Legeskibets skolemateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Legeskibets skolemateriale"

Transkript

1 Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017

2 Legeskibets Skolemateriale Velkommen til Legeskibet. Et sejlende projekt der sætter fokus på legen og dens kvaliteter samt udviklingen af de danske havnes smukke omgivelser som ramme for fællesskab og leg. På Legeskibet går eventyret og lysten til at møde nye verdener hånd i hånd med kreativitet og dannelse for børn, unge og voksne. Hvad er Legeskibet? Legeskibet er et fem årigt projektsamarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden søsat i Igennem sommerhalvåret sætter Legeskibet sejl og besøger danske havnebyer for at gøre opmærksom på havnen som fælles mødested med plads til leg, eventyr og nysgerrighed. Legeskibet har til formål at styrke sundhed, kultur og fællesskab gennem liv, leg og fysisk aktivitet i Danmarks blå byrum.

3 Legematrosen sætter gang i leg Uddannede legematroser fra Gerlev Idrætshøjskole skaber aktiviteter for skoleklasser med fokus på leg, fællesskaber, bevægelsesglæde og kreativitet. Legematrosen er uddannet i Leg og bevægelseskultur fra Gerlev Idrætshøjskole. Undervisningen er baseret på 4 årtiers legeforskning i samarbejde med Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet. Legeforløb Legeforløbet varer en dobbeltlektion og tager udgangspunkt i følgende program med plads til ændringer og eksperimenter: Introduktion til Legeskibet ved legematros Med oplæg om legens betydning for den enkelte og fællesskabet Fællesleg og bevægelsesglæde Legematrosen inviterer indenfor i Legeskibets legeunivers - med fortællinger, fælleslege, samarbejdsøvelser, kaste og kamplege m.m. i ca. 35 min. Legeskibets lege- og bevægelsesområde Fri leg med Legeskibets aktiviteter og faciliteter i ca. 35 min Afslutning Klassen har mulighed for at arbejde videre med leg tilbage på skolen med udgangspunkt i Legeskibets skolemateriale.

4

5 Den fælles og den frie leg Under et skoleforløb arrangerer legematrosen både fælles og fri leg på kaj. Fælleslegene er instrueret af legematrosen. Gennem legene skal elever samarbejde, kæmpe, udfordre og hjælpe hinanden. Legene bygges op af narrativer, og det er legematrosens opgave at føre eleverne ind i Legeskibets legeunivers. I universet kan de møde kaptajnen og hans skibe, sørøvere, øde øer, havuhyre og kæmpe bølger. Det er op til legematrosen, hvordan universet og legene sættes sammen. Den frie leg foregår på Legeskibets mobile legeinstallation, hvor eleverne kan prøve kræfter med: - En sjov og udfordrende klatre- og aktivitetsrute rundt på hele installationen. - Sving, hop og udfordringer på Legeskibets parkourområde - Kæmp den gode kamp mod hinanden i Legeskibets kamparena - Fodboldturnering på panna-bane - Sømands-cross-fit til alle niveauer - Mindst ti forskellige gamle og nye bordspil Læringsmål Eleven lærer at differentiere mellem leg, idræt og sport Eleven får begreb om legens betydning hvorfor det er vigtigt at lege Eleven lærer forskellige lege, herunder gamle danske kulturlege samt fælleslege, kamplege, sanglege og fangelege fra hele verden Eleven lærer at samarbejde gennem leg Eleven lærer at bryde egne grænser gennem leg Eleven lærer at hjælpe og udfordre sine klassekammerater gennem leg

6 Skolemateriale Legeskibets skolemateriale er et supplement til Legeskibets skoletilbud. Materialet fokuserer på, hvorfor leg er vigtigere end nogensinde før. Formålet er at formidle viden om leg og inspirere til at udnytte legens potentiale samt eksperimentere med leg hjemme på skolen. Skolematerialet kan anvendes til at kvalificere besøget på Legeskibet og som opfølgningsmateriale til videre arbejde. Materialet henvender sig primært til klasse og kan anvendes i alle fag. Arbejdsspørgsmål før besøg på Legeskibet Før klassen besøger Legeskibet kan eleverne i plenum tale om nedenstående (eller tilsvarende) spørgsmål. Spørgsmålene handler om elevernes kendskab til leg og bevægelse samt deres forventninger til Legeskibet, og deres forståelse af hvorfor det er vigtigt at lege. Det er op til læreren, hvordan spørgsmålene anvendes. 1. Hvad er leg egentlig? 2. Hvad er forskellen eller ligheden mellem leg, idræt og sport? 3. Hvad sker der, når man leger: - med fantasien? - med ens venskaber? - med ens humør? 4. Hvorfor er det vigtigt at lege? - Find fem gode grunde til, hvorfor leg er vigtig. 5. Hvornår leger man? 6. Kan voksne også lege?

