Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 1. september 2009 EM 2009/97 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Forslag til ændring af landstingslov om fiskerifinansieringspuljen er i to dele, dels en forhøjelse af støtten til fornyelse af flåden til andet fiskeri end efter rejer og dels tilskud til ophugning, hvor man i visse dele af fiskeriet kan se en overkapacitet. Forhøjelsen af tilskud til andet fiskeri end efter rejer fra 20 % til 40 % i forbindelse med løbende udskiftning og modernisering af fiskefartøjer i det kystnære fiskeri skal ses i sammenhæng med den verdensomspændende finanskrise, hvor rederier har sværere ved at få den nødvendige lånefinansiering af investeringer fra banker og andre låneinstitutter. I forbindelse med at ejere af fiskefartøjer til andet fiskeri end efter rejer har anskaffet fartøjer med 20 % tilskud, vil disse kunne søge om yderlige 20 % tilskud. Denne mulighed for at få yderligere 20 % tilskud gælder ikke for anskaffelse af redskaber. I forbindelse med forhøjelsen af tilskud fra 20 % til 40 % vil der være krav om 10 % eget indskud i forhold til den samlede anskaffelsessum for fartøjet uden medregning af anskaffelse af redskaber. Kravet om 10 % eget indskud gælder kun for nye ansøgere, jf. bemærkninger til 1, nr. 4 og nr. 5. Ophugningstilskud til fiskefartøjer som led i strukturtilpasninger eller som led i en tilpasning af fiskeriflådens størrelse til de aktuelle og skønnede fremtidige fangstmuligheder, er en kendt tilskudsordning i flere andre lande. Den har ikke tidligere været benyttet i Grønland. For at give et billede af fordeling af den kystnære fiskeriflåde, følger nedenfor en opdeling af fartøjernes alder og fordeling på størrelse. De kystnære fiskerifartøjer er fordelt på henholdsvis BRT og BT, da de to mål ikke er direkte konvertible. Den angivne alder for de kystnære fartøjer, giver et billede af aldersfordelingen i den kystnære fiskeriflåde. De nedenstående fartøjer er de kystnære fartøjer, der har licens til torsk, hellefisk eller rejer.

2 Tabel 1 Fiskeriflådens antal i intervaller pr. BRT BRT Antal Gennemsnitslængde Gennemsnitsalder < 9,99 BRT 62 8, ,99 BRT 79 12, ,99 BRT 9 16,77 40 > 50 BRT 15 19,25 32 I alt 165 Kilde: GFLKs fartøjs- og kvoteregistre pr og egne beregninger. Tabel 2 Fiskeriflådens antal i intervaller pr. BT BT Antal Gennemsnitslængde Gennemsnitsalder < 9,99 BT 52 9, ,99 BT 41 13, ,99 BT 10 17,64 28 > 75 BT 8 18,81 22 I alt 111 Kilde: GFLKs fartøjs- og kvoteregistre pr og egne beregninger. Tabel 3 Aldersfordeling for de kystnære fiskerifartøjer Aldersfordeling for fartøjer Antal Over <15 54 Samlet 276 Kilde: GFLKs fartøjs- og kvoteregistre pr og egne beregninger. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige: Ud fra kontakter med erhvervslivet, vurderedes det i januar 2009, at der var 6 mulige ansøgere til anskaffelse af fartøjer, men at der muligvis kunne være flere. Imidlertid blev der kun modtaget 4 ansøgninger pr. medio juli 2009, heraf to til anskaffelse af fartøj og 2 ansøgninger til støtte om reparation af fartøj. Årsagen til færre antal ansøgere er nok hellefiskefiskeriets situation, de lave torskepriser og dermed lavere fiskeriindsats samt den generelle fiskeriøkonomiske situation.

3 I de år loven om Fiskerifinansieringspulje har eksisteret indtil i dag, er der givet tilskud på 20 % af anskaffelsessummen til 10 fartøjer (der er givet tilskud til brugte mindre fartøjer også). Det samlede tilskud er på ,20 kr. Hvis loven vedtages med forhøjelse af tilskudsprocenten til 40, og der gives mulighed for, at tidligere modtagere af tilskud på 20 % også kan få yderligere 20 %, så vil det betyde en yderligere udgift i Fiskerifinansieringspuljen på ,20 kr. alene til regulering af de gamle tilskud. Eventuelle ansøgninger til yderligere 20 % tilskud vil dog blive vurderet i henhold til lovens 2, 6-7, Der er pr. ultimo juli 2009 ca. 23,5 mio. kr. tilbage i Fiskerifinansieringspuljen. Der er to måder at registrere fartøjer på. Det ene er BRT (Bruttoregister tons), som er en ældre måde at registrere på. Der er således de ældste fartøjer, der er registrerede med BRT, hvorimod de nyere fartøjer er registrerede med BT (Brutto tons). Måden at registrere på har indvirkning på forsikringsværdien, da fartøjerne målt i BT er nyere, og derfor har større forsikringsværdi. Der er under GFLK registreret 62 fartøjer, der er under 9,99 BRT, der har en gennemsnitsalder på 31 år. Ophugningstilskud til disse fartøjer, anslås til ca. 8 mio. kr. Der er 15 fartøjer over 50 BRT, der har en gennemsnitsalder på 32 år. De har en anslået ophugningsværdi på ca. 7 mio. kr. Registrerede fartøjer opmålt i BRT, der har mulighed for at søge om ophugningstilskud, anslås til i alt 15 mio. kr. Der er under GFLK registreret 10 fartøjer, der er mellem 20-74,99 BT, der har en gennemsnitsalder på 28 år. Ophugningstilskud i henhold til ændringsforslaget, til disse fartøjer, anslås til ca. 18,3 mio. kr. Der er 8 fartøjer over 75 BT, der har en gennemsnitsalder på 22 år. De har en anslået ophugningsværdi på ca. 51,2 mio. kr. Registrerede fartøjer opmålt i BT, der har mulighed for at søge om ophugningstilskud, anslås til i alt 79,5 mio. kr. Der er således i dag behov for ophugningstilskud på ca. 85 mio. kr. Der skal gøres opmærksom på, at disse tal er gennemsnitstal baseret på gennemsnitsalder på fartøjerne, og de angivne værdier er groft anslåede. Værdiberegningerne er bl.a. baseret på listepriser på det åbne marked sådan som det er i dag, samt almindeligt skøn. Det har ikke været muligt at nuancere priserne i forhold til fartøjernes byggemateriale (træ, stål, glasfiber), oprigning (fiskemetoder), maskinel, særlig udrustning, vedligeholdelse mv. For at kunne opnå ophugningstilskud, er fartøjets aldersgrænse sat til mindst 25 år. Såfremt aldersgrænsen sættes til mindst 25 år og tilskuddet bliver sat til 75 % af forsikringsværdien, så vil tilskudsbehovet være kr.

4 Fiskerifinansieringspuljen er startet i 2006, der blev her afsat 20,6 millioner kr. på finansloven. Puljens formål var på dette tidspunkt at støtte modernisering af fiskeriflåden, og yde tilskud til nye fiskerifartøjer. Fiskerifinansieringspuljen fik yderligere tilført 21 millioner kr. på finansloven i Der blev derudover lavet en tillægsbevilling, der øremærkede 8,3 millioner af midlerne i fiskerifinansieringspuljen til landbruget. Det samlede beløb der ultimo 2008 var i fiskerifinansieringspuljen er 25 millioner kr. FL ,6 mio. kr. FL ,1 mio. kr. Tillægsbevilling til landbruget -8.3 mio. kr. Forbrug mio. kr. Forbrug ,5 mio. kr. Forbrug ,8 mio. kr. Ultimo 2008 beholdning 25,1 mio. kr. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet: I en tid med svære lånemuligheder, vil det være nødvendigt for bevarelsen af en tidssvarende flåde i det kystnære fiskeri at få tilskud til udskiftning og modernisering af fiskefartøjer forhøjet fra 20 % til 40 %. Dette gør sig i særlig grad gældende for en del af den kystnære flåde, der er forholdsvis gammel. For de rederier der måtte ønske at komme ud af det kystnære fiskeri, kan tilskud til ophugning være en håndstrækning for at kunne komme ud af fiskerierhvervet uden store økonomiske tab. Samtidig vil en reduktion af den samlede flåde i det kystnære fiskeri være en fordel for de tilbageværende i fiskeriet med forholdsvis større fangstmuligheder til følge. Miljø- og naturmæssige konsekvenser: Forslaget forventes ikke at have umiddelbare miljø- eller naturmæssige konsekvenser, men kan på længere sigt have positiv miljøpåvirkning, da der kan forventes at være et lavere antal fartøjer i drift inden for fiskerierhvervet. Reduktion af fiskerifartøjer kan i sidste ende være med til at reducere CO2 udslippet. Administrative konsekvenser for borgerne: Forslaget forventes kun at have konsekvenser for de borgere, der har eget fartøj eller er med i driften af fartøj, som kan få forhøjet investeringstilskud efter denne lov, eller som kan forlade fiskerierhvervet ved at få tilskud til ophugning af fiskefartøjet.

5 Høring af myndigheder og organisationer: Forslaget har været til høring i Fiskerirådet, Departementet for Erhverv, Departementet for Finanser og Udenrigsanliggender, KANUKOKA, Grønlands Arbejdsgiverforening, KNAPK samt Grønlandsbanken og Sparbank Vest Grønland fra den 2. marts til den 5 marts og på ny fra den 8. april til 4. maj Vedrørende de fremkomne høringsskrivelser finder Departementet det mere hensigtsmæssigt, at drøfte høringsskrivelserne fra ØD (herefter AN) indledningsvis. Som det kan ses under afsnit 1, har dette lovforslag været i høring mere end én gang hvorfor der i det følgende drøftes forskellig høringsskrivelser fra AN. I forbindelse med første høringsrunde, foreslog AN blandt andet man gerne så, at der i bemærkningerne til lovforslaget tydeliggjort hvilke mål som var grundlaget for lovforslaget. AN mente at tydeliggørelsen var hensigtsmæssig for at retfærdiggøre udskiftningen og modernisering af den kystnære flåde. Departementet bemærker hertil, at bemærkningerne til lovforslaget siden er blevet revideret og at AN s forslag i henhold til første høringsrunde er indarbejdet. I henhold til anden høringsrunde havde AN betænkeligheder ved, at der var planer, om at fremsende lovforslaget til Naalakkersuisut uden, at der var sikkerhed for forslagets økonomiske omkostninger. AN påpegede behovet - som anført i forslagets bemærkninger - for yderligere 10 mio. kr. i ophugningstilskud i hvert finansår fra 2011 til 2013, som et eksempel. Hertil skal Departementet oplyse, at Departementet har afholdt en serie møder med AN hvor parterne er blevet enige, om at tilskudsdelen af loven kun skal være gyldig så længe midler er afsat til formålet. I forlængelse heraf er der blevet indarbejdet en formulering i forslagets 14, stk.1, hvor der alene ydes tilskud i overensstemmelse med finanslovens bestemmelser i et givet år. Det skal herom lægges til grund, at tilskudsdelen af lovforslaget agtes ophævet såfremt der ikke er udsigt til flere midler i finansieringspuljen, men hvor de resterende dele af loven forbliver i kraft derefter på grund af fordringer nævnt i loven. Forslaget blev præsenteret for Fiskerirådet, men rådet havde ikke bemærkninger til forslaget udover nogle spørgsmål og anmodninger om sproglige rettelser. Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) har svaret, at GA støtter initiativer, der sikrer strukturændringer indenfor fiskeriet, således at der kan skabes størst mulig indtjening, som kan give mulighed for løbende udvikling af erhvervet, men også en nedgang i antallet af fartøjer beskæftigede i fiskerisektoren set under et. I den forbindelse henviser GA til anbefalingerne fra Fiskerikommissionen. For så vidt angår ophugningstilskud til fiskefartøjer, foreslår GA, at udarbejdelse af forslag til nærmere regler for at få adgang til tilskud iværksættes snarest, således at

6 medlemmerne af Inatsisartut på forhånd er blevet præsenteret for mulige kriterier. Det foreslås, at forslag behandles i Fiskerirådet inden de præsenteres. Herudover var GA kritisk iht. bestemmelsen i ændringsforslaget hvorved Naalakkersuisut nedsætter et udvalg udelukkende til behandling af ansøgninger om ophugningstilskud. Ifølge GA burde der udarbejdes et objektivt sæt regler således, at Naalakkersuisut er i stand til at behandle disse ansøgninger uden at inddrage endnu et udvalg, som alt andet lige vil fordyre administrationsomkostningerne. KNAPK havde ingen umiddelbare bemærkninger til forslaget bortset fra 17, idet KNAPK var interesseret i at have det oplyst, hvilke kriterier udvalget efter denne bestemmelse vil anvende. KNAPK mente i det hele taget ikke, at de var i stand til at vurdere bestemmelsen hvis ikke disse kriterier var forelagt. Grønlandsbanken fandt det positivt, at Naalakkersuisut ønsker at afpasse den eksisterende fiskeriflåde, med den til enhver tid eksisterende fiskeriressource. Dette vil medvirke til at sikre en stabil og langvarig indtjening for fiskerierhvervet, som igen vil medvirke til, at det samfundsmæssige afkast af fiskerierhvervet bliver optimeret. Grønlandsbanken foreslog, at lovforslaget får en ekstra bearbejdning. Det skal her bemærkes, at det forslag, som blev sendt i høring på daværende tidspunkt ikke nævnte procentsatser i forslaget. Procentsatserne er siden blevet indarbejdet. Endelig nævnte GrønlandsBanken, at der kunne overvejes at indføre øget kontrol med den indsatte kapacitet i det grønlandske fiskeri, således at det undgås, at der indflages ældre fartøjer fra udlandet med det formål at opretholde et fiskeri i to år for derefter at søge tilskud til ophugning. Efter bankens opfattelse vil denne kontrol sikre en effektiv udnyttelse af de midler, der bliver afsat på finansloven til ophugning af overskydende kapacitet i det grønlandske fiskeri. Efter denne høringsrunde og lovteknisk gennemgang, blev forslaget sendt til Fiskerirådet og de andre høringsparter på ny (perioden er anført ovenfor i afsnit 1.). Her modtog Departementet et høringssvar fra Polar Seafood A/S som havde et sproglig ændringsforslag til den grønlandske version. Dette forslag er indarbejdet. Der blev ikke modtaget høringssvar fra KNAPK ved anden høringsrunde. Der blev dog afholdt et møde med en repræsentant fra KNAPK i juli 2009, hvor principperne for tildeling af ophugningstilskud blev præsenteret, inklusive forslaget om nedsættelse af det ovenfor nævnte udvalg. Desuden blev forslaget præsenteret for KNAPKs formand i august KNAPK s mundtlige kommentar er at midler på 23,5 mio. kr. ikke er tilstrækkelig til formålet. Kommentarer fra Inatsisartuts Lovtekniske Funktion af 14. april 2009 er også blevet indarbejdet. Der blev dog udskrevet valg til Inatsisartut i april 2009 og forslaget blev taget af bordet. Det nye Naalakkersuisut ønskede imidlertid at forslaget behandles af Inatsisartut under EM På baggrund af dette ønske er der således

7 kun mulighed for en tredje intern høring af det reviderede udkast, og kommentarerne vil blive indarbejdet. Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til 1, nr. 1. En tilføjelse i formålsparagraffen om, at loven også har til formål, at fiskerflådens størrelse i forbindelse med strukturtilpasninger i det kystnære fisker tilpasses til de aktuelle og skønnede fremtidige fangstmuligheder ved indførelse af tilskud til ophugning af fartøjer mod at licenser tages ud. Det skal understreges, at der kun er tale om tilskud til ophugning af fiskefartøjer i det kystnære fiskeri. Til 1, nr. 2. Som det er nævnt under de almindelige bemærkninger, er flere af de fartøjer, som driver fiskeri i det kystnære område gamle, og en styret fornyelse bør derfor tilstræbes. Da det næppe er muligt at få yderligere finansiering fra banker og finansieringsinstitutter, vil det sætte gang i fornyelsen at give højere investeringstilskud til fiskeri efter andre arter end rejer. Til 1, nr. 4 Forhøjelsen sker fra de nuværende 20 % til 40 %. Ud fra lighedsgrundsætningen gives mulighed for, at de ejere af fiskefartøjer, som ved forslagets ikrafttræden har fået tildelt 20 % i tilskud, vil kunne søge om yderligere 20 %, således at man vil opnå 40 % tilskud i alt. I forbindelse med forhøjelsen til 40 % vil man kun kræve 10 % eget indskud fra nye ansøgere. Til 1, nr. 5 Kravet om 10 % af den samlede anskaffelsessum som eget indskud gælder kun for førstegangsansøgning på 40 % tilskud. Til 1, nr. 6 Kapitel 6 bliver kapitel 7 og kapitel 7 kapitel 8. Til 1, nr. 7

8 14 bliver 18, 15 bliver 19 og 16 bliver 20. Til 1, nr. 8 Ny overskrift til det nye kapitel 6: Bestemmelser om tilskud til ophugning af fiskefartøjer. Til 1, nr. 9 Den nye 14 indeholder dels en hjemmel til Naalakkersuisut til at yde tilskud til ophugning af fartøjer i det kystnære fiskeri, og dels regler om i hvilke tilfælde tilskud kan ydes. Herudover angiver denne bestemmelse, at fiskerifinansieringsloven og dens underliggende pulje er bevillingsafhængig. Der kan således alene yde tilskud i henhold til denne lov såfremt der findes midler i finansieringspuljen som en følge af en bevilling hjemlet i finansloven. Det følger således af denne bestemmelse, at der ikke kan søges tilskud i henhold til denne lov medmindre Naalakkersuisut har afsat penge til lovens formål i det relevante finansår. Såfremt der findes penge i puljen skal nogle betingelser være opfyldte. Navnlig, at der skal være tale om fiskefartøjer, som er registreret i Skibsregistret eller i Fartøjsfortegnelsen hos Søfartsstyrelsen. Herudover er der betingelser om fartøjets størrelse, alder, samt at fartøjet skal have fisket en nærmere angiven mængde af dets tildelte fiskerirettigheder i de sidste to forudgående år. Den sidste betingelse er indsat for at forhindre, at inaktive fartøjer får ophugningstilskud. Stk. 3 fastsætter, at ansøgere ikke nødvendigvis bliver prioriteret efter ansøgningstidspunkt, men, efter en konkret vurdering af hensigtsmæssigheder ud fra alder af fartøjet, hvilket fiskeri, der er tale om mv. Stk. 4 fastlægger kriterierne, som prioriteringen skal foretages ud fra. Ved prioritering af ansøgere skal der tages hensyn til alle kriterierne, men ud fra en konkret vurdering. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere fra sag til sag. Et fartøjs alder og tonnage vil altid med en vis vægt indgå i vurderingen af om fartøjet hensigtsmæssigt kan indgå i en tidssvarende fiskeriflåde. Aldersgrænsen til at kunne opnå ophugningstilskud er sat til mindst 25 år. Den realiserede fangst i forhold til tidligere tildelte fiskerettigheder, der er egnet til at belyse fartøjets effektivitet, som en del af fiskeriflåden. Det samlede antal af fartøjer eller licenser i det geografiske område, fartøjet tilhører, er egnet til at indgå i vurderingen af, om det er hensigtsmæssigt at tage fartøjet ud af fiskeriflåden, under hensyn til områdets samlede kapacitet i forhold til de aktuelle og skønnede fremtidige fangstmuligheder.

9 Endeligt kan det være af væsentlig betydning for den samlede konkrete vurdering, hvilke arter, det omhandlede fartøj er egnet til at fiske, når henses til fangstmuligheder og bedst mulig udnyttelse af fiskeriflåden. Til 1, nr. 10 Naalakkersuisut får i 15 hjemmel til at fastsætte tilskuddets størrelse. Dette vil blive fastsat under hensyntagen til de økonomiske midler, som er til rådighed i fiskerifinansieringspuljen. Den øvre grænse for tildeling er i hvert enkelt tilfælde 75 % af forsikringsværdien, eksklusiv værdi af redskaber. Til 1, nr fastsætter, hvad der skal ske med fartøjet efter, at ophugningstilskud er tildelt. Endvidere fastslås, at alle licenser fratages fartøjet. De nærmere regler vil blive fastsat i en bekendtgørelse, jf. 17, stk. 3. Det fremgår af 16, stk. 1, at der ved udbetaling af tilskud skal fartøjet ophugges fysisk. Det vil sige, at fartøjet ikke må benyttes til andet formål, og skal slettes af skibsregistret. Til 1, nr. 12 Et af Naalakkersuisut nedsat udvalg vil behandle og træffe afgørelse i sager vedrørende ophugningstilskud. Naalakkersuisut skal udpege udvalgets medlemmer, herunder formanden. Udvalgets skal sammensættes af folk med kendskab til rederivirksomhed, jura og økonomi. Udvalget træffer endelig administrativ afgørelse vedrørende ansøgninger om tilskud til ophugning. Det vil sige, at en ansøger ikke kan klage over udvalgets afgørelse til en anden administrativ klageinstans, men vil være henvist til at klage til Ombudsmanden eller at anlægge sag ved domstolene. Til 1, nr. 13 Efter denne bestemmelse er det strafbart at indgive oplysninger med det formål at vildlede eller bedrage sig frem til midler fra denne pulje. Ændringen vedrører således afgivelse af urigtige oplysninger i forbindelse med ansøgninger om anskaffelsestilskud, til de strafbare handlinger i henhold til denne landstingslov. Med indførelse af denne hjemmel kan der derfor idømmes bøde i tilfælde af bestemmelsens overtrædelse. Til 1, nr. 14 Nuværende regler om tilbagebetaling og sanktioner i inatsisartutloven om finansieringspulje bringes i anvendelse også for ophugningstilskud.

10 Til 1 nr. 15 Det foreslås samtidig med dette ændringsforslag at betegnelsen Landsstyret ændres til Naalakkersuisut. Efter dette forslag skal en henvisning til Landsstyret fremover således forstås som en henvisning til Naalakkersuisut. Til 1 nr. 16 Det foreslås ligeledes med dette ændringsforslag at betegnelsen Grønlands Hjemmestyre ændres til Grønlands Selvstyre. I denne landstingslov forstås Grønlands Hjemmestyre fremover som Grønlands Selvstyre. Til 2. Inatsisartutloven foreslås at træde i kraft den 1. januar 2010.

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

12. april 2012 FM 2012/44. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 12. april 2012 FM 2012/44 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra Udvalget

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2015 EM 2015/126 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Den overordnede baggrund for forslaget er, at skabe lempelser i forhold til de vilkår, der stilles i forbindelse

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger

30. april 2012 FM 2012/43. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger 30. april 2012 FM 2012/43 Bemærkninger til Lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre en strukturtilpasning for den del af den kystnære flådekomponent, som udøver

Læs mere

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. august 2012 EM 2012/84. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. august 2012 EM 2012/84 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Formålet med forslaget er at indsætte bestemmelse om gebyrer i fiskeriloven. Indføringen er reelt set ikke ny,

Læs mere

Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx 2006 om fiskerifinansieringspulje. Kapitel 1 Oprettelse af fiskerifinansieringspulje

Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx 2006 om fiskerifinansieringspulje. Kapitel 1 Oprettelse af fiskerifinansieringspulje 14. september 2006 EM 2006/43 Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx 2006 om fiskerifinansieringspulje Kapitel 1 Oprettelse af fiskerifinansieringspulje 1. Landstingslovens formål er, at yde tilskud

Læs mere

8. januar 2015 FM 2015/89. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

8. januar 2015 FM 2015/89. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 8. januar 2015 FM 2015/89 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Nærværende forslag blev fremsat i forbindelse med efterårssamlingen 2014, men på grund af udskrivelse af

Læs mere

28. februar 2011 FM 2011/88. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger

28. februar 2011 FM 2011/88. Bemærkninger til Lovforslaget. Almindelige bemærkninger 28. februar 2011 FM 2011/88 Bemærkninger til Lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forslaget har til hensigt at forbedre rammebetingelserne for fiskeriet som en følge af udviklingen i fiskerierhvervet.

Læs mere

4.november 2011 EM 2011/104 BETÆNKNING. Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug

4.november 2011 EM 2011/104 BETÆNKNING. Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug BETÆNKNING Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om ændring af landstinglov om fiskerifinansieringspulje (Ændring af tilskudsgrundlag)

Læs mere

9. september 2011 EM 2011/110. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. september 2011 EM 2011/110. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. september 2011 EM 2011/110 Bemærkninger til lovforslaget 1. Lovforslagets baggrund Almindelige bemærkninger Det foreslås, at der indføres et nyt indeks til beregning af rejeafgiften, i situationer hvor

Læs mere

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

25. februar 2016 FM 2016/25. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 25. februar 2016 FM 2016/25 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Dette forslag skal ses i sammenhæng med 18, stk. 3, nr. 4, i forslaget til Inatsisartutlov om kommunernes og

Læs mere

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

19. marts 2014 FM2014/128. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM2014/128 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

BILAG. Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER

BILAG. Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER - I BILAG INATSISARTUT Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER Dato: 25. marts 2015 J.nr.: 01.36.01.03-00056 FM20l5/89. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx. af

Læs mere

Ulloq/Dato: J.nr.: Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning på møde nr. 97 den 6. april 2004

Ulloq/Dato: J.nr.: Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning på møde nr. 97 den 6. april 2004 Inatsisartut Aningaasaqarn e r m u t ataatsiniititaliaq Landstinget Finansudvalget Ulloq/Dato: 6. april 2004 Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender J.nr.: 01.31.06/04-00022 Orientering

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Tidspresset under Inatsisartutsamlingerne har i de senere år været stigende, ikke mindst under efterårssamlingerne. Dette vanskeliggør

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 17. juli 2014 om licens og kvoter til fiskeri Historisk. Anvendelsesområde

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 17. juli 2014 om licens og kvoter til fiskeri Historisk. Anvendelsesområde Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 17. juli 2014 om licens og kvoter til fiskeri Historisk I medfør af 9, 10, 10a, 11, 13, stk. 2 og stk. 3, 23, 33, stk. 2 og 34, stk. 3 i Landstingslov nr. 18 af 31.

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

3. marts 2017 FM 2017/22. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

3. marts 2017 FM 2017/22. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 3. marts 2017 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Afgiften på makrel blev indført i 2014 med Inatsisartutlov nr. 10 af 8. juni 2014 om ændring af Inatsisartutlov

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 8 af 8. april 2016 om licens og kvoter til fiskeri

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 8 af 8. april 2016 om licens og kvoter til fiskeri Selvstyrets bekendtgørelse nr. 8 af 8. april 2016 om licens og kvoter til fiskeri I medfør af 9, 10, 10a, 10b, 11, 13, stk. 2 og stk. 3, 23, 24, 33, stk. 2 og 34, stk. 3 i Landstingslov nr. 18 af 31. oktober

Læs mere

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 16. maj 2017 FM 2017/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, som blev behandlet i og vedtaget af

Læs mere

Svar på spørgsmål om licens til fiskeri

Svar på spørgsmål om licens til fiskeri NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Aalisarnermut Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug Landstingsmedlem Per Berthelsen /HER

Læs mere

13. august 2012 EM 2012/85. Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af yy. måned 2012 om erhvervsfremme af fiskeri og fangst. Kapitel 1 Anvendelsesområde

13. august 2012 EM 2012/85. Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af yy. måned 2012 om erhvervsfremme af fiskeri og fangst. Kapitel 1 Anvendelsesområde 13. august 2012 EM 2012/85 Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af yy. måned 2012 om erhvervsfremme af fiskeri og fangst Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne inatsisartutlov har til formål at fremme et effektivt

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 20 af 3. december 2012 om erhvervsfremme til landbaserede erhverv har til formål at styrke udviklingen af det grønlandske

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

3. juli 2014 EM 2014/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 3. juli 2014 EM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger til forslaget 1. Indledning Med vedtagelsen af landstingsforordning nr. 3 af 31. maj 2001 om boligsikring i lejeboliger har

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

9. december 2016 FM2017/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 9. december 2016 FM2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning om revalidering er fra 2001 og senest ændret i 2006. Der pågår i øjeblikket en række

Læs mere

8. august 2013 EM 2013/101. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

8. august 2013 EM 2013/101. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 8. august 2013 EM 2013/101 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Forslaget er foranlediget af de berørte rederiers ønske om at gøre op med de svagheder, som den

Læs mere

25. juli 2011 EM 2011/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

25. juli 2011 EM 2011/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. juli 2011 EM 2011/103 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyret nedsatte i 1993 Landbrugsrådet med det formål, at rådet skulle være rådgivende for Landsstyret

Læs mere

24. august 2012 EM 2012/79. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

24. august 2012 EM 2012/79. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 24. august 2012 EM 2012/79 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Naalakkersuisut har besluttet at foreslå en skatteomlægning. Omlægningen indebærer bl.a., at

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger xx. februar 2018 EM 2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning På efterårssamlingen 2017 vedtog Inatsisartut Inatsisartutlov om beskatning af afkast af visse pensionskapitaler

Læs mere

4. november 2011 EM2011/35 (FM 2011/88) BETÆNKNING. Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug. vedrørende

4. november 2011 EM2011/35 (FM 2011/88) BETÆNKNING. Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug vedrørende Forslag til Inatsisartutlov nr. xx af xx 2011 om ændring af Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri. (Ændringer om

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2011 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2011 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering BEK nr 793 af 18/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2018 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 2018-23749 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om tilskudsordning

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner

Kapitel 1 Formål og definitioner Landstingslov nr. 23 af 18. december 2003 om kommunernes mulighed for at bidrage til erhvervsudvikling gennem investering i erhvervsmæssig virksomhed m.v. Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med

Læs mere

9. maj 2015 FM2015/89 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget. vedrørende

9. maj 2015 FM2015/89 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 ændring af Landstinglov om fiskeri. (Ændringer om udstedelse og opretholdelse

Læs mere

Landsstyremedlem for Fiskeri Fangst og Landbrug Hr. Finn Karlsen /HER. Spørgsmål til Landsstyret vedr. landstingslov om fiskeri.

Landsstyremedlem for Fiskeri Fangst og Landbrug Hr. Finn Karlsen /HER. Spørgsmål til Landsstyret vedr. landstingslov om fiskeri. Kalaallit Nunaanni Inatsisartut Grønlands Landsting Landsstyremedlem for Fiskeri Fangst og Landbrug Hr. Finn Karlsen /HER 13. februar 2008 Sags.nr. 01.36.01.29 Spørgsmål til Landsstyret vedr. landstingslov

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om licens og kvoter til fiskeri

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om licens og kvoter til fiskeri Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om licens og kvoter til fiskeri I medfør af 9, 10, 10a, 10b, 11, 13, stk. 2 og stk. 3, 23, 24, 33, stk. 2 og 34, stk. 3 i Landstingslov nr.

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 27. december 2005 VM 2006/14 1. Indledning: Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om, at kommunerne skal kunne anvende revalideringsordningen optimalt, fremsættes

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 14 af 6. december 2011 om fiskeriets bifangster

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 14 af 6. december 2011 om fiskeriets bifangster Selvstyrets bekendtgørelse nr. 14 af 6. december 2011 om fiskeriets bifangster I medfør af 10 a, 23, stk. l, 33, stk. 2 og 34, stk. 3 i landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri, som bl.a. ændret

Læs mere

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

6. november 2017 FM 2018/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 6. november 2017 FM 2018/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1. Den overordnede baggrund for forslaget Den overordnede baggrund for ændringsforslaget er et ønske fra

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2004 EM2004/29 Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen

Læs mere

20. september 2017 EM 2017/90. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

20. september 2017 EM 2017/90. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2017 EM 2017/90 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af den Inatsisartutbeslutning, som blev vedtaget som EM 2015/120 på efterårssamlingen

Læs mere

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

20. august 2015 EM 2015/164. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 20. august 2015 EM 2015/164 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Overordnet baggrund for forslaget Inatsisartutlov nr. 13 af 22. november 2011 om den gymnasiale uddannelse

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx. xxx 2017 EM 2017/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har til hensigt at sikre, at husstande hvor den ene ægtefælle eller samlever afgår ved døden, eller

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2013 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2013 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

26. april 2006 FM 2006/29. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 26. april 2006 FM 2006/29 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Formålet med ændringsforslaget: Reglen, i 7, stk. 1, i landstingsforordning nr. 1 af 12. maj 2005 om lægemidler,

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut pålægges at

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 21. august 2015 EM 2015/119 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er oprindeligt fremsat og 1. behandlet på forårssamlingen 2014, som en del af et lovforslag, der

Læs mere

EM2017/95 BETÆNKNING. vedrørende. Afgivet til forslagets 2. behandling

EM2017/95 BETÆNKNING. vedrørende. Afgivet til forslagets 2. behandling BETÆNKNING Afgivet af Finans- og Skatteudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri (Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter) Afgivet

Læs mere

NAALAKKERSU I SUT. Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her. Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens principper mv.

NAALAKKERSU I SUT. Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her. Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens principper mv. Naalakkersuisut Siulittaasuat Formanden for Naalakkersuisut NAALAKKERSU I SUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens

Læs mere

2. oktober 2018 EM 2018/196. Rettelsesblad

2. oktober 2018 EM 2018/196. Rettelsesblad 2. oktober 2018 EM 2018/196 Rettelsesblad Erstatter forslag dateret 10. august 2018 Begrundelse I EM 2018/196 er der foretaget korrekturmæssig ændring i den grønlandske version af forslagets 4. Bemærkninger

Læs mere

Almindelige bemærkninger.

Almindelige bemærkninger. 11. marts 2004 FM 2004/23 Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på konto 20.11.50. FL 2004 er afsat 3 millioner kroner til det i forslaget skitserede

Læs mere

8. august 2013 EM 2013/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

8. august 2013 EM 2013/103. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 8. august 2013 EM 2013/103 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Fiskebestanden udgør en del af det grønlandske samfunds naturkapital og har stor værdi for samfundet.

Læs mere

EM2016/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

EM2016/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 29-07-2016 EM2016/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingslov nr. 7 af 31. maj 2001 om udnyttelse af is og vand med henblik på eksport (isog vandeksportloven)

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2009 Afgivet af Civilstyrelsen i april 2009 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 8. december 2009 FM 2010/84 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Inatsisartut behandlede på EM 2009/23 et beslutningsforslag om, at ændre afgifterne for indførsel

Læs mere

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger.

Rettelsesblad. (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. 23. april 2004 FM 2004/23 Rettelsesblad (erstatter s. 1 5 i forslag dateret den 11. marts 2004) Almindelige bemærkninger. Baggrunden for nærværende forslag til landstingslov er, at der på Finansloven for

Læs mere

EM 2017/95. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt

EM 2017/95. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt 16-08-2017 EM 2017/95 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri Afgiftspligt 1. Efter bestemmelserne i denne inatsisartutlov skal virksomheder og personer

Læs mere

DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING. Hjemmestyret Direktoratet for Fangst, Fiskeri og Landbrug Postboks Nuuk

DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING. Hjemmestyret Direktoratet for Fangst, Fiskeri og Landbrug Postboks Nuuk DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING Hjemmestyret Direktoratet for Fangst, Fiskeri og Landbrug Postboks 269 3900 Nuuk Svar til høring om forslag til Landstingslov om fiskeri. KANUKOKA skal efter høring

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 46 af 23. november 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt

Inatsisartutlov nr. 46 af 23. november 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt Inatsisartutlov nr. 46 af 23. november 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri Afgiftspligt 1. Efter bestemmelserne i denne inatsisartutlov skal virksomheder og personer med kvoter, licenser eller

Læs mere

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt

Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri. Afgiftspligt xx. februar 2017 EM 2017/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ressourceafgift på grønlandsk fiskeri Afgiftspligt 1. Efter bestemmelserne i denne inatsisartutlov skal der svares en

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2008 Afgivet af Civilstyrelsen i april 2008 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering I medfør af tekstanmærkning nr. 172 ad 24.24.51 i aktstykke nr. 22 af 8. december 2016 til 24 på finansloven for finansåret 2017,

Læs mere

Svar på 37-spørgsmål nr. 129/2019.

Svar på 37-spørgsmål nr. 129/2019. Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Steen Lynge, Demokraatit Heri

Læs mere

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. januar 2015 FM 2015/108 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutslov nr. xx af xx.xx.2015 om SIKUKI Nuuk Harbour A/S og anlæg af havn ved Nuuk. Fremsat af formanden for Naalakkersuisut Afgivet

Læs mere

1. december 2014 FM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

1. december 2014 FM 2015/XX. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 1. december 2014 FM 2015/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder trådte

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 3. august 2006 EM 2006/35 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Landsstyremedlemmet for Familie og Justitsvæsens ændringsforslag skal skabe en klar hjemmel for bevilling

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2015 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2015 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit Inatisartut /HER

Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit Inatisartut /HER Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug Aqqaluaq B. Egede, Inuit Ataqatigiit Inatisartut /HER I medfør af Inatsisartuts forretningsorden

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 1. august 2007 EM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget 1. Lovforslagets baggrund: Almindelige bemærkninger Dette lovforslag indebærer en ajourføring af 9 i landstingslov om stempelafgift. Ajourføringen

Læs mere

Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslag til ændring af Landstingsforordning om beskyttelse af havmiljøet. Almindelige bemærkninger Ansvaret for Grønlands havmiljø er delt mellem Grønland og Danmark, idet landstingsforordning

Læs mere

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2011 om ændring af landstingslov om vederlag til medlemmer af landstinget og landsstyret m.v.

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2007 FM 2007/32 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund: Med nærværende forslag tages der højde for de ændringer af lovtitler med videre, som er sket

Læs mere

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke 17. oktober 2011 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende forslag til Inatsisartutlov om fordeling af midler fra visse spil. (Medlem af Naalakkersuisut for Familie,

Læs mere

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om telekommunikation og teletjenester. (Naalakkersuisoq for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Erhvervs- og Råstofudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xxx 2017 om ændring af landstingsforordning om revalidering (Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked,

Læs mere

13. juni 2018 EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

13. juni 2018 EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 13. juni 2018 EM 2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning I efteråret 2017 blev der introduceret en ny ressourceafgiftsmodel for det samlede fiskeri i Grønland. Intentionen

Læs mere

EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

EM 2018/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 18-06-2018 EM 2018/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov om kommunernes og Grønlands Selvstyres budgetter og regnskaber (budget- og regnskabsloven) trådte

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2010 FM 2010/119 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Dette forslag til Inatsisartutforordning fremlægges for at give førtidspensionister bedre økonomiske

Læs mere

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

31. maj 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 31. maj 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartut vedtog under sin efterårssamling i 2010 som dagsordenspunkt 68 et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut

Læs mere

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri. Svar på 37 -spørgsmål nr. 222

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri. Svar på 37 -spørgsmål nr. 222 Aatlsamermut Plnlamermullu Naalakkersuboqarfik Departemenlet for Fiskeri og Fangst NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut, Michael Rosing, Løsgænger Heri Svar på 37 -spørgsmål

Læs mere

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om erhvervsmæssige aktiviteter på det grønlandske søterritorium Afgivet til forslagets 2. behandling Erhvervsudvalget

Læs mere

x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger

x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger x. x 2016 FM 2017/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Med forslaget indføres en adgang for Naalakkersuisut til at fastsætte regler om krav til fakturering.

Læs mere

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 EM 2007/43. Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 25. januar 2008 FM 2008/12 3. august 2007 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Forordningsforslaget indeholder ændring af 2 bestemmelser i den gældende landstingsforordning.

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. 23. april 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeriudvalg. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeriudvalg. vedrørende 16. november 2009 EM09/95 BETÆNKNING Afgivet af Fiskeriudvalg vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov om ændring af Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri. (Medlem af Naalakkersuisut Ane Hansen,

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen

Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen Udkast til Bekendtgørelse om tilskud fra dyrevelfærdspuljen I medfør af tekstanmærkning nr. 106 ad 24.21.02 til 24 på finansloven for finansåret 2018 fastsættes efter bemyndigelse i henhold til delegationsbrev

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 19. marts 2014 FM 2014/120 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets baggrund Indledning I 2011 indledtes makrelfiskeri på forsøgsbasis i Grønland. I 2011, hvor fiskeindustrien

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger xx. august 2016 EM 2016/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af en Inatsisartutbeslutning på efterårssamlingen i 2015. Det blev ved

Læs mere

21. april 2017 FM 2017/21 RETTELSESBLAD 2. Erstatter rettelsesblad af 19. april 2017

21. april 2017 FM 2017/21 RETTELSESBLAD 2. Erstatter rettelsesblad af 19. april 2017 21. april 2017 FM 2017/21 RETTELSESBLAD 2 Erstatter rettelsesblad af 19. april 2017 Begrundelse På grund af sent indkommet lovteknisk høringssvar, er det fundet nødvendigt at fremsende et nyt rettelsesblad

Læs mere

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde

Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde. Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde Landstingslov om økonomisk tilskud til politisk arbejde September 2015 Landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde med de ændringer, som er en følge af Landstingslov nr.

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Referat af Levende Resurseudvalgsmødet den 16. december 201, møde nr. 05/2013 kl. 8:30

Referat af Levende Resurseudvalgsmødet den 16. december 201, møde nr. 05/2013 kl. 8:30 Dagsorden åbent møde: Pkt. 01 Godkendelse af dagsorden Pkt. 02 Pkt. 03 Generelle sager Seminar om indhandlingssteder Høring vedr. ændringsforslag til loven om fiskeri. Pkt. 04 Forslag til Levende resurseudvalgets

Læs mere

Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv. Tillægsdagsorden

Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv. Tillægsdagsorden Forside Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv Tillægsdagsorden Fredag den 17. februar 2017 kl. 14.00 Medlemmer Malene Lynge (IA) Storm Ludvigsen (IA) Charlotte Ludvigsen (IA) Peter Davidsen (S)

Læs mere