Legeskibets skolemateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Legeskibets skolemateriale"

Transkript

1 Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden

2 LEGESKIBETS SKOLEMATERIALE Velkommen til Legeskibet Legeskibet er et sejlende projekt, der sætter fokus på legen og dens evne til at skabe fælleskaber og gode relationer for børn, unge og voksne. Legeskibet bruger byens havn som ramme for legen og mødet mellem mennesker. Et sted hvor eventyrlyst og mødet med nye verdener går hånd i hånd med kreativitet og dannelse for alle. Projekt Legeskibet Legeskibet er et fem årigt projektsamarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden. Igennem Bire sejlsæsoner sætter Legeskibet sejl og besøger de danske havnebyer ladet med et budskab om, at trivsel, fællesskab og dannelse kan. styrkes gennem god leg.

3 Legematroserne er uddannet i Leg og bevægelseskultur fra Gerlev Center for Leg og Bevægelse ved Gerlev Idrætshøjskole. Undervisningen er baseret på 4 årtiers forskning i leg i samarbejde med CISC, Syddansk Universitet. Legeskibets mest værdifulde last består af legematroserne: Sprudlende unge bevægelsesnørder og legeeksperter, som elsker at formidle levende legekultur. Når Legeskibet lægger til, myldrer de på kaj og står for aktiviteter fra morgen til aften. Legematroserne åbner døren til legens magiske univers, og resultatet er grinende glade børn i bevægelse. Legeforløb På hverdage tilbyder Legeskibet 6 legeforløb. Et legeforløb varer en dobbeltlektion og består af 4 elementer: Velkomst og introduktion til Legeskibet Kort introduktion til legeforløbet Kort oplæg i børnehøjde om legens betydning for den enkelte og for fællesskab Fællesleg og bevægelsesglæde (ca. 45 min.) Legematrosen inviterer inden for i Legeskibets legeunivers Fællesleg, samarbejdslege, kaste- og kamplege m.m. Fri leg på legeskibets lege- og containerinstallation Spillestan, Klatrecontainer, Parkourstativ, Bevægelsesområde og Streetfodbold Besøg på selve Legeskibet Kom om bord på en ægte skonnert Hvad hedder alting på et stort gammelt træskib Legematrosen fortæller gode historier om lege-livet til søs

4

5 Den fælles og den frie leg Legeskibet skaber rum til den fælles og frie leg Ved Legeskibet møder I fantastiske legematroser, der fører jer ind i legens univers. Her skal I kæmpe jer forbi Kaptajn Klim Klems lange blækspruttearme og samtidig undgå hajen i det røde hav. Tag med legematrosen på tur i dybet og gå gennem evolutionsstadier fra vandmand til supermand vend en søstjerne på vejen og fang søuhyrets hale, inden den spiser jer. Udover et hav af lege fra livet til søs, kan I hos Legeskibet give legen frit spil med en række aktiviteter ved Legeskibets store legeinstallation lige fra klatring og bevægelsesbaner til kampleg, street fodbold, dans og gode gamle træspil. Læringsmål Eleverne lærer om legens betydning og noget om, hvorfor det er vigtigt at lege Eleverne lærer forskellige lege herunder f.eks. danske kulturlege, fælleslege, kamplege, sanglege og fangelege fra hele verden Eleverne arbejder med samarbejdsevner og sociale kompetencer Eleverne øves i at hjælpe og udfordre hinanden på en empatisk måde Eleverne oplever legens betydning for trivsel, fællesskab og indlæringsevne.