7 Efter besøget I legen gør man sig erfaringer med at blive ét med de andre og hengive sig til samme stemning. I legen læser man sine venner og justerer egne behov med fællesskabets, en egenskab der er unik i barnets videreudvikling og altid en læreproces, selv når du bliver voksen Hammershøj, 2013 Hvorfor er leg vigtigere end nogensinde før? Leg er ikke bare leg. Gennem legen udvikler vi os selv gennem hinanden. Leg er en kilde til kreativitet, innovation og dannelse, men vigtigst af alt leger vi, fordi det er sjovt. Legen er central for vores udvikling I legen udfordrer vi hinanden I legen hjælper vi hinanden I legen lærer vi at danne sociale relationer I legen lærer vi at respektere hinanden I legen bliver din egen verden større Med leg lærer vi at være menneske

8 Når leg danner og skaber kreativitet Legen åbner for nye verdener og territorier, som vi ikke er bekendt med. Vi leger ofte noget der ikke eksisterer, og det lærer os at åbne op for det ukendte. Der hvor vi ikke nødvendigvis er trygge, men alligevel lader os rive med, fordi vi er nysgerrige af sind og gerne vil se hvad der er rundt om hjørnet. I legen overskrider du dig selv og din egen verden, for at begive dig ud i en større og ukendt verden. Det er en vigtig proces, for når verden bliver større forholder du dig til andet end dig selv. Du lærer at sætte dig i andres sted og indordne dig i et fællesskab. Heri ligger dannelsen i og med, at personligheden dannes ved at du overskrider dig selv. Vi kan sammenligne det med at sejle ud i verden, hvor du oplever nye steder og involverer dig i en større verden. Du møder nye kulturer, en anderledes meningsverden, og du gør dine erfaringer ud fra forskellige måder at forstå og gøre ting på. Med andre ord danner du din smag for hvad der er godt og tilstræbelsesværdigt. Kreativitet kan ligesom dannelse forstås som en proces, hvor du overskrider dig selv og inspireres til at gøre tingene anderledes. Blandt andet ved at skabe nye forestillinger og forbinde egne ideer med det, der sanses. Det er altså en overskridelse i din eksisterende tankemåde som kommer til udtryk ved at forbinde nye ting f.eks. når stenen optræder som piratfisk i en leg. Stenen der forvandles til en piratfisk er en indbildning, som er den der skaber nye forestillinger og giver kreative idéer til en leg eller til helt nye opfindelser. Både dannelse og kreativitet er hændelser, der bringes i spil af de sanselige kræfter, som kommer til udtryk i leg både hos børn, unge og voksne. Leg, kreativitet og dannelse er forbundet med hinanden, og den sammenhæng er værd at værne om.

9 Der er to væsentlige årsager til hvorfor leg er vigtigere nu end nogensinde før 1. Individualiseringsprocesser i samfundet har ændret vilkårene for dannelse, så det i højere grad sker på den enkeltes præmisser. Det er op til os selv at skabe egne livsforløb, normer, værdier og fremtid. 2. I det 21 århundredes vidensamfund anvendes kreativitet og innovation i højere grad hos den offentlige og private sektor. Derfor er evnen til at tænke kreativt såvel som innovativt en vigtig kundskab. TAG-FAT om legen Tagfat, også kendt som fangeleg, er kendt af alle. I legen udpeges én i en gruppe til at være fanger. Fangeren skal forsøge at fange en af de andre, hvorefter en ny bliver fanger. Tagfat har ingen faste regler, tid eller sted, men det er op til deltagerne selv at regulere reglerne afhængig af situationen. Hvad kan vi lære af tagfat? Hvis vi zoomer ud og ser legen i et større perspektiv, opdager vi at deltagerne leger efter uskrevne regler, der udvikles undervejs i legen. Deltagerne skaber hurtigt et afgrænset rum for legen. For at holde legen i gang, må deltagerne holde sig tæt og udfordre fangeren. De må vise solidaritet og udfordre skæbnen ved at liste sig ind på fangeren. Ofte ender det med at én bliver taget, og en fanger med nye kræfter kommer til, så legen kan leve videre. Deltagerne sætter dermed det sociale højere end idéen om at vinde. Gruppen udvikler et fælles ansvar for at holde gang i legen og det kræver medfølelse samt sympati for hinanden - fra den stærkeste til den svageste. Det er f.eks. sjældent at den der lige har befriet sig selv efterfølgende bliver taget. Han eller hun fortjener jo en lille pause.

