bebyggelse, når trafikken føres i tunnel. Der kan opføres hotel, kontorer og boliger og en stor havneplads. Campusby bliver et spændende uddannelsesmiljø med nye uddannelser og fællesprojekter ml. erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne. Uddannelsesmiljøet kan udvikles til en videnpark og en bydel for kreative hoveder. Guldægget, de kloge hoveders hus, vil være byens markante fyrtårn og videncenter for innovation og samarbejde mellem erhverv og uddannelser. Spinderihallerne, Bizart, IT-innovation, værksteder til iværksættere i ældre erhvervsområder, kunsthåndværkere, gallerier mv. er alt sammen iværksættermiljøer af forskellige typer, som etableres og støttes af Vejle Kommune med lokaler, rådgivning og uddannelse. DGI-området udvikles med nye konference- og messefaciliteter, hotel og private/ offentlige virksomheder og klinikker for sundhed, forebyggelse og behandling. Post og DSB-grunden er under udvikling. Området skal have publikumsorienterede funktioner med private og offentlige virksomheder, som større detailhandelsbutikker, kontorer og vigtigst er at få et oplevelses- og videnscenter.

17 17 UNO-X-GRUNDEN DGI-HUSET VEJLE LYSTBÅDEHAVNEN MED ERHVERVSBYGGERI OG RESTAURANTER CyberRama bliver Danmarks svar på et center, der samler og udvikler innovationskompetencer på tværs af professionelle, studerende og besøgende. CYBERRAMA TORVEHALLERNE HAVNEPARKEN SPINDERIHALLERNE CAMPUSBYEN DGI-HUSET POST & DSB-GRUNDEN HAVNEPARKEN TRIANGLEN CAMPUSBYEN GULDÆGGET

18 18 Masser af kultur, sundhed & fritidsoplevelser Det er af vital betydning for Vejle kommune, at vi har en markant kulturel profil Et spændende kulturmiljø er en stærk konkurrencefaktor mellem byerne, Vejle by skal derfor markere sig meget stærkere på kulturlandkortet. Vejle by skal være en kulturel mangfoldig by som har et levende og broget kultur- og kunstnermiljø. De stærke kulturtilbud skal koncentreres i Midtbyen, for at opnå en synergi mellem kultur og byliv og for at give flere byoplevelser til borgere og besøgende. Vi lever i oplevelsessamfundet. Borgernes efterspørgsel på oplevelser stiger markant og der er god økonomi i oplevelsessamfundet. Oplevelserne skabes i den intense og mangfoldige by af en bred vifte af brancher og af private og offentlige initiativer, som turisme, forlystelser, sport, arkitektur, design, spil, tv, film, teater, kunst, forlagsvirksomhed etc. Vi skal samarbejde med oplevelsesvirksomhederne og udvikle kultur- og fritidsoplevelser, der styrker den lokale identitet, tiltrække investeringer, talenter og et stort publikum, også ud over landets grænser. Vi vil understøtte kunstner- og kulturmiljøer, også undergrundskulturen og de eksperimenterende kunstnere i stil med øvrige iværksættere. Sports- og fritidstilbud er vigtige i oplevelsessamfundet. Vi skal understøtte både eliten, bredden og de individuelle sportsudøvere, specielt inden for vores styrkepositioner. Udbygningen af DGI-huset med flere og bedre idrætsfaciliteter er udtryk for nogle af vore ambitioner på idrætsområdet. Byens offentlige rum er ramme om rigtig mange aktiviteter inden for kultur, sundhed og fritid. Byen skal derfor have forskellige byrum og bedre betingelser for aktive borgere, kunstnere og de mange fritids- og kulturmiljøer. Konkret betyder det at : DGI-Huset udbygges og renoveres med nye haller og idrætsfaciliteter som både kan bruge til idræt, men også konferencer, messer og kulturarrangementer. Det omfatter ny idrætshal, større svømmehal og bedre fællesfaciliteter. Spinderihallerne er en smeltedigel af kreative initiativer og aktiviteter med museum, børneteater, bokseklub, kunstnerværksteder og kreative iværksættere. Der udvikles et stort sundhedscenter ved DGI-huset med offentlige og private virksomheder og klinikker, der arbejder bredt inden for sundhed, forebyggelse og behandling. Byrummmet langs Sønderå indrettes over teamet scener ved åen. Ved lystbådehavnen bliver der bedre faciliteter for maritime sportsudøvere og rekreative arealer ved fjorden. Byens kulturfaciliteter: Musikteateret, Spinderihallerne, DGI-huset, Bygningen, Multipladsen, Økolariet, Torvehallerne, Lido, Domus, Spinderihallerne, Kunstmuseet, mv. skal udnyttes mere optimalt og i større sammenhænge. Vi vil deltage i internationale samarbejdsprojekter omkring sportsstævner og kulturprojekter inden for udstillinger, events, musik, dans, teater mv. Et nyt bibliotek udviklet til fremtidens behov for informationer, viden og oplevelser skal placeres centralt i Vejle by, hvis det flytter fra sin nuværende placering. Kunstmuseet kan udvides med et slankt Grafiktårn, der kan rumme museets enestående grafiksamling og øverst en udsigtsplatform.

19 19 OPLEVELSESCENTER PÅ POST- OG DSB GRUNDEN SPINDERIHALLERNE KUNSTUDSTILLING BRYGGEN DGI-HUSET MED IDRÆTS- OG KULTURFACILITETER SPINDERIHALLERNE GRAFIKTÅRN BYPARKEN KAJAKKLUB BOKSEKLUB LYSEVENT BYPARKEN LYSTBÅDEHAVN NATTELIV TORVEHALLERNE

20 20 Spændende handelsmiljøer - med unikke butikker & gode byoplevelser Vejle er Danmarks 5 stærkeste handelsby og den har et stort handelsopland Kommunen og de handelsdrivende skal hele tiden arbejde for at fastholde kunderne i Vejle by og fra det store opland. Byen har nu både spændende overdækkede butikscentre og et godt butiksmix i gågader under åben himmel. Som attraktiv handelsby skal byen have en god forsyning af spændende butikker, gode handelsoplevelser, god tilgængelighed, herunder let adgang til byen og nok parkeringspladser. Handelsoplevelser i butikkerne skal suppleres med by- og kulturoplevelser uden for butikkerne. Butikkerne, flotte gågader, pladser til ophold og aktiviteter, cafeer og restauranter skal understøtte hinanden. De skal derfor ligge tæt sammen for at skabe et godt handelsmiljø med en blanding af oplevelser, som teater, biograf, musik, kunst og arkitektur. Handelsgaderne og butikkerne skal derfor løbende gøres smukkere. Deres særlige karakter og stemning skal udvikles, så handelsgaderne og miljøet omkring fremtræder med en stærk storbyprofil. Handelsgaderne skal præges af butikker med det store og brede sortiment, men absolut også af de smalle, unikke og skæve butikker. Butikscenteret Bryggen og det overdækkede butikscenter Marys tilfører handelsbyen meget, men byen har også behov for at der udvikles butiksområder/strøg for tema- og specialbutikker og cafeer, som forhandler vin og delikatesser, kunsthåndværk, livsstilsprodukter, sport/fritid mv. Torvehandelen er en byoplevelse som gerne skal tilbage til byen evt. i moderniseret form. Konkret betyder det at : Vi skal sikre et hyggeligt og intimt handelsmiljø med mange spændende byrum i form af smukke gå - og sivegader med oplevelser og byinventar i god kvalitet, bænke, belægning, beplantning, belysning, kunst og med udeservering ved cafeer og restauranter. Vi skal arbejde for at fastholde et meget koncentreret og tæt handelscenter, hvor butikssammensætningen består af et bredt og attraktiv mix fra store kædebutikker til små unikke butikker. Vi har planer om 2 p-huse ved Multipladsen og Marias Plads. Der opstilles infotavler med informationer om adgangen til p-pladserne fra indfaldsvejene og i byen i øvrigt Vi skal arbejde for fælles initiativer og mere synergi mellem City Vejle og byens kultur- og fritidsinstitutioner og andre relevante partnere, herunder hotel- og restaurationsbranchen samt turisme- og oplevelsesvirksomheder. Åcentret er et ældre utidssvarende center, som vi forventer vil blive renoveret og udvidet så den unikke beliggenhed ved Sønderå og gågaden udnyttes bedre. På Post- og DSBgrunden er der mulighed for også at indpasse butikker i det samlede projekt. Det er vigtigt at der etableres cafeer og restauranter i butiksgaderne, og at byrummene i midtbyen har en kvalitet og en udformning, så der er mulighed for mange forskellige typer ophold og aktiviteter, som ar sidde, snakke og kikke, lege, spille og hvile.

21 21 KUNST I BYEN SHOPPINGCENTER MARYS BRYGGEN BRYGGEN LYSEVENT - BYPARKEN GÅGADEN - KUNST NØRREGADE MARYS NØRRETORV GÅGADEN - OPHOLD GÅGADEN - BYEN SOM SCENE FORNYELSE ÅCENTRET SØNDERGADE SHOPPINGCENTER MARYS MARYS

22 22 Byrum for alle - til pause, leg, oplevelse og bevægelse Vejle bys smukke beliggenhed ved fjord, skræntskove og ådale skal afspejles i byen med smukke byrum, frilagte åer og grønne pladser. Vandet og naturen er meget synlig i Vejle by, og det vil vi bygge videre på i den fortsatte byudvikling. Vi skal udvikle byrum med koncentrerede byoplevelser, aktiviteter og gode åndehuller og hvor det er relevant også med et urbant naturindhold. Byens rum er en meget vigtig del af byens udtryk. Gader, pladser, parker og torve binder byen sammen og giver byen karakter. Derfor arbejder vi bevidst på at skabe et flot bymiljø med spændende og gode byrum, som kan bidrage til byens liv og attraktion. Byrummene skal være til gavn og fornøjelse både for byens borgere, byens brugere og besøgende. De skal opfylde mange behov, leg, spil, hvile, rekreation, underholdning, og meget mere. De skal appellere til alle aldersgrupper, og derfor må vi nødvendigvis have forskellige typer byrum. Byrummene skal udformes med meget forskellig karakter afhængig af funktion og placering. Nogle skal være rå og rustikke, andre grønne og tætte. For at få nogle gode byrum med en unik udformning inddrager vi kunstnere lige fra starten i de fysiske projekter, hvor de kan bidrage til at forbedre kvaliteten og oplevelsen af det færdige anlæg. Vi har meget vand i byen, åer og fjorden og vand omkring vore skulpturer. Og vand er altid fængslende. Vand i bevægelse fanger opmærksomheden, giver ro og stemning. Vi vil derfor fortsat gøre vandet synlig i byen i alle afskygningen, fra stier og bedre adgang til åerne, promenade ved fjorden, flere skulpturer med springvand og kanaler ved den nye bebyggelse ved lystbådehavnen. Byen lever også om natten, hvor den på grund af belysning ser helt anderledes ud. Der er mange muligheder for at skabe en hyggelig og god stemning i byen med forskellige former for belysning. Særlige bygninger og pladser i byen kan fremhæves og gøres mere attraktive med bevidst brug af belysning eller med lyskunst. Konkret betyder det at : Vejle - Grøn og Blå, Visioner for byrum er visioner og planer for, hvordan vi skal fortsat arbejde med udvikling af byens rum og pladser, for at skabe et intenst og flot bymiljø som kan understøtte de øvrige byfunktioner og tiltrække flere mennesker. Vi lægger meget vægt på at indarbejde byøkologiske elementer, hvis det er foreneligt med byrummets funktion. Mikropolzonen får et fantastisk spændende og vital byrum med udvikling af mange scener og mulighed for aktiviteter langs Sønderå. Området er enestående med den brede Sønderå og med mange muligheder for nye bymæssige opholdsarealer, aktivitetsområder og nye funktioner. Vi er i gang med en samlet plan for byrummet fra Vejle Ådal til Vejle Fjord. Havnebyen får mange forskellige typer byrum og rekreative arealer. Vi skal skabe bedre sammenhæng og adgang til fjorden fra midtbyen med en ny park og stiforbindelse til Bølgen, Kanalbyen ved lystbådehavnen, stranden ved Albyen og Skyttehushaven. Byudstyr i god design og kvalitet, som skilte, bænke, lamper, affaldsspande og belægning signaler en velholdt, bæredygtig og flot by. Vi arbejder meget bevidst med lys og belysning af pladser, bygninger og beplantning for at fremhæve stemninger og skabe trygge og flotte omgivelser i byen om aftenen. Landskabet og naturen i Vejle by og omegn er et enestående aktiv for Vejle og hele regionen. Naturen skal være en stærkere og mere synlig del af byens udtryk. Vi skal have flere grønne byrum og gjort byens facader og tage grønnere. er

23 23 PLADS VED VISSINGSGADE MARIAS PLADS - INSPIRATION VED SØNDERÅEN KANALBY VED LYSTBÅDEHAVNEN RÅDHUSTORVET SØNDERÅ MØLLEÅ/DÆMNINGEN GRØN VÆG I VEJLE VED SØNDERÅEN TEKNISKE ANLÆG SOM KUNST KIRKETORVET