6 Fokus på social trivsel Leg er et fremragende redskab i arbejdet med at styrke den sociale trivsel mellem elever og mellem elever og lærer. I den gode fællesleg glemmer man sig selv til fordel for fællesskabet. Det er denne egenskab, der som en selvforstærkende kraft kan holde legen i gang. I den gode fællesleg er der ingen tabere eller vindere, for hvis legen skal bevare sit Blow, må den udfordre den dominerende idé om at vinde. I den gode leg tager alle ansvar, og gennem en kollektiv indsats holdes legen i gang til glæde for alle. Det interessante ved denne indsats er, at der opstår en kropslig og intuitiv social forståelse for hinanden. For den enkelte elev forpligter det at være med i legen. Han eller hun skal kunne hengive sig og blive medskaber af legen til gavn for dynamikken. I legen er eleven naturligt motiveret for at være aktiv, udfordre sig selv og tilmed også risikere at fejle overfor sine kammerater. Alle de sociale færdigheder der er på spil i legen, kan eleven, læreren og pædagogen drage nytte af i den daglige undervisning. Trivsel og læringsmiljø hænger uløseligt sammen. Der er faglig evidens for, at forbedret social trivsel blandt skoleelever fører til forbedret: Indlæring Motivation Hukommelse Kreativitet Gode oplevelser af fællesskab mellem elever, og mellem elever og lærere, er ganske enkelt nødvendige for, at skolen kan lykkes (DCUM)

7 LEG DER SKAL INSPIRERE Legeskibet ønsker at inspirere lærere og pædagoger i folkeskolen til at benytte legens styrker i forhold til social trivsel og i arbejdet med at styrke relationer, både eleverne imellem og mellem elever og lærere. Med skolematerialet giver Legeskibet lærere og pædagoger mulighed for at eksperimentere med leg hjemme på skolen. Skolematerialet kan anvendes til at kvalibicere besøget på Legeskibet og som opfølgningsmateriale når lege skal i spil hjemme på skolen. Materialet henvender sig til 4-6. klasse og kan anvendes i alle skolens fag. HVORFOR LEG? Legen er central for vores udvikling I legen udfordrer vi hinanden I legen hjælper vi hinanden I legen lærer vi at danne sociale relationer I legen lærer vi at respektere hinanden I legen bliver din egen verden større Med leg lærer vi at være menneske NÅR LEG DANNER I legen overskrider du dig selv og din egen verden for at begive dig ud i en større og ukendt verden. Det er en vigtig proces, for når verden bliver større, forholder du dig til andet end dig selv. Du lærer at sætte dig i andres sted og indordne dig i et fællesskab, og du udvikler sociale dyder som empati.

8 Sæt gang i leg men hvem, hvad og hvordan? Legeskibets legematroser har en række gode råd til, hvad der skal til for at sætte gang i en god leg. Først og fremmest er det en fordel med en igangsætter, der er til stede i legen, og som ønsker at give eleverne en god fælles oplevelse. Skab overblik over legen Skab overblik over hvilken leg der skal leges, hvor lang tid der er til rådighed, antal deltagere samt om legen kræver redskaber. Rum til legen Du skal være opmærksom på, om I skal lege ude eller inde, og om du evt. kan inddrage skolens faciliteter i legen. Legens energi og udvikling Når energien i legen er god glemmes tid og sted. Tempo- og energiniveau i legen kan variere, og som igangsætter af legen kan man bevidst arbejde med legenes forskellige niveauer. Er energiniveauet højt kan der igangsættes mere rolige lege, og omvendt, er energiniveauet lavt, kan lege med høj puls og fart være at foretrække. Vær opmærksom på, at hvis energi og fokus falder i legen er det tid til at stoppe, udvikle den eller skifte til en ny leg. Skab tryghed Det er vigtigt at eleverne føler sig trygge og godt tilpas i legen, og at den enkelte elev føler, at han eller hun kan deltage på lige fod med de andre i klassen. Igangsætteren skal være opmærksom på, at eleverne grundlæggende respekterer og er opmærksomme på hinanden. Igangsætter som aktiv deltagende Det er vigtigt at deltage i legen. Du skal være rollemodel og sørge for, at alle elever føler sig velkomne og forstår legen. Ofte vil eleverne synes det er sjovt at være medskabere af legen, så vær gerne åben overfor forslag og ændringer undervejs. Du kan også indgå i dialog med eleverne om deres oplevelser og erfaring med legen. Spørgsmålene kan variere, men brug gerne nedenstående til inspiration. Var legen god eller dårlig, og hvorfor? Hvordan bliver en leg sjov for alle? Hvad lærer man gennem en leg? Det vigtigste er, at alle griner og har det sjovt!

