HEM 5316 Gammelagergård, Snejbjerg Sogn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HEM 5316 Gammelagergård, Snejbjerg Sogn"

Transkript

1 HEM 5316 Gammelagergård, Snejbjerg Sogn Sb..: Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder i forbindelse med forundersøgelsen af motorvejen mellem Herning og Holstebro (HEM 5090 Etape I) Abstract Forundersøgelse af areal matr ( m2), og matr ( m2) forud for anlæggelse af motorvej. På arealet umiddelbart mod øst er der tidligere udgravet en velbevaret bebyggelse med huse fra bronzealder og ældre jernalder (HEM 5086). Mod syd er der udgravet en samling kogestensgruber og 200 meter mod vest er der udgravet en mindre jernalderbebyggelse. Samlet set var der derfor forventning om at finde fortidsminder på de omtalte arealer. Ved undersøgelsen fandtes bopladsspor i form af stolpehuller, kogestensgruber, en brønd samt en mulig ovn. Figur 1: Det berørte areal og de udlagte søgegrøfter. Undersøgelsens forhistorie I forbindelse med anlæggelsen af motorvejen mellem Herning og Holstebro (HEM 5090) foretager Herning Museum forundersøgelser på det berørte område, hvilket er baggrunden for HEM Det undersøgte område ligger syd for HEM 5317 Fruegård, hvor der også blev registreret en del anlægsspor, og de to områder skal sandsynligvis ses i forbindelse med hinanden. Begge udgravninger er en del af HEM 5090 Etape I.

2 Administrative data Den originale dokumentation i form af anlægsbeskrivelser, fund, etc. opbevares på Herning Museum, der er en del af Museum Midtjylland. MapInfofiler, fotos og anden virtuel data ligger ligeledes på museets server. Undersøgelsen betales af Vejdirektoratet, der er bygherre på motorvejen. Undersøgelsen har journalnummer HEM 5316 Gammelgård Snejbjerg Sogn, men er stadig en del af den overordnede sag HEM 5090, og fakturering såvel som A- og X-numre indgår således som en del heraf. Undersøgelsen benyttede anlægsnumrene A530-A656, genstandsnumrene X55-X66 og X803, fotonumrene F51-F100 og F201-F203 og tegningsnummeret T21. Efter museets vurdering er det ikke nødvendigt at foretage yderligere undersøgelser på området, der hermed betragtes som afsluttet. Øvrige data Undersøgelsen gik i gang den 26. februar 20 og afsluttedes den 1. april 20. Ved undersøgelsen forestod Martin Winther Olesen og Constanze Rassmann som udgravningsansvarlige, mens cand. mag. Thomas Booker Nielsen, cand. mag. Ditte Guldager Nielsen, cand. mag. Esben Klinker Hansen, museumsassistent Susanne Sander Ringaa og cand. mag. Ann Catherine Gadd foretog udgravningen. Entreprenørfirmaet Gustav Christensen A/S leverede maskinen, der var en 21 tons gravemaskine på larvefødder. Den efterfølgende databehandling og beretningsskrivning blev udført af cand. mag. Thomas Booker Nielsen og cand. mag. Ann Catherine Gadd. Målesystem Alle søgegrøfter og anlægsspor blev opmålt med højpræcisions-gps af mærket Trimble TSC3/R8 i landskoordinater System34 Jylland/Fyn. GIS-data blev efterfølgende behandlet i ArkDigi og MapInfo. Alle anlæg blev indmålt. Udgravningsmetode I alt 30 søgegrøfter med en bredde på fire meter blev udlagt på undersøgelsesområdet med tyve meters mellemrum i en N-S-gående retning. Ved muldafrømningen blev muldjorden først gravet væk ned til råjorden. Dette lag blev dernæst bortgravet under arkæologernes opsyn, og eventuelle anlæg blev derved registreret. Denne metode betød yderligere, at muldjord og råjord blev holdt adskilt. Ved fremkomsten af koncentrationer af anlæg, blev der udvidet omkring disse, så en større flade kom til syne. Der blev i alt foretaget seks udvidelser, der blev til fire felter. I alt blev der afgravet et område på m2 inkl. udvidelser. Alle de fundne anlæg blev snittet med skovl og graveske. Yderligere blev der taget jordprøver fra en håndfuld anlæg. Disse prøver er sendt til flotering, og resultaterne afventes i skrivende stund.

3 Figur 2: Oversigt over kerneområdet med søgegrøfter og udvidelser.

4 Figur 3: Felt 1: udvidelse omkring to mindre kogestensgruber (A624,A625) i grøft 621. Mod øst fandtes en større grube med udsmid af kogesten (A692).

5 Figur 4: Felt 2: udvidelse omkring anlæg i grøft 545,554,576,601 og 611. Herved blev der afdækket flere kogestensgruber, tømte kogestensgruber og ildgruber. Markeret med sort. Desuden enkelte større gruber A684,A685 der blev snittet med maskine. I en klynge af mindre kogestensgruber kom et muligt ildsted A699.

6 Figur 5: Felt 3 udvidelse omkring formodet NØ-SV orienteret hegn A666. Ved udvidelsen fremkom et enkelt stolpehul. Det er usikkert om A666 skal tolkes som en forhistorisk konstruktion.

7 Figur 6: Felt 4: udvidelse omkring grubekompleks A706 i grøft 545 og nærliggende stolpehuller A558,A559 i grøft 554. Der fremkom yderligere to kogestensgruber (A705,A708). A706 blev snittet med maskinen. Undersøgelsens resultater På arealet blev der fundet koncentrationer af kogestensgruber, enkelte stolpehuller og flere større aktivitetsgruber. Undergrunden på arealet bestod af skift mellem gult sandet ler, rødbrunt grus, og aldannelser. Muldtykkelsen var omkring Mod øst og flere steder var der pløjet ned i undergrunden. Den dominerende anlægstype var kogestensgruber, og ildgruber. Disse fremkom i to overordnede typer: store og små. De mindre fremkom ofte i klynger som det ses i den ældre bronzealders huse, men trods grundig eftersøgning kunne der ikke erkendes nogen huse. De større lå mere enkeltvist. I den nordlige ende af grøften A530 blev der fundet et hegnsforløb (A666), der bestod af i alt otte stolper (A532, A533, A534, A525, A536, A537, A538 og A678). I fylden fremstod disse stolpehuller som gråbrunt sandet ler, men om der er tale om en forhistorisk eller moderne konstruktion er usikkert. I den østligste del af området nær den tidligere udgravede bebyggelse HEM 5086 blev der fundet en brønd (A662) med jernalderkeramik i fyldlaget. Der er udtaget prøver til naturvidenskab. Der blev desuden fundet en stor grube som kan være en form for ovnanlæg (A684). Dateringen af de fundne anlæg er usikker pga. manglende fund. Der er dog formodentligt tale om en datering der ligger fra bronzealder til og med ældre jernalder.

8 Efterfølgende blev der lavet udvidelser omkring potentielle huse eller i områder med særligt mange gruber og kogestensgruber. De enkelte anlæg er kort beskrevet i anlægslisten. Enkelte illustrative anlæg beskrives i denne beretning. Anlægsbeskrivelser: A662 Brønd Fundet i den østligste del af arealet. Brønd med keramikskår. Fyld: 1 Opfyldningslag - mørkt brunt homogent let leret sand med få trækulsnister og enkelte håndstore sten. I dette lag lå desuden keramik X59. Ca. 30 nede i laget findes små, tynde opfyldningslag. 2: Lyst gråbrunt fint sand med en ca. 1 bræmme af trækul i den nordlige side. 3: Opfyldning der deler sig i to. En mørk gråbrunt sand og en lys brun sand. 4: lyst brunt leret sand der er vandførende. Da brønden fremkom nær den kendte bebyggelse HEM 5086 er der udtaget prøver til naturvidenskabelige undersøgelser i form af jordprøver og pollenprøver. X59 keramik. Prøver: X60, X61, X62, X63, X64 Foto: F67-F79 Figur 7: A662 i snit set fra Ø.

9 A684: mulig ovn. Ved muldafrømningen i uge 9 blev der i søgegrøft A554 registreret en større grube, der dog kun var delvist fritlagt i den trukne grøft. Da der blev foretaget udvidelser af grøfterne i uge 10, blev gruben helt fritlagt og efterfølgende indmålt som A684. Anlægget havde en bredde på 5,30 m på det bredeste sted, og blev derfor snittet med maskine. Snittet blev lagt Ø-V, og gruben havde en dybde på 1,03 m på det dybeste sted. I fladen fremstod A684 som et grubekompleks med en ensartet, gråbrun farve, men en afrensning af profilen afslørede en mere kompleks brugshistorie. Det fremstod tydeligt, at anlægget havde været i brug gennem flere faser, hvoraf den ældste fase karakteriseredes ved en nedgravning, hvis bundlag bestod af en bræmme af et homogent mørkt gråt sand. En opfyldning havde efterfølgende fundet sted og dette opfyldningslag var stærkt heterogent. Ud over et stærkt opblandet lag, var det desuden muligt at skelne en del tynde lag, der havde hobet sig op parallelt med bundlaget. Disse lag kan tyde på, at gruben har stået åben et stykke tid, før den efterfølgende blev fyldt op med det stærkt opblandede lag af kulturjord. Figur 8: snit set fra N En yngre fase i anlægget defineredes af et tyndt ca. 5 bredt brandlag, der indeholdt mange større stykker trækul på ca. 1x1. Opfyldningslaget til denne fase bestod af homogent, tæt gråbrunt let leret sand, men nede langs brandlaget blev der erkendt flere tynde lag på et par mms tykkelse, der flugtede med brandlaget.

10 I den vestlige side af profilen sås en aflang linse af orangegult ler. Dette kan være resterne af en lerkappe anlagt over en ovn; en tolkning der bekræftes af brandlaget. Andre faser: Man kan argumentere for i hvert fald to yderligere faser i forbindelse med anlægget A684. Begge disse ligger mod vest og manifesterer sig som afvigelser i de i det ovenstående definerede brugsfaser. Det var dog ikke muligt stratigrafisk at redegøre for disse faser, da der ikke fandtes forskelle i fylden. A699 ildsted I det nordvestlige hjørne af felt 2 blev der registreret tre overlappende anlæg, hvoraf et viste sig at være et ildsted. Da en stratigrafisk udredning mellem de tre nedgravninger ikke var mulig i fladen, blev anlæggene snittet på to leder; først et Ø-V-orienteret (dette var den bredeste led) og dernæst blev der foretaget et N-S-gående snit. Snit 1 (Ø-V-orienteret) Fyld: Nedgravning 1 (ildsted): Heterogent mørktbrunt og sortbrunt let leret sand blandet med orange brændt ler. En egentlig opbygning af ildstedet var ikke til at se i det orange ler, men i bunden af anlægget fandtes flere flade sten. Nedgravning 2: Lille grube med brændt trækulsholdigt lag i bunden. En stratigrafi mellem nedgravning 1 og 2 var ikke mulig at konstatere. Nedgravning 3: nedgravningen skærer nedgravning 1. Lille grube. Det formodes at ildstedet har ligget i forbindelse med et hus, og der fandtes da også en hel del stolpehuller rundt om ildstedet. Dog var det ikke muligt at udskille et decideret hus ud fra anlægssporerne. Foto: F og F Figur 9: A699 - ildsted i snit set fra S. nedgravning 1 tv, nedgravning 2 th. nedgravning 3 bagved.

11 Ved undersøgelsen af lokaliteten HEM 5316 blev der registreret en del anlæg; primært kogestensog brandgruber, men også en brønd og en mulig ovn. Hertil blev der registreret en håndfuld stolpehuller, hvoraf en bygningskonstruktion dog ikke kunne erkendes. Ingen af disse anlæg kan tidsfæstes, men det må formodes, at en datering skal sættes til et sted mellem bronzealder og ældre jernalder, da fund fra disse perioder er blevet registreret i de omkringliggende matrikler. Endelig blev der fundet et hegnsforløb, der dog ikke med sikkerhed kan dateres til oldtiden. Museum Midtjylland Arkæolog Ann Catherine Gadd Vedlagt er: Anlægsliste Fundliste Fotoliste tegningsliste

12 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 530 Grøft 26/2-531 Stolpehul gråbrunt sandet ler /2-532 Stolpehul gråbrunt sandet ler /2-533 Stolpehul - hegn? 534 Stolpehul - hegn? 535 Stolpehul - hegn? 536 Stolpehul - hegn? Som A532, men mere sort i bunden og en forstyrrende dyregang i toppen (ingen stolpespor). T A /2- Som A532 A /2- Lag 1 som A532. Lag 2 heterogent lys gråt let leret sand. Lag 3 hetrogent mellemgråbrunt let leret sand (kan være spor efter åæl eller dyregang). A /2- Lag 1 som A532. Lag 2 som fyld i A535 A /2-537 Stolpehul Fyld som A532 A /2-538 Stolpehul Fyld som A532. A /2-539 Stolpehul Udgår. Natur. 26/2-540 Stolpehul Fyld som A532 A /2-541 stolpehul/grube Udgår. Natur. 26/2-542 Grube Grube med trækul. Fyld 1: Heterogen lys brungråt let leret sand. Fyld 2: Heterogen mellemgråbrunt let leret sand. 543 Grube Grube med trækul. Spættet gråbrunt til hvidgråt heterogent let leret sand / /2- F Dato Sign Bemærkninger

13 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 544 Grøft 26/2-545 Grøft 27/2-546 Kogestensgrube mørk brungråt sandet hummøst ler med spredte trækulsnister og ildskørnede håndstore granitsten 547 Stolpehul mellem gråbrunt hummøst sandet ler med lag af lyst gult sand og grågult sand 548 Stolpehul mørkt brungråt sandet ler med linser af lyst sandet ler. 549 Grube øverst mørkt grågult leret sand, nederst linse af trækulsholdig leret sand og varmepåvirket undergrund T / / / /2-550 Kogestensgrube mørkt trækulsholdigt /2-551 Kogestensgrube mørkt trækulsholdigt /2-552 Grube gråbrunt sandet ler med trækul /2-553 grubekompleks Del af grubekomplekset A706. (genindmålt). 27/2-554 Grøft 27/2-555 Stolpehul Heterogent grbrunt let leret sand med enkelte plamager /2-556 Stolpehul Kunne ikke genfindes 27/2-557 Stolpehul Heterogen mørk til lyst gulbrunt let leret sand med lyse plamager 558 Tagbærende stolpe 559 Tagbærende stolpe Ligner meget A559 i fyld og størrelse - de kunne godt være et tagbærende sæt. Homogen mørkbrunt let leret sand. Ligner meget A558 i fyld og størrelse / / /2- F Dato Sign Bemærkninger KL KL KL KL KL KL Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM

14 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 560 Stolpehul Udgår. Natur 27/2-561 Stolpehul Deler sig i to og går 20 længere mod øst og 7 længere mod vest. Fyld 1: Heterogent gulbrunt let leret sand med trækulsnister. 2: Homogent gråbrunt let leret sand. 58 og og Kogestensgrube Fyldskifte med kogesten. Udgår. Natur. 27/2-563 Kogestensgrube Fyldskifte med kogesten. Udgår. Natur. 27/2-564 Kogestensgrube Fyld 1: homogent gråbrunt let leret sand. Fyld 2: Heterogent sortbrunt let leret sand med nister af undergrund og trækul. 565 Kogestensgrube Homogent mørk/sort let leret sand med trækulsnister og ildskørnede sten. 566 Stolpehul Fyld 1 (stolpespor): Heterogen lyst gråbrunt let leret sand Fyld 2: mørkt sortgråt homogent let leret sand. 567 Stolpehul Homogent gråbrunt let leret sand med trækulsnister. T F Dato Sign Bemærkninger 27/ / / / /2-568 Stolpehul Homogent sort leret sand. Med trækul /2-569 Grube Ikke snittet. 27/2-570 fyldskifte Ikke snittet. 27/2-571 væggrøft Udgår. 27/2-572 Kogestensgrube Homogent mørkbrunt let leret sand med mange ildskørnede sten i /2-573 Grube Udgår. Nyt A-. 27/2-574 Stolpehul Lyst brungråt homogent let leret sand med trækulsnister /2-

15 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 575 Stolpehul Gråsort homogent let leret sand /2-576 Grøft 28/2-577 Stolpehul Heterogent gråbrunt let leret sand med enkelte gule pletter. T /2-578 Stolpehul Udgår. Natur. 28/2-579 Stolpehul Heterogent lyst gråbrunt let leret sand /2-580 Stolpehul Som A /2-581 Stolpehul Fyld: Homogent mørk gråbrunt let leret sand. UG meget gruset / Udgår, muldplet. 3/ Stolpehul Fyld: Heterogen mørk gråbrunt let leret sand / Stolpehul Fyld: Heterogent lys gråbrunt let leret sand, med enkelte trækuls nister. 585 Stolpehul Fyld Homogent gulbrunt let leret sand med trækulsnister. 586 Kogestensgrube Fyld: Homogent sortbrunt let leret sand, med mange kogesten. 587 Stolpehul Fyld: spættet rødbrunt og sortbrunt let leret sand 588 Stolpehul Fyld: 1) Heterogen mellem gråbrunt let leret sand. 2) hvidt sand opblandet med fyld 1). 3) UG opblandet med fyld 1). UG) gulorange ler. 589 Stolpehul Stolpehul viser sig i fyld at være del af gruben A Grube Bund af grube. Fyld: Heterogen gråbrunt til gråt let leret sand / / / / /3 20 F Dato Sign Bemærkninger 4/ /3 20

16 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter 591 Stolpehul Stolpehul deler sig i to. Fyld: 1) Hetrogen mørk sortbrunt let leret sand. 2) Homogen lys gråt ler leret sand. 592 Grube Grube med meget sort lag i bunden. Fyld: 1) Heterogen brungråt leret sand med mange trækulsnister. 2) Sort homogent let leret sand, meget trækuldholdigt. UG) spættet orangegråt ler. a)34, b)21 Dybde a)10, b)21 T F Dato Sign Bemærkninger 4/ F / Stolpehul Udgår, natur 4/ Stolpehul Fyld: 1) spættet hvidgråt og brungråt let leret sand. 2) spættet hvidgråt og orange let leret sand 595 Stolpehul Fyld: 1) Heterogen brungråt let leret sand med trækulsnister. 2) spættet gulgråt gruset sand opblandet med UG og fyld 1). UG) orangegult ler. 596 Stolpehul Fyld: 1) Homogent mellem gråbrunt let leret sand. 2) Lys gråbrunt let leret sand. 597 Stolpehul (den er rykket 10 mod SV i profil i forhold til opmålingen). Fyld som A / / / /2-598 Stolpehul Heterogent gråbrunt let leret sand /2-599 Stolpehul Fyld som A /2-600 Grav Udgår - natur F57- F Grøft 28/2-602 Stolpehul Homogent mørkt gråbrunt let leret sand /3-603 Grube "Kogestensgrube" (den kunne muligvis være en stolpe). Heterogent mørkt trækulsholdigt sortgråt let leret sand med små- til håndstore, 28/ /3-

17 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter varmepåvirkede sten. 604 Grube Fyld 1: Homogent lyst brungråt let leret sand med enkelte håndstore sten. Fyld 2: Heterogent sort trækulsholdigt let leret sand. 605 Grube Fyld 1: Homogent mellem gråbrunt let leret sand. Fyld 2: Homogent sort trækulsholdigt let leret sand. 606 Grube Kogegrube og bund af stolpe/grube. Fyld 1. som A605 fyld 1. Fyld 2 Som A605 fyld 2. Fyld 3: Homogent koksgråt let leret sand med trækul. 607 Grube Fyld som A605, både lag 1 og 2. Der fandtes knytnæve stores sten i lag 1. Dybde T / /3-52 og og 4 F Dato Sign Bemærkninger 5/ /3-608 Stolpehul Udgår. Natur/muldplet 5/3-609 Stolpehul Mindre end set i fladen. Heterogent mellem gråbrunt let leret sand. 610 Stolpehul Mindre end set i fladen. Homogent mørkt gråbrunt let leret sand. 39 5/ /3-611 Grøft 3/3-612 Udgår. 3/3-613 Udgår 3/3-6 Udgår 3/3-615 Udgår 3/3-616 Udgår 3/3-617 Udgår. 3/3-

18 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 618 Udgår. Rodvælter. 3/3-619 Grube Opfyld: lyst gråbrunt let heterogent let leret sand med enkelte orange nister. Bund: Brændt trækulslag. T F62- F Udgår. 3/3-621 Grøft 3/3-622 Grube I fladen et uregelmæssigt fyldskifte. I snit v-ø sås en grube i den vestlige side. Fyld: lysbrun kulturjord med en linse af trækulsblandet fyld i den ene side. F Dato Sign Bemærkninger 3/ /3-623 Udgår, snittet 3/3-624 Kogestensgrube Tømt kogestensgrube med rester af kogesten og trækul. Fyld: homogent gråbrunt kulturjord og hvidorange leret jord. 625 Grube Bund af lille grube. Fyld: homogent sortbrunt let leret groft sand / /3-626 Udgår Udgår, snittet 3/3-627 Udgår Udgår, snittet 3/3-628 Udgår Udgår, snittet 3/3-629 Udgår Udgår, snittet 3/3-630 Udgår Udgår, snittet 3/3-631 Stolpehul Heterogent gråbrunt let leret sand med enkelte pletter af undergrund. 632 Grube Kogestensgrube. Fyld 1: Sortbrunt trækulsholdigt let leret sand. Fyld 2: gråbrunt /3- X /3- Udskilt fra HEM

19 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter heterogent let leret sand Dybde 633 Grøft Tom 3/3-634 Udgår Udgår, snittet 3/3-635 Udgår Udgår, snittet 3/3-636 Udgår Udgår, snittet 3/3-637 Grøft 3/3-638 Kogestensgrube Kogestensgrube med ildskørnede hånd- til hovedstore sten. Fyld: brunt homogent let leret sand. 639 Kogestensgrube Kogestensgrube med opfyldning af kulturjord. Fyld: c: brun homogent letleret sand. Opfyld af kulturjord. D: trækulslag. B: lyst brunorange sandet ler T / /3-640 Stolpehul Homogen brunt let leret sand /3-641 Udgår Udgår, snittet 3/3-642 Udgår Udgår, snittet 3/3-643 Udgår Udgår, snittet 3/3-644 Grøft Tom 3/3-645 Grøft Tom 3/3-646 Grøft 3/3-647 Udgår Udgår 3/3- F Dato Sign Bemærkninger Udskilt fra HEM

20 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde 648 Udgår Udgår 3/3-649 Udgår Udgår 3/3-650 Udgår Udgår 3/3-651 Udgår Udgår 3/3-652 Udgår Udgår. 3/3-653 Grøft 3/3-654 Grøft Tom, men med moderne forstyrrelser mod syd; dækkes med undergrund. 655 Grøft Tom, men med moderne forstyrrelser mod syd; dækkes med undergrund. 656 Grøft Med moderne forstyrrelser mod nord. 10/3-657 Grøft Tom, men med moderne forstyrrelser mod syd; dækkes med undergrund. 658 Grøft Tom, men med moderne forstyrrelser mod syd; dækkes med undergrund. 659 Grube Registreret med brændte sten og trækul i fladen; forsvandt i snit - sandsynligvis rest af kogegrube. 660 Grøft 3/3-661 Grøft 3/3-662 Brønd Brønd med keramikskår. Fyld: 1 Opfyldningslag - mørkt brunt homogent let leret sandmed få trækulsnister. Ca. 30 nede i laget findes små, tynde opfyldningslag. 2: Lyst gråbrunt fint sand med en ca. 1 bræmme af trækul i den X59, X60, X61, X62, X63, T F67- F79 F Dato Sign Bemærkninger 3/3-3/3-3/3-3/3-5/3- Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM Udskilt fra HEM

21 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde nordlige side.3: Opfyldningslag, der deler sig i X64 to - den øverste en mørk gråbrun let leret sand og den anden en homogen lys brun let leret sand med enkelte nister af orangerødt. 4: Homogent lyst brunt let leret sand, hvorfra der konstant siver vand gennem. 663 Grøft 6/3-664 Grøft 6/3-665 Grøft 6/3-666 Hegn N-S-orienteret hegnsforløb bestående af i alt 8 stolper (indtil videre). A532, A533, A534, A535, A536, A537, A538, A540, A Grøft Tom. Der er reolpløjet på arealet. 7/3-668 Grøft Tom. Der er reolpløjet på arealet. 7/3-669 Grøft Tom. Der er reolpløjet på arealet. 7/3-670 Grube Bund af mulig kogegrube 7/3-671 Grøft Tom. Der er reolpløjet på arealet. 7/3-672 Grøft Tom. Der er reolpløjet på arealet. 7/3-673 Grøft 9/3-674 Kogestensgrube Homogent mørkt sortbrunt sand med en enkelt ca. 2x4 rustrød plamage. Der er nedsivning i undergrunden og blandede lag i nederste del T F Dato Sign Bemærkninger 6/ /3-

22 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter af fylden - stribet af undergrund. Dybde 675 Udvidelse 10/3-676 Udvidelse 10/3-677 Udvidelse 10/3-678 Stolpehul Snittet, men ikke tegnet. Fyld som A /3-679 Kogestensgrube Fyld: 1: Hummøst mørkt brungråt let leret løst sand. Homogent.2: Kogestenslag: mørkt sortbrunt let leret sand. Ingen trækul, men mange ildskørnede sten. I fladen så anlægget meget større ud, og blev ved snitning reduceret til ca. halv størrelse. 680 Grube Stolpehul med stolpespor? Fyld: 1 Stolpespor? Homogent mørkt brunsort hummøst sand. Dyreforstyrret. 2: Heterogent brungråt let leret sand med en meget klar ca. 4 afgrænsning i bunden. 681 Kogestensgrube Fyld som A680. I fladen så begge anlæg ud til at være ildspåvirkede, men dette blev ikke bekræftet ved snitning. Fylden var i begge tilfælde enormt hummøs og muldagtig. 682 Kogestensgrube Fyld: Lag 1: stærkt opblandet mørkt brungråt let leret sand, lyst brungråt sand (dyregange) og gulbrunt let leret sand (UG). Håndstore sten fandtes ned gennem hele laget. 683 Grube Anlægget viste sig i snit at bestå af to gruber. Fyld: Lag 1 opfyldningslag: let heterogent gråbrunt let leret sand med trækulsnister. Lag 2: brandlag? Yderst hummøst, homogent mørkt gråbrunt sand. Dette lag var fyldt med ildskørnede sten. Tolkning: to gruber, det er dog umuligt at fastlså stratigrafien mellem dem. T / / / / og 37 F Dato Sign Bemærkninger 12/3-

23 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter 684 Ovn? Fyld: Lag 1 opfyldningslag: Homogent tæt, gråbrunt let leret sand med enkelte tynde lag af lyst gråt sand, der flugter med lag 3. Det skyldes muligvis varmepåvirkning? Lag 2: Linse af orangerødt ler; samme som UG. Mulig rest af ovnkappe. Lag 3 brandlag: tyndt ca. 5 bredt bånd af trækul, der følger den "midterste" fases nedgravning. Prøve er taget fra dette lag. Lag 4 opfyldningslag: stærkt heterogent lag bestående af mange små, tynde lag. Der veksles mellem lyst gråt sand (samme som beskrevet ved lag 1), mørkere gråt sand, UG-ler som lag 2 og orangebrunt ler. Lag 5 bundlag: homogen bræmme af mørkt, gråt sand. Prøve taget fra dette lag. Tolkning: A684 er anlagt i flere faser. Yngst er nedgravningen defineret af lag 5, der gradvist er blevet opfyldt/sammenblandet af lag 4. Dernæst defineres en anden brugsfase af lag 3s brandhorisont. Det formodes at den østlige ende gemmer en mulig senere nedgravning i anlægget, men en stratigrafi var umulig at finde. På baggrund af brandlaget 3 og lag 2 tolkes dette anlæg som værende en mulig ovn. 685 Grube Lag 1: heterogent gråbrunt let leret sand med mange små (2 ) sten med enkelte små stykker trækul. Lag 2: Lommer af fyld 1 opblandet med UG. Lag 3: heterogent lyst brungråt let leret sand. UG: spættet orange og gråt sandet ler. Ser ud som flere nedgravninger i gruben. X65, X66 Dybde T F / F /3-686 Stolpehul Homogen mellembrunt let leret sand /3-687 Stolpehul Fyld: Lag 1: Lyst brungråt let leret sand med trækulsnister. Lag 2: Som A /3- F Dato Sign Bemærkninger 688 Stolpehul Fyld: Lag 1: heterogent gråbrunt let leret sand /3-

24 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter Dybde T F Dato Sign Bemærkninger Lag 2: heterogent sort let leret sand. 689 Stolpehul Fyld: Lag 1: Heterogent gråbrunt let leret sand med trækulsnister. Lag 2: homogent sort let leret sand. Lag 3: spættet som lag 1 med pletter af orange UG /3-690 Stolpehul Heterogent sort let leret sand /3-691 Stolpehul Bund af stolpe. Kan ikke ses i profil, og er meget lys i fylden i fladen. 692 Grube Spættet mellem gråbrunt og lyst gråt let leret sand med små stykker trækul og et lag af knytnæve store sten i bunden - nogle af dem ildskørnede. 12/ /3-693 Udgår 12/3-694 Udgår 12/3-695 Udgår 12/3-696 Udgår 12/3-697 Grube Bund af grube. Fyld: heterogent gråbrunt let leret sand blandet med gulbrunt let leret UGsand. 698 Stolpehul Homogent mørkt gråbrunt hummøst let leret sand. 699 Ildsted (3 anlæg i en) Snit 1 (v-ø-orienteret) Fyld: Lag 1 (ilsted): Heterogent mørktbrunt og sortbrunt let leret sand blandet med orange brændt ler. En egentlig opbygning af ildstedet er ikke til at se i det orange ler, men i bunden af anlægget fandtes flere flade sten. Lag 2 opfyldningslag: lyst gråbrunt let leret sand spættet med små pletter af 3. Lag 3 bundlag: Mørk bræmme af brændt materiale, der fremstår som sortbrunt let / / og 22 F94-96 og F100, F201- F203 12/3-

25 A Anlægsliste Objekt Beskrivelse Kontekst Fund Diameter leret sand. Tolkning: ildsted og grube. Det var ikke muligt at fastslå en stratigrafi de to anlæg i mellem. Snit 2 (s-n-orienteret): Stratigrafien mellem ildstedet og det nordligste anlæg kunne erkendes således, at gruben er yngre end ildstedet. 700 Grube Minigrube. Fyld: Mørkt sortbrunt hummøst let leret sand opblandet med brunorange plamager af ildpåvirket sand? Dybde T /3-701 Stolpehul Stolpehul eller minigrube. Fyld som A /3-702 Kogestensgrube Bund af grube. Fyld lag 1: sortbrunt let leret sand. Lag 2: tynd ca. 1 bræmme af kul /3-703 Kogestensgrube Bund af grube. Fyld som A /3-704 Kogestensgrube Mørkt sortbrunt hummøst let leret, løst sand /3-705 Kogestensgrube Ej snittet 12/3-706 grubekompleks Del af grubekompleks A553 (genindmålt). Grubekompleks med 4-5 nedgravninger. Fyld: gråbrun homogent sand med trækulsnister og enkelte kogesten. Lertagningsgrube. 707 Grube Lille grube. Fyld: homogent gråbrunt let leret sand. 56 F89- F93 F Dato Sign Bemærkninger 12/3- Del af A /3-708 Kogestensgrube Ej snittet 12/3-

26 X Materi ale Objekt Beskrivelse Ildskørn et Ant al stk Væ gt Gra m Læng de Genstandsliste Bred de Tykkel se X koordin at Y koordin at Ni Fel Kontek v t st Bemærknin ger 55 Jord Jordprøve Nej 1 A549 Til flotering. HEM Jord Jordprøve Nej 1 A546 Til flotering. HEM Jord Jordprøve Nej 1 A632 På Moesgård. HEM Jord Jordprøve Nej 1 A592 Til flotering. HEM Keram ik Potteskår og ildskørnet flint 61 Jord Floteringspr øve 62 Jord Floteringspr øve 63 Jord Floteringspr øve 64 Jord Jordprøve Vådprøve fra bundlag (Lag 4) af brønd. Er gennemset. Resten sendt til flotering som X Jord Floteringspr øve 66 Jord Floteringspr øve Ja A662 Til flotering. HEM 5316 T n r F n r Naturvidens kab Rapport 3 Rapport 3 Rapport 3 Rapport 3 Fra lag 1 1 A662 HEM 5316 Rapport 3 Fra lag 2 A662 HEM 5316 Rapport 3 Fra lag 3 A662 HEM 5316 Rapport 3 1 A662, lag 4 HEM 5316 Rapport 3 Fra lag 3 A684 HEM 5316 Rapport 3 Fra lag 5 A684 HEM 5316 Rapport 3

27 X Materi ale Objekt Beskrivelse Ildskørn et 803 Jord Jordprøve Floteringspr øve Ant al stk Væ gt Gra m Læng de Genstandsliste Bred de Tykkel se X koordin at Y koordin at Ni Fel Kontek v t st 1 A662, lag 4 Bemærknin ger Etape I, HEM 5316 T n r F n r Naturvidens kab

28 Fotoliste F Tekst Dato Sign Foto Etape/HEM 51 A592 (grube) i snit. Set fra NV 4/3-52 A592 i snit set fra NV. 4/3-53 A592 i snit set fra NV. 4/3-54 A592 i snit set fra NV. 4/3-55 Stemningsbillede: tåge over grøfter 4/3-56 Stemningsbillede: tåge over grøfter. 4/3-57 A600 set i fladen fra V. 4/3-58 A600 i fladen set fra V. 4/3-59 A600 i fladen set fra V. 4/3-60 A600 i fladen set fra Ø. 4/3-61 A600 fladefoto set fra Ø. 4/3-62 A619 Grube i snit + grube 7/3-63 A619 Grube i snit 7/3-64 A619 Grube i snit 7/3-65 A619 Grube i snit 7/3-66 Ann tegner 7/3- DGN 0001 Etape I, HEM 5316 DGN 0002 Etape I, HEM 5316 DGN 0003 Etape I, HEM 5316 DGN 0004 Etape I, HEM 5316 DGN 0005 Etape I, HEM 5316 DGN 0006 Etape I, HEM 5316 ACG 0007 Etape I, HEM 5316 ACG 0008 Etape I, HEM 5316 ACG 0009 Etape I, HEM 5316 ACG 0010 Etape I, HEM 5316 ACG 0011 Etape I, HEM 5316 ACG 0012 Etape I, HEM 5316 ACG 0013 Etape I, HEM 5316 ACG 00 Etape I, HEM 5316 ACG 0015 Etape I, HEM 5316 TBN 0016 Etape I, HEM A662 (brønd) graves. Fra Ø. 11/3- ACG 0017 Etape I, HEM 5316

29 Fotoliste F Tekst Dato Sign Foto Etape/HEM 68 A662 i snit. Set fra S. 11/3- ACG 0018 Etape I, HEM A662 i snit. Set fra S. 11/3-70 A662 i snit. Set fra S. 11/3-71 A662 i snit. Set fra S. 11/3-72 A662 i snit. Set fra S. 11/3-73 A662 i snit. Set fra S. 11/3-74 A662 snittes set fra NØ 11/3-75 A662 snittes set fra NØ. 11/3-76 A662 i snit set fra Ø. 11/3-77 A662 i snit set fra Ø. 11/3-78 A662 i snit set fra Ø. 11/3-79 A662 i snit set fra Ø. 11/3-80 A684 i profil. Set fra NØ. 12/3-81 A684 i profil set fra NØ. 12/3-82 A684 i profil set fra NØ. 12/3-83 A684 i profil set fra NØ. 12/3- ACG 0019 Etape I, HEM 5316 ACG 0020 Etape I, HEM 5316 ACG 0021 Etape I, HEM 5316 ACG 0022 Etape I, HEM 5316 ACG 0023 Etape I, HEM 5316 ACG 0024 Etape I, HEM 5316 ACG 0025 Etape I, HEM 5316 ACG 0026 Etape I, HEM 5316 ACG 0027 Etape I, HEM 5316 ACG 0028 Etape I, HEM 5316 ACG 0029 Etape I, HEM 5316 ACG 0030 Etape I, HEM 5316 ACG 0031 Etape I, HEM 5316 ACG 0032 Etape I, HEM 5316 ACG 0033 Etape I, HEM A684 i profil set fra NØ. 12/3- ACG 0034 Etape I, HEM 5316

30 Fotoliste F Tekst Dato Sign Foto Etape/HEM 85 A684 i profil set fra NØ. 12/3- ACG 0035 Etape I, HEM A684 i profil set fra NØ. 12/3-87 A685 i profil set fra Ø. 12/3-88 A685 i profil set fra Ø. 12/3-89 A706 oversigt set fra N. 12/3-90 A706 oversigt profil set fra SV. 12/3-91 A706 profil set fra NV. 12/3-92 A706 i profil set fra NV. 12/3-93 A706 i profil set fra NV. 12/3-94 A699 - ildsted i snit set fra S. 12/3-95 A699 - ildsted i snit set fra S. 12/3-96 A699 - ildsted i snit set fra S. 12/3-97 Oversigt felt. 12/3-98 Oversigt felt. 12/3-99 Oversigt felt. 12/3-100 A699 i snit (lag 1 og 4) set fra Ø. 12/3- ACG 0036 Etape I, HEM 5316 DGN 0037 Etape I, HEM 5316 DGN 0038 Etape I, HEM 5316 TBN 0039 Etape I, HEM 5316 TBN 0040 Etape I, HEM 5316 TBN 0041 Etape I, HEM 5316 TBN 0042 Etape I, HEM 5316 TBN 0043 Etape I, HEM 5316 ACG 0044 Etape I, HEM 5316 ACG 0045 Etape I, HEM 5316 ACG 0046 Etape I, HEM 5316 TBN 0047 Etape I, HEM 5316 TBN 0048 Etape I, HEM 5316 TBN 0049 Etape I, HEM 5316 ACG 0050 Etape I, HEM A699 i snit (lag 1 og 4) set fra Ø. 12/3- ACG 0051 Etape I, HEM 5316

31 Fotoliste F Tekst Dato Sign Foto Etape/HEM 202 A699 i snit (lag 1 og 4) set fra Ø. 12/3- ACG 0052 Etape I, HEM A699 i snit (lag 1 og 4) set fra Ø. 12/3- ACG 0053 Etape I, HEM 5316

32 Tegningsliste standard T Dato Sign Papir Skala Tekst Koordinater 21 12/3- ACG A3 1:20 HEM A684 - ovn i snit tegnet fra N.

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr. 180314-127. Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af aktivitetsspor fra oldtiden i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen mellem Herning og Holstebro

Læs mere

HEM 3464 Løvbakkevej Nord

HEM 3464 Løvbakkevej Nord HEM 3464 Løvbakkevej Nord SLKS nr. 17/08071 Stednr. 180306 Sb.nr. 38 UTM Zone 32, Euref89 Koord.: X: 497.950 Y: 6.224.851 Ejerlav: Gullestrup, Herning Jorder Beretning for forundersøgelse Resume Museum

Læs mere

Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder

Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder HEM 3734, Lille Asbjerg HEM 3734 Lille Asbjerg, Sinding Sogn, Ringkøbing Amt Beretning om prøvegravning og udgravning af bopladsspor fra bronzealder og jernalder Journalnummer: HEM 3734 Sogn: Herred: Amt:

Læs mere

HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I

HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I HEM 5498 Øster Lind Parken, Etape I SLKS nr. 16/06761 Stednr. 180310 Sb.nr. 175 UTM Zone 32, Euref89 Koord.: X: 499515.0 Y: 6217647.5 Ejerlav: Lind By Beretning for forundersøgelse, etape I Resume: Museum

Læs mere

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd VHM 00571 Danserhøj Øster Brønderslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100119-137 VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd Arkæologisk

Læs mere

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Bækgårdsvej II NÆM 2004:130 KUAS FOR 2003-2122-0692 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:130 Bækgårdsvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg Herred, Storstrøms Amt

Læs mere

HEM 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.:

HEM 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.: 5338 Helstrupvej II, Matr.nr. 39d, Snejbjerg by Sb.nr.: 1803-133 Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af marksystemer og stolpehuller fra nyere tid i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen

Læs mere

Beretning om undersøgelse af bopladsspor fra yngre romersk jernalder i et vejtracé over en 100meter lang strækning.

Beretning om undersøgelse af bopladsspor fra yngre romersk jernalder i et vejtracé over en 100meter lang strækning. HEM 3732, Nøvlingholm II HEM 3732, Nøvlingholm II, Nøvling Sogn, Ringkøbing Amt. Beretning om undersøgelse af bopladsspor fra yngre romersk jernalder i et vejtracé over en 100meter lang strækning. Journalnummer:

Læs mere

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR 2003-2122-0691 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:131 Alfehøjvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg herred, Storstrøms Amt

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr. Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM2354 Forundersøgelse Del 6 Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.: 1a, 4 Sted-SBnr.: 170809-32 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0020 Horsens

Læs mere

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97 Journal nr. Sogn Herred Amt HEM 3450 Birk Centerpark II Gjellerup. Hammerum. Ringkøbing. Sb. Nr. 72. UTM EUREF 89 X: 501541,26 / Y: 6220548,97 Beretning om udgravning af anlæg fra nyere tid. Undersøgt

Læs mere

HEM 5599 Stensbjergvej, Lind, Rind Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra ældre jernalder og neolitikum

HEM 5599 Stensbjergvej, Lind, Rind Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra ældre jernalder og neolitikum HEM 5599 Stensbjergvej, Lind, Rind Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra ældre jernalder og neolitikum SLKS j.nr. 17/02639 Stednr. 180310 Sb.nr. 180 UTM Zone 32, Euref89 Koord.:

Læs mere

CLASSENSVEJ GIM 3772

CLASSENSVEJ GIM 3772 UDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Anlægsområdet set fra NØ. Foroven tv: før udgravning, forneden: under udgravning, foroven th.: iagttagelser efter anlægsarbejdets start. Helsingør Sogn,

Læs mere

Beretning for forundersøgelse af Bjerregård etape 2

Beretning for forundersøgelse af Bjerregård etape 2 Beretning for forundersøgelse af Bjerregård etape 2 Udgravningsleder Frederik Callesen Matr. nr.: 3a Ejerlav: Ring By, Ring Sogn: Ring Herred: Tyrsting Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM Journalnr.: HOM

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130812-318, -320, 321 Kulturstyrelsens j.nr.: 2015-7.24.02/VSM-0018 Rapport for prøvegravning forud for cykelsti. Udført af Ida Westh

Læs mere

FHM 5804 Solsortevej 26

FHM 5804 Solsortevej 26 FHM 5804 Solsortevej 26 Nordby sogn, Samsø herred, tidl. Holbæk amt, stednr. 03.05.03, SBnr. 47, SLKS nr. Udgravningsberetning Forundersøgelse af 1.218 m2 sommerhusgrund ved Mårup, Samsø. Fig. 1: Undersøgelsesområdet

Læs mere

SJM 647 Marbækparken I, matr. 5b, Hjerting by, Skast Herred, Guldager Sogn, tidl. Ribe Amt, Stednr , SLKS jour. nr. 17/00908, FF:

SJM 647 Marbækparken I, matr. 5b, Hjerting by, Skast Herred, Guldager Sogn, tidl. Ribe Amt, Stednr , SLKS jour. nr. 17/00908, FF: Udgravningsberetning SJM 647 I k24 SJM 647 Marbækparken I, matr. 5b, Hjerting by, Skast Herred, Guldager Sogn, tidl. Ribe Amt, Stednr 190506-325, SLKS jour. nr. 17/00908, FF: 226804. Beretning for forundersøgelse

Læs mere

DKM Bukdal. Borbjerg sogn, Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Stednr

DKM Bukdal. Borbjerg sogn, Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Stednr DKM 20.695 Bukdal Borbjerg sogn, Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Stednr. 180502-743 Abstract Arkæologisk forundersøgelse af matr. nr. 5br og 6a, Den mellemste del, Borbjerg forud for byggemodning.

Læs mere

VSM Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt KUAS j.nr.: /VSM-0001

VSM Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt KUAS j.nr.: /VSM-0001 VSM 09668 Damgård, Daugbjerg sogn, Fjends herred, Viborg amt 130101-196. KUAS j.nr.: 2009-7.24.04/VSM-0001 1 Rapport for prøvegravning forud for skovrejsning. Udført af Lars Agersnap Larsen for Viborg

Læs mere

HEM 5390 Sindinggård, Sinding Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra yngre- og ældre jernalder

HEM 5390 Sindinggård, Sinding Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra yngre- og ældre jernalder HEM 5390 Sindinggård, Sinding Sogn. Forundersøgelsesrapport for bebyggelse og aktiviteter fra yngre- og ældre jernalder SLKS j.nr. 15/00212 Stednr. 180312 Sb.nr. 103 UTM Zone 32, Euref89 Koord.: X: 491.666,83

Læs mere

DKM Gulfælgård Prøvegravning. Sahl sogn, Ginding herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr

DKM Gulfælgård Prøvegravning. Sahl sogn, Ginding herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr DKM 20.713 Gulfælgård Prøvegravning Sahl sogn, Ginding herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr. 180208-232 Abstract Arkæologisk forundersøgelse forud for skovrejsning omkring ejendommen Stokholmvej 1, Sahl.

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Fig. 1 Oversigtsplan Delrapport 1 forundersøgelse mark 2, 3 og dele af mark 4 Herning Museum Astrid Skou Hansen 9. maj 2011 Indledning I perioden 3. 30.

Læs mere

HEM 3946, Nørregade. HEM 3946, Nørregade, Herning Sogn

HEM 3946, Nørregade. HEM 3946, Nørregade, Herning Sogn HEM 3946, Nørregade HEM 3946, Nørregade, Herning Sogn Beretning om undersøgelse af afgravet tracé med fund af brønd, gruber og stolpehuller fra henholdsvis Førromersk jernalder, ældre germansk jernalder

Læs mere

HOL20641 Nr. Felding Præstegård, Nørre Felding sogn, Ulfborg herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr Sb.nr. 248.

HOL20641 Nr. Felding Præstegård, Nørre Felding sogn, Ulfborg herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr Sb.nr. 248. , Ulfborg herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr. 18.08.04. Sb.nr. 48. Kampagne: 13-01-011 KUAS nr. Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens forhistorie Administrative data Topografi, terræn og undergrund

Læs mere

VKH7482 Skelborgvej, Haughus, Jelling sogn, Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr Sb.nr. 226.

VKH7482 Skelborgvej, Haughus, Jelling sogn, Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr Sb.nr. 226. VKH7482 Skelborgvej, Haughus, Jelling sogn, Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr. 17.09.04. Sb.nr. 226. KUAS nr. 2015-7.24.02/VKH-0015 VKH 7482 Skelborgvej, Haughus, Jelling. Forundesøgelse forud for

Læs mere

DKM Barslev - Prøvegravningsrapport. Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr

DKM Barslev - Prøvegravningsrapport. Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr DKM 20.775 Barslev - Prøvegravningsrapport Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr. 110607-177 Abstract Arkæologisk forundersøgelse forud for etablering af minkhaller på ca. 1 ha ved Barslev

Læs mere

HOL20635 Ausumgaard, Vejrum sogn, Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr Sb.nr. 81.

HOL20635 Ausumgaard, Vejrum sogn, Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr Sb.nr. 81. , Hjerm herred, tidl. Ringkøbing amt. Sted nr. 18.05.15. Sb.nr. 81. Kampagne: 11-01-2012 KUAS nr. 2011-7.24.02/HOL-0012 Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens forhistorie Administrative data Topografi,

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Arkæologisk udgravning Beretning HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Tidl. Vejle Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Haldrup By Ejerlav Sted-SBnr.: 160512-101 KUAS: 2010-7.24.02/HOM-0014 Fig. 1. Kort over det

Læs mere

HEM 5321 Bækgård Tillægsrapport Forundersøgelser 2015

HEM 5321 Bækgård Tillægsrapport Forundersøgelser 2015 HEM Bækgård Tillægsrapport Forundersøgelser Museum Midtjyllands arkæologiske forundersøgelse forud for motorvejen Herning og Holstebro (HEM5090 Etape I) HEM Bækgård. Søgegrøfter og udgravningsfelt Abstract

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport NÆM 1999:113 H.C. Andersensvej, Lille Næstved Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, Sorø amt. sted.nr. 04.05.07 Undersøgelsens forhistorie: Næstved Museum foretog prøvegravning

Læs mere

Beretning Udgravning af: Sted: Stensballevej 4, Serridslev Ejerlav: Serridslev by Sogn: Nebel Herred: Voer Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM

Beretning Udgravning af: Sted: Stensballevej 4, Serridslev Ejerlav: Serridslev by Sogn: Nebel Herred: Voer Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM Beretning Udgravning af: Sted: Stensballevej 4, Serridslev Ejerlav: Serridslev by Sogn: Nebel Herred: Voer Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM Journalnr.: HOM 1894 KUAS FOR 2003-2123-0296 År: 2004 Indhold

Læs mere

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt)

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt) VSM 09707, Tastum Plantage, Kopperup sogn, Fjends herred, Viborg amt 130107-309 SNS 1071, Tastum Hede, Dommerby sogn, Fjends herred, Viborg amt 130102-99 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/VSM-0004 Rapport for overvågning

Læs mere

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr. 230302 J. nr. HAM 5229, sags nr. 12/3605-8.1.1 Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev der påvist spor

Læs mere

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder

VHM Borgen. Vendsyssel Historiske Museum. Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder VHM 00437 Borgen Jerslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100106-252 VHM00437_F6061. Muldafrømning af den sydlige del af arealet. Arkæologisk tilsyn og overvågning af muldafrømning af areal

Læs mere

VSM Ny Langmosegård Øst, Vester Tostrup sogn, Rinds herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.:

VSM Ny Langmosegård Øst, Vester Tostrup sogn, Rinds herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: VSM 09903 Ny Langmosegård Øst, Vester Tostrup sogn, Rinds herred, Viborg amt 130916-144 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM-0011 1 Beretning for udgravning forud for etablering af elkabelet Skagerrak

Læs mere

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti ARV 14 Kjelstvej, cykelsti Kjelst By, Billum, matr. 18 g mfl. Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 84 Beretning for overvågning i forbindelse med etablering

Læs mere

Arkæologisk udgravning Beretning. HOM 2615, Østre Agre (Motorvej st ) Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Sindbjerg Sogn

Arkæologisk udgravning Beretning. HOM 2615, Østre Agre (Motorvej st ) Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Sindbjerg Sogn Arkæologisk udgravning Beretning HOM 2615, Østre Agre (Motorvej st. 27310-27375) Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Sindbjerg Sogn Sted-SBnr.: 17.08.09-32 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0020 Et mindre kogegrubefelt

Læs mere

Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge

Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge Felt I set fra SØ. ROM 2744 Stednr. 02.05.12 M11 LILLEVANGSVEJ 3 Hustomt, kogestensgruber Oldtid Matr.nr. del af 3a, Vindinge Lillevang,

Læs mere

2001 af Peter Mohr Christensen, Herning Museum.

2001 af Peter Mohr Christensen, Herning Museum. Beretning om undersøgelse af bopladsspor fra bronze-/jernalder. Sb. Nr. 142 Sogn Bording Herred Hammerum Amt Ringkøbing Kort 4cm kort UTM zone 32 Journal nr. HEM 3779 Undersøgt 2001 af Peter Mohr Christensen,

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM 3127 Krondyrvej, Tørring

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM 3127 Krondyrvej, Tørring Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM 3127 Krondyrvej, Tørring Tidl. Skanderborg Amt, Vrads Herred, Tørring Sogn, Tørring By Ejerlav, matrikelnr.: 10dx Sted-SBnr.: 160607-108 KUAS: 2014-7.24.02/HOM-0004

Læs mere

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af. MLF00899 Torkilstrupvej 21

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af. MLF00899 Torkilstrupvej 21 Beretning for den arkæologiske forundersøgelse af MLF00899 Torkilstrupvej 21 Udført af Marie Brinch for Museum Lolland Falster Museets j.nr.: MLF00899 KUAS j.nr.: - Stednavn: Torkilstrupvej 21 Stednr:

Læs mere

ØHM1254 Pipstorn Jernbanesti

ØHM1254 Pipstorn Jernbanesti ØHM1254 Pipstorn Jernbanesti Diernæs sogn, Sallinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.04.04. Sb.nr. 150. KUAS nr. 16/06882 I forbindelse med etablering af en sti langs veteranjernbanen i Faaborg

Læs mere

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum ROM j.nr. 2377 Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr. 020405- Roskilde Museum Undersøgelsens data Udgravningen af ROM 2377 Børnehøjen blev gennemført

Læs mere

Beretning vning. Arkæologisk udgra. HOM2308 Råstofudvinding Gantrup, Etape 2

Beretning vning. Arkæologisk udgra. HOM2308 Råstofudvinding Gantrup, Etape 2 Arkæologisk udgra Beretning vning HOM2308 Råstofudvinding Gantrup, Etape 2 Tidl. Skanderborg Amt, Tyrsting Herred, Voerladegård Sogn, matrikelnr.: 5c Sted-SBnr.: 160411 - KUAS: 2008-7.24.02/HOM-0063 Udgravning

Læs mere

SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr

SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr Udgravningsberetning SJM 568 Jedsted Klostervej 23, Jedsted By, matr. nr. 8a, Vilslev sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr. 190207-51. FF nr. 222784. SJM 568 K2 Beretning for mindre forundersøgelse forud

Læs mere

VSM Snedkerhuset, Vindum sogn, Middelsom herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: /VSM-001

VSM Snedkerhuset, Vindum sogn, Middelsom herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: /VSM-001 VSM 09968 Snedkerhuset, Vindum sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130715-286 Kulturstyrelsens j. 2013-7.24.02/VSM-001 1 Beretning for udgravning af dele af traceet VSM 09917, VSM 10027 og VSM 10028. Skrevet

Læs mere

VKH7456 Søndermarken Give, Give sogn,sted nr Sb.nr. 353

VKH7456 Søndermarken Give, Give sogn,sted nr Sb.nr. 353 Arkæologisk rapport VKH7456 Søndermarken Give, Give sogn,sted nr. 170804 Sb.nr. 353 Arkæologisk undersøgelse i forbindelse med byggemodning af et 11500 m2 stort areal i den sydlige del af Give, bestilt

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr Sb.nr. 263.

Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr Sb.nr. 263. Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr. 02.03.07. Sb.nr. 263. J.nr. TAK 1548 "Skovtofte" Matr.nr. 1ak og 1ba, Frederiksdal,

Læs mere

ÅHM 6490 Neder Nesgård III Øster Svenstrup sogn, Øster Han herred, tidl. Hjørring amt. Sted nr Sb.nr. 82.

ÅHM 6490 Neder Nesgård III Øster Svenstrup sogn, Øster Han herred, tidl. Hjørring amt. Sted nr Sb.nr. 82. ÅHM 6490 Neder Nesgård III Øster Svenstrup sogn, Øster Han herred, tidl. Hjørring amt. Sted nr. 10.07.10. Sb.nr. 82. Kampagne: 14-04-2015 KUAS nr. 2015-7.24.02/NJM-0013 Beretning for større arkæologisk

Læs mere

GRIBSKOV EFTERSKOLE GIM 3961

GRIBSKOV EFTERSKOLE GIM 3961 FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Oversigt over prøvegrøfterne, set fra syd. Vejby sogn, Holbo herred. FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie

Læs mere

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 1 Rapport for udgravning forud for etablering af elkabel, Skagerrak 4 Udført

Læs mere

FORUNDERSØGELSESBERETNING SVM Flakkebjerg SØ Flakkebjerg sogn Sorø d. 12/4-2005

FORUNDERSØGELSESBERETNING SVM Flakkebjerg SØ Flakkebjerg sogn Sorø d. 12/4-2005 Forundersøgelse af udstykningsområde i den sydøstlige del af Flakkebjerg i dagene 21. 23. marts 2005 med fund af spredtliggende bebyggelsesspor i form af gruber, kogestensgruber og stolpehuller fra oldtiden.

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM 3109 Cykelsti Glud - Snaptun

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM 3109 Cykelsti Glud - Snaptun Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM 3109 Cykelsti Glud - Snaptun Tidl. Vejle Amt, Bjerre Herred, Glud Sogn, Østre By, Glud Ejerlav, matrikelnr.: (mange) Sted-SBnr.: 170104-82 KUAS: 2014-7.24.02/HOM-0002

Læs mere

MUSEUM SYDØSTDANMARK

MUSEUM SYDØSTDANMARK MUSEUM SYDØSTDANMARK KNV00395-01 Høvdingegården Hårlev Beretning for forundersøgelse Udarbejdet af Jonas Christensen 20-01-2017 Museum Sydøstdanmark Algade 97 4760 Vordingborg +45 70 70 12 36 ark@museerne.dk

Læs mere

Nielstrup-Ulse SMV 8194

Nielstrup-Ulse SMV 8194 Forsknings- & formidlingsafdelingen Afdeling for arkæologi Slotsruinen 1 4760 Vordingborg + 45 55 37 25 54 ark@museerne.dk museerne.dk/arkæologi Prøvegravningsrapport Nielstrup-Ulse SMV 8194 Udarbejdet

Læs mere

HØM591 Ny Lavegård. Forundersøgelsesrapport. Indholdsfortegnelse. Kampagne:

HØM591 Ny Lavegård. Forundersøgelsesrapport. Indholdsfortegnelse. Kampagne: HØM591 Ny Lavegård Humlebæk sogn Lynge Kronborg herred tidl. Frederiksborg amt. Sted nr. 01.04.09 Sb.nr. 86 Forundersøgelsesrapport Kampagne: I forbindelse med planerne om at genopføre Lavegård på matr.nr.

Læs mere

ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov

ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov ÅHM 6982 Tingvej 100, Vodskov Hammer sogn, Kær herred, tidl. Ålborg amt. Sted nr. 12.06.05. Sb.nr. 107 Kampagne: 04-04-2018 KUAS nr. 17-0219757 Under forundersøgelse forud for skovrejsning fandtes et bopladsområde

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Beretning for prøvegravning af område vest for Sandbyvej, Glumsø. Uge 35, 2001 NÆM 2001:105

NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Beretning for prøvegravning af område vest for Sandbyvej, Glumsø. Uge 35, 2001 NÆM 2001:105 NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Sandbyvej/Glumsø Arkæologisk prøveundersøgelse af område til erhvervsformål vest for Sandbyvej. Matrikel 16b Glumsø by. Som følge af lokalplan GL.E.4.1, Suså Kommune NÆM 2001:105

Læs mere

HAM5236 Nustrup I, Nustrup sogn, Gram herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr Sb.nr. 297.

HAM5236 Nustrup I, Nustrup sogn, Gram herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr Sb.nr. 297. HAM5236 Nustrup I, Nustrup sogn, Gram herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 22.02.06. Sb.nr. 297. Arkæologisk undersøgelse i forbindelse med afgravningskontrol af kabeltracé fra Nustrup til Gram (Haderslev

Læs mere

VKH7309 Stensgård, Bredsten sogn, Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr Sb.nr. 109.

VKH7309 Stensgård, Bredsten sogn, Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr Sb.nr. 109. , Tørrild herred, tidl. Vejle amt. Sted nr. 17.09.01. Sb.nr. 109. Kampagne: 31-01-01 KUAS nr. 011-7.4.0/VKH-0001 Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens forhistorie Administrative data Topografi, terræn

Læs mere

Rapport for prøvegravning/overvågning forud for kabelnedlæggelse Udført af Kamilla Fiedler Terkildsen for Viborg Museum i 2013

Rapport for prøvegravning/overvågning forud for kabelnedlæggelse Udført af Kamilla Fiedler Terkildsen for Viborg Museum i 2013 VSM 10028 Fårup Overgård - Tange, Vindum sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130715-282 (adm.), -287, -288, 291, -292 Kulturstyrelsens j.nr.: 2013-7.24.02/VSM-0005 1 Rapport for prøvegravning/overvågning

Læs mere

LMR15186 Søholmen, Skrøbelev sogn, Langelands Nørre herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr

LMR15186 Søholmen, Skrøbelev sogn, Langelands Nørre herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr LMR15186 Søholmen, Skrøbelev sogn, Langelands Nørre herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.02.05. Kampagne: 26-10- KUAS nr. -7.24.02/LMR-0002 I forbindelse med udstykning til parceller umiddelbart øst

Læs mere

OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard

OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk Rapport nr. 451, 2014 Indledning 3 Udgravningens forhistorie.. 3 Udgravningens

Læs mere

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen Forundersøgelsesrapport MOE 00768 Søringen Af arkæolog Cand.mag. Liv Stidsing Reher- Langberg Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 13ae, Udbyover By,

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby deletape Askhøjvej SB Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007

Læs mere

KNV290 Stenskov Syd, Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 134.

KNV290 Stenskov Syd, Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 134. KNV290 Stenskov Syd, Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.05.07. Sb.nr. 134. Beretning for mindre forundersøgelse forud for anlæggelse af to søer i den sydlige kant af

Læs mere

SVM1363 Balstrup N2, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 65.

SVM1363 Balstrup N2, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 65. SVM1363 Balstrup N2, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.02.13. Sb.nr. 65. Kampagne: 27-04-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SVM-0009 Beretning for forundersøgelse af ca. 31.000 m 2

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Beretning for udvidet prøvegravning øst for Thorupgårdsvej i Voel

Beretning for udvidet prøvegravning øst for Thorupgårdsvej i Voel Beretning for udvidet prøvegravning øst for Thorupgårdsvej i Voel Journalnummer: SIM 47/2010 Voel etape I Sted: Thorupgårdsvej SB Stednummer: 16.01.15-244 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0020 Matr. nr.: 37c

Læs mere

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen Staderapport for etape 3 Perioden 18/5 til 15/6 2009 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Sb. nr. 13.03.03-204 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: motorvejen Pankas-Funder Matr. nr.: 2s Funder

Læs mere

Abstract. KNV Køgevej Næstved Nordlige Omfartsvej Etape 1

Abstract. KNV Køgevej Næstved Nordlige Omfartsvej Etape 1 KNV00011-01 Køgevej, Herlufsholm Sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms tidl. Sorø Amt. Stednummer 04.05.07-119, Kulturstyrelsens j.nr 2013-7.24.02/KNV-0007. Beretning for prøvegravning af et areal

Læs mere

OBM3970 Kielbjergvej, Ringe sogn, Gudme herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 171.

OBM3970 Kielbjergvej, Ringe sogn, Gudme herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 171. OBM3970 Kielbjergvej, Ringe sogn, Gudme herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.01.08. Sb.nr. 171. KUAS nr. 2008-7.24.02/OBM-001 Beretning for forundersøgelsen af et 13.000 kvadratmeter stort areal forud

Læs mere

HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06.

HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06. HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06. Kampagne: 28-06-2011 KUAS nr.2010-7.24.04/msj-0001 Beretning vedr. forundersøgelse af skovrejsningsområde

Læs mere

Arkæologisk udgravnings Rapport

Arkæologisk udgravnings Rapport Arkæologisk udgravnings Rapport HOM2751, Spildevandsledning Voervadsbro Vestbirk Åstrup. Etape 1.3 Tidl. Skanderborg Amt, Tyrsting Herred, Sønder Vissing Sogn Sted-SBnr.: 160404-252 KUAS: 2011-7.24.2/HOM-0015

Læs mere

OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb. Nr. 57.

OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb. Nr. 57. OBM5513 Fjernvarmen Nyborg-Ullerslev del 3, Ullerslev sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.16. Sb. Nr. 57. KUAS nr. 2009-7.24.02/OBM-0038 Beretning for forundersøgelsen af fjernvarme

Læs mere

Udgravningsberetning

Udgravningsberetning Udgravningsberetning Undersøgelse af: Jernalder hustomt og Sted: Del af matr. 2a, Engmarksvej, Åes By Matr. nr.: 2a Sb. nr.: 124 Sogn: Søvind sogn Herred: Voer Herred Gl. Amt: Skanderborg Amt HORSENS MUSEUM

Læs mere

Beretning for ØHM1246 Torpegård Diernæs sogn, Sallinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 146.

Beretning for ØHM1246 Torpegård Diernæs sogn, Sallinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr Sb.nr. 146. Beretning for ØHM1246 Torpegård Diernæs sogn, Sallinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.04.04. Sb.nr. 146. Abstract Fund af spredte bopladsspor, samt en enkelt brandplet. Disse er uden datering;

Læs mere

SMV 8366 Præstø Multicenter

SMV 8366 Præstø Multicenter SMV 8366 Præstø Multicenter Prøvegravningsrapport Udarbejdet af arkæolog Jonas Christensen 16.01.2012 Museerne Vordingborg Slotsruinen 1 4760 Vordingborg +45 55 37 25 54 ark@museerne.dk www.museerne.dk

Læs mere

NÆM 2006:155 Skelby Øst Rapport for forundersøgelse forud for byggemodning

NÆM 2006:155 Skelby Øst Rapport for forundersøgelse forud for byggemodning NÆM 2006:155 Skelby Øst Rapport for forundersøgelse forud for byggemodning 1 J.nr. NÆM 2006:152; KUAS 2003-2123-1563 05.07.10-63 Skelby sogn, Tybjerg herred, tidl. Præstø Amt Forundersøgelse forud for

Læs mere

NÆM 20012:105 Brandholt

NÆM 20012:105 Brandholt NÆM :105 Brandholt Rapport for prøvegravning forud for opførelse af solfangeranlæg for Sandved- Tornemark Kraftvarmeværk a.m.b.a. Af arkæolog. NÆM-105 Brandholt, Fyrendal Sogn, Øster Flakkebjerg Herred,

Læs mere

Oversigtsfoto taget fra nord.

Oversigtsfoto taget fra nord. Beretning for den arkæologiske forundersøgelse KNV00014 Neder Vindinge, Kastrup sogn, Hammer herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.04.03. Sb.nr. 54. Kuas j.nr. 2013-7.24.02/KNV0008 Oversigtsfoto taget

Læs mere

ALME SKOLE GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ALME SKOLE GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre 2007 Græsted Sogn, Holbo Herred, Frederiksborg Amt Stednr. 01.01.05 Lokalplan 2.1 FORUNDERSØGELSESRAPPORT v.

Læs mere

VSM Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Indholdsfortegnelse. Topografi, terræn og undergrund...

VSM Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Indholdsfortegnelse. Topografi, terræn og undergrund... VSM 09819 Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130810-209 KUAS j.nr.: 2011-7.24.04/VSM-0001 Rapport for prøvegravning forud for skovrejsning med dybdepløjning Udført af Sanne

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn J.nr. ROM 2908 Stednr. 020512-33 VINDINGE ØSTERGÅRD SYD ETP. 4 Anlæg fra to huskonstruktioner Matr.nr. 26 ae

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere

ARV 62 Ho Bugt vej 1. Burgård, Billum matr. 5h, Billum sogn, Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr , lokalitets nr.

ARV 62 Ho Bugt vej 1. Burgård, Billum matr. 5h, Billum sogn, Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr , lokalitets nr. ARV 62 Ho Bugt vej 1 Burgård, Billum matr. 5h, Billum sogn, Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 85 Beretning for forundersøgelse i forbindelse med etablering

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse KNV192 Kullegaard, Keldby sogn, Mønbo herred, tidl. Præstø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

Beretning for den arkæologiske forundersøgelse KNV192 Kullegaard, Keldby sogn, Mønbo herred, tidl. Præstø amt. Sted nr Sb.nr. 51. Beretning for den arkæologiske forundersøgelse KNV192 Kullegaard, Keldby sogn, Mønbo herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.05.06. Sb.nr. 51. Arbejdsfoto fra den arkæologiske forundersøgelse. Indhold Abstract...

Læs mere

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Ålekistevej, Mogens Kruse Petersen og Lisbeth Schou Pedersen,

Læs mere

OBM8431 C.F. Tietgens Boulevard, Fraugde sogn, Åsum herred, Fyns amt, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 147 (KUAS ).

OBM8431 C.F. Tietgens Boulevard, Fraugde sogn, Åsum herred, Fyns amt, tidl. Odense amt. Sted nr Sb.nr. 147 (KUAS ). OBM8431 C.F. Tietgens Boulevard, Fraugde sogn, Åsum herred, Fyns amt, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.08.03. Sb.nr. 147 (KUAS 2003-2123- 0269). Beretning for forundersøgelse af 100 meter langt vejtracé,

Læs mere

TREKRONER ØST VII, Fløng

TREKRONER ØST VII, Fløng Beretning for arkæologisk forundersøgelse af TREKRONER ØST VII, Fløng ROM 2285 Stednr. 020401-50 TREKRONER ØST VII Bebyggelse og gruber Jernalder Matr.nr. 123b St. Hede, Roskilde Jorder Fløng sogn Sømme

Læs mere

VHM Ådalen etape 5

VHM Ådalen etape 5 VHM 00286 Ådalen etape 5 Ådalen, Brønderslev sogn, Børglum herred, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100101-142 VHM00286_05_F001. Søgegrøft 2 under muldafrømning. Arkæologisk forundersøgelse af

Læs mere

FORUNDERSØGELSES- OG UDGRAVNINGSRAPPORT

FORUNDERSØGELSES- OG UDGRAVNINGSRAPPORT Tikøb S, Lynge-Kronborg H Stednr. 010412 Sb. 114 FORUNDERSØGELSES- OG UDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Tikøb sogn, Holbo Herred. Stednr. 01.04.12 Sb. 114 UDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil.

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

VHM00320 Store Pleth Vrejlev sogn, Hjørring Kommune, Region Nordjylland Fund og Fortidsminder

VHM00320 Store Pleth Vrejlev sogn, Hjørring Kommune, Region Nordjylland Fund og Fortidsminder VHM00320 Store Pleth Vrejlev sogn, Hjørring Kommune, Region Nordjylland Fund og Fortidsminder 100116-181 Baggrundskort Geodatastyrelsen Luftfoto 2012. Udtræk fra Fund og Fortidsminder. Lokaliteten VHM00320

Læs mere