10 2 1 Legen er under pres og det er fra flere sider. Dels passer leg og fritid ikke ind i en resultatorienteret hverdag og dels er der en modstand mod at børn spilder deres tid med aktiviteter, der ikke er målrettet mod formel eller målbar læring. Andre ting som spiller en væsentlig rolle i børn og unges hverdag er digitale medier, som er med til at ændre betingelserne for børn og unges samvær samt er med til at definere en ny kultur omkring leg Hvordan sikrer vi, at legen gives videre? En afgørende faktor for at sikre kulturarven er at sikre legens vandring fra de ældre til de yngre elever og dermed lade børn lege og mødes på tværs af alder. De skal vikles ind i hinanden som en god omgang kluddermor. Legen kræver en læremester, en ældre der kan give viden og inspiration videre til de yngre børn. Hverken de konkrete lege eller evnen til at organisere leg sidder gemt i vores gener, derfor må legen læres videre til hinanden. Legens vandring i generationer er en kulturarv som kan forsvinde, hvis vi ikke passer og plejer den. Vi brug for din hjælp før legen forsvinder!

11 Opgave Kan I huske nogle af de lege I legede sammen på Legeskibet? Vi tænker, det er ærgerligt, at det kun er jer, der får fornøjelsen af dem. Sammen med jer ønsker vi at udbrede leg og den glæde der følger med. Med inspiration fra Legeskibet skal I udvikle et legeforløb med udgangspunkt i to lege, der er bygget op på en historie. Det er en kunst at sætte gang i en leg og formidle den videre til andre. Legeskibets legematroser er eksperter i leg og har tre gode råd til dig, der vil sætte gang i leg. Skab overblik over legen Du skal skabe overblik over hvilke lege du vil lege, hvor lang tid du har til rådighed, deltagerantal og målgruppe samt om legene kræver redskaber. Plads til legen Du skal være opmærksom på, hvor I kan lege ude eller inde? Og om du evt. kan inddrage skolens faciliteter i legen? Legens energi og udvikling Du skal være opmærksom på, at når energien i legen er god glemmes tid og sted. Hvis energi og fokus falder i legen skal du udvikle den eller skifte til en ny leg. 1. Gå sammen i grupper bestående af trefire personer. 2. Find frem til to gode lege I kan starte med nogle af de lege, som I legede ved Legeskibet eller jeres egne. 3. Find på en eller flere historier til legene. Måske I er blevet inspireret af legematrosernes historier om havet, kaptajnen og hans sørøvere. 4. Vis og fortæl jeres legeforløb til jeres klassekammerater 5. Hvis I har mod på det, kan I vise en af legene eller jeres legeforløb til en af de yngre klasser på jeres skole. Legen læres og huskes bedst, når den gives videre.

12 4 gode råd om leg til klassen 1. Brug aktivitetspauser til at forøge ilt og blod til hjernen 2. Styrk kreativiteten Bring elementer fra legen ind i fagene 3. Gør plads til fri leg i det omfang det er muligt 4. Styrk klassens trivsel med organiseret fællesleg. Referencer Leg gør os til mennesker en antologi om legens betydning. Forlag 55 Nord P/S Jessen, C. (2013) Leg, digitale medier og legekulturens forandring - Steenhold, J. M (2013) Den legende læring - Eyermann, J. Zakarias (2013) Legen som livsholdning Hammershøj L. G. (2012) Kreativitet et spørgsmål om dannelse. København: Hans Reitzels forlag. Hammershøj, L. G. (2013) Dannelse i uddannelsessystemet. Møller, J. Gamle idrætslege i Danmark 1-4, 2. Udgave, 4. Oplag, 2011, Idrætshistorisk værksted. Thorsted, A. C. (2013) Den Legende Organisation Når livet leger med os. København: Lindhard & Ringhoff World Economic Forum - 21-century future skills:

Legeskibets skolemateriale

Legeskibets skolemateriale Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden LEGESKIBETS SKOLEMATERIALE Velkommen til Legeskibet Legeskibet er et sejlende projekt, der sætter fokus på legen og dens evne til at

Læs mere

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016 Skoletilbud Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2016 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skoletilbud Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017 Skattekisten Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skattekiste Legeskibet tilbyder i forbindelse med årets sommertogt et

Læs mere

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Pressemeddelelse, maj 2017 Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Legeskibet starter årets togt i Dragør Søndag den 14. maj lægger Legeskibet til i Dragør, der er anden værtsby på togtet i 2017. Med

Læs mere

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Introduktion til Legeskibet... 2 Besøgstal... 3 Kontaktpersoner... 3 Program... 3 Skoletilbud + program

Læs mere

Pernille Holm, Børn, Unge og Læring.

