Rekognoscering for ajourføring af målebordsblade 1947

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rekognoscering for ajourføring af målebordsblade 1947"

Transkript

1 Peter Michaelsen 18. februar 2015 Rekognoscering for ajourføring af målebordsblade 1947 I lærebogen Topografisk Maaling I fra 1947 er der som bilag 6 Fortegnelse over Materiel m. m., der medføres ved rekognoscering i 1: Fortegnelsen findes som sidste side i dette dokument I det følgende vil jeg forsøge at give en forklaring på, hvad de enkelte begreber dækker over. Beskrivelserne følger i samme orden som i listen fra 1947.Arbejdsmetode og materiel var stort set det samme, til man begyndte at rekognoscere på fotogrammetrisk udtegnede kvarter i Det samlede forløb for et 4 cm korts produktion findes i en beskrivelse fra ca Fremstilling af 4 cm kort. Beskrivelsen findes skannet. Målerkasse med lås. Kasse fremstillet af krydsfinerplader. Kassen var inddelt i to rum. Det ene smalt, så der var plads til en bordplade til et målebord. Den gråmalede kasse havde et bundmål på ca. 35 x 60 cm og var ca. 60 cm høj. Der var hængelås til kassen, så fortrolige materialer som flyfotos og klassificerede kort kunne opbevares under lås. Kasserne var i brug til omkring 1970, hvor de afløstes af kunstlædermapper med lås. Kuffert med lås. Nærmest en gammeldags dragkiste af træ. Kisten benyttedes til det, der ikke kunne være i målerkassen og til gummistøvler, tøj og privat udstyr. Topograferne rejste ud i slutningen af april og vendte hjem til København i oktober. For ugifte var der ikke frirejser. Gifte topografer havde frirejse til hjemmet en gang om måneden i 1940-erne, senere blev det hver anden weekend. Man kunne holde én 1-2 ugers ferie i udkommandoperioden med frirejse hjem. Udkommandokuffert på Gjerrild Station Solskærm med stang. Parasol, der benyttedes ved målebordsmåling og vinkelmåling for at undgå at solen gulnede papiret, der måltes på, og for at undgå at måleinstrumentet blev solpåvirket. Jeg har ikke oplevet at solskærmen benyttedes ikke under rekognoscering. Det er nok en fejl at den er med på listen.

2 Solskærm i brug ved målebordsmåling i Kikkert benyttedes til fjernobservationer. Håndniveau eller faldmåler er et primitivt instrument til vandretsigte. Det benyttes i forbindelse indtegning af højdekurver. Hvor der gravedes grus, sten eller brunkul skulle det nye kurveforløb indtegnes. Håndniveau fremstillet af metal. De ældre var af træ. Indtegningsstok, der er skiftevis rød og hvid for hver 25 cm. Har været brugt i forbindelse med indtegning af højdekurver ved brug af håndniveau. Ikke normalt udstyr hos hver enkelt topograf. Målebånd af lærred. Vejbredder og vandløbsbredder skulle måles og bredder skrives på vejkalken/vejkortet. I enden af målebåndet var der et øje, så man kunne bruge en teltpløk eller et stort søm til at holde den ene ende af målebåndet, når man målte vejen elle åen. Målebogstaske. Lærredstaske med lang rem, så tasken kunne bæres over skulderen. I tasken opbevaredes notesbøger, regntøj og en madpakke, hvis der rekognosceredes langt fra logiet.

3 Topograf med målebogstaske på ryggen. Vinkelmåler af celluloid med stok. Et meget simpelt vinkelmålingsinstrument bestående af to sammennittede plastlinealer, der kunne drejes i forhold til hinanden og placeres på toppen af en stok på en meters højde. Med den ene lineal sigtes langs en kendt linje, og med den anden sigtes langs linjen, der skal indtegnes. Den fundne vinkel overføres med linealerne til rekognosceringskvarten. Indtegningsmappe. Papomslag til at have rekognosceringsmaterialerne i. Indtegningsmappe med blåkopi af kvarten, som der tegnes og noteres på under rekognosceringen. Der ses også tryk af det gamle kort, stikpasser, transversalmålestok, pencil og farveblyant. Materialerne fastholdes af Fold-back klemmer. Cykelklemmer kunne også anvendes. Blåkopier, opspændt på aluminiumsplade til rekognoscering. Diazokopi i 1: af den tidligere udgave af kortet. På blåkopien tegnedes det nye kort med sort tusch. Skove, heder, haver, søer, vandløb mv. koloreredes med akvarelfarver i henhold til rekognosceringsbestemmelserne. Blåkopier, løse, på tykt Hammerpapir, til vejkalker. Blåkopier, der ikke behøvede at være målfaste, benyttedes til manuskripter i marken og til vejkortet, der var et bilag til selve den tuschtegnede kvart. Blyantsetui. Læderetui med plads til transversalmålestok, stikpasser og to blyanter.

4 Topograf med blyantsetui i bæltet. Indtegningsmappen er placeret på bordpladen på cykelstyret. Bestik. Der menes antageligt tegnebestik omfattende stikpasser til at afsætte afstande med, faldpasser til at tegne cirkler med og ridsefjer til at tegne kraftige linjer med. Transversalmålestokke (1:15 000, 1: og 1:10 000). Transversalmålestokken benyttes til at omsætte en målt afstand til en afstand på kortet. Transversalmålestok med skalaer for 1: og 1:

5 Oversigtskort (1:20 000, 1: og 1: ). Man medbragte tryk af nyeste udgaver af målebordsblade, atlasblade og generalstabskort, da rekognosceringen også skulle være grundlag for kort i 1: og 1: , og man skulle tage stilling til stednavne og fællesnavne på alle korttyperne. Sogneskelskort. Trykt målebordsblad med indtegnede aktuelle sognegrænser. Sognegrænser kunne være ændret siden oplaget var blevet trykt. Cykel med tilbehør. Den fuldt udstyrede cykel havde metertæller, bord på styret og cykeltasker, der enten kunne være en steltaske eller en taske ved baghjulet. Metertæller. Metertælleren på cyklen benyttedes til at måle afstande langs en lige vej i f.eks. et nyt villakvarter, hvor der skulle indtegnes haveskel og huse. Metertælleren var dyr, så den skulle afmonteres når man gik fra cyklen.

6 Navnelister. Til hver kvart udfyldtes navnelister vedrørende samtlige stednavne og fællesnavne samt udgåede navne. Der kunne nemt være mere end hundrede navne på en enkelt kvart. Numrene blev skrevet med rødt tusch på den rentegnede kvart. I en periode blev navnene også skrevet med sort tusch i margenen på kvarten. Kvarteranvisning og Befordringspas. Indkvartering og befordring skete efter militære regler. Sognefogeden skulle skaffe logi til topograferne i arbejdsområdet. Indkvarteringen skete oftest i private hjem, hvor sognefogeden skønnede, at der var plads til en topograf.

7 Legitimationskort. Da arbejdet krævede, at man færdedes og opmålte på private arealer, var topograferne udstyret med legitimationskort. På legitimationskortets bagside står der: Udfærdiget i henhold til Kgl. Plakat af 31/ Kvarterrekvisitioner og Kvarterbilletter. Øverste del af en kvarterrekvisition ses her under. I løbet af 1950 erne gik man gradvist bort fra at sognefogederne sørgede for logi hos befolkningen. I stedet boede man på kroer og hoteller eller lejede værelser og sommerhuse.

8 Kvarterkviteringshæfter (hvide). Kvarterkviteringer for kosttillæg på kr. 4,50 pr. dag i Kviteringsbøger til Arbejdsudgifter og Befordringsudgifter er det ikke lykkedes mig at finde. Arbejdslister og Arbejdsindberetninger. Der skulle dagligt føres lister over det udførte arbejde. En fuld kvart i 1: svarede til 45 kvadrattommer. Den udførte opmåling eller rekognoscering opgjordes i kvadrattommer. Uanset målestok sattes en fuld kvart til 45 kvadrattommer.

9 Bestemmelse for rekognoscering. Rekognosceringsbestemmelserme indeholder informationer om, hvad der skal medtages på kortet, hvad der skal tegnes på vejkalke/vejbilag, om indsamling af stednavne samt udarbejdelse af navnebilag og navnelister. En del rekognosceringsbestemmelser fra 1830 og fremad findes i skannet version. Fra 1941 findes alle rekognosceringsbestemmelser i skannet version. Skrive- og Indpakningspapir. Den rekognoscerede kvart skulle sammen med vejbilg og navnelister pakkes omhyggeligt ind, så materialerne ikke blev skadet ved flytning eller forsendelse. Kuverter (store og små). Ved flytninger i arbejdsområdet skulle der sendes adresseændringer til Geodætisk Institut, brigadeforstenderen (holdlederen) og kolleger. Regnskaber og blanketter skulle efter månedsafslutning sendes til brigadeforstenderen eller instituttet. Kalkerpapir. Her menes antageligt pergamynpapir ( smørebrødspapir ) i kraftig kvalitet. Man tegnede kalker efter flyfotos eller andre kort som f.eks. skovkort. Med en passer prikkede man punkter fra kalken ind på kvarten. Blæk og tusch. Man skrev med blæk og tegnede med tusch Skrive- og tegnepenne. Der anvendtes forskellige stålpenne til at skrive med og til at tegne med. En tegnepen skulle slibes til for at kunne levere en pæn steg. Man passede godt på sine gode tegnepenne. Pensler og penneskafter. Pensler til vandfarverne og penneskafter til brevskrivning og tuschtegning Blyanter (H 2-6) og farveblyanter, blækstift. Blyanter i forskellige hårhedsgrader fra H2 til H6. Ved skulle passe til papiret, der tegnedes på. Blækstift var en særlig blyant med en slags blæk i grafitten, så det ikke var muligt at fjerne stregen med et viskelæder.

10 Viskelæder. Inden der tegnedes med tusch indkonstrueredes linjer med passer, lineal og blyant. Blyantstregerne fjernedes forsigtigt med viskelæder efter at tuschtegningen var helt tør. Vandfarver. Akvarelfarver benyttedes til farvelægning af arealer og vandløb på kvarten. I 1962 foretogs der forsøg med rentegning ved rekognosceringen. Rentegning i marken indførtes i Før den tid fandt endelig rentegning sted på Geodætisk Institut. Ved rentegning i marken udarbejdedes der et farvebilag med farveblyanter på tegneplast. Fotopasta. Hurtigttørende, patstaformet, hvidt klæbeftof Fiskelim. Lim fremstillet af fiskeben og anden fiskeaffald. Kassebog og eksempel på regnskabsføring. Kassebogen førtes hver gang, der var udgifter. Regnskabsbilag til månedsregnskab. Regnskabsbilagne til hovedregnskabet var omkring 1950: A Befordringsudgifter, B Dag- og timepenge, C Indkvartering hos kvarterværter, D Forskellige udgifter og E Bespisning hos kvarterværter. Regnskabssystemer og blanketter ændredes jævnligt. Dagbog og notesbog. Det noteredes, hvor der var arbejdet på de enkelte dage og hvor mange kvadrattommer, der var rekognosceret. I notesbogen kunne der tegnes kortskitser, noteres afstande og skrives bemærkninger om stednavne. Fortegnelse, vedtaget af Stednavneudvalget, over stednavne Del af forsiden på Fortegnelse over stednavne i de sønderjyske landsdele udgivet af Stednavneudvalget 1948 Fra 1922 har Stednavneudvalget udgiver bøger om stednavne og hæfter med retskrivningslister for de enkelte amter eller flere amter i ét hæfte. Fortegnelse over stednavne, der ønskes særligt undersøgt. Håndskrevet eller maskinskrevet liste over stednavne som Geodætisk Instituts Stednavnekontor ønsker nærmere undersøgt. Eventuelt de til arbejdet hørende flyvebilleder. Det var ikke altid, at der var flyfotos til rådighed. I 1954 bemærkes det i en rapport om sommerens udkommando, at billederne er fra 1945/1946. Først fra omkring 1965 fotograferedes der årligt i forbindelse med det område, der skulle rekognosceres.

11

Erik Vestergaard, Haderslev 2010

Erik Vestergaard, Haderslev 2010 Erik Vestergaard, Haderslev 2010 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 1. Det første nøjagtige Danmarks kort Før år 1760 eksisterede der landkort over Danmark, men de var meget upræcise. Det første

Læs mere

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde Målebord Målebordet består af en bordplade og et trebenet stativ. Tilbehør : en gaffel med lodsnor, en passer, hvidt papir (A3), en diopterlineal, en libelle (vaterpas) og evt. et kompas. Opstilling af

Læs mere

på målebordsbladene og i vid udstrækning også på 4 cm kortene, og til dels på rasterudgaven af det digitale Kort25.

på målebordsbladene og i vid udstrækning også på 4 cm kortene, og til dels på rasterudgaven af det digitale Kort25. Målebordsblade og 4 cm kort. Bordmåling, rekognoscering og instrukser for arbejdet Peter Michaelsen, Kort & Matrikelstyrelsen Kortbrugere spørger ofte, hvorledes målebordsbladene og 4 cm kortene er blevet

Læs mere

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling.

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling. 4.1 Kort Opmåling De koordinerede punkter indenfor et afgrænset område, d.v.s. trigonometriske stationer, indmålte kirkespir, møller o.s.v. konstrueres på grundlag af deres koordinater ind på et stykke

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 1. FAG Stabshjælpertjeneste, STHJ TJ, 1140 Udgivelse MAR 2014

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 1. FAG Stabshjælpertjeneste, STHJ TJ, 1140 Udgivelse MAR 2014 UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Stabshjælpertjeneste, STHJ TJ, 1140 Udgivelse MAR 2014 2. FAGETS MÅL Uddannelsen skal give kursisten en sådan viden, færdigheder og kompetencer indenfor kommandostationstjenesten,

Læs mere

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen Aktivitetsark 1 Skeletter Sort karton (så stort som muligt), Kopipapir, Limstift, Blyant og viskelæder, Saks, Limpensel 1. Tegn de enkelte knogler fra et skelet

Læs mere

Triangulering af Danmark.

Triangulering af Danmark. Triangulering af Danmark. De tidlige Danmarkskort De ældste gengivelser af Danmark er fra omkring 200 e.kr. Kortene er tegnet på grundlag af nogle positionsangivelser af de danske landsdele som stammer

Læs mere

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE Regnskovens træer, overliggerne, kan blive op til 80 meter høje. Altså højere end både Rundetårn og tårnet i København ZOO! Men hvor høje bliver træerne i Danmark egentlig?

Læs mere

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L SIMULATION 4 2 RENTES REGNING F I NMED N H REGNEARK. K R I S T I A N S E N KUGLE 5 LANDMÅLING 3 MÅLSCORE I HÅNDBO G Y L D E N D A L Faglige mål: Anvende simple geometriske modeller og løse simple geometriske

Læs mere

Opsætning af filer til tryk

Opsætning af filer til tryk Opsætning af filer til tryk Indholdsfortegnelse Indholdsfiler 2 Marginer 2 Antal sider 2 Sidetal 3 Publikationens indhold 3 Skæringskant 3 Omslagsgrafik (cover) 4 Før du går i gang 4 Opsætning 4 Indbindingstype

Læs mere

geometri trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

geometri trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 1 ISBN: 978-87-92488-15-2 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

Arbejdskort geometri på græs 1

Arbejdskort geometri på græs 1 Arbejdskort geometri på græs 1 8 hegnspæle Snor Sæt tre pæle, så de danner en vinkel. Marker vinklen med en snor. Pæl nr. 4 placeres så den har samme afstand til begge vinkelben. Pæl nr. 5 til 8 placeres

Læs mere

Nye højdekurver: en balance mellem numerisk nøje og kartografisk møje

Nye højdekurver: en balance mellem numerisk nøje og kartografisk møje Nye højdekurver: en balance mellem numerisk nøje og kartografisk møje Thomas Knudsen Kort & Matrikelstyrelsen Kortdage, Yearhouse City, 2010-11-01 1 / 60 Overblik Lidt dansk højdekurvehistorie 2 / 60 Overblik

Læs mere

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene Årsplan for skoleåret 2016/2017 6. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Regn med tallene Arbejde med færdigheds og problemregning med de fire regnearter og potenser. Kontext

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Fem fine penalhuse til skolestart

Fem fine penalhuse til skolestart Fem fine penalhuse til skolestart Penalhuse - alle tiders sommerferieprojekt 125 Penalhus til tuscher Penalhus, der rulles sammen og lukkes med bindebånd. Inden i er der små rum til alle dine tuscher,

Læs mere

Entrémøbel GØR-DET-SELV ANNE OG SIMON. - præsentabelt og anderledes

Entrémøbel GØR-DET-SELV ANNE OG SIMON. - præsentabelt og anderledes Entrémøbel - præsentabelt og anderledes GØR-DET-SELV ANNE OG SIMON FÅ SKÅRET TRÆET I SILVANS SAVVÆRK! Lægterne/gulvstrøerne: Vores blev skåret ud i flg. mål: 2 stk. 2 meter lange (lodrette). 12 stk. 148

Læs mere

Styr PÅ det praktiske

Styr PÅ det praktiske Styr PÅ det praktiske OPBEVARING Sæt bøgerne til vægs, del opslagstavlen op, og gem rodet væg i lommer og kasser på hjul. Her kommer syv skarpe opbevaringsidéer samt en nem vejledning til, hvordan du fører

Læs mere

STATIONERY KOLLEKTION

STATIONERY KOLLEKTION STATIONERY KOLLEKTION 2015 Simply Scandinavian Indhold: Notesbøger... Fotoalbum, gæstebøger, dagbøger... Kontor og opbevaring... Opbevaring... Øvrigt... Penalhuse og øvrigt... Skriveunderlag og musemåtte...

Læs mere

udstyr VEJLEDNING I FREMSTILLING AF SKABELONER FOR BÅDVINDUER Page 1 of 6 Date: 2008-06-20

udstyr VEJLEDNING I FREMSTILLING AF SKABELONER FOR BÅDVINDUER Page 1 of 6 Date: 2008-06-20 VEJLENING I FREMSTILLING AF SKAELONER FOR ÅVINUER Page 1 of 6 ate: 2008-06-20 INHOL 1 Indledning... 3 2 HI skabeloner... 3 2.1 Eksisterende huller... 3 2.2 rug af glas monteret i gummilister eller alu

Læs mere

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Telefon mv-nordic.com

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Telefon mv-nordic.com 1 LEGO MINDSTORMS Education EV3 aktiviteter med fokus på matematik Her får du forslag til aktiviteter, der benytter LEGO MINDSTORMS Education EV3 materialer sammen med vores Matematik-måtte. Fokus i de

Læs mere

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort De ældste matrikelkort og Videnskabernes Selskabs kort kan hjælpe dig med at finde de kunstige vandløb. Udkast til vandområdeplanerne

Læs mere

Vinkelmåling med sekstant

Vinkelmåling med sekstant Vinkelmåling med sekstant I dette lille projekt skal vi se på princippet i hvordan man måler vinkler med en sekstant, og du skal forklare hvorfor det virker! Hvis du er i besiddelse af en sekstant, eventuelt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde

Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde En jakobsstav er et vinkelmålingsinstrument, hvis historie man kan følge tilbage til 1300-tallet. Den har været benyttet som både astronomiske instrument,

Læs mere

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim.

Materialer: Du skal bruge sølvkarton, farvet karton, saks, lim. Indbydelseskort Send indbydelsekort ud, der er formet som et skjold. Du kan jo lave dem forskellige, så det bliver din gæsts våbenskjold. Det samme mønster skal så gå igen på det store skjold, spændet

Læs mere

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler.

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Du skal bruge følgende værktøjer: En arbejdsbænk med en lige kant Nogle vægte

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

kan nøjes med at købe et ekstra modul til den man allerede har. Build a bag henvender sig til den semiprofessionelle

kan nøjes med at købe et ekstra modul til den man allerede har. Build a bag henvender sig til den semiprofessionelle Build a bag Build a bag er en serie af kameratasker. Når man er fotograf er der oftest forskel på det udstyr man skal have med til forskellige opgaver. Når man har meget udstyr eller og/eller flere kameraer

Læs mere

GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER

GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER GØR DIG FRI AF ANDRES OPSKRIFTER Træt af at høre at opskriften sælges kun sammen med garnet Træt af at opskrifterne aldrig helt ligner den trøje du går rundt og forestiller dig? Træt af at lede og lede

Læs mere

7-års folder med tegninger. På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte.

7-års folder med tegninger. På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte. 7-års folder med tegninger På de næste sider kan du læse højt for dit barn om, hvad der skal ske ved 7-års undersøgelsen i Odense Børnekohorte. Hej med dig Når du kommer til undersøgelse hos os, bliver

Læs mere

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion side 3 Før du kører ud på din første tur side 4 Brugervejledning side 5 Justering af sadelhøjde side 7 Justering af kæde side 7 Justering af styrhøjde side 8 Justering

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering

Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Årsplan for skoleåret 2016/2017 5. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Store tal og negative tal I gang med nyt bogsystem. Arbejde med store tal og med negative tal. Bruge

Læs mere

Peter Michaelsen Maj 2013

Peter Michaelsen Maj 2013 Peter Michaelsen Maj 2013 4 cm kortets historie Danmark 1:25 000 (4 cm kort) 1952-1998, produktionshistorie Del 2 Ajourføring 1957-1998 Indledning Når et målebordsblad eller andet kort var trykt, oprettedes

Læs mere

Hvad er foldebøger? 3 ideer til foldebøger

Hvad er foldebøger? 3 ideer til foldebøger Hvad er foldebøger? En foldebog er helt enkelt en lille bog, som eleven selv folder og udfylder med indhold. Folebøger kan være meget avancerede, men de kan også laves helt simple - som vi giver eksempler

Læs mere

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 18 Emne: Familie og arbejde Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge18_familie.indd 1 06/07/10 12.07 Uge 18 l Familie og arbejde Hipp og Hopp

Læs mere

LYNGUIDE JOHN BEAN ELS

LYNGUIDE JOHN BEAN ELS FØR SPORINGSARBEJDET KAN PÅBEGYNDES Kontroller, at hjulstørrelsen på bilen er ens. Kontroller, at dæktrykket er korrekt. Kontroller, om der er slør i bærearme og styretøjsdele. EFTER SPORINGSARBEJDET Husk,

Læs mere

19. Afsnit. Martinus som tegner og maler.

19. Afsnit. Martinus som tegner og maler. 1 19. Afsnit Vi husker at Martinus i begyndelsen af sit arbejde med at beskrive sin kosmologi, valgte at fremstille de overordnede træk af kosmologien i form af symbolbilleder, som han selv tegnede og

Læs mere

Danmarks Topografiske Kortværk. Produktkatalog

Danmarks Topografiske Kortværk. Produktkatalog Danmarks Topografiske Kortværk Produktkatalog maj 2000 ndhold ntroduktion 2 4-cm kortserien, Danmark 1:25.000 4 2-cm kortserien, Danmark 1:50.000 6 1-cm kortserien, Danmark 1:100.000 8 Færdselskort, Danmark

Læs mere

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk og islamisk kunst har i mange år præget store dele af verden. Bortset fra algebra, trigonometri, optikken, astronomi og de mange andre videnskabelige

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Bøgerne til uddannelsen som Sikkerhedsoperatør. AIS I Bøgerne til uddannelsen som sikkerhedsoperatør I 5. januar 2010 I version 1.

Bøgerne til uddannelsen som Sikkerhedsoperatør. AIS I Bøgerne til uddannelsen som sikkerhedsoperatør I 5. januar 2010 I version 1. Bøgerne til uddannelsen som Sikkerhedsoperatør AIS I Bøgerne til uddannelsen som sikkerhedsoperatør I 5. januar 2010 I version 1.00 I 1 I 5 Timens program Præsentation af bøgerne Bøgernes opbygning Rettelsesblade

Læs mere

Dansk vejledning Badger Crescendo

Dansk vejledning Badger Crescendo Badger Crescendo 175-7 Udarbejdet af Modelskibet.dk Michael Bern-Martens Side 1 af 10 Indledning Model 175 er en Bottom Feed, Dual Action, Internal Mix airbrush. Derved er Model 175 også blandt de mest

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Rib Stitch. Inkl.: Vejledning til foer og lynlåslomme.

Opskrift. Go handmade kvalitetsdesign i en unik stil. Rib Stitch. Inkl.: Vejledning til foer og lynlåslomme. Opskrift Rib Stitch Inkl.: Vejledning til foer og lynlåslomme. Hæklet i Go handmades Cosy et vidunderligt blødt og høj kvalitets bomulds mix, som holder facon. 60% Bomuld/40% Akryl, 50 g/100 m. Model:

Læs mere

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd.

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Ohms lov Nummer 136050 Emne Ellære Version 2017-02-14 / HS Type Elevøvelse Foreslås til 7-8, (gymc) p. 1/5 Formål Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Princip Et stykke

Læs mere

Produktguide ALGOT. Opbevaring i hele hjemmet. DESIGN Francis Cayouette

Produktguide ALGOT. Opbevaring i hele hjemmet. DESIGN Francis Cayouette 36_015 Produktguide ALGOT Opbevaring i hele hjemmet DESIGN Francis Cayouette KVALITET Designet til brug i hele hjemmet. ALGOT hylder er slidstærke, pletafvisende og nemme at holde rene. Hyldeknægtene er

Læs mere

Designmanual. Danmarks Naturfredningsforenings grafiske design

Designmanual. Danmarks Naturfredningsforenings grafiske design Designmanual Danmarks Naturfredningsforenings grafiske design 1 Formål Indhold Formål 3 Logoet og konsultativ tekst 4 Rubrik på forside 6 Typografi 7 Farver 8 Godkendelse og produktion 10 Formålet med

Læs mere

GRAFIK & Billedbehandling AF JULIA FRANDSEN DOKUMENTATION Jeg har valgt at slå typografi og grafik billedbehandling sammen. Her beskriver jeg alt hvad jeg har redigeret i billederne. Billederne har

Læs mere

Mellem stjerner og planeter

Mellem stjerner og planeter Mellem stjerner og planeter Et undervisningsmateriale for folkeskolens 4. til 7. klassetrin om Tycho Brahes målinger af stjernepositioner Titelbladet fra Tycho Brahes bog De Nova Stella, udgivet i 1573.

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Lav et flot tingatinga-maleri med skabeloner

Lav et flot tingatinga-maleri med skabeloner Side 1/13 Opgaveark#10 Fag/klassetrin: Billedkunst 1.-4. klasse. Dansk som kreativt indslag. Omfang: Mindst tre adskilte lektioner. Tingatinga-malerier laves i tre tempi, hvor først baggrunden og siden

Læs mere

areal og rumfang trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

areal og rumfang trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik areal og rumfang trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik areal og rumfang, trin 1 ISBN: 978-87-92488-17-6 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Seniorspejder: Stifindere

Seniorspejder: Stifindere Seniorspejder: Stifindere Formål Dette mærke er for dem der vil blive vaskeægte ruteræve. Tanken med mærket er at spejderne får praktisk erfaring med orientering. De skulle gerne blive ægte ruteræve med

Læs mere

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant Mattip om Arealer 2 Du skal lære om: Repetition af begreber og formler Kan ikke Kan næsten Kan Arealberegning af en trekant Arealberegning af en trapez Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5 2016 mattip.dk 1

Læs mere

Skole Parathed Vejledning til forældre.

Skole Parathed Vejledning til forældre. Skole Parathed Vejledning til forældre. Mange er i tvivl omkring sit barns skolegang og i dag stilles der større og større krav til hvad man skal kunne. Ud over at man skal kunne eller være interesserede

Læs mere

Deltagerbrev for instruktører på O!O oktober 2018

Deltagerbrev for instruktører på O!O oktober 2018 Deltagerbrev for instruktører på O!O 5.- 7. oktober 2018 Kære Instruktører, Køkkenfolk, Dåser, Underholdning, Musikere, Forkyndelse, Lounge, Sceneteknikere, O!O Udvalg o.l. Først og fremmest en stor tak

Læs mere

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Opgaveark Forlystelser: Medbring: Målebånd Da har rund fødselsdag i år, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er derfor også: Hvor gammel bliver i år?. Nu skal I prøve

Læs mere

Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½")

Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½) Taske til tablet / Ipad (færdigt mål 8 * 10½") Et gratis mønster til dig fra Laila, BaliQuilt Denne taske er syet til en Samsung Galaxy Note, hvis det er ikke er den, du har, så skal du lige måle først.

Læs mere

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten i sit læderetui. Figur 2 Boxsekstanten med etuioverdelen knappet af. Boxsekstanten eller lommesekstanten

Læs mere

DESIGN DIT EGET CD-COVER!

DESIGN DIT EGET CD-COVER! ELEV DESIGN DIT EGET CD-COVER! Emil de Waal + Spejderrobot Det er ikke kun i selve musikken, at Emil de Waal + Spejderrobot kan lide at improvisere - det er nærmest et livsprincip! Så da deres første plade

Læs mere

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 2 ISBN: 978-87-92488-16-9 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

Store, små, med hank og skulderrem, luftige og tætte, enkle eller romantiske. Men ingen af dem var helt som jeg ville have det.

Store, små, med hank og skulderrem, luftige og tætte, enkle eller romantiske. Men ingen af dem var helt som jeg ville have det. Uglens strandnet indkøbsnet Jeg smutter lige på torvet Min datter spurgte mig sidste sommer, om jeg ikke kunne hækle et indkøbsnet til hende. Det kunne jeg selvfølgelig, og der var masser af inspiration

Læs mere

Om brug af kort i slægtshistorie! - Find ud af, hvor anerne har boet.

Om brug af kort i slægtshistorie! - Find ud af, hvor anerne har boet. Om brug af kort i slægtshistorie! - Find ud af, hvor anerne har boet. Igennem de sidste år er der blevet udviklet en lang række hjælpemidler, hvis basis er kort over Danmark. Der er gennem de sidste år

Læs mere

Forsvarets Materieltjeneste. Kravspecifikation til anskaffelse af 240 stk. Transportkasser til signal materiel

Forsvarets Materieltjeneste. Kravspecifikation til anskaffelse af 240 stk. Transportkasser til signal materiel Kravspecifikation til anskaffelse af 240 stk. Transportkasser til signal materiel 1. Krav 1.1. Beskrivelse af kravspecifikation Kravspecifikationen, jf. afsnit 1.3, beskriver samtlige krav til anskaffelsen

Læs mere

MÅLESTOKSFORHOLD 1 / 19. Nordskoven Matematik og Håndværk & Design klassetrin. Arbejdstegning over samlingsstedet i Børneskoven

MÅLESTOKSFORHOLD 1 / 19. Nordskoven Matematik og Håndværk & Design klassetrin. Arbejdstegning over samlingsstedet i Børneskoven MÅLESTOKSFORHOLD Nordskoven Arbejdstegning over samlingsstedet i Børneskoven Lineal og vinkelmåler Tommestok Skolen i Nordskoven undervisningsmateriale til skoler i Slagelse Kommune Redaktion: Lærer Dorte

Læs mere

AEU-2 Matematik - problemregningsdel. Dansk udgave.

AEU-2 Matematik - problemregningsdel. Dansk udgave. NAMMINERSORLUTIK OQARTUSSAT/GRØNLANDS SELVSTYRE/GREENLAND HOME RULE AEU-2 Matematik - problemregningsdel. Dansk udgave. Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 11.30 Ulloq misilitsiffik/dato: 4. april 2013.

Læs mere

Solhverv Privatskole

Solhverv Privatskole Solhverv Privatskole EKSAMENSFOLDER 2011 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2010/11 på Solhverv Privatskole. Side 1 INDHOLD Denne pjece er ment som en hjælp til alle elever,

Læs mere

H.E. Gosch & Co 4 De med * markerede etiketter er gengivet fra Kjeld Kronwall katalog over danske tændstiketiketter, med tilladelse fra Kjeld Kronwall

H.E. Gosch & Co 4 De med * markerede etiketter er gengivet fra Kjeld Kronwall katalog over danske tændstiketiketter, med tilladelse fra Kjeld Kronwall H.E. Gosch & Co 4 De med * markerede etiketter er gengivet fra Kjeld Kronwall katalog over danske tændstiketiketter, med tilladelse fra Kjeld Kronwall Etiketterne er flerfarvede størrelse 49 mm x 35 mm

Læs mere

TOP10DK Det solide grundlag

TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK er betegnelsen for Kort & Matrikelstyrelsens landsdækkende topografiske grundkortdatabase. TOP10DK er et fælles reference grundlag og kan anvendes af alle, der har behov

Læs mere

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog.

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog. Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet / ifølge drejebog (Kit, nummer 4) SAMLET OVERSIGT // Over hvad der skal printes / skaffes til alle

Læs mere

Tegnehæfte til sommerferien

Tegnehæfte til sommerferien Tegnehæfte til sommerferien Barnets navn: Kære forældre, her er et hæfte, hvor jeres barn skal lave nogle flotte tegninger i sommerferien. Tegningerne skal laves med tykke blyanter og tykke farveblyanter

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Opgave 1 - Komposition og mellemrum Opgave 1 tager udgangspunkt i de tre ting, som du har medbragt. Du skal betragte, arrangere og tegne tingene.

Opgave 1 - Komposition og mellemrum Opgave 1 tager udgangspunkt i de tre ting, som du har medbragt. Du skal betragte, arrangere og tegne tingene. Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Arkitektskolen Opgave 1 Optagelsesprøve til arkitektuddannelsen 2017 Lørdag den 20. maj kl. 9 12 Velkommen til optagelsesprøven

Læs mere

Indhold Materiale Mål Evaluering. arbejde med brøk som andel og som tal lære at gange med brøker lære at lave/læse cirkeldiagram

Indhold Materiale Mål Evaluering. arbejde med brøk som andel og som tal lære at gange med brøker lære at lave/læse cirkeldiagram Årsplan for skoleåret 2016/2017 7. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 35 Brøktal Arbejde med brøker. Repetition af det vi ved/ kan regne. Brøker som andel så ift. cirkeldiagram.

Læs mere

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby Introduktion Søren P. Petersen DVL Lyngby 1 Søren P. Petersen, DVL Lyngby Program 11.00 Velkommen 11.30 Verdenshjørnerne 11.45 set - introduktion 12.00 Frokost 12.30 Pejling - introduktion 12:45 Øvelse

Læs mere

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning - 1 - BESKRIVELSE (FIG. 1) 1. Bundplade 2. Vandret cirkel /gon-skala 3. Vandret cirkel referencemærke / gonskala-aflæsning 4. Kompensatorlås 5. Fokuseringsskruer

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord:

Indholdsfortegnelse: Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning. Forord: Designmanual Indholdsfortegnelse: 3 Forord Logo Farver Skrifttyper Billeder Opsætning 3 4 6 8 10 11 Forord: Denne designmanual indholder retninglinjer i forbindelse med partiet Midterpartiet. Heri beskrives

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Indbydelseskort. Send et indbydelseskort med masser af snefnug, så dine gæster straks ser, at det er en snefest, du indbyder til.

Indbydelseskort. Send et indbydelseskort med masser af snefnug, så dine gæster straks ser, at det er en snefest, du indbyder til. Indbydelseskort Send et indbydelseskort med masser af snefnug, så dine gæster straks ser, at det er en snefest, du indbyder til. Du skal bruge mørkeblåt og hvidt karton, saks, limstift, hullemaskine. Klip

Læs mere

Rapport på Kommunikation IT projekt

Rapport på Kommunikation IT projekt Rapport på Kommunikation IT projekt Dato: 06.05.2011 Skrevet af Martin Jensen Fag: Kommunikation IT Vejleder: Bartlomiej Rohard Warszawski Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 1.4 Studieretning: Matematik

Læs mere

Pyramiderne. De første pyramider var trin-pyramider.

Pyramiderne. De første pyramider var trin-pyramider. Pyramiderne Pyramider er de enorme bygninger, som Egypterne byggede. Man har i alt fundet 138 pyramider i Egypten. De fleste var bygget som grave til faraoerne eller deres ægtefæller. Nogle var ikke så

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Inden malerarbejdet startes er der lige noget der skal limes, lim de fire stykker med

Læs mere

FACIT. International matematikkonkurrence for 4. og 5. klassetrin i Danmark =5 5 1 =5 1+2 =3 4 2 A =4 5 3 = point pr.

FACIT. International matematikkonkurrence for 4. og 5. klassetrin i Danmark =5 5 1 =5 1+2 =3 4 2 A =4 5 3 = point pr. International matematikkonkurrence for 4. og 5. klassetrin i anmark 60 minutter 3 point pr. opgave Hjælpemidler: papir og blyant Opgaverne skal løses individuelt, hvis klassen deltager i Kænguruen. Mette

Læs mere

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven.

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven. Mål!-væg Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjee i haven. 1 Indledning Målvæggen er klassikeren for alle fodboldfans. Vi viser dig en model i stabil Birk-multiplex, som kan adskilles

Læs mere

Landmaling. en introduktion. Landmåling en introduktion. Landmåling en introduktion. Nyt Teknisk Forlag. Jørgen Ullvit og Lars Fredensborg Matthiesen

Landmaling. en introduktion. Landmåling en introduktion. Landmåling en introduktion. Nyt Teknisk Forlag. Jørgen Ullvit og Lars Fredensborg Matthiesen Er en indføring i landmåling, og er primært tiltænkt studerende på uddannelserne til bygningskonstruktør, byggetekniker og kort- og landmålingstekniker. Den vil uden tvivl også kunne finde anvendelse på

Læs mere

Medvind en vejrapp for cyklister

Medvind en vejrapp for cyklister Medvind en vejrapp for cyklister Jeg har valgt at lave en vejrapp, der primært er til cyklister, som gerne vil vide om de får modvind eller medvind på deres tur. Den mere præcise målgruppe er tiltænkt

Læs mere

Modellering Ib Michelsen 2013

Modellering Ib Michelsen 2013 Modellering Ib Michelsen 2013 Ib Michelsen Modellering Side 2 Matematisk modellering indeholder en række elementer, der er i spil alt afhængig af den konkrete sag: For det første må der ske en afgrænsning

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Cykelanhænger/Sykkelstativ/Cykelhållare/Polkupyöräteline DIAMANT BLACK

Cykelanhænger/Sykkelstativ/Cykelhållare/Polkupyöräteline DIAMANT BLACK DK: Samlevejledning og sikkerhedsbestemmelser NO: Monteringsinstruksjoner og sikkerhetsbestemmelser SE: Monteringsinstruktioner och säkerhetsföreskrifter FI: Asennusohjeet ja turvamääräykset Cykelanhænger/Sykkelstativ/Cykelhållare/Polkupyöräteline

Læs mere

STØT EN GOD SAG - STØT FSC GREEN GOODS FSC-CERTIFICEREDE PRODUKTER PÅ GRØN AUKTION

STØT EN GOD SAG - STØT FSC GREEN GOODS FSC-CERTIFICEREDE PRODUKTER PÅ GRØN AUKTION STØT EN GOD SAG - STØT FSC GREEN GOODS FSC-CERTIFICEREDE PRODUKTER PÅ GRØN AUKTION HAVEMØBELSÆT GRIMSTAD bord med 4 KERTEMINDE 5-positionsstole. Bredt og solidt udtræksbord B102 x L190/230 x H74 cm med

Læs mere

AUGUST 2014. Ateljé Margaretha - Postboks 252-6330 Padborg Tel. 70 20 22 50 www.margaretha.dk E-mail: kundeservice@margaretha.dk

AUGUST 2014. Ateljé Margaretha - Postboks 252-6330 Padborg Tel. 70 20 22 50 www.margaretha.dk E-mail: kundeservice@margaretha.dk AUGUST 2014 Ateljé Margaretha - Postboks 252-6330 Padborg Tel. 70 20 22 50 www.margaretha.dk E-mail: kundeservice@margaretha.dk Kære Klubmedlem! Her kommer endnu en folder med herlige broderier og brugbart

Læs mere