FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? LÆRER- VEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? LÆRER- VEJLEDNING"

Transkript

1 klasse FÅ STYR PÅ LÆRER- VEJLEDNING STRØM Spænding, brand og gear Er du el-sikker?

2 2 3 TEMA: El-sikkerhed Højspænding Brand El-brand FÅ STYR PÅ STRØM KLASSE Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen. Historierne i materialet er fiktive. Faglige konsulenter: Inspektør Jan Sarup, Sikkerhedsstyrelsen Overlæge, ph.d. Anette Kærgaard, Arbejdsmedicinsk Klinik, Hospitalsenheden Vest. Bestilling af materiale kan ske på eller på Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg Tlf Fax sik@sik.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Forord HØJSPÆNDING Formål Unge i dødsulykker Om højspænding Om elektrisk stød Hjertestop Forbrændinger Stød Hvorfor kan fugle sidde på højspændingsledningerne? Forsøg med 4,5 volt batteri BRAND Formål Dødsbrande EL-BRANDE Formål El-brande Opladning Hvis der går ild i et el-apparat Hvorfor må man ikke sprøjte vand på et tændt el-apparat?. 15 STIKKONTAKTER Tema Formål Overbelastning og sikringer Elever Røgalarmer Kortslutning HPFI-AFBRYDER GIV 3 GODE RÅD Formål Forslag til cooperativ learning Opsamling til slut BAGGRUNDSVIDEN Elektriske begreber Spænding Strømstyrke Effekt (watt) Energi

3 4 5 FORORD Lærervejledning til Få styr på strøm Undervisningsmaterialet for eleverne på mellemtrinnet er bygget op om tre temaer, som har med strøm at gøre: H øjspænding Fokus på togenes kørestrøm eksempel: Ulykke med kørestrøm. B rand Fokus på brandrisiko i hverdagen derhjemme eksempel: Madlavning. E l-brand Fokus på overophedning og kortslutning hverdagssituationer. Eksempel: Mobilopladning. Lærervejledningen indeholder desuden: Forklaring på el-tekniske fagord m.v. Temaerne er valgt ud fra, at de skal være relevante for aldersgruppen og det skal være forhold, de selv kan have indflydelse på og ændre på. Materialet er baseret på, at eleverne skal være»eksperterne«, som gennem samtaler og gruppediskussioner når frem til, hvordan ulykker kan forebygges. Hensigten er, at eleverne på den måde tager alvoren og ansvaret på sig samtidig med, at de får oplevelsen af, at de selv har indflydelse og kan handle. Materialet består dels af fakta, dels af digtede historier, som eleverne kan relatere til og diskutere ud fra. Undervisningsmaterialet kan eventuelt indgå som del af et bredere undervisningsforløb om el i natur/teknik-undervisningen på mellemtrinnet.

4 6 7 HØJSPÆNDING FORMÅL At give eleverne forståelse for højspænding og hvor farligt det er. Det er vigtigt, at alle kender og respekterer det gule trekantede skilt med det sorte lyn, der advarer mod højspænding. KENDER DU DETTE ADVARSELSSKILT? Skiltet betyder højspænding og dermed livsfare. Når du ser dette skilt, skal du passe på. UNGE I DØDSULYKKER Hvert år sker der ulykker med unge og højspænding. Det sker, når unge kravler op på et holdende tog og får stød af kørestrømsledninger. I mange tilfælde dør de unge af det eller bliver hårdt kvæstede. Et fællestræk ved langt de fleste ulykker af den slags er: At der er flere unge sammen. At det sker i kådhed. At de unge er påvirkede. Eksemplet i»få styr på strøm«handler derfor om netop de forhold og om at stoppe dem, der vil kravle op på et tog. Supplement: Lav eventuelt en google- eller Infomedia-søgning på»ulykke køreledning«og brug virkelighedens seneste konkrete eksempler i klassens arbejde med temaet. På den måde bliver det tydeligt for eleverne, at den slags ulykker rent faktisk sker. Ud over køreledningerne på de elektrificerede strækninger af tognettet gennem Danmark er der også højspænding ved transformatorstationer rundt omkring i landet. Her er der højt hegn omkring for at undgå, at personer kan komme ind på området.

5 8 9 Højspændingsmaster, der transporterer strøm gennem landet, er naturligvis også livsfarlige at kravle op i hvis det er relevant i området, kan man tale om dem også. Alle områder med højspænding skal have det gule advarselsskilt med det sorte lyn placeret tydeligt. Advarslen betyder højspænding og dermed livsfare. EMNER/SPØRGSMÅL AT ARBEJDE MED TIL TEMAET OM HØJSPÆNDING Hvorfor ulykker sker? Manglende viden? Overmod? Osv. Hvad skal der til for at undgå, at unge dør i højspændingsulykker? Kan det være svært at sige fra og stoppe andre og hvorfor? OM HØJSPÆNDING Elektricitet betegnes som højspænding, når spændingen er på mere end 1000 V a.c. (vekselstrøm) eller 1500 V d.c. (jævnstrøm). Når elværkerne sender elektricitet over store afstande, sendes det som højspænding ofte på flere hundredtusind volt for at mindske energitabet undervejs og derved spare energi. Energitabet afhænger af strømstyrken (målt i ampere). Jo højere strømstyrke, des større energitab. Når elektriciteten transformeres til højspænding, nedsætter man strømstyrken, og derved bliver energitabet lavere. Undervejs til forbrugerne bliver elektriciteten igen transformeret til en lavere spænding (målt i volt). Tog: der skal volt til at drive et tog af sted gennem landet. Den energi får mange tog gennem køreledninger, der hænger 5-6 meter over sporet og det betyder, at ledningerne typisk er blot 1-2 meter over taget på en lukket togvogn. Ledningerne er ikke isolerede og er derfor livsfarlige at komme i nærheden af. Man behøver end ikke røre ledninger for at dø. De er livsfarlige i mindst op til halvanden meters afstand. DESUDEN Hvorfor er højspænding så farligt? Hvad kan der ske, når man får stød? OM ELEKTRISK STØD Et elektrisk stød kan give hjertestop og give både indvendige og udvendige forbrændinger. Et stød fra højspænding er så kraftigt, at man kan dø øjeblikkeligt af det. Også uden at have rørt ved ledningerne. HJERTESTOP Når et hjerte pumper blod rundt i kroppen, sker det, fordi elektriske impulser får musklerne i hjertet til at trække sig sammen. Hvis man får et kraftigt stød, risikerer man at sætte de elektriske impulser ud af funktion, og hjertet går i stå. Et elektrisk stød kan også give»hjerteflimmer«. Et stød kan forvirre de elektriske impulser, så hjertecellerne i stedet for at arbejde sammen begynder at vibrere uafhængigt af hinanden. Det får også hjertet til at gå i stå. For at få hjertet i gang igen, kan man bruge en hjertestarter en defibrillator. Den sender strøm gennem hjertet. Det kan nulstille de elektriske impulser og få hjertecellerne til at arbejde sammen igen.

6 10 11 Måske kan eleverne se boksen med en defibrillator, hvis der er en hjertestarter på skolen eller i nærheden? Det kan i den sammenhæng måske også være relevant at tale med dem om, hvad de skal gøre, hvis en person får hjertestop. FORBRÆNDINGER Elektricitet kan give forbrændinger. Når man får stød, løber strømmen igennem blodårerne og kan lave stor skade på blodårer, nerver og muskler. Det skyldes, at strømmen varmer muskler og væv op man kan populært sige, at de bliver kogt. Selv om der kun er et lille brændemærke på huden, hvor strømmen er løbet ind, kan de indre brandskaber være langt mere omfattende. Konsekvensen kan være ødelagte indre organer eller at legemsdele skal amputeres. Vis eventuelt eleverne en stump ledning, hvor isoleringen er i stykker eller lad dem pille isoleringen af så de ved, hvordan det ser ud og hvorfor, det er farligt at sætte sådan en ledning i stikkontakten: At de kan få stød. At der kan ske en kortslutning (se forklaring på kortslutning på side 14). HVORFOR KAN FUGLE SIDDE PÅ HØJSPÆNDINGSLEDNINGERNE? Man får kun elektrisk stød, hvis strømmen løber gennem kroppen til jord. Hvis man rører ved en elektrisk ledning, løber der strøm over på ens krop. Hvis strømmen også kan finde en vej væk fra kroppen f.eks. gennem det gulv, man står på løber der strøm gennem ens krop. STØD Man kan også få stød derhjemme. Hvis det er, hvad man kan betegne som et»rap over fingrene«, behøver det ikke være farligt. Præcist hvornår, det er farligt eller ej, er svært at sige, fordi mange faktorer spiller ind: Hvis man f.eks. har våde fingre, er det voldsommere. Hvilket underlag, man står på. Hvad man har på fødderne. Nogle af eleverne har måske prøvet at få stød, og temaet kan give anledning til, at de fortæller om, hvordan det var og omstændighederne. Hvad skyldtes det? Kunne de have undgået det? Det er den elektriske strøm gennem kroppen fra det ene sted med kontakt til det andet der giver os følelsen af at få stød. Det ene kontaktsted kan f.eks. være en ledning eller et elektrisk apparat, der er i uorden. Det andet kan være en ledning, en vandhane, en radiator eller gulvet. FORSØG MED 4,5 VOLT BATTERI Er spændingen meget lav, kan man ikke mærke noget. Hvis den er lidt højere, kildrer det. Ved at sætte tungen på begge poler på et 4,5 volt batteri kan man mærke strømmen kildre. Forsøget er helt ufarligt. Hvis spændingen til gengæld er over volt, gør det øjeblikkeligt ondt det er det, vi kalder et stød.

7 12 13 BRAND FORMÅL At eleverne lærer at bruge el-apparater med omtanke. Og at eleverne får forståelse for, at varme fra el-apparater hurtigt kan udvikle sig til brand, hvis man ikke er opmærksom. Snak eventuelt med dem om, hvor mange forskellige el-apparater, de selv bruger derhjemme: computer, tablet, elkedel, mikroovn, komfur, brødrister, krøllejern osv. Hvordan passer de på, når de bruger apparaterne? DØDSBRANDE Hvert år omkommer op mod 70 danskere i ildebrande. Langt de fleste er ældre mennesker, og i mange tilfælde skyldes det rygning i sengen. De fleste dødsbrande sker om natten i boliger uden røgalarm. Ved nogle få af dødsbrandene formodes det, at årsagen er uforsigtighed med elektriske apparater og uforsigtighed under madlavning. 2 Sprøjt dernæst vand på 1 Sluk for strømmen først PAS PÅ MIKROOVNEN Hvis du varmer mad i mikroovnen, skal du være sikker på at indstille uret rigtigt. Hold altid øje med mikroovnen, når den er tændt. Begynder maden at ryge, skal du slukke med det samme. Vær sikker på at vende posen med popcorn rigtigt, når du lægger den ind i ovnen vender den forkert, kan der gå ild i papiret. Brug aldrig skåle af metal i mikroovnen.

8 14 15 EL-BRANDE FORMÅL At give eleverne en fornemmelse for, hvor hurtigt en el-brand udvikler sig. Samtidig skal de have viden om, hvordan de skal forholde sig, hvis uheldet er ude. EL-BRANDE SNAK EVENTUELT MED ELEVERNE OM, OM DE LADER DERES TELEFONER OP OM NATTEN PÅ VÆRELSET? Hvorfor? Og hvor henne? Få dem til at diskutere, om de kan få andre og bedre vaner, så de lader op om dagen i stedet. Og om de har en røgalarm på værelset? De hyppigste årsager til el-brande er forkert brug af husholdningsapparater og fejl i de elektriske installationer. OPLADNING Et mindre antal brande skyldes opladning af mobiltelefoner, tablets og computere. Til gengæld er det noget, eleverne har med at gøre hver dag og sikkert også selv styrer på værelset, så derfor er det særligt vigtigt, at de gør det med omtanke. Man skal hive stikket ud eller slukke for strømmen på kontakten på væggen. Først derefter må man sprøjte vand på og slukke ilden. Ellers risikerer man, at strømmen bliver ledt videre gennem vandet, og man får stød. Kan man ikke komme til at afbryde strømmen, skal man lukke vinduer og døre til rummet, forlade boligen og tilkalde hjælp. Batteriet i både telefoner, tablets og computere kan blive varmt, og derfor bør de holdes væk fra seng, lænestol og andre brændbare materialer. Desuden kan en oplader være defekt især har der været eksempler på brande forårsaget af opladning med uoriginale opladere. HVIS DER GÅR ILD I ET EL-APPARAT Man skal hive stikket ud eller slukke for strømmen på kontakten på væggen. Først derefter må man sprøjte vand på og slukke ilden. Hvis man ikke kan komme til at afbryde strømmen, skal man lukke vinduer og døre Ved opladning bør f.eks. mobilen ligge på et bord eller en hylde uden til rummet, forlade boligen og ringe 112. brændbare materialer i nærheden. Opladning om natten: Det bedste og sikreste er at lade være. En defekt oplader eller en overophedet telefon kan i første omgang give røgudvikling og dermed give risiko for kulilteforgiftning. HVORFOR MÅ MAN IKKE SPRØJTE VAND PÅ ET TÆNDT EL-APPARAT? Vand leder strøm. Hvis man sprøjter vand på et tændt el-apparat, kan strømmen blive ledt videre, og man kan risikere at få stød.

9 16 17 STIKKONTAKTER TEMA Overbelastning af stikkontakter og ledninger. FORMÅL Afsnittet viser noget om el-forbruget i de hjemlige el-apparater og hvordan, man undgår at overbelaste stikkontakter og ledninger. Målet er, at eleverne får viden om sikker brug af stikkontakter og ledninger. OVERBELASTNING OG SIKRINGER Mange føler sig beskyttet mod brande i forbindelse med overbelastning, fordi de ved, at sikringerne normalt springer, hvis der sker en overbelastning. Sikringerne springer, hvis en elinstallation er overbelastet, eller hvis der sker en kortslutning i et el-apparat. Men sikringerne kan ikke altid beskytte mod brand som følge af overbelastning. For når der på grund af varmen i en overbelastet stikkontakt opstår dårlig forbindelse, vil elektriciteten forsøge at kompensere for den dårlige forbindelse ved at lave en lysbue det er det, vi kender som gnister. I en lysbue (gnist) er der stadig forbindelse for elektriciteten, og derfor springer sikringerne ikke. En lysbue bliver meget varm mere en 1000 grader. Derfor kan stikkontakten smelte, og strålevarmen kan antænde brændbart materiale i nærheden papir, køkkenrulle, viskestykker, tøj, tæpper osv. På et tidspunkt vil sikringerne registrere den dårlige forbindelse og slå fra. Men da kan en brand allerede have fået godt fat.

10 18 19 ELEVER Kan eventuelt prøve at tælle el-apparater i deres hjem og få fod på, hvor mange der er i køkkenet? På deres værelse? Og hvilket el-apparat bruger mest strøm? Hvor mange el-apparater er tilsluttet samme stikkontakt? Det kan give anledning til, at familierne får fokus på el-apparater og sikkerhed. RØGALARMER Eleverne kan også tjekke, hvor mange røgalarmer, der er i deres hjem. Er der røgalarmer, hvor det er nødvendigt? I køkkenet? Soveafdeling/værelser? I det rum, hvor vaskemaskine og tørretumbler står? Prøv eventuelt at illustrere det ved at kortslutte et 4,5 volts batteri ved at forbinde plus- og minus-polen med en lille ledning. I løbet af kor tid bliver batteriet varmt. Under normale omstændigheder springer hjemmets sikringer når der sker en kortslutning. En tynd kobbertråd i sikringen brænder over og afbryder for strømmen til den pågældende gruppe af stikkontakter. Når der sker en kortslutning, kan der imidlertid også opstå en lysbue (gnist), der kan starte en brand. HPFI-AFBRYDER H Står for højfølsom P Står for pulserende jævnstrøm F Står for fejlstrømsafbryder I Står for strøm En røgalarm koster kroner og kan sættes op i loftet med dobbeltklæbende tape. KORTSLUTNING Der sker en kortslutning, hvis strømmen løber direkte fra en fase til en anden. Det vil sige direkte fra det ene stik i stikkontakten til det andet, eller fra den ene kobbertråd i en ledning til den anden. En kortslutning kan f.eks. ske, hvis der opstår fejl i et elektrisk apparat, og hvis isoleringen på en ledning er ødelagt. Når der sker en kortslutning, bliver strømmen i ledningen eller i det elektriske apparat alt for stor. Den store mængde strøm danner varme i ledningen/el-apparatet, og det kan starte en brand. Siden 2008 har det været et lovkrav, at der i alle boliger skal være en HPFI-afbryder (som afløser for HFI-afbrydere, som var i mange ældre boliger tidligere). HPFI-afbryderen er med til at forebygge el-ulykker. Afbryderen beskytter personer mod elektrisk stød fra el-apparater og elinstallationer. Populært sagt kan HPFI-afbryderen mærke, om den strøm, der passerer ud i ledningsnettet, er af samme størrelse som den, der kommer tilbage. Afbryderen vil straks afbryde, hvis noget af den elektriske strøm på grund af en fejl i et el-apparat eller den elektriske installation bliver ledt til jord f.eks. gennem en person.

11 20 21 Arbejdet med emnet kan give eleverne anledning til at få deres forældre til at vise, hvor HPFI-afbryderen sidder i deres hjem. Og så kan eleverne jo være»el-eksperterne«, som forklarer forældrene om, at de skal huske at teste HPFI-afbryderen to gange om året. GIV 3 GODE RÅD FORMÅL At få fastholdt elevernes viden om sikker omgang med strøm. Ideen er, at de ud fra det, de har arbejdet med i materialet, skal vælge tre gode råd, som de kan give videre og begrunde, hvorfor de har valgt dem. Eleverne kan i grupper diskutere sig frem til tre gode råd, som de i tekst, tegning og billeder formidler på en planche, som kan hænges op i klassen eller ude på gangen. FORSLAG TIL COOPERATIV LEARNING En fra hver gruppe bliver ved planchen for at forklare, hvorfor de tre råd er valgt, mens de øvrige går rundt til de andre grupper for at høre om deres valg. OPSAMLING TIL SLUT Var de enige om de gode råd? Hvis ikke er der så nogen, som vil ændre deres, fordi de nu mener, at andre råd er vigtigere? Osv. Selvfølgelig er det vigtigt, at de gode råd, eleverne giver, er rigtige, men der kan sagtens være flere end tre gode råd at hente i materialet, så de behøver jo ikke at fokusere på helt det samme.

12 22 23 BAGGRUNDSVIDEN ELEKTRISKE BEGREBER SPÆNDING Spændingen måles i volt med et voltmeter. Er spændingen stor, kan energikilden lettere sende strøm gennem f.eks. en ledning. Spændingen er i dag 230 volt i de almindelige stikkontakter. ENERGI For at finde ud af hvor meget energi et elektrisk apparat omsætter skal man gange effekten med den tid, som apparatet har været tændt: STRØMSTYRKE Strømstyrke måles i ampere med et amperemeter. Det er strømstyrken, der opvarmer elpærer og ledninger. EFFEKT (WATT) Hvis man skal finde ud af, hvor meget energi et elektrisk apparat omsætter per sekund, taler man om effekt. Effekten måles i watt med et wattmeter. Jo større effekt, des større watt-tal og jo mere strøm løber der igennem det elektriske apparat. En kogeplade på 1000 watt omsætter altså 10 gange så meget energi per sekund som en pære på 100 watt. Når man ganger spændingen med strømstyrken, får man effekten: effekt tid = energi måles i: watt timer = watt-timer El-måleren viser normalt el-forbruget i kwh. 1 kwh svarer til 1000 watt-timer. spænding strømstyrke = effekt måles i: volt (V) ampere (A) = watt (W)

13 FAKTA OM SIKKERHEDSSTYRELSEN Sikkerhedsstyrelsen arbejder for at gøre sikkerhed så ukompliceret som muligt og for, at Danmark skal være et attraktivt land at drive virksomhed i og et trygt land at være forbruger i. Vi har ansvar for teknisk sikkerhed inden for bl.a. el, gas, forbrugerprodukter og fyrværkeri. Sikkerhedsstyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Du kan finde flere oplysninger på Nørregade Esbjerg Tlf Hjemmeside: sik@sik.dk Sikkerhedsstyrelsen 2018

HAR DU STYR PÅ STRØM?

HAR DU STYR PÅ STRØM? 1 7.-9. klasse HAR DU STYR LÆRER- VEJLEDNING PÅ STRØM? Spænding, brand og gear Er du el-sikker? 2 3 TEMA: El-sikkerhed 1. 2. 3. Højspænding Brand El-brand HAR DU STYR PÅ STRØM? 7.-9. KLASSE Undervisningsmaterialet

Læs mere

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert?

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert? Tænker du el-sikkert? - et undervisningsmateriale til natur/teknik i folkeskolens 5. og 6. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Farlig leg

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? UNDERVISNIGS- MATERIALE

FÅ STYR PÅ STRØM klasse. Spænding, brand og gear Er du el-sikker? UNDERVISNIGS- MATERIALE 1 5.-6. klasse FÅ STYR PÅ UNDERVISNIGS- MATERIALE STRØM Spænding, brand og gear Er du el-sikker? 2 3 TEMA: El-sikkerhed FÅ STYR PÅ STRØM 5.-6. KLASSE Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen.

Læs mere

HAR DU STYR PÅ STRØM?

HAR DU STYR PÅ STRØM? 1 7.-9. klasse HAR DU STYR UNDERVISNIGS- MATERIALE PÅ STRØM? Spænding, brand og gear Er du el-sikker? 2 3 TEMA: El-sikkerhed HAR DU STYR PÅ STRØM? 7.-9. KLASSE Undervisningsmaterialet er udarbejdet af

Læs mere

ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9.

ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9. ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse

Materialer: Strømforsyningen Ledninger. 2 fatninger med pære. 1 multimeter. Forsøg del 1: Serieforbindelsen. Serie forbindelse Formål: Vi skal undersøge de egenskaber de 2 former for elektriske forbindelser har specielt med hensyn til strømstyrken (Ampere) og spændingen (Volt). Forsøg del 1: Serieforbindelsen Materialer: Strømforsyningen

Læs mere

Lærervejledning. Lærervejledning til el-kørekortet. El-kørekortet er et lille undervisningsforløb beregnet til natur/teknikundervisningen

Lærervejledning. Lærervejledning til el-kørekortet. El-kørekortet er et lille undervisningsforløb beregnet til natur/teknikundervisningen Lærervejledning EVU El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat 2007 Højnæsvej 71, 2610 Rødovre, tlf. 3672 6400, fax 3672 6433 www.evu.nu, e-mail: mail@sekretariat.evu.nu Lærervejledning El-kørekortet

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

E l - Fagets Uddannelsesnævn

E l - Fagets Uddannelsesnævn E l - Fagets Uddannelsesnævn El-kørekort Lærervejledning El-kørekortet er et lille undervisningsforløb beregnet til natur/teknik første fase. Ved at arbejde med elementær el-lære er det vores håb, at eleverne

Læs mere

El-Fagets Uddannelsesnævn

El-Fagets Uddannelsesnævn El-Fagets Uddannelsesnævn El-kørekort Lærervejledning El-kørekortet er et lille undervisningsforløb beregnet til natur/teknik første fase. Ved at arbejde med elementær el-lære er det vores håb, at eleverne

Læs mere

Holdning, kendskab og vaner i forbindelse med fejlstrømsafbrydere

Holdning, kendskab og vaner i forbindelse med fejlstrømsafbrydere Holdning, kendskab og vaner i forbindelse med fejlstrømsafbrydere Undersøgelse gennemført for Sikkerhedsstyrelsen af WEBPOL online markedsanalyse i november 2010 Undersøgelsens gennemførelse Målgruppe

Læs mere

Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2

Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2 Hvordan foretager du et TJEK af brandsikkerheden i dit hjem FOREBYGGELSESPAKKE DEL 2 Nu er du klar til at udføre et brandtjek af din bolig Nu når du og din familie har læst forebyggelsespakke del 1 Hvordan

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen H610.1151.41.01 10 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt.

Læs mere

ILLUSTRERET VIDENSKAB

ILLUSTRERET VIDENSKAB ILLUSTRERET VIDENSKAB Danmarks største kraftværk - Devrim Sagici, Jonas Stjerne, Rasmus Andersen Hvordan foregår processen egentlig på Danmarks største kraftværk, Avedøreværket? Kom helt tæt på de enorme

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen 1 4 2 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt. * Installation

Læs mere

Forsyn dig selv med energi

Forsyn dig selv med energi Lærervejledning Formål I denne aktivitet skal eleverne vha. en ombygget kondicykel få konkrete erfaringer med at forsyne sig selv med energi, dvs. mærke energibehovet til at dække forskellige belastninger

Læs mere

Indledning Powerquest er et undervisningshjemmeside fra elektricitetsrådet om elsikkerhed. Hjemmesiden er delt op i tre tematiske episoder. Episode 1, der handler om el i almindelighed. Episode 2, der

Læs mere

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER Nedenstående er inspireret af en artikel sakset fra internettet, af en lykkelig selvlært BSA entusiast. LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER UDVIKLET AF JOSEPH LUCAS - MANDEN SOM OPFANDT MØRKET En ting som uretmæssigt

Læs mere

Indsatser ved solcelleanlæg. Erfaringer

Indsatser ved solcelleanlæg. Erfaringer Indsatser ved solcelleanlæg Erfaringer Nordsjællands Brandvæsen 2012 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund... 3 Solcelleanlæg generelt... 3 Definitioner... 4 Virkninger af spændinger ved direkte kontakt / berøring...

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter.

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Dansk Dansk Keepower Lader Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Læs betjeningsvejledningen inden opladning.

Læs mere

Bortset fra kendskabet til atomer, kræver forløbet ikke kendskab til andre specifikke faglige begreber, så det kan placeres tidligt i 7. klasse.

Bortset fra kendskabet til atomer, kræver forløbet ikke kendskab til andre specifikke faglige begreber, så det kan placeres tidligt i 7. klasse. Elektricitet Niveau: 7. klasse Varighed: 5 lektioner Præsentation: I forløbet Elektricitet arbejdes med grundlæggende begreber indenfor elektricitet herunder strømkilder, elektriske kredsløb, elektrisk

Læs mere

At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme.

At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme. Temaplanche 1 Hvad er en glød og en flamme? Formål At introducere børnene til fænomenet ild og herunder begreberne glød og flamme. Samtale Hvad er en glød og en flamme? Hvad brugte man ild til i gamle

Læs mere

12/24V -> 220V. Ren sinus Inverte. Brugervejledning. Viva Energr. Viva Energr " ' Viva Energi. 6 Support. Brugervejledning 12/24V -> 230V inverter

12/24V -> 220V. Ren sinus Inverte. Brugervejledning. Viva Energr. Viva Energr  ' Viva Energi. 6 Support. Brugervejledning 12/24V -> 230V inverter 6 Support Se også vores supportsider for mere hjælp, ohe stillede spørgsmål samt tips og tricks. I www.vivaenergi.dk/support 12/24V -> 220V Ren sinus Inverte "./ Brugervejledning Viva Energr Trykt juli

Læs mere

Strøm til hjernen Elektromagnetisme

Strøm til hjernen Elektromagnetisme Strøm til hjernen Forkortelser F = Forsøg (som vi udfører) FB = Forsøg med børn (forsøg som vi udfører, men som børnene deltager aktivt i) H = Hands-on forsøg (børnene får selv lov til at prøve det hele)

Læs mere

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V)

Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Fejlfinding på solcelleanlæg (Offgrid 12/24/48V) Brugervejledning Denne side skal være tom Side 2 1 Sådan bruges vejledningen Vejledningen viser en måleprocedure, som med stor sandsynlighed kan finde fejlen

Læs mere

Brugsanvisning. Strømtester. Automotive components since 1963

Brugsanvisning. Strømtester. Automotive components since 1963 Automotive components since 1963 Strømtester Når man forbinder Cargo strømtesteren med bilens batteri har man en mangfoldighed af kontrolinstrumenter til sin rådighed. Med et tryk på tænd/sluk-knappen

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Fysik/kemi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin FK1 grundbegreber el Spændingsforskel volt, V I daglig tale kaldet spænding. Spændingen måles

Læs mere

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler

Litium-ion batterimanual. Ebike Elcykler Litium-ion batterimanual Ebike Elcykler Rev 30-12-2008 Litium ion batteriet Funktion Batteriet der forsyner elcyklen med strøm er et såkaldt litium ion batteri (Spænding: 36 Volt (V), Kapacitet: 10 Ampere

Læs mere

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed.

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. Velkommen til! Foreningen byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. I denne mappe kan du/i finde nyttige vejledninger og informationer vedrørende dit/jeres

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

Hvordan kan ulykker undgås 10 gode råd din LoKaLE afdeling af dansk EL-FoRbUnd

Hvordan kan ulykker undgås 10 gode råd din LoKaLE afdeling af dansk EL-FoRbUnd EL-ULYKKER nul spænding det er dit liv Kun 2,5 % af alle elektrikere har aldrig fået elektrisk stød i deres arbejdsliv. Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse, som Dansk El-Forbund har fået lavet i 2010.

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

TERRASSEVARMER 1500 W

TERRASSEVARMER 1500 W TERRASSEVARMER 1500 W ART NR 350141 EAN NR 5709133910518 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Hold børn og husdyr på sikker afstand.! Denne terrassevarmer er beregnet

Læs mere

10 gode råd. Senskader EL-ULYKKER. Strømskader er farlige. Årsager til strømulykker. Nervesystemet. Smerter. Syn og hørelse.

10 gode råd. Senskader EL-ULYKKER. Strømskader er farlige. Årsager til strømulykker. Nervesystemet. Smerter. Syn og hørelse. Værd at vide om EL-ULYKKER Årsager til strømulykker 10 gode råd Syn og hørelse Strømskader er farlige Senskader DET ER DIT LIV NUL SPÆNDING Nervesystemet Hjerte og blodkar Smerter Nul spænding det er dit

Læs mere

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned

Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Batteri manual LiFePO4 batterier til Ebike Elcykler Husk altid at have strøm på batteriet. Ved vinteropbevaring oplad batteriet en time hver 2. måned Rev 5-4-2011 Litium jernfosfat batteriet Funktion Batteriet

Læs mere

Startpakke-1 Dansk manual. start-dansk-2015-v04 Side 01

Startpakke-1 Dansk manual. start-dansk-2015-v04 Side 01 Startpakke-1 Dansk manual start-dansk-2015-v04 Side 01 Denne startpakke indeholder: Væskebeholder m. brænder Batteri USB oplader Vægoplader 1 x væskebeholder m. brænder 1 x batterier 1 x mundstykker 1

Læs mere

Konica Minolta Industri Instrumenter. Sikkerheds foranstaltninger

Konica Minolta Industri Instrumenter. Sikkerheds foranstaltninger Konica Minolta Industri Instrumenter Sikkerheds foranstaltninger Sikkerhedssymboler Følgende symboler anvendes i denne håndbog, der har til formål at forhindre uheld som resultat af en ukorrekt brug af

Læs mere

ALASKA slim. Brugervejledning

ALASKA slim. Brugervejledning ALASKA slim Brugervejledning Kort introduktion Dette produkt er lavet af førsteklasses materiale. Brug af antirust-materiale og speciel spraymaling til at forbedre kvaliteten. Brug af metalfiltrene Dette

Læs mere

TERRASSEVARMER 600 W

TERRASSEVARMER 600 W TERRASSEVARMER 600 W ART NR 350145 EAN NR 5709133350451 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG ADVARSLER Terrassevarmeren kan blive varm ved brug. Rør ikke gitteret og hold børn og husdyr på sikker afstand. Denne terrassevarmer

Læs mere

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE

DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W. Vejledning 1. BESKRIVELSE DC/AC-OMFORMER EFFEFT: WP 150 W (SOFTSTART) WP 300 W WP 600 W Vejledning 1. BESKRIVELSE 2. FORBINDELSER Den røde ledning forbindes fra batteriets plusklemme til omformerens plusklemme (rød forbindelse)

Læs mere

Brandindsats i solcelleanlæg

Brandindsats i solcelleanlæg Brandindsats i solcelleanlæg - Hvad man skal være opmærksom på. En vejledning til beredskabet. Maj 2012, 2 udgave Solcellepaneler Solceller er en teknologi, som kan konvertere solenergi til elektrisk energi.

Læs mere

Stikkontakter og afbrydere i den faste installation

Stikkontakter og afbrydere i den faste installation Stikkontakter og afbrydere i den faste installation Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før. Derimod må

Læs mere

NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET

NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET I det følgende er der 12 opgaver om elektriske kredsløb, og du skal nok bruge 1 time til at besvare dem. I nogle af opgaverne er der forskellige svarmuligheder der hver er

Læs mere

El-lære. Ejendomsservice

El-lære. Ejendomsservice Ejendomsservice El-lære Indledning 1 Jævnspænding 2 Vekselspænding 3 Transformator 6 Husinstallationer 7 Fejlstrømsafbryder 9 Afbryder 10 Stikkontakt 10 Stikpropper med jord 11 Elektrisk effekt og energi

Læs mere

Startpakke-small Dansk manual. Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01

Startpakke-small Dansk manual. Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01 Startpakke-small Dansk manual Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01 Denne startpakke indeholder: Væskebeholder m. udskiftelig brænder USB oplader 650mah Batteri Vægoplader 1 x væskebeholder m. udskiftelig

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for rev. 02.17 PS SERIE Pure Sinus DC/AC Inverter HF PS-2000H-12 Dansk Betjeningsvejledning for PS-2000H-12 PS-2000H-24 BEMÆRK: Gennemlæs betjeningsvejledningen og dens sikkerheds information grundigt, inden

Læs mere

Til dig, der sælger fyrværkeri

Til dig, der sælger fyrværkeri VIGTIGT Til dig, der sælger fyrværkeri - regler for sikkerhed i butikken og på lageret Godt nytårssalg! FOLK ER NYTÅRSAFTEN FARLIGE BRUG beskyttelsesbriller Det er dit ansvar Fyrværkeri er farligt og skal

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resume... 3. Forord... 4. Hvad er en elbrand?... 5. Datagrundlag... 5. Elbrande i Danmark 2010... 6. Omkomne ved elbrande...

Indholdsfortegnelse. Resume... 3. Forord... 4. Hvad er en elbrand?... 5. Datagrundlag... 5. Elbrande i Danmark 2010... 6. Omkomne ved elbrande... SIKKERHEDSSTYRELSEN STATISTIK OVER ELBRANDE 2010 Statistik over elbrande 2010 Indholdsfortegnelse Resume... 3 Forord... 4 Hvad er en elbrand?... 5 Datagrundlag... 5 Elbrande i Danmark 2010... 6 Omkomne

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

Til dig der sælger fyrværkeri

Til dig der sælger fyrværkeri VIGTIGT Til dig der sælger fyrværkeri - regler for sikkerhed i butikken og på lageret Godt nytårssalg! FOLK ER NYTÅRSAFTEN FARLIGE BRUG SIKKERHEDSBRILLER Det er dit ansvar Fyrværkeri er farligt, og skal

Læs mere

DL-45/50/55/60/80 A/B

DL-45/50/55/60/80 A/B CpLy ApS www.cply.dk Brugermanual DL-45/50/55/60/80 A/B Opdateret Vinter 2015 Kære kunde Tak fordi du har valgt at handle hos CpLy ApS. Venligst læs og forstå brugervejledningen før brug, hvis der er noget

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

BRUGSANVISNING. Cavecool Joy Opal - CC06BM

BRUGSANVISNING. Cavecool Joy Opal - CC06BM BRUGSANVISNING Cavecool Joy Opal - CC06BM WWW.CAVECOOL.COM 1 Generelt Læs informationerne i denne brugsanvisning, så De bliver bekendt med deres ny vinkøleskab så hurtigt som muligt og straks benytter

Læs mere

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE 1210 INTRODUKTION TIL PRODUKTET 287,5 48 180 368 287,5 272 300 618 657 300 272 448 487 7 7 48 180 368 4 1 2 2 3 1)Kontrolpanel 2)Belysning 3)Aluminium filter

Læs mere

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B

BRUGSANVISNING. Cavecool Primo Pearl CC160B BRUGSANVISNING Cavecool Primo Pearl CC160B WWW.CAVECOOL.COM 1 Generelt Læs informationerne i denne brugsanvisning, så De bliver bekendt med deres ny vinkøleskab så hurtigt som muligt og straks benytter

Læs mere

El og sikkerhed i skolen

El og sikkerhed i skolen El og sikkerhed i skolen Når der arbejdes med praktiske øvelser i skolen, gælder nogle specielle sikkerhedsregler, som skal overholdes. Hovedparten af reglerne er fastsat af Arbejdstilsynet. Andre offentlige

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

VEJLEDNINGSMANUAL. Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug)

VEJLEDNINGSMANUAL. Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug) VEJLEDNINGSMANUAL Terrassevarmer (Kun til udendørsbrug) 80012324 Tak fordi du købte din nye terrassevarmer. Denne vejledning vil hjælpe dig til, at bruge den korrekt og sikkert. Vi anbefaler at du bruger

Læs mere

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45

Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 Tårnventilator med FND-display MODELNR.: LF-45R 45 1 SIKKERHEDSBEMÆRKNINGER Tillykke med købet af denne ventilator. Produktet har gennemgået omfattende kvalitetssikring, og der er sørget for, at du modtager

Læs mere

JK5. Bruger manual Reservedels liste

JK5. Bruger manual Reservedels liste JK5 Bruger manual Reservedels liste Gennemlæs og følg nøje alle sikkerheds instruktioner før omsnørings maskinen betjenes. Gem denne instruktions manual på et sikker og nemt tilgængelig sted for fremtidig

Læs mere

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder Tørstofmåler til foder med elektronisk vægt Indledning Tillykke med din nye. Denne brugsanvisning beskriver, hvordan testeren skal bruges. Læs derfor brugsanvisningen grundigt inden ibrugtagning. Brugsanvisningen

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning 4P359542-2S Trådløs LAN-adapter Installationsvejledning Installationsvejledning Trådløs LAN-adapter Hjemmeside: http://www.onlinecontroller.daikineurope.com Yderligere oplysninger

Læs mere

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning.

Når enderne af en kobbertråd forbindes til en strømforsyning, bevæger elektronerne i kobbertråden sig (fortrinsvis) i samme retning. E2 Elektrodynamik 1. Strømstyrke Det meste af vores moderne teknologi bygger på virkningerne af elektriske ladninger, som bevæger sig. Elektriske ladninger i bevægelse kalder vi elektrisk strøm. Når enderne

Læs mere

Emhætte Brugsvejledning

Emhætte Brugsvejledning Emhætte Brugsvejledning UDTRÆKSEMHÆTTE 1200 - Centraludsugning www.jgnordic.com Kontaktoplysninger Jilmas Group Nordic ApS Hi Park 399 7400 Herning Denmark Tel.: +45 70104014 - Fax: +45 70131389 H610.1200.30.01

Læs mere

Viden om el-kirurgi. El-kirurgi. Side 1. viden gør en forskel. El kirurgi eller diatermi består af et apparat og nogle kabler med elektroder.

Viden om el-kirurgi. El-kirurgi. Side 1. viden gør en forskel. El kirurgi eller diatermi består af et apparat og nogle kabler med elektroder. Side 1 El-kirurgi El kirurgi eller diatermi består af et apparat og nogle kabler med elektroder. Apparatet kan sammenlignes med et batteri og for at få strømmen igennem, må der etableres et kredsløb. Ligesom

Læs mere

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem?

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Brandsikring af ældre i eget hjem. Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Tryk 1-1-2 og oplys følgende: Hvem der ringer. Hvor du ringer fra. Hvad der brænder. Hvor mange der er i huset. Ring altid 1-1-2

Læs mere

Manual. Transportabel energistation. Opbevar denne vejledning til fremtidig brug.

Manual. Transportabel energistation. Opbevar denne vejledning til fremtidig brug. Manual Transportabel energistation Opbevar denne vejledning til fremtidig brug. VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER Dette elektriske produkt må kun anvendes til de formål der er i overensstemmelse med disse

Læs mere

12V - 24V funktionstester

12V - 24V funktionstester 12V - 24V funktionstester Funktionstesteren kan udføre følgende 6 funktioner: 1. Polaritets test. 2. Gennemgangs test. 3. Komponent aktivering når den er afmonteret. 4. Komponent aktivering kun med plus

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed

Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Anne Kirstine Gjaldbæk, AKG Fagleder i COWI-Fire, Master i brandsikkerhed Kilder til følgende tekst og figurer er fra følgende publikationer og hjemmesider: DBI: Brandsikring af småhuse Forsikring og pensions

Læs mere

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb SparOmeter-forløb Opbygning af SparOmeter-forløb Introduktion til målinger Målinger apparatforbrug Målinger apparatforbrug Sparekampagne Elevundersøgelserne veksler mellem arbejde på skolen og målinger

Læs mere

OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE

OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE Side 1 af 5 Sammenfatning og konklusion Denne rapport beskriver resultatet af en undersøgelse af fejlstrømsafbryderen i 1.761 danske elinstallationer. Ordet

Læs mere

BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM

BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM BATTERIOPLADER 6 V / 12 V, GEL, WET & AGM Art nr 78000020 EAN nr 5709133780043 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG! FØLG OMHYGGELIGT SIKKERHEDSINSTRUKTIONERNE FOR AT UNDGÅ SKADER PÅ PERSONE OG UDSTYR! SIKKERHEDSINSTRUKTIONER

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

Eksempler på hændelser med strøm Brugsgenstande

Eksempler på hændelser med strøm Brugsgenstande Eksempler på hændelser med strøm Brugsgenstande I forbindelse med udskiftning af en gaskedel kom skadelidte smedelærling i berøring med spændingsførende dele. Der var ikke blevet afbrudt for spændingen

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumba har lært en masse om brandsikkerhed. Gør sætningerne færdige ved at indsætte de ord, der står i skemaet. Du skal kun bruge hvert ord én gang. røgalarm

Læs mere

BATTERILADER JP0212D

BATTERILADER JP0212D BATTERILADER JP0212D HN 12298 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt før batteriladeren tages i brug. Gem brugervejledningen så du senere kan slå op i den. 1 Vigtige sikkerhedsanvisninger

Læs mere

Elhegn til 230 volt. 52 joule

Elhegn til 230 volt. 52 joule Elhegn til 230 volt Patura P-8000 Den kraftigste spændingsgiver på det europæiske marked. Anvendes hvor der virkelig er behov for power, store indhegninger eller indhegninger med meget afledning og vegetation.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING IMPULSE S 6/8 BATTERIOPLADER

BRUGERVEJLEDNING IMPULSE S 6/8 BATTERIOPLADER BRUGERVEJLEDNING IMPULSE S 6/8 BATTERIOPLADER Supplied by BRUGERVEJLEDNING FOR IMPULSE S 6/8 BATTERIOPLADER Denne brugervejledning hører til IMPULSE S-opladeren fra VICTRON ENERGY B.V. med en mærkestrøm

Læs mere

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet;

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; hu6 1 Sug det op Sug det op Ingeniørens udfordring Elevhæfte Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; Engineer. Tekst og redaktion: Læringskonsulent, Experimentarium: Mette Rehfeld Meltinis

Læs mere

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING

STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B. Best.nr BRUGSANVISNING STØVSUGER MODEL: VCB43C17M0B Best.nr. 5713 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) Februar 2009 MVE Elektriske installationer i møbler Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6, kapitel 713 Installationer

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Fysik / kemi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 Fysik / kemi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2006 1/26 Fk1 Opgave 1 / 20 (Opgaven tæller 5 %) Karen ser denne modeltegning i sin kemibog. Hvad forestiller tegningen? Der er 5 svarmuligheder. Sæt 1 kryds Et argon-atom

Læs mere

KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W

KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W KERAMISK VARMEBLÆSER TÅRN 1000W / 2000 W ART NR 330350 EAN NR 5709133330316 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes

Læs mere

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND

Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte LÆR OM BRAND Da legehuset brændte Beredskabsstyrelsen 2008 2 ISBN: 978-87-91590-01-6 Citat og eftertryk er tilladt ved angivelse af kilde. Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk.

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. LK IHC Control Komfort og sikkerhed i hjemmet Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. Lauritz Knudsen A/S Industriparken 32 2750 Ballerup Telefon

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning 4P359542-2G Trådløs LAN-adapter Installationsvejledning Trådløs LAN-adapter Installationsvejledning Hjemmeside: http://www.onlinecontroller.daikineurope.com Yderligere oplysninger

Læs mere

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for rev. 24.14 PS SERIE Pure Sinus DC/AC Inverter HF PS-1200H-12 Dansk Betjeningsvejledning for PS-300-12 PS-600-12 PS-1200H-12 PS-300-24 PS-600-24 PS-1200H-24 BEMÆRK: Gennemlæs betjeningsvejledningen og dens

Læs mere

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST.

Model ZB06-25A LÆS BRUGERVEJLEDNINGEN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. Model ZB06-25A V I G T I G E S I K K E R H E D S I N F O R M A T I O N E R LÆS EN GRUNDIGT IGENNEM, FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG. MÅ KUN ANVENDES SOM ANVIST. INDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGE SIKKERHEDSREGLER...

Læs mere

Infrarød Terrassevarmer

Infrarød Terrassevarmer Infrarød Terrassevarmer LANGT LAVERE ENERGIFORBRUG I FORHOLD TIL GAS Introduktion Elmholm infrarøde terrassevarmere, med og uden Bluetooth højttalere og fjernbetjening. erne er IP44 og IP65 klassificerede

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

Levetid Solpaneler har en levetid på år, og det rækker for de fleste.

Levetid Solpaneler har en levetid på år, og det rækker for de fleste. Solceller på autocamperen. Solceller er kommet så langt ned i pris, og så højt op kvalitet, at det er blevet attraktivt at montere anlæggene på autocampere. Med den rigtige sammensætning, kan vi få en

Læs mere

Emhætte Brugsvejledning LOFTEMHÆTTE

Emhætte Brugsvejledning LOFTEMHÆTTE Emhætte Brugsvejledning LOFTEMHÆTTE 4222 INTRODUKTION AF EMHÆTTEN 245 343 200 30 250 600 503 113 152,5 104 250 104 458 106,5 137,5 280 137,5 555 1 2 3 4 5 6 1. Aftræksstuds 2. Motor Kabinet 3. Emhætte

Læs mere