24 24 Trafik tryg og sikker - til fods, på cykel eller i bil Vejle Midtby skal være et rart sted at færdes i for alle, uanset om man er til fods, på cykel eller er i bil. Vi har i mange år arbejdet med at gøre forholdene bedre for alle ved at skabe større kapacitet for biler på den ydre ring Ring 1 (Havneruten og Boulevarden m.fl), så støj og luftforurening kan minimeres i den indre by. Når der opstår problemer på Vejlefjordbroen, ledes trafikken gennem Vejle by. Havneruten skal derfor forbedres, så vi sikrer en varig løsning for afviklingen af trafikken mellem Fredericiavej til Horsensvej. Samtidig er der lavet større renoveringer af gade- og torve på og omkring de tre gamle gågader til glæde for alle, der ønsker at bo i midtbyen eller færdes der som borger eller turist til fods eller på cykel. Der vil i de kommende år blive arbejdet videre med gågaderenoveringer og gennemførelse af den indre ringvej (Cityringen) omkring centrum, så denne kan gøres attraktivt som en logisk og nem vej med gode og overskuelige parkeringsforhold for de bilister, der har et ærinde eller bor i Midtbyen. Når en bygade er renoveret, kommer der flere mennesker i gaden. De private ejere renoverer deres ejendomme og der kommer ofte nye funktioner som nye eller renoverede butikker, restauranter eller lignende i stueetagen. Vi arbejder på at gøre Vejle by mere attraktiv som bosætningsby og uddannelsesby ved sikre bedre forhold for cyklister og fodgængere.vi skal sikre os, at der er et flot sammenhængende stinet på tværs af byen, bl.a. langs åerne. Og at de planlagte nye sivegader, gågader og øvrige bygader etableres, så de matcher byen mål for høj kvalitet og flot udformning, Inden Mølleåen på Dæmningen blev overbygget i 30érne var der også mange, meget forskellige broer over Mølleåen. De har været inspiration for udformningen at de nye broer. I øvrigt er byens broer markante elementer i bybilledet, og de skal derfor designes med tanke på at de giver fysiske og visuelle oplevelser. Konkret betyder det: I de kommende år renoveres: Orla Lehmanns Gade, Tønnesgade, Rådhustorvet, Klostergade, den sydlige del af Vedelsgade, Kirkegade, den sidste del af Vissingsgade og Grønnegade, åbning af Mølleåen frem til Havnegade, og endelig pladsen ved Havnegade/trafikterminalen og Havnegade, der bliver navlestrengen mellem Vejle Midtby og Havnepladsen. Busserne skal have førsteprioritet i udvalgte kryds. Der skal laves busbaner, hvor det er muligt. Vi starter med Nørrebrogade frem mod Nørretorv. Havneruten forbedres mellem Horsensvej og Fredericiavej som er en vigtig del af Ring 1 og livsnerven for trafikken til og fra havnen. Trafikken kan føres i 4 kørespor gennem en tunnel ved enden af havnebassinet. Hele strækningen mellem Fredericiavej og Horsensvej gøres 4-sporet. Alle lastbiler fra byen til E45 ledes via tunnelen til Horsensvej mod motorvejen, så Fredericiavej aflastes for lastbiler. Dette koordineres med udbygningen af E45 mellem Vejle Nord og Vejle syd til 6 spor. Fredericiavej skal kunne tage flere biler, så der bliver mindre kø. Det skal ske ved at lave færre kryds på Fredericiavej samt ved at optimere signalreguleringerne. Flere P-huse, både private og offentlige, i tilknytning til Ring 0. Der kan bygges p- hus på Abelones Plads, ved Føtex parkeringspladsen/ved Anlæget og Maria Plads kan omdannes til både park og p-huse. Fodgængeres og cyklisters forhold skal løbende forbedres. Der skal være et sammenhængende grønt stinet fra fjorden til ådalen og fra Sønderå til Grejs å. Vi forbedrer stierne og områder til ophold med nye belægninger, kunst, lys og inventar til leg og aktiviteter.

25 25 Projekter MOD HERNING 4-sporet motorvej MOD ÅRHUS ( ) færdig færdig BILLUND færdig MOD BILLUND 6-sporet motorvej (2014) VEJLE 2-sporet motortrafikvej (2010) MOD ÅRHUS 2 spor MOD KBH Elektroniske informationstavler ved indfaldsvejene og ved Cityringen gøre det nemmere at finde ledige p-pladser tæt på. Tunnel under Havnepladsen vil betyde mange fordele for byens udvikling og sammenhæng. Den vil forbedre forbindelsen mellem byen, fjorden og den nye bydel med boliger, erhverv og lystbådehavn på nordsiden af Havnen. Ved fremkommelighedsproblemer på Vejle Fjord Broen skal der sikres alternativ rute med forbedret fremkommelighed via Horsensvej, Havneruten, Fredericiavej. Ring 2 MOD BILLUND Ring 1 Færdig spor 4 spor 4 spor+ tunnel 2 spor E45, 6 spor (2014) Statsvej Eksisterende vej opgraderes 4 spor Mulige nye veje Ring 1 Udvidelse af Vejle fjord broen MOD KBH/HAMBORG

26 26 Vejle lokal og global Vejle samarbejder med og inspireres af byer i hele verden Bergen Oslo Vejle Dublin Manchester Liverpool Amsterdam Hambur London Bruxelles Paris Zürich Lyon Milano Bilbao Madrid Barcelona Sevilla

27 Inspiration fra hele verden Nye udfordringer Vejle by er en vækstdynamo, som spiller stærkt ind på udviklingen i regionen og landsdelen. Og det skal byen fortsat være. For at opretholde vækst og bæredygtig udvikling og samtidig sikre at vor lokale identitet, vore styrker og byens mangfoldighed bevares, må vi være klar på hele tiden at tage nye udfordringer op. Udfordringerne ligger overalt, og mange er af international karakter. International konkurrence kræver samarbejde Den kulturelle og økonomiske globalisering ændrer hele tiden de udviklingsmæssige forudsætninger og muligheder for byerne. Den øgede mobilitet i erhvervslivet, på markedet og hos den enkelte borger gør, at der er større konkurrence mellem byer, regioner og lande. Derfor er samarbejde i større regioner vigtige. Vejle er en del af den østjyske storbyregion, som skal udvikle sig til en stærk byregion med international konkurrencedygtighed og være drivkraft for vækst i Danmark sammen med Ørestadsregionen. Hånd om udviklingen Samtidig er Vejle en kommune, der selv tager hånd om udviklingen. Vejle skal selv sikre sin egen unikke udvikling ved at søge inspiration i og samarbejde med byer fra hele verden. Vi skal arbejde med kreativitet og innovation for at kunne transformere nye ideer udefra, så de passer til os og skaber fremgang i vores område. Det gælder om at bevare vores lokale identitet, og hele tiden at arbejde for at skabe merværdi både økonomisk, socialt og mentalt for Vejleområdet. Helsinki Oslo Stockholm København mburg Berlin München Århus Østjyske bybånd Billund Rom Vejle Øresundsregionen København 27

28 28

SENTRUMSKONFERANSEN 20. OKTOBER 2016 Å VELGE OG VILLE SENTRUM I BYEN VEJLE - DANMARK

SENTRUMSKONFERANSEN 20. OKTOBER 2016 Å VELGE OG VILLE SENTRUM I BYEN VEJLE - DANMARK SENTRUMSKONFERANSEN 20. OKTOBER 2016 Å VELGE OG VILLE SENTRUM I BYEN VEJLE - DANMARK Udviklingskonsulent Bodil Øllgaard, Vejle Kommune Arkitekt maa. Henrik Stjernholm, StjernholmArkitektur.dk DET VIL VI

Læs mere

Vi arbejder på at skabe stærk byudvikling i Vejle by og i hele kommunen.

Vi arbejder på at skabe stærk byudvikling i Vejle by og i hele kommunen. HS/BØ/KE TF-udvikling / Skov og natur 21.9.09 Z/foredrag/Leif skovs Tale KTC årsmøde BØ/HS/KS 21.9.09 Velkomsttale til KTC-årsmødet 22. september 2009 Velkommen til Vejle Hjertelig velkommen alle sammen.

Læs mere

HVOR OG HVORDAN VIL VI BO? BYUDVIKLING OG BOSÆTNING I VEJLE

HVOR OG HVORDAN VIL VI BO? BYUDVIKLING OG BOSÆTNING I VEJLE HVOR OG HVORDAN VIL VI BO? BYUDVIKLING OG BOSÆTNING I VEJLE Henrik Børsting Aagaard Leder Kommuneplan og Udvikling, Vejle Kommune 26. November 2010 VEJLE I TAL Stigende befolkningstal (2007/104.101, 2010/106.603)

Læs mere

Byliv i Vejle, fra tanke til handling en kreativ metode. Teknisk direktør Erik Dahl-Rasmussen, Vejle Kommune

Byliv i Vejle, fra tanke til handling en kreativ metode. Teknisk direktør Erik Dahl-Rasmussen, Vejle Kommune Byliv i Vejle, fra tanke til handling en kreativ metode Teknisk direktør Erik Dahl-Rasmussen, Vejle Kommune VI VIL SES FRA MÅNEN Innovation og udvikling kræver at man er villig til forandring Vi vil gøre

Læs mere

STRATEGISK MIDTBYPLAN

STRATEGISK MIDTBYPLAN STRATEGISK MIDTBYPLAN RANDERS MIDTBY INDSATSER RANDERS MIDTBY FORANDRER SIG DETAILHANDEL Detailhandel er med til at skabe byliv og grundlag for andre funktioner fx restauranter og service. Hvor vil vi

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 13. marts 2019 Sagsnr. 2019-0066376 Dokumentnr. 2019-0066376-2 Intern høring af Forslag til Kommuneplan 2019 - Skabelon til høringssvar

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG VISION VEJEN Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG Forord Missionen, visionen og indsatsområderne er rammen for det videre arbejde. Handlingskataloget konkretiserer det kommende arbejde og vil i foråret

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Byudvikling NOTAT 21. marts 2019 Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3.

Læs mere

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Kira Maria Svankjær, chefkonsulent Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Jyllinge nyt halområde og boligudbygning Strategi bliver til virkelighed - i byudviklingen! Fortætning og byomdannelse

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Bystrategi for Augustenborg

Bystrategi for Augustenborg Bystrategi for Indhold Byens identitet... side 3 Baggrunden for bystrategierne... side 3 Inddragelse af s borgere... side 4 Selve bystrategien... side 5 De fire fokusområder Natur og landskab Udfoldelse

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Bjarne Holm Markussen, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Borgerpanelundersøgelse Forholdene i Indre By Gennemført 24-27. februar 2017 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Sammenfatning: Indre By som helhed Prioriteringer med hensyn

Læs mere

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge Butikker på Vestergade mod gadekæret. Gaden udgør den nordlige grænse af projektområdet. Materialet er bygget op i to dele: 1 Helsinge

Læs mere

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 1 Lene Schaumburg arkitekt og indehaver 2 INDHOLD POTENTIALEANALYSE PRÆSTØ INDRE BY 2013 indledning 1 Baggrund og rammer 2 Præstø i dag 3

Læs mere

Håndværkerkvarteret. debatoplæg. april 2015

Håndværkerkvarteret. debatoplæg. april 2015 Håndværkerkvarteret debatoplæg april 2015 Baggrunden for dette debatoplæg Byen udvikler sig, og byomdannelsen nærmer sig Håndværkerkvarteret fra flere sider. Godsbanearealet vest for og Eternitten sydøst

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Konklusioner, vurderinger og anbefalinger fra ICP, Institut for Center-Planlægning, februar 2016 Dramatisk fald i antallet af handelsbyer i Danmark I de kommende

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition Vi ønsker mangfoldighed og sammenhæng nær & DYNAMISK Derfor vil vi styrke og udbygge kommunen, så hvert område bruger sin egenart og sine specielle kvaliteter

Læs mere

Cafedrøftelserne på borgermødet på Horsens Kunstmuseum den 29. september 2011 om udviklingen i Horsens

Cafedrøftelserne på borgermødet på Horsens Kunstmuseum den 29. september 2011 om udviklingen i Horsens Cafedrøftelserne på borgermødet på Horsens Kunstmuseum den 29. september 2011 om udviklingen i Horsens Debattemaer i 1. runde Byvækst og byomdannelse i Horsens - hvilke bymæssige kvaliteter skal vi satse

Læs mere

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted DETAILHANDELSSTRATEGI 2016 Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted Forord Denne detailhandelsstrategi er resultatet af den proces, som Byrådet i Vejen Kommune igangsatte i foråret 2015.

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning

HERNING+ Sygehusgrunden i Herning HERNING+ Sygehusgrunden i Herning NYE MULIGHEDER MIDT I HERNING 55 1 ET PLUS I BYEN 2 nye gadeforløb føres gennem området og danner et stort plus. Der hvor hvor forbindelsesveje krydser, opstår det nye

Læs mere

Fremtidens Nordøst Amager

Fremtidens Nordøst Amager WORKSHOP LØRDAG DEN 27. SEPTEMBER KL. 14.00 16.00 STRANDLODSVEJ 69: Fremtidens Nordøst Amager INTRO Side 1-2 indeholder en opsamling på workshoppen og de forskellige input og diskussioner. På side 3-5

Læs mere

Visionsplan for Hårlev

Visionsplan for Hårlev Visionsplan for Hårlev 1 2 VISION FOR FREMTIDENS HÅRLEV Hårlev er stationsbyen i Ådalen. I Hårlev har vi det hele. Skønne naturoplevelser i baghaven, boliger til alle aldersgrupper, et levende handelsog

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 19:00 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 11 Godkendelse af dagsorden 3 12 Opsamling på tema om byens rolle - nu og frem

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde OPSAMLING - WORKSHOP Borgermøde 06.02.2018 WORKSHOPPENS TEMAER HVORDAN SER LIVET & BYEN UD OMKRING ISS GRUNDEN UD I FREMTIDEN? BOLIG ERHVERV HVORDAN ER DE UDADVENDTE BOLIGER OG ERHVERV? HVORDAN ER BEBYGGELSES

Læs mere

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 Retningslinjekort for fortætning 3 Retningslinjer for fortætning 1.2.1 Fortætningsområderne afgrænses

Læs mere

Nyt butikscenter i Frederikssund

Nyt butikscenter i Frederikssund Nyt butikscenter i Frederikssund Det ny shoppingscenter i Frederikssund Der findes næppe en bedre mulighed for at placere et nyt center langs Frederikssund-banen, end her i Frederikssund, lige ved S-tognettes

Læs mere

Køge vender ansigtet mod vandet

Køge vender ansigtet mod vandet Artikel i PORTUS online magazine juli 2013 Køge vender ansigtet mod vandet Realdania By og Køge Kommune er i partnerskab om at udvikle centralt beliggende havne- og industriarealer til en levende og bæredygtig

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE 1 Odense Kommune Bystrategisk Stab Oktober 2014 Indledning De almene boliger

Læs mere

VISION FOR SKANDERBORG MIDTBY

VISION FOR SKANDERBORG MIDTBY VISION FOR SKANDERBORG MIDTBY VISION FOR - SKANDERBORG MIDTBY - En by vil ikke vil hjem fra - Indbydende gennem iscenesættelse af gaden - Fælles vi - Attraktiv for børnefamilier - Byens skal samles for

Læs mere

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 20. februar 2018 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Din guide til SilkeborgMotorvejen

Din guide til SilkeborgMotorvejen Din guide til SilkeborgMotorvejen Oplev med 130 i timen SilkeborgMotorvejen er ikke bare en almindelig motorvej. Den passerer gennem Silkeborg by og noget af det smukkeste landskab, Danmark har at byde

Læs mere

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune

Photo: Stiig Hougesen. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Photo: Stiig Hougesen Byudvikling i Roskilde Kommune Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune Bygger på kommunens styrker og planstrategi Beliggenhed i smukt landskab Balanceret bystruktur Centralt

Læs mere

V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN

V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN SAMMENHÆNG MELLEM PLANER PLANSTRATEGI Udkast til Planstrategi 2011 SUND VÆKST VÆKSTPLAN FREMTIDENS KØBSTAD HAL 3 CAMPUS Projektets udspring - Planstrategi SUND VÆKST

Læs mere

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010

Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling. Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Vision og politikker i Odense Kommune fra ord til handling Oplæg for letbane-folket Tirsdag den 17. august 2010 Fælles politikkoncept i Odense Kommune Vision: (Hvor skal vi hen? Meget langt sigte) - Fælles

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Dør byliv uden butikker? Dør butikker uden byliv? Urban Lab konference den 5. november 2015 Dorthe Bjerre. SYNERGII Når jeg er færdig, så skulle i helst sidde inde

Læs mere

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027

BILAG 2. Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 BILAG 2 Afstemning om partiernes ændringsforslag til udkast til Planstrategi 2015-2027 Oversigten følger rækkefølgen i udkastet til planstrategi. Sidetalshenvisninger refererer til udkastet. Understreget

Læs mere

You can have both - International strategi for Københavns Kommune

You can have both - International strategi for Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Bilag 1 You can have both - International strategi for Københavns Kommune 1) Fortællingen om København Det internationale arbejde skal understøtte kommunens fælles fortælling om byen

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Velkommen til Søndre Havn

Velkommen til Søndre Havn Velkommen til Søndre Havn På Søndre Havn i Køge er den tidligere erhvervshavn godt på vej til at blive omdannet til et attraktivt og levende boligområde med adgang til badestrand, strandeng og grønne områder.

Læs mere

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT Tidsplan DET MENER BYRÅDET Udbygningen af området skal ske i etaper og afstemmes med en udvikling af bymidten i øvrigt CENTRALE SPØRGSMÅL Hvordan kan området fungere som bydel, selv om det udbygges i etaper?

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Handelslivets styrke og strategier for revitalisering af bymidterne

Handelslivets styrke og strategier for revitalisering af bymidterne Handelslivets styrke og strategier for revitalisering af bymidterne Haslev, 12 maj 2015 Torsten Bo Jørgensen Projektleder COWI Plan og trafik 1 Tendenser Nethandel vokser Butikscentre går lidt frem Lille

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

Vision Greve - hvor livet er grønt

Vision Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt er udgivet af: Greve Kommune Greve Byråd Vedtaget af Greve Byråd december 2008 Henvendelse: Kontakt Ledelsessekretariatet

Læs mere

Odense fra stor dansk by - til dansk storby

Odense fra stor dansk by - til dansk storby Odense fra stor dansk by - til dansk storby Odense hovedby og vækstdriver Odense er Danmarks 3. største by og der bor ca. 194.000 indbyggere i kommunen Odense dækker et areal på 306 km2 Odense har ca.

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune

Rammer for erhvervsog videregående uddannelser. Politik for Herning Kommune Rammer for erhvervsog videregående uddannelser Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for rammerne for erhvervs- og videregående uddannelser - vision 7 1 - Unikke

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2

Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2 Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2 TIRSDAG D. 25. SEPTEMBER 2012 KL. 17-20 HEDEHUSENE STATION HOVEDGADEN 437 C 2640 HEDEHUSENE s.2 Forventningsafstemning Hvad er formålet med aftenen?

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET

MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET I Give udvikler vi kunsten til nye højder og udfolder kunsten i byrummet, i børnehøjde og blandt byens erhvervsliv. Kunst danner os som mennesker, øger vores livskvalitet

Læs mere

Viborg Midtby Bydelen

Viborg Midtby Bydelen Viborg Midtby Bydelen Viborg midtby er kendetegnet ved sin placering ved Nørresø og Søndersø og en velbevaret middelalderbykerne omkring Domkirken, Nytorv og Sct. Mogens Gade. Midtbyen ligger på skrænterne

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Debat om. Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Debat om Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale område

Læs mere

4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg. City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i

4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg. City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i 4. oktober 2012 Byplanmødet, Svendborg City branding Grundfortællinger og Byudvikling med bund i For 25 år siden valgte 83% af alle mennesker bosted efter virksomheden eller jobbet. I dag vælger 65% af

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar

Norddjurs Kommune. Kunst- og kulturpolitik Inddragelse, engagement og mangfoldighed. Høringssvar Norddjurs Kommune Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 Inddragelse, engagement og mangfoldighed Høringssvar Velkommen til Kunst- og kulturpolitik 2017 2020 (Side 4) Kunst- og kulturpolitikkens mål - Alle

Læs mere

BOLIGPOLITIK FOR BORNHOLM - INKL. STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER DET GÅR GODT PÅ BORNHOLM. Vedtaget 28. marts 2019

BOLIGPOLITIK FOR BORNHOLM - INKL. STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER DET GÅR GODT PÅ BORNHOLM. Vedtaget 28. marts 2019 BOLIGPOLITIK FOR BORNHOLM - INKL. STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER Bornholm er kendt for sin unikke natur og hyggelige historiske byer og fiskerlejer, der er velafgrænsede og harmonisk indpasset i landskabet.

Læs mere

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Forandringsprocesser i udsatte boligområder Realdania By i balance 8.3.2017 Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Fra områdebaseret til bystrategisk fokus Bebyggelsernes

Læs mere

Vedtaget. Tillæg 52. Silkeborg Kommuneplan

Vedtaget. Tillæg 52. Silkeborg Kommuneplan Vedtaget Tillæg 52 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd den 13. juni 2016 Offentliggjort den 20. juni 2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 52 til Kommuneplan 2013-2025.

Læs mere

Plan- og Erhvervsudvalget

Plan- og Erhvervsudvalget Plan- og Erhvervsudvalget Tilskud til erhvervsaktiviteter; 2,6 Turisme; 3,8 Tilskud Næstved Erhverv; 4,5 Plan- og Erhvervsudvalget Anlæg Nr. 2019 2020 2021 2022 2023 2024 1. prioritet 14-2 14-2 14-2a 14-2a

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

Strategiplan for KULTUR, IDRÆT OG FRITID 2017/2018

Strategiplan for KULTUR, IDRÆT OG FRITID 2017/2018 Strategiplan for KULTUR, IDRÆT OG FRITID 2017/2018 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? At alle borgere har mulighed for et aktivt og meningsfyldt fritidsliv At det er attraktivt at bidrage

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 8. januar 2013 Levende bymidter eller butiksdød! Eksempler fra Hjørring bymidte Dagligvarer på

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD ØRESUNDSBROEN HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN Hvidovre Erhvervspolitik 2011-2014 1 Pejlemærker for en proaktiv erhvervspolitik i Hvidovre Kommune Vi tager aktivt

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Odense Havn. En levende bydel ved vandet

Odense Havn. En levende bydel ved vandet Odense Havn Odense Havn En levende bydel ved vandet ODENSE HAVN Odenses 200 år gamle industrihavn er ved at blive omdannet til et attraktivt havneområde med boliger, erhverv, kultur, cafeer og rekreation.

Læs mere