9 LEGESKIBETS LEGE TIL KLASSEN Legeskibets udvalgte lege giver klassen mulighed for at prøve forskellige lege som led i et undervisningsforløb eller som en kort pause. Legene er delt ind i fem kategorier. Generelt for dem alle er fokus på fællesskab, samarbejde, omsorg, kreativitet og den gode kammerat. ENERGI FART OVER SKIBET SAMARBEJDE & FÆLLSSKAB ALLE MAND PÅ DÆK KONCENTRATION MØNSTRING KREATIVITET MOD NYE KYSTER DEN ROLIGE FRIVAGT

10 FART OVER SKIBET MARITIM FANGELEG (Ståtrold) Kom på dybt vand i en god fangeleg En person vælges til fanger Når fangeren rør en deltager, kan fangeren vælge om den fangede skal være: Fiskeren, der råber: Jeg fanger sild med tilhørende fakter Kaptajnen, der råber: Jeg styrer mit skib med tilhørende fakter Skibskokken, der råber: Jeg rører i min gryde med tilhørende fakter Fiskeren befries ved, at to personer lægger sig ned og spræller som fangede sild Kaptajnen befries ved, at to personer former et skib rundt om kaptajnen Skibskokken befries ved, at to personer kommer ned i hans gryde Legen fortsætter indtil alle er fanget Forslag: Afhængig af antal personer i klassen kan der være en, to eller tre fangere. ATLANTIS LABYRINT-TAGFAT Hurtig, opmærksom og snedig Der udpeges en fanger og en der skal fanges Klassen stiller sig i rækker ved siden af hinanden med lige mange i hver række og danner derved et kvadrat med arms afstand til alle sider I rækkerne tager man hinanden i hænderne enten på langs eller på tværs Rækkerne danner nu en labyrint, som ændre form vending til højre og venstre Den der skal fanges kan vende rækkerne ved at råbe SKIFT I et skift vender alle deltagerne sig lynhurtigt og tager hinanden i hænderne på den anden led. Den der skal fanges gemmer sig i labyrinten og kan vende rækkerne for at undgå at blive fanget Forslag: Indsæt flere fangere og flere der skal fanges.

11 ALLE MAND PÅ DÆK KAPTAJNENS MATROSER Skab øjenkontakt og samarbejd med dine kammerater bag ryggen på kaptajnen Start med at lave en rundkreds på 3 sek. Matroserne vinker til en anden i rundkredsen og bytter plads Efter et par runder uden fanger stiller kaptajnen (fangeren) sig i midten Nu gælder det om at bytte plads bag ryggen på kaptajnen uden at blive fanget Variationer: I stedet for at vinke kan matroserne blinke eller lave en kropsbevægelse, der skal efterlignes. Legen kan også leges i par. MIMETAGFAT Find det indre havdyr frem og det gode samarbejde Klassen deles i to hold og står bag hver deres baglinje De to hold aftaler hver især (stille) hvilket havdyr de skal mime foran de andre Det ene hold går mod det andet mens de råber Her Kommer Vi Det andet hold råber STOP!, når de er ca. en meter væk Holdet (dem der der skal fanges) som har gået standser og mimer deres havdyr, Det andet hold (fangerne) gætter løs Når fangerholdet gætter rigtigt, skal de nå at fange mimeholdet inden de når tilbage bag deres baglinje. De tilfangetagende går over på modpartens hold. Derefter kommer det andet hold på besøg og mimer. Forslag: Tema/emne kan variere fra havdyr til zoologiskhave, erhverv, land, kendte personer osv.

12 MØNSTRING ET GODT SØMANDSHÅNDTRYK Hurtig reaktionsevne og den gode dyst Deltagerne står i to rækker overfor hinanden Hvert hold holder hinanden i hænderne Igangsætteren står mellem de to bagerste i rækkerne, og på samme tid sendes et håndtryk afsted Deltagerne mærker et håndtryk i hånden og sender det straks videre med den anden hånden Når håndtrykket rammer de to forreste i rækkerne må de løbe Det gælder om at få fat i pirattørklædet (placeret 5-7 meter længere fremme) før den anden Holdet får point hver gang de vinder tørklædet PIRAT-LEG Hurtig reaktionsevne og overblik Klassen står i rundkredse med 6 til 8 deltagere Der råbes pirat, og alle indtager deres sejeste piratposition (herefter må piraterne kun flytte ét skridt, når det er deres egen tur) En pirat i rundkredsen skal med en hurtig bevægelse med flad hånd ramme en af de andre pirater et sted på hånden Rammes en hånd mister den ramte pirat den hånd (hånden skal om bag ryggen) Herefter er det den næste pirats tur (turen går på skift uret rundt) Når en pirat har mistet begge hænder, må han/hun forlade rundkredsen Det gælder om at være den sidste tilbage. Forslag: Piraten behøver ikke nødvendigvis at slå ud efter en hånd, men kan også bruge turen til at lave et hop eller flytte et ben.

13 MOD NYE KYSTER Hvis din sidemakker var pirat? Tegn din sidemakker som var han eller hun en vaskeægte pirat Hver pirat i klassen skal have et stykke A4-papir og en blyant. Piraterne sidder og kigger på piraten til højre for dem selv. De skal nu på bedste vis tegne deres sidekammerat-pirat på tid. Giv en gave til din ven Gaven har du taget med fra en lang lang rejse To og to sammen (find en makker med samme øjenfarve) Den ene starter med at vise en gave med hænderne til deres makker Makkeren skal nu gætte sin gave Gavegiveren skal fortæller evt. om gaven og hvor den er fra Rotér og find en ny gavegiver

14 FRIVAGT MATROSENS ØMME SKULDRE Giv og modtag rolig massage Klassen står eller sidder i en rundkreds og vender sig mod højre Alle strækker armene op i luften og lægger dem på skuldrene af den der står foran Alle begynder stille og roligt at massere hinanden på skuldre og ryg. Det er vigtigt det er rart for alle. På et tidspunkt strækker alle i rundkredsen armene op i luften igen og begynder at massere personen til venstre for dem. Variation: Fortæl gerne en historie undervejs, hvor eleverne guides gennem deres massage. FORTÆL OM DIN EVENTYRLIGE DAG BAGLÆNS Fra dette øjeblik til du stod op i morges To og to sammen (find makker med f.eks. samme højde) Den ene i makkerparret starter med at fortælle sin dag baglæns -fra dette øjeblik til han/hun stod op i morges (gerne så detaljeret som muligt) Efter den første historie er det makkerens tur til at fortælle om sin dag.

15 LEGESKIBETS 4 GODE RÅD OM LEG I KLASSEN Brug aktivitetspauser til at forøge ilt og blod til hjernen Skab gode rammer for fri leg i det omfang det er muligt Styrk klassens trivsel med organiseret fællesleg Læg en strategi for en sund legekultur på skolen Referenceliste Eichberg, Henning Du kan ikke fange mig.. i I leg gør os til mennesker en antologi om legens betydning (2013) Forlaget 55 Nord P/S, FDF Eyermann, J. Zakarias Legen som livsholdning i I leg gør os til mennesker en antologi om legens betydning (2013) Forlaget 55 Nord P/S, FDF Hammershøj L. G. (2012) Kreativitet et spørgsmål om dannelse. København: Hans Reitzels forlag. Hammershøj L. G. (2013) Dannelse i uddannelsessystemet København: Knoop, Hans Henrik, B. Holstein, H. Viskum, J. M. Lindskov. Elevernes trivsel og fællesskab i folkeskolen Analyser af den nationale trivselsmåling. Dansk Center for undervisningsmiljø 2017 Møller, J. Gamle idrætslege i Danmark 1-4, 2. Udgave, 4. Oplag, 2011, Idrætshistorisk værksted. Møller, J. Euroleg. 121 gamle lege og spil fra Idrætshistorisk Værksted s internationale legepark. Forlag Idrætshistorisk Værksted, 2011 Stuart Brown -under medvirken af Christopher Vaughan. Leg Hvordan leg former hjernen, stimulerer fantasien og beriger livet 1. Udgave, 1. Oplag, 2012 Stuart Brown,

Legeskibets skolemateriale

Legeskibets skolemateriale Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Legeskibets Skolemateriale Velkommen til Legeskibet. Et sejlende projekt der sætter fokus på legen og dens

Læs mere

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016 Skoletilbud Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2016 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skoletilbud Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Pressemeddelelse, maj 2017 Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Legeskibet starter årets togt i Dragør Søndag den 14. maj lægger Legeskibet til i Dragør, der er anden værtsby på togtet i 2017. Med

Læs mere

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017 Skattekisten Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skattekiste Legeskibet tilbyder i forbindelse med årets sommertogt et

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud.

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud. Kom-i-gang-lege Frugtsalat 5-10 minutter stole Alle elever står på en stol i en rundkreds. Der er en stol mindre end antallet af elever, den sidste elev står derfor i midten. Alle får nu tildelt navnet

Læs mere

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 2 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Indhold 1 Introduktion 4 2 Runde

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Introduktion til Legeskibet... 2 Besøgstal... 3 Kontaktpersoner... 3 Program... 3 Skoletilbud + program

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Spirer: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Fartpiloter Formål Pigerne skal opleve, at de selv kan transportere sig rundt i verden, både ved egen energi og også ved hjælp af anden energi, som fx automatiske transportmidler. De kan derved

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg Gerlev Idrætshøjskole og Legeparkligger ved Slagelse på Vestsjælland, 100 Km fra København, Danmark. Gerlev Idrætshøjskole & Gerlev Legepark www.gerlev.dk

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING Nr.3418 Alder: 7-10 år - Tid: 5 min. Nr.2888 Alder: 5-6 år - Tid: 5 min. Bobler med ballade Enkeltvis Deltagern dykker ned på bunden og laver følgende: vanddybder alt efter deltagernes niveau. vejrtrækning,

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Pernille Holm, Børn, Unge og Læring.

Pernille Holm, Børn, Unge og Læring. Notat Sagsnr.: 2015/0010255 Dato: 22. maj 2016 Titel: Legeskibet i Hundested september 2016 Sagsbehandler: Nana Vestergaard, Vækst og Udvikling Pernille Holm, Børn, Unge og Læring. Baggrund Ved møde i

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Fange haletudsens hale

Fange haletudsens hale Fange haletudsens hale Cirka 10 børn danner en cirkel som forstiller haletudsens store krop, og 3-4 børn danner haletudsen hale. Det vil sige at cirka 14 børn en haletudse. Derudover skal 3 børn holde

Læs mere

Svømmeprogram 3. august 2015

Svømmeprogram 3. august 2015 Svømmeprogram 3. august 2015 Introduktion - Formiddag Reglerne i hallen Navneleg med dyr Vi passer på hinanden i svømmehallen Ikke hoppe i vandet før instruktøren har givet tilladelse hertil Man må ikke

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

TRÆNERSPIREN. Modul 3. Dansk Boldspil-Union

TRÆNERSPIREN. Modul 3. Dansk Boldspil-Union TRÆNERSPIREN Modul 3 Trænerspiren Består af: Modul 1 - Opbygning og afvikling af stationstræning (3 timer) Teori og praktik Modul 2 - Planlægning/opbygning af træning (3 timer) Teori og praktik Modul 3

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl.

Evolutionslegen. Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger Uuurfugl-uuurfugl. Evolutionslegen At grine og at bevæge sig Tid: ca. 7-10 minutter Krav: Rigeligt med gulvplads. Alle skal bevæge sig rundt. Egner sig bedst til gruppestørrelse: 6-1000 Målet for deltagerne er at bevæge

Læs mere

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig

Læs mere

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på OPGAVEBANKO Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på hver side. Størrelsen af dette område skal ikke være alt for stort, og afstanden

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering I introforløbet arbejdede eleverne med, at begrebet sundhed kan være mange ting jf. Sundhedsstjernen. I forløbet om leg og bevægelse legede eleverne bevægelseslege og lavede bevægelseshistorier for at

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

120 ords-tæppet. På sporet af ordet

120 ords-tæppet. På sporet af ordet 120 ords-tæppet På sporet af ordet I denne vejledning kan du finde idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge 120 ords-tæppet i arbejdet med at få automatiseret de 120 hyppige ord med afsæt i leg og

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden.

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. ENERGI OG FOKUS Øvelser til arbejdet med energi og fokus KROP Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. Creme Smør fiktiv creme

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Fangelege. Indholdsfortegnelse

Fangelege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Ulven kommer... 2 To mand frem for en enke... 2 Aberne i træerne... 2 Her kommer vi... 3 Sten-saks-papir... 3 Plat eller krone... 3 Alle-er-den-tik... 4 Katten efter musen... 4 Ståtrold...

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Sansebane

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Hvad er klokken hr. Ulv?

Hvad er klokken hr. Ulv? Legekompendie Fangelege Egern-tagfat Mindst 6 deltagere. 5-13 år. 10-20 min. Først vælges et rovdyr (ræv, ugle, menneske, tyranosaurus rex eller lignende), derefter vælges en af deltagerne til at være

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

Revideret Lege hæfte

Revideret Lege hæfte Legehæfte Lege hæfte Indhold Haleleg... 3 Dødbold... 3 Ståtrold... 4 Fiskesuppe... 4 Hønemor/Alle mine kyllinger... 5 Politi og røver... 5 Hospitalsleg... 6 Gulerod... 6 Fangeleg... 6 Katten efter musen...

Læs mere

Jeg kender Jesus -4. Jesus hører mig

Jeg kender Jesus -4. Jesus hører mig Jeg kender Jesus -4 Jesus hører mig Mål: Målet er, at børnene ved, at når de beder til Jesus, så hører Jesus dem. De behøver ikke være i tvivl, om Jesus nu også hører dem, for Jesus hører alle. Børnene

Læs mere

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter Trækfuglen Opgaveark Idræt, 1.-5. klasse Omfang: 0,5 lektion og opefter Leg og bevægelse I dette opgaveark får du inspiration til sjove lege- og bevægelsesaktiviteter, som kan inddrages i undervisningen

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

Børne og Juniorholdet

Børne og Juniorholdet Tirsdag d. 5. januar 15 min Opvarmning: Kædetik og kongens efterfølger (en træner er den, brug alle hallen loftet udenfor) (fælles) 1. gruppe 6 x 30 m løbeskole 5 stk. af 15 m reaktionsøvelser 2. gruppe

Læs mere

H.C. ANDERSEN FESTIVALS

H.C. ANDERSEN FESTIVALS Inspireret af: Kære lærere! H.C. Andersen Festivals inviterer jeres 3.-6. klasser til Building Games, hvor leg og læring forenes i en inspirerende konkurrence. Her får eleverne muligheden for at være kreative

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Indholdsliste i kassen A-grunden

Indholdsliste i kassen A-grunden Indholdsliste i kassen A-grunden 30 stk. Farvede bånd rød/blå, til holddeling 8 kegler i god kvalitet 4 fløjter i rustfri god kvalitet 2 fodbolde fra trees 2 basket bolde fra trees 1 pendulkegler, 9 trækugler,

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen.

I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. It s a game. I dette lille kompendium er der highlights fra gruppeprogrammet og beskrivelser af nogle af de lege der blev leget i løbet af ugen. Programmet Gedemarked Deltagerne møder et bord med en ananas

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET FÆLLES KLASSEAKTIVITET Dialogkortene kan bruges som en fælles klasseaktivitet fx i de sidste 10 minutter af en lektion eller evt. i den understøttende undervisning. Det kan forløbe på den måde, at tre-fem

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere