HOWARD GARDNER MI TEORI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HOWARD GARDNER MI TEORI"

Transkript

1 HOWARD GARDNER MI TEORI Alle børn lærer på deres egen unikke måde og forbindelse og forståelsen hoved/krop hos hvert levende væsen, er forskellig fra de andre. Dette er naturens måde at tilsikre den største bredde af tænkere/lærere/overlevere. Barndommens proces, som er længere hos mennesket end andre pattedyr, er at opbygge strukturer til større udtryk af det enkelte menneskes potentiale. Professor og psykolog Howard Gardners MI - teori (multiple intelligenser) kan løfte sløret for, hvordan vi er gearede ift præferencer/intelligenser/klogskaber, og hvordan man kan støtte disse potentialer. Yogaens helhedssyn og fabelagtige evne til at befordre vores indre rigdom, hænger så fint sammen med Howard Gardners teori, hvorfor vi i vores børneyogauddannelse er meget inspireret heraf. Der findes mange teorier om hvordan børn lærer og hvordan vores verden er skruet sammen. Howard Gardner er så afgjort en der har inspireret mange uddannelses- og læringssystemer verden rundt. Du får her en gennemgang af begrebet, ideen og tankerne bag teorien. Mange Intelligenser omkring dig? Går der en Einstein eller en Strauss rundt derhjemme? Lægger du mærke til dit barns styrker? Tager du afsæt i deres styrker, når de skal lære og lege? Udgangspunktet er, at alle er lige begavede. Intelligensbegrebet - IQ er ikke nok. Intelligens er et langt mere nuanceret begreb. Traditionelt har man fokuseret kraftigt på evnen til at kunne læse, skrive og regne, dvs. den sproglige og den matematiske intelligens. Hvis du ikke lærer gennem ord, tal eller logik, bliver du hægtet af. Om Mange Intelligenser Teorien I begyndelsen af firserne viskede Howard Gardner og hans kollegaer så at sige tavlen ren og undersøgte, hvad vi egentlig vidste om børns indlæring uden hensyn til, hvad vi troede, vi vidste, eller forestillede os, at vi vidste. Alt for mange pædagogiske teorier har taget udgangspunkt i, hvad vi troede, børn kunne eller forstod på forskellige tidspunkter af deres udvikling. Projektet blev døbt Project Zero, og det billede, der har tegnet sig er, at alle mennesker åbenbart følger nogle bestemte mønstre i deres mentale udvikling ud fra de samme grundelementer, men sammensat i på en helt personlig, individuel måde. Howard Gardners udgangspunkt er, at intelligens ikke er statisk. Det kan aktiveres, læres og udvikles. Det er et multidimensionalt fænomen, der er til stede på mange planer i vores krop- sind - hjerne- system.

2 Desuden indeholder alle mennesker alle intelligenser og de fleste mennesker kan udvikle hver intelligens til et fyldestgørende kompetenceniveau, ligesom det er vigtigt at forstå, at ingen intelligens er bedre end andre. Alle kan lære noget indenfor alle intelligenserne, men der er forskel på hvor hurtigt, det går, og hvor meget man har lyst til at benytte sig af de forskellige intelligenser. Alle mennesker har altså mange styrkeområder. Nogle intelligenser har man nemmere ved at bruge end andre. Normalt føler man sig tiltrukket af de intelligenser, man har talent for. Ofte kræver en aktivitet flere intelligenser. Tænk på at bygge et hus. Her skal man bl.a. kunne regne ud, hvad der skal bruges af materialer, man skal have en fornemmelse af rummenes forhold til hinanden, man skal kunne bruge sine hænder til at bygge med og holde balancen på stilladset. Måske letter det endog nogle at synge til arbejdet. I 1983 i bogen Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, kom Howard Gardner med en forståelsesmodel af det menneskelige intellekt. På baggrund af blandt andet undersøgelser af hjerneskadede, forklarede han menneskets intellekt til at kunne indeholde eller opdeles i flere af hinanden uafhængige og ligeværdige intelligenser. Mange mennesker kigger på intelligenserne og undrer sig over, hvorfor Gardner insisterer på at kalde dem intelligenser og ikke talenter eller anlæg. Men folk er vant til at høre udtryk som han er ikke særlig intelligent, men han har et vidunderligt talent for musik. Derfor var han meget bevidst om sin brug af ordet intelligens til at beskrive hver kategori. Gardner mente (i 1983), at der måtte være 7 selvstændige intelligenser. Det selvstændige i intelligenserne redegjorde han for ved blandt andet at sige, at intelligenser var en kompetence i sig selv. Omvendt kan en kompetence i en kultur lige så godt være en gunstig kombination af flere kompetencer. (Fx vil en social intelligent person kunne forestilles at være både indlevende, sproglig og til dels personlig intelligent) Fælles for disse 7 er at de iboende alle mennesker fra fødslen og at de alle kan udvikles, og til stadighed gør det. Udviklingen sker i et uafhængighedsforhold mellem intelligenserne, således kan nogle områder måske aldrig blive udviklet, mens andre kan nærme sig det raffinerede eller geniale. Grundlæggende for dette intelligensbegreb er at intelligenserne ikke udvikler sig automatisk eller selvstændigt, men i en relation til sin omverden. Intelligenserne er på den måde også et udtryk for en kulturs kompetenceværdier eller behov. Teorien har vundet stort gehør i de danske skoler og institutioner. En af de første til at udvikle m.i.- teorien til praktisk brug i klasseværelset, var den amerikanske psykolog og specialundervisningslærer Thomas Armstrong. I sin bog Mange intelligenser i klasseværelset, påpeger han, at det ikke er børnene, der er noget i vejen med, men undervisningsmetoderne.

3 I traditionel undervisning forsøger vi at ændre børnene, så de lærer på vores måde. Faktisk bør vi ændre undervisningen, så den passer til børnene. Først når vi indser, at børn lærer på forskellige måder og at alle disse måder er i orden bliver vi oprigtige i vores undervisningsarbejde. I dag har Howard Gardner tilføjet 2 intelligenser til sin liste, så der i dag er godt og vel 9. (Den 9 diskuteres stadigt i forhold til relevans og indhold)

4 De 9 indlæringsmåder eller intelligenser, Howard Gardner er kommet frem til er følgende: 1. Den sproglige 2. Den logisk- matematiske 3. Den naturalistiske 4. Den rumlige 5. Den musiske 6. Den kropskinæstetiske 7. Den interpersonlige 8. Den intrapersonlige 9. Den eksistentialistiske I børnehøjde er ordene ændret til 1. Ord- klog evnen til at beherske sprog, herunder bruge det som støtte til at huske informationer. 2. Tal- klog evnen til at opdage mønstre, tænke logisk og ræsonnere. 3. Natur- klog evnen til at forstå, begå sig i og se mønstre i naturen. Systematik! 4. Billed- klog evnen til at skabe og håndtere forestillinger i bevidstheden som led i problemløsning. 5. Musik- klog evnen til at genkende og skabe musik. 6. Krops- klog evnen til at bruge bevidstheden til at koordinere kroppen. 7. Menneskeklog evnen til at forstå andres følelser og hensigter. 8. Selv- klog evnen til at forstå sine egne følelser og hensigter. 9. Livsklog evnen til at forholde sig til livets store spørgsmål, samt at handle i overensstemmelse med eksistentielle og åndelige værdier.

5 For mange er der ikke noget nyt i at tilpasse, differentiere og forsøge at nå alle ud fra netop deres forudsætninger. Du kan nu få udarbejdet en individuel intelligensprofil og bygge på dine stærke sider, i stedet for at fokusere på det man ikke kan. Det er netop et af de centrale budskaber fra Howard Gardner tag afsæt i dine styrker, når du skal lære noget nyt. Hvis vi betragter de mange intelligenser som forskellige døre ind til et stort rum, er det vores opgave at finde den rigtige vej ind. Kommer man først ind, bliver det sjovt at lære, og så vil de andre intelligenser efterhånden blive aktiveret. INTELLIGENSER, LÆRING OG YOGA Nedenstående er en uddybelse af begreberne, i voksen sprog. Verbal/sproglig Evnen til at bruge ord effektivt, såvel mundtligt (som fortæller, ordfører, politiker) eller skriftligt (som poet, dramatiker, redaktør eller journalist). Denne intelligens indbefatter evnen til at anvende syntaks eller sprogets struktur, fonologi eller sprogets lyde, semantik eller sprogets betydning og de pragmatiske dimensioner eller den praktiske brug af sproget. Nogle af disse anvendelser inkluderer retorik (at bruge sproget til at overbevise andre om at bruge en bestemt fremgangsmåde), forklaring (at bruge sproget til at informere) og metasprog (at bruge sproget til at tale om sproget selv). Børn, der er stærkt sproglige elsker at læse, skrive, fortælle og lege med ord. De behøver bøger, bånd, skriveredskaber, dagbøger, samtale og debat. Tænker i ord Højt udviklet auditive evner Leger med lyden i sproget Gode historiefortællere, vittigheder og eventyr Elsker at se, sige og høre ord Har ofte hovedet begravet i bøger Kan lide at skrive Lærere, journalister, forfattere, advokater og tolke

6 Logisk/Matematisk Evnen til at bruge tal effektivt (som matematiker, skatterevisor eller statistiker) og til at ræsonnere på en god måde (som videnskabsmand, programmør eller logiker). Denne intelligens indbefatter følsomhed over for logiske mønstre og forhold, udsagn og påstande (hvis- så, årsag- virkning), funktioner og andre relaterede abstraktioner. Den type processer, der bruges til hjælp for den logisk- matematiske intelligens inkluderer: Kategorisering, klassificering, det at drage slutninger, generalisering, udregning og afprøvning af hypoteser. Børn, der er stærkt logiske elsker at eksperimentere, stille spørgsmål, finde ud af logiske puslespil og regne. De behøver ting de kan udforske og tænke over. Tænker i koncepter Trænet i logik og problemløsning Udforsker mønstre, kategorier og relationer Manipulerer med omgivelserne for at eksperimentere i et kontrolleret miljø Spørger og undrer sig over natur begivenheder Forskere, ingeniører, programmører, revisorer Naturalistisk Evnen til at forstå, relatere, kategoriser og forklare nature fænomener. Fokuserer på systemiske sammenhænge, natur balancer og tidsforsinkelser. Mennesker som jægere, bønder, gartnere, meteorologer, sociologer og geografer gør brug af denne intelligens. Evnen til at kende forskel mellem planter og dyr samt være sensitiv overfor andre funktioner i naturen (skyer, bjergformationer). Denne intelligens blev i jæger samfundet højt værdsat, og er i forbruger samfundet sammenlignet med evnen til at skelne imellem biler, sko, make- up etc. Børn, der er stærkt naturalistiske elsker ordne og klassificere verden omkring sig, finde mønstre og sammenhænge. De behøver ting til eksperimenter, hvor de kan ordne og systematisere og skabe orden i kaos. Har gode sanser og observerer og husker ting fra hans/hendes omgivelser Ekstremt god til at genkende og klassificere artefakter Diskrimination af ting i omgivelserne Trænet i mønster genkendelse Kan lide dyr og kan lide at vide og huske ting om dem Holder meget af at være udenfor Laver meget gode observationer af natur forandringer, sammenhænge og mønstre

7 Visual/Spatial Evnen til at opfatte den visuelt- rumlige verden nøjagtigt. (f.eks. som jæger, spejder eller guide) og at foretage en transformation i erkendelse af disse opfattelser (f.eks. som indretningsarkitekt, arkitekt, kunstner, skulptør eller opfinder). Denne intelligens involverer følsomhed over for farver, linier, facon, form, rum og det forhold, der eksisterer mellem disse elementer. Den inkluderer evnen til at visualisere, til grafisk at fremstille visuelle eller rumlige idéer samt at orientere sig hensigtsmæssigt i en rumlig form. Evnen til at repræsentere den rumlige verden internt i sindet som en sejler eller en pilot navigerer i en rumlig verden eller som en skak spiller orienterer sig på brættet. Børn, der er stærkt visuelle elsker at formgive, tegne, visualisere, skrible osv. Bruger LEGO, puslespil, fantasilege og labyrinter. Tænker i form og billeder Klare visuelle billeder Kender til beliggenheden af steder Fascineres af maskiner og tekniske indretninger Opfindere, arkitekter, ingeniører, mekanikere Musisk/Rytmisk Evnen til at opfatte (f.eks. som musikelsker), skelne (f.eks. som musikanmelder), transformere (som komponist) og udtrykke (som optrædende kunstner) musikalske former. Denne intelligens indbefatter følsomhed over for rytme, tonehøjde eller melodi samt klangfarve eller stemning i et musikalsk stykke. Man kan have en figurativ eller hierarkisk forståelse for musikken (helhedsmæssig, intuitiv), en formel eller omvendt forståelse (analytisk, teknisk) eller begge dele Børn, der er stærkt musiske elsker at synge, fløjte, nynne og klappe. De behøver fællessang, koncertture, musik og musikinstrumenter. Tænker i lyde, rytmer og monster Synger, nynner og fløjter for dem selv Reagerer straks på musik Underholder og nyder musik samt leder an i sang Sensitiv overfor omgivelsernes lyde; støj, knirke, risle Stærke meninger om andres musik Korsanger, orkester, discjockey, musikanmelder, Komponist

8 Krops/Kinæstetisk Evnen til at bruge hele kroppen til at udtrykke idéer og følelser (som skuespiller, danser, atlet eller mimiker) og færdighed i at bruge hænderne til at producere eller omforme ting (som håndværker, skulptør, mekaniker eller kirurg). Denne intelligens inkluderer specifikke fysiske færdigheder såsom koordination, balance, behændighed, styrke, fleksibilitet og hurtighed, såvel som dybdesensible og taktile evner. Børn, der er stærkt kropslige elsker at danse, løbe, hoppe, bygge, berøre og bevæge sig. De behøver rollespil, drama, sport, ting at bygge med, fysiske lege og praktisk indlæring. Processer viden gennem krops fornemmelser Excellent fin motorisk koordination Mave fornemmelser for ting God til at mime Har behov for fysisk at flytte sig omkring ofte betegnes som hyperaktiv Atleter, dansere, skuespillere, klovne Interpersonel Evnen til at opfatte og skelne sindsstemninger, intentioner, motivationer og følelser hos andre mennesker. Dette kan indbefatte følsomhed overfor ansigtsudtryk, stemmeføring og bevægelser, evnen til at skelne blandt mange forskellige mellemmenneskelige signaler samt evnen til at respondere effektivt på disse signaler på en pragmatisk måde (f.eks. at påvirke en gruppe mennesker til at følge en bestemt handlemåde.) Børn, der er stærkt interpersonelle elsker at styre, organisere, forholde sig, mægle og feste. De behøver venner, gruppelege, sociale sammenkomster, begivenheder i lokalsamfundet og klubber. Tænker og processer ved relationer, samarbejde og kommunikation med andre Leder mellem ligemænd Evne til at fornemme følelser og intentioner hos andre Forstår mennesker og løser konflikter Organiserer, kommunikerer og manipulerer Har mange venner Rådgivere, politikere, pædagoger Hvilken yoga øvelse(r) kunne du bruge her?

9 Intrapersonel Selvindsigt og evnen til at handle på en måde, der er tilpasset denne viden. Denne intelligens indbefatter at have et nøjagtigt billede af sig selv (ens styrkesider og begrænsninger), bevidsthed om indre sindsstemninger, temperamenter, ønsker samt evnen til selvdisciplin, selvforståelse og selvværd. Intrapersonel intelligens baserer sig på viden om selvet. Inkluderer metakognition (tænkning om at tænke) samt opmærksomhed på metafysiske koncepter. Børn, der er stærkt intra personelle elsker at målsætte, meditere, drømme, være stille og planlægge. De behøver hemmelige steder, tid alene, selvstyrende projekter og valgmuligheder. Færdigheder i indre fokusering Udviser en stærk personlighed Dyb erkendelse af indre følelser, drømme og ideer Reflektiv og analytisk Tendens til at søge væk fra hold aktiviteter Genkender egne styrker og svagheder Kræver privat tid og sted Selvstændige, forskere, filosoffer Eksistentielle Denne sidste intelligensform, er stadig ikke definitiv og bliver endnu blot beregnet som potentiel intelligens. Gardner forstår det således: Erfaringen og tanke virksomhed omkring grundlæggende spørgsmål om eksistens. Liv og død. Barnet er her god til at filosofere over livet. Hvilke aspekter og øvelser fra yogaen tænker du støtter denne intelligens? Refleksion: ** Hvilke intelligenser er særligt udpræget ved mig?: - > ** Hvilke er hvilende?: ** Overvej løbende under uddannelsen, hvordan forskellige øvelser og teknikker fra yoga kan bruges til at styrke de enkelte intelligenser:

De 9 intelligenser omkring dig

De 9 intelligenser omkring dig De 9 intelligenser omkring dig 02.10.07 Går der en Einstein rundt i din organisation eller er der en Strauss derhjemme? Lægger du mærke til dine kollegers styrker? Tager du afsæt i deres styrker, når I

Læs mere

Mange Intelligenser omkring dig

Mange Intelligenser omkring dig Mange Intelligenser omkring dig Går der en Einstein rundt i din virksomhed eller er der en Strauss derhjemme? Lægger du mærke til dine kollegers styrker? Tager du afsæt i deres styrker, når I samarbejder?

Læs mere

PÆDAGOGIKKEN. Vores fælles menneskesyn præger omgangen mellem børn/voksne/personale/forældre:

PÆDAGOGIKKEN. Vores fælles menneskesyn præger omgangen mellem børn/voksne/personale/forældre: PÆDAGOGIKKEN. Vores professionelle menneskesyn. Vores fælles menneskesyn præger omgangen mellem børn/voksne/personale/forældre: Vi respekterer alle som lige individer. Vores omgangstone er anerkendende

Læs mere

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord.

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. Sproglig intelligens (at være ord-klog ) Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. tale, læse, skrive, fortælle og høre historier, stave, lege ordlege og diskutere. huske navne, steder,

Læs mere

De mange intelligenser

De mange intelligenser De mange intelligenser Børnehaven Regnbuen November 2008 De mange intelligenser I Regnbuen arbejder vi pædagogisk ud fra Howard Gardners teori, De mange Intelligenser. Han mener, at mennesket har mange

Læs mere

Dit barns intelligenstype

Dit barns intelligenstype Dit barns intelligenstype Både lærere, psykologer og børneforældre vil til enhver tid skrive under på, at vores unger har forskellige evner og talenter. De er dygtige på hver deres vis, for intelligens

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for MiniGiro. Grunddel

Pædagogisk læreplan for MiniGiro. Grunddel Pædagogisk læreplan for MiniGiro Grunddel MÅL OG VISIONER FOR BØRNENE - OVERORDNET MÅLSÆT- NING Give barnet mulighed for at udvikle sig til et helt menneske, dvs. have en alsidig personlighedsudvikling,

Læs mere

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

HELHED I BØRN OG UNGES LIV HELHED I BØRN OG UNGES LIV Børn og unge har mange talenter og mange forskellige former for intelligens, som skal tilgodeses. Det kræver et godt samarbejde mellem alle, der har med dem at gøre i hverdagen.

Læs mere

De mange Intelligenser og Læringsstile

De mange Intelligenser og Læringsstile De mange Intelligenser og Læringsstile Børn lærer på hver deres måde. Børn har forskellige styrkesider, potentialer og intelligenser. Hvert barn har sin unikke læringsstil og intelligensprofil. For at

Læs mere

De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work

De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work De 7 intelligenser - lidt om multiintelligens-teorien og læringsmetoder Artiklen er hentet fra Design at Work I begyndelsen af 80 erne lancerede Harvard-forskeren Howard Gardner sin teori om multiintelligens.

Læs mere

BØRNS MANGE EVNER. om arbejdet med forskellige intelligenser i Toftegårdens Børnehave

BØRNS MANGE EVNER. om arbejdet med forskellige intelligenser i Toftegårdens Børnehave Udgivet af Toftegårdens Børnehave, marts 2005 1.oplag Tryk: Møllegårdens Grafisk Grafik: Charlotte Eltang Foto: PF Lars Skaaning Tekst: Toftegårdens Børnehave redigeret af journalist Connie Mikkelsen om

Læs mere

Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling. Ordrup Skole Værdiprogram

Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling. Ordrup Skole Værdiprogram Fællesskab, tryghed og omsorg er en forudsætning for leg, læring og udvikling Ordrup Skole Værdiprogram Ordrups værdibaserede program er udarbejdet og udgivet i et samarbejde mellem Ordrup skole, Grønnegården

Læs mere

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år Børnehuset Tusenfryd, tjekliste til kompetenceplan/profilark Den intellektuelle sproglige Sprog klog 0-3 år 3-6 år Kan pludre, efterabe lyde Kan sige enkelte ord Kan svare på spørgsmål Kan pege på/vende

Læs mere

SELV TEST. 7 Intelligenser. Learn2Learn

SELV TEST. 7 Intelligenser. Learn2Learn SELV TEST 7 Intelligenser Learn2Learn Denne test tilhører: 1 De 7 intelligenser 7 intelligenser Intra-personel Sproglig Inter-personel Musisk Visuel-rumlig Logiskmatematisk Kropsligkinæstetisk De fremtrædende

Læs mere

Undervisningsplanlægning ud fra elevens læringsstil FoU projektnummer

Undervisningsplanlægning ud fra elevens læringsstil FoU projektnummer SPØRGESKEMA Bilag 2 Alle disse spørgsmål skal besvares med et JA eller et NEJ. Det er ikke meningen at du skal tænke meget længe over hvert enkelt spørgsmål, men bare sætte et kryds der, hvor det først

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

En opgave om Næstved Kommunes fælles værdi og arbejdsgrundlag for arbejdet med de 0-18 årige

En opgave om Næstved Kommunes fælles værdi og arbejdsgrundlag for arbejdet med de 0-18 årige En opgave om Næstved Kommunes fælles værdi og arbejdsgrundlag for arbejdet med de 0-18 årige Navn: Helle Amby Hansen Klasse: A05 Praktik: Øvelsespraktik - 04.04.2005 26.06.2005 Sted: Centerafdelingen ved

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

OVERSIGT MODUL 1 - Fundament Styrke, selvtillid, tro på sig selv. Forståelse, indsigt, accept og kærlighed til sig selv. Grundlæggende modul.

OVERSIGT MODUL 1 - Fundament Styrke, selvtillid, tro på sig selv. Forståelse, indsigt, accept og kærlighed til sig selv. Grundlæggende modul. FAG Yoga FAGFORMÅL (OVERORDNET) Gennem yogaundervisning med fokus på relevante temaer vil eleverne arbejde med deres forhold til sig selv, andre og det omkringliggende samfund. De vil arbejde med deres

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Pædagogisk vejledning til institutioner

Pædagogisk vejledning til institutioner Pædagogisk vejledning til institutioner Sikkerhedstemaerne: Brand, Skov, Vand, Vinter, Sol, Regnvejr og Trafik 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Forberedelser op til Sikkerhedsugen... 3 Formål...

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

RMC Attractor EUC Nordvestsjælland. Spørgeskema til de mange intelligenser(mi)

RMC Attractor EUC Nordvestsjælland. Spørgeskema til de mange intelligenser(mi) C ttractor UC ordvestsjælland pørgeskema til de mange intelligenser(i) avn: lle spørgsmålene skal besvares med Ja eller ej. Det er ikke meningen, at du skal tænke meget længe over hvert enkelt spørgsmål.

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet Indberetning Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Der er et skema for hvert af de børn, som du her mest kendskab til, og som I internt i dagtilbuddet

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

1. ÅRSPRØVEPROJEKT. Skrevet af: Pernille Niemann Studienummer: Lea Christiansen Studienummer: 30205

1. ÅRSPRØVEPROJEKT. Skrevet af: Pernille Niemann Studienummer: Lea Christiansen Studienummer: 30205 1. ÅRSPRØVEPROJEKT Skrevet af: & Pernille Niemann Studienummer: 30152 Lea Christiansen Studienummer: 30205 Københavns Pædagogseminarium Klasse: Y - September 05 Januar 09 Vejleder: Trine Ankerstjerne Dato:

Læs mere

Religionspædagogik. Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til

Religionspædagogik. Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til Religionspædagogik Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til Religionspædagogik Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til et givet stof * frem til

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Hvordan kan et pædagogisk tilrettelagt forløb med leg, musik og bevægelse, styrke og støtte børns glæde og selvværd?

Hvordan kan et pædagogisk tilrettelagt forløb med leg, musik og bevægelse, styrke og støtte børns glæde og selvværd? Indledning. Musik er en gave til os mennesker, og noget vi ikke kan leve foruden. Musik skaber glæde og fællesskab. Allerede i mors mave begynder musikken. Barnet fornemmer moderens hjerteslag - pulsen.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Eksempler på aktiviteter, som styrker dette område er:

Eksempler på aktiviteter, som styrker dette område er: Sproglig kompetence Udvikling af den sproglige kompetence er med til at sikre, at erkendelse kan udtrykkes og formidles. Både over for sig selv og andre. I fritidspædagogikken arbejdes der med udvikling

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig.

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig. Test til de fire tænkestile Jeg har rubriceret spørgsmålene ved hjælp af Robert Dilts og Gregory Bateson s logiske niveauer. Spørgsmålene retter sig derfor mod: Hvilke omgivelser og rammer tænkestilen

Læs mere

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 Kunstneriske udtryksformer i et konstruktionsperspektiv... Krop og bevægelse... 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Område Børnehusene Buldervang Dagtilbuddets navn Lupinvejens børnehave Pædagogisk læreplan 2014 1 Udarbejdet efter fælles skabelon for pædagogiske læreplaner

Læs mere

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate

Dato: Præsenteret af: e-stimate international. Powered by e-stimate IQ test Navn: Nihil Nomen Dato: 17.10.2019 Præsenteret af: e-stimate international Powered by e-stimate Indholdsfortegnelse Forside Side 01 Indholdsfortegnelse Side 02 Tolkning Side 03 Forklaring Side

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI SOCIALE KOMPETENCER LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI Her angiver du inden for hvert af læringstemaets tre læringsområder jeres vurdering af barnets udgangspunkt for at deltage i leg- og læringsaktiviteter. Læringsmålene

Læs mere

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion Tænkestilsanalyse - en kort introduktion - et intuitivt (selv)ledelsesværktøj til effektiv kommunikation 1 Alt er tilsyneladende symmetrisk -men det drejer sig om dominans Kroppen er symmetrisk to arme

Læs mere

Lærerens baggrundspapir Bilag 1. Oplæg om forsøget til elever.

Lærerens baggrundspapir Bilag 1. Oplæg om forsøget til elever. Lærerens baggrundspapir Bilag 1 Oplæg om forsøget til elever. Nyere forskning og undersøgelser peger på at vi lærer på forskellige måder og ofte har en foretrukken måde at gå til en opgave på. Nogle er

Læs mere

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? Læringsstile/metode

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? Læringsstile/metode 1 Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 2 Læringsstile/metode Læringsstile/metode er udtryk for: en præference i måden man tilegner sig ny viden på måden hvorpå man bearbejder ny læring noget

Læs mere

En konkret situation s. 2. Hovedspørgsmål s. 2. Sammenhæng s. 2. Undersøgelse s. 3. Udviklingsmuligheder s. 5. Debatspørgsmål s. 6

En konkret situation s. 2. Hovedspørgsmål s. 2. Sammenhæng s. 2. Undersøgelse s. 3. Udviklingsmuligheder s. 5. Debatspørgsmål s. 6 Indholdsfortegnelse En konkret situation s. 2 Hovedspørgsmål s. 2 Sammenhæng s. 2 Undersøgelse s. 3 Udviklingsmuligheder s. 5 Debatspørgsmål s. 6 Litteraturliste s. 7 1 Stuer eller ej? En konkret situation

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen

Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen Projekt for dygtige elever på Tjørnelyskolen Information til forældre November 2007 Identifikation og indstilling af elever til projektet I nærværende pjece kan læses om, hvordan forældre og lærere kan

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Mine intelligenser. Klassetrin: klasse. Antal deltagere: Hele klassen

Mine intelligenser. Klassetrin: klasse. Antal deltagere: Hele klassen Mine intelligenser Eleven finder frem til sine egne og klassens styrker gennem Howard Gardners intelligensteori. Eleven laver sin egen intelligenssøjle, og derefter laver klassen en fælles collage med

Læs mere

Indledning...1. Projektet...1. Min egen rolle i projektet...3. Kognitionsteori...3. Musik og intuition...4. XXs værdigrundlag...4. Refleksioner...

Indledning...1. Projektet...1. Min egen rolle i projektet...3. Kognitionsteori...3. Musik og intuition...4. XXs værdigrundlag...4. Refleksioner... Indledning...1 Projektet...1 Min egen rolle i projektet...3 Kognitionsteori...3 Musik og intuition...4 XXs værdigrundlag...4 Refleksioner...5 Litteraturliste...6 Indledning I forbindelse med min 2. lønnede

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Praktisk-musiske fag. Billedkomposition. Fase 1. Billedfremstilling. Billedkommunikation. Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2.

Praktisk-musiske fag. Billedkomposition. Fase 1. Billedfremstilling. Billedkommunikation. Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2. Praktisk-musiske fag Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2.c Mål: Billedanalyse Eleven kan samtale om egne og andres billeder Billedkomposition Vis mere Vis mindre Eleverne sætter ord på det,

Læs mere

Styrker og svagheder

Styrker og svagheder Styrker og svagheder Uddannelse og Job Titel: Dine styrker og svagheder Anbefalet klassetrin: 7. klasse Beskrivelse: Eleven finder frem til sine egne og klassens styrker og svagheder gennem Howard Gardners

Læs mere

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik

Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Værkstedsbeskrivelse Omsorg & Pædagogik Formål, kompetencemål og undervisningsmetoder Formålet med arbejdet på Omsorg & Pædagogik er at arbejde for en afklaring af elevernes fremtidige uddannelsesmuligheder,

Læs mere

Dine styrker og svagheder

Dine styrker og svagheder Dine styrker og svagheder Anbefalet klassetrin: 6.-7. klasse Beskrivelse: Eleven lærer om Howard Gardners intelligensteori og gennem teorien finder eleven frem til sine egne og klassens styrker og svagheder.

Læs mere

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE PLANLÆGNING AF SUPPLERENDE LÆRINGSAKTIVITETER I HJEMMET Du bedes herunder udfylde nogle oplysninger om det pædagogiske aktivitetsforløb. Dine valg skal stemme overens med det

Læs mere

4 5 år. 0 3 år. 3 4 år. 5 6 år. At føle sig tryg ved sin kernepersoner.

4 5 år. 0 3 år. 3 4 år. 5 6 år. At føle sig tryg ved sin kernepersoner. At føle sig tryg ved sin kernepersoner. Kan fornemme stemninger. At barnet giver udtryk for egne behov og følelser. At barnet kan trøstes. At barnet har øjnekontakt. Barnet er generelt nysgerrigt og interesseret

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

kreativitet venskab natur bevægelse

kreativitet venskab natur bevægelse Børnehaven Columbus D a g i n s t i t u t i o n M u n k e b o Barnets Læreplan Overleveringsskema i Columbus Dato: Fra gruppe: til gruppe: Barnets navn: Udfyldt af: kreativitet venskab natur bevægelse

Læs mere