Pernille Holm, Børn, Unge og Læring. Notat Sagsnr.: 2015/0010255 Dato: 22. maj 2016 Titel: Legeskibet i Hundested september 2016 Sagsbehandler: Nana Vestergaard, Vækst og Udvikling Pernille Holm, Børn, Unge og Læring. Baggrund Ved møde i

Læs mere

Bygaden Linjevalg 2018/19

Bygaden Linjevalg 2018/19 Bygaden Linjevalg 2018/19 Innovation og design Idræt International - Global Forord Af Kurt Simonsen Afdelingsskoleleder Bygaden Velkommen til Bygaden en udskoling med fokus på læring og fællesskab. Fredericia

Læs mere

Linjekatalog 2018/2019

Linjekatalog 2018/2019 Linjekatalog 2018/2019 Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Generel information Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september

Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september Introduktion 1 Legeskibet besøger Fredericia 2 Relevante links 2 Kontaktpersoner 2 Besøgstimer 2 Program 3 Skoletilbud

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

Fra vision til virkelighed

Fra vision til virkelighed Kreativitet Børneinddragelse Leg Fra vision til virkelighed ambitioner for arbejdet med Børnenes Hovedstad på børne-, unge- og kulturområdet i Billund Kommune Godkendt 16. maj 2017 Fælles vision for Børnenes

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

Læreplan - uddrag. Målsætning

Læreplan - uddrag. Målsætning Læreplan - uddrag Målsætning Vi vil skabe et kreativt miljø der udfordrer og inspirerer børnene til kreative udfoldelser, leg og læring. Vi prioriterer en åben og positiv stemning og er opmærksomme og

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Legeskibet på Folkemødet 2016

Legeskibet på Folkemødet 2016 Program for Legeskibet på Folkemødet 2016 Legeskibet er et fem-årigt samarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden, som præsenterer en aktiv kultur for leg og bevægelse i de danske havnebyer.

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Åben skole og dannelse

Åben skole og dannelse Åben skole og dannelse Hvilken betydning har den åbne skole for opfyldelsen af folkeskolens overordnede målsætninger, for kreativitet og dannelse i fremtidens arbejdskraft og hvorfor er det vigtigt? Børne-

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Tidsskrift for kreativitet, spontaneitet og læring Copyright 2010 2010, Vol. 2, side 143-147 Malene Høegh Bendtsen Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund indhold Legeskibet Projekt partnere Sejlplan Gerlev Idrætshøjskole Bilag 1. Lauritzen Fonden 2. Gerlev Legepark 3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund 4. Gerlev Idrætshøjskoles bestyrelse

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

Profilfag Indskoling. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016

Profilfag Indskoling. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Profilfag Indskoling valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Profilfag er den nye satsning inden for faglig fordybelse på Vonsild Skole. Profilfag ligger

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Digitale redskaber i dagtilbud. Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet

Digitale redskaber i dagtilbud. Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet Digitale redskaber i dagtilbud Carsten Jessen, emeritus, ph.d. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet Børns læring og dannelse i fremtidsperspektiv Hvad er læring til fremtiden?

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et sanseligt og kropsligt læringsredskab. Undersøgelser viser, at piger kan koncentrere sig 23 min og drenge

Læs mere

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Visionen Tranegård vil både i skole og fritid danne og uddanne hele mennesker, som både har et højt selvværd og et højt fagligt niveau. Mennesker, som kender sig

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Leg og kulturel kvalitet

Leg og kulturel kvalitet Leg og kulturel kvalitet Danmark Biblioteksskole 10. maj 2007 Carsten Jessen Center for Playware Syddansk Universitet Dannelseskultur - æstetik -kunst - oplysning/opdragelse Pædagogik - målrettet læring

Læs mere

Idræt, 1. klasse længere forløb

Idræt, 1. klasse længere forløb Idræt, 1. klasse længere forløb Planlægning af tema Fag: Idræt Undring? Klasse: 1.b i april måned Forløb over 4 gange 2 lektioner Hvad er 1. maj en forandring fra og til? Hvad er det spændende ved at komme

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet!

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet! Musik I musikhjemmegruppen handler det om sammenspil, glæde og nysgerrighed og en lyst til at lege med musik på mange forskellige måder. Vi skal finde musikalske elementer og strukturer og vi skal udforske

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Greve Kommunes skolepolitik

Greve Kommunes skolepolitik Greve Kommunes skolepolitik Tillæg gældende for 2017-2018 Fem fokusområder Trivsel og sundhed Digital skole 1:1-skolen Vedtaget af Greve Kommunes Byråd 5. september 2016. 1 Forord Denne udgave af skolepolitikken

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod fire år

Mål og indikatorer på vej mod fire år Mål og indikatorer på vej mod fire år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK

ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK ZENZO OUTDOOR leverer spændende og funktionelt byrumsinventar. ZENZO OUTDOOR har specialiseret sig i holdbare,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse Engang var børn ikke inde. Kun hvis de skulle i skole eller spise eller sove. Det gælder så ikke længere - for PC, ipad og mobil

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Resume af 3 evalueringsrapporter

Resume af 3 evalueringsrapporter !1 Resume af 3 evalueringsrapporter - En forskningsbaseret evaluering af programaktiviteter i det landsdækkende projekt Ta fat om dansen, der er projektstyret af Dansehallerne og støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Profilfag er den nye satsning inden for faglig fordybelse på Vonsild Skole. Profilfag ligger

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer indgå i tætte relationer til andre har en eller flere venner er opmærksom på andre børns

Læs mere

Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet!

Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet! Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet! Når vi mennesker mødes, opstår kultur. Vi skaber i fællesskab værdier og bånd, som gennem livet er bestemmende for vore

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO - fritidstilbuddet i FællesSkolen Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse samt beskrivelse af FællesSkolen... 3 Formål med mål- og indholdsbeskrivelse på SFO-området...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. - fritidstilbuddet i FællesSkolen Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO - fritidstilbuddet i FællesSkolen Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse samt beskrivelse af FællesSkolen... 3 Formål med mål- og indholdsbeskrivelse på SFO-området...

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

H.C. ANDERSEN FESTIVALS

H.C. ANDERSEN FESTIVALS Inspireret af: Kære lærere! H.C. Andersen Festivals inviterer jeres 3.-6. klasser til Building Games, hvor leg og læring forenes i en inspirerende konkurrence. Her får eleverne muligheden for at være kreative

Læs mere

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FOR, MED boernekultur.vejle.dk OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FORORD Bliv et af de topmotiverede mandskaber, som skal dyste i kaproning over en distance på ca. 300m på Vejle Visionen for Børnekulturen er

Læs mere

Kreativitet og innovation i et dannelsesperspektiv. Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor ved iup (DPU)

Kreativitet og innovation i et dannelsesperspektiv. Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor ved iup (DPU) Kreativitet og innovation i et dannelsesperspektiv Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor ved iup (DPU) Vigtigt spørgsmål Hvad gør billedfaget relevant i en globaliseret verden? Ikke kun fordi vi lever

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

Vision for læring og dannelse

Vision for læring og dannelse 13-32036 / April 2014 Børn og Unge Svendborg Kommune Indledning Udvalget for Børn og Unge har beskrevet deres vision for læring og dannelse i Svendborg Kommune. Visionen er en ledestjerne, som arbejdet

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Indledning. Lovgivning

Indledning. Lovgivning 1 Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er nødvendigt at anerkende, at det er

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2?

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen ÅR 2 Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen trådte i kraft i august 2014. Ét år er gået, og vi vil i dette nyhedsbrev give

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

At dele stjernestunder

At dele stjernestunder TEMA Stress Værktøj 6 At dele stjernestunder 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Arbejdsgruppens forberedelse Processen trin for trin 4 Redskab 1: Inspiration til oplæg 4 Redskab 2: Øvelse

Læs mere

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12

SKOVVANGSKOLENS SFO. Side 1 af 12 Side 1 af 12 VELKOMMEN TIL SKOVVANGSKOLENS SFO Skovvangskolens SFO (skole-fritids-ordning) er rammen om børnenes fritidsliv på Skovvangskolen. Børnene har mulighed for et aktivt fritidsliv efter skoletid,

Læs mere

OrienteringsPatruljen

OrienteringsPatruljen OrienteringsPatruljen Sæt fokus på børn og unges kendskab til naturen og orienteringsløb Skab et sundt og aktivt friluftsliv Prøv : - Orienteringsløb - Lege i naturen - Adventureaktiviteter - Kurser og

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere